НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Лиляна Павлова, ГЕРБ: С екипа ми вложихме сърце и професионализъм в Българското председателство

Лиляна Павлова, ГЕРБ: С екипа ми вложихме сърце и професионализъм в Българското председателство

27 Декември 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. За последен път в качеството ми на министър за Българското председателство на Съвета на ЕС днес участвах в заседанието на Министерския съвет. Благодаря на премиера Бойко Борисов за доверието и подкрепата, които ми даде, за да отговарям за организацията и провеждането на първото Българско председателство. Благодаря му за високата оценка и за топлите думи към мен и екипа ми, с които вложихме сърце и професионализъм в тази отговорна задача. Това написа бившият министър за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Това е и в основата днес страната ни да бъде давана за добър пример за успешна политическа, експертна и организационна работа на председателството“, изтъква тя. „Благодаря на всички мои колеги от правителството, с които денонощно работихме и координирахме срещите, дневния ред и решенията, взети по време на нашето председателство. Всеки един от министрите има своя голям принос за напредъка по досиетата и намиране на компромисните и балансирани решения, важни за бъдещето на Европейския съюз и всички граждани. Благодаря на всички колеги и експерти, с които показахме, че “Съединението прави силата”“, пише още Лиляна Павлова. Тя пожелава весели и спокойни празници, и здрава и успешна 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лиляна Павлова: Председателството на Съвета на ЕС ни утвърди като достоен член на европейското семейство

Лиляна Павлова: Председателството на Съвета на ЕС ни утвърди като достоен член на европейското семейство

22 Декември 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Председателството на Съвета на ЕС ни утвърди като достоен член на европейското семейство. Това каза Лиляна Павлова, която заемаше поста министърът на Българското европредседателство на ЕС до неговото закриване преди дни, в интервю за предаването „Годината“ по Дарик радио. Българското европредседателство е събитието на 2018 година според класацията на медията.
„Оценката която получаваме с тази награда, за събитието на годината, е важна, защото това остава като паметен момент в съвременната ни история, това събитие ни утвърди като държава, достоен член на европейското семейство“, подчерта Павлова.
През 2025 година Черна Гора ще бъде нов член на ЕС, прогнозира Лиляна Павлова.
На въпроса защо все още не сме в Шенген, тя отговори, че и това ще стане, тъй като това е и политическо решение.
Според нея и вътрешните проблеми в старите страни членки на ЕС също допринасят този въпрос да бъде отложен за по-късно решаване.
Павлова каза, че е за цялостно решение по Шенген, но ако те искат да ни дадат частично решение, нека да го обосноват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: България трябва да бъде приета напълно в Шенген, а не частично

Корнелия Нинова, БСП: България трябва да бъде приета напълно в Шенген, а не частично

22 Декември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да бъде приета напълно в Шенген, а не частично. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването „Годината“ по „Дарик“ радио.
Попитана успешно ли е било българското европредседателство, Нинова посочи, че технически и организационно е било успешно. „Но в резултат на политиките мисля, че не. Например изконна европейска ценност, за която бих искала много да се борим и да възстановим, е свободното движение на стоки, хора и услуги. Точно по време на нашето председателство възникна големият проблем по пакета „Макрон“, който приключи с лошо решение буквално преди седмица. Можехме там много по-силно да търсим съюзници и да намерим подкрепа в по-малките европейски държави. Можехме да направим една голяма група, с която да защитим интересите на малките държави от Централна и Източна Европа срещу големите, които наложиха своя интерес в тези решения“, заяви тя.
Нинова посочи, че не приема частичното приемане на България в Шенген. „България трябва да бъде приета напълно, защото изпълни изискванията за това – трябва да бъде приета и по вода, и по суша и по въздух, защото това е националният интерес на България“, заяви тя. „Ние не сме против еврозоната, не сме взимали решение по въпроса, това ще стане на конгрес, каза още тя.
Попитана дали БСП ще приеме участие в програмно правителство, Нинова коментира, че такова правителство не е възможно нито сега, нито след избори. „Ако се прави такова правителство, то трябва да е на базата на приоритети и програми. А ние имаме много сериозни програмни различия с ГЕРБ, с ДПС… Ако ще се правят някакви програмни правителства просто, за да се събере политическият елит и да си краде заедно, това няма как да стане. Това е размиване на отговорност – отиваш на избори с едни обещания и трябва да ги изпълняваш“, обясни Нинова.
Във връзка с предложението за купуване на изтребители F-16, лидерът на БСП посочи, че докато предложението не бъде написано черно на бяло и внесено в парламента, не може да го коментира.
Нинова отбелязва БСП е подкрепила становището на Българската православна църква във връзка със Закона за вероизповеданията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът закри Министерството за Българското председателство (ОБЗОР)

