НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Тръмп отмени пътуването на американската делегация за форума в Давос

ТАСС: Тръмп отмени пътуването на американската делегация за форума в Давос

18 Януари 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Вяшингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени пътуването на американската делегация за Световния икономически форум (СИФ) в Давос заради продължаващата криза с бюджета, затова се казва в разпространено в четвъртък съобщение от прессекретаря Сара Сандърс на Белия дом, информира ТАСС.
„За това, че 800 000 забележителни американски служещи не получават заплата, както и за да осигури работа на своя екип на нужното равнище, президентът Тръмп отмени пътуването на своята делегация за Световния икономически форум в Давос, Швейцария“, се казва в съобщението.
Отначало се очакваше Тръмп да ръководи делегацията, но на 10 януари той написа в Туитър, че отменя тази своя визита заради ожесточени спорове между Белия дом и Конгреса за контрола на американско-мексиканската граница.
След това двама представители на администрацията заявиха, че делегацията ще се ръководи от министъра на финансите Стивън Мнучин и държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео. В енйния състав трябваше да влязат търговският министър Уилбур Рос, представителят на САЩ за търговските преговори Робърт Лайтхайзър и Крис Лидл, заместник ръководител на екипа в Белия дом по политическите въпроси.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Нов керван напредва към границата между САЩ и Мексико на фона на блокираното правителство заради стената на Тръмп

Washington Examiner: Нов керван напредва към границата между САЩ и Мексико на фона на блокираното правителство заради стената на Тръмп

15 Януари 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Нов мигрантски керван напредва към границата между САЩ и Мексико на фона на прекратената дейност на американското правителство заради нежеланието на демократите да отпуснат бюджетни средства за изграждането на стена по южната граница на САЩ, за което настоява президентът Доналд Тръмп, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.
Според информацията на изданието, около 600 мигранти са се събрали в понеделник на автогара в град Сан Педро Сула, Хондурас и около половината от тях вече са отпътували към границата с Гватемала. Тези около 300 души са основни жени и деца.
Една от жените, които пътуват в кервана е заявила, че ще поиска от американските власти убежище и статут на бежанец, „защото вече е невъзможно да се живее в Хондурас“.
Миналата година информациите за мигрантски кервани от Централна Америка, които напредват към южната граница на САЩ стана предмет на ожесточени спорове по време на междинните избори. Въпреки че много от мигрантите казват, че търсят убежище в САЩ, за да избегнат насилието и бедността у дома, президентът Тръмп и неговите съюзници предупреждават, че в керваните са проникнали много престъпници. През последните няколко месеца граничните части са използвали сълзотворен газ най-малко два пъти, за да възпрат мигрантите, отчаяни от дългото чакане, от щурмуването и пресичането на границата близо до Тихуана.
След като през миналата седмица Доналд Тръмп разбра за оформянето на нов Караван в Хондурас, той използва новината, за да оправдае искането си за $5,6 млрд. долара за построяване на гранична стена.
„Има нов голям керван, който в момента се формира в Хондурас. Опитваме се да го развалим“, заяви той пред журналистите в четвъртък. „Но, засега, той е по-голям от всичко, което сме виждали. И един дрон няма да го спре. И сензор няма да го спре. Но знаете ли кое ще го спре на място? Една хубава, мощна стена“, обясни държавният глава.
Тръмп и Републиканското мнозинство в Сената отказват да приемат какъвто и да е бюджет, ако в него не са включени финансите за стената, докато Демократите отхвърлят всички проектобюджети, в които те са включени. Това предизвика частично спиране на дейността на американското правителство и остави 800 хиляди държавни служители без заплата, докато не бъде постигнато споразумение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Подкрепата за стената на Тръмп достигна най-високите си нива

Washington Examiner: Подкрепата за стената на Тръмп достигна най-високите си нива

13 Януари 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Подкрепата за стената на американския президент Доналд Тръмп по границата между САЩ и Мексико достигна най-високите си нива по време на прекратяването на дейността на правителството във Вашингтон, което започна заради спор именно по тази причина, пише онлайн изданието на вестник Washington Examiner.
Според резултатите от допитване на ABC News и Washington Post, публикувано в неделя, 42% от американците подкрепят изграждането на гранична стена. Преди една година само 34% са били на това мнение, а през 2017 година съоръжението е подкрепяно от 37%.
С 54%, мнозинството продължава да се противопоставя на идеята на Тръмп, но опозицията се смалява, предвид това, че преди една година неодобряващите стената са били 63%, а през 2017 година – 60%.
Американският президент иска около 5,6 млрд. долара за построяването на стена на границата с Мексико, което доведе до най-дългото спиране на дейността на правителството в историята, тъй като Демократите в конгреса отхвърлят всеки законопроект, който предвижда отделянето на средства за реализиране на идеята на Тръмп.
Докато подкрепата за стената на държавния глава се е увеличила, повечето американци винят Тръмп и Републиканците за спирането на правителството: 53% смятат, че отговорни са именно те, докато само 29% считат, че виновната страна са Демократите. 13% са на мнение, че двете страни са еднакво отговорни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тръмп „туитва“ гнева си, след като доклад-бомба допълни драмата с руското разследване

The Guardian: Тръмп „туитва“ гнева си, след като доклад-бомба допълни драмата с руското разследване

13 Януари 2019 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. В събота Доналд Тръмп произведе серия от подвеждащи послания, за да отхвърли твърденията, че той тайно работи за Русия, пише в анализа си на първа страница съботният The Guardian.
В история на първа страница, която е изключение дори за вдигащите шум и врява стандарти на ерата Тръмп, Тhe New York Times съобщава, че ЦРУ започва разследване за това дали американският президент не действа срещу интересите на собствената си държава в полза на Русия . Разследването е започнало, след като Тръмп уволни през май 2017 директора на ЦРУ Джеймс Коми, пише The Times, като цитира свои анонимни източници. Отчасти то е нещо като контра разследване, за да се установи дали Тръмп, съзнателно или не, е работил за Москва и дали не представлява заплаха за националната сигурност. Отчасти то е и криминално разследване, за да се установи дали уволнението на Коми не представлява нарушение на закона. .
Джес МакКинли, журналист от The New York Times,пише в Туитър: “Изглежда като шпионски роман, но не е. ЦРУ разследва президента на САЩ, за да разбере дали той не работи за руснаците“.
Президентът отговори в характерния си стил, като изстреля половин дузина несдържани туитвания.
В първото се казва:“Уоу, току-що научавам от все по-пропадащия New York Times, че корумпирани бивши директори на ЦРУ, почти всичките уволнени или принудени да напуснат Управлението по някакви лоши причини, започват разследване срещу мен, без причина & без доказателства, след като аз уволних лъжеца Джеймс Коми. Това е пълна мръсотия!” И обявява: „Уволнението на Джеймс Коми е велик празник за Америка“. Без да има доказателства, той допуска, че Коми е протеже на Мюлер.
И настоява:“Аз съм много по-груб с Русия и от Обама, и от Буш или Клинтън. Може би много по-груб от който и да е президент. В същото време, & както често казвам, да се върви с Русия е добро нещо, а не лошо нещо. Аз съм напълно убеден, че един ден отново ще сме в добри отношения с Русия!”
Отдавна се бият камбаните заради топлите отношения на Тръмп с руския президент Владимир Путин. Едни ден след като уволни Коми той прие в Овалния кабинет руския външен министър Сергей Лавров и разкри разузнавателна информация от една израелска контратерористична операция. Миналото лято в Хелзинки Тръмп се оказа един до друг с Путин.
В събота Тhe Washington Post съобщи, че Тръмп е поискал от собствения си преводач бележките, които е водил по време на срещата през 2017 година с руския президент Владимир Путин в Хамбург. Като цитира сегашни и бивши висши служители на САЩ, вестникът съобщава, че той е инструктирал езиковеда да не обсъжда какво се е случило с други служители от администрацията. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че написаното „е толкова крайно неакуратно, че дори не си заслужава да му се отговаря“.
В изявление, направено по-късно в събота, председателят на комитета за разузнаване в Белия дом Адам Шифт отказа „да коментира специфичните особености на текста в Тhe New York Times ”, но каза, че “контраразузнаването е загрижено за хората, свързани с кампанията на Тръмп, включително и за самия президент, тъй като са на фокус от самото начало на нашето разследване“.
После Тръмп се обърна в Туитър към другата тема, която преобладава в американската политика: частичното спиране на работата на правителството, което се случва вече 22 ден и е най-дългото в американската история. Резултатъ е, че около 800 000 души, административен персонал, пропусна в петък да си плати сметките, нищо, че Сенатът и Камарата гласуваха да им се дадат пари, когато федералните служби подновят работата си. След това напуснаха Вашингтон за уикенда.
Летището на Маями ще затвори една от своите огромни чакални за събота, неделя и понеделник, за да може да гарантира сигурността на местата за чекиране на пътниците, тъй като служителите, на които не се плаща, са останали у дома, а и инспекторите по сигурността също не са на работа.
Проучванията на общественото мнение информират, че върху Тръмп се стоварва по-голяма част от срама, а президентът си играе като с играчка с идеята да се обяви национално извънредно положение, да заобиколи Конгреса и да финансира проекта за стената от съществуващите федерални приходи. Републиканците са разделени и със сигурност това ще ги изправи пред известни предизвикателства.
В събота, президентът, който претендира, че е майстор на сделките, пусна дузина съобщения в Туитър, включително и твърде загадъчно послание с обещание: “Аз наистина имам план за частичното спиране на работата на администрацията. Но за да разберете този план, вие трябва да разберете факта, че аз спечелих изборите, а обещах преди тях сигурност на американския народ. Част от това обещание е Стената на южната ни граница. След изборите идват техните последици!”
Тази седмица един демократ обяви пред журналистите: “Това не е стена между Мексико и САЩ. Това ес тена между неговите провали на неговата администрация. Това е голямо отклоняване на вниманието, а той е майстор на отклоненията.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:Тръмп заяви, че  работи сам за разрешаване на кризата с бюджета

