НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Петров, съставител на кръстословици: Има един пакет от около 1000 думи, без които кръстословиците не могат

Георги Петров, съставител на кръстословици: Има един пакет от около 1000 думи, без които кръстословиците не могат

15 Януари 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Варна. Има един пакет от около 1000 думи, без които кръстословиците не могат. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна съставителят на кръстословици Георги Петров. Той обясни, че при самото съставяне няма как да се използват винаги нови думи. Според него това се дължи на факта, че в българския език съществуват думи с особен състав, които пасват изключително добре на дадено място в кръстословицата. „Има един пакет от думи, които във всичките тези години се въртят, така наречените „дежурни“ думи, които помагат при съставянето поради особения си буквен състав. Чувал съм даже от решавач да казва: „Тези вашите алани, атамани, племена, все ги ползвате“. Така е наистина. Име един пакет от около 500-1000 думи, които винаги ги има – не може без тях“, каза Георги Петров. По думите му в България има около 10 човека, които се занимават с писането на кръстословици. Повечето от тях съставят свои собствени речници с най-често употребяваните думи, каза още Георги Петров. „Повечето колеги, с които се познавам, всеки си е съставил свои речници с трибуквени думи, четирибуквени или петбуквени и е по-лесно в такъв момент. А и сега знаете с компютрите всичко е по азбучен ред и се вижда по-лесно дадена дума, която човек има нужда да използва“, съобщи Георги Петров. По думите му, често използваните думи всъщност улесняват решавача, защото се използват като жокер за откриването на по-трудните такива.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петров, съставител на кръстословици: Младите хора могат да обогатят общата си култура чрез решаването на кръстословици

Георги Петров, съставител на кръстословици: Младите хора могат да обогатят общата си култура чрез решаването на кръстословици

15 Януари 2019 | 21:07 | Агенция "Фокус"
Варна. Младите хора могат да обогатят общата си култура чрез решаването на кръстословици. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна един от малкото съставители на кръстословици в България – Георги Петров. Според него енигматиката крие своите плюсове за младото поколение въпреки, че те вече могат да открият всякакъв тип информация в Интернет. „Последните ми наблюдения е, че хора в по-късна възраст обичат да решават кръстословици и то такива, които са на хартия в издание – вестник или списание. Докато младите, знаем, повечето боравят с телефоните или таблетите. Но интересът им към кръстословиците е по-малък, макар че в Интернет има електронни кръстословици, които могат да се попълват от екрана. Според мен могат да получат някакво обогатяване на общата си култура от кръстословиците“, каза Георги Петров. Всеки съставител спазва свои собствени правили, каза още той. „Съобразявам се решаващия да му бъде приятно, а и някаква информация да получи от тази кръстословица. В крайна сметка това е целта – не само едно механично писане, а човек да си обогати общата култура, или да си обогати само някаква част. Не е само загуба на времето. Трябва да има във всяка кръстословица елемент на обогатяване на знанията. Аз се придържам към този принцип. Определено винаги държа да бъде разнообразно, във всеки следващ брой нещо по-различно да има“, съобщи Георги Петров.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.