Парламентът закри Министерството за Българското председателство (ОБЗОР)

20 Декември 2018 | 19:59 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът закри Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и освободи Лиляна Павлова от поста министър. Очаква се тя се върне в парламента като депутат. Министерството се закрива заради приключването на ротационното председателство на триото Естония-България-Австрия. Министерски съвет ще има 2 месеца да уреди всички правоотношения за закриването. На отчета си на 19 декември Лиляна Павлова определи Председателството като успешно изпълнена мисия. Министърът отчете 62 млн. лева разходи за логистика и спестени 22 млн. лева от предвидените. България е затворила най-много досиета от страните в Триото.
„Оценките показват, че България се справи изключително успешно с Председателството на Съвета на ЕС“, заяви в пленарна зала вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. „България е по-различна днес. Имаме европейска легитимация от всички европейски лидери и институции, които оцениха Председателството“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че Председателството ни е било успешно, а ангажиментите на страната ни са били изпълнени с достойнство. Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева изтъкна, че по време на Председателството България е била не просто посредник, а лидер. „България се представи блестящо по време на Председателството, благодарение на работата на изпълнителната власт. Лиляна Павлова се справи перфектно“, каза депутатът от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов. Той даде оценка отличен 5,50 на Председателството. „Половинката, която не достига са недостатъците, които показа политическата прослойка на България“, коментира Симеонов. От ДПС изразиха надежда доверието в страната ни след Председателството да бъде защитено и занапред. От опозицията се пошегуваха, че преди Коледа позитивната новина от парламента е, че вече имаме един министър на ГЕРБ по-малко. Депутатът Кристиан Вигенин заяви, че БСП ще поиска детайлна справка как са изразходвани средствата за Председателството. Зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев коментира, че ако България не бъде приета в Шенген, това ще бъде пълен провал за правителството и Председателството.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лиляна Павлова: Председателството беше кауза, която ни обедини

Лиляна Павлова: Председателството беше кауза, която ни обедини

20 Декември 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Българското председателство на Съвета на ЕС беше кауза, която ни обедини, а социологическите проучвания го определят като успешно и надпартийно. Това каза министър Лиляна Павлова пред членовете на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и обществения съвет към комисията, съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Тя отчете пред депутатите резултатите от изпълнението на програмата на триото Естония-България-Австрия.
От финансова гледна точка Българското председателство може да бъде определено като скромно, каза министър Павлова и посочи, че преките разходи за логистиката на председателството са 62 млн. лева или приблизително 31 млн. евро. За сравнение средствата, които са изразходвали държавите ротационни председатели през последните пет години варират между 42 млн. и 93 млн. евро, съответно за Ирландия и Люксембург, като в тях не влизат ремонти на сграден фонд и инфраструктура.
Тригодишната финансова прогноза и поредицата постановления на правителството в подготвителния период предвиждат бюджет от 166 млн. лева, обясни в отговор на въпрос министър Павлова. От тях спестените са 22 млн. лева.
Министър Павлова посочи основните резултати, които са постигнати по петте общи за триото приоритета – растеж и конкурентоспособност, енергиен пазар, социален стълб, сигурност, Европа като фактор на глобалната сцена. Тя подчерта, че страната ни е затворила най-много досиета, като даде пример с цифровия пазар – от 13 досиета, които сме наследили от Естония, страната ни е затворила 9.
От дистанцията на шестте месеца, трябва да погледнем обективно към председателството, каза Кристиян Вигенин, председател на парламентарната комисия по европейските въпроси. Той подчерта, че България е подходила амбициозно, а за екипите са приели председателството като кауза, което е и в основата на успеха му. Кристиян Вигенин поздрави министър Павлова за добрата координация и свършената работа.
Около високата оценка, постигнатите резултати и ефективността на председателството се обединиха всички народни представители и представителите на обществения съвет, участващи в заседанието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът закри Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и освободи Лиляна Павлова от поста министър

