НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Община Поморие: Ще бъдат изградени буни за запазване и защита на брега в Ахелой

Община Поморие: Ще бъдат изградени буни за запазване и защита на брега в Ахелой

15 Януари 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Ахелой. Големи проекти ще преобразят Ахелой още тази година, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. „Основна задача пред нас е развитието на град Ахелой. В момента само Поморие генерира приходи и издържа цялата община. Това е все по-непосилна задача, като се има предвид увеличените активи на Общината и високите очаквания на жителите ѝ. Трябва ни втори стълб, който да генерира приходи и това е именно Ахелой, защото е единственият друг град, разположен на морския бряг”, каза кметът на Община Поморие Иван Алексиев по време на срещата за обсъждане на проектобюджета за 2019 г. в град Ахелой. Едно от най-значимите неща в тази посока е изграждането на буни за запазване и защита на ахелойския бряг. Проектът, който освен буни, включва и изграждане на пристан, вече е внесен в регионалното министерство и очаква одобрение за финансиране.
През пролетта на 2019 г., предстои да бъде решен и още един от проблемите на града – канализацията на Ахелой ще бъде заустена в Пречиствателна станция Равда. Това ще се случи благодарение на два големи инвестиционни проекта, които се реализират в момента на територията на Ахелой. Доброто сътрудничество и партньорство между инвеститорите и Общината доведе до разработване на цялостно развитие на зоната, в която са инвестициите, включително и изграждане на водопровод, ремонт и заустване на отпадните води в канално-помпена станция, а оттам и в Пречиствателна станция Равда чрез тласкател. Освен за инфраструктурата, тези инвестиции ще спомогнат и за туристическото развитие на града, осигурявайки над 4 000 легла и над 500 работни места в Ахелой.
По програмата за развитие на селските райони и Местната инициативна група Поморие ще се извърши основен ремонт на три основи улици в Ахелой – Рила, Струма и Искър. По същата програма е одобрен и проект за изграждане на екоалея, разположена между морския бряг и Поморийското солено езеро, която да свърже Ахелой с Поморие.
„Спомням си, че преди години с вас коментирахме кога ще изчистим залива – той вече е чист; кога ще се изгради обхода – и той е факт; много пъти обсъждахме въпроса за изграждане на детска ясла – строителството ѝ започва; за буните, за улиците и много други.
Полагаме много усилия да променим Ахелой, но основното беше да се изведе трафикът от града. Убеден съм, че отсега нататък нещата ще започнат да се случват. Необходимо ни е малко разбиране и малко повече комуникация помежду ни”, заключи кметът Иван Алексиев в края на срещата.
На обществено обсъждане присъстваха още заместник-кметът на Община Поморие Янчо Илиев, председателят на Общинския съвет Адам Адамов, кметът на Ахелой Иван Георгиев и общинските съветници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.