НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Военное обозрение“: За силите на НАТО в Черно море и за вероятната провокация на ВМС на Украйна

„Военное обозрение“: За силите на НАТО в Черно море и за вероятната провокация на ВМС на Украйна

22 Март 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Има голяма вероятност неотдавнашната провокация срещу Русия от страна на украинските моряци край бреговете на Крим да се повтори всеки момент. Под прикритието на планираните за началото на лятото съвместни учения с НАТО Sea Breeze-2019 украинските военни могат да се опитат да се реваншират за позора в Керченския пролив, коментира руският портал „Военное обозрение“.
Както пише изданието, от 27 юли до 9 август, отново в акваторията на Черно море, ще се проведат съвместни маневри на НАТО с грузинската армия. Вижда се, че войските на Алианса се концентрират край границите на Русия и, следователно, опасността от провокации се увеличава още повече, пише авторът.
Три страни, отбелязва „Военное обозрение“ – Турция, България и Румъния, са членки на НАТО и имат своя военноморска групировка в Черно море.

Най-голяма ударна сила от тези държави има Турция, която разполага с:

13 подводници тип 209 (германски)
16 фрегати (половината са германски от клас МЕКО 200, а другата половина американски от клас „Оливер Хазард Перри“)
8 френски корвета от тип В
Освен това в състава на ВМС на Турция има 16 ракетни катера, 33 десантни кораба и 11 миночистача (тралчици)
Реално, Турция е единствената страна от НАТО, която има значителна групировка в Черно море. Но интересите на Анкара могат не винаги да съвпадат с интересите на Алианса, ако НАТО реши да действа по-твърдо спрямо Русия.

ВМС на България

3 белгийски фрегати тип „Вилинген“ и един съветски стражеви кораб проект 1159
2 съветски корвета проект 12412
3 съветски ракетни катера
6 миночистача и помощни кораби

При ВМС на Румъния картината е малко по-добра от тази при българските моряци:

1 подводница проект 877 „Палтус“
4 фрегати, две от тях са британски от тип 22 „Броудсуорд“
4 корвета проект 1048
6 съветски ракетни катера и 5 миночистача

Както може да се види, силите не са толкова значителни, но в Черно море могат да влязат кораби на другите страни от НАТО, влияещи на политиката на алианса. Конкретно, Великобритания и САЩ. При това Алианса активно се опитва да предизвика преразглеждане на конвенцията от Монтрьо, която предписва правилата за влизане в Черно море на кораби от страни, които не са причерноморски, отбелязва "Военное обозрение"

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Киев подготвя провокация с участието на НАТО в Керченския пролив

„Коммерсант“: Киев подготвя провокация с участието на НАТО в Керченския пролив

22 Февруари 2019 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Украйна подготвя провокация с преминаване на кораби през Керченския проток. Ръководителят на руското дипломатическо ведомство заяви, че украинската страна кани представители на НАТО да участват в провокация, пише в. „Коммерсант“.
„Сега подготвят нов пробив, също в нарушение на правилата за преминаване на тази трудна акватория. Сега те подготвят нов незаконен опит да пробият без никакви искания, без да спазват мерките за сигурност“.
За предстоящите провокации заяви и украинската страна. През декември секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов заяви в интервю за Би Би Си, че украинските военни ще продължат да се опитват да преминат през Керченския проток. В същото време той отбеляза, че поканата кораби от НАТО да се присъединят към акцията все още не е получила отговор. По-късно подобно изявление направи и украинският президент Петро Порошенко. Руското външно министерство предупреди, че „това абсолютно безотговорно изявление може само да влоши положението в отношенията между Москва и Киев“.
На 25 ноември 2018 г. в Керченския проток руските гранични служители задържаха три кораба на украинския флот. Моряците, обвинени в незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация са арестувани до април. Москва смята инцидента за провокация на президента на Украйна Петро Порошенко, който иска да повиши рейтинга си в навечерието на президентските избори.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна закрепи в Конституцията курса към влизане в ЕС и НАТО

РИА Новости: Украйна закрепи в Конституцията курса към влизане в ЕС и НАТО

7 Февруари 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Върховната рада утвърди измененията в Конституцията на Украйна, които закрепят курса на страната към влизане в Европейския съюз и НАТО, предава РИА Новости.
Това решение бе подкрепено от 334 депутати при необходими минимум 300 гласа.
Също така в Закона се предлага от предишните положения на Основния закон нормата, която даваше правови основания за базирането на руския Черноморски флот в Крим.
Сега Законът трябва да бъде подписан от президента Петро Порошенко и той ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му в Държавен вестник.
РИА Новости отбелязва, че предложенията за изменение на Конституцията са внесени от Порошенко. Те фиксират „избора на Украйна и нейното място като член на европейското семейство“, а също така интеграцията на страната в НАТО. Към този политически курс трябва да се придържат президента, кабинета на министрите и Радата. През ноември м.г. парламентът прие законопроекта на първо четене.

Германският посланик в Киев: Бързото влизане в ЕС е нереалистично

Както заяви посланикът на Германия в Украйна Ернст Райхел, не си струва Киев да разчита на бързо влизане в ЕС и НАТО.
„Бързото влизане на Украйна в НАТО или ЕС е нереалистична перспектива. Чака ви дълъг и труден път. На Украйна ще й се наложи да направи изключително много, за да се подготви за статута на кандидат за влизане в двете организации“, заяви Райхел в интервю пред изданието „Европейска правда“.
При това той нарече популизъм обещанията на кандидат-президентите за незабавно постигане на членство в ЕС и НАТО в случай на победа.

Отказ от извънблоковия статут

През декември 2014 година Върховната рада внесе изменения в два закона, с което се отказа от статута на извънблокова държава.
При това бившият генерален секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен отбелязваше, че за влизане в НАТО, Киев ще трябва да отговори на редица критерии, изпълнението н а които ще отнеме много време. Експерти предполагат, че Киев няма да може да претендира за членство в НАТО в близките 20 години.
Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан също така заяви, че да се говори за членство на Украйна в Съюза в близките години е нереалистично.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският патриарх Ириней: СПЦ не признава новото църковно образувание в Украйна

Сръбският патриарх Ириней: СПЦ не признава новото църковно образувание в Украйна

4 Февруари 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Сръбската православна църква (СПЦ) няма да признае „новата църква“ създадена в Украйна, заяви сръбският патриарх Ириней пред руската телевизия „Россия 1“, предава скопското електронно издание „Локално“.
„Те ни изпратиха покана, но ние отговорихме, че не искаме да присъстваме. Ние няма да ги признаем“, отговори Ириней на въпрос дали е получил покана от украинския митрополит Епифаний да присъства на учредяването.
На среща с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил миналата седмица, сръбският патриарх заяви, че това, което се случва с Православната църква в Украйна прилича на бомба, хвърклена над собствената къща.
„Украйна е голямо изкушение, изкушение за Православието, като цяло. Това е от голямо значение, защото се отнася до центъра на Православието. Това не е нещо, което е отвън, а феномен, който се случва в нашата къща, отвътре. Вероятно онези, които планират злото срещу Православието, са помислили добре, а това, което се случва в Украйна, е като хвърляне на бомба в нашата къща“, каза той.
Новоизбраният ръководител на Украинската православна църква митрополит Епифаний I официално встъпи в длъжност в катедралния храм Св. София в центъра на Киев, месец след като неканоничната украинска църква обяви, че се „отделя от РПЦ“.
На церемонията присъстваха украинският президент Петро Порошенко, както и неговият политически противник Юлия Тимошенко, представители на други религиозни организации в Украйна, включително представител на Константинополската православна църква, митрополит Галийски Емануел.
За РПЦ новото църковно образувание в Украйна е разколническо и от там изразиха съмнение, че другите поместни църкви ще признаят Епифаний. Говорителят на РПЦ оцени събитието в Киев като „патетично предствление“.
В началото на миналия месец консантинополският патриарх Вартоломей връчи на Епифаний декрет за автокефалия на новата църква в Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърт Волкер: САЩ и ЕС обмислят мерки срещу Русия, ако тя не освободи украинските моряци

Кърт Волкер: САЩ и ЕС обмислят мерки срещу Русия, ако тя не освободи украинските моряци

