НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Калоян Паргов, БСП - София: Елена Йончева ясно показа един от десетките примери как се харчат публичните пари

Калоян Паргов, БСП - София: Елена Йончева ясно показа един от десетките примери как се харчат публичните пари

2 Февруари 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Елена Йончева ясно показа- какво се случва в държавата, а това е един от десетките примери- как се харчи публичният ресурс - национален и европейски. Това каза председателят на ГС на БСП - София Калоян Паргов, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че "Ларгото" е бил обект, широко популяризиран като голямо достижение, което очевидно се е оказало доста скъпо. "След 2009 г. отворихме една "кутия на Пандора" с идването на ГЕРБ на власт и политическата конфронтация, която създадоха", каза още Паргов. Социалистът добави, че управляващите имат претенции за безпогрешност, а вече и чувство за безнаказаност, което личи от поведението им и истерията, до която са довели политическия живот у нас.
На въпрос кой ще води евролистата на левицата, Калоян Паргов обясни, че номинациите за кандидати за евродепутати вече са започнали и всяка една партийна организация ще даде своите предложения. Той добави, че всички те ще бъдат обсъдени на общински и районни конференции през март и след това предоставени на Националния съвет на партията. "Ще търсим оптималния вариант за да съставим печеливша листа", каза още Паргов.
Столичният бюджет е превърнат в счетоводна сметка, това хвърли петно върху Столична община
"Философията на столичния бюджет е продължение на модела Софиянски. Той се е превърнал в една счетоводна сметка, която се прави от едни същи хора, през всички тези години. За съжаление, това хвърли петно върху Столична община, като институция", коментира Калоян Паргов. Той добави, че затова е необходимо в Столична община да се въведе програмното бюджетиране. Паргов обясни, че плах опит за такова има само в общинското здравеопазване. "Вече 10 години моля и повтарям да реорганизираме изцяло транспортната схема в София, за да бъде пътникът на първо място, а транспортът бърз и удобен. Смисълът на програмното бюджетиране е не да харчим колкото имаме, защото пари има, а въпросът е как се харчат", коментира още председателят на ГС на БСП. Той каза още, че това, което може да отличи като единственото положително в бюджета на София са средствата за доизграждането на метрото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет прие рекордно голям бюджет за 2019 г. (ОБЗОР)

Столичният общински съвет прие рекордно голям бюджет за 2019 г. (ОБЗОР)

31 Януари 2019 | 21:06 | Агенция "Фокус"
София. След близо 4-часови дебати Столичният общински съвет прие рекордно голям бюджет за 2019 г. Той е в размер на над 1,7 млрд. лева. Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че това показва мащаба на промяната, която общината постига през последните години. „За сравнение - преди 10 години бюджетът на София е 1 млрд. лв., а през 2005 г. беше 467 млн. лв.“, припомни Фандъкова. Тя обясни, че основните приоритети и през тази година са модернизацията на градския транспорт и на транспортната инфраструктура, екологията и образованието.
В структурата на бюджета са заложени 725 млн. лв. собствени приходи, а капиталовата програма е планирана в размер на 633 млн. лв., включително 305 млн. от Европейския съюз. И през 2019 г. в София увеличение на местните данъци и такси няма да има, извън приетите от парламента.
По традиция бюджетът скара общинските съветници от ГЕРБ и БСП. Лидерът на БСП – София Калоян Паргов коментира, че бюджетът е насочен към предстоящите местни избори. „Независимо от приоритетите образование, инфраструктура и екология, считам, че тези цели не са достатъчно защитени. Защото в Бюджет 2019 г. липсва цялостна и последователна стратегия, придружена със съответните политики“, заяви Паргов. По думите му основната грешка на ГЕРБ е, че продължават модела на бюджетиране „Софиянски“, а като по-добър той посочи програмния начин на бюджетиране. „Ние ще предложим алтернативен бюджет след изборите в края на годината“, коментира той. От своя страна, Фандъкова заяви, че опозицията се затруднява с конкретни критики към бюджета и не предлага алтернативен вариант. „Бюджетът за 2019 г., който можем да си позволим, е благодарение на много сериозната работа по приходната част, която сме доказали с години, че извършваме. Приоритетите ни са последователни и помагат за развитието на София по отношение всички важни цели“, заяви Фандъкова.
Транспорт
Транспортът е най-голямото перо в бюджета - 447, 9 млн. лева. 320 млн. от тях са отделени за строителството на първия и втория участък от третата метролиния, като до края на годината ще има 48 км. метро. Над 133 млн. лева ще бъдат инвестирани в доставка на нови автобуси и трамваи за градския транспорт. Над 60 ще бъдат новите автобусите с двигатели на природен газ. 90% от автобусите през 2019 г. ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт. Преди 10 години средната възраст на автобусите е била 20 години, през 2019 година ще бъде 6 години. Ще се ремонтират бул. „Президент Линкълн“, ул. „Николай Коперник“, бул. „Генерал Скобелев“ и бул. „Първа българска армия“. За настоящата година е заложено разширение на Централните софийски гробища - ще се подобрят и охраната и видеонаблюдението. Близо 20,6 млн. лева ще бъдат отделени за ремонт на вътрешноквартални улици. Планирани са ремонти на 5 мостови съоръжения. През 2019 и 2020 година по план трябва да бъдат изградени 18 нови велоалеи. 4,5 млн. лева са средствата за изграждане на ново осветление.
Образование
За образование през 2019 г. Столична община отделя рекордна сума – над 75 млн. лева. 15 нови детски градини ще бъдат изградени. за 19 млн. лв. Ще завърши реконструкцията на 13 училища и 13 детски градини. 27 училища и детски градини ще бъдат модернизирани по ОП „Региони в растеж“. 9,5 млн. лева са средствата за разширения на 11 училища в Столична община.
Екология
През 2019 г. са предвидени над 37 млн. лв. директни инвестиции в екология - озеленяване, рекултивация на стари депа, управление на отпадъците. Изготвен е проект на програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Столична община за периода 2021 - 2026 година. За 800 хил. лева ще бъде закупена мобилна автоматична станция за качеството на въздуха. През 2019 г. се планира почистване на речни корита и поддържане на откосите на язовирните стени. Размерът на такса „смет“ ще се запази. Миенето на улиците ще се увеличи двойно, а машинното метене - с 24%, в сравнение с ръчното. Предвидено е да се изгради Център за биомаса, в който да се произвеждат дървесни пелети. През 2019 г. предстои проект за реконструкция на парка „Владимир Заимов“, като 1,8 млн. лева е стойността на първия етап. Очаква да завърши и първият етап от реконструкцията на „Западен парк“. Ще бъде изграден и първият публичен аквапарк и ще се завърши разширението на парк „Възраждане“. Предстои да се сключат нови договори за 5 години за разделно събиране на отпадъци.
Култура
За култура са предвидени над 6,6 млн. лв. – в това число влизат ремонтите на Кукления театър, Столичната библиотека, читалища в „Подуяне“ и с. Лозен, началото на строителството на центъра за съвременно изкуство „Топлоцентралата“, както и ремонта на минералната баня в кв. „Банкя“ и обследване на сградите на двете бани в кварталите „Овча купел“ и „Горна баня“. Около 2 млн. лева са средствата за Календара на културните събития, а 1,5 млн. лева за Програма „Култура“. През 2019 г. приоритет ще бъде изграждането на „културни мостове“ към успелите български творци в чужбина. Програма „Култура“ ще бъде ориентирана в подкрепа на проекти, които насърчават контактите с европейски културни оператори. Столична община ще и реализира нова програма „Навън“, която ще подкрепя представянето на временни произведения на съвременните визуални изкуства на площадката на бившия Мавзолей. Бюджетът на ОП „Туризъм“ е ориентиран към различни рекламни кампании и дейности, продукти и инициативи, филми и участия на борси. И през 2019 г. ще продължат участията в знакови европейски туристически форуми, фестивали и изложения.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зафир Зарков, ГЕРБ: Ще се увеличи броят на превозните средства по 17 линии от градския транспорт в София през 2019 г.

