НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Никола Стърджън предупреди за „реален и нарастващ риск“ от Брекзит без сделка

The Independent: Никола Стърджън предупреди за „реален и нарастващ риск“ от Брекзит без сделка

5 Февруари 2019 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Има „реален и нарастващ риск“, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз без сделка след по-малко от два месеца, предупреди Никола Стърджън.
Първият министър на Шотландия каза, че Обединеното кралство трябва да признае, че Обединеното кралство просто "не е подготвено" да напусне ЕС след 53 дни, пише в.Independent.
По време на речта си в университета Джорджтаун в САЩ тя отново призова за втори референдум за Брекзит.
Тя също така обърна внимание на независимостта на Шотландия, като заяви, че „объркването и несигурността на Брекзит“ ясно показва, че националните интереси на Шотландия не се обслужват от Уестминстърска система.
Стърджън заяви, че правителството на Обединеното кралство се опитва да предоговаря споразумението за оттегляне от ЕС „с часовника, който тиктака“ въпреки, че ЕС обяви, че няма да приеме такова предоговаряне.
Тя каза: „В резултат на това съществува реална и нарастваща опасност Великобритания да напусне ЕС след 53 дни без да има каквато и да било сделка“.
Тя добави: „Първо, правителството на Обединеното кралство трябва да потвърди, че ще направи абсолютно всичко, за да избегне напускането без сделка. Трябва ясно да каже, че Великобритания не е готова да напусне ЕС без сделка. И като част от това, то трябва да признае, че Обединеното кралство просто не е подготвено да напусне ЕС за 53 дни.
Никола Стърджън също предупреди, че без свободно движение на хора съществува риск от намаляване на работещото население в Шотландия, като това ще доведе до „тежки икономически и социални последици“.
Първият министър каза, че Брекзит е от значение и за дебата за независимостта на Шотландия.
Тя каза: „Аз като първи министър казах, че ще съсредоточа мислите си за момента на провеждането на друг референдум за независимост през следващите няколко седмици - след като условията на Брекзит станат по-ясни.
Говорителката на британското правителство заяви: „Никола Стърджън трябва да спре да използва Брекзит като претекст да преследва нежеланата си програма за независимост. Вместо непрекъснато търсене на разделение и конституционни промени, тя трябва да работи с правителството на Обединеното кралство, за да се избегне изход без сделка. Това, което хората и бизнеса в Шотландия очакват“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Никола Стърджън заяви, че Великобритания не е готова за Брекзит

Reuters: Никола Стърджън заяви, че Великобритания не е готова за Брекзит

4 Февруари 2019 | 05:18 | Агенция "Фокус"
Единбург. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще предупреди, че Обединеното кралство „не е подготвено“ да напусне Европейския съюз за по-малко от два месеца, съобщава Reuters.
Стърджън ще използва речта си в университета Джорджтаун във Вашингтон в понеделник, за да призове отново за втори референдум за Брекзит. Тя ще каже, че ситуацията е показала ясно, че интересите на Шотландия не са задоволени, с оставане в Обединеното кралство.
Великобритания трябва да напусне на 29 март.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Scotsman: Никола Стърджън: Тереза Мей „ се надбягва до смърт“ с независимостта

The Scotsman: Никола Стърджън: Тереза Мей „ се надбягва до смърт“ с независимостта

24 Януари 2019 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Лондон/Единбург. И двете страни, участващи в конституционния дебат в Шотландия драматично увеличиха напрежението в своята реторика, когато Никола Стърджън, министър-председателят на Шотландия, обвини премиера, „ че се надбягва до смърт“ с независимостта, когато говори за втори референдум, пише в днешния си брой The Scotsman, който излиза в Единбург. Тереза Мей не един път повтаря, че това е „последното нещо, което искаме“.
При задънената улица, в която е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, проточването на конституционния сблъсък между Лондон и Единбург става все по-близък на хоризонта. Двете страни все повече втвърдяват позицията си по въпроса за шотландската независимост.
И двамата първи министри са поканени да участват в новия британски правителствен подкомитет, сформиран в началото на 2019-та. Неговата цел е да координира подготвителните работи по Брекзит, включително и сценариите за преговори и за излизане без сделка. Работата му обаче е засенчена от ударението, което поставят и Шотландската националистическа партия (ШНП), и консерваторите, върху шотландската независимост и втвърдяването на собствените си позиции по този въпрос. Госпожа Стърджън непрекъснато повтаря, че е поела ангажимент да разкрие детайли от своята програма за нов референдум в следващите седмици.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елица Петкова, IT специалист във Великобритания: Не очаквам усложнения за българите в страната поради Брекзит и не смятам да се връщам в България

Елица Петкова, IT специалист във Великобритания: Не очаквам усложнения за българите в страната поради Брекзит и не смятам да се връщам в България

19 Януари 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Не очаквам усложнения за българите в страната поради Брекзит и не смятам да се връщам в България. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна IT специалистът в сферата на строителните дейности Елица Петкова. Тя завършва образованието си във Великобритания, и оттогава работи и живее в страната. Според нея строителната индустрия със сигурност ще бъде повлияна от събитията на Острова, но самата тя ще може да продължи работата си след Брекзит. „Работя във фирма, която се занимава с предоставянето на услуги за строителния сектор. Като цяло нямам досег директно със строителството, но всеки ден в офиса чувам разни неща. Все пак строителството е една от сферите, които много биха се променили в зависимост от това, какво точно ще се случи с Брекзит. За мен на индивидуално ниво, не мисля че ще има особена разлика, тъй като съм тук от 5 години – работя, изучих се, плащам си данъците. Свикнала съм тук и не би следвало да има някаква особена промяна“, каза Елица Петкова. По думите й хората, които пребивават в Англия от дълги години, донякъде са облагодетелствани. Според нея системата там е направена с идеята да улесни гражданите, които посещават държавните институции и много голяма част от документите се попълват онлайн. Единственият проблем идва при възрастните, които може би изпитват трудност да навигират процедурите в Интернет пространството. Информацията, която получават българите на Острова е най-вече от държавните уеб сайтове и от уста на уста, каза Елица Петкова. Според нея въпреки масовото недоволство на англичаните, процесите по напускането на Великобритания от Европейския съюз вече са започнали и най-вероятно не могат да бъдат предотвратени. Тя се надява на достигането на финално решение по сделката за Брекзит, тъй като в момента ситуацията се променя ежедневно и създава несигурност в англичаните.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Твърдият Брекзит носи много тежки последици и за ЕС, и за Великобритания

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Твърдият Брекзит носи много тежки последици и за ЕС, и за Великобритания

19 Януари 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Твърдият Брекзит носи много тежки последици и за ЕС, и за Великобритания. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Може би повече и от 200 хил. души са във Великобритания, но нямаме никакъв поглед и никаква политика до този момент към хората, в условията на един твърд „Брекзит“, който е все по-вероятен. Всъщност, след 2 дни ще стане ясно какъв ще бъде план „Б“, който министър-председателят Тереза Мей, ще предложи понеделник в понеделник (на 21-ви). Тя трябва да каже какво е новото ѝ виждане и новите варианти, както и офертата към европейските институции“, подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова.
„Не искам да правя сравнения дали нашите съграждани трябва да се върнат, или да останат, защото тези сравнения са опасни. Само преди два дни двете големи страни в Европа - Франция и Германия, от които Германия гласува специален закон при твърд „Брекзит“ - какво става със сънародниците във Великобритания, а Франция задели на първо четене 50 млн. за французите, които живеят там“, заяви вицепрезидентът, като допълни, че информационната кампания е инструментариум и тя е нещо задължително, което така или иначе трябва да върви и хората да се ориентират до колкото могат. „При тези 200 хил. условно пребиваващи българи във Великобритания, само около 90 са регистрирани“, заяви вицепрезидентът, като попита как ще се направи информационна кампания, като за всички останали и дори българската държава няма информация къде са те. „По-скоро трябва да има конкретна стратегия, а защо не облечена в решение на Народното събрание - как да дадем условия на тези българи да се върнат обратно в България и какво ще срещнат те, връщайки се тук. Нима рискът от трайно безработни е преминал? Каква е социалната инфраструктура на тези хора и как ще се вместят в нашата социална система“, каза Йотова.
По думите ѝ трудовият стаж ще бъде признат на българите в Англия, защото Великобритания все още е държава членка в Европейския съюз, но проблемът е, че една част от хората работят на черно и именно за това трябва да има мерки. А относно програмата и стратегията за връщането на българите от чужбина, тя заяви, че това не може да бъде измислено в един кабинет лабораторно, защото за това е необходимо съгласието и на българския бизнес. „Има достатъчно неправителствени организации, като например „Стопанска камера“, която трябва да излезе със своя анализ пред правителството и тези, които взимат решение да кажат от каква работна ръка има нужда българският бизнес. Непрекъснато говорим, че не ни достигат хора в някои позиции, че има остър дефицит на работна ръка в България. Второ, какво ще бъде нашето предложение към тези хора? „Елате в България, защото:..“. Но на този етап има само многоточие и нищо повече. И на следващия и най-важен въпрос трябва да си отговорим категорично ясно - искаме ли тези хора да ги стимулираме да се върнат в България или искаме да си останат там и да си живеем тук сами и самодостатъчни за себе си“, посочи вицепремиерът, като подчерта, че има цялостна българска политика.
„Има грешна политика, защото не трябва да бъдем наивници. Една част от тези хора ще останат, а друга част от тези български граждани ще се преместят в друга страна в ЕС, защото имаме хора на много високи позиции, които са в този глобален свят и ще изберат клона на същата фирма във Франция или в Полша, например. Но една част от тях ще се замислят дали да не се завърнат в България и за това мисля, че трябва да се погрижим за тях“, каза още тя.
По думите ѝ по отношение на фармацията и двустранните икономически отношения, това е голям дял и може да се замисли за нещо друго в парламента, защото специалната стратегия и заделените пари за това, вероятно на българската държава ще се наложи и за един определен период от време да компенсира цените.
„Твърд „Брекзит“ означава митнически такси, непременно поскъпване на медикаментите и тези луфтове ще трябва да се обират в един момент. Аз за това казвам, че е въпрос на цялостна визия и подготовка на страната, а не само да се плъзгаме по линията дали ще се върнат българите или не“, подчерта Йотова, като посочи, че твърдият „Брекзит“ носи много тежки последици и за ЕС, и за Великобритания.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Останалите страни от ЕС залагат на твърд Брекзит, преговорният екип през тези две години се оказа на недостатъчно ниво в моите очи

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Останалите страни от ЕС залагат на твърд Брекзит, преговорният екип през тези две години се оказа на недостатъчно ниво в моите очи

