НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: изпробваха нова руска ракета „въздух-земя“ в бойни условия в Сирия

ТАСС: изпробваха нова руска ракета „въздух-земя“ в бойни условия в Сирия

23 Март 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Най-новата руска ракета "продукт 305" се тества в бойни условия в Сирия, предава TACC, като се позовава на източник в военно-промишления комплекс.
По-рано друг източник в отбранителната индустрия съобщава, че ракетата „продукт 305“, предназначена за хеликоптер Ми-28НМ, може да унищожава бронирани автомобили и стоманобетонни укрепления, има максимален обхват от повече от 25 км. Ракетата лети към целта според бордовата инерциионна навигационна система, като самонасочващата глава се включва в последната част на траекторията.
Ми-28НМ е модернизирана версия на хеликоптера Ми-28Н „Нощен ловец". Хеликоптерът получи фундаментално нов локатор, осигуряващ кръгов изглед (разположен в обтекателя над основния ротор),както и нова система за управление с елементи на изкуствен интелект.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM (Русия): Русия разработва фрегати, способни да носят до 50 крилати ракети, включително хиперзвуковите „Циркон“

REGNUM (Русия): Русия разработва фрегати, способни да носят до 50 крилати ракети, включително хиперзвуковите „Циркон“

17 Март 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Северното проектно-конструкторско бюро (ПКБ) е започнало да разработва конструкторска документация за модернизиране на фрегатите проект 22 350М, така че да могат да носят на борда до 48 крилати ракети „Калибър“, предава руската агенция REGNUM, като се позовава на източник от военно-промишления комплекс.

Към момента проектирането на дизайна на корабите е завършено и сега ПКБ е пристъпило към обработката на работната документация за фрегатата в съответствие с тактико-техническите изисквания на поръчителя.

Водоизместимостта на тези кораби ще бъде увеличена до 7 хиляди тона, а максималният боекомплект крилати ракети „Калибър“ на борда им ще бъде 48 ракети. Освен това в арсенала на новите фрегати ще влизат и хиперзвуковите ракети „Циркон“.

Също така е станало ясно, че новите фрегати ще получат единна универсална автоматизирана система за управление на огъня на всички видове корабни средства за поражение. Това са и артилерията, и средствата за радиоелектронна борба, и всички видове ракетно оръжие – зенитни ракети, противокорабни ракети, ракети за поразяване на наземни цели, както и противоподводни средства.Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Русия има условия за многостранен Договор за ракети със среден и малък обсег

Известия: Русия има условия за многостранен Договор за ракети със среден и малък обсег

18 Февруари 2019 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва ще приветства ново всеобхватно споразумение за ракети със среден и малък обсег, ако всички държави, притежаващи такива оръжия, се присъединят към него. Това казаха за „Известия“ високопоставени събеседници от руските дипломатически кръгове. Освен това трябва да говорим не само за „неудобните за САЩ” държави - Китай, Северна Корея, Иран, но и, например, за съюзниците в Европа - Франция и Великобритания - и други. Както беше отбелязано в Съвета на Федерацията, такова споразумение би било „идеален сценарий“, но американските партньори едва ли ще се съгласят.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп веднага след прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) на 2 февруари увери световната общност, че новото всеобхватно споразумение ще замени старото и ще бъде подписано в „красива стая“. И, разбира се, според американския лидер, Китай определено ще бъде сред подписалите го. Както казва източник от руските дипломатически кръгове за „Известия“, през цялото това време Вашингтон убеждаваше Москва, че прекратяването на ДРСМО не е срещу Руската федерация, защото основната цел е да се обвърже Китай с ограниченията.
„Дори ако приемем, че това е изключително срещу Китай, тогава защо беше необходимо да се прекрати предишното споразумение? Говорейки за глобално споразумение, те очевидно нямат предвид техните съюзници в Европа“, каза източникът пред „Известия“. „Русия ще се съгласи на такъв договор, но само при условие, че всички страни с подобни оръжия ще се присъединят. Как американците, например, ще убедят Франция да подпише такъв документ, е абсолютно неразбираемо.
Друг източник добави, че в допълнение към Северна Корея, Иран и Китай, има още Индия, Пакистан и Израел. Малко вероятно е Ерусалим да се откаже от такива ракети. В допълнение, източникът припомни, че Москва вече няма да предлага инициативи по този въпрос, защото, както заяви руският президент Владимир Путин, всички предложения отдавна са на американската маса. Според член на комисията по отбрана на Съвета на федерацията Франц Клинцевич, би било правилно да се сключи „глобално споразумение“ за ДРСМО.
„Малко вероятно е да бъде сключен наистина глобален договор за ракети със среден и малък обсег, който да забранява на всяка страна да има наземни крилати ракети с обхват от 500 до 5500 км“, заяви Ричард Уайц, директор на Центъра за военно-политически анализ към института „Хъдсън“.
„Защо е било необходимо да се наруши предишното споразумение, за да можем по-късно да говорим за необходимостта от сключване на ново, ако е възможно просто да се ангажираме с неговото разширяване?“ Така депутатът от Социалдемократическата партия на Германия Кнут Флекенщайн е убеден, че вместо да се унищожи ДРСМО, си заслужава да се „привлекат трети държави към него“.
„Европа може да играе по-важна роля, като поеме ролята на посредник в преговорите между Съединените щати и Русия и по този начин да осигури развитието и продължаването на договора, каза германският политик в разговор с „Известия“. „Мисля, че би било добре, ако Европейският съюз се опита да започне тристранни преговори с участието на Вашингтон и Москва. В крайна сметка говорим не само за тяхната сигурност, но и за нашата, европейската“.
В съответствие със споразумението, подписано през 1987 г., Москва и Вашингтон се отказаха от производството, използването и съхранението на балистични ракети със среден и малък обсег.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО може да разшири присъствието си в Черно море

ТАСС: НАТО може да разшири присъствието си в Черно море

14 Февруари 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Северноатлантическия алианс разглежда възможността за разширяване на своето присъствие в Черно море, като този въпрос е обсъден на неформална закуска в четвъртък с министъра на отбраната на Украйна Степан Полторак, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.
„Имахме много хубава дискусия на закуска. Всички членове на НАТО подкрепят Украйна политически и практически. Разглеждаме какво още можем да направим. Имаме различни тръстови фондове, поддръжка в киберсигурността, сътрудничество в акваторията на Черно море. Обсъждаме възможността за разширяване на нашето присъствие в Черно море, където след няколко дни ще се проведат учения с участието на кораби на НАТО“, заяви той на пресконференция след края на заседанието на Съвета на НАТО в Брюксел.
При това той подчерта, че „Алианса вече значително увеличи присъствието си в морето, въздуха и на земя в рамките на подкрепата за Украйна“.
По неговите думи, министрите на отбраната са обсъдили цялостната ситуация в Украйна, включително инцидента в Азовско море през ноември 2018 година, Освен това, членовете на Алиансаса призовали Киев да продължи с провеждането на реформи и конкретно да реализира препоръките на Венецианската комисия за образованието.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Членството на Турция в НАТО: Едно трудно пътешествие от 1952 година насам

Daily Sabah: Членството на Турция в НАТО: Едно трудно пътешествие от 1952 година насам

14 Февруари 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пътят на Турция вНАТО започна преди 67 години този месец, само три години след основаването на организацията, и оцелява до днес с различни възходи и падения. Връзката се променя, въпреки че и двете страни са ангажирани с Алианса и получават взаимни ползи от него, пише електронното издание на вестник Sabah в материал, представен без редакторска намеса.

В сряда министрите на отбраната на НАТО се събраха в Брюксел на двудневна среща. Турция, представлявана от министъра на отбраната Хулуси Акар, срещна с гръцкия си колега Евангелос Апостолакис в кулоарите на форума, където двамата обсъдиха текущите въпроси между страните.
Както Турция, така и Гърция станаха членове на НАТО през 1952 г. като част от първото движение за разширяване на организацията. Обаче, присъединяването към организацията дойде на висока цена; Първоначално Турция се сражаваше с членовете на НАТО в Корейската война, като загуби 721 войници, а след това получи право да бъде член на организацията, тъй като предишните й опити да се присъедини към нея бяха неуспешни.
Понастоящем НАТО има 29 членове и е предназначена да бъде колективна отбранителна организация; да защитава неделима сигурност, свобода и общи ценности на нейните членове. Членството в организацията се възприема от Турция като нещо, което може да допринесе положително за икономическото, военното и политическото развитие на страната.
Оттогава Турция е жизненоважен съюзник, който осигурява на НАТО връзка на изток и контрол на върху проливите.
„Турция отдава най-голямо значение на ролята на НАТО за поддържане на сигурността и стабилността в евроатлантическата зона и за осигуряване на форум за политически и военни консултации по теми, които представляват интерес за нейните членове“, е позицията на турското външно министерство относно отношенията с НАТО. „Неделимостта на сигурността на съюза, солидарността между съюзниците и справедливото разпределение на риска и тежестта, както и правилото за консенсус, са ръководните принципи на НАТО и трябва да останат такива“, добавят от там.
Турция, която има втората по големина армия в организацията след САЩ, е една от държавите-членки на НАТО в рамките на Мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан и е водеща страна в региона на Кабул. Като част от задълженията си като държава от НАТО в Кабул, Турция също така защитава летище Хамид Карзай в Афганистан.
Страната също така предоставя постоянна военноморска помощ на мисиите на НАТО в Егейско море, докато ръководи регионални инициативи, включително дейностите на постоянната морска група на НАТО (SNMG) в Черноморския регион.
Турция също е домакин на много инициативи на НАТО. В западна провинция Измир има щабквартира на НАТО, въздушна база в южна провинция Адана, друга в Диарбекир корпус за бързо реагиране на НАТО в Истанбул. Също така е домакин на радар AN / TPY-2 в източната провинция Малатия като част от проекта за ракетния щит на организацията.
Отделно от всичко това, само през 2018 г. Турция е предоставила 101 милиона долара за общото финансиране на НАТО.

