НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Гърция иска промени в македонските учебници по история

Kathimerini: Гърция иска промени в македонските учебници по история

10 Януари 2019 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция поиска от Македония (в източника - Бивша югославска република Македония) да премахне от учебниците си по история ревизионистки и иредентистки елементи, включително заблуждаващи карти и препратки към древната гръцка цивилизация, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на статия от ANA-MPA.
Съобщава се, че искането е направено по време на неотдавнашна среща в Солун на съвместна експертна комисия, натоварена с обсъждането на археологически, исторически и образователни въпроси.
Комисията бе създаден, след като Атина и Скопие постигнаха споразумение за преодоляване на спора за името, подписано миналия юни. Предстои договорът да бъде ратифициран от двата парламента.
Очаква се експертите да се срещнат отново по-късно този месец, допълват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Амнистиран депутат протестира срещу Преспанския договор пред парламента в Скопие

„Фокус“ (Македония): Амнистиран депутат протестира срещу Преспанския договор пред парламента в Скопие

10 Януари 2019 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът Йохан Тарчуловски се похвали на своя профил във „Фейсбук“, че е сред демонстрантите, които протестират срещу конституционните промени, произтичащи от договора за името между Македония и Гърция, пред сградата на парламента в Скопие, пише македонският „Фокус“.
Тарчуловски, който беше обвинен за събитията от 27 април 2017 година в народното събрание, получи амнистия съгласно Закона за амнистия, приет благодарение на народните представители от ВМРО-ДПМНЕ, които бяха изключени заради това, че гласуваха за започване на процеса по промяна на Конституцията на страната.
„Аз съм, където е народът. Пред парламента“, написа депутатът от опозиционната партия във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Преговорите между Зоран Заев и БЕСА зациклиха

„Алсат – М“ (Македония): Преговорите между Зоран Заев и БЕСА зациклиха

10 Януари 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Критични моменти в преговорите между македонския премиер Зоран Заев и ръководството на опозиционното крило на БЕСА, оглавявано от Билал Касами. Според информацията, която е получил излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“, е малко вероятно да се постигне договорка.
Според събеседниците на медията, Заев не приема в конституционния закон определението за гражданството да е по следния начин: гражданство на Македония/гражданин на Република Северна Македония, както са поискали от БЕСА.
Междувременно неофициално се е разбрало, че от опозиционната албанска партия са категорични, че македонското гражданство е валидно за „македонците“, но не и за албанците.
Срещите ще продължат на партийно ниво, а междувременно депутатът от БЕСА Фадил Зендели е напуснал парламента заради партийни консултации и не отговаря на телефонните обаждания.
Парламентарното заседание за конституционните промени, което трябваше да започне в 13 часа (14 часа българско време), беше отложено за 15 (16) часа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Парламентарното заседание за конституционните промени е отложено за 16 часа

„А1 Он“ (Македония): Парламентарното заседание за конституционните промени е отложено за 16 часа

10 Януари 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарното заседание на македонския парламент, в чийто дневен ред са четирите поправки на Конституцията, произтичащи от договора за името между Атина и Скопие и тяхната дискусия е отложено от 13 часа (14 часа българско време) за 15 часа (16), съобщава македонският онлайн портал „А1 Он“.
Сесията е отложена заради срещите на премиера Зоран Заев с осемте отцепници от ВМРО-ДПМНЕ, както и с депутатите от опозиционното крило на движението БЕСА, оглавявано от Билал Касами. Преди гласуването на конституционните поправки, министър-председателят провежда срещи с цел да се постигне договорка с народните представители и да се осигури нужното квалифицирано мнозинство от 80 депутати.
В четвъртък сутринта Заев каза, че не знае колко народни представители ще гласуват за промените в Основния закон. Според него исканията на БЕСА за включване на другите народи в Преамбюла на Конституцията са принципни.
На въпрос дали осемте бивши депутати от ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепят искането на БЕСА, премиерът не пожела да отговори конкретно. По отношение на изявлението на Касами, че ако правителството не приеме исканията му, двамата депутати на Движението няма да гласуват за конституционните промени, Заев каза, че е оптимист, че ще се намери решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Ако няма квалифицирано мнозинство ще последва конгрес на СДСМ и ще си понесем отговорността

Зоран Заев: Ако няма квалифицирано мнозинство ще последва конгрес на СДСМ и ще си понесем отговорността

10 Януари 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че ако не бъдат приети конституционните промени в парламента, ще се проведе конгрес на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония), на който партията ще си понесе отговорността, пише македонският „Фокус“.
„Дните са преброени, днес (четвъртък) трябва да се гласува първата поправка, отговорността ще си я понесем всички. Ако няма мнозинство, ще последва Централен съвет на СДСМ и понасяне на отговорност. Ние залагаме всичко на тази карта. Вярвам до небето в този процес, който е от огромна важност за всички граждани. Но накрая отговорността е на депутатите“, заяви Заев преди втория ден на парламентарното заседание за окончателно приемане на конституционните промени, произтичащи от договора за името между Атина и Скопие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Търси се техническа формулировка за гражданството, която да не кара албанците да се чувстват обезправени

Зоран Заев: Търси се техническа формулировка за гражданството, която да не кара албанците да се чувстват обезправени

10 Януари 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Търси се техническа формулировка за гражданството, с която да се задържи идентичността в гражданството на македонците, но да не се почувстват обезправени албанците, турците, сърбите и другите обезправени“, заяви македонският премиер Зоран Заев във връзка с исканията на опозиционното крило на БЕСА около гражданството, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
„В процеса на преговорите участвам като председател на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония). За да не бъдат предадени лошо посланията. БЕСА има принципна позиция по отношение на идентичността. От другата страна са осемте депутати (отцепници от ВМРО-ДПМНЕ), които следят зорки какво се случва с идентичността. Гражданството е „македонско наклонена черта граждани на Република Северна Македония“. Търсят се технически формулировки как да бъде „македонско наклонена черта граждани на Република Македония“, но така че да не се почувстват някои обезправени и че са македонци“, заяви Заев.
„Гражданството не е етническа принадлежност, трябва да разграничим това, но в преговорите (с Гърция) ние искахме във формулировката да се постави – македонско. И искаме това да се задържи и да се знае веднъж завинаги. Това го знае и Билал Касами (председател на опозиционното крило на БЕСА). Но същевременно не искаме членовете на другите етнически групи да бъдат обезправени. Това е игра на думи. Ако бъдем по креативни ще намерим решение и на този проблем. Вярвам, че ще го намерим“, добави премиерът.
Заев заяви, че общият брой на депутатите, които ще гласуват за конституционните промени, ще се знае в самия ден на гласуването и че ще се види по първата поправка по време на вота.
„При първото гласуване на първата поправка ще се знае дали е осигурено мнозинството. Ние направихме всичко. Сега на ход са народните представители и те трябва да поемат отговорност“, подчерта македонският министър-председател.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1ТВ“ (Македония): Какво искат БЕСА и „Алианса на албанците“, за да гласуват за конституционните промени

„1ТВ“ (Македония): Какво искат БЕСА и „Алианса на албанците“, за да гласуват за конституционните промени

10 Януари 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Адрианит Ходжа от опозиционното крило на БЕСА, оглавявано от Билал Касами и Елми Азири от „Алианса на албанците“, оглавяван от Зиядин Села, обясниха в ефира на скопския телевизионен канал „1ТВ“ какво искат двете фракции, за да подкрепят в зала окончателното приемане на поправките в македонската конституция, произтичащи от договора за името между Скопие и Атина.
Ходжа заяви, че БЕСА все още не е постигнала окончателна договорка с правителството и ще води интензивни преговори за намирането на решение:
„Внесохме четири поправки, основно за Преамбюла, албанския език, диаспората и конституционния закон. Ние все още нямаме окончтелна договорка с правителството за подкрепа и днес (в сряда) имахме интензивни преговори за намиране на решение, които ще продължат. Изложихме аргументирано, че това е добър момент едновременно да се затворят някои въпроси, за да можем и в бъдеще да продължим да се движим по европейския път. Тези въпроси не можем да ги затворим, ако си мълчим. Преди да постигнем договор, който да бъде показан на обществеността, няма да взимаме решения. Накрая ще реши председателството на партията“, заяви политикът.
Елми Азири пък посочи, че „Алианса на албанците“ е внесъл 6 поправки, за да се затворят етническите въпроси в Македония.
„Ние, като партия, използваме нашето законно право да предлагаме поправки. Имаме шест предложения за конституционния процес и за три от тях се договорихме с премиера Заев. Единият се отнася до конституционния закон за границата на Република Македония с Косово. Второто е за диаспората и договорът, който вчера (вторник) постигнаха Зиядин Села и премиера Заев, който се отнася до Преамбюла и премахването на изречението, което гласи ‚Гражданите, които живеят в границите на Република Северна Македония‘. Много историци не веднъж са писали в книгите, че албанците са пришълци, или са дошли през този век и т.н.... С това ние утвърждаваме в Конституцията, че албанците са автохтонен народ в Македония, а не временен народ“, заяви Азири.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): В четвъртък продължава заседанието за конституционните промени, Заев все още няма квалифицирано мнозинство

„МКД“ (Македония): В четвъртък продължава заседанието за конституционните промени, Заев все още няма квалифицирано мнозинство

