НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Никола Стърджън предупреди за „реален и нарастващ риск“ от Брекзит без сделка

The Independent: Никола Стърджън предупреди за „реален и нарастващ риск“ от Брекзит без сделка

5 Февруари 2019 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Има „реален и нарастващ риск“, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз без сделка след по-малко от два месеца, предупреди Никола Стърджън.
Първият министър на Шотландия каза, че Обединеното кралство трябва да признае, че Обединеното кралство просто "не е подготвено" да напусне ЕС след 53 дни, пише в.Independent.
По време на речта си в университета Джорджтаун в САЩ тя отново призова за втори референдум за Брекзит.
Тя също така обърна внимание на независимостта на Шотландия, като заяви, че „объркването и несигурността на Брекзит“ ясно показва, че националните интереси на Шотландия не се обслужват от Уестминстърска система.
Стърджън заяви, че правителството на Обединеното кралство се опитва да предоговаря споразумението за оттегляне от ЕС „с часовника, който тиктака“ въпреки, че ЕС обяви, че няма да приеме такова предоговаряне.
Тя каза: „В резултат на това съществува реална и нарастваща опасност Великобритания да напусне ЕС след 53 дни без да има каквато и да било сделка“.
Тя добави: „Първо, правителството на Обединеното кралство трябва да потвърди, че ще направи абсолютно всичко, за да избегне напускането без сделка. Трябва ясно да каже, че Великобритания не е готова да напусне ЕС без сделка. И като част от това, то трябва да признае, че Обединеното кралство просто не е подготвено да напусне ЕС за 53 дни.
Никола Стърджън също предупреди, че без свободно движение на хора съществува риск от намаляване на работещото население в Шотландия, като това ще доведе до „тежки икономически и социални последици“.
Първият министър каза, че Брекзит е от значение и за дебата за независимостта на Шотландия.
Тя каза: „Аз като първи министър казах, че ще съсредоточа мислите си за момента на провеждането на друг референдум за независимост през следващите няколко седмици - след като условията на Брекзит станат по-ясни.
Говорителката на британското правителство заяви: „Никола Стърджън трябва да спре да използва Брекзит като претекст да преследва нежеланата си програма за независимост. Вместо непрекъснато търсене на разделение и конституционни промени, тя трябва да работи с правителството на Обединеното кралство, за да се избегне изход без сделка. Това, което хората и бизнеса в Шотландия очакват“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей ще търси „прагматично“ решение за Брекзит

Reuters: Тереза Мей ще търси „прагматично“ решение за Брекзит

4 Февруари 2019 | 05:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че ще търси „прагматично решение“ на парламентарната безизходица по отношение на условията, при които Великобритания напуска Европейския съюз, когато се опитва да поднови преговорите с Брюксел, предава агенция Reuters.
След по-малко от два месеца, докато Великобритания трябва да напусне блока на 29 март, опасенията се увеличават по отношение на риска от хаотично излизане без сделка.
Членовете на парламента, които миналия месец отхвърлиха споразумението на Мей за Брекзит с ЕС, са я инструктирали да се върне в Брюксел, за да предоговори мерките за границата между Великобритания и Ирландия след Брекзит.
ЕС отказа подновяването на преговорите за така наречената „предпазна мярка“.
„Депутатите заявиха, че с промени в северно-ирландския защитен механизъм, те ще подкрепят споразумението, което сключих с Брюксел, за да ни измъкне от ЕС“, пише Мей във в. The Sunday Telegraph.
„Когато се върна в Брюксел, аз ще се боря за Великобритания и Северна Ирландия, ще бъда въоръжена с нов мандат, нови идеи и подновена решимост да постигна съгласие с прагматично решение, което да доведе до Брекзит, за който британския народ гласува“.
Министърът на търговията Лиъм Фокс заяви, че би било „безотговорно“ ЕС да откаже да възобнови преговорите за Брекзит
„Наистина ли казват, че по-скоро биха предпочели да не преговарят и да се озоват в позиция „без сделка“? „В наш интерес е да стигнем до това споразумение и ЕС да каже, че дори няма да обсъждаме ми се струва доста безотговорно“.
Мей каза, че е „решена" да предаде Брекзит на 29 март, но Фокс повтори коментарите на външния министър Джереми Хънт, че може да е необходимо отлагане на тази дата, за да се приеме законодателство чрез парламента.

Превод и редкация: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Никола Стърджън заяви, че Великобритания не е готова за Брекзит

Reuters: Никола Стърджън заяви, че Великобритания не е готова за Брекзит

4 Февруари 2019 | 05:18 | Агенция "Фокус"
Единбург. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще предупреди, че Обединеното кралство „не е подготвено“ да напусне Европейския съюз за по-малко от два месеца, съобщава Reuters.
Стърджън ще използва речта си в университета Джорджтаун във Вашингтон в понеделник, за да призове отново за втори референдум за Брекзит. Тя ще каже, че ситуацията е показала ясно, че интересите на Шотландия не са задоволени, с оставане в Обединеното кралство.
Великобритания трябва да напусне на 29 март.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Отказът от Брекзит е малко вероятен

Хайко Маас: Отказът от Брекзит е малко вероятен

3 Февруари 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас заяви в неделя, че идеята за отказ на Великобритания от Брекзит е малко вероятна. Маас заяви пред германската медийна група Funke, че би искал да види „излизане от Брекзит“, но не се надява това да се случи, предава думите му Deutsche Welle.
Брюксел и Лондон се озоваха в задънена улица по отношение на окончателното споразумение за излизането на Великобритания от ЕС, след като то бе отхвърлено в британския парламент, въпреки, че датата на напускане на Великобритания от ЕС, 29 март, наближава.
Несигурността доведе до призиви към Лондон да упражни правото си да отмени обявеното от преди две години съобщение за оттегляне и да остане пълноправен член на блока.
Маас се отнася скептично към шансовете за това. „Точно това бих искал най-много“ - каза той. "Но ние не трябва да имаме илюзии за това. Вероятността за излизане от Брекзит е изключително малка", призна Маас.
Германският външен министър потвърди отхвърлянето от страна на ЕС на евентуално предоговаряне на споразумението за оттегляне, добавяйки, че единствената възможност на Обединеното кралство да избегне "твърдия Брекзит" е просто да приеме споразумението, което е договорено.
Германският външен министър отхвърли и британските опити да получат допълнителни отстъпки, които да задоволят хардлайнерите и критиците на споразумението в Лондон.
"Споразумението, което договорихме с Великобритания, вече е компромис - особено по отношение на клаузите за Северна Ирландия", каза той.
Хайко Маас подчерта акцента на ЕС върху защитата на свободната ирландската граница. "Не трябва да има твърда граница с Република Ирландия ... Не можем да рискуваме отново да избухне конфликт в Северна Ирландия", заключи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати отмениха февруарската ваканция, за да продължат дебатите за излизането на страната от ЕС

AFP: Британските депутати отмениха февруарската ваканция, за да продължат дебатите за излизането на страната от ЕС

31 Януари 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати отмениха февруарската ваканция на парламента, за да приключат в срок дебатите преди датата, на която Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз – 29 март, предава AFP.
„Фактът, че няма да има прекъсване на работата и депутатите ще седят в парламента, показва, че ние предприемаме всички възможни стъпки, за да сме сигурни, че 29 март е нашата дата за излизане", подчерта говорител на премиера Тереза Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Споразумението за Брекзит е най-доброто и единствено решение за организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС

Хайко Маас: Споразумението за Брекзит е най-доброто и единствено решение за организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС

30 Януари 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Споразумението за Брекзит, подписано от британския премиер Тереза Мей и Европейския съюз, е „най-доброто и единствено решение" за организирано излизане на страната от структурите на Общността. Това заяви министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас, като подчерта, че Блокът няма да остави Ирландия изолирана, предава AFP.
„Нашата позиция е ясна: постигнатото споразумение е най-доброто и единствено решение за организиран изход", категоричен бе Маас пред местни медии.
Във вторник британските депутати гласуваха за предоговаряне на сделката с Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей и парламентът в Лондон получиха категоричен отпор на исканията си за промени в договора за излизането на страната от структурите на ЕС.
Брюксел отказа да предоговаря сделката за Брекзит. Подобни разговори са изключени, особено що се отнася до ирландския въпрос, увери по-рано говорител на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Споразумението за излизане остава най-доброто възможно и единствен начин да се осигури регламентирано излизане на Обединеното кралство от Общността, подчертаха още от Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ЕС отхвърля новите преговори за Брекзит

FAZ: ЕС отхвърля новите преговори за Брекзит

30 Януари 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей и парламентът в Лондон получиха категоричен отпор на исканията си за промени в договора за излизането на страната от структурите на Европейския съюз, подчертава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Брюксел отказа да предоговаря сделката за Брекзит. Подобни разговори са изключени, особено що се отнася до ирландския въпрос, увери говорител на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Споразумението за излизане остава най-доброто възможно и единствен начин да се осигури регламентирано излизане на Обединеното кралство от Общността, подчертаха още от Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Туск похвали опитите за блокиране на Брекзит без сделка и отказа нови разговори с Тереза Мей

