НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Mail: Петима руски граждани вероятно са замесени в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

Daily Mail: Петима руски граждани вероятно са замесени в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

8 Февруари 2019 | 06:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правоохранителните органи на Обединеното кралство смятат, че петима руски граждани могат да бъдат замесени в инцидента в Солсбъри, пише британският вестник Daily Mail.
От материала става ясно , че служителите на правоприлагащите органи ще представят доказателства пред британското правителство за участието на още двама души в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал "в рамките на няколко седмици". Според вестника, идентифицираните от полицията руснаци са пристигнали във Великобритания с туристическа виза и сега се намират в Русия. Източникът също така отбеляза, че те са „пътували“ отделно от другите двама заподозрени - Александър Петров и Руслан Боширов - и ролята им в предполагаемото отравяне е „много по-малка“.
По-рано лондонската полиция съобщи за продължаването на работата по идентифициране на потенциални заподозрени за отравянето в Солсбъри през март 2018 г. на бившия полковник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, че британските следователи работят върху версия на предполагаемото участие при отравянето на бившия руски шпионин на трето лице - определено "служител на руското военно разузнаване" под предполаганото име Сергей Федотов.
Според източника той е трябвало да лети до Москва с Александър Петров и Руслан Боширов, но в последния момент взел багажа си и останал във Великобритания. Както отбелязва изданието, третият заподозрян би могъл да промени плановете си да се върне в Руската федерация, след като е научил, че отровените руски граждани са оцелели. В този случай източникът на публикацията не изключва, че той продължава да бъде на територията на Кралството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Москва може да предприеме ответни мерки във връзка с европейските санкции по случая „Скрипал“

МВнР на Русия: Москва може да предприеме ответни мерки във връзка с европейските санкции по случая „Скрипал“

21 Януари 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с решението на Европейския съюз да включи още руснаци в санкционните списъци по случая „Скрипал“, се казва в комюнике на Министерството на външните работи на Русия, разпространено в понеделник, предава ТАСС.
„Предявените срещу Русия и нашите граждани обвинения по „делото Скрипал“ не издържат критика“, подчертават от дипломатическото ведомство. „Запазваме си правото на ответни мерки по отношение на тази недружествена акция“.
От руското МВнР отбелязват, че разгърнатата от британските власти кампания по „делото Скрипал“ преследва вътрешнополитически цели на фона на преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз.
„Разгърнатата от британските власти информационна кампания по това дело преследва на първо място вътрешнополитически цели. Показателно е, че новото й активизиране съвпадна с поредната кризисна вълна на преговорите за Брекзит“, заявиха от министерството.
Освен това МВнР на Русия определи действията на Европейския съюз като неуважение към Конвенцията за забрана на химическите оръжия.
Москва счита, че на руските граждани „е пробван наскоро изобретен от ЕС санкционен механизъм, който уж цели да противодейства на употребата и разпространението на химическо оръжие“.
„Ние потвърждаваме принципната си позиция за незаконността на въвеждането на едностранни ограничителни мерки при заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН. Разглеждаме учредяването и началото на практическото функциониране на гореупоменатия механизъм като неуважение на Европейския съюз към Конвенцията за забрана на химическото оръжие“, добавиха от руското дипломатическо ведомство. „По този начин Брюксел за пореден път демонстрира пренебрежението си към колективно разработените механизми за международно сътрудничество“.
Москва подчерта, че подмяната на съществуващите механизми с едностранни незаконни наказателни инструменти, включително даването на атрибутивни функции на Техническия секретариат на ОЗХО, заплашва да увеличи произвола в международните отношения и международното право.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Брюксел наложи санкции на директора на ГРУ, заместника му и двама агенти заради случая „Скрипал“

AFP: Брюксел наложи санкции на директора на ГРУ, заместника му и двама агенти заради случая „Скрипал“

21 Януари 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз наложи санкции на девет официални лица от Русия и Сирия в понеделник, в това число и на директора на Главното разузнавателно управление на Русия (военното разузнаване), съобщава AFP.
От Съюза заявиха, че двама агенти, директорът и заместник-директорът на ГРУ са отговорни за „съдържание, пренасяне и употреба“ на нервно-паралитичния газ, използван за атаката в Солсбъри през март миналата година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Кремъл е обвинен, че създава лъжлива следа, за да свърже Сергей Скрипал с бивш офицер от  M-I6 и досието на Тръмп

The Telegraph: Кремъл е обвинен, че създава лъжлива следа, за да свърже Сергей Скрипал с бивш офицер от M-I6 и досието на Тръмп

21 Януари 2019 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Руското разузнаване е създало фалшива следа, с която да обвърже двойният агент Сергей Скрипал с бивш офицер от М-16, преди да организира нападението срещу агента в Салисбъри, пише The Telegraph, като се позовава на неназован източник.
Добре информирани източници вярват, че заговорът за убийството на полк. Скрипал може да е включвал и опит да се постави под съмнение истинността за някаква подкрепа за Доналд Тръмп от страна на Кремъл.
Година преди опитът за покушение срещу Скрипал в социалната мрежа LinkedIn се е появил мистериозен пост, в който е ставало дума за неговия покровител от М-16, работещ като „старши анализатор“ в Orbis Business Intelligence, фирмата, която създаде досието на Тръмп.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Започва демонтажа на дома на Скрипал в Солсбъри

„Московский комсомолец“: Започва демонтажа на дома на Скрипал в Солсбъри

9 Януари 2019 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Започва демонтажа на покрива на дома на Сергей Скрипал в Солсбъри, пише руският вестник „Московский комсомолец“ .
Британска медия съобщи, че британските военни са започнали да демонтират покрива на къщата на Сергей Скрипал в Солсбъри. На жителите на съседните къщи е казано, че над сградата ще бъде инсталиран купол и специалистите ще продължат да работят в този купол. Предполага се, че целта на подобни дейности е да се почисти къщата и гаража от токсични вещества.
По рано стана ясно, че позовавайки се на неназовани източници, след инцидента Сергей и Юлия Скрипал са все още в Обединеното кралство. Твърди се, че те живеят в южната част на Англия, а външният им вид се е променил без хирургическа намеса.
Юлия е отслабнала много и е променила косата си, а баща ѝ, който също е отслабнал много носи шапка. Според вестника службите за сигурност могат да предоставят на Юлия платена работа. Отбелязва се, че владеенето на руски език може да бъде полезно за специални служби и други структури. Според племенницата на Сергей Скрипал те не са се обаждали и не са честитили Коледа на своите близки в Русия, включително и на майката на разузнавача и баба на Юлия Скрипал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Песков говори за "клевета" по време на пресконференцията на Путин

ТАСС: Песков говори за "клевета" по време на пресконференцията на Путин

23 Декември 2018 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Москва. Някои въпроси, които се чуха на голямата пресконференция на президента на Русия Владимир Путин, фактически бяха оплаквания на граждани, а сред тях имаше и клевета, информира ТАСС.
За това е съобщил прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков в предаването "Москва.Кремъл.Путин", излъчвана в неделя по телевизионния канал "Россия-1".
"Тези хора нямат никакво отношение към журналистиката и , за съжаление, със совите изказвания те отнеха времето на онези журналисти, които искаха да зададат совите въпроси на президента“.
Така, по думите на Песков, се даде гласност на информация, която „не отговаря на действителността“. "По същество това може да се нарече клевета", е казал той и е отбелязал, че „е нужно да се замислим“ за подбора на нови елементи при организацията на пресконференциите.
Той е акцентирал на факта, че в частност се забелязва смесване на различни формати – например пресконференция, предназначена да доведе до знанието на гражданите информация за политиката на президента чрез отговори на въпроси на представителите на медиите, се смесва с формат, при който гражданите директно се обръщат към президента. Според него засега не е ясно „как да се отграничи тази пресконференция от нежурналистите“. Този проблем предстои да се анализира.
Песков е добавил също, че "както и преди това си остава безпрецедентен формат. В момента нито един от световните лидери, вероятно, не е способен да повтаря в подобен режим този формат на общуване било то с гражданите на страната директно в ефир, или с представителите на медиите ".
Четиринайсетата голяма пресконференция на Путин се проведе на 20 декември в Центъра за международна търговия в Москва и за нея бяха акредитирани рекорден брой представители на медиите – 1702.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Дмитрий Песков увери: Путин не се плаши от никакви въпроси

ТАСС: Дмитрий Песков увери: Путин не се плаши от никакви въпроси

23 Декември 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Няма такива въпроси, на които държавният глава на Руската федерация Владимир Путин да се страхува да отговори. Това увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в предаване за телевизионния канал „Россия-1“, предава TACC.
„Не, абсолютно няма. Когато даде да му се задават въпроси, той знаеше, че украинският журналист няма да го попита за успехите на руската икономика“, отбеляза Песков, коментирайки Голямата пресконференция, която руският президент даде по-рано тази седмица, и въпросите, зададени на Путин от негови критици. „Именно той им даде думата. Не показва ли това по най-добър начин, че е отворен за всякакви сериозни въпроси и да им отговаря?“, припомни говорителят на Кремъл.
Песков разкри, че следващата „Пряка линия“ с държавния глава на Русия ще се проведе преди майските празници догодина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВЗГЛЯД: Как Западът накара Русия „да включи мозъците“

