НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Mail: Петима руски граждани вероятно са замесени в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

Daily Mail: Петима руски граждани вероятно са замесени в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

8 Февруари 2019 | 06:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правоохранителните органи на Обединеното кралство смятат, че петима руски граждани могат да бъдат замесени в инцидента в Солсбъри, пише британският вестник Daily Mail.
От материала става ясно , че служителите на правоприлагащите органи ще представят доказателства пред британското правителство за участието на още двама души в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал "в рамките на няколко седмици". Според вестника, идентифицираните от полицията руснаци са пристигнали във Великобритания с туристическа виза и сега се намират в Русия. Източникът също така отбеляза, че те са „пътували“ отделно от другите двама заподозрени - Александър Петров и Руслан Боширов - и ролята им в предполагаемото отравяне е „много по-малка“.
По-рано лондонската полиция съобщи за продължаването на работата по идентифициране на потенциални заподозрени за отравянето в Солсбъри през март 2018 г. на бившия полковник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, че британските следователи работят върху версия на предполагаемото участие при отравянето на бившия руски шпионин на трето лице - определено "служител на руското военно разузнаване" под предполаганото име Сергей Федотов.
Според източника той е трябвало да лети до Москва с Александър Петров и Руслан Боширов, но в последния момент взел багажа си и останал във Великобритания. Както отбелязва изданието, третият заподозрян би могъл да промени плановете си да се върне в Руската федерация, след като е научил, че отровените руски граждани са оцелели. В този случай източникът на публикацията не изключва, че той продължава да бъде на територията на Кралството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Москва може да предприеме ответни мерки във връзка с европейските санкции по случая „Скрипал“

МВнР на Русия: Москва може да предприеме ответни мерки във връзка с европейските санкции по случая „Скрипал“

21 Януари 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с решението на Европейския съюз да включи още руснаци в санкционните списъци по случая „Скрипал“, се казва в комюнике на Министерството на външните работи на Русия, разпространено в понеделник, предава ТАСС.
„Предявените срещу Русия и нашите граждани обвинения по „делото Скрипал“ не издържат критика“, подчертават от дипломатическото ведомство. „Запазваме си правото на ответни мерки по отношение на тази недружествена акция“.
От руското МВнР отбелязват, че разгърнатата от британските власти кампания по „делото Скрипал“ преследва вътрешнополитически цели на фона на преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз.
„Разгърнатата от британските власти информационна кампания по това дело преследва на първо място вътрешнополитически цели. Показателно е, че новото й активизиране съвпадна с поредната кризисна вълна на преговорите за Брекзит“, заявиха от министерството.
Освен това МВнР на Русия определи действията на Европейския съюз като неуважение към Конвенцията за забрана на химическите оръжия.
Москва счита, че на руските граждани „е пробван наскоро изобретен от ЕС санкционен механизъм, който уж цели да противодейства на употребата и разпространението на химическо оръжие“.
„Ние потвърждаваме принципната си позиция за незаконността на въвеждането на едностранни ограничителни мерки при заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН. Разглеждаме учредяването и началото на практическото функциониране на гореупоменатия механизъм като неуважение на Европейския съюз към Конвенцията за забрана на химическото оръжие“, добавиха от руското дипломатическо ведомство. „По този начин Брюксел за пореден път демонстрира пренебрежението си към колективно разработените механизми за международно сътрудничество“.
Москва подчерта, че подмяната на съществуващите механизми с едностранни незаконни наказателни инструменти, включително даването на атрибутивни функции на Техническия секретариат на ОЗХО, заплашва да увеличи произвола в международните отношения и международното право.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Брюксел наложи санкции на директора на ГРУ, заместника му и двама агенти заради случая „Скрипал“

AFP: Брюксел наложи санкции на директора на ГРУ, заместника му и двама агенти заради случая „Скрипал“

21 Януари 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз наложи санкции на девет официални лица от Русия и Сирия в понеделник, в това число и на директора на Главното разузнавателно управление на Русия (военното разузнаване), съобщава AFP.
От Съюза заявиха, че двама агенти, директорът и заместник-директорът на ГРУ са отговорни за „съдържание, пренасяне и употреба“ на нервно-паралитичния газ, използван за атаката в Солсбъри през март миналата година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Кремъл е обвинен, че създава лъжлива следа, за да свърже Сергей Скрипал с бивш офицер от  M-I6 и досието на Тръмп

The Telegraph: Кремъл е обвинен, че създава лъжлива следа, за да свърже Сергей Скрипал с бивш офицер от M-I6 и досието на Тръмп