Daily Express: Туск похвали опитите за блокиране на Брекзит без сделка и отказа нови разговори с Тереза Мей

30 Януари 2019 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, подкрепи усилията на проевропейските депутати да осуетят твърдия Брекзит по време на поредица от гласувания по последните планове на Тереза Мей, пише в. Daily Express. Говорител на официалния представител на ЕС похвали „амбицията“, показана в Камарата на общините, за блокиране на Брекзит без сделка в отговор на хаоса в Уестминстър. Говорителят Доналд Туск заяви: „Ние приветстваме и споделяме амбицията на британския парламент да избегне сценарий без сделка.Продължаваме да настояваме правителството на Обединеното кралство да изясни своите намерения по отношение на следващите си стъпки възможно най-скоро“.
„Споразумението за оттегляне е и остава най-добрият и единствен начин да се осигури правилно изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. Защитният механизъм е част от споразумението за оттегляне и то не е отворено за повторни преговори. Заключенията на Европейския съвет от декември са много ясни по този въпрос“.
„Ще продължим подготовката си за всякакви възможности, включително сценарий без сделка. Ще продължим и процеса на ратифициране на споразумението, постигнато с правителството на Обединеното кралство“.
„Председателят Туск ще остане в тесен контакт със лидерите на ЕС“.
Ирландското правителство обеща да не отваря темата за предпазния механизъм в предупреждение до Тереза Мей, която се очаква да посети Брюксел тази седмица.
Лио Варадкар, ирландският премиер, каза: „Брекзит е голямото политическо предизвикателство на нашето време и трябва да държим нервите си“.
Дипломати от ЕС разкриха, че ще откажат всякакви по-нататъшни преговори по споразумението за оттегляне, но Брюксел е отворен за „алтернативни споразумения“, искани в поправката на сър Греъм Брейди.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Inedpendent: Тереза Мей получи подкрепа да предоговори защитния механизъм, но ЕС казва „не“

Inedpendent: Тереза Мей получи подкрепа да предоговори защитния механизъм, но ЕС казва „не“

30 Януари 2019 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е получи още един шанс да спаси сделката си за Брекзит, след като депутатите дадоха подкрепата си за последния й опит да осигури промени в Брюксел, съобщава в. Independent.
Предложението, одобрено от парламента, означава, че тя има задачата да се опита да убеди европейските политици да възобновят преговорите за сделката за Брекзит, в опит да пренапишат частта с омразния ирландски механизъм.
Няколко минути след обявяването на резултата най-висшите европейски политици напълно отхвърлиха възможността за предоговаряне, поставяйки основата за голям сблъсък между Великобритания и ЕС.
Джеръми Корбин най-накрая се съгласи да се срещне с Тереза Мей, за да обсъди идеи за това как страната трябва да продължи напред.
Депутатите одобриха изменението, внесено от сър Греъм Брейди, с 317 гласа срещу 301, за да се приеме споразумението на Тереза Мей докато се намери алтернатива на механизма.
След излизането на резултатите премиера заяви: „Преди две седмици този парламент категорично отхвърли предложението за споразумение за оттегляне, като само 202 членове гласуваха за“.
„Тази вечер мнозинството от почетни членове заявиха, че ще подкрепят сделка с промени в защитния механизъм“.
„Сега е ясно, че има курс, който може да осигури значително и устойчиво мнозинство в парламента за напускането на ЕС със споразумение“.
Бившият министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че ако ЕС не отвори отново споразумението за оттегляне, той ще подкрепи министър-председателя, ако избере„управляем Брекзит без сделка“.
Отговорът от Брюксел беше незабавен. Говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че „споразумението за оттегляне не е отворено за предоговаряне”, а главният преговарящ по Брекзит от страна на Европейския парламент, Ги Верхофстат, каза, че няма „мнозинство за отваряне“ на сделката.
Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че споразумението е „непредоговоряемо“, нещо, което се повтаря и от ирландското правителство: „Най-добрият начин да се гарантира правилното оттегляне е да се ратифицира сегашното споразумение“.
Ако Тереза Мей осигури някакви промени в сделката, тя ще я подложи на друго гласуване. Ако тя не направи това, тя трябва да се върне в Камарата на общините до 13 февруари, за да даде на депутатите още един шанс да предложат алтернативни мерки.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Европейският парламент заявиха, че не подкрепят преразглеждане на споразумението с Лондон

ТАСС: В Европейският парламент заявиха, че не подкрепят преразглеждане на споразумението с Лондон

30 Януари 2019 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският парламент не подкрепя преразглеждане или смекчаване на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Това написа в Twitter, коментирайки гласуването в британския парламент, координаторът по Брекзит Ги Верхофстат, предава агенция TACC.
„Няма мнозинство в Европейския парламент за възобновяване на преговори или за смекчаване на споразумението за излизане, включително защитния механизъм на ирландската граница. Ние напълно подкрепяме Република Ирландия и Споразумението от Белфаст“, каза той. В същото време Верхофстат приветства желанието на британския парламент да се стреми към нормален изход на Великобритания от ЕС.
Сега британският премиер Тереза Мей ще се опита да спечели отстъпки от европейските чиновници. Ръководителят на кабинета обеща, че възнамерява да се върне в Брюксел, за да обсъди отново споразумението за условията на Брекзит, като вземе предвид желанията на британските депутати.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Туск заяви, че частта относно защитния механизъм в споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряна

Reuters: Доналд Туск заяви, че частта относно защитния механизъм в споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряна

29 Януари 2019 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, заяви че сделката между Обединеното кралство и Европейския съюз няма да бъде предоговаряна, след като британският парламент гласува за замяна на споразумението относно ирландския защитен механизъм с неустановени „алтернативни споразумения, съобщава агенция Reuters.
„Споразумението за оттегляне е и остава най-добрият и единствен начин да се осигури правилно оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз“, заяви Туск чрез говорител.
„Защитният механизъм е част от споразумението за оттегляне, и то няма да бъде предоговаряно“.
Туск добави, че ЕС ще продължи с подготовката за непредвидени обстоятелства, както и с ратифицирането на съществуващото споразумение за изтегляне, което е спряно от страна на Великобритания.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно

AFP: Споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно

29 Януари 2019 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Споразумението за Брекзит между Великобритания и Европейския съюз „не е отворено за предоговаряне“, заяви говорител на Доналд Туск, съобщава AFP.
Туск, чийто оглавява Европейски съвет представлява лидерите от ЕС, е говорил с тях, след като британският премиер Тереза Мей е поискала промени в споразумението.
„Ние продължаваме да настояваме правителството на Великобритания да изясни своите намерения по отношение на следващите стъпки възможно най-скоро“, каза говорителят.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Поправката на сър Греъм Брейди мина гласуването

Sky News: Поправката на сър Греъм Брейди мина гласуването

29 Януари 2019 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Поправката, която призовава защитния механизъм на ирландската граница да бъде „заменен с алтернативни споразумения“ мина след гласуването, съобщава Sky News.
Резултатът от гласуването показва 317 гласа „за“ срещу 301 срещу нея.
Мнозинството от членовете заявиха, че ще подкрепят сделка с промени в защитния механизъм. Сега има курс, който ще поддържа мнозинство в парламента при напускане на ЕС.
Тереза Мей призна, че ЕС няма „голям апетит“ за предоговаряне на споразумението за изтегляне и няма да бъде лесно.
Очаква се утре британският премиер и председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, да проведат телефонен разговор.
Лидерът на Шотландската национална партия Иан Блекфорд обвини консерваторите за „скъсването на Белфасткото споразумение“. Той заяви, че торите са „измамили“ Шотландия, когато става дума за Брекзит.
Найджъл Додс от Демократичната юнионистка партия заяви, че е „напълно безразсъдно“ да се каже, че гласуването тази вечер на поправката на Брейди е „разкъсало“ Белфасткото споразумение, като се позовава на намесата на Иан Блекфорд от Шотландсата национална партия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Депутатите отхвърлиха измененията на Купър и Грийв, целящи смекчаване на оттеглянето от ЕС

Independent: Депутатите отхвърлиха измененията на Купър и Грийв, целящи смекчаване на оттеглянето от ЕС

29 Януари 2019 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е изправена пред ключов момент в процеса около Брекзит, тъй като депутатите започват гласуване на поредица от изменения, които биха могли да променят хода на оттеглянето на Великобритания от ЕС, съобщава Independent.
Различни фракции внесоха поправки в плана за излизане на Тереза Мей, която тя бе принудена да го върне в парламента, след като депутатите отхвърлиха сделката й по-рано този месец.
На фона на явен компромис между консерваторите и нейните съюзници от Демократичната юнионистка партия, министър-председателят заяви, че ще се върне в Брюксел, за да търси промени относно спорния защитен механизъм.
Поправките на Ивет Купър са отхвърлени с 321 срещу 298 гласа, а тези на Доминик Грийв с 321 срещу 301 гласа.

