НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Зоран Заев затвърди позицията си за македонския език

Kathimerini: Зоран Заев затвърди позицията си за македонския език

21 Март 2019 | 06:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. На фона на реакциите в Гърция с честите препратки за македонския език в Северна Македония, премиерът на съседната страна Зоран Заев заяви в сряда, че името на езика е прието в Договора от Преспа, което беше ратифицирано от двата парламента, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В интервю за македонската информационна агенция (МИА) Заев каза, че македонският език също се говори от диаспората и че Гърция трябва да коментира дали това е така на нейната територия.
Договорът, казва той, пояснява, че македонският език принадлежи към славянската езикова група и няма нищо общо с гръцкото наследство.
Противниците на сделката в Гърция твърдят, че клаузата за езика в подписаното Споразумение между Атина и Скопие може да насърчи малцинствени претенции в бъдеще.
Миналата събота изтъкнатият гръцки лингвист и бившият министър на образованието Георгиос Бабионитис определи признаването от Гърция на македонски език като "сериозна грешка".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Признаването на македонски език е „сериозна грешка“, според известен езиковед

Kathimerini: Признаването на македонски език е „сериозна грешка“, според известен езиковед

17 Март 2019 | 00:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция допусна „сериозна грешка“ като призна съществуването на македонски език, твърди Георгиос Бабиниотис, изтъкнат езиковед и бивш министър на образованието, и добавя, че тази клауза от Преспанския договор, сключен между Атина и Скопие, може в бъдеще да доведе до някои претенции на малцинството, пише в съботния си брой гръцкият вестник Kathimerini.
В коментар, направен по радио Skai в съботния ден Бабиниотис е казал, че езикът, който се говори в Северна Македония, на практика е „сърбизиран“ български диалект, въведен от режима на Йосиф Тито. При него се използва вариант на кирилицата и няма връзка с гръцкия. Въпросният език по-скоро трябва да се възприема като българо-сръбски или като славянско-македонски.
В Преспанското споразумение се пояснява, че той принадлежи към групата на южнославянските езици.
Според Бабиниотис, независимо от факта, че няма такова нещо като македонско малцинство в Гърция, признаването на македонски език може да се използва като крайъгълен камък от научни среди, които да провокират в бъдеще някакви малцинствени претенции.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

24.мк (Македония):ЕС и ООН изпратиха поздравления за ратификацията на Преспанския договор

24.мк (Македония):ЕС и ООН изпратиха поздравления за ратификацията на Преспанския договор

27 Януари 2019 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Законът, съгласно който се ратифицира и влиза в сила Договорът от Преспа, е публикуван в Официален вестник на Гърция, съобщава македонската медия 24.мк.
Веднага след като парламентът в Атина го одобри, документът беше подписан и от гръцкия президент Прокопис Павлопулос.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поздрави Гърция и я окуражи за този парламентарен акт, с който сложи край на 27-годишния спор за името. Той го оцени като важна стъпка към насърчаване на усилията за постигане на помирение и в други конфликтни точки по света, не само в Европа.
Германският канцлер, Ангела Меркел, която следи проблема още от срещата на върха на НАТО в Букурещ отпреди повече от десет години, заяви: „Това е само една малка, но много важна новина. Тя има много общо с войната и мира, със стабилността. При толкова много международни кризи обикновено се мисли, че нищо не се движи напред ".
Според Удо Булман, лидер на социалдемократическата парламентарна група в Европейския парламент, македонският премиер Заев и неговият гръцки колега Ципрас са достойни за Нобелова награда за мир.
Френският министър на външните работи Жан Ив Льо Дриен приветства ратификацията на Преспанския договор от гръцките депутати и подчерта същността на тази политическа стъпка към практическото прилагане на историческото споразумение, с което се слага край на двустранния спор, стар повече от четвърт век.
„Искам да поздравя смелостта и решимостта, демонстрирана от гръцките и македонските лидери, и специално от премиерите Ципрас и Заев".
Българският президент Росен Плевнелиев ( в длъжност от 22 януари 2012 до 22 януари 2017 г. – бел. ред.) заяви, че смелостта на македонския и гръцкия премиер е важна не само за двете страни, но и за целия регион и затова те ще бъдат предложени за Нобелова награда.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Франция приветства ратификацията на Преспанския договор

Kathimerini: Франция приветства ратификацията на Преспанския договор

26 Януари 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Париж/Атина. Френският президент Еманюел Макрон е приветствал ратификацията на Преспанския договор от гръцкия парламент, пише на електронната си страница гръцкият всекидневник Kathimerini.
В Туитър той е заявил, че „това е пример за кураж и единство на Европа“.
Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриен също е поздравил гръцките парламентаристи с вота. Според него „Преспанският договор ще позволи на двете страни да укрепят отношенията си в много области, като в същото време допринесат и за стабилността както на Западните Балкани, така и на цяла Европа.“
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Мицотакис заяви, че „Нова демокрация“ ще „направи всичко“, за да спре ратифицирането на Преспанското споразумение

Kathimerini: Мицотакис заяви, че „Нова демокрация“ ще „направи всичко“, за да спре ратифицирането на Преспанското споразумение

22 Януари 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Основният опозиционен лидер Кириакос Мицотакис заяви, че неговата партия ще обясни по време на дебата, който ще бъде в парламента защо Преспанското споразумение е „лоша сделка“ и ще направи всичко възможно да блокира ратифицирането й, пише гръцкото издание Kathimerini.
„Нова Демокрация“ ще обясни на гръцките граждани защо това споразумение е лошо. И ще направи всичко възможно за да спре ратифицирането на Преспанската сделка в парламента“, каза той при пристигането му в Солун за партийна среща.
„Споразумението е лошо, защото за първи път Гърция официално дава македонския език и идентичност на нейни съседи, като по този начин се отказва от водена с десетилетия политика заради причини, които само Ципрас знае“.
Мицотакис описа дебата като „изключително важен“, като отбеляза, че депутатите от всички партии ще бъдат „изправени пред своята съвест“ и „ще бъдат отговорни пред историята“ за решенията, които ще вземат.
Споразумението, подписано между Атина и Скопие за прекратяване на 27-годишния дипломатически спор за името на Бивша югославска република Македония, ще бъде гласувано в четвъртък вечерта.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Договорът от Преспа е противоконституционен

Панос Каменос: Договорът от Преспа е противоконституционен

20 Януари 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Атина. „Договорът от Преспа е противоконституционен“, заяви бившият министър на отбраната и лидер на партията „Независими гърци“ Панос Каменос в интервю за гръцката телевизия SKAI, цитирано от електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
Каменос добави, че споразумението, което предстои да бъде ратифицирано в парламента следващата седмица, няма нищо общо с подписаното, тъй като има четири изменения.
„(Министър-председателят на Македония Зоран) Заев вече е нарушил споразумението, което е недействително, защото липсва подпис на президента на Бивша югославска република Македония ... когато президентът на другата страна не е съгласен, не можете да подпишете договор“ - каза Каменос.
"Ако (гръцкия президент Прокопис Павлопулос подпише Договора, след като президентът на Македония (Бивша югославска република Македония (БЮРМ) в материала) не го направи, той ще вземе участие в това конституционно нарушение", каза Каменос.
Каменос също така заяви, че премиерът Алексис Ципрас има своя дял от вината, че повечето от членовете на правителството от партията „Независими гърци“ решиха да нарушат партийната дисциплина и да запазят портфейлите си.
„Това е казус, ако премиерът не ги замени незабавно”, каза Каменос. "Това е враждебен акт ... Нашата парламентарна група ще блокира цялото законодателство", каза той, призовавайки Ципрас да "уважава" почти четиригодишното им "честно" сътрудничество в правителството.
Каменос също поднови нападките си върху бившия външен министър Никос Коциас, който подписа Договора от Преспа, като намекна за сенчести сделки на бившия министър.
„Има информации, че средства на външното министерство са предоставени на медиите в БЮРМ. Те трябва да бъдат разследвани“ - каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Организаторите подготвят мащабен протест срещу Договора от Преспа в неделя

Кathimerini: Организаторите подготвят мащабен протест срещу Договора от Преспа в неделя

19 Януари 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Преди очакваното ратифициране на Договора от Преспа в парламента следващата седмица, което правителството очаква да осигури с мнозинство от поне 151, организаторите на митинг, противопоставящ се на пакта, се готвят да се съберат в Атина в неделя, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Гражданските групи засилиха кампанията в социалните медии, за да привлекат възможно най-много протестиращи към площад Синтагма за протест срещу Договора между Гърция и Македония (Бившата югославска република Македония в материала), който ще започне в 14 часа в неделя.
Наети са десетки автобуси, като местните власти, църквите и манастирите помагат за организирането на трансфера на хора от цялата страна до столицата.
Организаторите заявиха, че очакват още по-голяма активност от миналия февруари, когато голямо множество от хора се събра в Атина срещу компромис по въпроса за името. Тогава полицията преброи 140 000 души, а организаторите твърдят, че са били 10 пъти повече.
В коментарите си за вестника Йоргос Тациос, член на организационния комитет на протеста, говори за „масивно участие“ от цялата страна.
Той не разкри кои личности ще говорят от трибуната, но заяви, че „ще стигнат до същността на проблема.“ „Трябва да предотвратим настъпването на национална трагедия“, каза той.
Общественото противопоставяне на споразумението предизвиква опасения, но правителствените служители изглеждат оптимистично настроени по отношение на резултата от гласуването по него, което председателят на парламента Никос Вутис посочи, че ще се състои в края на следващата седмица.
Очаква се дебатът да бъде интензивен, тъй като почти всички опозиционни партии са против сделката. Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис го нарече вчера „национално отстъпление“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Парламентарните процедури за Преспанския договор в Гърция започват в понеделник

АНА-МПА: Парламентарните процедури за Преспанския договор в Гърция започват в понеделник

18 Януари 2019 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Парламентарните процедури за ратификацията на Преспанския договор в гръцкия парламент ще започнат в понеделник, съобщава гръцката държавна агенция АНА-МПА, като се позовава на източници от управляващата партия СИРИЗА.
Събеседниците на агенцията подчертават, че по време на дебатите в съответните парламентарни комисии и в залата „ще има достатъчно време, за да могат всички да изкажат своето мнение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): „Нова демокрация“ отклони поканата на Алексис Ципрас за телевизионен дуел за Преспанския договор

„Макфакс“ (Македония): „Нова демокрация“ отклони поканата на Алексис Ципрас за телевизионен дуел за Преспанския договор

18 Януари 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Най-голямата опозиционна партия в Гърция – „Нова демокрация“ – отклони поканата на премиера Алексис Ципрас за провеждане на телевизионен дуел с председателя й Кириакос Мицотакис, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Според местни медии в рамките на дуела е трябвало да бъде обсъдено Преспанското споразумение.
В съобщението на „Нова демокрация“ се казва, че международните договори се обсъждат в гръцкия парламент, с участието на всички партии и депутати, които трябва да поемат историческата си отговорност, особено когато става въпрос за споразумение, което е от решаващо значение за разрешаване на спора с Бившата югославска република Македония.
Партията призова Ципрас да обясни на парламента защо възнамерява да ратифицира договора, предавайки – според думите му - македонска принадлежност и език. Ако премиерът бърза да проведе дебат, той трябва да обяви предсрочни избори и да позволи на гражданите да решават сами, се казва още в изявлението на „Нова демокрация“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Остава неясно дали „То Потами“ ще подкрепи Преспанскотоп споразумение

Kathimerini: Остава неясно дали „То Потами“ ще подкрепи Преспанскотоп споразумение

18 Януари 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Атина. Центристката партия „То Потами“ („Реката“) подчерта, че напълно подкрепя решението на спора за името с Бившата югославска република Македония (БЮРМ) и че нейната позиция по националните въпроси не е засегната от политически целесъобразни действия, но не изясни категорично дали ще гласува „за“ Преспанското споразумение в парламента, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„Нашето движение остава твърдо в решението си, че проблемът с БЮРМ трябва да бъде решен и Гърция трябва да играе водеща роля в отварянето на европейския път на съседната страна", се казва в изявление на партията след заседание на политическия й съвет.
„Когато става въпрос за национални въпроси, „То Потами“ не формира позицията си въз основа на партиен интерес, нито пък променя възгледите си в зависимост от възхода и падежа в даден момент. Имаме стабилни принципи, нямаме идеологически мании и не действаме импулсивно”, се казва още в текста.
В изявлението обаче не се уточнява дали депутатите ще одобрят Преспанското споразумение, подписано с цел разрешаване на десетилетия спор за името. Правителството се нуждае от подкрепата на поне част от депутатите на „То Потами“, за да ратифицира споразумението в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Гръцкото правителство ще разпечати десетки хиляди копия на Договора от Преспа, за да информира обществеността