ВЗГЛЯД: Как Западът накара Русия „да включи мозъците“

21 Декември 2018 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Москва. „Влиянието на западните санкции върху руската икономика е силно преувеличено. Ако след световната криза през 2008-2009 г. руската икономика падна със 7.8%, през 2015 г. беше само 2.5%“, даде пример президентът Владимир Путин на голяма пресконференция. Дори Министерството на финансите на Съединените щати вярва, че спадът от 2,5% през 2015 г. е само една трета, свързана със санкции, а две трети - в края на краищата, с намаляването на цените на енергията.
„Точното изчисляване на отрицателното въздействие на санкциите е наистина трудно. Но ефектът от спада в цените на петрола е доста измерим. Както знаете, сривът на цените на петрола доведе до обезценяване на рублата, скок на инфлацията и намаляване на реалните доходи на населението“.
И все пак, като цяло, руската икономика успя да се адаптира към външни ограничения. Освен това Владимир Путин отбеляза ползите от налагането на санкции. „Това ни накара да включим мозъците си по много направления. Между другото, западните експерти също признават това“, каза Путин.
Какво имаше предвид президентът? Вероятно след разпадането на СССР Русия започна да разчита единствено на вноса и на западните технологии, стоки и услуги, забравяйки необходимостта да развива свои собствени. В резултат на това днес например в Русия няма технологии за производство на електронни компоненти с използване на 32 nm технология или по-малко. Интегрираните вериги, които са необходими на всички - както и на компютри, сървъри, смартфони и автомобилни производители, както и на медицинските изделия и дори на военните, които внася Русия. И в това отношение зависи от американските доставчици.
Или например, СССР е бил един от световните лидери в производството на облекло, обувки и кожени изделия. Нивото на внос не надвишаваше 3%, а самата индустрия донесе повече от 12% от БВП на страната. Но всичко беше унищожено. Днес Русия си осигурява руско облекло само 15%, а обувките - 14%.
Програмата за заместване на вноса е работила в животновъдството. През последните три до четири години са изградени големи комплекси за животновъдство. Според Министерството на земеделието делът на вноса на свинско месо в Русия е намалял три пъти, а птичето месо - 2,5 пъти. Освен това дори има претоварване, така че земеделските стопани спешно търсят чужди пазари. И нови пазари има благодарение на преговорите на най-високо ниво. Например Япония отвори своя пазар за руско месо. Преговорите по този въпрос са в ход с Китай.
Тази година износът на селскостопански продукти ще възлезе на 25 милиарда долара (срещу 20 милиарда долара през 2017 г.). Докато износът на оръжия е 16 милиарда долара. „Ние ще подкрепим развитието на инфраструктурата в областта на селското стопанство и износа. През следващите години ние специално ще заделим около 400 милиарда рубли - това е развитието на пристанища, пътища и т.н., финансова подкрепа за износа“, съобщи президентът.
Възможно е да се замени вносът в други области. Делът на вътрешното транспортно машиностроене от 2017 г. възлиза на 98%, в автомобилната промишленост - 85%. В някои ключови области индикаторът е около 80%, посочи президентът.
Основният негативен ефект от санкциите може да обхване Русия по-късно. „След три до четири години забраната за внос на определени технологии, включително при проучването и производството на нефт, може да доведе до необратимо забавяне и пълна зависимост от вноса на определено оборудване. Например около 90% от ключовите технологии за извличане на въглеводороди са чужди“, предупреждава Дмитрий Жарски.
Освен ако, разбира се, Русия не създаде свои собствени технологии - или не се договори с други страни, например, с Китай. Най-малкото на заседанието на Съвета за сигурност през ноември бе одобрен проект на новата доктрина за енергийна сигурност. Едно от нейните насоки е да се засили работата по заместването на вносни критични технологии в случай на забрана на доставките им за Русия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Путин: Ако нещо не работи, значи всички са виновни

Известия: Путин: Ако нещо не работи, значи всички са виновни

21 Декември 2018 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Голямата пресконференция на Владимир Путин през 2018 г. промени познатия формат. Нейната отличителна черта е изобилието от лични искания, които журналистите от регионите правят към държавния глава. Ключовите теми от разговора се очакваше да бъдат икономическото развитие на страната, социални и обществени проблеми, както и въпроси, свързани с международната политика. Рекорден брой представители на медиите беше акредитиран на срещата с държавния глава в Центъра за международна търговия - 1702. В рамките на 3 часа и 43 минути 53 журналисти имаха време да зададат въпроси на държавния глава, девет от които бяха от чуждестранни публикации.
Много внимание на пресконференцията традиционно се дава на теми, свързани с икономиката. Така че, отговаряйки на въпроса дали си заслужава да се изчака по-нататъшното нарастване на цените на горивата, президентът отбеляза, че поради увеличението на ДДС в началото на следващата година все още е възможно „някакво регулиране“, но „меко“ - с 1-1,5%. Правителството не трябва да позволява никакви скокове в цената на бензина, увери държавният глава. Той припомни, че споразумението с петролните компании за замразяване на цените е валидно до март 2019 г. и изрази надежда, че ще продължи да работи и по-нататък.
За Русия 2018 г. беше под знака на национални проекти, чието начало президентът даде с постановлението си от май. Оценявайки текущото състояние на икономиката на страната, Владимир Путин обясни защо е необходимо качествено различно развитие на демографията, здравеопазването, културата, екологията и други сфери на руския живот.
„Нуждаем се от пробив. Трябва да влезем в новата технологична структура. Без това страната няма бъдеще. Това е основен въпрос, ние трябва да разберем това“, заяви той.
Планирано е да се разпределят повече от 20 трилиона рубли за изпълнението на 12 национални проекта и 6,5 трилиона рубли за проекта за развитие на магистралната инфраструктура на Русия. При изпълнението им държавният глава не се съмнява.
Някои казват: „Това е невъзможно“. Но това казват тези, които трябва да постигнат резултати. Нека не мислят така, а да работят върху изпълнението и ако смятат, че не са в състояние да изпълнят, нека тогава да освободят местата си за онези, които са пълни с оптимизъм и са готови за тази работа“, добави президентът.
„За да бъдат националните проекти полезни за икономиката, е необходимо да действаме в области, които ще дадат максимален мултиплициращ ефект“, смята Антон Табак, управляващ директор за макроикономически анализи и прогнози. Според експерта е важно да не се отстранява частният бизнес от тази работа: държавата трябва да финансира областите, в които не може да се справи без него. Важно е да не мислите за процеса - колко проекта се изпълняват или да се харчат пари, а за резултата“, добави той.
„Като цяло в развитието на икономиката днес се наблюдава положителна тенденция, отбеляза президентът. През 2018 г. бюджетът на страната за първи път от 2011 г. ще бъде с излишък, а обемът на Фонда за национално благосъстояние ще нарасне с 22%. БВП за 10 месеца от 2018 г. се е увеличил с 1,7%, безработицата е на историческо минимум, а реалният разполагаем доход на руснаците за годината трябва да покачи ръст от 0,5%“, цитира Владимир Путин.
Намаляването на прага за използването на ядрени оръжия може да доведе до глобална катастрофа, каза Владимир Путин, като отговори на въпрос за заплахата от разрушителна световна война.
Причината за случващото се е в разпадането на международната система за възпиране на надпреварата в областта на въоръженията, която започна след оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег и предизвика насилствения отговор на Русия, а именно създаването на оръжия, способни да преодолеят системите за противоракетна отбрана.
Президентът припомни, че през 2021 г. изтича Договорът за намаляване на стратегическите нападателни оръжия, но Вашингтон все още отбягва преговорите за удължаване на споразумението. За да избегнем апокалиптични сценарий, трябва да говорим. Държавният глава увери, че е готов да се срещне с американския лидер Доналд Тръмп дори след демонстрацията на последния в Буенос Айрес.
Коментирайки изявленията на домакина на Белия дом за оттеглянето на американските войски от Сирия, Владимир Путин припомни, че американските военни са на територията на Сирия в нарушение на международното право. Независимо от това, президентът похвали добре координираното сътрудничество на министерствата на отбраната на двете страни в борбата срещу бойците.
Неведнъж Владимир Путин беше питан за Украйна. Президентът каза, че инцидентът в Черно море е обикновена провокация. Според него това беше направено, за да се повиши рейтингът на президента Петро Порошенко, който рискува да загуби предстоящите избори през март.
В края на срещата стана ясно, че вътрешните, личните въпроси и искания, които интересуват публиката са били повече от обсъждането на геополитиката, отбелязва Александър Пожалов, директор на Институт за социално-икономически и политически изследвания. Пресконференцията се оказа по-ориентирана към проблемите, отколкото преди година, изпълнявайки ролята на „пряка линия“ на президента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

WSJ: След завоюването на критични позиции в Близкия изток: Путин приветства изтеглянето на САЩ от Сирия

