НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БЕХ е избрал банка за гаранция по глобата от ЕК

БЕХ е избрал банка за гаранция по глобата от ЕК

8 Март 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. "Български Енергиен Холдинг" ЕАД (БЕХ) е избрал софийския клон на ИНГ Банк за изпълнител на банковата гаранция, с която да обезпечи задълженията си за плащане на две трети от имуществената санкция, наложена от ЕК. Това съобщиха от БЕХ.
Банката ще предостави банкова гаранция за обезпечаване задълженията на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и дъщерното му дружество „Булгаргаз“ ЕАД по наложената глоба. Процедурата е проведена по реда на Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги от финансови или кредитни институции (Приложение № 3) към чл.13б от Правилник за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала и в съответствие с изискванията на Европейската комисия.
Предстоят преговори между „Български енергиен холдинг“ ЕАД и ИНГ Банк Н.В. – клон София във връзка с уточняване на клаузите на договора за издаване на банкова гаранция.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекс Алексиев, Център за балкански и черноморски изследвания: България не може да бъде напълно независима държава, ако е зависима енергийно от Русия

Алекс Алексиев, Център за балкански и черноморски изследвания: България не може да бъде напълно независима държава, ако е зависима енергийно от Русия

2 Март 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. България не може да бъде напълно независима държава, ако е зависима енергийно от Русия. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ в интервю на Цоня Събчева председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев. Според него посещението на руския премиер Дмитрий Медведев е по-скоро куртоазно. Медведев вероятно ще продължи настояването на Русия да бъдем зависими от нея, особено в създалата се ситуация с Турция и плеядата от източни народи, които са се освободили от зависимостта си, обясни той. „Факт е, че България е едва ли не единствената държава в региона, която до ден днешен е напълно зависима енергийно от Русия. Факт е, че хората, които се възползват от тази зависимост имат полза от това. Те крадат. Може би знаете, че руският държавен глава Владимир Путин предяви иск към България за 600 млн. долара, които са дошли в страната ни за Южен поток и са изчезнали“, обясни той. Алекс Алексиев коментира още, че тези пари ще бъдат платени от обикновения българин. Според него съществуват лесни начини България да стане енергийно независима от Русия.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЕХ подаде жалба срещу решението на Европейската комисия от 17 декември 2018 г. и глобата от 77 млн. евро

БЕХ подаде жалба срещу решението на Европейската комисия от 17 декември 2018 г. и глобата от 77 млн. евро

1 Март 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София. На 28 февруари 2019 г., „Български Енергиен Холдинг“ (БЕХ) ЕАД и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД подадоха жалба срещу решението на Европейската комисия от 17 декември 2018 г. относно производство по член 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз по Дело AT.39849-БЕХ Газ пред Общия съд на Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на БЕХ. БЕХ и дъщерните му дружества не приемат заключението на Европейската комисия, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар. Жалбата цели отмяна на Решението на Европейската комисия и на наложената глоба.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: До юни месец ще започнем първата копка на интерконектора с Гърция

Премиерът Бойко Борисов: До юни месец ще започнем първата копка на интерконектора с Гърция

25 Февруари 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Шарм Ел-Шейх. До юни месец ще започнем първата копка на интерконектора с Гърция. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Египет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
По думите му гръцките фирми искат удължаване към момента на срока да помогнат по-бързо това да се случи. Борисов посочи, че интерконекторът с Гърция е много важен за диверсификацията на газов хъб "Балкан". Той добави, че хъбът е цел на България, защото той е изграден по европейски образец. "Юнкер лично го донесе и каза: "Благославяме го този хъб", допълни премиерът.
Борисов допълни, че с гръцкия си колега Алексис Ципрас са имали възможност да разговарят. "Говорихме да направим една четириъгълна среща. Аз дадох съгласието си, защото аз им написах писмо на Румъния, Сърбия и Гърция да включваме Северна Македония в нашите срещи. Ципрас предложи Сърбия, Македония, Гърция и България също да направим такава, защото всички изграждаме помежду си железници и магистрали", обясни премиерът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ICGB кани петима кандидати за втора фаза на процедурата за проектиране, доставки и строителство на газовата връзка с Гърция

ICGB кани петима кандидати за втора фаза на процедурата за проектиране, доставки и строителство на газовата връзка с Гърция

