НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Недоволство в с. Войводиново заради условните присъди на двамата мъже, които пребиха военнослужещ през януари (ОБЗОР)

Недоволство в с. Войводиново заради условните присъди на двамата мъже, които пребиха военнослужещ през януари (ОБЗОР)

7 Април 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари. Според хората условната присъда е несправедлива. Кметът на община Марица Димитър Иванов уточни, че това не е протест, а просто жителите са се събрали, за да обсъдят случващото се с кмета на село Войводиново Димитър Тосев. От своя страна той им е обяснил всичко по останалите дела.
На 4 април Районен съд – Пловдив одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Пловдив и обвиняемите Асен П. и Борис П. и упълномощения от тях защитник. Обвиняемите Асен П. и Борис П. (като непълнолетен) са признати за виновни в това, че на 6 януари 2019 г. в село Войводиново, област Пловдив, в съучастие като извършители по хулигански подбуди, са причинили другиму – В. Д., средна телесна повреда. За извършеното от Асен П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три години. На основание чл. 66 ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от пет години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 е определена през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години. За извършеното от непълнолетния Борис П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година. На основание чл. 69 ал.1 вр. с чл. 66 ал. 1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от три години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 от НК е определено през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години.
Така определеният изпитателен срок и за двете осъдени лица, както и наложената пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ са в максимално предвидените предели в НК. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Агенция „Фокус“ припомня: 33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.
На 9 февруари за шести път жителите на село Войводиново излязоха на протест. Той бе организиран спонтанно след появата на около 40 цигани, които твърдяха, че ще нощуват в къщите си.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестът в село Войводиново премина мирно

Пловдив: Протестът в село Войводиново премина мирно

7 Април 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетки недоволни жители на Войводиново се събраха отново на протест тази вечер срещу условната присъда за двамата братя цигани, които пребиха военнослружещия в 68 бригада Специални сили Валентин Димов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Протестът премина мирно. Хората обаче настояват съдът да отмени решението си, тъй като, според тях е несправедливо.
Двамата братя сключиха споразумение, с което се признават за виновни и по този начин получиха условните присъди и излязоха на свобода. Според жителите на село Войводиново, подобни присъди стават причина престъпленията в държавата да продължават.
Протестите в селото ще продължат, заканиха се днес хората.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

Пловдив: Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

7 Април 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Марица Димитър Иванов. „Хората са се събрали в знак на недоволство във връзка с несправедливата според тях условна присъда, която е дадена на двамата подсъдими, пребили командоса. Друга стачка няма да има. Кметът на с. Войводиново им е обяснил всичко по останалите дела. Според жителите, ако Административният съд се произнесе несправедливо, тогава вече отново ще стачкуват“, коментира Иванов и уточни, че това не е протест, а просто жителите са се събрали, за да обсъдят случващото се.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жители на с. Войводиново излизат, за да изразят недоволството си срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

Пловдив: Жители на с. Войводиново излизат, за да изразят недоволството си срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

7 Април 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жители на с. Войводиново излизат, за да изразят недоволството си срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Марица Димитър Иванов. „Кметът на с. Войводиново ми се обади, че хората ще протестират. Аз съм далеч и не успях да отида. Това е в знак, че хората застават зад нас и не са съгласни с връщането на ромите във Войводиново“, подчерта той.
Жителите на селото излязоха на протест заради условните присъди, които съдът определи на двамата мъже, пребили военнослужещ в началото на януари тази година. Протестиращите настояват съдът да отмени присъдите и да върне делото за ново разглеждане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Условни присъди получиха двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново

Пловдив: Условни присъди получиха двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново

4 Април 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районен съд – Пловдив одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Пловдив и обвиняемите Асен П. и Борис П. и упълномощения от тях защитник. Това съобщиха от Съдебна палата – Пловдив.
Обвиняемите Асен П. и Борис П. (като непълнолетен) са признати за виновни в това, че на 6 януари 2019 г. в село Войводиново, област Пловдив, в съучастие като извършители по хулигански подбуди, са причинили другиму – В. Д., средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дясната ябълчна кост, счупване дъгата на същата кост, довело до счупване на челюст, което е довело до трайно затрудняване на дъвченето и говоренето – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 вр. с чл. 129 ал.2 вр. с чл. 129 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 от НК, а за Борис П. и във вр. с чл. 63 ал.1 т. 3.
За извършеното от Асен П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три години. На основание чл. 66 ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от пет години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 е определена през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години.
За извършеното от непълнолетния Борис П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година. На основание чл. 69 ал.1 вр. с чл. 66 ал. 1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от три години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 от НК е определено през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години.
Така определеният изпитателен срок и за двете осъдени лица, както и наложената пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ са в максимално предвидените предели в НК.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Цигани от Войводиново и жители на селото провеждат среща в Община Марица във връзка със създалото се ново напрежение в населеното място

Пловдив: Цигани от Войводиново и жители на селото провеждат среща в Община Марица във връзка със създалото се ново напрежение в населеното място

11 Февруари 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Представители на циганския етнос от Войводиново и жители на селото провеждат среща при кмета на Община Марица Димитър Иванов във връзка със създалото се ново напрежение в населеното място, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. До това се стигна, след като в събота циганите, чиито къщи бяха съборени принудително, и тези, за които предстои събаряне, са започнали да се връщат в селото. Някои от тях са се появили в населеното място с представители на неправителствени организации и това е предизвикало гнева на местните хора. На днешната среща трябва да бъде потърсено решение на въпроса къде да бъдат настанени циганите от Войводиново.
На срещата присъстват представители на инициативния комитет на протестиращите от Войводиново, на циганите от селото, на Областната администрация, на местната власт и на Фондация „Рома”.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отново напрежение във Войводиново (ОБЗОР)

Отново напрежение във Войводиново (ОБЗОР)

9 Февруари 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Войводиново излязоха на спонтанен протест след появата на около 40 цигани, които твърдяха, че ще нощуват в къщите си. Циганите бяха придружавани от представители на правозащитна организация. Събралите се протестиращи са опитали да пробият полицейската блокада, но са били спрени. Полицейското присъствие в селото беше засилено. По-късно обстановката се успокои, без да се допусне нарушение на обществения ред. Циганите са си тръгнали, разотишли са се и местните жители, които се бяха събрали край църквата, за да изразят недоволството си.
Това е шестият протест във Войводиново срещу циганския произвол. Последният беше на 11 януари. Недоволството се породи след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари. В петия ден на недоволство участие взеха бивши и настоящи военни, както и фенове на различни футболни агитки. На 11 януари протестът започна с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник. В селото бе разположена трибуна, от която се изявяваха оратори, които призоваха за законност в държавата и конкретни действия срещу циганския произвол. Думата взе кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан., към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол. Демонстрацията протече мирно, полицейското присъствие беше засилено. Същия ден Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Обстановката в село Войводиново вече е спокойна, не е допуснато нарушение на обществения ред

Пловдив: Обстановката в село Войводиново вече е спокойна, не е допуснато нарушение на обществения ред

9 Февруари 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Обстановката в село Войводиново вече е спокойна. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив говорителят на Областната дирекция на МВР. Около 11.00 часа е получен сигнал за завърнали се обитатели на част от къщите в циганската махала във Войводиново. Натам са насочени екипи на Районното полицейско управление в Труд, Специализирани полицейски сили и работещите в региона служители на жандармерията. Не е допуснато нарушение на обществения ред. Циганите вече са си тръгнали, разотишли са се и местните жители, които се бяха събрали край църквата, за да изразят недоволството си. В селото е осигурено полицейско присъствие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Войводиново излязоха на спонтанен протест, полицейското присъствие е засилено