НАТО разочарова Турция повече от веднъж през годините

Като една от страните, които допринасят най-много за мисиiта на организацията, Турция очаква подкрепа от НАТО във всички аспекти и е готова да действа по същия начин в замяна. Въпреки че пътешествието на страната в НАТО е пълно с съвместни мисии, то е пълно и с разочарования и предателства.
Първото разочарование дойде през 1964 г., когато Турция реши да предприеме действия в Кипър, където кипърските турци страдаха от кипърските гърци. Президентът на САЩ по това време, Линдън Джонсън, изпрати писмо до турския президент Исмет Иньоню, като каза, че в случай на нахлуване на острова, НАТО няма да бъде на страната на Анкара.
Известен като "Писмото на Джонсън", инцидентът стана първото от многото предателства на НАТО и остави негативно впечатление в турското общество. През 1974 г. разочароващото поведение на САЩ продължи с ембарго върху продажбата на оръжие на Турция след намесата на страната в Кипър.
Кипърският случай и отношението на САЩ и НАТО по време на процеса никога не бе забравено в Турция и даде началото на антинатовските и антиамериканските настроения в страната, които продължават да са силни десетилетия по-късно.
Една от причините за продължаващите негативни чувства към НАТО е позицията на организацията против борбата на Турция срещу тероризма, особено с ПКК (Работническата партия на Кюрдистан).
В края на 90-те години, когато борбата срещу ПКК бе на върха в Турция, особено в източните райони на страната, Германия заяви, че Турция използва оръжие срещу цивилни и й наложи ембарго, вместо да подкрепи Анкара.
С времето, заставането на страната терористите, а не на Турция, стана принцип за много страни-членки на НАТО, особено за САЩ. Вашингтон подкрепя сирийския филиал на ПКК – „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС/YPG), въпреки предупрежденията на Турция, че групата е заплаха за сигурността й.
Анкара е разгневена от подкрепата на САЩ за „Сирийските демократични сили“ (СДС), доминирана от ОНС, под претекст за борба с „Ислямска държава“. САЩ предоставиха военно обучение и доставиха камиони с оръжие на сирийските кюрди, без да се съобразяват с предупрежденията от страна на Анкара, че партньорството с една терористична група за борба с друга не е приемливо.
Турция твърди, че оръжията в крайна сметка са прехвърлени на ПКК, която е определена за терористична група от САЩ, Турция и ЕС и в крайна сметка се използват срещу Турция.
Що се отнася до Фетулахистката терористична организация (ФЕТО), НАТО показа известна подкрепа за Турция. По повод първата годишнина от неуспешния опит за преврат в Турция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза: „Повтарям силното си послание, че всеки опит за подкопаване на демокрацията в някоя от нашите съюзнически държави е неприемлив“.
ФЕТО, ръководена от живеещия в САЩ Фетулах Гюлен, се опита да свали турското правителство и да завземе властта на 15 юли 2016 г. Опитът за преврат беше предотвратен от лоялни военни части, полицейски части и милиони турски граждани. Около 250 души, предимно цивилни, бяха убити от войници от пучистите. И все пак САЩ, въпреки че получиха доказателства за ролята на ФЕТО в опита за преврат, не са екстрадирали Гюлен в Турция. НАТО също така изостави Турция и не я подкрепи в гражданската война в Сирия. През 2012 г. Турция поиска от НАТО на нейните граници да бъдат поставени ракети „Пейтриът“. Въпреки това, въпреки че ракетите бяха в Турция за известно време, скоро страните от НАТО ги върнаха, оставяйки Турция да се защитава сама.
През 2017 г., в един унизителен инцидент за Турция, по време на съвместни военни учения на НАТО в Норвегия, снимка на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на Турция, беше поставена сред снимките на „вражеските държави“. По това време бе създаден и фалшив „Фейсбук“ акаунт под името на президента Реджеп Тайип Ердоган с публикации, благоприятстващи "вражеските държави".
След като турски военни длъжностни лица забелязаха инцидентите, НАТО предприе необходимите мерки и бе дадено обещание на Турция.
Въпреки тази променлива връзка, НАТО продължава да говори за високата стойност на Турция в организацията, заявявайки, че тя е стратегически съюзник. "Турция е важна за НАТО, но НАТО също е важно за Турция. Алиансът се основава на основния принцип "един за всички и всички за един", каза Столтенберг пред „Анадолската агенция“ в щаба на НАТО в Брюксел преди официалното си посещение в Турция на 16 април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): НАТО на Балканите. Какво получава Алианса от присъединяването на Македония?

„Вечер“ (Македония): НАТО на Балканите. Какво получава Алианса от присъединяването на Македония?

14 Февруари 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония е пред вратите на НАТО, а формалното приемане се очаква най-късно до една година. Алианса е нужен на Македония преди всичко заради заплахите за сигурността, които се появиха след събитията през 2001 година и които продължават до днес, както и от потенциален сблъсък между НАТО и Русия в бъдеще. Македония има задължения за членството в НАТО от около 250 млн. евро годишно, които са не само такса за членство в съюза, но и цена на задължението за адаптиране на оборудването на армията според стандартите на Алианса, което означава закупуване на военна техника и заплащане за нейното прилагане, както и разходи за участие в мисиите на НАТО. От другата страна на споразумението е Алианса. Защо му е нужно на НАТО Македония? Тя няма море, природни богатства или силна икономика, тя е държава, в която всички са скарани помежду си по няколко въпроса, произтичащи от вековни етнически и религиозни напрежения, проблеми със съседите ... някои от отговорите на тези въпроси дава експерта Мирослав Лазански пред електронното издание на македонския вестник „Вечер“.

Какво получава НАТО с влизането на Македония в съюза

Лазански: Преди всичко, военният полигон Криволак, единственият полигон в Европа, където могат да се провеждат учения с някои видове истински бойни отровни вещества. Ще кацат ли сега американските самолети А-10 на Криволак с бомби с обеднен уран?
Разбира се, че ще кацат, защото кой в Скопие може да попита великия съюзник за този боеприпас? Никой. Те ще бъдат щастливи, ако великият им съюзник им обещае, че албанците няма да разкъсат страната за един ден. Освен Криволак, НАТО получава и гражданско-военното летище Петровец в близост до Скопие.
Нищо ново, защото досега то е използвано от всеки, който го е искал. С влизането на Македония в алианса НАТО засилва комуникационната линия: албанските пристанища - Македония - българските пристанища на Черно море. По-конкретно, НАТО сега бърза да завърши кампанията за разширяване на Балканите възможно най-скоро.
От Брюксел настояват за план за действие за присъединяване на Босна и Херцеговина. Но геостратегически, разширяването на НАТО на изток далеч надхвърля влизането на Черна гора и Македония в НАТО, тъй като планетарната сигурност не зависи от двете бивши югославски републики.

НАТО – Черна гора?

Лазански: С влизането на Подогорица в западния Алианс, политическия елит се надява да получи твърди гаранции за сигурността по отношение на границите. Но, тъй като официално това е екологична държава, следва и въпросът, може ли топ туризмът да бъде съпроводен с постоянно или временно закотвяне на военни кораби в черногорските пристанища и в териториалните води. Какво ще стане през летния туристически сезон, когато няколко хиляди моряци в бели униформи ще бъдат разтоварени на сравнително малкия бряг? Тогава няма топ туризъм. Или корабите на НАТО ще избягват черноморското крайбрежие през летния сезон?
При обстоятелства, когато само пристанището на Бар е в състояние да приеме такива кораби? Други кораби ще трябва да отидат на койки.
Всички страни от НАТО, които са се развили в туризма, са изключително внимателни да не го застрашават с военни бази, така че по този въпрос те са се договорили с НАТО чрез специални споразумения. Известно е къде могат да влязат военните кораби на НАТО и ядрените оръжия. С кои инструменти, сензори или по друг начин властите в Черна гора могат да открият ядрени оръжия на военен кораб на НАТО във водите на Черна гора?
С настоящите технически и човешки капацитет, с които разполага Черна гора, това е невъзможно. Как ще различите ядрена бойна глава на ракета на военен кораб от обикновена конвенционална бойна глава? Ще чукате с чук по тази глава? За някой друг, по-съвършен инструмент за откриване в оборудването на армията на Черна гора, наследена от оборудването на ЮНА, наистина не знам.
Какво тогава Черна гора може да предложи на НАТО освен пристанище и кей? И двете летища са цивилни, а НАТО по принцип не харесва летищата с двойно назначение. Освен това НАТО разполага с добри летища в Хърватия, Албания, Македония и Косово. Подгорица може да предложи 50 войници на Алианса за някои мисии на НАТО в света. Във военно отношение това е без значение, но поне символично увеличават броя на страните, които са с Америка.

Какви са отношенията по оста НАТО – БиХ?

Лазански: Що се отнася до Босна и Херцеговина (БиХ), НАТО е възприеман различно в Сараево и Баня Лука. Сараево, разбира се, е безусловно за влизане в Алианса. Република Сръбска е против, а без нейното съгласие не може да се влезе в НАТО. Преди няколко години от Брюксел ултимативно искаха промяна на Конституцията на БиХ, като условие за приемане на страната в НАТО.
Именно от Брюксел тогава заявиха, че БиХ в сегашния си вид, не може да бъде приета нито в ЕС, нито в НАТО. Сараево, разбира се, подкрепя това добросъвестно, а в Баня Лука го разбират като настояване на Сараево да направи цялостна ревизия на Дейтъснкия мирен договор чрез НАТО. Баня Лука вижда това в контекста на „малко във война, малко в мир, всичко с помощта на НАТО“. Алианса е в БиХ от години и сега се стреми да създаде военна академия на военните от БиХ по модела на Съюза.
Въоръжените сили на БиХ изобщо не са независими, те са под прякото командване на НАТО, защото никой висш офицер от тази армия не може да бъде повишен или назначен на длъжност без предварително одобрение от страна на Алианса.
По онова време, когато пенсионираният американски генерал Жак Клайн беше представител на международната общност в БиХ, дойде идеята, че радиоактивните отпадъци от Запада ще бъдат поставени в тунелите на разрушеното подземно летище Желява близо до Бихач. Летището е построено на карстов терен, където подземните води са силни, така че ако намерението на генерал Клайн не бе открито овреме, цялата зона щеше да бъде замърсена.
Алиансът търси нови места за учения и изхвърляне на радиоактивни боеприпаси и материали. Къде е по-добрият избор и къде не задават неудобни въпроси, ако не на Балканите?

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Независимая Газета: НАТО се готви да живее под прицела на руските ракети

Независимая Газета: НАТО се готви да живее под прицела на руските ракети

14 Февруари 2019 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Срещата на министрите на отбраната на НАТО, която бе открита в Брюксел на 13 февруари, беше първото съвместно обсъждане на членовете на Алианса относно това как да се действа в условията на прекратяване на Договора за премахване на ракети с среден и малък обсег (ДРСМО), предприето едностранно от американските власти. В западните експертни среди се отбелязва, че засилването на защитата на НАТО срещу нестратегическите ракети на Русия е вече на дневен ред, пише в. Независимая газета.
Преговорите в Брюксел станаха специални по две причини. Първо, Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Македония, бе поканена на срещата на министрите на отбраната. Тя получи статут на наблюдател без право на глас. Това стана възможно благодарение на сключването на 6 февруари на протокола за присъединяването на балканската държава към Северноатлантическия съюз. На брифинг в централата на организацията един от представителите на НАТО предположи, че Македония може да стане пълноправен член на военния блок до пролетта на 2020 г. „Очаква се ратифицирането на документа за присъединяване на Македония да отнеме 12 месеца от членовете на съюза“, заяви представителят на военния блок. „Парламентите на двете страни, Гърция и Словения, вече са ратифицирали протокола за присъединяване“. Македония трябва да стане 30-ият член на Северноатлантическия съюз. Второ, за първи път членовете на НАТО започнаха обща дискусия за това как ще изглежда „светът без ДРСМО“.
„Ние сме ангажирани в планирането в много различни области, включително, разбира се, във военната област“, каза Столтенберг в едно от интервютата си, коментирайки условията, в които Северноатлантическият алианс ще се окаже след премахването на ДРСМО. „Нашите военачалници обмислят различни варианти: как трябва да реагираме на факта, че Русия ще разположи повече ядрени ракети в Европа. Но ние няма да бързаме да вземаме решения“.
Коментирайки ситуацията с ДРСМО, Столтенберг повтаря обвиненията на американското правителство срещу Русия: той смята, че Москва е основният виновник за застоя в дискусията за съдбата на ракетното споразумение. „Убеден съм, че Договорът може да бъде запазен, ако Русия уважава подписания от нея документ със САЩ“, заяви генералният секретар на НАТО в разговор с руски журналисти, отговаряйки на въпрос на Независимая газета.
В американските експертни среди отбелязват, че основното за Алианса сега е въпросът за укрепване на отбраната. „Властите на страните от НАТО бяха единодушни в подкрепата на претенциите на САЩ за нарушаване на Договора от Русия“, каза Ричард Уайц, директор на Центъра за военно-политически анализ към института „Хъдсън“. „И сега Русия обяви, че след изтичането на договора ще разположи повече ракети, способни да удрят цели в Европа“. Затова правителствата на страните от НАТО трябва да решат как да отговорят на увеличената заплаха от руски ракетни удари. Американските власти посочиха, че няма да разположат ядрени ракети в Европа, но може да искат да засилят защитата на НАТО срещу нестратегическите ракети на Русия (5 000 км и по-малко)“. В тази връзка основният въпрос за Северноатлантическия алианс сега остава дали да подкрепи такава инициатива, казва анализаторът.
Въпреки това дискусията около договора, която все още е замразена, продължава. По време на пресконференция в щаба на НАТО Столтенберг заяви, че ще продължи разговора за съдбата на споразумението с руския външен министър Сергей Лавров по време на Мюнхенската конференция, която ще се проведе от 15 до 17 февруари. „Твърдо вярвам в необходимостта от поддържане на диалог с Русия на различни нива. Очаквам с нетърпение срещата с министър Лавров в Мюнхен“, каза генералният секретар на военния блок.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО не възнамерява да принуждава Сърбия да избира между Русия и Алианса