31 Януари 2019 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ и ЕС разглеждат възможността да приемат допълнителни мерки срещу Русия, ако властите на страната не освободят задържаните в Керченския пролив украински моряци, заяви в четвъртък по време на телефонен брифинг пред журналистите специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкер, предава ТАСС.
„Както САЩ, така и Европа обмислят какви допълнителни мерки трябва да предприемем, ако Русия не освободи моряците“, заяви той.
По думите на Волкер, САЩ подкрепя предложението на Берлин и Париж за изпращане на наблюдатели за мониторинг на ситуацията в Керченския пролив. „Това много важно предложение представлява много позитивен елемент“, счита той. „Това би обезпечило по-големи възможности за наблюдение на ситуацията в Керченския пролив“.
В сряда заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин изключи възможността за отправяне в региона на каквито и да е международни мисии. Той подчерта, че позицията на Русия от самото начало е била понятна и логична.
„Ние, в лицето на президента Путин, предложихме на канцлера Меркел, ако искат да изпратят еднократно някаква група, за да видят как стоят нещата на място в Керченския пролив и сме готови да организираме това. Но сме категорично против, това да се обвързва по някакъв начин с многостранни формати за мониторинг, а към тях да бъде включвана и Украйна. Това означава на практика раздуването на формата до пълномащабна, дългосрочна мисия“, заяви Карасин.
По-рано външният министър на Германия Хайко Маас излезе с инициатива за разширяване на действащия в момента мандат на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна до Керченския пролив и Азовско море.
Това се случи, след като през ноември три кораба от ВМС на Украйна нарушиха реда за преминаване през териториалните води на Русия при преминаване от Черно в Азовско море. За принудителното им спиране в Керченския пролив, руските граничари бяха принудени да използват оръжие. Корабите бяха задържани, а всички членове на екипажите са арестувани по обвинение за незаконно преминаване на държавната граница.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Киев призова Запада да наложи „азовски пакет“ санкции срещу Русия

РИА Новости: Киев призова Запада да наложи „азовски пакет“ санкции срещу Русия

15 Януари 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна помоли западните си партньори да въведат санкции срещу Русия във връзка с инцидента в Керченския пролив, заяви първият заместник-председател на Върховната рада Ирина Геращенко, предава РИА Новости.
„Президентът вече започна да работи по въпроса и изпрати апел до колегите си за въвеждане на такива санкции“, поясни тя на страницата си във „Фейсбук“.
Освен това Киев иска задържаните моряци да бъдат освободени незабавно. Също така в Украйна са съгласни да предадат на Москва 22-та руснаци срещу своите военнослужещи.
Във вторник Лефортовският съд в Москва продължи мярката за арест на четирима украински моряци, задържани в Керченския пролив.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Западна Украйна новата църква завзе храм на УПЦ

ТАСС: В Западна Украйна новата църква завзе храм на УПЦ

13 Януари 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Свети-Михайловския храм на Украинската православна църква (УПЦ) в село Красноволя, Волинска област, бе завзет от новата Православна църква на Украйна (ПЦУ), съобщи прессекретарят на Волинската епархия Олег Точински, предава ТАСС.
„Днес привърженици от ПЦУ от село Красноволя завзеха местния Свети-Михайловски храм и не пуснаха вътре нито настоятеля, нито управляващия епархията. След като прекъснаха богослуженията, активистите доведоха в селото свещеник на Киевската патриаршия и го обявиха за свой нов настоятел“, написа той във „Фейсбук“.
В същото време ръководителят на местната районна администрация Андрей Линдюк е подкрепил завземането на храма. На страницата си във „Фейсбук“ чиновникът твърди че община село Красноволя е „провела процедура по преминаване към Православната църква на УУкрайна“, на основание на което, „местните жители“ не са пуснали в храма епископ Волинский Натанаил от УПЦ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфяакс: Архиепископът на Кипър отказал да покани предстоятеля на новата автокефална украинска църква

Интерфяакс: Архиепископът на Кипър отказал да покани предстоятеля на новата автокефална украинска църква

10 Януари 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Никозия. Ръководителят на Кипърската православна църква, архиепископ Хризостом II, отказва да споменава главата на новата църква на Украйна, митрополит Епифаний, по време на богослужение и е отказал да го покани , предава Интерфакс
В интервю за гръцката агенция Romfea архиепископ Христозом II каза, че му е било предложено да приеме лидера на новосформираната украинска църква Епифаний в Кипър.
Ръководителят на кипърската църква също отхвърли посланието на пресслужбата на Министерството на външните работи на Украйна, че в сряда на среща с украинския посланик Борис Гуменюк той е подкрепил предоставянето на Томос на Украйна.
Хризостом II призна, че "всяка държава има право на автокефалия, а това зависи от украинския народ". "Но в момента виждам, че украинският народ не се е събудил за такива действия", каза архиепископът, подчертавайки, че сега не е от първостепенно значение да се даде автокефалия, а е "важно да не става разделение на Православието."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна заседанието на Синода на Вселенската патриаршия, на което ще подпишат томоса за ПЦУ

ТАСС: Започна заседанието на Синода на Вселенската патриаршия, на което ще подпишат томоса за ПЦУ

9 Януари 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул започна заседанието на Синода на Вселенската патриаршия, на която се очаква подписването на томоса за предоставяне на автокефалия на новата църква на Украйна (Православна църква на Украйна, ПЦУ), съобщиха за TACC от пресслужбата на Вселенския патриарх.
„Свещеният синод вече започна и традиционно преминава при закрити врати за пресата. На него ше бъде подписан томосът за автокефалията“, след което документът ще бъде предаден на Украйна, поясни източникът на агенцията.
Началникът на пресслужбата на Вселенската патриаршия Никос Папахрист заяви пред ТАСС на 6 януари, че по-рано „Светият синод реши да предостави автокефалия, така че подписването на томос от всички членове на Синода е само въпрос на време".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцката църква ще реши през февруари дали да признае новата автокефална украинска църква

Kathimerini: Гръцката църква ще реши през февруари дали да признае новата автокефална украинска църква

9 Януари 2019 | 06:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Йерархията на Гръцката църква, съставена от 82 епископи, ще реши в края на февруари дали да признае автокефалията на Църквата на Украйна, която бе официално призната за независима от Москва миналата неделя от Вселенския патриарх Вартоломей, пише издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Решението бе предадено на епископите след заседание във вторник от Светия Синод на Гръцката църква, който се състои от 12 епископи.
Вартоломей, духовен лидер на православните християни в света, изпратил писма до 13-те патриархата и църкви от православния свят с молба да признаят независимостта на украинската църква.
Решението доведе до разрив между Вартоломей и руския патриарх Кирил, който също изпрати писма с молба към православните патриархати и църкви да отхвърлят решението на Вартоломей.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская правда“: Петро Порошенко присъди на бившия патриарх на Киев Филарет званието „Герой на Украйна“

„Комсомолская правда“: Петро Порошенко присъди на бившия патриарх на Киев Филарет званието „Герой на Украйна“

9 Януари 2019 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко присъди званието „Герой на Украйна“ на патриарха Филарет - Михаил Денисенко, който по-рано оглавяваше самопровъзгласената „Киевска патриаршия”. Това съобщиха от пресслужбата на украинския президент, цитирани от руския вестник „Комсомолская правда“.
"Все още не съществува мярка която може да измери приноса на патриарх Филарет за борбата за собствена поместна църква", написа Порошенко на страницата си в социалната мрежа „Туитър“.
Украинският лидер отбеляза, че Денисенко "е бил, е и остава духовният лидер на украинската църква, духовният лидер на украинския народ", поради което, пише Порошенко, той решава да му присъди званието "Герой на Украйна".
По-рано представители на "новата украинска църква" са се опитали да поръчат от московски бижутери точно копие на Короната на първия митрополит Киевски и на цялата Рус, Петър, но са получили отказ, пише вестникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Занесоха томоса за автокефалия от Киев в Истанбул за подписи

РИА Новости: Занесоха томоса за автокефалия от Киев в Истанбул за подписи

8 Януари 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Томосът за автокефалия на „новата украинска църква“ бе занесен в Истанбул за подпис от архиереите на „Константинополската патриаршия“, съобщи прессекретарят на „новата църква“ Иван Сидор, предава РИА Новости.
„Томосът, който ни предадоха и който вчера бе внесен в храма Света София, е действителен, на него има подпис на Вселенския патриарх Вартоломей, но, съгласно процедурата, там трябва да бъдат и подписите на архиереите, които участват в Синода на Константинополската патриаршия“, отбеляза представителят на „новата църква“ в ефира на ТВ канала „Прямой“.
По неговите думи, липсата на подписи е „технически въпрос“.
Както заяви Сидор, най-вероятно, томосът ще бъде върнат в Украйна веднага след подписването му от архиереите на 9 януари, „за да няма никакви разговори“.
Документът ще се съхранява в Киев, но решението къде конкретно, все още не е взето. Сидор не изключва, томосът да бъде даден за съхранение в Трапезния храм на историко-културния резерват „София Киевска“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Патриарх Вартоломей връчи на митрополит Епифаний томос за автокефалията на ПЦУ