WSJ: След завоюването на критични позиции в Близкия изток: Путин приветства изтеглянето на САЩ от Сирия

20 Декември 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съперничеството със САЩ се превърна в ядро на ежегодната пресконференция на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, който обвини Вашингтон в тласкане на света към нова надпревара във въоръженията, коментират в редакцията на американското издание The Wall Street Journal.
Путин приветства решението за изтеглянето на американските войски от Сирия, макар да се усъмни във желанието на САЩ напълно да напуснат близкоизточната страна, превърнала се във важен плацдарм за придвижването на Москва в Близкия изток.
„Четиричасовите разговори на Путин с повече от хиляда журналисти обобщиха напрегнатата година, в която Русия стигна до затягане на западните санкции, установи по-тесни връзки с Китай и активно се опита да съживи икономиката си", пише авторът на статията.
Изданието отбелязва, че Русия, въпреки факта, че военният й бюджет е само една десета от американския, се стреми да разшири влиянието си в регионите, от които САЩ се оттеглиха. Така руската подкрепа е позволила на сирийския президент Башар Асад да победи опозицията в гражданска война, е заключението на редакцията
„В опита си да се върне статута на суперсила, Москва също се опита да намери нови точки на подкрепа в Африка и Арктика. Американското решение за изтегляне от Сирия вероятно ще даде на Путин повече лостове в Близкия изток", отбелязва вестникът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Голямата пресконференция: Какво каза Владимир Путин за външната политика на Русия? (ОБЗОР)

Голямата пресконференция: Какво каза Владимир Путин за външната политика на Русия? (ОБЗОР)

20 Декември 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин направи равносметка за изминалата година пред местни и чуждестранни журналисти в Москва, които се събраха за традиционната Голяма пресконференция. Както и в предходните, така и през тази година външната политика стана една от доминиращите теми на събитието. Агенция „Фокус“ подбра някои от ключовите изявления на руския лидер за международните отношения и глобалната политика.

За заплахата от ядрена война и баланса във въоръженията

„Опасността от такова развитие в света затихва, изчезва ... Изглежда невъзможно или като нещо, което не толкова важно. И междувременно, да не дава Бог, се случи нещо подобно, то може да доведе до смъртта на цялата цивилизация и може би на цялата планета.
Всъщност, сега сме свидетели на рухването на международната система за ограничаване на въоръженията, на надпревара във въоръжението. След оттеглянето на САЩ от договора за противоракетна отбрана, който - вече съм го казвал хиляди пъти - е крайъгълният камък в областта на неразпространението на ядрените оръжия и надпреварата във въоръжението, ние трябваше да отговорим, като създадем нови оръжейни системи за преодоляване на техните.
Сега чуваме, че Русия има предимство. Да, това е вярно. В света няма такива оръжейни системи. Те ще бъдат водещите сили, но все още не. И в този смисъл има някои предимства. Но като цяло, в стратегическия баланс, това е просто елемент на ограничаване и изравняване на паритет. Това е запазването на паритета, нищо повече“, поясни Путин.
По отношение на решението на САЩ да се изтеглят от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), руският лидер подчерта, че тази стъпка прави непредвидимо развитието на ситуацията в бъдеще. „ И ако тези ракети се появят в Европа? Какво трябва да правим? Разбира се, ще е необходимо да гарантираме сигурността си чрез някои стъпки“, подчерта Путин.

За инцидента в Керченския пролив

Владимир Путин определи като „провокация“ инцидента в Керченския пролив и заяви, че Украйна е изпратила военнослужещите си към руските граници с надеждата, че те ще загинат.
„Провокациите винаги са лошо нещо, предназначено да задълбочи ситуацията, разбира се, те имат избори, необходимо да бъдат повишени рейтингите на сегашното правителство.Това е в ущърб на интересите на народа. Рейтингът на Петър Олексеевич (т.е. Петро Порошенко) се подобри: той се премести от пето на второ място. Изпълни задачата си за сметка на интересите на страната", коментира Путин.
Лидерът на Кремъл увери, че Русия няма намерение на възпрепятства преминаването на кораби през Керченския пролив, след като журналист на Euronews попита дали Москва, с оглед на информацията за укрепване на акваторията в района на Керченския пролив, се подготвя да обяви Азовско море за свое. В тази връзка Путин подчерта, че преминаването на кораби през протока никога не е било проблем. Той отново припомни, че според него инцидента с украинските кораби е бил провокация от страна на Киев с вътрешнополитическа цел.

За отношенията с Украйна

„Искаме мир и благоденствие в цяла Украйна, включително в Донбас. Заинтересовани сме от това, тъй като Украйна е един от нашите най-крупни търговски и икономически партньори. Товарооборотът между Украйна и Русия, въпреки всички усилия на настоящите киевски власти, се увеличава, включително и през изминаващата година“, обясни държавният глава на Руската федерация.

За мирния договор с Япония и китайско-американските отношения

По отношение на въпроса за подписването на мирен договор между Москва и Токио, с които ще бъде сложен официален край на състоянието на война между тях, продължаващо от годините на Втората световна война, Путин увери, че двете страни ще продължат да работят за постигането на официален мирен договор. „Както Япония, така и Русия са заинтересовани от цялостно уреждане на отношенията“, подчерта той. Руският президент обаче изрази загриженост от разполагането на американска система за противоракетна отбрана на територията на островната държава.
Държавният глава на Руската федерация обаче отказа да коментира китайско-американските отношения в рамките на традиционната годишна конференция за резултатите от годината.
„Това е много деликатна тема. Тук няма да се ръководим от принципите, заложени в Кодекса на Хамурапи“, бе коментарът на лидера на Кремъл в отговор на пореден журналистически въпрос.

За санкциите на Запада срещу Русия

Коментирайки последиците от санкциите срещу Русия, държавният й глава Владимир Путин изрази увереност, че щетите са по-сериозни за западните държави. Путин подчерта, че заради санкциите Западът е загубил руския пазар, което е довело до съкращаване на работните места. „За тях това е осезателно“, изрази увереност Путин, като същевременно допълни: „В Русия безработицата е 4,8%, а в Европейския съюз – например в Испания, тя е 15%“.
Путин припомни, че почти в цялата си история руснаците са живели в условията на санкции и в тази връзка бе категоричен, че икономиката на страната се е адаптирала към тях. В ограничителните мерки на Запада няма логика, те са просто допълнителен начин за сдържане на Русия, допълни лидерът на Кремъл.


За случаите „Скрипал“ и „Хашоги“

Сравнявайки международната реакция на случая „Скрипал“ и убийството на журналиста на Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обърна внимание, че в първия случай има санкции, а във втория – тишина.
В тази връзка Путин открои „русофобския подход“ на международната общност, насочена към сдържане на развитието на Русия като конкурент.


За победата над „Ислямска държава“ в Сирия и обявеното изтегляне на САЩ

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин „като цяло" се съгласи с оценката на американския колега Доналд Тръмп, съгласно която терористичната групировка „Ислямска държава“ е победена в Сирия.
„Що се отнася до „Ислямска държава“, като цяло съм съгласен с президента на САЩ. Постигнахме съществени изменения в борбата с тероризма на територията и нанесохме сериозни удари по „Ислямска държава“ в Сирия“, заяви Путин.
Руският лидер подчерта, че присъствието на американски войски в Сирия е незаконно, при това отбеляза, че към момента не се наблюдава обещаното им изтегляне, но все пак допусна, че това ще се случи.
„След като (американците) са приели решение, значи е правилно“, заключи лидерът на Кремъл.
Путин не пропусна да подчертае, че и Русия е нанасяла удари по терористите в Сирия и в тази връзка има заслуга за победата над „Ислямска държава“ в страната. Същевременно Путин изрази загриженост, че членовете на терористичната групировка може да се прехвърлят в други страни като Афганистан например.