Зафир Зарков, ГЕРБ: Ще се увеличи броят на превозните средства по 17 линии от градския транспорт в София през 2019 г.

31 Януари 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Ще се увеличи броят на превозните средства по 17 линии от градския транспорт в София през 2019 г. Това каза за Агенция „Фокус“ Зафир Зарков – общински съветник от ГЕРБ и зам.-председател на Транспортна комисия в Столичния общински съвет.
„Днес приемаме икономическата рамка за транспорта. Важно е, че за тази година тя се увеличава с 16 млн. лв., като по този начин за осигуряването на транспорта в града са предвидени общо 240 млн. лв. За поредна година увеличаваме и километрите-пробег в икономическата рамка – с близо 2 млн. км. Иначе казано – 62 млн. км. е транспортната задача на транспортните оператори, което ще позволи по редица линии да има по-редовен градски транспорт, тъй като ще се увеличи броят на транспортните средства по тях“, заяви Зарков. Промените ще засегнат 17 линии – автобусните линии 117, 27, 100, 120, 260, 304, 107, 314, 64, 67, 76 и 82, тролейбусните линии 2,7 и 9 и трамваите по линии 11 и 7.
„Другото, което е важно, е, че с този бюджет продължаваме политиката по обновяване на градския транспорт. Осигурени са средства за закупуване на 82 автобуса с цел повишаване комфорта, качеството и сигурността на транспортните средства. 32 млн. лв. са осигурени за закупуване на 13 нови трамвая, които ще сменят трамвайните мотриси по линия номер 5. Те са от модела, който е познат вече на софиянци - „Pesa“. Предстои подписване на договор за закупуване на 15 електробуса в дружеството. Така че с ресурсите, които има „Столичен електранспорт“, ще бъдат подменени всички превозни средства по линия 5“, посочи Зарков. Той обясни, че в бюджета са предвидени и 10 нови метровлака на стойност 22 млн. лв.
„Като дългосрочна политика последните 10 години има сериозни промени в качеството и комфорта на превозните средства. През 2009 г. почти няма транспортни средства, които са с улеснен достъп за хора неравностойно положение или климатизирани. Към 2019 г. над 70% от превозните средства отговарят на тези критерии“, каза Зарков.
Той обясни, че друга много важна приоритетна задача е изграждането на тикет системата. „В края на миналата година бе подписан договорът и през 2020 г. вече трябва да очакваме тя да влезе в експлоатация. Тази система ще позволи да може да има пътувания по време и по изминато разстояние, което представлява по-справедлив начин за ползването на транспортните услуги, когато имаме единични пътувания. По-дългосрочните документи ще бъдат запазени“, заяви Зарков и допълни, че тикет системата ще осигури по-удобен достъп до превозните документи – включително чрез възможност за закупуване от интернет.
„С цел борба с гратиса в градския транспорт предвиждаме и инсталирането на видеокамери във всички превозни средства. Това представлява допълнителна възможност за осигуряване на повече сигурност за всички пътуващи. В момента фирмата обследва транспортните оператори за видовете транспортни средства и за това в кой вид транспортно средство кои системи да бъдат изградени“, заяви Зарков. Той посочи, че изграждането на тикет системата стартира през тази година, като средствата за това са осигурени.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Николов, БСП – София: Срамно малък е бюджетът за спорт, който отделя Столична община

Николай Николов, БСП – София: Срамно малък е бюджетът за спорт, който отделя Столична община