Парламентът закри Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и освободи Лиляна Павлова от поста министър

20 Декември 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът закри Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС със 193 гласа „за“ и 2 „въздържал се“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. От 1 януари 2019 година министерството се закрива заради приключването на ротационното председателство на триото Естония-България-Австрия. Депутатите възложиха на Министерски съвет в двумесечен срок да уреди всички правоотношения за закриване на министерството.
Лиляна Павлова беше освободена като министър за Българското председателство със 190 гласа „за“ и 1 „въздържал се“. На отчета си на 19 декември тя определи Председателството като успешно изпълнена мисия. Министърът отчете 62 млн. лева разходи за логистика и спестени 22 млн. лева от предвидените. България е затворила най-много досиета от страните в Триото.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не сме възприемали Председателството като наше, а на България - защитавали сме националните интереси

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не сме възприемали Председателството като наше, а на България - защитавали сме националните интереси

20 Декември 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Не сме възприемали Председателството като Председателство на ГЕРБ, а на България. Работили сме и сме защитавали националните интереси. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди гласуването на решението за закриване на Министерството за Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма да влизам в начина на говорене на Драгомир Стойнев, защото искам да завърша изказването си позитивно“, коментира той. „Това, че БСП направи вот на недоверие преди и по време на Председателството, може би за тях е останало такова усещане. Това е проблем на БСП, не на България“, посочи Цветан Цветанов. „Пожелавам успех на Драгомир Стойнев. Надявам се да стане по-позитивен и градивен в изказванията си през 2019 година. Може би през тази година сте доста уморени“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Ако България не бъде приета в Шенген, това ще бъде пълен провал за правителството и Председателството

Драгомир Стойнев, БСП: Ако България не бъде приета в Шенген, това ще бъде пълен провал за правителството и Председателството

20 Декември 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Ако България не бъде приета в Шенген по въздух, море и суша, това ще бъде пълен провал за правителството и Председателството. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев преди гласуването на решението за закриване на Министерството за Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако говорихме само за работата на Министерството, може би нямаше да се стигне до реакция от наша страна“, коментира той. „Смятам, че бяхме конструктивни, когато става въпрос за национални приоритети“, посочи Стойнев. „Остана горчивият вкус - пред европейците да имаме ремонтирана сграда, а за българските граждани да няма никакви ремонти“, коментира депутатът от ПГ на БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: България е по-различна след Председателството, вече имаме легитимация от европейските лидери и институции

Цветан Цветанов, ГЕРБ: България е по-различна след Председателството, вече имаме легитимация от европейските лидери и институции

20 Декември 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. България е по-различна днес. Имаме европейска легитимация от всички европейски лидери и институции, които оцениха Председателството. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди гласуването на решението за закриване на Министерството за Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Председателството беше изключително успешно и перфектно“, обяви той. „Българската администрация беше подложена на сериозен стрес“, коментира Цветанов. „1550 служители от 35 институции работиха неуморно, за да може страната ни да се представи по най-добрия начин“, изтъкна той. „Страната ни успя да се представи успешно в първото си Председателство“, обяви Цветан Цветанов. Той се обърна към БСП с думите: „Няма смисъл да бъдем агресивни и необективни“. „Горд съм, че имахме възможност да приемем предизвикателството на ротационното Председателство и да изпълним ангажиментите си с достойнство“, каза още Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: България се представи блестящо по време на Председателството, а Лиляна Павлова се справи перфектно

Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: България се представи блестящо по време на Председателството, а Лиляна Павлова се справи перфектно

20 Декември 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. България се представи блестящо по време на Председателството, благодарение на работата на изпълнителната власт. Лиляна Павлова се справи перфектно. Това каза депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов преди гласуването на решението за закриване на Министерството за Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Почти всички министри нямаха събота и неделя. Бяха на тежък режим, при който се пътуваше през ден. Изпълниха перфектно ангажиментите си като домакини“, заяви той. „Това е истината. Бил съм най-близо до тях и мога да го кажа“, коментира Валери Симеонов. „Ако трябва да дадем обобщение - в резултат на Председателството огромна част от европейските ни партньори и европейските граждани научиха за България, и то само хубави неща“, посочи депутатът. „Това беше постижение за рейтинга на България, не за рейтинга на правителството“, подчерта той. „Моята лична оценка е 5,50 за общия резултат от Председателството. Половинката, която не достига са недостатъците, които показа политическата прослойка на България“, каза Валери Симеонов. „Беше направено всичко възможно да бъде опропастена функцията на изпълнителната власт. Не бяха протести, вотове на недоверие, прегръщане на чумави кози“, коментира още Симеонов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Имрен Мехмедова, ДПС: Надяваме се доверието в България да бъде защитено и след Председателството

