НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Позиция на общинските съветници от групата на БСП: Йорданка Фандъкова да обясни защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

Позиция на общинските съветници от групата на БСП: Йорданка Фандъкова да обясни защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

19 Януари 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. Йорданка Фандъкова да обясни защо не прилага мерките срещу замърсения въздух! Това се посочва в позиция на общинските съветници от групата на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. С решение №855 от 06.12.2018 г. Столичен общински съвет прие промяна на механизма с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на МПС на територията на Столична община в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух. Съгласно това решение при прогноза или наличие на следните неблагоприятни метеорологични условия през зимния период: жълт код за мъгла и/или инверсия, и/или безветрие, и/или ниско атмосферно налягане и други на НИМХ, водещи до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община на цена от 1 лев, т.нар. "зелен билет". С това решение предприемането на съответните действия за реализиране на мярката "зелен билет" се възлага на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. През последните два дни в София сме свидетели на парадоксална ситуация. Свидетели сме не на прогноза за висока степен на замърсяване, а на наличие на няколкократно по-високи стойности от допустимите за замърсеност на въздуха. А управляващите в Столична община демонстрират арогантно мълчание и бездействие.
Затова не може да не зададем няколко въпроса:
1. Защо кметът Йорданка Фандъкова не изпълнява решение №855/2018 г. на СОС и не въвежда мярката "зелен билет"?
2. Това решение за нея задължително ли е или е поредната пиар акция на Столична община, създаваща имитация на действия и мерки, които са с цел замитане на проблема под килима?
3. На кое място в приоритетите на кмета Йорданка Фандъкова се нарежда здравето на гражданите?
Очакваме своевременно отговори на всички тези въпроси!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Таков, БСП: В София не можем да дишаме, къде са мерките на Столична община срещу мръсния въздух?

Иван Таков, БСП: В София не можем да дишаме, къде са мерките на Столична община срещу мръсния въздух?

19 Януари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Отдавна е ясно, че не работи системата за ранно предупреждение, с която толкова се хвали Столична община, каза общинският съветник от БСП. В София от два дни не можем да дишаме, а къде са мерките на Столична община срещу мръсния въздух? Това попита общинският съветник от БСП Иван Таков, който е член на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според него пълното бездействие на управляващите в Столична община в последните дни по проблема с чистотата на въздуха в града отново показва, че системата за ранно предупреждение не работи. "С колегите от групата на БСП в СОС отдавна говорим, че тази толкова рекламирана система не работи. И за пореден път имаме доказателство за това, заяви Иван Таков. Два дни в София виждаме какво дишаме, измервателните станции показват много притеснителни стойности за замърсеност на въздуха, а управляващите в Столична община демонстрират арогантно мълчание и бездействие. Нали в края на миналата година гласувахме кметът Йорданка Фандъкова да има възможност да въвежда мярката "Зелен билет" още при прогноза за замърсяване на въздуха. Къде е този "Зелен билет"? Защо вчера и днес в София не е въведен зеленият билет - единствената що-годе прилична мярка срещу замърсяването на въздуха?! Ясно е, че тази прословута система за ранно предупреждение изобщо не работи". Според Иван Таков, управляващите в Столична община са напълно безсилни да се справят с проблема със замърсяването на въздуха в града. "От години говорим за него, България беше осъдена от Европейската комисия заради мръсния въздух, а ефективни действия от страна на управляващите в СО няма. Вече е съвсем очевиден този факт, коментира той. Има само имитация на действия и мерки, които са с цел замитане на проблема под килима, за да не руши имиджа на кмета. А здравето на гражданите отново остава на произвола на съдбата". По официални данни на Air Quallity Ingex на Европейската комисия, в 10 града на България е било отчетено сериозно замърсяване на въздуха днес. Най-голямо натрупване на мръсен въздух е регистрирано в София. Цветната сигнализация на измервателните станции е показвала тъмно червено за опасни стойности. А замърсяването на въздуха в някои райони на София от вчера до днес надскочи допустимите стойности над 10 пъти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 10 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

В 10 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

19 Януари 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
София. В 10 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) и (PM2.5) е над нормите в редица градове у нас. Най-мръсен е въздухът в София. Най-големи стойности в столицата са регистрирани в станциите в „Надежда“, „Хиподрума“, „Павлово“, „Младост“ и „Дружба“. Замърсяване е отчетено още в Благоевград, Перник, Пловдив, Хасково, Плевен, Велико Търново, Русе, Шумен, Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

18 Януари 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) и (PM2.5) е над нормите в редица градове у нас. Най-мръсен е въздухът в София, където запрашаването е около 3 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Най-големи стойности в столицата са регистрирани в станциите в „Надежда“ и „Хиподрума“. Замърсяване е отчетено още в Благоевград, Смолян, Пловдив, Видин, Плевен, Ловеч, Горна Оряховица, Враца, Русе и Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Завишени стойности на фини прахови частици са отчетени в няколко квартала на столицата

София: Завишени стойности на фини прахови частици са отчетени в няколко квартала на столицата

18 Януари 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
София. Завишени стойности на фини прахови частици са отчетени в няколко квартала на столицата, сочи справка на електронната страница на Столична община. Замърсяване на въздуха е отчетено в кварталите „Младост“, „Дружба“, „Павлово“, „Хиподрума“ и „Надежда“, както и в района на Копитото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.