31 Януари 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. Срамно малък е бюджетът за спорт, който отделя Столична община. Това каза за Агенция „Фокус“ общинският съветник от БСП - София Николай Николов.
„На фона този рекорден бюджет, който ни предлагат г-жа Фандъкова и екипът ѝ – 1,7 млрд. лв., средствата, които се отделят за спорт, са едва 3,7 млн. лв. Или иначе казано – това е едва 0,2% от сборния бюджет“, заяви Николов. Той посочи, че Варна например има 475 млн. лв. общ бюджет, от които отделя 2 млн. лв. за спорт. „Бургас отделят 1,5 млн. лв. за спорт на фона на 254 млн. бюджет, което е 0,6% повече от нас. И шампиони са в Пловдив, където отделят най-много – за спорт отиват 1,8% от техния бюджет, който е близо 6 пъти по малък от нашия“, заяви Николов. „Това са пари, които са крайно недостатъчни – всяка година го повтарям. Повтарям и че трябва да се изградят многофункционални спортни сгради в двата най-големи района на столицата – „Младост“ и „Люлин“, които са с големината на население на един град“, обясни той.
Николов посочи, че Столична община не може да превърне и Витоша в притегателно място за спорт, туризъм и отдих. „Дори не може да говорим за изграждане на ски писти, лифтове, велотрасета, планинско бягане и т.н. Средства не се отделят и за хижите – Комисията, която направихме за обхождане на хижите от общински съветници, в която съм и аз, не се е събирала отдавна“, заяви той.
Николов посочи, че според общински съветници от ГЕРБ бюджетът за спорт е по-голям, защото в него има заложено изграждане и ремонт на физкултурни салони. „Но те са в сектор „Образование“ и това не означава, че гражданите могат да се възползват от тези спортни съоръжения, защото в училищата могат да спортуват само учениците от съответното училище. Изграждане на физкултурни салон не означава изграждане на спортни площадки за колективен спорт – нещо, от което столицата има належаща нужда. Това са футболни, баскетболни и волейболни игрища, защото в момента масово се налага гости на града и столичани да заплащат, за да спортуват“, заяви той.
Николов посочи още, че е направено социологическо проучване сред студентите на НСА, от което излиза, че София се е представила много добре като Европейския столица на спорта. „Дори ме учудва, че 100% от анкетираните, учещи от НСА, не са заявили, че спортуват в София. Така че това е абсолютно непредставителна извадка“, коментира общинският съветник.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Альоша Даков, БСП – София: Бюджетът на Столична община в сектор „Екология“ за 2019 г. е бюджет на пропуснати възможности за решаване на проблемите на гражданите

Альоша Даков, БСП – София: Бюджетът на Столична община в сектор „Екология“ за 2019 г. е бюджет на пропуснати възможности за решаване на проблемите на гражданите

31 Януари 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетът на Столична община в сектор „Екология“ за 2019 г. е бюджет на пропуснати възможности за решаване на проблемите на гражданите на София. Това каза за Агенция „Фокус“ общинският съветник от БСП Альоша Даков.
„Става дума за проблемите, свързани с по-добро почистване на града и с качеството на атмосферния въздух. По време на дебатите по бюджета стана ясно, че фините прахови частици за тези дни в София са с норма над 100. Приходите, които Столична община получава от такса „смет“, са над 210 млн. лв.“, заяви Даков.
Той посочи, че приходите, които идват от всички софиянци, трябва да отиват за осигуряване чистотата и третирането на отпадъците в града. „Како показват отчетите обаче? За 2017 г. са събрани 196 млн. лв. от тази такса, а са похарчени 171 млн. лв. Над 25 млн. лв. са били похарчени за други дейности. Обяснението на управляващите от ГЕРБ и на кмета Фандъкова е, че ако се плати такса „смет“ например за 2018 г. на 31 декември 2018 г., тя ще се харчи за дейностите, които са предвидени за почистване на града. Ако обаче дължимата такса се плати на 3 януари 2019 г., вече кметът има право да я харчи за каквото намери за добре. И това се вижда в предложения бюджет“, заяви Даков.
По думите му миенето на улиците в София е в пъти по-малко в сравнение с втория по големия град - Пловдив. „За София е предвидено измиване на улиците до 24 пъти за цялата година – става въпрос за главните улици и булеварди. А в Пловдив кратността е 20 пъти месечно. Разликата е просто несравнима“, заяви той. Даков коментира, че няма разумно обяснение за тази огромна разлика. „А средствата, които се събират и в настоящия бюджет, са повече, отколкото реално да се разходват за тези дейности – почистване, сметосъбиране, сметоизвозване. А всичко това е пряко свързано с екологичната обстановка в града“, каза още Даков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет прие бюджетa за 2019 г.

Столичният общински съвет прие бюджетa за 2019 г.