За руско-турските отношения

„Трябва да сме доволни от развитието на руско-турските отношения в икономиката и в сферата на сигурността. Въпреки че нашите интереси не съвпадат изцяло, намираме компромисни решения за разрешаване на сирийската криза. Ние уважаваме националните интереси на турския народ в тази област, ние виждаме, че турските партньори също са готови на тези компромиси отидат и да намерят заедно с нас тези компромиси за доброто на Сирия, в полза на борбата срещу тероризма и за укрепването на нашите отношения.
Турция, въпреки че е страна от НАТО и изпълнява задълженията си като член на съюза, в същото време води независима външна политика. Високо ценим това, то създава условия за предвидимост и стабилност на нашите отношения. Надяваме се, че същата тенденция ще продължи под ръководството на [Реджеп Тайип] Ердоган“, бе коментарът на Путин на съответстващ въпрос.Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия няма намерение на възпрепятства преминаването на кораби през Керченския пролив

Владимир Путин: Русия няма намерение на възпрепятства преминаването на кораби през Керченския пролив

20 Декември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия няма намерение на възпрепятства преминаването на кораби през Керченския пролив. Това увери държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната годишна пресконференция, предава TACC.
Журналист на Euronews попита руския лидер дали Русия, с оглед на информацията за укрепване на акваторията в района на Керченския пролив, се подготвя да обяви Азовско море за свое. В тази връзка Путин подчерта, че преминаването на кораби през протока никога не е било проблем. Той отново припомни, че според него инцидента с украинските кораби е бил провокация от страна на Киев с вътрешнополитическа цел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин в ироничен отговор на въпрос от WSJ: Разбира се, че искам да управлявам света

Владимир Путин в ироничен отговор на въпрос от WSJ: Разбира се, че искам да управлявам света

20 Декември 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Москва. В рамките на традиционната годишна пресконференция държавният глава на Руската федерация отговори на въпрос на журналист на американското списание The Wall Street Journal, предава TACC.
„Западът вижда заплаха в лицето на Русия. Наистина ли искате да управлявате света?“, бе въпросът на американския журналист. „Разбира се“, бе отговорът на Путин, след което продължи:
„Що се отнася до управлението на света, то ние знаем къде се намира щабът, който се опитва да прави това, и той определено не е в Москва“, подчерта Путин.
След това Путин припомни колко средства САЩ изразходват за отбрана и зададе въпрос: „Мислите, че ние искаме да управляваме света?“
„Основната цел на нашата външна политика е да гарантираме придвижваме напред, за да заемем достойно място на международната сцена, като равна сред равни държави“, отбеляза Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Присъствието на американски войски в Сирия е незаконно, засега не се забелязва изтеглянето им

РИА Новости: Присъствието на американски войски в Сирия е незаконно, засега не се забелязва изтеглянето им

20 Декември 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Присъствието на американски войски в Сирия е незаконно, при това към момента не се наблюдава обещаното им изтегляне. Това подчерта държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната пресконференция за резултатите от годината, предава РИА Новости.
Путин припомни, че САЩ изтеглят войски от Афганистан всяка година. Засега не се наблюдава подобно нещо в Сирия, но руският президент допусна, че все пак изтеглянето ще се случи. „След като (американците) са приели решение, значи е правилно“, заключи лидерът на Кремъл.
Той не пропусна да подчертае, че и Русия е нанасяла удари по терористите в Сирия и в тази връка има заслуга за победата над „Ислямска държава“ в страната. Същевременно Путин изрази загриженост, че членовете на терористичната групировка може да се прехвърлят в други страни като Афганистан например.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин "като цяло" се съгласи с Тръмп: „Ислямска държава“ в Сирия е победена

ТАСС: Путин "като цяло" се съгласи с Тръмп: „Ислямска държава“ в Сирия е победена

20 Декември 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин "като цяло" се съгласи с оценката на американския колега Доналд Тръмп, съгласно която терористичната групировка „Ислямска държава“ е победена в Сирия. Това лидерът на Кремъл заяви в традиционната пресконференция за резултатите от годината, предава TACC.
„Що се отнася до „Ислямска държава“, като цяло съм съгласен с президента на САЩ. Постигнахме съществени изменения в борбата с тероризма на територията и нанесохме сериозни удари по „Ислямска държава“ в Сирия“, заяви Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин увери, че запасите от природен газ в страната няма да свършат

ТАСС: Владимир Путин увери, че запасите от природен газ в страната няма да свършат

20 Декември 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин бе категоричен, че запасите от природен газ на страната са достатъчни и няма да бъдат изчерпани, предава TACC на живо от традиционната пресконференция за резултатите от годината.
„Газта няма да свърши, имаме повече, отколкото целият свят общо“, увери лидерът на Кремъл.
Така Путин реагира на опит на журналист да зададе въпрос с фразата: „Скоро газта ще свърши, Владимир Владимирович!“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин счита за невъзможна реставрацията на социализма в страната

ТАСС: Владимир Путин счита за невъзможна реставрацията на социализма в страната

20 Декември 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Реставрацията на социализма в Русия е невъзможна. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната годишна конференция за резултатите от годината, предава TACC.
„Мисля, че това е невъзможно. Промяната в обществото е толкова дълбока, че реставрацията на социализма… е невъзможна. Възможни са единствено елементи на социализация на икономиката, на социалната сфера“, коментира лидерът на Кремъл.
Възстановяването на социализма „винаги е свързано с разходи за повече доходи и в краен резултат – в икономиката“, обясни Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин за санкциите на Запада: Инфлацията в Русия е 4,8 процента, а в Испания, например, е 15 процента

Владимир Путин за санкциите на Запада: Инфлацията в Русия е 4,8 процента, а в Испания, например, е 15 процента

20 Декември 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Коментирайки последиците от санкциите срещу Русия, държавният й глава Владимир Путин изрази увереност, че щетите са по-сериозни за западните държави, предава РИА Новости.
Путин подчерта, че заради санкциите Западът е загубил руския пазар, което е довело до съкращаване на работните места. „За тях това е осезателно“, изрази увереност Путин, като същевременно допълни: „В Русия безработицата е 4,8%, а в Европейския съюз – например в Испания, тя е 15%“.
Путин припомни, че почти в цялата си история руснаците са живели в условията на санкции и в тази връзка бе категоричен, че икономиката на страната се е адаптирала към тях. В ограничителните мерки на Запада няма логика, те са просто допълнителен начин за сдържане на Русия, допълни лидерът на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин отказа коментар за отношенията между САЩ и Китай

ТАСС: Владимир Путин отказа коментар за отношенията между САЩ и Китай

20 Декември 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отказа да коментира китайско-американските отношения в рамките на традиционната годишна конференция за резултатите от годината, предава TACC.
„Това е много деликатна тема. Тук няма да се ръководим от принципите, заложени в Кодекса на Хамурапи“, бе коментарът на лидера на Кремъл в отговор на пореден журналистически въпрос.
Що се отнася до Япония, Путин увери, че Москва и Токио ще продължат да работят за постигането на официален мирен договор. „Както Япония, така и Русия са заинтересовани от цялостно уреждане на отношенията“, подчерта той. Руският президент обаче изрази загриженост от разполагането на американска система за противоракетна отбрана на територията на островната държава.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Страхът от използване на ядрени оръжия отслабва, това може да доведе до глобална катастрофа

Владимир Путин: Страхът от използване на ядрени оръжия отслабва, това може да доведе до глобална катастрофа

20 Декември 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Според лидера на Кремъл страхът от използване на ядрени оръжия отслабва, което може да доведе до глобална катастрофа. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната годишна пресконференция за резултатите от годината, предава ТАСС.
В тази връзка Путин изрази съжаление, но същевременно увери: „Ще гарантираме вашата сигурност, знаем как да го направим".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Украйна изпрати военнослужещите си към руските граници с надеждата, че те ще загинат

Владимир Путин: Украйна изпрати военнослужещите си към руските граници с надеждата, че те ще загинат

20 Декември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Владимир Путин определи като „провокация“ инцидента в Керченския пролив и заяви, че Украйна е изпратила военнослужещите си към руските граници с надеждата, че те ще загинат. Това заяви държавният глава на Руската федерация в рамките на традиционната годишна пресконференция за резултатите от годината, предава РИА Новости.
„Провокациите винаги са лошо нещо, предназначено да задълбочи ситуацията, разбира се, те имат избори, необходимо да бъдат повишени рейтингите на сегашното правителство.Това е в ущърб на интересите на народа. Рейтингът на Петър Олексеевич (т.е. Петро Порошенко) се подобри: той се премести от пето на второ място. Изпълни задачата си за сметка на интересите на страната", коментира Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Свидетели сме на разпадането на международната система за сдържане на въоръженията

Владимир Путин: Свидетели сме на разпадането на международната система за сдържане на въоръженията

20 Декември 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Свидетели сме на разпадането на международната система за сдържане на въоръженията. Това предупреди държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната годишна пресконференция за резултатите от годината, предава РИА Новости, като уточнява, че въпросът към лидера на Путин е от журналист на „Первий канал“.
Путин припомни за решението на САЩ да се изтеглят от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), което принуждава Москва да подобри оръжията си. В резултат Русия спечели предимство, но е за поддържане на паритет, подчерта още лидерът на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия трябва да стане петата икономика в света

Владимир Путин: Русия трябва да стане петата икономика в света

20 Декември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия трябва да стане петата по сила икономика в света. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната годишна пресконференция за резултатите от годината, предава РИА Новости.
Путин поясни, че от 2021 г. правителството планира ръст от три процента в икономиката. „Може да има колебания, но най-важното е да влезем в друга икономическа икономика“, поясни Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна годишната пресконференция на Владимир Путин

ТАСС: Започна годишната пресконференция на Владимир Путин

20 Декември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Започна традиционната годишна пресконференция на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин за резултатите от годината, първата след преизбирането му на поста през март, предава TACC.
За събитието са акредитирани рекорден брой местни и чуждестранни журналисти – 1702, поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Те ще задават въпроси към Путин, като няма ограничения за темите.
Встъпителната реч на руския президент бе за състоянието на икономиката на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Владимир Путин ще направи равносметка за годината пред рекорден брой местни и чуждестранни журналисти

FAZ: Владимир Путин ще направи равносметка за годината пред рекорден брой местни и чуждестранни журналисти