Пловдив: Жителите на село Войводиново излязоха на спонтанен протест, полицейското присъствие е засилено

9 Февруари 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Войводиново излязоха на спонтанен протест. Това потвърди за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Димитър Тосев. Спонтанното недоволство е предизвикано от появата на около 40 цигани, които твърдят, че ще нощуват в къщите си. Те са придружавани от представители на правозащитна организация. Събралите се протестиращи са опитали да пробият полицейската блокада, но са били спрени. Към момента е засилено полицейското присъствие в село Войводиново. Очаква се със съдействието на органите на реда циганите да напуснат населеното място и да няма напрежение сред жителите.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Войводиново Димитър Тосев: Пребитият от цигани ефрейтор Валентин Димов все още не може да се отърси от психическата травма

Кметът на Войводиново Димитър Тосев: Пребитият от цигани ефрейтор Валентин Димов все още не може да се отърси от психическата травма

23 Януари 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пребитият от цигани ефрейтор Валентин Димов все още не може да се отърси от психическата травма. Това каза за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на селото Димитър Тосев. В разговор с кмета Валентин е казал, че съжалява за всичко, което се е случило, затова че са се създали неприятни моменти за всички. „Той започва да съжалява дори циганите, защото си е добро момче”, каза кметът. Според него явно Валентин трудно ще се отърси от психическата травма, която сега го тормози.
Тосев посочи, че в момента никой в селото не изпитва лична омраза и не иска отмъщение, просто хората искат законност. Според него конфликтът с циганите е назрявал във времето, било е сигурно, че нещо такова ще се случи. На тях са били направени много предложения, за да си уредят законно живота. Но сега местните ще са против дори да им се даде и общинският терен, който е бил отреден за тях преди, за да не се оформи още едно гето там.
Димитър Тосев каза още, че две от циганските фамилии, които са живели в селото, вече са си купили къщи в пловдивския квартал Столипиново, други са се настанили в квартири пак там. Кметът се надява повечето да са си извадили поука от този случай.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП с мерки за циганската интеграция (ОБЗОР)

БСП с мерки за циганската интеграция (ОБЗОР)

18 Януари 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Две седмици след като възникна напрежение заради циганско нападение във Войводиново заради пребития 33-годишен военнослужещ, от БСП излязоха с предложения за решаване на проблемите с интеграцията на циганите.
На брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че следващата седмица БСП ще внесе промени в Закона за социалното подпомагане, Наказателния кодекс и Закона за училищното и предучилищното образование. Тя допълни, че промените са разписани в проекта „Визия за България“. Сред набелязаните мерки са да се спрат всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст и да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни. Лидерът на БСП посочи, че дългосрочното решение на проблема е чрез „образование, образование и пак образование“, като в тази връзка от опозицията предлага да се преразгледа политиката на делегираните бюджети и отпадане на принципа „парите следват ученика“. Според нея начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи, тъй като е борба с последствията.
„Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова. Тя изтъкна, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са претърпели провал в интеграцията на ромите.
На това обвинение министърът на образованието Красимир Вълчев отговори, че БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни. Според него опозицията критикува механизмът за интеграция на ромите без доводи. „По механизма работиха над 11 000 души в над 1 000 екипа и аз не бих им омаловажил работата. Механизмът показа, че когато институциите работят заедно, има ефект – над 30 000 деца са допълнително записани“, заяви той и посочи, че би препоръчал на всеки, който критикува системата, да се включи в един екип, за да види колко е трудна работата.
По отношение на предложението за преразглеждане на политиката по делегирани бюджети, министърът коментира, че БСП не правят разлика между делегираните бюджети като обем от правомощия на училищата за разпределяне на бюджета и зависимостта от бюджета от броя на учениците. „Средната заплата на учителите ще бъде над 125% от средната за страната, когато се реализира двойното увеличение. Тъй като разбрах, че те с „Визия за България“ предлагат премахване на делегираните бюджети, аз отворих документа и не видях такова нещо. Но видях, че предлагат заплатите на учителите да бъдат над средните за страната – т.е. предлагат намаляване на заплатите на учителите“, коментира Вълчев.
Министърът поясни, че МОН ще преосмисли дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата.
Във връзка с организирания от Лиляна Ковачева от Центъра за интеграцията на учениците от малцинствата протест срещу вицепремиера Красимир Каракачанов, образователният министър посочи, че по време на протеста Ковачева е била в неплатен отпуск и че няма основание да ѝ търси дисциплинарна отговорност. Според него обаче да организираш протест не е в съответствие с добрата професионална култура на държавния служител.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Красимир Вълчев: Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата

Mинистър Красимир Вълчев: Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата

18 Януари 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан какъв е коментарът му за Центъра за интеграцията на учениците от малцинствата, в който работи организаторката на протеста срещу вицепремиера Красимир Каракачанов – Лиляна Ковачева, Вълчев посочи, че ще се преосмисли дейността на центъра. „Той е създаден през 2005 г. като част от инициативата „Десетилетия на ромското включване“ и финансира проекти в областта на интеграцията на училища, детски градини и общини – т.е. само на публични организации. И в малка част от партньорствата има такива с неправителствените организации“, заяви той.
Образователният министър посочи, че по време на протеста Ковачева е била в неплатен отпуск. „Нямам основание да ѝ търся дисциплинарна отговорност, всеки има право да си изрази позицията. Но не мисля, че това да организираш протест е в съответствие с добрата професионална култура на държавния служител. Тя ако иска да си изрази звучно и категорично отношението на протеста, можеше да го направи и като си подаде молба за прекратяване на служебните правоотношения. Аз дори самият не съм ѝ работодател – работодател ѝ е директорът на центъра“, обясни Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Красимир Вълчев: БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни

Mинистър Красимир Вълчев: БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни

18 Януари 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали се е провалила интеграцията на циганите чрез образование, каквото обвинение отправи БСП, Вълчев отговори, че опозицията критикува механизма без доводи. „По механизма работиха над 11 000 души в над 1 000 екипа и аз не бих им омаловажил работата. Механизмът показа, че когато институциите работят заедно, има ефект – над 30 000 деца са допълнително записани“, заяви той и посочи, че би препоръчал на всеки, който критикува системата, да се включи в един екип, за да види колко е трудна работата.
„Образованието е дългосрочният и най-ефективен отговор на проблема с интеграцията на децата, чиито семейства нямат отношения към образованието. Това, което може би от БСП не са разбрали, е, че основната част от проблемите с интеграцията са социално-културни – т.е. липсата на отношение към образованието. И този проблем трябва да бъде борен с продължителни и целенасочени координирани усилия на институциите. Надявам се да го разберат това, защото образованието има нужда от приемственост на политиките“, заяви Вълчев.
Образователният министър посочи, че БСП е предложила предоставянето на безусловни семейни помощи на хора във втори, трети и четвърти клас. „Точно това имах предвид, като казах, че проблемът не е толкова социално-икономически, колкото социално-културен. Затова и сме заложили на учителите, защото те са тези, които ежедневно полагат усилия. Що се отнася до делегираните бюджети – очевидно от БСП не правят разлика между делегираните бюджети като обем от правомощия на училищата за разпределяне на бюджета и зависимостта от бюджета от броя на учениците“, коментира още Вълчев и посочи, че никой в системата не е против делегираните бюджети. „Средната заплата на учителите ще бъде над 125% от средната за средата, когато се реализира двойното увеличение. Тъй като разбрах, че те с „Визия за България“ предлагат премахване на делегираните бюджети, аз отворих документа и не видях такова нещо. Но видях, че предлагат заплатите на учителите да бъдат над средните за страната – т.е. предлагат намаляване на заплатите на учителите“, коментира Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще предложим да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни

Корнелия Нинова, БСП: Ще предложим да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни

18 Януари 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Ще предложим да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова заяви, че БСП предлага и мярка, касаеща Наказателния кодекс. „Да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни. Това, което е известно в обществото като деца раждат деца, просто трябва да спре. Начинът, който предлагаме това, е да се засилят наказателните мерки в Наказателния кодекс за такива лица. В момента в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба и т.н. Това не е достатъчно наказание както за такива лица, които живеят на съпружески начала, така и за родители, които допускат децата им да изпадат в това състояние“, подчерта лидерът на БСП. Нинова допълни, че БСП ще внесе законодателните си иницаитиви за интеграцията на ромите следващата седмица. Лидерът на БСП посочи, че мерките са разписани и в проекта „Визия за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование – предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети

Корнелия Нинова, БСП: Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование – предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети

18 Януари 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование. Ето защо предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова. Лидерът на БСП посочи, че партията предлага няколко решения. „Първата изходна точка, от която тръгваме, е, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички. Ако искаме дългосрочно да решим този проблем, според нас има няколко действия, които трябва да предприемем. Дългосрочно този проблем може да се реши с образование, образование и пак образование“, подчерта лидерът на БСП. По думите ѝ начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи. „Това е борба с последствията. Искаме да се занимаваме с причината за това състояние. Ето защо предлагаме да отпадне принципът парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети“, заяви лидерът на БСП. Корнелия Нинова посочи, че проблемът е свързан и с политиката по социални помощи и семейни помощи за деца. „По начина, по който действа в момента, стимулира всички тези процеси. Предлагаме да се спират всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст“, каза още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

18 Януари 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал“, каза още Нинова. По думите ѝ през последните седмици по темата много се говори от всички, но не се прави нищо конкретно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Думите за наглите цигани бяха за престъпниците - тези, които не извършват престъпления, не виждам за какво трябва да се обиждат

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Думите за наглите цигани бяха за престъпниците - тези, които не извършват престъпления, не виждам за какво трябва да се обиждат

17 Януари 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
София. Думите за наглите цигани бяха за престъпниците - тези, които не извършват престъпления, не виждам за какво трябва да се обиждат. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице” по бТВ във връзка с репликата му „циганите станаха нагли” след нападението на военнослужещ от двама цигани в пловдивското село Войводиново и последвалите реакции.
„Когато видях пребития военен, полудях. Бяха го ритали, главно в главата и са викали: Дайте да го убием. Не се сдържах и казах, че циганите са станали нагли. Аз съм и човек преди всичко, а не само политик. Не искам да говоря за всички цигански набези. В моя избирателен район те са ежедневие”, обясни вицепремиерът. „Трябва да направим ясна програма за интеграцията на циганите. Първо е образованието, трудовите навици и ражданията. Трябва да спрем да се плашим, че сме политически некоректни. Не може, когато един българин си остъкли балкона, да го погват всички институции, а тези хора да си вдигат нелегални постройки без проблем. На кого трябва да се извиня? Думите за наглите цигани бяха за престъпниците. Тези, които не извършват престъпления, не виждам за какво трябва да се обиждат”, категоричен беше вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Войводиново протестират срещу циганския произвол за седми пореден ден

Пловдив: Жителите на село Войводиново протестират срещу циганския произвол за седми пореден ден

13 Януари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Войводиново протестират срещу циганския произвол за седми пореден ден. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Димитър Тосев. По думите му протестът започва в този час, като местните жители вече се събират, за да изразят недоволството си. „Този път протестът не е вечерта, за да може да дойдат повече хора, пък и все пак е почивен ден. Надявам се пак да има присъствие“, каза Тосев.
Той посочи, че вече са съборени около 15 паянтови постройки, като материалите от тях са извозени. Кметът на Войводиново каза още, че смята да призове жителите на селото да преустановят протестите си, докато не изтече законовият 14-дневен срок за обжалване на заповедите за събаряне на масивните постройки. „Разходите, които прави държавата във връзка с протестите са много големи, в това число за полицейското присъствие и наличието на жандармерия. Смятам, че трябва да сме толерантни към държавата, както тя е толерантна към нас и ни помага. Трябва да се замислим върху това“, каза Тосев. Той допълни, че ако няма положително развитие по отношение на премахването на масивните незаконни постройки, тогава протестите на жителите ще продължат.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: За шеста поредна вечер жителите на пловдивското село Войводиново излязоха на протест

Пловдив: За шеста поредна вечер жителите на пловдивското село Войводиново излязоха на протест

12 Януари 2019 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За шеста поредна вечер жителите на пловдивското село Войводиново излязоха на протест, предаде Нова телевизия. Те настояват за премахването на незаконните постройки от ромската махала. Въпреки започналото преди дни събаряне на къщите, хората продължават да провеждат мирни демонстрации.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Паянтова постройка е изгоряла при пожар в село Войводиново, няма данни за умишлен палеж

Пловдив: Паянтова постройка е изгоряла при пожар в село Войводиново, няма данни за умишлен палеж

12 Януари 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Паянтова постройка е изгоряла при пожар в село Войводиново, няма данни за умишлен палеж. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за пожара е подаден около 1.30 часа на тел. 112. Съобщено е за горяща барака в северозападния край на село Войводиново. Незабавно към мястото са насочени екипи на РУ – Труд и Трета РСПБЗН - Пловдив. Установено е, че огънят обхванал и унищожил напълно паянтова постройка на площ около 20 кв. метра, която според кмета на селото била необитаема от преди близо месец. Местопроизшествието е запазено. При първоначалния и повторния оглед, извършен от експерт пожарната, се установи, че няма данни за умишлено предизвикване на пожара. Най-вероятната причина за възникване на пожара е техническа неизправност (високо преходно съпротивление) в електрическата инсталация на нестандартното (самоделно) електрическо табло, монтирано в бараката. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е Районната прокуратура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: За решаването на проблема с незаконните постройки трябва да се работи последователно, а не кампанийно

Кметът на София Йорданка Фандъкова: За решаването на проблема с незаконните постройки трябва да се работи последователно, а не кампанийно

12 Януари 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. За решаването на проблема с незаконните постройки трябва да се работи последователно, а не кампанийно. Tова каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Фандъкова зави, че районните кметове от няколко години работят да не допуснат изграждането на незаконни постройки в циганските махали. „За сметка на това те реагират много бързо и отстраняват, премахват непрекъснато незаконни постройки. Имаме примерите и в „Люлин“,в район „Орландовци“, „Студентски град“. Най-голямото усилия полагаме в район „Красна поляна“. Там хората са изключително притеснени, има инициативен комитет, в който сме в непрекъснат контакт. Успяхме да съборим два от блоковете на така наречените „Виетнамски общежития“, които създаваха изключителни проблеми в района и с отоплението, и с шума. В момента работим да продължим тази програма. Имаме поети ангажименти към хората, кметът на „Красна поляна“ работи активно и ние му помагаме“, каза Фандъкова. Според нея това е важно да се работи последователно, а не кампанийно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пореден протест срещу циганския произвол се проведе в пловдивското с. Войводиново (ОБЗОР)

Пореден протест срещу циганския произвол се проведе в пловдивското с. Войводиново (ОБЗОР)