ТАСС: Патриарх Вартоломей връчи на митрополит Епифаний томос за автокефалията на ПЦУ

6 Януари 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей връчи на предстоятеля начело на новата украинска структура, Православна църква на Украйна, митрополит Епифаний томос за автокефалия, съобщава кореспондент на TACC от храма „Св. Георги" в Истанбул, където е предаден документът.
Преди церемонията в храма бе остлужена литургия по случай Деня на Богоявление. След нея патриарх Вартоломей и митрополит Епифаний изнесоха приветстващи речи.
Междувременно пресслужбата на Вселенската патриаршия все още не е предоставила официалния текст на томоса за автокефалията.
В същото време в текста, подписан на 5 януари 2019 г. от Вселенския патриарх Вартоломей и чийто превод на украински е разпространен от посланика на Киев в Турция, се отбелязва, че „правата на Вселенския престол на екзархиата в Украйна остават непроменени", и всички „значими въпроси“ ПЦУ трябва да решава чрез Константинопол. Освен това, според текста на документа, автокефалната ПЦУ е ограничен до границите на украинската държава, не може да назначава епископи или да създава парафии извън Украйна и не може самостоятелно да произвежда Светото миро, необходим за поклонение, за разлика от УПЦ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Новата „авокефална“ църква на Украйна не е независима от Вселенската патриаршия

ТАСС: Новата „авокефална“ църква на Украйна не е независима от Вселенската патриаршия

5 Януари 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Новата „авокефална“ църква на Украйна не е независима от Вселенската патриаршия, пише TACC
Вселенският патриарх Вартоломей осигури автокефалията на новата църква в Украйна, ограничавайки я до територията на страната, пише в текста на Томос за автокефалията. Преводът на документа на украински език бе публикуван на страницата в социалната мрежа „Туитър“ на украинския посланик в Турция Андрей Сибиха.
В същото време пресслужбата на Константинополската патриаршия е отказвал да предостави на кореспондента ТАСС текста на документа, като се позовава на факта, че преводът му на английски език все още не е изготвен.
"Ние признаваме и установяваме в границите на територията на Украйна автокефалната църква като нашата духовна дъщеря и призоваваме всички световни православни църкви да я признаят за сестра и да споменават под името" Светейшата църква на Украйна "като такава, която има предстоятел в историческия град Киев и не може да назначава епископи и да установява енории извън границите на държавата ”, се казва в документа.
Изяснява се, че "вече съществуващите [енории] по света стават обект на Вселенската патриаршия, която има канонични правомощия в диаспората, тъй като юрисдикцията на новата църква е ограничена до територията на украинската държава."
Вселенската патриаршия задължи новата украинска църква да решава "важни въпроси" през Истанбул.
„За да решат важни въпроси от църковна, догматична или канонична природа, най-благословеният Киевски и на цяла Украйна митрополит трябва да се обърне, от името на Светия Синод на своята църква, към нашия Свещен патриарх и Вселенски трон, жадувайки за авторитетна мисъл и твърдо разбиране. Украйна и свещената Ставропигия остават ненамалявани ”, - пише в подписания от Вартоломей Томос.
Текстът на документа подчертава, че новосъздадената украинска църква не може самостоятелно да произвежда Свето миро, необходимо за провеждане на богослужения, за разлика от каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, действаща в Украйна.
В същото време Константинополската патриаршия "благославя и обявява автокефалната православна църква на Украйна и призовава да води украинската земя".
Вселенската патриаршия в текста на Томоса споменава президента на Украйна Петро Порошенко.
"Това решение и разсъждение, в радост, обявено за вас от уважавания център на Православието, беше съборно съгласувано. Този патриархален и синодален Томос, написан и подписан съгласно Кодекса на нашата Велика Константинополска Църква Христова, представен в точни и идентични екземпляри на Най-Благодатния Предстоятел на Най-Светата Украйна Епифаний и Негово превъзходителство президентът на страната, Петро Поршенко, за вечно доказателство и постоянно представяне ”, се казва в текста на документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Порошенко подписа закон за разширяване на морските граници на Украйна от 12 на 24 морски мили

EA Daily: Порошенко подписа закон за разширяване на морските граници на Украйна от 12 на 24 морски мили

30 Декември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът Петро Порошенко подписа Закон, с който морските граници на Украйна се разширяват от 12 на 24 морски мили, съобщиха от пресслужбата на държавния глава, предава руската агенция EA Daily.
„Съгласно закона, прилежащата зона е зона в открито море, която принадлежи към териториалното море на Украйна и външна граница, която се намира на повече от 24 морски мили, считани от изходните линии, от които се отмерва ширината на териториалното море на Украйна“, се казва в съобщението.
Според Закона в Черно море се въвежда „прилежаща зона“ на Украйна, която е установена на 24 морски мили (44,4 км) от изходните линии, от които се смятат териториалните води на страната, обяснява медията, като посочва, че принципно териториалните води са ограничени в зоната от 12 мили (22,2 км) от тези линии.
Руската агенция отбелязва още, че във въпросната зона от 24 морски мили Военноморските сили на Украйна ще могат да спират, оглеждат, задържат или арестуват чуждестранни кораби и членовете на техния екипаж. Ако плавателния съд е нарушил законодателството и се опитва да се скрие, то на украинските сили са дадени правомощия да преследват нарушителя и да го задържат, за да бъде подведен под отговорност „в съответствие с Конвенцията на ООН по морското право от 1982 година“.
Правото за преследване важи, докато плавателният съд не влезе в териториалното море на държавата, под чийто флаг плава, или на която и да е друга държава. Законът влиза в сила на следващия ден след обнародването му.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:Порошенко подписа  закон за разширение на принадлежащата на Украйна морска зона

ТАСС:Порошенко подписа закон за разширение на принадлежащата на Украйна морска зона

30 Декември 2018 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Киев. Контролираната морска територия на Украйна се увеличава до 24 морски мили, съобщи ТАСС.
Президент на Украйна Петро Порошенко е подписал закон за правния статус и режим на принадлежащата на Украйна морска зона. Това съобщение е било публикувано в събота в сайта на държавния глава на Украйна.
На 6 декември Върховната рада на Украйна прие законопроект „За принадлежащата на Украйна зона ", според което контролираната морска територия се увеличава с 12 морски мили и достига 24 мили. В парламента са отбелязали, че така се дава възможност да се засилят контролните функции на пограничните служби и да се охранява крайбрежната зона. Освен това със закона се разширяват пълномощията на граничарите да правят оглед на рибарските съдове в принадлежащата зона, както и да контролират придвижването и пребиваването на украински и чуждестранни невоенни съдове, а също и на военни кораби в нея.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия наложи нови санкции на Украйна: Забрани вноса на редица стоки

РИА Новости: Русия наложи нови санкции на Украйна: Забрани вноса на редица стоки

29 Декември 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев подписа постановление за забрана на вноса на редица украински стоки в Русия, предава РИА Новости.
„Това е ответна мярка на санкционните ограничения от страна на Украйна“, се казва в съобщението на премиера в „Туитър“.
Ограниченията ще засегнат най-вече промишлените стоки. В списъка са включени също селскостопанска продукция, суровини и продоволствия.
Това е пореден епизод в санкционната „война“ между Москва и Киев.
Първо, Украйна въведе антируски санкции през септември 2015 година, а след това на няколко пъти ги разшири.
В отговор на това, на 1 ноември Русия въведе ограничения срещу 322 физически и 68 юридически лица. Сред тях са министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, директорът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Грицак, министърът на отбраната Степан Полторак, радикалите Дмитрий Ярош и Олег Ляшко и бившите премиери Юлия Тимошенко и Арсений Яценюк.
В сряда, 26 демекври, Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБУ) взе решение за въвеждане на нови санкции срещу Русия. Те са срещу руски компании, бизнесмени, политици и депутати и работници в силовите структури.
Един ден преди това Медведев разшири списъка на украинските физически и юридически лица, срещу които се прилагат специални ограничителни мерки. Те се разпространиха върху украински финансови, електроенергетически и държавни компании, както и над много политици, сред които повече от 200 депутати от Радата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавната гранична служба на Украйна отрече за вдигане на забраната за влизане на мъже от Русия

ТАСС: Държавната гранична служба на Украйна отрече за вдигане на забраната за влизане на мъже от Русия