19 Януари 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Останалите страни от ЕС залагат на твърд Брекзит, екипът, който водеше преговорите през тези две години се оказа на недостатъчно ниво в моите очи. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „От няколко дни в политическа посока, останалите страни в ЕС залагат буквално на твърд Брекзит. Имаше едно погрешно схващане, че интересът на ЕС е в споразумението. Като виждам реакциите на големите страни в Европа, имам някакво тайно усещане, че потриват ръце и чакат да няма споразумение“, коментира Йотова и уточни, че оттук нататък неизвестните са много. „Според мен този екип, който правеше преговорите през тези две години с Барние и съответно ЕС се оказа на недостатъчно ниво в моите очи. През тези 2 години г-жа Мей имаше достатъчно време да понаобиколи онези страни, в които образът на кралицата все още доминира. Самият факт, че е разделено английското общество, е показател“, каза още Илияна Йотова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Байчев, студент в Англия: Засега няма проблеми за българските студенти във връзка със събитията около Брекзит

Калоян Байчев, студент в Англия: Засега няма проблеми за българските студенти във връзка със събитията около Брекзит

19 Януари 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Варна. Засега няма проблеми за българските студенти във връзка със събитията около Брекзит. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна българският студент във Великобритания Калоян Байчев. Според 24-годишният мъж има много неясноти около напускането на Англия от Европейския съюз. Но той смята, че те няма да засегнат студентите като него. „Що се отнася до Брекзит, въпреки, че остават около 2 месеца до официалното излизане, все още не се знае, какво ще се случи. Има различни изходи и различни варианти. Що се отнася до образованието, поне това са гарантирали и обещали, че тези, които учат, не би трябвало да имат проблеми с финансите или заемите, които покриват таксите за обучението“, съобщи Калоян Байчев. Според информацията разкрита до момента, Англия ще продължи да дава студентски кредити на студенти от Европа и след Брекзит през март догодина. Фиксирана е и годишната такса за обучение в повечето английски университети. Относно събитията покрай напускането на страната от Европейския съюз той коментира, че всекидневният поток от новини вече изтощава, както англичаните, така и българите. „Чета новини, особено когато беше референдума и се видя, че англичаните искат да излязат от зоната, беше ми интересно. Но с течение на времето малко взе да ми омръзва да чета новини за това като цяло. Сега предимно чета най-важните неща и каквото видя от приятели. Следя доколкото мога, но вече ми идва малко в повече да чета едни и същи неща по темата. Мен лично, надявам, се не би трябвало да ме засегне чак толкова много. Вече за хората, които само работят в Англия, не е ясно какво ще се случи“, обясни Калоян Байчев. По думите му най-голямата трудност след Брекзит ще бъде за тези българи във Великобритания, които не са завършили образованието си там, а пребивават в страната заради работата си. Според него неяснотата в промените, които ще настъпят след напускането на страната от ЕС създават редица притеснения в сънародниците ни там.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: Излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще засегне сериозно 90 хиляди българи

Кристиан Вигенин, БСП: Излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще засегне сериозно 90 хиляди българи

18 Януари 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще засегне сериозно живеещите на територията на страната 90 хиляди българи - ще засегне и пребиваващите британски граждани в България. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин във въпроса си към министъра на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Вигенин попита дали правителството е подготвило план за действие при различните варианти за излизане на Великобритания от ЕС и най-вече за напускането ѝ без споразумение. „Има ли готовност правителството да съдейства за по-добра информираност за последствията за българските граждани, направени ли са оценки за връщането им към България при такава ситуация и предвидени ли са специфични мерки за тяхното посрещане”, допълни въпроса си народният представител.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Краткосрочните пътувания на европейските граждани до Великобритания ще са без визи

Министър Екатерина Захариева: Краткосрочните пътувания на европейските граждани до Великобритания ще са без визи

18 Януари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Краткосрочните пътувания на европейските граждани до Великобритания ще са без визи. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Още от миналата година развиваме трите възможни сценария, колкото и да не ни се искаше да се стига до третия най-лош сценарий – напускане на Великобритания без сделка. Миналата година по средата беше приет планът за действие и от септември всички институции са приканени с писмо от мен да актуализират отново всичките варианти с фокус върху третия“, каза Захариева. По думите ѝ всяка една от сферите на дейности ще бъде засегната. „По отношение на пътуванията ЕК прие общ подход. Измени директивата за пътуванията като включи великобританските граждани за краткосрочните пътувания, като такива, които ще пътуват безвизово, съответно европейските граждани да пътуват безвизово до Великобритания. Още миналата година Великобританското правителтво пое ангажимент, че независимо дали ще се постигне сделка или не, европейските граждани - говоря за българите, които живеят там, ще запазят правата си, както са договорени. Това важи за тези, които към датата на напускане са във Великобритания. В споразумението беше договорен почти двегодишен преходен период, в който и гражданите, които отидат тогава да живеят във Великобритания и през този период щяха да се ползват с такива права. Ако няма сделка, това няма да важи за този период“, допълни Захариева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Предстои отваряне на нов офис на консулството в Лондон, за да има повече места, в които българите да подават документи

Министър Екатерина Захариева: Предстои отваряне на нов офис на консулството в Лондон, за да има повече места, в които българите да подават документи

18 Януари 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Предстои отваряне на нов офис на консулството в Лондон, за да има повече места, в които българите да подават документи. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на депутата от БСП Кристиан Вигенин за мерките на правителството по отношение на българите, постоянно пребиваващи във Великобритания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През миналата година българското посолство там започна организиране на информационна кампания сред българската общност във Великобритания и се проведоха вече много срещи извън посолството. От началото на година са проведени две, до средата на тази година са предвидени още 20 - не само в Лондон, а във всички части на Обединеното кралство. Вземаме проактивна позиция, така че да могат българските граждани да бъдат информирани на най-ранен етап за това какво следва“, заяви още Захариева. Тя посочи, че на страницата на посолството и във Фейсбук е публикувана информация за новите правила за Брекзит. Министърът каза още, че британските граждани в България са около 4000. „Ще има регистрация, както си има за нашите граждани там. Те са добре дошли да останат в България“, каза още тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Всички български граждани, които живеят на територията на Великобритания, ще получат постоянен статут за уседналост дори и при твърд Брекзит

Министър Екатерина Захариева: Всички български граждани, които живеят на територията на Великобритания, ще получат постоянен статут за уседналост дори и при твърд Брекзит

18 Януари 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. Всички български граждани, които живеят на територията на Великобритания, ще получат постоянен статут за уседналост дори и при твърд Брекзит. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Мъгливи са нещата във Великобритания. Още от началото на започването на преговорите за Брекзит има създадена междуведомствена група от българското правителство с участието на всички институции, в която винаги са се разглеждали възможните варианти. Но на никой – нито на Великобритания, нито на ЕС, не му се вярваше, че ще се стигне до най-лошия анализ. А сега това е доста вероятен сценарий. Чакаме в понеделник да разберем правителството на Великобритания какъв план Б ще обяви. Възможно е и отлагането на датата – колко ще бъде то, ще успее ли отново. Истината е, че тези 230 депутати, които гласуваха разликата против, са го направили с различни мотиви“, заяви Захариева и посочи, че това не значи, че всички са за излизане без сделка.
На въпрос дали трябва да има човек в кабинета, който да отговаря за Брекзит, Захариева обясни, че има създадена междуведомствена група, чиито координаторите са директори на дирекции в МВнР, които отговарят директно за тази сфера. „Един човек само няма как да вземе всичките решения без целият Министерски съвет да се подготви. Още през септември съм изпратила писмо до всички министри с призив да се готвят за най-лошия сценарий. Така че не е вярно, че не се готвим за него. Истината е, че всички сме подготвени за този вариант, но никой не може да каже какви точно ще са последиците“, каза още тя.
Захариева припомни, че още през декември Тереза Мей обясни на европейските граждани, които живеят във Великобритания, че те ще запазят правата си такива, каквито са договорени със споразумението. „Т.е. всички български граждани, които до Брекзит живеят на територията на Великобритания, ще получат постоянен статут за уседналост дори и при твърд Брекзит. Най-вероятно ще се наложи да си извадят биометрични паспорти и нека да не чакат за последния момент, въпреки че ще имат на разположение година и половина – две. Около 4000 са гражданите на Великобритания в България и и те ще могат да се регистрират и да продължат да живеят тук – те живеят добре тук и ние живеем добре с тях“, обясни външният министър. По думите ѝ МВнР заедно с консулската служба в Лондон организират информационни кампании, за да информират гражданите там какво следва.
По отношение на предстоящите европейски и местни изброи в България Захариева посочи, че след Брекзит най-вероятно ще бъде намален броят на избирателните секции за българите във Великобритания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Корбин може да получи десетки оставки, ако подкрепи „вота на народа“

The Guardian: Корбин може да получи десетки оставки, ако подкрепи „вота на народа“

18 Януари 2019 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джеръми Корбин може да получи десетки оставки от водещи лейбъристки личности, ако партията подкрепи втори референдум като начин за излизане от кризата около Брекзит, пише The Guardian.
Редица младши министри от правителството в сянка са заявили пред вестника, че те са твърдо против идеята за втори референдум. Те се страхуват, че той би изложил Лейбъристката партия на опасността да изгуби избирателите си.
Тази информация идва след още един ден на напрежение в Уестминстър между Тереза Мей и лейбъристкия лидер.
В четвъртък Корбин отказа да разговаря с премиера, ако тя не се откаже от идеята за напускане на ЕС без сделка и заяви, че депутатите от неговата партия ще откажат подобни покани. По-късно Мей написа в писмо до Корбин, че вариантът „без сделка“ е „невъзможен“ и го призова да се присъедини към междупартийните разговори за търсене на изход от кризата.
Надеждите на Корбин за общи избори избледняват, след като министър-председателят постигна слаба победа, печелейки вота на недоверие. Това даде повод на някои лейбъристки поддръжници да засилят натиска си върху Корбин да подкрепи втори референдум.
The Guardian се е свързал с някои висши министри от правителството в сянка, които са гласували за напускане на ЕС. Те са заявили, че ще преразгледат позициите си, ако Корбин не се откаже да настоява за втори референдум.
Според министъра за Брекзит в правителството в сянка Киир Стармър, „След като направихме всички обещания по време на общите избори, сега трябва да ги изпълняваме. Тази идея за блокиране на Брекзит е погрешна и ще прекъсне връзката ни с милиони традиционно наши избиратели, които очакват от нас да държим на думата си”.
Лейбъристката група, която организира анти-Брекзит кампания под мотото „Вотът на народа“, публикува в сряда списък на 71 депутати от партията, които подкрепят каузата. Според нея има и много други, които я подкрепят, но не обявяват това публично.
Но депутати, които имат влияние при формиране на мнения, твърдят, че това е информация от твърдите опоненти на референдума.
Скептично настроени са и други лейбъристки министри в сянка. Според тях партиен приоритет е да се продължи с натиска за общи избори.
Според партийните стратези не трябва да се изключва и свободният избор при втори референдум. Без да има договорени условия за напускане на Евросъюза, съвсем не е ясно какви опции ще се появят при него, а референдумът според тях е лош вариант за разрешаване на сегашната сложна ситуация.
На митинг в Единбург в четвъртък вечерта лейбъристите са говорили, че „парализираният и демобилизиран“ парламент в Уестминстър засилва гнева на публиките, които искат все по-ясно и техният глас да бъде чут при вземането на решение. При последното измерване на нагласите в сряда се оказва, че 56 процента от 1 000 избиратели са за оставане в ЕС, а 44 на сто искат напускането му.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Нов вот?

