НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д.пс.н. Илия Пеев: В „Стаята на воинската слава и летопис“ в Казанлък трябва да се оформи специален кът, посветен на полк. Христо Гюлмезов

Проф. д.пс.н. Илия Пеев: В „Стаята на воинската слава и летопис“ в Казанлък трябва да се оформи специален кът, посветен на полк. Христо Гюлмезов

24 Януари 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Считам, че в Стаята на воинската слава и летопис в Казанлък е целесъбразно да се оформи специален кът, посветен на полковник Христо Гюлмезов, а млади изследователи да проучат неговия принос за развитието на 23-ти пехотен Шипченски полк. Това каза за Агенция „Фокус“ капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Пеев. „Предлагам на командването на 61-ва Стрямска механизирана бригада в град Карлово по време на годишните конференции (брифинги) на командирите да се проведат дискусии за военно-педагогическото и психологическото наследство на полковник Христо Гюлмезов и неговото съвременно значение“, добави той.
„Убеден съм, че възгледите на полковник Христо Гюлмезов за ролята на армията, за обучението и за възпитанието на българските воини, не са загубили значението си и могат да намерят творческо приложение в мирновременната и бойната подготовка на войските. Освен това, концепцията на полковник Христо Гюлмезов за неразривната връзка между армията, обществото, семейството и училището, може да превърне военните му трудове в настолна книга за всеки български политик, държавник и военачалник“, отбеляза проф. д.пс.н. Илия Пеев.
Той изказа своето възхищение, научна признателност и човешка благодарност към всички, които организираха честването на 130-та годишнина от сформирането на 23-ти пехотен Шипченски полк в Казанлък. „Армията и обществото се върнаха към миналото, а древни мъдрости ни учат, че има ли минало, ще има и бъдеще!“, заяви той.
Проф. д.пс.н. Илия Пеев отбеляза, че 23-ти пехотен Шипченски полк е военна част в рамките на полковата структура на Българската армия от времето на Третото българско царство и е формиран в Казанлък с указ №11 от 19 януари 1889 година. Полковник Христо Гюлмезов е бил командир на 23-ти пехотен Шипченски полк от март 1892 г. до 1894 г. Той е командвал и 24-ти пехотен Черноморски полк от 1894 г. до 1898 г. Полковник Христо Гюлмезов е и преподавател във Военното училище в София, учен, психолог, писател, преводач, автор е на един от първите учебници в България по Военна психология – Войската и нейната психология, издаден през 1906 година. Той е роден през 1858 г. в Сливен, завършил Роберт колеж в Цариград и Военното училище в София – офицер от първия випуск на Военното училище. Полковник Христо Гюлмезов е военен учен, преводач, писател - автор на студии и статии, разкази, статии, басни. На него принадлежат думите, чиято актуалност в наши дни е многократно по-голяма: „Велико и благородно е назначението на войската, защото тя е будната съвест, която олицетворява в себе си висшия патриотизъм и военния гений на народа. Тя е, която денонощно бди и пази свободата, живота, честта и имота на съгражданите си“, припомни проф. д.пс.н. Илия Пеев.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк бяха отбелязани в Казанлък (ОБЗОР)

130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк бяха отбелязани в Казанлък (ОБЗОР)