Имрен Мехмедова, ДПС: Надяваме се доверието в България да бъде защитено и след Председателството

20 Декември 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Председателството е възможност за постигане на доверие за България в ЕС. Надяваме се това доверие да бъде защитено и занапред. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Имрен Мехмедова преди гласуването на решението за закриване на Министерството за Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България проведе Председателство, което беше физически много добре обслужено“, посочи тя. „ДПС подкрепи основните теми по приоритетите. Работихме за добрия ни европейски облик“, заяви Имрен Мехмедова. „Приоритетът Западни Балкани е една от темите, които ДПС следва винаги“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивелина Василева, ГЕРБ: По време на Председателството България беше не просто посредник, а лидер

Ивелина Василева, ГЕРБ: По време на Председателството България беше не просто посредник, а лидер

20 Декември 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. По време на Председателството България беше не просто посредник, а лидер. България доказа, че е надежден, отговорен и решителен партньор. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Ивелина Василева преди гласуването на решението за закриване на Министерството за Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Несъмнено е, че първото Българско председателство е успех за България“, заяви тя. „Да се обърнем назад и честно и обективно да оценим свършеното от министерството, от правителството, от България по време на Председателството. Иска ми се европейските теми да бъдат дискутирани в НС. Иска ми се да дадем честно и заслужено признание на правителството и на Лиляна Павлова“, призова Ивелина Василева. „Председателството започна с много силни очаквания, с напрежение, с опити за спекулации и внушения, за това че правителството няма да се справи“, посочи депутатът от ГЕРБ. „Премина в изключително интензивен темп и завърши с оценка, дадена не само от обществото ни, а и от външните ни партньори, че е изключително ефективно проведено“, допълни Ивелина Василева. „Председателството беше отговорна задача, с която се справихме по възможно най-добрия начин на фона на сериозната обстановка в европейски и международен план“, обяви тя. „Българското председателство можем да обобщим така- резултатност и ефективност, при сравнително скромни разходи“, каза още Ивелина Василева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: Преди Коледа завършваме с позитивна новина - от днес ще имаме един министър на ГЕРБ по-малко

Кристиан Вигенин, БСП: Преди Коледа завършваме с позитивна новина - от днес ще имаме един министър на ГЕРБ по-малко

20 Декември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Донякъде на шега или всъщност наистина преди Коледа завършваме с позитивна новина в българския парламент. От днес ще имаме един министър на ГЕРБ по-малко. Това каза секретарят на ПГ на БСП Кристиан Вигенин преди гласуването на решението за закриване на Министерството за Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От наша гледна точка предложението за закриване на министерството е закъсняло. Още преди месеци дейността му в рамките на Председателството можеше да бъде приключена, а финализирането на процеса да премине към външното министерство“, коментира той. „По отношение на размера на средствата, които бяха изхарчени за Българското председателство - Лиляна Павлова заяви вчера, че то е едно от най-скромните. Пошегувах се, че то е дори по-малко от една глоба на ЕК“, посочи Вигенин. „Ще поискаме детайлна справка от министъра на финансите за това къде и какви средства са отишли по време на Председателството и ще направим своите изводи“, обяви той. „След края на Председателството се случиха неща, по които можем да повдигнем вежди. Част от основните спонсори днес са или в ареста или се издирват от Интерпол. Нито сме в Шенген, превозвачите ни бяха ударени от пакета „Мобилност“, каза депутатът от БСП. „Лиляна Павлова се връща в Народното събрание. В интерес на обективната истина трябва да кажем, че ние имахме добро партньорство в Комисията по европейските въпроси“, обясни той. „Вероятно ние сме единствената страна в ЕС, в която министър-председателят просто отказва да информира какво се случва на Европейски съвет, преди или след, и дори по време на Председателството прецени, че няма време да информира парламента“, каза още Кристиан Вигенин.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Оценките показват, че България се справи изключително успешно с Председателството

