НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Локално“ (Македония): Затвор за всичките 16 обвиняеми по дело "27 април", които получиха присъди

„Локално“ (Македония): Затвор за всичките 16 обвиняеми по дело "27 април", които получиха присъди

15 Март 2019 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съдебен състав, ръководен от съдия Добрила Кацарска, в петък одобри искането на прокуратурата и присъди затвор за 16 от 17-те обвиняеми за кървавите събития от 27 април 2017 година в македонския Парламент, информира скопската онлайн медия „Локално“. Всички те получиха присъда от общо 211 години лишаване от свобода в размер между седем и 15 години. Обвинението е отменено само за Игор Дурловски.
В специално изявление за медиите прокурор Ивана Трайковска посочи, че “с днешната присъда е възтържествувала справедливостта”. Тя посочи, че след като Прокуратурата получи писмено съдебното решение за присъдата, ще прецени дали да я оспори”. Поименно са посочени присъдите: С най-голямо наказание е Митко Чавков - 18 години затвор, с присъда от по 15 години лишаване от свобода са Митко Пешов, Душко Лазаров, Горан Ѓошевски-Леви, Мунир Пепик, Яне Ченто, Влатко Трайковски и Никола Митровски-Кольо, 14 години – за Вилям Михайловски, 13 години затвор се присъждат на Оливер Поповски, 12 - за Младен Додевски, Игор Юг и Горанче Ангеловски, 10 - за Оливер Радулов, на осем години е осъден Александър Василевски-Нинджа и Абдулфетах Алими – на седем години лишаване от свобода.
Присъдата е с аргумент "терористична заплаха за конституционния ред и сигурност". Съдебният процес започна през август 2018 година. Той е един от най-големите в новата македонска история. В началото делото се водеше срещу 33-ма души, обвинени за насилствено проникване в парламента в Скопие и нападение срещу депутати от сегашното управление. След като бе приет Закон за амнистията, 15 души бяха помилвани, съобщава „Локално“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Груевски: Властта не ми помогна да избягам

Никола Груевски: Властта не ми помогна да избягам

2 Февруари 2019 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Будапеща/Скопие. Властта не ми помогна да избягам, заяви бившият македонски премиер Никола Груевски в интервю пред македонския телевизионен канал „Сител“, част от което беше излъчена в 17 часа българско време и цитирано от македонското издание “Фокус“.
Никола Груевски, след три месеца мълчание, с изключение на две обръщения чрез статуси в социалната мрежа „Фейсбук“ е бил интервюиран в Будапеща от телевизия „Сител“. Той разкрива пътя си на движение за бягство, но досега само повтаря известните подробности. Той посочи, че не желае да разкрие дали е напуснал Македония през ГКПП или е преминал границата нелегално.
„От Македония заминах много просто, отидох в Албания, регистрирах се в унгарското посолство там, поисках политическо убежище. От съображения за сигурност, като бивш дългогодишен премиер, бях транспортиран до Унгария. След като отидох в Албания, се движех с моята личната карта“, обясни Груевски.
На въпроса дали правителството му е помогнало за бягството той е отговорил с усмивка: "Не", добавяйки, че те биха направили всичко друго, но не и да му помогнат.
На въпроса дали е напуснал Македония през ГКПП или нелегално той каза: "Ще оставя това на сегашното правителство, защото те обявиха, че са започнали разследване и че те ще открият всичко", каза Груевски.
Останалата част от интервюто ще бъде излъчено в централната новинарска емисия в 19 часа (20 часа българско време). Според анонса Груевски ще говори за членовете на партията си, които са останали в беда, предимно за Миле Янакиевски, Гордана Янкуловска и Кирил Божиновски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Никола Груевски е организирал насилието на 27 април?

„Алсат – М“ (Македония): Никола Груевски е организирал насилието на 27 април?

31 Януари 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Защитен свидетел по делото за събитията в македонския парламент на 27 април 2017 година е посочил бившия премиер на страната Никола Груевски като организатор на случилото се насилие, заяви в съдебната зала прокурорът Вилма Русковска, която преразказа част от показанията му, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
Според думите на Русковска, Яне Ченто и Александър Василевски – Нинджа били ядосани на бившия шеф на Бюрото за обществена сигурност - Чавков, защото те непрекъснато работили по директивата на Груевски, а по-късно били изоставени. По-късно, в отговор на журналистически въпроси, прокурорът заяви, че скоро се очаква разследване на организаторите, макар че този път не спомена директно имената.
„Ще видите кои са те, когато изготвим наредбата. Все пак, смятам, че трябва да получим заповед за разследване“, заяви прокурорът по делото „27 април“.
По-рано в съдебната зала прокуратурата поиска лишаване от свобода за 16 обвиняеми за застрашаване на конституционния ред и сигурност. Минималната присъда, предвидена в закона, е 10 години затвор. Рускоска отбеляза, че амнистията на някои индивиди не трябва да засяга делото, въпреки че е оказала голямо влияние върху чувството за безнаказаност.
„Много неща се случиха от началото на процеса досега, когато сме на последните думи. Много неща се случиха вътре и извън съдебната зала. Вътре няма да забравя свидетелствата на Дусица Мърджа, Фросина Ременски и Павле Богоевски. Техните емоции, в мен като човек, провокираха горчивина и срам, че такава травма им се е случила в парламента. Законът за амнистията като политическо решение в мен като гражданин доведе до още една горчивина“, каза Русковска.
Тя обаче е убедена, че обвиняемите са виновни и че обвинението има солидни доказателства пред съда. Процесът продължава в понеделник, когато заключителните аргументи трябва да дадат обвиняемите и защитата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Никола Груевски остава без заплата, Талат Джафери гласува въздържал се

„Телма“ (Македония): Никола Груевски остава без заплата, Талат Джафери гласува въздържал се

30 Януари 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатската заплата повече няма да постъпва на сметката на бившия македонски премиер Никола Груевски. С 53 гласа „за“ мнозинството прие законовите промени, с които на депутат, осъден на затвор над шест месеца, се отнемат всички привилегии, предава скопският телевизионен канал „Телма“ и отбелязва, че управляващата коалиция не е била единна в решението си, защото председателят на парламента Талат Джафери е гласувал „въздържал се“.
Колегите на Груевски от ВМРО-ДПМНЕ са реагирали, че законът е противоконституционен, защото народните представители се ползват с имунитет, а техните права се регулират с член 64 от Конституцията на Македония и не могат да се променят пожелание. Те посочват, че има други механизми за решаване на този проблем, започвайки от съкращаване на заплата и стигайки до отнемане на мандата, но с това си действие правителството иска да демонстрира силата си.
Вносителите на Закона не са съгласни с тълкуванието на опозицията и считат, че този член от Конституцията оставя възможност заплата на депутатите да се уточни със Закон.
Никола Груевски бе осъден на две години лишаване от свобода по случай „Тенк“ на Специализираната прокуратура на страната. Той избяга от Македония в средата на ноември, но получаваше редовно депутатската си заплата. Съдейки по реакциите на ВМРО-ДПМНЕ, последната дума по въпроса ще има Конституционният съд.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Снимките от бягството на Груевски, които Албания трябваше да прати на Македония, са изтрити

„Алсат – М“ (Македония): Снимките от бягството на Груевски, които Албания трябваше да прати на Македония, са изтрити

29 Януари 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Тирана. Снимките от бягството на бившия македонския премиер Никола Груевски, които Тирана трябваше да изпрати на Скопие, не са получени от македонската прокуратура, защото са били изтрити, съобщи във вторник Главният прокурор на Македония Любомир Йовевски, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
На пресконференция днес, той заяви, че снимките на са осигурени, защото, според обяснението, което е получено от албанските власти, системата не можела да пази голямо количество данни и изтрива автоматично изображенията след определено време.
Медията коментира, че това оставя без отговор въпроса за точния маршрут, по който Груевски е избягал от Македония на 8 ноември 2018 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Билал Касами, БЕСА: Зоран Заев реши албанския въпрос в Македония да остане отворен

Билал Касами, БЕСА: Зоран Заев реши албанския въпрос в Македония да остане отворен

