НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Историкът д-р Елена Чалгънова: Даме Груев доста рано се „запалва“ по революционната идея

Историкът д-р Елена Чалгънова: Даме Груев доста рано се „запалва“ по революционната идея

18 Януари 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Даме Груев доста рано се „запалва“ по революционната идея. Това каза за предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин д-р Елена Чалгънова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград относно 148-ата годишнина от рождението на Дамян Груев, която се отбелязва на 19 януари. По думите ѝ престоя му в Белград му оказва изключително силен ефект, защото там той вижда истинската действителност, съпреживява я, виждайки и какъв е ефектът от сръбската пропаганда. „Отделно самите условия, както в него, така и в Македония са съзрели да бъде създадена революционна организация. Всъщност Даме Груев, както Левски по-рано, се оказва личността, която е необходима за това време. През април 1891 година Даме Груев от София решава да замине за Македония, озовавайки се в Битоля. Неговите амбиции тогава са да започне учителска практика и затова последователно е учител в различни градове и селища на Македония“, каза още д-р Чалгънова. Тя добави, че едно от тях е родното му село Смилево, където създава вечерно училище. „В своите спомени по този повод, Даме отбелязва, че то е много посещавано, защото имало много възрастни неграмотни българи, които желаели да получат образование. След това в Прилеп престоява. Постепенно в следствие на своите пребивавания в различни градове на Македония, където се среща с учители, които приемат революционната му идея, той разбира, че няма да е сам в начинанието си. Така се стига до озоваването му в Солун през 1893 година, където е в качеството на коректор в печатницата на известния възрожденски печатар Коне Самърджиев“, подчерта д-р Чалгънова.
Тя отбеляза, че през тази година, на 23 октомври той, заедно с група интелектуалци, създават основите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Основателите ѝ са д-р Христо Татарчев, Петър Попарсов, Христо Батанджиев, Андон Димитров и Даме Груев. „Първоначално организацията не се нарича така, както ни е известна днес и от историята. В спомените си Христо Татарчев пише, че тя се е наричала Македонска революционна организация, а Даме пише, че тя се е наричала Тайна организация с централен комитет. Няма запазени документални свидетелства, тъй като не се води протокол на тази среща. След нея има и още няколко такива“, допълни д-р Чалгънова. Тя добави, че през 1894 година се провеждат още няколко срещи с организационен характер. „Тогава именно се извършва и структурирането на организацията с Централен комитет и пръв председател, който е избран – д-р Христо Татарчев. Даме Груев е избран за секретар-касиер. Изработва се правилник – устав на организацията. Посочват се основните цели, които тя следва да реализира в своето съществуване. Най-ясно основната цел е формулирана в спомените на д-р Татарчев, но и на Даме Груев. В тези записки ясно се обяснява, защо целта не е формулирана „Прямо присъединение на Македония с България, а се прибягва до идеята за автономия на Македония““, коментира д-р Чалгънова. Тя уточни, че д-р Татарчев посочва в своите спомени, че се е имало в предвид международната обстановка, отношението на Великите сили и най-вече на малките Балкански държави и предимно на Сърбия и Гърция. „След този конгрес, който се провежда в Ресен през 1894 година, Даме Груев се озовава в Щип. През учебната 1894 – 1895 година той е учител там. Именно в Щип, Груев се среща и с другата голяма фигура в революционните борби – Гоце Делчев. Със съвместните усилия на двамата се стига и до масовизирането на организацията в Щип, Радовиш, Виница и така нататък“, заяви д-р Чъгънова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историкът д-р Елена Чалгънова: Първото революционно формирование, създадено от Даме Груев, носи името „Дружба“ и е било учредено във Висшето училище в София

Историкът д-р Елена Чалгънова: Първото революционно формирование, създадено от Даме Груев, носи името „Дружба“ и е било учредено във Висшето училище в София

18 Януари 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Първото революционно формирование, създадено от Даме Груев, носи името „Дружба“ и е било учредено във Висшето училище в София. Това каза за предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин д-р Елена Чалгънова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград, по повод 148-та годишнина от рождението на Дамян Груев, която се отбелязва на 19 януари. По думите ѝ Даме е една от големите личности в българската национална история, сравняван от историците с Васил Левски. Д-р Чалгънова заяви, че биографичните данни, с който разполагаме за него, са изключително оскъдни. „Основно те се взимат от спомените му, които той съобщава през януари 1906 година на Любомир Милетич. Става дума за два записа. Първият е от 18 януари, а следващия от 19 януари. За съжаление тези записи са кратки и недовършени, тъй като Даме Груев умира на 23 декември през същата година. Все пак от това с което разполагаме като данни става ясно, че Даме е роден в семейството на дюлгерът Йован, който е негов баща“, каза още д-р Чалгънова. Тя отбеляза, че майка му се е казвала Тула от рода Кузмановци.
„Бащата на Даме е от рода Лавдови. Известно е, че Даме Груев има двама братя – Фидан и Георги и една сестра – Доля. Като малък Даме помага на своя баща в професията на дюлгер и се запознава с особеностите на този занаят, но по-късно се оказва, че неговото призвание е съвсем различно от това да бъде един обикновен занаятчия“, уточни д-р Чалгънова. По отношение образованието на Даме Груев, тя коментира, че той първо учи в родното си село Смилево, след това в Битоля, а после се озовава в Солунската мъжка гимназия, но след скандал, заедно с група от негови съмишленици в която е Димитър Мирчев, Никола Наумов, Христо Попкоцев, Петър Попарсов и други, е изключен. След това заминава за Белград. „Там той за кратко учи в гимназията, а след това отива във „Великата школа“. Този му престои там има голям положителен ефект върху неговите революционни възгледи, тъй като през тези години сръбската пропаганда се опитва да си проправи още по-напористо път в Македония. По принцип тази пропаганда започва да засилва своите аспирации към Македония още след Сръбско-българската война. По тази причина търси българчета, които са материално затруднени, предлага им стипендии и ги изпраща на безплатно обучение в училищата в Сърбия“, допълни д-р Чалгънова. Според нея именно такъв е случаят и с Даме Груев и неговата група. „Действително Даме се обучава в Белград със стипендия от дружеството „Свети Сава“, но много скоро големият деец разбира каква е истинската цел на това дружество и че амбициите на членовете му са съвсем различни от идеите, които споделя българската народност“, уточни д-р Чалгънова.
Тя каза също, че Даме усещал и денационализаторските аспирации на сръбската пропаганда и по тази причина той и почти цялата му група напускат гимназията, в която Груев е учил „Право“. „Така той се озовава в София, където се записва да учи „История“ във Висшето училище. Там създава една своя група, която нарича „Дружба“. Това всъщност е и първото революционно формирование, което създава Даме Груев. Всъщност оттук започват неговите революционни амбиции и стремежи за създаване на революционна организация“, коментира д-р Чалгънова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.