21 Януари 2019 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Руското разузнаване е създало фалшива следа, с която да обвърже двойният агент Сергей Скрипал с бивш офицер от М-16, преди да организира нападението срещу агента в Салисбъри, пише The Telegraph, като се позовава на неназован източник.
Добре информирани източници вярват, че заговорът за убийството на полк. Скрипал може да е включвал и опит да се постави под съмнение истинността за някаква подкрепа за Доналд Тръмп от страна на Кремъл.
Година преди опитът за покушение срещу Скрипал в социалната мрежа LinkedIn се е появил мистериозен пост, в който е ставало дума за неговия покровител от М-16, работещ като „старши анализатор“ в Orbis Business Intelligence, фирмата, която създаде досието на Тръмп.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Започва демонтажа на дома на Скрипал в Солсбъри

„Московский комсомолец“: Започва демонтажа на дома на Скрипал в Солсбъри

9 Януари 2019 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Започва демонтажа на покрива на дома на Сергей Скрипал в Солсбъри, пише руският вестник „Московский комсомолец“ .
Британска медия съобщи, че британските военни са започнали да демонтират покрива на къщата на Сергей Скрипал в Солсбъри. На жителите на съседните къщи е казано, че над сградата ще бъде инсталиран купол и специалистите ще продължат да работят в този купол. Предполага се, че целта на подобни дейности е да се почисти къщата и гаража от токсични вещества.
По рано стана ясно, че позовавайки се на неназовани източници, след инцидента Сергей и Юлия Скрипал са все още в Обединеното кралство. Твърди се, че те живеят в южната част на Англия, а външният им вид се е променил без хирургическа намеса.
Юлия е отслабнала много и е променила косата си, а баща ѝ, който също е отслабнал много носи шапка. Според вестника службите за сигурност могат да предоставят на Юлия платена работа. Отбелязва се, че владеенето на руски език може да бъде полезно за специални служби и други структури. Според племенницата на Сергей Скрипал те не са се обаждали и не са честитили Коледа на своите близки в Русия, включително и на майката на разузнавача и баба на Юлия Скрипал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Песков говори за "клевета" по време на пресконференцията на Путин

ТАСС: Песков говори за "клевета" по време на пресконференцията на Путин

23 Декември 2018 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Москва. Някои въпроси, които се чуха на голямата пресконференция на президента на Русия Владимир Путин, фактически бяха оплаквания на граждани, а сред тях имаше и клевета, информира ТАСС.
За това е съобщил прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков в предаването "Москва.Кремъл.Путин", излъчвана в неделя по телевизионния канал "Россия-1".
"Тези хора нямат никакво отношение към журналистиката и , за съжаление, със совите изказвания те отнеха времето на онези журналисти, които искаха да зададат совите въпроси на президента“.
Така, по думите на Песков, се даде гласност на информация, която „не отговаря на действителността“. "По същество това може да се нарече клевета", е казал той и е отбелязал, че „е нужно да се замислим“ за подбора на нови елементи при организацията на пресконференциите.
Той е акцентирал на факта, че в частност се забелязва смесване на различни формати – например пресконференция, предназначена да доведе до знанието на гражданите информация за политиката на президента чрез отговори на въпроси на представителите на медиите, се смесва с формат, при който гражданите директно се обръщат към президента. Според него засега не е ясно „как да се отграничи тази пресконференция от нежурналистите“. Този проблем предстои да се анализира.
Песков е добавил също, че "както и преди това си остава безпрецедентен формат. В момента нито един от световните лидери, вероятно, не е способен да повтаря в подобен режим този формат на общуване било то с гражданите на страната директно в ефир, или с представителите на медиите ".
Четиринайсетата голяма пресконференция на Путин се проведе на 20 декември в Центъра за международна търговия в Москва и за нея бяха акредитирани рекорден брой представители на медиите – 1702.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Дмитрий Песков увери: Путин не се плаши от никакви въпроси

ТАСС: Дмитрий Песков увери: Путин не се плаши от никакви въпроси

23 Декември 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Няма такива въпроси, на които държавният глава на Руската федерация Владимир Путин да се страхува да отговори. Това увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в предаване за телевизионния канал „Россия-1“, предава TACC.
„Не, абсолютно няма. Когато даде да му се задават въпроси, той знаеше, че украинският журналист няма да го попита за успехите на руската икономика“, отбеляза Песков, коментирайки Голямата пресконференция, която руският президент даде по-рано тази седмица, и въпросите, зададени на Путин от негови критици. „Именно той им даде думата. Не показва ли това по най-добър начин, че е отворен за всякакви сериозни въпроси и да им отговаря?“, припомни говорителят на Кремъл.
Песков разкри, че следващата „Пряка линия“ с държавния глава на Русия ще се проведе преди майските празници догодина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВЗГЛЯД: Как Западът накара Русия „да включи мозъците“