20 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще направи равносметка за изминалата година пред местни и чуждестранни журналисти в Москва, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков руският лидер ще акцентира върху икономическото развитие на страната. От политическа и икономическа гледна точка Русия се бори с „враждебна международна конюнктура", уверени са в Москва.
За руския президент годината бе успешна - като се започне от преизбирането му през март и се стигне до организирането на Световното първенство по футбол, което представи Русия като добър домакин. В същото време Путин е силно критикуван за повишаването на пенсионната възраст. В областта на външната политика Русия укрепи позициите си в Сирия, но конфликтът с Европа и САЩ се задълбочи.
Според Кремъл за традиционната пресконференция в края на годината са регистрирани рекордните 1700 журналисти. Путин често организира събития, на които отговаря на журналистически въпроси в продължение на часове, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Лондон обяви условията, при които ще подобри отношенията си с Москва

„Независимая газета“: Лондон обяви условията, при които ще подобри отношенията си с Москва

13 Ноември 2018 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лондон обяви условията, при които ще подобри отношенията си с Москва, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
Британският премиер Тереза Мей в реч пред традиционната вечеря с участието на бизнес-елита на страната, заяви готовността на Лондон, за да установи диалог с Москва при условие, че тя промени поведението си и " избере друг път", изоставяйки военните действия подкопаващи международната политическа стабилност. Мей увери, че самата Великобритания не е заинтересована от факта отношенията й с Русия да продължават да се развиват в настоящата посока. Експерти смятат, че на думите на британския премиер не трябва да се отдава значение. Тяхното послание, всъщност, означава, Русия трябва да "си признае вината за случая Скрипал".
Този път, както в предишния, речта на Мей не мина без критики към Москва, пише изданието.
Въпреки това в речта си Мей не спря да критикува Москва. "Както казах преди една година, ние не искаме такива отношения с Русия. Ние сме отворени за други отношения: такива, в които Русия прекратява враждебните си действия, които подкопават международните споразумения и международната сигурност. И се надяваме, че руската държава ще избере този курс ", каза британският министър-председател.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: САЩ не планират да разполагат ракети, забранени от ДРСМО, в Европа

Джон Болтън: САЩ не планират да разполагат ракети, забранени от ДРСМО, в Европа

10 Ноември 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ не планират да разполагат ракети, забранени от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), в Европа, заяви съветникът по националната сигурност на президента Доналд Тръмп Джон Болтън, като изявлението му е разпространено от пресслужбата на Съвета по национална сигурност към Белия дом, цитиран от TACC.
"САЩ нямат планове да разполагат в близко бъдеще ракети, забранени от ДРСМО в Европа.Това е част от глобалната стратегия на Алианса и на САЩ.Ние сме в тясно сътрудничество с нашите съюзници по този въпрос и сме оптимисти за това, че нашите позиции ще съвпаднат ", каза той.
В този контекст Болтън също така обясни отново защо Съединените щати смятат, че оттеглянето от ДРСМО е единственият подходящ сценарий. Според него, на първо място, Вашингтон не е в състояние да убеди Москва отново да се съобрази с договора, който според американската страна тя нарушава. "Хората питат защо не провеждаме по-нататъшни преговори за възможността за завръщането на Русия в Договора, за да изпълним споразумението, но тяхната позиция е, че те отричат факта, че нарушават споразумението", каза той.
В допълнение, Болтън обърна внимание на факта, че договорът вече е остарял от технологична гледна точка, обяснявайки, че и двете страни са в състояние да базират ракети на военни кораби, като тези забранени от ДРСМО, тъй като договорът е забранява само наземни ракети. "Имаме кораби в Балтийско море и в Черно море, които са оборудвани със същите ракети със същия обхват и характеристики, които в този случай са законни, но са незаконни на територията на страните от НАТО, само на няколко мили", каза той.
"Руснаците имат същите възможности: разполагат с въздушно-базирани, морски и наземни крилати ракети. И така, от технологична гледна точка, ние сме в напълно различно време от преди. сега той е изживял себе си ", твърди Болтън.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ подготвят нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

AFP: САЩ подготвят нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

7 Ноември 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати казаха във вторник, че подготвят нови санкции срещу Москва за опита за убийство във Великобритания на бившия шпионин, след като предишните предизвикаха хаос на руските пазари, предава AFP.
Три месеца след като САЩ обявиха, че Русия е нарушила американския закон, който се стреми да премахне химическите и биологичните оръжия, Държавният департамент заяви пред Конгреса, че Москва не се е съобразила със закона.
"Ние възнамеряваме да продължим в съответствие с условията на Закона за (химическото и биологичното оръжие), който разпорежда прилагането на допълнителни санкции", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт в изявление.
Тя потвърди, че Държавният департамент е в обсъждане с Конгреса, за да определи точните мерки.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия няма за какво да говори с Великобритания, докато тя не покаже поне, че Юлия Скрипал е жива

Сергей Лавров: Русия няма за какво да говори с Великобритания, докато тя не покаже поне, че Юлия Скрипал е жива

6 Ноември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Мадрид.. Русия няма за какво да говори с Великобритания по случая „Скрипал“, докато Лондон не предостави консулски достъп до Юлия Скрипал, заяви във вторник руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
„Ако има конкретни факти (по случая „Скрипал), ние сме готови да ги разгледаме“, заяви Лавров. „Но в момента, навярно, най-главното е нашето искане към Лондон да покаже нашата руска гражданка и нейния баща“.
„Той (Сергей Скрипал) е също и поданик на Великобритания, но неговата дъщеря е само гражданка на Русия“, продължи министърът. „Вече половин година ни отказват да се видим с нея, отхвърлят дори искането ни просто да я покажат, че е жива – това е неприемливо“.
„И докато тази високомерна позиция на Великобритания не се промени, няма абсолютно нищо, което можем да обсъждаме по този въпрос“, отсече Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Главната цел на срещата Путин – Тръмп е сверяване на часовниците

Кремъл: Главната цел на срещата Путин – Тръмп е сверяване на часовниците

29 Октомври 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Главната цел на предстоящата среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп е „сверяване на часовниците“, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
Той отбеляза, че президентите на Русия и САЩ традиционно имат много теми, по които трябва да обменят мнения.
„Както и преди, има много въпроси, касаещи се до стратегическата стабилност, още повече в контекста на озвученото намерение на САЩ да излязат от ДРСМО“, уточни Песков.
Освен това лидерите ще обсъдят двустранните отношения.
Путин и Тръмп трябва да се срещнат на 11 ноември в Париж, където ще се проведат мероприятия, посветени на 100-годишнината от края на Първата световна война.
Предишната среща между двамата се състоя през юли в Хелзинки. На нея президентите обсъдиха практически целия спектър на двустранните отношения и международния дневен ред, като по някои теми бяха постигнати договорки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ са предали на Русия списък от въпроси относно ДРСМО

РИА Новости: САЩ са предали на Русия списък от въпроси относно ДРСМО

28 Октомври 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Съединените щати дадоха на Русия списък с въпроси относно прилагането на Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), като направиха това няколко дни преди да съобщят намерението си да се оттеглят, предава РИА Новости
Москва вече е започнала да подготвя отговорите им, каза външният министър Сергей Лавров в интервю по държавната руска телевизия.
Лавров подчерта, че в продължение на много години Москва е чувала обвинението, че ракетата, която обикновено е означена с индекса 9М729, е тествана от Русия на разстояние, забранено от ДРСМО. Министърът отбеляза, че в началото Съединените щати дори не са споменавали типа на ракетата, която са имали предвид. Министърът на външните работи заяви, че Русия е поискала конкретни данни, американците "дадоха само номера на ракетите, а след това казаха, че това са два теста, дадоха датите на тези тестове и заявиха, че това е ставало на полигона " Капустин Яр " ,
Говорейки защо Съединените щати не са предоставили точни данни и претенции незабавно, Лавров предположи това да се дължи на страха, че "ако покажат някаква информация, ще компрометират източниците".
"Аз не се занимавам професионално с тези въпроси, затова мога само да предполагам, но на повърхността се оказа, че като ни изпратиха пределно подробен въпросник, на който можем да отговорим (започнахме да подготвяме отговори), след няколко дни беше обявено, че те се оттеглят от Договора. Това не допринася за устойчив диалог и предвидимост ", добави министърът.
Лавров също така призова Съединените щати да докладват какво възнамеряват да направят в областта на контрола върху оръжията, след като напуснат ДРСМО.
"Това е просто безконтролно, непрозрачно, така че никой не знае какво прави другият, така че е невъзможно", отбеляза външният министър.
Според него по време на преговорите съветникът по въпросите на националната сигурност на президента Доналд Тръмп Джон Болтън призна, че "в отношенията с Русия е необходима известна степен на доверие и предсказуемост".
Освен това министърът коментира предложението на Съединените щати да включат Китай, Индия, Пакистан и Иран в договора.
"Преди осем -девет години, а може би десет години, през 2007-2008 г., американците и ООН предлагаха на всички страни, които имат ракети със среден и по-малък обсег, да се присъединят към договора и да го направят универсален. "Не очаквахме нищо друго, но все пак искахме да използваме всички възможности за универсализация", спомня си Лавров.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RT: Да, Русия се готви за война - в случай на нападение от страна на САЩ