28 Декември 2018 | 22:47 | Агенция "Фокус"
Киев. Ограниченията за влизане в Украйна на мъже от Русия на възраст между 16 и 60 години остават непроменени, въпреки прекратяването на военното положение в редица региони на страната. Това заяви говорителят на Държавната гранична служба Олег Слободян, предава TACC.
„Ограниченията действат както и преди. В зоната на повишеното внимание на граничните служители са граждани на държави от рисковата категория, включително от Руската федерация“, съобщи Слободян.
По-рано украинските медии разпространиха информация във връзка с украинската агенция за гранична охрана, че забраната за влизане на руски мъже е била премахната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Депутат коментира вдигането на забраната за влизане на руски мъже в Украйна

РИА Новости: Депутат коментира вдигането на забраната за влизане на руски мъже в Украйна

28 Декември 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Вдигането на забраната за влизане в Украйна за мъже от Руската федерация между 16 и 60 години свидетелства, че Киев признава неправомерността на взетото по-рано решение, заяви Антон Морозов, член на комисията по международни въпроси в Държавната дума, съобщава РИА Новости.
Говорителят на Държавната гранична служба на Украйна, Олег Слободян, заяви, че забраната за влизане в Украйна на мъже от Русия между 16 и 60 години е била премахната, но целите на посещението ще бъдат проверявани.
„Мисля, че тази забрана вече удря интересите на самите украинци и много от тях са недоволни, че техните роднини от Русия не могат да ги посетят за новогодишните празници. Очевидно те са изпратили съответните си жалби, а режимът в Киев реши да направи отстъпки“, каза Морозов.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна отмени забраната за влизане в страната на руски граждани от мъжки пол

РИА Новости: Украйна отмени забраната за влизане в страната на руски граждани от мъжки пол

28 Декември 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Киев. Властите на Украйна отмениха забраната за влизане в страната на руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 г. и 60 г., предава РИА Новости.
Подчертава се обаче, че граничната служба и занапред ще продължава да провежда разговори с притежателите на руски паспорти, за да уточнят целите на пътуването им в Украйна, тъй като страната продължава да бъде възприемана от Киев като рискова. Гражданите на Руската федерация са предупредени, че освен паспорт, на влизане в Украйна може да им бъдат поискани и други документи.
Граничната служба на Украйна забрани влизането на територията на страната на руски граждани от мъжки пол на възраст от 16 до 60 г. на 30 ноември тази година, след инцидента в Керченския проток.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Порошенко искал да продължи военното положение, но просто му попречили

РИА Новости: Порошенко искал да продължи военното положение, но просто му попречили

28 Декември 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. На заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана президентът Порошенко обяви, че отменя военното положение, въведено преди месец в 10 области на Украйна след инцидента в Керченския проток, съобщава РИА Новости.
По думите на държавния глава, ако не били предстоящите избори, той би помолил Рада-та да продължи срока на военното положение, тъй като „нищо не може да се направи с руската заплаха“.
Най-интересното и удивителното в цялата история е, че винаги зад действията на украинските власти стои скрит някакъв напълно рационален замисъл и внимателно обмислен план. Може би много по-лесно биха се възприемали техните авантюри, ако имаха малко по-спонтанно-безсмислен характер, коментира случващото се в Киев руската информационна агенция.

В момента може само да се градят догадки какъв е бил първоначалният замисъл на Киев да предизвика Керченския инцидент, какви са целите му, какви ответни действия от Русия се очакват и как се планира да се употреби цялата тази ситуация.

В резултат държавно-политическото портфолио на днешните украински управляващи се попълни с още един проект, превърнал се в провал.
Няма съмнение, че съвсем скоро предстои светът да съзре нови блестящи инициативи на украинските власти, които по тяхно мнение, трябва да им помогнат да разрешат някои от настоящите задачи.
В крайна сметка март и предстоящите президентски избори съвсем не са толкова далеч, а перспективата пред Петро Порошенко в тази насока съвсем не е ясна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Пушков предрече засилване на „предвоенната истерия“ на Порошенко

„Известия“: Пушков предрече засилване на „предвоенната истерия“ на Порошенко

27 Декември 2018 | 02:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Украйна Петро Порошенко няма да се откаже от предвоенната истерия след отмяната на военното положение в страната. Напротив, ще я поддържа и ще я засилва, уверен е руският сенатор Алексей Пушков, пише вестник „Известия“.
Според него Порошенко е отменил военния режим, за да не го обвинят, че е провалил президентските избори, които трябва да се проведат през март.
Всички заплахи на украинския лидер за някаква „руска агресия“ не се сбъдват.
«Няма агресия на Русия » под формата на нападение срещу Мариупол, за която той (Порошенко. Бел. на «Известия») говореше на всеки ъгъл. В Европа не приеха това на сериозно, а опонентите му го заподозряха в по-лоши намерения. Трябваше да отмени военното положение »,написа Пушков в Туитър.
Сенаторът не изключва възможността от нови провокации от страна на президента на Украйна в името на това да получи подкрепа от Запада.
«Отмяната на военното положение не означава, че Порошенко ще се откаже от предвоенната истерия. Напротив, ще я поддържа и разширява, докато е възможно да се стигне до ново изостряне на положението, за да може под неговото прикритие да изфабрикува нужните му факти около изборите и да получи автоматично подкрепата на Запада », добавя сенаторът.
На 26 декември президентът на Украйна обяви, че в 10 области отменя военното положение. Специалният режим беше въведен, след като в Керченския проток Киев организира провокация, при която три кораба на ВМС на Украйна навлязоха в териториалните води на Русия и бяха задържани.
В Държавната дума на РФ отбелязаха, че въвеждането на военно положение приключи с позор за Украйна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Киев въведе допълнителни санкции за руски физически и юридически лица

ТАСС: Киев въведе допълнителни санкции за руски физически и юридически лица

26 Декември 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна на свое заседание в сряда прие специално решение да въвеждане на допълнителни санкции за физически и юридически лица от Руската федерация, съобщава ТАСС.
Санкциите засягат руски компании, политици и депутати, служители от силовите структури, а също и бизнесмени, „ които активно поддържат или подпомагат агресивни действия срещу Украйна“.
Освен това въвеждат се "ограничителни мерки" и срещу организаторите на избори в Донбас, а също и "по отношение на военни, съдии и правоохранители, които са участвали в незаконното задържане на украинските моряци при агресивния акт в Керченския проток, извършен от РФ срещу Украйна на 25 ноември 2018, както и в незаконното им задържане в руските затвори ".

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“: Петро Порошенко отмени военното положение в Украйна

„Украинская правда“: Петро Порошенко отмени военното положение в Украйна

26 Декември 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна отмени военното положение в 10 области на страната, заяви самият той на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на 26 декември, пише онлайн изданието на вестник „Украинская правда“.
„Сега, в 14 часа (съвпада с българското време), се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение. То се основава на анализ на всички съставящи на текущата ситуация със сигурността на страната“, заяви държавният глава.
Порошенко констатира, че „ситуацията около страната не са се променили много“.
„ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа) потвърди данните на нашето разузнаване, в района на Луганск са намерени скрити системи за реактивен огън „Град“, увеличено количество артилерия и не са оттеглени танковете. Не е намаляло и и военното присъствие на Русия в Азовско море“, заяви президентът на Украйна.
В същото време Порошенко обясни непродължаването на военното положение с приближаването на президентските избори в страната.
„Искам да подчертая, че руската заплаха не е изчезнала. Ще бъда откровен с вас, ако не бяха изборите, ние бихме поискали от Върховната рада да продължи това военно положение“, заяви той.
„Защо взимам решение да не продължа военното положение „Защо решавам да не продължа военното положение. Защото имаме две заплахи: от една страна, заплахата от пряка военна агресия, а от друга – заплахата за настъпление срещу демократическите права и свободи на гражданите“, отбеляза украинският президент.
Въпреки това, по думите на Порошенко, по време на военното положение, отбранителните способности на въоръжените сили на Украйна и други звена на отбранителния сектор „са получили съвсем друго измерение“.
„Свършена е много работа за съкращаване на сроковете за създаване на бойна координация, за доукомплектоване за сметка на резерва от първия призив и за модернизацията на въоръжението и военната техника от цялото общество. Хората трябва да знаят какво е направено за този месец и как бяха засилени отбранителните възможности на държавата“, заяви държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Вартоломей: Не взех пари, а много бонбони и шоколади от фабриката на Порошенко

Патриарх Вартоломей: Не взех пари, а много бонбони и шоколади от фабриката на Порошенко

