НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Middle East Monitor: Над 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират изтеглянето на силите на САЩ

Middle East Monitor: Над 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират изтеглянето на силите на САЩ

28 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Повече от 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират защита при изтеглянето на контингента на САЩ от близкоизточната страна, става ясно от съобщение на официалната интернет страница на организацията Middle East Monitor.
Източници, пожелали анонимност, разкриват, че допълнителните американски войски са пристигнали в американските въздушни бази в Хараб Иск и Сарин в източната част на Сирия. Именно те ще бъдат използвани като основни центрове за евакуация в случай на изтегляне. Длъжностно лице в Пентагона отказа да коментира броя на изпратените войски или местоназначението им от съображения за сигурност.
Миналия месец американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на 2000 американски военни от Сирия. Решението за изтегляне бе обявено в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в който двамата лидери се споразумяха за необходимостта от по-ефективна координация по отношение на разрушената от гражданската война страна.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Muraselon (Сирия): Руски патрули се появиха на север от Манбидж

Muraselon (Сирия): Руски патрули се появиха на север от Манбидж

25 Януари 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Без излишен шум, руската военна полиция смени/допълни американските рейнджъри на север от сирийския град Манбидж. Освен това на разграничителната линия между турската армия и кюрдските „Сирийски демократични сили“ се появи сирийска войска. По-рано в този район се намираха само американски военни, които прикриваха кюрдите от евентуално нападение на турците от север, но с изтеглянето им, ситуацията се променя, съобщава сирийският военен портал Muraselon.
Медията е получила видео, което показва присъствието на Републиканската гвардия на сирийската армия на север от Манбидж, в близост до фронтовата линия с „Щита на Ефрат“.
Сирийският войник на видеото казва: „Ние, силите на Сирийската републиканска гвардия, дойдохме да подкрепим силите на Военния съвет на Манбидж в село Ум Джоуд на фронтовата линия с Щита на Ефрат“.
Селището се намира на североизток от Манбидж.
По-рано Министерството на отбраната на Сирия заяви, че силите на сирийската армия са в района на Манбидж по покана на кюрдските сили.
Както коментира медията, разполагането на сирийската правителствена армия на фронтовата линия в Манбидж предотвратява влизането на про-турските сили, т.нар. „Национална армия“ да влезе в района.Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: САЩ изпращат още войски, за да помогнат при изтеглянето от Сирия

АА: САЩ изпращат още войски, за да помогнат при изтеглянето от Сирия

25 Януари 2019 | 07:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ изпращат допълнителни войски в Сирия, за да осигурят защита на други американски сили и тяхното оборудване, докато се изтеглят от страната след заповед на президента Доналд Тръмп, съобщава турската Anadolu Agency.
Анонимен източник, отказа да коментира броя на изпратените войски или местоназначението им, като се позова на съображения за сигурност.
Друг анонимен представител на отбраната заяви, че ще са необходими повече войски, за да се гарантира сигурността преди всяко оттегляне.
Пентагонът все още не е издал официално изявление за маневрата.
„Броят на войските ще варира по време на процеса. От съображения за оперативна сигурност няма да обсъждаме конкретни движения на войски или срокове“, заяви Шон Робъртсън в изявление.
Той каза, че изтеглянето на САЩ „се основава на оперативните условия на място, включително разговори с нашите съюзници и партньори, и не подлежи на произволен график“.
Миналия месец Доналд Тръмп обяви внезапно планове за изтегляне на всичките 2000 американски войници от изтощената от войната страна, като заяви, че ръководената от САЩ коалиция е успяла да разгроми във военно отношение терористичната групировка „Ислямска държава“.

Превод и редакиця: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Нищо съществено няма да бъде постигнато в разговорите между президентите на Турция и Русия

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Нищо съществено няма да бъде постигнато в разговорите между президентите на Турция и Русия

23 Януари 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. Нищо съществено няма да бъде постигнато в разговорите между президентите на Турция и Русия. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин във връзка с посещението на турският държавен глава Реджеп Таип Ердоган в Москва за среща с президента на РФ Владимир Путин. Георги Димов обясни, че нито Русия, нито Турция са харесвани от Запада и САЩ, и това ги кара да взаимно да се подкрепят.
„Между Русия и Турция има сериозни разминавания, особено по отношение на Сирия. На първо място имаме чуждестранно военно присъствие и нееднозначно отношение към него – факт. На второ място имаме законно избран президент, имаме армията на все още суверенна държава – Сирия, и различният поглед към тях. На следващо място – подозрения и обструкции за методите на водене на въоръжената борба и появата на терен на химици. Четвърто – имаме дилемата за запазване на териториалната цялост на Сирия, което най- вероятно ще бъде един от акцентите от днешната среща на Ердоган в Москва. И пето – диаметрално различно е отношението на двамата президенти към Башар Асад“, каза Димов.
Георги Димов определи сходството между Путин и Ердоган с факта, че двамата заедно са скочили срещу ЕС заради писмото на Брюксел до ООН заради Конституционния комитет в Сирия. Анкара и Москва настояват, че работата в Сирия е почти приключила или поне на последната права, докато според ЕС това не е така. Димов допусна, че в информациите след разговорите между президентите на Турция и Русия ще се наблюдава замитане под килима на проблемите относно Сирия. Ще се акцентира върху търговията, туризма и взаимните икономически изгоди, обобщи бившият генерален консул на България в Одрин. Колкото до интересуващата ни тема за бъдещето на „Турски поток“ анализаторът прогнозира, че за нея едва ли ще остане време и ако все пак се спомене, то ще бъде като символично допълнение и специално за Турция – за вътрешна употреба в навечерието на местните избори през март.
Цоня Събчева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gulf Times (Катар): Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия

Gulf Times (Катар): Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия

23 Януари 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия в сряда , пише катарското англоезично издание Gulf Times.
Това е кулминацията на широкообхватна офанзива, започната от Сирийските Демократични сили (СДС), съставени предимно от кюрди миналия септември с подкрепата на коалицията, водена от САЩ, в която те ограничиха последния анклав на джихадистите на северния бряг на долината на Ефрат близо до иракската граница до малка точка.
Превземането на село Багуз оставя само непримирими бойци, които се крият в разпръснати ферми сред полета и овощни градини на северния бряг на река Ефрат.
"Издирвателните операции продължават в Багуз, за да бъдат намерени всички бойци, които все още се крият", каза ръководителят на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека Рами Абдел Рахман.
Съседна Турция заплаши многократно да започне трансгранична операция, за да смаже кюрдските бойци от СДС и автономния район, който те са установили в районите на северната и североизточна Сирия под техен контрол.
Турските войски бяха задържани от присъствието на американски войници, които изградиха наблюдателни пунктове по протежение на границата и организираха съвместни патрули с кюрдски бойци.
Но с оттеглянето на тези войски кюрдите се опасяват, че ще бъдат изложени на пълната мощ на турските военни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ (Турция): Преди срещата на Путин с Ердоган, Москва оповести: Не виждаме стъпки за изтеглянето на САЩ от Сирия

НТВ (Турция): Преди срещата на Путин с Ердоган, Москва оповести: Не виждаме стъпки за изтеглянето на САЩ от Сирия

23 Януари 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Малко преди срещата на руския президент Владимир Путин с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, Москва оповести, че „не вижда конкретни стъпки за военното изтегляне на САЩ от Сирия”, предаде турският телевизионен канал НТВ.
Позицията на руското МВнР оповести говорителят Мария Захарова. Освен това според нея, ситуацията по-специално в буферната зона за спиране на огъня в Идлиб постоянно се влошава, а джихадисти от Джабхат ан-Нусра са установили контрол в почти целия район. „Продължаващите провокации представляват заплаха за цивилните, за военния персонал на Сирия и за руската ВВС база в Хмеймим.”, посочва още Мария Захарова, цитирана от НТВ.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Днес предстои среща на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва

АА: Днес предстои среща на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва

23 Януари 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Днес предстои среща на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва, предава Анадолската агенция (АА).
По време на еднодневното работно посещение на Ердоган в руската столица Москва двамата лидери ще обменят мнения по регионални и международни въпроси, по-специално Сирия, както и двустранните отношения между Турция и Русия.
Преди посещението си в статия, написана от Ердоган, озаглавена "Турско-руското сътрудничество, която е от решаващо значение за разрешаване на кризата в Сирия", бе публикувана миналата седмица на руския ежедневник "Коммерсантъ", припомня агенцията.
„Няма да търсим съвет как да се справим с терористична група от някой, чиято дейност е насочена срещу нашите граждани повече от 30 години, или пък да искаме разрешение за борба с тероризма“, привеждат се думите на турския лидер в публикацията.
"Запазваме си правото, когато възникнат подходящи условия, да преследваме терористи, които заплашват страната ни от сирийска територия," каза Ердоган в статията.
Ердоган подчерта, че Турция няма проблем със сирийските кюрди, нито с други групи, живеещи в границите на съседната държава.
Заявявайки, че изтеглянето на САЩ от Сирия е "стъпка в правилната посока", Ердоган каза: "Сирийската криза може да бъде решена само от онези страни, които биха спечелили от изцелението на сирийските рани, а тяхното усложнение ще им навреди".
Подчертавайки, че е време американските сили да се завърнат у дома, по-късно Тръмп говори за "бавно и високо координирано изтегляне" на американските войски от Сирия, следвайки предложенията на американската администрация.
Когато Тръмп предложи идеята за безопасна зона без терор в северната Сирия миналата седмица, американските власти настояха Турция да гарантира, че няма да провежда операция срещу терористична групировка „Отряди за народна самоотбрана“, които Турция смята за крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната за терористична организация от ЕС, САЩ и други страни.
Турция подкрепи идеята за безопасна зона в Сирия, но се противопостави на искането на САЩ за защита на терористите.
Ердоган и Путин са провели седем срещи на четири очи през 2018 г. и 18 телефонни разговора за обсъждане на двустранните отношения и регионалното развитие, особено Сирия.
Лидерите за първи път се срещнаха в турската столица Анкара, където председателстваха Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия на 3 април, ден преди тристранната среща на върха за Сирия между лидерите на Турция, Русия и Иран.
По време на тристранната среща на върха на 4 април Ердоган, Путин и иранският президент Хасан Роухани подчертаха съвместната си решимост да се противопоставят както на сепаратизма, така и на използването на тероризма като извинение за промяна в Сирия.
Очаква се Ердоган, Путин и Роухани да се срещнат в следващите месеци, за да обсъдят положението в Сирия.
Двамата са се срещали на общо шест многостранни форума през миналата година припомня агенцията.
Освен обстановката в Сирия между двете страни има ясно видимо сътрудничество в областта на енергетиката. Почти е изградена едната тръба на газопровода „Турски поток“, който ще осигурява директни газови доставки от Русия към Турция, а в момента в ход е строителството на АЕЦ „Аккую“, където се предвижда изграждане на четири енергоблока с капацитет от по 1 200 мегавата.
Друга тема, която предизвика много дискусии, включително със САЩ е доставката на съвременните руски зенитно-ракетни системи С-400, за които турската страна твърди, че ще бъдат доставени, въпреки яростната съпротива и заплахата от налагане на санкции от страна на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия и създаването на буферни зони в северната част на страната

ТАСС: Путин и Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия и създаването на буферни зони в северната част на страната

23 Януари 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори в Кремъл с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който ще посети Русия за еднодневно работно посещение - първото чуждестранно посещение през 2019 г. Както се съобщава по-рано от пресслужбата на Кремъл, лидерите ще обсъдят решаването на проблемите в Сирия. Миналата седмица Путин дискутира с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация теми, които се очаква да бъдат разгледани на предстоящата среща с Ердоган. По данни на турското президентство преговорите ще се проведат първо в тесен формат, а след това в разширен формат - с участието на делегации, в чиито състав ще бъдат министри и други официални представители на двете страни.
Съветникът на президента Юрий Ушаков заяви пред репортери, че ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена в контекста на решението на САЩ да изтегли войските си от арабската република. Специално внимание ще бъде отделено на прилагането на руско-турските споразумения за зона на деескалацията в сирийската провинция Идлиб.
Той добави, че планират да бъдат обсъдени и други аспекти на сирийското урегулиране, включително въпроси, свързани със започването на работата на конституционната комисия. Той припомни, че тройката от Астана (Русия, Иран и Турция) вече е представила списък, съгласуван със сирийската страна, на представители на гражданското общество, които трябва да бъдат включени в този орган.
Друг въпрос в дневния ред на срещата на двамата президенти е свикването на следващата тристранна среща между Русия-Турция-Иран за сирийско урегулиране. По думите на Ушаков Москва възнамерява да предложи да се проведе на руска територия. Датата ще бъде определена по-късно, след преговорите между Путин и Ердоган и след консултации с иранската страна.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Стотици терористи от „Ислямска държава“ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

Yeni Safak: Стотици терористи от „Ислямска държава“ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

22 Януари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Дейр-ез-Зор. Стотици терористи от „Ислямска държава“ са се разоръжили и предали на оглавяваната от САЩ коалиция в Сирия и са прехвърлени в американска военна база в източната провинция Дейр-ез-Зор, пише електронното издание на вестник Yeni Safak, като се позовава на местни източници.
Събеседниците на турския ежедневник твърдят, че терористите са прехвърлени в база в района на петролния кладенец Ал Омар.
На 11 септември сирийските кюрди, с въздушната подкрепа на САЩ и артилерийска поддръжка от Франция, започнаха офанзива срещу „Ислямска държава“ в провинция Дейр-ез-Зор, припомня изданието.
През последните няколко седмици коалицията превзе град Хаджин, основната твърдина на джихадистите в провинция, както и градовете Ал Суса Алб Хатер, Албухасан и т.н.
Междувременно, „Ислямска държава“ продължава да контролира град Ал Багуз и други необитаеми райони на провинциите Дейр-ез-Зор и Хомс.
Съгласно твърденията на местни източници, в резултат от бомбардировките на жилищните райони от оглавяваната от САЩ коалиция са загинали стотици мирни граждани.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган ще се срещне с Путин в сряда в Москва

ДХА: Ердоган ще се срещне с Путин в сряда в Москва

22 Януари 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин в сряда в Москва, предаде информационната агенция ДХА. Според източници от Президентството, Ердоган ще направи еднодневна визита в Москва, съпровождан от турски министри и други компетентни лица. Освен разговори насаме, ще има и среща на двете официални държавни делегации. Ще бъдат обсъдени ситуацията в Сирия, регионални въпроси, двустранните отношения и актуални международни теми, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция ще предприеме военна операция в Сирия ако обещанията не бъдат спазени

Hurryiet: Турция ще предприеме военна операция в Сирия ако обещанията не бъдат спазени

21 Януари 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще започне да предприема необходимите военни мерки в Сирия, ако обещанията за защита на нейните граници и нейния народ не бъдат спазени, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган и увери, че скоро турските сили ще поемат контрола върху северния сирийския регион Манбидж от САЩ, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
„Надяваме се с цялото си сърце, че нашите разговори със САЩ, Русия и другите страни ще завършат с взаимно разбирателство. Но това не означава, че ще чакаме завинаги. Нашите сили са на границата и ние следим как се развиват събитията от близо. Ако дадените обещания бъдат изпълнени и процесът продължава, това е добре. Иначе, ние предупреждаваме, че почти сме завършили приготовленията си и ще предприемем мерки, съответстващи с нашата стратегия“, заяви Ердоган на среща с бизнесмени в Анкара на 21 януари.
Въпреки че не разясни какви обещания са дадени, турският президент намекна, че става дума за изграждането на зона за сигурност по протежение на границата между Турция и Сирия, за да бъде предотвратена, както казва Анкара, заплахата от ОНС/YPG (сирийските кюрдски Отряди за народна самоотбрана) срещу турския народ и оттеглянето на кюрдските формирования от Манбидж, предвидено в двустранното споразумение със САЩ, пише изданието.
Вестникът припомня, че Турция отдавна разполага войски и военно оборудване на сирийската граница за операция срещу ОНС на изток от река Ефрат, но я забавя, след като американският президент Доналд Тръмп обяви миналия месец пълното изтегляне на американските войски от разкъсаната от войната страна.
Оттогава Турция и САЩ проведоха преговори за координиране на оттеглянето на последните от Сирия и намиране на начин за справяне с опасенията на първите по отношение на сирийските кюрди.
Ердоган и Тръмп проведоха четвъртия си телефонен разговор за месеца късно на 20 януари, в който двамата лидери разгледаха последните събития в Сирия, включително самоубийствения бомбен атентат, в който бяха убити четирима американски военнослужещи. Ердоган изрази съболезнованията си на Тръмп и описа нападението като провокация, която цели да повлияе на решението на САЩ да се оттегли от Сирия.
„Президентът Тръмп подчерта важността на това, оставащите в Сирия терористични елементи да бъдат ликвидирани. Двамата лидери се съгласиха да продължат да търсят решение чрез преговори за Североизточна Сирия, което отразява опасенията за сигурността и на двете страни. Те обсъдиха също взаимния си интерес от разширяването на търговските отношения между САЩ и Турция“, заяви говорителят на Белия Дом Сара Сандърс след разговора.