A1 On (Македония): Гръцкото правителство ще разпечати десетки хиляди копия на Договора от Преспа, за да информира обществеността

17 Януари 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство ще отпечата десетки хиляди копия на Договора от Преспа, за да информира гражданите преди парламентарния дебат за ратификацията му, пише македонското електронно издание A1 On.
Днес офисът на гръцкия премиер Алексис Ципрас съобщи, че документът ще бъде публикуван в неделно издание на вестниците в Гърция. Гръцкото правителство отбеляза, че "възнамерява да информира и последния гръцки гражданин" за аспектите на Договора с Македония.
Гръцкият парламент гласува вот на доверие на правителството на Ципрас, което ще позволи ратифицирането на Договора, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Тримата депутати от „То Потами“ ще гласуват за Преспанския договор, заяви Спирос Данелис

АНА-МПА: Тримата депутати от „То Потами“ ще гласуват за Преспанския договор, заяви Спирос Данелис

17 Януари 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Атина. „Ако нямаше правителство, което да внесе Преспанския договор, нямаше да има споразумение“, заяви изключеният депутат от „То Потами“ Спирос Данелис в четвъртък пред гръцката държавна агенция АНА-МПА.
След експулсирането му от фракцията заради намерението му да подкрепи премиера Алексис Ципрас във вота на доверие към правителството, народният представител описа договора за името като огромна възможност за страната и добави, че националният интерес е над партийният. Що се отнася до конституционните промени в Македония, Данелис заяви, че не е лесно да накараш някоя страна да промени името или Конституцията си.
Данелис предположи, че тримата депутати от „То Потами“ (Теодоракис, Мавротас и Ликудис) в крайна сметка ще гласуват „за“ ратифицирането на Преспанския договор.
Той предвиди, че споразумението ще мине с гласовете на 151 депутати „предвид това, че патриотическата съвест ще надделее над тесните политически интереси“.
Данелис съобщи още, че ще остане независим депутат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Skai TV (Гърция): Изявленията на Фофи Генимата и Саврос Теодоракис отключиха ратификацията на Преспанския Договор

Skai TV (Гърция): Изявленията на Фофи Генимата и Саврос Теодоракис отключиха ратификацията на Преспанския Договор

17 Януари 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Към днешна дата е сигурно, че правителството има 149 гласа за ратификацията на Договора за името между Атина и Скопие, тъй като от 151, които гласуваха в полза на СИРИЗА на вота на доверие, Василис Кокалис и Костас Зурарис обявиха, че няма да подкрепят Преспанското споразумение, отбелязва гръцкият телевизионен канал Skai.
Сега премиерът Алексис Ципрас ще трябва да разчита на гласове от другите партии за прокарването на спогодбата.
Все още тримата депутати от „То Потами“ (Реката) (Теодоракис, Мавротас и Ликудис) не са казали ясно дали ще гласуват „за“ или „против“. Сред тези, за които се спекулира дали ще подкрепят ратификацията на договора, са Танасис Теохаропулос от ДИМАР (Демократическата левица), както и няколко депутати от КИНАЛ и преди всичко Димитрис Кремастинос.
Независимо, че те още не са излезли с ясни позиции, може да се каже, че изказванията на председателите на „Движение за промяна“ и „То Потами“ Фофи Генимата и Ставрос Теодоракис на дебатите в сряда говорят, че най-вероятният сценарий е правителството да събере 151 гласа.
Председателят на Реката заяви от парламентарната трибуна: „Нашата логика е следната, вот на доверие със сигурност означава вот за Преспанския договор, но обратното, позитивен вот за Преспа не означава вот на доверие“. Интерпретацията на това заявление гласи, че народните представители от партията са по-близо до това да подкрепят договора, отколкото да го отхвърлят, но няма да допуснат асоциации, че се доближават до СИРИЗА в контекста на широкорекламираното отваряне на СИРИЗА към лявоцентризма.
С различен тон председателят на „Движение за промяна“ официално потвърди, че няма да налага „партийна дисциплина“ на депутатите за ратификацията на Преспанския договор, което, по същество, ги освобождава да гласуват за него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ципрас спечели първата битка от войната за Преспанския договор (Коментари в гръцките медии - Агенция "Фокус" )

Ципрас спечели първата битка от войната за Преспанския договор (Коментари в гръцките медии - Агенция "Фокус" )

17 Януари 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
В късните часове на сряда министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас преодоля първото сериозно изпитание за новата година. Правителството в Атина остава на власт, след като 151 депутати му гласуваха доверие във вота, иницииран от премиера след решението на председателя на младшия коалиционен партньор на СИРИЗА Панос Каменос от "Независими гърци" (АНЕЛ) да напусне управляващата коалиция. Следващият тест за Ципрас е ратифицирането на Преспанското споразумение за новото име на Македония. Договорът трябва да влезе в парламента до края на месеца.
В гласуването участваха 299 депутати от 300-месния парламент. Правителството на Ципрас, което разполага с 145 места в законодателния орган в Атина, получи подкрепата на 151 от народните представители. Останалите шестима, които го подкрепиха, са четирима от АНЕЛ - Василис Кокалис, Елена Кундура, Танасис Папахристопулос и Костас Зурарис, независимата депутатка Катерина Папакоста и Спирос Данелис от "То Потами" ("Реката"). Членовете на "Независими гърци", изразили гласно подкрепата си за премиера, бяха изключени от парламентарната група на АНЕЛ, а Данелис бе отстранен от партията с решение на лидера й Ставрос Теодоракис.
"Против" се произнесоха 148 депутати от от опозиционните партии "Нова демокрация", "Движение на промяна", "Златна зора", "То Потами", Съюза на центристите и Комунистическа партия на Гърция. Поради здравословни причини в залата не присъстваше депутатът на "Нова демокрация" Йоргос Касапидис. Той изпрати писмо, в което увери, че ако можеше да гласува, нямаше да подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас. Волята му не бе взета предвид, съгласно Правилника за работа на парламента.


Проправителственият лагер в гръцките медии акцентира върху изказването от парламентарната трибуна на Ципрас след победата на вота:

В материал със заглавие „Поехме отговорността си пред историята, „Efimerida ton syntakton” отбелязва, че „Гърция напредва въпреки всички препятствия и правителството на Алексис Ципрас ще продължи работата си, след като СИРИЗА спечели вота на доверие“.
Вестникът поставя акцента си върху думите на министър-председателя към лидера на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис, че е „избрал стратегия на напрежението“. Ципрас подчерта, че партията от Пирея е направила завой от центъра към крайно-дясното.
„Предизвиках този дебат и вот на доверие с пълното съзнание за историчността на момента, но преди всичко заради чувството ми на дълг към парламента, гръцкия народ и демокрацията“, заяви той, като обясни, че е имал възможността да не поема този риск.
Премиерът нападна лидерът на „Нова Демокрация“ с обвинения, че е възприел „театрално поведение, което не се основава на аргументи“. „Ако СИРИЗА е толкова слаба, колкото господин Мицотакис казва, аз чудя защо сте толкова нервен господин Мицотакис?“
Освен това Ципрас обяви от трибуната на парламента, че вербалната нота за Преспанския договор от Скопие е пристигнала в гръцкото народно събрание. Той отбеляза, че в нея са предоставени някои много полезни разяснения за изясняването на политическия ландшафт и то по най-недвусмислен начин.
На първо място, посочи премиерът, терминът „македонско“ се отнася само до националността, но не определя етническата принадлежност. И второ, езикът на съседната страна, както се отбелязва в споразумението и се признава от Резолюцията на ООН от 1977 година, принадлежи към групата на южнославянските езици.
„Така че, какво имам тук, господин Мицотакис?“ – попита Ципрас и впоследствие отговори: „Цялостна деконструкция на претенциите ви и опитите ви да прикриете историческата отговорност на вас и вашата фракция“.
След това гръцкият министър-председател предизвика на дебат лидер на „Нова Демокрация“, „по който и да е канал (включително консервативния Skai) и с всеки журналист“ за Преспанския договор.


ЕРТ (Гърция): „Парламентът гласува за стабилност“
Парламентът потвърди доверието си към правителството на гласуването в сряда вечерта, когато министър-председателят Алексис Ципрас събра необходимите му 151 гласа и остава на власт, отбелязва в материала си за вота на доверие в гръцкия парламент държавната телевизия ЕРТ.
В материала на смятаната за проправителствена медия се акцентира върху изявлението на Алексис Ципрас, че: „Днес парламентът гласува в подкрепа на стабилността. Той гласува за доверие, за да се опита да си възвърне загубеното доверие в страната“.
„Правителството“, обясни премиерът – „вече промени Гърция и ще продължи до завършването на конституционно гарантирания си мандат с акцент върху нуждите и интересите на гръцкия народ“.

„Авги“ (Гърция): „Нова Демокрация“ отхвърли дебата за македонския въпрос, какво друго можеше да направи
След като гръцкия премиер Алексис Ципрас предизвика лидера на опозицията Кириакос Мицотакис на дебат по македонския въпрос от трибуната на парламента след победата си на вота на доверие към правителството на СИРИЗА, секретарят на „Нова Демокрация“ Авгенакис отговори в ефира на телевизия ANT1: „Да не превръщаме националния въпрос във футболен мач“, пише проправителственият вестник „Авги“.
„Не хвърляйте ръкавицата на „Нова Демокрация“ по македонския въпрос. Според това, което секретарят на НД Авгенакис каза, те приемат поканата на премиера за дебат между двамата политически лидери, но не и по националните въпроси“, отбелязва изданието.
„В безподобно бягство, Авгенакис заяви: „Не трябва да увеличаваме напрежението около Скопие и националните въпроси“ и добави „нека не превръщаме националния въпрос във футболен мач““, добавя ежедневникът.
Според „Авги“ е очевидно, че позицията на „НД“ е трудна и че Мицотакис не може да говори по македонския въпрос след промяната на отношението му и отказа „от националната позиция, която той самият подкрепи в парламента през август 2017 година“.
„С други думи, „НД“ призовава за „сдържан“ диалог, който да продължи най-малко три дни... и с празни седалки в парламента, както винаги, с изключение на времето в което се изказва шефът“, заключва изданието.


Опозиционните медии пък отбелязват, че с получаването на вот на доверие Ципрас е спечелил първата битка от войната за ратификацията на Преспанския договор и насочват вниманието си към предстоящия, най-вероятно, следващата седмица вот.

