НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Yeni Safak: Турските военни започнаха да патрулират в сирийската провинция Идлиб

Yeni Safak: Турските военни започнаха да патрулират в сирийската провинция Идлиб

8 Март 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Военните на Турция започнаха да патрулират в зоната за деескалация в северозападната сирийска провинция Идлиб съгласно споразумение, постигнато на срещата в Сочи, отбелязва вестник Yeni Safak.
На срещата на върха в руския курорт, проведена на 14 февруари, страните гаранти - Турция, Русия и Иран - се споразумяха за патрулите на турската армия в Идлиб, припомнят от редакцията, като същевременно припомнят, че те ще бъдат извършване по протежение от северния град Идлиб до южния Алепо.
Маршрутът на патрулиране включва шест пункта - Кафр Лусин и Ал-Дана, райони, разположени северно от Идлиб; град Атариб западно от град Алепо; и Камари, Канатер и Ал-Ейс, югозападно от град Алепо.
По-рано турският министър на отбраната Хулуси Акар поясни, че армията на Анкара ще патрулира в демилитаризираната зона на Идлиб, докато руската армия ще патрулира извън града.
В рамките на споразуменията от Астана Турция понастоящем разполага с 12 пункта за наблюдение в Идлиб, докато Русия е изградила 10.
Режимът на президента на Сирия Башар Асад игнорира споразуменията и извършва нападения в зоната за деескалация в Идлиб. От началото на 2019 г. заради нападенията на военните на Дамаск са загинали най-малко 111 цивилни граждани, а повече от 300 други са ранени.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: САЩ използват „Пейтриът“ като средство за изнудване с цел отлагане на турската военна операция в Сирия

Yeni Safak: САЩ използват „Пейтриът“ като средство за изнудване с цел отлагане на турската военна операция в Сирия

8 Февруари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ използват ракетите „Пейтриът“ като средство за изнудване с цел отлагане на турската военна операция на изток от река Ефрат в Сирия, а не за да осуетят доставките на руските зенитно-ракетни системи С-400. Това заяви екслклузивно пред вестник Yeni Safak пенсионираният турски генерал Фахри Еренел.
Еренел е категоричен, че САЩ използват сделката между Анкара и Москва за С-400 със скрити мотиви. По-рано тази седмица Вашингтон предупреди, че „процесът за „Пейтриът“ ще бъде преустановен, ако Анкара закупи руските ракети“. Изявлението бе направено на фона на важни преговори между Турция и САЩ за сирийския град Манбидж.
От редакцията припомнят, че през декември миналата година Държавният департамент на САЩ одобри възможни доставки на комплексите „Пейтриът“ на Турция. Сделката е на стойност около 3,5 млрд. долара.
Според пенсионирания генерал заплахата от Вашингтон не идва в случаен момент. Планът е да се спре предстоящата военна операция на Турция в Сирия. „Решителността на Турция по отношение на операцията на изток от река Ефрат и продължаването на военните действия в региона са основните проблеми на САЩ. Те също така осъзнаха тази решителна позиция на Турция от делегация на Анкара в САЩ", поясни Еренел.
Евентуална мисия на изток от Ефрат, която Турция планира от месеци, ще бъде трета по ред на Анкара в Сирия след „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“.
Запитан за възможните последици от отказа от закупуването на руската С-400, Еренел подчерта, че„ако се предприеме подобна стъпка, двустранните отношения между Турция и Русия ще достигнат необратима точка”.
„Това ще предизвика страхотни последствия, дори гражданската война в Сирия. (Влошаването на двустранните отношения между Анкара и Москва) би засегнало голяма площ от Източното Средиземноморие до Черно море. Турция няма да отстъпи в това отношение и ще закупи С-400 на всяка цена. Вече няма връщане назад“, предупреди бившият генерал.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Башар Асад пристъпва към демобилизация на армията на фона на зараждащо се напрежение между Русия и Турция

„Независимая газета“: Башар Асад пристъпва към демобилизация на армията на фона на зараждащо се напрежение между Русия и Турция

8 Февруари 2019 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Москва/Дамаск. Башар Асад пристъпва към демобилизация на армията на фона на зараждащо се напрежение между Русия и Турция, пише руският вестник “Независимая газета“.
От 15 февруари 2019 г. Сирия започва да намалява армията си. Според местните медии Министерството на отбраната на републиката е издало заповед, одобрена от президента Башар Асад, в която "военнослужещите, родени през 1981 г. и по-рано, имат възможност да се прехвърлят в запаса." Освен това мъжете от гражданския резерв на възраст над 38 години са освободени от участие в правителствени сили.
Този документ не се пропагандира много от официалните структури, тъй като службата в Сирийската арабска армия (САА) е популярна и осигурява единствения стабилен доход за мъжете. Междувременно изглежда, че намаляването на военните разходи се превръща в естествен процес в страната. И до известна степен служи като доказателство за началото на положителни хуманитарни и политически промени в страната.
В същото време все още се наблюдават сблъсъци и изолирани военни действия между войските на Асад и бунтовниците в зоната за деескалация Идлиб. Турция, която разчита на лоялните си войски на Сирийската свободна армия (ССА), се готви да окупира цялата северна граница на страната в буферната зона до 32 км. А на изток от Ефрат останките на "Ислямска държава" водят постоянна война с отрядите на "Демократичните сили на Сирия" (СДФ), които се подкрепят от Съединените щати.
Така, ако Анкара, с подкрепата на бунтовниците от ССА, започне атака срещу Манбидж, тя ще застраши не само кюрдите и силите на САА, но и живота на войници и офицери от руската военна полиция (ВП), които патрулират района. Вероятността от агресивни действия и възможната окупация на северната част на Сирия от турските войски е много висока, тъй като подобни действия тайно се подкрепят от САЩ и други коалиционни страни. „Американците не искат да дават на режима на Асад територията, която държат на изток от Ефрат. Те подкрепят кюрдите, а кюрдите вече са ангажирани в диалог с Дамаск за бъдещата структура на страната. Затова за американците е по-лесно да затворят очите си за агресивните планове на Ердоган, отколкото да позволят на кюрдите да предадат териториите, които понастоящем са окупирани от Съединените щати под контрола на сирийските власти, ”каза за вестника военният експерт полковник Шамил Гареев. Той подчертава, че Русия не се намесва открито в досегашната ситуация, но силите на руската Военна полиция в областите на конфронтация между отделите за САА и СДФ в северната част на страната се увеличават, каза генерал-лейтенант Владимир Ивановски, началник на Главна дирекция на военната полиция на руското Министерство на отбраната.
Експертът смята, че Турция, осъзнавайки своите интереси в Сирия, се опитва да окаже натиск върху Русия чрез асиметрични икономически методи. Именно в тази връзка той вижда решението на Анкара да забави преминаването на руски танкери с петрол през турските проливи. Сега на входа им са натрупали повече от 50 кораба. Закъсненията им (до 15-16 дни) са причинени от промени в правилата за преминаване на кораби през проливите, установени от Турция през септември миналата година: сега по-голям брой кораби трябва да бъдат придружени от влекачи. Друга прикрита мярка за натиск върху Руската федерация е административните и други пречки, закъсненията в изграждането на газопровода „Турски поток“ и атомната електроцентрала „Аккую“. Възможно е някои от тези проблеми да са били обсъдени на 6 февруари на срещата на министъра на енергетиката на Русия Александър Новак и новия посланик на Турция в Москва Мехмет Самсар.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хабертюрк”: Русия очаква от Турция да изпълни ангажиментите си за района на град Идлиб в Сирия

„Хабертюрк”: Русия очаква от Турция да изпълни ангажиментите си за района на град Идлиб в Сирия

7 Февруари 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. МВнР на Русия изрази очаквания Турция да активизира своите усилия в района на град Идлиб в Сирия и да изпълни изцяло поетите ангажименти там, информира електронното издание „Хабертюрк”. Говорителката на МВнР Мария Захарова уточни, че става въпрос за ангажиментите от срещата между президентите на Русия и Турция в Сочи на 17 септември м.г., включително за създаването на зона за деескалация и прекратяване на сегашната неприемлива ситуация в Идлиб. Освен това Мария Захарова посочи, че в момента се извършва подготовка за широкомащабна военна операция за освобождаване на Идлиб от терористите и установяването на пълен контрол в района посочва още „Хабертюрк”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ ще продължат да оглавяват борбата срещу „Ислямска държава“, въпреки изтеглянето от Сирия

Майк Помпео: САЩ ще продължат да оглавяват борбата срещу „Ислямска държава“, въпреки изтеглянето от Сирия