27 Януари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Зоран Заев реши албанският въпрос в Македония да остане отворен, заяви председателят на опозиционното крило на БЕСА Билал Касами пред тиранския информационен портал Ora News, цитиран от македонското електронно издание “Курир“.
Касами заяви, че албанският въпрос в Македония все още не е затворен и няма да бъде затворен, докато албанците не бъдат равноправни на македонците. Според Касами това е прието и от самия премиер Заев.
Въпрос: Наводнихте порталите заради преговорите с премиера Зоран Заев. Какво се опитахте да договорите в това споразумение, за да гласувате за конституционни промени и дали вашата стратегия е била успешна?
„Албанският въпрос в Македония остава отворен въпреки факта, че някои албански партии в правителството, които защитават своите позиции, обявиха албанския въпрос за закрит. Те се опитаха да кажат това от Вашингтон, но успяхме да постигнем споразумение с правителството и да разрешим този въпрос по-нататък. Албанците се третират тук като малцинство... Докато албанският език не влезе в Конституцията, като равен на македонския език, докато албанците не са споменати в Конституцията на Македония като равноправни граждани и като държавотворен народ на Македония, албанският въпрос ще продължи да бъде отворен. Това бе прието от премиера Зоран Заев в документ, който подписахме с него“, заяви Билал Касами.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат-М (Македония): Роднините на Груевски няма да се изслушват, твърдят от прокуратурата в Скопие

Алсат-М (Македония): Роднините на Груевски няма да се изслушват, твърдят от прокуратурата в Скопие

21 Януари 2019 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съпругата, майката и най-близките роднини на избягалия Никола Груевски няма да бъдат изслушвани в прокуратурата, съобщи македонската телевизия Алсат-М.
Прокурор Вилма Русковска посочи, че в предварителните разпити вече са дали показания телохранителите на бившия премиер. През тази седмица се очакват нови показания, както и
И все пак два месеца след бягството остава загадка как той е напуснал Македония, кой му е помогнал, дали това му действие не е само част от плана да не влиза в затвора. До този момент няма сведения дали някоя институция не е помагала на Груевски, който успя да премине през Албания Черан гора и Сърбия и по най-бърз начин да стигне до Будапеща, където също тъй бързо получи политическо убежище.
Там той се ползва със статут на свободен гражданин, а унгарските медии го заснеха няколко пъти на оживени места в унгарската столица, включително и в скъп ресторант, където обядваше с гости от Скопие.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телма (Македония): Груевски на пазар за подаръци, а прокуратурата пазарува нови свидетели по обвинението срещу него

Телма (Македония): Груевски на пазар за подаръци, а прокуратурата пазарува нови свидетели по обвинението срещу него

21 Януари 2019 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. Никола Груевски отново е заснет в Унгария, съобщава на електронната си страница скопската медия Телма. Този път в мол и отново е с чанта в ръце. Видеото, на което е показан, е направено от унгарския портал "444" и в него се споменава, че това е бившият македонски премиер, който бе поискал унгарско убежище, бягайки от правосъдието в собствената си страна. В него се съобщава също, че процедурата, по която Виктор Орбан му даде убежище в Унгария, поражда съмнения, тъй като официално от два месеца той е в неизвестност, т.е. със статут на бежанец, но с одобрено убежище.
Разследването на бягството му все още не е доказало как е напуснал Македония, нито кой може да поеме отговорност. Прокурор Вилма Рускоска обявява, че през тази седмица ще има нови свидетели, но не разкрива дали са политици или длъжностни лица. Чакат се и записите от охранителните камери от Албания.
С помощтта на унгарски дипломати Груевски успя да стиген до Будапеща през ноември, но унгарското правителство отрича да е оказвало помощ.
Според потвърдени данни от унгарската столица той се е свързал както с партийни функционери, така и със свои приближени държавни служители.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Всички, помогнали за бягството на Никола Груевски ще бъдат съдени

„МКД“ (Македония): Всички, помогнали за бягството на Никола Груевски ще бъдат съдени

19 Януари 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички, помогнали за бягството на Никола Груевски ще бъдат съдени, заявиха от македонското правителство, цитирани от македонското електронно издание “МКД“
Съобщението на правителството посочва, че разследването, провеждано от прокуратурата, трябва да бъде приключено преди да бъдат публикувани публични данни, особено що се отнася до информации за граждани на трети страни.
"Правителството и Министерството на вътрешните работи са решени да спазват законите и няма да позволят на изпълнителната власт да наруши разследването, провеждано от прокуратурата, което беше редовна практика в миналото," се казва в изявлението, като добавя, че е необходимо напълно да се изяснят всички въпроси в разследването,които недвусмислено и без съмнение ще покажат пълната картина и всички участници.
Съобщението изяснява, че според компетенциите и процедурите с информация относно реконструкцията на бягството и участието на помагачи, основана на сериозни подозрения, подкрепена с доказателства, първо трябва да излезе прокуратурата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Македония е почернена

ВМРО-ДПМНЕ: Македония е почернена

13 Януари 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония е почернена, защото Зоран Заев прокара срамно и незаконно решение за заличаване на името на държавата, промяна на идентичността, езика, културата и историята, се казва в изявлението на ВМРО – ДПМНЕ, цитирано от македонския телевизионен канал “Канал 5“.
СДСМ и Заев насилствено репресират волята на гражданите и променят името на Република Македония чрез изнудване, заплахи и задкулисно договаряне, въпреки че македонският народ ясно заяви на референдум, че е против промяната на името и Споразумението (от Преспа).
Зоран Заев преждевременно промени името на собствената си родина, въпреки че споразумението все още не е влязло в сила.
Заев, който се закле в предците си и собствените си деца, че няма да промени името на Република Македония, сега празнува и се гордее с промяната на името и идентичността на собствената си страна.
Трябва да се отбележи, че 81 депутати, в нарушение на волята на гражданите, са променили името и самоличността на Република Македония по противоконституционен, незаконен и престъпен начин.
Това правителство, съществуващо с една цел, не е направило нищо две години. Те изпратиха страната на дъното, причиниха поражения във всички възможни области, гражданите станаха още по-бедни, а престъпниците на власт само обогатяват сметките си и разширяват бизнеса си.
Гражданите вече не вярват в лъжите на Заев и СДСМ. Те бяха убедени, че тази партия дойде с една цел и за нищо друго не може, освен да носи мрак и капитулация.
ВМРО-ДПМНЕ ще направи всичко по силите си, щетите, неправдата, която Заев и СДСМ разпространиха в държавата, да бъдат поправени. Така, че е необходимо СДСМ и Заев да напуснат властта незабавно.
Ето защо ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни парламентарни избори заедно с президентските, на които тази престъпна и черна власт ще бъде брутално разбита. СДСМ и Заев ще получат наказанието за погазване на волята на народа и за цялата вреда, която са нанесли на Република Македония.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Николовски (Македония): За ВМРО ДПМНЕ Споразумението на Преспа е неприемливо, вредно и противоконституционно

Александър Николовски (Македония): За ВМРО ДПМНЕ Споразумението на Преспа е неприемливо, вредно и противоконституционно

13 Януари 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Охрид. За ВМРО ДПМНЕ Споразумението на Преспа е неприемливо, вредно и противоконституционно със силно отрицателно въздействие върху страната, заяви вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски за Охридското електронно издание Ohrid News.
Той подчерта, че споразумението на Преспа след проваления референдум е мъртъв текст на хартия, а ВМРО-ДПМНЕ ще използва всички инструменти, за да постигне по-добър договор. Според него това е възможно със силна дипломация, което не е било така при сключването на Договора от Преспа. Според Николовски Заев бяга от парламентарните избори, защото се страхува от думата на народа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Тепърва Македония има да разбира какво означава това „Северна Македония“ спрямо условията на Договора от Преспа

Красимир Узунов: Тепърва Македония има да разбира какво означава това „Северна Македония“ спрямо условията на Договора от Преспа

13 Януари 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
София. Тепърва Македония има да разбира какво означава това „Северна Македония“ спрямо условията на Договора от Преспа. Това каза в интервю за обзорното обществено-политическо предаване „Метроном“ на Радио „Фокус” Красимир Узунов, анализатор на историята на Македония и президент на Агенция и Радиоверига „Фокус“, във връзка с гласуването на конституционни промени в македонския парламент, свързани с промяната на името на страната. „От международна гледна точка намирането на решение на един междудържавен спор, който продължава близо 30 години, наистина заслужава поздравления“, посочи той. „Естествено е, че пак има два прочита. Ако гледаме руския прочит, в него се казва – няма такава държава, не може така да се решават спорове и така да се влиза в НАТО, защото това означава, че последният „остров“ на руско влияние на Балканите – Сърбия, отвсякъде ще бъде обкръжен от натовски държави“, коментира Узунов. „За Запада, видяхме посещението на канцлера Меркел в Атина, в изявленията си тя вече говори за Северна Македония. Естествена е и реакцията на НАТО, тъй като ратифицирането на Договора от Преспа решава въпроса за членството на Македония в Алианса“, допълни той.
По думите му що се отнася до ситуацията вътре в страната, тепърва населението, което и без друго се страхува от етнически конфликт, има да изживява и други страхове. „Тепърва Македония има да разбира какво означава това „Северна Македония“ спрямо условията на Договора от Преспа. След като го преведоха на така наречения „македонски език“, трябва да са го прочели. Ясно е, че вече не може да се поръчва македонска ракия, „Македонско девойче“, македонско сирене, македонски бюрек, ако щете и бутер, както му викат на маслото и така нататък. Всичко това трябва да стане северномакедонско“, подчерта Узунов. По думите му премиерът Заев е оптимист за употребата на езика, но една гола идентичност без икономика и без вътрешно съгласие не води на никъде. „Тя остава гола идентичност. И оттук нататък напрежението вътре в Македония ще продължи да расте“, допълни той.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Не бих бързал да кажа, че промяната на името на Македония е край на сагата на гръко-македонските отношения