ТАСС: НАТО не възнамерява да принуждава Сърбия да избира между Русия и Алианса

14 Февруари 2019 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО няма да принуждава Сърбия да избира с кого да си партнира - с Русия или със Северноатлантическия алианс. Това бе съобщено на брифинг в Брюксел от представител на НАТО, коментирайки забележката, че с приемането на Македония Алиансът ще затвори своя пръстен около Сърбия, предава агенция TACC.
„Работата с НАТО не означава, че трябва да се прекрати взаимодействието с другите партньори. Смятаме, че има достатъчно място за всички да работят заедно за регионалната сигурност. Никога няма да изискаме от Сърбия да избира между сътрудничество с Русия или НАТО“, каза той.
Според думите му, Белград сам трябва да определи как вижда бъдещите си отношения с Алианса. „Сърбия е военно неутрална страна, ние напълно уважаваме този неутралитет. Ще се радваме, ако Сърбия се присъедини към ЕС, който има силно сътрудничество с НАТО“, каза официалният представител.
„Ако Сърбия иска да стане член на ЕС и да бъде партньор на НАТО - това е чудесно, ако реши да не стане член на ЕС, но все още иска партньорството като неутрална страна, можем също да го направим“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Надпреварата във въоръжаването не дава добър знак за европейския континент, за Русия и САЩ

Вицеадмирал Пламен Манушев: Надпреварата във въоръжаването не дава добър знак за европейския континент, за Русия и САЩ

13 Февруари 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Надпреварата във въоръжаването не дава добър знак за европейския континент, за Русия и САЩ. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ вицеадмирал Пламен Манушев, заместник-председател на Парламентарната асамблея на НАТО, по повод излизането на САЩ от Договора за ракетите със среден обсег на действие и последвалата ги Русия, както и политическата линия на НАТО в Европа след тези действия. „Това силно разтревожи военното и политическо ръководство на НАТО за излизането на двете основни страни в този договор. Той доста сериозно допринасяше за спокойствието, за сигурността на Европа, тъй като обсега на тези ракети обхваща точно европейския континент до територията на Русия. САЩ казват, че Русия го нарушава, Русия казва, че ще отговори на въоръжаването, но никой няма да спечели“, заяви той. Манушев коментира, че влагането на милиарди долари в построяването на нови системи ракети с обсег от 500 до 5 000 км ще доведе до милиардни разходи и ще се отрази на благосъстоянието на хората. Той беше категоричен, че в България няма бъдат изградени бази на НАТО, като припомни конвенцията от Монтрьо и това, че в Черно море не може да има бази на организацията.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Сигурността на Европа е невъзможна без силите на НАТО

Вицеадмирал Пламен Манушев: Сигурността на Европа е невъзможна без силите на НАТО

13 Февруари 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
София. Сигурността на Европа е невъзможна без силите на НАТО. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ вицеадмирал Пламен Манушев, заместник-председател на Парламентарната асамблея на НАТО, коментирайки възможността за поява на Европа на 2 скорости. „Аз не одобрявам разделението на Европа, ЕС трябва да е единен, всички държави да са заедно, особено след Брекзит, когато ще бъде силно отслабен икономически. Трябва държавите да са заедно, не бива да се разделят. Зная вижданията на президента на Франция Макрон и на канцлера Меркел за тях, но се надявам, че в перспектива, в далечен план, те не целят автономия и създаване на Съединени европейски щати“, коментира още той. Пламен Манушев заяви, че изградената след Първата световна война система за сигурност и световен ред се променя с активното желание и на Русия, Китай и Турция. Добави още, че хората са свикнали повече от 70 години да живеят в мир в Европа, като припомни, че на този континент не е имало толкова дълготраен мир в историята. „Смятам, че има лидери, държавници на този свят, които да удържат мира по света и няма да допуснат голяма война, която да доведе до милиони жертви“, добави той.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО

Вицеадмирал Пламен Манушев: Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО

13 Февруари 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ заместник-председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Пламен Манушев. Той обясни, че малко от държавите членки могат да си позволят да имат армия за ЕС и отделна за НАТО. Според него подписването на договорът от Аахен е свързан и с Брекзит, тъй като една от най-мощните армии на ЕС е тази на Великобритания. Той е и продължение на програмата, приета от ЕС през 2017г. за сътрудничество ПЕСКО, каза още той. „За мен основната система за сигурност е НАТО. Това, което ще бъде изградено в Европа, само ще допълва сигурността и мощта на НАТО. Предвидена е доста сериозна програма в ПЕСКО, в нея сме се включили и ние. В България има три проекта. Военно морските сили имат спечелен проект. Двата съюза, чрез системата за сигурност на ЕС и като част от тази на НАТО само ще засилят сигурността и мощта на военният съюз“, каза той. Пламен Манушев обясни, че геополитическата обстановка в света е такава, че се налага да има разговори на европейските лидери по тази тема. Едно от нещата, които провокира тези разговори, са подмятанията на президента на САЩ Доналд Тръмп за напускане на НАТО, което според вицеадмирала няма да се случи. „Трябва да се отделят средства за въоръжение, ако искаме да сме спокойни“, каза още той и добави, че не одобрява разделянето на Европа, особено след Брекзит. В изминалите години не са отделяни достатъчно средства за въоръжение и отбрана и това трябва да се навакса, каза вицеадмиралът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Сега СИРИЗА и „Нова Демокрация“ трябва да се борят определението „Северна“ да се употребява

Kathimerini (Гърция): Сега СИРИЗА и „Нова Демокрация“ трябва да се борят определението „Северна“ да се употребява

13 Февруари 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Спорът за името между Гърция и Македония навлезе във финалната си фаза. След преговорите между Атина и Скопие, изготвянето и подписването на Преспанския договор, и ратификацията на договора от парламентите на двете страни, сега трябва да се фокусираме върху прилагането му. Следващата стъпка е договореното сложно име с географски определител „Република Северна Македония“ да бъде използвано от всички страни и за всички цели, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.
Човек би си помислил, че дори тези в Гърция, които са гласували против споразумението на основание на законни опасения, биха предпочели „Северна Македония“ вместо просто „Македония“. В светлината на това всеки трябва да канализира усилията си в една и съща посока, като всеки използва своя достъп до сестрински европейски партии и институции, гръцката диаспора в САЩ и други страни, мозъчни тръстове и международните медии.
Гръцката опозиция - в частност „Нова Демокрация“ (НД) - също може да помогне за преследването на тази национална кауза. Не би било непоследователно, ако лидерът на консерваторите Кириакос Мицотакис открито поиска от чуждестранни лидери и други служители да използват името „Северна Македония“ в писмени документи, както и когато говорят. Въпреки противопоставянето си на Преспанското споразумение, той със сигурност също би предпочел, ако позоваването на северната съседка на Гърция като „Македония“ се превърне в минало.
Нищо не спира НД да не е съгласна с аспектите на споразумението. Консерваторите все още могат да посочат, че смятат, че е погрешно да се наричат „македонци“ гражданите на балканската страна – легитимно искане - и настояват, че здравият разум диктува те да се наричат „северномакедонци“. Всъщност, те могат също да отбележат, че дори според самия Преспански договор, хората от бившата югославска република могат да се нарекат „граждани на Северна Македония“.
Би било разумно да се приеме подобна политика. Това ще позволи на НД да се придържа към основната си позиция и същевременно да се разграничи от правителството на СИРИЗА. Така опозицията ще хвърли тежестта си върху позитивните аспекти на сделката, като все пак се опитва да ограничи щетите, причинени от негативните.
Другата страна на същата монета е свързана с поведението на правителството. Би било изключително безотговорно, ако се стремят да използват национално отговорното отношение от страна на НД - ако последната наистина го приеме - и отново се опита да сее разделение в рамките на консерваторите поради политическа целесъобразност, като твърди, че сега подкрепят споразумение, срещу което са гласували.
Сега, когато сделката неизбежно влиза в сила, се надяваме, че двете основни партии в Гърция няма да формират политиката си на базата на теснопартийни цели, а по-скоро ще действат съобразно националния интере, който, според някои от нас, трябва да бъде основната им движеща сила.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: На страните в региона им пречи това, че Сърбия е по-силна

Александър Вучич: На страните в региона им пречи това, че Сърбия е по-силна

13 Февруари 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът Александър Вучич заяви в сряда, че на страните в региона им пречи това, че Сърбия е по-силна, предава електронното издание на македонския ежедневник „Вечер“.
„Защо те (медиите в региона) се радват на пропадането на Александър Вучич, защо съм им проблем? Какво съм направил против тях? Пречи им това, че Сърбия е по-силна“, подчерта сръбският държавен глава пред местната телевизия „Пинк“.
Той заяви, че следи регионалните и световните медии и е забелязал, че откакто са започнали протестите в Белград, най-голяма подкрепа е дошла от Загреб, хърватските, прищинските и босненските медии.
В коментар за интервюто на бившия външен министър на Сърбия и председател на „Сръбската народна партия“ (СНП) Вук Йеремич пред „ТВ БиХ“, Вучич заяви, че е гледал малка част и тя е била „отвратителна за страната“.
„Важно е, че от един лъжепатриот чуваме, че Сърбия е виновна за всички конфликти. Откакто съм тук, ние не сме имали никакви конфликти. Това е лична омраза и съжаление, че не може да бъде на мое място“, подчерта държавният глава.
На думите на Йеремич във въпросното интервю, че Вучич е по-лош от Слободан Милошевич, но не разполага със същата военна сила, иначе „сега би било още по-лошо“, сръбският президент припомни, че от военна гледна точка, в момента армията е двойно по-голяма от тогава.
„Но аз просто искам да запазя мира и стабилността“, заключи Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): НАТО пожела „добре дошла“ на Македония на министерската среща в Брюксел

„Телма“ (Македония): НАТО пожела „добре дошла“ на Македония на министерската среща в Брюксел

13 Февруари 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Македония зае своето място в НАТО, но без право на глас, засега. Министърът на отбраната на страната Радмила Шекеринска в сряда за първи път представляваше страната на министерската среща на Алианса, където се присъедини към 29-те си колеги от страните-членки, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Позволете ми да започна като пожелая добре дошла на министъра на отбраната Радмила Шекеринска от Република Северна Македония. Наистина е голямо удоволствие, че сте тук и участвате за първи път като поканени на срещата на министрите на отбраната на НАТО. Добре дошли“, заяви генералният секретар на Алианса Столтенберг.
В рамките на министерската среща, Шекеринска и Столтенберг проведоха двустранни разговори, след която той каза, че му е приятно, че вече не трябва да се обръща към Македония с термина „вашата страна“.
„Хубаво е да се знае, че повече няма да се обръщам с „вашата страна“, заради дългият и труден спор за името, а ще се обръщам с Република Северна Македония. Това е голям момент за всички нас“, подчерта генералният секретар на НАТО.
Той отдаде заслуженото и на македонското правителство за направения прогрес и показаното лидерство, което е довело до поканата от НАТО за участие в министерската среща.
„Видях как вчера се издига знамето на НАТО пред сградата на правителството в Северна Македония. Наистина очаквам деня, в който и ние ще направим същото, ще издигнем вашето знаме пред НАТО заедно с другите 29 знамена на страните-членки“, добави Столтенберг.
Шекеринска, от своя страна, благодари на генералния секретар за подкрепата му и помощта, която НАТО постоянно е оказвал на страната.
„Това е доказателство, че политическата смелост се изплаща, че промени са възможни дори на Балканите, дори в такива времена. Също така доказва, че няма замразени проблеми, а само замразени решения. Показахме, че сме способни да намерим истинско решение и това е наградата, не само за мен, но и за моето правителство и нашия народ“, заяви политикът.
Пред Столтенберг тя е уверила, че страната твърдо ще продължи с действия и мерки за общата стабилност. За Шекеринска, премиерът на Македония е показал, че политиката на отворени врати на НАТО не са само думи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Северна Македония най-накрая зае мястото си в НАТО

Kathimerini: Северна Македония най-накрая зае мястото си в НАТО

13 Февруари 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска призна, че е била изпълнена с гордост, след като заема място на масата на НАТО за първи път, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Говорейки пред репортери на срещата на министрите на отбраната на НАТО, Шекеринска заяви, че Северна Македония „е показала, че промяната е възможна, ако имате правилното политическо ръководство".
Съюзниците на НАТО подписаха ключов текст този месец, който стартира процеса на членство в страната. Новото име на малката балканска страна влезе в сила във вторник. Тя ще бъде приета като пълноправен член на Алианса в края на тази година или в началото на 2020 г., след като парламентите на стртаните-членки на НАТО одобрят протокола. Дотогава тя може да участва в срещи на западния отбранителен съюз като гост.
Гърция блокираше членството на Македония в продължение на десетилетия заради спора за името, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Зад протестите в Белград стои някой от Косово