6 Февруари 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще продължат да водят глобалната борба срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, въпреки изтеглянето на американските военнослужещи от Сирия. Това увери държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предава AFP.
„Америка ще продължава да води борбата срещу онези, които биха ни унищожили“, подчерта Помпео в рамките на конференция във Вашингтон, в която участват представилите на 79 държави.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: САЩ ще разчитат на съюзници, за да предотвратят повторния възход на „Ислямска държава“ в Сирия

Washington Examiner: САЩ ще разчитат на съюзници, за да предотвратят повторния възход на „Ислямска държава“ в Сирия

5 Февруари 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След като САЩ изтеглят сухопътните си сили от Сирия, останалите членове на международната коалиция от 79 държави трябва да се погрижат за разгрома на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, за да не се стигне до повторното й възраждане в страната. Това подчерта ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Вотел в реч пред Конгреса на САЩ, съобщава американското издание Washington Examiner.
Вотел говори пред Комисията по въоръжените сили в Сената. Той подчерта, че докато е в ход „планираното и координирано“ изтегляне на американските войски от Сирия, част от страната все още е под контрола на от 1 000 до 1 500 членове на „Ислямска държава“. Дори когато контролираните от тях територии бъдат превзети, борбата срещу джихадистите няма да приключи, предупреди генералът.
„Трудно спечелените от коалицията победи на бойното поле може да бъдат гарантирани само чрез поддържане на бдителна офанзива срещу тях" (джихадистите), категоричен бе Вотел, описвайки „Ислямска държава“ като организация, „която запазва лидери, бойци, ресурси и профанната идеология".
Предупреждението на Вотел бе отправено ден след предаването на тримесечния доклад от Министерството на отбраната пред Конгреса, в който се отбелязва, че „Ислямска държава“ остава „добре дисциплинирана сила“, която изглежда бива пропусната от „въздушните удари на коалицията“, и която „възстановява ключови функции и способности“.
В доклада на главния инспектор от Министерството на отбраната се казва, че според Пентагона на фона на „отсъствието на постоянен [контратерористичен] натиск, „Ислямска държава“ вероятно ще се възроди в Сирия в рамките на шест до дванадесет месеца и ще си възвърне територията в средната долина на река Ефрат".
Първоначалният план на Вашингтон бе 2,2-те хиляди американски войници да обучат до 30 хил. местни сили за сигурност, които да се борят с джихадистите след изтеглянето на контингента на САЩ. Проектът пропадна заради решението от декември миналата година на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да започне изтеглянето на американските военнослужещи от близкоизточната страна.
Вместо това САЩ ще настояват съюзниците им да да засилят и изпълнят мисията за стабилизация. В тази връзка Вотел заяви, че ще се консултира със съюзниците и партньорите на Вашингтон за полагане на усилия за стабилизиране и за защита на кюрдските съюзници, които са се борили от името на САЩ срещу „Ислямска държава“ в Сирия.
„Тези подробности се разработват сега, те ще осигурят непрекъснатост на кампанията и ще допринесат за предотвратяване на възраждането на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия", подчерта американският генерал.
Вотел не потвърди твърдението на Тръмп, че американските сили ще продължат да атакуват джихадистите от база в Ирак, откъдето ще бъдат наблюдавани и действията на режима в Техеран. Той подчерта единствено, че САЩ „проучват всички възможности“, за да запазят военния натиск срещу „Ислямска държава“ без присъствие на американски военни по земя.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ призовава страните да репатрират и да преследват джихадисти от Сирия

AFP: САЩ призовава страните да репатрират и да преследват джихадисти от Сирия

4 Февруари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ се обърнаха с призив към страните от цял свят да репатрират и преследват симпатизанти на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, заловени в Сирия, предава AFP, като отбелязва, че въпросът е деликатен за съюзници на Вашингтон като Франция, особено на фона на решението за изтегляне на американския контингент от разкъсваната от граждански конфликт държава.
„САЩ призовават други нации да репатрират и преследват своите граждани", задържани от ръководените от кюрдите „Сирийски демократични сили“, се казва в изявление от говорителя на Държавния департамент на САЩ Робърт Паладино.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турско-американската работна група за Сирия ще проведе среща във Вашингтон

Anadolu Agency: Турско-американската работна група за Сирия ще проведе среща във Вашингтон

4 Февруари 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турско-американската работна група за Сирия ще проведе среща във Вашингтон във вторник, 5 февруари, предава държавната агенция Anadolu Agency.
Срещите на турско-американските работни групи ще бъдат проведени във Вашингтон във вторник, според турското външно министерство в понеделник.
В писмено изявление на Министерството на външните работи в Анкара се отбелязва, че заместник-министърът на външните работи Седат Онал от Турция и държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл от САЩ ще съпредседателстват срещите. Не се привеждат допълнителни подробности за графика на провеждането им.
Турция и САЩ създадоха механизъм за разглеждане на отделни въпроси в работни групи, включително стабилизиране на северния сирийски град Манбидж и за предотвратяване на нежелани сблъсъци след посещението на бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Анкара през февруари 2018 г.
Първата среща на съвместната турско-американска работна група бе проведена на 8 март 2018 г., в която основните принципи на потенциалното сътрудничество на Турция и САЩ бяха наречени „конструктивни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция и Русия постигнаха споразумение за изпълнението на пътната карта за Манбидж

РИА Новости: Турция и Русия постигнаха споразумение за изпълнението на пътната карта за Манбидж

4 Февруари 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и Русия са постигнали споразумение за изпълнението на пътната карта за сирийския град Манбидж. Това обяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън, предава РИА Новости.
В началото на юни миналата година Анкара и Вашингтон одобриха пътна карта за стабилизиране на ситуацията в Манбидж след освобождаването на града от близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Според документа, кюрдите следва да бъдат изведени от града, тъй като Турция ги смята за клон на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК). В същото време сирийските власти категорично се противопоставят на присъствието на американските и турските сили в Манбидж.
„Пътната карта на Манбидж трябваше да бъде изпълнена отдавна, тактиката за забавянето й няма да донесе полза на никого. Бързото й изпълнение от двамата съюзници от НАТО ще бъде полезно за нашите отношения и за стабилизацията в Сирия. Ние се съгласихме с руснаците, че тази пътна карта трябва да се прилага”, подчерта Калън пред репортери.
Той добави, че темата ще бъде обсъдена на среща на американско-турската работна група за Сирия, която ще се проведе във Вашингтон на 5 февруари.
В края на декември миналата година, по искане на местните жители, контролът върху северозападните и западните части на Манбидж бе прехвърлен на сирийските правителствени сили от кюрдските „Народни отряди за самоотбрана“. Кюрдите, които по-рано контролираха тези територии, доброволно напуснаха района и се отправиха на изток от река Ефрат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Международната коалиция в Сирия удари сили на режима

АА: Международната коалиция в Сирия удари сили на режима

4 Февруари 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Коалицията, водена от САЩ, която се бори срещу „Ислямска държава“ в Сирия нанесе удар по пост на режима и рани двама войници, съобщава Anadolu Agency.
Полковник Шон Раян заяви пред американска медия, че коалиционните сили са обстрелвали пост на режима на западния бряг на река Ефрат.
Коалиционните сили реагираха на нападението в рамките на „самозащита“, каза той, без да разкрива повече подробности.
От друга страна, един офицер от армията на режима на Башар ал-Асад заяви, че двама офицери са ранени.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Военни на САЩ в Ирак за да „наблюдават Иран“

Reuters: Военни на САЩ в Ирак за да „наблюдават Иран“

4 Февруари 2019 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е важно да държи американско военно присъствие в Ирак, така че Вашингтон да може да държи под око Иран, „защото Иран е истински проблем“, съобщава агенция Reuters.
Президентът се оплака от „безкрайните войни“ в Сирия и Афганистан в интервю за CBS и даде да се разбере, че иска да намали скъпоструващото американско военно присъствие в тези страни, въпреки предупрежденията срещу такива действия от страна на военните му съветници и разузнавателни началници.
Съединените щати биха могли да разчитат в голяма степен на разузнавателната дейност в Афганистан, каза той, и да отговорят на събитията в Сирия от американските бази в съседен Ирак.
Иранската революционна гвардия е изпратила оръжия и хиляди войници в Сирия, за да подпомогне управлението на сирийския президент Башар Асад по време на седемгодишната гражданска война.
Тръмп каза, че Съединените щати са похарчили „цяло състояние“ във военновъздушната база „Ал Асад“ в Западен Ирак, която той е посетил през декември, и че САЩ трябва да я поддържат.
„Една от причините, заради която искам да я запазим е, защото искам да наблюдаваме Иран повече, защото Иран е истински проблем“, заяви той в интервюто пред CBS.
На въпрос дали това означава, че той иска да може да нанесе удар срещу Иран, Тръмп каза: „Не, защото искам да мога да гледам Иран. Искам само да гледам“.
Президентът защити решението си от декември да изтегли войските от Сирия, но отказа да предостави график за изтеглянето, което предизвика критики от страна на членовете на неговата републиканска партия и притеснения сред някои съюзници.
Първоначално Тръмп заяви, че изтеглянето от Сирия трябва да бъде незабавно, но след това той заяви, че ще бъде постепенно.
„Някои от силите, които ще излязат от Сирия, ще отидат в Ирак, където могат да наблюдават каквото и да било възраждане на „Ислямска държава“ или друга войнствена групировка и „в крайна сметка някои ще се приберат вкъщи“, каза Тръмп.
Доналд Тръмп заяви, че американските сили могат да бъдат разгърнати отново, ако има възраждане на групировки като „Ал Кайда“. „Ще се върнем, ако трябва“, добави американският президент.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