Сигурността на Манбидж е в ръцете на Турция

Ердоган и Тръмп обсъдиха също „пътната карта“, която предвижда изтеглянето на ОНС от Манбидж. Турският президент увери Тръмп, че Анкара е готова да предприеме всички мерки, за да обезпечи сигурността на региона.
„Ще обезпечим сигурността на Манбидж и тогава ще предадем контрола върху града на истинските му собственици. Трябва да е ясно, че ние не сме хвърлили поглед на сирийската територия. Сирия принадлежи на сирийците“, заяви Ердоган.
Той подчерта, че Турция е осигурила „мир, комфорт и завръщане към нормалния живот в Африн, Джарабулус и Ал Баб, като е разчистила тези провинции от терористи“ и увери, че ще направи същото в предложената зона за сигурност по турско-сирийската граница.
„Точно, както обсъдихме с господин Тръмп, зоната за сигурност ще бъде дълбока 20 мили (30-32 километра) в Сирия. Имаме организирано пътуване до Русия в сряда и ще оценим развитието в нашия регион. Ако не бяхме отишли в Идлиб, щяхме да чуем за смъртта на стотици и хиляди хора“, заяви турският лидер.

„Зоната за сигурност не трябва да се превръща в терористическо блато“

Но зоната за сигурност, която трябва да бъде създадена в Сирия, не трябва да превръща региона в приют за противниците на Турция, точно както се случи в Северен Ирак, предупреди Ердоган.
„Ние никога няма да позволим една безопасна зона да се превърне в ново терористично блато срещу нашата страна“, заяви той, като обеща, че Турция трябва да поеме контрола над тази ивица. „Нашето предложение за зона за сигурност под контрола на Турция има за цел да държи терористичните организации далеч от нашите граници“.
Турция ще продължи да се бори срещу „Ислямска държава“, ОНС и ПКК (Работническата партия на Кюрдистан, увери президентът на страната. „Тези, които осъществят дори малка атака срещу нас, ще платят много висока цена. По-добре да не се осмеляват да го правят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: При бомбената атака град Хасеке са загинали петима сирийски кюрди и са ранени двама военни от САЩ

ДХА: При бомбената атака град Хасеке са загинали петима сирийски кюрди и са ранени двама военни от САЩ

21 Януари 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Хасеке. Бомбеното нападение в сирийския град Хасеке е станало в района на т.нар. Мост № 47 в ранните следобедни часове при преминаването на военен конвой от бронирани коли, предаде информационната агенция ДХА. Град Хасеке е под контрола на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди. При атаката срещу съвместния военен конвой на ОНС и армията на САЩ. По първоначални данни са загинали петима сирийски кюрди. Има двама ранени американски военни, от които единият – тежко.
При нападение от камикадзе на 16 януари в ресторант в град Манбидж загинала 15 души, включително четирима военни от САЩ, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Бомбено нападение срещу военен конвой на САЩ и сирийските кюрди в Хасеке, Сирия – петима убити

„Джумхуриет”: Бомбено нападение срещу военен конвой на САЩ и сирийските кюрди в Хасеке, Сирия – петима убити

21 Януари 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Хасеке. Натоварено с експлозиви превозно средство е избухнало по време на преминаване на военен конвой на армията на САЩ в град Хасеке в североизточна Сирия, предаде електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Уточнява се, че атаката е била срещу съвместна военна колона с участието на бойци от Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди. По първоначални данни са загинали петима души.
Анадолската агенция оповести, че има един тежко ранен американски военен.

Превод и редакция: Георги Димов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган към Тръмп: Турция е готова моментално да поеме сигурността в района на Манбидж

ДХА: Ердоган към Тръмп: Турция е готова моментално да поеме сигурността в района на Манбидж

21 Януари 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде информационната агенция ДХА. Обсъдена е последната ситуация в Сирия. Двамата лидери са постигнали договореност за общи мерки за прочистване на остатъците от ДАЕШ в Сирия и недопускане повторното й появяване на терен. Ердоган е декларирал готовността на Анкара „да получи мандат и се заеме с осигуряване на сигурността в района на Манбидж, без да бъде губено никакво време.”, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В резултат от удар на Израел са загинали четирима сирийски военни

ТАСС: В резултат от удар на Израел са загинали четирима сирийски военни

21 Януари 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Дамаск. В резултат от нощен удар на Израел са загинали четирима сирийски военни, още шестима са ранени, а освен това летището в Дамаск е понесло сериозни щети, предава ТАСС.
По информация от Националния център за управление на отбраната на Русия, противовъздушната отбрана на Сирия е унищожила повече от 30 крилати ракети и управляеми авиобомби по време на нощния удар.
„На 21 януари 2019 година от 02:11 до 02:56 ВВС на Израел са нанесли три авиационни удара по територията на Сирия от западно, югозападно и южно направление. В хода на отразяването на удара, силите на ПВО на Сирия са унищожили повече от 30 крилати ракети и управляеми авиобомби“, съобщават от центъра.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция е готова да гарантира сигурността на Манбидж

AFP: Турция е готова да гарантира сигурността на Манбидж

21 Януари 2019 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. AFP предава, че Турция е готова да поеме сигурността на Манбидж в северна Сирия, за да „не се губи време“. Това е съобщил турският президент Реджеб Тайип Ердоган на американския си колега Доналд Тръмп в телефонен разговор.
Манбидж, който се контролира от кюрдски бойци, подкрепяни от американски военни, беше атакуван от групировката „Ислямска държава“. Убити бяха 19 души, включително и четирима американци.
Във втория си телефонен разговор за по-малко от седмица Ердоган е казал на Тръмп, че тази атака е „провокация“, целяща да повлияе на решението му да изтегли американските войски от Сирия, съобщава турската телеграфна агенция AA.
Двамата натовски съюзници искат да създадат „зона за сигурност“, с която да отделят териториите, контролирани от Народните отряди за отбрана, от турската граница.
Тръмп и Ердоган са разговаряли как да ускорят обсъжданията между генералите от двете държави за създаването на тази зона.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Няма планове за последствията от американското изтегляне от Сирия

The Hill: Няма планове за последствията от американското изтегляне от Сирия

20 Януари 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият специален пратеник на САЩ Брет Макгърк в борбата срещу „Ислямска държава“ предупреди в неделя за последствията от изтеглянето на американските войски от Сирия, заявявайки, че "няма план" за това, което следва след като американците си тръгнат, предава думите му пред телевизионния канал CBS американското издание The Hill.
"Обявявайки, че ще се оттеглиш и без план - и повярвайте ми, няма план за това, което предстои. Точно сега нямаме план. - Това увеличава уязвимостта на нашите сили, увеличава увереността на нашите врагове в Сирия ”, заяви Брет Макгърк.
Макгърк, който подаде оставката си малко след като президентът Тръмп обяви миналия месец, че изтегля войските на САЩ от Сирия, каза, че отсъствието на американци ще създаде празнота в лидерството и ще доведе до възможност за възстановяване на „Ислямска държава“.
Той предположи, че Тръмп се е противопоставил на съветите на екипа си по национална сигурност при вземането на решението.
Макгърк заяви, че това ще постави американските сили под допълнителен натиск, ако от тях се изисква да управляват оттеглянето и да намерят нов партньор, който да управлява кампанията срещу „Ислямска държава“ в Сирия едновременно. Той изрази скептицизъм, че страна като Турция ще може да изпълни тази роля.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Израелската ПВО е прихванала ракета, изстреляна от Сирия

ТАСС: Израелската ПВО е прихванала ракета, изстреляна от Сирия

20 Януари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Системата за противовъздушна отбрана на Израел "Железен купол" е прихванала ракета, изстреляна от Голанските възвишения в неделя, съобщи пресслужбата на израелската армия, цитирана от ТАСС.
"Преди известно време ракетата е била изстреляна от северната част на Голанските възвишения и е била прихваната от системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“ се казва във военното комюнике. Израелската армия не посочва никакви други подробности за инцидента.
Според израелското държавно радио "Кан" няма съобщения за пострадали и разрушения в резултат на инцидента. Радиостанцията отбелязва, че сирийската агенция SANA преди това е съобщила, че сирийските системи за противовъздушна отбрана са отблъснали израелска въздушна атака в южната част на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турция е сред водещите страни в света по сигурност на изборите, твърди вътрешният министър

АА: Турция е сред водещите страни в света по сигурност на изборите, твърди вътрешният министър

20 Януари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция е сред водещите страни в света по провеждане на избори и по сигурността на самия вот, предаде Анадолската агенция (АА).
Министърът присъства на конференция в източната провинция Ерзурум на тема сигурност на изборите. „Нямаме никакви пропуски или грешки по отношение на използването правото за гласуване от сирийците в Турция, нито по адресната им регистрация, нито по ефекти, които могат да окажат влияние върху резултатите от вота.”, декларира вътрешният министър, цитиран от АА. По думите му, в момента в Турция има регистрирани като турски граждани и гласоподаватели малко над 53 хиляди сирийци, посочва още АА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Турското Президентство скочи срещу бившия спецпратеник на САЩ в Сирия Брет Макгърк: Повтаряте пропагандата на ПКК

„Джумхуриет”: Турското Президентство скочи срещу бившия спецпратеник на САЩ в Сирия Брет Макгърк: Повтаряте пропагандата на ПКК

20 Януари 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Говорителят на турското Президентство Ибрахим Калън буквално избухна срещу бившия специален представител на САЩ в Международната коалиция за борба срещу ДАЕШ в Сирия Брет Макгърк, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. „Анализите на Брет Макгърк са погрешни. Обвиненията му срещу Турция са безпочвени и неразбираеми. Позициите и обвиненията на Брет Макгърк се състоят от повторение на пропагандата на Кюрдската работническа пария (ПКК)”, реагира гневно Ибрахим Калън.