Министър Екатерина Захариева: Оценките показват, че България се справи изключително успешно с Председателството

20 Декември 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Оценките показват, че България се справи изключително успешно с това първо Председателство на Съвета на ЕС. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди гласуването на решението за закриване на Министерството за Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Създаването на Министерство показва, че избраният модел беше изключително успешен“, посочи тя. „Изказвам специална благодарност от името на цялото правителство към Лиляна Павлова“, каза още Екатерина Захариева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще закрие Министерството за Българското председателство и ще освободи Лиляна Павлова

Парламентът ще закрие Министерството за Българското председателство и ще освободи Лиляна Павлова

20 Декември 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще закрие Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. От 1 януари 2019 година министерството ще бъде закрито заради приключването на ротационното председателство на триото Естония-България-Австрия. Проекторешението, което ще се гласува, възлага на Министерски съвет в двумесечен срок да уреди всички правоотношения за закриване на министерството. Лиляна Павлова ще бъде освободена като министър за Българското председателство. Тя определи Председателството като успешно изпълнена мисия. Министърът отчете 62 млн. лева разходи за логистика и спестени 22 млн. лева от предвидените. България е затворила най-много досиета от страните в Триото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП АБВ настоява България веднага да се изтегли от участие в изграждането на частния терминал за втечнен газ край Александруполис (ОБЗОР)

ПП АБВ настоява България веднага да се изтегли от участие в изграждането на частния терминал за втечнен газ край Александруполис (ОБЗОР)

17 Декември 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
София. При проведеното преди седмица гласуване в ЕП по т.79, относно сътрудничеството в областта на енергетиката, стана ясно, че българските евродепутати се отказват от стратегическата роля на България за опазване на енергийната сигурност на Европа. С тази резолюция държавата ни, която е от ключово значение за енергийната стабилност на региона, е заменена с Украйна. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков. „Предателите от българска страна сме ги посочили поименно. Евродепутатите ни от либералите - всички гласували със „за“. Групата на ГЕРБ плюс Светослав Малинов – всички гласували „за“. Много интересно е безгръбначното гласуване на нашите депутати от БСП – ПЕС. Двама са се въздържали, а титаните на българския патриотизъм Станишев и Пирински са блеснали с отсъствието си от залата по време на вота“, посочи Петков. Според него това гласуване е насочено срещу „Северен поток“, което ще постави страната ни в невъзможност да получи подкрепа за осъществяването на проект за пряка доставка на газ от Русия.
Петков алармира и за променената за пореден път от парламента Енергийна стратегия на България, с което се предвижда 20 процентово участие на страната ни в изграждането на терминал за втечнен природен газ до Александруполис. Той посочи, че съоръжението е частно и лишено от всякаква перспектива, особено предвид ограничените му възможности и обвързващите клаузи на договора. По-думите му Гърция разполага с друг огромен държавен терминал, предлагащ изключително добри условия. „По същество в момента българската държава тръгва да финансира "Капелузос груп" и това трябва да спре веднага. В случая парите на всички български данъкоплатци няма да отидат за енергийна сигурност, а за финансирането на едно частно съоръжение в Гърция. Това е обличане на корупционни практики в парламентарни решения“, посочи той и допълни, че по този начин, в разрез с всички пазарни и икономически принципи НС задължава правителството и „Булгартрансгаз“ да участва в губещото начинание.
В заключение председателят на АБВ посочи, че хората в България и Европа се чувстват несигурни, което е една от причините за сериозните протести. „Тази несигурност идва от системните конфликти, които се инициират от САЩ. Търговска им война с Китай. Техен военен кораб в Черно море. Мачкане на ООН, включително и чрез обявяването, че Съединените щати няма да участват в екологичните споразумения, които бяха гласувани от 200 държави. Системна агресия спрямо Русия и то без никакви аргументи. Като се започне от случая „Скрипал“, където няма грам доказателства. Още повече, че това се случва на фона на бруталното убийство на журналиста Хашоги, където е ясно кой е отговорен, но въпреки това президента Тръмп заявява, че това не е повод да се накърняват търговските взаимоотношения с извършителите. Стигаме и до най-бруталния за нас българите случай на американска намеса за последните няколко месеца. Косово обявява намерение да сформира своя армия, което е в противоречие с всички предварително договорености за признаването му, включително и от България. Въпреки това Съединените щати немедлено подкрепят Косово с ясното съзнание, че това може да предизвика война на Балканския полуостров. Преди време американците тръгнаха и с Арабската пролет и ни доставиха 10 милиона емигранти“, заяви Румен Петков. Според него е абсолютно недопустима и намесата на САЩ в православието, като уточни, че по-конкретно става въпрос за подкрепата им за създаването на Автокефална църква на Украйна.
Зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева заяви, че отминаващата 2018 е завършекът на една тенденция от последните десетилетия, България да изпада във все по-сериозна управленска и социална криза. По думите ѝ държавата абдикира от своите ключови задължения и пропада все повече. Според нея страната се намира в пълен икономически застой и безпътица, здравеопазването е в критично състояние, както и социалните и образователни системи. Тя допълни, че всеки ден се обезлюдяват български села, които са оставени на произвола, а защитата на българските граждани е поверена в частни ръце с откритото признание, че държавата не може да се справи с проблеми като битовата престъпност и корупцията. В заключение Любомира Ганчева посочи, че Битката за възстановяване на държавността в България минава задължително през обръщане към позабравените принципи на солидарността, социалната справедливост и родолюбието.
Председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка коментира, че страната ни става жертва на двойни стандарти в ЕС заради начина, по който се води външната ни политика. Според нея един от най-явните примери е Шенген. Тя заяви, че досега всички приети в зоната държави са го сторили, след като са покрили единствено техническите изисквания за това. Според Заячка България е жертва на двойни стандарти в Обединена Европа и по отношение на енергийния си сектор. Тя бе категорична, че е недопустимо в ЕС да се говори упорито, че „Северен поток“ е икономика, а в същото време да се твърди, че „Южен поток“ е бил зависимост на Българи от Русия. „Наблюдаваме и други такива недопустими сравнения. Унгария например също строи ядрени реактори, но пак се твърди, че там това е икономика, а нашата централа в Белене необосновано се определя като зависимост. Ето и последния пример с „Турски поток“. Премиерът на Гърция замина за Москва за да си защитава интересите на държавата си. Очевидно за него това е икономика, а за нас това се определя като зависимост, включително и то от зам.-държавния секретар на САЩ, който беше на посещение в страната ни“, коментира тя и добави, че ЕС проявява сериозни двойни стандарти и по отношение на организирането на националните референдуми в различните държави членки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Заячка, АБВ: Страната ни става жертва на двойни стандарти в ЕС заради начина, по който се води външната ни политика