3 Февруари 2019 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разчита на това, че обещанието на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на войските от Сирия ще бъде изпълнено в най-скоро време, заяви президентът Ердоган, съобщава РИА Новости.
„Господин Тръмп обеща, че САЩ ще напуснат на изток от Ефрат. Надяваме се, че това обещание ще бъде изпълнено в близкото време. Не искаме да живеем под заплаха и сме готови да направим всичко необходимо за нейното отстраняване“, заяви Ердоган в интервю за TRT.
Той отново подчерта, че Турция подкрепя запазването на териториалната цялост и политическото единство на Сирия.
По думите на Ердоган, буферната зона в Северна Сирия трябва да бъде контролирана от Турция. „Ще предприемем всички мерки, за да обезпечим сигурността в тази зона“, добави турският президент.
По-рано Ердоган заяви,че Анкара е готова да започне операция на изток от Ефрат, както и в Манбидж срещу силите за самоотбрана на сирийските кюрди, ако САЩ не ги изведат оттам. По-късно той съобщи, че е решил да отложи началото на военната операция в Сирия след телефонен разговор с Тръмп на 14 декември, в резултат на който американският президент взе решение за изтегляне на войската от Сирия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турският президент ще се срещне с руския си колега на 14 февруари

АА: Турският президент ще се срещне с руския си колега на 14 февруари

3 Февруари 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще вземе участие в среща на върха заедно с президентите на Русия и Иран, която ще се проведе на 14 февруари в руския черноморски град Сочи, съобщава Anadolu Agency.
Той изрази надежда, че тази среща на върха ще спомогне за по-нататъшното подобряване на положението в районите Джераблус, Африн и Идлиб в северната и западната част на Сирия, за да могат бежанците, принудени да напуснат страната, да се завърнат.
Турският президент добави, че ситуацията в тези части „става по-добра с всеки изминал ден“, като досега 300 хиляди бежанци са се завърнали от Турция.
Според оценки в момента в Турция има около 3,6 милиона сирийски бежанци.
Отбелязвайки, че са предприети стъпки с Русия по отношение на патрулите около северния сирийски град Манбидж, Ердоган обяви, че турска делегация се е върнала от Русия за преговори за Сирия, които са довели до „положително развитие“.
„Надявам се, че това положително развитие ще доведе до излизането на тези терористични организации от мястото, и че неговите законни собственици ще дойдат и ще се заселят в земите си“, каза той.
Президентът Ердоган подчерта още, че политиката на Турция за северна Сирия е фокусирана върху териториалната цялост на страната, добавяйки, че разговори със сирийското правителство се провеждат на по-ниски нива.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган заяви, че Турция поддържа контакти със Сирия на „ниско ниво“

AFP: Ердоган заяви, че Турция поддържа контакти със Сирия на „ниско ниво“

3 Февруари 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговото правителство поддържа контакт на „ниско ниво“ със сирийския режим чрез своята шпионска агенция, въпреки че е един от най-ревностните му критици, предава AFP.
"Външната политика спрямо Сирия се провежда на ниско ниво“, заяви Ердоган в телевизионно интервю.
Коментарите на Ердоган са първият път, когато Турция потвърждава за преки разговори с Дамаск на ниско ниво.
„Дори, ако това е твой враг, няма да прекъснеш напълно връзките, в случай че ти потрябват“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция обвини коалицията на САЩ, че иска да развали споразумението с Русия за Идлиб

РИА Новости: Турция обвини коалицията на САЩ, че иска да развали споразумението с Русия за Идлиб

31 Януари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Някои членове на коалицията против „Ислямска държава“, оглавявана от САЩ, се опитват да развалят турско-руското споразумение за Идлиб, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от РИА Новости.
През септември Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган се договориха за създаването на демилитаризирана зона по линията на съприкосновение между въоръжената опозиция и правителствените войски в сирийската провинция Идлиб. След това министрите на отбраната на двете страни подписаха меморандум за стабилизация на обстановката в идлибската зона на деескалация.
Чавушоглу упрекна коалицията, че подкрепя финансово „Хаят Тахрир аш Шам“ – обединение на групировки под предводителството на „Джебхат ан Нусра“. Организацията бе създадена през 2017 година като отговор на установяването на примирие в Сирия и контролира по-голямата част от Идлиб.
„Освен това, тези страни (коалицията) влагат големи усилия, за да не допуснат създаването на конституционен комитет (в Сирия), само защото го правим ние“, добави Чавушоглу в интервю пред вестник „Хюриет“.
Освен това министърът каза, че руската страна предлага съвместна операция за разгромяването на терористите в региона, но страните, от където те са дошли, не искат да ги приемат обратно.
При това, по думите на Чавушоглу, „ХТШ“ повече не може да вербува нови бойци, тъй като турско-сирийската граница е под контрола на Анкара.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турска военна делегация отново е в Москва за разговори по Сирия

ДХА: Турска военна делегация отново е в Москва за разговори по Сирия

31 Януари 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Поредна турска военна делегация пристигна в Москва за обсъждане на последното развитите на обстановката в Сирия, предаде информационната агенция ДХА. В официално съобщение на турското Министерство на националната отбрана се посочва, че „изпратената в Руската федерация военна делегация вече е започнала контактите си със своите домакини в Москва по повод последните събития напоследък в Сирия”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Делегация от МО на Турция ще посети Русия на 31 януари

ТАСС: Делегация от МО на Турция ще посети Русия на 31 януари

30 Януари 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делегация от Министерството на отбраната на Турция ще посети Русия на 31 януари, съобщи в сряда турският ТВ канал TRT, предава ТАСС.
По неговите данни, в хода на преговорите страните ще обсъдят ситуацията в Сирия.
Руската агенция припомня, че на 9 януари министрите на отбраната на Русия и Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар обсъдиха по телефона събитията в сирийската провинция Идлиб.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: 99,5% от територията на „Ислямска държава“в Сирия е върната

АА: 99,5% от територията на „Ислямска държава“в Сирия е върната

30 Януари 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Над 99,5% от територията, която беше превзета от групировката „Ислямска държава“ в Сирия е върната на сирийския народ, заяви изпълняващия длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан, съобщава Anadolu Agency.
„След няколко седмици ще бъде на 100%“, каза Шанахан пред репортери в Пенгатона докато обсъждаше изтеглянето на войските от Сирия.
Шанахан добави, че групировката скоро няма да може да управлява в Сирия, и че финансирането е намалено.
„Сирия вече не е безопасно убежище“, заяви министърът на отбраната. „Терористите вече не държат ключови територии и не контролират значителни населени места“.
Миналият месец, американският президент Доналд Тръмп направи изненадващо съобщение, че 2-те хиляди американски войници ще бъдат изтеглени от Сирия. Този ход предизвика критики от много съюзници и съветници по сигурността, включително собствения кабинет, и евентуално доведе до оставката на бившия министър на отбраната Джеймс Матис.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Говорителят на Ердоган разговаря по телефона с Джон Болтън за Сирия и за подготовка на визита на Тръмп в Турция

АА: Говорителят на Ердоган разговаря по телефона с Джон Болтън за Сирия и за подготовка на визита на Тръмп в Турция

29 Януари 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разговаря по телефона с Джон Болтън – съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Анадолската агенция (АА). Обсъдени са детайли от постигнатите договорености по време на телефонния разговор между Ердоган и Тръмп през миналата седмица. Преимуществено е разговаряно за последните събития в Сирия. Двете страни са постигнали съгласие по важни теми, като продължаване на координацията в процеса за военно изтегляне на САЩ от Сирия; близко сътрудничество за изграждането на зона за сигурност по сирийско-турската граница; претворяване в живота на пътната карта за сирийския град Манбидж. Успоредно с регионалните въпроси и двустранните връзки, е подчертана важността на ефективното сътрудничество на двете страни в борбата с тероризма. На дневен ред е бил поставен и въпросът за планиране на държавно посещение, което се очаква да осъществи президентът на САЩ Доналд Тръмп в Турция през тази година, посочва още АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министърът на отбраната на Турция: Влизаме в Манбидж и източно от река Ефрат, когато му дойде времето