ВЗГЛЯД: Как Западът накара Русия „да включи мозъците“

21 Декември 2018 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Москва. „Влиянието на западните санкции върху руската икономика е силно преувеличено. Ако след световната криза през 2008-2009 г. руската икономика падна със 7.8%, през 2015 г. беше само 2.5%“, даде пример президентът Владимир Путин на голяма пресконференция. Дори Министерството на финансите на Съединените щати вярва, че спадът от 2,5% през 2015 г. е само една трета, свързана със санкции, а две трети - в края на краищата, с намаляването на цените на енергията.
„Точното изчисляване на отрицателното въздействие на санкциите е наистина трудно. Но ефектът от спада в цените на петрола е доста измерим. Както знаете, сривът на цените на петрола доведе до обезценяване на рублата, скок на инфлацията и намаляване на реалните доходи на населението“.
И все пак, като цяло, руската икономика успя да се адаптира към външни ограничения. Освен това Владимир Путин отбеляза ползите от налагането на санкции. „Това ни накара да включим мозъците си по много направления. Между другото, западните експерти също признават това“, каза Путин.
Какво имаше предвид президентът? Вероятно след разпадането на СССР Русия започна да разчита единствено на вноса и на западните технологии, стоки и услуги, забравяйки необходимостта да развива свои собствени. В резултат на това днес например в Русия няма технологии за производство на електронни компоненти с използване на 32 nm технология или по-малко. Интегрираните вериги, които са необходими на всички - както и на компютри, сървъри, смартфони и автомобилни производители, както и на медицинските изделия и дори на военните, които внася Русия. И в това отношение зависи от американските доставчици.
Или например, СССР е бил един от световните лидери в производството на облекло, обувки и кожени изделия. Нивото на внос не надвишаваше 3%, а самата индустрия донесе повече от 12% от БВП на страната. Но всичко беше унищожено. Днес Русия си осигурява руско облекло само 15%, а обувките - 14%.
Програмата за заместване на вноса е работила в животновъдството. През последните три до четири години са изградени големи комплекси за животновъдство. Според Министерството на земеделието делът на вноса на свинско месо в Русия е намалял три пъти, а птичето месо - 2,5 пъти. Освен това дори има претоварване, така че земеделските стопани спешно търсят чужди пазари. И нови пазари има благодарение на преговорите на най-високо ниво. Например Япония отвори своя пазар за руско месо. Преговорите по този въпрос са в ход с Китай.
Тази година износът на селскостопански продукти ще възлезе на 25 милиарда долара (срещу 20 милиарда долара през 2017 г.). Докато износът на оръжия е 16 милиарда долара. „Ние ще подкрепим развитието на инфраструктурата в областта на селското стопанство и износа. През следващите години ние специално ще заделим около 400 милиарда рубли - това е развитието на пристанища, пътища и т.н., финансова подкрепа за износа“, съобщи президентът.
Възможно е да се замени вносът в други области. Делът на вътрешното транспортно машиностроене от 2017 г. възлиза на 98%, в автомобилната промишленост - 85%. В някои ключови области индикаторът е около 80%, посочи президентът.
Основният негативен ефект от санкциите може да обхване Русия по-късно. „След три до четири години забраната за внос на определени технологии, включително при проучването и производството на нефт, може да доведе до необратимо забавяне и пълна зависимост от вноса на определено оборудване. Например около 90% от ключовите технологии за извличане на въглеводороди са чужди“, предупреждава Дмитрий Жарски.
Освен ако, разбира се, Русия не създаде свои собствени технологии - или не се договори с други страни, например, с Китай. Най-малкото на заседанието на Съвета за сигурност през ноември бе одобрен проект на новата доктрина за енергийна сигурност. Едно от нейните насоки е да се засили работата по заместването на вносни критични технологии в случай на забрана на доставките им за Русия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Путин: Ако нещо не работи, значи всички са виновни

