НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Евродепутатът Андрей Ковачев: Антонио Таяни ме увери, че пакет „Мобилност“ се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент

Евродепутатът Андрей Ковачев: Антонио Таяни ме увери, че пакет „Мобилност“ се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент

8 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Антонио Таяни ме увери днес, че пакет Мобилност се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент! Това написа в евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Винаги сме споделяли позицията, че този важен законодателен акт не трябва да бъде приеман няколко месеца преди изборите за нов Европейски парламент. Новият състав на парламента трябва да вземе това решение!“, пише още Ковачев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна

19 Януари 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Не бих го определила като победа, а като глътка въздух, защото все още няма никакво решение. Ще бъде прецедент за европейските правила, ако въпреки отказа от гласуване и неприемане на две от директивите или досиетата в един пакет от три, бъдат взети насилствени решения да се вкарат в пленарна зала без одобрение на съответната транспортна комисия. Моята информация е, че в понеделник или вторник координаторите на политическите партии, ще вземат решения за процедурата какво да правят оттук нататък. Това е типичен пример как Европа не разбра защо хората гласуваха за излизане от ЕС във Великобритания“, заяви Йотова. „Когато група демонстрация на двойни стандарти, незачитане на интересите и правата на всички държави в ЕС, нежелание за търсене на компромис, за каква солидарност и ценности говорим? Според мен трябва да се отложи това досие. Смятам, че България направи няколко съществени пропуска в това отношение“, допълни вицепрезидентът. Според Йотова това са стари директиви и регламенти от 2006 г., които сега са допълнени с тези нови текстове, които са лобистки и по отношение на конкретни кръгове в бизнеса в Европа, както и на съответните страни. „Още тогава страната ни трябваше да потърси своите естествени съюзници, които имат същите проблеми. Втората ни грешка беше при идването на президента Макрон във Варна, когато повече се говореше другата спорна за нас директива за командироването, а частта за превозвачите беше косвено засегната. Още тогава трябваше категорично на масата да бъде поставен пакетът „Мобилност“ и ясно да се разбере каква е позицията на България, че ние ще защитаваме и ще търсим други, които са в нашата ситуация“, допълни тя. Според нея третият пункт на изоставане е бил по време на нашето председателство и това за нея е била най-благоприятната почва. „Темата за превозвачите трябваше да бъде в първите 4 конкретни приоритета, които държавата постави. Други две големи грешки са темата за Шенген и за мониторинга. Демонстрирахме ниско самочувствие и страх да се поставят с цялата острота“, каза още Илияна Йотова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“

МВнР: Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“

17 Януари 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Унгария изрази готовност да подкрепи България в по-нататъшните й усилия против приемането на пакета „Мобилност – 1“ (т.нар. пакет „Макрон“). Въпросът беше обсъден на работна среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто в рамките на посещението му в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. И двамата министри бяха единодушни, че в този си вид пакетът „Мобилност“ нарушава правилата на европейския пазар като за предлог се използва въпросът със защитата социалните права на шофьорите.
„Ако един бизнес е по-конкурентоспособен от друг, ако българските и унгарските превозвачи, например, са по-конкурентноспособни, защо те да не бъдат наемани в Европа“, заяви Екатерина Захариева.
„Ние смятаме, че предложенията по пакета „Мобилност“ са срещу европейските ценности и договори. Това, което ни тревожи, е че западноевропейците не приемат, че има икономически сфери, където централноевропейците са по-конкурентноспособни“, отбеляза Петер Сиярто.
На срещата беше засегната и темата за Глобалния пакт на ООН за миграцията, като Петер Сиярто отбеляза със задоволство решението България засега да се въздържи от присъединяване към документа и подчерта, че въпросът с миграцията продължава да бъде от първостепенна важност за Унгария. В този контекст външният министър на Унгария даде висока оценка на ефективните действия на страната ни за опазване на външната граница на ЕС срещу нелегалната миграция и трафика на хора.
Петер Сиярто отбеляза интереса на Унгария да използва природен газ от продължението на газопровода „Турски поток“ през България и Сърбия, ако то бъде реализирано. Министър Захариева подчерта, че България проучва тази възможност, инвестирала е много в своята газопреносна мрежа и се стреми към диверсификация на източниците на газ.
Двамата министри обсъдиха и несигурността с въпроса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, както и други въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Единственият безболезнен сценарий по пакета „Мобилност” е да остане за следващия ЕП

Министър Росен Желязков: Единственият безболезнен сценарий по пакета „Мобилност” е да остане за следващия ЕП

14 Януари 2019 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Има само един безболезнен сценарий за България по пакет „Мобилност” и това е той да остане за следващия Европейски парламент. Това заяви пред журналисти в Страсбург министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след разговор на четири очи по темата с председателя на европарламента Антонио Таяни, предаде Нова телевизия.
"Първи вариант – да се внесе за гласуване предложението, което е прието. Само и единствено. Тоест, едно от трите предложения. Втори вариант – да се внесе от политическа група целия пакет за "Мобилност", независимо от неприетите досиета в Комисията по транспорт. Трети сценарий – да бъде отложено за след европейските избори. На последно заседание в Брюксел на 31 януари, когато по същество ще могат да се разгледат такива доклади, внасянето и налагането със силата на мнозинството би било много лош сигнал", каза още Росен Желязков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман за подкрепа по пакета „Мобилност“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман за подкрепа по пакета „Мобилност“

14 Януари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман, председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, за подкрепа за отлагане на дебатите и решението на Европейския парламент по предложения пакет „Мобилност” до следващия законодателен мандат. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. „От името на Българската социалистическа партия се обръщам към Вас, във връзка с предстоящото обсъждане на Пакет „Мобилност”, предложен от Европейската комисия. Вярваме, че в сегашния си вид законодателното предложение води до дълбоко разделение между европейските държави и между членовете на нашето социалистическо семейство“, пише председателят на БСП Корнелия Нинова в писмото си. Според нея, с оглед на предстоящите Европейски избори, подобни различия подкопават, както доверието в Обединена Европа, така и позициите на европейската левица. „Нуждаем се от повече време да постигнем приемливо споразумение за пълноценен ЕС, който гарантира приобщаващ растеж, социална пазарна икономика и още по-дълбока икономическа, социална и териториална кохезия между страните-членки и техните граждани“, допълва тя. „Използвам тази възможност да Ви уверя, че се ангажираме да работим в сътрудничество на всички нива, докато достигнем до пакет, гарантиращ равни права и възможности на всички европейски граждани, компании и държави членки“, заявява още Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Пакетът „Макрон“ разделя Европа

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Пакетът „Макрон“ разделя Европа

13 Януари 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в „Събуди се“ по Нова телевизия. „Европа на малки и големи, аз много ненавиждам дори бих казала това разделение. За съжаление се усеща. Този пакет от мерки разделя Европа на малки-големи, нови и стари, а по-скоро на периферни държави, т.е. външните граници, по-отдалечените от ядрото и тези, които са в центъра. Този пакет от законодателни мерки в никакъв случай не помага за единението на Европа“, коментира още Захариева.
„Единението прави силата“ – заедно сме по-силни“, добави тя. По думите ѝ законодателният пакет дори нарушава основни принципи, с които толкова много се гордеем. Министърът визира четирите свободи на ЕС, сред които свободното движение на хора, конкурентността на икономиката, т.е свободната икономическа инициатива. „Който е по-конкурентен, той взима и поръчките. Очевидно нашият транспортен сектор е много конкурентен. Той има доста сериозен дял от транспортния сектор. Цялата държава, виждате министър Желязков постоянно се занимава, преди това министър Московски, премиерът много пъти още тук, когато беше в София срещата на върха, проведе два часа разговор с президента Макрон и канцлера Меркел. За съжаление очевидно има все още различни позиции“, допълни Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на петима европейски премиери за подкрепата в преговорите по пакета „Мобилност I“

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на петима европейски премиери за подкрепата в преговорите по пакета „Мобилност I“

12 Януари 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма до премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания, като им благодари за подкрепата и сътрудничеството по време на преговорния процес по пакета „Мобилност I“. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Българският премиер отправя специални благодарности към колегите си Виорика Дънчила, Матеуш Моравецки, Саулюс Сквернелис, Виктор Орбан и Педро Санчес за постигнатите обнадеждаващи резултати от гласуването на 10 януари, по време на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент.
Своите искрени благодарности министър-председателят Борисов отправя и към работещите в автомобилния транспорт и шофьорите на товарни автомобили от Румъния, Полша и Литва, които подкрепиха българските превозвачи по време на протестите в Брюксел.
В писмата си до петимата европейски лидери министър-председателят Борисов изразява своето съжаление, че първоначалните цели на пакет „Мобилност“ са потънали в хода на дискусиите и национални интереси са надделели над общия европейски подход. Според българския премиер подобни правила не отговарят на социалния дневен ред на Европейския съюз, имат негативно въздействие върху целите по отношение на околната среда и ще oщетят европейската икономика като цяло.
Премиерът Борисов изтъква, че европейският превозвачески бизнес, синдикати и всички икономически сектори, които зависят от ефективността на услугите в автомобилния транспорт, наскоро са изразили сходни опасения, подчертавайки, че в края на европейския цикъл ще бъде трудно да се постигне балансирано решение по пакета.
Според българския премиер в момента дебатите относно пакет „Мобилност I“ са на кръстопът и все още има шанс да се избегне фрагментацията на единния европейски пазар и да се затвърди разбирането, че „Европа на две скорости“ не е решение. „Въпросите на автомобилния транспорт са прекалено важни за европейската икономика, за да бъдат решавани по спешност“, пише още министър-председателят, като допълва, че следващият Европейски парламент и Комисия трябва да поемат тази отговорност.
Премиерът Борисов изтъква, че разчита на своите колеги и на транспортните министри да изразяват високо и на всички нива опасенията си относно правилното функциониране на единния пазар за автомобилен транспорт. От своя страна, след като в петък проведе телефонен разговор с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, българският министър-председател изпраща министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в Брюксел, където в понеделник той ще се срещне с Таяни и ще представи всички аргументи на страната ни по темата.
"Уверен съм, че съвместните ни усилия ще продължат в рамките на всички европейски институции, за да постигнем по-добри решения за сектора", пише в заключение министър-председателят Бойко Борисов. По думите му е важно да се предотврати приемането на протекционистки мерки по отношение на автомобилния транспорт в Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков за пакет „Мобилност“ 1: Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което две години не може да се приеме, защото разделя Европа