14 Февруари 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. На 13 февруари проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД изпрати покани до кандидатите, преминали предварителен подбор за подаване на оферти в процедурата за избор на изпълнител за проектиране, доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция – България, съобщиха от компанията.
Процедурата за избор на изпълнител е обявена като ограничена, което означава, че преминава на две фази – предварителен подбор и подаване на оферти от кандидатите, преминали първоначалната селекция.
С влизането в сила на издаденото решение за предварителен подбор приключва първата фаза и проектната компания пристъпи към изпращане на покани до кандидатите за същинското състезание.
В резултат на прилагане на изискванията за участие и критериите за подбор, до втора фаза са допуснати следните кандидати:
• ДЗЗД IGB – 2018 - членове: БОНАТТИ СпА (Италия) , "ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ИНТЕРНЕШЪНАЛ" АД (България) , "Джи Пи Груп" АД (България);
• Обединение МАКС ЩРАЙХЕР – ТЕРНА – членове: Макс – Щрайхер (Италия) и Терна (Гърция);
• Обединение SPIECAPAG TRACE IGB 2018 – членове: SPIECAPAG (Франция) и Трейс Груп Холд АД (България);
• J&P AVAX S.A (Гърция);
• Обединение CPP – AKTOР – членове: Чайна Петролеум Пайплайн Инженеринг Ко. ООД (Китай) и Строително Акционерно Дружество АКТОР (АКТОР АД), (България).
„Успешното финализиране на първа фаза от процедурата за избор на строител е сериозен напредък по един от най-ключовите търгове за проекта IGB. Компаниите, които продължават напред в процедурата, имат богат опит и сме убедени, че имат капацитета да изпълнят успешно проекта“, заявиха двамата изпълнителни директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. По думите им активното международно участие в първия етап на процедурата е признак за сериозна конкуренция, която ще гарантира високото качество на изпълнението на проекта за газова връзка с Гърция.
Повечето кандидати, класирани за втора фаза, са големи международни компании, участващи в консорциуми с италиански, френски, китайски, гръцки и български компании. Самостоятелно участва единствено гръцката компания J&P AVAX S.A.
Проектната компания напомня, че, съгласно предварително обявените условия на документацията за обществена поръчка, участниците до втора фаза са ограничени до пет, като този максимален брой е постигнат от ICGB чрез прилагане на критериите за подбор. Останалата част от кандидатите не са покрили в цялост критериите за подбор, поради което възложителят не е отправил покани за участие в следващия етап на процедурата.
Срокът за подаване на оферти за втората фаза от процедурата е 35 дни от получаване на поканите, което означава, че очакванията са до третата седмица на месец март участниците да са подали своите предложения. Съгласно прогнозния график за възлагане на обществената поръчка, ICGB възнамерява да приключи с техническата оценка в рамките на един месец от получаване на офертите и да обяви изпълнител до края на месец април.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Проектът за интерконектора Гърция-България е във финална фаза, до 2-3 месеца трябва да започне реалното строителство

Министър Теменужка Петкова: Проектът за интерконектора Гърция-България е във финална фаза, до 2-3 месеца трябва да започне реалното строителство

11 Януари 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за интерконектора Гърция - България е във финална фаза, до 2-3 месеца трябва да започне реалното строителство. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос относно договор за доставка на 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нееднократно сме споменавали, че стратегически проект за българското правителство години наред е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. За да стане този приоритет факт за България, трябва да бъдат изпълнени няколко задължителни условия. Първо, трябва да имаме необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да осигурим доставка на природен газ от различни източници по различен маршрут. И второто условие е да имаме договори, които да ни дават възможност да получим природен газ на конкурентни цени и условия“, заяви Петкова. Тя посочи, че само по този начин може да се говори за либерализация на пазара и ще могат да се защитят интересите на българските граждани и на българския бизнес.
„През септември е подписан договор между „Булгаргаз“ и азербайджанската компания „Сокар“ за 1 млрд. куб. м. газ. Те са пряко свързани с два проекта – „Южен газов коридор“, от който неразделна част е интерконекторът Гърция – България. Тези 1 млрд. куб. м. представляват 1/3 от нашето потребление на природен газ. И тук вече можем да говорим за реална диверсификация и конкурентна среда“, посочи Петкова.
Тя коментира, че проектът за интерконектора Гърция - България е във финална фаза. „До броени дни трябва да приключат дейностите по трите обществени поръчки – за избор на доставчик на тръби, за избор на инженер консултант и за избор на строител на проекта. Тези три поръчки трябва да бъдат финализирани и надявам се в рамките на следващите 2-3 месеца да започне реалният старт на строителството на интерконектора“, каза още енергийният министър и посочи, че това строителство трябва да приключи 2020 г. По думите ѝ по график тогава трябва да бъдат и първите доставки на природен газ.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Назначил съм одит за казуса с летище „София“, той ще покаже в началото на следващата година какъв е проблемът