Преводи и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Сделката за Брекзит не подлежи на преразглеждане

Еманюел Макрон: Сделката за Брекзит не подлежи на преразглеждане

29 Януари 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви във вторник, че сделката за Брекзит „не подлежи на преразглеждане“ и че тя е „най-добрата възможна“, докато британският премиер настоява за нови преговори с Брюксел, предава AFP.
Коментарите на френския държавен глава са във връзка с последното искане на Тереза Мей към британските депутати да й дадат мандат да предоговори отхвърлената бракоразводна сделка между Лондон и Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лондон настоява за „промени“ в споразумението за Брекзит

AFP: Лондон настоява за „промени“ в споразумението за Брекзит

29 Януари 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей ще настоява за „промени" в споразумението за излизане на страната от структурите на Общността, въпреки че Брюксел даде ясен сигнал, че няма да предоговаря сделката, предава AFP.
„Трябва да имаме сделка, която може да получи подкрепата на парламента и това ще изисква някои промени в споразумението за изтегляне", заяви говорителят на парламента в Лондон преди началото на поредицата от гласувания за стратегията за Брекзит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Тереза Мей ще настоява за повторно отваряне на преговорите за Брекзит

Sky News: Тереза Мей ще настоява за повторно отваряне на преговорите за Брекзит

29 Януари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще настоява пред европейските лидери за повторно отваряне на преговорите за Брекзит, предава телевизионният канал Sky News.
В рамките на деня се очаква Мей да разговаря с представители на страните-членки на Евроопейския съюз, потвърди говорител на Даунинг стрийт. В Брюксел отговориха на желанието на Мей: „Председателят на Европейската комисия (Жан-Клод) Юнкер е постоянно на разположение и е в постоянен контакт“, увери представител на изпълнителния орган на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Край на тази лудост, наречена Брекзит

The Daily Express: Край на тази лудост, наречена Брекзит

28 Януари 2019 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. ЕС и Обединеното кралство могат да избегнат всеки финансов хаос с едно просто споразумение, пише в деншния брой на The Daily Express Роджър Бутл, председател на независимия макроикономически изследователски мозъчен тръст Capital Economics. Според него има начин да се избегне финансовата бъркотия, ако Великобритания напусне ЕС без сделка на 29 март. Той предлага двете страни да подпишат временно споразумение, според което не трябва да налагат мита на вноса и износа си, докато не договорят нови договорености за свободна търговия. Тези правила ще бъдат разработени според принципите на Световната търговска организация. Водещият британски икономист пита правителството защо до този момент не е предложило този вариант на Брюксел.
66-годишният евроскептик обяснява, че на всяка цена трябва да се избегне отлагане на сделката по Брекзит, тъй като това само ще засили несигурност, която вече обхваща бизнесите в цялата страна, ще изостри негативните настроения сред обществото.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Главната роля на Филип Мей в гражданската война на Даунинг Стрийт за Брекзит

The Telegraph: Главната роля на Филип Мей в гражданската война на Даунинг Стрийт за Брекзит

28 Януари 2019 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. За главната роля на Филип Мей по време на гражданската война, която Даунинг Стрийт води за Брекзит и за митническите спирачки, пише в днешния си брой The Telegraph.
Когато през януари сделката на Тереза Мей за Брекзит преживя най-голям парламентарен провал, известен в историята на британския парламент, нейният съпруг Филип наблюдаваше развоя на събитията от галерията.
През последните две седмици той пое една от главните роля по време на вътрешната за правителството битка, която може да определи бъдещия път на сегашния британски премиер и изхода от Брекзит.
След опустошителния неуспех, кабинетът и Даунинг Стрийт се оказаха разделени на два лагера.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп подписа закон, с който поднови временно дейността на американското правителство

Washington Examiner: Доналд Тръмп подписа закон, с който поднови временно дейността на американското правителство

26 Януари 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, с който временно сложи край на частичното спиране на дейността на правителството, което беше и най-дългото в историята на страната, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.
Около 800 хиляди държавни служители бяха пуснати в отпуск или работеха без заплащане по време на 35-дневния „шътдаун“.
Законопроектът финансира правителството до 15 февруари и позволява на държавните служители да получат заплатите си за последния месец. Той не включва финансиране за стена по границата между САЩ и Мексико, която Тръмп направи централна част от президентската си кампания през 2016 г.
След петседмичен застой за финансиране на стената, Тръмп отстъпи в петък, съгласявайки се временно да отвори правителството, ако Конгресът приеме законодателството. Камарата и Сенатът бързо приеха предложението, изпращайки го на Тръмп в петък вечер.
Американският президент отрече, че е отстъпил на демократите за финансирането на граничната стена.
„Това по никакъв начин не беше отстъпка. Просто беше грижа за милиони хора, които бяха силно засегнати от спирането на работата на правителството, с ясно съзнание, че след 21 дни, ако не се сключи сделка, то ще бъде подновено“, написа той в „Туитър“.
Прессекретарят на Белия Дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп ще започне изграждането на стената след три седмици, независимо дали Демократите искат да сключат сделка, или не.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Scotsman: Никола Стърджън: Тереза Мей „ се надбягва до смърт“ с независимостта

The Scotsman: Никола Стърджън: Тереза Мей „ се надбягва до смърт“ с независимостта

24 Януари 2019 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Лондон/Единбург. И двете страни, участващи в конституционния дебат в Шотландия драматично увеличиха напрежението в своята реторика, когато Никола Стърджън, министър-председателят на Шотландия, обвини премиера, „ че се надбягва до смърт“ с независимостта, когато говори за втори референдум, пише в днешния си брой The Scotsman, който излиза в Единбург. Тереза Мей не един път повтаря, че това е „последното нещо, което искаме“.
При задънената улица, в която е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, проточването на конституционния сблъсък между Лондон и Единбург става все по-близък на хоризонта. Двете страни все повече втвърдяват позицията си по въпроса за шотландската независимост.
И двамата първи министри са поканени да участват в новия британски правителствен подкомитет, сформиран в началото на 2019-та. Неговата цел е да координира подготвителните работи по Брекзит, включително и сценариите за преговори и за излизане без сделка. Работата му обаче е засенчена от ударението, което поставят и Шотландската националистическа партия (ШНП), и консерваторите, върху шотландската независимост и втвърдяването на собствените си позиции по този въпрос. Госпожа Стърджън непрекъснато повтаря, че е поела ангажимент да разкрие детайли от своята програма за нов референдум в следващите седмици.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Меркел е заявила, че на форума в Давос трябва да се радват на присъствието й

„Известия“: Меркел е заявила, че на форума в Давос трябва да се радват на присъствието й

23 Януари 2019 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Давос/Москва. Канцлерът на Германия Ангела Меркел е имала дискусия с основателя на Световния икономически форум в Давос Клаус Шваб, пише руският всекидневник „Известия“, като се позовава на сайта на форума. Тя е посъветвала „да се радваме на това, което имаме“.
Шваб е реагирал на думите й, като е изразил надежда, че Меркел ще идва в Давос като активен участник, а не като политик в оставка.
В края на октомври 2018-та Меркел заяви, че на изборите в 2021 година няма да избяга кандидатурата си за федерален канцлер. И на поста генерален секретар на Християн-демократическия съюз я замени Анегрет Крамп- Каренбауер.
Тазгодишната тема на Световния икономически форум е „Глобализация 4.0: формиране на глобална архитектура в епохата на четвъртата индустриална революция“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

China Daily: Китай ще продължи да инвестира в американския облигационен пазар

China Daily: Китай ще продължи да инвестира в американския облигационен пазар

23 Януари 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Пекин/Давос. По никакъв начин Китай няма да намали инвестициите си в американски облигации, е заявил висшият китайски регулатор на ценни книжа Фан Синхай по време на Световния икономически форум в Давос, пише излизащият в Пекин англоезичен всекидневникът China Daily. Фан Синхай, който е заместник председател на Регулаторната Комисия за ценни книжа на Китай, е подчертал специално: „Ние трябва да инвестираме в чужбина, а американския пазар на облигации е добро място за тази цел“.
Китай е главният международен играч, който изкупува американския дълг, но търговският спор между двете страни в последно време поставя редица въпроси за двустранните отношения.
Според финансиста политическите недоразумения няма да засегнат интереса на китайското правителство в изкупуването на американския дълг, според прессъобщение, разпространено в Давос.
Американската телевизионна мрежа CNBC предаде репортаж, в който бе изтъкнато, че Китай, който държи повече от един трилион долара в американската хазна, се явява и най-големият чужд инвеститор в САЩ.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Втори референдум ще е бедствие за Великобритания, но натам вървим

The Telegraph: Втори референдум ще е бедствие за Великобритания, но натам вървим

22 Януари 2019 | 03:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Миналата седмица имаше твърде много ликуване сред тълпите извън Камарата на общините, когато стойността на сделката на Тереза Мей се срина до рекордно ниско ниво, пише днешният The Telegraph и предупреждава: „И все пак ние вероятно ще трябва да си припомняме този момент в годините пред нас, които ще са пагубни за британската демокрация.
С един удар само, мнозинството депутати се оказаха единни в желанието си парализират единственото добро правителство, с което разполагаме, като направиха така, че Брекзит се оказа невъзможна сделка и не могат да я включат в програмата си, а сред по-голяма част от населението създадоха нетърпимо отвращение от процедурите, с които се занимават. От всичко най-важно се оказа, няма значение колко е мъдро и разумно или не, те настроиха часовника на обратно броене… на път към нов референдум.
И сега е твърде възможно и да стигнем отново до него, коментира на първа страница The Telegraph.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express: Заговор на ЕС срещу Брекзит