Известия: Путин: Ако нещо не работи, значи всички са виновни

21 Декември 2018 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Голямата пресконференция на Владимир Путин през 2018 г. промени познатия формат. Нейната отличителна черта е изобилието от лични искания, които журналистите от регионите правят към държавния глава. Ключовите теми от разговора се очакваше да бъдат икономическото развитие на страната, социални и обществени проблеми, както и въпроси, свързани с международната политика. Рекорден брой представители на медиите беше акредитиран на срещата с държавния глава в Центъра за международна търговия - 1702. В рамките на 3 часа и 43 минути 53 журналисти имаха време да зададат въпроси на държавния глава, девет от които бяха от чуждестранни публикации.
Много внимание на пресконференцията традиционно се дава на теми, свързани с икономиката. Така че, отговаряйки на въпроса дали си заслужава да се изчака по-нататъшното нарастване на цените на горивата, президентът отбеляза, че поради увеличението на ДДС в началото на следващата година все още е възможно „някакво регулиране“, но „меко“ - с 1-1,5%. Правителството не трябва да позволява никакви скокове в цената на бензина, увери държавният глава. Той припомни, че споразумението с петролните компании за замразяване на цените е валидно до март 2019 г. и изрази надежда, че ще продължи да работи и по-нататък.
За Русия 2018 г. беше под знака на национални проекти, чието начало президентът даде с постановлението си от май. Оценявайки текущото състояние на икономиката на страната, Владимир Путин обясни защо е необходимо качествено различно развитие на демографията, здравеопазването, културата, екологията и други сфери на руския живот.
„Нуждаем се от пробив. Трябва да влезем в новата технологична структура. Без това страната няма бъдеще. Това е основен въпрос, ние трябва да разберем това“, заяви той.
Планирано е да се разпределят повече от 20 трилиона рубли за изпълнението на 12 национални проекта и 6,5 трилиона рубли за проекта за развитие на магистралната инфраструктура на Русия. При изпълнението им държавният глава не се съмнява.
Някои казват: „Това е невъзможно“. Но това казват тези, които трябва да постигнат резултати. Нека не мислят така, а да работят върху изпълнението и ако смятат, че не са в състояние да изпълнят, нека тогава да освободят местата си за онези, които са пълни с оптимизъм и са готови за тази работа“, добави президентът.
„За да бъдат националните проекти полезни за икономиката, е необходимо да действаме в области, които ще дадат максимален мултиплициращ ефект“, смята Антон Табак, управляващ директор за макроикономически анализи и прогнози. Според експерта е важно да не се отстранява частният бизнес от тази работа: държавата трябва да финансира областите, в които не може да се справи без него. Важно е да не мислите за процеса - колко проекта се изпълняват или да се харчат пари, а за резултата“, добави той.
„Като цяло в развитието на икономиката днес се наблюдава положителна тенденция, отбеляза президентът. През 2018 г. бюджетът на страната за първи път от 2011 г. ще бъде с излишък, а обемът на Фонда за национално благосъстояние ще нарасне с 22%. БВП за 10 месеца от 2018 г. се е увеличил с 1,7%, безработицата е на историческо минимум, а реалният разполагаем доход на руснаците за годината трябва да покачи ръст от 0,5%“, цитира Владимир Путин.
Намаляването на прага за използването на ядрени оръжия може да доведе до глобална катастрофа, каза Владимир Путин, като отговори на въпрос за заплахата от разрушителна световна война.
Причината за случващото се е в разпадането на международната система за възпиране на надпреварата в областта на въоръженията, която започна след оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег и предизвика насилствения отговор на Русия, а именно създаването на оръжия, способни да преодолеят системите за противоракетна отбрана.
Президентът припомни, че през 2021 г. изтича Договорът за намаляване на стратегическите нападателни оръжия, но Вашингтон все още отбягва преговорите за удължаване на споразумението. За да избегнем апокалиптични сценарий, трябва да говорим. Държавният глава увери, че е готов да се срещне с американския лидер Доналд Тръмп дори след демонстрацията на последния в Буенос Айрес.
Коментирайки изявленията на домакина на Белия дом за оттеглянето на американските войски от Сирия, Владимир Путин припомни, че американските военни са на територията на Сирия в нарушение на международното право. Независимо от това, президентът похвали добре координираното сътрудничество на министерствата на отбраната на двете страни в борбата срещу бойците.
Неведнъж Владимир Путин беше питан за Украйна. Президентът каза, че инцидентът в Черно море е обикновена провокация. Според него това беше направено, за да се повиши рейтингът на президента Петро Порошенко, който рискува да загуби предстоящите избори през март.
В края на срещата стана ясно, че вътрешните, личните въпроси и искания, които интересуват публиката са били повече от обсъждането на геополитиката, отбелязва Александър Пожалов, директор на Институт за социално-икономически и политически изследвания. Пресконференцията се оказа по-ориентирана към проблемите, отколкото преди година, изпълнявайки ролята на „пряка линия“ на президента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

WSJ: След завоюването на критични позиции в Близкия изток: Путин приветства изтеглянето на САЩ от Сирия

WSJ: След завоюването на критични позиции в Близкия изток: Путин приветства изтеглянето на САЩ от Сирия