10 Януари 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието на македонския парламент, на което трябва да се приемат конституционните промени, като последна фаза от прилагането на Преспанския договор между Гърция и Македония за името на последната, продължава в четвъртък от 13 часа (14 часа българско време), а според премиера Зоран Заев все още не е осигурено нужното квалифицирано мнозинство от 80 депутати, предава скопското електронно издание „МКД“.
След като министър-председателят постигна договорка със Зиядин Села и неговата партия „Алианса на албанците“, остава да се осигурят гласовете на опозиционното крило на БЕСА, оглавявано от Билал Касами, който снощи в телевизионен ефир подчерта, че ако условията му не бъдат изпълнени, няма да гласува за конституционните промени. Условията на БЕСА, както заяви лидерът на фракцията, са в документите албанците да не бъдат записвани като македонци в графата за гражданство и Конституцията да не защитава само македонската диаспора, а диаспората на Македония.
Председателят на парламента Талат Джафери вчера вечерта прекрати заседанието, след като Заев обясни какво представляват конституционните промени, за да може, както посочи той, депутатите да получат текста от експозето на министър-председателя.
Пред народните представители Заев посочи, че Преспанския договор гарантира „македонската идентичност и език“ „македонец“, както и че „Гърция веднъж завинаги признава нашето право на самоопределение“. Той благодари на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) и коалицията – ДСИ (Демократичния съюз за интеграция), ДПА (Демократическата партия на албанците), БЕСА (крилото на Африм Гаши) и осемте отцепници от ВМРО-ДПМНЕ, които, според него, са конструктивна опозиция за разлика от останалите, както и на депутата Панчо Минов (от ГРОМ, коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ) за предложенията, които са вградени в измененията на Основния закон, както и на БЕСА на Касами и Зиядин Села от „Алианса на албанците“.
На продължението на заседанието в четвъртък депутатите трябва да утвърдят предложенията за поправките, за което е нужно обикновено мнозинство (61 гласа), за разлика от приемането и утвърждаването на самите конституционни поправки, за което е необходимо квалифицирано мнозинство (80 гласа), след което идва конституционният закон за прилагане на конституционните изменения, за който също е нужно квалифицирано мнозинство.
Преди началото на пленарната сесия в сряда, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски потвърди, че народните представители от фракцията няма да участват в заседанието, защото не искат да придават легитимност на процеса по промяна на Конституцията, след което, заедно с част от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и други съпартийци, се включи в протеста пред сградата на парламента в Скопие, организиран от „Македония блокира“ и „Твърдокорени“. Независимо от призивите и исканията на демонстрантите да се обърне пред тях, Мицковски не го направи, с което си навлече освирквания и псувни.
Протестът в сряда трябваше да продължи до полунощ, но завърши веднага, след като председателят на парламента Джафери прекрати заседанието и го насрочи за четвъртък. След това организаторите обявиха нова демонстрация за следващия ден от 12 часа (13 часа българско време).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Любчо Георгиевски искал да реши спора за името през 2002 година

„Вечер“ (Македония): Любчо Георгиевски искал да реши спора за името през 2002 година

10 Януари 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Виждам, че Владко Гьорчев ще се кандидатира за президент, виждам го според кампанията в Македония, виждам, че се провежда такава кампания. Хубаво е новият държавен глава да има по-широк кръгозор, за да се сети, че е имало друг вид отношения“, заяви в сряда вечерта в телевизионен ефир бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски в рамките на коментара си за последната фаза от процеса по промяна на Конституцията на страната, която започна в македонския парламент, пише електронното издание на вестник „Вечер“.
Като припомни, че Владко Гьорчев и Антонио Милошовски са били в политиката и преди 20 години, Георгиевски посочи:
„Добре е новият президент да има по-широк кръгозор, да се сети, че е имало различен тип отношения. Хубаво е да си спомни, че имаше едно такова ВМРО в Македония, за което държавните интереси бяха над партийните. И той беше активен в политиката още преди 20 години, когато казах, че е време да се реши спорът за името. И тогава дадох едно добро обяснение на ЦК, след кризата, която ни се случи с УЧК (АОК – „Армията за освобождение на Косово“) през 2001 година и цялата международна общност – падаме от власт. Щом падаме, нека поне затворим този проблем около името с Гърция. Тогава СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) бяха късогледи, вместо да кажат: „айде, давайте“, както сега трябва да направи ВМРО и вината да бъде наша, те тогава наскачаха: „не, не може, как така...“, е, сега дойде време да го решат те. Също така, това е проблем, който трябва да се реши веднъж завинаги и сега дойде моментът“.
Бившият премиер обясни, че няма информация за кандидатурата на Гьорчев, а си прави заключението от кампанията на терен, която се води в държавата.
„Да, той направи добър ход в парламента, когато се случиха събитията (от 27 април 2017 година) и се разграничи от другите депутати, това е похвално действие. Не го рекламирам, но искам да кажа, че новият държавен глава също ще има задължения“, заяви Георгиевски.
„Сърджан Керим имаше едно легендарно изявление в последната президентска надпревара: ‚Ако ме подкрепят от СДСМ и ВМРО ще се кандидатирам‘. Ако ме подкрепят СДСМ, ВМРО и ДСИ (Демократичния съюз за интеграция), най-вероятно ще се замисля. На мен сегашната ми позиция да проблясвам от време на време е най-добра, имам собствени бизнеси в Македония“, завърши бившият премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алианса на албанците“: ДСИ казва на дипломати, че сме черна ръка на Кремъл в Македония, гласуваме промените в петък

„Алианса на албанците“: ДСИ казва на дипломати, че сме черна ръка на Кремъл в Македония, гласуваме промените в петък

10 Януари 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заместник-председателят на „Алианса на албанците“ Елми Азири заяви по време на дебат в македонска телевизия в сряда вечерта, че управляващият „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) клевети партията на Зиядин Села пред дипломати, че е черна ръка на Русия в Македония, предава скопското електронно издание „Либертас“.
Политикът „твърди отговорно“, че това е истина и подчерта, че Алианса вижда бъдещето на Македония в ЕС и НАТО, а освен това изрази увереност, че до петък промените в Конституцията, произтичащи от Преспанския договор, ще бъдат гласувани в парламента, което е условието за влизане на Скопие в Алианса и получаване на дата за започване на преговори с ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обмисля отпор и протести срещу конституционните промени

„21 ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обмисля отпор и протести срещу конституционните промени

9 Януари 2019 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ обмисля отпор и протести срещу конституционните промени, съобщава скопския телевизионен канал 21 TB.
По криминален начин, чрез съдебната власт и прокуратурата, Зоран Заев изнудва депутатите да гласуват за конституционни промени и следователно да променят конституционното им име, въпреки че референдумът не получи легитимност за това от гражданите, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, като казва, че неговата партия и коалицията "За по-добра Македония" няма да участват в това, както той го нарече, криминално дело. Според Мицковски в историята ще остане написано, че името не го променят гражданите, а 80 депутати, осигурени с изнудване и заплахи.
„До промяната на Конституцията, за да се промени конституционното име, се стига не чрез демократични средства, а чрез акт на насилие срещу процедурите, изнудване и заплахи срещу депутати и техните близки. ВМРО-ДПМНЕ и Коалицията "За по-добра Македония" няма да участват в този процес и на днешното заседание няма да дадем, като политическа партия, легитимност за промяна на конституцията, защото такива промени нямат легитимност от гражданите ”, каза Християн Мицковски.
Съпротивата и протестите са възможност за ВМРО-ДПМНЕ да се противопостави на правителството в процеса на конституционни промени и промяна на името, казва Мицковски. След като приключи пресконференцията пред парламента, той и неговите членове на партията се присъединиха към демонстрантите пред законодателната власт. Този им ход беше приветстван от протестиращите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Гърция повече не оспорва правото ни на самоопределение

Зоран Заев: Гърция повече не оспорва правото ни на самоопределение

9 Януари 2019 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония се обърна към депутатите от парламента на страната на заседанието, в рамките на което трябва да бъдат окончателно приети конституционните промени, произтичащи от договора за името между Атина и Скопие, пише македонският „Фокус“.
„Имаме ясно и недвусмислено потвърждение на македонската идентичност. Гърция повече не оспорва правото ни на самоопределение. Македонският език ще се използва навсякъде, във всички институции, в Европейския съюз, в НАТО. Уважаеми народни представители, на никой нищо не сме подарили. Процесът по промяна на Конституцията трябва да завърши с изменение на Основния закон с квалифицирано мнозинство. Призовавам ви да преодолеем манипулациите. Целият демократичен свят заяви, че този договор е стъпка, която не произтича от миналото и ни отваря вратите към бъдещето. Резултатът от тази сесия ни дава увереност, че през юни ще отворим първите глави, които ще затворим през 2020 година. Защото патриотизъм е когато строиш път за бъдещите поколения. Уважаеми депутати, вашето позитивно решение ще ни отведе в НАТО. Да се издигнем над нашите разделения“, заяви Заев.
Той благодари индивидуално на всички участници в процеса, включително на партиите на Зиядин Села (Алианса на албанците) и Билал Касами (опозиционното крило на движение БЕСА), както и на осемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ. Премиерът добави, че се надява депутатите на Касами да подкрепят конституционните промени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Полицията задържа четирима демонстранти пред македонския парламент

„Макфакс“ (Македония): Полицията задържа четирима демонстранти пред македонския парламент

9 Януари 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. След завършването на заседанието за промените в Конституцията на Македония, скопската полиция е арестувала четирима протестиращи срещу промяната на името на страната, които предполагаемо са се опитали да прескочат оградата и да се втурнат към парламента, предава македонската агенция „Макфакс“.
След края на протеста един от организаторите Драган Угриновски заяви, че за демонстрантите митингът е бил успешен, тъй като те не са позволили на депутатите да гласуват конституционните изменения.
„Това е успешен ден за Македония, не им позволихме да гласуват онова, което искаха да гласуват. И понеже не осъществиха намеренията си, искаха да ни провокират с полицията“, заяви Угриновски.
От „Македония блокира“ насрочиха нов протест срещу промените в Основния закон за четвъртък. Те ще започнат в 12 часа (13 часа българско време). Към демонстрацията пред парламента в Скопие по-рано се включи и председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заедно с депутати от партията.
Заседанието за конституционните промени продължава в четвъртък от 13 часа (14 часа българско време), когато ще започнат дебатите за внесените предложения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Депутатите от БЕСА не влязоха в зала, заседанието за конституционните промени продължава в четвъртък

„Макфакс“ (Македония): Депутатите от БЕСА не влязоха в зала, заседанието за конституционните промени продължава в четвъртък