Красимир Узунов: Не бих бързал да кажа, че промяната на името на Македония е край на сагата на гръко-македонските отношения

13 Януари 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
София. Аз лично не бих бързал да кажа, че това е край на сагата на гръко-македонските отношения. Това каза в интервю за обзорното обществено-политическо предаване „Метроном“ на Радио “Фокус” Красимир Узунов, анализатор на историята на Македония и президент на Агенция и Радиоверига „Фокус“, във връзка с гласуването на конституционни промени в македонския парламент, свързани с промяната на името на страната. „Помня еуфорията за обявяване на референдума за независимост на 8 септември 1991 г., когато се обещаваше, че Македония ще бъде вековечна, единна и неделима. Оказа се, че тази вековечност продължи не повече от 27 години“, припомни Красимир Узунов. „Предстои да видим колко ще продължи единството и неделимостта“, допълни той. „Сега вече ще трябва да свикваме с името Северна Македония, като за нас това не е проблем при всички положения“, коментира той, като уточни, че тепърва предстои ратификацията на Договора от Преспа в гръцкия парламент. По думите на Узунов с появата на Северна Македония на картата първо, възниква казус, който е най-вече дипломатически - а именно за последствията от признаването на Македония по конституционното й име "Република Македония". „Дали няма да получим един чисто нов югозападен съсед, който по подобие на Косово да бъде признат от едни и непризнат от други? Това е първия казус“, отбеляза той. Узунов уточни, че вторият казус може да бъде предизвикан от последните изявления на премиера Зоран Заев, които макар да са направени за вътрешна употреба, рискуват да превърнат казуса „Македония“ в подобие на един много познат китайски йероглиф. „Този за война, който означава едновременно възможност и опасност“, поясни Красимир Узунов. „Ако сега се отвори пътят на Македония към НАТО и ЕС и Зоран Заев излезе прав – македонският език стане легитимен и пълноправен във всички европейски и натовски институции, ще чакаме да видим дали вицепремиера Каракачанов ще се реши, примерно да наложи ветото на членството в НАТО, с което вече заплаши“, посочи той. По думите му рисковете за нас от реализацията на името Северна Македония след ратификацията на Договора от Преспа, могат да се окажат много повече отколкото предимствата. „Досега Зоран Заев играеше като по-малкото братче на Бойко Борисов или иначе казано – каквото каже по-големият, трябва да се съгласяваме“, отбеляза Узунов. „Трябва да се сетим, че когато през миналата година се опитахме да играем с руснаците на по-малък и по-голям брат, Путин директно ни каза, че не иска да е по-големия брат, защото обикновено по-големият винаги плаща“, припомни той. „Значи ако ние сме по-големият брат, очевидно ние ще плащаме, а малкото ни братче все по-откровено подчертава, че ще гледа по линията Белград-Атина и много бързо ще забрави обещанията, поети след подписването на договора между България и Македония, тъй като те нямат задължителен характер“, отбеляза Красимир Узунов.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АКО.мк (Македония): Обръщение на Заев: пишем нова реалност на Република Северна Македония

АКО.мк (Македония): Обръщение на Заев: пишем нова реалност на Република Северна Македония

13 Януари 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. След петъчното гласуване в парламента премиерът Зоран Заев направи и първото си обръщение, пише електронното македонско издание АКО.мк.
Той го произнесе от сградата на правителството и в него използва новото име на държавата - Република Северна Македония.
,,За този исторически момент благодаря на всеки депутати. Знам колко е трудно това. Разбирам и горчивината, и гневът на онези, които не приемат резултатите от гласуването, но разбирам и тези, които се радват и празнуват.
Пишем нова реалност на Република Северна Македония, член на НАТО, скоро, и на ЕС в бъдещето. Бъдните поколения ще са горди да нарекат свой дом нашата страна.
Взехме решение за сигурно и спокойно бъдеще.
Решение, с което нашата Република Северна Македония става част от съвременния свят. Това решение на македонския парламент разби всички дилеми. Знаем, че само заедно можем да вървим напред. В идентичността на нашата македонска държава са вградени и идентичностите на всички други, които живеят тук, но не са част от македонския народ.

Силно вярвам, че нашият приятел Гърция ще ратифицира Договора от Преспа, че първа ще ратифицира документа за присъединяване на Македония към НАТО. Приехме отговорни решения и показахме, че притежаваме капацитет да решаваме, а не да отлагаме. Отначало ще работим за помирение и национално обединение.
Уважаеми граждани, нека заедно с вас да подготвим почвата и за посеем семената. Но всеки фермер знае, че това е само първата стъпка към събиране на плода. Наше задължение е да ускорим този момент. Нямаме време за чакане, сега е време за решаване на местните проблеми. Очаквам от всички министри и кметове да работят усилено и ефективно. Имаме една обща цел - да направим живота приятен за всички.

Дръжте вашите екипи отговорни. Нито аз, нито гражданите, няма да толерираме по-нататъшна липса на резултати. Много инвеститори чакат решаването на този съществен въпрос. През 2019 ще повишим минималната работна заплата ".
В обръщението си към македонския народ премиерът Зоран Заев обяви предстоящите сериозни реформи. Той го завърши с призива:,, Да живее Македония, да живее Република Северна Македония ".
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ 24 (Македония): Македония е топ тема в балканските и световните медии

ТВ 24 (Македония): Македония е топ тема в балканските и световните медии

13 Януари 2019 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Почти всички световни медии в събота пишат за гласуваните конституционни промени от парламента в Скопие. Според тях държавата вече ще се нарича Република Северна Македония, за това съобщава на електронната си страница скопската телевизия ТВ 24. Гръцката държавна агенция ANA-MPA, в новината, озаглавена "И се случи Северна Македония", съобщава резултата от гласуването заедно с реакциите и поздравленията на гръцките власти до македонския премиер.
Заглавната страница на Kathimerini отбелязва "Парламентът на БЮРМ (Бивша югославска република Македония, това наименование се използва само за този текст – бел. ред.) ратифицира споразумението от Преспа“, а вестник Та Неа отбелязва:" Договорът от Преспа мина, Заев събра 81 депутати "
“От днес Република Северна Македония” – под това заглавие Сръбската национална телевизия излъчи информацията си, а вестник „Политика“ пише, че с това решение държавата най-накрая приключва 27-годишния спор с Гърция.
Българската национална телевизия съобщи, че вчерашният ден е бил исторически за Македония и че държавата е казала ДА за промяна на името. Българските медии предадоха и реакцията на македонците, събрали се пред парламента в Скопие.
Почти 90 % от гражданите, които гласуваха на референдума за конституционни промени, казаха "ДА"на новото име. Но пред сградата на парламента имаше и десетки протестиращи, които скандираха "предатели".
И световните медии предадоха новината. New York Times съобщи, че с това решение на македонското Народно събрание най-накрая се слага край на няколко десетилетия спор. Той остави държавата извън НАТО и Европейския съюз. Сега на ход е гръцкият парламент. „Това е предпоследната стъпка в дългото и мъчително пътуване на жителите на Македония и на правителството на премиера Зоран Заев. Най-накрая официално ще се сложи край на спора с Гърция по този въпрос. ", пише вестникът.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сител (Македония): Френските медии за промяната на името