Александър Вучич: Зад протестите в Белград стои някой от Косово

11 Февруари 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич изрази увереност, че зад антиправителствените протести в Белград „стои някой от Косово“, предава сръбската държавна информационна агенция Tanjug.
„Достатъчно е да се видят докладите в прищинските медии, за да се разбере кой стои зад тези протести, кой иска да ме свали. Това е много ясно“, констатира Вучич.
Според сръбския президент албанските медии манипулират броя на участващите в акциите. Вучич подчерта също, че е важно да се знае защо протестите са организирани в момент, в който Прищина въведе 100-процентни мита за вноса в страната на сръбски стоки.
Коментирайки акциите в негова подкрепа, организирани в Северно Косово, Вучич похвали действията на сръбската общност в района.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС прие френско-германския компромис за газопровода „Северен поток“

AFP: ЕС прие френско-германския компромис за газопровода „Северен поток“

8 Февруари 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Посланиците на Европейския съюз приеха френско-германски компромис, който ще позволи на Берлин да остане водещ преговарящ с Русия за газопровода „Северен поток-2", предава AFP, като се позовава на източници от дипломатическите кръгове.
„Френско-германският компромис беше приет единодушно", разкрива събеседник на агенцията. Втори източник също е потвърдил, че компромисът е приет в рамките на преговорите в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция и Германия постигнаха компромис за „Северен поток-2“

AFP: Франция и Германия постигнаха компромис за „Северен поток-2“

8 Февруари 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Париж/Берлин. Франция и Германия постигнаха компромис, който позволи на Берлин да остане водещият преговарящ с Русия по газопровода „Северен поток-2" за Европа, се казва в проектодокумент, представен пред AFP.
Двете страни се споразумяха да гарантират, че правилата ще се прилагат от „територията и териториалното море на държавата-членка, където се намира първата точка за връзка", която е в Германия, се подчертава в документа.
Не се привеждат други подробности към момента.
В рамките на деня страните от Европейския съюз ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет).
Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави. В четвъртък медии съобщиха, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Страните от ЕС решават за бъдещето на „Северен поток-2“

Die Sueddeutsche Zeitung: Страните от ЕС решават за бъдещето на „Северен поток-2“

8 Февруари 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните от Европейския съюз ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет), припомня германският национален ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода. Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави. В четвъртък източници на изданието разкриха, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“, поставяйки по този начин под съмнение бъдещето му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джон Болтън е разговарял с датския външен министър за газопровода „Северен поток-2“

ТАСС: Джон Болтън е разговарял с датския външен министър за газопровода „Северен поток-2“

8 Февруари 2019 | 06:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът на президента на САЩ за национална сигурност Джон Болтън в четвъртък обсъди с министъра на външните работи на Дания Андерс Самуелсен ситуацията около проекта „Северен поток 2“ и действията на Русия в Черно море, пише самият Болтън в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от TACC.
Дания все още не е издала разрешение за полагане тръбите нa газопровода през изключителната икономическа зона на Дания, но австрийският концерн OMV се надява, че Копенхаген ще даде положителен отговор до средата на тази година.
"Днес имахме страхотен разговор с Андерс Самуелсен за" Северен поток 2 ", руската агресия в Черно море, укрепването на НАТО и сътрудничеството в Арктика", пише Болтън. Той също така приветства усилията на Копенхаген по въпроси, свързани с Венецуела и Иран.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ не планират да разполагат крилати ракети в Европа

ТАСС: САЩ не планират да разполагат крилати ракети в Европа

8 Февруари 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати не планират да разполагат наземни крилати ракети в Европа. Те ще обсъждат всякакви по-нататъшни стъпки с партньорите . Това заяви в интервю за телевизионния канал PBS помощник държавния секретар за контрол над въоръженията и международна сигурност Андреа Томпсън, цитирана от TACC.
На въпрос дали Вашингтон планира да разположи наземни крилати ракети в Европа, тя отговори: "Това не е в плановете ... Последващите действия ще бъдат разработени, като се вземат предвид консултациите с партньори и съюзници. Пентагонът пое инициативата в това и ясно определи следващите стъпки", обясни Томпсън.
Тя бе помолена да коментира информацията, получена от канала от източници в НАТО, че САЩ са информирали съюзниците от Алианса за плановете да започнат тестване на нови наземни крилати ракети шест месеца след напускането на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). "Първо, никога няма да говоря за следващите ни стъпки [по този въпрос] и няма да говоря от името на моите колеги от Министерството на отбраната. Важно място в този въпрос се дава на консултациите с партньорите и съюзниците", заключи тя, без да опровергае по същество това твърдение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: „Северен поток-2“ внесе разкол в Европа

„Коммерсантъ“: „Северен поток-2“ внесе разкол в Европа

8 Февруари 2019 | 01:16 | Агенция "Фокус"
Москва/Берлин/Париж. „Северен поток-2“ внесе разкол в Европа, пише руският делови ежедневник “Коммерсантъ“.
Изграждането на газопровода "Северен поток-2" може да бъде предмет на открит конфликт между най-влиятелните страни от ЕС - Франция и Германия. Париж, който досега заставаше на страната на Берлин, внезапно даде да се разбере, че ще подкрепи измененията в Директивата за газовите доставки на ЕС. Тяхното приемане няма да спре проекта, но може да го забави и да постави под въпрос възвръщаемостта. В най-лошия случай "Газпром" ще може да използва само половината от капацитета на газопровода, което ще даде на Украйна предимство в предстоящите преговори за транзита на руски газ от 2020 г. насам.
Постоянни представители на страните от ЕС ще обсъдят на 8 февруари в Брюксел промяна в газовата директива, която е насочена срещу проекта „Северен поток 2“. Интрига на срещата направи неочаквано изявление на френското външно министерство на 7 февруари, че Париж "ще подкрепи" приемането на измененията, противно на предишната позиция на страната. Първоначално германският Suddeutsche Zeitung писа за подобна възможност в същия ден. Представителят на френското външно министерство подчерта, че преговорите с Германия, основният поддръжник на "Северен поток-2" в ЕС, за измененията ще продължат.
Немските медии бързо разпалиха конфликта с информацията, че френският президент Еманюел Макрон отказва да посети Конференцията за сигурност в Мюнхен в средата на февруари. Но техните собствени източници твърдят, че това решение е било взето по-рано, а според френския вестник Le Figaro френският президент е отменил всички чуждестранни посещения до средата на март във връзка със ситуацията в страната. Възможността за обсъждане на евентуални недоразумения между лидерите на Франция и Германия бе преди две седмици в Аахен, където Еманюел Макрон и Ангела Меркел подписаха ново споразумение за сътрудничество между двете страни в допълнение към споразуменията от 1963 г.
Във френската преса новините бяха коментирани доста сдържано. Така водещото икономическо издание Les Echos отбелязва, че промяната в "тоналността" на Париж може да се дължи на разногласия между Министерството на външните работи и Министерството на икономиката и финансите на Франция, както и заплахи за въвеждане на санкции на САЩ срещу газопровода. Позицията на Вашингтон по проекта наистина става все по-твърда: на 7 февруари, постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд,и посланиците в Дания Карла Сендс и Германия Ричард Гренел написаха статия за Дойче Веле, в която подчертаха, че изграждането на газопровода ще повиши чувствителността на Европа към "руската тактика" на енергийно изнудване.

Въпросните изменения следва да разширят нормите на Третия енергиен пакет на ЕС до офшорни газопроводи от трети държави. Въпреки че бяха подготвени още през 2017 г., осиновяването беше забавено, тъй като България и Австрия, които председателстваха ЕС през 2018 г., оставиха документа под масата.

Но от 1 януари председателството премина в Румъния, след което процесът продължи с невероятна скорост - на 9 януари бе подготвен преработен проект на изменения и сега те ще се гласуват от постоянните представители. Те трябва да решат дали да преразгледат променените и да ги придвижат към Европейския парламент. Профилната комисия на Европейския парламент вече ги одобри през 2018 г., но в предишното издание. Ако измененията бъдат приети, ще започне т. Нар. Тристранен процес - процес на координация между представителите на Съвета, Европейския парламент и Европейската комисия. Тогава Съветът и Европейският парламент трябва да гласуват в подкрепа на измененията, така че те да станат закон.
Досега Германия успешно блокира началото на този процес, като се позовава, наред с други неща, на негативното мнение на адвокатите на Съвета на ЕС относно предишната версия на измененията. Но ако Франция се присъедини към поддръжниците на измененията, Германия, заедно със своите съюзници по този въпрос, Австрия, Белгия, Холандия, Гърция и Кипър вече няма да могат да блокират тяхното по-нататъшно разглеждане. Ситуацията можеше да бъде спасена от неутралната позиция на Италия, твърдят източници на "Коммерсантъ", но като цяло те са песимистични.
Това гласуване е момента на истина за противниците на „Северен поток-2“. Още през май ще се проведат избори за Европейски парламент, след което ще започне процесът на смяна на състава на Европейската комисия - ако не започнете процеса на одобряване на измененията преди средата на февруари, то шансовете за приемането им през тази година са съвсем малки. В края на 2019 г. трябва да се положи поне първата тръба на газопровода, което ще го прехвърли към категорията на съществуващите проекти - за тях измененията предвиждат много по-мек режим на регулиране. Източници на изданието в Брюксел казват, че дори ако поддръжниците на газопровода загубят на 8 февруари, те ще се опитат да забавят по-нататъшната координация. Така Германия може да поиска нова правна експертиза, която Румъния, за да ускори процеса, реши да не провежда на този етап.
Ако започне процесът на изменение, това може да засегне позицията на Дания, която остава единствената страна, която все още не е дала разрешение на „Газпром“ да постави тръба в изключителната й икономическа зона в Балтийско море. Формално, Дания не може да откаже да издаде разрешително, но няма конкретна времева рамка за предоставянето му. Ако „Газпром“ не получи разрешение до средата на годината, това ще се отрази на момента на приключване на проекта.