Министър Росен Желязков за пакет „Мобилност“ 1: Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което две години не може да се приеме, защото разделя Европа

12 Януари 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което не може да се приеме две години, защото разделя Европа. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ. 2017 г. е внесен законодателният пакет от комисията, той е гледан по време на председателството на няколко държави. За 2 години този пакет не събира консенсус в рамките на ЕС, отбеляза министър Желязков.
„Причината да се внесе подобен законодателен пакет е следната според тълкуването на комисията - да се подобрят социалните права на шофьорите, да се подобри функционирането на единния пазар, да се повиши конкурентоспособността - нито един от тези прокламирани принципи не е налице“, обясни Желязков и добави, че зад фасадата на този пакет, на втори план седят други намерения.
Не е конкурентна тази икономика, която изхвърля по-слабия, който е по-конкурентоспособен за сметка на по-силния, който иска да заеме неговата позиция. Две години този пакет не може да намери своята реализация и последното гласуване показа именно това, добави той.
Това, което се случи пред ЕП е прецедент. За първи път от 10 години насам българи, заедно със свои сподвижници в тази кауза от Румъния, Полша и Литва протестират и то не хаотично, за да оказват натиск или въздействие, а с ясно послание за защита на икономическите и социални права на българските превозвачи, както и на превозвачите от периферията на Европа.
„Моето посещение в Брюксел не беше с цел да участвам на протеста. Аз щях да отида при тях без значение дали ще ми дадат българския флаг, или ще ме замерят с домати“, каза още Росен Желязков.
„Показахме добра политическа култура с евродепутатите, всички бяхме обединени от общото си разбиране, независимо от политическата си принадлежност“, добави той.
Държавите, които сме против тези правила, са 30% от населението, 10 от 28 държави са против. Т.е. ние във всеки един от форматите сме малцинство, но в случая успяхме да убедим държави, които не са ни съмишленици, че този пакет не е балансиран и не трябва да се приема.
Ние сме в малцинство, мнозинството на всяка цена ще държи този пакет да приключи. Ако пози пакет не бъде приет, това е голям шамар за големите икономики. Нашата цел е да се работи по изградените правила. Ако се спазват правилата, когато 2/3 от предложението е отхвърлено, не трябва да се търсят политически решения, каза още министър Желязков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Възнагражденията в автотранспортния бранш в България са конкурентни на тези в ЕС

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Възнагражденията в автотранспортния бранш в България са конкурентни на тези в ЕС

11 Януари 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Възнагражденията в автотранспортния бранш в България са конкурентни на тези в ЕС. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Димитър Димитров изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи. Той добави, че европейският пазар на труда е отворен за разлика от текстовете в пакета Мобилност, които са ограничителни. „Ние отговаряме изцяло на нашето законодателство. Възнагражденията дали се формират със заплата или командировъчни, ние имаме задължения да изплащаме тези командировъчни. И да започнат да обясняват как директивата за командироване била много хубава за шофьорите, защото те щели да получават като са във Франция - френска или немска заплата. Това са хора, които въобще не са ги чели тези предложения. Аз съм убеден в това нещо, защото там няма механизъм, по който да се изчислява. Присъствали сме на срещи с еврокомисаря. Механизмът, който те ни показва, е, че този водач, който е на френска немска или на каквато и да е друга територия без значение дали почива, работи или извършва друга дейност, той трябва да получава минималната ставка, нека да кажем приблизително 10 евро за Франция“, поясни Димитър Димитров. Той каза още, че превозвачите напускат страната ни преди всичко заради проблемите в здравната, образователната и социалната система, а не заради заплащането в автотранспортния бранш.

Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: България трябва да е креативна и да направи дори невъзможното, за да се опълчи на нередностите в пакет „Мобилност“

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: България трябва да е креативна и да направи дори невъзможното, за да се опълчи на нередностите в пакет „Мобилност“

11 Януари 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да е креативна и да направи дори невъзможното, за да се опълчи на нередностите в пакет „Мобилност“. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров. Според него протестът в Брюксел е показал единството на големи и малки транспортни фирми, както и на политически представители на национално и международно ниво. Димитър Димитров каза още, че отлагането на пакета „Мобилност“ за следващия ЕП не решава проблема. „Най-доброто решение е тази политика на ЕС да престане, да спре тази практика – правилата да се диктуват от няколко конкретни държави. В момента обаче България и другите държави от Източния блок, както винаги ще ни припознават западноевропейските страни, търпим критика, защото сме част от един съюз, от една „месомелачка“, за която дори и да имаме подготвени кадри – това е крайно недостатъчно. Там всичко е лобиране, защита на интереси, дори и пропаганда. Трябва да защитим националните си интереси, които се припокриват и с интереса на други държави както се видя и на протеста“, обясни Димитър Димитров. Той определи атаките, които изместват подкрепата както за превозвачите, така и за евродепутатите ни, като нецелесъобразни. Такива са идвали от международната сцена много преди да се заговори за пакета „Мобилност“, припомни Димитър Димитров. Според него обаче нападките правят единството на всички, застанали зад каузата на българските превозвачи, по-силно. Т.нар. пакет „Макрон“ е поредният пример за прилагане на двойни стандарти в ЕС, каза още той.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов изпраща в Брюксел министър Росен Желязков, за да изрази всички резерви за отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“

Премиерът Бойко Борисов изпраща в Брюксел министър Росен Желязков, за да изрази всички резерви за отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“

11 Януари 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета „Мобилност 1“ с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата проведоха телефонен разговор днес. Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени, българският премиер настоя пред председателя Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите. Борисов определи като странен казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета „Мобилност 1“ са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарна зала. „Два пъти транспортната комисия и един път в пленарна зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета „Мобилност 1“ и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни-членки на ЕС“, подчерта Борисов.
За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“ и процедурите по гласуването им в пленарна зала на Европейския парламент, премиерът Бойко Борисов изпраща в Брюксел министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Министърът ще представи всички аргументи на страната ни по темата на среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. По време на срещата Желязков още веднъж ще представи идеята на България разглеждането на пакета „Мобилност 1“ да бъде оставено на следващия Европейски парламент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илхан Кючюк, евродепутат: Поредното отхвърляне на спорния пакет „Мобилност“ е политически и правен прецедент в Европа, но и добра новина за България

Илхан Кючюк, евродепутат: Поредното отхвърляне на спорния пакет „Мобилност“ е политически и правен прецедент в Европа, но и добра новина за България

11 Януари 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Поредното отхвърляне на спорния пакет „Мобилност“ е политически и правен прецедент в Европа, но и добра новина за България. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Илхан Кючюк, заместник-председател на Алианса на либералите и демократите в Европа и председател на младежката организация на ДПС. Той припомни, че България не за пръв път се изправя срещу протекционистката политика на държави от Западна Европа. Необходима е сериозна подготовка, за да може българският национален интерес да бъде защитен, уточни Илхан Кючюк. „В настоящото издание на ЕП за втори път се вижда, че евродепутатите нито в пленарна зала, нито в специализираната транспортна комисия не успяха да постигнат консенсус. Сега трябва да гледаме към по-далечен хоризонт – а той е подготовка и използване на целия български политически и дипломатически ресурс в рамките на Съвета, активно партньорство с ЕК и активността ни в ЕП от последните седмици и месеци да продължи. Текстовете са нелеки и изискват разбиране и професионализъм – трябва първо да се анализират в дълбочина и на базата на това да се продължи започнатото. Емоциите на този етап по-скоро надделяват и най-добре е разглеждането на мерките в пакета да остане за следващо издание на ЕП. Битката не е загубена, но предстои много работа“, коментира евродепутатът. Въпреки настоящия хаос в ЕП, следващата седмица предстои координаторите в Транспортната комисия да вземат политическо решение, каза още Илхан Кючюк. Евродепутатът прогнозира, че западните държави ще искат още през сегашния мандат на ЕП да се разреши казуса с пакета „Мобилност“, но стратегията на България за забавяне и отлагане ще се запази. Българските евродепутати остават единни, увери Кючюк, като добави, че сега е време започнатата работа в защита достойнството на българските превозвачи да продължи, вместо да се търсят пропуски или дивиденти.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев, евродепутат: Пакетът „Мобилност“ не бива да се разглежда повече в рамките на настоящия ЕП

Петър Курумбашев, евродепутат: Пакетът „Мобилност“ не бива да се разглежда повече в рамките на настоящия ЕП

10 Януари 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
София. Пакетът „Мобилност“ не бива да се разглежда повече в рамките на настоящия ЕП. Това каза в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Петър Курумбашев, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Според него, за да влязат в пленарна зала, трите доклада трябва да бъдат приети в Комисията по транспорт в ЕП, което днес не се случи, а бе приет само доклада на евродепутата Исмаил Ертуг, засягащ връщането на камионите на всеки три седмици.
„Докладът на г-н Ертуг не може да влезе самостоятелно в пленарна зала. Трябва да спазваме правилата – това предложение да не се внася повече в ЕП, и да се разглежда от точка нула в следващия парламент. Предполагам, че различните страни ще предложат различни тълкувания до следващата седмица, когато имаме заседание в Страсбург, но аз не виждам, как може да се върви напред по процедура, при положение че две от трите предложения са били отхвърлени в Комисията по транспорт в ЕП. Когато са ти отхвърлили предложенията – трябва да внесеш нови. Сега вече няма кога да се внасят нови предложения, които сега да се изготвят, защото до края на работата на парламента остават 70-75 дни. Последната сесия на ЕП е в края на март“, обясни евродепутатът. Според Петър Курумбашев държавите от т.нар. „Пътен алианс“ - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Норвегия и Швеция, трябва да разберат, че не могат да налагат силово решения, само защото са по-богати. Ще трябва да се заложи на диалог и да се стигне до компромис, каза още евродепутатът.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Независимо от Пакета „Макрон“ Германия, Франция, Австрия и Белгия  предприемат да изгонят българските превозвачи чрез вътрешни законодателства

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Независимо от Пакета „Макрон“ Германия, Франция, Австрия и Белгия предприемат да изгонят българските превозвачи чрез вътрешни законодателства