26 Декември 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Предстоятелят на „константинополската“ патриаршия Вартоломей отхвърли обвиненията на руския президент Владимир Путин от миналата седмица, че основният му мотив, за да обяви новосъздадената Украинска православна църква за независима е бил, че той „ще започне да печели от нея“, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Въпреки че Руската църква ме обвинява, че съм взел пари, за да дам автокефалия, всъщност аз не съм взел пари, а много бонбони и шоколади от фабриката на Порошенко“, заяви той в Истанбул на Коледа.
Решението на Вартоломей от 11 октомври предизвика разрив между Фенер и Московската патриаршия, припомня изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Газета.ru: Край на войната? Как Украйна изкара месец на военно положение

Газета.ru: Край на войната? Как Украйна изкара месец на военно положение

26 Декември 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Военното положение в Украйна приключва. На 26 декември президентът Порошенко ще има последния шанс да го удължи. Ако това не се случи, на следващия ден, 27 декември, то автоматично ще загуби своята сила.
Решението за налагане на военно положение беше взето преди 29 дни, на 26 ноември. Въпреки това форматът, в който трябваше да действа, стана причина за разгорещени дебати сред украинските политици. Първоначално Съветът за национална сигурност и отбрана предложи да го въведе за срок от 60 дни в цяла Украйна. Впоследствие Върховната Рада подозираше, че Порошенко се опитва да използва военното положение, за да отмени изборите през март и отказа да го одобри.
Президентът направи отстъпки, като намали продължителността на военното положение два пъти и обеща, че „гарантира провеждането на избори“.
Обхватът на военното положение също бе намален. В резултат на това тя обхваща 10 региона, граничещи с Русия.
Военното положение беше се отрази на всеки един от регионите по различен начин: местните власти сами решиха кои ограничения да се установят.
В Одеса, например, бяха ограничени полетите на дронове, в Запорожка област – забраниха лова. Навсякъде на цивилните граждани беше ограничено правото да носят военни и камуфлажни униформи, а за самите военни ограничиха продажбата на алкохол. Също така в повечето области броят на полицейските патрули и охраняваните съоръжения очаквано беше увеличен.
Основната последица от въвеждането на военно положение обаче е, че жителите на десетте региона изгубиха правото си на глас на местните избори, проведени на 23 декември.
Провеждането на избори и кампании по време на военно положение е забранено, а Върховната Рада не е приела закон, който би позволил провеждането на избори в десетте региона.
В резултат на това партията на президента се обяви за победител на регионалните избори.
Според Андрей Ермолаев, един от основните резултати от военното положение е още по-голямата поляризация на украинското общество.
„Тази част от обществото, която наистина се бои от войната, се страхува от пряко от руската страна, разбира се, подкрепя действията на властите. Защото в масовото съзнание има такова явление – „руската заплаха“. И това трябва да се има предвид. Но онези хора, които критикуваха властите, като цяло и „партията на войната“, и Порошенко, естествено, оценяват това изключително негативно. Затова военното положение е поляризирало общественото мнение“, казва украинският политически анализатор.
„Самата тема на военното положение беше на върха. Президентът насочи вниманието си към себе си, към оценките си, към разширяването на заплахата от война. И по този начин той стана най-известния създател на новини. Той си създаде един изключителен месец“, заяви експертът.
„Мисля, че реалната оценка на ситуацията, възникнала в Украйна през ноември-декември, можем да разберем, по отношение на общественото мнение, не по-рано от края на януари след новогодишните празници“, добави Ермолаев.
Той също така обясни, че Киев се опитва да използва военното положение, въведено в Украйна в своята политика по отношение на Донбас.
В Донецка народна република и Луганска народна република са уверени, че Киев ще се опита да удължи военното положение чрез провокации в Донбас.
Същата гледна точка се споделя и в Русия. На 24 декември министерството на външните работи на Руската федерация заяви, че властите в Киев подготвят няколко варианта за ескалиране на конфликта в Донбас, включително масирана атака, нападение с биологични оръжия или кибератака.
В самопровъзгласилите се републики смятат, че атаката може да започне на 25-26 декември. Въпреки това, ако очакваната провокация не се осъществи, военното положение ще бъде премахнато.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украйна прекратява военното положение, наложено след инцидента в Керченския проток

ТАСС: Украйна прекратява военното положение, наложено след инцидента в Керченския проток

25 Декември 2018 | 23:30 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна приключва 30-дневния срок на военно положение, въведено от президента Петро Порошенко след инцидента в Керченския пролив, съобщава агенция TACC. На 25 ноември три кораба на украинските Военно-морски сили нарушиха правилата за преминаване през териториалните води на Русия. Корабите бяха задържани, а 24 члена на екипажа бяха арестувани заради незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация.
Петро Порошенко използва случая за да въведе военно положение в страната. Първоначално то трябваше да обхване цялата територия на Украйна и да бъде в сила 60 дни, което автоматично означаваше отлагане на президентските избори. Това обстоятелство предизвика протест на почти всички политически сили в страната. Политиците обвиняват Порошенко, че бързо губи подкрепата на населението, в опит да узурпира властта.
В резултат на това президентът беше принуден да отстъпи. В телевизионно обръщение към нацията той намали срока на военното положение на 30 дни, така че да „не се припокрива с предизборната кампания“. Държавният глава също беше принуден да се откаже от налагането на военно положение в цялата страна, запазвайки го само в районите, граничещи с Руската федерация и Приднестровието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Бундестага коментираха „Северен поток 2“

РИА Новости: В Бундестага коментираха „Северен поток 2“

25 Декември 2018 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Газопроводът „Северен поток 2“ няма да доведе до зависимостта на Европа от Русия, а до взаимозависимостта на двете страни, заяви за „Шпигел“ Юрген Тритин от партията на Зелените, съобщава РИА Новости.
„Основният аргумент, че европейските страни ще зависят от Русия, е неверен. Газопроводът ще доведе до взаимозависимост, защото връзките между производителя и потребителя са големи“, каза Тритин, отговаряйки на въпрос за възможна заплаха за сигурността на страните от Централна и Източна Европа във връзка със строителството на„ Северен поток 2“.
Той отбеляза също, че производителят е дори в по-зависима позиция, ако потребителят има други източници на доставки. „Докато Европа може много лесно да премине към втечнен природен газ от Съединените щати или Катар, Русия не може толкова лесно да смени потребителя. За това тя ще трябва да построи нов газопровод към Китай. Това отнема време“, добави депутатът.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кърт Волкър се надява украинските моряци да бъдат освободени до Коледа

РИА Новости: Кърт Волкър се надява украинските моряци да бъдат освободени до Коледа

24 Декември 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Киев. Специалният пратеник на САЩ за Украйна Кърт Волкър изрази надежда, че украинските моряци, задържани за нарушаване на руската граница, ще бъдат освободени преди Коледа( 7 януари 2019 – бел.ред), предава РИА Новсти.
"Мисля, че това (освобождаването на украинските моряци преди Коледа – бел.ред.) е вероятно. Ние всички настоятелно призоваваме Русия да направи това като жест на добра воля, цитира думите на Волкър украинският телевизионен канал "1 +1".
Той припомни, че руският президент Владимир Путин обяви, че предстои съдебен процес, който да установи наличието на вина у моряците.
"Надяваме се, че това ще бъде направено възможно най-бързо, ако бъдат положени усилия. Но най-важното е да се освободят моряците възможно най-бързо. В идеалния случай, за Коледа," добави Волкър.
На 25 ноември три кораба на украинския флот-„ Бердянск“, „Никопол“ и „Яна Капу“, нарушиха руската граница, влязоха във временно затворената зона на руски териториални води на Руската федерация и преминаха от Черно море в Керченския проток, заради което след преследване и употреба на сила, украинските кораби бяха задържани, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: "Щяхме да изгубим томоса", твърди патриарх Филарет

УНИАН: "Щяхме да изгубим томоса", твърди патриарх Филарет

23 Декември 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Киев. "Щяхме да изгубим томоса", твърди Филарет и обяснява защо не е претендирал за поста глава на Православната църква на Украйна, съобщава УНИАН.

На 15 декември на обединителен събор митрополит Епифаний беше избран за глава на Единната поместна православна църква на Украйна.
Ако патриарх Филарет не беше оттеглил кандидатурата си, Украйна щеше да изгуби томоса.