Protothema: Зоран Заев изпрати „горещия картоф“: Първата битка за Преспаснкия договор започва в гръцката парламентарна комисия, отбелязва ежедневникът в заглавието си и представя разположението на силите преди предстоящото гласуване за ратификация на споразумението за името.
В сряда вечерта Атина бе информирана официално за завършването на конституционните промени в Македония в контекста на Преспанския договор, пише гръцкото консервативно издание Protothema и отбелязва, че с други думи това означава, че македонският премиер Зоран Заев е изпълнил задълженията си и подава топката на Гърция.
Министър-председателят на Македония е изпратил „горещия картоф“ с пожелание: „Вярвам силно, че приятелят ни Гърция ще ратифицира Преспанския договор и ще стане първата страна, подписала протокола за приемането ни в НАТО, а с това ще окуражи и останалите 28 страни в Алианса да направят същото и Македония да стане 30-ия член на НАТО“.
Както посочва изданието ,гръцкото правителство не е било изненадано, напротив, то очакваше нотата, за да започне процеса по ратификация на договор веднага след вота на доверие. След четири дни на задкулисни игри и остри критики, то получи заветните 151 гласа.
„Прототема“ пише, че едва сега започва битката за Преспанския договор. Премиерът го потвърди по време на речта си в парламента в сряда вечерта. Той подчерта, че терминът „македонец“ се отнася до гражданството, а не до етническата принадлежност. „Споразумението ще влезе в зала и си мисля, че депутатите ще гласуват по съвест и историческото решение ще бъде взето и то е патриотична задача. Терминът се отнася единствено до националността и не определя националността на гражданите на Северна Македония. Освен това, официалният език на нашите съседи, както се отбелязва в споразумението и се признава от Резолюцията на ООН от 1977 година, спада към групата на южнославянските езици.
С получаването на нотата от Скопие, следващата битка за правителството официално започва. А тя е за получаването на 151 гласа за ратификацията на договора за името.
Вестникът посочва, че ситуацията нито е толкова проста, нито толкова лесна, колкото за вота на доверие. Изглежда правителството ще се бори да получи ключовия 151-и глас, нужен за ратификацията. Това е вотът на Костас Зурарис от АНЕЛ, който вече обяви, че ще гласува против и така, според изчисленията, Ципрас събира едва 150 гласа. Решаващият момент е дали СИРИЗА ще убеди Зурарис да бъде 151-ия.
Другият важен момент е какво ще решат на заседанието на „То Потами“ (Реката), защото ако дори един от техните депутати, извън гласувалият за вота на доверие Костас Данелис, подкрепи Преспанския договор, той ще бъде ратифициран. В малко вероятният случай всички депутати от центристката партия да се обявят срещу споразумението, единствената надежда за правителството ще остане Танасис Теохаропулос, който подкрепя Преспанския договор, но ръководството на неговата партия ДИМАР („Демократическата левица“) се обяви срещу него.
Съгласно последната информация на „Прототема“, правителството ще внесе за разглеждане Преспанския договор в гръцкия парламент директно, може би в петък в Комисията по отбрана и външни работи, където няма мнозинство след раздялата с „Независимите гърци“ (АНЕЛ).
В същото време, пише изданието, вървят задкулисни процеси. Според информацията, председателят на парламента Никос Вуцис търси начини да увеличи състава на Комисията с един член от редиците на независимите депутати. Но това се сблъсква с опозицията на „Нова Демокрация“, която е категорична,че независимите депутати не могат да бъдат представлявани в органа от двама народни представители.


„То Вима“ (Гърция): Ратификацията на Преспанския договор
Дори и ако Ставрос Теодоракис, основателят и лидер на партия „То Потами“ (партия „Реката“ – бел. ред.), реши да се въздържи от гласуване, както той обяви снощи, правителството все пак има солиден блок от 149 депутати, пише на електронната си страница гръцкият To VIMA. В него влизат 145-те народни избраници от СИРИЗА плюс четирима депутати и активни членове на АНЕЛ.
Левият демократ, депутатът Танасис Теохаропулос ще подкрепи споразумението, освен ако партията му не нещо друго и тогава той ще трябва да се подчини на партийната дисциплина . Това ще се реши на 20 януари.
В сряда вечерта Ципрас заяви, че е нужно абсолютно мнозинство, за да се осигури легитимност от политическа гледна точка, макар че Преспанското споразумение може да бъде прието и с гласовете само на присъстващите в залата по време на вота депутати.

Вотът на доверие е в основата на Преспанското споразумение
Някои анализатори вярват, че победата в снощния вот на доверие индиректно ще се отрази и на гласуването за Договора, с който ще се разреши спорът между Атина и Скопие за името.
Ципрас и Заев са номинирани за Нобелова награда за мир заради това споразумение, с което се слага край на конфликта между двете съседни държави, който продължава десетилетия.
Ако правителството в Атина не успее да осигури 151 гласа при първо гласуване, това ще се интерпретира като загуба на мнозинството за правителството и ще доведе до предсрочни общи избори.
САЩ и ЕС са на категорично мнение, че Преспанският договор трябва да се ратифицира с абсолютно мнозинство. Така ще се даде възможност на Скопие да се присъедини към НАТО и да започне предприсъединителните преговори и с ЕС.
Абсолютното мнозинство е нужно и в името на международното признаване на легитимността на Договора. Москва се опитва открито до подкопае неговото прилагане по различни начини. Това стана съвсем ясно по време на визитата на канцлера Ангела Меркел в Атина неотдавна, както и заради силната подкрепа на Вашингтон.
Вотът изправя партия „То Потами“ пред сериозно изпитание, тъй като тя се обявява за европейско единство и за формиране на политиките заедно с ключови международни организации.


Kathimerini излиза със заглавие: СИРИЗА не се гнусят от нищо в един от острите си материали по повод цялостната политическа обстановка в Гърция около ратифицирането на Преспанския договор
Лявото правителство не се гнуси от нищо и няма никакви чувства на вина, пише в материал за вота на доверие към правителството на СИРИЗА авторитетното гръцко издание Kathimerini и посочва, че ако това, което се е случило на сцената и зад нея се е случило по време на управление на „Нова Демокрация“ или СИРИЗА, е щяло да предизвика огромен скандал и вълна от критики – с левицата начело, разбира се.
Вестникът констатира, че депутатите се местят в други, или просто напускат своите партии, в зависимост от личната си гледна точка. Фракциите се роят и са предмет на агресивни обединения. Различни посолства правят препоръки към депутатите как да гласуват. Единственото което липсва, както пише „Катимерини“ са политическите интриги на гръцкия кралски двор, както е били в предишни десетилетия.

Но докъде води всичко това?

Изданието отбелязва, че гражданите става все по-цинични. „Те гледат, безмълвни, как се развиват събитията и им е трудно да разберат какво се случва. Считаното по-рано за аномалия, сега е станало норма. За пореден път гражданите виждат, че не получават това, за което са гласували. Всичко е позволено. В момента буквално сме в ера, в която всичко е позволено“, пише „Катимерини“.
„Ципрас постоянно мутира и няма проблем с това да поглъща своите приятели и съюзници. Разбира се, в същото време му се налага да разсича Гордиеви възели и това струва скъпо и на него, и на страната – както стана пределно ясно през трагичната първа част на 2015 година“, отбелязва ежедневникът.
„Независимо от това „политическото гробище на жертвите на Ципрас“ постоянно се уголемява с времето. Алекос Лафазанис, Зои Константинопулу, Янис Варифакис, Панайотис Лафазанис, Никос Коцияс и Панос Каменос са все имена, свързани с маневрите на Ципрас. Не ограничаван от никакви лимити, той се опитва да изненадва своите приятели и съюзници. Тази тактика, в тандем с имиджа на „лошо момче“, което не чувства срам пред никой, предизвиква страх и/или пораженческо възхищение.
Всичко това, обаче, има срок на годност. Дори най-опитните политически играчи винаги се оказват пред поражение в един момент, когато им свършат откритите и скритите козове. Времето в политиката е безмилостно.
Една конкретна мисъл обаче причинява силна меланхолия и гняв. Ако Ципрас беше вложил целия свой политически талант и енергия и часовете, прекарани в срещи, за да се подготви за адекватно управление, ефективно и с относителна меритокрация, Гърция щеше да е в много по-добро положение днес. За съжаление, всичко това беше изразходвано с единствената цел да елиминира противниците си и да остане на власт“, коментира авторът.
„Това, между другото, е единственото, за което те подготвят гръцките университетски аудитории“, заключва „Катимерини“.


„Елефтериос Космос“ пък пише: Катерина Папакоста подаде оставка заради заплахи за живота й, Алексис Ципрас не я прие
Заместник-министърът на гражданската защита Катерина Папакоста е подала оставка, която не е била приета от премиера Алексис Ципрас.
Както обяснява вестникът, причината за това са били заплахите за живота й, както и желанието й да докаже, че не е получила награда за подкрепата си за СИРИЗА.
„Елефтериос Комос“ обаче забелязва, че „заплахите за живота на някой, макар и изключително сериозен въпрос, нямат значение по въпроса за гласуването й и за това дали някой е министър, заместник-министър или просто член на парламента. Важно е кой как е гласувал и това не е свързано дали вота е бил от зам-министър“.
„Що се отнася до наградите, не е задължително те да бъдат получени веднага, по-скоро това ще се случи по-късно. Подаването на оставка може да играе ролята на „отклоняваща новина“ за гръцкия народ и да послужи временно на всички тези, които бяха атакувани заради желанието си да гласуват за Преспанския договор...“, заключва вестникът.


Skai: Алексис Ципрас премина първата бариера за Новата година – събра 151 гласа
Основният опозиционен гръцки телевизионен канал Skai отбелязва, че в сряда вечерта Алексис Ципрас е преодолял първото голямо препятствие през новата 2019 година и е спечелил вота на доверие, предизвикан от излизането на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) от управляващата коалиция.
Медията отбелязва, че сега предстои ключовият тест: Ратификацията на Преспанския договор.
Като „трагедия“, „последното действие на политическия театър“ и „парламентарна маневра с три цели“ характеризира развода между СИРИЗА и АНЕЛ и гласуването на това на доверие Кириакос Мицотакис, лидерът на „Нова Демокрация“, се отбелязва в материала. По думите на лидера на основната опозиционна партия, първата цел е била Ципрас да продължи да управлява, втората, да се осигури ратификацията на Преспанския договор, а третата – запазването на АНЕЛ като политически субект в парламента.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Елефтериос Космос“: Катерина Папакоста подаде оставка заради заплахи за живота й, Алексис Ципрас не я прие

„Елефтериос Космос“: Катерина Папакоста подаде оставка заради заплахи за живота й, Алексис Ципрас не я прие

17 Януари 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Заместник-министърът на гражданската защита Катерина Папакоста е подала оставка, която не е била приета от премиера Алексис Ципрас, пише опозиционното гръцко издание „Елефтериос Космос“.
Както обяснява вестникът, причината за това са били заплахите за живота й, както и желанието й да докаже, че не е получила награда за подкрепата си за СИРИЗА.
„Елефтериос Комос“ обаче забелязва, че „заплахите за живота на някой, макар и изключително сериозен въпрос, нямат значение по въпроса за гласуването й и за това дали някой е министър, заместник-министър или просто член на парламента. Важно е кой как е гласувал и това не е свързано дали вота е бил от зам-министър“.
„Що се отнася до наградите, не е задължително те да бъдат получени веднага, по-скоро това ще се случи по-късно. Подаването на оставка може да играе ролята на „отклоняваща новина“ за гръцкия народ и да послужи временно на всички тези, които бяха атакувани заради желанието си да гласуват за Преспанския договор...“, заключва вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Авги“ (Гърция): „Нова Демокрация“ отхвърли дебата за македонския въпрос, какво друго можеше да направи

„Авги“ (Гърция): „Нова Демокрация“ отхвърли дебата за македонския въпрос, какво друго можеше да направи

17 Януари 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Атина. След като гръцкия премиер Алексис Ципрас предизвика лидера на опозицията Кириакос Мицотакис на дебат по македонския въпрос от трибуната на парламента след победата си на вота на доверие към правителството на СИРИЗА, секретарят на „Нова Демокрация“ Авгенакис отговори в ефира на телевизия ANT1: „Да не превръщаме националния въпрос във футболен мач“, пише проправителственият вестник „Авги“.
„Не хвърляйте ръкавицата на „Нова Демокрация“ по македонския въпрос. Според това, което секретарят на НД Авгенакис каза, те приемат поканата на премиера за дебат между двамата политически лидери, но не и по националните въпроси“, отбелязва изданието.
„В безподобно бягство, Авгенакис заяви: „Не трябва да увеличаваме напрежението около Скопие и националните въпроси“ и добави „нека не превръщаме националния въпрос във футболен мач““, добавя ежедневникът.
Според „Авги“ е очевидно, че позицията на „НД“ е трудна и че Мицотакис не може да говори по македонския въпрос след промяната на отношението му и отказа „от националната позиция, която той самият подкрепи в парламента през август 2017 година“.
„С други думи, „НД“ призовава за „сдържан“ диалог, който да продължи най-малко три дни... и с празни седалки в парламента, както винаги, с изключение на времето в което се изказва шефът“, заключва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: СИРИЗА не се гнусят от нищо

Kathimerini: СИРИЗА не се гнусят от нищо

17 Януари 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Лявото правителство не се гнуси от нищо и няма никакви чувства на вина, пише в материал за вота на доверие към правителството на СИРИЗА авторитетното гръцко издание Kathimerini и посочва, че ако това, което се е случило на сцената и зад нея се е случило по време на управление на „Нова Демокрация“ или СИРИЗА, е щяло да предизвика огромен скандал и вълна от критики – с левицата начело, разбира се.
Вестникът констатира, че депутатите се местят в други, или просто напускат своите партии, в зависимост от личната си гледна точка. Фракциите се роят и са предмет на агресивни обединения. Различни посолства правят препоръки към депутатите как да гласуват. Единственото което липсва, както пише „Катимерини“ са политическите интриги на гръцкия кралски двор, както е били в предишни десетилетия.