The Daily Express: Заговор на ЕС срещу Брекзит

22 Януари 2019 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейският съюз замисля заговор, за да блокира Брекзит, Найджъл Фарадж разкрива защо Брюксел „си мисли, че Брекзит е мъртъв“, пише вестник The Daily Express.
Според политика за Брюксел излизането на Великобритания от ЕС е „мъртво“, след като премиерът Тереза Мей не успя да прокара своето Споразумение за напускането му през Камарата на общините миналата седмица.
Водещият поддръжник на Брекзит и евродепутат твърди, че в ЕС смятат Брекзит за „приключен“, след като мнозинство от 230 депутати отхвърли плана на Мей. Пред вестника той е заявил: „те си мислят, че с Брекзит е свършено“ и е добавил „Тази сутрин от член на секретариата на Европейския парламент ми казаха „Брекзит е мъртъв“.
После е продължил: “Ферхофщад, Ги Ферхофщад, главният преговарящ от Европарламента, моят дявол и враг, публичен и личен, каза: „Най-лошото нещо за Британия си остава факта, че Фарадж може да се завърне“.
Коментирайки дали може да се постигнат нови компромиси с ЕС, той е обявил: “Мисля, че те ще заложат на сигурното. Смятам, че равнището, на което може да се споразумеят Барние и редица политически фигури в тази страна, е като се признае, че в Парламентът и в частност г-н Бъркоу не искат това да се случи. Пак, надявам се да греша, но съм твърде прагматичен и мисля, че имам право в повечето случаи.“
Координаторът от страна на ЕС за Брекзит Ферхофщад в края на седмицата обяви, че Обединеното кралство ще има един ден, за да се върне обратно в ЕС. В неделното издание на Тhe Mail той написа: “Сделката е на масата и тя не трябва да изключва възможността за връщане в бъдеще. Не се съмнявам, че някой ден някой млад политик ще върне обратно в ЕС Великобритания, където й е мястото.”
Фарадж е добавил също: “Да заключваме политиците в една стая, докато най-сетне се разберат, е нещо, което ми беше любимо занимание в миналото, когато бях министър председател на Белгия, където постоянно се изправяхме пред екзистенциални преговори, свързани с езика и идентичността.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Според Мей втори референдум ще застраши „социалната сплотеност“

The Guardian: Според Мей втори референдум ще застраши „социалната сплотеност“

22 Януари 2019 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. В понеделник вечерта премиерът на Великобритания на два пъти се обяви против настояването на своята опозиция за втори референдум за Брекзит, като категорично обясни, че той би заплашил „социалната сплотеност“ на Великобритания. Тя настоя център на нейната стратегия да останат преговорите за промяна на ирландския предпазен механизъм, пише The Guardian.
До 29 март, когато Кралството трябва да напусне Европейския съюз, по закон остават 67 дни. В този срок тя трябва да убеди депутатите и бизнесгрупите, като им предложи доказателства, че наистина желае да промени курса.
В обръщението си към парламентаристите от Камарата на общините премиерът очерта три промени, които са били изтъкнати по време на дискусиите с колегите й в шестте дни след като нейният проект за Брекзит беше отхвърлен. Те предвиждат по-консултативен подход към следващата фаза на преговори с Брюксел, като в нея се включат по-активно депутати, бизнесите и профсъюзите, по-категорично обявяване на работническите права и екологичните стандарти, и, трето, нов опит да се обсъдят съмненията на лейбъристите и северноирландските демократи юнионисти за ирландския предпазен механизъм, които след това тя ще дискутира с Брюксел.
Мей обаче пропусна идеята за удължаване на сроковете по Член 50 и преувеличи потенциалните последици от евентуален нов вот за Брекзит. Нейният говорител обяви, че „няма договореност за доверието между електората и правителството в момента и премиерът е твърдо убеден, че е правителствен дълг да се действа, като се зачита волята на гласоподавателите.”
Мей решително отхвърли идеята за отхвърляне на възможността за Брекзит без сделка, като заяви категорично, че единственият начин това да се случи е, ако се приеме нейната сделка.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: МВФ: Брекзит тревожи

AFP: МВФ: Брекзит тревожи

22 Януари 2019 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Давос. Главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат обяви пред започналия в Давос Световен икономически форум,че несигурността, която обкръжава развода на Великобритания с ЕС, липсата на договореност само седмици преди напускането му от Обединеното кралство, създават безпокойство в световната икономическа общност, предава AFP.
"Отстраняването на тази несигурност незабавно трябва да се превърне в императив за лидерите“, е мнението на МВФ. Институцията настоява да се предприемат реални действия, за да се избегнат рисковете, пред които може да се изправи световната икономика.
Няколко от големите икономики бележат рязък спад на БВП. Сред тях са Германия, Италия и Мексико, по-слабо този процес се регистрира във Франция, като причина за него се приемат демонстрациите на „жълтите жилетки“, които разтърсиха страната.
В същото време САЩ и Китай, двете световни икономически сили, се превръщат в източник на рисковете заради търговската война, която водят помежду си, но едновременно с това не се забелязват и някакви съществени промени при тях.
Очаква се през 2019 година американският БВП да се увеличи с 2.5 процента, а през 202-та - с 1.5 на сто. При Китай предвижданията на МВФ са и в двете следващи години той да нарасне с 6.2, в момента азиатският гигант преживява и издържа на натиска на необичайно забавяне на икономическите темпове на развитие.
И докато растежът се забавя, от британската неправителствена организация Оксфам предупреждават в данните, които представят пред участниците в Световния икономически форум в Давос, че графиката на неравенствата върви нагоре: състоянието на 26-те най-богати на планетата, трима от тях ще участват в Давоския форум през следващите дни, в момента се равнява на средствата, притежавани от най-бедната половина на човечество.
„Крайното неравенство е извън контрол“, заявява в интервю за агенция AFP изпълнителният директор на Оксфам Уини Бянима. Ако общото състояние на милиардерите през 2018 година е нараствало с по два милиарда и половина долара всеки ден, то относителното богатство на най-бедните три милиарда и 800 милиона жители на планетата е намаляло за същия период с 11 процента. Така разширяващата се ножица между бедни и богати подкопава борбата с бедността, разстройва икономиките и подхранва обществения гняв и ярост.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: От Давос световният елит предупреждава за силен популистки гняв и икономическа несигурност

AFP: От Давос световният елит предупреждава за силен популистки гняв и икономическа несигурност

21 Януари 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Давос. Икономическият и политическият елит на планетата се събра в Давос за годишната среща на Световния икономически форум. Той бе посрещнат от ясните предупреждения от проучванията на Оксфам, НПО, ситуирана във Великобритания и Северна Ирландия, и на Международния валутен фонд (МВФ), които предупреждават, че международната икономика е в риск, а задълбочаващото се неравенство между бедни и богати засилва обществения гняв, предава AFP от швейцарския курорт.
Още преди официалното откриване на годишната седмица, в която богатите и влиятелните фигури в света ще изграждат мрежи и ще се социализират, беше ясно, че тазгодишната им среща ще мине под знака на все по-голяма нестабилност и надигане на популизма.
Водещи личности от САЩ, Франция, Великобритания и Зимбабве не се включиха в Световния икономически форум 2019-та, за да не пренесат политическия огън у дома.
МВФ в специално допълнение към своя доклад за развитието на световната икономика предупреждава, че търговските сблъсъци между САЩ и Китай, Брекзит и други източници на несигурност застрашават да подкопаят глобалния растеж още повече и по-бързо в сравнение с предвидените от последния му отчет отпреди три месеца. През октомври Фондът предвиждаше ръст на глобалния БВП от 3,7 процента, сега той е сведен на 3,5 за 2019-та.
Пред репортерите в Давос ръководителят на МВФ Кристин Лагард заяви: "След две години на стабилно развитие световната икономика започва да се забавя повече отколкото се очакваше, увеличават се и рисковете, Дали това означава, че глобална рецесия ни дебне зад ъгъла? Не! Но със сигурност все по-голяма става опасността от спад в темповете на глобалното развитие.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ангела Меркел призова Брюксел и Лондон да намерят компромис за Брeкзит

