НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Апелативният съд потвърди мярката "задържане под стража" спрямо мъжа и жената, обвинени за измама с еврофондове и пране на пари

Пловдив: Апелативният съд потвърди мярката "задържане под стража" спрямо мъжа и жената, обвинени за измама с еврофондове и пране на пари

24 Януари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд–Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С. В. (на 50 г.) и И. В. (на 45 години). Това съобщиха от пресцентъра на Съдебна палата – Пловдив.
Двамата са обвинени в извършване на две престъпления в съучастие, а именно, че от 12 октомври 2017 г. до януари 2019 г. при условията на продължавано деяние са реализирали измама със средства от европейски фондове, както и пране на пари.
Апелативните магистрати приеха, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че С. В. и И. В. са автори на престъпленията, в които са обвинени. Както защитата така и обвинението не оспорват този факт. Няма опасност те да се укрият, но има опасност при по-лека мярка да извършат престъпление, което се извежда от данните по делото. Съдиите смятат, че двамата подсъдими биха могли да окажат влияние на свидетелите и така да извършат престъпление спрямо правосъдието.
С.В. и И.В. са обвинени, че са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Сливен, Харманли и Свиленград и на Агенцията по заетостта - гр. София, за да получат средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“, съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти. За това деяние Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода.
В същия период двамата са обвинени, че са извършили повече от два пъти финансови операции с имущество - пари в общ размер на 93 905.55 лева, като са ги изтеглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти. За пране на пари наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.
Решението на Апелативния съд е окончателно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Окръжният съд ще гледа мярката на двама души, обвинени за измами, свързани с получаване на средства от европейски фондове

Пловдив: Окръжният съд ще гледа мярката на двама души, обвинени за измами, свързани с получаване на средства от европейски фондове

18 Януари 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжният съд ще гледа мярката на двама души, обвинени за измами, свързани с получаване на средства от европейски фондове. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. От 13.30 часа в зала № 2 ще бъде разгледано искането на Окръжна прокуратура за вземане на мярка „Задържане под стража“ спрямо двама души с инициали С. В. (на 50 г.) и И. В. (на 45 г.).
Спрямо мъжа и жената са повдигнати обвинения за това, че през 2018 г., при условията на продължавано престъпление, в град Раковски, като управляващи и представляващи две юридически лица, били представени неверни сведения или затаени сведения в нарушение на задължение за предоставяне на такива, за да бъдат получени средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Двама души са задържани и обвинени за измама със средства от европейски фондове в особено големи размери и пране на пари

Пловдив: Двама души са задържани и обвинени за измама със средства от европейски фондове в особено големи размери и пране на пари

16 Януари 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинения на двама души за измама със средства от европейски фондове в особено големи размери и пране на пари. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. След проведена на 14 януари операция на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР–Пловдив, са установени и задържани 50-годишен мъж и 45-годишна жена от Пловдив. При операцията са извършени претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Сливен и Свиленград.
На двамата са повдигнати обвинения за това, че в периода от 12 октомври 2017 г. до януари 2019 г. са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Харманли и Свиленград и Агенцията по заетостта - в София, за да получат средства от еврофондове по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“ по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ в размер на 696 837.32 лева, като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти.
На двамата са повдигнати обвинения и за пране на пари - получените средства, са теглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти.
В резултат на предприетите действия по разследването е било предотвратено неправомерното усвояване на европейски средства в размер на над 600 000 лева.
Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.
По-тежкото измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.
Разследването по случая продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.