АА: Министърът на отбраната на Турция: Влизаме в Манбидж и източно от река Ефрат, когато му дойде времето

29 Януари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар заяви, че въоръжените сили са готови да изпълнят дълга си и „да влязат в град Манбидж в Сирия и в района източно от река Ефрат, когато му дойде времето”, предаде Анадолската агенция (АА). Министърът говори на тържество по повод подписването на споразумения за стратегическо сътрудничество в Завод № 1 за поддръжка на авиационна техника в град Ескишехир. „В рамките на своите задачи и отговорности турската армия вече е извършила всякакъв вид подготовка и е напълно готова. Когато му дойде времето и мястото, ще бъдат извършени необходимите дейности и реализирани задачите в района на град Манбидж в Сирия и общо в районите източно от река Ефрат.”, посочва още турският военен министър, цитиран от АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турският външен министър се срещна със специалния пратеник за Сирия

АА: Турският външен министър се срещна със специалния пратеник за Сирия

29 Януари 2019 | 05:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се срещна със специалния пратеник на ООН за Сирия, съобщава турската Anadolu Agency.
Чавушоглу бе домакин на Геир Педерсен в столицата Анкара и говориха за политическия процес в Сирия. Министърът поздрави Педерсен за новия му пост.
През октомври 2018 г., главният секретар на ООН АНтонио Гутериш назова Педерсен като новия специален пратеник на организацията за Сирия.
Сирия едва започва да излиза от опустошителния конфликт, който започна през 2011 г., когато режимът Башар ал-Асад се разправи с демонстранти с неочаквана жестокост.
Стотици хиляди цивилни са убити или разселени по време на конфликта, главно от въздушни удари насочени към райони, държани от опозицията.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ибрахим Калън:  Турция няма задкулисни намерения

Ибрахим Калън: Турция няма задкулисни намерения

28 Януари 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция няма задкулисни намерения в нито един регион в света, заяви говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган, Ибрахим Калън, цитиран от англоезичното издание на турския вестник Yeni Safak, близък до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
"Турция има еднаква външнополитическа перспектива: каквото и да каже Турция в Анкара или Истанбул, същото се казва на Балканите, Азия и Африка," каза Ибрахим Калин в откриващата си реч пред срещата на Турската агенция за сътрудничество и координация (ТИКА) в столицата Анкара.
Той каза, че яснотата на Турция във външната политика носи сила и легитимност на страната, добавяйки, че към световната политика се подхожда "от 360-градусова перспектива".
Говорителят заяви също, че Турция е в координация и сътрудничество със своите съюзници и съседи и заяви: "Турция не получава инструкции да прилага собствената си политика, когато става въпрос за последователност и сигурност".
Калън подчерта, че Агенцията (ТИКА), Дирекцията по религиозни въпроси (Диянетът), институтът „Юнус Емре“ и други свързани агенции провеждат кампании за подпомагане в световен мащаб и тези кампании показват "печелившия" подход на страната във външната политика.
"ТИКА не е само агенция за помощ, тя създава мост между хората и защитава потиснатите навсякъде по света", каза Калин.
Калън подчерта, че Турция помага на хората в разкъсаните от войната Сирия и Ирак не само за националната сигурност, но и за безопасността на живота и собствеността.
Той добави: "Докато предоставяме собствена сигурност на границите, ние защитаваме милиони хора, които бягат от войни, бомби и химическо оръжие" и припомни, че Турция е страна „водеща по отношение на хуманитарната помощ в световен мащаб“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily News Egypt (Египет): Специалният пратеник на ООН за Сирия е на посещение в Кайро

Daily News Egypt (Египет): Специалният пратеник на ООН за Сирия е на посещение в Кайро

28 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Кайро. Египетският външен министър Самех Шукри се срещна със специалния пратеник на Генералния секретар на ООН в Сирия Гейр Педерсен, за да обсъдят последните събития в разкъсваната от войната страна, пише египетският англоезичен вестник Daily News Egypt.
По време на срещата двамата обмениха мнения относно възможностите за напредък на политическия процес, хуманитарните предизвикателства и усилията за борба с тероризма в региона.
Според изявлението на Министерството на външните работи на Египет усилията включват „гарантиране, че никакви чуждестранни бойци, екстремисти или терористични елементи няма да напускат позициите си и да преминават в останалата част на Сирия и в държавите от региона”.
В изявлението се отбелязва, че новият специален пратеник „желае да включи Египет в челните редици на държавите, с които се консултира по сирийския въпрос, след като наскоро пое своята нова позиция“.
„(Педерсен) също така желаеше да чуе визията на Кайро за напредъка на политическия процес за разрешаване на кризата; особено в светлината на балансираната позиция на Египет, която има за цел да възстанови единството и стабилността на Сирия и сигурността на границите й”, се казва в изявлението.
Междувременно Шукри заяви, че е важно да се „работи за преодоляване на сегашния застой в политическия процес и за постигане на политическо решение, което би задоволило стремежите на сирийския народ, основано на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и без чужда намеса, която има за цел да подкопае стабилността на Сирия , ” завършва изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Middle East Monitor: Над 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират изтеглянето на силите на САЩ

Middle East Monitor: Над 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират изтеглянето на силите на САЩ

28 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Повече от 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират защита при изтеглянето на контингента на САЩ от близкоизточната страна, става ясно от съобщение на официалната интернет страница на организацията Middle East Monitor.
Източници, пожелали анонимност, разкриват, че допълнителните американски войски са пристигнали в американските въздушни бази в Хараб Иск и Сарин в източната част на Сирия. Именно те ще бъдат използвани като основни центрове за евакуация в случай на изтегляне. Длъжностно лице в Пентагона отказа да коментира броя на изпратените войски или местоназначението им от съображения за сигурност.
Миналия месец американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на 2000 американски военни от Сирия. Решението за изтегляне бе обявено в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в който двамата лидери се споразумяха за необходимостта от по-ефективна координация по отношение на разрушената от гражданската война страна.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: ‘Милиони сирийци ще се върнат по домовете си“

АА: ‘Милиони сирийци ще се върнат по домовете си“

27 Януари 2019 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че милиони сирийски бежанци ще се завърнат у дома след края на турската операция, предава агенция АА. „Анкара е предопределена да спаси северна Сирия от тероризма“, е казал президентът на Турция в събота по време на среща в югоизточната провинция Газиантеп, на която са били представени кандидатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието за предстоящите кметски избори.
„След като Анкара освободи от терористите сирийските райони на Манбидж, Тал Рифаат и земите на изток от река Ефрат, милиони сирийци, които сега живеят в Турция, ще могат да се върнат у дома“, са думите на турския държавен глава, който е пояснил, че „ние сме предопределени да спасим нашия район от бедите в сътрудничество с Русия, Иран, САЩ, но главно със сирийския народ“.
Приоритет на Анкара е да използва политически и дипломатически средство да последния миг. Ердоган е казал, че близо 300 000 сирийци са се върнали в родината си след като областта е била прочистена от терористи. Турция приключи подготовката за евентуална военна операция в северна Сирия, под наименованието „На Изток от Ефрат“. Според Анкара така ще се помогне за териториалния интегритет на съсипаната от войната страна.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Русия предложи на Турция и Сирия да разрешат различията си в съответствие с Договора от Адана

Yeni Safak: Русия предложи на Турция и Сирия да разрешат различията си в съответствие с Договора от Адана

26 Януари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Рабат. Сключеното през 1998 година споразумение от Адана между Турция и Сирия може да помогне за отстраняването на опасенията на Турция относно сигурността на южната й граница, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от електронното издание на вестник Yeni Safak.
На пресконференция в Рабат след срещата с мароканския си колега Насер Бурита, Лавров посочи, че споразумението от Адана все още е в сила и отбеляза, че то може да послужи като база за преговори по свързаните въпроси.
„Споразумението от Адана от 1998 година, скючено между Турция и Сирия, неговата същност е да елиминира опасенията на Турция относно сигурността й“, заяви руският външен министър.
Сирийското правителство е „влязло в договора, поемайки определени задължения и ние изхождаме от предположението, че това споразумение остава в сила. Както разбирам, на това мнение са и страните по договора“, добави той.
Съгласно спогодбата от 1998 година между Анкара и Дамаск, Сирия трябва да работи активно за разсейването на опасенията на Турция относно терористите от ПКК (Работническата партия на Кюрдистан).
В изпълнение на договора са затворени тренировъчни лагери на ПКК в Сирия и на терористите са отказвани услуги от сирийските банки, припомня „Йени Шафак“.
Двете страни също изчистиха мините от граничните зони, позволявайки използването им за селскостопански цели.
Турция заяви, че скоро ще проведе трансгранична операция срещу YPG / ПКК - сирийския клон на ПКК - източно от река Ефрат, отбелязва още изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирия обвини Турция, че нарушава Аданското споразумение