Пламена Заячка, АБВ: Страната ни става жертва на двойни стандарти в ЕС заради начина, по който се води външната ни политика

17 Декември 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. Страната ни става жертва на двойни стандарти в ЕС заради начина, по който се води външната ни политика. Един от най-явните примери е Шенген. Досега всички приети в зоната държави са го сторили, след като са покрили единствено техническите изисквания за това. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка, съобщиха от пресцентъра на партията. „Процеса за влизане в Шенген завършва с единодушно гласуване в Съвета на ЕС, където се търси подкрепата на вътрешните министри на отделните държави. До сега ние не сме получили единодушна такава, въпреки че имаме пет гласувания в наша полза в Европейския парламент. За това считаме, че е лично работа на нашия кабинет да си осигури подкрепата на тези две или три държави, които вече няколко години ни блокират“, посочи тя.
Според Заячка България е жертва на двойни стандарти в Обединена Европа и по отношение на енергийния си сектор. Тя бе категорична, че е недопустимо в ЕС да се говори упорито, че „Северен поток“ е икономика, а в същото време да се твърди, че „Южен поток“ бил зависимост на Българи от Русия. „Наблюдаваме и други такива недопустими сравнения. Унгария например също строи ядрени реактори, но пак се твърди, че там това е икономика, а нашата централа в Белене необосновано се определя като зависимост. Ето и последния пример с „Турски поток“. Премиерът на Гърция замина за Москва за да си защитава интересите на държавата си. Очевидно за него това е икономика, а за нас това се определя като зависимост, включително и то от зам.-държавния секретар на САЩ, който беше на посещение в страната ни“.
„Все пак тук е мястото да поздравим премиера и президента, които се вслушаха в нашите предложения и защитиха институционално позицията на АБВ, в която посочваме, че ние сме за диверсификацията, но само ако тя е на базата на конкурентното начало, отворените процедури, прозрачността и икономическата изгода за страната ни“.
В заключение председателят на АБВ-Младежи посочи, че ЕС проявява сериозни двойни стандарти и по отношение на организирането на националните референдуми в различните държави членки. „ЕС не се намеси в шотландския референдум за независимост през 2014 г., нито пък в Брекзит. В същото време Юнкер свика специална пресконференция по гласуването в Гърция, свързано с предложенията на кредиторите на страната. Намеса, която очаквано доведе до точно обрания на търсения от него резултат. Най-яркия пример за тези намеси обаче е референдума в Македония. Там се изсипаха множество лидери на ЕС, но въпреки всичко резултата е нов провал за техните намерения. Т.е. всеки път когато ЕС реши да се намеси във вътрешните работи на една държава, в нейните референдуми, резултата е винаги провал“, посочи тя. По думите й последния пример е свързан с натиска да се признае без никакви правни основания правото на Косово да има собствена армия, което поставя целия регион в риск от война.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Заячка, АБВ: Неадекватната политика на правителството по отношение на ЕС води до двойни стандарти към България и евроскептицизъм