9 Януари 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, както и депутатите от опозиционното крило на движение БЕСА, оглавявано от Билал Касами, не влязоха в залата на македонския парламент за продължението на заседанието в сряда, в дневния ред на което е окончателното утвърждаване на промените в Конституцията на страната, произтичащи от договора за името между Атина и Скопие. Пленарната сесия ще продължи в четвъртък, съобщава македонската агенция „Макфакс“.
Премиерът Зоран Заев призова депутатите да се издигнат над разделението и да видят как знамето на Македония се вее в Брюксел, а освен това повтори аргументите, че с конституционните промени се гарантират „македонският език и идентичност“.
„Вашият глас е за пълноправно членство, а всеки глас „против“ е за изолация и неизвестност. Светът гледа и очаква държавническа отговорност независимо от партийната принадлежност. Имаме инклузивен процес във всички фази на конституционните промени. Да благодарим на СДСМ и коалицията , ДСИ (Демократичния съюз за интеграция), ДПА (Демократическата партия на албанците), БЕСА и осемте независими депутати от ВМРО-ДПМНЕ“, заяви Заев и добави, че те са конструктивна опозиция, за разлика от останалите от ВМРО-ДПМНЕ, а освен това благодари на Панчо Минов (от ГРОМ, коалиционен партньор на ВМРО) за приноса му в предложенията, включени в конституционните поправки, както и на БЕСА на Билал Касами и „Алианса на албанците“.
По-рано в сряда председателят на опозиционната партия Християн Мицковски на пресконференция зад парламента заяви, че фракцията няма да даде легитимност на процеса по промяна на Основния закон и ще използва своето право на демократичен протест, след което той и негови съпартийци се включиха в протеста на „Македония блокира“ пред сградата на народното събрание.
Заседанието за конституционните промени продължава в четвъртък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): В македонския парламент присъстват 97 депутати, потвърдиха мандата на народния представител Рубин Земон

„Канал 5“ (Македония): В македонския парламент присъстват 97 депутати, потвърдиха мандата на народния представител Рубин Земон

9 Януари 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. От присъстващите 97 депутати в залата на македонския парламент, „за“ потвърждаване на мандата на Рубин Земон гласуваха 78 народни представители, с което докладът и предложението на Комисията за мандатно-имунитетни въпроси бяха приети, съобщава скопският телевизионен "Канал 5".
Рубин Земон идва на мястото на досегашния координатор на депутатската група на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) Томислав Тунтев, който бе назначен за генерален директор на Агенцията за гражданска и въздушна навигация.
На заседанието си в сряда парламентът прие и предложението за изменение на Решението за изпращане на военнослужещи от Армията на Република Македония да участват в операцията „Решителна поддръжка“ в Афганистан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Талат Джафери откри парламентарното заседание за конституционните промени

„Плюс инфо“ (Македония): Талат Джафери откри парламентарното заседание за конституционните промени

9 Януари 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери откри парламентарното заседание за финализиране на процеса по промяна на Конституцията, в съответствие с изискванията на договора за името между Атина и Скопие, съобщава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
С началото на пленарната сесия започва и третата фаза от процеса по промяна на Основния закон на страната. ВМРО-ДПМНЕ не присъстват на заседанието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Правителствени източници твърдят, че мнозинство има и гласуването ще е в петък

„МКД“ (Македония): Правителствени източници твърдят, че мнозинство има и гласуването ще е в петък

9 Януари 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Непосредствено преди започването на заседанието на македонския парламент в сряда, в дневния ред на което е последната фаза от процеса по промяна на Конституцията, от управляващото мнозинство неофициално са заявили пред скопското електронно издание „МКД“, че са осигурили квалифицирано мнозинство.
Броят на депутатите, които ще гласуват за конституционните промени, произтичащи от договора за името между Атина и Скопие, според събеседниците на медията, ще бъде същият, както при гласуването за отваряне на процеса – 80, или с един двама народни представители повече. Същите източници твърдят, че в полза на промените ще гласува и депутатът на ГРОМ Панчо Минов, а не се изключва да се включи и още някой.
Мнозинството е осигурено, защото премиерът Зоран Заев се е разбрал със Зиядин Села от „Алианса на албанците“ и е много близо до съгласие с опозиционното крило на движението БЕСА, оглавявано от Билал Касами.
От парламентарното мнозинство са заявили, че гласуването може да е още в петък, независимо, че по-рано се знаеше, че то ще е на 15 януари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Преговорите за осигуряване на мнозинство в Македония продължават

„Телма“ (Македония): Преговорите за осигуряване на мнозинство в Македония продължават

9 Януари 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все още няма твърда договорка за осигуряване на нужното квалифицирано мнозинство в македонския парламент за окончателно приемане на конституционните промени, произтичащи от договора за името между Атина и Скопие, информираха от опозиционното крило на Движение БЕСА, оглавявано от Билал Касами, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Преговорите са зациклили около искането на албанската партия да се премахне определението „македонско гражданство“ от Конституцията и вместо него там да пише „граждани на Северна Македония“, обяснява медията.
Работните групи на правителството и представители на БЕСА са в постоянен контакт и не е ясно дали те ще се разберат до началото на пленарното заседание, отбелязва „Телма“.
Телевизионният канал припомня, че от групата на осемте отцепници от ВМРО-ДПМНЕ са предупредили, че всякакви отстъпки по отношение на гражданството ще ги принудят да не дадат подкрепата си за конституционните промени, защото именно това, според тях, е придобивката на Македония от Преспанския договор.
По-рано ВМРО-ДПМНЕ обяви, че няма да участва в дебата, нито да присъства на заседанието на парламента, което трябваше да започне в 17 часа българско време.
СДСМ изразиха оптимизъм, че опозиционната партия няма да успее да попречи на членството в НАТО и ЕС и е сигурно, че конституционните промени имат подкрепата на 80 народни представители.
И Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) изрази убеждение, че третата, финална фаза на процеса по изменение на Конституцията ще получи нужното мнозинство от две трети от депутатите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бивш висш функционер на ВМРО-ДПМНЕ: Мицковски протестира, за да си осигури алиби пред членската маса

Бивш висш функционер на ВМРО-ДПМНЕ: Мицковски протестира, за да си осигури алиби пред членската маса

9 Януари 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият висш функционер на ВМРО-ДПМНЕ Филип Петровски заяви, че лидерът на партията Християн Мицковски не протестира искрено срещу промените в Конституцията, произтичащи от договора за името между Скопие и Атина. Според него, лидерът на опозицията се е включил в демонстрациите пред парламента в сряда, само за да си създаде алиби пред членската маса, а иначе, както казва Петровски, той има намерение да премълчи измененията на Основния закон, пише македонският „Фокус“.
„Мисля, че това, което направи Мицковски е само алиби. Нямаше да има място за маневри, ако не беше излязъл на протеста, който организирахме ние. В противен случай щеше да се стигне до ситуация, която потвърждава това, което говореше Хан – че няма да пречи на процеса, докато не бъде приета промяната на Конституцията. До днес те не са предприели никакви действия, а сега само си правят алиби пред членската маса, която е дълбоко разочарована“, заяви Петровски.
Той посочи, че само малка част от привържениците на ВМРО-ДПМНЕ са придружили Мицковски на протеста и конкретно, че с него са били само стотина души, назначени в щаба на партията. Че членовете на опозиционната партия са разочаровани, както отбелязва Петровски, показва фактът, че само 5% от тях са афишираляи членството си в партията.
„Разпадането доведе до паника. Разделението е сигурно, само клиентелистите останаха верни на Мицковски“, смята той.
Петровски очаква конституционните промени да бъдат гласувани в сряда, предвид това, че опозицията няма да участва в заседанието и дебатите ще бъдат по-кратки от очакваното. Ако това се случи, казва той, движението „Македония блокира“ няма да признае измененията и в бъдеще ще иска отмяна на това решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CivilMedia (Македония): Освиркаха Християн Мицковски на протеста срещу договора за името пред парламента

CivilMedia (Македония): Освиркаха Християн Мицковски на протеста срещу договора за името пред парламента

9 Януари 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се присъедини към протеста на „Македония блокира“ и „Твърдокорени“ пред парламента на Македония срещу договора за името между Скопие и Атина и бе освиркан от демонстрантите, след като отказа да изнесе реч пред тях, предава скопското електронно издание CivilMedia.
Както съобщава медията, гражданите на няколко пъти са призовавали лидера на опозицията да се качи на сцената и да говори и да не се дели от хората, но той въпреки това не е пожелал да го направи.
„Ако не се срамувате от тази импровизирана трибуна, можете да дойдете тук и да направите изявление“, са призовавали гражданите Мицковски, но той не е приел поканата им и е останал до оградата, в близост до полицията, както отбелязва изданието.
Охраната на председателя на ВМРО-ДПМНЕ е казала на протестиращите, че не е достатъчно безопасно Мицковски да излезе на трибуната и да говори, което е разочаровало гражданите и те са го освиркали.
„Ако тази трибуна и този протест не са безопасни, защо тогава е дошъл тук“, е заявил един от демонстрантите от сцената.
По-рано Християн Мицковски направи изявление пред медиите, зад парламента, където заяви, че до промяната на Конституцията се е стигнало не чрез демократични средства, а чрез насилие и изнудване и заплахи към депутатите.
„ВМРО-ДПМНЕ и Коалиция за по-добра Македония няма да участват в този процес и на днешното заседание и ние, като политическа партия, няма да дадем легитимност на промяната на Конституцията, защото такива промени нямат легитимност от гражданите“, заяви опозиционният лидер.
Генералният секретар на СДСМ Александър Кирацовски заяви в сряда на пресконференция, че е убеден, че протестите са съгласувани с „антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ и някои вътрешни и външни сили, който отчаяно искат да попречат на интеграцията на Македония в НАТО и Европейския съюз“.
Протестът е започнал в 12 (13 часа българско време) часа пред парламента, а заседанието на народното събрание е отложено за 16 (17 часа).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Християн Мицковски призова за „мирни протести“ срещу „насилствената“ промяна на Конституцията на Македония