31 Януари 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет прие бюджетa за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Бюджетът на Столична община е в размер на над 1,7 млрд. лева и беше приет с 40 гласа "за" и с 18 гласа "против".
И през 2019 г. в София увеличение на местните данъци и такси няма да има, извън приетите от парламента. Почти 700 млн. лева ще бъдат приходите на общината от данъци и такси.
Транспортът е най-голямото перо в бюджета - 447, 9 млн. лева. 306 млн. от тях са отделени за строителството на първия и втория участък от третата метролиния, като до края на годината ще има 48 км. метро. Над 133 млн. лева ще бъдат инвестирани в доставка на нови автобуси и трамваи за градския транспорт. Над 60 ще бъдат новите автобусите с двигатели на природен газ. 90% от автобусите през 2019 г. ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт. Преди 10 години средната възраст на автобусите е била 20 години, през 2019 година ще бъде 6 години. Ще се ремонтират бул. „Президент Линкълн“, ул. „Николай Коперник“, бул. „Генерал Скобелев“ и бул. „Първа българска армия“. За настоящата година е заложено разширение на Централните софийски гробища - ще се подобрят и охраната и видеонаблюдението. Близо 20,6 млн. лева ще бъдат отделени за ремонт на вътрешноквартални улици. Планирани са ремонти на 5 мостови съоръжения. През 2019 и 2020 година по план трябва да бъдат изградени 18 нови велоалеи. 4,5 млн. лева са средствата за изграждане на ново осветление.
За образование Столична община отделя рекордна сума – над 75 млн. лева. 15 нови детски градини ще бъдат изградени през 2019 г. с 19 млн. лева. Ще завърши реконструкцията на 13 училища и 13 детски градини. 27 училища и детски градини ще бъдат модернизирани по ОП „Региони в растеж“. 9,5 млн. лева са средствата за разширения на 11 училища в Столична община. 1 млн. лева ще се отделят за дейностите на „София - европейска столица на спорта“.
За култура са предвидени над 6,6 млн. лв. Около 2 млн. лева са средствата за Календара на културните събития, а 1,5 млн. лева за Програма „Култура“. През 2019 г. приоритет ще бъде изграждането на „културни мостове“ към успелите български творци в чужбина. Програма „Култура“ ще бъде ориентирана в подкрепа на проекти, които насърчават контактите с европейски културни оператори. Столична община ще и реализира нова програма „Навън“, която ще подкрепя представянето на временни произведения на съвременните визуални изкуства на площадката на бившия Мавзолей. Бюджетът на ОП „Туризъм“ е ориентиран към различни рекламни кампании и дейности, продукти и инициативи, филми и участия на борси. И през 2019 г. ще продължат участията в знакови европейски туристически форуми, фестивали и изложения.
Сред основните приоритети на Столична община през 2019 г. е екологията, за което са предвидени над 37 млн. лв. като директни инвестиции. Изготвен е проект на програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Столична община за периода 2021 - 2026 година. За 800 хил. лева ще бъде закупена мобилна автоматична станция за качеството на въздуха. През 2019 г. се планира почистване на речни корита и поддържане на откосите на язовирните стени. Размерът на такса смет ще се запази. Миенето на улиците ще се увеличи двойно, а машинното метене - с 24%, в сравнение с ръчното. Предвидено е да се изгради Център за биомаса, в който да се произвеждат дървесни пелети. През 2019 г. предстои проект за реконструкция на парка „Владимир Заимов“, като 1,8 млн. лева е стойността на първия етап. Очаква да завърши и първият етап от реконструкцията на „Западен парк“. Ще бъде изграден и първият публичен аквапарк и ще се завърши разширението на парк „Възраждане“. Предстои да се сключат нови договори за 5 години за разделно събиране на отпадъци.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лорита Радева, ГЕРБ: Чрез целия бюджет на Столична община се грижим нашият град да бъде по-чист, по-зелен и с екологична транспортна инфраструктура

Лорита Радева, ГЕРБ: Чрез целия бюджет на Столична община се грижим нашият град да бъде по-чист, по-зелен и с екологична транспортна инфраструктура

31 Януари 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Чрез целия бюджет на Столична община се грижим нашият град да бъде по-чист, по-зелен и с екологична транспортна инфраструктура. Това каза пред журналисти председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Бюджетът на Столична община за екология е над 1,7 млрд. лв. И нито едно от перата на бюджета на Столична община не може да бъде разглеждано като самостоятелно и независимо от темата екология – защото екологията е хоризонтална политика и защото през целия бюджет ние всъщност се грижим нашият град да бъде по-чист, по-зелен и с екологична транспортна инфраструктура“, заяви Радева. Тя посочи, че 8,6 млн. лв. са средствата за поддръжката на междублоковите пространства. „В 38 млн. лв. по частта озеленяване залагаме реконструкцията на най-големите паркове в града – там са и средствата за изграждане на детски площадки в по-малки локални паркове, в междублокови пространства, в определени градини“, заяви тя.
Радева посочи, че 5 млн. лв. от бюджета от приватизационни сделки се насочват за дейности, свързани с облагородяване на малките локални градини и междублоковите пространства. „Всичко това е екология. Ние изграждаме детски градини и техните съоръжения по екологосъобразен начин – това са сгради, които са енергийно ефективни. Насочваме усилия и към подмяна на уличното осветление с LED осветление – това е екология“, каза още Радева.
Във връзка с мярката „Зелен билет“, тя посочи, че това е крайна мярка. „И се моля никога да не достигаме до нея“, каза още Радева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов: Въпреки че преходният остатък изглежда голям, той всъщност не е с оглед строителната дейност през 2019 г.

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов: Въпреки че преходният остатък изглежда голям, той всъщност не е с оглед строителната дейност през 2019 г.

31 Януари 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки че преходният остатък изглежда голям, той всъщност не е необичайно голям с оглед предстоящата строителна дейност през 2019 г. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София Дончо Барбалов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Във връзка с преходния остатък на Столична община, който е в размер на 250 млн. лв., Барбалов посочи, че винаги има преходен остатък, който се формира от средствата, които остават по сметките на общината към края на предишната година. „Тази година в преходния остатък влизат заеми – около 60 млн. лв., които ще изразходваме през тази година за строителството на метрото. Имаме над 30 млн. лв. останали от продажбата на Общинска банка. Около 40 млн. лв. имаме по различни обекти, където средствата бяха върнати. Така че преходният остатък въпреки че изглежда голям, не е необичайно голям с оглед на голямата строителна дейност, която ни очаква тази година“, заяви зам.-кметът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Таков, БСП – София: За последните години неизразходваните средства от прехвалените капиталови програми на Столична община са над 430 млн. лв.

Иван Таков, БСП – София: За последните години неизразходваните средства от прехвалените капиталови програми на Столична община са над 430 млн. лв.