Брет Макгърк публикува статия в „Washington Post”, в която заключава, че „Турция не е надежден партньор по въпроса за Сирия” посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джумхуриет: Може ли партията на Ердоган да се справи с проблема със САЩ в Сирия?

Джумхуриет: Може ли партията на Ердоган да се справи с проблема със САЩ в Сирия?

19 Януари 2019 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вестник „Джумхуриет” публикува позиция от своя колумнист Али Сирмен, за проблемните въпроси на Анкара със САЩ в Сирия.
Агенция „Фокус” публикува журналистическия материал – без редакторска намеса:

Турско-американските отношения приличат на „шотландски душ”: водата е до точката не кипене и изведнъж става ледено студена. Особено по въпроса за обстановката в Сирия, Анкара и Вашингтон не само взаимно се дебнат и обвиняват, но и се отмятат от предишни техни изявления и позиции. Това действително затруднява да се разбере каква е истината.

Обаче като един добър играч в отбрана, не трябва да отделяте окото си от топката и да не се хващате на евтини трикове и финтове; в случая – да не преглъщате безкритично всяка оферта и представяне.

В общи линии ситуацията може да се резюмира по следния начин:

Вече стана съвсем ясен сблъсъкът на основните интереси между Турция и сегашната американска администрация на Доналд Тръмп. Официален Вашингтон отрито оповести, че е привърженик на промяната на границите в района; че успоредно с Израел иска да си създаде едни нов стратегически ортак – и то на по-евтина цена; че за реализацията на това намерение няма да се откаже от сепаратистки и терористични организации; че няма да си затваря очите и няма да позволи те да бъдат дори и само лекичко „докосвани”.
От една страна Тръмп показва тоягата; а от друга – предлага „зона за сигурност”, за да не получава по-големи критики от Турция. Очевидно е обаче, че в тази „зона за сигурност” ще бъдат взети под завоалирана американска закрила терористични сили, които са ни много добре познати от близкото минало.
***
При това положение пред Анкара има две възможности:
1. Или да се разбере с Русия и с Иран в рамките на процеса от Астана и в хармония с тях да действа и да подпомага процеса за запазване на териториалната цялост на Сирия; като същевременно пресича инициативата на САЩ за внедряване на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) и в Северен Ирак.
2. Или да пее песнички за уважение към териториалната цялост на сегашната лишена от съдържание Сирия, както по този начин реже клона, на който стои; в изпълнение на политиката на САЩ в района.
Войнствените изявления, че една нощ изненадващо ще влезем с армията в Сирия, останали от много по-предишни военни времена, показват само едно: Анкара все още не си е изяснила позициите и подава сигнали, които ни карат дълбоко да се замислим.
Същността на проблема е: Под чии военен контрол ще бъде опустошения район източно от река Ефрат на самата граница с Турция, след военното изтегляне на САЩ? В изпълнение и по смисъла на уважението към териториалната цялост на Сирия, това би трябвало да бъдат официалните държавни органи на Сирия, т.е. въоръжените сили на президента Башар Асад.
Известно е, че актьорите в процеса от Астана, сред които е и Турция – Русия и Иран, подкрепят по тази тема това законно искане на Башар Асад.
От публикуваната на 7 януари в New York Times статия, подписана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, става ясно че Анкара не е на подобно мнение. Подразбира се, че Турция няма намерение да предостави на Башар Асад контрола в района, което ни кара дълбоко да се замислим.
Ако се реализират тези намерения, с които очевидно днешна Анкара се е ангажирала; тогава съществува много голяма вероятност след серия събития, в съвсем близко време Анкара да изпадне до положението на неразделна част от големия план на САЩ в района.
Ако се осъществи тази вероятност, на дневен ред много сериозно ще изникне проблемът за оцеляването на страната – буквално на фронтови език, при сегашното управление на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган. Държавата ни ще бъде подложена на една много голяма заплаха.
***
Тогава всичките тази показни изявления за решителност, ще създадат обстановката на комични и жалки изпълнения.
При това положение ще видим, че анонсите и препратките от страна на ПСР и на подкрепящата я Партия на националистическото движение (ПНД) към Войната ни за независимост, не са истински и не кореспондират на декларациите им за решителност.
Да, вярно е, при сегашните условия може да се наложи провеждането на една нова Война за независимост. Само че къде е един Мустафа Кемал Ататюрк, който може да я осъществи и го е доказал; къде е предишният героичен и храбър Меджлис на Ататюрк?...
Нека да не забравяме и това; общества, които потребяват повече отколкото произвеждат, просто няма как бъдат убедителни и да им се чуват звучните стонове за някаква независимост.
Впрочем, по тази тема президентът на САЩ Доналд Тръмп на два пъти бръкна в раната. Не иден път, а на два пъти обяви, че ще срине икономически Турция; и то с маниер, който няма как да се хареса на никого.
В действителност, днешната икономическа структура и положение в Турция не са подходящи не само за една нова Война за независимост; те просто не съответстват на воденето на една що-годе национална политика.
С манталитета на ПСР да се потребява повече отколкото е произведено, а и с претъпканите затвори с представители на патриотичната интелигенция, борещи се за свобода; днес категорично не може да бъде „произведено” решение за независимостта, за оцеляването и за спасяването на Турция.

Превод: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийската опозиция вижда шанс за мирно решение на конфликта

Reuters: Сирийската опозиция вижда шанс за мирно решение на конфликта

19 Януари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Рияд. Сирийската опозиция вижда шанс за мирно решение на конфликта, предава Reuters.
Сега в Сирия има добра възможност да се постигне политическо решение на опустошителната осемгодишна война, след като прекратяването на огъня доведе до спокойствие в много области на страната, заяви главният опозиционен преговарящ на Сирия в събота.
„Мисля, че сега е налице шанс, защото почти в цяла Сирия имаме прекратяване на огъня, а усилията за борба с тероризма са постигнали добри резултати”, каза Наср Харири в интервю за агенцията в столицата на Саудитска Арабия Рияд, където той се намира.
Харири, главният преговарящ на опозицията в мирните преговори се срещна с новия специален пратеник на ООН в Сирия Гейр Педерсен в петък.
"Сега е време да се възползваме от всички тези развития: прекратяването на огъня, борбата с тероризма, убеждението на мнозинството от сирийския народ, че единственото решение на сирийската криза е политическото решение", добави Харири.
През декември Русия, Иран и Турция - привърженици на основните страни в сложната гражданска война в Сирия - не успяха да постигнат съгласие относно състава на сирийската конституционна комисия, но призоваха тя да се събере в началото на следващата година, за да започне действителен мирен процес.
Арабските държави, включително и някои, които преди са подкрепяли бунтовниците срещу сирийския президент Башар Асад, се опитват да постигнат примирие с него след постигнатите победи от неговите сили във войната, за да разширят влиянието си в Сирия за сметка на неарабска Турция и Иран, пише агенцията
"Всички страни ... Турция, до известна степен Русия и арабските страни вярват ... че без политическо решение нормализацията в Сирия би била невъзможна", каза Харири.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Доналд Тръмп ще се срещне със семействата на загиналите американски военнослужещи в Манбидж

АFP: Доналд Тръмп ще се срещне със семействата на загиналите американски военнослужещи в Манбидж

19 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп направи изненадващо изявление в събота, че ще пътува, за да се срещне със семействата на четирима американски служители, убити в северна Сирия, предава AFP.
Деветнадесет души, включително четирима американци, бяха убити в самоубийствен атентат срещу малък ресторант в северната част на Сирийския град Манбидж.
Атаката, за която пое отговорност „Ислямска държава“, е най-смъртоносната, засегнала американските войски след разгръщането им в Сирия през 2014 г.
Двама американски военнослужещи, един цивилен от Министерството на отбраната и един наемник са сред убитите при нападението в Манбидж.
Атентатът бе извършен след изненадващото изявление на Тръмп миналия месец, че той разпорежда пълно изтегляне на американските войски от Сирия, защото „Ислямска държава“ е „победена“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сенатор Линдзи Греъм: Въоръжаването на Отрядите за народна самоотбрана на кюрдите създаде кошмар за Турция

Сенатор Линдзи Греъм: Въоръжаването на Отрядите за народна самоотбрана на кюрдите създаде кошмар за Турция