ТАСС:Тръмп заяви, че работи сам за разрешаване на кризата с бюджета

12 Януари 2019 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Президентът на САЩ опроверга съобщения в медиите, че в Белия дом цари хаос, съобщава ТАСС.
В събота Доналд Тръмп опроверга съобщенията в редица американски медии, че в неговата администрация цари хаос и няма план за регулиране на създалата се криза около бюджета на държавата. Той съобщи също, че на практика само той в Белия дом работи над тези въпроси и има план как да се разреши възникналата ситуация.
"Току-що видях, че в контролирания от Амазон вестник „Вашингтон пост“ репортер лъже, че в Белия дом цари хаос и че никой няма стратегия как да се прекрати спирането на работата на администрацията. Лъжещите медии винаги говорят за хаос, макар че той де факто не съществува“, това Тръмп е написал в своята страница в Туитър.
"Всъщност в Белия дом няма никой освен мен, а аз имам план за прекратяване на това спиране. Но за да се разбере този план, трябва да се разбере, че аз удържах победа на изборите и обещах да осигуря безопасност за американския народ. Част от това обещание беше стената на южната граница. Изборите си имат последствия“, е заявил Тръмп.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Демократите се подготвят за съдебна битка, ако Доналд Тръмп обяви извънредно положение

The Washington Post: Демократите се подготвят за съдебна битка, ако Доналд Тръмп обяви извънредно положение

12 Януари 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите се подготвят за съдебна битка, ако Доналд Тръмп обяви извънредно положение, пише американският вестник The Washington Post.
Демократите от Конгреса интензивно проучват евентуално правно предизвикателство, ако президентът Тръмп обяви национално извънредно положение, за да изгради граничната стена, претърсвайки федерални закони и съдебни прецеденти - включително и скорошен опит на контролирания от републиканците бивш Конгрес да подкопае здравната реформа на Обама.
Подготовката е факт, след като лидерите на двете партии стават все по-убедени, че Тръмп ще обяви национално извънредно положение, като единствения възможен начин да се осигурят милиардите долари, с които той се опитва да построи стената и да сложи край на триседмичното частично закриване на правителството. станало най-дългата в историята на САЩ, пише вестникът.
Тръмп заяви в петък, че "100 процента" има властта да изгради стената - проект, който той преди това е казал, ще бъде финансиран от Мексико - при спешни правомощия, но каза, че "няма да го направи толкова бързо" и ще даде на Конгреса повече време за действие.
Демократите обаче бързо се организираха зад кулисите, за да се защитят срещу евентуално извънредно положение, стъпка, която членовете на двете партии все повече считат за неизбежна.
Докато депутатите и адвокатите на демократите проучват как потенциално да блокират евентуалния ход на президента в съда, според служители в Конгреса, запознати с усилията, сътрудници на председателя на Конгреса Нанси Пелоси и към няколко комисии в Конгреса разработват паралелна стратегия, за да убедят обществеността, че извънредното положение е неоправдано и би навредило на населени места, които са били финансирани по проекти, средствата от които ще отидат за стената.
„Виж, извънредна ситуация не може да бъде всяка ситуация, за която президентът твърди, че е извънредна ситуация,” каза конгресменът Джейми Раскин, член на комисията за съдебната власт и бивш професор по право, който проучва въпроса през последните дни. „Ако Конгресът даде на президента Тръмп червена светлина на неговата гранична стена, той не може да се преструва, че в административния механизъм на управление съществува зелена светлина. Но това е правен въпрос и ние сме готови да го преместим от залите на Конгреса в съда. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Затварянето на правителството стана най-дълго в историята на САЩ

AFP: Затварянето на правителството стана най-дълго в историята на САЩ

12 Януари 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Частичното затваряне на американското правителство, предизвикано от противопоставянето за финансирането на проекта за гранична стена на Доналд Тръмп, стана най-дългото в историята на страната, влизайки в 22-ия ден, съобщава AFP.
Затварянето, което започна на 22 декември, надмина предишния рекорд от 21 дни, поставен през 1996 г., когато президентът беше Бил Клинтън.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тръмп се отказа от обявяването на извънредно положение за да финансира граничната стена

The Guardian: Тръмп се отказа от обявяването на извънредно положение за да финансира граничната стена

12 Януари 2019 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп се отказа от заплахата си да обяви извънредно положение, за да финансира обещаната гранична стена, докато е притискан да намери решение на триседмичната безизходица, която затвори части на правителството, оставяйки стотици хиляди работници без заплати.
„Искаме Конгресът да си свърши работата“, каза президентът по време на кръгла маса за сигурността на границите в Белия дом. „Това, което не искаме да направим сега, е извънредно положение“.
Коментарите на Тръмп идват на фона на докладите, че той се консултира с адвокатите и съюзниците на Белия дом относно обявяването на извънредно положение и използването на президентските правомощия за предприемане на едностранни действия за изграждане на стената въпреки възраженията на Конгреса. Той твърди, че неговите адвокати са му казали, че действието ще издържи на правната проверка „100%“.
Тръмп заяви, че има право да обяви извънредна ситуация на национално равнище, но каза: „Няма да го правя толкова бързо“.
Вместо това президентът призова демократите да намерят изход от затварянето, което ще стане най-дълго в историята на САЩ, като все още няма край от безизходицата.
Около 800 хиляди работници, повече от половината от които все още са на работа, не получиха заплати.
Запитан за тежкото положение на онези, които отиват без заплащане, президентът измести фокуса, като каза, че се чувства зле „за хората, които имат членове на семейството, които са били убити“ от „престъпници”, които са дошли през границата.
Въпреки това във Вашингтон избухнаха протести, тъй като стотици държавни служители, пуснати в отпуск, се събраха пред Белия дом с искане да се върнат на работа.
Тръмп не беше в Белия дом по време на протеста. Президентът посети Макалън, Тексас и Рио Гранде, за да подчертае това, което той нарича криза на наркотиците и престъпността.
Той каза, че „ако по някаква причина не получим това” - споразумение с демократите в Камарата, които отказаха да одобрят исканите от него 5,7 млрд. долара за стената - „Ще обявя извънредно положение“.
Частичното изключване ще постави рекорд , който ще продължи след 21-дневното затваряне, приключило на 6 януари 1996 г., по време на администрацията на Бил Клинтън.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп заяви, че няма да обяви извънредно положение „толкова бързо“

AFP: Тръмп заяви, че няма да обяви извънредно положение „толкова бързо“

11 Януари 2019 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп изключи обявяването на извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да получи финансиране за проекта си за гранична стена между Мексико и САЩ, съобщава AFP.
„Лесното решение за мен е да обявя извънредно положение…. но, няма да го направя толкова бързо, защото това е нещо, което Конгреса трябва да направи“, заяви той пред журналисти.
Искането на Тръмп за финансиране на стена, с която да прекъсне нелегалната миграция – основна точка в предизборната му кампания – предизвика политическа криза, която остави 800 хиляди федерални служители без заплати.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Белият дом планира да използва парите за бедствия, за да изгради стена по границата с Мексико

The Washington Post: Белият дом планира да използва парите за бедствия, за да изгради стена по границата с Мексико

11 Януари 2019 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом планира да използва парите за бедствия, за да изгради стена по границата с Мексико, пише авторитетният американски вестник The Washington Post.
Белият дом започна подготовката за обявяване на национално извънредно положение, за да изгради граничната стена, искана от президента Тръмп. Този ход ще предизвика буря сред опозицията в Конгреса, както и съдебни дела, но той може да проправи пътя за край на трите седмици блокаж.
Администрацията е хвърлила око на неизползваните средства в бюджета на Армейския строителен корпус, по-специално Закона за разходите за бедствия, приет от Конгреса миналата година, който включва 13,9 млрд. долара, но не е изразходван за проекти за строителни работи, заявиха два независими източника на изданието.
Тръмп настоява Армейския строителен корпус да определи колко бързо могат да бъдат сключени договори и дали строителството може да започне в рамките на 45 дни, според един от източниците,говорили при условие за анонимност..
Списъкът включва десетки проекти за контрол на наводненията в райони, засегнати от неотдавнашни природни бедствия, включително крайбрежието на Тексас, залято от урагана "Харви" и части от Пуерто Рико, пострадали от урагана „Мария“. Бюджетът за военното строителство също се разглежда като потенциален източник за неизразходвани средства, като там са налични милиарди потенциални средства.
Около 800 000 федерални работници са на път да пропуснат първите си заплати, откакто бе спряно финансирането на правителството на 22 декември и проблемите, които засегнаха национални паркове, процесите на инспекция на храни и други федерални служби се умножават.
Сенатът единодушно прие законодателство в четвъртък, което ще гарантира заплащане на федералните работници със задна дата, след като финансовата блокада приключи, въпреки че хиляди държавни контрагенти може никога да не могат да възстановят загубите си.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп заплашва да използва извънредни пълномощия, за да изгради стена

Reuters: Тръмп заплашва да използва извънредни пълномощия, за да изгради стена

11 Януари 2019 | 05:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съпроводен от гранични агенти, които са без заплати по време на правителственото „закриване“, американският президент Доналд Тръмп заплаши да използва извънредни правомощия, за да заобиколи Конгреса, за да плати стена на границата между САЩ и Мексико.
Тръмп отлетя до Тексаската граница с Мексико, за да се опита да укрепи делото си за граничната стена, тъй като частичното изключване на американското правителство, свързано с проблема, достига своя 20 ден без никакви признаци за нови разговори за разрешаване на безизходицата.
„Можем да обявим извънредно положение. Не трябва“, каза Тръмп пред репортери. „Това е просто здрав разум“.
Подобна стъпка вероятно ще доведе до незабавно правно оспорване на конституционните правомощия от страна на демократите от Конгреса - предизвикателство, което Тръмп заяви, че ще спечели.
Ден след като излезе от среща с лидерите на Демократическата партия, Тръмп ги атакува, че отхвърлят искането му, като заяви, че е по-трудно да се справи с това, отколкото с Китай.
„Смятам, че Китай, честно казано, в много отношения е много по-почтен от Плачещия Чък и Нанси. Наистина го мисля“, каза Тръмп, насочвайки се към председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидера на Демократическата партия в Сената Чък Шумър.
Тръмп отмени плановете си да присъства на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, който трябва да започне на 22 януари.
Тръмп съобщи, че адвокатите му са му казали, че има право да се позове на национални извънредни правомощия, за да получи финансиране за стената.
„Имам абсолютно право да обявя извънредно положение“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом. „Още не съм готов да го направя, но ако трябва, ще го направя“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп заяви, че САЩ имат огромен успех с Китай в търговията