Politico: Ангела Меркел призова Брюксел и Лондон да намерят компромис за Брeкзит

21 Януари 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел призова своите партньори в Европейския съюз да работят с Великобритания по намирането на компромисна бракоразводна сделка между двете страни и да избегнат Брекзит без споразумение, пише европейската редакция на Politico.
„Имаме отговорност да гледаме на процеса по отделянето отговорно, за да не поклатят хората главите си след 50 години и да кажат ‚Защо не са били способни да намерят компромис‘“, заяви Меркел пред членовете на Християндемократичния съюз (ХДС) в Рощок.
„До последния ден ще работя за намирането на договорно решение за излизането на Великобритания и ще работя, за да имаме най-добрите отношения след това“, добави тя.
Във вторник членовете на британския парламент отхвърлиха Брекзита на премиера Тереза Мей с рекордно мнозинство, с което поставиха излизането на Лондон от ЕС под съмнение, пише изданието.
В своята реч Меркел подчерта колко е важно да се запазят добрите отношения между ЕС и Обединеното кралство.
„Великобритания е част от Европа“, констатира канцлерът. „Свързани сме с отлично сътрудничество във всички вътрешни политики и сигурността. И Обединеното кралство трябва да остане близък партньор в бъдеще“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Брекзит като „бомба със закъснител“

The Daily Express: Брекзит като „бомба със закъснител“

21 Януари 2019 | 05:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мнозинството британци не иска втори референдум, по данни от последното проучване на общественото мнение, пише вестник „The Daily Express”
Проучването е направено в неделя, в навечерието на още една разтърсваща за правителството седмица, свързана с напускането на ЕС от Великобритания. Според него Обединеното кралство е разделено по въпросите дали трябва да се отложи Брекзит и дали правителството е имало право, когато е организирало вота през 2016-та година. То е организирано от британската новинарска организация Sky News и според него 56 на сто от британците не искат нов вот за напускане или оставане в Евросъюза. Данните се обявяват в деня, когато Тереза Мей трябва да направи обръщение към Парламента. Голяма част от депутати се опитват да й отнемат управлението на самия процес по Брекзит. След като миналата седмица планът на Тереза Мей беше категорично отхвърлен от депутатите, сега тя трябва да представи план, който да бъде одобрен от Камарата на общините. За да постигне потенциална възможност да го договори с Парламента премиерът се срещна с опонентите си, но лидерът на главната й опозиция Джеръми Корбин все още не е разговарял с нея.
С наближаването на датата 29 март и при липсата на сделка, вероятността за Брекзит без сделка става все по-видима и печели все повече поддръжници сред депутатите. Те смятат, че тази възможност трябва да се има предвид като монета в преговорите, за да се постигнат най-добри за страната условия за напускане на ЕС.
50 на сто от анкетираните са на мнение, че не трябва да се отлага прилагането на Член 50 от Договора за Европейския съюз. Последните социологически данни сочат, че 51 на сто от британците вярват, че страната е направила лош избор с решението за напускане.
Две фракции от депутатите планират да „сложат на масата за обсъждания“ допълнения, които да забавят самия процес.
Първата група се води от лейбъристката парламентаристка Ив Купър и бившият министър на торите Ник Боулс, които настояват да се отложи прилагането на Член 50, ако няма сделка до края на февруари.
Втората група, водена от Доминик Грийв, планира да предложи допълнение, с което да се избере един ден от седмицата, когато да се дебатират и гласуват въпросите, свързани с Брекзит, което да бъде извън редовната парламентарна програма.
Даунинг Стрийт определя тези предложения като „крайно тревожни“.
Лейбъристите все още нямат ясна позиция по кой път да поемат.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: „Няма решения“ за ирландската безизходица

The Guardian: „Няма решения“ за ирландската безизходица

21 Януари 2019 | 03:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Когато представя своя план Б пред парламента, се очаква Тереза Мей да отхвърли призивите за междупартиен консенсус за Брекзит, пише вестник The Guardian. Предполага се, че тя ще избере да поднови дипломатическите усилия в Брюксел и да предоговори условията по ирландския проблем.
Със своя силно разединен кабинет премиерът на Обединеното кралство обсъди късно в неделя ситуацията.
Източници от правителството съобщават, че целта е била да се намерят приемливи начини, за да се променят условията, довели до „задънената улица“, но разговорът не е успял да намери „реални решения“.
“Както обикновено, трудно е се разбере какво ще направи тя, но преобладава мнението, да привлечем Демократическата юнионистка партия и разбунтувалите се тори“, твърдят те.
След парламентарния провал на Мей през миналата седмица, въпреки твърдението й, че ще говори с „изтъкнати депутати“ от всички партии за компромис, всъщност неин приоритет е да предпази торите от историческо разцепление в партията, информират правителствените източници.
Няколко изтъкнати консервативни депутати са обявили, че могат да се отделят и да създадат партия, ако Мей предпочете да подкрепи един митнически съюз. Това е едно от главните искания на лейбъристите, което се поддържа и от онези сред торите, които подкрепят норвежкия модел за мек Брекзит.
Източници от Уайтхол съобщават, че Гавин Баруел, който е шеф на кабинета на министър-председателя, е посъветвал Тереза Мей да обърне внимание именно на митническия съюз, след като нейният проект за Брекзит беше отхвърлен миналата седмица с мнозинство от 230 гласа.
Но когато в понеделник правителството представи формалното изявление, с което да обяви следващите си стъпки, се очаква то да се съсредоточи върху търсенето на промени по ирландския проблем, за да се удържи победа срещу Групата за европейски изследвания на Джейкъб Рийс-Мог и Демократичната юнионистка партия.
Тогава премиерът ще може да отиде в Брюксел още същата вечер, макар че от Даунинг Стрийт отричат това да се случи толкова скоро.
Мерките, които Мей предлага идват в момент, когато последните данни от проучванията на общественото мнение доказват, че то е оптимистично настроено за възможността от Брекзит без сделка.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: “ Амнистията“ на Тръмп е намек за гняв от дясно, но не успя да „изкуши“ демократите

The Guardian: “ Амнистията“ на Тръмп е намек за гняв от дясно, но не успя да „изкуши“ демократите

21 Януари 2019 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Лондон/Вашингтон. Доналд Тръмп заяви, че ще даден един допълнителен ден амнистия за нелегалните мигранти в САЩ, след като демократите отхвърлиха последния му план за финансиране на стената по южната граница и за възстановяване на работата на американското правителство, пише британският вестник The Guardian.
В бележка, която разгневи републиканците, но не беше приета сериозно от демократите, Тръмп предлага да се даде правен статут на милиони хора без документите и това да е част от бъдеща голяма сделка по американския миграционен закон.
Тази идея президентът пусна в Туитър, като изтъкна, че засега той само предлага да се разширят правните мерки за закрила на някои бежанци и хора, влезли нелегално в САЩ, като децата например.
“Амнистията ще се използва само в случай на по-голяма сделка, било за имиграцията или за нещо друго,” пише президентът. Освен това той споменава, че няма да „се полагат големи усилия“ да се депортират от страната онези, които вече живеят в САЩ без разрешително.
Повече от четири седмици САЩ са в най- продължителното спиране на работата на правителството, което е следствие от отказа на Тръмп да подпише двупартийният план на Конгреса за финансите в държавата, който не му позволява да ползва милиардите долари, нужни му да построи стена по границата с Мексико.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Нанси Пелоси отхвърли предложението на Доналд Тръмп за компромис

Washington Examiner: Нанси Пелоси отхвърли предложението на Доналд Тръмп за компромис

20 Януари 2019 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Конгреса Ненси Пелоси заяви, че няма да приеме предложението на президента Тръмп да разреши 5.7 милиарда долара за финансиране на проекта за гранична стена с Мексико за сметка на тригодишно удължаване на програмата, предоставяща правен статут на така наречените „Мечтатели“ които незаконно пристигат в САЩ като деца, пише американското електронно издание Washington Examiner.
Тя нарече плана "компилация от няколко предварително отхвърлени инициативи, всяка от които е неприемлива и общо, не представляват добросъвестни усилия за възстановяване на сигурността на живота на хората. "
Пелоси заяви, че предложението не постига това, което демократите отдавна искат за "мечтателите", което е път към гражданството или постоянния правен статут.
„Малко вероятно е някоя от тези разпоредби сама да премине в Конгреса и взети заедно, те са без никакви шансове.“
Пелоси отхвърли намеренията на Тръмп за стената и повтори предложенията на Демократическата партия за увеличаване на сигурността на други граници в точките на влизане и за подсилване на технологиите по границата. Някои се припокриват с предложението на президента, като например пари за допълнителни съдии по имиграцията и засилване на сигурността в пристанищата на страната, където влизат повечето незаконни наркотици, обръща внимание изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Лиъм Фокс предупреди, че провал на Брекзит ще причини „политическо цунами“

Daily Express: Лиъм Фокс предупреди, че провал на Брекзит ще причини „политическо цунами“