Сител (Македония): Френските медии за промяната на името

13 Януари 2019 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Френските медии пишат обширно за положителното гласуване в македонския парламент на конституционните промени, според които Република Македония се преименува в Република Северна Македония, информира на интернет страницата си скопският телевизионен канал „Сител“, като се позовава на кореспондент на МИА.
Radio France International казва: "Македония: историческо споразумение в парламента за промяна на името" и посочва, че това "е краят или почти край на старата кавга между Гърция и Македония. При историческо гласуване "Македонският парламент прие да даде ново име на страната. Тя вече ще се нарича" Република Северна Македония ".
Всички френски медии отбелязват, че резултатът от гласуването е бил „ на косъм“, само с един глас повече от необходимото мнозинство, а опозицията не е участвала. Това е обобщението на седмичника Courrier International,изтъква, че "Ако Македония сега е ратифицирала договора (от Преспа), следващият ход е на гръцкия парламент". Изданието цитира портала "Политика", Брюксел, че Алексис Ципрас се мъчи да осигури мнозинство, а самото гласуване в гръцкия парламент предстои в някое от следващите заседания.
AFP „Ако мине гласуването, Македония ще се присъедини към НАТО до края на годината ", пише световната телеграфна агенция и се спира на визитата на Ангела Меркел в Атина. Тя приветства "решаващата роля на Алексис Ципрас, който се зае да реши този труден въпрос "за новото име на Македония. АФП цитира думите на Меркел: "Договорът ще позволи на Северна Македония да стане член на НАТО и ЕС", а това споразумение е в интерес на всички – и на Македония, и на Гърция, и на цяла Европа ".
Le Monde: пътят на този исторически договор, сключен през юни между Скопие и Атина е "дълъг и изпълнен с препятствия". След решението на македонския парламент, сега Атина е тази, която трябва да изпълни своята част от сделката, за да се сложи край на тридесетгодишния спор. Според авторитетния всекидневник в гръцкия парламент се очаква до края на месеца и това да се случи.
Интересното е, че във всички текстове, посветени на конституционните промени, френските медии споменават "Македония", "Македонски парламент".
La Croix непосредствено преди гласуването отпечатва статия, озаглавена "Епилог на хоризонта за новото име на Македония", в която цитира ръководителя на македонската дипломация, който преди месец беше в Париж. Там на няколко пъти той повтори "ние ще останем македонци, ще продължим да говорим македонски". С други думи, както заключава вестникът, страната няма да загуби своята душа, ще се казва "Република Северна Македония". Изданието припомня думите на Никола Димитров в Париж пред фондацията Робер Шуман: "Чудесата са възможни, дори и на Балканите" .
.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат М (Македония): Заев вече използва новото име – Република Северна Македония

Алсат М (Македония): Заев вече използва новото име – Република Северна Македония

12 Януари 2019 | 23:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Горд от смелостта на депутатите и уверен в по-доброто бъдеще, в деня, в който бяха приети конституционните промени премиерът Зоран Заев използва новото име – Република Северна Македония. Това съобщава на електронната си страница скопският телевизионен канал Алсат М.
„Да, нека гражданите да помнят, че първо от устата на премиера са чули. Това е сериозна стъпка, която нашият парламент направи. Договорът влиза в сила, когато бъде ратифициран и от гръцкия парламент. В международните отношения промяната влиза в сила веднага. Съвсем ясно е обаче, че това решения отваря перспективи за целия наш народ и за нашата страна“, е казал Заев.
Премиерът Заев е убеден, че Договорът от Преспа ще бъде одобрен и от гръцкия парламент.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 Он (Македония): Мей: Гласуването на Преспанския договор е исторически момент за Македония

A1 Он (Македония): Мей: Гласуването на Преспанския договор е исторически момент за Македония

12 Януари 2019 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Скопие/Лондон. „Положителното гласуване за Договора от Преспа е исторически момент за Македония.“ Това е написала в събота в страницата си в Туитър премиерът на Великобритания Тереза Мей, съобщава македонската онлайн медия A1 Он.
С тези думи тя е честитила на македонския парламент, на правителството и лично на премиера Зоран Заев постигнатия успех.
Вчера Народното събрание в Скопие с две трети мнозинство – 81 депутатски гласа, прие конституционните промени, произтичащи от Преспанския договор по спора за името на страната. Така македонската страна изпълни своя ангажимент по това споразумение. Сега е ред на гръцкия парламент да ратифицира договора. Така ще се отвори път за Македония към интеграцията й в ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: След името, наред е икономиката

Зоран Заев: След името, наред е икономиката

12 Януари 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. След името, наред е икономиката, заяви премиерът на Македония на пресконференция, цитиран от македонската редакция на радио “Свободна Европа“.
Премиерът Зоран Заев, един ден след гласуването на конституционните промени, каза, че в този историческият момент благодари на депутатите за голямото и отговорно решение. Той казва, че знае колко е трудно да се вземе подобно решение и казва, че разбира горчивината и гордостта.
"Да приемем това споразумение означава да оставим горчивината в миналото и с гордост да погледнем в бъдещето, ние написахме история и отворихме страниците на бъдещето", каза Заев.
Той каза, че споразумението ще означава, че Северна Македония ще се присъедини към НАТО и ЕС като пълноправен член. И като техен член ще бъде гарантирана сигурността и стабилността на страната ще получи икономическа сила като техен член.
"Решението в парламента е решение срещу изолацията, несигурността и бедността, решение, което дава на младите хора силата да бъдат рамо до рамо с европейските връстници", казва той.
Той очаква споразумението да бъде ратифицирано от гръцкия парламент, а след това Гърция да подпише Протокола за присъединяване към НАТО, за да стане Македония 30-тата членка на Алианса. Заев казва, че с разрешаването на спора с Гърция страната му вече няма открити въпроси със съседите си.
"Създадохме модел за разрешаване на спорове, който спечели симпатиите на международните партньори", каза министър-председателят Заев.
"Подготвили сме почвата и засадихме семена, но всеки знае, че това е само стъпка към плодотворна реколта и резултати", каза Заев.
Той казва, че сега те ще започнат нова кампания за икономически реформи, за да си осигурят обещаното - по-добър живот, по-добри възможности и справедливо общество.
Той казва, че очаква министрите да работят по-усилено и по-целенасочено, за да направят живота по-добър, защото както казват гражданите, те няма да приемат закъснения и той няма да го приеме.
Министър-председателят се обърна към опозицията, поиска от тях постоянно да напомнят на властите за техните отговорности, но и опозицията не трябва да пречи неоснователно и да бъде отговорна, според премиера.
Що се отнася до призива на лидера на ВМРО-ДПМНЕ за предсрочни избори, Заев каза, че въпросът ще бъде разгледан от партийните органи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Загубили и спечелили , един победител – Македония

Deutsche Welle (Македония): Загубили и спечелили , един победител – Македония

12 Януари 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. В процеса на Преспа един от най-важните откакто страната е независима иma голяма полза, но плаща и голяма цена за нея. Ползите ще бъдат потвърдени, ако през юни Македония започне преговори с ЕС, смятат анализатори, пише македонската редакция на Deutsche Welle.
От редица поздравления в подкрепа на решението на парламента, към послания, че "тези, които гласуваха" за "ще бъдат запомнени" и че защитата на името няма да спре. Такива са реакциите на социалните мрежи, след като парламентът прие конституционните промени, като по този начин премахна и последната пречка пред изпълнението на Преспанския договор. Посланията, изпратени от парламента - че в този процес победителят е Македония и нейните интеграционни перспективи, все още не достига до всички. Тримесечният процес в парламента, включително и вчерашния вот, показа, че всички политически субекти не разбират предизвикателството и възможността да се включат активно в него и по този начин споделят ползите.
СДСМ и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) едновременно печелят и губят, както и Заев и Ахмети лично, но Мицковски и Беса регистрират ясна загуба. Заев има най-големите ползи, но и плаща най-високата цена за тях. В момента той е най-големият потенциален победител, но също така и най-високата потенциална политическа жертва за този процес. За него периодът след гласуването е този, който наистина ще определи дали той е победител или губещ от този процес. Ако капитализира ползите след гласуването, ако реформира правителството, като прочисти задния си двор и се фокусира върху работата на правителството - има потенциал да бъде сериозен победител и да затвърди политическата си позиция. Но ако мандатът му се свежда само до името, той ще усети само загубата от него. Например, за разлика от Заев, СДСМ вече губи от процеса - защото за тях ползите не са обвързани с процеса за името, а с управлението, което е проблематично ”, каза анализаторът Петър Арсовски.
Според него ДСИ е частичен победител по отношение на политическата си стратегия, но губи подкрепа, която се прехвърля върху СДСМ, защото албанците смятат, че Заев е по-заслужил от Ахмети за евроатлантическата интеграция.
„За разлика от тях Беса на Касами излезе чист губещ, защото в последната фаза на процеса той постави някои искания, които бяха толкова неуместни и толкова закъснели, че обществеността ги възприема като чисто политическо изнудване за точки. Това би им струвало много в политически смисъл, защото те не се оказаха сериозен партньор в този процес. В крайна сметка обаче Мицковски ще бъде най-големият губещ. Въпреки всички шансове и подадени ръце, които той получи, той продължава да стои на позицията си на антизападния, ретрограден и националистически политик, за когото де факто в новия предстоящ период няма да има много място. Мисля, че ВМРО-ДПМНЕ в този процес напълно ще загуби посока и сега те ще се нуждаят от сериозен проект за смяна на имиджа, за да станат отново конкурентоспособни ”, каза Арсовски.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Добре дошла, Северна Македония!