10 Януари 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. Независимо от Пакета „Макрон“ Германия, Франция, Австрия и Белгия предприемат да изгонят българските превозвачи чрез вътрешни законодателства. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров. Освен пакета „Мобилност“ българските превозвачи от години са обект на по-големи глоби, на по-големи изисквания и по-чести изисквания, каза още той и обясни, че това трябва да престане. „Те нещата тръгнаха от местните законодателства. Не може една Германия да приема вътрешно законодателство. Франция и Австрия да започнат наказателни процедури срещу нашите държави и изведнъж да се предложи пакет за „Мобилност“ 1. Наказателните процедури да спрат, за да се види дали ще приемем пакета. А освен всички законодателни инициативи вкарват допълнителни рестрикции. Пакета повтаря тяхното законодателство плюс допълнителни рестрикции. Какво ви говори това? Тези няколко държави са седнали и са се разбрали да прекарат това като европейско законодателство“ обясни той.Димитър Димитров изрази надежда българското правителство и българският европарламент да успеят да постигнат резултат. Според него с протестите в Брюксел превозвачите са успели да накарат евродепутатите да се замислят за какво ще гласуват, но битката не е приключила.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Ако до края на месеца пакетът "Мобилност" не бъде внесен в пленарна зала, ще бъде разгледан от следващия парламент

Министър Росен Желязков: Ако до края на месеца пакетът "Мобилност" не бъде внесен в пленарна зала, ще бъде разгледан от следващия парламент

10 Януари 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Следващата седмица координаторите в европейската транспортна комисия ще решат дали пакетът „Мобилност“ да продължи към пленарна зала. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Координаторите, това са ръководителите по политически признак в рамките на комисията, имаха заседание, за да се реши дали може да се продължи под една или друга форма процедурата, свързана с пакета към пленарна зала. Следващата седмица координаторите ще се съберат и ако до края на месеца под каквато и да е форма пакетът не бъде внесен в пленарна зала, тогава в рамките на този парламент по процедура няма как да бъде разглеждан. Ако под една или друга форма влезе в парламента в частта, в която е приет от транспортна комисия, тогава в рамките на триалога продължаваме“, обясни Желязков. „Убедени сме, че и ЕК ще ни подкрепи за това, че мярката за връщането на транспортното средство е непропорционална и като такава не е фигурирала в първоначалното предложение на комисията през 2017 г. По-скоро това е положителен резултат. Никой от членовете в ЕП не сме били максималисти. Даваме си сметка, че сме в малцинство, но то от 2017 г. досега прави така, че или да се подобрят текстовете по отделните политики, или този пакет да не получи реализацията“, допълни той. По думите му тези предложения разделят Европа на централни и периферни държави, нарушават принципите за функциониране на ЕС такива, каквито са заложени в договора за функциониране на ЕС. „Премиерът заяви какви действия ще бъдат предприети. Разчитаме на политическите семейства да бъдат активни по отношение на отстояване на принципите за спазване на процедурите на парламента. На този етап сме не в патова, а в много работна ситуация, но благоприятна с оглед на това, което можеше да бъде решено заради мнозинството, което подкрепя тези промени“, каза още Росен Желязков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутати от левицата в Брюксел: Реакцията на правителството по пакет „Мобилност“ закъсня

Депутати от левицата в Брюксел: Реакцията на правителството по пакет „Мобилност“ закъсня

10 Януари 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българските евродепутати се справиха със задачата да бъде отложено гласуването на пакета „Мобилност“, нека сега и българското правителство да последва техния пример. Това заяви зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски на протеста в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
„Когато се внасят предложения, като пакета „Мобилност“, трябва да се търси основно компромис в рамките на Съвета на Европа. Тази възможност беше пропиляна по време на българското председателство. В този смисъл реакцията на правителството закъсня“, заяви депутатът Димитър Данчев.
Тримата народни представители обясниха, че престои да се чуят мненията на координаторите в транспортна комисия - дали гласуваните днес от комисията доклади ще влязат за гласуване в пленарна зала. Единият от докладите е приет, а другите два не са. „За да се избегнат бъдещи подобни ситуации, е хубаво да се взима становище на ниво правителство и Съвет на ЕС и когато се защитава национален интерес да бъдат потърсени предварително съмишленици и съюзници в предстоящите гласувания. Крайно време е българското правителство да потърси коалиция, заедно със страните, които биха ни подкрепили“, заяви народният представител Манол Генов.
На протеста присъстваха над 1000 души – български, румънски и полски превозвачи и синдикати.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи протестът на превозвачите ни в Брюксел, очаква се окончателното решение на координаторите по пакета „Мобилност“

Приключи протестът на превозвачите ни в Брюксел, очаква се окончателното решение на координаторите по пакета „Мобилност“

10 Януари 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Приключи протестът на превозвачите ни срещу пакета „Мобилност“ в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Очаква се окончателното решение на координаторите в европейската транспортна комисия по пакета. Промените са в три доклада - за командироването на работниците, за почивката в кабините и за връщането на превозното средство на всеки 4 седмици. Първите два доклада са отхвърлени. Така пакетът „Макрон“ не може да влезе за разглеждане от ЕП, без да са приети трите доклада.
В протеста се включиха около 600 български превозвачи и техни колеги от Румъния. Протестът беше мирен, нямаше затворени улици или затруднения в движението в белгийската столица. Превозвачите ни излязоха на протест в деня, в който заседава европейската транспортна комисия, която обсъди мерките в пакета „Макрон“. На площад „Люксембург“ в Брюксел превозвачите ни подкрепиха депутати, евродепутати от всички политически семейства, както и транспортният министър Росен Желязков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне

Министър Росен Желязков: Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне

10 Януари 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„Днес гласуването в Транспортната комисията на ЕП, което предхожда това в Европейския парламент, се постигна следното - известният пакет „Мобилност“ е съставен от няколко законодателния инициативи, като в парламента те бяха разделени на три доклада – единият е свързан с командироването, другият е свързан със забраната да се използва седмичната почивка в кабината, трети е свързан с връщането на камиона и с каботажа, но това са три доклада, които са в един пакет. С усилията на представителите ни в ЕП два от тези доклада не получиха необходимите гласове – т.е. тези предложения не са приети и са отхвърлени“, заяви Желязков.
Транспортният министър посочи, че това ще е позицията, която България ще изиска от политическите групи – пакетът да не влиза за разглеждане в Европейския парламент. „Към момента заради ситуацията, която се е създала, която може да се каже, че е една от малкото безпрецедентни ситуации на блокиране на законодателни предложения, разглеждани в своята цялост, няма все още решения на координаторите за процедура. Очакваме след 12.00 ч. координаторите на комисията да решат какво да се прави в този случай. Така че нека да изчакаме, за да видим какви ще са следващите стъпки“, каза още той.
Желязков посочи, че единственото предложение, което е било прието, е за връщането на камиона и за каботажа. „Искам да припомня, че в общия подход, приет от Съвета на ЕС, точно това предложение отпадна. Или иначе казано, изправени сме пред един абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на парламента връщането на камиона. В разговор с представителите на ЕК те ме увериха, че дори и ако в ЕП това предложение бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. и връщането на камиона ще отпадне“, заяви транспортният министър. „Независимо, че не сме напълнили този площад, вашият глас се чува в залата. И то се чува не от българските представители, а беше чут от нашия колега от Полша. А г-н Курумбашев беше облякъл жълтата жилетка“, каза още Желязков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Новаков: Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени

Евродепутатът Андрей Новаков: Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени

10 Януари 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени. Това каза евродепутатът Андрей Новаков по време на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Това, което се знае в парламента е, че нищо не се знае от тук нататък в парламента, нито дали, нито кога ще се гласува, нито какво ще се гласува. Нито дали този парламент ще се произнесе, което считам, че е изключително добре. Вие днес сте основният виновник това да се случи“, заяви Новаков пред протестиращите.
„Вие бяхте този екстра глас вътре. Вие сте тези, които наклониха везните и направихте така, че 2 от три доклада да паднат. Вие сте победителите, вие сте виновни това нещо да се случи, вие го извоювахте, вие ни помогнахте, вие не се отказахте, вие стояхте до нас, вие не се изплашихте. Показахте, че не могат да ни запушат устата, че понякога едно плюс едно значи три. Това го показахте вие“, допълни той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Чрез пакета „Мобилност 1“ се цели да се пълни държавната хазна на по-богатите държави за сметка на останалите

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Чрез пакета „Мобилност 1“ се цели да се пълни държавната хазна на по-богатите държави за сметка на останалите

10 Януари 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Чрез пакета „Мобилност 1“ се цели да се пълни държавната хазна на и без друго по-богатите държави за сметка на останалите. Това каза изпълнителният директорът на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„Радвам се, че сме толкова много и успяхме да напълним не само два чартърни полета, но имахме и хора за много повече. Искам да декларирам, че така приетите мерки от пакета „Мобилност 1“, обсъждани от Комисията по транспорт към Европейския парламент, са дискриминиращи, дискредитиращи, ограничаващи конкуренцията и компроментиращи Европейския съюз“, заяви Димитров. Той посочи, че те противоречат на основополагащи принципи на ЕС, завоалирани с благородни и справедливи цели, които са оставени на заден план, за да бъдат решени проблемите на западните фирми с липсата на водачи.
„Западните ни „партньори“ целят също така да пълнят държавната хазна на и без друго по-богатите държави за сметка на останалите. Като по този начин изкуствено създават Европа на две скорости. Изискването за прибиране на пътните превозни средства в страната по пребиваване на превозвача е непропорционална мярка, некореспондираща със свободния пазар и свободната конкуренция между фирмите. Създава се една допълнителна тежест за държавите със слаба икономика, но за сметка на това със силно развит транспорт“, заяви Димитров и обясни, че това не кореспондира със здравия разум. „Споменатото изискване е прекомерно тежко за бизнеса с оглед постигането на желаната цел. Тя е замаскирана под задължението на превозвача да организира работата си по такъв начин, че да може водачът да бъде в базата на превозвача през определено време. Приемането на такова решение би било явно и безцеремонно потъпкване на изконен европейски принцип – свободното движение на хора. Още повече ,че прибирайки водачът в експлоатационния център на превозвача без оглед неговата националност, не се постига никакъв социален ефект за работника. Даже напротив – той бива принуждаван да пребивава на определено място за определено време против неговата воля“, каза още Димитров.
Той посочи, че въвеждането на изискване за командироване с мотива за предоставяне на ранно заплащане на всички водачи в Европа, всъщност представлява въвеждане на неясни, неточни и некоректни правила с цел изхвърляне от пазара на неудобни фирми. „В същото време правилата са крайно несправедливи, защото може да се получи голямо разминаване във възнаграждението на двама колеги водачи в една и съща фирма, но работещи по различни направления“, обясни изпълнителният директорът на Камарата на автомобилните превозвачи.
„Заявяваме ясно и категорично, че сме готови на крайности с цел да защитим транспортните сектори на нашите държави, както и националните си интереси. Настояваме всичко това да бъде взето предвид при обсъждането на промените от Комисията по транспорт от ЕП и да спомогне за приемането на справедливо решение, което да кореспондира с интересите на превозвачите от всички държави-членки на ЕС“, каза още Димитров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев подкрепи българските превозвачи в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Президентът Румен Радев подкрепи българските превозвачи в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

