НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Историкът д-р Елена Чалгънова: Даме Груев доста рано се „запалва“ по революционната идея

Историкът д-р Елена Чалгънова: Даме Груев доста рано се „запалва“ по революционната идея

18 Януари 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Даме Груев доста рано се „запалва“ по революционната идея. Това каза за предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин д-р Елена Чалгънова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград относно 148-ата годишнина от рождението на Дамян Груев, която се отбелязва на 19 януари. По думите ѝ престоя му в Белград му оказва изключително силен ефект, защото там той вижда истинската действителност, съпреживява я, виждайки и какъв е ефектът от сръбската пропаганда. „Отделно самите условия, както в него, така и в Македония са съзрели да бъде създадена революционна организация. Всъщност Даме Груев, както Левски по-рано, се оказва личността, която е необходима за това време. През април 1891 година Даме Груев от София решава да замине за Македония, озовавайки се в Битоля. Неговите амбиции тогава са да започне учителска практика и затова последователно е учител в различни градове и селища на Македония“, каза още д-р Чалгънова. Тя добави, че едно от тях е родното му село Смилево, където създава вечерно училище. „В своите спомени по този повод, Даме отбелязва, че то е много посещавано, защото имало много възрастни неграмотни българи, които желаели да получат образование. След това в Прилеп престоява. Постепенно в следствие на своите пребивавания в различни градове на Македония, където се среща с учители, които приемат революционната му идея, той разбира, че няма да е сам в начинанието си. Така се стига до озоваването му в Солун през 1893 година, където е в качеството на коректор в печатницата на известния възрожденски печатар Коне Самърджиев“, подчерта д-р Чалгънова.
Тя отбеляза, че през тази година, на 23 октомври той, заедно с група интелектуалци, създават основите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Основателите ѝ са д-р Христо Татарчев, Петър Попарсов, Христо Батанджиев, Андон Димитров и Даме Груев. „Първоначално организацията не се нарича така, както ни е известна днес и от историята. В спомените си Христо Татарчев пише, че тя се е наричала Македонска революционна организация, а Даме пише, че тя се е наричала Тайна организация с централен комитет. Няма запазени документални свидетелства, тъй като не се води протокол на тази среща. След нея има и още няколко такива“, допълни д-р Чалгънова. Тя добави, че през 1894 година се провеждат още няколко срещи с организационен характер. „Тогава именно се извършва и структурирането на организацията с Централен комитет и пръв председател, който е избран – д-р Христо Татарчев. Даме Груев е избран за секретар-касиер. Изработва се правилник – устав на организацията. Посочват се основните цели, които тя следва да реализира в своето съществуване. Най-ясно основната цел е формулирана в спомените на д-р Татарчев, но и на Даме Груев. В тези записки ясно се обяснява, защо целта не е формулирана „Прямо присъединение на Македония с България, а се прибягва до идеята за автономия на Македония““, коментира д-р Чалгънова. Тя уточни, че д-р Татарчев посочва в своите спомени, че се е имало в предвид международната обстановка, отношението на Великите сили и най-вече на малките Балкански държави и предимно на Сърбия и Гърция. „След този конгрес, който се провежда в Ресен през 1894 година, Даме Груев се озовава в Щип. През учебната 1894 – 1895 година той е учител там. Именно в Щип, Груев се среща и с другата голяма фигура в революционните борби – Гоце Делчев. Със съвместните усилия на двамата се стига и до масовизирането на организацията в Щип, Радовиш, Виница и така нататък“, заяви д-р Чъгънова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „105 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин

Акценти в предаването „105 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин

18 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В днешното издание на предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин продължаваме да се връщаме назад в историята, за да Ви разказваме за големите български герои, дали живота си за нашата свобода. В продължение на 34 години освобождението на Македония е кауза, на която се отдават хиляди знайни и незнайни български герои. Така борбата за свободата на тези географски ширини, но и на българите, живеещи в тях, „ражда“ редица големи личности. Безспорно един от най-големите герой е и този, за който ще ви разкажем в днешното ни издание. Негови са думите: „Ние сме българи и винаги работим и ще работим за обединението на българския народ“ — Дамян Груев. Причината да посветим следващите 60 минути именно на Даме Груев е, че утре се навършват 148 години от неговото рождение. За да ни разкаже повече за личността и делото на големия български революционер, идеологът на ВМОРО, сме поканили уредника от Регионален исторически музей – Благоевград д-р Елена Чалгънова и фолклориста проф. Костадин Динчев, от който ще чуем повече за песните, свързани с Даме Груев.

Вие, нашите слушатели, също може да коментирате темата ни днес на телефоните в студиото: 0885 303 373 и 073 88 55 81, също така може да ни пишете на e-mail: Pirin@focus-news.net.
Предаването „105 години свобода“ се излъчва на честотите на Радио „Фокус“ – Пирин от 16.00 до 17.00 часа всеки петък, с водещ Ливия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.