12 Януари 2019 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пети пореден протест се проведе в пловдивското с. Войводиново срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. В петия ден на недоволство участие взеха бивши и настоящи военни, както и фенове на различни футболни агитки.
Протестът започна около 18.00 часа с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник. В селото бе разположена трибуна, от която се изявяваха оратори, които призоваха за законност в държавата и конкретни действия срещу циганския произвол. Думата взе кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан., към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол. Демонстрацията протечи мирно, полицейското присъствие беше засилено.
В петъчния ден Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде изписан от болницата до 10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.).
На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пореден протест срещу циганския произвол се проведе в пловдивското с. Войводиново (ОБЗОР)

Пореден протест срещу циганския произвол се проведе в пловдивското с. Войводиново (ОБЗОР)

11 Януари 2019 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пети пореден протест се проведе в пловдивското с. Войводиново срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. В петия ден на недоволство участие взеха бивши и настоящи военни, както и фенове на различни футболни агитки.
Протестът започна около 18.00 часа с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник. В селото бе разположена трибуна, от която се изявяваха оратори, които призоваха за законност в държавата и конкретни действия срещу циганския произвол. Думата взе кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан., към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол. Демонстрацията протечи мирно, полицейското присъствие беше засилено.
В петъчния ден Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде изписан от болницата до 10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.).
На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Приключи протестът в с.  Войводиново

Пловдив: Приключи протестът в с. Войводиново

11 Януари 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Приключи протестът в с. Войводиново, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Колони от автомобили са се образували по пътя от и за селото, заради изтеглянето на участващите. Протестът протече мирно. На място остават служители на жандармерията. Все още не е ясно дали през събота и неделя ще се проведат отново ще се проведат протестни действия.
Цветан ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Стотици души са се събрали на пореден протест в с. Войводиново

Пловдив: Стотици души са се събрали на пореден протест в с. Войводиново

11 Януари 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Стотици души са се събрали на пореден протест в с. Войводиново, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Недоволството на протестиращите е насочено срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. Протестът се провежда за 5-и пореден ден, като тази вечер събралите се хора са най-много. Сред протестиращите днес са много бивши и настоящи военни, колеги на ефрейтор Димов. До момента действията на хората протичат мирно, но организирано. От трибуната се изявяват оратори, които призовават за законност в държавата и конкретни действия срещу циганския произвол
Протестът започна с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник.
Думата взе кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан. Към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол. От трибуната бе изразена благодарност към всички колеги на пострадалия, дошли на протеста.
Засилено е полицейското присъствие в селото, на място има повече от 10 буса на жандармерията, забелязват се и фигури от висшето ръководство на МВР.
Преди минути във Войводиново пристигнаха около 100 души, фенове на различни футболни клубове, които скандират „Българин да се наричам - първа радост е за мен“.

Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районната прокуратура се е самосезирала по разпространен в електронни медии видеоклип с подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново

Пловдив: Районната прокуратура се е самосезирала по разпространен в електронни медии видеоклип с подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново

11 Януари 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районна прокуратура-Пловдив се е самосезирала по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. Проверката е възложена по повод на установяване на данни за извършени престъпления по чл. 162, ал 1 от Наказателния кодекс – за подбуждане към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност, и по чл. 320а от Наказателния кодекс – за закана с извършване на престъпление - палеж, както и по чл. 325 ал.2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – за хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Изказването е разпространено в медиите на 10 януари 2019 г.
Проверката е възложена на отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР-Пловдив и ще приключи в законния срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Гледах записите от Войводиново – двамата младежи отиват с идеята да убиват

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Гледах записите от Войводиново – двамата младежи отиват с идеята да убиват

11 Януари 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Гледах записите от Войводиново – двамата младежи отиват с идеята да убиват. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не съм бил свидетел на случката във Войводиново, но другата страна твърди, че е ударена по челото. Възможно ли е един такъв човек, който е обучен да убива, да възпроизведе удар по челото без никакви последици и да бъде оставен да бъде изненадан в гръб. Гледал съм записите и се вижда, че той не излиза от колата с намерение да се бие. Вижда се как излиза от обхвата на камерата, после се връща с отпуснати ръце и тогава му налитат в гръб“, заяви Каракачанов и посочи, че може да е имало провокация и от двете страни. „Но дори и журналистите сте ме провокирали много пъти с въпроси, понякога съм ви отговарял по-остро, но никога не съм налитал да ви бия“, каза още вицепремиерът.
Каракачанов посочи, че единият от свидетелите на случката казва как бащата на двамата младежи се е опитал да ги разтърве и единият от тях е казал: „Остави ме да го довърша“. „Те отиват с идеята да го убиват. Аз говорих с момчето и то ми каза, че няма удари по тялото. Ритали са го в главата дори и когато е загубил съзнание“, заяви той и посочи, че само една пенсионирана учителка е призовала да не го удрят. „Това означава, че учителите от по-старото поколение така възпитаваха децата и заслужават уважение", каза военният министър.
На въпрос как ще коментира двете предложения – на Арлин Антонов за звено, което да наблюдава циганския етнос, и на Михаил Константинов за троен удар – при трета присъда доживотен затвор, Каракачанов посочи, че и двете неща не решават проблема. „Трябва да кажем истината, че не само циганският етнос върши престъпления. Вярно е, че 80% са извършвани от тях, но не само те го правят. Полицията трябва да бъде еднаква в своите действия за всички, но това означава реални мерки за интеграция и възпитание, а не само приказки“, каза още Каракачанов. „Ето вчера излиза някакъв да ме дава под съд – Ачо Циганина, който се е снимал с турското знаме и портрета на Ататюрк. Днес някакъв друг младеж щял да прави протест и да ми иска оставката – той е осъден през 2018 г., че е откраднал 18 хил. лв. от „Америка за България“. Ето кой ги хрантути“, заяви Каракачанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Всяка община трябва да си направи програма за незаконните постройки и те да бъдат премахвани

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Всяка община трябва да си направи програма за незаконните постройки и те да бъдат премахвани

11 Януари 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Всяка община трябва да си направи програма за незаконните постройки и те да бъдат премахвани. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Мисля, че полицията ще си свърши работата на протеста във Войводиново. Знам, че там се подготвят да отидат и представители на една организация на бивши военни, разговарял съм с тяхното ръководство и уверението им е, че те отиват да изразят съпричастност с бития свой колега, а не да вършат незаконни действия“, заяви Каракачанов.
Той посочи, че в момента ситуацията в населеното място е спокойна и населението е доволно. „2/3 от гетото е премахнато и оттук нататък е въпрос на процедура по-трайните постройки да бъдат също премахнати, тъй като са незаконни“, каза вицепремиерът.
Каракачанов обясни, че на стотици места в България има такива незаконни постройки. „Аз лично смятам, че всяка една община трябва да си направи програма за незаконните постройки – особено онези, които са строени с подръчни материали и са опасни за хората, трябва да бъдат веднага събаряни“, каза още той.
„От двамата извършители, които се оказва, че не могат да говорят български, се оказва, че единият имал диплома за осми клас, за да може да си купи кола. Затова националната програма ще я внеса в Министерски съвет, за да бъде гласувана, защото смятам, че не трябва да си затваряме очите“, заяви Каракачанов. „Част от това население си мисли, че има конкретни права и всички са им длъжни и конкретният случай във Войводиново е показателен за това“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Във Войводиново ще се проведе поредният протест срещу циганския произвол

Пловдив: Във Войводиново ще се проведе поредният протест срещу циганския произвол

11 Януари 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пореден протест организират жителите на пловдивското село Войводиново. Недоволството им е насочено срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. Очаква се тази вечер протестът да е най-многолюден и в него да се включат настоящи и бивши военни в знак на подкрепа към пострадалия им колега, както и футболни агитки. Това ще е петата вечер на недоволство в селото, а междувременно през деня ще продължи и събарянето на незаконните постройки в циганската махала.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде изписан от болницата до 10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