Но докъде води всичко това?

Изданието отбелязва, че гражданите става все по-цинични. „Те гледат, безмълвни, как се развиват събитията и им е трудно да разберат какво се случва. Считаното по-рано за аномалия, сега е станало норма. За пореден път гражданите виждат, че не получават това, за което са гласували. Всичко е позволено. В момента буквално сме в ера, в която всичко е позволено“, пише „Катимерини“.
„Ципрас постоянно мутира и няма проблем с това да поглъща своите приятели и съюзници. Разбира се, в същото време му се налага да разсича Гордиеви възели и това струва скъпо и на него, и на страната – както стана пределно ясно през трагичната първа част на 2015 година“, отбелязва ежедневникът.
„Независимо от това „политическото гробище на жертвите на Ципрас“ постоянно се уголемява с времето. Алекос Лафазанис, Зои Константинопулу, Янис Варифакис, Панайотис Лафазанис, Никос Коцияс и Панос Каменос са все имена, свързани с маневрите на Ципрас. Не ограничаван от никакви лимити, той се опитва да изненадва своите приятели и съюзници. Тази тактика, в тандем с имиджа на „лошо момче“, което не чувства срам пред никой, предизвиква страх и/или пораженческо възхищение.
Всичко това, обаче, има срок на годност. Дори най-опитните политически играчи винаги се оказват пред поражение в един момент, когато им свършат откритите и скритите козове. Времето в политиката е безмилостно.
Една конкретна мисъл обаче причинява силна меланхолия и гняв. Ако Ципрас беше вложил целия свой политически талант и енергия и часовете, прекарани в срещи, за да се подготви за адекватно управление, ефективно и с относителна меритокрация, Гърция щеше да е в много по-добро положение днес. За съжаление, всичко това беше изразходвано с единствената цел да елиминира противниците си и да остане на власт“, коментира авторът.
„Това, между другото, е единственото, за което те подготвят гръцките университетски аудитории“, заключва „Катимерини“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕРТ (Гърция): „Парламентът гласува за стабилност“

ЕРТ (Гърция): „Парламентът гласува за стабилност“

17 Януари 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Парламентът потвърди доверието си към правителството на гласуването в сряда вечерта, когато министър-председателят Алексис Ципрас събра необходимите му 151 гласа и остава на власт, отбелязва в материала си за вота на доверие в гръцкия парламент държавната телевизия ЕРТ.
В материала на смятаната за проправителствена медия се акцентира върху изявлението на Алексис Ципрас, че: „Днес парламентът гласува в подкрепа на стабилността. Той гласува за доверие, за да се опита да си възвърне загубеното доверие в страната“.
„Правителството“, обясни премиерът – „вече промени Гърция и ще продължи до завършването на конституционно гарантирания си мандат с акцент върху нуждите и интересите на гръцкия народ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Skai: Алексис Ципрас премина първата бариера за Новата година – събра 151 гласа

Skai: Алексис Ципрас премина първата бариера за Новата година – събра 151 гласа

17 Януари 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Основният опозиционен гръцки телевизионен канал Skai отбелязва, че в сряда вечерта Алексис Ципрас е преодолял първото голямо препятствие през новата 2019 година и е спечелил вота на доверие, предизвикан от излизането на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) от управляващата коалиция.
Медията отбелязва, че сега предстои ключовият тест: Ратификацията на Преспанския договор.
Като „трагедия“, „последното действие на политическия театър“ и „парламентарна маневра с три цели“ характеризира развода между СИРИЗА и АНЕЛ и гласуването на това на доверие Кириакос Мицотакис, лидерът на „Нова Демокрация“, се отбелязва в материала. По думите на лидера на основната опозиционна партия, първата цел е била Ципрас да продължи да управлява, втората, да се осигури ратификацията на Преспанския договор, а третата – запазването на АНЕЛ като политически субект в парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Efimerida ton syntakton”: "Поехме отговорността си пред историята"

“Efimerida ton syntakton”: "Поехме отговорността си пред историята"

17 Януари 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция напредва въпреки всички препятствия и правителството на Алексис Ципрас ще продължи работата си, след като СИРИЗА спечели вота на доверие, пише гръцкото проправителствено издание Efimerida ton syntakton в материала си, посветен на гласуването в парламента в сряда вечерта.
Вестникът поставя акцента си върху думите на министър-председателя към лидера на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис, че е „избрал стратегия на напрежението“. Ципрас подчерта, че партията от Пирея е направила завой от центъра към крайно-дясното.
„Предизвиках този дебат и вот на доверие с пълното съзнание за историчността на момента, но преди всичко заради чувството ми на дълг към парламента, гръцкия народ и демокрацията“, заяви той, като обясни, че е имал възможността да не поема този риск.
Премиерът нападна лидерът на „Нова Демокрация“ с обвинения, че е възприел „театрално поведение, което не се основава на аргументи“. „Ако СИРИЗА е толкова слаба, колкото господин Мицотакис казва, аз чудя защо сте толкова нервен господин Мицотакис?“
Освен това Ципрас обяви от трибуната на парламента, че вербалната нота за Преспанския договор от Скопие е пристигнала в гръцкото народно събрание. Той отбеляза, че в нея са предоставени някои много полезни разяснения за изясняването на политическия ландшафт и то по най-недвусмислен начин.
На първо място, посочи премиерът, терминът „македонско“ се отнася само до националността, но не определя етническата принадлежност. И второ, езикът на съседната страна, както се отбелязва в споразумението и се признава от Резолюцията на ООН от 1977 година, принадлежи към групата на южнославянските езици.
„Така че, какво имам тук, господин Мицотакис?“ – попита Ципрас и впоследствие отговори: „Цялостна деконструкция на претенциите ви и опитите ви да прикриете историческата отговорност на вас и вашата фракция“.
След това гръцкият министър-председател предизвика на дебат лидер на „Нова Демокрация“, „по който и да е канал (включително консервативния Skai) и с всеки журналист“ за Преспанския договор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Скопие информира официално Атина за промяната на името

„Телма“ (Македония): Скопие информира официално Атина за промяната на името

17 Януари 2019 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония информира официално Гърция, че е ратифицирала Преспанския договор, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Вербалната нота, с която, съгласно член 20 т.3 от Окончателното споразумение за разрешаване на различията около името, информира гръцката страна, че в Македония са изпълнени вътрешно-правните условия за влизане в сила на Окончателното споразумение и че парламента на Македония на 11 януари е приел решението за изменение на Конституцията и за приемането на конституционния закон за прилагане на поправките в Конституцията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Зоран Заев изпрати „горещия картоф“: Първата битка за Преспаснкия договор започва в гръцката парламентарна комисия

Protothema: Зоран Заев изпрати „горещия картоф“: Първата битка за Преспаснкия договор започва в гръцката парламентарна комисия

17 Януари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Атина. В сряда вечерта Атина бе информирана официално за завършването на конституционните промени в Македония в контекста на Преспанския договор, пише гръцкото консервативно издание Protothema и отбелязва, че с други думи това означава, че македонският премиер Зоран Заев е изпълнил задълженията си и подава топката на Гърция.
Министър-председателят на Македония е изпратил „горещия картоф“ с пожелание: „Вярвам силно, че приятелят ни Гърция ще ратифицира Преспанския договор и ще стане първата страна, подписала протокола за приемането ни в НАТО, а с това ще окуражи и останалите 28 страни в Алианса да направят същото и Македония да стане 30-ия член на НАТО“.
Както посочва изданието ,гръцкото правителство не е било изненадано, напротив, то очакваше нотата, за да започне процеса по ратификация на договор веднага след вота на доверие. След четири дни на задкулисни игри и остри критики, то получи заветните 151 гласа.
„Прототема“ пише, че едва сега започва битката за Преспанския договор. Премиерът го потвърди по време на речта си в парламента в сряда вечерта. Той подчерта, че терминът „македонец“ се отнася до гражданството, а не до етническата принадлежност. „Споразумението ще влезе в зала и си мисля, че депутатите ще гласуват по съвест и историческото решение ще бъде взето и то е патриотична задача. Терминът се отнася единствено до националността и не определя националността на гражданите на Северна Македония. Освен това, официалният език на нашите съседи, както се отбелязва в споразумението и се признава от Резолюцията на ООН от 1977 година, спада към групата на южнославянските езици.
С получаването на нотата от Скопие, следващата битка за правителството официално започва. А тя е за получаването на 151 гласа за ратификацията на договора за името.
Вестникът посочва, че ситуацията нито е толкова проста, нито толкова лесна, колкото за вота на доверие. Изглежда правителството ще се бори да получи ключовия 151-и глас, нужен за ратификацията. Това е вотът на Костас Зурарис от АНЕЛ, който вече обяви, че ще гласува против и така, според изчисленията, Ципрас събира едва 150 гласа. Решаващият момент е дали СИРИЗА ще убеди Зурарис да бъде 151-ия.
Другият важен момент е какво ще решат на заседанието на „То Потами“ (Реката), защото ако дори един от техните депутати, извън гласувалият за вота на доверие Костас Данелис, подкрепи Преспанския договор, той ще бъде ратифициран. В малко вероятният случай всички депутати от центристката партия да се обявят срещу споразумението, единствената надежда за правителството ще остане Танасис Теохаропулос, който подкрепя Преспанския договор, но ръководството на неговата партия ДИМАР („Демократическата левица“) се обяви срещу него.
Съгласно последната информация на „Прототема“, правителството ще внесе за разглеждане Преспанския договор в гръцкия парламент директно, може би в петък в Комисията по отбрана и външни работи, където няма мнозинство след раздялата с „Независимите гърци“ (АНЕЛ).
В същото време, пише изданието, вървят задкулисни процеси. Според информацията, председателят на парламента Никос Вуцис търси начини да увеличи състава на Комисията с един член от редиците на независимите депутати. Но това се сблъсква с опозицията на „Нова Демокрация“, която е категорична,че независимите депутати не могат да бъдат представлявани в органа от двама народни представители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To VIMA (Гърция): Ратификацията на Преспанския договор

To VIMA (Гърция): Ратификацията на Преспанския договор

17 Януари 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Дори и ако Ставрос Теодоракис, основателят и лидер на партия „То Потами“ (партия „Реката“ – бел. ред.), реши да се въздържи от гласуване, както той обяви снощи, правителството все пак има солиден блок от 149 депутати, пише на електронната си страница гръцкият To VIMA. В него влизат 145-те народни избраници от СИРИЗА плюс четирима депутати и активни членове на АНЕЛ.
Левият демократ, депутатът Танасис Теохаропулос ще подкрепи споразумението, освен ако партията му не нещо друго и тогава той ще трябва да се подчини на партийната дисциплина . Това ще се реши на 20 януари.
В сряда вечерта Ципрас заяви, че е нужно абсолютно мнозинство, за да се осигури легитимност от политическа гледна точка, макар че Преспанското споразумение може да бъде прието и с гласовете само на присъстващите в залата по време на вота депутати.