«Ако не бях отстъпил, нямаше да стигнем до обединение и нямаше да получим томос за автокефалия на украинската църква. За мен е важно не моето положение, а да имаме в Украйна единна поместна православна църква. Така ще утвърдим и собствената си държавност“. Това патриарх Филарет е заявил в интервю пред Радио „Свобода“.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: УПЦ-МП очаква провокации във Виницка област в Украйна

РИА Новости: УПЦ-МП очаква провокации във Виницка област в Украйна

23 Декември 2018 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Виница. Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП) очаква провокации във Виницка област в Украйна, предава РИА Новости
Селските съвети на региона Винница на Украйна съобщиха, че са получили призиви с искане да упражнят активен натиск върху селските свещеници на каноничната украинска православна църква, да организират провокации в близост до храмовете и да подтикват жителите да отидат в "новата църква", заяви образователният отдел на УПЦ, публикуван на сайта ,
Агенцията припомня, че Виницкия митрополит Симеон взе участие в организирания от Вселенската патриаршия и украинската държава Обединителен събор за създаване нова автокефална Украинска православна църква и впоследствие бе лишен от епархията си от УПЦ-МП, която не признава решенията на Събора и намерението на Вселенския патриарх да предостави автокефалия на новата църква.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Герхард Шрьодер критикува САЩ за упражняване на натиск за „Северен поток-2“

ТАСС: Герхард Шрьодер критикува САЩ за упражняване на натиск за „Северен поток-2“

23 Декември 2018 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. САЩ имат свои енергийни интереси в Европа, с което се обяснява натиска, който упражняват във връзка с осъществяването на проекта за газопровода „Северен поток-2“, а Германия е длъжна сама да реши с кого да прави бизнес и с кого да не прави. Това е гледната точка на бившия канцлер на ФРГ (1998-2005) Герхард Шрьодер в интервю пред германския вестник Welt am Sonntag, цитиран от ТАСС.
"Те правят това не от любов към Украйна, а защото искат самите те да доставят газ в Германия, втечненият газ е с по-лошо качество и по-скъп от онзи, който се доставя по тръбопровод ", заявил социалдемократът.
Според него Берлин не е длъжен да позволява на Вашингтон да определя с кого може да търгува и с кого не може. "Иран, Китай, Русия, – ако така вървят нещата, то ние не трябва да имаме икономически отношения с никого. За страна, зависима от износа, каквато е Германия, това не е приемливо. При цялото ми уважение и при цялата дружба, която има между нас, трябва това да се каже на американците ", отбелязва Шрьодер.
Той е уверил, че не е политик, който застава на антиамериканска позиция. "Въпреки това моите усилия във външната политика винаги са били насочени да постигна относителна независимост от САЩ и да я запазя ", пояснява бившият канцлер.
Новият газопровод
Проектът "Северен поток - 2" предвижда изграждане на две тръби на газопровода с обща мощност от 55 млрд куб. м газ годишно. Те ще тръгват от крайбрежието на Русия, ще минават през Балтийско море и ще стигат до Германия. Общата цена на проекта е 9,5 млрд евро. Пускът му е планиран за края на 2019 година.
Оператор на строителството на газопровода е компания Nord Stream 2 AG, като неин единствен акционер е "Газпром". Европейските партньори на "Газпром" - Wintershall, Uniper, OMV, Engie и Royal Dutch Shell – финансират 50 на сто от общата проектна стойност, т.е. по 950 млн евро всеки от тях.
Позицията на Федералната република
Властите в Берлин нееднократно заявяват, че "Северен поток - 2" е икономически проект и решение за неговата съдба взема само бизнесът. При това важно е след пускането в действие и на втората тръба, Украйна да запази ролята си на транзитен преносвач.
Във ФРГ много пъти са казвали, че "Северен поток - 2" ще позволи да се постигне диверсификация на доставките на газ за страната. Този енергоносител е важен за Германия, като се има пред вид, че постепенно тя се отказва от атомните електроцентрали и преминава към алтернативна енергетика.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Порошенко подписа закон за преименуване на Украинската православна църква

ТАСС: Порошенко подписа закон за преименуване на Украинската православна църква

22 Декември 2018 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко в събота подписа закон, който задължава каноническата Украинска православна църква (УПЦ) да посочи в названието си принадлежността към Руската православна църква (РПЦ), се казва в съобщение от пресслужбата на държавния глава, предава ТАСС.
„Президентът Петро Порошенко подписа закон „За внасяне на изменения в украинския закон „За свободата на убежденията и религиозните организации“ относно името на религиозните организации, които влизат в структурата на религиозни организации, ръководени от център, намиращ се извън пределите на Украйна...“, се казва в съобщението.
Конкретно, приетият по-рано от украинския парламент закон, предвижда, че църквата, намираща се в религиозна организация „с център в държава-агресор“ е задължена в името си да отрази принадлежността към такава религиозна организация извън пределите на страната. При това експертното управление на Радата, чието решение няма задължителен характер, стигна до извода, че приетият закон за преименуване на УПЦ противоречи на Конституцията на Украйна.
Основният закон на Украйна предвижда, че църквата и религиозните организации в страната трябва да са независими от държавата, а тя, на свой ред, не може да се намесва в тяхната дейност. Също така, Конституцията определя, че всички религии, вероучения и религиозни организации са равни пред закона и затова не трябва да се установяват преимущества или ограничения на една от религиите, вероученията или религиозните организации спрямо другите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Румъния е притеснен от разширяването на руското военно присъствие в Черно море

ТАСС: Външният министър на Румъния е притеснен от разширяването на руското военно присъствие в Черно море

22 Декември 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Министърът на външните работи на Румъния Теодор Мелешкану изрази опасенията си във връзка с разширяването на руското военно присъствие в Черно море в събота, в навечерието на започващото от 1 януари 2019 година председателство на Съвета на Европейския съюз на страната, предава ТАСС.
„В последния период ние сме много притеснени от разширяването на военното присъствие на Русия в Черно море, на източната граница на ЕС и НАТО“, заяви Мелешкану. „Именно затова, в контекста на нашето председателство, ние ще развиваме темата Черно море и Причерноморието, за да е напълно ясно в съществуващите формати на ниво ЕС и в рамките на НАТО, че Черно море представлява приоритетен проблем за Съюза“, добави румънският външен министър.
„Румъния, като страна-членка на ЕС и НАТО, винаги ще формулира позицията си така, че тя да е съзвучна с тази на нашите съюзници“, уточни той. „Но ние нямаме предвид идеите да се отделим от другите и да предложим нови санкционни мерки, освен тези, приети на ниво ЕС и НАТО. Затова ще участваме във всички тези демарши, за да представим единна позиция, защото една от най-важните теми е единството на ЕС в лицето на руските действия. Това ще бъде приоритет за нас“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ ще дадат на Украйна 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

РИА Новости: САЩ ще дадат на Украйна 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

22 Декември 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще дарят на Военноморските сили на Украйна 10 милиона долара като допълнителна помощ след инцидента в Керченския пролив, където през ноември руските граничари задържаха украински военни кораби, съобщи представителят на Държавния департамент Робърт Паладино, цитиран от РИА Новости.
„Правим това заедно с Литва и Великобритания, които, също така, планират да увеличат помощта за Украйна в сферата на сигурността“, заяви представителят на американското дипломатическо ведомство.
Паладино призова Русия да върне на Киев задържаните кораби и арестуваните моряци, „да държат Керченския пролив и Азовско море открити за транзита в украинските пристанища и от тях, както и да уважават суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториалните води“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ ще предоставят помощ на Украйна в размер на 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

ТАСС: САЩ ще предоставят помощ на Украйна в размер на 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

22 Декември 2018 | 03:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще окажат помощ на Украйна в размер на 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив. Това се посочва в изявление, публикувано от Робърт Паладино, съобщава агенция TACC.
В него се заявява, че в отговор на „опасната ескалация от страна на Русия“ и нейните „неразумни“ действия на 25 ноември в Керченския пролив Държавния департамент, след одобрението на Конгреса, „ще отпусне допълнителни 10 млн. долара за увеличаване на морския потенциал на Украйна“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна придвижва войска към бреговете на Азовско и Черно море

РИА Новости: Украйна придвижва войска към бреговете на Азовско и Черно море

20 Декември 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна придвижва войски към бреговете на Азовско и Черно море, заяви президентът Петро Порошенко по време на посещение донецки области, които са под контрола на Киев. Затова съобщава РИА Новости.
Порошенко съобщи за предислокация на десантно-щурмови войски на Украйна във „важни за отбраната направления“. Украинските власти въведоха военно положение в десет области за 30 дни.
„Чрез нашата авиация са разположени десантно-щурмови войски, по-специално части от 95-та бригада, които засилиха защитата на крайбрежието на Азовско и Черно море“, заяви президентът.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ наложиха нови санкции на Русия заради намесата в изборите