11 Януари 2019 | 01:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За пореден път жителите на село Войводиново излязоха на протест срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, нападнаха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. В четвъртата вечер от протеста в центъра на населеното място се събраха около 100 души, които изразиха своето недоволство. Протестиращите настояват за премахването на всички незаконни постройки в циганската махала и за изселването на незаконно пребиваващите там. Те заявяват своята готовност да продължат с демонстрациите, докато исканията им не бъдат удовлетворени, като за петък (11 януари) е насрочен голям протест, в който ще се включат настоящи и бивши военни служители в знак на подкрепа към пострадалия им колега.
На фона на нестихващото недоволство продължава и събарянето на незаконните постройки в циганската махала. След като в сряда бяха съборени 5 опасни постройки, в четвъртък багерите бутнаха още 10. Предстои разрушаването на по-солидните постройки, което трябва да стане в 14-дневен срок, а по-голямата част от живеещите в махалата вече напусна домове си.
Продължават развитието и по казуса с изказването на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който във връзка със случая във Войводиново заяви: „циганите в България станаха изключително нагли вече”. От ВМРО излязоха с позиция, в която питат дали има намеса на турската държава в българските дела. Причина за това стана входираната от организация „Единство” жалба в Комисията по защита от дискриминацията заради репликата на Каракачанов. Според ВМРО такава организация реално не съществува, а на профила ѝ в интернет се виждат турски знамена. От партията подозират, че зад атаката стоят „протежета на ДПС”, които точат пари по ромски програми. Същевременно от Българският хелзински комитет започна петиция с искане за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов. За неговата оставка отново настояха и от ПП „Воля”.
Агенция „Фокус“ припомня: Цигани нападнаха 33-годишен военнослужещ в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между военнослужещият, който е управлявал автомобил, и двамата цигани, които са се придвижвали пеша, е възникнал на кръстовище в селото. Според първоначалните данни, по време на скарването мъжът слязъл от колата и в прерасналата саморазправа помежду им бил ударен от младежите. Ефрейтор Валентин Димов е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде е изписан от болницата до 7-10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ.
Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). Искането им за налагане на по-лека мярка на неотклонение - „Подписка“, бе отхвърлено с мотива, че е налице предпоставка и реална опасност за извършване на ново престъпление от обвиняемите.
Василена ЙОРДАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

10 Януари 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За пореден път жителите на село Войводиново излязоха на протест срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, нападнаха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. В четвъртата вечер от протеста в центъра на населеното място се събраха около 100 души, които изразиха своето недоволство. Протестиращите настояват за премахването на всички незаконни постройки в циганската махала и за изселването на незаконно пребиваващите там. Те заявяват своята готовност да продължат с демонстрациите, докато исканията им не бъдат удовлетворени, като за петък (11 януари) е насрочен голям протест, в който ще се включат настоящи и бивши военни служители в знак на подкрепа към пострадалия им колега.
На фона на нестихващото недоволство продължава и събарянето на незаконните постройки в циганската махала. След като в сряда бяха съборени 5 опасни постройки, в четвъртък багерите бутнаха още 10. Предстои разрушаването на по-солидните постройки, което трябва да стане в 14-дневен срок, а по-голямата част от живеещите в махалата вече напусна домове си.
Продължават развитието и по казуса с изказването на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който във връзка със случая във Войводиново заяви: „циганите в България станаха изключително нагли вече”. От ВМРО излязоха с позиция, в която питат дали има намеса на турската държава в българските дела. Причина за това стана входираната от организация „Единство” жалба в Комисията по защита от дискриминацията заради репликата на Каракачанов. Според ВМРО такава организация реално не съществува, а на профила ѝ в интернет се виждат турски знамена. От партията подозират, че зад атаката стоят „протежета на ДПС”, които точат пари по ромски програми. Същевременно от Българският хелзински комитет започна петиция с искане за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов. За неговата оставка отново настояха и от ПП „Воля”.
Агенция „Фокус“ припомня: Цигани нападнаха 33-годишен военнослужещ в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между военнослужещият, който е управлявал автомобил, и двамата цигани, които са се придвижвали пеша, е възникнал на кръстовище в селото. Според първоначалните данни, по време на скарването мъжът слязъл от колата и в прерасналата саморазправа помежду им бил ударен от младежите. Ефрейтор Валентин Димов е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде е изписан от болницата до 7-10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ.
Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). Искането им за налагане на по-лека мярка на неотклонение - „Подписка“, бе отхвърлено с мотива, че е налице предпоставка и реална опасност за извършване на ново престъпление от обвиняемите.
Василена ЙОРДАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Граждани проведоха демонстрация в подкрепа на бития от цигани военнослужещ и жителите на село Войводиново

Благоевград: Граждани проведоха демонстрация в подкрепа на бития от цигани военнослужещ и жителите на село Войводиново

10 Януари 2019 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Граждани проведоха демонстрация в подкрепа на бития от цигани военнослужещ и жителите на село Войводиново в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Събитието е било организирано в социалните мрежи, а идеята нa хората от областния център е да покажат, че са съпричастни към проблемите на населението на село Войводиново. Те коментираха, че трябва да се помисли за политика, чрез който държавата да се справи с проблема с циганите и незаконните постройки.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Още 10 пристройки са съборени в циганската махала

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Още 10 пристройки са съборени в циганската махала

10 Януари 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
София. Още 10 пристройки са съборени в циганската махала. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на село Войводиново Димитър Тосев. По думите му не става въпрос за къщи, а за пристройки и бараки, които са опасни за живеене. „По преценка на комисията, организирана от Община Марица, от кмета Димитър Иванов, са описани тези сгради. Днес са премахнати 10 такива паянтови постройки“, каза Тосев и уточни, че утре ще се извозват остатъците от постройките, които днес не са. Кметът уточни, че остават за събаряне по-масивните постройки, за които е необходим 14-дневен срок. „Вътре в тях има покъщнина, която циганите, трябва да дойдат и да си вземат“, допълни Тосев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Около 100-150 души от селото участват в мирна демонстрация срещу циганския произвол

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Около 100-150 души от селото участват в мирна демонстрация срещу циганския произвол

10 Януари 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 100-150 души от селото участват в мирна демонстрация срещу циганския произвол. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на село Войводиново Димитър Тосев. По думите му става въпрос за мирно събиране на хора. „От разговорите ми с тях разбирам, че са доволни от това, което се случва“, каза той във връзка със събарянето на цигански постройки. Тосев уточни, че мирната демонстрация е започнала в 18.00 часа и е разрешена за още 10 минути. „За утре вечер има създадена организация от военните, които ще направят мирна демонстрация в подкрепа на техния колега“, допълни Тосев.
Кметът посочи, че обстановката в селото е нормална и допълни, че няма никакъв проблем. Според него е необходимо полицейско присъствие в селото, което да остане, докато се реши проблемът. Димитър Тосев коментира, че днес е имало цигани, които са се върнали в селото, за да вземат свои вещи от махалата. „Който се е свързал с мен, съм му казал да дойде, нищо не го заплашва. Няма местна организация, създадена от хората да не ги допускат до къщите. Всичко е спокойно“, каза още кметът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Ромите в общината са около 10000 души, от тях около 70% са работоспособни и работят в предприятията в индустриалния център

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Ромите в общината са около 10000 души, от тях около 70% са работоспособни и работят в предприятията в индустриалния център