Ако измененията бъдат приети в сегашния си вид, обяснява Мария Белова от „Вигон Консултинг“, "Газпром" ще трябва да се откаже от функцията на оператора на газопровода и да го прехвърли на независима компания. Също така, монополът ще бъде принуден да изостави 50% от капацитета на газопровода. Никой друг не може да изнася газопровод от Русия, а в резултат на това „Северен поток 2“ може само да бъде натоварен наполовина (както беше при „Северен поток 1“, за който ограниченията бяха отменени едва през 2017 г.). Тогава периодът на възвращаемост на проекта ще бъде съмнителен, както и възвращаемостта от 4,5 милиарда евро, които европейските компании ще инвестират в газопровода. Дори 50% лимит за мощност няма да бъде катастрофа за "Газпром", тъй като може да кандидатства за изключение, както при първия "Северен поток". Но това означава неизбежно запазване на транзита през Украйна и ще укрепи позицията на Киев за преговори това лято.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ : Над „Северен поток-2“ надвисна нова угроза

„Взгляд“ : Над „Северен поток-2“ надвисна нова угроза

8 Февруари 2019 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Берлин/Париж. Над „Северен поток-2“ надвисна нова угроза, пише руският вестник “Взгляд“
Франция неочаквано се оказа в една компания с Украйна и Полша, яростните противници на „Северен поток- 2“. Предполага се, че Париж дори е готов да се скара с Германия и да гласува в петък срещу руския проект. Каква е новата пречка по пътя на газопровода и дали „Газпром“ ще може ли да се справи с нея, пита изданието.
Германското издание Süddeutsche Zeitung уверява, позовавайки се на източници, че Франция твърди, че възнамерява да се противопостави на Германия, като гласува в петък срещу проекта "Северен поток 2". "Ние не искаме да увеличаваме зависимостта от Русия и в същото време да навредим на интересите на страните от ЕС като Полша и Словакия", заяви източник във френското правителство.
Германия възнамерява по всякакъв начин да предотврати измененията на Директивата за газовите доставки, които ще бъдат обсъдени утре. Германското правителство вече успя да привлече подкрепата на страни като Австрия, Белгия, Гърция, Кипър и Холандия, но без Франция сега ще бъде изключително трудно да се блокира приемането на изменения, твърди германското издание.
Подобно изявление на Франция изглежда странно, следователно не е съвсем сигурно. Първо, това не е официалната позиция на Париж, а изявление от източник в медиите. Второ, в самата статия няма пълна сигурност, че официално Франция все още ще гласува против руския газопровод. Позицията на Париж може да се промени, ако самият Макрон се намеси в случая, се казва в публикацията.
Трето, Франция и Германия са двамата основни европейски играчи и спорът им по такъв важен въпрос е изключително неконструктивен както за Европа, така и за самата Франция. Изглежда странно, че почти веднага след подписването на споразумението от Аахен за сътрудничество между двете страни Париж умишлено тръгва на конфронтация с Берлин заради руския газопровод, който той досега не го е интересувал .
Всичко това може да бъде специално подхвърлено преди гласуването, за да се привлече вниманието към него, да се направят поне малко нервни Германия и Русия. За тази цел, например, в четвъртък в немското издание на Deutsche Welle бе публикувано обръщение на американски посланици в Германия, Дания и ЕС. В него, с още по-голяма пламенност, те се опитват да убедят европейските партньори на Германия да приемат изменения в Директивата за газовите доставки в ЕС.
Всъщност, гласуването в петък не е толкова важно, колкото изглежда в немското издание. Няма да бъде взето окончателно решение срещу „Северен поток-2“. Най-вероятно то ще бъде представено, когато газопроводът е напълно изграден (в края на тази година). „Сега говорим просто за поставяне в дневния ред на въпроса - трябва ли отново да се изменя Третия енергиен пакет на ЕС. Утре всички страни ще отговорят на този въпрос дали е необходимо или не е необходимо ”, каза Игор Юшков, водещ експерт на Националната фондация за енергийна сигурност. Миналата година това е било дискутирано и в края на краищата правната служба на ЕК сложи край на спора : вътрешните закони на ЕС не могат да бъдат разширени до трети страни, това е против закона.
„През 2018 г. ЕК многократно заяви, че разширяването на правилата на третия енергиен пакет към морската част на„ Северен поток 2 ”противоречи не само на международното право, но и на Конвенцията на ООН за морското право. А фактът, че ЕС сега управлява Румъния, този факт едва ли ще се промени. Германците ще защитят позицията си по този въпрос и ще защитят „Северен поток 2“, сигурен е Юшков.
Разширяването на нормите на третия енергиен пакет на ЕС към газопровода „Северен поток - 2“ е не само незаконно, но и изключително неблагоприятно за „Газпром“ и европейските му партньори.
Това ще направи по-трудно за „Газпром“ да експлоатира офшорния тръбопровод и ще го направи по-малко печеливш, казва Юшков. В рамките на третия енергиен пакет на ЕС "Газпром" няма да може да изпомпва всичките 55 милиарда кубически метра газ, тъй като половината от газопровода ще трябва да се предостави на някои трети доставчици. „Газпром“ ще има капацитет от 27,5 млрд. кубически метри. „Газпром“ също ще трябва да се откаже от контрола на тръбата и да го предаде на независим оператор.
С други думи, Русия, която е инвестирала около 10 милиарда евро в изграждането на „Северен поток – 2“, просто ще трябва да даде на някой своите приходи от износ и транзит.
Освен това, ако измененията бъдат приети, те могат да се отнасят и за „Северен поток - 1“ и дори могат да засегнат „Турски поток“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Заради различията с Германия по „Северен поток 2“, Макрон няма да отиде на форума в Мюнхен

ТАСС: Заради различията с Германия по „Северен поток 2“, Макрон няма да отиде на форума в Мюнхен

7 Февруари 2019 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Франция Еманюел Макрон внезапно отмени участието си на предстоящата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността (15 – 17 февруари) на фона на разногласията с Берлин по въпроса за реализацията на проекта „Северен поток 2“, съобщи в четвъртък вестник Suddeutsche Zeitung, като се позова на собствени източници, предава ТАСС.
Според плановете, на 16 февруари в Мюнхен Макрон и германския канцлер трябваше да излязат със съвместно заявление пред участниците в авторитетния форум. Френската страна обоснова решението си с това, че работният график на държавния глава не му позволява да вземе участие в конференцията. В действителност, отказът да се изкаже заедно с Меркел „винаги е символичен сигнал“ за това, че се случва „постепенно отчуждаване“ на ключовите съюзници в ЕС, цитира думите на доверено лице на Макрон изданието.
Немският вестник отбелязва, че буквално в четвъртък е станало известно, че Франция има намерение да гласува за приемане на поправки в Газовата директива на ЕС, предвиждащи разпространяване на ключови принципи за регулиране на европейския газов пазар върху тръбопроводи, извън пределите на Съюза, включително и на „Северен поток 2“. По този начин Париж не застана на страната на Берлин, който е категорично против промяна на директивата. Гласуването ще се състои в петък.
Предвид това, че Берлин и Париж наскоро се договориха да засилят взаимодействието си в ключови области и подписаха Аахенския договор за сътрудничество, решението на френските власти да не подкрепят Германия за „Северен поток 2“ бе много неочаквано.
На международната Мюнхенска конференция по въпросите на политиката по сигурността ще вземат участие около 40 държавни глави и премиери, включително канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Конференцията ще бъде открита от министрите на отбраната на Германия и Великобритания Урсула фон дер Лайен и Гавин Уилямсън. Очаква се и правителствена делегация на САЩ, в която ще бъде и държавният секретар Майк Помпео. Русия, както се очаква, ще бъде представлявана на форума от външния министър Сергей Лавров. Участниците в конференцията ще обсъдят редица въпроси от международния дневен ред.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Ангела Меркел не вижда опасност за германската независимост заради руския газ

Die Welt: Ангела Меркел не вижда опасност за германската независимост заради руския газ

7 Февруари 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел не вижда опасност за Германия от доставките на руски природен газ, отбелязва националният ежедневник Die Welt.
Германия „при никакви обстоятелства не зависи единствено от Русия“, подчерта лидерът на коалицията в Берлин в рамките на среща с правителствените ръководители на страните от Вишеградската четворка, която се провежда в Братислава.
Изявлението на Меркел е свързано с проекта „Северен поток-2“. До зависимост няма да се стигне, ако „едновременно диверсифицираме“ доставките на природното гориво, подчерта германският канцлер, визирайки изграждането на терминали за втечнен природен газ в страната. Същевременно тя припомни, че при последната си среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин е получила уверението, че „Украйна ще остане и занапред транзитна държава за руския газ“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американските посланици в Германия, Дания и ЕС призоваха за приемането на поправките срещу „Северен поток-2“

ТАСС: Американските посланици в Германия, Дания и ЕС призоваха за приемането на поправките срещу „Северен поток-2“

7 Февруари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Посланиците на САЩ в Германия, Дания и при Европейския съюз – Ричард Гренел, Карла Сандс и Гордън Сондлънд призоваха партньорите на ФРГ да приемат поправките в Газовата директива, предвиждаща въвеждането на ключови принципи в регулирането на европейския пазар. Съответният призив дипломатите отправиха в стратия за Deutsche Welle, цитирана от TACC.
Според американските посланици проектът „Северен поток-2“ ще направи Европа още по-уязвима „за руския шантаж в енергийната област“. Съгласно думите им, зависимостта на ЕС от природния газ на Русия създава рискове за Европа и за Запада като цяло.
По-рано най-тиражираният германския вестник - Die Sueddeutsche Zeitung съобщи, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“.
Припомня се, че на 8 февруари страните от ЕС ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет). Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода. Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей  Рябков: Русия е отворена за предложения на САЩ за нов договор за контрол над въоръженията

Сергей Рябков: Русия е отворена за предложения на САЩ за нов договор за контрол над въоръженията

7 Февруари 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще бъде готова да обмисли нови предложения от САЩ за подписването на ново, по-широко споразумение, което да замени Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, предава Reuters.
Русия излезе от ДРСМО през уикенда, след като САЩ обявиха, че ще се изтеглят от него в шестмесечен срок, ако Москва – съгласно думите на Вашингтон, не прекрати нарушенията му.
Миналата седмица държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяв, че би искал да проведе преговори с цел създаването на нов договор за контрол над въоръженията. „Разбира се, видяхме изявлението на президента Тръмп за възможността за нов договор, който може да бъде подписан в красива стая, и че този договор трябва да включва и други страни като участници. Очакваме с нетърпение това предложение да бъде направено конкретно и да бъде поставено на хартия или по друг начин...", подчерта Рябков на пресконференция в Москва, като поясни, че към настоящия момент САЩ не са изпратили на Москва предложения за нов пакт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Франция ще се противопостави на Германия по въпроса за „Северен поток-2“

Die Sueddeutsche Zeitung: Франция ще се противопостави на Германия по въпроса за „Северен поток-2“

7 Февруари 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Париж/Берлин. Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“, поставяйки под въпрос бъдещето му, съобщава най-тиражираният германския вестник - Die Sueddeutsche Zeitung, позовавайки се на източници, пожелали анонимност.
„Не искаме да засилваме зависимостта си от Русия и едновременно с това да нанесем ущърб на страни от Европейския съюз като Полша и Словакия“, цитира изданието един от източниците си. Съгласно думите му, „Северен поток-2“ вече е довел до многобройни „стратегически проблеми“ между Брюксел и Москва. В същото време изданието подчертава, че нито в Париж, нито в Брюксел не са потвърдени намеренията на Франция.
Припомня се, че на 8 февруари страните от ЕС ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет). Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода. Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Шойгу постави задача да се създаде сухопътна версия на „Калибър“ до 2020 година

ТАСС: Сергей Шойгу постави задача да се създаде сухопътна версия на „Калибър“ до 2020 година

5 Февруари 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Наземен вариант на системата „Калибър“ с морско базиране с крилата ракета с голям обсег трябва да бъде разработен до 2020 година, а в този срок трябва да бъде създадена наземна система с хиперзвукова ракета с голям обсег, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.
„Генералният щаб представи на Върховния главнокомандващ списък от мероприятия, които той одобри. В течение на 2019-2020 година ние трябва да разработим наземен вариант на системата „Калибър“ с морско базиране с крилата ракета с голям обсег, която се представи добре в Сирия. В тези срокове ние трябва да създадем наземна ракетна система с хиперзвукова ракета с голям обсег, заяви във вторник Шойгу на тематично съвещание в руското МО.
Тези мерки се реализират във връзка с това, че от 2 февруари САЩ преустановиха изпълнението на своите ангажименти по Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). „В същото време те работят активно над създаването на ракета с наземно базиране с обсег на стрелбата повече от 500 километра, което излиза извън пределите на договорните ограничения. Във връзка с това президентът на Русия постави задача на Министерството на отбраната да предприеме ответни огледални мерки“, поясни Шойгу.
По думите на министъра, „използваните ракети с морско и въздушно базиране в наземен вариант ще позволи да бъдат съкратени съществено сроковете на производството на новото ракетно оръжие и обемите на неговото финансиране“. „Освен това“, отбеляза той, „е важно да увеличим обсега на стрелбата на разработваните сега наземни ракетни системи“.
Шойгу е наредил на заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко да започне работата в най-кратки срокове.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Policy: Излизането на САЩ от ДРСМО може да доведе до ерозия на други договори за контрол над въоръженията

Foreign Policy: Излизането на САЩ от ДРСМО може да доведе до ерозия на други договори за контрол над въоръженията

4 Февруари 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Според редакцията на американското списание Foreign Policy излизането на САЩ от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), който е основополагащ за европейската сигурност в периода след края на Студената война, може да доведе до ерозия на други споразумения за контрола над въоръженията.
Изданието привежда мнение на анализатори, според които решението на Доналд Тръмп за излизане от ДРСМО може да засили способностите на Вашингтон да даде отговор на нарастващите заплахи както от страна на Русия, така и от страна на Китай. Според някои експерти излизането на САЩ от договора може да помогне на страната за по-ефективното сдържане на военната мощ на Китай в Азия в областта на неядрените въоръжения. Припомня се, че Пекин никога не е бил страна по ДРСМО, което му е дало възможност да увеличи арсенала си от неядрени оръжия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Москва се отнася спокойно към високомерието на Запада