Reuters: Тръмп заяви, че САЩ имат огромен успех с Китай в търговията

11 Януари 2019 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати имат огромен успех в търговските си преговори с Китай, ден след като американските и китайските власти приключиха тридневни разговори в Пекин, съобщава агенция Reuters.
Срещите в Китай бяха първите преки разговори откакто Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Буенос Айрес през декември и се споразумяха за 90-дневно примирие в търговската война, която наруши потока на стоки за стотици милиарди долари.
„Ние преговаряме и имаме огромен успех с Китай“, каза Тръмп пред репортери, докато напускаше Белия дом за пътуване до границата с Мексико.
Той добави, че намира Китай за „далеч по-почтен“ по много начини отколкото лидерите на демократите в Конгреса, сенаторът Чък Шумер и Нанси Пелоси.
„Мисля, че с Китай всъщност е много по-лесно договарянето, отколкото опозиционната партия“, заяви той.
Вашингтон представи на Пекин дълъг списък от искания, които биха пренаписали условията за търговия между двете най-големи икономики в света. Те включват промени в китайската политика за защита на интелектуалната собственост, трансфер на технологии, промишлени субсидии и други пречки пред търговията.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Bloomberg: Мнучин ще оглави делегацията на САЩ в Давос

ТАСС: Bloomberg: Мнучин ще оглави делегацията на САЩ в Давос

11 Януари 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Делегацията на САЩ на Световния икономически форум в Давос ще бъде оглавена от финансовия министър Стивън Мнучин, съобщава ТАСС, позовавайки се на агенция Bloomberg.
Според нея администрацията на президента Доналд Тръмп изпраща делегация, водена от министъра на финансите в Давос. Съставът на делегацията ще бъде малък.
Президентът на САЩ написа в Twitter, че отменя своето посещение на Световния икономически форум заради ситуацията на американско-мексиканската граница, която не позволява за възстановяването на частично спрялата работа на правителството. Белият дом беше съобщил, че американският лидер планирал пристигане в Давос на 21 януари. Прибирането във Вашингтон трябваше да се състои на 22 януари.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп отмени официално участието си във форума в Давос

AFP: Доналд Тръмп отмени официално участието си във форума в Давос

10 Януари 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп отмени официално планираното си участие на международния икономически форум в Давос, като аргументира решението си с продължаващия спор за финансирането на граничната стена с Мексико, предава AFP.
„Уважително отменям много важното си пътуване до Давос, Швейцария, за Световния икономически форум", обяви Тръмп в съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
Тръмп обвини „непреклонността" на опозиционните демократи пред искането му за 5.7 млрд. долара за удължаване на граничната стена с Мексико за пропускането на участието в Давос. Като страничен ефект от спора 800 хил. федерални служители ще останат без заплата този месец.
Ежегодният форум в Давос, на който Тръмп трябваше да участва, ще се проведе в периода 21-25 януари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп е на посещение на границата с Мексико

Washington Examiner: Доналд Тръмп е на посещение на границата с Мексико

10 Януари 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е на посещение на границата с Мексико на фона на настояването му пред Конгреса да отпусне 5,7 млрд. долара за играждане на стена – искане, което демократите не удовлетвориха и в резулат се стигна до частична блоката на работата на правителството, отбелязва американското издание Washington Examiner. Финансирането за няколко федерални агенции изтече на 22 декември и оттогава насам те преустановиха работа.
В сряда, по време на това, което и двете страни описаха като спорно заседание за договаряне на споразумение за повторно стартиране на работата на правителството, Тръмп излезе от срещата на Белия дом с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидера на демократите в Сената Чък Шумър, след като те отказаха да се съгласят да финансират гранична стена.
Във вторник Тръмп направи обръщение от Овалния кабинет с явна цел да убеди законодателите да финансират стената. „Колко повече американска кръв трябва да пролеем преди Конгресът да свърши работата си?", попита президентът по време на речта си. „На онези, които отказват да правят компромис в името на сигурността на границите, бих им казал - представете си, че това е вашето дете, вашият съпруг или жена, чийто живот е бил толкова жестоко разбит“.
Около 800 000 федерални служители ще пропуснат заплата в петък, ако Тръмп и лидерите на демократите не разрешат спора за бюджета.
Тръмп заплаши, че ще продължи борбата „месеци или дори години“, ако не получи средства от стената. Той не е изключил възможността за обявяване на извънредно положение на южната граница, което ще му позволи да заобиколи Конгреса в решението за изграждане на стената по границата с Мексико.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп ще пропусне участие в Давос, ако частичната блокада на правителството не бъде вдигната

AFP: Доналд Тръмп ще пропусне участие в Давос, ако частичната блокада на правителството не бъде вдигната

10 Януари 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще пропусне годишната международна конференция в Давос, Швейцария, ако частичната блокада на американското правителството не бъде вдигната, предава AFP.
Тръмп планира да присъства на срещата в Давос след по-малко от две седмици, но подчерта: „Ако частичната блокада продължава, няма да отида".
Американското правителство е под блокада вече три седмици заради спора за финансирането на стената по американско-мексиканската граница. Демократите отказват да отпуснат исканите от Тръмп средства, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп ще посети границата с Мексико, за да защити проекта си за стена

AFP: Доналд Тръмп ще посети границата с Мексико, за да защити проекта си за стена

10 Януари 2019 | 05:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп ще посети границата с Мексико в Тексас, в четвъртък, за да защити плана си за стената и да подчертае посланието си за сигурност на фона на влошаващата се политическата криза, предизвикана от бюджетната борба между президента и демократите, предава AFP.
В сряда американският президент внезапно напусна срещата с водещите демократи.
В деня след тържествена реч от Овалния кабинет, в който той използва драматичен тон, за да се опита да убеди американците на всяка цена в неговия водещ проект за сигурност, Тръмп повтори, че няма да се откаже от основното си обещание по време на кампанията.
Дискусиите са блокирани. Стопанинът на Белия дом претендира за 5.7 милиарда долара за "стоманена ограда" или стена, за да ограничи незаконната имиграция. Демократите отказват да отпуснат средства за този проект, които те считат за "неморален" и неефективен.
Но бюджетната парализа има много конкретни последици: повече от две седмици около 800 000 федерални служители не получават заплати. Рекордът за най-дългото "затваряне" в историята е на път да падне: 21 дни, между края на 1995 г. и началото на 1996 г., по време на президентството на Бил Клинтън.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп може да отмени пътуването си до Давос, ако не бъде възстановено финансирането на правителството

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп може да отмени пътуването си до Давос, ако не бъде възстановено финансирането на правителството

10 Януари 2019 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп може да отмени пътуването си до Световния икономически форум в Давос, Швейцария, ако до началото му Тръмп и Конгреса не успеят да се споразумеят за възобновяване на финансирането за американското правителство, пише американския вестник The Wall Street Journal.
През декември говорителят на Белия дом Сара Сандърс обяви, че Тръмп ще вземе участие във форума, който ще се проведе от 22 до 25 януари. Според Сандърс американската делегация ще бъде оглавена от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин. В Давос също трябва да отиде държавния секретар Майкъл Помпео, министърът на търговията Уилбър Рос, американският преговарящ по търговските въпроси Робърт Лайтизер и министърът на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен.
Според публикацията, ако демократите и републиканците успеят да постигнат съгласие за възобновяване на финансирането за американското правителство до 22 януари, президентът може да отиде на форума, но посещението му вероятно ще бъде по-кратко. Според източниците на публикацията, Тръмп в този случай може да остане в Давос само за около 12 часа.
Въпреки това, ако американските власти не успеят да преодолеят бюджетната криза до крайния срок, тогава Тръмп вероятно ще прекрати напълно пътуването си, посочва вестникът. Според информацията министърът на финансите на САЩ вероятно ще пътува до Давос, но размерът на американската делегация ще бъде значително намален.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът Доналд Тръмп е напуснал гневен срещата с демократите без да постигнат споразумение

AFP: Президентът Доналд Тръмп е напуснал гневен срещата с демократите без да постигнат споразумение

9 Януари 2019 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп е напуснал гневен срещата с демократите без да постигнат споразумение, предава AFP.
Президентът Доналд Тръмп излезе от преговорите за финансиране на гранична стена между САЩ и Мексико, когато демократите заявиха, че няма да се съгласят с проекта.
"Пълна загуба на време", каза Тръмп за срещата си в Белия дом с водещите лидери на Конгреса от демократите. "Казах им довиждане, нищо друго не работи!"
Чък Шумър, лидер на демократите в Сената, заяви пред журналисти: "Президентът просто стана и излезе."
Двете страни се съгласиха, че срещата е приключила внезапно скоро след началото ѝ, но не и кой е виновен.
Според поддръжниците на Тръмп на срещата, президентът започна с въпрос към лидерите на Демократическата партия дали те ще се съгласят да финансират проекта му за стена в замяна на това, че той ще сложи край на болезненото затваряне на правителството, което той предизвика като ултиматум.
Председателят на Камарата на представителите, Нанси Пелоси, "вдигна ръка и каза" не, изобщо не“ - разказа Кевин Маккарти, лидер на републиканците в Конгреса.
"Още веднъж чухме, че лидерите на демократите не желаят дори да преговарят," каза вицепрезидентът Майк Пенс.
Но Шумър каза, че Тръмп е този, който е непримирим.
Президентът „удари с юмрук по масата“ и си тръгна, каза Шумер. "Отново видяхме изблик на гняв, защото не постигна това, което иска", продължи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Доналд Тръмп не изключи обявяването на извънредно положение заради стената на южната граница на САЩ