Никос Коцияс: Добре дошла, Северна Македония!

12 Януари 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият гръцки външен министър Никос Коциас, един от архитектите на споразумението от Преспа , приветства одобряването на споразумението от Парламента в Бившата югославска република Македония в петък, като казва, че "историята трябва да бъде училище, а не затвор", пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Говорих с (премиер) Зоран (Заев) и (външния министър) Никола (Димитров). Припомнихме си затрудненията, умората, напрежението, доверието и надеждите, които изпитвахме в работата по споразумението ”, написа той в социалната мрежа „Туитър“.
„Мечтаехме за общото бъдеще на двата народа. Северна Македония, добре дошли в живота ни!” - добави той.
Парламентът на Бивша югославска република Македония прие изменение в конституцията за преименуване на страната „Република Северна Македония“ в съответствие със споразумение с Гърция за прекратяване на 27-годишния спор, припомня изданието.
Осемдесет и един депутати в 120-местния парламент гласуваха в подкрепа на конституционните промени. Депутатите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които се противопоставиха на споразумението с Гърция, бойкотираха гласуването.
Страните постигнаха споразумение за новото име през юни миналата година, но бившата югославска република Македония ще започне да използва новото име само след като парламентът в Атина също ратифицира споразумението, уточнява Kathimerini.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“: Обединената македонска диаспора, заяви че Северна Македония не е тяхната родина

„МКД“: Обединената македонска диаспора, заяви че Северна Македония не е тяхната родина

12 Януари 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Обединената македонска диаспора (ОМД) реагира срещу гласуването на конституционни промени и приемането на името Република Северна Македония, наричайки го "насилие зад завесата на демокрацията", пише македонското електронно издание "МКД".
"С очевидното насилие, скрито зад завесата на демокрацията, конституционните промени, предвидени в Споразумението от Преспа, след които Република Северна Македония се издига след падането на Република Македония, постигнаха мнозинство от две трети от 81 гласа" за "в третата финална фаза на 75-ата сесия на парламента в Република Македония.
Докато междупартийната търговия с амнистии, международния натиск и безкомпромисния произвол на властта доведоха до резултат в интерес на всички, но не и на македонците, ОМД припомня, че една страна без идентичност, почтеност и суверенитет не може да постигне просперитет, особено евроатлантически“, пише в реакцията на ОМД.
Председателят на ОМД Методия Коловски заяви, че „днес е исторически ден за Македония, но не заради влизането в сила на споразумението от Преспа, а заради "изолирането на македонския народ като единствените хора, които са се самоотлъчили и самоволно са се отказали от основното право на самоопределение".
Според Стоян Николов от ОМД „рано или късно истината и справедливостта ще застигнат онези, които им се противопоставят“.
"Битката е загубена, но борбата все още не е започнала. Ние имаме задължението да предадем македонската история и идентичност на бъдещите поколения, които биха могли да възвърнат това, което загубихме днес. Винаги Република Македония, Никога Северна! ”, заяви Николов.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

MIA: Джеръми Хънт: Исторически момент за Македония

MIA: Джеръми Хънт: Исторически момент за Македония

11 Януари 2019 | 23:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеръми Хънт приветства гласуването в македонския парламент на промените в Конституцията на страната, наричайки го исторически момент, съобщава MIA.
„Обединеното кралство приветства днешното гласуване в македонския парламент в полза на Преспанското споразумение. Това е исторически момент за Македония“, отбеляза Хънт.
„Това е голяма стъпка напред в решаването на дългогодишния въпрос с името, и доближава страната по-близо до по-сигурно, стабилно и благоприятно бъдеще в сърцето на евро-атлантическата общност“.
„Изпълнението на споразумението ще открие по-големи възможности за младите хора на Македония и ще демонстрира какво може да се постигне с кураж, решителност и визия за бъдещето“, добави министърът.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): ЕС и НАТО поздравиха Македония

„Нова Македония“ (Македония): ЕС и НАТО поздравиха Македония

11 Януари 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Специалният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан бяха сред първите, които изпратиха поздрави след гласуването на конституционните промени в македонския парламент тази вечер, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Брюксел, цитиран от вестник „Нова Македония“.
От името на Европейския съюз Могерини и Хан "искрено" поздравяват Парламента за "решаващата стъпка към прилагането на Споразумението от Преспа".
„Политическите лидери и граждани показаха решимостта си да уловят тази уникална историческа възможност да разрешат един от най-старите спорове в региона и да напреднат решително по пътя към ЕС“, казаха Могерини и Хан. Според тях ЕС твърдо подкрепя Споразумението от Преспа, което „дава пример за помирение за региона и за цяла Европа“.
„Докато очакваме следващите стъпки, които водят до пълното прилагане на споразумението от Преспа, ЕС остава твърдо решен да продължи да съпътства и подкрепя страната в общата цел на интеграцията в ЕС“, пишат Хан и Могерини.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна изпрати писмо на премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване в парламента.
"НАТО решително подкрепя пълното прилагане на Договора, което е важен принос за стабилен и проспериращ регион", каза Столтенберг.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония):  ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни парламентарни избори в Македония заедно с президентските

„Нова ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни парламентарни избори в Македония заедно с президентските

11 Януари 2019 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ иска незабавно да разпусне парламента и извънредни парламентарни избори, заедно с президентските избори, съобщава македонският телевизионен канал “Нова ТВ“.
Лидерът на партията Християн Мицковски заяви това на пресконференция тази вечер пред партийния щаб, след като Събранието прие конституционните промени, които произтичат от Преспанския договор.
„Съгласно законовите разпоредби и на базата на предишен опит на тези избори ВМРО-ДПМНЕ ще спечели и волята на мнозинството от гражданите ще бъде уважавана. Нуждаем се от изборите, на които ще падне Заев и Македония ще спечели, хората ще кажат каква Македония искат - Северна Македония на Заев, унижена или смутена, или Македония на народа, горда, просперираща и уважавана, каза Мицковски.
Запитан какви са следващите стъпки на партията, Мицковски отговори, че това ще се види в следващите дни и не изключва възможността за бойкотиране на парламента.
„Всички опции са отворени. Това, което се случи днес, е черен петък за Република Македония, за гражданите, за македонския народ, за македонската нация“ , добави той.
Той повтори, че ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията, че не подкрепя промяната на Конституцията, за да се промени конституционното име на Република Македония, промяната на идентичността и историята.
„Това отношение е непроменено и последователно и въз основа на партийната идеология, програма, резолюции, актове, документи и е базирана на решението на народа на референдума на 8 септември 1991 г. и на 30 септември 2018 г. Решението за промяна на името, идентичността, културата, образованието, историята е решение на 81 депутати, но това не е решение на македонските граждани. Такова решение суспендира волята на гражданите, а самият начин и действията, с които се достигна до това са акт на предателство, подчерта Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Пред сградата на македонския парламент се провежда протест

„МКД“ (Македония): Пред сградата на македонския парламент се провежда протест

11 Януари 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Протестът срещу конституционните промени продължава, а депутатите утвърдиха в Събранието конституционни промени в третата и последна фаза в съответствие с Преспанския договор, пише македонското електронно издание “МКД“
"Това е само част... Ако гласуват, Гърция трябва също да гласува. Тогава Заев ще изпрати писмо, че Македония е променила името си до ООН. След това ще настояваме (президентът Георги)Иванов да изпрати писмо, че споразумението не е валидно и тогава всичко ще стане проблематично. Иванов трябва да направи това, заявявайки, че македонският народ не е съгласен с решението", заяви лидерът на партия "Единствена Македония", Янко Бачев.
Той вижда спасение в Русия и вярва, че Русия ще подкрепи македонския народ. За осемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които подкрепиха промените, той казва, че няма да имат мир след гласуването.
По-рано на импровизираната сцена бяха прочетени имената на всичките 80 депутати, които се очакваше да гласуват за конституционните промени и за приемането на Преспанския договор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Парламентът в Скопие прие конституционните промени