20 Декември 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съперничеството със САЩ се превърна в ядро на ежегодната пресконференция на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, който обвини Вашингтон в тласкане на света към нова надпревара във въоръженията, коментират в редакцията на американското издание The Wall Street Journal.
Путин приветства решението за изтеглянето на американските войски от Сирия, макар да се усъмни във желанието на САЩ напълно да напуснат близкоизточната страна, превърнала се във важен плацдарм за придвижването на Москва в Близкия изток.
„Четиричасовите разговори на Путин с повече от хиляда журналисти обобщиха напрегнатата година, в която Русия стигна до затягане на западните санкции, установи по-тесни връзки с Китай и активно се опита да съживи икономиката си", пише авторът на статията.
Изданието отбелязва, че Русия, въпреки факта, че военният й бюджет е само една десета от американския, се стреми да разшири влиянието си в регионите, от които САЩ се оттеглиха. Така руската подкрепа е позволила на сирийския президент Башар Асад да победи опозицията в гражданска война, е заключението на редакцията
„В опита си да се върне статута на суперсила, Москва също се опита да намери нови точки на подкрепа в Африка и Арктика. Американското решение за изтегляне от Сирия вероятно ще даде на Путин повече лостове в Близкия изток", отбелязва вестникът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Голямата пресконференция: Какво каза Владимир Путин за външната политика на Русия? (ОБЗОР)

Голямата пресконференция: Какво каза Владимир Путин за външната политика на Русия? (ОБЗОР)

20 Декември 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин направи равносметка за изминалата година пред местни и чуждестранни журналисти в Москва, които се събраха за традиционната Голяма пресконференция. Както и в предходните, така и през тази година външната политика стана една от доминиращите теми на събитието. Агенция „Фокус“ подбра някои от ключовите изявления на руския лидер за международните отношения и глобалната политика.

За заплахата от ядрена война и баланса във въоръженията

„Опасността от такова развитие в света затихва, изчезва ... Изглежда невъзможно или като нещо, което не толкова важно. И междувременно, да не дава Бог, се случи нещо подобно, то може да доведе до смъртта на цялата цивилизация и може би на цялата планета.
Всъщност, сега сме свидетели на рухването на международната система за ограничаване на въоръженията, на надпревара във въоръжението. След оттеглянето на САЩ от договора за противоракетна отбрана, който - вече съм го казвал хиляди пъти - е крайъгълният камък в областта на неразпространението на ядрените оръжия и надпреварата във въоръжението, ние трябваше да отговорим, като създадем нови оръжейни системи за преодоляване на техните.
Сега чуваме, че Русия има предимство. Да, това е вярно. В света няма такива оръжейни системи. Те ще бъдат водещите сили, но все още не. И в този смисъл има някои предимства. Но като цяло, в стратегическия баланс, това е просто елемент на ограничаване и изравняване на паритет. Това е запазването на паритета, нищо повече“, поясни Путин.
По отношение на решението на САЩ да се изтеглят от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), руският лидер подчерта, че тази стъпка прави непредвидимо развитието на ситуацията в бъдеще. „ И ако тези ракети се появят в Европа? Какво трябва да правим? Разбира се, ще е необходимо да гарантираме сигурността си чрез някои стъпки“, подчерта Путин.

За инцидента в Керченския пролив

Владимир Путин определи като „провокация“ инцидента в Керченския пролив и заяви, че Украйна е изпратила военнослужещите си към руските граници с надеждата, че те ще загинат.
„Провокациите винаги са лошо нещо, предназначено да задълбочи ситуацията, разбира се, те имат избори, необходимо да бъдат повишени рейтингите на сегашното правителство.Това е в ущърб на интересите на народа. Рейтингът на Петър Олексеевич (т.е. Петро Порошенко) се подобри: той се премести от пето на второ място. Изпълни задачата си за сметка на интересите на страната", коментира Путин.
Лидерът на Кремъл увери, че Русия няма намерение на възпрепятства преминаването на кораби през Керченския пролив, след като журналист на Euronews попита дали Москва, с оглед на информацията за укрепване на акваторията в района на Керченския пролив, се подготвя да обяви Азовско море за свое. В тази връзка Путин подчерта, че преминаването на кораби през протока никога не е било проблем. Той отново припомни, че според него инцидента с украинските кораби е бил провокация от страна на Киев с вътрешнополитическа цел.

За отношенията с Украйна

„Искаме мир и благоденствие в цяла Украйна, включително в Донбас. Заинтересовани сме от това, тъй като Украйна е един от нашите най-крупни търговски и икономически партньори. Товарооборотът между Украйна и Русия, въпреки всички усилия на настоящите киевски власти, се увеличава, включително и през изминаващата година“, обясни държавният глава на Руската федерация.