Reuters: Нов вот?

17 Януари 2019 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристкият лидер Джеръми Корбин иска нови избори, нещо, което Тереза Мей отказва, след като изгуби парламентарното мнозинство през 2017 г. и трябваше да разчита на подкрепата на малката Демократична юнионистка партия на Северна Ирландия, привърженик на Брекзит, коментира агенция Reuters.
Мей постоянно твърди, че нов референдум ще доведе до разклащане на доверието в демокрацията сред близо 17 милиона и половина британци, които през 2016-та гласуваха за напускане на ЕС. Нейният говорител обяви, че Великобритания не е поставяла все още въпроса за отлагане на процедурата по напускане на Съюза.
Докато Обединеното кралство се тресе от най-голямата икономическа и политическа промяна от края на Втората световна война, останалите държави, членки на Евросъюза, предлагат да се водят разговори.
Германският външен министър Хайко Маас заяви в четвъртък: “Ще направим всичко, което можем, тъй че Великобритания да напусне Съюза с или без споразумение“.
Главният преговарящ от страна на Брюксел, Мишел Барние, твърди, че блокът е отворен към възможността за „по-амбициозна“ сделка от предложената от Мей, която не може да бъде променена при условията, които тя постави. Но никой не може да стори нищо, докато Лондон не реши какво точно иска. Засега политиците му не са постигнали споразумение как и дори дали да се напуска блока.
В понеделник Мей ще предложи следващи стъпки.В следващата седмица, от парламентаристите се очаква да предложат алтернативи. На 29 януари трябва да обсъдят плановете, а гласуването ще определи коя идея може да получи най-голяма подкрепа. След това Мей ще се срещне с лидерите на ЕС, за да потърси пътища за промяна на нейния проект за Брекзит. Британският парламент трябва отново да гласува всяко ново споразумение.
Кога ще се случи това, съвсем не е ясно!?
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Обединеното кралство в „безизходица“ по план Б за Брекзит

Reuters: Обединеното кралство в „безизходица“ по план Б за Брекзит

17 Януари 2019 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. В четвъртък британският премиер Тереза Мей и опозиционният лидер Джеръми Корбин задълбочиха спора си, а двете партии – Консервативната и Лейбъристката – държат 88 процента от гласовете в 650-местнат Камара на общините, съобщава Reuters.
Корбин повтори предварителните си условия, за да има разговор между тях, докато Мей се обръна към него с писмо, в което написа: „Вие винаги сте държал на диалога в политиката. Наистина ли вярвате, че е справедливо, след като отказвате да разговаряме, да карате вашите депутати да не търсят ершение заедно с правителството“
След като двугодишните усилия на Мей да постигне развод по взаимно споразумения и независима търговска политика бяха унищожени от парламента при най-голямото поражение, което британски премиер е преживявал в съвременната история, лидерът на кабинета в Лондон помоли партийните ръководства да представят своите интереси, за да се намери общо решение.

Колкото повече МЕй се насочва към „по-мек“ Брекзит, толкова повече тя се отдалечава от консерваторите- „брекзитиъри“, според които заплахата от излизане без сделка може да се окаже голям шанс и не е нужно да се страхуват от този вариант. В четвъртък говорителка от кабинета на премиера обяви, че Мей е провела „конструктивни“ разговори с различни депутати, дори с някои от лейбъристите.
Ако не успее да постигне консенсус, петата най-голяма икономика ще напусне ЕС на 29 март без сделка или ще бъде принудена да отложи Брекзит, вероятно да проведе национални избори или нов референдум.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Гласуването за „План Б“ за Брекзит ще се проведе на 29 януари

FAZ: Гласуването за „План Б“ за Брекзит ще се проведе на 29 януари

17 Януари 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати ще гласуват за „План Б“ за излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността на 29 януари, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Договореното от Брюксел споразумение на премиера Тереза Мей бе отхвърлено във вторник с огромно мнозинство. Предстои Лондон да обясни как ще процедира. За целта преди това министър-председателят Тереза Мей ще се срещне с политици от различни партии.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: При Брекзит без споразумение голяма част от българите във Великобритания няма да могат да работят или да продължат обучението си

Вицепрезидентът Илияна Йотова: При Брекзит без споразумение голяма част от българите във Великобритания няма да могат да работят или да продължат обучението си

17 Януари 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. При Брекзит без споразумение голяма част от българите във Великобритания няма да могат да работят или да продължат обучението си. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за предаването „12+3“ по БНР. „Различни са вариантите, които дават международните наблюдатели след отхвърленото от британския парламент на споразумение за Брекзит. Различни са и реакциите във Великобритания, различни са и реакциите на европейските институции“, посочи тя. „Година и половина бяха водeни много тежки преговори, много неща се изговориха, много са и прогнозите сега. Имам усещането от няколко дни, че Европа, която беше заинтересована повече да има споразумение, сега е втвърдила позицията си и като че ли сега повече иска да има Брекзит на всяка цена“, каза Йотова и определи това като катастрофално. „Великобритания ще загуби евентуалното си привилегировано отношение, каквото имат страни, които са съседни на ЕС, но не са в него. Един твърд Брекзит означава плащане на изключително висока и трудна цена. След Втората световна война в момента Великобритания е в най-ключовия си период. И никой не може да изчисли какви ще бъдат загубите както за гражданите на страната, така и за гражданите на ЕС. След гласуването онази вечер категорично ясно е едно – всички предварителни разговори и договорки с Великобритания от страна на страни-членки на ЕС за учещи и работници отпаднаха само с едно гласуване“, каза още вицепрезидентът. Йотова припомни, че в края на 2015 г., когато трябваше да стане референдумът във Великобритания, обещанието за него беше дадено от тогавашният министър-председател Дейвид Камерън. „Дали тогава имаше достатъчно анализи за изхода на собствената му държава, да не говорим за останалите 27 държави от ЕС? Дали не прояви политическо късогледство, за да спечели едни избори? Дали желанието си да обедини консерваторите, които и тогава бяха разединени, както и сега, не заложи една прекалено висока цена за милиони граждани?“, каза още тя. Според Йотова днес Великобритания е изправена пред много трудната задача как да продължи оттук нататък. „Как ще обясни държавното ръководство на Великобритания защо се налага втори референдум, ако се стигна до такъв? И защо се е наложило да бъдат пренебрегнати резултатите от първия, тъй като все пак това е народен вот. Г-жа Мей носи много тежък политически багаж в момента“, заяви тя. Йотова посочи, че е разтревожена за съдбата на българите във Великобритания. „Трябва да се поставят определени условия пред Великобритания за правата им. Защото третирането на страната като трета държава след Брекзит ще постави в невъзможност една голяма част от тези хора да работят или да продължат обучението си. А това е фатално, защото касае човешки съдби. Затова когато политиците говорят, трябва да внимават какво говорят“, каза още Йотова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Премиерът Тереза Мей се среща с противниците си след победа във вота на недоверие

AFP: Премиерът Тереза Мей се среща с противниците си след победа във вота на недоверие

17 Януари 2019 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. В сряда Тереза Мей се срещна с опонентите си след като оцеля в парламентарния вота на недоверие към правителството, който беше предшестван от поражение при гласуването в Долната камара на сделката й за Брекзит.
Победата й в сряда вечерта е първата в последните 26 години за британско правителство, съобщава AFP.
Разговорите й с лидерите на парламентарно представените партии започна със среща с лидерите на шотландските и уелските националисти и на проевропейски настроените либералдемократи.
Опозицията представи списък с искания за сътрудничество, в който се включват и обсъждания на отлагането на Брекзит след 29 март, както и на версията „без сделка“.

Късни среднощни разговори
Мей работи по възомжността за най-скорошно излизане на Великобритания от блока, който в поръджление на половин век се опитва да определя икономическите и политическите връзки на Обединеното кралство с останалия свят.
Нейното поражение отразява предупрежденията на европейските лидери, че перспективата „без сделка“ става все по-явна и крие големи „подводни камъни“ и за двете страни на Ла Манша.
Следващият понеделник тя трябва да се върне в парламента с план Б, по който премиерът и екипът й възнамеряват да договорят с депутатите до края на тази седмица.
Главният опозиционен лидер – на лейбъристите, Джеръми Корбин, вече заяви, че ще се съгласи на среща, само след като Мей „изясни и отстрани ясно и веднъж завинаги всички перспективи за катастрофата, която се задава след Брекзит без сделка“. Премиерът беше разочарована от решението на Корбин и изтъкна категорично – „нашите врати остават отворени“.
Йън Блекфорд от Шотланската национална партия заяви след срещата си с Мей, късно в сряда през нощта, че неговата партия, която има 35 депутати ще се придържа само към „разговори“.В писмо след срещата той обяви, че ако тя е готова да приеме отлагането на Брекзит без сделка и предвижда опция за втори референдум, те ще се включат и по-нататък в нейна подкрепа. Мей категорично отхвърли второ гласуване.

Разводът се отлага?
Мей оцеля в сряда благодарение на подкрепата на членове от нейната Консервативна партия и северноирландската съюзници от Демократичната юнионистка партия (ДЮП). Но повече от една трета от торите и 10-те депутати от ДЮП гласуваха срещу нейните предложения за Брекзит, всеки по свои причини. Мей внимателно се опитва са спечели опозиционните законодатели, а по-голяма част от тях искат оставане в ЕС. В същото време тя прави опит и да покои коалиционните партньори, които са за по-твърд Брекзит.
В сряда тя се опря на два ключови принципа: да се ограничи миграцията от ЕС и да се постигне самостоятелност в търговската политика на Кралството. И двата принципа зачеркват лейбъристките надежди за митническия съюз на ЕС или за неговия общ пазар.
Що се отнася до отлагането на Брекзит, премиерът заяви: „Ес би се съгласил на подобно действие, ако има план, който може да доведе до взаимно съгласувана сделка". Висши официални лица от ЕС заявяват, че удължаване на преговорния период е възможен до юли, когато новоизбраният ЕВропейски парламент ще започне работа.