10 Януари 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по повод проблемите с т. нар. пакет „Мобилност 1". Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
„Пакетът „Мобилност 1" и измененията на съществуващите директиви и регламенти предизвикаха бурни реакции през изминалата година. Дискусии се водиха както на ниво засегнати държави членки, така и на ниво Европейска комисия, Европейски парламент и Съвет на ЕС. Предложените към днешна дата за гласуване текстове са несправедливи за България. Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността“, заявява в писмото си до Антонио Таяни българският президент.
Според държавния глава Румен Радев, формираният общ подход по текстовете в пакета „Мобилност 1" и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш. „България ще претърпи сериозни загуби и икономическото ѝ изоставане от останалите страни-членки ще се задълбочи. Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна, както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост“, пише още Румен Радев.
В писмото си българският държавен глава заявява, че застава зад исканията на българските автомобилните превозвачи. „Изразявам своята подкрепа към тяхната позиция. Справедливите им искания следва да бъдат разгледани, а внесените от българска страна законодателни предложения по пакета „Мобилност 1" – отчетени“, посочва в писмото си президентът Радев.
Държавният глава изразява своята убеденост, че пакетът „Мобилност 1" ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Предстои финално разглеждане на българските предложения по пакета „Мобилност“

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Предстои финално разглеждане на българските предложения по пакета „Мобилност“

10 Януари 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В 12.00 часа брюкселско време ще има финално разглеждане на предложенията. Това каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Арабаджиев съобщи също, че президентът Румен Радев е изпратил писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“

Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“

10 Януари 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“, предаде БНР. Евродепутатите приеха, че транспортното средство трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици, както и че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел.
Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Траков, Съюз на международните превозвачи: Свидетели сме на опит за налагане на политически решения, които ще решат проблемите на някои страни, за сметка на други

Ангел Траков, Съюз на международните превозвачи: Свидетели сме на опит за налагане на политически решения, които ще решат проблемите на някои страни, за сметка на други

10 Януари 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ние сме тук, за да защитим национална и европейска кауза, да заявим открито и категорично нашият протест срещу готвените двойни стандарти, които ще ударят не само нас като превозвачи, не само нашите шофьори, но и икономиките от страните в периферията. Това каза Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Свидетели сме как без юридическа обосновка и никаква икономическа логика се прави опит за налагане на политически решения, които ще решат вътрешни проблеми за някои страни, но ще го направят за сметка на икономиката на други“, каза той.
„Говоря пред вас, в сърцето на столицата на Европа, не за да разказвам защо сме тук. Ние знаем защо сме тук. Заставам пред вас, за да изразя открито позиция за двойните стандарти и политики на дискриминация към моята страна и на моята професия. Заставам като българин и европеец, който иска да води достоен живот в собствената си роднина“, допълни Траков. "Българските транспортни работници са тези, които преминаха през всички тежки години, свързани със смяната на политически режими, на сфери на влияние, на правила", каза още Траков, като допълни, че транспортът е българският бизнес, който се развива устойчиво и е конкурентоспособен на силните европейски държави.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стотици превозвачи протестират в Брюксел срещу пакета „Макрон“

Стотици превозвачи протестират в Брюксел срещу пакета „Макрон“

10 Януари 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Стотици превозвачи протестират в Брюксел срещу пакета „Макрон“, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Протестиращите на площад „Люксембург“ са около 600. Носят жълти жилетки и плакати с надписи: „Мобилен пакет 1 убива общия пазар в ЕС!“; "НЕ на двойните стандарти за транспортния бранш в ЕС!"; „Европа на две скорости - заден ход за транспорта!“; „Мобилен пакет 1 убива транспортния бизнес в България!“; „Ще узакони ли Европейският парламент кражбата на бизнес?!“; "Мобилен пакет 1 = победа на лобизма над ценностите на ЕС!". В България има около 17 хил. транспортни фирми, с 66 хил. камиона. Пряко заетите в бранша са 120 хил. души. Българските превозвачи са подкрепени от колегите си от Румъния.
Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата на регистрация на фирмата, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Те настояват да бъдат изключени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина, тъй като техният труд е различен от този на всички останали командировани работници. Според превозвачите мерките в пакета „Макрон“ засягат най-много страните от периферията на ЕС, а като България поради географското си положение е най-потърпевша. Към протеста се присъединиха румънски превозвачи, както и представители на полски, унгарски, литовски професионални сдружения, които подкрепят исканията им.
В Брюксел, за да подкрепят превозвачите ни, са депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Валентин Милушев, от БСП - Георги Свиленски, Манол Генов и Димитър Данчев, Халил Летифов от ДПС, както и евродепутатите Ангел Джамбазки, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Светослав Малинов, Момчил Неков, Асим Адемов, Сергей Станишев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Протестът на превозвачите не е форма на натиск, а ясно послание против разделението на Европа на централни и периферни държави

Министър Росен Желязков: Протестът на превозвачите не е форма на натиск, а ясно послание против разделението на Европа на централни и периферни държави

9 Януари 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Независимо от политическите различия институциите трябва да работят за общ национален интерес. Това заяви министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с евродепутати, съобщиха от пресцентъра на министерството. Българските представители от всички групи в Европейския парламент декларираха, че работят заедно, координирано и с общи послания. „Протестът на превозвачите не е форма на натиск, а демонстрация на ясно и категорично послание против разделението на Европа на централни и периферни държави“, подчерта министър Желязков.
В рамките на деня са планирани поредица от срещи – с комисар Виолета Булц и с председателя на транспортна комисия в ЕП Карима Дели. Министър Желязков ще разговаря и с докладчика Исмайл Ертуг, който повторно внесе предложението за връщане на камионите у дома. Министърът коментира, че отпадането на този текст е задължително и не може да се приема като компромис. Той допълни, че ще постави остро този въпрос пред Исмайл Ертуг. В края на днешната програма е предвидена координационна среща с българските евродепутати, на която да се уточнят действията преди предстоящото гласуване в транспортна комисия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Новаков, евродепутат: Разделението в ЕП по пакета „Мобилност“ остава, внесохме алтернативи на спорните за българските превозвачи текстове

Андрей Новаков, евродепутат: Разделението в ЕП по пакета „Мобилност“ остава, внесохме алтернативи на спорните за българските превозвачи текстове

9 Януари 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Разделението при гласуване на пакета „Мобилност“ в ЕП остава. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Андрей Новаков във връзка с предстоящото гласуване на спорния т.нар. план „Макрон“ в Транспортната комисия на Европарламента през утрешния 10 януари. Той припомни, че Германия, Австрия, Франция и Италия са най-категоричните защитници на дискриминиращите за българските превозвачи клаузи. Мнозинствата „за“ и „против“ пакета „Мобилност“ са изключително динамични и това прави прогнозите много неясни“, обясни евродепутатът. „Към момента се прави всичко възможно. Това е третият път, в който се прави опит текстовете да бъдат приети в ЕП, при положение, че вече два пъти бяха отхвърлени. Причината отново да се занимаваме с пакета „Макрон“ е решението, взето от министрите на транспорта в ЕС. Надявам се отново с общи усилия да успеем, ако не да блокираме приемането му, то поне да приемем алтернативни текстове, които вече са подготвени и внесени от българските евродепутати. По този начин целим поне да смекчим удара за българските превозвачи, а дано успеем да приемем текстове в техен абсолютен интерес“, коментира Новаков. Вече 2 години евродепутатите успяват да блокират плана „Макрон“, припомни Андрей Новаков. Според него отпорът им на много нива показва на защитниците на пакета, че в този си вид той няма как да успее. ЕП не вижда често и протести на хиляди шофьори в Брюксел, което също е ясен знак, че подобни мерки не са приемливи, коментира Новаков. Утрешното гласуване в Транспортна комисия обаче не е окончателно – нови преговори тепърва предстоят, уточни евродепутатът.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: На 10 януари ще се вземе съдбовно решение за българските превозвачи - дали ще напуснем завинаги ЕС, или ще работим там

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: На 10 януари ще се вземе съдбовно решение за българските превозвачи - дали ще напуснем завинаги ЕС, или ще работим там

4 Януари 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. На 10 януари ще се вземе съдбовно решение за българските превозвачи - дали ще напуснем завинаги ЕС, или ще работим там. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Петърнейчев - председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакет „Мобилност 1, които според тях ощетяват бранша. Относно разпределението на многократните разрешителни (СЕМТ-ове) за международни превози в Европа, той обясни, че по този въпрос се е постигнало съгласие с Министерството на транспорта. „Нашият най-голям проблем към момента, за който даже и днес правим голяма пресконференция с всички евродепутати, лидери на партии и представени в парламента, депутати от комисията по транспорта, министъра на транспорта, министър-председателя и вицепремиерите. Те са поканени, кой ще се отзове е друг въпрос. Това може да го коментираме след срещата. Най-големият проблем за нас е, че на 10 януари ще се вземе съдбовното решение за българските превозвачи. Дали ще напуснем завинаги Европейския съюз, или ще останем там да работим“, посочи Петърнейчев. Според него клаузите, заложени в пакет „Мобилност 1“, приет от министрите на Европейския съюз, напълно показват, че България и всички крайни държави по периферията няма да оцелеят. „Литва, Латвия, Естония, Румъния, Унгария се присъединяват към нас и на 10 януари от 09.00 часа започва протестът пред Европейския парламент. От тук ще пътуваме най-вероятно около 500 човека, 2 чартъра сме наели, имаме и наши, които ще отидат предварително. Към нас ще се присъединят и хора от държавите, които ви изброих -Румъния, Унгария, Литва, Латвия, Полша“, коментира той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков присъства на срещата с браншовите сдружения в транспорта във връзка с международния протест в Брюксел на 10 януари