„Плюс Инфо“ (Македония): Християн Мицковски призова за „мирни протести“ срещу „насилствената“ промяна на Конституцията на Македония

9 Януари 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски се присъедини към демонстрантите пред парламента в Скопие и ги призова за „мирни протести“ срещу определените от него като „насилствени“ промени в Конституцията на Македония, включващи промяна на името на страната, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Северна Македония е на (Зоран) Заев и неговите съдружници, а Република Македония е моята родина и на гражданите, които гласуваха за нея през 1991 г.“, подчерта Мицковски, който още веднъж увери, че ВМРО - ДПМНЕ няма да участва в парламентарната сесия и няма да даде легитимност на онова, което той определи като „насилствената промяна на Конституцията чрез пазарене и драконовски наказания“.
Мицковски допълни, че партията е твърдо убедена, че конституционните промени засягат идентичността.
„Днес е последният акт на срамния процес, към който Република Македония е подтиквана от премиера Зоран Заев и управляващото мнозинство. До промяната на Конституцията с цел промяна на конституционното се стига не чрез демократични средства, а чрез акт на насилие срещу процедурите, изнудване и заплахи за депутатите и техните близки. ВМРО-ДПМНЕ и коалиция „За по-добра Македония" няма да участват в този процес, а на днешното заседание няма да дадем като политическа партия легитимност за промяната на Конституцията, защото такива промени нямат легитимност от гражданите. Твърдо сме убедени, че те са вредни и оставят траен отпечатък върху македонското национално достойнство, както и че променят идентичността, преди всичко институционалната“, подчерта Мицковски.
Според лидера на ВМРО - ДПМНЕ става въпрос за процес на изменение на Основния закон чрез промяната на конституционното име, реализирана чрез „пазарене, драконовско изнудване, а за целта има масово злоупотреба в Прокуратурата и в съдебната система".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Християн Мицковски се присъедини към демонстрантите пред Събранието, в ход е изявлението му

„ТВ 21“ (Македония): Християн Мицковски се присъедини към демонстрантите пред Събранието, в ход е изявлението му

9 Януари 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски се присъедини към протестиращите пред парламента в Скопие срещу промените в Конституцията, предава скопската „ТВ 21“, като уточнява, че към настоящия момент изявлението му е в ход.
Въпреки ниските температури пред сградата на парламента се събраха протестиращи срещу промените в Конституцията на страната, произтичащи от договора с Гърция за името. Демонстрантите блокираха движението в района на Събранието – на едно от платната са протестиращите, а на другото – полицейският кордон.
Сдружението „Македония блокира“ призова гражданите да се включат в протеста, независимо от политическа или каквато и да е принадлежност, тъй като – съгласно думите им, че това не е битка за отделни личности, лидери или за власт, а за защита на свещеното име, идентичност, история и традиция на македонския народ. „Антимакедонските политици достигнаха върха, или ще позволим на марионетното правителство в Скопие да унищожи всичко, което е македонско или Македония. Целта на всенародния протест е една, а именно – разпускане на парламента и избори без Зоран Заев като премиер“, се казва в съобщението на сдружението.
Те помолиха техни представители да влязат в парламента, за да разговарят с депутатите и да изложат своите възгледи срещу промяната на конституционното име на югозападната ни съседка, като същевременно изпратиха свой представител и при държавния глава Георги Иванов.
Междувременно председателят на Събранието в Скопие Талат Джафери отложи за 16:00 часа местно време (17:00 часа българско време) заседанието за конституционните промени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): От „Македония блокира“ поискаха да влязат в парламента и да говорят с депутатите, техен член е при Георги Иванов

„Фокус“ (Македония): От „Македония блокира“ поискаха да влязат в парламента и да говорят с депутатите, техен член е при Георги Иванов

9 Януари 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. От движението „Македония блокира“, което организира протест пред сградата на Събранието, помолиха техни представители да влязат в парламента, за да разговарят с депутатите и да изложат своите възгледи срещу промяната на конституционното име на югозападната ни съседка, съобщава електронното издание на скопския „Фокус“.
Те очакват отговор охраната на законодателния орган в Скопие дали ще бъде разрешено трима или четирима протестиращи да се срещнат с народни представители.
„Започна денят „Д“.Това е първата фаза. Ако тя мине, ще има и втора фаза. Това марионетно правителство не иска да уважава хората. Трябва ли да позволим на тази сбирщина да заличи всичко, което е македонско? Терористи, педе**** седят вътре. Решени сме да останем на своето“, категоричен бе председателят на „Единствена Македония“ Янко Бачев. Той допълни, че член на „Македония блокира“ разговаря с държавния глава Георги Иванов.
Междувременно председателят на Събранието в Скопие Талат Джафери отложи за 16:00 часа местно време (17:00 часа българско време) заседанието за конституционните промени.
Въпреки ниските температури пред сградата на парламента се събират протестиращи срещу промените в Конституцията на страната, произтичащи от договора с Гърция за името, съобщи по-рано македонският „Фокус“.
От публикуваните снимки става ясно, че демонстрантите са блокирали движението в района на Събранието – на едно от платната са протестиращите, а на другото – полицейският кордон. Към настоящия момент се привеждат данни за около стотина участници в акцията на сдружението „Македония блокира“.
Сдружението призова гражданите да се включат в протеста, независимо от политическа или каквато и да е принадлежност, тъй като – съгласно думите им, че това не е битка за отделни личности, лидери или за власт, а за защита на свещеното име, идентичност, история и традиция на македонския народ.
„Антимакедонските политици достигнаха върха, или ще позволим на марионетното правителство в Скопие да унищожи всичко, което е македонско или Македония. Целта на всенародния протест е една, а именно – разпускане на парламента и избори без Зоран Заев като премиер“, се казва в съобщението на сдружението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Протестът срещу конституционните промени – демонстранти блокираха улицата пред парламента

„Фокус“ (Македония): Протестът срещу конституционните промени – демонстранти блокираха улицата пред парламента

9 Януари 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Въпреки ниските температури пред сградата на македонския парламент се събират протестиращи срещу промените в Конституцията на страната, произтичащи от договора с Гърция за името, съобщава електронното издание на скопския „Фокус“.
От публикуваните снимки става ясно, че демонстрантите са блокирали движението в района на Събранието – на едно от платната са протестиращите, а на другото – полицейският кордон. Към настоящия момент се привеждат данни за около стотина участници в акцията на сдружението „Македония блокира“.
Сдружението призова гражданите да се включат в протеста, независимо от политическа или каквато и да е принадлежност, тъй като – съгласно думите им, че това не е битка за отделни личности, лидери или за власт, а за защита на свещеното име, идентичност, история и традиция на македонския народ.
„Антимакедонските политици достигнаха върха, или ще позволим на марионетното правителство в Скопие да унищожи всичко, което е македонско или Македония. Целта на всенародния протест е една, а именно – разпускане на парламента и избори без Зоран Заев като премиер“, се казва в съобщението на сдружението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Заседанието за конституционните промени е отложено за 17:00 часа

„Алсат-М“ (Македония): Заседанието за конституционните промени е отложено за 17:00 часа

9 Януари 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Събранието в Скопие Талат Джафери отложи за 16:00 часа местно време (17:00 часа българско време) заседанието за конституционните промени, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Джафери констатира оставката на депутата и координатор на парламентарната група на СДСМ Томислав Тунтев, който трябва да поеме поста директор на Агенцията за гражданска авиация. На негово място като депутат в Събранието влиза Рубин Земон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Назначиха нов координатор на СДСМ

„Макфакс“ (Македония): Назначиха нов координатор на СДСМ

9 Януари 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Йован Митревски ще заеме поста на координатор на парламентарната група на СДСМ, след като Томислав Тунтев подаде оставка, предава македонската информационна агенция „Макфакс“ .
До този момент Митревски бе заместник-координатор заедно с депутата Соня Мираковска.
Очаква се в рамките на заседанието на парламента председателят Талат Джафери да обяви оставката на Тунтев. На негово място като депутат в Събранието влиза Рубин Земон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да участва в работата на парламента, но не изключва да има още „предатели“ в редиците си

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да участва в работата на парламента, но не изключва да има още „предатели“ в редиците си

9 Януари 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не е променила позицията си и няма да участва в работата на Събранието, където започва последната фаза от процеса за промени в Конституцията на Македония, необходими за ратифициране на договора името с Гърция. От партията очакват този път нейните депутати да не гласуват за Преспанския договор, но във всеки случай предупреждават, че ако има „предатели“, те ще бъдат незабавно изключени, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Според партията правителството на премиера Зоран Заев продължава да оказва натиск и да изнудва на членовете си, за да бъде си гарантира необходимото квалифицирано мнозинство в парламента.
"Депутатите следват решенията от Конгреса и партийната програма, на практика спазват решенията на Изпълнителния и на Централния комитет, така че остава единствено да вярваме в тяхната честност", подчертаха от ВМРО-ДПМНЕ.
Пленарната сесия е насрочена за обедните часове на деня, а законът предвижда дебатът да продължи максимум дванадесет дни. Като се има предвид обаче, че опозицията няма да участва, е възможно срокът да бъде скъсен и гласуването да се състои в петък. Това обаче ще зависи най-вече от оценката на правителството в кой момент ще разполага с най-малко 80 гласа „за". Така бе при първото гласуване на 19 октомври, когато сесията, насрочена за сутринта, започна чак във вечерните часове. След това осем депутати от опозицията подкрепиха стартирането на процеса за промени в Конституцията, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Обсъжданията на конституционните промени ще започнат със закъснение заради оставката на координатора на СДСМ

„Алсат-М“ (Македония): Обсъжданията на конституционните промени ще започнат със закъснение заради оставката на координатора на СДСМ