Неясни линии
Европейските лидери често повтарят, че те няма да отворят отново проекта на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, който беше затворен и подпечатан на специалната среща на върха в Брюксел през декември.
Френският президент Еманюел Макрон предложи ЕС да прояви желание и да поправи някои дребни неща – но само, ако те не засягат сегашната позиция на блока за търговията и границите. „Няма да решаваме вътрешните проблеми на Великобритания и да пренебрегваме европейските интереси“.
Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще има време за разговори в момента, в който Лондон представи ясна и единна позиция. „В момента очакваме да видим какво ще предложи премиерът“, е казала Меркел.
Ирландският министър председател Лио Варадкар я допълва: "ако Обединеното кралство се откаже от совите червени линии за митническия съюз и единния пазар, тогава и ЕС ще може да се откаже също. "Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Мей се обърна към нацията

The Daily Express: Мей се обърна към нацията

17 Януари 2019 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. След като избегна евентуално поражение при вота на недоверие, Тереза Мей се обърна официално към нацията, пише The Daily Express и пояснява, че се задава сделка по норвежки модел
Министър-председателят Тереза Мей каза, че продължава напред, за да „намери начин да придвижи и Брекзит“. Това тя направи два часа след като спечели вота на недоверие, като се „изправи на нокти“ от действията на лейбъристкия лидер Джеръми Корбин.
Обръщението си към британската нация премиерът направи пред входа на Даунинг Стрийт No 10. На Великобритания тя каза:“ събитията от последните 24 часа са обезпокоителни“. Те предупреждават депутатите „да работят заедно конструктивно, за да постигнем онова, което искаме ”.Съществуват спекулации, че тя иска да отложи Брекзит, за да има повече време за преговори с ЕС. Преди това, дипломати проявиха неувереност дали Обединеното кралство ще получи допълнително време след 29 март, ако ще трябва да провежда втори референдум, общи избори или да представя план, с който да гарантира, че има подкрепата на парламентарно мнозинство. Промяната в политиката на ЕС дойде като реакция на т. нар. „смислен вот“, според който премиерската сделка за Брекзит е получила брутално поражение – 432 гласа „против“ и 202 – „за“.
Мей е добавила: " Тази вечер правителството спечели доверието на Парламента. Британският народ почти изцяло иска от нас да продължим с Брекзит. Аз вярвам, че е мое задължение и отговорност, според указанията на британския народ, да напуснем ЕС и желая да постигна това.
."
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Торите се сплотиха зад Мей

The Times: Торите се сплотиха зад Мей

17 Януари 2019 | 02:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Торите се обединиха зад Мей срещу вота на недоверие, предизвикан от Корбин, пише The Times.
Членовете на кабинета не са единни по исканията за по-меко излизане от ЕС, след като Мей в сряда вечерта спечели доверието на парламентаристите.
Снощи Тереза Мей се бореше, пише вестникът, да излезе от задънената улица по повод на Брекзит, след като Джеръми Корбин отказа да приеме предложението й за междупартийни разговори, за да се постигне съгласие как да се гласува планът за Брекзит в Камарата на общините.
Премиерът покани Корбин и лидерите на главните опозиционни партии, представени в парламента, да разговарят на Даунинг Стрийт 10 веднага след като оцеля след вота на недоверие, първият, който се печели в повече от четвърт век история на отношенията между парламент и правителство във Великобритания.
Тя призова депутатите от опозицията да работят с нея, за да преразгледат „договорената“ сделка и да спечелят подкрепата на мнозинството в Долната камара на британския Парламент. Лейбъристкият водач обаче категорично заяви в сряда вечерта, че Мей първо трябва да се откаже от варианта „без сделка“, ако иска да водят „позитивни разговори“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Повече от 170 бизнес лидери подкрепиха призива за втори референдум за Брекзит

The Guardian: Повече от 170 бизнес лидери подкрепиха призива за втори референдум за Брекзит

17 Януари 2019 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Над 170 бизнес лидери са изпратили писмо до The Times, с което подкрепят идеята за нов референдум за излизането на Великобритания от ЕС, пише днешният The Guardian.
Според The Guardian това е стъпка, която цели да демонстрира нарастващата подкрепа на идеята за „вот на народа“, след като Тереза Мей перживя най тежкото парламентарно поражение в съвременната ера по повод нейния план за Брекзит. Писмото трябва да бъде публикувано във вестник The Times, известен като „барометър на общественото мнение“ във Великобритания. То е адресирано към главните партии, представени в Уестминстър да подкрепят втори референдум.
В списъка на подписалите писмото личат имената на утвърдени публични личности и британски интелектуалци като архитект сър Дейвид Чипърфийлд, нобеловият лауреат и учен Пол Нърс, Майк Рейк, бившият председател на борда на Бритиш Телеком Груп.
Личностите от бизнеса, които са се подписали, общо участват с повече от 100 милиарда паунда годишно в икономиката на Обединеното кралство. Те предупреждават, че лошият Брекзит или Брекзит без сделка изобщо може да разруши икономическата система.
И макар че голяма част от бизнеслидерите първоначално подкрепяха сделката на Мей, дори и да си даваха сметка, че тя съвсем не е съвършена, след парламентарното поражение от вторник те смятат, че приоритетът е „ да се спре хаосът, който съществува заради напускането на ЕС“.
В писмото се казва:: “Единственият валиден начин да се направи това е като се попитат хората дали все още искат да напускат ЕС. Часовникът вече тик-така много бързо, политиците не трябва да пилеят време повече със совите фантазии. Ние призоваваме и двете страни да подкрепят вота на народа. ”


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Постоянният представител на РФ в ЕС за съдбата на Тереза Мей

„Известия“: Постоянният представител на РФ в ЕС за съдбата на Тереза Мей

17 Януари 2019 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Москва. В Европейския съюз смятат, че британският премиер ще успее да се задържи на власт, въпреки обявеният вон на недоверие към нея. Това е заявил на 16 януари, сряда, постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, пише „Известия“.
«Както се казва, не минава и ден без огън по онези, които в Лондон заявяват готовност да поемат на гърба си товара с отговорността за по-нататъшната съдба на Брекзит», са думите на Чижов, според когото гласуването снощи в британския парламент съвсем не е „краят на историята“: На Лондон и Брюксел предстои сблъсък по още много въпроси, свързани с Брекзит.
На 15 януари, вторник, британските парламентаристи отхвърлиха предложението на премиера Мей за споразумение с ЕС по условията за Брекзит. Тогава против гласуваха 432 депутати, а в подкрепа на документа – 202-ма. Веднага след края на вота лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин внесе предложение за парламентарен вот на недоверие към кабинета на консерваторите.
На 16 януари, сряда, обаче, членовете на Камарата на общините в британския парламент изразиха доверие към правителството на Тереза Мей – 325 депутати подкрепиха сегашния кабинет на страната, а недоверие изразиха 306. Британската опозиция призова премиера да се откаже от идеята за Брекзит без сделка. Аргументът е, че отказът от този вариант се налага тъй като трябва да започне смислена дискусия за бъдещите действия на правителството.
Самата Мей признава, че предлаганата сделка „не е идеална“, но тя няма друга алтернатива.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SKYNEWS: Правителството на Мей оцеля след съдбоносния вот на недоверие

SKYNEWS: Правителството на Мей оцеля след съдбоносния вот на недоверие

16 Януари 2019 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кабинетът на консерваторите и министър-председателят Тереза Мей оцеляха след съдбоносния вот на недоверие в Британския парламент, съобщи SKYNEWS.
От участвалите във вота 325 депутати 306 са гласували с „ДА“ за правителството на Мей.
Премиерът е поканил лидерите на опозицията за разговори по Брекзит.
Джеръми Корбин е призовал министър-председателя за „развод без сделка“. Пред репортерите веднага след вота той е заявил: „Не може да има смислени разговори за сделка, която да е отражение на мнението на мнозинството в Парламента, които да му повлияе, докато заплахата от „без сделка“, което ще е разрушително за страната, е все още на масата на преговорите. Първо трябва да решим този проблем.“
По данни от проучване на общественото мнение повечето британци вярват, че Обединеното кралство ще се справи с кризата.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SKYNEWS:Правителството на Тереза Мей оцеля след вота на недоверие

SKYNEWS:Правителството на Тереза Мей оцеля след вота на недоверие

16 Януари 2019 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей и правителството на консерваторите оцеляха след вота на недоверие, който се провежда в Камарата на общините в Британския парламент, информира преди минути (22.17 ч. бълг. време – бел. ред.)SKYNEWS.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гласуването по споразумението за Брекзит в Британския парламент предизвика коментари и у нас (ОБЗОР)

Гласуването по споразумението за Брекзит в Британския парламент предизвика коментари и у нас (ОБЗОР)