Министър Росен Желязков: Назначил съм одит за казуса с летище „София“, той ще покаже в началото на следващата година какъв е проблемът

20 Декември 2018 | 18:15 | Агенция "Фокус"
София. Назначил съм одит за казуса с летище „София“, той ще покаже в началото на следващата година какъв е проблемът. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по време на брифинг във връзка с летище „София“ и снабдителя на безмитни магазини, предаде репортер на Агенция „Фокус“ Той обясни, че осъзнава каква е степента на проблема. „Одитът ще покаже в началото на следващата година какъв е проблемът“, каза още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Управляващите се изложиха с тезата си за приватизацията на „Булгартрансгаз“ и се опитаха да прехвърлят топката на ЕК

Димитър Данчев, БСП: Управляващите се изложиха с тезата си за приватизацията на „Булгартрансгаз“ и се опитаха да прехвърлят топката на ЕК

20 Декември 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите се изложиха с тезата си за приватизацията на „Булгартрансгаз“ и се опитаха да прехвърлят топката на ЕК. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев в интервю за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“ във връзка с тезата на управляващите, че ЕК е настоявала за приватизация на „Булгартрансгаз“. Според него предстои да се види дали се е създал международен скандал. „Но със сигурност управляващите се изложиха, защото за пореден път се опитаха да прехвърлят топката на ЕК, като я обвиниха буквално в изнудване. Нещо, което не е вярно. Ние не сме се отказали един от нашите представители в ЕП да зададе официален въпрос до комисията дали наистина са водени разговори, но в които Комисията е настоявала да се извърши приватизация на газопреносната мрежа в България, за да се намалят или опростят тези глоби и санкции в размер на 77 млн. евро, или 150 млн. лв. Със сигурност това не е нов похват за управляващите и за ръководителите на Министерство на енергетиката, много пъти проблеми, които касаят държавния контрол в енергийния сектор и работата на държавните енергийни дружества, се прехвърлят като отговорност на външни фактори, в това число на ЕК“, каза още народният представител.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Не виждам да има монополно положение на БЕХ

Министър Теменужка Петкова: Не виждам да има монополно положение на БЕХ

20 Декември 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Не виждам да има монополно положение на БЕХ, даденостите са такива, и законовите и регулаторните, и трябва да ги спазваме. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на заседание на Комисията по енергетика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пазарът не е само БЕХ и трите дружества, но енергийната ни система така е ситуирана, че това са мощностите ни“, коментира тя. „Цената на електроенергията, която е по-ниска в сравнение с региона, стимулира хората да се отопляват на ток“, посочи Теменужка Петкова. „За да се пристъпи към намаляване на тежестта върху бизнеса по отношение на въглеродните емисии трябва да се направи сериозен анализ. Каква част от емисиите влиза в цената, която бизнесът заплаща“, обяви министърът. „Политиката на правителството е много ясна. Целта ни е да стимулираме бизнеса и да бъде конкурентоспосбен“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Правителството трябваше и можеше да се пребори с глобата на БЕХ

Румен Петков, АБВ: Правителството трябваше и можеше да се пребори с глобата на БЕХ

20 Декември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Правителството трябваше и можеше да се пребори с глобата на БЕХ. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията във връзка глобата на БЕХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази сутрин слушам група безбъдници по телевизията и обясняват как няма да я платим ние гражданите ,защото правилата на КЕВР не допускали тази глоба да бъде отразена в цената. Кой ще я плати? Държавните пари кой ги осигурява?“, каза още Петков и отчете, че в парламента има пълно мълчание. Според него се забелязва взаимна подкрепа между ГЕРБ и БСП. Според него правителството е можело и е трябвало да се пребори тази глоба да отпадне. „Тази глоба е неоснователна“, каза председателят на АБВ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петьо Иванов, БЕХ:  Обсъдили сме вариант за намаляване на глобата от 77 млн. евро