Reuters: САЩ наложиха нови санкции на Русия заради намесата в изборите

20 Декември 2018 | 01:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ налагат нови санкции на Русия, съобщава Reuters в сряда. Те са изготвили списък на отделни личности, за които се смята, че наред с други деяния, са замесени и в подкрепяната от Кремъл кампания за намеса в президентските избори от 2016 година.
Финансовото министерство на САЩ обяви, че ще отмени санкциите за основния производител на алуминий в Русия „Русал“ и за други две компании, свързани с Олег Дерипаска. Той, самият, остава под контрол.
Новите мерки засягат 15 души, членове на руското военно разузнаване и 4 структури, заподозрени в намеса в президентските избори, в хакерски атаки срещу Световната антидопингова агенция и други „вредителства“ в света, се казва в съобщение на ведомството, публикувано на неговата електронна страница.
Това действие е „отговор на продължаващото незачитане от страна на Русия на международните норми“, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TАСС: Украйна готви ново преминаване през Керченския проток

TАСС: Украйна готви ново преминаване през Керченския проток

19 Декември 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна готви ново преминаване през Керченския проток, предава TACC
Украйна не възнамерява да се откаже да преминава с военните си кораби до Азовско море през Керченския проток. Това съобщи в сряда секретаря на Съвета за Националната сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов. В интервю за BBC той каза, че следващият преход ще се осъществи възможно най-скоро.
"Ако ние спрем и отстъпваме, Русия ще изпълни задачата си да завземе Азовско море, ще представи нови морски граници в Черно море, фактически легализирайки окупацията на Крим", каза той. въпросът не може да бъде бавен.Ние също предлагаме на нашите партньори да вземат участие в това преминаване от украинските черноморски пристанища до украинските пристанища на брега на Азов.
По-специално, той заяви готовността си да покани представители на ОССЕ, НАТО и други международни организации да присъстват на украинските кораби.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Петро Порошенко готви провокация на границата с Русия

Сергей Лавров: Петро Порошенко готви провокация на границата с Русия

17 Декември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Украинският президент Петро Порошенко готви провокация на границата с Русия, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в ефира на радио „Комсомолская правда“, предава РИА Новости.
Съгласно получената информация, става дума за въоръжена провокация, предвидена за края на декември, уточни първият дипломат на Москва.
„Той ще получи отговор и той ще е тежък, уверявам ви“, добави министърът, като отбеляза, че Русия няма да допусне Порошенко да нарушава права, които жителите на Крим са защитили в съответствие с международното право.
Лавров заяви още, че Киев съгласува подобни действия със „западните куратори и попечители“.
Според сведенията, с които руската страна разполага, отбеляза той, съветват Порошенко да поддържа бойни действия с малка интензивност, за да може постоянно да „крещи в пропагандната плоскост, че руснаците нахлуват в Украйна“, но без да довежда военните действия до такава фаза, при която ще последва пълномащабен отговор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Общото събрание на ООН ще обсъди резолюция за милитаризация на Черно и Азовско море от Русия

УНИАН (Украйна): Общото събрание на ООН ще обсъди резолюция за милитаризация на Черно и Азовско море от Русия

17 Декември 2018 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Държавният глава на Украйна Петро Порошенко е заявил, че 41 държави вече са се съгласили да станат съавтори на подобна резолюция и той се надява, че тя ще бъде приета от Общото събрание на Световната организация, информира украинската телеграфна агенция УНИАН.

На 17 декември, понеделник, Общото събрание на ООН ще обсъди идеята за тази резолюция. Тази информация президентът Порошенко е съобщил в неделя на пресконференция в Киев, където е казал още, че на
„17-ти май Генералната асамблея на ООН ще разгледа проекта на самата текста за резолюция във връзка с милитаризацията на Черно и Азовско море“.
Пред журналистите той специално е подчертал, че процесът е иницииран от Украйна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Ведомости“: Евросъюзът реши да продължи икономическите санкции срещу Русия

„Ведомости“: Евросъюзът реши да продължи икономическите санкции срещу Русия

17 Декември 2018 | 03:38 | Агенция "Фокус"
Москва. С половин година Европейският съюз продължи срока на икономическите санкции срещу Русия, коментира днешният „Ведомости“.
Това решение беше прието на 13 декември на срещата на върха на ЕС. То беше обявено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск: „ЕС единодушно продължава срока на икономическите санкции срещу Русия, като отчита, че по реализацията на договореностите от Минск няма никакъв напредък“, написа той в Twitter. Крайният срок на сегашните ограничения изтича в януари 2019 г.
Става дума за санкции на ЕС по отношение на отделни сектори от руската икономика. Те бяха въведени през 2014 година. Тези ограничителни мерки включват санкции срещу пет руски финансови институции (Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Внешэкономбанк и Россельхозбанк) и техните „дъщерни“ структури, а също и по отношение на трите най-големи руски енергийни компании («Роснефть», «Транснефть» и «Газпром нефть») и три предприятия от отбранителния сектор («Уралвагонзавод», «Оборонпром» и Объединенная авиастроительная корпорация).
Освен това тези санкции забраняват внос и износ на оръжие и стоки с военно предназначение в Русия, а също и ограничен достъп на страната до определени технологии и услуги при добива и проучването на петрола.
Веднага след конфликта с украинските кораби в Черно море Туск изрази увереност, че икономическите санкции срещу Русия ще бъдат продължени, тъй като „Европа е единна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“ .

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

WSJ: Украйна създаде „църква без Путин“

WSJ: Украйна създаде „църква без Путин“

16 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна обяви създаването на национална православна църква, независима от Русия, лишавайки по този начин Кремъл от инструмент, използван от векове за доминиране над съседите си, пише Джеймс Марсън в статия за американското списание The Wall Street Journal.
В събота свещеници от три основни православни църкви на страната се събраха за „обединителен Синод“, за да изберат лидер на Украйнската православна църква-Киевска патриаршия.
Създаването на независима църква е значителна победа за ориентираната към САЩ от президента Петро Порошенко държава, чиято армия води въоръжен конфликт срещу Русия и сепаратистите в източната част на страната вече четири и половина години. Порошенко, който се стреми към победа на президентските избори през март догодина, приветства резултатите от Синдоа като „освобождаване от руското влияние“.
„Това е църква без Путин“, заяви Порошенко в обръщението си пред няколко хиляди души, събрали се за отбелязване на събитиято. „Това е църква без молитви за руското правителство и руската армия. Защото те убиват украинците“, подчерта Порошенко.
Свещеници от УПЦ-Московска патриаршия, която в продължение на векове претендираше за господство над Украйна, се дистанцира от Синода, макар двама нейни представители да присъстваха на него.
Руската църква осъди решението на Вселенския патриарх Вартоломей, който предостави на Украйна автокефалия на цената на разскола във втората по големина християнска деноминация. В знак на протест през октомври Руксата православна църква прекъсна връзките си с Вселенската патриаршия в Истанбул.
Лидер на новата украинска църква стана митрополит Епифаний от УПЦ-КП, която се отдели от РПЦ след обявяване на независимостта на Украйна. Тя обаче бе отхвърлена от православния свят.
Московската патриаршия остава най-популярната и силна, дори след като Украйна обяви независимостта си от СССР през 1991 г. Но Киевската патриаршия придоби популярност през последните години на фона на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и военната намеса в източната част на Украйна. Украински правителствени служители обвиниха Московската патриаршия, че подкрепя Русия в конфликт.
Хиляди хора от цялата страна стояха часове на площада близо до катедралата „Света София" от ранна сутрин в мразовито време. Те изслушаха политически речи, молитви от група свещеници и музиканти, свирещи на бандура, традиционен украински струнен инструмент.
Малко след 17:00 часа местно време, удари камбаната на катедралата и Порошенко се качи на сцената с митрополит Епифаний. „Това е денят на нашата окончателна независимост от Русия", каза Порошенко на фона на викове „Слава!" и „Благодаря!"