19 Януари 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. С въоръжаването на така наречените „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) в Сирия Вашингтон "създаде кошмар за Турция", заяви американският сенатор Линдзи Греъм по време на посещението си в турската столица в събота, предава “Анадолската агенция“.
Подчертавайки, че ОНС са "ясно" свързани с ПКК, признати като терористична група от Турция, САЩ и Европейския съюз сенатор Линдзи Греъм заяви пред репортери, че стратегията на САЩ в Сирия има потенциал да причини вреда за Турция.
Сенаторът от Южна Каролина подчерта важността на защитата на Турция и решаването на проблема, който САЩ „създадоха“ за Анкара, като се позовава на подкрепата на САЩ за ОНС в името на борбата с терористите от „Ислямска държава“.
Греъм, член на Конгреса от 1995 г. и сенатор от 2003 г., работи в Комисията по въоръжените сили на Сената.
Турция отдавна възразява срещу това, че САЩ оказват подкрепа и въоръжават ОНС, като твърди, че използването на една терористична групировка за борба с друга няма смисъл, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AA: Бивш американски генерал е убеден, че САЩ имат основателна причина да напуснат Сирия

AA: Бивш американски генерал е убеден, че САЩ имат основателна причина да напуснат Сирия

19 Януари 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ имат основателни причини да решат да изтеглят войските си от Сирия, заяви бившият бригаден генерал Марк Кимит , цитиран от “Анадолската агенция“.
"Съществуват законни причини и преобладаващо положителни причини, поради които САЩ трябва да излязат от Сирия, вместо да останат в нея", каза Кимит.
Той изложи причините за защитата на решението, като заяви, че от една страна, терористичната групировка „Ислямска държава“ вече не е заплаха за САЩ.
Като повтори коментарите на специалния представител на САЩ в Сирия Джеймс Джефри, бившият генерал отбеляза също, че характерът на американския съюз със сирийските кюрди е "временен, преходен и тактически".
Според него създаденото впечатление, че кюрдите са смели борци за демокрация може да бъде поставено под въпрос.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Преди визитата на Ердоган в Москва: Заснети са „общи патрули” на руснаци и сирийски корди в района на Манбидж

АА: Преди визитата на Ердоган в Москва: Заснети са „общи патрули” на руснаци и сирийски корди в района на Манбидж

19 Януари 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Манбидж. В района на Манбидж са заснети кадри на независими, както и на „общи патрули” на Русия с Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди, предаде Анадолската агенция (АА).
Агенцията се позовава на „достоверни източници”, според които на някои места в Манбидж руската армия патрулира самостоятелно, но на други действа заедно с ОНС, които са сформирали т.нар. „Военен Меджлис в Ал Баб”. На снимките се вижда как бронирани военни машини с руски знамена патрулират в покрайнините на община Арима в югозападните части на околия Манбидж. Успоредно с това руската армия извършва „съвместни патрулни дейности” с представители на ОНС, използващи името „Военен Меджлис в Ал Баб”.
Въпросният „Военен Меджлис в Ал Баб” е създаден непосредствено преди първата военна операция на Турция в Сирия „Щитът на Ефрат” през 2017-та, с цел да освободи Ал Баб от ДАЕШ и да заеме нейното място, посочва още АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турският министър на отбраната се срещна с американски сенатор в Анкара

Anadolu Agency: Турският министър на отбраната се срещна с американски сенатор в Анкара

19 Януари 2019 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция заяви, че обещанията направени в сирийския град Манбидж не са спазени и неговата страна няма да позволи създаването на терористичен коридор на южната му граница, съобщава Anadolu Agency.
„Обещанията, дадени в Манбидж, не бяха запазени, „Народни отряди за защита“ и ПКК са две страни на една и съща монета, а Турция се бори с терористичните групировки ПКК/НОЗ, „Ислямска държава“ и ФЕТО“, подчерта Хулуси Акар по време на среща с американския сенатор Линдзи Греъм в столицата Анкара, според писмено изявление на министерството.
Акар също така отбеляза, че Турция няма да позволи създаването на терористичен коридор по южната граница и двете страни ще решат проблемите, като работят заедно.
По-рано Греъм бе приет от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и се срещна с външния министър Мевлют Чавушоглу.
В сряда при бомбен атентат в Манбидж бяха убити трима американски войници.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган се срещна със сенатора от САЩ Линдзи Греъм – разговарят 2.5 часа са Сирия и за двустранните отношения

„Джумхуриет”: Ердоган се срещна със сенатора от САЩ Линдзи Греъм – разговарят 2.5 часа са Сирия и за двустранните отношения

18 Януари 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие в Президентския дворец „Бештепе” влиятелния сенатор от САЩ Линдзи Греъм, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Разговорът им продължи близо два часа и половина.
Преди приема от Ердоган американският сенатор се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. По време на контактите на Линдзи Греъм в Анкара са обсъдени двустранните отношения и последните събития в Сирия, с главно внимание на решението на САЩ да се изтеглят военно от страната.
По-рано днес говорителят на МВнР оповести, че се очаква Линдзи Греъм да се срещне в Анкара също с министъра на националната отбрана Хулуси Акар, както и с началника на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ: Сирийските кюрди нападнаха подкрепяната от Анкара ССА край Африн – седем ранени, турската армия стреля с гуабици

НТВ: Сирийските кюрди нападнаха подкрепяната от Анкара ССА край Африн – седем ранени, турската армия стреля с гуабици

18 Януари 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Африн. Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди атакуваха на два пъти позиции на подкрепяната от Турция Свободна сирийска армия (ССА) край Африн, предаде телевизионният канал НТВ.
При първото нападение са ранени четирима, а при втората атака са ранени трима души от ССА. Ранените са откарани за лечение в Африн.
Министерството на националната отбрана на Турция оповести, че турската армия е отговорила на нападенията със стрелба с гаубици и сирийските кюрди са се оттеглили от района, посочва още НТВ.

Превод и редакция: Георги Димов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турското Президентство: Няма да се спрем, докато не освободим границата си от терористичното блато

ДХА: Турското Президентство: Няма да се спрем, докато не освободим границата си от терористичното блато

18 Януари 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Пресслужбата на турското Президентство – Фахреттин Алтун, заяви, че „Анкара няма да се спре пред нищо, докато не освободи границата си от терористичното блато”, предаде информационната агенция ДХА. „От 2015 година досега терористите са убили в Турция над 2 хиляди невинни хора. Повечето от тези терористични нападения са планирани в северните райони на Сирия. Турският народ плати много по-скъпа цена, отколкото му се полагаше. Няма да се спрем, докато не постигнем справедливост.”, декларира говорителят на Президентството, цитиран от ДХА.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Star (Ливан): Руски и израелски военни се срещнаха, за да обсъдят ситуацията в Сирия

Daily Star (Ливан): Руски и израелски военни се срещнаха, за да обсъдят ситуацията в Сирия

17 Януари 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Служители на военните сили на Израел са провели поредица от разговори с руските си колеги в четвъртък, целящи подобряване на координацията в разкъсаната от войната Сирия, пише ливанското англоезично издание Daily Star.
Двете страни са обсъдили "насърчаването и подобряването на механизма за предотвратяване на съприкосновенията между двете страни в северната част на Сирия и действията на израелските военни срещу затвърждаването на позицията на Иран в Сирия и въоръжаването на Хизбула „ се казва в изявление на Израелската армия.
Израел извърши стотици въздушни удари в Сирия през последните години срещу цели на Иран и "Хизбула", а еврейската държава и Русия създадоха гореща линия, насочена към избягване на случайни сблъсъци.
Този механизъм временно спря да работи, когато руски военен самолет беше погрешно свалени от сирийските военновъздушни сили след атака на Израел през септември.
Оттогава Русия обяви нови мерки за сигурност, за да защити интересите си в Сирия, включително засилване на противовъздушната защита на правителствените войски.
Израелските военни обаче заявиха, че срещите в четвъртък са "проведени в добра и професионална атмосфера" и че двете страни са се съгласили да продължат да работят заедно.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху в началото на януари проведе разговори с руския президент Владимир Путин за първи път след решението на САЩ да изтегли войските си от Сирия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция: Зоната за сигурност в Сирия скара националисти и ислямисти

ДХА: Турция: Зоната за сигурност в Сирия скара националисти и ислямисти

17 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че „Анкара ще продължи разговорите със САЩ за създаването на зона за сигурност в Сирия”, предаде информационната агенция ДХА.
Това изявление обаче предизвика сериозни възражения от националистите – коалиционен партньор на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.
„Така наречената зона за сигурност не е нищо друго освен един тампонен район. Ако ние дадем разрешение за нея; предупреждавам всички, че ще се случи точно това, което стана в Ирак след Втората война в Залива.”, предупреждава генералният председател на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Юрий Ушаков за визитата на Ердоган в Москва – договорихме я с ръководството на Турция и лично с него

ДХА: Юрий Ушаков за визитата на Ердоган в Москва – договорихме я с ръководството на Турция и лично с него