„МКД“ (Македония): Парламентът в Скопие прие конституционните промени

11 Януари 2019 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът в Скопие прие конституционните промени, пише македонското електронно издание “МКД“.
Петък вечерта 81 депутати гласуваха за всички изменения, което потвърди информациите, че правителството е успяло да осигури квалифицирано мнозинство от две трети.
В съответствие с Окончателното споразумение с Република Гърция, измененията влизат в сила в деня на ратифициране на споразумението и Протокола за присъединяване към НАТО от Парламента на Република Гърция. Следователно, в случай на неизпълнение на тези два документа, измененията няма да влязат в сила.
По-рано Алианса за албанците и БЕСА оттеглиха поправките си към конституционните изменения.
Талат Джафери откри дебата с промените, предложени от осемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ които подкрепиха началото на процедурата за изменение на конституцията, които премиерът Зоран Заев отхвърли, а депутатът Елизабета Канчевска-Милевска поиска разяснение относно причините за приемането на термина erga omnes.
Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ избра най-лесния и най-лошия начин за разрешаване на този исторически проблем. Това се потвърждава от фалшивата политика и фалшивия патриотизъм. Те потвърдиха, че искат това да приключи бързо и някой друг да го довърши, а след това на пресконференция да изброи с име и фамилия, които са предателите ”, каза Канчевска Милевска.
"Мога да им кажа, че не се чувстваме предатели в нито един момент, нито преди, нито сега. Предателите са тези, които бягат от проблемите и не предлагат никакви решения, ”завърши Канчевска-Милевска.
Заев посочи, че е споделял всяка информация с лидера на опозицията Християн Мицковски, когато е започнал преговори с Гърция и се е надявал на консенсус в парламента относно Споразумението.
„Досега парламентът е вземал трудни решения, а и днес не е лесно. Най-лесният начин да избегнете този процес е да се скриете зад политиканство. Вашата политическа партия знае, че не може да се постигне по-добра сделка с Гърция и че не може без договор да се върви към НАТО и ЕС. Ето защо Мицковски избягваше решението и вярваше, че споразумение няма да бъде постигнато. Вярно е, че съм променил позицията си, но промяната в позицията води до напредък. Едно решение за дома, друго за външния свят носи нови кавги. Може би това можеше да е само за външна употреба , но ако бяхме приели име без Македония или слято като Новамакедония“, заяви Зоран Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: С 81 гласа бяха приети измененията на конституцията на Република Македония

Макфакс: С 81 гласа бяха приети измененията на конституцията на Република Македония

11 Януари 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 81 гласа бяха приети измененията на конституцията на Република Македония, предава Макфакс.
Присъстващите депутати единодушно гласуваха конституционни промени. С 81 гласа "за" и без "против" и въздържал се, беше взето решение за приемане на всички изменения, произтичащи от споразумението на Преспа.

Изменение XXXIII гласи следното: В Конституцията думите "Република Македония" се заменят с думите "Република Северна Македония", а думата "Македония" се заменя с думите "Северна Македония", с изключение на член 36 от Конституцията на Република Македония.

Изменение XXXIV гласи : Думите "живеещи в нейните граници" се заменят с "като гражданите, които живеят в неговите граници, гражданите на Република Македония, македонския народ и част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ , бошняшкия народ и другите народи ".

Изменение XXXV гласи: С думите "Републиката зачита суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни" се допълва член 3 от конституцията на Република Македония.

Изменение XXXVI гласи следното:
*Република защитава, гарантира и подхранва особеностите, историческото и културното наследство на македонския народ;
*Република защитава правата и интересите на своите граждани, живеещи или пребиваващи в чужбина;
*Република се грижи за диаспората на македонския народ и другите общности и подхранва и насърчава връзките с родината;
*Република няма да се намесва в суверенните права на други държави и във вътрешните им работи.

Обявеният днес нов текст променя третата позиция, която сега гласи: Република се грижи за диаспората на македонския народ и за част от албанския народ, турския народ, влашкия народ сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други народи, и подхранва и насърчава връзките им с родината.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Скопие: Парламентът на Македония прие конституционните промени

Скопие: Парламентът на Македония прие конституционните промени

11 Януари 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония прие конституционните промени, предава репортер на агенция „Фокус“.
Промените бяха приети с 81 гласа. Парламентът прие конституционен закон за прилагане на приетите изменения също с 81 гласа. С това завърши сесията за приемане на конституционните промени, произтичащи от Споразумението от Преспа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен печат“ (Македония): Започна заседанието за финалната фаза на промените в македонската конституция

„Слободен печат“ (Македония): Започна заседанието за финалната фаза на промените в македонската конституция

11 Януари 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна заседанието за финалната фаза на промените в македонската конституция, пише македонското електронно издание “Слободен печат“.
Парламентът, след няколко забавяния през последните няколко дни, започна сесията за конституционните изменения, които произтичат от споразумението от Преспа в третата и последна фаза, след като беше постигнато споразумение относно изискванията на Билал Касами.
Сесията започна в сряда, когато министър-председателят Зоран Заев направи изказване за конституционни промени, след което председателят на парламента я спря и отложи няколко пъти през последните няколко дни.
В дневния ред на тази сесия са предложените изменения XXXIII, XXXIV, XXXV и XXXVI на конституцията на Република Македония, както и проектът на конституционния закон за обявяване на измененията.
Всяко изменение се приема с обикновено мнозинство, след което се открива общото изслушване и всяко изменение се гласува индивидуално с мнозинство от две трети. След това се гласува за всички изменения заедно с мнозинство от две трети и в крайна сметка се гласува конституционния закон, за приемането на който се изисква и мнозинство от две трети.
Тези изменения ще бъдат неразделна част от Конституцията на Република Македония и ще влязат в сила след влизането в сила на Заключителното споразумение за разрешаване на различията, описани в Резолюции 817 (от 1993) и 845 (от 1993) на Съвета за сигурност на ООН.
Изслушването започна без депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които преди това обявиха, че няма да участват във финалната фаза на конституционните промени, а в централата на партията се провежда заседание на изпълнителен комитет, който обсъжда конституционните промени и по-нататъшните действия на партията. Генералният секретар на партията Игор Янушев заяви преди срещата, че е призована цялата парламентарна група. Запитан дали е възможно ВМРО-ДПМНЕ да напусне работата в парламента, Янушев заяви, че бъдещото им действие в институциите ще бъде преразгледано.
Днес пред Парламента на Република Македония се организира граждански протест срещу промяната на името, организиран от "Македония блокира".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Скопие: Започна заседанието на македонския парламент  за приемане на промените в конституцията

Скопие: Започна заседанието на македонския парламент за приемане на промените в конституцията

11 Януари 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна заседанието на македонския парламент за приемане на промените в конституцията, предава репортер на агенция „Фокус“.
В момента тече изказване от името на новосъздадената парламентарна група от осемте депутати, напуснали опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, представено от Елизбета Канчевска-Милевска.
От залата отсъстват депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които по-рано в петък решиха да бойкотират заседанието.
Според информациите от кулоарите е осигурено необходимото квалифицирано мнозинство от 80 депутати.
След нея направи изказване на премиера Зоран Заев.
В момента депутатите гласуват всяко от измененията по-отделно, като за тяхното одобрение е достатъчно обикновено мнозинство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Осемте депутати, напуснали ВМРО-ДПМНЕ защитават националните интереси на страната в македонския парламент

„Канал 5“ (Македония): Осемте депутати, напуснали ВМРО-ДПМНЕ защитават националните интереси на страната в македонския парламент

11 Януари 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. В преговорите с правителството осемте депутати, напуснали ВМРО-ДПМНЕ успяха да защитят македонските национални интереси,заяви депутатът Емилия Александрова на пресконференцията в парламента тази вечер, цитирана от македонския телевизионен “Канал 5“ .
„В допълнение към вече установените изменения на Конституцията, които произлязоха от Споразумението от Преспа, днес е постигнато споразумение, което само нормативно разрешава начина, по който гражданството за други етнически общности ще бъде регистрирано в личните документи. По този начин нашето искане гражданство да остане македонско за защита на идентичността, е напълно спазена. Всичко, което вече е договорено, е в съответствие със съществуващите конституционни и законови решения, т.е. съществуващото изменение 5 в Конституцията на Република Македония", каза тя и добави, че днес "парламента е мястото за защита на националните интереси на Република Македония".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Преодолени са различията между управляващите и БЕСА

„Телма“ (Македония): Преодолени са различията между управляващите и БЕСА

11 Януари 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Преодолени са различията между управляващите и БЕСА, става ясно от официално съвместно изявление, цитирано от македонския телевизионен канал “Телма“.
„Информираме обществото, че е постигнато споразумение, като са преодолени различията“, се казва в съвместно изявление, направено от правителството и партията БЕСА .

1)За пореден път потвърждаваме, че гражданството е македонско/гражданин на Република Северна Македония, и се приема изменение на Конституционния закон, което потвърждава гражданството на Република Северна Македония и се изяснява как ще бъде формулирано за албанците на албански език и ще се утвърди във всички закони, където е необходимо.

2)В същото време беше прието изменението на конституционната поправка XXXVI, което потвърждава, че републиката също така се грижи за диаспората на всички свои граждани.

3)В допълнение към Закона за личните карти ще бъде включена и етническата принадлежност на гражданите.