9 Януари 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Преди началото на заседанието за приемане на конституционните промени председателят на парламента в Скопие Талат Джафери ще информира депутатите за оставката на координатора на парламентарната група на управляващия СДСМ Томислав Тунтев. Поради тази причина обсъжданията за изменението на Основния закон ще започнат със закъснение, отбелязва излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Комисията по процедурни и въпрос, свързани с мандата и имунитета ще свика спешно заседание, за да поиска от ДИК да уведоми парламента кой ще заеме мястото на Тунтев. Очаква се мандатът да бъде даден на Рубин Земон. Цялата процедура трябва да бъде финализирана, за да се пристъпи към точката от дневния ред за изменението на Конституцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Сдружението „Македония блокира“ организира протест пред парламента срещу конституционните промени

„Република“ (Македония): Сдружението „Македония блокира“ организира протест пред парламента срещу конституционните промени

9 Януари 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сдружението „Македония блокира“ организира протест пред парламента срещу конституционните промени, съобщава близкото до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Република“, като уточнява, че той трябва да започне в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време).
Сдружението призовава гражданите да се включат в протеста, независимо от политическа или каквато и да е принадлежност, тъй като – съгласно думите им, че това не е битка за отделни личности, лидери или за власт, а за защита на свещеното име, идентичност, история и традиция на македонския народ.
„Антимакедонските политици достигнаха върха, или ще позволим на марионетното правителство в Скопие да унищожи всичко, което е македонско или Македония. Целта на всенародния протест е една, а именно – разпускане на парламента и избори без Зоран Заев като премиер“, се казва в съобщението на сдружението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Започва финалната фаза от процеса за промяна на Конституцията, гласуването ще се проведе в петък

A1 On (Македония): Започва финалната фаза от процеса за промяна на Конституцията, гласуването ще се проведе в петък

9 Януари 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започва финалната фаза на процеса за въвеждане на промени в Конституцията на Македония, произтичащи от Преспанското споразумение с Гърция за новото име на югозападната ни съседка, предава скопската електронна медия A1 On. За одобрението на измененията е необходимо квалифицирано мнозинство или гласовете на 80 депутата от Събранието в Скопие.
След амнистията и частичното изпълнение на изискванията на „Алианс за албанците“ и БЕСА стана ясно, че конституционните промени ще бъдат приети. Гласуването най-вероятно ще се състои в петък, макар Правилникът за дейността на парламента да предвижда три дни за обсъждане на всяка една от представените четири изменения на Основния закон. Поради отсъствието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ заседанието ще приключи в по-кратък срок.
Министър-председателят Зоран Заев прие част от измененията на „Алианс за албанците“ и БЕСА, които бяха условие, за да получи правителството подкрепата им за процеса. Със Закона за амнистията Заев си спечели и подкрепата на осемте независими депутати, отцепили се от ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започва ключов дебат за промяна на македонската конституция

AFP: Започва ключов дебат за промяна на македонската конституция

9 Януари 2019 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонските депутати се събират от сряда, за да гласуват за промяна на името на страната си, за да уредят дългогодишния спор с Гърция и да отворят пътя към членство в НАТО и ЕС, пише AFP.
Но преминаването към "Република Северна Македония" е трудна задача, включваща четири конституционни изменения и подкрепата на две трети от 120-членния парламент.
Коалицията, ръководена от Социалдемократите, сама по себе си не разполага с необходимия брой депутати. Но ако промяната премине, Атина обещава да вдигне ветото си върху опитите на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.
Гърция блокира този път, откакто Македония се отдели от бивша Югославия през 1991 г., тъй като, както се казва, името Македония трябва да се прилага единствено към собствената ѝ северна провинция, припомня агенцията.
За гърците Македония събужда национална гордост като люлка на древната империя на Александър Велики - наследство, което те ревниво пазят.
Въпреки че консултативният референдум в Македония през септември подкрепи промяната на името с 90 процента, критиците отхвърлиха резултатите като невалидни, като се има предвид, че повече от две трети от гласоподавателите не взеха участие.
Зоран Заев, македонският премиер-социалдемократ не разполага с необходимото парламентарно мнозинство за промяната на името, дори и с подкрепата на съюзниците си от етническите албански партии.
Те се нуждаят някои депутати от ВМРО-ДПМНЕ да нарушат партийната си позиция и да ги подкрепят, както това се случи по време на гласуването, стартирало процеса през ноември.
По този повод правителството освободи трима депутати, задържани заради участие в сблъсъците през април 2017 г. в парламента, когато няколко депутати, включително Заев, бяха нападнати.
През декември правителството вдигна залозите, като прие закон за амнистията за тези събития. От 25-те души, които са се възползвали от амнистията досега, четирима са депутати от ВМРО-ДПМНЕ.
Но дори ако Македония одобри промяната на името, тя трябва да бъде гласувана и от гръцкия парламент.
Докато повечето депутати в македонската ВМРО-ДПМНЕ са твърдо против промяната на името, партията бе разтърсена от позицията на някои от членовете им по време гласуването през ноември, които подкрепиха промените в конституцията.
Бившият премиер Груевски напусна Македония през ноември, за да избегне двегодишна присъда за злоупотреба с власт, получавайки убежище в Унгария.
Десният президент на Македония, Георге Иванов, е гласният противник на предложената промяна на името и продължава да говори против промяната, пише агенцията.
Но македонската конституция постановява, че ако мярката бъде приета с мнозинство от две трети, той няма друг избор, освен да подпише в закона.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония):  Зоран Заев е приел да направи промени в Преамбюла на конституцията и на конституционния закон

„Канал 5“ (Македония): Зоран Заев е приел да направи промени в Преамбюла на конституцията и на конституционния закон

8 Януари 2019 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев е приел да направи промени в Преамбюла на конституцията и на конституционния закон, съобщава македонският телевизионен "Канал 5".
От преамбюла на Конституцията "гражданите, живеещи в нейните граници" ще бъдат заличени и ще се чете: "гражданите на Република Македония, македонския народ и част от албанския народ, турския народ, сръбския народ ... и други, което според премиера Заев ще премахне впечатлението, че останалите етнически общности пребивават само временно в страната. Освен това в конституционния закон беше постигнато споразумение като пета съседка на Македония, да бъде упомената Република Косово. Заев и Села още веднъж подчертават, че в изменение 36 относно диаспората ще се подчертае, че "републиката се грижи за диаспората на македонския народ и други общности, живеещи в Македония".
Изискванията на БЕСА и Алианса на албанците албанският език да бъде втори официален език в Македония, според премиера Заев, ще изчака по-добри времена, защото, както каза той, сега е правно невъзможно да се обсъждат такива предложения.
Премиерът е убеден, че ще успее да съгласува позициите и с крилото на БЕСА, водено от Билал Касами, и че техните депутати ще подкрепят последната фаза от приемането на конституционни промени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): БЕСА на Билал Касами не знае дали ще подкрепи конституционните промени

„Телма“ (Македония): БЕСА на Билал Касами не знае дали ще подкрепи конституционните промени

8 Януари 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната фракция на БЕСА не знае дали ще подкрепи конституционните промени. Това ще зависи от начина по който ще се развие дебата в парламента в сряда, заяви депутатът от партията Фадил Зендели, цитиран от скопския телевизионен канал „Телма“.
По неговите думи, правилата на играта са се промени и затова БЕСА е внесла исканията за промяна на конституционните изменения.
„Телма“ уточнява, че партията иска албанският език да стане официален, държавата да бъде мултиетническа, а в документите вместо да пише „гражданство: македонско“, да се казва „гражданин на Северна Македония“.
За изявлението на вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи, който във вторник поиска албанските партии да не поставят пречки пред членството на Македония в НАТО, Зендели каза Османи да отиде в Чаир и да пита албанците дали приемат в частта за гражданството да бъдат именувани като македонци.
„Ако намери някой, който го подкрепя, тогава и ние ще го подкрепим“, добави Зендели.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Буяр Османи: Най-лошата услуга за албанците е да се изпрати послание, че са спирачка за членството в НАТО

Буяр Османи: Най-лошата услуга за албанците е да се изпрати послание, че са спирачка за членството в НАТО

8 Януари 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи във вторник преди заседанието на Работната комисия за европейска интеграция каза, че има усещането, че в процеса на конституционните промени има скрита ръка, която иска да го унищожи, но подчерта, че не би харесал албанските политически партии заради наивността или поради липсата на изпълнителност в такива трудни политически процеси да се възприемат като част от тези скрити намерения, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
В отговор на молба от журналист да коментира исканията на БЕСА и Алианса на албанците във връзка с конституционните промени, Османи подчерта, че албанските политически партии не са част от ези фактори, които искат да спрат процеса, но спомена, че най-лошата услуга, която в момента могат да си направят албанците, е да се даде сигнал, че те са тези, които спират членството на Република Македония в НАТО.
„Няма по-важен етнически интерес на албанците от членството на Македония в НАТО. Това е по-голям и по-екзистенциален интерес за албанците от всеки друг етнически интерес в момента, тъй като това е гаранция, че албанците ще бъдат част от западноевропейското семейство на ценностите, към което те от поколения се стремят да бъдат“, заяви Османи.
Според него, измененията, разбира се, биха могли да бъдат по-добри, като той самият би могъл да направи много по-съществени изменения. Но, вицепремиерът по европейските въпроси подчерта, че целият този процес е продукт на много деликатен и труден компромис, включващ много страни.
„Бяхме включени в изработването на текста на Преспанския договор, бяхме свидетели, че и в течение на самото приемане на конституционните промени една запетайка повече, или една точка по-малко в текста на измененията означаваше един депутат повече, или един народен представител по-малко в парламента. Този процес трябва да завърши с квалифицирано мнозинство, което включва много политически партии от много етнически групи и за да се сглоби текст, който да осигури подкрепата на толкова много депутати, трябваше да се имат предвид интересите на всички страни. Може би, една от грешките в процеса беше, че хората се успокоиха след 19 октомври, след първото гласуване, когато народът сметна, че процесът е завършен. Напротив, процесът ще завърши с последното гласуване“, заяви Османи.
Той предупреди, че дотогава има риск процесът да бъде нарушен и добави, че именно заради това е било безпокойството на лидера на ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) Али Ахмети по отношение на завършването на конституционните промени.
Парламентарната сесия за последната, трета фаза от конституционните промени е насрочена за сряда от 12 часа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще изключва депутати, които гласуват „за“ конституционните промени