За мирния договор с Япония и китайско-американските отношения

По отношение на въпроса за подписването на мирен договор между Москва и Токио, с които ще бъде сложен официален край на състоянието на война между тях, продължаващо от годините на Втората световна война, Путин увери, че двете страни ще продължат да работят за постигането на официален мирен договор. „Както Япония, така и Русия са заинтересовани от цялостно уреждане на отношенията“, подчерта той. Руският президент обаче изрази загриженост от разполагането на американска система за противоракетна отбрана на територията на островната държава.
Държавният глава на Руската федерация обаче отказа да коментира китайско-американските отношения в рамките на традиционната годишна конференция за резултатите от годината.
„Това е много деликатна тема. Тук няма да се ръководим от принципите, заложени в Кодекса на Хамурапи“, бе коментарът на лидера на Кремъл в отговор на пореден журналистически въпрос.

За санкциите на Запада срещу Русия

Коментирайки последиците от санкциите срещу Русия, държавният й глава Владимир Путин изрази увереност, че щетите са по-сериозни за западните държави. Путин подчерта, че заради санкциите Западът е загубил руския пазар, което е довело до съкращаване на работните места. „За тях това е осезателно“, изрази увереност Путин, като същевременно допълни: „В Русия безработицата е 4,8%, а в Европейския съюз – например в Испания, тя е 15%“.
Путин припомни, че почти в цялата си история руснаците са живели в условията на санкции и в тази връзка бе категоричен, че икономиката на страната се е адаптирала към тях. В ограничителните мерки на Запада няма логика, те са просто допълнителен начин за сдържане на Русия, допълни лидерът на Кремъл.


За случаите „Скрипал“ и „Хашоги“

Сравнявайки международната реакция на случая „Скрипал“ и убийството на журналиста на Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обърна внимание, че в първия случай има санкции, а във втория – тишина.
В тази връзка Путин открои „русофобския подход“ на международната общност, насочена към сдържане на развитието на Русия като конкурент.


За победата над „Ислямска държава“ в Сирия и обявеното изтегляне на САЩ

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин „като цяло" се съгласи с оценката на американския колега Доналд Тръмп, съгласно която терористичната групировка „Ислямска държава“ е победена в Сирия.
„Що се отнася до „Ислямска държава“, като цяло съм съгласен с президента на САЩ. Постигнахме съществени изменения в борбата с тероризма на територията и нанесохме сериозни удари по „Ислямска държава“ в Сирия“, заяви Путин.
Руският лидер подчерта, че присъствието на американски войски в Сирия е незаконно, при това отбеляза, че към момента не се наблюдава обещаното им изтегляне, но все пак допусна, че това ще се случи.
„След като (американците) са приели решение, значи е правилно“, заключи лидерът на Кремъл.
Путин не пропусна да подчертае, че и Русия е нанасяла удари по терористите в Сирия и в тази връзка има заслуга за победата над „Ислямска държава“ в страната. Същевременно Путин изрази загриженост, че членовете на терористичната групировка може да се прехвърлят в други страни като Афганистан например.


За руско-турските отношения

„Трябва да сме доволни от развитието на руско-турските отношения в икономиката и в сферата на сигурността. Въпреки че нашите интереси не съвпадат изцяло, намираме компромисни решения за разрешаване на сирийската криза. Ние уважаваме националните интереси на турския народ в тази област, ние виждаме, че турските партньори също са готови на тези компромиси отидат и да намерят заедно с нас тези компромиси за доброто на Сирия, в полза на борбата срещу тероризма и за укрепването на нашите отношения.
Турция, въпреки че е страна от НАТО и изпълнява задълженията си като член на съюза, в същото време води независима външна политика. Високо ценим това, то създава условия за предвидимост и стабилност на нашите отношения. Надяваме се, че същата тенденция ще продължи под ръководството на [Реджеп Тайип] Ердоган“, бе коментарът на Путин на съответстващ въпрос.Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия няма намерение на възпрепятства преминаването на кораби през Керченския пролив

Владимир Путин: Русия няма намерение на възпрепятства преминаването на кораби през Керченския пролив

20 Декември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия няма намерение на възпрепятства преминаването на кораби през Керченския пролив. Това увери държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната годишна пресконференция, предава TACC.
Журналист на Euronews попита руския лидер дали Русия, с оглед на информацията за укрепване на акваторията в района на Керченския пролив, се подготвя да обяви Азовско море за свое. В тази връзка Путин подчерта, че преминаването на кораби през протока никога не е било проблем. Той отново припомни, че според него инцидента с украинските кораби е бил провокация от страна на Киев с вътрешнополитическа цел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин в ироничен отговор на въпрос от WSJ: Разбира се, че искам да управлявам света

Владимир Путин в ироничен отговор на въпрос от WSJ: Разбира се, че искам да управлявам света

