НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Бисер Петков: Още в началото на следващата година ще създадем работна група със социалните партньори за идеята за увеличаване на минималната цена на нощния труд

Министър Бисер Петков: Още в началото на следващата година ще създадем работна група със социалните партньори за идеята за увеличаване на минималната цена на нощния труд

18 Декември 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. Намерението на МТСП е още в началото на следващата година да създаде работна група с участието на социалните партньори във връзка с идеята за увеличаване на минималната цена на нощния труд. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министър Петков уточни, че идеята е в рамките на тази работна група да се дебатират всички въпроси, свързани с трудовото законодателство, заплащането на труда и колективното трудово договаряне. „Въпроси, които се поставят в дневния ред, наложителни са за решаване, но не се постига съгласие, когато бъдат дискутирани поединично“, добави министърът.
„Като представител на правителството в националния съвет внесох проекта на постановление за изменение и допълнение в съответно наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Тези предлагани изменения и допълнения в наредбата за пенсиите произтичат от приети вече промени в Закона за семейните помощи за деца, които предстои да влязат в сила от началото на следващата година", коментира Петков.
По думите му целта е децата, които получават в момента персонални пенсии от ДОО, да продължат да ги получават. "Когато заявят желанието си за получаване на новата месечна помощ, по реда на Закона за семейните помощи за деца, тези персонални пенсии ще бъдат прекратявани. Затова е създаден механизъм за обмен на информация между НОИ и Агенцията за социално подпомагане. В дискусията по тези предложения за изменения и допълнения в наредбата, част от социалните партньори я подкрепиха, други не я подкрепиха с аргумент, свързан с промените в закона, които вече са действащи и за това, че за тази помощ няма доходен критерий, както съществува такъв доходен критерий по отношение на другите помощи", допълни той.
"По втората точка от дневния ред – внесох проект на постановление за определяне на нов размер на минималната работна заплата за 2019 г. предложението е месечният размер на минималната работна заплата да бъде 560 лв., съответно 3, 37 лв. минимална почасова работна заплата за следващата 2019 г. Това предложение е на база вече заложеното в средносрочна бюджетна прогноза и в приетия бюджет за следващата година“, каза още Бисер Петков.
По думите му нарастването на минималната работна заплата е 9,08% спрямо минималната работна заплата за тази година от 510 лв. „Считаме, че с този ръст на минималната работна заплата, ще се осигури по-добро заплащане и по-добра мотивация на най-ниско платените работници, като разбира се, по това предложение се състоя дискусия. Основните пунктове, по които ще представят пред вас социалните партньори“, коментира още министърът.
Вицепремиерът Марияна Николова обясни, че са били разгледани три точки по предварително определения дневен ред, както следва. "Точка първа – проект на постановление на МС за изменение и допълнение на наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, внесен от министъра на труда и социалната политика. С проекта на постановление се предлагат промени, произтичащи от приетите вече промени в Закона за семейни помощи, с които се въвежда месечна помощ за децата с един или двама починали родители. Проектът на постановление е подкрепен от БТПП, КРИБ, Съюз за стопанска инициатива и КНСБ. Не се подкрепя от АИКБ, БСК и КТ „Подкрепа“. По точка втора от предварително определения дневен ред, а именно проект на постановление на МС за определяне на нов размер на минимална работна заплата за страната за 2019 г., отново внесен от министъра на труда и социалната политика. Двете синдикални организации подкрепят проекта на постановление, с който се предлага размер на минималната работна заплата от 560 лв., считано от 1 януари 2019 г.", посочи тя. По думите ѝ работодателските организации не подкрепят проекта на постановление на МС, като всяка от страните ще представи своите аргументи. "По точка три от предварително определения дневен ред – предложение на КТ „Подкрепа“ за актуализиране на минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение по чл. 8 от наредбата за структурата и организацията на работната заплата, внесено в национален съвет за тристранно сътрудничество на 4 октомври 2018 г. Предложението се отнася до заплащане на допълнителното възнаграждение за нощен труд в размер не по-малък от 0, 5 % от основната работна заплата. От работодателските организации не подкрепят направеното предложение", каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание

18 Декември 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание от 11.00 часа в сградата на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На заседанието ще бъдат обсъдени проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната за 2019 г., както и предложение на КТ „Подкрепа“ за актуализиране на минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение по чл. 8 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.