Министър Росен Желязков присъства на срещата с браншовите сдружения в транспорта във връзка с международния протест в Брюксел на 10 януари

4 Януари 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков присъства на срещата с браншовите сдружения в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Представители на браншовите сдружения в сектор „Автомобилен транспорт“ провеждат работна среща във връзка с организирането и провеждането на международния протест на превозвачите на 10 януари 2019 г. на площад „Люксембург“ в Брюксел. На срещата присъстват още и вицепремиерът Томислав Дончев, зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски и др.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Ако останат вредни за българския транспортен бранш текстове в пакета „Мобилност“ трябва да се сезира Съдът на ЕС

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Ако останат вредни за българския транспортен бранш текстове в пакета „Мобилност“ трябва да се сезира Съдът на ЕС

4 Януари 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Ако останат вредни за българския транспортен бранш текстове в пакета „Мобилност 1“ трябва да се сезира Съдът на ЕС. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ евродепутатът от групата на Европейската народна партия Андрей Новаков във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакета „Мобилност 1“, които според тях ощетяват бранша. „Надявам се от страна на Министерството на транспорта, ако останат вредни текстове в пакета да сезираме и Съда на Европейския съюз, защото считам, че това е едно от най-грубите и агресивни налагания на законодателство. Не си спомням кога последно 1/3 от страните членки са се противопоставяли на дадено предложение. Това са огромен брой хора, фирми и считам, че това е небалансирано, буквално нелепо“, посочи той, като даде пример, че преди месец евродепутатите е трябвало да гласуват законодателство, което забранява употребата на пластмасови чаши, вилици и лъжици, защото замърсяват околната среда. „А сега ни предлагат, месец по-късно, да гласуваме законодателство, което предвижда празен камион да се връща от единия край до другия край на Европейския съюз. Да измине 4 000 км. и да отрови въздуха на държавите, през които ще премине. Считам, че това е нелепо. Наистина не мога да повярвам, как министрите на транспорта могат да се съгласят за нещо подобно. Да не говорим, че има изискване за въвеждане на нов уред в тировете, така нареченият умен тахограф, който забележете още не е изобретен, той не съществува, а ние приемаме законодателство. Ако това не е лобизъм, аз не знам по какъв друг начин да го нарека“, коментира още евродепутатът. Андрей Новаков отново заяви, че ще сезира европейския омбудсман, в случай, че бъде пренебрегнат българският автомобилен транспорт.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Подкрепям недоволството на българските превозвачи, на 10-ти януари ще протестирам заедно с тях

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Подкрепям недоволството на българските превозвачи, на 10-ти януари ще протестирам заедно с тях

4 Януари 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепям недоволството на българските превозвачи на 10-ти януари, ще протестирам заедно с тях. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ евродепутатът от групата на Европейската народна партия Андрей Новаков във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакета „Мобилност 1“, които според тях ощетяват бранша. „На първо място искам да кажа, че през последните две години превърнах в кауза работата си по пакет „Мобилност“ и намирам за добро постижение, че две години успявахме да блокираме неговото приемане“, посочи той като обясни, че в момента всички българи, които работят по темата, ще се опитат с общи усилия да отхвърлят пакета или поне да предложат алтернативни текстове, които да са в интерес на българските превозвачи. „Подкрепям техния протест и ще изляза да протестирам заедно с тях. Пакетът „Мобилност“ във вида му, в който беше приет от министрите на транспорта в Европейския съюз, е едно от най-лошите законодателни предложения, които някога съм виждал“, коментира евродепутатът. „Първо, както казах, ще изляза заедно с тях пред сградата на Европейския парламент, а след това заедно с другите българи, с които работим по темата, ще направим всичко възможно да съберем мнозинство, с което да прекараме поправки, които отговарят не само на българския интерес, но и на здравата икономическа логика“, обясни Новаков. Според него пакетът „Маболност“ и заложените в него текстове се противопоставят на европейското законодателство, което защитава свободното движение на хора и стоки. „Една от основните ни задачи е да заличим текста, който предвижда връщането на камиона, както и да не допускаме текстове, които предвиждат връщането на водача в държавата по произход, да разрешим почивката на борда на превозното средство, защото българските камиони са едни от най-новите, с много добри условия вътре в камината. Също така ще се погрижим да направим така, че максималният брой курсове вътре в Европейския съюз, които към момента искат да се ограничи само до един, да се издейства да бъде до 4-5. Това ще е значително по-добре за българския транспортен бранш“, подчерта българският евродепутат.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Шофьори от града ще вземат участие в протеста срещу пакет „Мобилност“ в Брюксел на 10 януари

Варна: Шофьори от града ще вземат участие в протеста срещу пакет „Мобилност“ в Брюксел на 10 януари

4 Януари 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Варна. Шофьори на камиони от Варна ще вземат участие в протеста срещу така наречения пакет „Мобилност“ в Брюксел на 10 януари, когато евродепутати от ресорната транспортна комисия трябва да заседават. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Радостин Панков, представител на Регионалната колегия за тежкотоварни превози. По думите му те ще пътуват със самолет. Предвидено е около 300 души да се съберат на площад „Люксембург“. „Ще има представители на доста фирми. Организирано е пътуване със самолет, с бус, камиони ще опитаме да извадим, ако ни дадат разрешение. От нашата фирма ще бъдем десет души. Надяваме се да ни забележат. Ще има и представители от други държави – от Полша, Латвия, Литва, Румъния и Португалия. Надявам се да бъдем забелязани и чути. Исканията ни са за разумна промяна в това, което искат да приемат“, коментира Радостин Панков. Той добави, че все пак превозвачите са съгласни с част от заложеното в така наречения пакет „Мобилност“, но уточни, че с колегите му ще настояват всичко да бъде направено така, че да имат някакъв шанс да работят. „Ако бъдат приети в този си вид мерките, ние нямаме възможност да продължим да работим“, обобщи Радостин Панков.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Халил Летифов, ДПС: Компромисите за превозвачите, постигнати преди празниците, няма да ги спасят – те са твърде условни

Халил Летифов, ДПС: Компромисите за превозвачите, постигнати преди празниците, няма да ги спасят – те са твърде условни

4 Януари 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Негативният за българските превозвачи пакет „Макрон“ ще бъде преборен само с повече активност от страна на партиите и гражданите. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Транспортната комисия към Народното събрание Халил Летифов във връзка с предстоящото на 10 януари ново гласуване на пакета в Транспортната комисия на ЕП. Той уточни, че политическите семейства в ЕП са разделени и ще гласуват по национален, а не на политически принцип. Няма политическа партия, представена и в българския, и в европейския, която да не работи в тази посока, увери Халил Летифов. Политическите боричкания нямат място в дебата по пакет Макрон, който решава съдбата на над 120 хиляди семейства, уточни зам.-председателят на ДПС. "Компромисите, които бяха постигнати преди празниците, няма да спасят превозвачите – те са твърде условни. Не мисля, че нещо е постигнато все още към този момент. Превозвачите са реализирали своите намерения на 10 януари да осъществят протест и да бъдат чути там, където ще се гласува това решение. Днес има среща на превозвачите, на която са поканени и представителите в ЕП от всички политически семейства, и представители на парламентарните групи на политическите партии, за да се види какви са възможностите да се събере една блокираща квота, така че да не минат тези решения. Превозвачите са активни, за което ги подкрепям и поздравявам. Ще направим всичко възможно, доколкото това е по силите на самата българска държава, да се борим с пакета „Макрон“. Това е протекционистка политика, тя разделя Европа в ущърб на превозвачите ни и искрено се надявам и работим това да не се случи“, обясни председателят на Транспортната комисия. Съпротивата от големите страни е огромна и трябва работа от всички партии, представени в ЕП, каза още Халил Летифов, като уточни, че пакетът „Макрон“ е в ущърб едновременно на българския интерес, икономика и бизнес. Той изрази надежда българските институции и големи политически фигури да подкрепят превозвачите, за да не се окаже успешна амбицията на големите страни в Европа до месец май 2019 година поправките да бъдат гласувани. Индикациите са негативни, но предстои сериозна работа и надеждите са за положителен изход, увери председателят на Транспортната комисия.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браншовите сдружения в транспорта ще проведат работна среща с представители на държавна администрация и евродепутати

Браншовите сдружения в транспорта ще проведат работна среща с представители на държавна администрация и евродепутати

4 Януари 2019 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Представители на браншовите сдружения в сектор „Автомобилен транспорт“ ще проведат спешна работна среща в „Гранд хотел София“ във връзка с организирането и провеждането на международния протест на превозвачите на 10 януари 2019 г. на площад „Люксембург“ в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Съюза на международните превозвачи.
Покани за срещата са изпратени до представители на Министерски съвет, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, до ръководителите на парламентарно представените партии в НС и до всички евродепутати на България. Ще бъдат обсъдени конкретните възможности за реална подкрепа на протеста и исканията на българския автомобилен транспортен сектор по време на заседанието на Транспортната комисия на ЕП в Брюксел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Пакетът „Макрон” ще изгони 150 хил. семейства от България

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Пакетът „Макрон” ще изгони 150 хил. семейства от България