4)Всички други изменения, които бяха предложени, ще бъдат оттеглени, защото не е юридически формално възможно да бъдат реализирани сега, и ние оставаме ангажирани в бъдеще да работим за тяхното решаване, за да елиминираме проблемите, пред които са изправени гражданите и за постигането на общите европейски ценности, обявени от правителството и БЕСА.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония) : Зaседанието на македонския парламент ще започне  в 17 часа българско време

„Нова ТВ“ (Македония) : Зaседанието на македонския парламент ще започне в 17 часа българско време

11 Януари 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарната сесия относно конституционните промени ще продължи в 16 часа (17 часа българско време), съобщава македонският телевизионен канал “Нова ТВ“.
Според информацията е постигнато споразумение между СДСМ и опозиционната партия БЕСА на Билал Касами и нейните депутати ще подкрепят конституционните промени.
Споразумението е постигнато на днешната среща на премиера Зоран Заев и представители на БЕСА, която приключи преди малко. Както неофициално се говори, споразумението е изискването на БЕСА да бъде включено в законите, а не в Конституцията.
Споразумението бе постигнато в парламента, каза говорителят на СДСМ Костадин Костадинов, но за сега не се представят подробностите, информира телевизионният канал. По този начин управляващото мнозинство събира 80 гласа за одобрението на конституционните изменения за прилагане на споразумението от Преспа.
Билал Касами твърди, че с предвиденото в Преспанския договор "македонец / граждани на Република Северна Македония“ , албанския превод получава двойно значение, както" македонски ", така и" македонец ".
Прилагателното "македонец" в превода на албански има различни значения, затова БЕСА предложи изменение за гражданите на албанското етническо население с македонско гражданство да чете македонски / граждани на Република Северна Македония, а на албански език - eMaqedonise Veriore и на англиски език macedonian/citizen of Republic of North Macedonia.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Депутатите се подготвят за началото на заседанието на македонския парламент

„Фокус“ (Македония): Депутатите се подготвят за началото на заседанието на македонския парламент

11 Януари 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите се подготвят за началото на заседанието на македонския парламент, пише македонското електронно издание “Фокус“.
Премиерът Зоран Заев и лидерът на БЕСА Билас Касами постигнаха споразумение за конституционни промени, което означава, че необходимото мнозинство от две трети е осигурено, за да се приемат конституционните промени в съответствие със споразумението от Преспа, твърдят партийни източници.
Очаква се парламентарната сесия, която председателят Талат Джафери отлага няколко пъти от вчера насам да започне скоро
Някои от депутатите вече започнаха да се подготвят за началото на сесията, но сред тях не са народните представители на ВМРО-ДПМНЕ, която реши да бойкотира последната фаза от приемането на конституционни промени.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Постигнато е споразумения с БЕСА за осигуряване на квалифицирано мнозинство

„Плюс Инфо“ (Македония): Постигнато е споразумения с БЕСА за осигуряване на квалифицирано мнозинство

11 Януари 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Постигнато е споразумение между БЕСА на Билал Касами и премиера Зоран Заев, пише македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Информацията е потвърдена от партията на Билал Касами. Засега не са ясни подробности за компромисното решение, но това означава, че председателят на парламента Талат Джафери скоро ще продължи сесията за конституционни промени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Призив за подкрепа в полза на ЕС и НАТО предизвика инцидент на протеста пред македонския парламент

„Нова Македония“ (Македония): Призив за подкрепа в полза на ЕС и НАТО предизвика инцидент на протеста пред македонския парламент

11 Януари 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Призив за подкрепа в полза на ЕС и НАТО предизвика инцидент на протеста пред македонския парламент, пише македонският вестник “Нова Македония“
Днес пред парламента на Република Македония се провежда протест срещу промяната на името на страната, организиран от гражданската инициатива "Македония блокира" .
По време на протеста млада жена е викала в полза на НАТО и ЕС и се е опитала да се качи на трибуната и да се обърне към протестиращите, но е била свалена от там.
Парламентарната сесия за конституционните промени, която бе насрочена за 12 часа днес а после отложена за 15 часа (!6 часа българско време), все още не е започнала. Понастоящем няма официална информация от парламентарните служби, кога ще продължи сесията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Очаква се началото на парламентарното заседание за гласуване на конституционните промени

„Канал 5“ (Македония): Очаква се началото на парламентарното заседание за гласуване на конституционните промени

11 Януари 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Очаква се началото на парламентарното заседание за гласуване на конституционните промени, съобщава македонският телевизионен “Канал 5“.
Според информация от кулоарите Зоран Заев все още води преговори за осигуряване на квалифицирано мнозинство, необходимо за приемане на конституционните промени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): БЕСА ще осигури един депутатски глас за осигуряване на квалифицирано мнозинство

„Независен“ (Македония): БЕСА ще осигури един депутатски глас за осигуряване на квалифицирано мнозинство

11 Януари 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Докато очакват началото на парламентарната сесия за последната фаза от конституционните промени, политическите кръгове спекулират, че БЕСА на Билал Касами и премиерът Зоран Заев са постигнали съгласие по исканията на албанската опозиционна партия, пише скопското издание “Независен“.
В кулоарите се говори, че е постигнато споразумение, според което за промените ще гласува един от двамата депутати на Касами, а другият ще гласува против. Съобщава се, че Теута Билали ще гласува положително, докато Фадил Зендели ще бъде против, като се има предвид, че не е постигнато официално споразумение.
Източници от управляващото мнозинство твърдят, че за конституционните промени има мнозинство, дори БЕСА да не гласува, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): СДСМ и БЕСА са оптимисти за постигането на решение

„НОВА“ (Македония): СДСМ и БЕСА са оптимисти за постигането на решение

11 Януари 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Източници от управляващия СДСМ и движението БЕСА на Билал Касами са оптимисти за постигането на решение, което ще проправи пътя за конституционните реформи в Македония. От БЕСА разкриха пред скопската „НОВА“, че преговорите за техните искания са в ход и се очаква развръзката да бъде обявена в следобедните часове на деня.
Потвърждение на информацията дойде и от редиците на СДСМ, които обясниха, че се водят преговори и с други депутати в Събранието, които са изрази готовност да подкрепят промените в Основния закон на Македония. Заседанието за обсъждането им бе отложено за 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Отново отложиха заседанието за конституционните промени

МКД (Македония): Отново отложиха заседанието за конституционните промени

11 Януари 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието за конституционните промени отново бе отложено – този път за 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време), предава скопското електронно издание МКД, като припомня, че то трябваше да започне в обедните часове на деня.
По непотвърдена информация причината за поредното отлагане на началото на разискванията е срещата между министър-председателя Зоран Заев и Билал Касами, лидер на БЕСА. Партията блокира процеса, след като настоя за промяна на дефиницията за гражданство.
Според информацията, циркулираща в медиите, правителството в Скопие се нуждае от още един глас за осигуряване на необходимото квалифицирано мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Пред парламента в Скопие е празно, чака се началото на заседанието

„Фокус“ (Македония): Пред парламента в Скопие е празно, чака се началото на заседанието

11 Януари 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Шепа хора се събраха на протест пред парламента в Скопие, където в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време) трябваше да започне заседанието за конституционните промени, съобщава електронното издание на македонския „Фокус“.
Улицата пред сградата на законодателния орган все още не е блокирана, а в близкия парк има само няколко души. От „Единствена Македония“ обясниха, че чакат да започне заседанието, за да излязат на протест. Засега не присъстват и представители на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ призова депутатите от партията да не влизат в пленарната зала, свика заседание на ИК

„Независен“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ призова депутатите от партията да не влизат в пленарната зала, свика заседание на ИК

11 Януари 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски свика заседание на Изпълнителния комитет и среща с парламентарната група на партията, за да обсъдят ситуацията около последния етап на процеса за конституционни промени, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Според опозиционната партия има ожесточен натиск от страна на правителството и премиера Зоран Заев за осигуряване на мнозинство за конституционни промени.
„Заев потъпква демокрацията и на всяка цена, противно на волята на гражданите, тръгна към промяна на името. Заев е уплашен човек, всъщност операцията по смяна на името става операция за спасяване на кариерата му. Националното обезличаване става негов основен приоритет“, коментират от ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев и Билал Касами си насрочиха нова среща

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев и Билал Касами си насрочиха нова среща