Сергей Лавров: Москва се отнася спокойно към високомерието на Запада

4 Февруари 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Москва вижда нежеланието на западните страни да водят диалог на равни начала в различните формати, но се отнася спокойно към това високомерие, заяви в понеделник руският министър на външните работи Сергей Лавров в рамките на реч в Киргизко-руския славянски университет в Бишкек, предава ТАСС.
По неговите думи, Русия се застъпва за установяването на контакти между Евразийската икономическа комисия и Европейската комисия, ОНД (Общността на независимите държави) и Европейския съюз, Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) и НАТО. „Виждаме нежеланието на западните колеги да общуват на равни начала в различните формати“, посочи Лавров. „Отнасяме се спокойно към това. Високомерието и чувството за собствено превъзходство не са били в полза на никого“.
„Ще дойде време и животът ще постави всичко на мястото му“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония съжалява за ситуацията около Договора за ракети със среден и малък обсег

ТАСС: Япония съжалява за ситуацията около Договора за ракети със среден и малък обсег

4 Февруари 2019 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония счита за нежелателно прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), но разбира мотивите на САЩ. Това съобщи на пресконференция в Токио главният секретар на правителството Йошихиде Суга, предава агенция TACC.
Вестник Asahi писа, че окончателното прекратяване на този документ ще доведе до разполагането на нови американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион и може да постави Япония, на чиято територия има военни бази на САЩ, в центъра на конфронтацията между Вашингтон и Пекин. Изданието отбелязва, че договорът е възпиращ за САЩ, докато Китай непрекъснато увеличава броя на своите ракети със среден обсег.

Перовд и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фонд за стратегическа култура: Какво ще донесе на Европа изтеглянето на САЩ от ДРСМО

Фонд за стратегическа култура: Какво ще донесе на Европа изтеглянето на САЩ от ДРСМО

4 Февруари 2019 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Доналд Тръмп обяви 2 февруари за начало на процедурата за изтегляне на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Това решение е взето отдавна. Обвинявайки Русия за многобройни нарушения на договора, като й дава период от 60 дни, за да се „поправи”, Вашингтон само подготви благоприятно за себе си международно обществено мнение, пише електронното издание на списание „Фонд за стратегическа култура“.
Но Русия не е недобросъвестен ученик, който може да бъде поставен в ъгъла, а след това задължен да коригира лошите оценки в рамките на два месеца и да спечели похвала от учителя. А президентът Доналд Тръмп със своите каубойски маниери не прилича на ментор.
Без съмнение, за Русия, степента на заплаха се увеличава в резултат на разполагането на най-новите американски ракети със среден и по-малък обсег по периметъра на нейните граници, които Пентагонът ще започне да се развива незабавно, ако още не е започнал. Това е очевидно. Всъщност американците покриват Европа с оръжията си. Не става дума за равенство: нито една руска ракета със среден обсег няма да достигне американския континент.
И тук е въпросът: какво мислят европейските им съюзници за оттеглянето на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег?
Съдейки по първата реакция на някои европейски политици, особено на „младите европейци”, те все още не мислят изобщо. Полският външен министър Яцек Чапутович заяви на 1 февруари, че разполагането на американски ракети с ядрени бойни глави в Европа ... ще бъде от полза за континента. Той не изключва възможността ядреният арсенал на НАТО да бъде разположен в Полша. Чапутович повтаря мислите на Бен Ходжис, бивш командир на американските сухопътни сили в Европа, който нарече Полша „ключа“ за сдържане на Русия. И в същото време полският министър кима към Москва: „Ние изобщо не искаме това, но всичко зависи от това какви действия ще предприеме Русия“.
Ако опита Москва да бъде забита в ъгъла, руските ракети няма да паднат на главата на Ходжис, а на главите на Чапутович и неговите сънародници.
Войниците на НАТО изпаднаха в истерия от разполагането на „Искандер“ в района на Калининград и Крим, въпреки че обхватът на този оперативно-тактически комплекс е по-малко от 500 км. Какво ще се случи, когато Русия започне да разполага повече ракети с голям обсег?
Европейците не бива да се изненадват, ако в скоро време Москва заяви, че разполагането на американския ракети със среден и малък обсег на континента, особено в близост до руските граници, ще се разглежда като пряка заплаха, а местата за настаняване ще се превърнат в потенциална цел за удари.
В същото време европейците трябва да знаят, че за превантивно-ответни удари Русия няма да чака. По примера, да кажем на Израел, който през последните години е извършил десетки удари срещу ядрени съоръжения в Иран, и удари срещу военни съоръжения в Сирия днес, въпреки че израелците не са във война с нито една от тези две страни. И такива действия са посрещнати с разбиране.
Руското ръководство бързо реагира на действията на американската администрация. На 2 февруари руският президент Владимир Путин на среща с руския външен министър Сергей Лавров и руския министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че Русия ще отговори огледално на решението на Съединените щати да се оттеглят от ДРСМО и също така ще спре участието си в договора. Държавният глава отбеляза, че Русия няма да бъде привлечена в скъпата надпревара за въоръжаване.
Това е напълно недвусмислен сигнал. Той е изпратен не само зад океана, но и в европейските столици. Друго нещо е дали сигналът ще бъде приет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ прогнозира нарастване на напрежението и несигурността в България и Европа, ако отпадне ракетният договор между САЩ и Русия (ОБЗОР)

АБВ прогнозира нарастване на напрежението и несигурността в България и Европа, ако отпадне ракетният договор между САЩ и Русия (ОБЗОР)

3 Февруари 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на ПП АБВ излезе с официална позиция по отношение на събитията около Мирния договор между САЩ и Русия. На 2 февруари двете държави обявиха, че замразяват изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (500 - 5500 км) от 1987 г., който е смятан за едно от десетте споразумения, на които се крепи международната сигурност и ядреното сдържане в света. Страните взаимно се обвиниха в тайното му нарушаване чрез разработване и въвеждане на въоръжение на модерни ракети и системи с наземно базиране. На 1 февруари САЩ официално обявиха, че спират да се съобразяват с договора, като президентът Доналд Тръмп посочи, че би искал нов договор, по който да преговарят всички заинтересовани страни, а не само САЩ и Русия. На следващия ден руският президент Владимир Путин заяви, че отговорът на Русия ще бъде огледален и страната също ще прекрати участието си, но вратите за преговори остават отворени, докато САЩ „узреят“ за тях. В отговор на това на 3 февруари САЩ предаде на Русия своите условия за възобновяване на преговорите, в които се посочва искане за пълно и подлежащо на проверка унищожаване на руските ракети 9М729. Междувременно започна да тече 6-месечен срок за търсене на компромис между Москва и Вашингтон, след което на 2 август договорът окончателно ще спре да съществува.
Според Ивайло Калфин - член на националното ръководство на АБВ, ако това се случи, можем да очакваме разработване на доста съвременни оръжия, включително и ядрени, които ще бъдат разположени на територията на Европа. „Разпадането на международно-правната основа не чертае бляскави перспективи особено за страна като България, която е получател на сигурност – защото ние купуваме своята сигурност. И всичко това означава насочване на голяма част от националния доход към чужди икономики и нарастване на напрежението и несигурността в страната. Това е българският поглед към този проблем - той изглежда далечен, но това са отношения, които ще се развиват и на наша територия“, каза още той. Калфин посочи, че предложението на АБВ към правителството е да изчисти позицията си по отношение на този договор и да поиска Европа да влезе във функциите си на партньор и със САЩ, и с Русия – нещо, което до този момент не се е случвало. „Би следвало най-малкото да се договори неразполагане на подобни оръжия на територията на Европа. Трябва да се потърси и по-широко участие на страни извън Европа, които да се включат в един общ договор“, обясни той.
Междувременно АБВ отново призова българското правителство да заеме категорична позиция за ненамеса на ЕС във вътрешните работи на Венецуела. „Апелираме отново за мир, за диалог, за ненападение, за ненамеса във вътрешните работи – това не е в полза нито на ЕС, нито на която и да е друга държава“, заяви председателят на АБВ – Младежи Пламена Заячка. Според председателя на партията Румен Петков с гласуването си Европейският парламент по много груб и вандалски начин се е намесил във вътрешните работи на суверенна държава. „Много е странно гласуването на евродепутатите от БСП. С това си гласуване те показват, че единственото, което силно и убедително могат, е да се колебаят. Четиримата депутати на БСП са материализирали четирите възможни гласувания – „за“, „против“, въздържал се и неучастващ в гласуването. Такова поведение за една група народни представители е абсурдно“, заяви Петков. Той уточни, че това показва, че ръководството на социалистическата партия е било без позиция или не е потърсена позицията от евродепутатите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Бундестага предложиха Русия да разположи спорните ракети извън пределите на Европа, за да спаси ДРСМО

РИА Новости: В Бундестага предложиха Русия да разположи спорните ракети извън пределите на Европа, за да спаси ДРСМО

3 Февруари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. В Бундестага бе предложено Русия да разположи новите ракети 9M729 зад пределите на Урал, тъй като подобно решение би помогнало за спасяването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от РИА Новости.
Според Родерик Кизеветер от ХДС и Ролф Мютцених от СДП, разполагането на новите ракети зад Урал ще извади Европа от зоната за ракетно нападение на 9М729. Според политиците това ще защити Европа от заплахата от нова надпревара във въоръжаването.
Депуатът от СДП специално отбеляза, че поради все по-гъстия противоракетен щит на НАТО, Русия е обезпокоена, че може да не успее да извърши ответен удар.
От своя страна Кизеветер заяви, че разполагането на 9M729 изисква внимателно наблюдение. Според него, ракетите могат да бъдат преместени за една нощ в западната част на Русия с железопътен транспорт или с камиони.
Освен това германските политици подчертаха, че в замяна на това Съединените щати могат да разрешат на Русия да инспектира ракетния щит в Румъния.
В същото време становищата на членовете на Бундестага се различават по действия в случай на разполагане на руски ракети в западната част на страната. От СДП смятат, че е невъзможно в Европа да се дислоцират допълнителни ракети със среден обсег, а от ХДС не изключват такъв сценарий, пише изданието

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин, АБВ: Българското правителство трябва да поиска Европа да влезе във функциите си на партньор и на САЩ, и на Русия

Ивайло Калфин, АБВ: Българското правителство трябва да поиска Европа да влезе във функциите си на партньор и на САЩ, и на Русия