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: САЩ призоваха Германия „да послуша съседите си“ за „Северен поток-2“

„Известия“: САЩ призоваха Германия „да послуша съседите си“ за „Северен поток-2“

16 Декември 2018 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Вашингтон призова Берлин да се вслуша в тревогите на съседите си около реализацията на проекта „Северен поток-2“. За това е заявил Робърт Паладино, представител на Държавния департамент на САЩ, пише вестник „Известия“.
«Резолюцията на Европарламента от 12 декември потвърждава важността на Украйна за европейската мрежа на енергодоставките и осъжда поддържания от Кремъл проект като политически“, е заявил представителя на американското външнополитическо ведомство, цитиран от РИА Новости.
В американската държавна институция смятат, че осъществяването на този проект представлява заплаха за сигурността на съседните на Германия държави.
На сесията в Страсбург на 13 декември Европарламентът излезе със становище срещу строителството на газопровода, като осъди заобикалянето на Украйна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хиляди са се събрали пред  храма „Света София“ в Киев, където се провежда Обединителния събор на бъдещата УПЦ

ТАСС: Хиляди са се събрали пред храма „Света София“ в Киев, където се провежда Обединителния събор на бъдещата УПЦ

15 Декември 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Киев. Няколко хиляди души вече са се събрали на площада. Хора от много региони на Украйна продължават да пристигат в колони към храма „Света София“, където ще се проведе събитието, съобщава кореспондентът на TACC.
По централните улици на Киев днес са паркирани много автобуси, с които вярващите вече са пристигнали в Киев.
В района на църквата са предприети засилени мерки за сигурност: много от полицейските служители охраняват площада и улиците, които са в непосредствена близост до нея. Хората пред входа на Софийския площад са проверявани с метални детектори.
Пред храма е издигната трибуна, от която, както се очаква, след завършването на Събора, главата на новата украинска църква ще се обърне към вярващите. Освен това са инсталирани два големи екрана, на които ще се излъчват службите, както и вероятно някои моменти от Събора. Освен това има три пункта, където хората могат да пият горещ чай.
Според информации от медиите новоизбраният предстоятел ще носи титлата Киевски митрополит.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Австрия обяви, че запазва позицията си по "Северен поток  2"

ТАСС: Австрия обяви, че запазва позицията си по "Северен поток 2"

14 Декември 2018 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрия продължава да разглежда „Северен поток 2“ като икономически проект. Това заяви говорителят на австрийския външен министър Петер Гушелбауер, който коментира резолюцията на Европейския парламент за агенция TACC.
„Позицията на Австрия относно „Северен поток 2“ не се е променила след приемането на резолюцията в Европейския парламент. Той все още се разглежда като икономически проект“, добави говорителят.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ангела Меркел заяви, че не вижда основание за отмяна на санкциите срещу Русия

РИА Новости: Ангела Меркел заяви, че не вижда основание за отмяна на санкциите срещу Русия

14 Декември 2018 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на страните от Европейския съюз не видяха предпоставки за смекчаване или премахване на антируските санкции на срещата на върха в Брюксел, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на брифинг, предава РИА Новости.
По думите на Меркел, участниците в срещата обсъдиха инцидента в Керченския пролив и „дали ясно да се разбере, че е нужно гарантирането на свободното придвижване в Азовско море“.
Европейския съюз продължи икономическите санкции срещу Русия за още шест месеца. Организацията обясни това решение с „нулевия прогрес“ при изпълнението на споразуменията от Минск.
Москва многократно подчерта, че не е страна във вътрешния украински конфликт и е заинтересувана от преодоляването на политическата и икономическата криза в Украйна и счита въвеждането на санкции за контрапродуктивно.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Европейският съюз не се отказва от санкциите срещу Русия

Известия: Европейският съюз не се отказва от санкциите срещу Русия

14 Декември 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз удължи икономическите санкции срещу Русия с още половин година. Отказани са нови мерки заради инцидента в Керченския пролив, ограничавайки се до изявление относно положението в Черно море. Така завърши първия ден от срещата на върха на ЕС, която се проведе в Брюксел.
В продължение на четири години продължаването на антируските санкции на Европейския съвет стана позната процедура: от 2014 г. на всяка среща на върха лидерите на ЕС методично разширяват ограниченията. Днес по-голяма изненада би причинила отмяната им. Тя би могла да наруши логиката на текущите отношения между Москва и Брюксел.
В навечерието на срещата бе обсъдена идеята за нови европейски рестрикции, заради провокацията на Киев на 26 ноември в Керченския пролив. И въпреки, че отделните страни от ЕС настояха за затягане на мерките, ключови икономики на съюза решиха, че няма смисъл.
Европейските държави не са се отказали от вече съществуващите ограничения. Още в навечерието на срещата на върха германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Берлин ще гласува за удължаването им, тъй като споразуменията в Минск все още не са били изпълнени. По-късно ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че решението за удължаване на санкциите е било направено и по тази причина.
В Русия тази новина не предизвика изненада. Като първи заместник-ръководител на международната комисия на Съвета на федерацията Владимир Джабаров заяви пред „Известия“, че политиката на санкциите не засяга руската позиция.
Друга тема в дневния ред беше сделката за Брекзит. В навечерието на срещата на върха Тереза Мей бе изправена пред гласуване на вот на недоверие, който членовете на нейната партия инициираха поради неустройващото ги споразумение за оттегляне на Великобритания от ЕС. Мей успя да запази поста на премиера. Сега пречка по пътя към Брекзит е гласуването в британския парламент. За да избегне провала на сделката в Камарата на общините, Тереза Мей отложи процедурата за неопределено време.
Тя пристигна в Брюксел, за да обсъди допълнително в Съвета на Европа най-проблематичната точка на сделката - границата на Северна Ирландия и Ирландия. Когато Великобритания напусне ЕС, Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, автоматично престава да участва в Европейския съюз, докато Ирландия остава член на съюза.
Плановете на Тереза Мей бяха да получат гаранции от Съвета на Европа, че през следващите години европейските лидери ще намерят алтернатива на предпазния механизъм. В изказването си в парламента в деня преди срещата на върха тя обяви, че Брюксел има такава воля.
Въпреки това на срещата на върха никой не даде официални гаранции на британския премиер. На специална среща лидерите обсъдиха как да се улесни ратифицирането на споразумението във Великобритания, но не се говори за правно обвързващи правила. Лидерите единодушно заявиха, че са готови да предоставят пояснения по някои точки от споразумението и биха могли да обсъдят бъдещето на двустранните отношения, но отказаха да преразгледат документа.
В резултат на това Тереза Мей се оказа между два огъня: от една страна, Европейският съюз, който категорично отказва да промени нещо, а от друга - недоволната Камара на общините, в която мнозинството от депутатите не изглеждаха убедени от думите на премиера относно гаранциите на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия

AFP: Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия

13 Декември 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на Европейският съюз удължиха икономическите санкции срещу Русия с още шест месеца, на фона на високото напрежение между Киев и Москва заради конфликта в Азовско море, предава AFP.
„ЕС единодушно удължава икономическите санкции срещу Русия, предвид нулевия напредък в изпълнението на споразуменията от Минск“, написа Доналд Туск в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: ЕС явно разчита на глобалното затопляне, или ще се отоплява на дърва, но и тях ще ги внасят от нас

Мария Захарова: ЕС явно разчита на глобалното затопляне, или ще се отоплява на дърва, но и тях ще ги внасят от нас

13 Декември 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова предположи, че европейските депутати, които приеха резолюция срещу тръбопровода „Северен поток 2“, явно разчитат на глобалното затопляне, или имат намерение да минат на дърва, предава ТАСС.
„В някои страни закриват АЕЦ, а призовават и за отказ от руския газ? На дърва ли ще минават? Но и за тях се знае, откъде трябва да бъдат взети“, отбеляза тя в четвъртък по време на брифинг.
„Обявявайки се против енергийното сътрудничество, неговата диверсификация, придаването на действително съвременен характер на сътрудничеството – това е просто безумие за Европа, която се нуждае от енергоносители“, продължи Захарова. „Ако евродепутатите разчитат на глобалното затопляне – това е добра перспективна история, въпросът е само в сроковете“.
По думите на дипломата, Русия „не за първи път се сблъсква с блокиране на мирни, изгодни и перспективни енергийни проекти от страна на европейските политици“. „Тези хора, много от които се представят за изразители на мнението на хората, просто са под контрола на определени лобистки групи, а понякога и непосредствено на специални служби“, отбеляза Захарова.
„Чии интереси изразяват тези хора? Ако те казват, че защитават интересите на обикновените хора, то това е лъжа“, подчерта тя. „Обикновения човек се нуждае от отопление, от това отопление да бъде предоставено на оптимални цени“. Представителят на руското МВнР увери, че Русия, като добросъвестен доставчик, е готова и в бъдеще да предоставя качествен продукт на справедливи цени.
На 12 декември Съюзът прие резолюция по доклада „За реализацията на Договора за асоциация ЕС-Украйна“, в който осъди строителството на газопровода „Северен поток 2“, тъй като става въпрос за политически проект, представляващ заплаха за европейската сигурност и за усилията за диверсификация на източниците за снабдяване с енергия“. Европейският парламент настоява за анулиране на проект, се казва още в текста на въпросната резолюция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.