Вотът на доверие е в основата на Преспанското споразумение
Някои анализатори вярват, че победата в снощния вот на доверие индиректно ще се отрази и на гласуването за Договора, с който ще се разреши спорът между Атина и Скопие за името.
Ципрас и Заев са номинирани за Нобелова награда за мир заради това споразумение, с което се слага край на конфликта между двете съседни държави, който продължава десетилетия.
Ако правителството в Атина не успее да осигури 151 гласа при първо гласуване, това ще се интерпретира като загуба на мнозинството за правителството и ще доведе до предсрочни общи избори.
САЩ и ЕС са на категорично мнение, че Преспанският договор трябва да се ратифицира с абсолютно мнозинство. Така ще се даде възможност на Скопие да се присъедини към НАТО и да започне предприсъединителните преговори и с ЕС.
Абсолютното мнозинство е нужно и в името на международното признаване на легитимността на Договора. Москва се опитва открито до подкопае неговото прилагане по различни начини. Това стана съвсем ясно по време на визитата на канцлера Ангела Меркел в Атина неотдавна, както и заради силната подкрепа на Вашингтон.
Вотът изправя партия „То Потами“ пред сериозно изпитание, тъй като тя се обявява за европейско единство и за формиране на политиките заедно с ключови международни организации.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To VIMA (Гърция): Вотът на доверие за Ципрас и Договорът от Преспа

To VIMA (Гърция): Вотът на доверие за Ципрас и Договорът от Преспа

17 Януари 2019 | 05:18 | Агенция "Фокус"
Атина. По политически причини правителството търси подкрепата на депутати от други партии, за да може Преспанският договор да бъде ратифициран в гръцкия парламент с абсолютно мнозинство, пише гръцкият вестник To VIMA на електронната си страница.
Той обаче може да бъде одобрен и без да има подобно мнозинство. В споразумението е записано, че Гърция трябва да предпиреме стъпки за неговата ратификация незабавно след като парламентът в Скопие приеме конституционните промени.
Междувременно Русия се опитва да отхвърли споразумението, като цитира Резолюция на Съвета за сигурност от 1993 година, според която той ще преразгледа всяко решение, а Русия има право на вето като негов член.
Отначало Ципрас разчиташе на четирима депутати от партия „То Потами“ да ратифицират договора. Има сведения, че партията ще реши да се въздържи от гласуване за Преспанския договор. Ставрос Теодоракис, основател и лидер на партията, вярва, че по този начин той няма да откаже първоначалната си подкрепа за Договор, тъй като той не отрича същината му, но в същото време въздържането от гласуване ще му изгради имидж на лидер, който се опитва да осигури вътрешно единение в партията си, след като няколко нейни членове я напуснаха.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия“: Правителството на Ципрас получи доверие от парламента на Гърция

Известия“: Правителството на Ципрас получи доверие от парламента на Гърция

17 Януари 2019 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Парламентът на Гърция гласува вот на доверие за правителството на премиера Алексис Ципрас, пише в днешния си брой вестник „Известия“.
Гласуването се състоя в сряда, 16 януари, и в него участваха 299 депутати, от тях 151 подкрепиха правителството на Ципрас
Министър-председателят помоли депутати да позволят на неговия екип да довърши четиригодишния си мандат, така ще му даде възможност да приключи с важните реформи, които е започнал.
Инициатор на гласуването стана самият Ципрас. Той бе принуден да направи тази стъпка след като от управляващата коалиция излезе партньорът – партията „Независими гърци“ на Панос Каменос. Самият Каменос на 13 януари подаде оставка като министър на отбраната. Той взе това решение заради разногласия по въпроса с името на бившата югославска република Македония.
На 11 януари македонските парламентаристи приеха конституционните поправки, с които Република Македония получи новото си име – Република Северна Македония. За преименуването настояваше Атина, тъй като старото име съвпадаше с наименованието на северната област в Гърция. Спорът двете страни водят в последните 25 години.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Гръцкият премиер спечели вота на доверие, гледа към договора с Македония

Reuters: Гръцкият премиер спечели вота на доверие, гледа към договора с Македония

17 Януари 2019 | 01:04 | Агенция "Фокус"
Атина. В сряда вечерта гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели парламентарния вот на доверие и прескочи главната бариера пред гръцкото одобрение на споразумението за името на Македония, съобщава Reuters. Така отклони възможността за предсрочни избори.
Ципрас поиска този вот, след като неговият десен партньор в управляващата коалиция Панос Каменос я напусна на 13 януари в знак на протест срещу договореностите, постигнати между Атина и Скопие миналата година.

“С ръка на сърцето си се обръщам към вас да дадете своя глас на доверие за правителство, което се би, което кървеше, но успя да избави страната от меморандумите и надзора,” каза Ципрас, като направи намек за международните кредитори на Гърция, пристискащи от години страната. Той описа вота на доверие като „вот за стабилност“. Пред журналистите Ципрас каза“ „Единственото ни безпокойство е да продължим да задоволяваме потребностите и интересите на гръцкия народ“.
Според опонентите му споразумението с Македония, което бе постигнато след десетилетия на спорове между Атина и Скопие, е опит да се отнеме гръцката идентичност. Македонският парламент подписа Споразумението миналата седмица. Очаква се то да бъде гласувано и в гръцкия този месец.
Според Кирякос Мицотакис, лидер на главната опозиционна партия „Нова демокрация“, „това споразумение води до разпадане на нацията“. Това той е заявил по време на дебата за вота на доверие. Мицотакис е заявил, че „изборите са единственото решение за страната да продължи напред. Гърците трябва да вземат съдбата си в свои ръце.“
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас преодоля първото сериозно изпитание - отворен е пътят за ратифициране на Преспанското споразумение (ОБЗОР)

Алексис Ципрас преодоля първото сериозно изпитание - отворен е пътят за ратифициране на Преспанското споразумение (ОБЗОР)

17 Януари 2019 | 00:51 | Агенция "Фокус"
Атина. В късните часове на сряда министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас преодоля първото сериозно изпитание за новата година. Правителството в Атина остава на власт, след като 151 депутати му гласуваха доверие във вота, иницииран от премиера след решението на председателя на младшия коалиционен партньор на СИРИЗА Панос Каменос от "Независими гърци" (АНЕЛ) да напусне управляващата коалиция. Следващият тест за Ципрас е ратифицирането на Преспанското споразумение за новото име на Македония. Договорът трябва да влезе в парламента до края на месеца.

Гласуване след бурен дебат

В гласуването участваха 299 депутати от 300-месния парламент. Правителството на Ципрас, което разполага с 145 места в законодателния орган в Атина, получи подкрепата на 151 от народните представители. Останалите шестима, които го подкрепиха, са четирима от АНЕЛ - Василис Кокалис, Елена Кундура, Танасис Папахристопулос и Костас Зурарис, независимата депутатка Катерина Папакоста и Спирос Данелис от "То Потами" ("Реката"). Членовете на "Независими гърци", изразили гласно подкрепата си за премиера, бяха изключени от парламентарната група на АНЕЛ, а Данелис бе отстранен от партията с решение на лидера й Ставрос Теодоракис.
"Против" се произнесоха 148 депутати от от опозиционните партии "Нова демокрация", "Движение на промяна", "Златна зора", "То Потами", Съюза на центристите и Комунистическа партия на Гърция. Поради здравословни причини в залата не присъстваше депутатът на "Нова демокрация" Йоргос Касапидис. Той изпрати писмо, в което увери, че ако можеше да гласува, нямаше да подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас. Волята му не бе взета предвид, съгласно Правилника за работа на парламента.

Гласуването започна в 22:30 часа местно време (съвпада с българското време), веднага след обръщението на премиера към депутатите. Във връзка с Преспанския договор, Алексис Ципрас подчерта, че неговата съвест и патриотичен дълг го задължават да използва историческата възможност да разреши десетилетния спор за името на Македония. Той увери, че е наясно с политическата цена на Преспанското споразумение. Гръцкият премиер бе категоричен - 2019 г. ще бъде различна за страната, която ще се стреми да се справи със социалните проблеми, предизвикани от "Нова демокрация" и ПАСОК в годините на управлението им (2010-2015 г.). Първите стъпки в тази насока вече са предприети, отбеляза Ципрас в обръщението си към парламента.

Последните часове от двудневните дебати в гръцкия парламент бяха разгорещени. "Трагедия", "последен акт на политическа холера" и "парламентарна маневра с користни цели" бяха само част от определенията, които председателят на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис използва, за да характеризира политическия развод между СИРИЗА и "Независими гърци". Първата цел на Ципрас, съгласно думите на опозиционния лидер, е да гарантира оставането си на власт. Втората - да се прокара Преспанското споразумение, а третата - да бъдат внесени промени в състава на парламента, главно чрез рокади в АНЕЛ.

"Принуден съм да гласувам с "не" във вота на доверие в правителството", заяви Панос Каменос пред парламента, като същевременно допълни: "Не съм съгласен с Преспанското споразумение, ще следвам твърдата си позиция".

"Гласуваме против правителството, което заблуждава хората с обещания", заяви Димитрис Куцумпас (Комунистическа партия на Гърция) по време на дебатите за вота на доверие за правителството на СИРИЗА.

Председателят на „То Потами“ Ставрос Теодоракис потвърди, че партията му няма да подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас във вота на доверие, но отказа да поясни как ще подходи към Преспанското споразумение. В рамките на дебата в парламента, Теодоракис заяви, че гласуването на доверие към правителството е равносилно на подкрепа за договора за новото име на Македония, но същевременно подчерта, че обратното не е вярно.
„Положителният вот за Преспанското споразумение не означава вот на доверие към правителството“, са думите на лидера на „То Потами“, цитирани от изданието.
Първоначално партията обяви подкрепа за Преспанското споразумение, която впоследствие постави под въпрос.
В речта си депутатът от "То Потами" Йоргос Амирас обяви, че "ще спечелите гласовете, необходими за гласуването на доверието днес, но няма да съберете 151 гласа [за ратифициране] на Преспанското споразумение". Това може да се смята за ясен сигнал, че неговата партия е преразгледала първоначалната си подкрепа за договора за новото име на Македония.

В навечерието на вота на доверие към правителството на премиера Алексис Ципрас, председателят на партията „Съюз на центристите“ Василис Левентис увери, че Преспанското споразумение и ратификацията му ще бъдат отменени. „Какво може да направи мнозинството, какво може да направи един гражданин, когато види, че парламентът се опитва да ратифицира споразумение, срещу което са 70% от хората? Мислите, че ще бъдете победители, ако утвърдите сделката? Щяхте да бъдете такива, ако бяхте отишли при хората и ги бяхте опознали. Налагането на мнението ви на хората не е демокрация", заяви Левентис в рамките на дебата в парламента преди гласуването на вота на доверие.


Проправен е пътят за ратифициране на Преспанското споразумение


Мнозина анализатори са на мнение, че спечелването на вота за доверие е индикация за утвърждаването на Преспанското споразумение в гръцкия парламент. Без подкрепата на законодателния орган в Атина евроатлантическата интеграция на Македония ще бъде поставена под въпрос. Ако правителството на СИРИЗА обаче не успее да събере необходимите 151 гласа "за" ратифицирането на договора за името, за гърците това със сигурност ще означава извънредни избори.
В последните дни САЩ и Европейският съюз оказват натиск по всички канали, за да се опитат да осигурят ратифицирането на Преспанското споразумение с абсолютно мнозинство. Само така ще се гарантира присъединяване на Макединия към НАТО и получаването на дата за започване на преговори за членство в Общността. Намеренията на Запада бяха ясно демонстрирани с посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Атина и с похвалите на Вашингтон, откъдето в навечерието на гласуването на вота на доверие не пропуснаха да подчертаят ролята на Гърция като "стълб на сигурността" на Балканите. Последното бе припомнено в изявление на Държавния департамент на САЩ.
След гласуването Ципрас заяви по националната телевизия, че възнамерява да завърши мандата си, което означава провеждане на редовни парламентарни избори през октомври 2019 година. Съвсем скоро предстои да стане ясно дали той ще успее да завърши мандата си, а Македония - да предприеме следващата крачка към интеграцията си в НАТО и ЕС. Решаващо за бъдещето развитие и в двете страни е ратифицирането на Преспанското споразумение в гръцкия парламент.


Редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To VIMA (Гърция): Ципрас спечели вота на доверие и заяви, че правителаството ще изкара мандата си

To VIMA (Гърция): Ципрас спечели вота на доверие и заяви, че правителаството ще изкара мандата си

17 Януари 2019 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Атина. След вота Ципрас направи изявление по националната телевизия, в което обяви, че възнамерява да изкара мандата си до общите избори през октомври 2019-та, съобщава гръцкият вестник To VIMA.
Правителството спечели вота на доверие, който искаше, с абсолютно мнозинство от 151 гласа, включително и депутати от АНЕЛ и един бивш депутат от То Потами („Реката“ – нова центристка социаллиберална партия. – бел. ред.). Сега обаче притеснението идва от предстоящата ратификация на Договора от Преспа и промяната в позицията на „То Потами“.
В речта си пред парламента депутатът от То Потами Йоргос Амирас заяви „ тази вечер ще имате единият глас, който ви е нужен за вота на доверия, но няма да съберете 151 гласа, за да [ратифицирате] Преспанското споразумение”. Според коментаторите това е сигнал, че неговата партия ще преразгледа първоначалната си подкрепа за споразумението.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Премиерът Ципрас спечели вота на доверие

Politico: Премиерът Ципрас спечели вота на доверие

17 Януари 2019 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас спечели парламентарния вот на доверие в сряда вечерта, съобщава европейското издание на Politico и уточнява, че вотът беше предизвикан след диспут за промяна на името на Македония.
В подкрепа на Ципрас гласуваха 151 души от 300-членния гръцки парламент. Неговата лява партия СИРИЗА разполага със 145 гласа.
Премиерът поиска вота след като младшият партньор в управляващата коалиция, дясната партия „Независими гърци“ (АНЕЛ), напусна заради несъгласие по постигнатите договорености за името Македония.
"Аз помолих членовете на парламента да гласуват и да подкрепят онова, което започнахме преди четири години," заяви Ципрас преди да започне процедурата по вота.
През юни Гърция и Македония постигнаха споразумение за преименуване на Македония на Република Северна Македония.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕRT (Гърция): Отсъстващият от пленарната зала депутат на "Нова демокрация" изпрати писмо: Ако участвах в гласуването, нямаше да подкрепя правителството

ЕRT (Гърция): Отсъстващият от пленарната зала депутат на "Нова демокрация" изпрати писмо: Ако участвах в гласуването, нямаше да подкрепя правителството

16 Януари 2019 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Отсъстващият от пленарната зала депутат на опозиционната партия "Нова демокрация" Йоргос Касапидис изпрати писмо, в което увери, че ако присъстваше на гласуването на вота на доверие в гръцкия парламент, нямаше да подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас, предава държавната телевизия ERT.
Касапидис не присъстваше в залата поради здравословни причини. Изпратеното от него писмо не бе взето предвид, съгласно Правилника за работа на парламента, подчертава медията.
Ципрас спечели вота с подкрепата на шестима депутати извън СИРИЗА - Спирос Данелис от "То Потами" ("Реката") и четирима народни представители на "Независими гърци" -
Василис Кокалис, Елена Кундура, Танасис Папахристопулос и Костас Зурарис, както и независимата депутатка Катерина Папакоста.
Общо 148 депутати от опозиционните партии "Нова демокрация", "Движение на промяна", "Златна зора", "То Потами", Съюза на центристите и Комунистическа партия на Гърция, гласуваха против кабинета на Ципрас.
Гласуването започна в 10,30 часа местно време (съвпада с българското време), веднага след обръщението на премиера към депутатите.


Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Канал 5" (Македония): Ципрас събра необходимото мнозинство при вота на доверие в парламента

"Канал 5" (Македония): Ципрас събра необходимото мнозинство при вота на доверие в парламента

16 Януари 2019 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас събра необходимата подкрепа в парламента и спечели вота на доверие с гласовете на 151 от 300 депутати, предава македонската телевизия "Канал 5".
Ципрас спечели вота с подкрепата на шестима депутати извън СИРИЗА - Спирос Данелис от "То Потами" ("Реката") и четирима народни представители на "Независими гърци" -
Василис Кокалис, Елена Кундура, Танасис Папахристопулос и Костас Зурарис, както и независимата депутатка Катерина Папакоста.
Общо 148 депутати от опозиционните партии "Нова демокрация", "Движение на промяна", "Златна зора", "То Потами", Съюза на центристите и Комунистическа партия на Гърция, гласуваха против кабинета на Ципрас.
Гласуването започна в 10,30 часа местно време (съвпада с българското време), веднага след обръщението на премиера към депутатите. Във връзка с Преспанския договор, Ципрас подчерта, че неговата съвест и патриотичен дълг го задължават да използва историческата възможност да разреши десетилетния спор за името на Македония. Той увери, че е наясно с политическата цена на Преспанското споразумение.
Гръцкият премиер бе категоричен - 2019 г. ще бъде различна за страната, която ще се стреми да се справи със социалните проблеми, предизвикани от "Нова демокрация" и ПАСОК в годините на управлението им (2010-2015 г.). Първите стъпки в тази насока вече са предприети, заяви Ципрас в обръщението си към парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter (Гърция): Ципрас оцеля след вота на доверие

Greek Reporter (Гърция): Ципрас оцеля след вота на доверие

16 Януари 2019 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките депутати дадоха гласа си в подкрепа на Алексис Ципрас и неговото правителство в сряда вечерта, съобщава гръцката англоезична медия Greek Reporter.
Премиерът оцеля след вота на доверие, гласуван късно вечерта. 151 депутати са казали „ДА“ срещу 148 гласували с „НЕ“.
В неделя Ципрас се обърна към парламентаристите за вот на доверие, след като неговият младши партньор, партията АНЕЛ, напусна коалицията и изправи страната пред нов хаос и разпространи спекулации за вероятни предсрочни избори.
В пламенна реч пред Парламента във вторник премиерът Ципрас призова за възстановяване на доверието, като припомни, че неговата администрация е извадила страната от международните задължения и продължава да работи в тази насока.
Кирякос Мицотакис, лидерът на консерваторите от партия „Нова демокрация“, която има голяма преднина пред СИРИЗА в проучванията на общественото мнение, заяви, че разпадът на управляващата коалиция е „инсцениран развод“, чрез който се опитват да задържат това правителство във властта. Той заяви, че вотът на доверие трябва да даде гръцкият народ при избори „тук и сега“.
Ципрас настоява правителството му, което е в малцинство, да остане на власт до октомври, когато приключва четиригодишния му мандат.
Анализаторите вярват, обаче, че той ще обяви по-рано общи избори. Те подчертават трудностите, пред които се изправя едно правителство на малцинството и евентуално негативно влияние, което подобно управление може да окаже върху финансовите пазари.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA (Гърция): Правителството на Ципрас спечели вота на доверие с подкрепата на 151 депутати

ANA-MPA (Гърция): Правителството на Ципрас спечели вота на доверие с подкрепата на 151 депутати

16 Януари 2019 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Правителството на министър-председателя Алексис Ципрас спечели вота на доверие в парламента с подкрепата на 151 депутати в 300-местния законодателен орган, предава гръцката държавна агенция ANA-MPA.
Премиерът инициира предложението след оставката на Панос Каменос, лидер на "Независими гърци" (АНЕЛ), по-малкия член на управляващата коалиция. Каменос, заемаше поста на министър на националната отбрана, подаде оставка заради Преспанското споразумение за новото име на Македония.
Общо 148 депутати отхвърлиха предложението, а един депутат на основната опозиционна партия "Нова демокрация" Йоргос Касапидис отсъстваше от заседанието поради здравословни причини.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ципрас спечели вота на доверие от парламента

Kathimerini: Ципрас спечели вота на доверие от парламента

16 Януари 2019 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас спечели вота на доверие, което ще проправи пътя за ратифициране на Преспанското споразумение за новото име на Македония, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Ципрас спечели подкрепата на 151 депутати в 300-местния парламент в Атина, оправдавайки прогнозите на анализаторите.
Гръцкият премиер инициира вота на доверие в неделя, след като неговият коалиционен партньор Панос Каменос от "Независими гърци" подаде оставка в знак на протест срещу споразумението за новото име на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Алексис Ципрас планира посещение в Турция в началото на февруари

Kathimerini: Алексис Ципрас планира посещение в Турция в началото на февруари

16 Януари 2019 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас планира да посети Турция в началото на следващия месец, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Информацията е разпространена от телевизия Skai. която се позовава на представител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Според доклада точната дата на пътуването не е определена. Източниците разкриват, че гръцкият премиер ще посети Истанбул и вероятно още един град в Турция. Визитата на Ципрас ще се проведе на фона на напрегнатите отношения между Атина и Анкара, подчертават от редакцията.
Други подробности не се съобщават към момента.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Лидерът на АНЕЛ обвини бивши депутати за сделка, за да запазят министерските си постове

Kathimerini: Лидерът на АНЕЛ обвини бивши депутати за сделка, за да запазят министерските си постове

16 Януари 2019 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Панос Каменос, лидер на АНЕЛ (партия „Независими гърци“) обвини бивши партийни депутати за сделка, която са постигнали, да осигурят подкрепа за правителството във вота на недоверие, като им се гарантират позиции в кабинета. Това е направил в реч пред парламента по време на дебатите в сряда, съобщава електронното издание на гръцкия всекидневник Kathimerini.

“Те избраха министерски кресла срещу вот на доверие“, е заявил той пред законодателите и е добавил, че той ще гласува срещу правителството.
Каменос напусна миналата седмица управляващата коалиция. Той каза, че премиерът Алексис Ципрас му е съобщил, че Договорът от Преспа, който бе подписан между Атина и Скопие, ще бъде внесен в гръцкия парламент след изборите.
“От споразумението, което постигнахме с министър председателя, е ясно, че не сме се договорили за решение, което би могло да включва и понятието Македония“, заяви Каменос.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily (Русия): Как Александър Македонски предизвика политическа криза в Гърция

EA Daily (Русия): Как Александър Македонски предизвика политическа криза в Гърция

16 Януари 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Името на Македония, северната съседка на Гърция, вероятно ще бъде основната причина за предсрочни избори и смяна на правителството в Гърция, твърди Сергей Мануков в статия за руската информационна агенция EA Daily.
Инициатор на следващата политическа криза бе вече бившиятминистърът на отбраната и лидер на дясната националистическа партия „Независими гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос, младши коалиционен партньор на СИРИЗА.
Затова оставката на Камменос, заедно с шестима членове на партията, които също бяха част от правителството на Алексис Ципрас, доведе до разпадането на коалицията. От вторник Министерството на отбраната на Гърция се ръководи от началника на Генералния щаб, адмирал Евангелос Апостолакис.
Гърция пусна бариерата
Причината за оставката на Панос Каменос е неговото категорично несъгласие със споразумението, сключено през лятото на 2018 г. на брега на граничното на двете страни Преспанско езеро от премиерите на двете страни - Гърция и Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев.
„Проблемът е името на Македония, за която са дали живота си хиляди хора”, обясни Каменос мотивите си да напусне коалицията в рамките на неделната пресконференция. „Това не ми позволява да остана на министерския пост. Вече не подкрепям правителството, „Независими гърци“ си тръгват. Ще направим всичко възможно, за да не бъде утвърдено Преспанското споразумение в парламента“, увери Каменос.
Според това споразумение северната съседка на Гърция трябва да промени името си от „Република Македония” на „Република Северна Македония”. Промяната е чисто козметична. Добавянето на дума, подчертаваща географското местоположение на дадена страна, не променя същността й. Каменос, заедно с други гръцки националисти и между другото, не само с националисти, поиска термина „Македония“ да изчезне напълно от името на тази малка държава на Балканския полуостров, която до 1991 г. е била част от Югославия като една от шестте съюзни републики.
Повечето гърци смятат, че името «Македония" трябва да има само една териториална единица. Това, разбира се, е гръцката област Македония-Тракия, прославена от родения там преди около 2400 години Александър, който освен прозвището „Велик“ получава и прякора „македонски“. Седем десетилетия бяха необходими на Атина, първо от Белград, а после и от Скопие (столицата на Македония), за да замени името, но, разбира се, срещна категоричен отказ. Ситуацията се промени драматично, след като Македония получи независимост, когато страната реши да тръгне по западния път и да се присъедини към Европейския съюз и НАТО. Именно тук Гърция рядко използва правилото за вето, което гласи, че нито един от членовете на тези организации не трябва да се противопоставят на влизането на нови кандидати в състава им. Гърция, която е член и на ЕС, и на НАТО, беше против приемането на Македония под това име.
На 17 юни 2018 г. в с. Псарадес Алексис Ципрас и Зоран Заев подписаха споразумение, според което Македония променя името си на „Северна Македония”, а Гърция, в замяна на това, премахва възраженията за присъединяването на Скопие към обединена Европа и Северноатлантическия съюз.
На 30 септември в Македония се проведе референдум за промяна на името, резултатите от който, въпреки ниската избирателна активност, бяха счетени за валидни. Миналия петък македонският парламент въведе съответните изменения в Конституцията, според които Македония се нарича Северна Македония.
Сега всичко зависи от гръцкия парламент, без чието съгласие Преспанското споразумение не може да влезе в сила. Депутатите в Атина трябва да вземат решение относно споразумението през втората половина на януари. Въпреки позицията на „Независими гърци", Ципрас не трябва да има проблеми в парламента, защото членовете на други партии обещават да подкрепят договора.
Ципрас смята промяната на името на северната съседка като може би основната задача на правителството му на международната сцена, което ще помогне на Гърция да възстанови позициите си, които бяха силно отслабени през годините на криза и рецесия. Между другото, Алексис Ципрас вече четири месеца оглавява Министерството на външните работи на Гърция и е лично отговорен за външната политика.