18 Януари 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Казанлък. С поредица от събития в Казанлък бяха почетени 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк. Програмата започна с тържествен митинг в парк Розариум на Паметника на загиналите казанлъшки войни. Слово пред участниците в митинга произнесе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В него той подчерта, че 23-ти пехотен Шипченски полк е славна българска войскова част, която в своята бойна история участва в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни не в името на международни ангажименти, а за освобождението на българските земи, останали под турско робство, и за свободата на своите братя. Той припомни славните победи на 23-и пехотен Шипченски полк – превзел Одрин през Балканската война, защитил Брегалница и Кюстендил през Междусъюзническата война, достигнал до бреговете на Охридското езеро, участвал в сраженията за освобождението на град Струга през 1915 г., стигнал до Адриатика, разгромил френски и руски части в настъпателната Леринска операция при отбраната на Битоля. „Войниците и командирите на 23-и пехотен Шипченски полк със своята кръв очертаха етническите граници на България и това не трябва да се забравя“, каза още министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В словото си той се обърна към присъстващите с призив да знаят своята история и героизма на своите деди.
На ритуала, в който участваха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, министър Красимир Каракачанов връчи почетен медал „100 години Първа световна война“ на областния управител на Област Стара Загора Гергана Микова, кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и други.
В знак на признателност към загиналите български воини, написали едни от най-славните страници в българската военна история, бяха поднесени венци и цветя. Честването, в което участваха множество граждани, ученици, членове на военнопатриотични и родолюбиви организации, продължи с преклонение пред паметната плоча на създателите на химна на Българската армия „Велик е нашият войник“, който е и марш на 23-и пехотен Шипченски полк - подпоручик Константин Георгиев и композитора Михаил Шекерджиев. Венци и цветя бяха поднесени и пред паметника на 9-а и 10-а опълченски дружини в района на военното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада в град Казанлък.
Програмата за деня завърши с концерт във Военния клуб с участието на Представителния ансамбъл на Българската армия и гости от казашкия московски ансамбъл „Славица”. Преди него приветствено слово произнесе Красимир Узунов - директор на информационна агенция „Фокус" и автор на книгата „История на 23-ти пехотен Шипченски полк във войните за Освобождение и Обединение". Той проследи бойната история на 23-ти пехотен Шипченски полк, заключавайки: "Такава е историята на полка, харесва ни, не ни харесва, и ако ние искаме да я четем, трябва да я извикаме за живот персонално." "Когато се говори за тези хора, няма как да се говори равнодушно, няма защо да търсим чужд безсмъртен полк. Вашият безсмъртен полк е 23-ти пехотен Шипченски полк. Ако всеки от нас разрови родовата си памет, родовата си хроника, няма как да не стигне до едни войничета, на които наистина ръцете са им напукани от студ и от жега. Които са яли веднъж на седмица, които са броели куршумите, но които са знаели, че зад гърба им започва България, и няма как да отстъпят, и докъдето са стигнали те, дотам е България. Те пазят, семействата, пазят огнищата, пазят роднини, но те пазят земята и затова са били непобедими. Съдбата на етруските и на всякакви други, които са свършили в музеите, мисля, че не я заслужаваме. Заслужаваме да си прочетем родовите хроники, защото родовата памет като се събере, става национална памет", каза още Узунов. Той поясни, че книгата "История на 23-ти пехотен Шипченски полк във войните за Освобождение и Обединение" е написана преди 8 години, а до края на 2019 година предстои да излезе и втори том.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова припомни, че 23-ти пехотен Шипченски полк е наричан с много имена – Безсмъртният полк, Лудият полк, Лъв балкански, венецът на бойната слава на България. По думите й всички те прилягат на полка. „23-ти пехотен Шипченски полк е сърцатият полк, защото е създаден от кръвта и земята на тази Долина, от цялата околия, от Карлово през Павел баня, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Гурково, та чак до Стара Загора. Говорихме днес много за полка, разказваме за онези имена, които помним и които отбелязваме. Но казанлъчани не се сещат за своите герои само на бележитите дати, нито ги величаят само тогава", заяви Стоянова, изказвайки своята благодарност към патриотичните организации на Казанлък, които непрекъснато работят за паметта на поколенията. Своята благодарност кметът на Казанлък изрази и към авторите на книгата "История на 23-ти пехотен Шипченски полк във войните за Освобождение и Обединение" Красимир Узунов и проф. д-р Генчо Начев. На двамата автори и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов Стоянова връчи почетен знак на Казанлък – плакет. Със заповед на министъра на отбраната, за съществен принос при популяризиране на военната история, славата и героизма на Българската армия, за разпространение и утвърждаване на българските военни традиции, за военно – патриотично възпитание и по повод 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк, с юбилеен медал "100 години Първа световна война" бяха наградени представители на патриотични и родолюбиви организации в Казанлък.
Честванията по повод 130 години от формирането на 23-ти пехотен Шипченски полк ще продължат през цялата 2019 година в Казанлък. Полкът е сформиран с Указ №11 от 19 януари 1889 г. на княз Фердинанд с дислокация в Казанлък.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Казанлък Галина Стоянова: Казанлъчани не се сещат за своите герои само на бележитите дати, нито ги величаят само тогава

Кметът на Казанлък Галина Стоянова: Казанлъчани не се сещат за своите герои само на бележитите дати, нито ги величаят само тогава