16 Януари 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
София. Споразумението на Тереза Мей за излизане от ЕС (Брекзит) беше отхвърлено в британския парламент във вторник. При проведеното гласуване 202 депутати го подкрепиха срещу 432 „против”. Това очаквано предизвика коментари и у нас.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че гласуването в британския парламент по Брекзит е лошо, но не неочаквано. По думите й най-добрият е подреденият Брекзит, вторият добър е Брезкит с преходен период, а най-лошият е от 29 март Великобритания да е трета държава. Тя подчерта, че правителството не е стояло без да прави нищо по Брекзит и припомни, че още септември е изпратила до членовете на кабинета да се готови за най-лошия сценарий. Министърът призова българските граждани във Великобритания да не чакат последния момент, за да се снабдят с биометрични паспорти. По думите на Захариева важни за България са правата на българските граждани, както и британските туристи, които с всяка година са все повече. „Важни са социалната сигурност на българските граждани, важен е автомобилният транспорт. Всяка сфера на обществения живот. ЕК е дала различни насоки. Предприела е законодателни действия, свързани с така наречения общ подход, който ще се отнася до всичките 27 държави, в случай, че няма подреден Брекзит и този преходен период“, коментира външният министър. По думите й се готвят изменения на законодателството, свързани с това да се пътува краткосрочно безвизово.
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев посочи, че решението на британския парламент за Брекзит е показало, че политиката на Тереза Мей и на нейните предшественици е довела до задънена улица. По думите му в рамките на следващите няколко дни Великобритания трябва да събере кураж и да каже дали иска да остане в ЕС или не. „Както за всички други граждани на ЕС, така и реципрочно за всички граждани на Великобритания, които живеят в 27-те страни-членки, остава огромната въпросителна какво се случва. Те ще бъдат формално граждани на трета страна, ако Великобритания излезе без споразумение от ЕС. Вчера председателят на ЕП Антонио Таяни също каза, че след този вот на Лондон основната негова мисъл е за над 3,2 млн. граждани, които са във Великобритания от другите страни-членки, както и за британските граждани в ЕС. И в следващите няколко дни трябва да има яснота и за това. Затова призоваваме Великобритания да разбере какво в края на краищата наистина иска. Не може да искат излизане от ЕС, да подпишат споразумение за това излизане, да отхвърлят това споразумение, да казват, че не искат и без споразумение да излизат от ЕС – в края на краищата Лондон трябва да събере кураж и сили и да каже какво иска“, заяви Ковачев. Той посочи, че ако Великобритания иска втори референдум, то той трябва да бъде направен по най-бързия начин.
Бившият външен министър Ивайло Калфин също коментира темата и посочи, че новината за отхвърляне на Брекзит е лоша за ЕС, защото нараства възможността за излизане на Великобритания без никакво споразумение.
„Британските депутати се заявиха за отхвърляне на Брекзит, вследствие на решение на референдума. Преди 2 години Великобритания подаде информация в Европейския съюз, което значи, че на 29 март, ако нищо друго не се случи междувременно, Великобритания ще престане да бъде член на Европейския съюз. Най-добрият начин, това е предвидено и в договора на ЕС, е това да стане въз основа на взаимно договорено споразумение, което да уточни как ще стане излизането, какви са процедурите, гаранциите и т.н. За съжаление това дълго обсъждано споразумение, в рамките на година и половина, беше отхвърлено от парламента, както от опозицията, така и от собствените поддръжници на премиера Мей“, посочи той. Според него при гласуването на британските депутати за отхвърляне на споразумението няма противоречие. „Британският парламент и мнозинството е очевидно, че искат да изпълнят волята на гражданите на референдума и Великобритания да излезе от ЕС, но не е съгласна с начина и съдържанието, което договори британският премиер“, коментира Калфин.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: ЕС разглежда план за отлагане на Брекзит до следващата година

The Times: ЕС разглежда план за отлагане на Брекзит до следващата година

16 Януари 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Представители на Европейския съюз разглеждат плановете за отлагане на Брекзит до 2020 г., след като Германия и Франция изразиха желанието си да продължат преговорите за излизане на Обединеното кралство от Общността заради политическите вълнения на Великобритания, съобщава вестник The Times.
Дипломати и длъжностни лица разработват план за удължаване на срока на процедурата, предвидена в чл. 50 на Лисабонския договор, след като премиерът Тереза Мей не събра необходимата подкрепа в парламента за „бракоразводната“ сделка между Лондон и Брюксел.
Брекзит трябваше да стане факт на 29 март или най-късно до края на юни, но сега, според различни източници, служители на ЕС разследват законните пътища за отлагане на излизането на Великобритания до следващата година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин: Излизане на Великобритания от ЕС без сделка означава един период, в който ще се наложат мита, визи, ограничения в търговията и свободното движение

Ивайло Калфин: Излизане на Великобритания от ЕС без сделка означава един период, в който ще се наложат мита, визи, ограничения в търговията и свободното движение

16 Януари 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Излизане на Великобритания от ЕС без сделка означава един период, в който ще се наложат мита, визи, ограничения в търговията и свободното движение. Това каза за Агенция „Фокус“ бившият външен министър Ивайло Калфин относно отхвърлянето на британския парламент на проектоспоразумението за излизането на Великобритания от Европейския съюз, договорено между премиера Тереза Мей и Брюксел. Според него съществува вариант, при който Великобритания да остане в ЕС. „Има такава възможност, но за съжаление тези, които искат това да се случи нямат достатъчно добро представителство в парламента. Основната опозиционна партия - Лейбъристката, която поиска и вот на недоверие към правителството, говори за предоговарянето на споразумението за излизането на Великобритания от ЕС, а не за прекратяване на процедурата. Възможно е Великобритания да остане, това може да се случи във всеки един момент, в който британското правителство заяви, че се отказва от излизането“, коментира той. Калфин изтъкна, че за да се стигне до подобно решение Великобритания трябва да има или нови избори, или референдум. „Може да бъде отложена предвидената дата за излизане на Великобритания от ЕС. Това е предвидено в член 50 за ЕС. Ако в рамките на 2-годишния срок между подаване на информация за напускане и неговото изтичане, не са приключени процедурите, по молба на излизащата страна и с единодушно решение на останалите, срокът може да бъде продължен. Рискът Великобритания да излезе без сделка от Съюза е за всички страни на ЕС. За всички групи, които са заинтересовани, бизнесът, гражданите, външните партньори. Излизането без сделка означава един период, преди да се договорят следващите отношения, на абсолютен вакуум. Ще бъдат въведени мита, визи, ограничения в търговията, свободното движение, неща, които до голяма степен ще засегнат всеки. Отделно цели индустрии, Великобритания е водеща при доставянето на финансови услуги, при нея е най-големият финансов пазар в ЕС, до голяма степен ще загуби тези възможности, заради липсата на общ пазар“, коментира бившият външен министър. Според него рисковете за излизане на Великобритания от ЕС без сделка са големи, а възможностите това да се случи се растат. По думите му България е закъсняла с действията си и участието в споразумението. „Според мен у нас трябваше да има достатъчно задълбочен анализ, какво се случва, къде са ни интересите и какви са възможните варианти: излизане със споразумение, без споразумение, и т.н. В момента ние разчитаме единствено на Европейската комисия. Има много теми, при които може би ще се наложи по двустранен начин да си търсим интересите. Така или иначе излизането на Великобритания от ЕС, предполага България да се замисли за икономическите отношения-за вноса, износа и индустриално плановото коопериране, за британските инвестиции в България. Основен проблем е статутът на българските граждани във Великобритания и на британските в България. Начинът, по който Великобритания ще излезе е много важен, ако е без споразумение заплахата да бъдат върнати и изгонени от Великобритания не трябва да бъде подценявана“, допълни Ивайло Калфин.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Ангела Меркел каза категорично „не“ на новите преговори за Брекзит

FAZ: Ангела Меркел каза категорично „не“ на новите преговори за Брекзит

16 Януари 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел каза категорично „не“ на варианта за нови преговори за излизане на Великобритания от структурите на Европейския съюз, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съответното Меркел разясни в Министерството на външните работи в Берлин, като подчерта, че Великобритания трябва сама да намери изход от ситуацията, без да й бъде оказван натиск отвън.
Британският парламент отхвърли с голямо мнозинство предложената сделка за Брекзит във вот, който се състоя във вторник вечер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин: Новината за отхвърляне на Брекзит е лоша за ЕС, защото нараства възможността за излизане без никакво споразумение

Ивайло Калфин: Новината за отхвърляне на Брекзит е лоша за ЕС, защото нараства възможността за излизане без никакво споразумение

16 Януари 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Новината за отхвърляне на Брекзит е лоша за ЕС, защото нараства възможността за излизане на Великобритания без никакво споразумение. Това каза за Агенция „Фокус“ бившият външен министър Ивайло Калфин относно отхвърлянето на британския парламент на проектоспоразумението за излизането на Великобритания от Европейския съюз, договорено между премиера Тереза Мей и Брюксел. „Британските депутати се заявиха за отхвърляне на Брекзит, в следствие на решение на референдума. Преди 2 години Великобритания подаде информация в Европейския съюз, което значи, че на 29 март, ако нищо друго не се случи междувременно, Великобритания ще престане да бъде член на Европейския съюз. Най-добрият начин, това е предвидено и в договора на ЕС, е това да стане въз основа на взаимно договорено споразумение, което да уточни как ще стане излизането, какви са процедурите, гаранциите и т.н. За съжаление това дълго обсъждано споразумение, в рамките на година и половина, беше отхвърлено от парламента, както от опозицията, така и от собствените поддръжници на премиера Мей“, посочи той. Според него при гласуването на британските депутати за отхвърляне на споразумението няма противоречие. „Британският парламент и мнозинството е очевидно, че искат да изпълнят волята на гражданите на референдума и Великобритания да излезе от ЕС, но не е съгласна с начина и съдържанието, което договори британският премиер“, коментира Калфин. „Лоша е новината за отхвърлянето на Брекзит от Великобритания, защото след като това споразумение, което беше дълго време договаряно не е приемливо за британския парламент, то нараства възможността излизането да се случи без никакво споразумение, хаотично, което ще предизвика доста проблеми във Великобритания и ЕС. Това е най-лошият вариант. Отхвърлянето на споразумението при всички случаи е лоша новина“, изтъкна бившият министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Правителството не е стояло без да прави нищо по Брекзит - още септември изпратих писмо до членовете на кабинета да се готови за най-лошия сценарий

Министър Екатерина Захариева: Правителството не е стояло без да прави нищо по Брекзит - още септември изпратих писмо до членовете на кабинета да се готови за най-лошия сценарий

16 Януари 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Правителството не е стояло без да прави нищо по Брекзит - още септември изпратих писмо до членовете на кабинета да се готови за най-лошия сценарий. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти във връзка с гласуването в Британския парламент по Брекзит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Захариева важни за България са правата на българските граждани, както и британските туристи, които с всяка година са повече. „Важни са социалната сигурност на българските граждани, важно е автомобилният транспорт. Всяка сфера на обществения живот. ЕК е дала различни насоки. Предприела е законодателни действия, свързани с така наречения общ подход, който ще се отнася до всичките 27 държави, в случай, че няма подреден Брезкит и този преходен период“, коментира външният министър. По думите й се готви се изменения на законодателството да се пътува краткосрочно безвизово, което е важно предвид туристите и българските граждани, които пътуват по работа или по бизнес, или да видят своите роднини, които живеят там. „Разбира се, българското правителство и администрация не са стоели без да правят нищо. Също така и ЕК. Винаги сме разработвали три сценария. Има създадена специална работна група към Съвета по европейски въпроси специално по Брекзит. Тя е създадена още в началото, когато започнаха преговорите. Още септември месец съм изпратила писмо до всички членове на кабинета с призив да се подготвят и за най-лошия сценарий, колкото и да не ни се иска да се стига до него. Петък сега Съветът се събираше за последно, точно с единствена точка, а именно подготовка за най-лошия сценарий. По думите й най-добрият е подреденият Брекзит, а вторият добър е Брезкит с преходен период, а най-лошият е от 29 март Великобритания да е трета държава. „Най-лошият сценарий е липса на сделка и на 29 март Великобритания напуска ЕС и става трета държава без преходен период, без споразумение за напускане“, каза още Захариева. Тя поясни, че търговските отношения ще се развиват по правилата на световната търговска организация, а няма да има специално търговско споразумение между ЕС и Великобритания. „Говорихме преди малко за правата на гражданите. Българските граждани, поне това са устните уверения от британския премиер и правителство, че българските граждани, които живеят към момента на напускане на Виликобритания дори и без сделка, ще могат да кандидатстват за статута за уседналост. Т.е. няма да имат трудности. В споразумението за преходния период беше договорено, че и гражданите на ЕС, които в този преходен период са започнали законово да живеят във Великобритания, ще могат да кандидатстват за този статут на уседналост“, коментира Захариева. Тя посочи, че ще се види какви са следващите действия на Великобритания. „Нека да чуем какво искат великобританците“, допълни Захариева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Призовавам българските граждани във Великобритания да не чакат последния момент, за да се снабдят с биометрични паспорти