Доверявай се, но проверявай
Излизането на Каменос от управляващата коалиция обаче може да се окаже скъпо за Ципрас, чиято партия има 145 места в 300-местния гръцки парламент, т.е. по-малко от половината, осигуряващи нормалната работа на законодателната власт. След излизането на АНЕЛ, Ципрас губи дори онова незначително мнозинство от два гласа, осигурени от партията на Каменос.
Загубата на мнозинството, разбира се, не означава автоматично гласуване на доверие или недоверие към правителството, но Ципрас, който няколко пъти публично каза, че не иска да оглави правителство на малцинството, реши да не отлага въпроса за неопределено време и след среща с Панос Каменос инициира вот на доверие. „Ние възнамеряваме незабавно да възстановим доверието в нашето правителство в парламента, за да продължим да работим по важни въпроси и проблеми", подчерта премиерът в неделно изявление.
Алексис Ципрас е опитен политик. Той е участвал в множество избори, референдуми и вотове както на доверие, така и на недоверие.
Каменос заяви, че няма да подкрепи бившия си партньор при гласуване на вота на доверие в парламента, защото всъщност това би означавало да се подкрепи споразумението за новото име на Македония. Въпреки това, Ципрас реши да рискува. Въпреки загубата на гласовете на АНЕЛ, шансовете му да спечели гласуването се оценяват от политолозите като положителни.
Факт е, че въпреки непреклонната позиция на Панос Каменос, в АНЕЛ няма единство. Според слуховете, четирима членове на партията, които са напуснали заедно с Каменос кабинета на министрите, са готови да подкрепят бившите си другари във вота на доверие в правителството в парламента. Освен тях депутатът Катерина Папакоста ще гласува за кабинета на Ципрас, както и Спирос Данелис, представител на „То Потами“.
„Мисля, че можем с увереност да кажем, че той (Ципрас) ще спечели вота на доверие в правителството благодарение на гласовете на редица депутати от„ Независими гърци”, които не възнамеряват да следват сляпо партийната линия по въпроса за името на Македония“, коментира политологът Панделис Капсис.
Възможен е и друг вариант, също благоприятен за Алексис Ципрас. При гласуване на доверие в правителството (кабинета) е достатъчно да се съберат само 120 гласа „за", но в същото време най-малко 60 депутати не трябва да участват в гласуването.

Предсрочните избори не могат да бъдат избегнати?

Разбира се, Алексис Ципрас се надява правителството му да оцелее. Въпреки това, мнозинството с един глас, естествено, не е достатъчно, за да се чувства напълно уверен. И дори да спечели, ще му бъде трудно. За да се възстанови икономиката на Гърция, която е силно пострадала от кризата и дълбоката рецесия, правителството на Ципрас трябва да работи неуморно. Въпреки това, шоковата работа най-вероятно ще бъде невъзможна – силната опозиция постоянно ще поставя пръчка в колелото.
Съгласно Конституцията, правомощията на парламента и правителството на Ципрас изтичат през септември 2019 година. Премиерът многократно е заявявал, че възнамерява да проведе нови избори най-късно през октомври, така че да му остане повече време за работа, тъй като кабинетът има много планове. На първо място, Алексис Ципрас би желал да приеме законопроект за защита на собствениците на жилища и повишаване на минималната работна заплата, както и редица други закони. Но загубата на мнозинство в парламента едва ли ще му позволи да завърши плановете си. Както и в случай на победа във вота на доверие в правителството, при поражение Алексис Ципрас най-вероятно ще трябва да проведе предсрочни избори.
В тях обаче шансовете на СИРИЗА и Ципрас да спечелят ще бъдат много по-ниски. Балансът на силите в Гърция не е в полза на лявата партия на Ципрас. Разбира се, изключително трудно е да се поддържа популярност в условията, при които министър-председателят на Гърция трябваше да действа през всичките си години на власт. Алексис Ципрас не успя да създаде чудо и не запази високия рейтинг и общественото доверие, което имаше, след като спечели изборите през 2015 година. Ако сега се проведат избори, според проучванията на общественото мнение, дясноцентристката опозиционна партия „Нова демокрация“ , водена от Кириакос Мицотакис, ще ги спечели. Нещо повече, спадът на левите е доста сериозен.
Трудно е да се предвиди как ще приключи следващата политическа криза в Гърция. Най-вероятно страната ще се възстанови през октомври. Но победа на „Нова демокрация“. не означава края на политическата криза. Въпреки убедителния превес над СИРИЗА, партията на Мицотакис може и да няма достатъчно гласове, за да създаде еднопартийно правителство и те, като Ципрас, преди четири години, ще трябва да съставят управляваща коалиция.
Дори и Мицотакис да няма проблеми с формирането на правителството (ако той, разбира се, спечели изборите), до 2020 г. нова политическа криза е напълно възможна. Следващата година депутатите ще трябва да изберат нов председател. Според гръцката конституция за избирането му ще бъде необходимо абсолютно мнозинство, т.е. 180 гласа.

Регионалният и привидно безинтересен въпрос за промяната на името на малка държава с население от малко над два милиона души обаче е в светлината на прожекторите. Освен това, не само в Европа, но и отвъд океана. Причината за този повишен интерес е простото обяснение - всичко, разбира се, е в географията.
Македония е разположена на Балканите, и всичко, което се случва на този полуостров, по исторически и геополитически причини, е от особено значение не само за Европа, но и за целия свят.
Балканите като цяло и Македония в частност са един от многобройните фронтове на борбата на Запада с Русия. Вашингтон и Брюксел са готови да изместят Москва от традиционната й сфера на влияние, която повече от три века е Балканският полуостров. Най-лесно е да направят това, като приемат Македония в Европейския съюз и НАТО. Това, както бе споменато по-горе, е възможно само със съгласието на Гърция. Затова, както в Европейската комисия, в щаба на НАТО, така и в Белия дом, те толкова ревностно подкрепиха привържениците на западния път на развитие на Македония и референдума за промяната на името.
Скопие, което никога не е било особено популярно сред великите сили, през август и септември миналата година стана за тях нещо като политическа Мека. Бившият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, еврокомисарят по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, германският канцлер Ангела Меркел и други известни политици дойдоха в столицата на Македония и обещаха звезди за страната. Те настойчиво обясняваха на македонците, че само Западът ще им даде стабилност и просперитет и ги убеди да гласуват за промяна на името.
„Ние не искаме Русия да направи в Македония това, което направи в много други страни", каза Джеймс Матис в навечерието на референдума.
„Виждали сме как в продължение на много години Русия се опитва да се намесва в демократичните политически процеси, протичащи в този регион”, повтори Йенс Столтенберг и останалите западни агитатори.
Въпреки такова убедителното агитиране, прозападният референдум на Зоран Заев и неговите поддръжници явно се провалиха. От една страна, повече от 91% от неговите участници гласуваха за промяна на името и следователно за началото на преговорите за членство в ЕС, но от друга страна, само 37% от 1,8 милиона регистрирани гласоподаватели дойдоха на изборите. Според македонските закони, с избирателна активност под 50%, резултатите от референдумите се считат за невалидни, но за министър-председателя Заев и неговите поддръжници, както се оказа, законите не са написани. Те, заедно със Запада, обвиниха Москва за ниската избирателна активност. Що се отнася до Русия, както твърдят привържениците на западния път на развитие на Македония, тя се бори с още повече сили за западната част на Балканския полуостров след загубата на Черна гора през 2017 г., която се присъедини към НАТО.
Двудневната визита на Ангела Меркел в Атина миналата седмица, в навечерието на оставката на Панос Каменос, красноречиво говори за вниманието, което все още отделя Западът за „безинтересната“ за всички Македония. Канцлерът на ФРГ благодари на Алексис Ципрас за смелостта, демонстрирана с подписването на Преспанското споразумение и подчерта, че то ще е от полза за цяла Европа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Председателят на „То Потами“ не разкрива как партията му ще гласува за Преспанското споразумение

Kathimerini: Председателят на „То Потами“ не разкрива как партията му ще гласува за Преспанското споразумение

16 Януари 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на „То Потами“ (Река) Ставрос Теодоракис потвърди, че партията му няма да подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас във вота на доверие, но отказа да поясни как ще подходи към Преспанското споразумение, коментират в редакцията на електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В рамките на дебата в парламента, Теодоракис заяви, че гласуването на доверие към правителството е равносилно на подкрепа за договора за новото име на Македония, но същевременно подчерта, че обратното не е вярно.
„Положителният вот за Преспанското споразумение не означава вот на доверие към правителството“, са думите на лидера на „То Потами“, цитирани от изданието.
От редакцията припомнят, че първоначално партията обяви подкрепа за Преспанското споразумение, която впоследствие постави под въпрос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Василис Левентис, „Съюз на центристите“: Преспанското споразумение и ратификацията му ще бъдат отменени

Василис Левентис, „Съюз на центристите“: Преспанското споразумение и ратификацията му ще бъдат отменени

16 Януари 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Атина. В навечерието на вота на доверие към правителството на премиера Алексис Ципрас, председартелят на партията „Съюз на центристите“ Василис Левентис увери, че Преспанското споразумение и ратификацията му ще бъдат отменени, съобщава електронното издание на атинския вестник To Vima.
„Какво може да направи мнозинството, какво може да направи един гражданин, когато види, че парламентът се опитва да ратифицира споразумение, срещу което са 70% от хората? Мислите, че ще бъдете победители, ако утвърдите сделката? Щяхте да бъдете такива, ако бяхте отишли при хората и ги бяхте опознали. Налагането на мнението ви на хората не е демокрация", заяви Левентис в рамките на дебата в парламента преди гласуването на вота на доверие.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini:  Изключеният от „То Потами“ Спирос Данелис ще подкрепи правителството на Алексис Ципрас, но отрече да става член на СИРИЗА

Kathimerini: Изключеният от „То Потами“ Спирос Данелис ще подкрепи правителството на Алексис Ципрас, но отрече да става член на СИРИЗА

16 Януари 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Изключеният от центристката партия „То Потами“ Спирос Данелис защити решението си да подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас във вота на доверие, подчертавайки, че това не означава, че ще се присъедини към СИРИЗА, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Данелис бе изключен от партията, след като обяви, че възнамерява да подкрепи правителството във вот на недоверие. Обяснявайки позицията си по време на дебата в парламента, той заяви: „Бях казал, че трябва да дадем вот на доверие на правителството, ако той е свързан с македонския въпрос. Видях, че има такова противоречие: казвахме, от една страна, че е патриотичен дълг и национален императив да ратифицираме Преспанския договор, а от друга страна, не разбрахме, че съществуването на това конкретно правителство е естествена предпоставка за гласуването на това споразумение”.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Katimerini: СИРИЗА се стреми да преначертае политическата карта, формирайки „прогресивно мнозинство“

Katimerini: СИРИЗА се стреми да преначертае политическата карта, формирайки „прогресивно мнозинство“