31 Януари 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. За последните години неизразходваните средства от прехвалените капиталови програми на Столична община са над 430 млн. лв. Това каза пред журналисти общинският съветник от БСП – София Иван Таков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Таков посочи, че зам.-кметовете в Столична община не знаят в какъв размер са бюджетите им за 2019 г. „За поредна година екологията е приоритет на кмета Фандъкова. Зададох ѝ конкретен въпрос – колко са парите за екология за 2019 г. Попитах и в комисията по екология – колко бяха парите за 2018 г. за екология и колко от тях са похарчени? Защото този бюджет освен да продължава да нанася разделение в столицата и не само между кварталите и между гражданите, няма друга особена функция“, заяви той.
Таков посочи още, че преходният остатък е 250 млн. лв. „За последните години неизразходваните средства от така прехвалените капиталови програми са над 430 млн. лв. Това са 430 млн. излъгани очаквания и несвършена работа. Затова да се хвалим само с размера нее достатъчно, като няма капацитет на усвояване. Затова ние държахме бюджетът да се гледа в комисиите предварително, да се гледа и капиталовата програма, защото Общинският съвет е този, който трябва да задава философията на развитие на общината. Защото, както виждаме, администрацията явно не се справя достатъчно добре с тази си функция“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: ГЕРБ грешат в това, че продължават модела „Софиянски“ на бюджетиране, ние ще предложим алтернативен бюджет след изборите

Калоян Паргов, БСП: ГЕРБ грешат в това, че продължават модела „Софиянски“ на бюджетиране, ние ще предложим алтернативен бюджет след изборите

31 Януари 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ грешат в това, че продължават модела „Софиянски“ на бюджетиране, ние ще предложим алтернативен бюджет след изборите. Това каза пред журналисти председателят на БСП – София Калоян Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Бюджет 2019 е копие на Бюджет 2018 – продължение на едни политики, които наблюдаваме 10 години, за които нито един проблем на София не е решен. Решихме ли проблема с недостига на места в детски заведения? Транспортната схема удовлетворява ли всички като достъпност? Имаме ли преодолян проблем с трафика и задръстванията? Светнаха ли крайните квартали като виенски квартали с хубави улици, хубави плочки и в хубави градинки? Това ли е политиката? Как да подкрепим такава политика? ГЕРБ грешат в това, че най-после трябва да има програмно бюджетиране в Столична община, а не да продължаваме модела „Софиянски“ на бюджетиране. Защото този бюджет е една чисто счетоводна сметка, а не е концентриран израз на политики, какъвто трябва да бъде“, заяви Паргов.
На въпрос защо БСП – София не са направили алтернативен бюджет, Паргов отговори, че такъв ще бъде направен догодина след изборите. „Удобно г-жа Фандъкова и колегите от ГЕРБ говорят за алтернатива, но тя е точно това програмно бюджетиране. Когато имаш програма за справяне с детските градини, те трябва да намират числовите изражения. Може ли някой да каже кои са тези квартали, в които имаме недостиг, за да планираме там изграждането?“, коментира той.
Паргов посочи, че има 250 млн. лв. рекорден преходен остатък. „И в това удариха рекорда. Това са спестени пари на данъкоплатците или неусвояването е в следствие на некадърност и на несвършена работа? Това са пропуснати ползи. Или може би има нещо положително в това, защото пак щяхме да се натъкнем на схемата „ремонт на ремонта“ или „контрол на контрола“, което явно ще продължи и през тази година, като гледам как са я подкарали“, каза още той.
Лидерът на БСП – София коментира, че столицата има нужда от нов бюджет и от нова философия, която да обедини и подреди всички програми и стратегии. „Това е разликата, която ние ще покажем в рамките на следващата година като бюджетиране. А не както подхождат още от времето на Стефан Софиянски – дали е Минко Герджиков зам.-кмет по финанси, или Дончо Барбалов, разлика няма“, заяви Паргов.
Той коментира, че за ГЕРБ е практика като замирише на избори да правят рекордни бюджети. „И големи неудачи да представят за големи постижения – те са майстори в това. И този бюджет ще бъде отново бюджетът на лентичките с надеждата, че някой пак ще се излъже“, коментира Паргов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Дори и опозицията се затруднява с критиките към Бюджет 2019, до този момент не чух алтернативи

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Дори и опозицията се затруднява с критиките към Бюджет 2019, до този момент не чух алтернативи

31 Януари 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Дори и опозицията се затруднява с критиките към Бюджет 2019, до този момент не чух алтернативи. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Бюджетът за 2019 г., който можем да си позволим, е благодарение на много сериозна работата на приходната част, която сме доказани с години, че извършваме. Приоритетите ни са последователни и помагат за развитието на София по отношение няколко важни цели. Основният ни приоритет е развитието на метрото и модернизацията на градския транспорт“, заяви Фандъкова. Тя посочи, че се очаква 90% от автобусите да бъдат подменени през 2019 г.
„Екологията остава траен приоритет за нас и това е показано със средствата, които отделяме и за модернизацията на парковете, и за управлението на отпадъци. Рекорден бюджет имаме и в образованието – близо 76 млн. лв. се отделят за строителство на нови детски градини и училища, както и за модернизиране на съществуващи. Тази година 11 сгради на училища изграждаме към съществуващи, като при пет от тях строим и физкултурни салони. 26 училища и детски градини са с цялостна модернизация“, обясни Фандъкова.
Тя посочи, че в течение на дискусията е станало ясно, че дори и опозицията се затруднява с критиките към Бюджет 2019. „Повтаря се как трябва да се изгражда бюджетът, как да се дискутира и на практика алтернативи до този момент не чух“, заяви кметът на София.
Фандъкова заяви, че никой не може да гарантира, че на 100% ще се изпълни инвестиционната програма. „Затова имаме механизъм, по който през лятото, когато знаем кои обекти могат да се изпълняват и кои – не, даваме предложения и за промяна. Много често до края на годината за даден обект не се разплащат средства, те се разплащат в началото на следващата, когато обектът е завършен и приет“, заяви тя.
Кметът на София посочи, че Столична община залага строителство на общински жилища. „Което ще ни позволи решаването на един много тежък въпрос, за който сме поели като ангажимент пред жителите на кв. „Красна поляна“ – а именно събарянето на т.нар. Виетнамски жилища. Така че в тази посока сме насочили определени средства“, каза още тя. „Работна група изготвя нова наредба за общинските жилища, защото сегашната е остаряла и има много моменти, които са притеснителни. В новата наредба залагаме новите наематели да не могат да ползват твърдо битово гориво за отопление“, коментира тя.
Фандъкова обясни, че вече са избрани местата за поставяне на 22 общински сензора за измерването качеството на въздуха.
„Цялата втора зона по проекта за ул. „Граф Игнатиев“ е замразен, защото времето не позволява“, заяви тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Бюджетът на Столична община за 2019 г. е насочен към предстоящите местни избори