Министър Екатерина Захариева: Призовавам българските граждани във Великобритания да не чакат последния момент, за да се снабдят с биометрични паспорти

16 Януари 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам българските граждани във Великобритания да не чакат последния момент, за да се снабдят с биометрични паспорти. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти във връзка с „Брекзит“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Захариева каза, че такъв призив е отправила към българите във Великобритания още това лято. По думите ѝ много от тях са само с лични карти там. „Още от миналата година сме започнали организиране на информационна кампания във Великобритания в различни градове, не само в Лондон, за българската общност там, така че да ги запознаем с това, което предстои. Също така сме подсилили и мисията в Лондон. Отваряме и нов офис в самия Лондон", заяви Захариева. Българският външен министър поясни, че цялата информация към момента е на интернет сайта на Министерството и на посолството и на „Фейсбук“ страницата му.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Гласуването в британския парламент по „Брекзит“ е лошо, но не неочаквано

Министър Екатерина Захариева: Гласуването в британския парламент по „Брекзит“ е лошо, но не неочаквано

16 Януари 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Гласуването в Британския парламент по „Брекзит“ е лошо, но не неочаквано. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С огромна разлика депутатите в британския парламент отхвърлиха постигнатото до момента споразумение. Какви са възможностите? Знаете, че днес предстои в британския парламент гледане на вота на недоверие на правителството. В случай, че той не бъде уважен до понеделник британският кабинет трябва да представи план Б по това как ще се развива „Брезкит“. Така или иначе часовникът тиктака", посочи българският външен министър. Тя заяви, че много пъти е предупреждавала, че няма време. "Остават съвсем малко седмици до критичната дата 29 март“, каза Захариева по отношение на срока за излизане на Великобритания от ЕС. „Знаете, че преди месец премиерът Мей отложи гласуването в британския парламент с цел да се опита да постигне повече гаранции, че няма да се активизира така наречената предпазна клауза. В случай, че в преходния период не се постигне трайно споразумение за бъдещите отношения, няма да се активизира тази клауза“, обясни министър Захариева. По думите ѝ тя се отнася до желанието за липса на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Рискът от Брекзит без споразумение се увеличи рязко и ЕС трябва да започне извънредно планиране

Мишел Барние: Рискът от Брекзит без споразумение се увеличи рязко и ЕС трябва да започне извънредно планиране

16 Януари 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Рискът от Брекзит без споразумение се увеличи рязко и ЕС трябва да ускори планирането за извънредната ситуация, заяви главният преговарящ на блока Мишел Барние в сряда по време на обсъждането в Европейския парламент на последствията за Съюза от отхвърлянето на споразумението за Брекзит в британския парламент, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico.
"Остават само 10 седмици до края на март, моментът, избран от британското правителство да напусне ЕС", каза Барние. "Ние се страхуваме повече от всякога от риска да няма споразумение“.
"Трябва да останем прозрачни и ясни в нашия подход, поради което увеличаваме усилията си, за да сме подготвени за тази възможност", продължи Барние и добави: "Ще трябва да ускорим усилията си с всички заинтересовани страни и партньори, които ще бъдат призовани да предприемат мерки за непредвидени обстоятелства, за да посрещнат евентуалните последици от този резултат. "
Докато Европейският парламент обсъждаше резултата от гласуването, други висши представители на ЕС изразиха тревога от липсата на ясен път напред от британската страна и продължаващото несъгласие относно това, което Великобритания се стреми към бъдещето си след ЕС.
"Топката е в областта на нашите британски приятели", каза Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия в Парламента и кандидат за президент на Европейската комисия. „Моля, кажете ни, най-накрая: Какво искате да постигнете?“
Дори когато оратор след оратор призоваха Великобритания да изясни целите си, Барние каза, че договорът за оттегляне остава най-приемливото решение.
"Компромисът, който постигнахме след 18 месеца преговори с британското правителство, днес остава най-добрият възможен компромис," каза той. "Това е плод на конструктивна работа от двете страни."
Барние, който е известен с уравновесеното си поведение, настояваше, че той ще продължи да подхожда приятелски към британската страна. Но той също така показа рядък изблик на гняв и разочарование от противоречивите позиции на депутатите от Великобритания, които се противопоставиха на споразумението за оттегляне и продължаващата липса на какъвто и да е план за Брекзит, който би могъл да спечели мнозинство от страна на Великобритания.
"Ние отбелязваме, като слушаме публичните декларации в Камарата на общините, че тези, които гласуваха против него, го направиха по много различни, понякога противоположни, дори противоречиви мотиви", каза той. "Следователно това гласуване не е обективно явно доказателство за положително мнозинство, което би определило алтернативен проект към споразумението, което е на масата".
По време на разискванията в Европарламента, първият вицепрезидент на Комисията Франс Тимерманс заяви, че разпоредбата за „предпазна мярка“ за границата със Северна Ирландия не подлежи на преговори. Тимерманс също така предупреди, че Брекзит ще бъде вреден и за Острова и за Евросъюза.
"Нека не създаваме илюзията, че това може да бъде процес без вреда", казва Тимерманс. "Брекзит ще навреди на Обединеното кралство и на Европейския съюз. Нашата колективна отговорност е да ограничим тази вреда колкото е възможно повече."
На британците той каза: "Не можеш да кажеш честно" Аз ще напусна Европейския съюз, но ще взема със себе си всичко, което харесвам, независимо от това, какво ще причини то на Европейския съюз. "
Накрая Тимерманс припомни една мъдрост:
„Не винаги можеш да получиш това, което искаш - каза той, - но ако опиташ понякога, можеш да получиш това, от което се нуждаеш“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: В рамките на следващите няколко дни Великобритания трябва да събере кураж и да каже дали иска да остане в ЕС, или не

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: В рамките на следващите няколко дни Великобритания трябва да събере кураж и да каже дали иска да остане в ЕС, или не

16 Януари 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на следващите няколко дни Великобритания трябва да събере кураж и да каже дали иска да остане в ЕСм или не. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ в интервю за Агенция „Фокус“.
„Както за всички други граждани на ЕС, така и реципрочно за всички граждани на Великобритания, които живеят в 27-те страни-членки, остава огромната въпросителна какво се случва. Те ще бъдат формално граждани на трета страна, ако Великобритания излезе без споразумение от ЕС. Вчера председателят на ЕП Антонио Таяни също каза, че след този вот на Лондон основната негова мисъл е за над 3,2 млн. граждани, които са във Великобритания от другите страни-членки, както и за британските граждани в ЕС. И в следващите няколко дни трябва да има яснота и за това. Затова призоваваме Великобритания да разбере какво в края на краищата наистина иска. Не може да искат излизане от ЕС, да подпишат споразумение за това излизане, да отхвърлят това споразумение, да казват, че не искат и без споразумение да излизат от ЕС – в края на краищата Лондон трябва да събере кураж и сили и да каже какво иска“, заяви Ковачев. Той посочи, че ако Великобритания иска втори референдум, то той трябва да бъде направен по най-бързия начин.
Ковачев посочи, че 29 март е денят, в който Великобритания ще напусне ЕС, ако преди това самото британско правителство не оттегли нотификацията, която е направило по чл. 50 от Договора за ЕС. „Ако го оттегли, то тогава според тълкуването на съда в Люксембург, ще се счита, че Брекзит няма да се случи наистина. И тогава Великобритания ще участва на предстоящите европейски избори. Но ако не оттеглят нотификацията по чл. 50, то тогава Великобритания ще излезе от ЕС. Аз не виждам възможност ЕС да удължи този срок, защото няма как хем тя да излезе от ЕС, хем да участва в изборите за Европейския парламент, когато ще бъдат избирани членове на ЕП за следващите пет години“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Вчерашното решение на британския парламент за Брекзит показа, че политиката на Тереза Мей и на нейните предшественици доведе до задънена улица

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Вчерашното решение на британския парламент за Брекзит показа, че политиката на Тереза Мей и на нейните предшественици доведе до задънена улица

16 Януари 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Вчерашното решение на британския парламент за Брекзит показа, че политиката на Тереза Мей и на нейните предшественици доведе до задънена улица. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ в интервю за Агенция „Фокус“.
„Вчерашното решение на британския парламент за неподкрепа на споразумението за Брекзит означава, че политиката не само на Тереза Мей, но предимно и на нейните предшественици доведе до тази задънена улица - Великобритания да не знае какво иска. Защото все пак две години правителството на Тереза Мей обсъждаше това споразумение с Европейския съюз. Тя го подписа, останалите 27 страни-членки също се съгласиха и сега виждаме, че Мей претърпя поражение в парламента. В същото време има голямо мнозинство в британския парламент, което е срещу това Великобритания да излезе от ЕС без никакво споразумение - такова „диво излизане“ без никаква уговорка с ЕС“, заяви Ковачев.
Той посочи, че остава и третият вариант – да има нов референдум. „И в крайна сметка ако на един такъв нов референдум мнозинството от гражданите на Великобритания преосмисли своето отношение към ЕС, базирано вече на информация, а не на дезинформация и на див популизъм, какъвто се ширеше от устата на Джонсън и на тези, които после захвърлиха Тереза Мей сама да се оправя с хаоса, който сами създадоха, то е възможно е Великобритания да остане в ЕС. Аз подписах едно отворено писмо заедно със сто евродепутати, с което призоваваме гражданите на Великобритания за това да останат в ЕС и заявяваме, че ще ги приветстваме отново в семейството на европейските народи“, каза още евродепутатът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Евродепутатите ще обсъдят Брекзит в 9.30 ч. българско време

ЕП: Евродепутатите ще обсъдят Брекзит в 9.30 ч. българско време

16 Януари 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Евродепутатите ще обсъдят Брекзит в 9.30 ч. българско време в сряда, предаде Пресслужбата на Европейския парламент.
В 9.30 ч. в сряда, Парламентът ще обсъди хода на оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС след ключовото гласуване в Камарата на общините на 15 януари. Дебатът се очаква да продължи 90 минути, с участие на по един евродепутат от всяка политическа група, както и членове на ръководната група на Европейския парламент по въпросите на Брекзит.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ева Майдел, ГЕРБ/ЕНП: Българите във Великобротания ще запазят правата си дори и да няма сделка за Брекзит

