НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

НАП предупреждава за фалшиви имейли от нейно име

НАП предупреждава за фалшиви имейли от нейно име

10 Януари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Разпространяват се фалшиви имейли от името на Националната агенция по приходите (НАП). Това става ясно от съобщение на сайта на НАП. Фалшивите имейли са написани на английски език и приканват получателите им да попълнят лични данни като последват посочен в писмото линк. От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация от интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Бъчваров, НАП: Ако фирмите започнат сега подмяна или актуализация на касовите си апарати, ще успеят да го направят в определения за това срок, който е до края на март

Росен Бъчваров, НАП: Ако фирмите започнат сега подмяна или актуализация на касовите си апарати, ще успеят да го направят в определения за това срок, който е до края на март

10 Януари 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Ако фирмите започнат сега подмяна или актуализация на касовите си апарати, ще успеят да го направят в определения за това срок, който е до края на март. Това каза на пресконференция говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров във връзка с въведените от 2019 г. промени в софтуерите на касовите апарати, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес сутринта от една медия ми зададоха въпрос за предстоящия апокалипсис или по подобие на винетките драматургичен край на света, свързан с невъзможността да бъде изпълнен срокът след 80 дни за промяна в софтуерите на касовите апарати. Ние в НАП не бихме били толкова драматични и толкова песимистично настроени. Нашето убеждение е, че главното задължение за всяка регистрирана по ДДС фирма до края на март 2019 г. да смени софтуера за управление на продажбите и съпътстващия с това софтуерен ъпдейт на фискалните устройства е изпълнимо при положение, че работата по този ангажимент започне веднага“, обясни Бъчваров.
Той уточни, че технически трудности или проблеми по отношение на сървъра, на мрежова комуникация, на подаване и обработване на данни от страна на НАП не се очакват. „Дори и в момента ние обменяме стотици милиони електронни документи и го правим в последните 20 години за над 3 млн. наши клиенти, спестявайки им всяка година над 300 млн. лв. административни разходи. Така че нашето послание към бизнеса е – свържете се веднага с производителя на софтуера за управление на продажбите, за да обсъдите времето и технологиите, за които този софтуер в комбинация с хардуера на фискалното устройство да бъде актуализиран“, каза още Бъчваров и посочи, че това трябва да стане до края на март.
„Към днешна дата има 1500 касови апарата и фискални принтера, управлявани от новия вид софтуер за управление на продажбите, които отговарят на последните изисквания. С други думи, изискването вече е изпълнено от един кръг от лица. Към момента от гледна точка на производители на фискални устройства или принтери никой не е сигнализирал от НАП за потенциални проблеми, забавяния или трудности с производство и дистрибуция на тези устройства“, обясни Бъчваров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Бъчваров, НАП: За миналата година са подадени около 6000 данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са по електронен път

Росен Бъчваров, НАП: За миналата година са подадени около 6000 данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са по електронен път

10 Януари 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. За миналата година са подадени около 6000 данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са подадени по електронен път. Това каза на пресконференция говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През кампания 2019 г. предлагаме 100 електронни услуги напълно безплатно. Те могат да се използват с ПИК, който се издава безплатно и дава достъп до тях“, заяви Бъчваров. По думите му за миналата година са подадени около 6000 данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са подадени по електронен път. „Имаме амбиции за тази година всяка втора декларация да бъде подадена онлайн, защото така е по-бързо и по-сигурно“, заяви Бъчваров. Той посочи, че тенденцията е за трайно намаляване на неподадена данъчна декларация от физически лица.
„През 2020 г. планираме една голяма крачка – данъчната декларация за физически лица да бъде предварително попълнена, но за това ще си говорим в края на годината“, каза още говорителят на НАП. Бъчваров посочи, че вече има законодателна промяна, която дава право на НАП да събира информация от работодателите. „Това ще става с допълнителен формуляр по отношение на доходите. Това ще се случи през февруари 2020 г. и така НАП по предварителни данни ще може да създаде декларации. И така човек ще може да види това със своя персонален код“, заяви той и посочи, че това допълнително ще облекчи процедурите по подаване на декларации.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боряна Георгиева, НАП: В първите минути на началото на данъчната кампания за 2019 г. имаме 90 подадени декларации

Боряна Георгиева, НАП: В първите минути на началото на данъчната кампания за 2019 г. имаме 90 подадени декларации

10 Януари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. В първите минути на началото на данъчна кампания 2019 г. имаме 90 подадени декларации. Това каза на пресконференция Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ Националната агенция за приходите (НАП), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес започва данъчна кампания 2019 г. От 00.00 часа в първите минути имаме над 90 декларации, които са подадени. В момента има около 500 декларации, по които хората работят, което означава, че днес ще ги подадат. Срокът за подаване на декларации за доходи през 2018 г. е до 30 април, като подаването може да бъде извършено в офисите, по пощата и по електронен път. Насърчаваме клиентите да подават декларации по електронен път, тъй като това е по-лесният, по-бързият и по-сигурният начин. Отделно, ако се подаде декларацията по електронен път, може да се ползва отстъпка от 5%, но тя не може да е повече от 500 лв. и трябва да бъде изплатена до 31 януари“, заяви Георгиева.
Тя посочи, че офисите на НАП през цялата кампания ще работят на плаващо работно време, а в последните дни при необходимост – с удължено. По думите ѝ формулярите на декларациите ги има във всички офиси, както и на страницата на НАП в интернет. „По отношение на лицата, които искат да ползват облекчение, трябва да знаят, че в момента на подаването на декларация не трябва да имат задължения. За облекчението, което е за млади семейства, може да не се подава документ от единия съпруг, а за облекчението, което е за деца, е в размер на 200 лв. за едно дете, 400 лв. за две деца и 600 лв. за три или четири деца, а за деца с увреждания – до 2000 лв. Там също няма да е нужно да се иска документ от единия родител. Новото от тази година е, че ако на единия родител не му достига доход, може да се възползва и от дохода на другия родител, за да може да ползва цялото облекчение“, обясни Георгиева.
Тя уточни, че по отношение на декларациите за юридически лица, сроковете също не се променят – до 1 април. „Декларациите се подават по електронен път. Към момента имаме около 40 годишни декларации, които са подадени“, каза още Георгиева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Трима жители на града вече са декларирали доходите си за 2018 година пред НАП

Добрич: Трима жители на града вече са декларирали доходите си за 2018 година пред НАП

10 Януари 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Добрич. Трима жители на града вече са декларирали доходите си за 2018 година пред НАП в първите минути на данъчната кампания, като две от годишните декларации са подадени по електронен път. Това съобщи Красимир Павлов, главен експерт в звено „Комуникации“ към ТД на НАП, офис – Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Първи е обявил своите доходи пред приходната агенция земеделски стопанин от Добрич, който е декларирал доходите си, включително и получени субсидии, с персонален идентификационен код. От местния офис на Агенцията напомнят, че всички физически лица, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения, трябва да ги декларират пред НАП. Работилите по граждански договор през 2018 година подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. До 30 април годишна данъчна декларация подават и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.
Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2019 г. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.
Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци са публикувани на сайта на НАП. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в офиса на приходната агенция в Добрич. Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва данъчната кампания за 2019 година

Започва данъчната кампания за 2019 година

10 Януари 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. Започва данъчната кампания за 2019 година. Това съобщиха от Националната агенция за приходите. Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за облагане с корпоративни данъци са публикувани на сайта на НАП. Декларациите за доходите на физическите лица могат да бъдат подадени както по електронен път, така и на място в офисите на НАП. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 януари 2019 г.
Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП - 0700 18 700.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.