ТАСС: Сирия обвини Турция, че нарушава Аданското споразумение

26 Януари 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирия обвини Турция, че нарушава споразумението за борба с тероризма, подписано в турския град Адана през 1998 година, както се разбира от заявление на сирийското министерство на външните работи, разпространено в събота, предава ТАСС.
„Турция продължава да оказва поддръжка на терористически формирования и окупира сирийска територия“, се казва в заявлението, цитирано от сирийската държавна агенция SANA. В него се отбелязва, че Анкара редовно нарушава постигнатите в Адана договорки от началото на кризата през 2011 година. На свой ред Сирия потвърждава, че продължава да спазва споразумението.
Руската агенция припомня, че отношенията между Турция и Сирия в периода 1980 – 1990 година са крайно напрегнати, тъй като Анкара обвинява Дамаск, че подкрепя „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК). През октомври 1998 година настъпва криза между двете страни и Турция дава на Сирия срок от 45 дни, в течение на който страната трябва да се откаже напълно от подкрепата за ПКК. През тази година Дамаск гони от страната лидера на ПКК Абдула Йоджалан, след което отношенията между двете страни се подобряват. На 20 октомври 1998 година преговорите между представителите на МВнР и МВР на двете страни завършват с подписване на съвместен протокол и споразумение по въпросите на сигурността в Адана.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ: Ердоган: Самият сирийски народ кани турската армия да влезе в страната

НТВ: Ердоган: Самият сирийски народ кани турската армия да влезе в страната

25 Януари 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. При връщането си от еднодневната визита в Москва турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обширни изявления за придружаващите го журналисти, предаде телевизионният канал НТВ. Ердоган бе попитан по-конкретно дали Споразумението от Адана от 1998 година на Турция със Сирия ще остане същото и дали това означава установяване на връзки с Дамаск.
„Няма никой, който да казва, че това споразумение е невалидно. Точно обратното; самият г-н Путин подава сигнали, че това споразумение може да се окаже важно от гледна точка на нашата борба с тамошния тероризъм. Това споразумение действаше до 2011 година. Ние не може да установяваме контакти с един режим, който е причина за смъртта на близо един милион души и принудил милиони да избягат от страната. За намиране на разрешение в Сирия ние сме в интензивни контакти с Русия и с Иран. Питат ни; как така вие сте там, в Сирия? Ние сме пригранична държава и от там за нас постоянно има терористична заплаха. Стрелят по нас с ракети; имаме човешки жертви; принудени сме да се намесваме, за да защитим националната си сигурност. Влязохме военно в Джараблус, в Африн (операцията „Маслинова клонка”, стартирала на 20 януари м.г. – бел. на „Фокус”), в Ел Баб. От време навреме задават въпроса: „Вие поканени ли сте?”. Няма нужда да бъдем канени. Срещу нас има фактически нападения. Понесли сме жертви – над сто души. Нас там ни е поканил сирийският народ. Населението на Африн, на Джараблус, на Ел Баб; дори и на Ракка. Племената в Ракка ни канят с въпроса: „Кога турската армия ще дойде при нас?”, думи на Ердоган, цитирани от НТВ.
Освен това Ердоган подчертава „важността от поддържането на духа от диалога от Астана по Сирия между Турция, Русия и Иран. По отношение на визовата либерализация за турски граждани в Русия, турският президент посочва, че „процесът е в заключителния си етап и се очаква само подписът на Путин”, отбелязва още НТВ.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Muraselon (Сирия): Руски патрули се появиха на север от Манбидж

Muraselon (Сирия): Руски патрули се появиха на север от Манбидж

25 Януари 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Без излишен шум, руската военна полиция смени/допълни американските рейнджъри на север от сирийския град Манбидж. Освен това на разграничителната линия между турската армия и кюрдските „Сирийски демократични сили“ се появи сирийска войска. По-рано в този район се намираха само американски военни, които прикриваха кюрдите от евентуално нападение на турците от север, но с изтеглянето им, ситуацията се променя, съобщава сирийският военен портал Muraselon.
Медията е получила видео, което показва присъствието на Републиканската гвардия на сирийската армия на север от Манбидж, в близост до фронтовата линия с „Щита на Ефрат“.
Сирийският войник на видеото казва: „Ние, силите на Сирийската републиканска гвардия, дойдохме да подкрепим силите на Военния съвет на Манбидж в село Ум Джоуд на фронтовата линия с Щита на Ефрат“.
Селището се намира на североизток от Манбидж.
По-рано Министерството на отбраната на Сирия заяви, че силите на сирийската армия са в района на Манбидж по покана на кюрдските сили.
Както коментира медията, разполагането на сирийската правителствена армия на фронтовата линия в Манбидж предотвратява влизането на про-турските сили, т.нар. „Национална армия“ да влезе в района.Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: САЩ изпращат още войски, за да помогнат при изтеглянето от Сирия

АА: САЩ изпращат още войски, за да помогнат при изтеглянето от Сирия

25 Януари 2019 | 07:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ изпращат допълнителни войски в Сирия, за да осигурят защита на други американски сили и тяхното оборудване, докато се изтеглят от страната след заповед на президента Доналд Тръмп, съобщава турската Anadolu Agency.
Анонимен източник, отказа да коментира броя на изпратените войски или местоназначението им, като се позова на съображения за сигурност.
Друг анонимен представител на отбраната заяви, че ще са необходими повече войски, за да се гарантира сигурността преди всяко оттегляне.
Пентагонът все още не е издал официално изявление за маневрата.
„Броят на войските ще варира по време на процеса. От съображения за оперативна сигурност няма да обсъждаме конкретни движения на войски или срокове“, заяви Шон Робъртсън в изявление.
Той каза, че изтеглянето на САЩ „се основава на оперативните условия на място, включително разговори с нашите съюзници и партньори, и не подлежи на произволен график“.
Миналия месец Доналд Тръмп обяви внезапно планове за изтегляне на всичките 2000 американски войници от изтощената от войната страна, като заяви, че ръководената от САЩ коалиция е успяла да разгроми във военно отношение терористичната групировка „Ислямска държава“.

Превод и редакиця: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Ведомост“: Военните на Русия и Турция ще засилят мерките за сигурност в северна Сирия

„Ведомост“: Военните на Русия и Турция ще засилят мерките за сигурност в северна Сирия

24 Януари 2019 | 02:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерствата на отбраната на Русия и Турция ще разработят допълнителни мерки, с които да се нормализира ситуацията в северната сирийска провинция Идлиб. За това е съобщил президентът Владимир Путин във връзка с резултатите от преговорите с неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Ведомости“.
Въпреки усилията на турската страна да създаде демилитаризирана зона, в Идлиб все още има много проблеми, констатира Путин: „Всички ги виждаме - и ние, и нашите турски партньори“.
«Договорихме се как да координираме работата си в най-близко време, а в наше присъствие министрите на отбраната проведоха допълнителни консултации, в момента те разработват допълнителни съвместни мерки, които заедно ще осъществим. Ще се стремим всички наши договорености да се приложат на практика », каза руският президент.
«У нас има обща увереност, че заедно трябва да продължим борбата с терористите, където и да се намират те, в това число и в идлибската зона“, е подчертал Путин.
В сряда руското Министерство на отбраната е съобщило за изостряне на обстановката в Идлиб: вечерта във вторник правителствената армия на Сирия е регистрирала двойна атака от бойците на терористичната групировка „Джабхат ан-Нусра“ (забранена в Русия – бел. „Ведомости“).
Тя се стреми да постави под свой контрол най-важните пътища и други позиции, като стратегическото летище и авиобазата недалеч от Абу Духур.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Reuters: Русия и Турция ще действат заедно, за да стабилизират сирийската провинция Идлиб

Reuters: Русия и Турция ще действат заедно, за да стабилизират сирийската провинция Идлиб