RT: Да, Русия се готви за война - в случай на нападение от страна на САЩ

27 Октомври 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Руски дипломат потвърди и едновременно отрече онова, за което американските военни „ястреби“ отдавна предупреждават: Москва наистина се готви за война, но само в случай че САЩ започнат атака, предава RT.
В реч пред ООН Андрей Белусов, заместник-директор на Oтдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство, заяви, че Москва наистина се готви за война, за да защити народа си срещу американската агресия.
„На скорошна среща САЩ заявиха, че Русия се готви за война. Да, Русия се готви за война, мога да го потвърдя“, заяви Белусов. Военната подготовка на Русия и широкомащабните тренировки, често представяни в западните медии като подготовка за война, са отбранителна необходимост, допълни дипломатът. „Ние се готвим да защитим нашата родина, нашата териториална цялост, нашите принципи, нашите ценности, нашият народ".
Русия не търси конфронтация, твърди Белусов, за разлика от САЩ. „Защо иначе САЩ ще се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), ще увеличат своя ядрен потенциал, ще приемат нова ядрена доктрина, която намалява прага за използване на ядрени оръжия - това е въпросът за всички нас".
Решението на Вашингтон да се изтегли от споразумението от ерата на Студената война разтревожи Европа и Москва, която предупреди, че това ще „направи света по-опасно място".
Вашингтон обвини Русия в разработването на ракети, забранени от договора, докато Москва твърди, че американските комплекси за противоракетна отбрана в Европа може лесно да се превърнат в офанзивни оръжия. Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако САЩ продължи със стъпките за разполагане на ядрени ракети в средносрочен план в Европа, това ще изложи на риск Стария континент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джон Болтън предложи на Москва преговори по въпроса за заплахата от страна на Китай

ТАСС: Джон Болтън предложи на Москва преговори по въпроса за заплахата от страна на Китай

26 Октомври 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Тбилиси. Съветникът на Белия Дом по национална сигурност Джон Болтън предложи на Москва провеждането на стратегически преговори за Китай, който, по неговото мнение, представлява заплаха и за Русия, и за САЩ. Той направи съответстващото заявление в столицата на Грузия Тбилиси, където се намира на посещение, предава ТАСС.
Болтън е на мнение, че ракетният арсенал на Китай представлява заплаха за Русия, тъй като централната й част се намира в обсега на тези ракети.
Съветникът на Доналд Тръмп също повтори мнението си, че Договорът за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО) е остатък от Студената война.
В хода на визитата в Москва през тази седмица, Болтън потвърди намерението на САЩ от ДЛРСМО, като обясни това с „новата стратегическа реалност“. По думите на съветника на Белия Дом по национална сигурност, днес има редица държави, включително Китай, Иран и Северна Корея, които не участват в ДЛРСМО, но имат възможности да използват балистични ракети. Болтън заяви, че половината от ядрения арсенал на Китай би бил в нарушение на договора, ако Пекин беше страна по него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Белият Дом покани Владимир Путин във Вашингтон

Reuters: Белият Дом покани Владимир Путин във Вашингтон

26 Октомври 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият Дом официално е изпратил покана до президента на Русия Владимир Путин да посети Вашингтон, съобщи съветникът по национална сигурност на американския президент Джон Болтън в петък, предава Reuters.
„Поканихме президента Путин във Вашингтон“, заяви Болтън по време на пресконференция в Грузия, няколко дни след срещата си с Путин и високопоставени чиновници от руската администрация в Москва, като добави, че евентуалната среща между президентите на САЩ и Русия ще бъде догодина.
Все още не се знае дали руският президент е приел предложението да пътува до Вашингтон.
Путин и Тръмп имат планирана двустранна среща и в Париж на 11 ноември, когато двамата ще присъстват на мероприятията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, но по думите на Болтън тя ще бъде кратка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Владимир Путин има готовност да посети САЩ

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Владимир Путин има готовност да посети САЩ

24 Октомври 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин има готовност да направи официално посещение в САЩ, но няма конкретни решения по въпроса. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като потвърди, че темата за обмен на визити между лидерите на САЩ и Русия е била засегната в рамките на разговорите между Путин и съветника по националната сигурност на американския президент – Джон Болтън, който бе на посещение в Москва, предава РИА Новости.
„Определено сме готови. Като цяло темата за обмен на визити наистина бе засегната, но конкретни решения по въпроса все още няма. Засега, както знаете, на дневен ред е 11 ноември – възможната среща в Париж между двамата президенти в кулоарите на мемориалните мероприятия, които ще се провеждат там. Предстои започването на подготовката на тази среща“, заяви Песков в отговор на въпрос дали Русия е готова да обсъжда възможната визита на Путин във Вашингтон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън за Интерфакс: Тръмп и Путин ще обсъдят в Париж възможностите за пълноформатна среща на върха

Джон Болтън за Интерфакс: Тръмп и Путин ще обсъдят в Париж възможностите за пълноформатна среща на върха

24 Октомври 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът по националната сигурност на американския президент Джон Болтън заяви пред агенция Интерфакс, че не изключва възможността държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и лидера на САЩ Доналд Тръмп да проведат среща на върха следващата година. Това може да се случи във Вашингтон, след което Тръмп да направи ответна визита в Москва.
„Разчитаме, че (пълноформатната среща) ще бъде обсъдена в Париж. Първоначално ще има възможност за среща на върха във Вашингтон следващата година, след което – ответна визита на Тръмп в Москва през същата година. Предстои двамата лидери да обсъдят това“, подчерта Болтън.
В отговор на въпрос дали остава в сила поканата към Путин да посети Вашингтон, американецът увери: „Да, в сила е“.
Двамата световни лидери ще проведат среща на 11 ноември в Париж, в кулоарите на честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Московский Комсомолец“: Новата ядрена надпревара: Къде ще дислоцират ракети САЩ и Русия?

"Московский Комсомолец“: Новата ядрена надпревара: Къде ще дислоцират ракети САЩ и Русия?

24 Октомври 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Новата ядрена надпревара: Къде ще дислоцират ракети САЩ и Русия, пише руският ежедневник ""Московский Комсомолец".
„Обвиненията на Москва, че противоракетната система, разположена в Румъния, може да се използва за изстрелване на ракети със среден обсег към Русия, са повече от убедителни. Германия разбира, че оттеглянето на САЩ от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО)ще доведе до нова надпревара във въоръжаването, която ще е по-тежка и непредвидима в последиците, отколкото през Студената война, когато Западна Европа, включително Германия, можеше да разчита изцяло на защитата на САЩ. Когато непредвидимият Тръмп дойде на власт в САЩ, този важен фактор за стабилност и предсказуемост на действията на главния трансатлантически съюзник изчезна. Следователно германският политически елит търси възможности за изграждане на независима външна европейска политика, с която новия американски президент ще бъде принуден да се съобрази.
Възможността за разполагане на американски ракети със среден обсег на действие в Европа е въпрос на сериозна загриженост за немските експерти не само защото тяхната страна ще бъде в епицентъра на предлаганите военни действия в бъдеще, но и поради липсата на контрол от страна на Берлин върху развитието на ситуацията. Германски експерти се съмняват, че ако американски ракети бъдат разположени в Германия, германското правителство ще може да влияе на американската администрация и да участва в процеса на вземане на решения. Ако САЩ пускат своите ракетни системи, заобикаляйки Германия, на територията на източноевропейските страни, например в Полша или Румъния, способността на Берлин да повлияе на ситуацията ще намалее драстично, на практика ще изчезне. И в двата случая Германия ще бъде привлечена в надпреварата за въоръжение, чийто резултат не може да бъде контролиран и да се избегне участието в нея, тъй като страната се намира в центъра на Европа и влиза в НАТО. Ето защо едностранните действия на Тръмп, за да напусне ДРСМО, предизвикват сериозна загриженост в Берлин, която призовава страните да продължат преговорите за компромис.
В същото време дискусията за необходимостта от достъп до ядрено оръжие извън контрола на Съединените щати се засилва в експертни кръгове в Германия. Тъй като Германия не може самостоятелно да разработва ядрени оръжия в съответствие с международните споразумения, се разглежда възможността за участие на Германия във френския проект, в който Германия в замяна на съфинансиране има право да участва в прякото вземане на решения ".
Някои експерти предполагат, че ако САЩ започнат да разгръщат нови ракети на европейска територия, тогава Москва може да реагира с руски оръжия в Куба. Има обаче противоположно мнение.
А за днешна Куба, въпреки факта, че не е американски съюзник, разбира, че има неща, които са неприемливи. Куба също е страна по Договора за забрана на ядреното оръжие в Латинска Америка и разполагането на руски ракети в тази страна би било пряко нарушение на това споразумение от Хавана. Ето защо, ако някъде руските ракети ще се появят в случай на срив на ДРСМО, то определено няма да е в Куба ".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: САЩ все още не са приели решение за нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