17 Януари 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Юрий Ушаков, съветник на руският президент, оповести темите за разговор между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турия Реджеп Тайип Ердоган на 23 януари в Москва, предаде информационната агенция ДХА. По думите му, това по-специално е последната обстановка в Сирия в светлината на решението на САЩ да изтеглят своите войски от страната.
Съветникът на Путин използва буквално следния израз: „Договорихме се с ръководството на Турция и лично с президента на страната Ердоган, да се срещнем на 23 януари в Москва.”. „Лидерите на нашите две държави ще обърнат повишено внимание на ситуацията в Сирия. В тази връзка внимателно ще разгледаме решението на Вашингтон да изтегли войските си от Сирия. Москва отделя голямо внимание на координацията на действията с Турция в хода на мирния процес в Сирия.”, заяви още за журналисти Юри Ушаков, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган за нападението в Манбидж: Може да има връзка с изтеглянето на САЩ от Сирия

„Джумхуриет”: Ердоган за нападението в Манбидж: Може да има връзка с изтеглянето на САЩ от Сирия

16 Януари 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че днешното нападение на ДАЕШ срещу военни от САЩ в град Манбидж, може да преследва целта да окаже влияние върху решението на Вашингтон да се изтегли от Сирия, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. При атаката загинаха 20 души, сред които и петима американски военни. „Достигналите до нас сведения сочат, че има 20 загинали, петима от тях са американски военни. ДАЕШ е поел отговорност за нападението. Като отчитам решителността на г-н Доналд Тръмп, аз не очаквам той да направи обратен завой поради подобни терористични действия. Защото отстъплението ще означава този път победа за ДАЕШ. Ние ще направим точно обратното – ще продължим борбата си с ДАЕШ, включително и нашата страна. Защото ние ще приключим с ДАЕШ на тази територия. По същия начин ще се справим и с останалите терористични организации.”, посочва още Ердоган, цитиран от „Джумхуриет”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ потвърдиха смъртта на четирима американски военнослужещи в Манбидж

ТАСС: САЩ потвърдиха смъртта на четирима американски военнослужещи в Манбидж

16 Януари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Властите на САЩ потвърдиха смъртта на четирима американски военнослужещи, загинали при експлозия в северния сирийски град Манбидж, предава TACC, като се позовава на медийни доклади, базирани на официален източник от Вашингтон.
Други трима американски военни са пострадали при експлозията, допълва още агенцията.
По-рано медии съобщиха за най-малко 15 загинали в резултат на експлозия, избухнала в центъра на Манбидж в ресторант, в който е имало предимно американски войници. По непотвърдена информация при инцидента може да са загинали от двама до петима военнослужещи на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Статия на Ердоган в „Коммерсант”: Сътрудничеството между Турция и Русия е от критично значение за разрешаване на кризата в Сирия

ДХА: Статия на Ердоган в „Коммерсант”: Сътрудничеството между Турция и Русия е от критично значение за разрешаване на кризата в Сирия

15 Януари 2019 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган публикува статия в руския вестник „Коммерсант”, озаглавена „Сътрудничеството между Турция и Русия е от критично значение за разрешаване на кризата в Сирия”, предаде информационната агенция ДХА. „От една страна, сътрудничеството между Турция и Русия наистина има критично значение за уреждане на сирийската кризата. От друга страна, през последните седмици станахме свидетели на усилията на някои кръгове в САЩ да възпрепятстват решението за военно изтегляне на Вашингтон, което ще допринесе за прекратяване на кризата в Сирия. От позицията на Турция, референтна точка е основата на постигнатото споразумение по време на проведения от мен телефонен разговор с г-н Доналд Тръмп. От трета страна, има изявления от типа: „Турция ще убие кюрдите”, или „Нека да не изоставяме насаме кюрдските ни съюзници”. Виждаме, че те се тиражират, за да упражнят натиск върху администрацията на Доналд Тръмп.”, пише в статията на Ердоган в „Коммерсант”.
Отделно от това турският президент посочва, че „Анкара няма да иска от никого разрешение за действията си в Сирия”, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган ще обсъди с Путин в Русия сътрудничеството в светлината на изтеглянето на САЩ от Сирия

ТАСС: Ердоган ще обсъди с Путин в Русия сътрудничеството в светлината на изтеглянето на САЩ от Сирия

15 Януари 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган планира в хода на визитата си в Русия да обсъди с руския лидер Владимир Путин сътрудничеството между страните в светлината на изтеглянето на американската армия от Сирия, заяви във вторник официалният представител на турския държавен глава Ибрахим Калън на пресконференция в Анкара, предава ТАСС.
„В хода на еднодневната визита на 23 януари президентът Ердоган ще обсъди включително и ситуацията в Идлиб, и сътрудничеството с Русия в рамките на решението на САЩ да изтеглят войската си от Сирия“, заяви той.

Позицията на Турция

Освен това Калън отбеляза, че в случай, че се създаде буферна зона в Северна Сирия, контролът над нея ще бъде осъществяван от Турция. „Зоната за сигурност по сирийската граница ще се намира под контрола на Турция“, обясни той.
Представителят на Ердоган съобщи, че американската делегация, оглавявана от помощника на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън, „миналата седмица (в Анкара) предаде неофициален документ от пет точки, който потвърждава извеждането на войските на САЩ от Сирия“.
Също така той напомни, че „целите на Турция в Идлиб остават непроменени“. „Нашата задача е да обезпечим сигурността на живота и имуществото на местното население“, подчерта Калън.
По-рано във вторник Ердоган, след преговорите с американския президент Доналд Тръмп, потвърди намерението на страната да създаде буферна зона в Северна Сирия. По думите на държавния глава, Анкара е готова да обезпечи сигурността на земята, а американската страна ще прави това във въздушното пространство.
Дискусията за създаване на зона за сигурност започна още през 2013 година заради кризата в Сирия. Тогава се разглеждаше вариант за създаване на безполетна зона и зона за сигурност на сирийска територия, където биха могли да се укриват бежанците. В Анкара се завръщат към тази идея практически ежегодно, но всеки път по редица причини тези планове не се реализираха.

Срещата между Путин и Ердоган

Във вторник Ердоган съобщи пред журналистите намерението си да проведе среща с Путин на 23 януари. Той също така отбеляза, че „в дневния ред е тристранна среща с (президента на Иран Хасан) Роухани и Путин“.
На 10 януари външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че се планира в близките седмици да бъде проведена среща на върха между Турция, Иран и Русия за Сирия. Той отбеляза, че в най-скоро време трябва да се проведе и среща между президентите на Турция и Русия.
Както съобщи по-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, визитата на Ердоган в Русия „се готви в най-близко време“, но „конкретна дата не е определена“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турският Меджлис разглежда на закрито заседание договореностите със САЩ за Сирия и доставките на оръжие и боеприпаси за сирийските кюрди от базата Инджирлик

ДХА: Турският Меджлис разглежда на закрито заседание договореностите със САЩ за Сирия и доставките на оръжие и боеприпаси за сирийските кюрди от базата Инджирлик

15 Януари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. По предложение на депутата от „Добрата партия” – Лютфю Тюккан, турският парламент провежда в момента закрито заседание на тема Сирия, предаде информационната агенция ДХА.
Станаха известни основните въпроси, предложени за обсъждане и вземане на отношение:
- постигната ли е някаква договореност със САЩ по отношение на източните райони на река Ефрат и преди всичко за град Манбидж в Сирия;
- ако Анкара се е отказала от провеждането на военна операция в тези райони, дали това е станало по силата на някаква спогодба и натиск от Вашингтон;
- даване на подробности относно оповестената в социалните медии от президента на САЩ зона за сигурност с дълбочина 32 километра по границата със Сирия;
- докато и когато Америка е подкрепяла с оръжие и боеприпаси „терористичната организация Отряди за народна самозащита (ОНС)” на сирийските кюрди, дали тя е осигурявала достъпа до тях през границите на Турция;
- в тази връзка, дали за целта е била използвана ВВС базата Инджирлик (съвместен турско-американски военен обект от средата на 50-те години на миналия век – бел. на „Фокус”);
- също в тази връзка – предложение за създаване на специална парламентарна анкетна комисия.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Закрито заседание на турския Меджлис на тема Сирия

„Джумхуриет”: Закрито заседание на турския Меджлис на тема Сирия

15 Януари 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент провежда закрито заседание на тема Сирия, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Заседанието е по предложение на опозиционната „Добрата партия” с лидер Мерал Акшенер. Предложението е гласувано и прието от депутатите като извънредна точка в дневния ред. Очаквайте подробности по темата.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Ще установим 32-километрова зона за сигурност в Сирия