23 Януари 2019 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Москва. След разговорите, които в сряда са водили президентите на Турция и Русия в Кремъл, Владимир Путин е обявил, че двамата са обсъждали планове за стабилизиране на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, предава Reuters.
По-рано в сряда руският външен министър е заявил, че положението в района, в който Москва и Анкара се опитват да създадат зона за деескалация, бързо се влошава и че то е под почти пълен контрол на бойците от Нусра.
Путин е обявил, че военните министри на Русия и Турция вече са разговаряли за специалните мерки и действия, които двете държави ще предприемат в Идлиб, без да даде повече подробности. Той е оценил големите усилия, които Турция полага за да намали напрежението в региона, но е подчертал, че са нужни повече единни акции, за да „се ликвидират терористичните групировки“.
Путин е обявил, че се е съгласил Москва да бъде домакин на среща между Русия, Турция и Иран, на която да се обсъди ситуацията в Сирия, като е подчертал необходимостта тя да се проведе в най-скоро време. По този въпрос с Ердоган са на една и съща позиция.
Руският държавен глава е обявил и затрудненията, които среща идеята за създаване на спонсориран от ООН конституционен комитет за Сирия, тъй като Франция, Германия и Великобритания през декември я блокираха, поведение, което е изненадало Москва.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ Стар: Обща критика на Путин и Ердоган против ЕС заради позицията на Общността по Сирия

ТВ Стар: Обща критика на Путин и Ердоган против ЕС заради позицията на Общността по Сирия

23 Януари 2019 | 22:02 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара/Брюксел/Ню Йорк. Президентите на Русия и на Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, едновременно се обявиха срещу писмо на ЕС до Генералния секретар на ООН относно Конституционния комитет в Сирия, предаде турският ТВ канал Стар.
Путин заяви буквално следното: „Точно когато щяхме да сложим точка на преговорите в Женева, чухме от нашите европейски колеги, че „дейността все още не е приключила”. Междувременно искам да кажа следното: Това беше подход, който никак не очаквахме. Да изпратят писмо лично до Генералния секретар на ООН. Подписано от постоянните представители в Съвета за сигурност (СС) на ООН на Франция, Германия, Великобритания. В него в т. 5 казват така: „Г-н Генерален секретар, Вашият специален представител за Сирия не трябва да приема изявленията на страните - гаранти от процеса в Астана на Женевските мирни преговори.”. Изумителна ситуация. Не очаквахме подбоден подход.
Такова писмо написаха нашите европейски партньори. Ние обаче искаме да продължим работата с тях по един хладнокръвен начин. Аз вече разговарях по този проблем и с Франция, и с Германия. Външните министри ще продължат нужната работа в това направление.”, думи на Путин, цитирани от ТВ Стар.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция очаква повече от шест милиона руски туристи през 2019 година

ТАСС: Турция очаква повече от шест милиона руски туристи през 2019 година

23 Януари 2019 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Москва. На пресконференцията в Москва след руско-турските преговори турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му очаква над шест милиона руски туристи през тази година, предава ТАСС.
Той е напомнил, че „Русия не за първи път е на водеща позиция по борй на туристи, посетили Турция“.
Само преди дни, на 19 ноември, на церемонията по повод приключване на строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“ той съобщи за друг руски рекорд в туризма – за първите девет месеца на отминалата 2018-та над пет милиона руснаци са посетили Турция като туристи, което е най-добрият резултат по този показател в последните няколко години.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости:В Сирия ще трябва да се създаде Конституционен комитет

РИА Новости:В Сирия ще трябва да се създаде Конституционен комитет

23 Януари 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Москва. На съвместната пресконференция на президентите Ердоган и Путин руският държавен глава заяви, че форматът от Астана остава най-продуктивен при решаване на сирийския проблем, предава РИА Новости.
Той отбеляза, че партньорите в Женева са отказали да работят с Русия по формирането на Конституционен комитет в Сирия и е изразил удивлението си от тяхната позиция, но е заявил, че е търпелив. Той е съобщил, че МВнР на Русия ще разговаря със западните партньори.

По въпросите за стратегическото сътрудничество с Турция руският лидер заяви, че Турция прави много за ликвидирането на терористите в Идлиб. Според него е нужна съвместна работа, за да се премахне напрежението в този район. Военните и дипломатите на двете държави ще продължат да координират усилията си, в това число и за връщане на бежанците у дома в Сирия. По думите на Ердоган между Москва и Анкара по този въпрос няма никакви различия.

Държавните глави обсъдиха и процеса по оттегляне на американските войски от Сирия. Според Ердоган най-важното е да не се допуска властови вакуум след като военните напуснат територията. Путин припомни, че американските военни са в Сирия незаконно, тъй като Дамаск не ги е канил, а и защото няма решение на ООН.

Президентите на Русия и Турция са обсъдили в разговора си и въпроси, свързани с "Турски поток".
Според Путин газопроводът ще може да бъде пуснат до каря на 2019-та година. Той е подчертал, че това ще е от важно значение не само за Турция, но и за енергийната сигурност на южна и югоизточна Европа.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Нищо съществено няма да бъде постигнато в разговорите между президентите на Турция и Русия

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Нищо съществено няма да бъде постигнато в разговорите между президентите на Турция и Русия

23 Януари 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. Нищо съществено няма да бъде постигнато в разговорите между президентите на Турция и Русия. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин във връзка с посещението на турският държавен глава Реджеп Таип Ердоган в Москва за среща с президента на РФ Владимир Путин. Георги Димов обясни, че нито Русия, нито Турция са харесвани от Запада и САЩ, и това ги кара да взаимно да се подкрепят.
„Между Русия и Турция има сериозни разминавания, особено по отношение на Сирия. На първо място имаме чуждестранно военно присъствие и нееднозначно отношение към него – факт. На второ място имаме законно избран президент, имаме армията на все още суверенна държава – Сирия, и различният поглед към тях. На следващо място – подозрения и обструкции за методите на водене на въоръжената борба и появата на терен на химици. Четвърто – имаме дилемата за запазване на териториалната цялост на Сирия, което най- вероятно ще бъде един от акцентите от днешната среща на Ердоган в Москва. И пето – диаметрално различно е отношението на двамата президенти към Башар Асад“, каза Димов.
Георги Димов определи сходството между Путин и Ердоган с факта, че двамата заедно са скочили срещу ЕС заради писмото на Брюксел до ООН заради Конституционния комитет в Сирия. Анкара и Москва настояват, че работата в Сирия е почти приключила или поне на последната права, докато според ЕС това не е така. Димов допусна, че в информациите след разговорите между президентите на Турция и Русия ще се наблюдава замитане под килима на проблемите относно Сирия. Ще се акцентира върху търговията, туризма и взаимните икономически изгоди, обобщи бившият генерален консул на България в Одрин. Колкото до интересуващата ни тема за бъдещето на „Турски поток“ анализаторът прогнозира, че за нея едва ли ще остане време и ако все пак се спомене, то ще бъде като символично допълнение и специално за Турция – за вътрешна употреба в навечерието на местните избори през март.
Цоня Събчева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет”: Путин и Ердоган скочиха срещу ЕС заради писмото на Брюксел до ООН за Конституционния комитет в Сирия

„Хюриет”: Путин и Ердоган скочиха срещу ЕС заради писмото на Брюксел до ООН за Конституционния комитет в Сирия

23 Януари 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара/Брюксел. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе разговор в продължение на близо 2 часа с руския президент Владимир Путин, предаде електронното издание на вестник „Хюриет”. След срещата двамата лидери дадоха съвместна пресконференция. Ердоган отправи посланието и предупреждението за „критичната важност за недопускането на вакуум, от който да се възползват терористичните организации след военното изтегляне на САЩ от Сирия.”. Путин изтъкна „желанието на Москва за намиране на трайно разрешение на конфликта в Сирия, чрез използване на политически и дипломатически пътища.”.

Путин и Ердоган заедно се обявиха против изпратеното от ЕС писмо до Генералния секретар на ООН относно Конституционния комитет в Сирия. Двамата се съгласиха, че това писмо на Брюксел „силно и неприятно ги е изненадало”, посочва още „Хюриет”.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган: Турция възнамерява да продължи да укрепва координацията с Русия в Сирия

ТАСС: Ердоган: Турция възнамерява да продължи да укрепва координацията с Русия в Сирия

23 Януари 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Турция възнамерява да продължи да укрепва координацията с Русия в Сирия, предава ТАСС.
Москва и Анкара не откриват никакъв проблем по въпроса за създаване на зона за безопасност в арабската република. За това заяви на пресконференцията по повод руско-турските преговори президентът на Турция Ердоган.
Русия и Турция продължават общата борба с терористичните елементи в Идлиб, пояснил той. Според него в скоро време ще бъде създаден Конституционен комитет на Сирия. Турският президент е подчертал, че „Анкара би искала също да узнае позицията на Великобритания, Германия и Франция по въпроса за създаване на конституционен комитет в Сирия. ".
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: За какво разговаряха Путин и Ердоган в Москва

РИА Новости: За какво разговаряха Путин и Ердоган в Москва

23 Януари 2019 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган проведоха преговори в Москва, предаде РИА Новости. Двамата държавни глави обсъдиха стъпка по стъпка мерките, които трябва да се предприемат за регулиране на сирийския конфликт, стратегическото сътрудничество и извеждането на американските войски от Сирия.