Джон Болтън: САЩ все още не са приели решение за нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

23 Октомври 2018 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ все още не са приели решение за нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“, заяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Джон Болтън на пресконференция в Москва в края на двудневното си посещение в руската столица, цитиран от TACC.
"Засега мога да кажа, че не е взето окончателно решение по този въпрос", каза Болтън.
Съединените щати наложиха ограничителни мерки срещу Русия в края на август заради случая „Скрипал“ в рамките на американския Закон за контрол на химическите и биологичните оръжия и забраната за тяхното използване от 1991 г. Вашингтон първо наложи забрана за доставка на продукти с двойна употреба на Русия, като направи известен брой изключения.
Освен това гореспоменатият закон предвижда заплахата да се използва втората вълна от санкции приблизително три месеца след въвеждането на първата част от ограниченията. Вторият пакет от санкции предвижда заплахата от намаляване на нивото на двустранните дипломатически отношения или дори пълното им прекратяване, всъщност пълната забрана на целия внос на американски стоки към Русия, с изключение на храните, както и вносът на руски стоки в САЩ, включително петролните и нефтопродукти, забраната за кацане на самолети на авиокомпании, които се контролират от руското правителство и блокиране на американските заеми за Москва чрез международни финансови организации.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:Джон Болтън оценява като "много изчерпателните и продуктивни" разговорите в Русия

AFP:Джон Болтън оценява като "много изчерпателните и продуктивни" разговорите в Русия

23 Октомври 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън оценява като "много изчерпателните и продуктивни" разговорите в Русия, предава AFP.
Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън във вторник определи като "продуктивни" разговорите с президента Владимир Путин и други руски представители по време на двудневно посещение в Москва.
"Имах серия от много изчерпателни и продуктивни дискусии", каза той на пресконференция след посещението, проведено след заканата на американския президент Доналд Тръмп, че ще излезе от Договора за ядрените ракети със среден и по-малък обсег с Русия.
Срещата с Путин е продължила 90 минути и е засегнала конфликта в Сирия и изборите, както и решението на Тръмп за излизане от Договора с Русия от 1987 година.
"Обсъдихме продължаващата ни загриженост за руската намеса в изборите и защо това беше особено вредно за руско-американските отношения, без да доведе до нищо в замяна", каза той.
"Имахме продължителни разговори за въпросите, свързани с контрола на въоръженията, новия стратегически пейзаж и Договора от 1987 година".
Болтън по-рано каза, че Тръмп е искал да се срещне с Путин, когато двамата се намират в Париж на 11 ноември за честването на края на Първата световна война.
По време на пресконференцията той съобщи, че се правят договорености за тази среща.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън за WSJ: САЩ ще разговарят със съюзниците си преди официално да обявят изтеглянето си от ДРСМО

Джон Болтън за WSJ: САЩ ще разговарят със съюзниците си преди официално да обявят изтеглянето си от ДРСМО

23 Октомври 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Плановете на САЩ за изтегляне от Договора за ликвидация на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) с Русия са сериозни, но преди да бъде изпратено официално уведомление до Русия се предвиждат и по-нататъшни обсъждания. Това увери съветникът на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп - Джон Болтън, за водещото американско издание The Wall Street Journal.
Тръмп обяви планираното излизане от споразумението по време на предизборен митинг в щата Невада на 20 октомври, събота. Той повтори позицията си в коментарите си пред репортери в Белия дом в понеделник, заявявайки, че ако се наложи САЩ ще изградят цялостен ядрен арсенал, използвайки необичайно острър език спрямо Русия, припомнят от редакцията.
"Ще го изградим, докато не достигнем до тяхното ниво. Когато го направим, всички ние ще проявим разум и ще спрем, и, между другото, не само ще спрем, но и ще намалим - това бих искал да направя", заяви лидерът на Вашингтон.
Попитан дали има намерение по този начин да заплаши Русия, Тръмп заяви: "Това е заплаха за всеки, който поискате. Включва Китай, Русия и всеки, който иска да играе тази игра. Не можете да играят тази с мен", увери Тръмп.
Болтън, който е дългогодишен критик на договора от 1987 г., заяви, че е провел "обширна дискусия за това какво каза президентът" в понеделник с колегата си от Москва, Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.
"Мисля, че ако погледнете изявлението на президента от Невада, ще видите, че то е много силно, много ясно и много пряко по въпроса какво ще направят САЩ", увери Болтън. Същевременно той поясни, че администрацията във Вашингтон "ще проведе множество консултации със съюзниците в Европа и Азия [и] със сигурност ще имаме повече дискусии с Русия".
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната от ДРСМО с аргумента за нарушения от страна на Русия. Той подчерта, че Вашингтон „няма да приеме“ ситуацията и заради това излиза от „наработещото споразумение“.
На свой ред от Министерството на външните работи на Руската федерация свързаха американското решение с „мечтата им за еднополюсен свят“. Москва осъжда новите действия на САЩ, които чрез шантаж се опитват да изтръгнат от Москва отстъпки в областта на стратегическата стабилност, заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.
ДРСМД е подписан през 1987 г. от тогавашния генерален секретар на ЦК КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън. Споразумението предвижда забрана за производство на балистични и крилати ракети с ядрени бойни глави с обсег от 500 до 5500 км, а също и провеждането на изпитания за такива.
САЩ обвиняват Русия заради разработената в страната ракета 9M729 за системата „Искандер“. Според Вашингтон тя попада в обхвата на действие на договора. В Москва обаче са на различно мнение: от своя страна руснаците също уличиха Вашингтон в нарушаване на споразумение, в частност заради разполагането на американски системи за ПРО на територията на Румъния.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин предложи провеждането на среща с Доналд Тръмп на 11 ноември

ТАСС: Владимир Путин предложи провеждането на среща с Доналд Тръмп на 11 ноември

23 Октомври 2018 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин предложи организирането на среща с американския президент Доналд Тръмп в кулоарите на церемонията по отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война, която ще се проведе в Париж на 11 ноември. Лидерът на Кремъл отправи поканата в рамките на разговор със съветника на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, който е на посещение в Москва, предава TACC.
"Разбира се, би било полезно да продължим директния диалог с президента на САЩ, преди всичко, в кулоарите на международни мероприятия, които ще се състоят в близко време - например в Париж, заяви Путин, като същевременно допълни: "Разбира се, ако американската страна е заинтересована от тези контакти".
В отговор Болтън увери руския президент, че Тръмп ще се радва да се види с него. "Разбира се, на президента (на САЩ) Тръмп ще бъде много приятно са се види с Вас в Париж в кулоарите на международната среща, за която споменахте", заяви американският политик.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън в Москва: Излизането на САЩ от ДРСМО не прави света по-опасен

Джон Болтън в Москва: Излизането на САЩ от ДРСМО не прави света по-опасен

23 Октомври 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън, който е на посещение в Москва, подчерта, че излизането на САЩ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) няма "на прави света по-опасен", предава руската информационна агенция TACC.
"Не, мисля, че това само признава променената реалност", подчерта Болтън в интервю, цитирано от агенцията, в отговор на въпрос дали е съгласен с позицията на Москва, съгласно която решението на Вашингтон прави света по-опасен.
По-рано през деня Болтън проведе среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, която определи като продуктивна. Двамата обсъждаха въпроса за ДРСМО.
В понеделник съветникът на Доналд Тръмп разговаря със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушве и с първия дипломат на Москва Сергей Лавров. Планира се и среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, а също и с неговия съветник за външната политика Юрий Ушаков.
Визитата на Болтън има особено значение на фона на плановете на САЩ да излязат от ДРСМО, подписан през 1987 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Дмитрий Песков назова темите, по които ще разговарят Владимир Путин и Джон Болтън

РИА Новости: Дмитрий Песков назова темите, по които ще разговарят Владимир Путин и Джон Болтън

23 Октомври 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин и съветникът на Белия Дом по национална сигурност Джон Болтън, който е на визита в Москва, ще обсъдят въпроси от двустранните отношения, Сирия, регионалните конфликти и стратегическата сигурност, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава РИА Новости.
Путин ще приеме Болтън във вторник.
„Нашите двустранни отношения, регионалните конфликти, разрешаването на конфликта в Сирия и въпроси, разбира се, може би първо тях трябваше да споменем – въпроси от стратегическата сигурност. Главното разбира се е това, че Болтън и колегите му от руска страна ще информират президента за тези разговори, които проведохме по-рано и днес сутринта“ заяви Песков.
РИА припомня, че Болтън вече се срещна в Москва със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и министъра на външните работи Сергей Лавров. Болтън и Лавров обсъдиха ситуацията около Сирия и Афганистан, както и въпроси за поддържането на стратегическата стабилност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съветниците на Путин и Тръмп по национална сигурност провеждат среща в Москва

ТАСС: Съветниците на Путин и Тръмп по национална сигурност провеждат среща в Москва