11 Януари 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев и лидерът на едно от крилата на БЕСА Билал Касами си насрочиха нова среща, на която се очаква да се постигне решение за деблокиране на процеса на конституционни промени, пише електронното издание на скопския „Фокус“.
Партията остава на позициите и твърди, че няма да гласува в подкрепа на конституционните промени, ако не бъде прието искането им за изменение на дефиницията за гражданство. Вместо термина „македонски" те настояват в документите на албански език да бъде вписано „от Македония /граждани на Република Северна Македония“.
Премиерът Заев и външният министър на югозападната ни съседка Никола Димитров прекараха целия ден в сградата на законодателния орган, проведоха множество работни срещи, но така и не бе постигнат пробив в усилията за събиране на необходимия брой гласове. Двамата се срещнаха и с осемте депутати от независимата парламентарна група на ВМРО-ДПМНЕ, които предупредиха Заев, че ако определението „македонско" гражданство бъде заличено, няма да подкрепят промените.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Заев има мнозинство и без БЕСА

„Независен“ (Македония): Заев има мнозинство и без БЕСА

11 Януари 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Преговорите между министър-председателя Зоран Заев и крилото на БЕСА, водено от Билал Касами, не доведоха до пробив, но управляващото мнозинство разполага с необходимите 80 гласа за прокарване на конституционните промени и без подкрепата на двамата албански депутати. Това е последната информация, която циркулира преди продължаването на 75-то заседание на Събранието в Скопие, съобщава електронното издание на македонският вестник „Независен“, като коментира, че няколкото отлагания на сесията свидетелстват за напрегната атмосфера в законодателния орган.
„Работите не вървят на добре, не постигнахме никакъв напредък, но управляващото мнозинство разполага с необходимите 80 гласса и без двамата депутати от опозиционната албанска партия“, е неофициалната информация, с която разполага редакцията.
„Министър-председателят имаше срещи с депутати от почти всички парламентарни групи през целия ден. цял ден... На този етап имаме мнозинство от 80 депутати, дори ако не бъде постигнато споразумение с БЕСА, преговаряме и се надяваме да приключим процеса с 86 депутати“, заяви за изданието представител на СДСМ.
Междувременно най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се подготвя за протест срещу конституционните промени. В предходните два дни заседанията в парламента бяха проведени на фона на демонстрации пред сградата, в които се включи лидерът на опозицията Християн Мицковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Правителството на премиера Зоран Заев предприема нов опит да осигури 80 гласа „за“ конституционни промени

„Телма“ (Македония): Правителството на премиера Зоран Заев предприема нов опит да осигури 80 гласа „за“ конституционни промени

11 Януари 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на премиера Зоран Заев предприема нов опит да осигури 80 гласа „за“ конституционни промени, произтичащи от договора за името с Гърция, припомня скопската телевизия „Телма“.
В четвъртък 75-то заседание на парламента в Скопие бе отложено няколко пъти заради провала на преговорите с БЕСА на Билал Касами. Партията остава на позициите и твърди, че няма да гласува в подкрепа на конституционните промени, ако не бъде прието искането им за изменение на дефиницията за гражданство.
Вместо термина „македонски" те настояват в документите на албански език да бъде вписано „от Македония /граждани на Република Северна Македония“. Премиерът Заев и външният министър Никола Димитров присъстваха в сградата на законодателния орган през целия ден. Проведоха няколко работни срещи, но подробности не бяха обявиха.
Двамата се срещнаха и с осемте депутати от независимата парламентарна група на ВМРО-ДПМНЕ, които казаха на Заев, че ако определението „македонско" гражданство бъде заличено, няма да подкрепят промените.
На този етап изглежда много трудно да се намери някаква възможност и да се постигне споразумение за гласовете на двамата депутати от БЕСА. Източници на телевизията разкриват, че се водят преговори и с няколко депутати от ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да бойкотира президентските избори

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да бойкотира президентските избори

10 Януари 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ няма да бойкотира президентските избори, които ще се проведат през април тази година, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като допълва, че лидерът на опозиционната партия Християн Мицковски предвиди тежко поражение за политическите опоненти.
„Ще отидем на изборите и ще ви победим жестоко от първия до последния. Македонци, нека си върнем държавата. Този мрак ще приключи, ВМРО-ДПМНЕ е народът, а народът е Македония“, бяха думите, които Мицковски отправи към протестиращите пред парламента в Скопие.
Той обвини правителството, че използва целия си „недемократичен потенциал“ за спечелване на изборите.„Е, следователно, преди президентските избори те започнаха да вербуват, да умуват, да корумпират, да си купят мир малко от малко, защото те обещаха много. Но това е напразно, няма да мине. На всички тези анализатори, бивши помилвани политици, които казват, че ВМРО-ДПМНЕ ще бойкотира – няма да бойкотира… ВМРО-ДПМНЕ и коалицията „За по-добра Македония" ще ви победят на президентските избори, така че няма да знаете какво ви се е случило", увери Мицковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Появи се антизападният агент Груевски и издаде заповедите на своите пионки

СДСМ: Появи се антизападният агент Груевски и издаде заповедите на своите пионки

10 Януари 2019 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Появи се антизападният агент Никола Груевски и написа заповеди на своите пионки – (Християн Мицковски) и (Янко) Бачев“. Така от управляващия в Скопие СДСМ отговориха на съобщението, с което бившият министър-председател Никола Груевски се обърна към депутататите в македонския парламент с призив да размислят и да не гласуват за конституционните промени, предава скопската телевизия „ТВ21“.
„Страхливецът Никола Груевски, шефът на Мицковски, Бачев и Иванов, пише заповеди в социалните мрежи, в отчаяни опити да нанесе някаква вреда на напредъка на страната, на сближаването на ЕС и НАТО.
Не останаха хора, които да слушат антимакедонските команди на Груевски.
Командирът на насилието и сценарият на 27 април се самозалъгва, той отдавна е затворена страница за гражданите, част от черното, тъмно минало, който го очаква сблъсък с правосъдието.
Не е имало по-голямо зло, което да се е случвало с Македония и всички нейни граждани, от Никола Груевски и неговото престъпно, режимно управление. Гражданите знаят това много добре.
Македония е много по-силна, отколкото предполагат антизападните Груевски, Мицковски и Бачев. Македония ще бъде член на ЕС и НАТО. Македония върви напред и няма да се върне!
Осъденият престъпник Никола Груевски няма да избегне правосъдието. Ще изтърпи наказанието, за което е осъден, и за всичкото зло, което е сторил на Македония“, се казва в изявлението на СДСМ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Канал 5": Никола Груевски се обърна към македонските депутати във „Фейсбук“: Това не е нощ за спане, а за размисъл!

"Канал 5": Никола Груевски се обърна към македонските депутати във „Фейсбук“: Това не е нощ за спане, а за размисъл!

10 Януари 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Будапеща/Скопие. Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски, който потърси убежище в Унгария след бягството от страната, публикува съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, с което се обърна към депутатите от мнозинството в парламента в Скопие с призив да размислят как ще гласуват на заседанието за конституционните промени, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Изтичат последните часове до промяната на Конституцията заради Преспанския договор и до промяната на името, идентичността, историята“, пише Груевски.
„На всички стана ясно, че без национално предателство в миналото не е било възможно споразумението с Гърция и че всичко, което се е случило през последните четири години, е в полза на това споразумение От скалъпени материали се създава негативен образ на ВМРО-ДПМНЕ с невиждана до този момент пропаганда.
Мнозинството от хората не се съгласиха с това споразумение, което се вижда от резултата от референдума. Но марионетното правителство е решено да върви срещу неговата воля, на всяка цена и да вкара всеки в затвора, да експулсира или ликвидира този, който му препречи пътя. Хората излизат и протестират, но сега решението е в ръцете на депутатите. В тези на От 79, 80 или 81 от тях.
За депутатите в мнозинството това не е нощ за спане. Тази нощ е последната възможност за размисъл и за обмисляне за националния пред партийния и/или личния интерес. Знам, че не ви е лесно.... поне аз знам“, гласи съобщението на Груевски.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Втори ден на протести пред македонския парламент, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обеща да направи „всичко, което може срещу Преспанския договор“

„Канал 5“ (Македония): Втори ден на протести пред македонския парламент, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обеща да направи „всичко, което може срещу Преспанския договор“

10 Януари 2019 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. За втори пореден ден пред сградата на парламента в Скопие се провежда протест срещу промените в Конституцията, произтичащи от договора с Гърция за новото име на югозападната ни съседка, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски отново повтори позицията на партията – „за“ Европейския съюз и НАТО, но „не“ на промените в Основния закон. Ето защо той отново призова депутатите да не гласуват за тях.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ използва обръщението сипред протестиращите, за да критикува сегашното правителство на премиера Зоран Заев. Последният коментира решението на Мицковски да се присъедини към демонстрантите, като подчерта, че лидерът на опозицията говори едно пред международната общност, а съвсем друго - на гражданите. Той призова Мицковски да бъде отговорен и да не допуска инциденти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.