3 Януари 2019 | 20:04 | Агенция "Фокус"
София. Нова емигрантска вълна ще се отприщи от България, ако в сила влезе спорният пакет „Макрон” за превозвачите. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки в предаването „Лице в лице” по бТВ.
У нас близо 150 хил. семейства ще бъдат пряко засегнати, ако промените влязат в сила, или общо около 450 хил. души, изчисли Джамбазки. По думите му има опасност тези хора да емигрират в страните от Западна Европа, за да работят в същия сектор и да се изхранват.
„Германия, Франция и Белгия в момента рушат Европейския съюз, защото нарушават основната, изконната, фундаментална идея за единен общ пазар и свободна конкуренция. Когато трябваше да влизат тук техните магазини, те казаха, че конкуренцията е добро. Нашите магазинчета фалираха, ние пазаруваме от техните вериги. Сега, когато превозвачите от периферията – от Източна Европа, от Южна Европа, доставят по-конкурентна услуга, защото техните граждани просто не искат да карат камиони, се правят административни регулации – абсолютно недопустими, нарушение на общия пазар, нарушение на конкуренцията с цел да бъдат фалирани нашите превозвачи и да бъдат взети работниците”, каза Джамбазки.
Той и неговият екип са помогнали да бъдат уредени административните въпроси във връзка с предстоящия протест на превозвачите в Брюксел на 10 януари. Заедно с работещите в българския сектор, недоволството си от пакета „Макрон” ще изразят и превозвачите от Румъния, Латвия, Литва, Унгария, Малта и Испания.
Евродепутатът определи мерките на френския президент като „цинични и грабителски промени”.
„Това е най-силното антиевропейско действие, което аз съм виждал, откакто сме влезли в Европейския съюз”, посочи той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев, БСП/ПЕС: За да минат в ЕП българските предложения за промени, първо трябва да се гласуват анблок компромисите в пакета „Мобилност 1“

Петър Курумбашев, БСП/ПЕС: За да минат в ЕП българските предложения за промени, първо трябва да се гласуват анблок компромисите в пакета „Мобилност 1“

3 Януари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Българските евродепутати са подготвили законови предложения за промени в пакета „Мобилност 1“, но за да минат те, първо в ЕП трябва да се гласуват анблок постигнатите компромиси. Това каза в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ евродепутатът от групата на БСП/ПЕС Петър Курумбашев и обясни каква е процедурата в ЕП. „Играта на нерви в момента е, дали ще минат тези компромиси, които са внесени анблок и след това пък, ако те не минат, евентуално дали ще минат нашите предложения вече, които са внесени и които би трябвало да са по-реалистични, за да може да се опитаме да съберем гласове. Пример – прочутите така наречени крос операции, а именно операциите между държавите-членки, да речем каква да бъде тяхната бройка. Очевидно, ако кажем , че искаме 12, само българи и румънци ще гласуват за тях. Очевидно, ако кажем, че искаме 8, бихме получили подкрепата на повече държави. Тук е деликатният момент точно кои предложения да се внесат така, че от една страна да са защитени в голяма степен интересите на нашите превозвачи, а от друга страна да съберем мнозинство в транспортната комисия, а след това и в пленарна зала.“ Петър Курумбашев каза още, че българското правителство е трябвало да бъде по-активно при постигането на компромис за пакета „Мобилност 1“, когато България беше председател на Съвета на ЕС, за да постигне по-добри условия за българските превозвачи, а не да остави проблемът да се решава от Австрийското председателство, което не се оказа в наша полза.
Цоня Събчева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България: Ако пакетът „Макрон“ бъде приет, 80% от сектора няма да съществува, или поне не в България

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България: Ако пакетът „Макрон“ бъде приет, 80% от сектора няма да съществува, или поне не в България

3 Януари 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
София. Ако минат тези промени на пакетa „Макрон“, най-вероятно 80% от сектора просто няма да съществува или поне не в България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор на Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) - Димитър Димитров, по повод предстоящите протести пред Европейския парламент на международните шофьори и гласуването на пакета „Макрон“.
„Евродепутатите гонят един социален ефект, за да могат шофьорите да си виждат семействата. Едва ли не, хората са се развеждали, поради новите наредби. Обаче се получава, в така записания текст - българска фирма назначава български шофьор, вкарва го в Европа и според изискванията на третата или четвъртата седмица- той трябва да се върне в България и не където и да е, а в експлоатационния център на фирмата по страната на регистрацията. Тоест, не може да е в експлоатационния център на фирмата, в друга страна, ако фирмата разполага с такъв. Ако същият този шофьор работи в немска фирма, то тя е длъжна да го прибира в базата си в Германия. Няма нищо социално в това, защото шофьорът, нито ще си види семейството в България, нито нищо“, каза още Димитров.
той обясни, че след седмица - на 10 януари 10 камиона и над 600 души ще се съберат в сърцето на Брюксел - на площад „Люксембург“, в знак на протест срещу заложените в пакета промени. „Очакваме подкрепа от румънци, литовци, унгарци и поляци. Колегите от тези държави са казали, че ще ни подкрепят и ще участват заедно с нас на протеста“, добави Димитров.
Той допълни, че идеята за протеста на 10-ти януари е да се даде по-голяма гласност на проблема преди гласуването на пакета в транспортанта комисия а на ЕП. „Прави впечатление, че голяма част от евродепутатите не говорят български въобще и не знаят за какво става въпрос. Поднасят им се едни законодателни здания, които били много хубави и щели да се заплащат някакви възнаграждения на всичките водачи, без значение от коя държава са, като работят на едно и също място. Това звучи много добре и щяло да се постигне социален ефект за водачите, но те не знаят какво гласуват. За това е нужна тази гласност, за да се разбере за какво се гласува, а не просто да се следи палеца на човека, който стои най-отпред за съответното политическо семейство- дали е нагоре или е надолу и да се гласува по този начин. Нека всеки един от тях да прецени и да се запознае с нещата, тогава съм сигурен, че развръзката за нас ще бъде много по-благоприятна“, заяви още той.
Димитров допълни, че транспортът формира около 17% от БВП, като тези парите идват от чужбина и които няколко пъти се превъртат в България. „Този процент може да стане и много по-голям тъй като с транспортния сектор са свързани много лизингови дружества, застрахователи, сервизи, авточасти и гуми, консумативи и т.н. Факт е, че над 120 хил. души са заети в този сектор пряко“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, КАПБ: Проблемът с разпределението на многократните разрешителни за международни превози в Европа за момента е решен и е коригиран, но има още какво да се изчиства

Димитър Димитров, КАПБ: Проблемът с разпределението на многократните разрешителни за международни превози в Европа за момента е решен и е коригиран, но има още какво да се изчиства

3 Януари 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. Проблемът с разпределението на многократните разрешителни за международни превози в Европа за момента е решен и е коригиран, но има още какво да се изчиства. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор на Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) Димитър Димитров. „Разрешителните в момента се раздават от „Автомобилна администрация“. Имаше някои нелепи публикации на сайта на „Автомобилна администрация“, но след срещата на министъра на транспорта Росен Желязков и браншовите организации на превозвачите, бяха коригирани. Към момента нещата са много по-спокойни“, заяви още Димитров, като обясни, че проблемът със СЕМТ-овете е дошъл от това, че използваният математически модел на разпределение е неефективен.
„Приложението за математическия модел за валидност за нас е абсурдно, защото не може да се лишават хората, които работят на руския пазар, за сметка на хора, на които въобще не им трябва тази валидност. Същото важи и за Австрия, Италия и Гърция, където има валидности. Също така, бяха заключени много голям брой валидности в големите фирми с чисто математическия модел и се получи едно изкривяване, което не беше добре за никой от браншовите организации на превозвачите“, съобщи още той като допълни, че е нужно да се създаде чисто нова методика и нова заповед, където да бъдат вкарани допълнителни коефициенти.
„Ние няколко пъти им предлагахме това, за да се разпределят повече СЕМТ-ове за превозвачите, които ги използват по-оптимално, както го прави самият „Международен транспортен форум“ - организацията, която издава тези СЕМТ-ове. Те се печатат във Франция и съответно организацията е базирана в Париж. Те преразпределят квотата за бройката СЕМТ-ове за всяка една държава, според това колко оптимално ги използва всяка една от тях. Ако има държави, които не са си използвали разпределената квота, тя трябва да бъде намалена за сметка на тези, които я използват на 100%. По този начин се достига до едно пълно и справедливо използване. Предложихме това да бъде приложено и към българските превозвачи - тези които ги използват на 100%, съответно другата година да бъдат поощрени с някакъв допълнителен коефициент, за сметка на тези, които не са ги използвали, имали са някакви затруднения, проблеми или без основателна причина не са ги използвали оптимално, и просто да бъде редуциран техният брой. Това е нещо, което смятаме за съвсем нормално“, каза още Димитров.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев, евродепутат БСП/ПЕС: Казусът с връщането на шофьорите е решен, истинската битка е за връщането на камионите

Петър Курумбашев, евродепутат БСП/ПЕС: Казусът с връщането на шофьорите е решен, истинската битка е за връщането на камионите

3 Януари 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Казусът с връщането на шофьорите по местата им в Пакета „Мобилност 1“ е добре решен. Това каза за Радио "Фокус" евродепутатът от групата на БСП/ПЕС Петър Курумбашев. По думите му в представенoто преди Коледа компромисно предложение на докладчика Вим ван де Камп, освен връщането на шофьорите на всеки 4 седмици и почивката им в т.нар. „Оперативни центрове на компанията“, вече има и трети вариант – да се подава декларация от самия шофьор къде иска да почива. Шофьорът може да напише в декларацията, че не иска да се връща вкъщи, а да почива на друго място, уточни евродепутатът.
„Стои неприятно, обаче, въпросът с връщането на камионите. В предложението на другия докладчик по другия регламент, Исмаил Ертуг, е заявено да се връщат камионите. Може да се окажем в идиотската ситуация да спасим връщането на шофьорите, но в същото време да се връщат камионите. Разбирате, че те няма как да се връщат сами вкъщи. Там трябва бъде основната битка - да отпадне това идиотско изискване камионите да се връщат на всеки 3 седмици. Чухме и аргументите, че много кметове на немски и френски села и градове се оплаквали от нашите камиони, че нощували на нерегламентирани места, че нямало място къде да се паркира и затова трябвало да се прибират“, каза още евродепутатът.
По думите на Петър Курумбашев дори ако подобна мярка мине и бъде гласувана в транспортната комисия и после в пленарната зала на ЕП, решението може да се атакува в Европейския съд в Страсбург. Мярката е непропорционална за различните държави членки – едно е да се връща на 3 седмици камион от Германия в Чехия, друго е от Германия до Кипър, обобщи евродепутатът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов: 800 български превозвачи и колеги от Румъния, Полша, Прибалтийските републики и Словакия ще участват в протеста в Брюксел на 10 януари

Красимир Лалов: 800 български превозвачи и колеги от Румъния, Полша, Прибалтийските републики и Словакия ще участват в протеста в Брюксел на 10 януари