„Фактор“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще изключва депутати, които гласуват „за“ конституционните промени

8 Януари 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще продължи да изключва депутати от редовете си, ако те гласуват позитивно на парламентарното заседание за конституционните промени, което започва в сряда и може да продължи 10 дни, предава скопското електронно издание „Фактор“.
Това са обявили източници от партията пред „Експрес“, а същото е казал и зам.-председателят на фракцията Александър Николовски в рамките на скорошното си гостуване на „Алфа ТВ“. От там казват, че от партията няма да бъдат изключени само онези, които гласуват за промените в Конституцията, но и онези, които са ги насърчили да го направят, какъвто по-рано е бил случаят с бившия министър Никола Тодоров, заместник-председателя Митко Янчев и бившия началник на Службата за сигурност и контраразузнаване (УБК) Сашо Миялков.
По-рано премиерът Зоран Заев каза, че не изключва за конституционните промени, произтичащи от Преспанския договор, да гласуват 85, а дори и 90, народни представители.
Централният комитет на ВМРО-ДПМНЕ вече изключи осем свои депутати след гласуването за започване на процеса по промяна на конституцията, когато беше осигурено мнозинство от точно 80 гласа „за“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Скопие: Компромисите с Гърция не бяха лесни, но това е исторически шанс

Посланикът на САЩ в Скопие: Компромисите с Гърция не бяха лесни, но това е исторически шанс

8 Януари 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Американският посланик в Скопие Джес Бейли даде новогодишно интервю пред македонската редакция на The Voice of America, части от което предаде електронното издание на вестник „Независен“.
„Когато мисля за миналата година, в която се случиха много исторически събития, всичко се свежда до смелото лидерство. Гражданите на Македония очевидно искат присъединяване към НАТО и ЕС. Премиерите (на Македония Зоран) Заев и (на Гърция Алексис) Ципрас и техните външни министри работиха по изключително трудни въпроси, за да постигнат споразумението от Преспа, което ще премахне пречките за присъединяване. Те показаха голяма смелост, търпение, решителност и ангажираност за разрешаване на дългогодишния спор. Видяхме и смело лидерство в парламента, когато депутатите гласуваха за започване на процеса на конституционни промени, отклонявайки се от партийните интереси, търсейки по-светло бъдеще за Македония и нейните граждани. И накрая, демократично избраните лидери в Македония трябва да взимат трудни стратегически решения, които Преспанският договор изисква и да определят най-добрия курс за страната. САЩ подкрепят Македония и това, което гражданите и лидерите на Македония ще решат, е най-добрият интерес за страната. Ние знаем, че компромисите в Преспанската сделка не са лесни, но това наистина е историческа възможност за Македония и региона, възможност, която ще доведе до по-сигурно, по-безопасно и по-благополучно бъдеще“, заяви Бейли.
Дипломатическият представител подчертава, че САЩ подкрепя интеграцията на Македония в НАТО, но подчертава, че това е суверенен избор на страната. Той посочва, че конкуренцията и конфликтите между великите сили са се върнали на главната сцена, с лоши актьори, които искат да нарушат и дестабилизират демократичната система.
„За да ги победим, се нуждаем от силни държави, със солидни демократични основи, свободни медии и оживени и отворени пазари. Искрено вярваме, че Македония, напълно интегрирана в НАТО и ЕС, ще бъде силен съюзник в нашия общ просперитет и нашата обща сигурност“, каза американският посланик.
Запитан дали има план Б, ако на гласуването в парламента, споразумението с Гърция не бъде ратифицирано – той отговори отрицателно. Що се отнася до Закона за амнистия, Бейли смята, че това е важно политическо решение, прието чрез прозрачен и демократичен процес.
„Смятаме, че е важно тези, които организираха атаките на 27 април, да бъдат държани отговорни за своите действия. По време на този процес съдебната власт трябва да остане независима от политическото влияние и свободно да взема решения по тези дела въз основа на факти и закони. Както неотдавна заяви държавният прокурор Йовевски, това, което правят съдиите и прокурорите, е да прилагат закона“, заключи Джес Бейли в интервю за VOA.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Ако Зоран Заев приеме исканията на Касами и Села, осемте отцепници от ВМРО-ДПМНЕ ще откажат да гласуват за конституционните промени

„Фактор“ (Македония): Ако Зоран Заев приеме исканията на Касами и Села, осемте отцепници от ВМРО-ДПМНЕ ще откажат да гласуват за конституционните промени

8 Януари 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Един ден разделя македонските депутати от началото на дебатите за конституционните промени. Междувременно, премиерът Зоран Заев се оказа „разпънат“ между две страни, пише скопското електронно издание „Фактор“.
Както посочва медията, осмината депутати, които се отцепиха от ВМРО-ДПМНЕ, за да гласуват „за“ започване на процеса по промяна на конституцията, няма да ги подкрепят на окончателното гласуване, ако министър-председателят реши да се съобрази с исканията на председателите на „Алианса на албанците“ и опозиционното крило на Движение „БЕСА“ Зиядин Села и Билал Касами да няма „македонско“ в документите за гражданство, тъй като това противоречи на гаранциите за утвърждаване на мултиетническия характер на страната. Освен това те искат албанският език да е втори служебен език и да е част от Преамбюла на Основния закон.
Последната фаза от конституционните промени, предвидени с Договора от Преспа, започва в сряда, когато депутатите се завръщат към работните си задължения, отбелязва „Фактор“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„еМагазин“(Македония): В македонския парламент в сряда започва финала на промените на Конституцията: Ще има ли квалифицирано мнозинство?

„еМагазин“(Македония): В македонския парламент в сряда започва финала на промените на Конституцията: Ще има ли квалифицирано мнозинство?

8 Януари 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. На заседание 75, насрочено за сряда в македонския парламент, започва последният дебат за конституционните промени, произтичащи от Договора за името между Скопие и Атина, с който, освен другото, името на западната ни съседка ще стане Северна Македония, пише един от най-големите онлайн ресурси в Македония „еМагазин“.
Остава да се види дали премиерът Зоран Заев ще успее да осигури мнозинство от две трети, което е нужно за финализирането на процеса по промяна на Конституцията.
Движението БЕСА е предложило три промени на Конституцията и една на Конституционния закон, за да се прецизира, че държавата не е моноетническа, както предполага частта „македонско гражданство“.
„Алианса на албанците“ на Зиядин Села иска премахване на „македонско“ от документите за гражданство на албанците в страната, както и въвеждане на албанския език като конституционна категория.
От друга страна, посочва изданието, неофициално се е разбрало, че осемте отцепници от ВМРО-ДПМНЕ няма да гласуват за конституционните промени, ако Заев се съгласи на исканията на БЕСА.
Вероятно, най-късно до 15 януари ще се знае как ще завърши всичко в македонския парламент относно промените на Конституцията, а след това ще остане ратификацията на Преспанския договор в гръцкия парламент, като последно условие, за да влезе той в сила.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Предложенията на БЕСА за конституционните промени влизат за разглеждане в правителството

„Телма“ (Македония): Предложенията на БЕСА за конституционните промени влизат за разглеждане в правителството

7 Януари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Работни групи на БЕСА и правителството на Зоран Заев се събират на заседание, за да обсъдят предложенията, предложени от партията в рамките на конституционните изменения, предава скопската телевизия „Телма“, като уточнява, че информацията е потвърдена от двете страни.
Предложенията са готови, но трябва да бъдат предадени на правителството, за да бъдат легално дефинирани.
Партията не желае да коментира какво ще бъде развитието, но подчертава, че има две възможности. Първата е правителството да ги приеме и по този начин да постигне съгласие с депутатите на БЕСА, които след това ще гласуват „за“ конституционни промени и ще гарантират квалифицираното мнозинство за вота.
Вторият вариант е да ги отхвърли. В такъв случай партията ще ги внесе на заседание на парламента.
Точният момент на срещата все още не е известен, но работната група на БЕСА ще се състои от депутатА Фадил Зендели и двама заместник-председатели Кастриот Рекшепи и Аджанит Ходжа.
Засега правителството мълчи, но според аналираторите се очаква постигането на разумен компромис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрис Цанакопулос: В гръцкия парламент има мнозинство за Преспанското споразумение

Димитрис Цанакопулос: В гръцкия парламент има мнозинство за Преспанското споразумение

6 Януари 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Министърът без портфейл и говорител на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос увери, че в гръцкия парламент има мнозинство за ратифицирането на Преспанското споразумение, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Винаги съм мислил, че споразумението от Преспа, по един балансиран, справедлив и полезен начин, решава въпроси, които са предизвикали съмнения и разделение между нашата страна и БЮРМ, подчерта Цанакопулос в интервю за гръцката информационна агенция ANA-MPA, цитирано от македонската телевизия. Съгласно думите му, представените конституционни промени, както и последните изявления на македонския премиер потвърждават това становище, като същевременно разрушават аргументите на опозиционната „Нова демокрация“.
Цанакопулос подчерта, че ратифицирането на Договора от Преспа е в интересите на Гърция и на по-широкия регион, и изрази убеждението, че ще има мнозинство в гръцкия парламент.
„Въз основа на изразените възгледи по този въпрос е ясно, че споразумението от Преспа събира абсолютно мнозинство от общия брой на депутатите. Сигурен съм, че прогресивните политически сили и прогресивните депутати, независимо от различията, които могат да имат с правителствената политика, няма да пропуснат тази историческа възможност“, подчерта гръцкият политик, добавяйки, че приоритетът трябва да бъдат интересите на страната, а не предизборната тактика или партийни стремежи.
Запитан дали „Нова демокрация“ може да гласува по протокола за влизането на Македония в НАТО, говорител на гръцкото правителство и министър без портфейл казва, че „това ще зависи от обхвата на лицемерието на (Кириакос) Мицотакис".
Що се отнася до това дали евентуалното оттегляне на „Независими гърци“ може да доведе до предсрочни парламентарни избори в страната, Цанакопулос обясни, че правителството ще сложи край на мандата си, защото „предстоят големи политически и институционални предизвикателства".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос поднови атаките срещу бившия външен министър на Гърция