10 Януари 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ромите в община Марица са около 10000 души, от тях около 70% са работоспособни и работят в предприятията в индустриалните зони. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на Община Марица Димитър Иванов. „Между тях има и хора с висше образование – педагози и други. В общинската администрация също са назначени двама специалисти от тях“, посочи още кметът Димитър Иванов. По мнението на общинския кмет, като цяло местното население съжителства добре с ромския етнос, много от тях помагат на земеделските производители. „Това, което се случи във Войводиново е недопустимо и аз се надявам двамата извършители на нападението да бъдат наказани”, каза още Иванов. По думите му това е първият сериозен инцидент, свързан с ромите в общината, от няколко години насам.
19 са всичките населени места в община Марица, а домакинства в нея са над 25000. „Когато сме получили жалба за незаконно строителство или е сигнализирано в общината екипът ни, който се занимава с незаконно строителство и който се състои от 2-ма служители, реагира веднага. В момента те са във Войводиново”, заяви Димитър Иванов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Жилищните постройки, в които живеят ромите в село Войводиново, са много опасни и всеки момент може да рухнат

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Жилищните постройки, в които живеят ромите в село Войводиново, са много опасни и всеки момент може да рухнат

10 Януари 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жилищните постройки, в които живеят ромите в село Войводиново, са много опасни и всеки момент може да рухнат. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на Община Марица Димитър Иванов. „Не бях влизал там, а отвън не се вижда точно какво представляват”, каза Иванов. При обхода тези дни се е видяло, че ако тези хора се върнат да живеят там и при един по-сериозен сняг, сградите може да рухнат и те може да бъдат потрупани. По думите на Иванов, това са „дървени колиби” и всички постройки там са незаконни. „Това наистина е гето, както го нарече министърът на отбраната и този проблем трябва да бъде решаван”, добави общинският кмет. Според него в момента в селото има напрежение и то трябва да се потуши. Ромите във Войводиново са уплашени и са заминали да живеят при свои роднини далече от селото, но на по-късен етап те може да се върнат. Иванов обясни, че още през месец октомври е тръгнала процедурата по геодезичното заснемане на тези постройки. Преди години е бил отреден терен върху общинска земя – около 19 дка, върху който съвсем законно около 30 ромски семейства е можело да започнат строеж на къщи. Досега обаче нито един от тях не се е възползвал от тази законова възможност. Така с времето проблемът с незаконното строителство в селото остава нерешен. Според общинския кмет явно е, че ромите са си съжителствали добре с местните във Войводиново, след като някои от тях са регистрирани като квартиранти в български къщи. Това е направено с цел те да могат да взимат помощи от държавата и означава, че е имало разбиране между тях.
Община Марица работи за интегрирането на ромите по проекти, следвайки държавната политика. „В съседното село Калековец, където се намира най-голямата ромска махала, в момента се реализира такъв проект. Още социални проекти, свързани с този етнос, се изпълняват в училищата и детските градини в общината”, каза кметът.
Димитър Иванов посочи още, че коренът на семейството на нападателите от Войводиново е от село Гита, Чирпанско. „Някой ги е поканил преди седем години и те решават да живеят тук”, каза още общинският кмет.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: За случая във Войводиново отговорност трябва да се търси както от нападателите, така и от тези, които са допуснали незаконните постройки

Румен Петков, АБВ: За случая във Войводиново отговорност трябва да се търси както от нападателите, така и от тези, които са допуснали незаконните постройки

10 Януари 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Събарянето на незаконните постройки във Войводиново за съжаление е в резултат единствено на обществения натиск и крайното недоволство на населението, а не на управленска воля. Събитието, което се случи там, е израз на агресия, непоносимост и неспособност на определени граждани да живеят в нормите, които правовата държава предполага. За случая във Войводиново отговорност трябва да се търси от всички. От кмета на населеното място за това, че е допуснал незаконни постройки, до циганите, които са нападнали военнослужещия. Това заяви в ефира на „България он ер“ председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията.. „Кметът на Войводиново даде в ефир няколко аргумента да му бъдe повдигнато обвинение за бездействие. Много е важно да се знае чия е политическата отговорност за случилото се. Сега всички говорим, че съдът трябва да бъде максимално строг и това трябва да е така, защото когато няма крайни и осъдителни присъди срещу такъв тип арогантни и нагли лица, няма как да обясним на хората, без значение етническия им произход, че законът е един и същ за всички. По същество голямата част от тези незаконни постройки са ромски. Кметът на общината носи отговорност за това, и то наказателна. Тук има и много ясна политическа отговорност на ВМРО и изобщо на патриотите. Предходният кмет на това населено място е от НФСБ, а сега той е общински съветник там. Сегашният кмет е с категоричната подкрепа на ВМРО. Затова настоявам господин Каракачанов да бъде малко по-обран в поведението си, защото да имаш голяма политическа власт в това село и да си търпял тези незаконни постройки, а сега да ходиш и да се правиш на изразител на народното недоволство е арогантно“, посочи той.
В страни от темата Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с подготовката на партията за предстоящите евроизбори. „АБВ се готви много активно за участие в европейските избори. Неслучайно младежите на партията започнаха кампанията от Брюксел с лозунг: „Не на двойните стандарти“. Днес чуваме, че и превозвачите възприемат този призив, а преди няколко седмици и Сергей Станишев се присъедини към тази идея. Ние искаме една Европа на мира и за мира. Защото напрежението, което се насажда около нас, добива драматични размери. Проблемът в Косово вече става международен, защото не може НАТО да казва, че е неприемливо да бъде създавана косовска армия, а САЩ да въоръжават Косово“.
„Никак не ние чужда идеята да се явим самостоятелно на изборите. Имаме самочувствието, че в нашите редици има хора, които са с изключителен принос за това България да стане член на ЕС. Като примери ще посоча Ивайло Калфин, президента Георги Първанов. В редиците ни има представители на академичната общност, имаме и сериозни структури. По отношение за възможността за коалиции ще заявя, че АБВ не може да бъде в нечия листа. АБВ може да бъде единствено равноправен партньор с всички, които искат да се промени начинът на работа на европейските институции. Защото в тези институции има позорящи явления. Не може например да имаш начело на ЕС човек като Юнкер и да считаш, че това е нормално и на никой евродепутат да не му правят впечатление не комичните, а трагичните ситуации, в които изпада тази персона, която е нелошо платена от всички нас - гражданите на този съюз“, посочи Петков.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петко Недев: За момента не се налага втора операция на ефрейтор Валентин Димов, който бе пребит от цигани във Войводиново

Д-р Петко Недев: За момента не се налага втора операция на ефрейтор Валентин Димов, който бе пребит от цигани във Войводиново

10 Януари 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С днешна дата не се налага втора операция на ефрейтор Валентин Димов, който бе пребит от цигани във Войводиново. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив д-р Петко Недев, директор на болница „Св. Панталеймон” в Пловдив, където е настанен ефрейтор Димов. „Вчера му бе направена операция на скулата, която мина добре. Той е прекарал нощта след операцията добре, караме напред”, каза още д-р Недев. „Категорично с днешна дата не се налага никаква друга операция”, добави д-р Недев. Валентин Димов е имал полифрагментарна фрактура, а операцията са направили доц. Димитров и д-р Начков. „Очакваните резултати са пълно възстановяване, без никакви последствия за зрението му”, каза още д-р Недев. Военнослужещият е постъпил в болницата с много хематоми по лицето, в момента има хематогенен конюктивит. При постъпването в болницата е имал и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. Д-р Петко Недев имнформира още, че ефрейтор Валентин Димов ще бъде изписан от болницата до 7-10 дни.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Продължава събарянето на незаконните постройки в циганската махала, остават около 10