The New York Times: Доналд Тръмп не изключи обявяването на извънредно положение заради стената на южната граница на САЩ

9 Януари 2019 | 23:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп предупреди в сряда, че е запазил възможността да обяви извънредно положение , за да изгради стена по границата си без одобрение от Конгреса, пише авторитетното издание The New York Times.
Президентът, говорейки един ден след обръщението си към нацията, призна, че дори някои от поддръжниците му признават, че едва ли ще увеличи обществената подкрепа, ако отиде на среща на Капитолийския хълм, за да се опита да убеди републиканците в Сената, че все още може да се стигне до съгласуване с демократите за сигурността по границите и да сложи край на частичното затваряне на федералното правителство.
Запитан дали все още обмисля обявяването на национално извънредно положение, извънредна мярка, която рядко се използва от президентите, без да има спешна заплаха за сигурността, Тръмп каза: „Мисля, че можем да сключим сделка, и ако не го направим, мога да отида по този път , Имам абсолютното право да обявя национално извънредно положение, ако искам. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп все още обмисля дали да обяви изънредно положение, за да гарантира финансирането на стената с Мексико

Reuters: Доналд Тръмп все още обмисля дали да обяви изънредно положение, за да гарантира финансирането на стената с Мексико

9 Януари 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп все още обмисля дали да обяви извънредно положение на границата с Мексико, за да заобиколи Конгреса по въпроса за финансирането на стената, предава Reuters, като се позовава на говорителя на Белия дом Сара Сандърс.
Такава декларация „със сигурност все още е опция, нещо, което е на масата. Обмисляме го“, поясни Сандърс в интервю за телевизионния канал Fox News, цитирано от агенцията. Тя допълни, че Белият дом остава с надежда, че може да намери решение за финансирането на стената и за прекратяване на частичната блокада на работата на американското правителство. Именно бюджета за съоръжението по границата с Мексико стана причина за него, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Вицепрезидентът на САЩ призова републиканците да подкрепят искането на Доналд Тръмп за 5.7 милиарда долара за строителство на гранична стена

The Hill: Вицепрезидентът на САЩ призова републиканците да подкрепят искането на Доналд Тръмп за 5.7 милиарда долара за строителство на гранична стена

9 Януари 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В обръщението си към републиканците от Камарата на представителите на Конгреса американският вицепрезидент Майк Пенс ги помоли да подкрепят президентската администрация в борбата за 5.7 милиарда долара за изграждане на гранична стена с Мексико, съобщава американското издание The Hill.
"Президентът заема ясна позиция по този въпрос. Не, че не иска да преговаря, но стои твърдо на позициите си", каза Пенс пред републиканците по време на закрита среща в Капитолия.
Според източника на публикацията от Републиканската партия, вицепрезидентът е казал, че републиканците трябва да стоят твърдо зад администрацията.
Пенс говори в Камарата на представителите на 18-ия ден от "затварянето" на правителството. Представителите на Белия дом все повече се притесняват, че много умерени републиканци могат да се присъединят към председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и демократите, които планират да проведат няколко гласувания , за да възстановят дейността на различни части на правителството в сряда, четвъртък и петък.
Изказването на Пенс е направено преди дългоочакваното обръщение на президента на САЩ към нацията, в което той трябва да декларира необходимостта от отпускане на средства за изграждането на граничната стена, подчертава изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Лидерите на демократите призоваха Доналд Тръмп да възстанови работата на правителството

РИА Новости: Лидерите на демократите призоваха Доналд Тръмп да възстанови работата на правителството

9 Януари 2019 | 06:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър призоваха президента на САЩ Доналд Тръмп да възстанови отново работата на правителството, за да продължи дискусиите за сигурността на границите, предава РИА Новости.
"Можем да възстановим работата на правителството и да продължим да работим по политическите различия. Можем да защитим границата си без неефективна и скъпа стена. И можем да приемем законните имигранти и бежанци, без да излагаме на риск сигурността. Ще можем да работим за разрешаването на нашите различия по отношение на сигурността на границите, но сега възстановете дейността на правителството, каза Шумър по време на съвместно изявление с Нанси Пелоси.
Чък Шумър отбеляза, че президентът използва Овалния кабинет, „за да си измисли криза и да отклони вниманието от бъркотията в своята администрация“.
Пелоси също заяви, че Тръмп трябва да спре да създава криза и да възстанови работата на правителството, предава агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп е призовал лидерите на Конгреса на среща за възобновяване работата на правителството

ТАСС: Доналд Тръмп е призовал лидерите на Конгреса на среща за възобновяване работата на правителството

9 Януари 2019 | 05:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп, в обръщение към нацията от Овалния кабинет на Белия дом, каза, че е поканил лидерите на Конгреса на САЩ на среща в сряда, за да се опита да възобнови финансирането за правителството, предава TACC.
Според Тръмп, изход от кризата може да бъде намерен за 45 минути посредством преговори. " призовах лидерите на Конгреса в Белия дом утре да направим това", каза президентът. Говорейки за стената на границата на Съединените щати и Мексико, Тръмп отбеляза, че "по искане на демократите бариерата ще бъде направена от стомана, а не от бетон." "Тази бариера е от решаващо значение за сигурността на нашите граници", заяви ръководителят на Белия дом.
"Призовавам всеки гражданин да се обади на Конгреса и да им каже най-накрая, след десетилетия, да защитят нашите граници", продължи Тръмп. "Работата на федералното правителство остава спряна по една причина - демократите няма да я финансират (стената по границата – бел.ред)."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:Президентът Доналд Тръмп настоява за стоманена преграда на границата с Мексико за 5,7 милиарда долара

AFP:Президентът Доналд Тръмп настоява за стоманена преграда на границата с Мексико за 5,7 милиарда долара

9 Януари 2019 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп поиска 5.7 милиарда долара за финансиране на преграда на американско-мексиканската граница в първото си телевизионно обръщение от Овалния кабинет, като говори за "ескалираща криза" с нелегалната имиграция, която нанася вреда на милиони американци, предава AFP.
Президентът се отказа да въведе извънредно положение, вместо това призова за намаляване на цената на незаконната търговия с наркотици, която той оцени на 500 милиарда долара годишно.
"На южната ни граница има нарастваща хуманитарна криза и криза на сигурността. Всеки ден митнически и гранични патрулни агенти срещат хиляди нелегални имигранти, които се опитват да влязат в нашата страна", каза Тръмп.
"Ние нямаме място да ги приемем и няма начин да ги върнем обратно в страните, от които идват. Америка гордо приветства милиони законни имигранти, които обогатяват нашето общество и допринасят за нашата нация."
Тръмп е прекарал дни в обмисляне да обяви извънредно положение по границата, което щеше да му даде правомощия да заобиколи Конгреса, който досега отказа да финансира проекта за стената и да привлече средства от военните за изграждане на границата, пише агенцията.
Той не спомена идеята за извънредно положение в деветминутното си обръщение, но повтори призива си за стена и говори за „общ подход“, който ще използва технология за откриване на наркотици и оръжия.
"По искане на демократите това ще бъде стоманена бариера, а не бетонна стена. Тази бариера е абсолютно критична за сигурността на границите. Тя е и това, което нашите професионалисти искат и се нуждаят от границата," каза той.
"Това е просто здрав разум. Граничната преграда много бързо ще се изплати."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Кризата по границата с Мексико, за която говори Доналд Тръмп е измислена от самия него

The Independent: Кризата по границата с Мексико, за която говори Доналд Тръмп е измислена от самия него

9 Януари 2019 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Кризата по границата с Мексико, за която говори Доналд Тръмп е създадена от самия него, пише британския вестник The Independent.
Граничната „криза” може се превърне в 32-та активна национална извънредна ситуация в САЩ, ако президентът реши да отиде толкова далеч и да обяви извънредно положение. Някои от тези извънредни ситуации - свързани с Иран и други дългосрочни въпроси - се връщат към предишни администрации, включително и на Бил Клинтън. Дори и да пренебрегва този факт, картината, която г-н Тръмп рисува на границата, има малко отношение към ситуацията на място. Изобразената от него картина има за цел единствено да стимулира най-верните му поддръжници.
Президентът обича да твърди, че нелегалните имигранти преминават през границата, факт, който изтъква, когато се използва сълзотворен газ в редките случаи, когато към границата се втурва от някой от чакащите в Мексико. Факт е обаче, че незаконните гранични преминавания са паднали драстично през последните две десетилетия от 1,6 милиона през 2000 г. до около 400 000 през 2018 г. - като рецесията премахна много от работните места, които тези имигранти биха искали да запълнят.
През 2017 г. този брой достига нива от 310 000, като стремежът на Тръмп за увеличаване на граничния контрол има ефект, както и страхът от бъдещи политики, които карат потенциалните мигранти да се въздържат.
Повечето нелегални имигранти в САЩ не пресичат границата пеша, а вместо това просрочват визите си, след като са получили право на законно влизане в Америка. Около две трети от имигрантите без документи са останали по този начин, след като са влезли законно. Ако Тръмп иска наистина да се справи с проблема, той трябва да разглежда този въпрос, вместо да се концентрира върху границата.
Същата е ситуацията и с идеята, че заподозрени терористи масово преминават границата с Мексико; в действителност повечето от заподозрените терористи, заловени от американските власти са опитали да влязат през летищата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Първи законопроект на новия Конгрес падна жертва на острото политическо противопоставяне в САЩ

Reuters: Първи законопроект на новия Конгрес падна жертва на острото политическо противопоставяне в САЩ