Отначало Путин и Ердоган са разговаряли на „четири очи“, после към тях са се присъединили и членовете на двете делегации. Разговорите са продължили три часа.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gulf Times (Катар): Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия

Gulf Times (Катар): Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия

23 Януари 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия в сряда , пише катарското англоезично издание Gulf Times.
Това е кулминацията на широкообхватна офанзива, започната от Сирийските Демократични сили (СДС), съставени предимно от кюрди миналия септември с подкрепата на коалицията, водена от САЩ, в която те ограничиха последния анклав на джихадистите на северния бряг на долината на Ефрат близо до иракската граница до малка точка.
Превземането на село Багуз оставя само непримирими бойци, които се крият в разпръснати ферми сред полета и овощни градини на северния бряг на река Ефрат.
"Издирвателните операции продължават в Багуз, за да бъдат намерени всички бойци, които все още се крият", каза ръководителят на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека Рами Абдел Рахман.
Съседна Турция заплаши многократно да започне трансгранична операция, за да смаже кюрдските бойци от СДС и автономния район, който те са установили в районите на северната и североизточна Сирия под техен контрол.
Турските войски бяха задържани от присъствието на американски войници, които изградиха наблюдателни пунктове по протежение на границата и организираха съвместни патрули с кюрдски бойци.
Но с оттеглянето на тези войски кюрдите се опасяват, че ще бъдат изложени на пълната мощ на турските военни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Руско-турските отношения повлияват положително ситуацията в Близкия Изток

Реджеп Тайип Ердоган: Руско-турските отношения повлияват положително ситуацията в Близкия Изток

23 Януари 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Развитието на отношенията между Русия и Турция има положителен ефект върху сигурността в региона на Близкия изток. Това съобщи в сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган на първата среща тази година с руския лидер Владимир Путин, която се провежда в Москва, предава TACC.
"В много области, включително военни, културни, търговски, има развитие на отношенията между нашите страни. Без съмнение, това развитие е изключително положително за регионалната сигурност," каза той.
„В рамките на процеса от Астана проведохме тристранни срещи на високо равнище както в Москва, така и в Анкара и Техеран, което също допринася за сигурността на Близкия изток”, подчерта турският президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин счита подобряването на руско-турските отношения за лична заслуга на Ердоган

ТАСС: Владимир Путин счита подобряването на руско-турските отношения за лична заслуга на Ердоган

23 Януари 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин нарече лична заслуга на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган подобряването на отношенията между двете страни, предава TACC.
В началото на преговорите с Ердоган Путин отбеляза, че практиката на редовните срещи, подкрепянa от двамата президенти, дава своите положителни резултати.
"Броят на руските туристи миналата година в Турция се увеличи с 30% и достигна рекордната цифра от 6 милиона души. Това показва как гражданите на нашите страни виждат промяната в характера и качеството на руско-турските отношения. Г-н президент, скъпи приятелю, това е в значителна степен ваша лична заслуга, ваше лично постижение, защото отделяте много време за това“, каза Путин.
Ръководителят на руската държава добави, че Русия и Турция продължават да изпълняват широкомащабни двустранни проекти, "всичко върви по план". Той добави, че страните също са ангажирани с въпросите на регионалната сигурност, като активно си сътрудничат по въпросите на урегулирането в Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 АА: Започна  пресконфренцията на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва

АА: Започна пресконфренцията на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва

23 Януари 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Започна пресконференцията на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва, предава Анадолската агенция (АА).
Това е първата среща на двамата лидери за 2019 година, като през миналата година те са се срещнали седем пъти на двустранни или многостранни срещи. Още в началото руският президент е изразил съболезнования на турския си колега за смъртта на турски граждани при пожара на двата кораба в неутрални води в Черно море.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

TGRT: Путин преди срещата с Ердоган в Москва: Първата ни среща в този формат от дълго време; конструктивен разговор между военните и специалните служби

TGRT: Путин преди срещата с Ердоган в Москва: Първата ни среща в този формат от дълго време; конструктивен разговор между военните и специалните служби

23 Януари 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, предаде турският телевизионният канал TGRT.
В началото на срещата двамата лидери се изправиха пред камерите. „За пръв път разговаряме в този формат от дълго време. Въпреки изминалото доста време, работим за развитието на руско-турските отношения. Продължаваме активно нашите дейности за разрешаване на световните кризи, включително и кризата в Сирия. Продължават конструктивните разговори между военните и специалните ни служби.”, посочи Путин, цитиран от TGRT.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган пристигна в Москва

ДХА: Ердоган пристигна в Москва

23 Януари 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Москва за среща с руския президент Владимир Путин, предаде информационната агенция ДХА.
На летище Внуково – 2, Ердоган бе посрещнат от зам.-външния министър на Русия Александър Грушко, началника на Държавния протокол и турския посланик в Москва. След това Ердоган отпътува за Кремъл, където ще разговаря насаме с Путин и ще се проведе среща между двете официални държавни делегации, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ (Турция): Преди срещата на Путин с Ердоган, Москва оповести: Не виждаме стъпки за изтеглянето на САЩ от Сирия

НТВ (Турция): Преди срещата на Путин с Ердоган, Москва оповести: Не виждаме стъпки за изтеглянето на САЩ от Сирия

23 Януари 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Малко преди срещата на руския президент Владимир Путин с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, Москва оповести, че „не вижда конкретни стъпки за военното изтегляне на САЩ от Сирия”, предаде турският телевизионен канал НТВ.
Позицията на руското МВнР оповести говорителят Мария Захарова. Освен това според нея, ситуацията по-специално в буферната зона за спиране на огъня в Идлиб постоянно се влошава, а джихадисти от Джабхат ан-Нусра са установили контрол в почти целия район. „Продължаващите провокации представляват заплаха за цивилните, за военния персонал на Сирия и за руската ВВС база в Хмеймим.”, посочва още Мария Захарова, цитирана от НТВ.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Днес предстои среща на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва

АА: Днес предстои среща на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва

23 Януари 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Днес предстои среща на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва, предава Анадолската агенция (АА).
По време на еднодневното работно посещение на Ердоган в руската столица Москва двамата лидери ще обменят мнения по регионални и международни въпроси, по-специално Сирия, както и двустранните отношения между Турция и Русия.
Преди посещението си в статия, написана от Ердоган, озаглавена "Турско-руското сътрудничество, която е от решаващо значение за разрешаване на кризата в Сирия", бе публикувана миналата седмица на руския ежедневник "Коммерсантъ", припомня агенцията.
„Няма да търсим съвет как да се справим с терористична група от някой, чиято дейност е насочена срещу нашите граждани повече от 30 години, или пък да искаме разрешение за борба с тероризма“, привеждат се думите на турския лидер в публикацията.
"Запазваме си правото, когато възникнат подходящи условия, да преследваме терористи, които заплашват страната ни от сирийска територия," каза Ердоган в статията.
Ердоган подчерта, че Турция няма проблем със сирийските кюрди, нито с други групи, живеещи в границите на съседната държава.
Заявявайки, че изтеглянето на САЩ от Сирия е "стъпка в правилната посока", Ердоган каза: "Сирийската криза може да бъде решена само от онези страни, които биха спечелили от изцелението на сирийските рани, а тяхното усложнение ще им навреди".
Подчертавайки, че е време американските сили да се завърнат у дома, по-късно Тръмп говори за "бавно и високо координирано изтегляне" на американските войски от Сирия, следвайки предложенията на американската администрация.
Когато Тръмп предложи идеята за безопасна зона без терор в северната Сирия миналата седмица, американските власти настояха Турция да гарантира, че няма да провежда операция срещу терористична групировка „Отряди за народна самоотбрана“, които Турция смята за крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната за терористична организация от ЕС, САЩ и други страни.
Турция подкрепи идеята за безопасна зона в Сирия, но се противопостави на искането на САЩ за защита на терористите.
Ердоган и Путин са провели седем срещи на четири очи през 2018 г. и 18 телефонни разговора за обсъждане на двустранните отношения и регионалното развитие, особено Сирия.
Лидерите за първи път се срещнаха в турската столица Анкара, където председателстваха Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия на 3 април, ден преди тристранната среща на върха за Сирия между лидерите на Турция, Русия и Иран.
По време на тристранната среща на върха на 4 април Ердоган, Путин и иранският президент Хасан Роухани подчертаха съвместната си решимост да се противопоставят както на сепаратизма, така и на използването на тероризма като извинение за промяна в Сирия.
Очаква се Ердоган, Путин и Роухани да се срещнат в следващите месеци, за да обсъдят положението в Сирия.
Двамата са се срещали на общо шест многостранни форума през миналата година припомня агенцията.
Освен обстановката в Сирия между двете страни има ясно видимо сътрудничество в областта на енергетиката. Почти е изградена едната тръба на газопровода „Турски поток“, който ще осигурява директни газови доставки от Русия към Турция, а в момента в ход е строителството на АЕЦ „Аккую“, където се предвижда изграждане на четири енергоблока с капацитет от по 1 200 мегавата.
Друга тема, която предизвика много дискусии, включително със САЩ е доставката на съвременните руски зенитно-ракетни системи С-400, за които турската страна твърди, че ще бъдат доставени, въпреки яростната съпротива и заплахата от налагане на санкции от страна на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия и създаването на буферни зони в северната част на страната

