НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Историкът д-р Елена Чалгънова: Даме Груев доста рано се „запалва“ по революционната идея

Историкът д-р Елена Чалгънова: Даме Груев доста рано се „запалва“ по революционната идея

18 Януари 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Даме Груев доста рано се „запалва“ по революционната идея. Това каза за предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин д-р Елена Чалгънова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград относно 148-ата годишнина от рождението на Дамян Груев, която се отбелязва на 19 януари. По думите ѝ престоя му в Белград му оказва изключително силен ефект, защото там той вижда истинската действителност, съпреживява я, виждайки и какъв е ефектът от сръбската пропаганда. „Отделно самите условия, както в него, така и в Македония са съзрели да бъде създадена революционна организация. Всъщност Даме Груев, както Левски по-рано, се оказва личността, която е необходима за това време. През април 1891 година Даме Груев от София решава да замине за Македония, озовавайки се в Битоля. Неговите амбиции тогава са да започне учителска практика и затова последователно е учител в различни градове и селища на Македония“, каза още д-р Чалгънова. Тя добави, че едно от тях е родното му село Смилево, където създава вечерно училище. „В своите спомени по този повод, Даме отбелязва, че то е много посещавано, защото имало много възрастни неграмотни българи, които желаели да получат образование. След това в Прилеп престоява. Постепенно в следствие на своите пребивавания в различни градове на Македония, където се среща с учители, които приемат революционната му идея, той разбира, че няма да е сам в начинанието си. Така се стига до озоваването му в Солун през 1893 година, където е в качеството на коректор в печатницата на известния възрожденски печатар Коне Самърджиев“, подчерта д-р Чалгънова.
Тя отбеляза, че през тази година, на 23 октомври той, заедно с група интелектуалци, създават основите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Основателите ѝ са д-р Христо Татарчев, Петър Попарсов, Христо Батанджиев, Андон Димитров и Даме Груев. „Първоначално организацията не се нарича така, както ни е известна днес и от историята. В спомените си Христо Татарчев пише, че тя се е наричала Македонска революционна организация, а Даме пише, че тя се е наричала Тайна организация с централен комитет. Няма запазени документални свидетелства, тъй като не се води протокол на тази среща. След нея има и още няколко такива“, допълни д-р Чалгънова. Тя добави, че през 1894 година се провеждат още няколко срещи с организационен характер. „Тогава именно се извършва и структурирането на организацията с Централен комитет и пръв председател, който е избран – д-р Христо Татарчев. Даме Груев е избран за секретар-касиер. Изработва се правилник – устав на организацията. Посочват се основните цели, които тя следва да реализира в своето съществуване. Най-ясно основната цел е формулирана в спомените на д-р Татарчев, но и на Даме Груев. В тези записки ясно се обяснява, защо целта не е формулирана „Прямо присъединение на Македония с България, а се прибягва до идеята за автономия на Македония““, коментира д-р Чалгънова. Тя уточни, че д-р Татарчев посочва в своите спомени, че се е имало в предвид международната обстановка, отношението на Великите сили и най-вече на малките Балкански държави и предимно на Сърбия и Гърция. „След този конгрес, който се провежда в Ресен през 1894 година, Даме Груев се озовава в Щип. През учебната 1894 – 1895 година той е учител там. Именно в Щип, Груев се среща и с другата голяма фигура в революционните борби – Гоце Делчев. Със съвместните усилия на двамата се стига и до масовизирането на организацията в Щип, Радовиш, Виница и така нататък“, заяви д-р Чъгънова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „105 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин

Акценти в предаването „105 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин

18 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В днешното издание на предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин продължаваме да се връщаме назад в историята, за да Ви разказваме за големите български герои, дали живота си за нашата свобода. В продължение на 34 години освобождението на Македония е кауза, на която се отдават хиляди знайни и незнайни български герои. Така борбата за свободата на тези географски ширини, но и на българите, живеещи в тях, „ражда“ редица големи личности. Безспорно един от най-големите герой е и този, за който ще ви разкажем в днешното ни издание. Негови са думите: „Ние сме българи и винаги работим и ще работим за обединението на българския народ“ — Дамян Груев. Причината да посветим следващите 60 минути именно на Даме Груев е, че утре се навършват 148 години от неговото рождение. За да ни разкаже повече за личността и делото на големия български революционер, идеологът на ВМОРО, сме поканили уредника от Регионален исторически музей – Благоевград д-р Елена Чалгънова и фолклориста проф. Костадин Динчев, от който ще чуем повече за песните, свързани с Даме Груев.

Вие, нашите слушатели, също може да коментирате темата ни днес на телефоните в студиото: 0885 303 373 и 073 88 55 81, също така може да ни пишете на e-mail: Pirin@focus-news.net.
Предаването „105 години свобода“ се излъчва на честотите на Радио „Фокус“ – Пирин от 16.00 до 17.00 часа всеки петък, с водещ Ливия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.