9 Януари 2019 | 02:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Първи законопроект на новия Конгрес падна жертва на острото политическо противопоставяне в САЩ, предава Reuters.
Закон, затвърждаващ подкрепата на САЩ за съюзниците в Близкия изток, включително мерки за наказание на американците, които бойкотират Израел, стана жертва във вторник на острия вътрешнополитически спор, който доведе до частично спиране на федералното правителство.
Сенатът на САЩ гласува с 56 срещу 44 гласа , като не достига 60-те гласа, необходими за одобрението на Закона.
Повечето демократи от Сената обещаха да блокират цялото законодателство в Сената, докато не се гласува за мярка за прекратяване на блокажа в дейността на правителството, като критикуват републиканците на президента Доналд Тръмп за подкрепата на искането му за 5.7 милиарда долара за изграждане на стена на границата с Мексико, за да продължи финансирането на правителството.
Републиканците увеличиха своето мнозинство в Сената на 53 срещу 47 в изборите през ноември, но те все още се нуждаят от най-малко седем гласа на демократите за да се утвърди, който и да е законопроект.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Доналд Тръмп не планира да обяви извънредно положение в САЩ заради изграждането на стена по границата с Мексико

The Washington Post: Доналд Тръмп не планира да обяви извънредно положение в САЩ заради изграждането на стена по границата с Мексико

8 Януари 2019 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп по време на своето обръщение към страната във вторник вечерта не възнамерява да обяви извънредно положение заради изграждането на физическа бариера на американско-мексиканската граница, пише авторитетния вестник The Washington Post.
Според източник от Белия дом, в своето обръщение, Тръмп не възнамерява да обяви извънредно положение, а да убеди обществеността в необходимостта да се издигне бариера на южната граница. "Това няма да бъде много по-различно от това, което президентът вече е казал, но той ще се обърне към много по-широка аудитория", заяви служителят на администрацията.
В понеделник Тръмп заяви, че във вторник ще се обърне към страната във връзка със заплахата за националната сигурност и хуманитарната криза на границата между САЩ и Мексико. Местните медии и експерти вече излязоха с предположението, че държавният глава може да обяви въвеждането на извънредно положение в страната, за да заобиколи Конгреса и да получи финансиране за изграждането на стената. По-рано във вторник лидерите на Демократическата партия в Камарата на представителите и Сенатът на Конгреса на САЩ обявиха, че след обръщението на президента към страната ще излязат с отговор, който се очаква да бъде излъчен и от всички водещи телевизионни компании.
От 22 декември работата на федералното правителство е частично спряна в САЩ поради липсата на бюджетни средства. Това се дължи на факта, че републиканците и демократите в Конгреса не успяха да постигнат съгласие по параметрите на държавния бюджет, в който Тръмп и републиканците ултимативно искат да включат средства за изграждането на стена на границата с Мексико. Демократите казват, че никога няма да одобрят отпускането на средства от федералната хазна за тази инициатива.
Около една четвърт от правителството сега остава без финансиране, по-специално Държавния департамент, Министерството на финансите, Министерството на търговията и Министерството на вътрешната сигурност. За други правителствени агенции, Конгресът предварително одобри разпределението на средствата до края на септември 2019 г. Най-малко до четвъртък около 420 хиляди служители на държавни институции ще работят без заплащане, въпреки че впоследствие ще могат да получат обезщетение. Други 380 хиляди души бяха изпратени в неплатен отпуск.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Властите в Мексико съобщиха за пристигане на мигрантски керван

ТАСС: Властите в Мексико съобщиха за пристигане на мигрантски керван

7 Януари 2019 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Мексико. В средата на януари следващият мигрантски керван от Централна Америка ще се опита да влезе в Мексико в опит да достигне границата със САЩ. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Мексико Олга Санчес Кордеро, предава агенция TACC.+
„Знаем, че се формира още един керван от мигранти, който да влезе в страната ни в средата на януари. Ние предприемаме необходимите мерки, за да гарантираме безопасното и законно влизане на тези хора“. По думите на Кордеро мексиканските власти няма да позволят на мигрантите да влизат в страната незаконно.
В краят на ноември около 500 души се опитаха да преминат от Тихуана в съседната страна. Американските сили за сигурност използваха сълзотворен газ срещу тях. Ден по-късно мексиканските власти изгониха 98 участници в инцидента и повишиха мерките за сигурност в града.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп ще се обърне към нацията за изграждането на стената по границата с Мексико

ТАСС: Тръмп ще се обърне към нацията за изграждането на стената по границата с Мексико

7 Януари 2019 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп ще се обърне към нацията заради „затварянето“ на федералното правителство, чийто бюджет не е договорен поради спор между президента и Демократическата партия за изграждането на стена на границата с Мексико. Това написа президентът в Twitter.
„Радвам се да ви информирам, че ще се обърна към нацията във връзка със заплахата за националната сигурност и хуманитарната криза на южната ни граница. Във вторник в 21:00 часа“, написа той.
От 22 декември работата на федералното правителство е частично спряна в САЩ поради липсата на бюджетни средства. Това се дължи на факта, че републиканците и демократите в Конгреса все още не са успели да постигнат съгласие по параметрите на временния държавен бюджет, в който Тръмп и републиканците искат да включат средства за изграждането на физическа бариера на границата с Мексико. Демократите казват, че никога няма да одобрят отделянето на пари от хазната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп ще посети границата с Мексико

AFP: Доналд Тръмп ще посети границата с Мексико

7 Януари 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще посети границата с Мексико в четвъртък, предава AFP, като се позовава на говорителя на Белия дом Сара Сандърс.
„Президентът Доналд Тръмп ще пътува до южната граница в четвъртък, за да се срещне с онези, които са на първа линия на хуманитарната криза и кризата с националната сигурност," поясни Сандърс.
Агенцията подчертава, че новината за посещението на Тръмп на границата е разпространена в момент, в който преговорите за прекратяване на частичната блокада на работата на правителството са в застой заради спора за финансирането на стената.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тръмп заплаши, че ще въведе извънредно положение в „следващите няколко дни“ заради стената и „затварянето“

The Guardian: Тръмп заплаши, че ще въведе извънредно положение в „следващите няколко дни“ заради стената и „затварянето“

7 Януари 2019 | 04:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп заяви, че може да обяви извънредна ситуация в страната заради имиграцията, за да му позволи да построи стена на южната граница на Америка.
С настъпването на 16-ия ден от „закриването“ на правителството, Тръмп заплаши да предприеме извънредни действия за заобикаляне на Конгреса, където демократите отказват да издадат законопроект за разходите, който ще му даде 5,6 млрд. долара за изграждане на стената. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси нарече стената „неморалност“ и отказа да финансира предизборното обещание на Тръмп.
Като обяви извънредно положение, Белият дом смята, че ще може да отключи пари без одобрение от Конгреса, въпреки че не е дал конкретни подробности за хода.
Напускайки Белия дом в посока Кемп Дейвид, Тръмп твърди, че много от 800 000 федерални служители, които работят без заплащане или им е казано да останат у дома, „са съгласни на 100% с това, което правя“.
„Мога да реша национална извънредна ситуация в зависимост от това какво ще се случи през следващите няколко дни“, каза той, настоявайки: „Имам огромна подкрепа в Републиканската партия“.
Тръмп заяви, че „затварянето“ може да продължи с години. Езикът на президента относно естеството на стената също продължава да се измества.
„Преградата или стената могат да бъдат от стомана, вместо от бетон, ако това работи по-добре“, каза той. „Възнамерявам да се обадя на шефа на United States Steel и няколко други стоманодобивни компании“.
Той твърди, че стената „ще се самоизплаща много пъти“.
Идеята на Тръмп за стена го е сложила в ъгъла. „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че всичко започна през 2014 г., когато съветниците се нуждаеха от начин да накарат недисциплинирания оратор да помни ключови обещания.
Тръмп е наясно със затруднението си: още през януари 2017 г. изтекъл препис от разговор с мексиканския президент показа, че е „политически обвързан“, защото трябва да накарам Мексико да плати за стената - трябва. Говоря за това в продължение на две години“.
Пред NBC, Мълвейни каза за преминаването към стомана: „Това, което води е желанието на президента да промени условията на границата. И ако трябва да се откаже от бетонна стена и да го замени със стоманена ограда, за да направи това, за да могат демократите да кажат: „Виж, той вече не изгражда стена", това ще ни помогне да продължим напред.
Докато такива разговори продължават, около 800 000 американци останаха без заплата. Ключовите услуги, включително електронна проверка, които позволяват на работодателите да проверяват имиграционния статут на служителите са спрени. Съдилищата и летищата усещат напрежението, националните паркове са с малко персонал, музеите и галериите са затворени. Съобщава се обаче, че все още има една федерална атракция: часовниковата кула в сградата, в която се помещава хотелът на Тръмп.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Дмитрий Песков не изключи Путин да участва на форума в Давос