3 Януари 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. 800 български служители от транспортните фирми и подкрепящи ни колеги от Румъния, Полша, Прибалтийските републики и Словакия ще участват в протеста в Брюксел. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. „Разрешението е за общо хиляда участници, а за превозните средства, които трябва да са фиксирани и могат да бъдат на едно място, са шест. Никъде не е фиксирано колко транспортни средства могат да преминават със съответните транспаранти. Моята информация е, че 150 композиции ще участват. Общият брой ще надхвърли хиляда, но се надявам на площад „Люксембург“ в Брюксел, където ще е протестът, да не са сложили хора да ни броят, защото ще е доста глупаво“, обясни той. „Ние просто даваме изява на своя протест, за да обясним, че всички идеи, с които е правен Европейският съюз, вече са несъществени, поради простата причина, че самите големи стари страни членки се нуждаят от работници. Нещата не опират само до българските превозвачи, опират до българските кадри в хотелиерството, инженерите, лекарите и учителите. Измамно е мнението, че българите в чужбина гледат как да се върнат в България и, че са в чужбина, заради парите“, каза още Лалов. „Този протест ще си мине, въпросът е как ще го приеме Комисията. Така като гледам идва време за избори. Всеки ще гледа да минат европейските избори, да прехвърли топката и отговорността на следващия Европейски парламент. Това, което очакваме е нищо да не се случи“, допълни Лалов.
Теодора Патронова

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Ако се приеме пакетът „Мобилност“-  или оставаме в България и фалираме, или започваме да пренасяме фирмите си в старите страни членки

Красимир Лалов, превозвач: Ако се приеме пакетът „Мобилност“- или оставаме в България и фалираме, или започваме да пренасяме фирмите си в старите страни членки

3 Януари 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Ако се приеме пакетът „Мобилност“ - или оставаме в България и фалираме до половин година, или веднага трябва да започнем да пренасяме фирмите си в старите страни членки. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ зам. - председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. По думите му ако пакетът се приеме следващият ход е да се иска референдум за напускане на ЕС. „Друг ход не можем да имаме. Загубите просто са огромни. Целият потенциал ще се премести точно по тези страни. Фирмите и нашите работници ще бъдат принудени да си плащат данъците и осигуровките, а в България и в бюджета няма да има какво да влиза. Толкова е елементарно и просто, че не ми е ясно как нашият висш икономически и политически елит не го е видял и не е взел мерки в тази насока“, допълни Лалов.
Теодора Патронова

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, КАПБ: На предстоящия протест срещу пакета „Макрон“ в Брюксел ще бъдем подкрепени от румънци, литовци, унгарци, поляци

Димитър Димитров, КАПБ: На предстоящия протест срещу пакета „Макрон“ в Брюксел ще бъдем подкрепени от румънци, литовци, унгарци, поляци

3 Януари 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. На предстоящия протест срещу пакета „Макрон“ в Брюксел ще бъдем подкрепени от румънци, литовци, унгарци, поляци. Това каза Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) във връзка с готвения протест в Брюксел на 10 януари заради пакета „Макрон“ в предаването „Здраве, България“ по Нова телевизия. „На 10 януари е гласуването в транспортната комисия към ЕП на т. нар. пакет „Мобилност 1“. Идеята ни да организираме протеста тогава е, защото сме сигурни, че голяма част от евродепутатите от други държави не са запознати за какво ще гласуват. Искаме да ги запознаем с последствията за страните от Източна Европа“, допълни Димитров. „За нас е недопустимо с вдигането на палец нагоре или надолу да се определят гласовете на една група в ЕП“, коментира още той.
Димитров припомни един от проблемите, които стоят пред превозвачите - връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. По думите му от тази мярка няма никакъв социален ефект. "Т.е. ако водачът е назначен в българска транспортна фирма и се прибере в България при семейството си или е назначен в немска транспортна фирма – да се прибере в Германия”, обясни той.
„Голяма част от българските превозвачи ще бъдат принудени да търсят алтернатива, да се пререгистрират в други страни от ЕС. Дори изискванията към трети страни ще са по-леки, няма как част от изискванията да бъдат приложени към турци, руснаци, македонци“, обясни той. „На предстоящия протест ще бъдем подкрепени от румънци, литовци, унгарци, поляци“, поясни Димитров и добави, че за протеста от България ще тръгнат около 340 души.

По думите на Димитър, който е шофьор на тежкотоварен автомобил от 10 години, по-високите командировки и преспиването в хотел не е по-добре като условия. „Да отида на хотел – трябва да знам език, да оставя камиона на неохраняем паркинг, което застрахователят не го поема. Командировката къде ми отива, ако ми откраднат стоката”, обясни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Между 600 и 1000 души от България ще вземат участие в протеста в Брюксел на 10 януари 2019 г.

Красимир Лалов, превозвач: Между 600 и 1000 души от България ще вземат участие в протеста в Брюксел на 10 януари 2019 г.

23 Декември 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. Между 600 и 1000 души от България ще вземат участие в протеста в Брюксел на 10 януари 2019 г. Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в интервю за Агенция „Фокус“.
Лалов обясни, че са останали малко държави-членки на ЕС, които да са недоволни от пакета „Мобилност“. „Защото останалите успяха да договорят някакви търговски преговори, за да си улеснят позициите. Но на протеста ще има колеги от Латвия, Полша, Естония. Очаква се България да участва с от между 600 до 1000 души на този протест. Тези дни ще се организират мероприятията около него. Така че нещата текат синхронно“, заяви той. Лалов посочи, че най-вероятно вниманието на българските превозвачи ще се раздвои, защото по същото време в България се очаква да има стихийни и неорганизирани процеси, свързани с това, че все още не са излезли многократните разрешителни (СЕМТ-ове) за международни превози в Европа.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Двете години, през които трябваше да договаряме пакета „Мобилност“, бяха проспани

Красимир Лалов, превозвач: Двете години, през които трябваше да договаряме пакета „Мобилност“, бяха проспани

23 Декември 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Двете години, през които трябваше да договаряме пакета „Мобилност“, бяха проспани. Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в интервю за Агенция „Фокус“.
На въпрос дали правителството реагира адекватно на проблемите на българските превозвачи, Лалов посочи, че не вижда никаква адекватна реакция. „Явно някои хора не осъзнават какво означава транспортът за тази държава. И онези 17 млрд. лв., които той вкарва в Брутния вътрешен продукт на държавата. Така че явно нещата са опрели до кокал и през тези две години, в които ние трябваше да договаряме пакета „Мобилност“, са били проспани. Защото много държави успяха да договорят условия, които да ги удовлетворяват. А всичко в момента се прави от тези силни икономически държави, защото на тях им трябва работна ръка, а не заради условията, при които работят нашите работници“, заяви Лалов и посочи, че нашите работници работят при най-добрите условия при цяла Европа и с най-добрите камиони.
„Така че всичко това е поставено извън фокус и се акцентира върху неща, които не са верни – че всичко се прави заради условията на труд и заради това нашите работници да се чувстват нормално, а те досега не са се чувствали ненормално. Изобщо, всичко е изкривено и вместо нашето правителство да удари по масата, в момента ние не виждаме нещо, което да може да принуди силните в икономическо отношение страни да преразгледат своята позиция. Защото не е тайна, че например на Германия й трябват още 65 хиляди шофьори, тъй като само там през тази година се пенсионират толкова и те няма откъде да ги вземат. Да не говорим и за Франция, Белгия и Холандия. Така че нещата опират до друго и всеки човек, който пътува из чужбина – например аз бях преди два дни в Германия, може да каже пред магазините им колко свободни позиции за работа има и колко работници търсят. Германия в момента се нуждае от още 1 милион души работна ръка, която ще бъде изпомпана от нас. И при нас какво ще остане, кой ще плаща данъци? Въобще, проблемът е много по-голям, отколкото някой се опитва да го представи. И е крайно време да се удари по масата и да се каже: „Стига!“. Защото ние всички сме в един Европейски съюз, а не сме донори на някои европейски държави“, заяви Лалов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Различни браншови организации готвят затваряне на гранични пунктове по време на празниците заради липсата на СЕМТ-ове

Красимир Лалов, превозвач: Различни браншови организации готвят затваряне на гранични пунктове по време на празниците заради липсата на СЕМТ-ове

23 Декември 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Различни браншови организации готвят затваряне на гранични пунктове по време на празниците заради липсата на СЕМТ-ове . Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с това, че все още не е излязло разпределението на многократните разрешителни (СЕМТ-ове) за международни превози в Европа. „Доколкото успях да разбера, някои колеги са решили да затварят ГКПП „Кулата“, някои – ГКПП „Калотина“, други – ГКПП „Капитан Андреево“, и това са хора от различни браншови организации, които са обединени от това, че СЕМТ-овете за тази година още ги няма и не е ясно при какви условия за разпределени тези валидности и кой е допуснал монопол на пазара. Много от тези неща трябва да се изяснят и затова тези процеси ще бъдат неконтролируеми. И в момента точно това се опитваме да направим – все пак да успеем да разберем къде какво ще се случи, защото по тия светли християнски празници това не е най-доброто. Но за жалост, протестите са спонтанни и се очакват през следващите дни“, обясни Лалов.
Той посочи, че това заедно с пакета „Мобилност 1“ е сред нещата, които разделят Европа на две скорости. „Нашите хотели нямат персонал, нашите транспортни фирми също закъсват за персонал, всякакви други фирми от икономиката – също. Двете скорости на Европа са реално нещо и ако някой не го вижда, просто съжалявам. Ние икономически закъсваме точно заради липса на персонал и ще продължаваме да закъсваме още повече, защото нас ни изпомпват. Всеки, който е бил в чужбина и се е срещал с българските общности там, знае, че те се увеличават нон стоп и то поради две много ясни причини – медицинско обслужване в държавата и обучение. Те казват, че не е толкова заради парите, които получават, а защото са сигурни в тези държави заради социалните придобивки – безплатно здравеопазване и много добро обучение. Това е факт неоспорим и ние просто оставаме без хора, топим се като нация, заяви Лалов и посочи, че точно върху този въпрос трябва да работи много здраво българското правителство.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Излязлото за кратко разпределение на СЕМТ-овете предизвика напрежение, защото се получи така, че определени фирми монополизират пазара