20 Януари 2019 | 04:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на търговията Лиъм Фокс предупреди, че провалът на Брекзит може да доведе до „политическо цунами“ между избирателите и парламента, пише вестник Daily Express.
Видният привърженик на Брекзит каза, че ако не се вземе под внимание референдума от 2016 г., ще се разкрие „огромна пропаст“. Д-р Фокс казва: „Неуспехът на Брекзит ще предизвика пропаст между парламента и хората, разкол в нашата политическа система с незнайни последици
„Време е депутатите да изпълнят обещанията, които са направили. Това е въпрос на чест и задължение“.
Д-р Фокс също атакува депутатите и министрите, които се опитват да премахнат изцяло опцията без сделка.
Той каза: „Прекарал съм целия си живот в бизнес преговори. Най-глупавото възможно нещо е да махнеш най-силната си карта.
„Депутатите трябва да спрат да ни казват какво не искат и да ни кажат какво правят“.
Той добави, че Тереза Мей се стреми да постигне „консенсус“ от Джеръми Корбин, но така лидерът на лейбъристите ще играе „цинична партийна политика“.
Намесата на Фокс е след като бившият министър Доминик Грийв, който активно се опитва да предотврати Брекзит без сделка, изготви предложения за 300 депутати, които да поемат контрола на дневния ред в парламента.
Един министър направи предположение, че всички депутати, които подкрепят тези предложения трябва да бъдат отстранени от партията.
Сър Греъм Брейди описва сделката на Тереза Мей като „дълбоко погрешна и практически без приятели“.
Консерваторът Доминик Грийв планира да промени предложение, което Тереза Мей ще представи в парламента.
Тя ще се опита да очертае как ще преодолее безизходицата, настъпила след поражението й миналата седмица.
Бившият министър, Ник Боулс и висшият лейбъристки депутат Ивет Купър правят свои собствени планове да позволят на депутатите да поискат удължаване на членството на страната в ЕС, ако сделката не бъде договорена от парламента.
Лейбъристки източници заявиха, че могат да подкрепят този ход и вероятно плана на Доминик Грийв.
Висши министри предупредиха, че планът на Грийв може да предизвика конституционна криза с възможността за провеждане на общи избори.
Един министър каза: „Ако в крайна сметка парламентът нареди на правителството да направи нещо против нашия манифест, ще трябва да се върнем в началото“.
Друг заяви: „Това би направило управлението невъзможно. Това ще доведе до избори на някакъв етап“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Лейбъристите по-близо да подкрепят нов референдум за Брекзит

Independent: Лейбъристите по-близо да подкрепят нов референдум за Брекзит

20 Януари 2019 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Висшите фигури при лейбъристите накараха партията да се приближи значително до подкрепата за нов референдум за Брекзит, предполагайки, че подкрепата вече е неизбежна, освен ако Тереза Мей не изостави своите „червени линии“, пише вестник Independent.
Трима от членовете на кабинета в сянка натиснаха Джеръми Корбин, като казаха, че партията трябва да се придържа към обещанието си да „проведе кампания за публично гласуване“, ако премиерът е непоколебим, а лейбъристите не успеят да предизвикат избори.
Кейр Стармър, министърът за Брекзит в сянка, каза, че подкрепата за референдум е единственият „оставащ вариант“, ако плана за оттегляне на лейбъристите бъде отхвърлен, добавяйки: „Това е много важно задължение. И това е единственото, което ще запазим“.
Том Уотсън, заместник-председателят на лейбъристите, който говори на същата конференция, каза пред един от запитващите, подканвайки за по-бърза подкрепа за референдум: „Изкушавам се да отида там с вас“.
Призивите дойдоха, след като Джеръми Корбин разгневи някои от поддръжниците на референдума, като каза, че лейбъристите ще обмислят единствено да подкрепят ново гласуване, ако Обединеното кралство е на ръба на „бедствието без сделка“.
Говорейки пред The Independent след изказването си, Кейр Стармър отказа да определи краен срок за драматичната промяна на политиката, тъй като невъзможно е да се предвидят събитията в парламента през следващите две седмици.
Но той каза: „Аз съм много наясно, че има само 69 дни преди 29 март, следователно прозорецът сега е доста кратък“.
Сър Кейр също така обеща, че решението няма да бъде взето от затворен кръг, казвайки: „Много е важно, първо, да чуем това, което всеки може да каже и второ, да го направим по един общ начин“.
Той настоя, че той и Корбин са „обединени“, добавяйки: „Ние редовно обсъждаме това. Хората винаги се опитват да намерят различия, но ние стоим заедно зад това предложение кога да подкрепим референдум“.
Въпросът ще излезе след понеделник, когато депутатите ще бъдат свободни да внесат поредица от изменения в изявлението на премиера за „следващите стъпки“ след разрушителното поражение на сделката миналата седмица.
Те ще включват алтернативен план на лейбъристите, митнически съюз, „силна“ връзка на единния пазар и защита на работниците, екологичните и потребителските стандарти.
По-рано Джон Мейджър призова Тереза Мeй да даде на министрите си да гласуват незамисимо по всички възможности за Брекзит, заедно с другите депутати, и да се превърне в „посредник“ за решаване на кризата.
Общините са „убили” нейната сделка и тя трябва да признае, че опитите да се съживи с незначителни „бърникания” - докато се придържа към строгите „червени линии” - бяха обречени на провал.
Сър Джон добави: „Ако кабинетът не може да се съгласи и парламентът не може да се съгласи, единственият вариант е вторият референдум“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп предлага защита на имигрантите в САЩ срещу средства за стена

AFP: Тръмп предлага защита на имигрантите в САЩ срещу средства за стена

20 Януари 2019 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп предложи временна защита на хора, незаконно дошли в САЩ като деца и други групи имигранти, изправени пред депортиране, в замяна на средства за спорната му гранична стена, съобщава AFP.
Предложението на Тръмп да сложи край на 29-дневното частично спиране на работата на американското правителство, предизвикано от спора за финансиране на стената, изглеждаше обречено при пристигането си, като Конгреса го отхвърли въз основа на докладите за съдържанието му преди речта.
Предложението на Тръмп призовава за средства в размер на 5,7 милиарда долара за финансиране на гранична стена, 800 милиона долара за „спешна хуманитарна помощ“ и 805 милиона долара за технология за откриване на наркотици и сигурност на пристанищата.
Той предложи три години защита за 700 000 така наречени „мечтатели“, които бяха докарани в страната незаконно, когато бяха деца, както и за 300 000 други имигранти, чийто статут на закрила изтича.
Но преди речта, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси отхвърли предложенията на Тръмп като „компилация от няколко отхвърлени инициативи, всяка от които е неприемлива и не представляват искрени усилия за възстановяване на сигурността в живота на хората“.
„Малко вероятно е някоя от тези разпоредби сама да мине в Камарата, и взети заедно, те не са ефективни“, каза Пелоси в изявление.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Тръмп благодари на Мълър за изявлението няколко часа преди „голямото съобщение“ за граничния спор

Independent: Тръмп благодари на Мълър за изявлението няколко часа преди „голямото съобщение“ за граничния спор

19 Януари 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп е готов да направи „голямо съобщение“ относно блокираната работа на правителството и американско-мексиканската граница, докато застоя на финансирането за предложената му стена продължава пета седмица, пише вестник Independent.
Белият дом не е предоставил никакви подробности за това какво точно ще разкрие президентът, но не се очаква да подпише декларацията за извънредно положение, която заплашва да използва в продължение на няколко седмици.
Доналд Тръмп е в конфронтация с демократите в Конгреса, след като отказа да подпише законопроект за финансиране на правителството, в който не бяха заделени 5,7 млрд. долара за граничната стена.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Очаква се Доналд Тръмп да предложи компромис на демократите

The Washington Examiner: Очаква се Доналд Тръмп да предложи компромис на демократите

19 Януари 2019 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Очаква се президентът Тръмп да предложи на демократите компромис по отношение на имиграцията в събота, целящ прекратяване на „затварянето“ на правителството, пише американското издание The Washington Examiner.
Според портала Axios, цитиран от изданието зетят на Тръмп и съветник на Белия дом Джаред Къшнър и вицепрезидентът Майк Пенс са договорили сделка с републиканци от Конгреса, които ще предложат на демократите за защита на пристигналите в САЩ като деца (т.нар. мечтатели) и ще удължат законния статут на притежателите на статут на временно защитен статут в замяна. за 5,7 млрд. долара за стената.
Законодателството, което ще предложи отложено действие, ще защити хората, които са били незаконно доведени в САЩ като непълнолетни, често известни като "Мечтатели", защита от депортиране и им дават разрешение за работа, но не и път към гражданството. Администрацията на Тръмп по-рано се опита да ограничи програмата TPS, която позволява на хора от определени страни, засегнати от конфликти или природни бедствия, да останат в САЩ.
Очаква се Тръмп да направи съобщението в обръщение насрочено за следобедните часове в събота.
"Мисля, че това ще бъде важно изявление. Като се има предвид, че както знаете, керваните идват. Един голям (керван) идва сега. Аз съм разочарован, че Мексико не ги спира. – каза президентът Тръмп по време на среща с репортери.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Демократите са готови да предложат един милиард долара за гранична сигурност, но не и за стена

The Hill: Демократите са готови да предложат един милиард долара за гранична сигурност, но не и за стена

