НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ чества 50-годишен юбилей

Велико Търново: Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ чества 50-годишен юбилей

18 Януари 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ чества своя 50-годишен юбилей. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Над 1500 бивши и настоящи учители и директори, стотици ученици, техните близки, много гости, университетски преподаватели, общественици и представители на различни институции и организации се събраха в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, за да уважат тържеството на великотърновското училище. Заедно с тях бе и кметът на Старата столица Даниел Панов.
Празникът започна с изпълнение на българския национален химн. За първи път прозвуча и новият химн на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, чийто текст е на Цветелина Маринова, спечелила обявения от училищното ръководство конкурс. Музиката и аранжиментът са на преподавателя Добрин Пелтеков.
Директорката на школото Иваничка Петкова се обърна с приветствени думи към всички гости, а веднага след нея на сцената излезе кметът Даниел Панов. Той подчерта, че 50-годишнината на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ е празник за цяло Велико Търново, а училището е неразривно свързано със съвременното развитие на града, ролята му като център на образованието, културата и духовността. „Днес нашето училище „Св. Патриарх Евтимий е на водещо място сред всички учебни заведения в цяла България, даващи основно образование. Многобройните постижения на учениците от различни олимпиади и състезания са гордост за Велико Търново и за нас. Тези успехи издигат авторитета и престижа на нашия град като център на просветата и духовността, като историческа и духовна столица на България“, каза Даниел Панов. Той подчерта, че поколения великотърновци, които днес вече са успешно реализирани в България и по света, са направили своите първи стъпки в света на знанията именно в Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“. Кметът пожела на учениците да бъдат здрави, да уважават своите учители и да продължават все така успешно да защитават доброто име на школото, а на родителите – да подкрепят своите деца. „Благодаря ви, скъпи учители, че давате знания на младите поколения на Старата столица, че ги възпитавате в дух на родолюбие и ги вдъхновявате“, обърна се към настоящите и бивши педагози Даниел Панов. Той припомни, че двамата му синове също са възпитаници на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.
Подарък от името на Община Велико Търново и кмета Даниел Панов към училището бе Старопрестолна грамота, Почетен знак и ваучер за закупуване на техника и консумативи.
Приветствени думи отправиха също областният управител проф. Любомира Попова и началникът на Регионалното управление по образованието Розалия Личева. Сред гостите бе и председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов. Специален поздрав за всички учители, ученици и гости бе танцувално изпълнение на децата от ДГ „Соня“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Молебен за здраве ще бъде отслужен в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ по случай 50-годишния юбилей на училището

Велико Търново: Молебен за здраве ще бъде отслужен в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ по случай 50-годишния юбилей на училището

17 Януари 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Молебен за здраве ще бъде отслужен в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ по случай 50-годишния юбилей на училището. Богослужението ще започне в 11.30 часа и ще бъде водено от отец Славчо, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на учебното заведение Иваничка Петкова. Тя припомни, че събитията за празника започнаха още през миналата година. Те включваха различни образователни игри и състезания, спортни, театрални и музикални прояви.
Кулминацията ще е утре, на 18 януари, когато в ДКС „Васил Левски“ бивши и настоящи възпитаници ще изнесат концерт. Проявата ще започне в 10.00 часа, а акцент ще е представянето на нови химн на училището.
ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ е създадено през 1969 година, като първото му име е било „Вела Пискова“ . Св. Патриарх Евтимий е патрон от 1990 година. Първоначално преподавателите са обучавали 804-ма ученика, а днес те надхвърлят 930, заедно с подготвителната група. Педагогическият персонал наброява 71 човека, а общия екип е съставен от 90 души.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Игнатова, Община Велико Търново: През последните 50 години Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ върви само напред и нагоре

Пенка Игнатова, Община Велико Търново: През последните 50 години Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ върви само напред и нагоре

16 Януари 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. През последните 50 години, от основаването си до днес, Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново върви само напред и нагоре. Успехите на персонала, ръководството и учениците прославят града като притегателен образователен център години наред. Това коментира в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново. Тя припомни, че школото отваря врати през 1969 година и през 2019-та чества своя 50-ти юбилей. „Това, че при откриването учениците са били 803, а сега са над 920, е повече от показателно, че интересът към това училище не намалява. С прехода през 1989 – 1990 година настъпи преход и в работата на училището. Залага се много на качеството“, коментира още Игнатова. Тя допълни и, че ОУ „Св. Патриах Евтимий“ е първото школо в Търново, което е въвело ранно чуждоезиково обучение. По думите й, персонала и ръководството полагат еднакви усилия както за модернизиране на материалната база, така и за осигуряване на качествено образование.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Игнатова, Община Велико Търново: В общината училищата не се делят на общински и държавни, навсякъде се поддържа еднакво ниво на образование

Пенка Игнатова, Община Велико Търново: В общината училищата не се делят на общински и държавни, навсякъде се поддържа еднакво ниво на образование

16 Януари 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В община Велико Търново училищата не се делят на общински и държавни, а навсякъде се поддържа еднакво ниво на образование. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново. Тя уточни, че водещ в тази насока е стремежът на кмета инж. Даниел Панов и неговия екип всички учебни заведения да работят заедно. Идеята е в началните да се подготвят кадри за основните, а в тях - за гимназиите. „В община Велико Търново всички училища по своему са си елитни, по някакви показатели – и с извънкласните форми, и с престижните награди от олимпиади. Пример за консолидацията, която споменах, е съвместната работа на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Природо-математическа гимназия, която стартира от тази година. Това е един вид „подай ръка“ в образователните институции във Велико Търново. Това, което кметът инж. Панов направи за тяхното консолидиране и обединяване, те го продължават“, подчерта Игнатова.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 7.31 % са отсъстващите ученици от образователните институции в общината

Велико Търново: 7.31 % са отсъстващите ученици от образователните институции в общината

16 Януари 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Едва 7.31 % са отсъстващите ученици от образователните институции във Великотърновска община. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Общината. Тя увери, че във всички училища и детски градини в региона е достатъчно топло. „Нека децата са здрави и да се надяваме кметът да не използва правото си за обявяване на неучебни дни точно заради повишена заболеваемост“, каза още Пенка Игнатова.
За да бъде обявена грипна ваканция за децата и младежите, трябва да има поне 30% отсъстващи. „Ако в някои училища има висок процент на заболеваемост в никакъв случай няма да правим компромис и да чакаме, а ще преустановим учебния процес“, подчерта Игнатова.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.