Петьо Иванов, БЕХ: Обсъдили сме вариант за намаляване на глобата от 77 млн. евро

20 Декември 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
София. Имаме консултанти, с които сме обсъдили възможността част от глобата да бъде намалена и върната на трите дружества. Дори имаме възможност да обърнем решението в Европейския съд и най-вероятно ще се обърнем към него да разгледа делото по същество.
Това каза Петьо Иванов, изпълнителен директор на БЕХ, във връзка с глобата от 70 млн. евро, наложена от ЕК на Холдинга в сутрешния блок на БНТ. „Трите дружествата трябва да платят глобата в срок от 90 дни. Тези пари не идват от джоба на хората. Нашата страна ще плати глобата, трите дружества ще изпълним ангажимента си към ЕК, имаме финансовия ресурс, за да го извършим“, добави той.
„Има утвърдено нарушение от страна на комисията, което българската страна не приема“, отбеляза той. „То се касае за предполагаемо нарушение за ограничаване на достъпа до газопреносната мрежа - от „Булгартрансгаз" до достъпа на газохранилището в Чирен, както и ограничение до транзитния газопровод в Румъния“, обясни Иванов.
„Българската страна не може да бъде обвинявана за това, че не осигурява достъп към ресурс, към актив, който е в чужда страна. По отношение на първите две обвинения нашето твърдение е, че този достъп е осигуряван винаги съгласно правилата, които са били приложими към съответния момент. Може нашите правила да не са били изцяло в съответствие с европейските норми, но винаги сме работили съгласно наличните правила“, коментира той.
Иванов отбеляза, че потребителите не са ощетени потребителите. „Не съм казал, че е изцяло в тяхна полза, но това, което е в тяхна полза, е, че нашият сектор е изцяло регулиран както по отношение на тарифите на преносния оператор, така и по отношение на цените на природния газ, обясни изпълнителният директор на БЕХ“, поясни той. „Говорим за нарушение от 2010 до 2015 г., във въпросния период, цените, които „Булгаргаз" е продавал синьо гориво са били в известни периоди и по-ниски от себестойността на която закупува ресурса“, коментира Иванов.
„В самото решение никъде не се отбелязва, че има претърпени вреди от българските потребители във връзка с утвърденото от ЕК нарушение“, каза още той.
„Въпреки решението на ЕК смятаме, че общите ни проекти, включително и за газовия хъб „Балкан", ще бъдат изпълнени и завършени успешно. Така те ще помогнат за повишаване на конкуренцията на газовия и на енергийния пазар в България“, отбеляза Петьо Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: Ще обжалваме наложената глоба от ЕК

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: Ще обжалваме наложената глоба от ЕК

20 Декември 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. Ще обжалваме наложената глоба от ЕК. Това каза Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”, в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия, във връзка с глобата от 70 млн. евро, наложена от ЕК на БЕХ, и ще обжалва ли България наложената санкция за газов монопол . „Наложената от Европейската комисия глоба от 77 млн. евро е за периода 2010-2015 г. Към настоящия момент формата на собственост на „Булгартрансгаз” не е променена. Тя продължава да бъде 100% собственост на БЕХ. Това, което е променено към 2015 г., е начинът, по който се предоставя достъп до газопреносната мрежа”, обясни Малинов.
„Трите дружества официално получихме решението на ЕК и разполагаме със 70 календарни дни за оспорване на решението. С правните ни консултанти ще се запознаем с него и най-вероятно то ще бъде обжалвано”, уточни той.
На въпрос дали, ако се обжалва, глобата би станала по-голяма, Малинов поясни, че няма такава опасност. Ще бъдат обжалвани твърдението за наличието на нарушение, периодът, в който ЕК твърди, че има нарушение, както и самият размер на глобата.
По думите му Еврокомисията е можело да наложи глоба, която е до 10% от оборота за визирания период. Тоест сумата от 316 милиона евро е била действителна. В този смисъл по-малката санкция е вид успех.
„Глобата подлежи на плащане в 90-дневен срок от датата на получаване на решението. В случай, че има обжалване може да бъде условно платена или да бъде предоставено финансово обезпечение до окончателното решаване на спора”, поясни още Владимир Малинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЕХ вероятно ще обжалва решението на ЕК и глобата от 77 млн. евро (ОБЗОР)

БЕХ вероятно ще обжалва решението на ЕК и глобата от 77 млн. евро (ОБЗОР)