Реджеп Таийп Ердоган: Ще установим 32-километрова зона за сигурност в Сирия

15 Януари 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви във вторник пред депутатите в парламента в Анкара, че по време на телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, последният е потвърдил, че войските на САЩ ще се изтеглят от Сирия и че Турция ще може да установи 32-киломтрова (20 мили) зона за сигурност по границата си с тази страна, пише електронното издание на вестник Yeni Safak.
Освен това турският дъжавен глава призова кюрдите да не позволяват да бъдат заблуждавани от терористични групировки и посочи, че Турция е също и кюрдска дъжава.
В понеделник двамата лидери проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха идеята за създаване на зона свободна от терористи в Северна Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция ще създаде „зона за сигурност“ в Сирия по предложение на Доналд Тръмп

AFP: Турция ще създаде „зона за сигурност“ в Сирия по предложение на Доналд Тръмп

15 Януари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви създаването на спорна „зона за сигурност“ в северната част на Сирия, предложена от президента на САЩ Доналд Тръмп, предава AFP reported.
Ердоган поясни, че е провел „доста положителен" телефонен разговор с Тръмп в понеделник, където е потвърдил, че „зоната за сигурност по протежение на сирийската граница... ще бъде създадена от нас".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат

Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат

14 Януари 2019 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският вестник „Джумхуриет” публикува анализ от своя колумнист Мехмет Али Гюлер, озаглавен „Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат”.
Агенция „Фокус” публикува превод на целия материал – без редакторска намеса:

В началото на всеки анализ на тема Сирия задължително трябва да се зададе следният въпрос: Защо Турция не си сътрудничи самата тя директно със Сирия; след като осъществява сътрудничество в Сирия и с Русия, и с Иран, които пък по отделно са съюзници на Сирия?
По-нататък: Защо въпреки процеса от Астана, управлението на Ердоган все още е настроено против Башар Асад? Отговорът на тези въпроси ще ни помогне да разрешим уравнението Сирия, което и без това е с много неизвестни.

Ето, имаме статията на Ердоган в „Ню Йорк Таймс” от 7 януари, озаглавена „Турция ще разреши нещата в Сирия”; тя ни дава отговор на тези въпроси.
Да изследваме пасажите, в които Ердоган съвсем открито и откровено обяснява своя „план за Сирия”:

Неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е кандидат да замести САЩ

1. Ердоган: „Необходимо е изтеглянето на САЩ да бъде внимателно планирано и претворено в живота в условията на сътрудничество с правилните партньори, за да могат да бъдат защитени интересите на международната общност и на сирийския народ. Като държава с втората най-голяма армия в НАТО, Турция е единствената страна, която е в състояние със своята сила и решителност да изпълни тази задача.”.

Послание и значение: След САЩ, ПСР е готова да бъде упълномощена в Сирия; да замести на терен Вашингтон.

Втора армия, втора държава

2. Ердоган: „Първата стъпка, която трябва да бъде направена в Сирия, е да бъде създадена стабилизираща сила, която да обхваща бойците на всички въоръжени групи. Една такава структура, която ще събере на едно място всички слоеве на обществото, е възможно да предизвика и наложи регулирането на обществения ред и спокойствие, което да служи на всички сирийски граждани; на различните прослойки в страната, включително и опозиционните.”.

Послание и значение: ПСР иска да разшири дейността на т. нар. Свободна сирийска армия (ССА – създадена, обучена, въоръжена и надъхвана от Турция – бел. на „Фокус”). Има обаче и армия на държавата Сирия, нали? Това означава – една втора армия, една втора държава!

Новата оценка на сирийските кюрди

3. Ердоган: „Искам да призная, че ние нямаме никакъв проблем със сирийските кюрди. Знаем много добре, че в условията на война много млади сирийци нямат избор и участват в редиците на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ). ОНС/ПДЕ е сирийското разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), приета за терористична от Турция и от САЩ.”.

Послание и значение: Ако се спазари със САЩ, ПСР може да смекчи непримиримата и твърдата си позиция към ОНС/ПДЕ.
Местен Меджлис, автономен район
4. Ердоган: „Под надзора на Турция, сирийските територии, контролирани в момента от терористичните ОНС или ДАЕШ, ще бъдат управлявани от определени от народа чрез избори местни Меджлиси (Общински съвети). Всеки, които не е свързан с терористична организация, ще има правото да представлява своята общност в местното управление. В северните райони на Сирия, на местата, където има преимуществено кюрди, в местните Меджлиси ще преобладават представители на кюрдската общност. Ще бъде осигурена възможност обаче на всички други общности и групи да се възползват от правото си на справедливо политическо представителство. Опитни турски компетентни лица ще осъществяват съветнически дейности в тези Меджлиси в области като общински дейности, образование, здравеопазване, спешни и аварийни дейности.”.
Послание и значение: Създаването на местни Меджлиси на територията на Сирия означава обосноваването на „автономен район”. Ето, тази „втора армия” е именно за тази цел. Даването на „съветнически функции” в тези местни Меджлиси, означава управлението на този „автономен район” директно от Анкара.
Като краен резултат, ПСР прави анонс за „желанието си да получи мандат да управлява в Сирия”.
Лошата насока за „края на тази игра”
Винаги сме казвали:
Няма никаква разлика между опитите на САЩ да направят в Сирия ОНС/ПДЕ държавнотворен елемент и същите опити на ПСР с превръщането на т.нар. ССА пак в държавнотворен елемент; от гледна точка на разделянето на Сирия. Въпреки процеса от Астана, Ердоган продължава да е опозиция на Башар Асад; това има връзка с неговите намерения за „завземане” на северните райони на Сирия. Средство за постигането на тази цел на Ердоган е изявлението му, че „Северна Сирия вече е включена в националния идеал на Турция”.
Като осъществява сътрудничество с Русия, ПСР получава терен за действие в Сирия, а използва това сътрудничество за пазарлък със САЩ. Това обаче е ситуация, която не може да продължи дълго.
Запазването на опозиционното поведение към Дамаск, а в същото време заиграването и със САЩ, и с Русия, в крайна сметка ще доведе Турция до много негативни резултати; какъвто е лошият сценарий и край на тази игра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият Дом: Тръмп предупреди Ердоган лично да внимава как Турция ще се отнася с кюрдите

Белият Дом: Тръмп предупреди Ердоган лично да внимава как Турция ще се отнася с кюрдите

14 Януари 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. В понеделник президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Таийп Ердоган проведоха телефонен разговор, в който американския държавен глава е предупредил лично колегата си да внимава как ще се отнася с кюрдите след изтеглянето на въоръжените сили на САЩ от Сирия, пише електронното издание на вестник Washington Times.
Съгласно съобщението на прессекретаря на Белия Дом Сара Хъкаби Сандърс, „президентът изрази желанието си да работи заедно с Турция за разрешаване на нейните опасения в сферата на сигурността в Североизточна Сирия и подчерта, че е много важно за САЩ Турция да не злоупотребява с кюрдите и другите „Сирийски демократични сили“, с които се борихме за победата на „Ислямска държава“.
Освен това Сандърс анонсира, че ръководителят Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд ще се срещне с турските си колеги, за да продължи консултациите относно Сирия.
Когато започна постепенното изтегляне на САЩ, Тръмп предупреди в един „туийт“, че САЩ ще „опустошат икономиката на Турция, ако те ударят кюрдите”, припомня Washington Times.

Първите стъпки на изтеглянето включват премахване на оборудване, но не и войски, отбелязва изданието. Администрацията изпраща разнопосочни сигнали сигнали за това колко бързо войските ще се завърнат у дома.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Заплахите на Тръмп към Турция няма да повлияят на изтеглянето от Сирия

Майк Помпео: Заплахите на Тръмп към Турция няма да повлияят на изтеглянето от Сирия

14 Януари 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в понеделник, че заплахите на американския президент Доналд Тръмп, че Турция ще се сблъска с икономическа разруха, ако нападне кюрдите, няма да повлияят на плановете за изтегляне на военнослужещите от Сирия, но призна, че не е говорил с държавния глава за този коментар, пише електронното издание на вестник The Hill.
Държавният секретар получи съответстващия въпрос по време на визитата си в Рияд, която е част от близкоизточната му обиколка.
„Наложихме икономически санкции на много страни и аз предполагам, че става въпрос за нещо подобно. Ще трябва да попитате него“, заяви Помпео и добави, че не е говорил с турските лидери по въпроса.
Първият дипломат на САЩ не вярва забележката да промени решението на Тръмп да изтегли всички американски войници от Сирия.
Вестникът припомня, че американския президент предизвика смут в Анкара в неделя вечерта, когато „туитна“, че САЩ започват „дългоочакваното изтегляне от Сирия“ Той заяви, че американската армия ще продължи да се бори с „Ислямска държава“ и предупреди, че ще „разруши икономически Турция, ако тя нападне кюрдите“.
В реакция на това външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция „не се страхува от никакви заплахи. Не можете да постигнете нищо с икономически заплахи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Ердоган и Тръмп ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия

Daily Sabah: Ердоган и Тръмп ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия

14 Януари 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган е провел телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп в понеделник за последните събития в Сирия и двустранните отношения на фона на дипломатическото напрежение покрай изтеглянето на САЩ от близкоизточната страна, пише онлайн изданието на вестник Sabah.
Ердоган отново е повторил, че Турция няма проблеми с кюрдите и нейната цел е да освободи региона от терористични групировки, като „Ислямска държава“, „Работническата партия на Кюрдистан“ и сирийските й клонове „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) и „Партията на демократическото единство“ (ПДЕ).
Двамата лидери са подчертали, че ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия и са обсъдили установяването на зона свободна от терористи в Северна Сирия, която ще се основава на териториалния интегритет на страната.
Турският президент е добавил, че страната му подкрепя решението на Вашингтон за изтегляне от близкоизточната страна и е уверил, че Анкара е готова да предостави всякаква подкрепа.
Освен това Тръмп и Ердоган са подчертали важността на реализирането на „пътната карта“ за Манбидж, за да бъде предотвратено създаването на вакуум на властта.
Държавните глави са се съгласили да насърчават двустранните икономически отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новости: Руска военна полиция започна да патрулира в района на Манбидж

Новости: Руска военна полиция започна да патрулира в района на Манбидж

8 Януари 2019 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Руската военна полиция започна да патрулира на територия в района на Манбидж сирийската провинция Халеб близо до турската граница, заяви говорител на полицията Юсуп Маматов пред репортери.
След като Съединените щати решиха да изтеглят войските от Сирия, кюрдските „отряди за защита“ призоваха правителството в Дамаск да установи контрол върху областите, които преди това са окупирали, включително Манбидж, и да ги защити от турското нашествие. В края на декември сирийските войски влязоха в Манбидж. В началото на януари сирийското министерство на отбраната съобщи, че Манбидж е оставил около 400 бойци, които се отправили към източния бряг на Ефрат - там отрядите възнамеряват да се концентрират върху борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекс Алексиев: Най-важното за Сирия e възстановяването ѝ, за което ще помогнат не Русия и Иран, а САЩ и Европа

Алекс Алексиев: Най-важното за Сирия e възстановяването ѝ, за което ще помогнат не Русия и Иран, а САЩ и Европа

5 Януари 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Най-важното за Сирия e възстановяването ѝ, за което ще помогнат не Русия и Иран, а САЩ и Европа. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, като уточни, че за това ще са необходими компромиси от хора като президента Башар Асад. Той изрази съмнение Русия и Иран да получат контрол до територии след евентуалното изтегляне на американски войски от Сирия. Американският президент Доналд Тръмп обаче не би оставил кюрдите – своя главен съюзник срещу Ислямска държава – на произвола на съдбата, прогнозира Алекс Алексиев. „Първо, защото американските войски са едва 2000 души. Второ, 90% от военните операции се извършват от американските ВВС и флота, които остават в Сирия – никой от тях не се изтегля. Сенатор Линдзи Греъм след обяд с Доналд Тръмп каза, че той няма да изостави кюрдите в ръцете на съдбата, което всъщност ще рече на Реджеп Тайип Ердоган. Знаете, че турският президент се кани да унищожи кюрдите – за него те са терористи, а за голяма част от американските военни – те са най-големият съюзник. Много е важно, как ще се реши този въпрос. Според мен изтеглянето на американските войски от Сирия няма да стане или поне няма да е скоро“, обясни Алекс Алексиев. Според него това, което вбесява и притеснява турския президент Реджеп Тайип Ердоган, всъщност е свободата, която кюрдите получават от Сирия. Появяващият се независим модел на Северен Кюрдистан заедно с кюрдите в Северна Сирия представляват огромна заплаха за Турция и амбицията на Ердоган, а именно – опитите му да възстанови Отоманската империя. Другата опасност в случая е, че Европа продължава да смята турския президент за приятел – той обаче не може и не трябва да се счита за приятел на демокрацията, а и на България, увери Алекс Алексиев.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Скандални изявления на Майк Помпео за Турция – САЩ няма да позволят на Анкара да убива кюрдите в Сирия

АА: Скандални изявления на Майк Помпео за Турция – САЩ няма да позволят на Анкара да убива кюрдите в Сирия

4 Януари 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео направи изключително скандални изявления по отношение на Турция, предаде Анадолската агенция (АА), цитирана от всички турски медии.
Майк Помпео посочи, че решението на Доналд Тръмп за изтегляне от Сирия е ясно, но същевременно президентът на САЩ подчертава важността на продължаването на борбата с ДАЕШ, както и за осигуряване на стабилността в Близкия Изток.
Говорейки за указанията на Доналд Тръмп на тема Сирия, държавният секретар на САЩ направи непремерени изявления по отношение на Турция и използва скандални за Анкара изрази:
„Ще изпълним указанията на президента Доналд Тръмп на всички фронтове. Няма да бъде само и единствено изтегляне. Ще бъдат реализирани всички елементи, които поставя нашият президент:
- Осигуряване на обстановка, при която турците да не могат да убиват кюрдите - отчитане значението на тази мисия и задача;
- Защита на религиозните малцинства в Сирия;
- Всичко това е неразделна част от визията и мисията, която понастоящем си е поставила САЩ на терен (подразбира се в Сирия и в района на Близкия Изток – бел. на „Фокус”)”.
На въпрос дали президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган Турция е надежден партньор, Майк Помпео отговаря по следния начин:
„Има много неща, по които трябва да работим заедно с турците. Те са наш съюзник в НАТО. Има много места, на които те осигуряват значителна подкрепа по неща, интересуващи американците и гарантиращи сигурността на американците.”.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Помпео заяви, че войската на САЩ започва процеса на изтегляне от Сирия

ТАСС: Помпео заяви, че войската на САЩ започва процеса на изтегляне от Сирия

3 Януари 2019 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските войски вече напускат Сирия. Това съобщи държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за Newsmax, предава TACC.
Помпео подчерта, че Съединените щати „ще продължат кампанията срещу „Ислямска държава“ и ще положи всички усилия, за да „осигури стабилност в целия Близък изток“. В отговор на въпроса на репортера относно момента на изтеглянето на американските войски, ръководителят на Държавния департамент заяви: „Не мога да дам информация за срока на изтеглянето. Не искам опонентите да знаят точно кога ще напуснем Сирия“.
В същото време държавният секретар подчерта, че Съединените щати „продължават антииранската кампания“. „Ще се справим с тези задачи. Ще продължим да постигаме резултати. Просто ще го направим, когато американските войски напуснат Сирия", каза той.
Държавният секретар посочи също така важността на гарантирането на сигурността на религиозните малцинства в Сирия и предотвратяването на сблъсъци между турските и кюрдските сили. „Всички тези задачи все още са част от американската мисия“, заключи ръководителят на Държавния департамент.
На 19 декември Тръмп обяви решението да започне изтеглянето на американски войски от Сирия. Той обясни това с факта, че победата над „Ислямска държава“ в Сирия е постигната и, че борбата срещу терористите е единствената причина, поради която американските въоръжени сили са там.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: По-бавното изтегляне на американските войски от Сирия е с цел да се угоди на Тръмп и „да не бъдат убити всички“

Washington Examiner: По-бавното изтегляне на американските войски от Сирия е с цел да се угоди на Тръмп и „да не бъдат убити всички“

3 Януари 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Официален представител на Пентагона твърди, че изтеглянето на американските войски от Сирия за 120 дни, вместо първоначалните предвидените 30, е усилие от страна на военните да задоволят искането на президента на САЩ Доналд Тръмп, като същевременно се гарантира по-безопасното им прибиране в родината, отбелязва изданието Washington Examiner.
Според източника новият план за изтегляне е опит от страна на военните да „угодят на президента, а не да убиват всички”.
Миналия месец Тръмп заяви, че американските войски ще бъдат изтеглени от Сирия в рамките на 30 дни. Впоследствие в медиите бе разпространена информация, съгласно която в телефонен разговор е уверил турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че това ще се случи в най-кратък срок. Но представителите на Пентагона предупредиха Тръмп, че този ход не е осъществим и че изтеглянето на две хиляди войници в Сирия ще изисква поне 120 дни. В резултат американският президент съобщи, че войниците ще бъдат върнати в родината им в по-голям срок от предвидения.
Междувременно представители на администрацията са загрижени, че Ердоган и турските военни нямат капацитета да унищожат „Ислямска държава“ и планират да атакуват кюрдските сили в Сирия, подкрепяни от САЩ.
„Минималният период, необходим за изпълнение на това безразсъдно решение, сега се описва като добре обмислено и преднамерено, а не е нито едно от двете.Това е пълна капитулация пред Ердоган и изоставяне на самите бойци в Сирия, които се борят с „Ислямска държава“ и защитават американските сили. Военните просто не могат да се изтеглят безопасно за по-малко от 120 дни", коментира източникът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.