Пламена Заячка, АБВ: Неадекватната политика на правителството по отношение на ЕС води до двойни стандарти към България и евроскептицизъм

17 Декември 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Неадекватната политика на правителството по отношение на ЕС води до двойни стандарти към България и евроскептицизъм. Това съобщи Пламена Заячка, председател на АБВ-Младежи, по време на заключителна пресконференция, предаде репортер от Агенция „Фокус“. "Пет гласувания имаше в ЕП, които не са решаващи, решаващо е гласуването в Съвета. И това е работа на правителството - да осигури тези гласове, които не ни стигат, за да ни приемат в Шенген", коментира тя. „Ставаме жертва на двойствената политика и на двойните стандарти на ЕС. Всички до сега членки на ЕС са били приети с абсолютно изпълнени технически условия. Процесът завършва с единодушно гласуване в Съвета на ЕС, където се среща подкрепата на вътрешните министри. Ние до този момент това не сме го направили“, каза още Заячка, като допълни, че това е работа на кабинета - да си осигури подкрепа на тези две-три държави, които вече няколко години ни блокират. „Въпрос е на държавата, на двустранни отношения, да се намери начин, за да може да се получи тяхната подкрепа и най-накрая България да влезе в Шенген“, подчерта председателят на АБВ-Младежи, като добави, че във вътрешен план има няколко тежки провала. „Имаме два фрапантни случая- на излитане и кацане на летището в София, които се случиха тази година и проблемът с гръмналия скандал с българските паспорти от Агенция на българите в чужбина“, заяви Заячка.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Влизането в Шенгенското пространство ще стане на два етапа, като първата стъпка ще бъде само за въздушното пространство

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Влизането в Шенгенското пространство ще стане на два етапа, като първата стъпка ще бъде само за въздушното пространство

16 Декември 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Банско. Влизането в Шенгенското пространство ще стане на два етапа, като първата стъпка ще бъде само за въздушното пространство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам- председател на партията Цветан Цветанов в Банско, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пирин. По думите му има постоянна подкрепа за влизането на България и Румъния в Шенген. „Аз съм убеден, че ще се случи това, което е като прогноза в мандата на ЕК сега и ЕП, България да се включи в Шенгенското пространство. Вероятно това влизане ще бъде на две стъпки. Първата стъпка ще бъде само за въздушното пространство на Шенген. Това ще бъде един достатъчно силен аргумент за усилията, които полага българското правителство, през всички години”, каза още Цветанов. По думите му е много важно, че всички български евродепутати са застанали зад влизането в Шенген, защото винаги когато има подобни каузи се получава противопоставяне на национално ниво.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Въздушните ни граници отговарят на изискванията на Шенген

Премиерът Бойко Борисов: Въздушните ни граници отговарят на изискванията на Шенген

