НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ чества 50-годишен юбилей

Велико Търново: Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ чества 50-годишен юбилей

18 Януари 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ чества своя 50-годишен юбилей. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Над 1500 бивши и настоящи учители и директори, стотици ученици, техните близки, много гости, университетски преподаватели, общественици и представители на различни институции и организации се събраха в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, за да уважат тържеството на великотърновското училище. Заедно с тях бе и кметът на Старата столица Даниел Панов.
Празникът започна с изпълнение на българския национален химн. За първи път прозвуча и новият химн на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, чийто текст е на Цветелина Маринова, спечелила обявения от училищното ръководство конкурс. Музиката и аранжиментът са на преподавателя Добрин Пелтеков.
Директорката на школото Иваничка Петкова се обърна с приветствени думи към всички гости, а веднага след нея на сцената излезе кметът Даниел Панов. Той подчерта, че 50-годишнината на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ е празник за цяло Велико Търново, а училището е неразривно свързано със съвременното развитие на града, ролята му като център на образованието, културата и духовността. „Днес нашето училище „Св. Патриарх Евтимий е на водещо място сред всички учебни заведения в цяла България, даващи основно образование. Многобройните постижения на учениците от различни олимпиади и състезания са гордост за Велико Търново и за нас. Тези успехи издигат авторитета и престижа на нашия град като център на просветата и духовността, като историческа и духовна столица на България“, каза Даниел Панов. Той подчерта, че поколения великотърновци, които днес вече са успешно реализирани в България и по света, са направили своите първи стъпки в света на знанията именно в Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“. Кметът пожела на учениците да бъдат здрави, да уважават своите учители и да продължават все така успешно да защитават доброто име на школото, а на родителите – да подкрепят своите деца. „Благодаря ви, скъпи учители, че давате знания на младите поколения на Старата столица, че ги възпитавате в дух на родолюбие и ги вдъхновявате“, обърна се към настоящите и бивши педагози Даниел Панов. Той припомни, че двамата му синове също са възпитаници на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.
Подарък от името на Община Велико Търново и кмета Даниел Панов към училището бе Старопрестолна грамота, Почетен знак и ваучер за закупуване на техника и консумативи.
Приветствени думи отправиха също областният управител проф. Любомира Попова и началникът на Регионалното управление по образованието Розалия Личева. Сред гостите бе и председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов. Специален поздрав за всички учители, ученици и гости бе танцувално изпълнение на децата от ДГ „Соня“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Молебен за здраве ще бъде отслужен в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ по случай 50-годишния юбилей на училището

Велико Търново: Молебен за здраве ще бъде отслужен в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ по случай 50-годишния юбилей на училището

17 Януари 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Молебен за здраве ще бъде отслужен в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ по случай 50-годишния юбилей на училището. Богослужението ще започне в 11.30 часа и ще бъде водено от отец Славчо, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на учебното заведение Иваничка Петкова. Тя припомни, че събитията за празника започнаха още през миналата година. Те включваха различни образователни игри и състезания, спортни, театрални и музикални прояви.
Кулминацията ще е утре, на 18 януари, когато в ДКС „Васил Левски“ бивши и настоящи възпитаници ще изнесат концерт. Проявата ще започне в 10.00 часа, а акцент ще е представянето на нови химн на училището.
ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ е създадено през 1969 година, като първото му име е било „Вела Пискова“ . Св. Патриарх Евтимий е патрон от 1990 година. Първоначално преподавателите са обучавали 804-ма ученика, а днес те надхвърлят 930, заедно с подготвителната група. Педагогическият персонал наброява 71 човека, а общия екип е съставен от 90 души.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Игнатова, Община Велико Търново: През последните 50 години Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ върви само напред и нагоре

Пенка Игнатова, Община Велико Търново: През последните 50 години Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ върви само напред и нагоре

16 Януари 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. През последните 50 години, от основаването си до днес, Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново върви само напред и нагоре. Успехите на персонала, ръководството и учениците прославят града като притегателен образователен център години наред. Това коментира в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново. Тя припомни, че школото отваря врати през 1969 година и през 2019-та чества своя 50-ти юбилей. „Това, че при откриването учениците са били 803, а сега са над 920, е повече от показателно, че интересът към това училище не намалява. С прехода през 1989 – 1990 година настъпи преход и в работата на училището. Залага се много на качеството“, коментира още Игнатова. Тя допълни и, че ОУ „Св. Патриах Евтимий“ е първото школо в Търново, което е въвело ранно чуждоезиково обучение. По думите й, персонала и ръководството полагат еднакви усилия както за модернизиране на материалната база, така и за осигуряване на качествено образование.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Игнатова, Община Велико Търново: В общината училищата не се делят на общински и държавни, навсякъде се поддържа еднакво ниво на образование

Пенка Игнатова, Община Велико Търново: В общината училищата не се делят на общински и държавни, навсякъде се поддържа еднакво ниво на образование

16 Януари 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В община Велико Търново училищата не се делят на общински и държавни, а навсякъде се поддържа еднакво ниво на образование. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново. Тя уточни, че водещ в тази насока е стремежът на кмета инж. Даниел Панов и неговия екип всички учебни заведения да работят заедно. Идеята е в началните да се подготвят кадри за основните, а в тях - за гимназиите. „В община Велико Търново всички училища по своему са си елитни, по някакви показатели – и с извънкласните форми, и с престижните награди от олимпиади. Пример за консолидацията, която споменах, е съвместната работа на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Природо-математическа гимназия, която стартира от тази година. Това е един вид „подай ръка“ в образователните институции във Велико Търново. Това, което кметът инж. Панов направи за тяхното консолидиране и обединяване, те го продължават“, подчерта Игнатова.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 7.31 % са отсъстващите ученици от образователните институции в общината

Велико Търново: 7.31 % са отсъстващите ученици от образователните институции в общината

16 Януари 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Едва 7.31 % са отсъстващите ученици от образователните институции във Великотърновска община. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Общината. Тя увери, че във всички училища и детски градини в региона е достатъчно топло. „Нека децата са здрави и да се надяваме кметът да не използва правото си за обявяване на неучебни дни точно заради повишена заболеваемост“, каза още Пенка Игнатова.
За да бъде обявена грипна ваканция за децата и младежите, трябва да има поне 30% отсъстващи. „Ако в някои училища има висок процент на заболеваемост в никакъв случай няма да правим компромис и да чакаме, а ще преустановим учебния процес“, подчерта Игнатова.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.