20 Декември 2018 | 02:12 | Агенция "Фокус"
София. Дружествата „Български Енергиен Холдинг“ и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ вероятно ще обжалват решението на ЕК и наложената им глоба от 77 млн. евро. Комисията глоби дружествата заради блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Според ЕК БЕХ и дъщерните дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. Комисията констатира, че БЕХ е използвало господстващото положение на „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти. Веднага от енергийното министерство обявиха, че ще защитят националните интереси и интересите на българската енергетика. Министър Теменужка Петкова обяви, че е готова
да понесе политическа отговорност за глобата, ако някой го сметне за необходимо.
БЕХ и дъщерните му дружества обявиха, че не приемат заключенията на Комисията, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар. Дружествата продължават да считат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони. Наред с това, дружествата смятат, че размерът на глобата е очевидно несъразмерен.
Темата за наложената на БЕХ глоба беше водеща и в парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че твърдението на премиера Бойко Борисов, че е искана приватизацията на „Булгартрансгаз“, е било опровергано от ЕК. „Вчера попитахме ЕК вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България – или приватизирате, или ви глобяване. Отговорът дойде светкавично в рамките на деня“, заяви Нинова. „Бойко Борисов – ГЕРБ и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал“, коментира тя. Според нея втората лъжа на премиера е, че глобата няма да се плаща от гражданите. В отговор от ГЕРБ обявиха, че БСП спекулира, че българите ще плащат глобата на БЕХ. Председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев посочи: „Изобщо не е вярно, че българите ще платят, защото глоби, каквито и да са те, не са ценообразуващ елемент във формулата на КЕВР“. Той уточни, че парите за глобата ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия и от много други места, но не и през цената на тока и газа. „България няма намерение да променя структурата на Енергийния холдинг под чиято шапка влизат газовите дружества „Булгаргаз” и „Булгатрансгаз”“, заяви министър Теменужка Петкова. „В хода на преговорите с ЕК българската страна предложи десетки варианти за реорганизация на газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз““, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на правителственото заседание. Вицепремиерът подчерта, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял, е неприемливо. „Миналата година парламентът ни забрани да постигаме споразумение с ЕК. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял“, каза още Томислав Дончев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЕХ вероятно ще обжалва решението на ЕК и глобата от 77 млн. евро (ОБЗОР)

БЕХ вероятно ще обжалва решението на ЕК и глобата от 77 млн. евро (ОБЗОР)

19 Декември 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
София. „Български Енергиен Холдинг“ и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ вероятно ще обжалват решението на ЕК и наложената им глоба от 77 млн. евро. Комисията глоби дружествата заради блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Според ЕК БЕХ и дъщерните дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. Комисията констатира, че БЕХ е използвало господстващото положение на „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти. Веднага от енергийното министерство обявиха, че ще защитят националните интереси и интересите на българската енергетика. Министър Теменужка Петкова заяви, че е готова да понесе политическа отговорност за глобата, ако някой го сметне за необходимо.
БЕХ и дъщерните му дружества обявиха, че не приемат заключенията на Комисията, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар. Дружествата продължават да считат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони. Наред с това, дружествата смятат, че размерът на глобата е очевидно несъразмерен.
Темата за наложената на БЕХ глоба беше водеща и в парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че твърдението на премиера Бойко Борисов, че е искана приватизацията на „Булгартрансгаз“, е било опровергано от ЕК. „Вчера попитахме ЕК вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България – или приватизирате, или ви глобяваме. Отговорът дойде светкавично в рамките на деня“, заяви Нинова. „Бойко Борисов – ГЕРБ и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал“, коментира тя. Според нея втората лъжа на премиера е, че глобата няма да се плаща от гражданите. В отговор от ГЕРБ обявиха, че БСП спекулира, че българите ще плащат глобата на БЕХ. Председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев посочи: „Изобщо не е вярно, че българите ще платят, защото глоби, каквито и да са те, не са ценообразуващ елемент във формулата на КЕВР“. Той уточни, че парите за глобата ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия и от много други места, но не и през цената на тока и газа. „България няма намерение да променя структурата на Енергийния холдинг под чиято шапка влизат газовите дружества „Булгаргаз” и „Булгатрансгаз”“, заяви министър Теменужка Петкова. „В хода на преговорите с ЕК българската страна предложи десетки варианти за реорганизация на газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз““, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на правителственото заседание. Вицепремиерът подчерта, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял, е неприемливо. „Миналата година парламентът ни забрани да постигаме споразумение с ЕК. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял“, каза още Томислав Дончев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Въпросът  не е през колко тръби се доставя руски газ, а по тях да тече и друг газ, за да има възможност за конкурентно определяне на цените

