НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Историкът д-р Елена Чалгънова: Първото революционно формирование, създадено от Даме Груев, носи името „Дружба“ и е било учредено във Висшето училище в София

Историкът д-р Елена Чалгънова: Първото революционно формирование, създадено от Даме Груев, носи името „Дружба“ и е било учредено във Висшето училище в София

18 Януари 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Първото революционно формирование, създадено от Даме Груев, носи името „Дружба“ и е било учредено във Висшето училище в София. Това каза за предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин д-р Елена Чалгънова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград, по повод 148-та годишнина от рождението на Дамян Груев, която се отбелязва на 19 януари. По думите ѝ Даме е една от големите личности в българската национална история, сравняван от историците с Васил Левски. Д-р Чалгънова заяви, че биографичните данни, с който разполагаме за него, са изключително оскъдни. „Основно те се взимат от спомените му, които той съобщава през януари 1906 година на Любомир Милетич. Става дума за два записа. Първият е от 18 януари, а следващия от 19 януари. За съжаление тези записи са кратки и недовършени, тъй като Даме Груев умира на 23 декември през същата година. Все пак от това с което разполагаме като данни става ясно, че Даме е роден в семейството на дюлгерът Йован, който е негов баща“, каза още д-р Чалгънова. Тя отбеляза, че майка му се е казвала Тула от рода Кузмановци.
„Бащата на Даме е от рода Лавдови. Известно е, че Даме Груев има двама братя – Фидан и Георги и една сестра – Доля. Като малък Даме помага на своя баща в професията на дюлгер и се запознава с особеностите на този занаят, но по-късно се оказва, че неговото призвание е съвсем различно от това да бъде един обикновен занаятчия“, уточни д-р Чалгънова. По отношение образованието на Даме Груев, тя коментира, че той първо учи в родното си село Смилево, след това в Битоля, а после се озовава в Солунската мъжка гимназия, но след скандал, заедно с група от негови съмишленици в която е Димитър Мирчев, Никола Наумов, Христо Попкоцев, Петър Попарсов и други, е изключен. След това заминава за Белград. „Там той за кратко учи в гимназията, а след това отива във „Великата школа“. Този му престои там има голям положителен ефект върху неговите революционни възгледи, тъй като през тези години сръбската пропаганда се опитва да си проправи още по-напористо път в Македония. По принцип тази пропаганда започва да засилва своите аспирации към Македония още след Сръбско-българската война. По тази причина търси българчета, които са материално затруднени, предлага им стипендии и ги изпраща на безплатно обучение в училищата в Сърбия“, допълни д-р Чалгънова. Според нея именно такъв е случаят и с Даме Груев и неговата група. „Действително Даме се обучава в Белград със стипендия от дружеството „Свети Сава“, но много скоро големият деец разбира каква е истинската цел на това дружество и че амбициите на членовете му са съвсем различни от идеите, които споделя българската народност“, уточни д-р Чалгънова.
Тя каза също, че Даме усещал и денационализаторските аспирации на сръбската пропаганда и по тази причина той и почти цялата му група напускат гимназията, в която Груев е учил „Право“. „Така той се озовава в София, където се записва да учи „История“ във Висшето училище. Там създава една своя група, която нарича „Дружба“. Това всъщност е и първото революционно формирование, което създава Даме Груев. Всъщност оттук започват неговите революционни амбиции и стремежи за създаване на революционна организация“, коментира д-р Чалгънова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „105 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин

Акценти в предаването „105 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин

18 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В днешното издание на предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин продължаваме да се връщаме назад в историята, за да Ви разказваме за големите български герои, дали живота си за нашата свобода. В продължение на 34 години освобождението на Македония е кауза, на която се отдават хиляди знайни и незнайни български герои. Така борбата за свободата на тези географски ширини, но и на българите, живеещи в тях, „ражда“ редица големи личности. Безспорно един от най-големите герой е и този, за който ще ви разкажем в днешното ни издание. Негови са думите: „Ние сме българи и винаги работим и ще работим за обединението на българския народ“ — Дамян Груев. Причината да посветим следващите 60 минути именно на Даме Груев е, че утре се навършват 148 години от неговото рождение. За да ни разкаже повече за личността и делото на големия български революционер, идеологът на ВМОРО, сме поканили уредника от Регионален исторически музей – Благоевград д-р Елена Чалгънова и фолклориста проф. Костадин Динчев, от който ще чуем повече за песните, свързани с Даме Груев.

Вие, нашите слушатели, също може да коментирате темата ни днес на телефоните в студиото: 0885 303 373 и 073 88 55 81, също така може да ни пишете на e-mail: Pirin@focus-news.net.
Предаването „105 години свобода“ се излъчва на честотите на Радио „Фокус“ – Пирин от 16.00 до 17.00 часа всеки петък, с водещ Ливия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.