Калоян Паргов, БСП: Бюджетът на Столична община за 2019 г. е насочен към предстоящите местни избори

31 Януари 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетът на Столична община за 2019 г. е насочен към предстоящите местни избори. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов по време на заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това последният бюджет на този мандат и това ще е годината, в която ще си правим анализ и равносметка на изминалите четири години. Чухме, че бюджетът за 2019 г. беше наречен рекорден и е по-голям от всякога, но бих казал, че той е насочен към предстоящите местни избори в края на тази година“, заяви Паргов.
Той посочи, че бюджетът е концентриран израз на политики, а не само счетоводна сметка. „И основният въпрос, който трябва да поставим, е какви проблеми решава този бюджет. Защото постоянните приоритети през последните 10 години трябва да дават вече своите резултати. А вместо това различни проучвания, идващи от Европа, показват, че има още какво да се желае. Кметът Фандъкова обеща, че ще правим бюджет по нов начин, че ще започнем в средата на годината и че ще дискутираме по време на комисии. Но за първи път тази година се случи нещо, към което всички недоумяваме – защо се забави толкова бюджетът и не можахме да го получим малко по-рано“, каза лидерът на БСП – София и посочи, че това звучи непрозрачно. „И въпросът е от какво се страхувате, г-жо Фандъкова, и от какво се притеснявате? Какво ни предлагате като бюджетна философия за управление на Столицата? Разчетите от 2019 г. показват, че той е просто едно копие от бюджета за 2018 г. – в него липсва т.нар. програмно начало. Само думи не са достатъчни, хората са тези, които дават оценка на нашата работа, а тя се измерва само с един показател – качеството на живот в столицата“, коментира Паргов.
„Независимо от приоритетите образование, инфраструктура и екология, считам, че тези цели не са достатъчно защитени в този бюджет. Защото в Бюджет 2019 г. липсва цялостна и последователна стратегия, придружена със съответните политики, които едно програмно бюджетиране може да даде за решаване на проблемите на град София. Г-жа Фандъкова побърза да се застрахова в частта, че ще бъде атакувана, че няма пари за крайните квартали. Приемам тази застраховка от типа „страх лозе пази“, защото в края на годината в следствие на няколко поредни бюджета, в които тя прие нашия приоритет за тази част на София, виждаме, че все още няма видими резултати“, заяви Паргов и посочи, че най-важното е не дали бюджетът е малък или голям, а каква работа върши.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Бюджетът на Общината за 2019 г. е над 1,7 млрд. лв. и това показва мащаба на промяната, която постигаме през последните години

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Бюджетът на Общината за 2019 г. е над 1,7 млрд. лв. и това показва мащаба на промяната, която постигаме през последните години

31 Януари 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетът на Столична община за 2019 г. е над 1,7 млрд. лв. и това показва мащаба на промяната, която постигаме през последните години. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преди повече от два месеца представихме първоначалния проект на бюджета за 2019 г. – обсъждахме го и направихме срещи с работодателски организации, синдикати и различни политически сили. Това гарантира, че бюджетът е съставен максимално публично и прозрачно и отразява вижданията на гражданите на София и на представителите на Столичния общински съвет“, заяви Фандъкова.
Тя посочи, че размерът на бюджета е в размер над 1,7 млрд. лв. „За мен този бюджет показва директно мащаба на промяната, която постигаме през последните години. За сравнение - преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв., а през 2005 г. е 467 млн. лв. Много ще кажат, че увеличението се дължи на оперативните програми на ЕС, но това далеч не е всичко и фактите го показват. Собствените приходи на общината показват много ясно как общината събира вземанията си – за 2019 г. собствените приходи са над 725 млн. лв.“, обясни кметът на София и посочи, че нито един лев не се дава даром на общината.
Фандъкова посочи, че за 2019 г. инвестиционната програма е над 632 млн. лв. „Това са средствата, които се инвестират директно в промяната и развитието на София. За сравнение - през 2009 г. те бяха 356 млн. лв. – т.е., да пъти повече“, обясни тя.
Кметът на София посочи, че най-честите критики, които чува за бюджета са, че приоритетите са консервативни и не се променят. Според нея обаче това е правилният начин, за да се променя градът и да върви напред.
Фандъкова посочи, че през 2019 г. предстои работа по квартали, които не се намират в центъра на града. „Не случайно подчертавам това, защото винаги съм чувала и през следващите месеци ще продължавам да чувам, че инвестираме само в центъра. Но единственият начин да разберем къде сме е да знаем откъде сме тръгнали. Затова ще дам сравнение – през 2009 г. бюджетът за образование е 49 млн. лв., а днес – почти 76 млн. лв. През 2009 г. средствата за строителството на метрото са 138 млн. лв., а днес – 320 млн. лв. През 2009 г. парите за ремонт на улици са 35 млн. лв., а сега – 86 млн. лв. Това е много сериозна работа, много сериозна отговорност“, коментира тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет ще гласува Бюджет 2019