3 Февруари 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Българското правителство трябва да поиска Европа да влезе във функциите си на партньор и на САЩ, и на Русия. Това каза на пресконференция Ивайло Калфин, член на националното ръководство на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Както стана ясно вчера, едновременно САЩ и Русия излизат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Още ноември АБВ сигнализирахме, че това поставя под напрежения цялата система за мир и стабилност в Европа. За съжаление, се стигна до момента – 2 февруари, когато и двете страни обявиха, че ще започнат процедури по излизане на договора“, заяви Калфин и посочи, че тези процедури би трябвало да продължат 6 месеца.
„Проблемът е, че това е единият от двата договора, сключени преди падането на Берлинската стена, които създават някаква предвидимост и сигурност в Европа. Което означава, че и САЩ, и Русия поемат ангажименти и отговорности за неразработка и неразполагане на подобни оръжия. Когато този договор бъде прекратен, остава действието на следващия, който изтича през 2021 г., след което отношенията в сферата на сигурността в Европа остават без никакъв договор. Ако това се случи, можем да очакваме разработване на доста съвременни оръжия, а те се създават, за да се използват или най-малкото, за да се разполагат. Тоест, всеки трупа военни арсенали, за да откаже противника да натисне копчето, защото може да очаква много сериозен ответен отговор – както беше по време на Студената война“, заяви Калфин. „Убеден съм, че ще има натиск, неизбежно е отказите от тези договори да не доведат до разполагане на ракети дори и с ядрено оръжие в Европа. Разпадането на международно-правната основа не чертае бляскави перспективи особено за страна като България, която е получател на сигурност – защото ние купуваме своята сигурност. И всичко това означава насочване на голяма част от националния доход към чужди икономики и нарастване на напрежението и несигурността в страната. Това е българският поглед към този проблем, той изглежда далечен, но това са отношения, които ще се развиват и на наша територия“, каза още той.
Калфин посочи, че АБВ предлага на правителството да изчисти позицията си по отношение на този договор и да поиска Европа да влезе във функциите си на партньор и със САЩ, и с Русия. „Би следвало най-малкото да се договори неразполагане на подобни оръжия на територията на Европа. Трябва да се обхване целият обем на оръжия, които могат да застрашат сигурността в Европа. Трябва да се потърси и по-широко участие на страни извън Европа, които да се включат в един такъв общ договор“, обясни той.
Агенция „Фокус“ припомня: САЩ и Русия обявиха, че замразяват изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (500 - 5500 км) от 1987 г., който е смятан за едно от десетте споразумения, на които се крепи международната сигурност и ядреното сдържане в света. Двете държави взаимно се обвиниха в тайното му нарушаване чрез разработване и въвеждане на въоръжение на модерни ракети и системи с наземно базиране. На 1 февруари САЩ официално обявиха, че спират да се съобразяват с договора, като президентът Доналд Тръмп посочи, че би искал нов договор, по който да преговарят всички заинтересовани страни, а не само САЩ и Русия. На следващия ден руският президент Владимир Путин заяви, че отговорът на Русия ще бъде огледален и и тя също ще прекрати участието си, но вратите за преговори остават отворени, докато САЩ „узреят“ за тях. В отговор на това на 3 февруари САЩ предаде на Русия своите условия за възобновяване на преговорите, в които се посочва искане за пълно и подлежащо на проверка унищожаване на руските ракети 9М729. Междувременно започна да тече 6-месечен срок за търсене на компромис между Москва и Вашингтон, след което на 2 август договорът окончателно ще спре да съществува.
Цветилена СИМЕОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ предадоха на Русия своите условия за възобновяване на преговорите по ДРСМО

ТАСС: САЩ предадоха на Русия своите условия за възобновяване на преговорите по ДРСМО

3 Февруари 2019 | 05:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон Условията, при които САЩ ще възобновят диалога с Русия по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обхват (ДРСМО), вече са предадени в писмен вид на Москва, предава ТАСС. За това в събота официален представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом е информирал кореспондента на ТАСС. Това е отговор на молбата му да се коментират думите на президента на РФ Владимир Путин, според които Москва ще пристъпи към преговори по ДРСМО, когато САЩ „узреят“ за това.
"Предадохме в писмен вид на Русия списък с конкретни стъпки, които може да предприеме, за да се върне към спазване на договора и да спаси ДРСМО. Само пълно и подлежащо на проверка унищожаване на руските ракети 9М729, на пускови установка и съпътстващо оборудване означава прекратяване на нарушенията от страна на Русия ", е заявил представителят на Белия дом в отговор на въпрос за готовността на Вашингтон на инициира начало на нов диалог за ДРСМО.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Йенс Столтенберг заяви, че европейските страни в НАТО са подкрепили САЩ за оттеглянето от ДРСМО

BBC: Йенс Столтенберг заяви, че европейските страни в НАТО са подкрепили САЩ за оттеглянето от ДРСМО

2 Февруари 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските страни - членовете на НАТО подкрепят решението на САЩ да прекратят участието си в Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО) , заяви в събота генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг , цитиран от BBC
"Всички европейски съюзници са съгласни със Съединените щати," каза Столтенберг, отбелязвайки, че Русия е нарушавала споразумението "в продължение на няколко години" и че е разполагала "все повече и повече ракети, способни да носят ядрени бойни глави в Европа".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: НАТО не коментира решението на Русия за оттегляне от ДРСМО

TACC: НАТО не коментира решението на Русия за оттегляне от ДРСМО

2 Февруари 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО не коментира преустановяването на участието на Русия в Договора за премахване на ракети от среден и по-малък обсег (ДРСМО) в отговор на действията на САЩ. Това съобщи в събота за ТАСС пресслужбата на Aлианса.
"Нямаме какво да добавим по този въпрос към изявлението от 1 февруари, в което позицията на НАТО е напълно отразена", каза пресслужбата.
В петък, синхронно с обявяването на САЩ за прекратяване на изпълнението на задълженията си по Договора за ИНФ, от 2 февруари НАТО издаде подготвено изявление, в което напълно повтори тезата си преди шест месеца, че според секретни данни на Алианса Русия нарушава ДРСМО. Отговорността за едностранното оттегляне на Съединените щати от този договор, както и че процедурата, инициирана от Вашингтон за прекратяване на ДРСМО, все още не е завършена, Москва има шанс в рамките на шест месеца да унищожи своите крилати ракети 9M729 по проверим и прозрачен начин. " Алиансът заяви пълна подкрепа за решението на Съединените щати от всички страни от НАТО, след което заяви, че остава отворен "да продължи диалогът с Русия, когато действията на Руската федерация го позволяват".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Европейците са ужасени от края на ДРСМО

Deutsche Welle: Европейците са ужасени от края на ДРСМО

2 Февруари 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Берлин/Букурещ. Европейците са ужасени от края на ДРСМО, пише Deutsche Welle
САЩ обявиха, че ще се оттеглят от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) от периода на студената война на 2 август 2019 г., като обвиниха Русия за нарушаване на споразумението. Междувременно външните министри на ЕС не са сигурни как да реагират. Някои се страхуват от началото на нова надпревара във въоръжаването, докато други призовават САЩ и Русия да направят всичко по силите си, за да спасят договора. Засега обаче не са предприети конкретни стъпки към тази цел.
През последните седмици германският външен министър Хайко Маас се опита да спаси Договора. Той пътува до Москва, за да обсъди въпроса с руския си колега Сергей Лавров, но без резултат; разговорите му във Вашингтон се оказаха също толкова безплодни. Може би германският канцлер Ангела Меркел, която притежава далеч по-голям опит и международно влияние, може да се заеме с въпроса с руския президент Владимир Путин, за да види дали има някакъв шанс Русия и САЩ да подновят преговорите.
Външният министър Маас предложи конференцията за разоръжаване в Берлин през март да осигури форум за такива разговори - въпреки че срещата на върха официално се фокусира върху заплахите от въоръжени безпилотни самолети и роботи-убийци. Маас заяви, че Китай трябва да бъде включен във всички преговори, тъй като той значително допринася за глобалната надпревара във въоръжаването. Действително германският външен министър се надява, че конференцията може да отбележи първата стъпка към оформянето на всички нови споразумения за разоръжаване, въпреки че не е ясно дали големите военни сили дори ще присъстват на срещата на върха.
Въпреки мрачните перспективи, Маас не вярва, че историята ще се повтори. "Студената война е история", каза той в Букурещ, където присъства на разговори с външните министри на ЕС. "Решенията от тази епоха са напълно неподходящи за днешните предизвикателства", добави той. Но неговият предшественик, Зигмар Габриел, не е толкова сигурен. Той каза за германския всекидневник Tagesspiegel, че краят на ДРСМО представлява неизбежна опасност за ЕС, който би могъл да раздели блока и да подкопае общата му програма за външна политика и сигурност.
Това е така, защото източните членове на ЕС се тревожат дали техните западни партньори ще ги защитят в случай на руска атака. Те искат ЕС да постави повече войски, за да гарантира тяхната сигурност. В същото време, каза той, ЕС трябва да призове САЩ да позволят ядреният й арсенал да бъде инспектиран като знак за добра воля, за да убеди Русия да последва примера му.
Междувременно литовският външен министър Линас Антанас Линкевичус няма никакво съмнение кой е отговорен за настоящата криза, заявявайки, че от години има "ясни доказателства", че Русия нарушава Договора. Той каза, че САЩ са се опитали и не са успели да принудят Русия да се съобрази с Договора и че руснаците също нарушават множество други споразумения.
За Линкевичус загубата на такъв договор означава "по-малко стабилност, повече несигурност". И все пак той не вижда какви са жизнеспособните алтернативи на масата и обвинява Русия, че постоянно пресича червените линии. Всъщност Литва и другите балтийски държави, заедно с Полша, отдавна се оплакват от военната позиция на Русия и изразиха желание американски ракети със среден обсег да бъдат разположени в техните страни.
Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн изрази опасение: "Географски, ние сме тези, които страдат, ако въоръжението е отново на дневен ред." Аселборн заяви, че ЕС няма друг избор, освен да действа като посредник между САЩ и Русия, тъй като блокът е притиснат между двете сили. Въпреки това, предупреди Аселборн, дебатите за нова надпревара във въоръжаването биха могли допълнително да поляризират и отслабят блока.
Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини от своя страна подчерта, че Европа има голяма полза от сигурността, гарантирана от ДРСМО, и следователно най-много може да загуби. "Това, което определено не искаме да видим, е нашият континент да се върне към бойното поле или да се превърне в място, където външни свръхсили се сблъскват помежду си. Това принадлежи на далечна история." Тя обобщи както надеждите, така и страховете на ЕС: „Определено не искаме дори да обмисляме възможността да вървим назад по този път“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия се оттегля от ДРСМО

ТАСС: Русия се оттегля от ДРСМО

2 Февруари 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин обяви прекратяването на участието на Русия в Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обхват (ДРСМО), предава TACC.
"Ще постъпим по следния начин. Нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че преустановяват участието си в Договора и ние преустановяваме нашето", каза държавният глава на среща с министрите на отбраната и външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров.
Путин също така разпореди да се прекратят опитите за започване на преговори по ДРСМО.
"Всички наши предложения, както и преди, в тази област (ограниченията за ракети със среден и по-малък обсег) остават на масата, вратите за преговори са отворени", каза държавният глава. "В същото време моля и двете министерства да не инициират никакви преговори по този въпрос. "Да изчакаме нашите партньори да узреят, за да водят равен и смислен диалог с нас по тази важна тема - както за нас, така и за нашите партньори, и за целия свят", обясни Путин.
Путин припомни, че Москва от много години повдига въпроса за съществени преговори по въпросите на разоръжаването и във всички аспекти. "И през последните години виждаме, че нашите инициативи не се подкрепят от партньорите", заяви той. "Напротив, през цялото време се търсят предлози за разрушаване на вече изградената международна система за сигурност."
Според президента на Руската федерация, след спиране на участието в ДРСМО, ще бъдат създавани нови оръжия, но без да се увеличава бюджета на Министерството на отбраната.
"Ние не трябва и няма да бъдем въвлечени в скъпата за нас надпревара във въоръжаването ", подчерта той.
Държавният глава отбеляза, че руските ракети със среден и по-малък обсег няма да бъдат разполагани в различни региони на света преди подобни оръжия да бъдат разположени от Съединените щати.
Путин е помолил ръководителите на двете министерства "внимателно да наблюдават какво ще се случи и своевременно да докладват предложения за руските реакции на събитията".
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай се обяви против едностранното излизане на САЩ от ДРСМО

ТАСС: Китай се обяви против едностранното излизане на САЩ от ДРСМО

2 Февруари 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай се противопоставя на едностранното оттегляне на Съединените щати от Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО) и призовава Москва и Вашингтон да разрешат различията чрез диалог. Това се посочва в изявление, публикувано в събота от официалния представител на Министерството на външните работи на Китайската народна република, Хен Шуан, цитиран от TACC.
"Китай се противопоставя на денонсирането на договора от Съединените щати. Призоваваме САЩ и Русия да разрешат своите различия чрез конструктивен диалог", се казва в документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пострадалите японци от атомните бомбардировки на САЩ са обезпокоени от ситуацията около ДРСМО

ТАСС: Пострадалите японци от атомните бомбардировки на САЩ са обезпокоени от ситуацията около ДРСМО