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Продължава събарянето на незаконните постройки в циганската махала, остават около 10

10 Януари 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Продължава събарянето на незаконните постройки в циганската махала в село Войводиново. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Димитър Тосев. Той уточни, че дейностите тази сутрин са започнали в 09.00 часа. „Описаните опасни незаконни постройки от общината са 15, вчера бяха премахнати 5. Започнахме много късно вечерта, няма смисъл от допълнителни рискове, и за машините, и за хората в тъмната част на деня. Остават около 10 незаконни постройки за събаряне. Най-вероятно днес няма да успеем да приключим с всичките, защото материалите трябва да бъдат премахнати и откарани на определено място от фирма. Това е свързано с разрешения и средства“, отбеляза Тосев. Кметът на село Войводиново коментира, че всички цигани от махалата в населеното място са се изнесли и по всяка вероятност са при свои близки и роднини.
„Те имаха възможност да променят начина си на живот преди години. Искаха да ги интегрират напълно, да посещават детски градини и училища, да се образоват и да продължат нормално живота си, но това не се случи. Нежеланието на циганите за интеграция е пълно. Обществото плаща опитите за тяхното образование, но те са с нулев резултат. Не говоря за всички, естествено има изключения, които имат желание да научат нещо и да успеят. Но за съжаление масово цари пълна неграмотност“, коментира Тосев.
Кметът на селото посочи, че протестите на жителите на Войводинов ще продължават до освобождаването на терена от циганите и до събарянето на всички незаконни постройки. „Предполагам, че това ще се случи до края на месеца. Обществената нагласа е да се довърши докрай това, което е започнато“, каза Тосев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Тосев, кмет: В село Войводиново ще бъде бъде осигурен 24-часов полицейски патрул през следващите дни, за да могат живеещите в циганската махала да вземат всичко необходимо от домовете си

Димитър Тосев, кмет: В село Войводиново ще бъде бъде осигурен 24-часов полицейски патрул през следващите дни, за да могат живеещите в циганската махала да вземат всичко необходимо от домовете си

9 Януари 2019 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Пловдив.24-часов полицейски патрул ще бъде осигурен и през следващите дни в село Войводиново, за да се върнат всички хора от циганската махала и да вземат всичко, което им е нужно от домовете си. Това съобщи пред журналисти кметът на селото Димитър Тосев, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Днес малко от циганите са се осмелили да дойдат в махалата и да изнесат вещите си.
Тосев каза още, че днес е била направена операция на пострадалия командос, но лекарите са казали, че ще му бъде правена и втора такава.
Жителите на Войводиново още веднъж обявиха, че ще излизат всяка вечер на протест, докато не бъдат бутнати всички незаконни постройки и не се изселят незаконно пребиваващите в селото цигани. Очаква се голям протест в петък вечер.
Цветана ТОНЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 300 души са се събрали за трета поредна вечер на протест в село Войводиново срещу циганските своеволия

Пловдив: Около 300 души са се събрали за трета поредна вечер на протест в село Войводиново срещу циганските своеволия

9 Януари 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 300 души са се събрали за трета поредна вечер на протест в село Войводиново срещу циганските своеволия, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Хората тази вечер се събраха пред църквата в селото и тръгнаха към циганската махала, където пътят им прегради жандармерия. Жителите в селото коментират, че се готвят за голям протест в петък, когато към тях се очаква да се присъединят военнослужещи и рокери и да блокират пътни артерии. Хората от селото настояват за изселване на циганите, които и днес не са в махалата. По непотвърдена информация те са напуснали селото още в понеделник.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пет незаконни постройки са съборени в циганската махала на село Войводиново, утре събарянето продължава

Пловдив: Пет незаконни постройки са съборени в циганската махала на село Войводиново, утре събарянето продължава

9 Януари 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пет незаконни постройки са съборени в циганската махала на село Войводиново. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Марица Димитър Иванов. Събарянето на опасните незаконни постройки в циганската махала започна в 16.00 часа. Багерите влязоха в циганската махала, а районът бе отцепен. Полицейското присъствие продължава да е засилено. По-рано през деня кметът на общината издаде заповед с предварително изпълнение за събаряне на незаконните постройки. Става дума за сградите, които са опасни за живота и здравето както на живеещите в тях, така и на преминаващите. Това са около 15 постройки.
Ситуацията е привидно спокойна. В махалата и днес няма хора, останали са само кучета и котки в къщите. Утре събарянето ще продължи след 08.00 часа.
Междувременно трети ден протестите на местното население срещу циганските своеволия продължават. Пред църквата в този час се събират протестиращи. Очаква се протестът да е най-голям в петък, когато във Войводиново са поканени и колегите на пострадалия ефрейтор Валентин Димов, военослужещите от 68 бригада Специални сили. Днес той бе опериран. По информация от болницата, където е настанен, състоянието му е добро и след няколко дни предстои да бъде изписан.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районният съд остави в ареста двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново

Пловдив: Районният съд остави в ареста двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново

9 Януари 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районният съд постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Според съдия Иван Минчев има достатъчно основания съдът да наложи тази мярка в конкретния случай, независимо че тя се прилага изключително рядко спрямо непълнолетни лица. В конкретният случай единият от двамата братя, нанесли побоя, е непълнолетен – на 17 години. Съдията обясни в подробности целия случай според събраните от Прокуратурата доказателства – разпитани са 7 свидетели, четирима очевидци, от които един пряк. Има също така направени съдебномедицинска и съдебнопсихиатрична експертизи, събрани са писмени и веществени доказателства. Двамата цигани са действали изключително жестоко, въпреки опитите на техни близки и други хора да ги възпрат. На два пъти братята са повалили пострадалия на земята и са го ритали в главата. От деянието им имало и кръв по асфалта. Според съдебния състав е налице предпоставка и реална опасност за извършване на ново престъпление от обвиняемите. Самите те и адвокатът им поискаха по-лека мярка – „Подписка“.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Прокуратурата поиска постоянен арест на двамата цигани, които пребиха военнослужещ в село Войводиново

Пловдив: Прокуратурата поиска постоянен арест на двамата цигани, които пребиха военнослужещ в село Войводиново

9 Януари 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо двамата цигани, които пребиха военнослужещ в село Войводиново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Според прокурора категоричната липса на основни човешки ценности у подсъдимите би била опасна за обществото. По думите му има и опасност те да се укрият, тъй като към настоящия момент баща им също е напуснал жилището им във Войводиново.
По данни от „Криминална полиция" той се намира в друга община. Според прокурора, побоят е продължил минути и дори когато техни близки са дошли да ги разтърват, те не са се отказали, а са продължили да нанасят удари на пострадалия, който е бил повален на земята. Ритали са го по главата. Прокурорът определи техните деяния като брутални.
При снемането на самоличността им по-малкият от тях каза, че не знае кога е роден, не може да чете и пише и има основно образование. Той не можа дори да определи и етноса си. „Искам да изляза от тук, да сме свободни“, казаха и двамата задържани.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Започва събаряне на опасните незаконни постройки в циганската махала в село Войводиново

Пловдив: Започва събаряне на опасните незаконни постройки в циганската махала в село Войводиново

9 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. След около час ще започне събаряне на опасните незаконни постройки в циганската махала в село Войводиново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Община Марица. Кметът на Общината Димитър Иванов е издал заповед с предварително изпълнение за събаряне на незаконните постройки. „Става дума за сградите, които са опасни за живота и здравето както на живеещите в тях, така и на преминаващите“, уточниха от Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районният съд даде 15 минути на защитата на двамата цигани, пребили военнослужещ, да се запознае с материалите по делото