18 Януари 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Казанлък. 23-ти пехотен Шипченски полк е наричан с много имена – Безсмъртният полк, Лудият полк, Лъв балкански, венецът на бойната слава на България и мисля, че всички те прилягат на полка. Това каза в словото си кметът Галина Стоянова по време на тържествен концерт по повод 130-ата годишнина от създаването на полка, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Галина Стоянова поясни, че в далечната 1889 година той е създаден в Казанлък с Указ, както и други полкове. "Те нямат прозвища, макар че са също част от бойната слава на България, но 23-ти пехотен Шипченски полк е сърцатият полк, защото е създаден от кръвта и земята на тази Долина, от цялата околия, от Карлово през Павел баня, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Гурково, та чак до Стара Загора. Говорихме днес много за полка, разказваме за онези имена, които помним и които отбелязваме. Но казанлъчани не се сещат за своите герои само на бележитите дати, нито ги величаят само тогава", заяви Стоянова, изказвайки своята благодарност към патриотичните организации на Казанлък, които непрекъснато работят за паметта на поколенията.
Своята благодарност кметът на Казанлък изрази и към авторите на книгата "История на 23-ти пехотен Шипченски полк във войните за Освобождение и Обединение" Красимир Узунов и проф. д-р Генчо Начев. "През последните години двама българи, направиха така, че в цяла България да се знае историята на полка. Създадоха историята на 23-ти пехотен Шипченски полк, и не само. Те двамата продължават да разказват по села и паланки, в малки и големи градове там, където българинът иска да чуе."
На двамата автори и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов Стоянова връчи почетен знак на Казанлък – плакет.
Със заповед на министъра на отбраната, за съществен принос при популяризиране на военната история, славата и героизма на Българската армия, за разпространение и утвърждаване на българските военни традиции, за военно – патриотично възпитание и по повод 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк, с юбилеен медал "100 години Първа световна война" бяха наградени представители на патриотични и родолюбиви организации в Казанлък.
Славяна ГАЙДАРОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Заслужаваме да си прочетем родовите хроники, защото родовата памет, като се събере, става национална памет

Красимир Узунов: Заслужаваме да си прочетем родовите хроники, защото родовата памет, като се събере, става национална памет

18 Януари 2019 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Тържествен концерт по повод 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк, с участието на Представителния ансамбъл на Българската армия и Московски казашки ансамбъл "Славица" се състоя в Казанлък, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Сред официалните гости бяха заместник – министър председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът Галина Стоянова, проф. Д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”, и Красимир Узунов – директор и собственик на Информационна агенция "Фокус" и автор на книгата "История на 23-ти пехотен Шипченски полк във войните за Освобождение и Обединение".
"Сигурно в тази история за един век на Българската армия, трудно може да се каже кой полк е героичен", каза в словото си Красимир Узунов. "Докато свят светува, някъде между Кала тепе, искаме или не искаме, ще бродят духовете над плевенчани, свищовци и троянци. От Чеган винаги ще слизат дружините на 15-и Ломски полк. Трети Бдински полк ще бъде някъде по долината на Струма заедно със Седма Рилска дивизия, където се е бил срещу четири английски дивизии в продължение на две седмици. 11-и Сливенски полк сигурно винаги ще помни Каймак Чалан. Първи и Шести полк винаги ще знаят как се щурмува Тутракан, кавалеристите на Колев винаги ще ходят по онази безбрежна Добруджа и ще знаят къде е Кара Мурат, а Сливенският седми конен полк ще знае, къде е Петорак. Всеки един полк има какво да изпише във всичките войни за национално обединение", заяви Красимир Узунов. Той проследи бойната история на 23-ти пехотен Шипченски полк, заключавайки: "Такава е историята на полка, харесва ни, не ни харесва, и ако ние искаме да я четем, трябва да я извикаме за живот персонално." Той поясни, че ровейки с проф. Начев по довършването на втория том на книгата, са стигнали до едно - че всички офицери от 23-ти пехотен Шипченски полк от Казанлък лежат в църкви. "Когато се говори за тези хора, няма как да се говори равнодушно, няма защо да търсим чужд безсмъртен полк. Вашият безсмъртен полк е 23-ти пехотен Шипченски полк. Ако всеки от нас разрови родовата си памет, родовата си хроника, няма как да не стигне до едни войничета, на които наистина ръцете са им напукани от студ и от жега. Които са яли веднъж на седмица, които са броели куршумите, но които са знаели, че зад гърба им започва България, и няма как да отстъпят, и докъдето са стигнали те, дотам е България. Те пазят, семействата, пазят огнищата, пазят роднини, но те пазят земята и затова са били непобедими. Съдбата на етруските и на всякакви други, които са свършили в музеите, мисля, че не я заслужаваме. Заслужаваме да си прочетем родовите хроники, защото родовата памет като се събере, става национална памет", каза още той.
Красимир Узунов поясни, че книгата "История на 23-ти пехотен Шипченски полк във войните за Освобождение и Обединение" е написана преди 8 години, а до края на 2019 година предстои да излезе и втори том.
Славяна ГАЙДАРОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С тържествен митинг в парк Розариум в Казанлък ще започнат събитията по повод 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк

Стара Загора: С тържествен митинг в парк Розариум в Казанлък ще започнат събитията по повод 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк

18 Януари 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Казанлък. С поредица от събития в Казанлък ще бъде поставено началото на честванията по повод 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк. Това каза за Радио „Фокус” Стефко Михайлов от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Юбилеят ще бъде отбелязан със събития през цялата календарна година и е под патронажа на кмета на Общината Галина Стоянова.
В 12.00 часа ще се проведе тържествен митинг в парк Розариум на Паметника на загиналите казанлъшки войни. „В почетен строй със своите знамена пред паметника ще застанат блокове на 61-ва Стрямска механизирана бригада, отделни блокове на дружество „23-ти пехотен Шипченски полк" към национално движение „Традиция", на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Съюз на подофицерите в Казанлък, на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода" и на училища от нашия град”, каза Михайлов. Слово пред участниците в митинга ще произнесе Красимир Каракачанов-вицепремиер и Министър на отбраната на Република България.
След приключване на митинга, участниците в тържеството, под съпровод на военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, в тържествено шествие ще тръгнат към района на Военно формирование 22180. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Константин Георгиев и редник Михаил Шекерджиев - автори на бойния марш „Велик е нашият войник". Приветствие ще поднесе Лидия Димитрова - дъщеря на подполковник Димитър Подскочиев - командир на 23-та Допълняюща дружина в Казанлък - 1942 г.
В 13.00 часа в района на Военно формирование - Казанлък ще се състои откриване на „Стая на войнската бойна слава и летопис”. Слово ще произнесе д-р Чавдар Ангелов - директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа". Ще бъдат поднесени цветя и пред войнишкия паметник на 9-а и 10-а Опълченски дружини. Тържествено слово ще произнесе бригаден генерал Пламен Йорданов - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада
В 17.00 часа ще се състои концерт във Военния клуб с участието на Представителния ансамбъл на Българската армия и гости от казашкия московски ансамбъл „Славица”. Преди концерта приветствено слово ще произнесе Красимир Узунов - директор на информационна агенция „Фокус" и автор на книгата „История на 23-ти пехотен Шипченски полк във войните за Освобождение и Обединение".
По случай годишнината на 23-ти пехотен Шипченски полк Исторически музей „Искра” и Художествената галерия ще бъдат с вход свободен през целия ден.
Община Казанлък обяви датата за неучебен ден за учениците.
Честванията по повод 130 години от формирането на 23-ти пехотен Шипченски полк ще продължат през цялата 2019 година в Казанлък.
Полкът е сформиран с Указ №11 от 19 януари 1889 г. на княз Фердинанд с дислокация в Казанлък.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов ще посети град Казанлък по повод 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк

Министър Красимир Каракачанов ще посети град Казанлък по повод 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк

18 Януари 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще посети град Казанлък по повод 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
Тази година се навършват 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк. Честването ще започне в 12.00 часа пред Паметника на загиналите воини за свободата на България в парк „Розариум“ в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български воини и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участват почетен караул от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада и военен духов оркестър.
В 12. 45 часа с военни почести ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметната плоча на създателите на военния марш на 23-ти пехотен Шипченски полк „Велик е нашият войник“. Стиховете са написани по време на Първата световна война през 1916 г. от подпоручик Константин Георгиев, а мелодията е създадена от композитора Михаил Шекерджиев. През май 2001 г. маршът „Велик е нашият войник“ е обявен за химн на Българската армия.
В 13.00 часа във военното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада в Казанлък ще се състои откриването на „Стая на бойната слава”.
В 13.25 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на 23-ти пехотен Шипченски полк в района на военното формирование.
В 17.00 часа във Военния клуб в Казанлък ще започне тържествено събрание-концерт, на което министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще награди членове на военно-патриотичните организации.
Честването на 130-ата годишнина от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която е почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). В инициативния комитет са включени командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, местните организации на СОСЗР, Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, представители на клубовете „Приятели на армията“ от казанлъшките училища.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.