19 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократи в Конгреса ще предложат един милиард долара за финансиране на мерки за сигурност на границата в законопроект за възобновяване на правителството следващата седмица, но тези средства не може да се използват за строеж на стена, пише американското издание The Hill.
Демократите смятат другите мерки за сигурност на границите за по-ефективни.
Новините за плана на демократите идват часове преди Тръмп да се обърне на живо от Белия дом относно сигурността на границите и продължаващото частично затваряне на правителството, което навлезе в 29-ия си ден в събота.
Законопроектът ще бъде десетият опит за възобновяване дейността на правителството, след като демократите поеха контрола над Конгреса този месец, макар че нито един от плановете не е постигнал напредък в Сената поради отказа на лидера на мнозинството Мич да предложи за гласуване законопроект, който не е одобрен от президента Тръмп
Спекулациите се въртят около това дали Тръмп ще предложи свой собствен компромисен пакет на демократите или вместо това той ще обяви извънредно положение заради незаконното преминаване на границата и така да се опита да заобиколи Конгреса , за да получи средства за граничната стена.
Тръмп според наблюдатели се е отказал от втория план по-рано този месец, като се оплаква, че подобен вариант вероятно ще се сблъска с съдебни битки от страна демократите.
"Това е лесният изход, но Конгресът трябва да направи това", каза Тръмп пред репортери по това време.
Борбата за закриването се засили тази седмица, след като председателката на Конгреса Нанси Пелоси написа писмо до Тръмп, с което го призова да отложи или да представи в писмена форма годишната си реч за състоянието на Съюза.
По-късно Тръмп възрази, като попречи на делегациите на Конгреса да пътуват в чужбина с военни полети по време на затварянето на правителството. Решението на Тръмп отмени плановете на демократите да посетят войски в Афганистан през уикенда.
Проучванията сочат, че повече американци обвиняват Тръмп за спирането на дейността на правителството, докато по-малък процент обвиняват демократи от Конгреса.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нов мигрантски керван достигна Мексико, разпалва дебата за гранична стена

AFP: Нов мигрантски керван достигна Мексико, разпалва дебата за гранична стена

19 Януари 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Мексико Сити. Стотици латиноамериканци влязоха в Мексико незаконно, след като последният мигрантски караван, който се опитва да стигне до Съединените щати, пресече границата между Мексико и Гватемала в петък, предава AFP.
Мигрантите не желаят да чакат пет дни за хуманитарните визи, които Мексико им предлага, и използват салове, за да пресекат реката Сучиате, която разделя двете страни или се промъкват през охранявания граничен мост през нощта, съобщи кореспондент на агенцията.
Движението на кервана предизвика нова буря в социалната мрежа от президента на САЩ Доналд Тръмп, който призова Мексико да спира такива кервани, като написа: "Още един голям керван се отправя към нас. Много трудно е да ги спрем без стена!"
Последният керван е по-малък от този, който достигна до седем хиляди мигранти в края на миналата година, когато Тръмп говори за "нахлуването" от "закоравели престъпници" и изпрати хиляди войници на американско-мексиканската граница.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Доналд Тръмп не планира да обяви извънредно положение, смята, че ще се договори с демократите

CNN: Доналд Тръмп не планира да обяви извънредно положение, смята, че ще се договори с демократите

19 Януари 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп няма планове да обяви извънредно положение в страната поради частичното спиране на дейността на федералното правителство поради разногласия с Конгреса за изграждането на стена на границата с Мексико, съобщи CNN, позовавайки се на собствени източници.
Тръмп заяви по-рано, че в събота ще направи специално обръщение от Белия дом за бюджетната криза. Много местни коментатори веднага предположиха, че президентът възнамерява да обяви извънредно положение в страната, за да използва бюджетните средства на Пентагона за изграждане на стената, но, както съобщава CNN, той все още няма подобни планове.
Според източниците на телевизионната компания, по време на речта си Тръмп възнамерява да се обърне към демократите с предложение, насочено към прекратяване на сегашната бюджетна криза и възстановяване на работата на правителството. Не са известни подробностите на предложението, обаче, както отбелязва телевизионният канал, президентът възнамерява да направи някои отстъпки, за да принуди демократите да продължат преговорите, които са в застой.
В същото време американският лидер не възнамерява да се откаже от плановете за изграждане на стена на границата с Мексико и затова, според източници на CNN в Белия дом, не се очаква напредък в преговорите с демократите. В същото време, съобщава каналът, дискусиите в администрацията за възможността за въвеждане на извънредно положение продължават, но Тръмп не възнамерява да обяви подобна стъпка по време на речта си в събота в 15:00 часа местно време (22:00 часа българско време).

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп отмени пътуването на американската делегация за форума в Давос

ТАСС: Тръмп отмени пътуването на американската делегация за форума в Давос

18 Януари 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Вяшингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени пътуването на американската делегация за Световния икономически форум (СИФ) в Давос заради продължаващата криза с бюджета, затова се казва в разпространено в четвъртък съобщение от прессекретаря Сара Сандърс на Белия дом, информира ТАСС.
„За това, че 800 000 забележителни американски служещи не получават заплата, както и за да осигури работа на своя екип на нужното равнище, президентът Тръмп отмени пътуването на своята делегация за Световния икономически форум в Давос, Швейцария“, се казва в съобщението.
Отначало се очакваше Тръмп да ръководи делегацията, но на 10 януари той написа в Туитър, че отменя тази своя визита заради ожесточени спорове между Белия дом и Конгреса за контрола на американско-мексиканската граница.
След това двама представители на администрацията заявиха, че делегацията ще се ръководи от министъра на финансите Стивън Мнучин и държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео. В енйния състав трябваше да влязат търговският министър Уилбур Рос, представителят на САЩ за търговските преговори Робърт Лайтхайзър и Крис Лидл, заместник ръководител на екипа в Белия дом по политическите въпроси.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Испанското правителство стартира информационен уебсайт за Брекзит

El Pais (Испания): Испанското правителство стартира информационен уебсайт за Брекзит

16 Януари 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанското правителство стартира информационен уебсайт, в който са изброени различните въпроси, с които ще се сблъскат гражданите и предприятията, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, пише англоезичното издание на испанския вестник El Pais.
Страницата е част от уебсайта на правителството, чиито цели включват предоставяне на информация на гражданите и предприемачите за „промените, които излизането на Великобритания от ЕС ще предизвика, както и за мерките, които се приемат на вътрешно и на европейско равнище. “
Сайтът разглежда и възможността за Брекзит без споразумение за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, което ще представлява "бедствие за всички" според изявление, направено в понеделник от външния министър Хосеп Борел.
Въпреки че се предлагат много практически подробности, уебсайтът избягва да уточни все още неясните последици от Брекзит без споразумение, което би означавало, че няма да има преходен период за адаптиране към новата реалност на Великобритания като трета страна.
Предоставя се информация за пребиваване, право на глас, здравеопазване, образование, пътуване, финансови услуги и др. Сайтът предлага и списък с често задавани въпроси и отговори.
Гражданите са уверени, че ще запазят правото си на глас както в Испания, така и във Великобритания. Мадрид и Лондон и работи по регламенти, които ще бъдат официално представени на 21 януари.
В секцията за пътуване по въздух един от въпросите включва полет до Великобритания с испанска авиокомпания, "която може да загуби лиценза си, според съобщения в медиите." Това е косвено позоваване на бившия испански превозвач Иберия, който се бори да докаже на ЕС властите, че е базиран в Испания - той, заедно с Бритиш Еъруейз, е собственост на холдинговата група IAG, базирана в Лондон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Россиская газета: Британските депутати гласуваха срещу споразумението за Брекзит

Россиская газета: Британските депутати гласуваха срещу споразумението за Брекзит

16 Януари 2019 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Във вторник вечерта британският парламент гласува споразумението за Брекзит, одобрено от Лондон и Брюксел миналия ноември след година и половина преговори.
Депутатите гласуваха против проекта, предложен от министър-председателя на страната Тереза Мей, съобщава Российская газета.
432 депутати гласуваха срещу споразумението, а само 202 го подкрепиха. Посочва се, че това е най-голямото поражение на британски премиер в парламента през последните 95 години.
Според експерти, „възможни са различни сценарии за развитие на събитията“, в това число твърд изход на страната от ЕС, готовност, за която в Лондон се говореше непосредствено преди гласуването, и за отмяна на Брекзит като цяло.
Победената при гласуването Тереза Мей обеща да представи план за по-нататъшни действия по Брекзит, но лейбъристката опозиция в парламента вече обяви планове за започване на процедура за вот на недоверие към премиера.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: 24 часа за Тереза Мей, за да спаси работата си