Пловдив: Районният съд даде 15 минути на защитата на двамата цигани, пребили военнослужещ, да се запознае с материалите по делото

9 Януари 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районният съд в Пловдив даде 15 минути на защитата на двамата цигани – Борис и Асен, пребили военнослужещ, да се запознае с материалите по делото, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Задържаните бяха доведени в залата под строга охрана.
Наблюдаващ прокурор по делото е Евгени Минев, а съдия е Иван Минчев.
Очаквайте подробности!
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районният съд ще гледа мярката на двамата цигани, пребили 33-годишния военнослужещ в село Войводиново

Пловдив: Районният съд ще гледа мярката на двамата цигани, пребили 33-годишния военнослужещ в село Войводиново

9 Януари 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районният съд ще гледа мярката на двамата цигани, пребили 33-годишния военнослужещ в село Войводиново. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. Съдебното заседание ще се проведе в 14.45 часа в зала №12. Искането за вземане на мярка „Задържане под стража“ спрямо двамата задържани с инициали Б. П. (на 17 г.) и А. П. (на 21 г.). е от на Районната прокуратура. Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 6 януари 2019 г. в село Войводиново, област Пловдив, са причинили на 33-годишен мъж средна телесна повреда по хулигански подбуди.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Институциите работят активно по случая във Войводиново, за да има резултати в съвсем кратки срокове

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Институциите работят активно по случая във Войводиново, за да има резултати в съвсем кратки срокове

9 Януари 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Институциите работят активно по случая във Войводиново, за да има резултати в съвсем кратки срокове. Това каза на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Атанас Илков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Ст. ком. Илков добави, че полицията продължава работа на терен и в днешния ден. „Днес се появиха над 20 души, обитаващи незаконните постройки и къщи, за да си вземат багажа. Товарят нещата си на различни превозни средства и си отиват по родните места при близки и приятели“, каза Илков. Той посочи, че от вчера до сега има съставени 11 акта по отношение на циганите – по Закона за гражданската регистрация, по Закона за българските документи за самоличност и един акт по Закона за движение по пътищата.
„Във вчерашния ден има издадени 16 констативни протокола от Община Марица – 15 са опасните постройки, които са описани от общинската администрация, съвместно със служители на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и представители на компанията, която подава електроенергията в населеното място. Мястото, от което всички обитатели на махалата са си пуснали кабели, е едно и се намира между дървени постройки, което е изключително опасно не само за самите тях, а и за къщите в близост“, каза директорът на Областната дирекция на МВР.
Старши комисар Атанас Илков посочи, че продължава работата на полицията, продължава и тази на администрацията на Община Марица по описването на опасни и незаконни постройки и в съвсем кратки срокове ще бъдат премахнати. По думите му за останалите, които ще бъдат обявени за незаконни, ще се премине по по-тежката процедура с 14-дневен срок за обжалване.
„Това, което се изискваше от нас, сме го направили – незабавни действия, задържане на лицата, бързо полицейско производство и всички, свързани с него процесуални действия и издирвателни мероприятия.
По отношение на протестите, ние ще бъдем там и ще гарантираме обществения ред и сигурността. Ще участваме със сили и средства, които са съотносими с това, което стои пред нас като ангажимент, с оглед да не допуснем ескалиране на напрежението и безредици. В това населено място живеят хора, искат спокойствие и ние трябва да го осигурим“, коментира Илков.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: 15 са опасните постройки в гетото в с. Войводиново, още утре се надявам да бъдат съборени

Министър Красимир Каракачанов: 15 са опасните постройки в гетото в с. Войводиново, още утре се надявам да бъдат съборени

9 Януари 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. 15 са опасните постройки в гетото в с. Войводиново, още утре се надявам да бъдат съборени. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с циганската престъпност , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Един изключително болен въпрос, от много време. Само с подобни действия, каквито взехме вчера в село Войводиново, с този импровизиран щаб, който направих няма да решим проблема. Вчера събрах директора на ОДМВР – Пловдив, кмета на община Марица, кмета на Войводиново, РДНСК. Какво се констатира – на 1,8 дка, по малко от 2 дка, живеят 200 човека“, заяви той. По думите му гетото е направено от всякакви подръчни материали, включително табелки от автобуси, които са отковавани и ковани като част от строителство на сграда. „Без основи, без разрешение, абсолютно незаконно върху общински терен“, допълни министърът. Каракачанов уточни, че вчера е възложил проверка, която е била извършена до края на деня, затова колко от постройките са опасни за обитаващите ги. „15 са опасните постройки, те ще бъдат съборени надявам се още утре. Оттук нататък за другите незаконни постройки следва процедура по констативни протоколи, които са направени, връчване на заповед за събаряне, период на обжалване от 14 дни и събаряне“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестите на жителите на село Войводиново ще продължат и в следващите дни

Пловдив: Протестите на жителите на село Войводиново ще продължат и в следващите дни

9 Януари 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестите на жителите на село Войводиново ще продължат тази вечер и в следващите дни, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Хората започнаха и подписка с искане за максимална присъда за нападателите на военнослужещия от 68-ма бригада „Специални сили” Валентин Димов. Хората ще се съберат отново тази вечер в 18.00 часа пред църквата. Днес 33-годишния мъж ще бъде опериран, той е със счупена скула на лицето. Очаква се в петък протестът да е най-мащабен.
Снощи около 300 протестиращи опитаха да влязат в циганската махала, но бяха спрени от жандармерия и полиция. Начело на кордона стоеше началникът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Атанас Илков. Хората се опитаха да провокират полицията. Имаше и хвърляне на бомбички в махалата.
Вчерашният протест придоби и политически окраски, като бяха отправени упреци към властимащите, „че се интересуват само от управленски позиции, властови лостове, обществени поръчки, усвояване и кражба на средства и от това кой да гласува за тях при следващите избори – при това лесно и евтино”. Чуха се призиви. „Крайно време е да сложим прът в колелото на мафията, която ни управлява, не на беззаконието, не на битовата престъпност, на циганския терор, на малтретираните хора! Искаме България да бъде една нормална страна, поносима за живот. Страната ни е с невероятни дадености и климат, но с безобразно управление. От нас зависи да направим така, че утрешният ден да не бъде като днешния”, викаха на микрофона някои от протестиращите. Чуха се и възмутителни думи за това, което са извършили „тези черни хорица, които се разхождат по улиците”. Беше упрекнат лично и вицепремиера Красимир Каракачанов, който е пристигнал във Войводиново да казва какво трябва да се направи. Хората попитаха „защо досега не е направено, защо няма реални решения на тези проблеми, защо по българските села и градове циганската престъпност вилнее и хората са малтретирани“. Имаше и конкретни предложения за действия. „След като не виждаме реакция от управляващите, нека да ни дадат правомощия на нас, като граждани, когато виждаме незаконно строителство в нашите села, да имаме право да ги изселваме, да ги палим, това не може да се търпи повече, не искаме да живеем в страх”. Някои опонираха. „В България има закони, и те трябва да се спазват и прилагат еднакво към всички”. Чуха се и още изказвания, за това, че „в България сме свидетели на обратна дискриминация – българите са дискриминираните от циганите и единственото, което се случва тук е престъпност, няма морал“. Бе повикан кметът на селото, който първоначално не беше сред протестиращите. От него бе изискано да разясни какво се случва със задържаните за нападението цигани. С не дотам голяма точност той обясни, че в момента те са задържани и предстои съдебна мярка за неотклонение. Кметът обяви, че в кметството ще бъде поставена тетрадка, в която хората да правят подписка с искане за максимална присъда.
Единодушно се реши протестите във Войводиново да продължат.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.