22 Октомври 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън разговарят в понеделник в Москва, съобщи прессекретарят на Патрушев Евгений Аношин, предава ТАСС.
Както отбелязва руската агенция, в понеделник Болтън е пристигнал на двудневна работна визита в Москва. Очаква се главната тема на предстоящите срещи да е ситуацията около решението на САЩ да излязат от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО).
ТАСС посочва, че посещението на американския представител в руската столица е продължение на формата „Болтън – Патрушев“, в рамките на който помощниците на двамата президенти поддържат комуникация помежду си. Първите разговори от формата се състояха в Женева на 23 август и завършиха, според агенцията, с положителен резултат – страните се съгласиха да възобновят контактите между Русия и САЩ по линия на военните министерства, генералните щабове и външнополитическите ведомства.
Както съобщи говителят на Кремъл Дмитрий Песков, освен с Патрушев, Болтън има запланирани срещи с представители на руското МВнР и съветникът на руския президент за външна политика Юрий Ушаков. Освен това е възможно пратеникът на Белия Дом да разговаря и с Владимир Путин.
Ушаков, на свой ред, съобщи, че съветникът по национална сигурност на Тръмп е поискал среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: В Кремъл очакват Болтън да обясни поведението на САЩ

„Известия“: В Кремъл очакват Болтън да обясни поведението на САЩ

22 Октомври 2018 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Въпросът за излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие вероятно ще бъде поставен на срещата между руския президент Владимир Путин и Джон Болтън, съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност, информира вестник „Известия“.
Съобщението е направено в почивния ден от Дмитри Песков, прессекретар на руския държавен глава, който е уточнил, че срещата ще се състои, но не в понеделник.
В събота президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви намерението на САЩ да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват и да започне да разработва ново оръжие, сключен през 1987 година и забраняващ на Вашингтон и Москва да разработват и да притежават ракети с радиус на действие от 500 до 5 500 клм.
Москва определи това решение като „удар по световната стратегическа стабилност“ и желание на САЩ да изгражда еднополярен свят.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Владимир Путин няма да отмени срещата с Джон Болтън

Дмитрий Песков: Владимир Путин няма да отмени срещата с Джон Болтън

21 Октомври 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Подготовката за срещата между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтън е в ход, няма да бъде отменена. Това увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос на TACC дали няма промени в работния график на Путин, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната от още един важен международен договор – за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД).
„Срещата се подготвя“, категоричен бе Песков.
Болтън вече е в руската столица, където в следващите два дни ще проведе консултации с представителите на органите на власт. По данни на американски медии, Болтън е натоварен със задачата да уведоми официално Москва за решението на Вашингтон да започне подготовка за излизане от ДРСМД.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Михаил Горбачов нарече излизането на САЩ от ДРСМД „грешка“, извършена „не от много ум“

Интерфакс: Михаил Горбачов нарече излизането на САЩ от ДРСМД „грешка“, извършена „не от много ум“

21 Октомври 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Стремежът на САЩ да излязат от Договора за ликвидация на ракети със среден обсег на действие (ДРСМД) е израз на желанието да се обърне политиката на ядрено разоръжаване. Това заяви каза бившият генерален секретар на ЦК на КПСС и бивш президент на СССР Михаил Горбачов в интервю за информационната агенция Интерфакс.
Горбачов изрази увереност, че предложението на американският държавен глава Доналд Тръмп „подкопава всички усилия, които са положени от ръководителите на СССР и САЩ в името на ядреното разоръжаване“. Това той определи като „много странно“.
„В никакъв случай не трябва да се разтрогват старите договори за разоръжаване. Нима е трудно да се разбере, че отказът от тези споразумения, както казва народът, е от липса на много ум“.
„Отказът от ДРСМД е грешка“, подчерта Горбачов, който на 8 декември 1987 г. постави подписа си под споразумението.
Според него всички досега постигнати споразумения трябва да бъдат запазени, защото съдържат нещо, което липсва в други документи - те осигуряват контрол и това трябва да бъде оценено. „Вашингтон не разбира ли до какво може да доведе до това?", пита бившият президент на СССР.
Той подчерта, че „стремежът на Вашингтон да върне политиката назад не трябва да бъде подкрепен и това трябва да бъде казано не само от Русия, но и от всички, които ценят света, особено света без ядрени оръжия".
Горбачов съветва да бъдат прочетени изявленията на руския президент Владимир Путин от Сочи. „Напълно съм съгласен с него, той призовава за прилагане на подписаните споразумения. Речта на руския президент е много поучителна", отбеляза последният съветски лидер.
Той отново подчерта, че „всички споразумения, насочени към ядрено разоръжаване и ограничаване на ядрените оръжия, трябва да бъдат запазени заради живота на Земята".
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната от ДРСМД в събота. Като причина за решението лидерът на Белия дом изтъкна нарушения от страна на Русия, като подчерта, че Вашингтон „няма да приеме“ ситуацията и заради това излизат от „наработещото споразумение“.
На свой ред от Министерството на външните работи на Руската федерация свързаха американското решение с „мечтата им за еднополюсен свят“. Москва осъжда новите действия на САЩ, които чрез шантаж се опитват да изтръгнат от Москва отстъпки в областта на стратегическата стабилност, заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.
ДРСМД е подписан през 1987 г. от тогавашния генерален секретар на ЦК КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън в рамките на съвместна среща във Вашингтон. Споразумението предвижда забрана за производство на балистични и крилати ракети с ядрени бойни глави с обсег от 500 до 5500 км, а също и провеждането на изпитания за такива.
САЩ обвиняват Русия заради разработената в страната ракета 9M729 за системата „Искандер“. Според Вашингтон тя попада в обхвата на действие на договора. В Москва обаче са на различно мнение: от своя страна руснаците също уличиха Вашингтон в нарушаване на споразумение, в частност заради разполагането на американски системи за ПРО на територията на Румъния

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаил Горбачов към американския президент: Толкова ли е трудно да се разбере, че отмяната на споразумения като ДРСМД показва липса на мъдрост?

Михаил Горбачов към американския президент: Толкова ли е трудно да се разбере, че отмяната на споразумения като ДРСМД показва липса на мъдрост?

21 Октомври 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Михаил Горбачов, бившият генерален секретар на ЦК на КПСС, който през 1987 г. сложи подписа си до този на тогавашния американски президент Роналд Рейгън в Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД), разкритикува решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от споразумението, предава AFP.
„Вие абсолютно не трябва да разтрогвате старите споразумения за разоръжаване. Наистина ли е толкова трудно да се разбере, че отмяната на тези споразумения... показва липса на мъдрост?", са думите, които Горбачов отправи към лидера на Белия дом чрез медиите.

Държавният глава на САЩ обяви оттеглянето на страната от договора в събота, а като причина за решението изтъкна нарушения от страна на Русия, като подчерта, че Вашингтон „няма да приеме“ ситуацията и заради това излизат от „наработещото споразумение“.
На свой ред от Министерството на външните работи на Руската федерация свързаха американското решение с „мечтата им за еднополюсен свят“. Москва осъжда новите действия на САЩ, които чрез шантаж се опитват да изтръгнат от Москва отстъпки в областта на стратегическата стабилност, заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.
ДРСМД е подписан през 1987 г. от тогавашния генерален секретар на ЦК КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън. Споразумението предвижда забрана за производство на балистични и крилати ракети с ядрени бойни глави с обсег от 500 до 5500 км, а също и провеждането на изпитания за такива.
САЩ обвиняват Русия заради разработената в страната ракета 9M729 за системата „Искандер“. Според Вашингтон тя попада в обхвата на действие на договора. В Москва обаче са на различно мнение: от своя страна руснаците също уличиха Вашингтон в нарушаване на споразумение, в частност заради разполагането на американски системи за ПРО на територията на Румъния.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО хвърли върху Русия отговорността за решението на САЩ да излезе от ДРСМД

ТАСС: НАТО хвърли върху Русия отговорността за решението на САЩ да излезе от ДРСМД

21 Октомври 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО хвърли отговорността за решението на САЩ да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД) върху Русия. Говорителят на Алианса Оана Лунгеску заяви, че Моксва „вероятно нарушава“ споразумението, предава TACC.
В отговор на молба да коментира решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, Лунгеску подчерта: „Съюзниците на НАТО не веднъж са изказвали загриженост от недостатъчното съблюдаване от страна на Русия на международните й задължения, произтичащи от ДРСМД, подписан между САЩ и СССР през 1987 г. На срещата на върха на НАТО през юли (в Брюксел) съюзниците констатираха изпълнение на условията на договора от страна на САЩ, докато действията на Русия в продължение на много години предизвикаха цял спектър на съмнения“.
По-рано министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън заяви, че Лондон подкрепя излизането на САЩ от ДРСМД. „Нашият най-близък и отдавнашен съюзник са, разбира се, САЩ, и ние решително ги подкрепяме за това, че дадоха на Русия ясно да разбере, че трябва да спазва задълженията по договора, който е подписала“, подчерта военният министър на Лондон пред местно издание, цитирано от ТАСС.
Същевременно Уилямсън увери, че подкрепя продължаването на действието на договора, стига двете страни да го спазват.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.