Kathimerini: Панос Каменос поднови атаките срещу бившия външен министър на Гърция

6 Януари 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос, който е и председател на младшия коалиционен партньор на СИРИЗА – партията „Независими гърци“, поднови атаките срещу бившия си външен министър Никос Коцияс в любимата си медия – социалната мрежа „Туитър“, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
В отговор на журналист, който шеговито му написа, че „революцията изисква война”, Каменос отново нарече Коцияс „вредител“, като нападна словесно него и неговите „верни спътници“.
„Воювам още откакто тръгнах по моя път", бе отговорът на гръцкия министър на отбраната, визирайки времето, когато напусна консервативната „Нова демокрация“, за да основе собствената си популистка партия. „Воювайки срещу интереси, дори мафиотски, няма да умра нито от куршум, нито коленичил, за да бъда екзекутиран от верните спътници на вредителя Коцияс“, написа Каменос в „Туитър“.
Двамата бивши колеги са с влошени отношения, откакто Коцияс подписа договора за новото име на Македония, на което Каменос остро се противопоставя.
Коциас подаде оставка миналия октомври след инцидент между двамата по време на заседание на кабинета, в което Коцияс сподели мнението си, че не е подкрепен от премиера Алексис Ципрас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Заев се опитва да намали гръцките тревоги около споразумението за името

Kathimerini: Заев се опитва да намали гръцките тревоги около споразумението за името

5 Януари 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Докато води интензивни разговори с партийните лидери, за да осигури необходимите парламентарни гласове за ратифициране на оспорваното споразумение за името, Зоран Заев в петък се опита да намали притесненията на Атина около сделката, съобщава гръцкият Kathimerini.

В интервю за гръцкия всекидневник Efimerida ton Syntakton той e казал, че според конституционно допълнение, което ще се гласува тази седмица в парламента, гражданите не трябва да посочват етническата си принадлежност. Премиерът е добавил, че езикът на страната е част от славянското езиково семейство, според стандарта на ООН. Освен това той е изтъкнал също и различието между древногръцкото наследство в региона и историята на неговата собствена страна.

Заев е разкритикувал остро изпълнената с противоречия кампания по изграждане на националната идентичност, която е водил предшественикът му Никола Груевски, включително и издигането на десетки фалшиви антични статуи на древни воини и композиции в кичозен стил. Страната му плати доста скъпо за тази политика, е казал Заев и е добавил, че няма да повтори същите грешки.

Коментарите на Заев са били разчетени от гръцкото правителство, което заяви, че те „пробиват дупка“ в аргументите на основната опозиция в лицето на Нова демокрация, която критикува споразумението, признавайки „македонска“националност и език. Нова демокрация не е отговорила веднага.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Ще отвори ли македонският премиер границите със Сърбия и България?

B92: Ще отвори ли македонският премиер границите със Сърбия и България?

5 Януари 2019 | 07:06 | Агенция "Фокус"
Белград/Скопие. Македонският премиер коментира неотдавнашното изявление на албанския премиер Еди Рама за границите, съобщава белградското радио B92.
По-рано Рама каза, че „освен границата с Косово“ той иска също да отвори границите на Албания с Македония, Черна гора и Гърция.
Заев обяви, че той „ще направи същото, защото от това полза има целият регион“, информира В92, като се позовава на македонския електронен сайт Faktor.mk. Премиерът Заев е заявил също, че според него няма нищо противоречиво в изявлението на Рама за отваряне на границите със съседите, включително и с Македония.

Какво обаче се случва със Сърбия?
В петък сръбската телеграфна агенция ТАНЮГ е попитала Заев: ако той подкрепя предложението на Рама специално за отваряне на границите между Албания, Македония, Черна гора и Гърция, защо не е споменал Сърбия и България също.
Заев е отговорил, че той „е казал всичко, което е имал да каже по тази тема на пресконференцията в четвъртък."

Когато от ТАНЮГ са настояли да обясни своята позиция по въпроса, македонският премиер е казал, че „ като следваме модела на ЕС, ние като държави-кандидатки трябва да създаваме условия за институционална пълнота и взаимно доверие."

Движейки се към европейската интеграция, ние очакваме, че няма да има граници между страните от региона, е казал премиерът на Македония.

"Един пример е онова, което има на границата със Сърбия при КПП-Табановце – магазин от типа 'one-stop-shop', създаден с подкрепата на Световната банка, който може да служи като модел в бъдеще и с Албания, но също и с останалите държави“, е пояснил Заев.
Това, по неговите думи, помага за сътрудничеството и доверието между митническите институции, но също и за търговците на стоки, капитали и услуги, които да се оформят по модела на страните от Европейския съюз.
Заев „вярва, че държавите от региона бързо ще постигнат стандартите, които имат всички модерни западноевропейски страни, където границите са отворени за всички граждани. "

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Македония и Гърция и техните граждани могат да бъдат искрени приятели

Зоран Заев: Македония и Гърция и техните граждани могат да бъдат искрени приятели

4 Януари 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Македония и Гърция и техните граждани могат да бъдат искрени приятели, заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за гръцкия вестник Efimerida.
Македоският премиер говори в интервюто за искреното приятелство между двете страни и двата народа, ползите от Договора от Преспа, процесите в македонския и гръцкия парламент, членството в НАТО, както и за Нобеловата награда за мир.
В едно изчерпателно и подробно тристранично интервю премиерът казва, че Договорът от Преспа не може да се промени в бъдеще и изразява надежда, че решението между Македония и Гърция ще получи зелена светлина от депутатите в двете страни, но не крие загрижеността си.
„Да, притеснен съм, защото съм загрижен за ситуацията в нашия парламент, защото в крайна сметка депутатите гласуват,“ заявава Заев
За предстоящите процеси в гръцкия парламент, единият за ратификация на Договора, а другият за ратифициране на протокола за членство в НАТО той казва:
"Аз и моят добър приятел Алексис взехме решения и поехме целия политически риск, защото вярваме, че това е правилното решение за бъдещето на нашите страни", каза Заев, добавяйки, че според официалната статистика търговията между двете страни е нараснала с 18,7 %.
Що се отнася до процеса в Македония, той казва, че в момента той не знае колко депутати ще гласуват "за", но смята, че ще бъдат над 80. Той обяснява, че процесът на внасяне на изменения в конституционните изменения е в ход.
"Разбира се, процесът се провежда в консултация с гръцкото правителство, защото е важно да бъде в духа на Преспанския договор, с единствената цел да укрепим нашето приятелство, казва Заев.
Премиерът, чрез гръцкия вестник, изпраща съобщение до гръцките граждани, че всички решения, които се вземат от македонските институции са окончателни.
„Процесът в нашите страни е необратим. Никой не може да промени Договора от Преспа. Преди всичко това е въпрос на закон и също е конституционна промяна. Променяме конституцията си, защото вярваме в едно по-добро бъдеще за нашите граждани и за целия регион и за да изпратим послание към Европа за европейския облик на Балканите. Всъщност Гърция има право да бъде лидер на страните Балканите, коментира в интервюто македонският премиер.
Запитан за руската реакция, македонският премиер казва, че Македония е малка, но приятелска страна, която иска да укрепи отношенията си с Русия, но обяснява, че над 80% от гражданите подкрепят евроатлантическата интеграция. Той смята, че членството в НАТО ще донесе на Балканите гаранции за мир.
Що се отнася до Нобеловата награда за мир, за която той и гръцкият премиер бяха предложени, Заев в интервюто разкрива, че е написал на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че това е голяма чест, а Ципрас е отговорил, че "най-голямата награда за нас е нашето приятелство и по-добро бъдеще за нашите страни и нашите граждани ".
Той казва, че е щастлив, защото има нов приятел и се надява, че в бъдеще с Ципрас ще се срещнат в Скопие или Атина, "винаги с надежда и убеждение, че и двете страни и гражданите могат да бъдат искрени приятели".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Русские Афиньi“: Бившият началник на ГЩ на гръцката армия поиска оставката на Панос Каменос

„Русские Афиньi“: Бившият началник на ГЩ на гръцката армия поиска оставката на Панос Каменос

3 Януари 2019 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият началник на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция (GEETHA) генерал Михаил Костаракос разкритикува министъра на отбраната Панос Камменос, заявявайки, че той е загубил моралното право да ръководи въоръжените сили на страната, предава рускоезичният портал „Русские Афиньi“.
„Мисля, че това е неприемливо, неетично и преди всичко, недостойно за някой, който е злоупотребил с много важната си позиция, и който постоянно заплашва да се откаже от нея, без да взима такова решение", подчерта Костаракос в съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“.
Коментарът му се отнася до отказа на Каменос да подкрепи ратифицирането на Договора в Преспа за промяна на името на Македония на Република Северна Македония.
Каменос, който е и младши коалиционен партньор, многократно е предупреждавал, че неговата партия „Независими гърци“ няма да подкрепи правителството, ако сделката за преименуване на съседната държава бъде внесена за гласуване в гръцкия парламент.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Димитрис Цанакопулос изрази увереност, че парламентът в Атина ще утвърди Преспанското споразумение

Kathimerini: Димитрис Цанакопулос изрази увереност, че парламентът в Атина ще утвърди Преспанското споразумение

