НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Позиция на общинските съветници от групата на БСП: Йорданка Фандъкова да обясни защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

Позиция на общинските съветници от групата на БСП: Йорданка Фандъкова да обясни защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

19 Януари 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. Йорданка Фандъкова да обясни защо не прилага мерките срещу замърсения въздух! Това се посочва в позиция на общинските съветници от групата на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. С решение №855 от 06.12.2018 г. Столичен общински съвет прие промяна на механизма с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на МПС на територията на Столична община в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух. Съгласно това решение при прогноза или наличие на следните неблагоприятни метеорологични условия през зимния период: жълт код за мъгла и/или инверсия, и/или безветрие, и/или ниско атмосферно налягане и други на НИМХ, водещи до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община на цена от 1 лев, т.нар. "зелен билет". С това решение предприемането на съответните действия за реализиране на мярката "зелен билет" се възлага на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. През последните два дни в София сме свидетели на парадоксална ситуация. Свидетели сме не на прогноза за висока степен на замърсяване, а на наличие на няколкократно по-високи стойности от допустимите за замърсеност на въздуха. А управляващите в Столична община демонстрират арогантно мълчание и бездействие.
Затова не може да не зададем няколко въпроса:
1. Защо кметът Йорданка Фандъкова не изпълнява решение №855/2018 г. на СОС и не въвежда мярката "зелен билет"?
2. Това решение за нея задължително ли е или е поредната пиар акция на Столична община, създаваща имитация на действия и мерки, които са с цел замитане на проблема под килима?
3. На кое място в приоритетите на кмета Йорданка Фандъкова се нарежда здравето на гражданите?
Очакваме своевременно отговори на всички тези въпроси!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Таков, БСП: В София не можем да дишаме, къде са мерките на Столична община срещу мръсния въздух?

Иван Таков, БСП: В София не можем да дишаме, къде са мерките на Столична община срещу мръсния въздух?

19 Януари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Отдавна е ясно, че не работи системата за ранно предупреждение, с която толкова се хвали Столична община, каза общинският съветник от БСП. В София от два дни не можем да дишаме, а къде са мерките на Столична община срещу мръсния въздух? Това попита общинският съветник от БСП Иван Таков, който е член на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според него пълното бездействие на управляващите в Столична община в последните дни по проблема с чистотата на въздуха в града отново показва, че системата за ранно предупреждение не работи. "С колегите от групата на БСП в СОС отдавна говорим, че тази толкова рекламирана система не работи. И за пореден път имаме доказателство за това, заяви Иван Таков. Два дни в София виждаме какво дишаме, измервателните станции показват много притеснителни стойности за замърсеност на въздуха, а управляващите в Столична община демонстрират арогантно мълчание и бездействие. Нали в края на миналата година гласувахме кметът Йорданка Фандъкова да има възможност да въвежда мярката "Зелен билет" още при прогноза за замърсяване на въздуха. Къде е този "Зелен билет"? Защо вчера и днес в София не е въведен зеленият билет - единствената що-годе прилична мярка срещу замърсяването на въздуха?! Ясно е, че тази прословута система за ранно предупреждение изобщо не работи". Според Иван Таков, управляващите в Столична община са напълно безсилни да се справят с проблема със замърсяването на въздуха в града. "От години говорим за него, България беше осъдена от Европейската комисия заради мръсния въздух, а ефективни действия от страна на управляващите в СО няма. Вече е съвсем очевиден този факт, коментира той. Има само имитация на действия и мерки, които са с цел замитане на проблема под килима, за да не руши имиджа на кмета. А здравето на гражданите отново остава на произвола на съдбата". По официални данни на Air Quallity Ingex на Европейската комисия, в 10 града на България е било отчетено сериозно замърсяване на въздуха днес. Най-голямо натрупване на мръсен въздух е регистрирано в София. Цветната сигнализация на измервателните станции е показвала тъмно червено за опасни стойности. А замърсяването на въздуха в някои райони на София от вчера до днес надскочи допустимите стойности над 10 пъти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 10 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

В 10 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

19 Януари 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
София. В 10 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) и (PM2.5) е над нормите в редица градове у нас. Най-мръсен е въздухът в София. Най-големи стойности в столицата са регистрирани в станциите в „Надежда“, „Хиподрума“, „Павлово“, „Младост“ и „Дружба“. Замърсяване е отчетено още в Благоевград, Перник, Пловдив, Хасково, Плевен, Велико Търново, Русе, Шумен, Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Продължава миенето и отстраняването на наноси от улици и булеварди

София: Продължава миенето и отстраняването на наноси от улици и булеварди

18 Януари 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с повишените температури и през днешния ден продължава миенето на столичните булеварди. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Миенето е една от мерките за намаляване концентрацията на фини прахови частици в града. Продължават и дейностите по отстраняване на наноси от регулите на пътните платна.
През днешния ден екипите на почистващите фирми са мили локалното платно на бул. „България“, бул. „Овча купел“ и пл.„Ручей“. През почивните дни ще бъдат измити пътните платна на ул. „Житница“, бул. „Н. Мушанов“, площад „Руски паметник“ и бул. „Скобелев“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

18 Януари 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) и (PM2.5) е над нормите в редица градове у нас. Най-мръсен е въздухът в София, където запрашаването е около 3 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Най-големи стойности в столицата са регистрирани в станциите в „Надежда“ и „Хиподрума“. Замърсяване е отчетено още в Благоевград, Смолян, Пловдив, Видин, Плевен, Ловеч, Горна Оряховица, Враца, Русе и Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.