20 Декември 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Москва. В рамките на традиционната годишна пресконференция държавният глава на Руската федерация отговори на въпрос на журналист на американското списание The Wall Street Journal, предава TACC.
„Западът вижда заплаха в лицето на Русия. Наистина ли искате да управлявате света?“, бе въпросът на американския журналист. „Разбира се“, бе отговорът на Путин, след което продължи:
„Що се отнася до управлението на света, то ние знаем къде се намира щабът, който се опитва да прави това, и той определено не е в Москва“, подчерта Путин.
След това Путин припомни колко средства САЩ изразходват за отбрана и зададе въпрос: „Мислите, че ние искаме да управляваме света?“
„Основната цел на нашата външна политика е да гарантираме придвижваме напред, за да заемем достойно място на международната сцена, като равна сред равни държави“, отбеляза Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Присъствието на американски войски в Сирия е незаконно, засега не се забелязва изтеглянето им

РИА Новости: Присъствието на американски войски в Сирия е незаконно, засега не се забелязва изтеглянето им

20 Декември 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Присъствието на американски войски в Сирия е незаконно, при това към момента не се наблюдава обещаното им изтегляне. Това подчерта държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната пресконференция за резултатите от годината, предава РИА Новости.
Путин припомни, че САЩ изтеглят войски от Афганистан всяка година. Засега не се наблюдава подобно нещо в Сирия, но руският президент допусна, че все пак изтеглянето ще се случи. „След като (американците) са приели решение, значи е правилно“, заключи лидерът на Кремъл.
Той не пропусна да подчертае, че и Русия е нанасяла удари по терористите в Сирия и в тази връка има заслуга за победата над „Ислямска държава“ в страната. Същевременно Путин изрази загриженост, че членовете на терористичната групировка може да се прехвърлят в други страни като Афганистан например.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин "като цяло" се съгласи с Тръмп: „Ислямска държава“ в Сирия е победена

ТАСС: Путин "като цяло" се съгласи с Тръмп: „Ислямска държава“ в Сирия е победена

20 Декември 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин "като цяло" се съгласи с оценката на американския колега Доналд Тръмп, съгласно която терористичната групировка „Ислямска държава“ е победена в Сирия. Това лидерът на Кремъл заяви в традиционната пресконференция за резултатите от годината, предава TACC.
„Що се отнася до „Ислямска държава“, като цяло съм съгласен с президента на САЩ. Постигнахме съществени изменения в борбата с тероризма на територията и нанесохме сериозни удари по „Ислямска държава“ в Сирия“, заяви Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин увери, че запасите от природен газ в страната няма да свършат

ТАСС: Владимир Путин увери, че запасите от природен газ в страната няма да свършат

20 Декември 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин бе категоричен, че запасите от природен газ на страната са достатъчни и няма да бъдат изчерпани, предава TACC на живо от традиционната пресконференция за резултатите от годината.
„Газта няма да свърши, имаме повече, отколкото целият свят общо“, увери лидерът на Кремъл.
Така Путин реагира на опит на журналист да зададе въпрос с фразата: „Скоро газта ще свърши, Владимир Владимирович!“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин счита за невъзможна реставрацията на социализма в страната

ТАСС: Владимир Путин счита за невъзможна реставрацията на социализма в страната

20 Декември 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Реставрацията на социализма в Русия е невъзможна. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната годишна конференция за резултатите от годината, предава TACC.
„Мисля, че това е невъзможно. Промяната в обществото е толкова дълбока, че реставрацията на социализма… е невъзможна. Възможни са единствено елементи на социализация на икономиката, на социалната сфера“, коментира лидерът на Кремъл.
Възстановяването на социализма „винаги е свързано с разходи за повече доходи и в краен резултат – в икономиката“, обясни Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин за санкциите на Запада: Инфлацията в Русия е 4,8 процента, а в Испания, например, е 15 процента

Владимир Путин за санкциите на Запада: Инфлацията в Русия е 4,8 процента, а в Испания, например, е 15 процента

20 Декември 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Коментирайки последиците от санкциите срещу Русия, държавният й глава Владимир Путин изрази увереност, че щетите са по-сериозни за западните държави, предава РИА Новости.
Путин подчерта, че заради санкциите Западът е загубил руския пазар, което е довело до съкращаване на работните места. „За тях това е осезателно“, изрази увереност Путин, като същевременно допълни: „В Русия безработицата е 4,8%, а в Европейския съюз – например в Испания, тя е 15%“.
Путин припомни, че почти в цялата си история руснаците са живели в условията на санкции и в тази връзка бе категоричен, че икономиката на страната се е адаптирала към тях. В ограничителните мерки на Запада няма логика, те са просто допълнителен начин за сдържане на Русия, допълни лидерът на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин за случаите „Скрипал“ и „Хашоги“: В първия имаше санкции, във втория – тишина