Красимир Лалов, превозвач: Излязлото за кратко разпределение на СЕМТ-овете предизвика напрежение, защото се получи така, че определени фирми монополизират пазара

23 Декември 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Излязлото за кратко разпределение на СЕМТ-овете (бел. ред. разпределението на многократни разрешителни за международни превози в Европа) предизвика напрежение в бранша, защото се получи така, че определени фирми монополизират пазара. Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в интервю за Агенция „Фокус“. „Нещата, които са във връзка с пакета „Мобилност 1“, са доста затлачени още от самото начало и се предвижда на 10 януари 2019 г. да се потвърди, че няма да имаме болезнен изход. Но напрежението на транспортния бранш в държавата ще се засили още повече, като се има предвид и че в момента назрява още един скандал във връзка с разпределение на ЕКМТ/СЕМТ-овете и валидностите към тях. То излезе в петък, но само за един час беше на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и беше премахнато, защото се получи недоволство от транспортния бранш. Получи се така, че определени фирми монополизират пазара – нещо, което е недопустимо нито за Европейския съюз, нито са някоя друга нормална държава. Напрежението ескалира и това разпределение беше свалено от сайта на Министерството, но фирмите вече го бяха получили и в момента тече ескалация на напрежението, защото никой нищо не казва. Не се предвижда никаква спешна среща“, каза още Лалов.
Той обясни, че обикновено СЕМТ-овете се раздават в началото на декември, защото има много документи за транспорт между трети държави. „А в момента е 22 декември и официалното разпределение още не е излязло, тъй като беше свалено и беше обяснено, че това е било нещо като експериментално разпределение. А вече няма време, транспортните фирми няма накъде да ходят, като нямат подписани договори. В следствие на което ескалацията на напрежението на това разпределение и сбирката на 10-и в Брюксел просто ще прелее всякаква търпимост на транспортните фирми. Те и без това са изправени до стената и фалитът пред тях просто е предначертан. Така че проблемът е огромен и не ми е ясно защо нямаме никаква реакция от Министерството“, заяви Лалов и посочи, че е опитал безуспешно да се свърже по телефона с министъра на транспорта.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илхан Кючюк, евродепутат: Позицията на България по първия пакет „Мобилност“  през 2019 г. ще е по-слаба от тази през 2018 г.

Илхан Кючюк, евродепутат: Позицията на България по първия пакет „Мобилност“ през 2019 г. ще е по-слаба от тази през 2018 г.

21 Декември 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. Позицията на България по първия пакет „Мобилност“ през 2019 г. ще е по-слаба от тази през 2018 г. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на Алианса на либералите и демократите в Европа, евродепутат и председател на Младежката организация на ДПС Илхан Кючюк по повод предстоящото гласуване на решението на Съвета на Европейския съюз по пакета „Мобилност“ 1. Той обоснова думите си със три аргумента. Първият от тях е, че по една или друга причина България изпусна шанса да защити позициите си на европредседателство, знаейки, че австрийското председателство ще има доста по-рестриктивно отношение към българския национален интерес. „Втората причина, поради която позицията ни е отслабена е решението на Съвета на министрите. България загуби ключово гласуване и стратегическо предимство по отношение на това законодателно досие. Ние вече не разполагаме с така наречената „блокираща квота“. Третата причина е в прибързаната реакция на една част от българските евродепутати, които без достатъчен анализ побързаха да кажат, че са успели да завоюват краткотрайно политическо предимство пред ключови държави, които са на противоположната позиция“ обясни той. Според Илхан Кючюк шансовете за благоприятно развитие са малки, но все пак съществуват . Пакет „Мобилност“ 1 е сред темите, в които позицията на България е единна. Делегацията на ДПС преди няколко месеца е организирала редица срещи в рамките на европейските институции, на една от които е присъствал председателя на ресорната транспортна комисия в НС Халил Летифив.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Бареков, евродепутат: Позитивна промяна в пакет „Мобилност“ може да видим само от следващия ЕП, тъй като лимитът на доверие в този е изчерпан

Николай Бареков, евродепутат: Позитивна промяна в пакет „Мобилност“ може да видим само от следващия ЕП, тъй като лимитът на доверие в този е изчерпан

21 Декември 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Позитивна промяна в пакет „Мобилност“ може да видим само от следващия ЕП, тъй като лимитът на доверие в този е изчерпан. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от Групата на европейските консерватори и реформисти Николай Бареков във връзка с предстоящото гласуване на новите мерки от пакет Мобилност 1. Според него несправедливите промени дискриминират много от превозвачите в Европа, сред които и българските, и са израз на разделена Европа на две скорости – политика на лидери като Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Жан-Клод Юнкер. Те лансират Европа на силния център с богатите държави, които да лидират и взимат решения, за сметка на по-бедните и новоприетите държави членки, обясни Бареков. “Докато нациите от т.нар. „център“ на Европа излъчват по-голям брой депутати и увеличават своята тежест за сметка на новите страни-членки, положението ще остане същото. Ние не сме гласували пакета „Мобилност“ на принцип ЕНП срещу консерватори или консерватори срещу социалисти – не ни стигнаха гласовете по географски принцип. Мисля, че трябва да се борим и след частичния успех към момента не просто да не позволяваме нещата да се влошават, а да направим всичко възможно да ги подобрим. Ако питате мен – най-добре пакетът „Мобилност“ да бъде напълно отменен, тъй като нищо чудно частичният успех на депутатите от източноевропейските страни-членки да бъде заличен при едно продължаващо гласуване по същия начин. В настоящия европарламент аз не очаквам промяна за добро”, коментира Николай Бареков. Той прогнозира, че консервативните сили от периферията на Европа ще влязат в следващия европарламент, което ще доведе до добри резултати – гласът на депутатите от страни като България ще бъде чут по-силно. Според евродепутата това е отговорът на амбициите от Запад – ако се състави силен консервативен блок, то гласуването в следващия ЕП няма да е основан единствено на географски принцип.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Евроинтеграцията на Западните Балкани остава приоритет, напредъкът обаче е в ръцете на страните от региона

Огнян Златев, ЕК: Евроинтеграцията на Западните Балкани остава приоритет, напредъкът обаче е в ръцете на страните от региона

21 Декември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Евроинтеграцията на Западните Балкани остава приоритет, напредъкът обаче е в ръцете на страните от региона. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев, като припомни, че евроинтеграцията на балканските ни съседи е тема, която българското европредседателство „събуди“, като тя не е била повод за толкова широка дискусия цели 15 години. „Използвайки съвпадението, че след нашето председателство са австрийското, румънското и малко след това – хърватско председателство – все държави, близки до Западните Балкани или имащи отношение към случващото се в региона. Оптимист съм, че с ясния политически сигнал, който беше предоставен на лидерите на Западните Балкани, те ще засилят процеса на реформи така че евроинтеграцията да продължава и скоро да се поздравим в краен успех, а именно да ги видим като пълноправни членове на европейското семейство“, обясни Огнян Златев. Той коментира още, че ЕК не може да разреши еднолично проблема между отделни страни от Западните Балкани, като уточни, че това е задача основно на управляващите в балканските страни, които се стремят към европейско членство. ЕК е готова да съдейства с всякакъв вид експертна помощ, увери ръководителят на Представителството на европейската институция у нас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, „БГ – Димитър Димитров“: Нещата с мобилния пакет са изтървани от много време

Димитър Димитров, „БГ – Димитър Димитров“: Нещата с мобилния пакет са изтървани от много време

20 Декември 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Нещата с мобилния пакет са изтървани от много време. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Димитър Димитров, собственик на „БГ – Димитър Димитров“ и член на УС на Камарата на българските превозвачи по повод пакета „Мобилност“. „Още преди две години трябваше да се вземат тези мерки на протести. Когато Макрон беше в България да му се покаже с един голям протест, че не сме съгласни с това нещо. Тогава протестът беше на Околовръстното на София и той даже не успя да разбере, че има протест. Оттук нататък според мен на 10 януари е добре да има протест в Брюксел, но да бъде по-мащабен и просто да ни чуят“, коментира още превозвачът.
„Малките фирми просто ще фалират. Големите ще отварят фирми в Европа. Ще плащат осигуровки, заплати и данъци в Европа. Загубата ще е за България. Просто големите фирми няма да емигрират в Европа, а ще се евакуират. Ако една фирма с 500 камиона фалира, означава, че около 700 човека остават без работа“, каза още Димитров.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: След провала при превозвачите, в защитата на животните ни и селското стопанство, идва този в енергетиката

Румен Петков, АБВ: След провала при превозвачите, в защитата на животните ни и селското стопанство, идва този в енергетиката

20 Декември 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. След провала в превозвачите, след провала в защитата на животните ни и селското стопанство, идва този в енергетиката. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-тежкият удар, нанасян на българската икономика и в случая на енергетиката през последните години, за който от АБВ три години говорят, че ще настъпи и че трябва да се намерят решенията, които да съхранят минодобивното дело. Никой не взе никакви мерки и на 19 декември след дълги преговори председателството на Съвета и ЕП постигнаха предварително споразумение за директива и регламент за електроенергията. Пакетът за чиста енергия предполага 2025 г. да бъдат преустановени всички държавни помощи за ТЕЦ-овете, които работят на въглища. Големият провал на българското правителство в сравнение с това на полското е, че първо ние не съумяхме дори да се преборим да бъде прието предложението на ЕК, защото тя предлага държавите, които са с нисък БВП, със слаба икономика да бъдат изключение от това правило. Второ, ние сме силно зависими от електроенергията, която ни предлага „Марица 2", заяви още Петкова. Той посочи, че 2025 г. страната ни ще бъде в енергиен удар и криза. „Оставям на страни социалния ефект, че повече от 10 хил. души от 2025 г. са под въпрос. България не може да издържи на този вариант. За сравнение Полша съумя да договори за себе си такъв план да влиза в сила от 2035 г. Това е поредната катастрофа на министъра на външните работи и на правителството като цяло. Министърът на външните работи отговаря за цялостния преговорен пакет в ЕС. За този провал трябва да се търси най-строга, жестока политическа отговорност“, подчерта лидерът на АБВ. „И днес идва ударът, по който се работи повече от две години. Всички евродепутати на първо място, тези които са членове на Енергийна комисия са виновни и правителството. Министерство на външните работи като координиращ фактор, Министерство на енергетиката и правителството като цяло“, заяви още Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.