ТАСС: Дмитрий Песков не изключи Путин да участва на форума в Давос

26 Декември 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не изключи вероятността Владимир Путин да участва в Световния икономически форум в Давос, но подчерта, че засега такова решение не е взимано, предава ТАСС.
„В момента не можем да изключим нищо, но няма взети решения“, заяви пред журналистите представителят на Кремъл.
„Ние действително приветстваме промяната на този климат в Давос (по отношение към представителството на Русия на форума) и действително има отдавнашна, постоянно обновявана покана към Путин да отиде в Давос“, отбеляза Песков. По неговите думи, „засега не е взимано решение, графикът на президента във връзка с международната обстановка е достатъчно плътен и наситен и тази тема в момента се разглежда“.
Руската агенция припомня, че през ноември се появиха съобщения от организаторите на форума, че съсобственика на „Русал“ Олег Дерипаска, притежателят на групата „Ренова“ Виктор Векселберг и директорът на ВТБ Андрей Костин няма да бъдат поканени в Давос. Тогава руската страна изрази недоумение и заяви, че отсъствието на руски представители ще се отрази негативно на самия форум и на нивото на дискусиите в него.
Но по-късно организаторите на Световния икономически форум промениха позицията си относно участието на руснаци в него. „Във връзка с това, че организаторите на форума в Давос промениха своето решение и премахнаха ограниченията, наложени по-рано на руските бизнесмени, официална правителствена делегация ще отиде в Давос и ще вземе участие в работата на форума“, гласи реакцията на решението на руското правителство. Но засега нивото и състава на делегацията не са изяснени.
В средата на декември, отбелязва още ТАСС, прессекретарят на Белия Дом Сара Сандърс съобщи пред журналистите, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще участва в Световния икономически форум в Давос. „Както знаете, СИФ ще се състои в Давос (Швейцария) от 22 до 25 януари. Президентът ще присъства на него, както и миналата година“, отбеляза тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Очаква се Доналд Тръмп и Шиндзо Абе да проведат преговри по време на форума в Давос

ТАСС: Очаква се Доналд Тръмп и Шиндзо Абе да проведат преговри по време на форума в Давос

23 Декември 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Токио/Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп и японският премиер Шинзо Абе могат да проведат преговори в края на януари 2019 г. в рамките на Световния икономически форум в Давос, съобщи японската агенция Kyodo, цитирана от TACC.
Според агенцията в момента се договарят възможности за провеждане на такава среща. Отбелязва се, че основните теми на тези преговори трябва да бъдат икономическите отношения между Япония и Съединените щати, както и положението на Корейския полуостров.
По-рано прес-секретарът на Белия дом Сара Сандърс обяви, че Тръмп ще вземе участие в Световния икономически форум в Давос. На форума, според Сандърс, американската делегация ще бъде оглавена от финансовия министър Стивън Мнучин. Държавният секретар Майкъл Помпео, министърът на търговията Уилбър Рос, представителят на САЩ за търговски преговори Робърт Лайтизър, министърът на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен и дъщерята и зетят на американския президент - съветници на държавния глава Иванка Тръмп и нейният съпруг Джаред Кушнер също ще присъстват в Давос.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Доналд Тръмп ще участва на Световния икономически форум в Давос

Politico: Доналд Тръмп ще участва на Световния икономически форум в Давос

19 Декември 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще участва отново на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, в края на януари, заедно с делегация от най-висшите си служители, обявиха от Белия Дом, пише европейската редакция на Politico.
„Президентът ще участва, както и миналата година“, заяви говорителят на Белия Дом Сара Сандърс.
Формално американската делегация ще бъде оглавявана от финансовия министър Стивън Мнучин, а в нея ще бъдат още държавният секретар Майк Помпео, търговският министър Уилбър Рос и търговският представител Робърт Лайтизър, поясни Сандърс.
Както припомня изданието, Тръмп използва многоочакваното си първо появяване на ежегодната среща на бизнес и политическите елити, за да защити своята политика „Америка на първо място и да призове чужденците да инвестират в САЩ.
Но през 12-те месеца от визитата, американският президент разбърка международните търговски отношения като наложи по-високи вносни мита върху стоманата и алуминия в името на националната сигурност, а също така повиши ставките върху китайски стоки на стойност 250 милиарда долара.
„Политико“ смята, че срещата в Давос може да даде на Тръмп шанс да говори отново със световните лидери, много от които участваха на скорошната среща на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина. Президентите на САЩ и Китай (Си Дзинпин) тогава проведоха работна вечеря, на която се споразумяха за 90-дневно примирие в двустранната си търговска война, през което да се опитат да постигнат споразумение.
Си беше на срещата на бизнес и политическите елити през януари 2017 година, когато защити енергично свободната търговия, в ярък контраст с протекционистката реторика на новоизбрания американски президент.
Китайският председател не беше в Давос през 2018 година и не е ясно дали ще бъде там догодина. На датите на форума през 2019 година, 22-25 януари, ще се отбележат две трети от 90-дневното примирие между Вашингтон и Пекин, посочва изданието.
В американската делегация ще влязат още трудовият министър Алекс Акоста, транспортният – Илейн Чао, на домашната сигурност – Кирстен Нилсен и други. До Швейцария ще пътуват в качеството си на политически съветници на Белия Дом и дъщерята на американския държавен глава Иванка Тръмп и нейният съпруг Джаред Къшнър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп е разрешил на военните да откриват огън на поражение на границата с Мексико, разкриват американски медии

ТАСС: Доналд Тръмп е разрешил на военните да откриват огън на поражение на границата с Мексико, разкриват американски медии

22 Ноември 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Авторитетни американски медии твърдят, че президентът на САЩ е заявил по време на брифинг, че е дал разрешение на военните на границата с Мексико при необходимост да открият огън на поражение, предава ТАСС.
„Надявам се, че това няма да им се наложи, но аз нямам избор, защото те си имат работа с груби хора“, е заявил Тръмп. Президентът е отбелязал още, че САЩ могат да затворят границата с Мексико за неопределен срок, в случай, че администрацията реши, че Мексико е загубило контрол над ситуацията с мигрантските каравани. „Ще затворим входовете към страната по цялата граница с Мексико, ако решим, че ситуацията е излязла извън контрол“, е заявил американският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп заплашва да затвори южната граница на САЩ заради мигрантите

Washington Examiner: Доналд Тръмп заплашва да затвори южната граница на САЩ заради мигрантите

22 Ноември 2018 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре имиграцията и търговията през южната граница на САЩ, ако мигрантите нахлуят в страната и създадат неконтролируема ситуация, пише онлайн изданието на Washington Examiner.
„Ако се окаже, че е неконтролируемо... ако се стигне до ситуация, в която ние загубим контрол, или хората започнат да бъдат наранявани, ние ще затворим всеки вход към страната за определен времеви период, докато поставим ситуацията под контрол“, заяви държавният глава на САЩ пред журналистите.
Тръмп констатира, че затварянето на границата ще навреди и на Мексико, тъй като търговията ще бъде прекъсната, докато ситуацията не се нормализира.
„Цялата граница, имам предвид цялата граница“, каза американският президент. „И Мексико няма да може да продава колите си в САЩ, а те правят толкова много коли и това носи толкова голяма печалба за тях, а не за нас, между другото“.
„Или ще имаме граница, или изобщо няма да имаме“, предупреди Тръмп.
Американският лидер изпрати хиляди военнослужещи на границата, за да пресрещнат няколко мигрантски каравани, които заплашват да прекосят в САЩ от Мексико, припомня изданието.
Тръмп неколкократно подчерта, че САЩ ще се опитат да спрат опитващите се да влязат в страната, но калифорнийски съдия блокира разпорежданията му, след като отсъди, че това противоречи на американската политика да пуска хора, които искат убежище, отбелязва още Washington Examiner.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пентагонът: Няма времеви рамки за изтеглянето на военните

Пентагонът: Няма времеви рамки за изтеглянето на военните

20 Ноември 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Във вторник Министерството на отбраната на САЩ заяви, че няма времеви рамки за изтеглянето на 5800 военнослужещи от мисията на границата с Мексико, въпреки коментарите направени тази седмица от генерал Джефри Бюканън, пише електронното издание на американския вестник Washington Examiner.
Генерал-лейтенант Джефри Бюканън, оглавяващ мисията, заяви пред Politico, че някои части може да се завърнат у дома тази седмица за Денят на благодарността и ще се върнат към обичайните си ангажименти до Коледа. Подкрепленията на границата, за което се разпореди президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да приключи по график на 15 декември.
Армия „Север“, командвана от Бюканън, излезе с изявление във вторник, като постави под съмнение коментарите.
„Можем да прехвърлим някои сили към други части на границата, за да подпомогнем инженерната поддръжка в Калифорния и в други области. Не е определена конкретна времева рамка“, се казва в изявлението.
Военни части бяха разгърнати по нареждане на Тръмп точно преди междинните избори, за да охраняват границата срещу това, което президента нарече „инвазия“ на хиляди мигранти от Централна Америка.
Коментарите на Бюканън идват в момент, когато Департаментът за вътрешна сигурност затвори главния граничен пункт в Калифорния, когато започнаха да пристигат мигранти. Критиците обвиняват Тръмп, че използва военните като инструмент за повишаване на избирателна активност на Републиканците.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съдия отмени решението на Тръмп да не се дава убежище на нелегални мигранти

AFP: Съдия отмени решението на Тръмп да не се дава убежище на нелегални мигранти

20 Ноември 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Федерален съдия отмени, поне временно, решението на американския президент Доналд Тръмп да не се дава убежище на хора, които са влезли нелегално в САЩ, предава AFP.
Американският лидер по-рано този месец взе решението на базата на опасения за националната сигурност във връзка с приближаващия към САЩ през Мексико мигрантски караван от Централна Америка, припомня френската агенция.
Съдия Джон Тигар от Сан Франциско наложи временно отменяне на разпоредбите на Тръмп.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: Изборите в Либия са отложени – нов фалстарт за страната?

The American Conservative: Изборите в Либия са отложени – нов фалстарт за страната?