Владимир Путин за случаите „Скрипал“ и „Хашоги“: В първия имаше санкции, във втория – тишина

20 Декември 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Сравнявайки международната реакция на случая „Скрипал“ и убийството на журналиста на Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обърна внимание, че в първия случай има санкции, а във втория – тишина, предава TACC.
В тази връзка Путин открои „русофобския подход“ на международната общност, насочена към сдържане на развитието на Русия като конкурент.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин отказа коментар за отношенията между САЩ и Китай

ТАСС: Владимир Путин отказа коментар за отношенията между САЩ и Китай

20 Декември 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отказа да коментира китайско-американските отношения в рамките на традиционната годишна конференция за резултатите от годината, предава TACC.
„Това е много деликатна тема. Тук няма да се ръководим от принципите, заложени в Кодекса на Хамурапи“, бе коментарът на лидера на Кремъл в отговор на пореден журналистически въпрос.
Що се отнася до Япония, Путин увери, че Москва и Токио ще продължат да работят за постигането на официален мирен договор. „Както Япония, така и Русия са заинтересовани от цялостно уреждане на отношенията“, подчерта той. Руският президент обаче изрази загриженост от разполагането на американска система за противоракетна отбрана на територията на островната държава.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Украйна изпрати военнослужещите си към руските граници с надеждата, че те ще загинат

Владимир Путин: Украйна изпрати военнослужещите си към руските граници с надеждата, че те ще загинат

20 Декември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Владимир Путин определи като „провокация“ инцидента в Керченския пролив и заяви, че Украйна е изпратила военнослужещите си към руските граници с надеждата, че те ще загинат. Това заяви държавният глава на Руската федерация в рамките на традиционната годишна пресконференция за резултатите от годината, предава РИА Новости.
„Провокациите винаги са лошо нещо, предназначено да задълбочи ситуацията, разбира се, те имат избори, необходимо да бъдат повишени рейтингите на сегашното правителство.Това е в ущърб на интересите на народа. Рейтингът на Петър Олексеевич (т.е. Петро Порошенко) се подобри: той се премести от пето на второ място. Изпълни задачата си за сметка на интересите на страната", коментира Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Свидетели сме на разпадането на международната система за сдържане на въоръженията

Владимир Путин: Свидетели сме на разпадането на международната система за сдържане на въоръженията

20 Декември 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Свидетели сме на разпадането на международната система за сдържане на въоръженията. Това предупреди държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната годишна пресконференция за резултатите от годината, предава РИА Новости, като уточнява, че въпросът към лидера на Путин е от журналист на „Первий канал“.
Путин припомни за решението на САЩ да се изтеглят от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), което принуждава Москва да подобри оръжията си. В резултат Русия спечели предимство, но е за поддържане на паритет, подчерта още лидерът на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия трябва да стане петата икономика в света

Владимир Путин: Русия трябва да стане петата икономика в света

20 Декември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия трябва да стане петата по сила икономика в света. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната годишна пресконференция за резултатите от годината, предава РИА Новости.
Путин поясни, че от 2021 г. правителството планира ръст от три процента в икономиката. „Може да има колебания, но най-важното е да влезем в друга икономическа икономика“, поясни Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна годишната пресконференция на Владимир Путин

ТАСС: Започна годишната пресконференция на Владимир Путин

20 Декември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Започна традиционната годишна пресконференция на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин за резултатите от годината, първата след преизбирането му на поста през март, предава TACC.
За събитието са акредитирани рекорден брой местни и чуждестранни журналисти – 1702, поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Те ще задават въпроси към Путин, като няма ограничения за темите.
Встъпителната реч на руския президент бе за състоянието на икономиката на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Владимир Путин ще направи равносметка за годината пред рекорден брой местни и чуждестранни журналисти

FAZ: Владимир Путин ще направи равносметка за годината пред рекорден брой местни и чуждестранни журналисти

20 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще направи равносметка за изминалата година пред местни и чуждестранни журналисти в Москва, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков руският лидер ще акцентира върху икономическото развитие на страната. От политическа и икономическа гледна точка Русия се бори с „враждебна международна конюнктура", уверени са в Москва.
За руския президент годината бе успешна - като се започне от преизбирането му през март и се стигне до организирането на Световното първенство по футбол, което представи Русия като добър домакин. В същото време Путин е силно критикуван за повишаването на пенсионната възраст. В областта на външната политика Русия укрепи позициите си в Сирия, но конфликтът с Европа и САЩ се задълбочи.
Според Кремъл за традиционната пресконференция в края на годината са регистрирани рекордните 1700 журналисти. Путин често организира събития, на които отговаря на журналистически въпроси в продължение на часове, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.