2 Февруари 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Москва/Токио. Жителите на японските градове Хирошима и Нагасаки, които пострадаха от американските атомни бомбардировки през 1945 година, са изразили безпокойство по повод решението на САЩ да преустанови задълженията си във връзка с изпълнение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМО), предава ТАСС. Те призоваха Вашингтон да участва в международните усилия във въоръжаването.
"Като настоява Северна Корея да проведе денуклеаризация, САЩ се обявяват за ядрено разоръжаване. Но не проявяват последователност. Страната, която притежава ядрено оръжие, е длъжна да бъде и отговорна и да работи за неговото унищожаване", е заявил 88-годишният Дзюндзи Маки, който е преживял удара над Хирошима.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Япония, ако се прекрати ДРСМО, трябва да се изготви нов с участието на Китай

ТАСС: Според Япония, ако се прекрати ДРСМО, трябва да се изготви нов с участието на Китай

2 Февруари 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Москва/Токио. Японското правителство смята, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) е изиграл голяма роля при съкращаване на въоръженията, предава ТАСС. Ако неговото действие бъде прекратено, ще е нужен нов документ. За неговата подготовка трябва да се привлекат и нови държави, в това число и Китай. Както се съобщава в събота на страницата на японското МВнР, това е обявил ръководителят на ведомството Таро Коно.
"ДРМСО изигра голяма роля и ние разбираме създалата се ситуация, която доведе до това, че САЩ да прекратят изпълнението на совите задължения по него. Въпреки това прекратяването на неговото действие е карйно нежелателно за целия свят“.
Коно е добавил, че в подобен случай Токио възнамерява „лично да допринесе в създаването на нова структура по разоръжаването. Според него обсъждането на такъв бъдещ документ трябва да става при участието на всички заинтересовани страни, включително Русия, САЩ и Китай ".
В петък Доналд Тръмп и Майк Помпео обявиха, че от 2 февруари Вашингтон спира да изпълнява задълженията си по ДРСМО, а след шест месеца ще излезе от него, ако Русия не предприеме мерки, за да се върне към неговото изпълнение..
Договорът беше подписан между СССР и САЩ през 1987 година и до юни 1991 г. задълженията по договора бяха изпълнени: СССР е унищожил 1846 ракети, а САЩ - 846.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА НОВОСТИ: Рогозин коментира думите на външния министър на Полша за американските ракети

РИА НОВОСТИ: Рогозин коментира думите на външния министър на Полша за американските ракети

2 Февруари 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин коментира казаното от ръководителя на полското външнополитическо ведомство Яцек Чапутович за разполагането в Европа на американски ядрени ракети, предава РИА НОВОСТИ. Агенцията припомня, че полският външен министър по-рано е дал интервю за сп. „Шпигел“ по този повод, в което заявява, че разполагането на американски ядрени ракети и военен контингент в Европа отговаря на европейските интереси. След това от МВнР на Полша обявиха, че германското издание е изопачило думите на министъра.
Рогозин е написал в Туитър по този повод: "Трябва много силно да мразиш Полша и полсикя народ, за да направиш подобни изявления?".
В петък президентът Тръмп заяви, че от 2 февруари Вашингтон започва процедура по оттегляне от Договора за ракетите със среден и малък обхват, сключен с Русия. Държавният секретар Майк Помпео обяви, че документът ще бъде разтрогнат, „ако Русия не се върне към пълно и контролирано спазване на Договора в рамките на шестмесечен срок".
В последните години Москва и Вашингтон редовно се обвиняват взаимно за неговото нарушение. Руският външен министър Сергей Лавров говори за това, че страната му има съвършено сериозни въпроси към САЩ за неговото прилагане и от тяхна страна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп иска нов и по-широкообхватен договор за ракетите със среден и по-малък обсег

Reuters: Доналд Тръмп иска нов и по-широкообхватен договор за ракетите със среден и по-малък обсег

1 Февруари 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че би искал да сключи нов Договор за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО) с по-широк кръг участници от САЩ и Русия, предава Reuters.
"Важно е, че едната страна не го е спазила. Ние съблюдавахме, а другата страна не го направи. И докато не започнат да изпълняват задълженията си, ние няма да бъдем единствените, които го правят", каза президентът на САЩ.
"Надявам се, че ще можем да съберем всички в една голяма и красива стая и да сключим ново споразумение, което ще бъде много по-добро. Определено бих искал това да се случи", добави президентът. "Така че, докато не стигнем до нещо, за което всички сме съгласни, не можем да се поставим в губеща позиция и да ограничим това, което правим, докато другите не направят същото и не се съобразят със споразумението "- подчерта Тръмп.
В същото време той обърна внимание на важността на "привличането на други страни" към нов договор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с напускането на САЩ от ДРСМО

МВнР на Русия: Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с напускането на САЩ от ДРСМО

1 Февруари 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва си запазва правото да реагира и да предприеме мерки във връзка със спирането от страна на Вашингтон на 2 февруари на изпълнението на задълженията му по Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в програмата "60 минути" на телевизионния канал "Россия-1", цитирана от TACC.
"Ако американската страна най-накрая формира становището си и се оттегли от ДРСМО, Москва си запазва правото да реагира съответно. Естествено, това ще бъде направено", каза дипломатът.
Оттеглянето на САЩ от ДРСМО е част от националната стратегия на Вашингтон за отказ от международни правни задължения в различни области, каза Захарова. "Всъщност, това е само една част от общата американска концепция за прекъсване и излизане от голям брой международни споразумения", отбеляза тя. "Следователно въпросът е не само за оттеглянето от този договор, не става въпрос за Китай или други международни фактори за сигурност. Това е стратегия на Съединените щати да се оттеглят от своите международни правни задължения в различни области. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ напускат ДРСМО на 2 февруари

AFP: САЩ напускат ДРСМО на 2 февруари

1 Февруари 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати заявиха в петък, че ще излязат от Договора за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) поради предполагаеми нарушения от страна на Русия, която предупреди за нова надпревара във въоръжаването в отговор, предава AFP.
Вашингтон казва, че нова руска ракетна система със среден обсег нарушава ДРСМО, но САЩ визират и ракетите, притежавани от Китай, тъй като пактът от 1987 г. ограничава Съединените щати и Русия, но не и Китай.
Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати прекратяват задълженията си по ДРСМО от събота и започна процес за изтегляне в рамките на шест месеца.
Подписан от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов, договорът забрани ракети за наземни удари с обхват от 500 до 5,500 километра и сложи край на опасното натрупване на бойни глави в Европа, припомня агенцията.
"Съединените щати напълно се придържат към ДРСМО повече от 30 години, но ние няма да останем ограничени от неговите условия, докато Русия представя неточно действията си," каза Тръмп в изявление.
Държавният секретар Майк Помпео заяви, че Съединените щати, които официално обявиха загрижеността си преди два месеца, са повдигали посоченото от американската страна нарушение на договора с Русия повече от 30 пъти.
"Нарушението на Русия поставя милиони европейци и американци в по-голям риск, има за цел да постави САЩ в неблагоприятно положение и това подкопава шансовете на нашите двустранни отношения в по-добра посока", каза Помпео.
Той обаче подчерта, че Съединените щати все още са готови да разговарят с Русия с надеждата, че Договорът ще бъде спазен.
"Съединените щати се надяват, че можем да възстановим отношенията си с Русия на по-добра основа, но Русия трябва да промени курса на дестабилизираща дейност, не само по този въпрос, но и за много други," каза Помпео, цитиран от агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Русия не можа да убеди САЩ да се придържа към Договора за ракети със среден и малък обсег

Известия: Русия не можа да убеди САЩ да се придържа към Договора за ракети със среден и малък обсег

1 Февруари 2019 | 01:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) сериозно подкопава системата за международна стабилност и поставя под въпрос останалите споразумения за контрол на оръжията, съобщава руският вестник Известия. Това каза председателят на Комитета по международните въпроси към Съвета на Федерацията Константин Косачев. Унищожаването на ДРСМО може да бъде последвано от отказа на американците да продължат Договора за Ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, който изтича през 2021 г. От политическите кръгове във Вашингтон обясниха за Известия, че ръководството на страната все още не е взело решение за бъдещото „стратегическо“ споразумение.
На 2 февруари изтича 60-дневният ултиматум на САЩ към Русия за Договора за ракети със среден и малък обсег. Въпреки опитите на Москва да намери изход от ситуацията и да запази договора, който служи като една от основите на системата за сигурност в Европа повече от 30 години, споразумението ще престане да действа.
Както обясни заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, дори след няколко кръга преговори с американския заместник-държавен секретар Андреа Томпсън, не е постигнат напредък. Според него причината е „твърдата, ултимативна“ позиция на американската страна и следователно „отговорността за това, което се случва е изцяло във Вашингтон“. Дипломатът отбеляза, че 60-дневния ултиматум предполага, че решението за оттегляне от договора е взето отдавна, а Съединените щати не са имали желание да намерят решение на проблема.
Въпреки позицията на САЩ за Русия е важно да покаже на международната общност своя ангажимент към задълженията си, както и да предприеме мерки, които биха помогнали за предотвратяване на окончателното оттегляне на САЩ и пълното унищожаване на ДРСМО. От политическа гледна точка стъпките на Москва ще се възприемат правилно само ако са реципрочни, уверен е ръководителят на международния комитет на Съвета на Федерацията. Въпреки че, според него, конкретни препоръки могат да бъдат дадени само от военни експерти, въз основа на реалните нужди на руската сигурност в променените условия.
Оттеглянето на САЩ от ДРСМО сериозно подкопава системата за международна стабилност, добави Константин Косачев. Проблемът е, че унищожаването на този договор донякъде лишава от смисъл удължаването на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия и има тревожно предчувствие, че през 2021 г. той ще повтори съдбата на ДРСМО.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde (Франция): НАТО и Русия се опитват да се откажат от ДРСМО

Le Monde (Франция): НАТО и Русия се опитват да се откажат от ДРСМО

28 Януари 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО и Русия се опитват да се откажат от Договора за ракети със среден и малък обсег, уверени са в редакцията на френския национален ежедневник Le Monde.
Изданието публикува статия, посветена на последното заседание на Съвета НАТО-Русия, проведен миналия петък, 25 януари. „Провалът му не е изненада за никого“, подчертават от редакцията.
Подчертава се, че срещата не е довела до постигане на компромис, който да спаси договора от 1987 г. Преговорите, проведени по-рано в Женева между руски и американски официални лица, също завършиха без успех.
САЩ ще излязат от ДРСМО на 2 февруари, а американският президент Доналд Тръмп най-вероятно ще получи подкрепа на съюзниците си от НАТО за решението за изтеглянето на страната му от договора. Припомня се, че именно на тази дата изтича ултиматумът, който страните от Алианса дадоха на Москва за „връщане към съблюдаването“ на споразумението.
„Договорът е в опасност, ситуацията е сериозна. Русия не възнамерява да променя позицията си“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Москва на свой ред призова в американците да се откажат от своя „безотговорен" план за разполагане на система за противоракетна отбрана в космоса. Руските власти осъждат също западните ракети, използвани за тестване на пробива на отбранителни системи, „но те не нарушават договора", твърди Столтенберг.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Handelsblatt: САЩ  отново поискаха Германия да спре строителството на „Северен Поток-2“

Handelsblatt: САЩ отново поискаха Германия да спре строителството на „Северен Поток-2“

27 Януари 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. САЩ отново поискаха ЕС и Германия да спрат изграждането на газопровода "Северен поток-2“, пише неделното издание на германския вестник Handelsblatt, цитиран от TACC.
"Сега е моментът за действие", e заявил представител на американската администрация за изданието. По думите му ЕС трябва да положи активни усилия, преди Русия да получи възможността да окаже огромно влияние върху европейските си партньори. "Искаме проектът да бъде спрян", - отбелязват във Вашингтон.
"Ако тръбопроводът бъде изграден, Европа ще загуби важно пространство за действие по отношение на Русия," са уверени в САЩ. "Потвърждаваме нашето искане, нашите европейски партньори трябва да предприемат мерки, за да гарантират собствената си енергийна сигурност и да осигурят непрекъсваемо снабдяване с газ през Украйна," е заявил за изданието източника от американската администрация. Освен това от там подчертават, че някои мерки в тази посока в САЩ се считат за недостатъчни.
В същото време събеседникът на вестника е съобщил, че писма с заплахи за санкции, които са изпратени на германски компании от посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, "не са били предназначени за широката общественост".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.