НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гл. ас. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Симптомите при хранителен интолеранс са диария, подуване на стомаха, газове и гадене

Гл. ас. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Симптомите при хранителен интолеранс са диария, подуване на стомаха, газове и гадене

11 Януари 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. Симптомите при хранителен интолеранс са диария, подуване на стомаха, газове и гадене. Това каза гл. ас. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, специалист по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, която изнесе лекция на тема „Интолеранс към храни при пациенти с автоимунни заболявания”, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Сегашното определение за заболяването хранителен интолеранс е състоянието, което е свързано с непоносимост към съответната храна, която обаче се свързва с клинични симптоми, които протичат по некласическите имунни механизми. Интолерансът към храната протича и се осъществява с реакции, свързани също с имунната система. Това, което се предизвиква е нарушение при смилането и резорбцията на храните“, коментира д-р Тодорова. Тя обясни, че заболяването много трудно се диагностицира и често трудно се разграничава от хранителната алергия. „Симптомите при хранителен интолеранс са диария, подуване на стомаха, газове и гадене“, подчерта тя. По думите й много фактори участват в сформирането на заболяването като генетика, консерванти, начин на живот, токсини и др. Тя посочи, че един пациент може да получи интолеранс при консумация на определена храна, но това да не се прояви при друг. Д-р Тодорова изтъкна, че често хората, които страдат от хранителен интолеранс, не са заболели от самата храна, а от добавените съставки в нея. „Това могат да са сулфитите, съставки за храни, които да се добавят, за да не гранясат във времето“, посочи тя, като обясни, че заболяването се приема за отложено, защото симптомите могат да се започнат, както от първите няколко часа, така е възможно да се проявят и след няколко седмици. „Това, което е много важно е, че интолерансът към храни не е животозастрашаващо заболяване“, допълни тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Доброслав Кюркчиев, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Хранителният интолеранс влияе на хора с автоимунни заболявания, определени храни могат да облекчат симптомите

Проф. Доброслав Кюркчиев, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Хранителният интолеранс влияе на хора с автоимунни заболявания, определени храни могат да облекчат симптомите

11 Януари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Хранителният интолеранс влияе на хора с автоимунни заболявания, определени храни могат да облекчат симптомите. Това каза проф. д.м.н. Доброслав Кюркчиев, началник лаборатория „Клинична имунология“ на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по време на дискусия „Автоимунитет и хранителен интолеранс“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Масово хората си мислят, че хранителният интолеранс е алергия, това не е алергия и няма нищо общо с нея, не е и автоимунитет. Хранителният интолеранс и свързаното с него състояние е известно като пропускливи черва, е многофакторно състояние, като в него са включени много компоненти, като генетика, ензимни дефекти, чревна флора, възпаление, храната, която приемаме и др. Хранителният интолеранс е свързан с отношението към храната. Често казвам, че 80% от населението на земята няма какво да яде, а другите 20% имат проблем с това, какво да не ядат“, посочи той. Според него заболяването е разглеждано в две крайности - от пълно отхвърляне на неговото съществуване до безусловното приемане, че няма нужда да се употребяват медикаменти за лечението му. “Данните показват, че хранителен интолеранс съществува и е нещо, което не може да бъде отхвърлено“, подчерта той. Проф. Кюркчиев допълни, че целта на тази дискусионна среща е да се сложи началото на търсенето на хранителния интолеранс от гледна точка на пациентите с автоимунни заболявания. „Никой от нас не си мисли сериозно, че хранителният интолеранс е единствената причина за автоимунните заболявания, но има хора, които го мислят“, посочи той, като увери, че множество фактори са взаимно свързани, за да се стигне до състояние, в което имунната ни система се обръща сама срещу себе си. Безспорен факт е, че хранителният интолеранс може да повлияе при хора с автоимунни заболявания и избягването на определени храни може да облекчи някои от симптомите“, коментира още проф. Кюркчиев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Дискусия на тема „Автоимунитет и хранителен интолеранс“ ще се проведе в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” на 11 януари

София: Дискусия на тема „Автоимунитет и хранителен интолеранс“ ще се проведе в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” на 11 януари

9 Януари 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Дискусия на тема „Автоимунитет и хранителен интолеранс“ ще се проведе на 11 януари 2019 г. от 13.00 в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Организатор на събитието е Лабораторията по клинична имунология (ЛКИ) на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. По време на дискусията лекция ще изнесе д-р Едуард Рослер, който от години се занимава с диагностика в тази област.
Съществува връзка между храните, които приемаме, и патогенезата на някои автоимунни заболявания. Целта на срещата е да се коментират нови насоки в тази област. Сред участниците в дискусията ще бъдат изявени български имунолози, гастроентеролози, ревматолози, представители на пациентски организации, журналисти.
Уводни думи ще произнесе проф. д.м.н. Доброслав Кюркчиев, който е началник на ЛКИ на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Д-р Едуард Рослер, собственик на лаборатория „Рослер“, ще изнесе лекция на тема „Автоимунитет и пропускливи черва. Синдром на раздразненото черво – наистина ли съществува?”. Лекция ще изнесе и гл. ас. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, специалист по клинична имунология в ЛКИ на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Тя ще говори по темата „Интолеранс към храни при пациенти с автоимунни заболявания”.

Д-р Едуард Рослер е собственик на една от големите лаборатории в Германия и Европа, специализирана в изследване на микробиом, патогенна чревна флора, хистамин, серотонин, допамин, зонулин и ДАО, както и много други показатели, свързани с възпаление в червата.
За гл. асист. Д-р Екатерина Иванова – Тодорова e клиничен имунолог в ЛКИ на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски” от 2009 г. и преподавател към Катедра по Клинична лаборатория и клинична имунология на МУ-София от 2010 г. Има редица публикации в реферирани български и международни списания в областта на автоимунитета, мезенхимните стволови клетки, туморната имунология, влиянието на репродуктивните хормони върху имунните клетки.
Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е сред най-големите имунологични лаборатории в страната. Тя е специализирана в имунологичната диагностика на ревматологичните и гастроентерологични автоимунни заболявания. В Лабораторията по клинична имунология, освен висококвалифицирани лаборанти, работят четирима лекари и един биолог. Тяхната роля е да извършват някои високоспециализирани изследвания, да анализират получените резултати, да консултират пациентите във всеки един етап на изследването, както и да проследяват имунологичните параметри в хода на терапията. Основен момент е всеки изследван параметър да се свързва смислово с другите изследвани параметри и всеки тест да се разглежда като част от общата картина на заболяването на индивидуалния пациент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.