2 Януари 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Говорителят на кабинета в Атина Димитрис Цанакопулос изрази увереност, че правителството на СИРИЗА ще гарантира необходимите 151 гласа „за“ утвърждаването на Преспанското споразумение, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
В изявление zа радио "24/7" Цанакопулос заяви, че в случай че младшия партньор на СИРИЗА - партията „Независими гърци" (АНЕЛ), напусне правителството заради възраженията си по сделката, Гърция ще бъде доведена дo правителство на малцинството.
Лидерът на АНЕЛ Панос Каменос многократно предупреди, че партията му ще оттегли подкрепата си за коалицията, ако сделката бъде внесена за гласуване в парламента. Той обаче увери, че ако консервативната опозиционна партия„Нова демокрация“ внесе предложение за гласуване за вот на недоверие, АНЕЛ няма да го подкрепи.
Цанакопулос отбеляза, че очаква сделката за новото име на Македония да получи подкрепата на депутатите от центристката партия „То Потами”.
Очаква се в Македония договорът да бъде ратифициран до 15 януари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DW: Скопие и Атина навлизат във финалната права за Преспанското споразумение

DW: Скопие и Атина навлизат във финалната права за Преспанското споразумение

2 Януари 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. НАТО очаква до 15 февруари в Македония и Гърция да бъдат финализирани всички процедури, свързани с влизането в сила на Преспанското споразумение. Парламентът в Скопие насрочи заседание за 9 януари, подготовката е в ход и в законодателния орган в Атина, подчертават в македонската редакция на Deutsche Welle.
С края на празненствата по случай новата година политическите ангажименти се връщат в дневния ред. Постпразничното внимание е насочено към македонския парламент и сесия номер 75, насрочена за 9 януари, с четири точки от дневния ред: утвърждаване на проектоизмененията в Конституцията, приемането и обнародването им, както и гласуване на закон за тяхното прилагане.Това е последната фаза от конституционните промени, предвидени в споразумението от Преспа, и последното задължение, което трябва да бъде изпълнено за неговото прилагане.

Писмо от Столтенберг

Динамика има и в Атина, където са в очакване македонския парламент да изпълни поетите ангажименти по-рано от планираното. „Възможно е ратификацията на Договора от Преспа да приключи преди датата 15 януари. Гласуването (за промени в конституцията и т.н.) може да се извърши дори в деня на започване на пленарната сесия, като се има предвид обявеното от опозиционното ВМРО-ДПМНЕ блокиране на обсъждането. Ускоряването на стъпките от македонската страна е в пълна координация с ритъма, който НАТО желае ”, пише водещият атински ежедневник Kathimerini, цитиран от медията.
„Има писмо от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, което призовава за приключване на всички процедури в двете столици до 15 февруари 2019 г.", се казва в доклада на вестника, като се добавя, че писмото ускорява и активира процедурите в Атина.
Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос обяви: „Премиерът Ципрас след ще реши кога споразумението от Преспа ще бъде представено за ратификация в гръцкия парламент". Той обясни, че необходимите „парламентарни комбинации за ратифицирането на договора са в ход и че те са интензивни".
Миналата седмица и гръцки дипломатически източници на всекидневника „Елефтерос Типос" изразиха очакване, че Преспанското споразумение между Атина и Скопие ще влезе в процедура по ратификация в гръцкия парламент още през януари. Имайки предвид това, гръцките медии твърдят, че ако процесът в Скопие приключи успешно, „топката веднага ще бъде прехвърлена на гръцка територия".
Споразумението за разрешаване на спора за името, подписано в Псарадес, от гръцката страна на езерото Преспа, бе парафирано от външните министри на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Коциас. „Горди сме, защото избрахме решение, което ни обединява", заяви тогава македонският премиер Заев. Гръцкият му колега Ципрас отбеляза: „Ние сме тук, за да заличим раните, които времето ни остави, за да отворим пътя за мир, братство и растеж".
Гръцките медии цитират източници, според които „министър-председателят Ципрас е осигурил мнозинство в парламента за споразумението на Преспа". И бившият ръководител на гръцката дипломация Никос Коциас изрази увереност, че в гръцкия парламент има мнозинство за ратифицирането на Договора от Преспа.

Последната съпротива

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вече обяви, че няма да участва в последната фаза от конституционните промени. „Процесът за конституционни промени и дебатът по тях е фарс и депутатите на ВМРО-ДПМНЕ няма да участват в третата им, финална фаза. Тези предложения допълнително поляризират ситуацията, виновни за това са Заев и сегашното правителство”, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски в интервю за прищинския вестник Koha Ditore
Източници от македонското правителство потвърдиха, че се очаква гласуването по Договора за Преспа и ратифицирането на протокола за членството на Македония в НАТО в Атина да се проведе в един и същи ден. Те смятат, че процесът ще бъде завършен успешно в Скопие – в парламента ще има мнозинство „и дори повече“.
Запитан за това какво е усещането днес, няколко месеца след подписването на споразумението с Гърция, външният министър на Македония Никола Димитров заяви: „Без триумфалност, а спокойно, сигурно, достойно и с чиста съвест взехме най-доброто за Македония. При дадените обстоятелства ние абсолютно постигнахме възможно най-доброто. Имаше моменти на дълбоки и трудни въпроси, консултации, но в деня на подписването на споразумението всички дилеми бяха изчезнали“, увери първият дипломат на Скопие.
Той изрази съжаление, че ръководството на опозицията реши да не участва активно в референдума, предвиден в тяхната партийна програма.
„С това отговорността беше прехвърлена на парламента, създавайки допълнително предизвикателство и задължение за подкрепа за договора. Моментът е исторически и изисква голяма мъдрост, отговорност и визия на всички заинтересовани страни в процеса (...) Убеден съм, че при справедлива политика и прозрачност повечето граждани и от двете страни ще зададат един и същ въпрос след няколко години: Защо не направихме това по-рано?“, категоричен бе Димитров.
Но противниците на Договора от Преспа подготвят последните си действия, за да изразят своята съпротива. „Македония бойкотира" организира протест пред дома на депутат от независима опозиционна група, който гласува за откриване на процеса на конституционни промени. Протест се очаква и на 9 януари, в деня, когато парламентът ще започне пленарната сесия за последната фаза от конституционните промени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Натиск за ратифицирането на Преспанското споразумение

Kathimerini: Натиск за ратифицирането на Преспанското споразумение

2 Януари 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Оспорваното споразумение между Гърция и Бившата югославска република Македония (БЮРМ) се очаква да бъде ратифицирано в парламента в Скопие най-вероятно до 10 януари, по-рано от планираното. Това със сигурност ще доведе до нови политически развития, коментират в редакцията на електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Изглежда, че премиерът на Македония Зоран Заев ускорява процеса, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати писмо до Скопие и Атина, призовавайки сделката да бъде одобрена и в двата парламента до 15 февруари, и в което увери, че балканската страна може да се присъедини към Алианса без допълнително забавяне.
В обръщението си за Нова година гръцкият премиер Алексис Ципрас не представи информация за това кога договорът ще бъде внесен в парламента в Атина, въпреки че говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос посочи, че решението ще бъде взето след 18 януари.
В неделното си издание Kathimerini разкри, че съюзниците от НАТО се се съгласили, че гласуването за ратифициране на сделката от Преспа да бъде отделно от вота за протокола за македонското членство в НАТО. Очаква се в дебата да бъдат припомнени възраженията на Гърция за кандидатурата на Македония за членство в НАТО.
Във всеки случай се очаква одобрението на сделката да предизвика политически събития, като спекулациите за времето на възможните извънредни избори набират все по-голяма сила.
Ципрас уверява, че изборите ще се проведат по план, т.е. през октомври. Въпреки това се заговори и за гласуване през май, когато ще се състоят местните и изборите за ЕП.
Що се отнася до гласуването за Преспанското споразумение, Ципрас подчерта, че „все още не е решил дали ще се случи преди март“.
Бившият външен министър Никос Коциас, който подписа споразумението през юни миналата година, изрази убеждението си, че сделката ще бъде ратифицирана. „Няма съмнение", категоричен бе Коциас с уверението, че в атинския парламент има мнозинство за сделката.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Аласт М“ (Македония): Македонският външен министър е убеден, че Договорът от Преспа ще бъде изпълнен

„Аласт М“ (Македония): Македонският външен министър е убеден, че Договорът от Преспа ще бъде изпълнен

1 Януари 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Външният министър Никола Димитров е убеден, че споразумението от Преспа ще бъде изпълнено изцяло., съобщава македонският телевизионен канал, излъчващ на албански “Аласт М“ .
Според него Гърция е постигнала най-доброто възможно споразумение за Македония. Димитров смята, че отговорността за съдбата на Договора с Атина сега е в ръцете на парламента, което е истинско предизвикателство за осигуряване на политическа подкрепа за сделката.
В интервю за Македонската информационна агенция (МИА) Димитров смята, че фактът, че опозицията в Македония и Гърция атакува споразумението, с почти еднаква реторика, показва, че компромисът по сложния въпрос е добър и балансиран. Със споразумението Димитров заяви, че вратата за теста за зрялост е отворена.
„Споразумението позволява, след много години, да започне да се говори за реални теми и въпроси. Убеден съм, че при справедлива политика и прозрачност повечето граждани и от двете страни ще си зададат един и същ въпрос след няколко години, защо не го направихме много по-рано? ”- каза Никола Димитров, министър на външните работи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Македонският президент е убеден, че страната му ще влезе в НАТО през 2019 година

Макфакс: Македонският президент е убеден, че страната му ще влезе в НАТО през 2019 година

1 Януари 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският президент очаква, че страната му ще влезе в НАТО през 2019 година, предава Макфакс.
Македонският държавен глава е посетил казармите в Кичево, където е изразил увереност в бъдещото членство.
„Очакваме предстоящата година да бъде успешна за армията. Армията ще получи това, което и се полага, естествено да станем член на НАТО, да получим поканата и Македония естествено да бъде член на НАТО“
Македонският президент обядва с войниците в казармата.Той честити новогодишните празници чрез видеоконферентна връзка на войниците, разположени на южната граница, както и участниците в мисиите в Афганистан, Ливан и Босна и Херцеговина. като им пожела успешно приключване на мисиите и завръщане по домовете им.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.