16 Януари 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Правителството на премиера Алексис Ципрас изглежда уверено в осигуряването на 151 гласа, необходими за оцеляването му във вота на доверие в гръцкия парламент, затова фокусът вече се прехвърля върху въпроса дали управляващата СИРИЗА ще събере мнозинство, за да подкрепи Преспанското споразумение, коментират в редакцията на водещия атински ежедневник Kathimerini.
СИРИЗА има 145 депутати в 300-местния законодателен орган и се нуждае от подкрепата на най-малко 151 депутати, за да ратифицира споразумението с Бившата югославска република Македония (БЮРМ), което предизвика оттеглянето на „Независими гърци“ (АНЕЛ) от коалицията в Атина.
Тъй като въпросът става все по-спорен след напускането на АНЕЛ, тежестта попада върху партията „То Потами“, с шест места в парламента, за ратифициране на сделката и предотвратяване на перспективата за сериозни политически и социални разриви.
Намерението на правителството да привлече подкрепата на отделни депутати бе подчертано от вицепремиера Янис Драгасакис в речта му във втория ден от дебатите в парламента. „Искането за гласуване на доверие [към правителството] е по-дълбок политически въпрос и засяга не само настоящето на това правителство, но и неговите перспективи”, подчерта Драгашакис.
„Гласуването на доверие не е за по-голямо удобство, насочено към удължаване на живота на правителството за няколко месеца. Това е началото на общо разклащане на политическия пейзаж, насочено към ново прогресивно мнозинство, широко партньорство, което ще състави план за за Гърция”,добави Драгасакис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): „Ти ще предадеш нашата Македония“: Гърция осъмна с плакати срещу депутати, които ще гласуват за Преспанското споразумение

„Макфакс“ (Македония): „Ти ще предадеш нашата Македония“: Гърция осъмна с плакати срещу депутати, които ще гласуват за Преспанското споразумение

16 Януари 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Постери с призиви към гръцките депутати да гласуват против Преспанското споразумение се появиха в редица градове в южната ни съседка, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на местни медии.
Плакатите са със снимки на народни представители от СИРИЗА и партията „Независими гърци“, до които стои надпис: „Ти ще предадеш нашата Македония“. Не е ясно кой стои зад кампанията, проведена в навечерието на гласуване на вота на доверие към правителството на премиера Алексис Ципрас.
Очаква се до края на месец януари Преспанското споразумение да бъде внесено за гласуване в гръцкия парламент. Управляващите в Атина увериха, че имат необходимата подкрепа за ратификацията на договора за новото име на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гръцки вицепремиер: Алексис Ципрас ще спечели вота на доверие

Гръцки вицепремиер: Алексис Ципрас ще спечели вота на доверие

16 Януари 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Алексис Ципрас ще спечели вота на доверие, заяви вицепремиерът Янис Драгасакис часове преди гласуването, като също така той е убеден, че и договорът от Преспа ще спечели необходимото мнозинство, предава Reuters.
Вицепремиерът на Гърция заяви, че правителството ще стане по-силно, след като спечели вота на доверие по-късно в сряда и ще може да осигури подкрепата на парламента за споразумение за прекратяване на спора за името на Македония (Бивша югославска република Македония (БЮРМ)в материала).
Гръцките противници на споразумението твърдят, че новото име на БЮРМ - „Република Северна Македония“ - постигнато след десетилетия на спорове между Атина и Скопие, представлява опит за присвояване на гръцката идентичност. Македония е името на най-големия северен регион на Гърция.
Ципрас заяви, че ако спечели гласуването с абсолютно мнозинство от 151 в 300-местния парламент, той ще внесе така Договора от Преспа в Парламента за одобрение този месец. Ако загуби вота на доверие обаче, гръцкият премиер ще насрочи парламентарни избори незабавно.
Предсрочните избори могат да забавят изпълнението на реформите, приватизацията и усилията на Гърция да се върне на пазарите на облигации. Партията на Ципрас изостава с до 12 пункта зад основната консервативна партия "Нова Демокрация", която се противопоставя на сделката.
Драгасакис заяви, че спечелването на двете гласувания (вота на доверие и ратификацията на Договора от Преспа ще възстанови политическата стабилност в страната и ще позволи на Гърция да се върне на пазарите на облигации, когато настъпи времето.
Въз основа на конституцията на страната, Ципрас трябва само да осигури половината от присъстващите по време на гласуването и най-малко 120 гласа от 300 депутати за да спечели. Но той се надява да получи 151 гласа и да има абсолютно парламентарно мнозинство.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония) : Вотът на доверие в гръцкия парламент ще се гласува около полунощ

„Курир“ (Македония) : Вотът на доверие в гръцкия парламент ще се гласува около полунощ

16 Януари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Тази сутрин, около 10 часа местно време (съвпада с българското), започна втория и последен ден от дебатите в гръцкия парламент за вота на доверие на правителството, което ще завърши с гласуване в полунощ, предаде кореспондента на Македонската информационна агенция (МИА), цитиран от скопското електронно издание “Курир“.
Днешното разискване продължи с изказвания на депутати и министри от правителството.
Малко преди гласуването гръцкият премиер Алексис Ципрас ще направи ново обръщение.
Според последните преброявания и публично представени становища от депутатите, правителството на Ципрас ще получи необходимите 151 гласа, пише изданието.
Освен 145-те депутати на СИРИЗА се очаква положително да гласуват независимата депутатка Катрин Папакоста, двама бивши и двама настоящи членове на Независими гърци - Елена Кунтура, Василис Кокалис, Танасис Папахристопулос и Костас Зурарис, както и вече бившият депутат от центристката партия „Потами“ Спирос Данелис.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Нова Демокрация“ води на СИРИЗА с 15 процента според последното проучване

Kathimerini: „Нова Демокрация“ води на СИРИЗА с 15 процента според последното проучване

16 Януари 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Атина. „Нова Демокрация“ води на СИРИЗА с 15 процента според последното проучване, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Гръцката консервативна опозиция поддържа силна преднина пред управляващата лява партия, според ново проучване на общественото мнение, публикувано в сряда.
Проучването показва, че „Нова Демокрация“ ще получи 31,5 процента от гласовете, ако изборите се проведат сега, срещу 16,5 процента за СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас.
Проучването сочи 4.3 процента подкрепа за крайнодясната Златна зора. Гръцката комунистическа партия набира 4.1 процента , а левият алианс „Движение за промяна“ - 3.8%.
Същото проучване показа, че „Независими Гърци“ набират 1.3 процента и центристката партия „Потами“ би получила 0,7 процента, което означава, че и двете партии няма да влязат в парламента.
Междувременно проучването установи, че консервативният лидер Кириакос Мицотакис се счита за най-подходящия кандидат за министър-председател от 34,8% от анкетираните срещу 23,3%, които одобряват Ципрас.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дора Бакояни: СИРИЗА предлага финансови стимули на депутати от други партии

Дора Бакояни: СИРИЗА предлага финансови стимули на депутати от други партии

16 Януари 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият консервативен външен министър Дора Бакояни заяви в сряда, че правителството предлага финансови стимули на депутатите, които не са членове на СИРИЗА, за тяхната подкрепа при гласуването на доверие, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В коментари, направени пред гръцкия телевизионен канал Skai, Бакояни каза, че вярва, че левият премиер Алексис Ципрас ще събере 151 гласа в 300-местния парламент на Гърция, за да гарантира оцеляването на своето правителство „чрез методи, напомнящи политическа сделка“.
Бившият външен министър от „Нова Демокрация“ каза, че очаква правителството да внесе Договора от Преспа в Парламента веднага след приключване на гласуването за доверие.
В допълнение към подкрепата на 145 депутати от СИРИЗА и независимата Катерина Папакоста, която е заместник-министър на защитата на гражданите, правителството изглежда има подкрепата на четирима депутати от партията „Независими гърци“, както и на центристкия депутат от „Потами“ Спирос Данелис.
В същото интервю Бакояни заяви, че вероятно предсрочни парламентарни избори ще се проведат през март.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Договорът от Преспа ще влезе в гръцкия парламент на 21 или 22 януари

„Телма“ (Македония): Договорът от Преспа ще влезе в гръцкия парламент на 21 или 22 януари

16 Януари 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Ратифицирането на Договора за името на Македония ще бъде гласувано в гръцкия парламент на 21 или 22 януари, съобщава македонският телевизионен канал“Телма“, като се позовава на дипломатически източници.
Източниците на телевизионния канал твърдят, че се очаква споразумението за името да бъде ратифицирано с повече от 151 гласа. По-рано премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че първо ще бъде ратифициран Договорът за името и едва тогава гръцкият парламент ще приеме протокола за членството на Македония в НАТО.
След като Гърция ратифицира двата документа, Договорът от Преспа ще започне да се прилага.
Днес в гръцкия парламент се очаква да бъде гласуван вот на доверие на гръцкия кабинет, който беше поискан от премиера, след като коалиционният партньор – партията „Независими гърци“ на Панос Каменос напусна кабинета и оттегли доверието си от него именно заради Договора от Преспа. Според прогнозите премиерът ще спечели искания вот, коментира телевизионния канал.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Efimerida (Гърция): Теодоракис премисли – „То Потами“ изглежда се отказа да подкрепи Преспанския договор

Efimerida (Гърция): Теодоракис премисли – „То Потами“ изглежда се отказа да подкрепи Преспанския договор

15 Януари 2019 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Йоргос Мавротас, вицепредседателят на „То Потами“ (Реката), подсили появилите се в последните часове слухове, че неговата партия може да преосмисли решението си да гласува в полза на Преспанския договор в парламента и да се въздържи, пише електронното издание на вестник Efimerida.
Както пише изданието, Мавротас първо е казал, че „То Потами“ подкрепя Преспанския договор: „Договорът е резултат от преговори с повече позитиви, отколкото негативи за нашата страна и затова ние го подкрепяме. Трябва да гледаме към бъдещето със самочувствие, за да играем ролята на стълб на стабилността в региона. Споразумението е резултат също и от международния контекст, който е трудно да се предвиди накъде ще тръгне в бъдеще“.
Той обаче е добавил: „Националният интерес обаче със сигурност трябва да надделее и предвид общия политически климат ние ще намерим начин да изразим себе си по правилния начин“.
Съгласно информацията, интерпретацията на това, което е заявил вицепредседателят на партията е, че в момента има две предложения в „То Потами“.
Едното е да се гласува с „да“ за Преспанския договор, а другото е партията да се въздържат от гласуване като не влязат в зала.
„Ефимерида“ посочва, че е първото издание, което е писало, че председателят на „То Потами“ е изключително загрижен от това, че Преспанския договор не се приема добре в обществото и мнозина ще интерпретират подкрепата за него като вот на доверие към правителството на Ципрас, а това са достатъчни причина, за да промени фракцията намеренията си.
Вестникът пише още че натискът от избирателите на „То Потами“ също се е интензифицирал и те са поискали от Теодоракис да обясни как се бори с популисткото правителство „СИРИЗАНЕЛ“ (СИРИЗА и АНЕЛ).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Митрополитът на Пирея призова всички гърци да протестират срещу Преспанския договор в неделя

Protothema (Гърция): Митрополитът на Пирея призова всички гърци да протестират срещу Преспанския договор в неделя

15 Януари 2019 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Митрополитът на Пирея Серафим заяви, че се противопоставя категорично на споразумението за името между Атина и Скопие в циркулярно съобщение, пише електронното издание на вестник Protothema.
Бойкият църковен лидер, както пише изданието, призова всички гърци да участват в неделния митинг „Македония е Гърция“ на площад Синтагма в Атина.
Освен другото, митрополитът определи договора като документ, който подкопава националната сигурност на Гърция и дава почва за неисторически и експанзионистки претенции на БЮРМ.
Религиозният лидер на Пирея заяви също, че договорът е изключително обидно за 3000-годишната история на Гърция, тъй като премахва всички правни понятия чрез отстъпването без борба на свещеното име на Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фофи Генимата, председател на ПАСОК и „Движение за промяна“: За нас, вие сте правителство на малцинството, не ви вярваме

Фофи Генимата, председател на ПАСОК и „Движение за промяна“: За нас, вие сте правителство на малцинството, не ви вярваме

15 Януари 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Атина. „За нас, вие сте правителство на малцинството. Не ви вярваме“, заяви председателят на „Движение за промяна“ (КИНАЛ) Фофи Генимата по време на парламентарните дебати във вторник за вота на доверие към правителството на СИРИЗА, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Няма лимит на унижението, трябваше да насрочите предсрочни избори. Не го правите, защото ви е страх от хората“, добави още лидерът на ПАСОК.
Генимата посочи, че изтеглянето на Панос Каменос от правителството е „предварително планиран фарс“.
Залогът на изборите е по-голям от това как ще бъде разпределена властта, заключи лидерът на лявоцентристката коалиция „Движение за промяна“. Тя предвиди, че гръцкият народ ще направи КИНАЛ силна партия със своя вот и предупреди, че в противен случай, страната ще бъде хвърлена в проблеми и раздори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.