Евродепутатът Ева Майдел, ГЕРБ/ЕНП: Българите във Великобротания ще запазят правата си дори и да няма сделка за Брекзит

16 Януари 2019 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Българите и останалите над 3 милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят статута и правата си дори и Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение за преходен период до края на 2020 г. или 2022 г. Такова уверение е получил главния преговарящ за ЕС Мишел Барние от британското правителство. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на 15 януари 2019 г. в Страсбург непосредствено след двустранна среща с главния преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
„За България и нашите съграждани в Обединеното кралство и българските компании, развиващи бизнес там, би било най-добре да има споразумение за преходния период след Брекзит. То дава правна сигурност и предвидимост докато ЕС и Великобритания уредят бъдещите си взаимоотношения. Преговорите по споразумението отнеха над две години и е малко вероятно то да бъде предоговорено в последния момент със съществени промени. В крайна сметка целият процес по напускане е иницииран от Великобратания, а до сега в ЕС не сме получили конкретна идея какво искат те и как виждат бъдещите взаимоотношения”, допълни Ева Майдел.
Брекзит е основна тема в днешното заседание на Европейския парламент. Евродепутатите ще обсъдят последиците от отхвърлянето на сделката от страна на британския парламент. Европейският парламент има ключова роля, защото трябва да одобри споразумението между Великобритания и ЕС, ако такова бъде гласувано в Лондон до края на март 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Испанското правителство стартира информационен уебсайт за Брекзит

El Pais (Испания): Испанското правителство стартира информационен уебсайт за Брекзит

16 Януари 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанското правителство стартира информационен уебсайт, в който са изброени различните въпроси, с които ще се сблъскат гражданите и предприятията, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, пише англоезичното издание на испанския вестник El Pais.
Страницата е част от уебсайта на правителството, чиито цели включват предоставяне на информация на гражданите и предприемачите за „промените, които излизането на Великобритания от ЕС ще предизвика, както и за мерките, които се приемат на вътрешно и на европейско равнище. “
Сайтът разглежда и възможността за Брекзит без споразумение за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, което ще представлява "бедствие за всички" според изявление, направено в понеделник от външния министър Хосеп Борел.
Въпреки че се предлагат много практически подробности, уебсайтът избягва да уточни все още неясните последици от Брекзит без споразумение, което би означавало, че няма да има преходен период за адаптиране към новата реалност на Великобритания като трета страна.
Предоставя се информация за пребиваване, право на глас, здравеопазване, образование, пътуване, финансови услуги и др. Сайтът предлага и списък с често задавани въпроси и отговори.
Гражданите са уверени, че ще запазят правото си на глас както в Испания, така и във Великобритания. Мадрид и Лондон и работи по регламенти, които ще бъдат официално представени на 21 януари.
В секцията за пътуване по въздух един от въпросите включва полет до Великобритания с испанска авиокомпания, "която може да загуби лиценза си, според съобщения в медиите." Това е косвено позоваване на бившия испански превозвач Иберия, който се бори да докаже на ЕС властите, че е базиран в Испания - той, заедно с Бритиш Еъруейз, е собственост на холдинговата група IAG, базирана в Лондон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Как работи вотът за недоверие и какво следва за Тереза Мей?

The Guardian: Как работи вотът за недоверие и какво следва за Тереза Мей?

16 Януари 2019 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. След огромното поражение на Тереза Мей покрай сделката за Брекзит, парламентът и страната са изправени пред несигурни дни. В сряда ще бъде разисквано предложение за вот на недоверие. Ако правителството загуби, може да има общи избори. Но дори да отхвърли предложението, следващите стъпки на премиера са опасни, съобщава The Guardian.
Веднага след като загуби гласуването за Брекзит с 230 гласа, Тереза Мей каза, че такъв е „мащабът и важността“ на поражението, че ще отдели време за такова предложение, ако бъде внесено от лейбъристите, или дори от една малка опозиционна партия. Джеръми Корбин веднага потвърди, че лейбъристите ще го направят.
Какво ще стане, ако лейбъристите спечелят?
Няма да има незабавен избор; вместо това ще има период от 14 календарни дни, в който правителството може да се стреми към възстановяване на доверието на депутатите или може да се формира друго правителство.
Ако това не се случи, тогава парламентът ще бъде разпуснат, със стандартните 25 работни дни, необходими преди провеждането на изборите.
Законът не посочва точно какво може да се случи през този период и тъй като разпоредбата все още не е използвана, остава неясно как, ако изобщо, този гратисен период потенциално може да се използва за формиране на съвсем различно правителство, например коалиция или лейбъристко правителство на малцинството.
Могат ли лейбъристите да спечелят?
Колкото и много консервативни депутати да не харесват плана на Тереза Мей за Брекзит, те не се интересуват от избори, а още по-малко желаят да позволят лейбъристкото правителство. Така че много малко, ако изобщо има такива, вероятно ще гласуват с Корбин.
Коалиционните партньори на юнионистката партия, които гласуваха против сделката, веднага обещаха, че ще подкрепят премиера във вота за доверие.
Европейската изследователска група, която се противопостави на споразумението на Мей, също бързо заяви, че ще я подкрепи при вота на недоверие.
Ако Тереза Мей остане, каква ще бъде следващата й стъпка?
Тереза Мей започва да танцува около някаква форма на план Б. Мей каза, че веднага ще започне преговори с торите и хората от други партии „в конструктивен дух”, за да търси сделка, която може да спечели подкрепата на Камарата на общините. Всяка идея трябва да бъде „действително договорена и да има достатъчна подкрепа в тази Камара“, каза тя.
Мей трябва да представи предложение на Общините до понеделник. Това би могло да бъде изменено, което означава на теория, че членове на парламента със свои идеи могат да се опитат да овладеят процеса. Много ще зависи от това дали председателят на парламента, Джон Бъркоу ще позволи такива намеси.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Россиская газета: Британските депутати гласуваха срещу споразумението за Брекзит

Россиская газета: Британските депутати гласуваха срещу споразумението за Брекзит

16 Януари 2019 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Във вторник вечерта британският парламент гласува споразумението за Брекзит, одобрено от Лондон и Брюксел миналия ноември след година и половина преговори.
Депутатите гласуваха против проекта, предложен от министър-председателя на страната Тереза Мей, съобщава Российская газета.
432 депутати гласуваха срещу споразумението, а само 202 го подкрепиха. Посочва се, че това е най-голямото поражение на британски премиер в парламента през последните 95 години.
Според експерти, „възможни са различни сценарии за развитие на събитията“, в това число твърд изход на страната от ЕС, готовност, за която в Лондон се говореше непосредствено преди гласуването, и за отмяна на Брекзит като цяло.
Победената при гласуването Тереза Мей обеща да представи план за по-нататъшни действия по Брекзит, но лейбъристката опозиция в парламента вече обяви планове за започване на процедура за вот на недоверие към премиера.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: 24 часа за Тереза Мей, за да спаси работата си

Sky News: 24 часа за Тереза Мей, за да спаси работата си

16 Януари 2019 | 04:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Споразумението на Тереза Мей за Брекзит беше отхвърлено с 230 гласа – най-голямото поражение в историята за едно правителство, съобщава Sky News.
Сега лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин внася предложение за вот на недоверие към правителството.
Самият вот ще се проведе в сряда, след дебат в Общинския съвет.
Депутатите ще бъдат помолени да гласуват: „Парламентът няма доверие в правителството на Нейно величество“.
Това дава на Тереза Мей по-малко от 24 часа да се бори за работата си.
Няма ограничения в броя на пътите, в които Джеръми Корбин може да инициира вот на недоверие, но е малко вероятно лидерът на опозицията да започне битка, която не смята, че може да спечели.
А като Демократичната юнионистка партия заяви, че ще се придържа към споразумението си с торите, поражението за Тереза Мей не е сигурено.
Ако правителството спечели, последствията са прости: Тереза Мей продължава да работи.
Ако тя загуби, правителството ще падне и ще има период от 14 дни, в който може да се сформира ново правителство. Няма строги правила за това, което трябва да се случи през този период от две седмици.
Тереза Мей, която преди това заяви, че няма да се бори с изборите през 2022 г., може да се опита да създаде нова администрация.
Тя е в безопасност от вота на недоверие от собствената си партия за още 12 месеца, след като гласуването срещу нея се провали в края на миналата година.
Въпреки това, тя може да реши, че е време да се оттегли и да предаде юздите на някой друг.
Нов лидер на консерваторите ще има шанса да сформира правителство - както и опозиционните партии.
Сегашният състав на парламента означава, че консерваторите остават единствената партия с достатъчно брой депутати, за да може да контролират Камарата на общините.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Никола Стърджън настоява Тереза Мей да отложи Брекзит след голямата загуба

Daily Express: Никола Стърджън настоява Тереза Мей да отложи Брекзит след голямата загуба

16 Януари 2019 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей трябва отложи Брекзит, след като сделката й за напускане претърпя исторически разгром в парламента, смята лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън, която призовава премиера да удължи член 50, пише в днешния си брой в. Daily Express.
Камарата на общините отхвърли сделката на министър-председателя с 230 гласа разлика. Това е най-голямата загуба на правителство в историята на парламента. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин внесе вот на недоверие, който ще бъде гласуван днес.
След гласуването, Никола Стърджън написа: „По-рано говорих с премиера – очевидно няма никаква идея какво да прави след това“.
„Най-малкото, което тя трябва да направи сега, е да удължи член 50, за да спре часовника“.
Член 50 е механизмът, който дадена страна задейства, за да напусне Европейския съюз, като й дава две години, за да договори нови търговски отношения с Брюксел, преди да напусне блока.
Обединеното кралство трябва официално да напусне ЕС на 29 март 2019 г., като стартира член 50 преди две години.
Някои политици призовават Тереза Мей да поиска удължаване на член 50, което може да се осъществи само с разрешение на ЕС, за да се даде повече време за преговори или дори за втори референдум.
Представител от Брюксел каза: „Ако премиерът оцелее и ни информира, че се нуждае от повече време, за да спечели парламента по сделката, ще бъде предложено техническо удължаване до юли“.
Те също така предложиха по-нататъшно удължаване на срока, ако в Обединеното кралство бъдат свикани избори или втори референдум за членство в ЕС.
Това означава, че Обединеното кралство вероятно ще участва през май в изборите за Европейски парламент, въпреки че британските евродепутати може би никога няма да заемат местата си, тъй като парламентът не трябва да се събира до юли.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Джеръми Корбин внася вот на недоверие срещу Тереза Мей, който може да свали правителството след историческата загуба

Independent: Джеръми Корбин внася вот на недоверие срещу Тереза Мей, който може да свали правителството след историческата загуба

16 Януари 2019 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е подготвена за вота на недоверие, който може да свали правителство й, след като депутатите отхвърлиха плана за Брекзит с рекордните 230 гласа, съобщава в. Independent.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин внесе предложение за вот на доверие в резултат от съкрушителното поражение на Тереза Мей в Камарата на общините.
Парламентът най-накрая излезе с решението си по споразумението за оттегляне след месеци на дебат, докато групи хора за и против Брекзит започнаха да се събират пред парламента, за да изразят своя гняв.
Сега Тереза Мей ще се изправи пред вот на доверие в нейното правителство в сряда, въпреки че се очаква да спечели победа, тъй като твърдите привърженици на Брекзит от Европейската изследователска група (ERG) и нейните съюзници от Демократичната юнионистка партия заявиха, че ще я подкрепят.
Министър-председателят подчерта, че възнамерява да продължи, като изработи планове за разговори с висши парламентаристи с надеждата да намери „истински договоряеми" решения, които тя може да предложи в Брюксел.