Столичният общински съвет ще гласува Бюджет 2019

31 Януари 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет ще гласува Бюджет 2019. Това предвижда програмата на днешното заседание на СОС. Проектобюджетът на Столична община е в размер на над 1,6 млрд. лева. През 2019 г. не се предвижда увеличение на местните данъци и такси, извън приетите от парламента. Почти 700 млн. лева ще бъдат приходите на общината от данъци и такси.
Транспортът е най-голямото перо в бюджета - 447, 9 млн. лева. 306 млн. от тях са отделени за строителството на първия и втория участък от третата метролиния. Над 133 млн. лева ще бъдат инвестирани в доставка на нови автобуси и трамваи за градския транспорт.
За образование Столична община отделя рекордна сума - 71,2 млн. лева. 15 нови детски градини ще бъдат изградени през следващата година с 19 млн. лева. Ще завърши реконструкцията на 13 училища и 13 детски градини. 27 училища и детски градини ще бъдат модернизирани по ОП „Региони в растеж“. 9,5 млн. лева са средствата за разширения на 11 училища в Столична община. 1 млн. лева ще се отделят за дейностите на „София-европейска столица на спорта“.
Около 2 млн. лева са средствата за Календара на културните събития, а 1,5 млн. лева за Програма „Култура“. През 2019 г. приоритет ще бъде изграждането на „културни мостове“ към успелите български творци в чужбина.
Изготвен е проект на програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Столична община за периода 2021- 2026 година. Проектопрограмата е публикувана за обществено обсъждане. Общината ще кандидатства за финансиране през 2019 година. За 800 хил. лева ще бъде закупена мобилна автоматична станция за качеството на въздуха.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: През 2019 г. приоритет ще бъде изграждането на „културни мостове“ към успелите български творци в чужбина

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: През 2019 г. приоритет ще бъде изграждането на „културни мостове“ към успелите български творци в чужбина

17 Декември 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. През 2019 г. специален приоритет е изграждането на „културни мостове“ към успелите български творци в чужбина. Това каза зам.- кметът на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов на семинар за представянето на проектобюджета на Столична община за 2019 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „София е място, където творците и публиката могат да се срещнат по убедителен начин“, обяви зам.-кметът. „Програма „Култура“ ще бъде ориентирана в подкрепа на проекти, които насърчават контактите с европейски културни оператори“, посочи Тодор Чобанов. Той обяви, че Столична община догодина ще реализира нова програма- „Навън“. „Целта на програмата е да подкрепи представянето на временни произведения на съвременните визуални изкуства на площадката на бившия Мавзолей“, каза още зам.-кметът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Тодор Чобанов: 27 училища и детски градини ще бъдат модернизирани по ОП „Региони в растеж“ през 2019 г.

Зам.-кметът Тодор Чобанов: 27 училища и детски градини ще бъдат модернизирани по ОП „Региони в растеж“ през 2019 г.

17 Декември 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. През 2019 година предстои цялостна модернизация на 27 училища и детски градини по ОП „Региони в растеж“ на стойност 65 млн. лева. Това каза зам.- кметът на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов на семинар за представянето на проектобюджета на Столична община за 2019 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предвидени са 19 млн. лева за изграждане и реконструкция на 15 детски градини през 2019 година“, посочи той. „9,5 млн. лева са средствата за разширения на 11 училища в Столична община“, допълни Тодор Чобанов. „През 2019 година ще продължи модернизацията на сгради на общински администрации, кметства и читалища“, каза той и уточни, че догодина 4,4 млн. лева са предвидени за изграждане на ВиК мрежа в столицата.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Йоана Христова: Ще запазим размера на такса смет през 2019 г.

Зам.-кметът Йоана Христова: Ще запазим размера на такса смет през 2019 г.

17 Декември 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Ще запазим размера на такса смет през 2019 година. Това каза зам.-кметът на София по направление „Зелена система, екология и земеползване“ Йоана Христова на семинар за представянето на проектобюджета на Столична община за 2019 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Два пъти ще увеличим миенето на улиците в София, с 24% ще се увеличи машинното метене в сравнение с ръчното“, посочи тя и уточни, че догодина ще бъдат увеличени и средствата за зимно почистване. „7,6 млн. лева са средствата за поддържане на чистотата на местата за обществено ползване“, обясни зам.-кметът. „Предвидено е да се изгради Център за биомаса, в който да се произвеждат дървесни пелети“, обяви Йоана Христова. Тя отчете, че безстопанствените кучета в София са намалели с над 65% в сравнение с 2007 година. По отношение на качеството на въздуха зам.-кметът посочи, че през 2019 г. предстоят различни информационни и образователни кампании. Като основни приоритети Йоана Христова открои увеличаването на интензитета на почистване, рекултивацията на старите депа и оползотворяването на отпадъците и превръщането им в ресурс. „През 2019 година предстои проект за реконструкция на парка „Владимир Заимов“. 1,8 млн. лева е стойността на първия етап“, заяви зам.-кметът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: И през 2019 година не залагаме увеличение на местните данъци и основни такси, извън приетите от парламента

Кметът на София Йорданка Фандъкова: И през 2019 година не залагаме увеличение на местните данъци и основни такси, извън приетите от парламента

17 Декември 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. И през 2019 година не залагаме увеличение на местните данъци и основни такси, извън приетите от парламента. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар за представянето на проектобюджета на Столична община за 2019 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „184 млн. лева повече са собствените ни приходи“, посочи тя. „Предложението ни е да се приемат минимални прагове за автомобилите и имотите в курортните селища“, заяви Йорданка Фандъкова. „Транспортът е най-голямото перо в бюджета -447,9 млн. лева. 306 млн. от тях са отделени за строителството на първия и втория участък от третата метролиния“, обяви кметът. „47,5 млн. лева са средствата за кварталните улици“, обясни Йорданка Фандъкова и допълни, че 38 млн. лева са средствата за ремонт и поддръжка на улиците на територията на цялата община. „4,5 млн. лева инвестираме в улично осветление за следващата година“, поясни кметът и допълни, че с 32,8 млн. лева ще бъдат закупени 13 нови трамвайни мотриси, а за чистата на града средствата са 167 млн. лева. „Средствата за култура също са значителни през следващата година“, изтъкна Йорданка Фандъкова. Тя каза още, че 5,6 млн. лева ще се инвестират в реконструкцията на минералната баня в Банкя, а 550 хил. лева ще се отделят за Столичния куклен театър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: 15 нови детски градини ще изградим през 2019 г., ще завършим реконструкцията на 13 училища