ТАСС: Путин и Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия и създаването на буферни зони в северната част на страната

23 Януари 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори в Кремъл с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който ще посети Русия за еднодневно работно посещение - първото чуждестранно посещение през 2019 г. Както се съобщава по-рано от пресслужбата на Кремъл, лидерите ще обсъдят решаването на проблемите в Сирия. Миналата седмица Путин дискутира с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация теми, които се очаква да бъдат разгледани на предстоящата среща с Ердоган. По данни на турското президентство преговорите ще се проведат първо в тесен формат, а след това в разширен формат - с участието на делегации, в чиито състав ще бъдат министри и други официални представители на двете страни.
Съветникът на президента Юрий Ушаков заяви пред репортери, че ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена в контекста на решението на САЩ да изтегли войските си от арабската република. Специално внимание ще бъде отделено на прилагането на руско-турските споразумения за зона на деескалацията в сирийската провинция Идлиб.
Той добави, че планират да бъдат обсъдени и други аспекти на сирийското урегулиране, включително въпроси, свързани със започването на работата на конституционната комисия. Той припомни, че тройката от Астана (Русия, Иран и Турция) вече е представила списък, съгласуван със сирийската страна, на представители на гражданското общество, които трябва да бъдат включени в този орган.
Друг въпрос в дневния ред на срещата на двамата президенти е свикването на следващата тристранна среща между Русия-Турция-Иран за сирийско урегулиране. По думите на Ушаков Москва възнамерява да предложи да се проведе на руска територия. Датата ще бъде определена по-късно, след преговорите между Путин и Ердоган и след консултации с иранската страна.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Стотици терористи от „Ислямска държава“ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

Yeni Safak: Стотици терористи от „Ислямска държава“ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

22 Януари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Дейр-ез-Зор. Стотици терористи от „Ислямска държава“ са се разоръжили и предали на оглавяваната от САЩ коалиция в Сирия и са прехвърлени в американска военна база в източната провинция Дейр-ез-Зор, пише електронното издание на вестник Yeni Safak, като се позовава на местни източници.
Събеседниците на турския ежедневник твърдят, че терористите са прехвърлени в база в района на петролния кладенец Ал Омар.
На 11 септември сирийските кюрди, с въздушната подкрепа на САЩ и артилерийска поддръжка от Франция, започнаха офанзива срещу „Ислямска държава“ в провинция Дейр-ез-Зор, припомня изданието.
През последните няколко седмици коалицията превзе град Хаджин, основната твърдина на джихадистите в провинция, както и градовете Ал Суса Алб Хатер, Албухасан и т.н.
Междувременно, „Ислямска държава“ продължава да контролира град Ал Багуз и други необитаеми райони на провинциите Дейр-ез-Зор и Хомс.
Съгласно твърденията на местни източници, в резултат от бомбардировките на жилищните райони от оглавяваната от САЩ коалиция са загинали стотици мирни граждани.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган ще се срещне с Путин в сряда в Москва

ДХА: Ердоган ще се срещне с Путин в сряда в Москва

22 Януари 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин в сряда в Москва, предаде информационната агенция ДХА. Според източници от Президентството, Ердоган ще направи еднодневна визита в Москва, съпровождан от турски министри и други компетентни лица. Освен разговори насаме, ще има и среща на двете официални държавни делегации. Ще бъдат обсъдени ситуацията в Сирия, регионални въпроси, двустранните отношения и актуални международни теми, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция ще предприеме военна операция в Сирия ако обещанията не бъдат спазени

Hurryiet: Турция ще предприеме военна операция в Сирия ако обещанията не бъдат спазени

21 Януари 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще започне да предприема необходимите военни мерки в Сирия, ако обещанията за защита на нейните граници и нейния народ не бъдат спазени, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган и увери, че скоро турските сили ще поемат контрола върху северния сирийския регион Манбидж от САЩ, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
„Надяваме се с цялото си сърце, че нашите разговори със САЩ, Русия и другите страни ще завършат с взаимно разбирателство. Но това не означава, че ще чакаме завинаги. Нашите сили са на границата и ние следим как се развиват събитията от близо. Ако дадените обещания бъдат изпълнени и процесът продължава, това е добре. Иначе, ние предупреждаваме, че почти сме завършили приготовленията си и ще предприемем мерки, съответстващи с нашата стратегия“, заяви Ердоган на среща с бизнесмени в Анкара на 21 януари.
Въпреки че не разясни какви обещания са дадени, турският президент намекна, че става дума за изграждането на зона за сигурност по протежение на границата между Турция и Сирия, за да бъде предотвратена, както казва Анкара, заплахата от ОНС/YPG (сирийските кюрдски Отряди за народна самоотбрана) срещу турския народ и оттеглянето на кюрдските формирования от Манбидж, предвидено в двустранното споразумение със САЩ, пише изданието.
Вестникът припомня, че Турция отдавна разполага войски и военно оборудване на сирийската граница за операция срещу ОНС на изток от река Ефрат, но я забавя, след като американският президент Доналд Тръмп обяви миналия месец пълното изтегляне на американските войски от разкъсаната от войната страна.
Оттогава Турция и САЩ проведоха преговори за координиране на оттеглянето на последните от Сирия и намиране на начин за справяне с опасенията на първите по отношение на сирийските кюрди.
Ердоган и Тръмп проведоха четвъртия си телефонен разговор за месеца късно на 20 януари, в който двамата лидери разгледаха последните събития в Сирия, включително самоубийствения бомбен атентат, в който бяха убити четирима американски военнослужещи. Ердоган изрази съболезнованията си на Тръмп и описа нападението като провокация, която цели да повлияе на решението на САЩ да се оттегли от Сирия.
„Президентът Тръмп подчерта важността на това, оставащите в Сирия терористични елементи да бъдат ликвидирани. Двамата лидери се съгласиха да продължат да търсят решение чрез преговори за Североизточна Сирия, което отразява опасенията за сигурността и на двете страни. Те обсъдиха също взаимния си интерес от разширяването на търговските отношения между САЩ и Турция“, заяви говорителят на Белия Дом Сара Сандърс след разговора.

Сигурността на Манбидж е в ръцете на Турция

Ердоган и Тръмп обсъдиха също „пътната карта“, която предвижда изтеглянето на ОНС от Манбидж. Турският президент увери Тръмп, че Анкара е готова да предприеме всички мерки, за да обезпечи сигурността на региона.
„Ще обезпечим сигурността на Манбидж и тогава ще предадем контрола върху града на истинските му собственици. Трябва да е ясно, че ние не сме хвърлили поглед на сирийската територия. Сирия принадлежи на сирийците“, заяви Ердоган.
Той подчерта, че Турция е осигурила „мир, комфорт и завръщане към нормалния живот в Африн, Джарабулус и Ал Баб, като е разчистила тези провинции от терористи“ и увери, че ще направи същото в предложената зона за сигурност по турско-сирийската граница.
„Точно, както обсъдихме с господин Тръмп, зоната за сигурност ще бъде дълбока 20 мили (30-32 километра) в Сирия. Имаме организирано пътуване до Русия в сряда и ще оценим развитието в нашия регион. Ако не бяхме отишли в Идлиб, щяхме да чуем за смъртта на стотици и хиляди хора“, заяви турският лидер.

„Зоната за сигурност не трябва да се превръща в терористическо блато“

Но зоната за сигурност, която трябва да бъде създадена в Сирия, не трябва да превръща региона в приют за противниците на Турция, точно както се случи в Северен Ирак, предупреди Ердоган.
„Ние никога няма да позволим една безопасна зона да се превърне в ново терористично блато срещу нашата страна“, заяви той, като обеща, че Турция трябва да поеме контрола над тази ивица. „Нашето предложение за зона за сигурност под контрола на Турция има за цел да държи терористичните организации далеч от нашите граници“.
Турция ще продължи да се бори срещу „Ислямска държава“, ОНС и ПКК (Работническата партия на Кюрдистан, увери президентът на страната. „Тези, които осъществят дори малка атака срещу нас, ще платят много висока цена. По-добре да не се осмеляват да го правят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.