Превод и ледакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Нов рекорд за най-голямо поражение на правителство

Sky News: Нов рекорд за най-голямо поражение на правителство

16 Януари 2019 | 01:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Точно както се очакваше, правителството на Тереза Мей претърпя най-тежкото поражение в Камарата на общините от Първата световна война.
Депутатите отхвърлиха нейното споразумение за Брекзит при резултат 432 срещу 202 – разлика от 230 гласа.
Резултатът от гласуването се присъединява към позорна колекция от други унизителни парламентарни загуби на действащи министър-председатели, които доведоха до исторически бунтове, предсрочни избори, а за някои беше началото на краят им като премиери.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Как Европа реагира на отхвърлянето на споразумението за Брекзит

AFP: Как Европа реагира на отхвърлянето на споразумението за Брекзит

16 Януари 2019 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз и европейските правителства предупредиха, че отхвърляне на споразумението от британския парламент ще увеличи риска от хаотично излизане от блока.
„Приканвам Обединеното кралство да изясни намеренията си възможно най-бързо. Времето почти изтече“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
„Споразумението за оттегляне е справедлив компромис и възможно най-доброто. То намалява щетите, причинени от Брекзит на граждани и предприятия в цяла Европа. Това е единственият начин да се гарантира правилното изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз.
„Рискът от хаотично излизане на Обединеното кралство се увеличи след гласуването. Макар да не искаме това да се случи, Европейската комисия ще продължи работата си по непредвидени ситуации, за да гарантира, че ЕС е напълно подготвен“.
„Ако сделка не е възможна, и никой не иска да няма сделка, тогава кой ще има куража да каже кое е единственото положително решение“, попита председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който добави, че 27 държави-членки на ЕС „остават обединени“.
„Сега зависи от британското правителство да каже какво следва. ЕС ще остане обединен и решен да постигне споразумение“, съобщи Мишел Барние.
Ирландия обяви, че ще ускори подготовката за Брекзит без сделка.
„За съжаление, резултатът от гласуването ще увеличи риска от хаотичен Брекзит. Затова правителството ще продължи да засилва подготовката за такъв резултат“, се казва в изявление на Дъблин.
„Това е горчив ден за Европа. Ние сме подготвени, но твърд Бекзит ще бъде най-малко желания избор за ЕС и Великобритания“, каза министърът на финансите на Германия Олаф Шолц.
„Твърд Брекзит ще бъде най-лошата от всички опции“, заяви Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на Християн-демократическия съюз.
„При всички случаи, няма да има предоговаряне на споразумението за оттегляне“, написа австрийският канцлер Себастиан Курц.
„Хаотично напускане ще бъде лошо за ЕС и катастрофално за Обединеното кралство“, заяви испанския премиер Педро Санчес.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Туск заяви, че сделка за Брекзит изглежда невъзможна

The Guardian: Доналд Туск заяви, че сделка за Брекзит изглежда невъзможна

16 Януари 2019 | 01:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Доналд Туск направи прикрит призив към Обединеното кралство да остане в ЕС, предполагайки, че историческата загуба на премиера в парламента ще направи споразумението „невъзможно“, съобщава в. The Guardian.
След като беше обявен мащабът на поражението, председателят на Европейския съвет призова Тереза Мей спешно и ясно да изясни следващия си ход.
Брюксел очакваше премиерът да загуби гласуването на сделката, която беше договорила с ЕС, но броя на противниците срещу нея – 230 гласа – означаваше, че е имало малка надежда споразумението да бъде спасено.
Доналд Туск написа в социалната мрежа: „Ако споразумение не е възможно, и никой не иска да няма такова, тогава кой ще има куража да каже кое е единственото положително решение?“
Очаква се Тереза Мей да се върне в Брюксел в рамките на няколко дни след гласуването, за да се консултира с Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но сега не е ясно какво ще включат тези разговори.
В изявление Юнкер призова британското правителство да „изясни своите намерения възможно най-скоро“, като припомни на британския парламент, че „времето е почти изчерпано“. Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март.
В защита на ролята на Брюксел в преговорите, Юнкер заяви, че ЕС и неговият главен преговарящ, Мишел Барние, са показали „креативност и гъвкавост“ и, че през последните дни „демонстрира отново добра воля, като предлага допълнителни разяснения и уверения“.
„Рискът от хаотично излизане на Обединеното кралство се увеличи с днешното гласуване“, заяви Юнкер. „Докато не искаме това да се случи, Европейската комисия ще продължи своята работа за да бъде сигурно, че ЕС е напълно подготвен“.
Висш представител на ЕС заяви, че когато Мей се завърне в Брюксел, Юнкер просто ще я попита: „Какво следва?“
Призивът за яснота беше избран от лидерите на ЕС, в отговорите им на новините от Уестминстър. Изявление от кабинета на ирландския премиер Лео Варадкар предупреди, че „хаотичният Брекзит е лош резултат за всички, не на последно място за Северна Ирландия“.
„Не е твърде късно да се избегне този резултат и призоваваме Обединеното кралство да обяви как предлага да се разреши тази безизходица“, се казва в изявлението.
Анегрет Крам-Каренбауер, лидер на ХДС, написа в социалната мрежа, че „дълбоко съжалява“ за решението. „Твърд Брекзит ще бъде най-лошата от всички опции“, заяви тя.
Във Франция Еманюел Макрон заяви, че ЕС е стигнал „толкова далеч, колкото е могъл, докато испанското правителство изрази съжаление за „негативния резултат“, но се надява, че сделката ще получи одобрение, добавяйки, че Брекзит без споразумение ще бъде „катастрофално“ за Обединеното кралство.
Полският министър-председател, Машеуш Моравецки, заяви: „Брекзит без споразумение е лошо решение за Великобритания и ЕС. Заедно с нашите партньори в ЕС ще отговорим на нови британски предложения“.
Ксавие Бетел, премиер на Люксембург, призова британското правителство да намери „решения, а не проблеми“. Сега се нуждаем от бърз и ясен план как да процедираме“, заяви той.
От Хага, Марк Рюте каза: „Въпреки този неуспех, не означава, че сме в положение без споразумение. Следващата стъпка зависи от Обединеното кралство“.
Барние се включи в разговорите с евродепутатите след гласуването, но източници заявиха, че Брюксел ще изчака до края на уикенда, давайки време на британските депутати да се обединят около ясен план, преди да започнат съществени преговори.
Той каза пред репортерите: „Сега е време Обединеното кралство да ни каже следващите стъпки. От наша страна ние ще останем обединени и решителни да постигнем споразумение“.
Представители на ЕС прогнозират, че първата стъпка ще бъде депутатите да кажат на Мей да поиска удължаване на двугодишния период на преговори, премахване на срока 29 март за напускане и поставяне на началото на дебат между останалите 27 страни-членки относно условията за отсрочка.
Брюксел многократно е настоявал, че няма да предоговаря споразумението за оттегляне.
Юнкер потвърди в изявлението си, че сделката е „справедлив компромис и възможно най-добрата сделка“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Садик Хан: Надявам се, че ще има избори

Sky News: Садик Хан: Надявам се, че ще има избори

16 Януари 2019 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Надявам се, че Демократическата юнионистка партия и Европейската изследователска група ще подкрепят предложението ни за избори“, заяви кметът на Лондон Садик Хан, коментирайки историческата загуби на Тереза Мей.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Джейкъб Рийс-Мог заяви, че ще подкрепи министър-председателя

Sky News: Джейкъб Рийс-Мог заяви, че ще подкрепи министър-председателя

15 Януари 2019 | 23:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Ще подкрепя министър-председателят“, това заяви Джейкъб Рийс-Мог относно вота на недоверие и призна, че се е „провалил“, когато опита да я отстрани от Даунинг стрийт.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Преговорите за Брекзит да се подновят „бързо“, след като премине вота на доверие

Sky News: Преговорите за Брекзит да се подновят „бързо“, след като премине вота на доверие

15 Януари 2019 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Говорител на „Даунинг стрийт“ 10 заяви, че се надяват на подновят разговорите с други депутати „колкото е възможно по-бързо“ веднага щом премине вотът на доверие.
„Искаме да разберем какво е нужно за да осигурим подкрепата на парламента“, заяви говорителят.
„Искаме да напуснем със споразумение и да работим с останалите, които също го искат“.
Той отказа да каже дали Джеръми Корбин ще бъде включен.
„Нека не коментираме разговорите, преди те да се случат. Ще се стремим да ангажираме широк кръг хора, които вярваме, че споделят нашите цели“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ирландия заяви, че ще ускори подготовката за Брекзит без споразумение

AFP: Ирландия заяви, че ще ускори подготовката за Брекзит без споразумение

15 Януари 2019 | 23:30 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландското правителство заяви, че ще ускори подготовката за Брекзит без сделка, след като британските депутати гласуваха да отхвърлят споразумението на Тереза Мей за Брекзит.
„За съжаление, резултатът от тази вечер увеличава риска от хаотичен Брекзит. Следователно правителството ще продължи ускоряването на подготовката за подобен резултат“, се казва в изявлението от Дъблин.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Борис Джонсън: Проблемът не е Тереза Мей

Sky News: Борис Джонсън: Проблемът не е Тереза Мей

15 Януари 2019 | 23:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Човекът не е проблема“, заяви Борис Джонсън, който даде своята подкрепа за Тереза Мей, въпреки голямото поражение за сделката й в Камарата на общините.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.