Кметът на София Йорданка Фандъкова: 15 нови детски градини ще изградим през 2019 г., ще завършим реконструкцията на 13 училища

17 Декември 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Ще изградим 15 нови детски градини за 2019 година. Това е рекорден брой нови сгради. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар за представянето на проектобюджета на Столична община за 2019 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обясни, че детски градини ще бъдат изградени в най-натоварените райони в града, от гледна точка на недостиг на места. „Част от тях вече започнахме, а на други изграждането предстои да започне“, посочи Йорданка Фандъкова. „Ще завършим първата цялостна реконструкция на 13 училища и 13 детски градини“, заяви кметът. „Общо 71,2 млн. лева са средствата за образованието, което е рекордна сума“, обяви Фандъкова. „Догодина няма да оставим училище в София без физкултурен салон“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: 90% от автобусите през 2019 г. ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт

Кметът на София Йорданка Фандъкова: 90% от автобусите през 2019 г. ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт

17 Декември 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. 90% от автобусите догодина ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт. Преди 10 години средната възраст на автобусите беше 20 години. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар за представянето на проектобюджета на Столична община за 2019 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Метрото ще бъде 48 км до края на годината. Само преди 10 години то беше 10 км“, заяви тя и уточни, че догодина средната възраст на автобусите ще бъде под 6 години. „Възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови е цел, която си поставяме през 2019 година. Догодина ще завършим първия етап от реконструкцията на „Западен парк“. Ще изградим първия публичен аквапарк и ще завършим разширението на парка „Възраждане“, обясни Йорданка Фандъкова. „За поредна година фокусът ни е върху кварталите. Продължаваме ремонта на квартални улици и изграждането на нови“, каза още кметът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: Бюджетът на Столична община ще бъде разгледан и приет на 31 януари

Елен Герджиков, СОС: Бюджетът на Столична община ще бъде разгледан и приет на 31 януари

17 Декември 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетът на Столична община за 2019 година ще бъде разгледан и приет на 31 януари. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков на семинар за представянето на проектобюджета на Столична община за 2019 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сесиите ни ще бъдат на 17 и 31 януари“, обясни той. „Общинският бюджет, за разлика от държавния, по закон, не може да предвижда дефицит. Трябва да бъде балансиран като прецизна везна“, посочи Елен Герджиков. „Всяко предложение да бъде сложено някъде повече, от едната страна на везната, трябва да бъде придружено какво да бъде сложено и от другата“, коментира той. „Ако спазваме този принцип ще имаме конструктивен диалог, за да се развива София и да става по-хубаво място за живеене“, каза още Елен Герджиков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 1,5 млрд. лв. е проектобюджетът на Столична община за 2019 г. (ОБЗОР)

Над 1,5 млрд. лв. е проектобюджетът на Столична община за 2019 г. (ОБЗОР)

8 Декември 2018 | 00:51 | Агенция "Фокус"
София. Над 1,5 млрд. лв. е проектобюджетът на Столична община за 2019 г. Той беше представен от кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Дончо Барбалов.
550 млн. лв. са средствата, предвидени за транспорт и транспортна инфраструктура, най-голяма част от които ще отидат за изграждането на третия лъч на метрото – 307 млн. лв. Инвестиция в новите автобуси и трамваи ще е 133 млн. лв., като с близо 33 млн. лв. ще се закупят нови 13 трамвая, а 100 млн. лв. ще бъдат дадени за нови автобуси. За изграждане на основни улици и булеварди са предвидени 51,3 млн. лв., като те ще бъдат разпределени между 15 основни обекта, сред които бул. „Монтевидео“, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ и др.
Над 250 млн. лв. ще отдели Общината за почистване на междублокови пространства, а около 21 млн. лв. - за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени за рекултивацията на старите депа. 400 хил. лв. ще отидат за закупуване на нова мобилна станция за измерване на чистотата на атмосферния въздух. Около 18 млн. лв. ще се инвестират в реконструкция на паркове, сред които „Западен парк“, „Южен парк“, „Сверен парк“, „Борисова градина“ и др. Над 600 хил. лв. ще бъдат дадени за Зоологическата градина. В изграждане на улично осветление ще се инвестират 4,5 млн. лв., а 8 млн. лв. ще отидат за канализация и за язовири.
През 2019 г. Столична община ще увеличи средствата за образование, като те ще са в размер на 68 млн. лв. От тях 19 млн. лв. ще бъдат отделени за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини в кварталите „Манастирски ливади“, „Изток“, „Кръстова вада“, „Нови Искър“, район „Студентски“, „Горна баня“, „Овча купел“, „Подуяне“ и др., а над 9 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане на нови физкултурни салони в седем училища.
5,6 млн. лв. ще инвестира Общината в консервацията и реставрацията на две минерални бани – в кв. „Банкя“ и в кв. „Овча купел“. А 550 хил. лв. ще бъдат дадени за основен ремонт на Кукления театър, като са одобрени и първите средства за старта на изграждане на Център за съвременно изкуство.
Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че бюджетът не е предизборен, защото не се предвиждат сериозни увеличения. Промени в данъците, извън приетите от парламента, ще има само за моторните превозни средства и за жилищата в курортните зони. Зам.-кметът Дончо Барбалов обясни, че за около 1/3 от собствениците на автомобили данъкът ще намалее, а за собствениците на стари коли данъкът ще се увеличи. „Но ако намалението при новите като средства е доста по-голямо, то данъкът на старите ще се увеличи с около 5-10 лв.“, заяви той и обясни, че се работи по това да се пусне онлайн калкулатор, с който всеки ще може да изчисли какъв данък ще трябва да плати за автомобила си през 2019 г.
„Продължаваме инвестициите в града и осигуряваме подобряване качеството на живот във всички райони. Бюджетът не е самоцел, а инструмент, за да осигурим развитие на икономиката в София и грижа за различните социални групи“, каза Фандъкова. Тя обясни, че след две седмици всеки зам.-кмет ще представи детайлно своята програма.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.