13 Ноември 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Триполи. Преди няколко месеца изглеждаше, че кошмарният и продължителен хаос в Либия, който започна през 2011 г. с „хуманитарната“ интервенция на Запада начело със САЩ, е към своя край. Примирието между съперничещите се политически и въоръжени групировки се спазваше – поне отчасти, а нивото на насилие постепенно затихна. Отслабна и потокът от мигранти, много от които се опитаха да преодолеят Средиземно море на малки препълнени лодки и да достигнат територията на Европа. За началото на декември бяха насрочени избори за ново правителство, което трябваше да получи юрисдикция над цялата страна. Но сега този оптимизъм угасва – вотът бе отложен най-рано до началото на следващата пролет – ако изобщо бъде проведен, отбелязват в редакцията на американското списание The American Conservative.
В момент, в който посредници на ООН се договаряха с лидера на основните фракции за сключване на споразумение за провеждане на нови избори, в столицата Триполи избухнаха въоръжени сблъсъци. Специалният представител на ООН за Либия Хасам Саламе стигна до тъжния извод, че страната е попаднала в деструктивен цикъл, в основата на който стоят „личните амбиции и откраднатото богатство на страната“. Съгласно думите му, единствената възможност за придвижване към мира е организирането на общонационална конференция на всички партии и страни по конфликта в страната. Тя трябва да се състои в началото на 2019 г. Този подход изглежда обаче по-скоро като непостижима надежда и дипломатическа илюзия, отколкото като реалистична стратегия.
Не е изненадващо, че конфликтът в Либия продължава с оглед броя на страните, замесени в противоборствата там. Либийски учени от Центъра за изследвания в Близкия изток направиха отрезвяваща забележка, че придвижването към демокрация в страната „ще изисква определена степен на стабилност и сигурност, което е немислимо в днешната Либия", припомнят от редакцията на консервативното американско издание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Медведев: Москва ще бойкотира форума в Давос, ако не бъдат вдигнати ограниченията срещу представителите на руския бизнес

Дмитрий Медведев: Москва ще бойкотира форума в Давос, ако не бъдат вдигнати ограниченията срещу представителите на руския бизнес

13 Ноември 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Палермо. Руската федерация ще се откаже от участие на Световния икономически форум в Давос, ако не бъдат вдигнати ограниченията за работа на представителите на руския бизнес. Това предупреди премиерът на страната Дмитрий Медведев на конференцията за Либия, която се провежда в италианския град Палермо, предава TACC.
„Ако тези решения, взети във връзка с представители на руския бизнес [за ограничаване на тяхното участие във форума в Давос], няма да се променят, тогава ще трябва да вземем решение да не участваме във форума в Давос", заяви Медведев пред репортери след международната конференция за Либия в Палермо.
Според лидера на кабинета в Москва „решенията [относно ограниченията за бизнесмени от Руската федерация] са много странни, ако не и нещо повече". Медведев заяви, че е обсъдил въпроса с президента на Швейцария Ален Берсе и той е дал уверения, че ще бъде проведено разследване по случая.
„Ще видим", заключи Медведев.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руският премиер участва в конференцията за Либия в Палермо

РИА Новости: Руският премиер участва в конференцията за Либия в Палермо

13 Ноември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Палермо/Москва. Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев участва в конференцията за Либия, която се проведе в италианския град Палермо, предава РИА Новости.
На срещата присъстваха президентите на Египет и Тунис, а също и министър-председателят на Италия Джузепе Конте. Либия е била представена от командващия армията маршал Халифа Хафтар.
Официалната програма на конференцията е продължила около два часа, поясниха от Министерството на външните работи в Москва. Не се съобщават подробности за хода на преговорите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: В Италия се провежда среща на основните враждуващи групировки в Либия със световни лидери

АFP: В Италия се провежда среща на основните враждуващи групировки в Либия със световни лидери

13 Ноември 2018 | 06:56 | Агенция "Фокус"
Палермо. В италианския град Палермо се провежда среща на основните враждуващи групировки в Либия със световни лидери, предава AFP
На срещата присъства най-силният човек в Либия – генерал Халифа Хафтар, както и представители на други групировки, които контролират различни райони в Либия.
САЩ, арабските страни и ЕС,както и Русия ще изпратят свои представители на конференцията, организирана от италианското правителство.
Пратеникът на ООН за Либия Гасан Саламе заяви, че в началото на 2019 година ООН ще организира мирна конференция, на която либийците да представят своите виждания за бъдещето на страната.
Според дипломати и анализатори Русия, Франция, Египет и ОАЕ подкрепят Хафтар, докато Турция и Катар залагат на негови съперници в източните райони, особено ислямистки групи.
Франция настоява да се проведат избори на 10 декември, но Италия, САЩ, Русия и ООН настояват изборите да бъдат отложени, тъй като за тях няма подходящи условия.
Според организаторите от Италия не е сигурно дали ща бъде насрочена нова дата за избори, както и дали ще бъде изготвен общ финален документ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ спират финансовата помощ за Гватемала, Хондурас и Салвадор заради мигрантския караван

ТАСС: САЩ спират финансовата помощ за Гватемала, Хондурас и Салвадор заради мигрантския караван

22 Октомври 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще спрат или орежат значително финансовата помощ, която отделят за Гватемала, Хондурас и Салвадор, защото, според Вашингтон, силовите структури в тези страни не са се справили със задачата да задържат на т.нар. караван – поток от мигранти, отиващи към САЩ, написа в понеделник американският държавен глава Доналд Тръмп в „Туитър“, предава ТАСС.
„Гватемала, Хондурас и Салвадор не се справиха със задачите и не направиха така, че тези хора (от мигрантския караван) да не напуснат територията на страните им и да не тръгнат нелегално към САЩ. Сега ще започнем спираме или да орязваме значително голямата финансова помощ, която им предоставяхме на регулярна основа“ написа Тръмп.
ТАСС отбелязва, че мексиканските власти на 17 октомври са решили да изпратят 500 души подкрепление на границата с Гватемала във връзка приближаването на каравана от Хондурас, който, по данни на телевизионния канал NBC, наброява четири хиляди души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заплаши да затвори границата между САЩ и Мексико заради мигрантите

AFP: Доналд Тръмп заплаши да затвори границата между САЩ и Мексико заради мигрантите

18 Октомври 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да затвори границата на страната с Мексико, тъй като латиноамериканската страна не успява да се справи с мигрантския поток от Централна Америка, съобщава AFP.
„Налага се, по най-категоричен начин, да поискам от Мексико да спре тази яростна атака – и ако не успее, аз ще извикам армията на САЩ и ще затворя южната ни граница“, написа Тръмп в „Туитър“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военний обозреватель“: Появи се информация за пристигането в Либия на „елитни десантни подразделения“ от Русия

„Военний обозреватель“: Появи се информация за пристигането в Либия на „елитни десантни подразделения“ от Русия

14 Октомври 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Източник, близък до руското Министерство на отбраната, потвърди присъствието на руски военнослужещи в Либия, за което по-рано съобщаваха британските медии; при това е известно, че в Либия се прехвърлят елитни десантни подразделения, предава порталът „Военний обозреватель“.
Източникът е заявил, че контингентът е съставен от елитни десантни подразделения, чието прехвърляне е започнало през последните месеци. Те са изпратени в Източна Либия от части в Подмосковието, предава РБК.
Както пише изданието, източник, близък до либийските власти, е потвърдил военната активност на Русия в региона. Руските военни, както се отбелязва, са в съюз с войските на генерал Халиф Хафтар, а присъствието на Москва е свързано с нефтегазови интереси.
По-рано спецслужбите на Великобритания съобщиха на премиера Тереза Мей, че Русия „иска да превърне Либия в новата Сирия“, както написаха британските медии.
Таблоидът The Sun, позовавайки се на високопоставен източник в британското правителство, написа, че спецслужбите на Обединеното кралство считат, че президентът на Русия Владимир Путин „иска да превърне северноафриканската страна в своята нова Сирия“. При това като главна цел на Русия британските спецслужби са назовали „контрола над най-натоварения маршрут за нелегална миграция в Европа“.
Изданието твърди, че в Източна Либия вече оперират „десетки офицери от руското военно разузнаване и нейния спецназ“. Те са пристигнали в страната „за обучение и поддържане на каналите за свръзка“, пише The Sun, като добавя, че руската страна поддържа лидерът на Либийската национална армия генерал Хафтар и „снабдява войската му с тежка техника“.
Британският таблоид заявява, че в Тобрук и Бенгази вече действат руски военни бази. По версията на изданието, в качеството на прикритие се използва ЧВК (частната военна компания) Вагнер, която „вече има предни постове там“.
Освен това, даже без да се позовава на източници, The Sun пише, че в Либия уж вече са разположени ракети „Калибър“ и системи за противовъздушна отбрана С-300.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Русия се прицели в Либия

The Times: Русия се прицели в Либия

11 Октомври 2018 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Русия увеличава военното си присъствие в Либия и снабдява с оръжия милициите, е разбрало британското издание The Times.
Както пише вестникът, действията на Кремъл в Лондон се разчитат като опит за дестабилизиране на региона и взимане на контрола върху ключов път, през който мигрантите напускат Африка и се опитват да влязат в Европа нелегално.
Британският премиер Тереза Мей е предупредена за този проблем от началниците на разузнавателните служби, както твърди The Sun. Военен източник е потвърдил, че Москва отклонява военни ресурси. „Либия е перфектна мишена за Путин – тя е нестабилна, има фрактуризирано правителство и петрол“, е заявил източникът на таблоида.
Руски военнослужещи и частни военни компании, като Wagner Group и RSB Group са забелязани в пристанищата Тобрук и Бенгази, пише британският вестник. Генерал Халиф Хафтар, който е начело на Либийската национална армия и контролира големи райони от източната част на Либия, приветства помощта от Русия, както твърди The Washington Times. Руските наемници, както се твърди, проучват района за място, на което да бъде изградена военна база в някой от пристанищните градове.
Британците смятат, че близките до Путин олигарси може да влияят на военните за увеличаване на руското присъствие, за да бъде поставен под контрол либийският петрол.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Защо плашат Европа с „руско нахлуване“ в Либия?

„Взгляд“: Защо плашат Европа с „руско нахлуване“ в Либия?