Sky News: 24 часа за Тереза Мей, за да спаси работата си

16 Януари 2019 | 04:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Споразумението на Тереза Мей за Брекзит беше отхвърлено с 230 гласа – най-голямото поражение в историята за едно правителство, съобщава Sky News.
Сега лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин внася предложение за вот на недоверие към правителството.
Самият вот ще се проведе в сряда, след дебат в Общинския съвет.
Депутатите ще бъдат помолени да гласуват: „Парламентът няма доверие в правителството на Нейно величество“.
Това дава на Тереза Мей по-малко от 24 часа да се бори за работата си.
Няма ограничения в броя на пътите, в които Джеръми Корбин може да инициира вот на недоверие, но е малко вероятно лидерът на опозицията да започне битка, която не смята, че може да спечели.
А като Демократичната юнионистка партия заяви, че ще се придържа към споразумението си с торите, поражението за Тереза Мей не е сигурено.
Ако правителството спечели, последствията са прости: Тереза Мей продължава да работи.
Ако тя загуби, правителството ще падне и ще има период от 14 дни, в който може да се сформира ново правителство. Няма строги правила за това, което трябва да се случи през този период от две седмици.
Тереза Мей, която преди това заяви, че няма да се бори с изборите през 2022 г., може да се опита да създаде нова администрация.
Тя е в безопасност от вота на недоверие от собствената си партия за още 12 месеца, след като гласуването срещу нея се провали в края на миналата година.
Въпреки това, тя може да реши, че е време да се оттегли и да предаде юздите на някой друг.
Нов лидер на консерваторите ще има шанса да сформира правителство - както и опозиционните партии.
Сегашният състав на парламента означава, че консерваторите остават единствената партия с достатъчно брой депутати, за да може да контролират Камарата на общините.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Никола Стърджън настоява Тереза Мей да отложи Брекзит след голямата загуба

Daily Express: Никола Стърджън настоява Тереза Мей да отложи Брекзит след голямата загуба

16 Януари 2019 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей трябва отложи Брекзит, след като сделката й за напускане претърпя исторически разгром в парламента, смята лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън, която призовава премиера да удължи член 50, пише в днешния си брой в. Daily Express.
Камарата на общините отхвърли сделката на министър-председателя с 230 гласа разлика. Това е най-голямата загуба на правителство в историята на парламента. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин внесе вот на недоверие, който ще бъде гласуван днес.
След гласуването, Никола Стърджън написа: „По-рано говорих с премиера – очевидно няма никаква идея какво да прави след това“.
„Най-малкото, което тя трябва да направи сега, е да удължи член 50, за да спре часовника“.
Член 50 е механизмът, който дадена страна задейства, за да напусне Европейския съюз, като й дава две години, за да договори нови търговски отношения с Брюксел, преди да напусне блока.
Обединеното кралство трябва официално да напусне ЕС на 29 март 2019 г., като стартира член 50 преди две години.
Някои политици призовават Тереза Мей да поиска удължаване на член 50, което може да се осъществи само с разрешение на ЕС, за да се даде повече време за преговори или дори за втори референдум.
Представител от Брюксел каза: „Ако премиерът оцелее и ни информира, че се нуждае от повече време, за да спечели парламента по сделката, ще бъде предложено техническо удължаване до юли“.
Те също така предложиха по-нататъшно удължаване на срока, ако в Обединеното кралство бъдат свикани избори или втори референдум за членство в ЕС.
Това означава, че Обединеното кралство вероятно ще участва през май в изборите за Европейски парламент, въпреки че британските евродепутати може би никога няма да заемат местата си, тъй като парламентът не трябва да се събира до юли.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Как Европа реагира на отхвърлянето на споразумението за Брекзит

AFP: Как Европа реагира на отхвърлянето на споразумението за Брекзит

16 Януари 2019 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз и европейските правителства предупредиха, че отхвърляне на споразумението от британския парламент ще увеличи риска от хаотично излизане от блока.
„Приканвам Обединеното кралство да изясни намеренията си възможно най-бързо. Времето почти изтече“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
„Споразумението за оттегляне е справедлив компромис и възможно най-доброто. То намалява щетите, причинени от Брекзит на граждани и предприятия в цяла Европа. Това е единственият начин да се гарантира правилното изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз.
„Рискът от хаотично излизане на Обединеното кралство се увеличи след гласуването. Макар да не искаме това да се случи, Европейската комисия ще продължи работата си по непредвидени ситуации, за да гарантира, че ЕС е напълно подготвен“.
„Ако сделка не е възможна, и никой не иска да няма сделка, тогава кой ще има куража да каже кое е единственото положително решение“, попита председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който добави, че 27 държави-членки на ЕС „остават обединени“.
„Сега зависи от британското правителство да каже какво следва. ЕС ще остане обединен и решен да постигне споразумение“, съобщи Мишел Барние.
Ирландия обяви, че ще ускори подготовката за Брекзит без сделка.
„За съжаление, резултатът от гласуването ще увеличи риска от хаотичен Брекзит. Затова правителството ще продължи да засилва подготовката за такъв резултат“, се казва в изявление на Дъблин.
„Това е горчив ден за Европа. Ние сме подготвени, но твърд Бекзит ще бъде най-малко желания избор за ЕС и Великобритания“, каза министърът на финансите на Германия Олаф Шолц.
„Твърд Брекзит ще бъде най-лошата от всички опции“, заяви Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на Християн-демократическия съюз.
„При всички случаи, няма да има предоговаряне на споразумението за оттегляне“, написа австрийският канцлер Себастиан Курц.
„Хаотично напускане ще бъде лошо за ЕС и катастрофално за Обединеното кралство“, заяви испанския премиер Педро Санчес.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Туск заяви, че сделка за Брекзит изглежда невъзможна

The Guardian: Доналд Туск заяви, че сделка за Брекзит изглежда невъзможна

16 Януари 2019 | 01:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Доналд Туск направи прикрит призив към Обединеното кралство да остане в ЕС, предполагайки, че историческата загуба на премиера в парламента ще направи споразумението „невъзможно“, съобщава в. The Guardian.
След като беше обявен мащабът на поражението, председателят на Европейския съвет призова Тереза Мей спешно и ясно да изясни следващия си ход.
Брюксел очакваше премиерът да загуби гласуването на сделката, която беше договорила с ЕС, но броя на противниците срещу нея – 230 гласа – означаваше, че е имало малка надежда споразумението да бъде спасено.
Доналд Туск написа в социалната мрежа: „Ако споразумение не е възможно, и никой не иска да няма такова, тогава кой ще има куража да каже кое е единственото положително решение?“
Очаква се Тереза Мей да се върне в Брюксел в рамките на няколко дни след гласуването, за да се консултира с Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но сега не е ясно какво ще включат тези разговори.
В изявление Юнкер призова британското правителство да „изясни своите намерения възможно най-скоро“, като припомни на британския парламент, че „времето е почти изчерпано“. Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март.
В защита на ролята на Брюксел в преговорите, Юнкер заяви, че ЕС и неговият главен преговарящ, Мишел Барние, са показали „креативност и гъвкавост“ и, че през последните дни „демонстрира отново добра воля, като предлага допълнителни разяснения и уверения“.
„Рискът от хаотично излизане на Обединеното кралство се увеличи с днешното гласуване“, заяви Юнкер. „Докато не искаме това да се случи, Европейската комисия ще продължи своята работа за да бъде сигурно, че ЕС е напълно подготвен“.
Висш представител на ЕС заяви, че когато Мей се завърне в Брюксел, Юнкер просто ще я попита: „Какво следва?“
Призивът за яснота беше избран от лидерите на ЕС, в отговорите им на новините от Уестминстър. Изявление от кабинета на ирландския премиер Лео Варадкар предупреди, че „хаотичният Брекзит е лош резултат за всички, не на последно място за Северна Ирландия“.
„Не е твърде късно да се избегне този резултат и призоваваме Обединеното кралство да обяви как предлага да се разреши тази безизходица“, се казва в изявлението.
Анегрет Крам-Каренбауер, лидер на ХДС, написа в социалната мрежа, че „дълбоко съжалява“ за решението. „Твърд Брекзит ще бъде най-лошата от всички опции“, заяви тя.
Във Франция Еманюел Макрон заяви, че ЕС е стигнал „толкова далеч, колкото е могъл, докато испанското правителство изрази съжаление за „негативния резултат“, но се надява, че сделката ще получи одобрение, добавяйки, че Брекзит без споразумение ще бъде „катастрофално“ за Обединеното кралство.
Полският министър-председател, Машеуш Моравецки, заяви: „Брекзит без споразумение е лошо решение за Великобритания и ЕС. Заедно с нашите партньори в ЕС ще отговорим на нови британски предложения“.
Ксавие Бетел, премиер на Люксембург, призова британското правителство да намери „решения, а не проблеми“. Сега се нуждаем от бърз и ясен план как да процедираме“, заяви той.
От Хага, Марк Рюте каза: „Въпреки този неуспех, не означава, че сме в положение без споразумение. Следващата стъпка зависи от Обединеното кралство“.
Барние се включи в разговорите с евродепутатите след гласуването, но източници заявиха, че Брюксел ще изчака до края на уикенда, давайки време на британските депутати да се обединят около ясен план, преди да започнат съществени преговори.
Той каза пред репортерите: „Сега е време Обединеното кралство да ни каже следващите стъпки. От наша страна ние ще останем обединени и решителни да постигнем споразумение“.
Представители на ЕС прогнозират, че първата стъпка ще бъде депутатите да кажат на Мей да поиска удължаване на двугодишния период на преговори, премахване на срока 29 март за напускане и поставяне на началото на дебат между останалите 27 страни-членки относно условията за отсрочка.
Брюксел многократно е настоявал, че няма да предоговаря споразумението за оттегляне.
Юнкер потвърди в изявлението си, че сделката е „справедлив компромис и възможно най-добрата сделка“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.