13 Декември 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Въздушните ни граници отговарят на изискванията на Шенген. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където участва в редовното заседание на Европейския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Шенген по земя няма. Навсякъде има граници. По море ние няма как да стигнем през Европа, защото Черно море е затворено. По въздух нашите граници са доказани, че са шенгенски. За сухопътната граница страхът на някои европейските държави, че друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, както например нашите съседи, минавайки през шенгенска България, Гърция, Румъния, Унгария, стигат до Западна Европа, без да има къде да ги спрат”, коментира още министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Трябва да влезем в Шенген по всички граници сега

Сергей Станишев, ПЕС: Трябва да влезем в Шенген по всички граници сега

11 Декември 2018 | 19:12 | Агенция "Фокус"
София. България и Румъния трябва да влязат в Шенген по всички граници сега. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев за предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия.
Той коментира доклада, който беше изготвен от него и одобрен в европейския парламент с огромно мнозинство. В него се призовава България и Румъния да бъдат приети в Шенген. „Много навременен е този доклад. В момента се прокрадва една теза, че ще ни приемат следващата година по въздух и море, а в неопределено бъдеще и по суша. Това е неприемливо”, заяви Станишев. Според него подобно нещо би „затвърдило двойния стандарт”.
„Членството в Шенген има ясни критерии, които България е изпълнила през 2011 г. Оттогава сме свидетели на двоен стандарт и неравноправно третиране на България. Това е недопустимо. Най-важното за страната ни е влизането в Шенген по суша – да няма контрол, когато българските тирове пътуват от и към Гърция и Румъния. Страните ни трябва да влязат по всички граници сега”, коментира той.
„Приемаме ли като държава да прилагат към нас двоен стандарт? Ако го приемем, ще го прилагат към нас и по други теми”, заяви Станишев. Според него следващата година е решаваща за съдбата на Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европарламентът прие с огромно мнозинство доклада „Станишев“ за България в Шенген с всички граници

Европарламентът прие с огромно мнозинство доклада „Станишев“ за България в Шенген с всички граници

11 Декември 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. С огромно мнозинство Европейският парламент одобри доклада на българския евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев и заяви волята на евродепутатите за приемане на България и Румъния в Шенген с всички граници. Текстът на Станишев беше одобрен с 514 гласа „за“, 107 „против“ и 38 „въздържал се“. Така Парламентът обнови своята позиция по въпроса и направи силна заявка за рестартиране на процеса по присъединяване на България в Шенгенското пространство, съобщи пресофиса на Сергей Станишев.
„Радвам се, че след процес, продължил близо година, усилията се увенчаха с успех и докладът беше приет с голямо мнозинство. Благодаря на колегите евродепутати за подкрепата и доверието, не само към мен като докладчик, но и към страната ни, която по всеобщо мнение в Европарламента трябва незабавно да стане пълноправен член на Шенген, и то с всички граници едновременно – сухопътни, морски и въздушни.
Това е сериозен успех за България – днес категорично отхвърлихме опасната идея, идваща от десни и либерални правителства, за поетапно приемане – първо с въздушни и морски, а после, евентуално, със сухопътни. Рискът е премахването на сухопътните граници да се отложи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии. Те обаче са много по-важни от икономическа и социална гледна точка, заради огромния поток от товари и туристи през границите ни с Гърция и Румъния. Хиляди коли се струпват от двете страни на гръцката граница по празниците, и особено през летния сезон. Само за 2017 г. над 1 млн. 300 хил. български граждани са пътували до Гърция, а 1 млн. 270 хил. гърци са посетили страната ни.“, заяви Станишев след гласуването.
Премахването на граничния контрол с двете страни-членки на ЕС, ще позволи на България да концентрира много повече финансов, логистичен и човешки ресурс в охраната на външната граница на Европа и в по-бързото и качествено обслужване на пътниците.
„С днешната позиция на Европарламента балансът на силите в ЕС вече е в наша полза – две от трите институции – Европейският парламент и Европейската комисия подкрепят идеята за приемане с всички граници. Този доклад е силен инструмент в ръцете на българското правителство в преговорите с държавите-членки в Съвета.
Приемането на половинчатото предложение за поетапно влизане в Шенген на практика ще означава да се примирим с двойния стандарт и да узаконим идеята на десните и либералите за „Европа на няколко скорости“. Това може да има последствия в много други направления и за дълги години напред. Съгласим ли се с третирането на България като страна втора категория, то няма как в бъдеще да изискваме към нас да бъдат прилагани справедливо правилата като към равноправен член на ЕС.“


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.