10 Октомври 2018 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Защо плашат Европа с „руско нахлуване“ в Либия, пише руският вестник “Взгляд“
Примирявайки се с победата на Русия в Сирия, Западът все повече заплашва другите и себе си с "плановете на Русия за Либия". Британските медии вече цитират своите разузнавателни служби, които заплашват да "изключат светлината в Кремъл", използвайки кибер операции, ако Русия "нахлуе в Либия, за да получи контрол над петролните запаси и да предизвика нова миграционна криза в Европа". Но дали Русия има нужда от Либия изобщо и какви са руските планове за нея в действителност?
"Русия премества войници и ракети в Либия в опит да вкара Запада в нов капан", предупреди Тереза Мей. Лидерите на специалните служби заявиха пред британския премиер, че Владимир Путин иска войната да разкъса северноафриканската държава, превръщайки я в нова Сирия.
Основната цел на Москва е да поеме контрола върху най-големия път за незаконна имиграция в Европа. Служителите на руската ГРУ, както и специалните сили на ГРУ, вече са пристигнали в Източна Либия с цел обучение и поддържане на комуникационен канал.
Две руски военни бази вече работят в крайбрежните градове Тобрук и Бенгази, под прикритието на известната руска частна военна компания "Вагнер", която вече има своите авантпостове там. Русия също е разгърнала системата за противовъздушна отбрана С-300 и противотанкови ракети "Калибър" на територията на Либия, пишат британските медии.
Ако Москва поеме контрола над източното крайбрежие, то може да предизвика нова вълна от бежанци, които ще се втурнат към Европа през Средиземно море, каза източник в британското правителство. Източникът добави, че Путин използва същите методи в Либия, които е прилагал в Сирия и Крим.
Източникът смята, че Путин ще използва неконтролираната от никой либийска територия, за да окаже максимален натиск върху Запада.
"Факт е, че ние сме изключително уязвими по отношение на имиграцията и нефтените потоци от Либия", добави източникът. "Това е потенциално катастрофална стъпка, която ще позволи на Путин да подкопае западната демокрация, докато ние не правим нищо".
"Това е изключително тревожна информация, че Русия иска да отвори нов фронт срещу Запада в Либия, но това също не бива да бъде изненадващо. Те без съмнение ще се опитат да използват миграционните пътища през Африка. Нуждаем се от координиран отговор от страна на правителството, защото дестабилизацията в страната е тясно свързана с националната сигурност на Обединеното кралство. "
В същото време вестникът рисува и заплаха за великия британски флот и неговата база в протока между Европа и Африка, "руското военноморско пристанище на северноафриканския бряг за първи път през последните десет години ще да обслужва кораби в Западното средиземноморие и то е потенциална заплаха за Гибралтарския проток ".
Човек може да се смее на факта, че британците са вълнуват от факта, че миграционните потоци към ЕС, който те ще напуснат след няколко месеца, са последното нещо от което могат да се вълнуват. Или си спомнете, благодарение и на Лондон Либия престана да съществува като единна държава. Да не говорим за факта, че приписването на Путин на планове да завладее Европа чрез бежанци от Африка е като цяло върха на абсурда, защото самата Европа "успешно" се справи с организацията на този безумен процес, пише изданието.
Но по-добре да бъдете е сериозно да се запитате - защо му е сега на Лондон да плаши света с "руската заплаха за Либия"? Какъв е въпросът?
Има две причини за това. На първо място, по време на фона на все по-буксуващия Брекзит за Великобритания е важно да се покаже своята голяма важност за Европейския съюз: като най-опитен и мощен геополитически играч, като военна сила и съюзник в НАТО, като страна, която защитава Европа от руската мечка. Това е толкова примитивно и силно желание, че за него се търси всеки възможен повод, пише изданието.
Но на второ място, разбира се, е важността на самата Либия - за всички, които играят на геополитическата шахматна дъска в голям мащаб.
Либия като единна държава не съществува вече седем години - тя се срина след свалянето на Муамар Кадафи, който управляваше страната в продължение на 42 години, организирано от Запада. Като се има предвид, че обединена Либия се появи на картата едва през 50-те години на миналия век, то нейното разпадане след резултатите от чуждестранното нашествие не беше случайно, но би било много трудно отново да бъде събрана.
В страната, която се е разделила на части, е в ход бавна гражданска война, но на фона на нея, опитите за обединяване на тази важна държава не спират. Важно е както за самите либийци, така и за техните арабски съседи и за Европа, тъй като след изчезването на централната власт в Либия страната се превърна в транзитен път за бежански потоци от Африка до Европа. И като цяло, Либия, заедно с Египет, е най-старата част на Африка, известна на европейците, бивша римска колония и е твърде важно за ЕС да не се превърне във втора Сомалия, която всъщност се разпада повече от четвърт век.
Следователно през всичките тези години Европа, разбира се, най-вече французите и италианците, се опитва да събере враждебните сили в Либия. Но без много успехи. В различни части на Либия, местните кланове и войски управляват, има редица радикални ислямисти, които нахлуха през 2011 г. и се установиха на място. Правителството, признато в световната общност в Триполи, не контролира дори самата столица. А най-влиятелният човек в страната като цяло е фелдмаршал Халифа Хафтар, под чиято власт вече е повече от половината от Либия. Хафтар е подкрепян от съседен Египет, подпомага се и от други арабски държави, Русия също работи с него, поддържайки контакти с правителството в Триполи и като цяло с всички либийски играчи. Всъщност, в дните на Кадафи Русия и Либия са имали много близки отношения и взаимен интерес. Но за военното участие на Русия в либийската бъркотия и дума не може да става, пише изданието.
В същото време самите либийци и италианците се опитват да вкарват Русия в Либия през всичките тези години. По принцип Италия страда най-много от колапса на Либия - в крайна сметка с тази бивша колония, тя има не само съседни, но и много близки икономически връзки. И след 2011 г. италианците, вместо либийските петродолари, получиха потоци от бежанци и неясната позиция на Европейския съюз в отговор на призивите им да направят нещо, за да спрат този поток.
Поради това Рим наистина му се е искало Москва да се присъедини към усилията за възстановяване на реда както в самата Либия, така и в Средиземно море, но отношенията между ЕС и Русия, които се влошиха след Крим, направиха дори плановете за такава операция невъзможни. Разбира се, Русия няма да възстанови реда, в който европейците са разрушили всичко, но няма да гледа отдалече за бъдещето на Либия. И не само заради базите в Тобрук и Бенгази. И тъй като Русия е имала и има в тази страна повече от сериозни икономически интереси: либийците купуваха оръжия от Русия, имало е много съвместни проекти в петролния и газов отрасъл. Русия няма да се откаже от това, но няма намерение да плаща, още по-малко да "почистваме" Либия за европейците.
Няколко десетки руски военни експерти помагат на Хафтар в Либия и администрацията му вече предлага на Русия различни благоприятни проекти, но Русия не планира нищо да завладява там. Необходимо е да се постигне споразумение за бъдещото единно устройство на Либия, да се проведат избори там и след това да се сключат договори с новото правителство. Изборите за нов парламент и президент са насрочени за декември. Но те може да се провалят, защото нито Триполи, нито Хафтар са постигнали окончателно споразумение по този въпрос. Опитите на френския президент Макрон да посредничи между страните в либийския конфликт не са успешни.
Ето защо конференцията за Либия, която ще се състои след месец в италианския Палермо е толкова важна. Италианското правителство вече е поканило Владимир Путин, но дори Русия да бъде представена не от президента, а от Сергей Лавров, това ще бъде важна стъпка както за омекотяване на отношенията между ЕС и Русия, така и за самата Либия. Без Русия целта няма да бъде постигната така или иначе, но за сметка на Русия, ЕС определено няма да може да направи това, пише изданието.
Ясно е, че това признаване от страна на Европа за участието на Русия в либийските дела категорично не се харесва нито Великобритания, нито на Съединените щати. Така се появяват страшни истории за Путин, който се готви да окупира Либия и да изпрати орди от бежанци в Европа. Макар, че би било по-честно да се каже, че Западът е направил всичко, за да гарантира, че либийците ще бъдат убедени в неговата враждебност и ще обърнат вниманието им към Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Либия стана бастион на тероризма заради недалновидната политика на Запада

МВнР на Русия: Либия стана бастион на тероризма заради недалновидната политика на Запада

6 Октомври 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Либия се превърна в бастион на тероризма в резултат от недалновидната политика на западните страни, заяви в събота специалният представител на руския президент за Близкия Изток и африканските страни и заместник-министър на външните работи Михаил Богданов в рамките на изказване на сесията на световния обществен форум „Диалог между цивилизациите“, предава ТАСС.
По думите на Богданов, устойчиво развитие на африканските държави е възможно само при запазване на тяхната вътрешна стабилност. „Именно заради крайно недалновидната политика на Запада Либия се превърна в бастион на тероризма и на нейна територия са съсредоточени големи сили на екстремистите“, посочи дипломатът.
През последните години в Либия се увеличава нивото на тероризма и екстремизма. Нещо повече, тази страна е един от центровете на оста на терористичната групировка „Ислямска държава“.
Богданов заяви още, че към днешна дата африканските страни продължават да се сблъскват с редица сериозни проблеми и международната общност трябва да съдейства за тяхното решаване и то не само с помощта на военно сътрудничество.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новоизбраният президент на Мексико заяви, че няма да влиза в спор с Доналд Тръмп

AFP: Новоизбраният президент на Мексико заяви, че няма да влиза в спор с Доналд Тръмп

23 Септември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Сонора. Новоизбраният президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че не желае да влиза в спорове с американския си колега Доналд Тръмп по отношение на имиграцията, предава AFP.
Твърдият подход на Тръмп по въпроса повиши напрежението и раздразни мексиканците, за които той каза, че ще платят за изграждането на стената между двете държави.
Но левичарят Лопес Обрадор заяви пред журналисти, в граничния щат Сонора в събота, че гневните размени на съобщения не са решението.
„Няма да спорим с правителството на САЩ, няма да спорим с президента Доналд Тръмп“, заяви той.
„Проблемът с миграцията няма да се разреши със строене на стени или с използване на сила. Това е дипломатическата работа на уважението“, добави новоизбраният президент, който ще встъпи в длъжност на 1 декември.
В събота американските власти обявиха началото на изграждането на петметрова стена по дължината на 6.5-километровата ивица в граничния град Ел Пасо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.