Румен Христов, СДС: Въпросът не е през колко тръби се доставя руски газ, а по тях да тече и друг газ, за да има възможност за конкурентно определяне на цените

19 Декември 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът не е през колко тръби се доставя руски газ, а по тези тръби да тече и друг газ, за да има възможност за конкурентно определяне на цените и от друга страна, ако се случи нещо, например природно бедствие, да не зависим от един доставчик. Това каза лидерът на СДС Румен Христов в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по Нова телевизия. Той посочи, че е важно да има диверсификация на доставки, но според СДС обаче такива не се осигуряват с „Турски поток”. „Ние и сега получаваме 95% руски газ и ще продължим да получаваме пак руски газ“, коментира Румен Христов. Според него проектът за АЕЦ „Белене” няма да се състои. „Нямаме нужда от такъв проект, защото мощностите, с които разполагаме към настоящия момент не показват дефицит на електроенергия за България, пазарът ни не е толкова развит в региона. Освен това само 4-5 реактора се изграждат в рамките на ЕС”, заяви лидерът на СДС. По думите му според проучване дясната партия би събрала около 1% от гласовете на избирателите на предстоящите европейски избори. „Щом става дума за евроизборите ние ще търсим идейна коалиция в дясно от гледна точка на това, че искаме да изпратим поне двама депутати от десницата, от ЕНП”, каза още Румен Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: България трябва да отстои собствения си интерес- пряка доставка на газ за Европа

Румен Петков, АБВ: България трябва да отстои собствения си интерес- пряка доставка на газ за Европа

19 Декември 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да отстои собствения си интерес- пряка доставка на газ за Европа. Това е европейски интерес. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по Нова телевизия. „Засега диверсификацията се свежда от това да взимаме руска газ от Турция, което сами разбирате, че е обидно за държава като България – с такава история в гарантиране на газовата сигурност на Европа, да бъде опосредствана доставката“, коментира той. „Ние и в момента имаме добри условия. Просто трябва да си гарантираме националния интерес без да се съобразяваме с външния натиск”, заяви Румен Петков. Според него България се е забавила много с изграждането на АЕЦ „Белене”. „В това време и Турция, и Унгария, и Румъния направиха много сериозни крачки напред и в момента България има шанса да навакса със стратегически инвеститор и мисля, че не трябва да губим никакво време”, обясни лидерът на АБВ. Той обяви, че утре АБВ ще представи документ за политиката на доходите, политиката в икономиката и в селското стопанство и политиката в духовната сфера: „Ние искаме да кажем достатъчно ясно на българските граждани, че има възможни социални решения в рамките на тежката ситуация, в която се намираме“, каза още Румен Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЕХ вероятно ще обжалва решението на ЕК и размера на глобата

БЕХ вероятно ще обжалва решението на ЕК и размера на глобата

19 Декември 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
София. Дружествата „Български Енергиен Холдинг“ и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ внимателно ще разгледат Решението на ЕК и вероятно ще го обжалват, като ще оспорят както твърденията, така и размера на глобата. Това съобщиха от пресцентъра на „Български енергиен холдинг“ ЕАД. В случай на обжалване процедурните правила предвиждат или условно плащане на глобата, която подлежи на възстановяване в случай на успешно обжалване, или предоставяне на обезпечение. Дружествата „Български Енергиен Холдинг“ и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ изразяват съжаление, че Комисията е решила да пристъпи към приемане на Решението, както и налагане на глоба. Дружествата посочват, че трябва да се има предвид, че предполагаемото поведение касае период далеч в миналото, който е бил преходен за българския енергиен пазар след присъединяването на България към Европейския съюз. БЕХ и дъщерните му дружества не приемат заключенията на Комисията, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар. Дружествата продължават да считат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони. Също така предоставянето на достъп до румънския транзитен газопровод никога не е било под контрола нито на БЕХ, нито на някое от неговите дъщерни дружества. Наред с това, дружествата считат, че размерът на глобата е очевидно несъразмерен. Дружествата посочват, че през целия период на разследването българската страна е оказала пълно съдействие на Комисията и е положила всички усилия за приключване на Делото със споразумение („поемане на ангажименти“) по взаимно приемлив начин. „За съжаление Комисията отхвърли предложенията, които включваха значителни отстъпки от българска страна. Изразяваме съжаление от това развитие, предвид кооперативния подход на Комисията по отношение на други скорошни антитръстови дела, касаещи търговията с природен газ в Централна и Източна Европа“, заявяват дружествата. Отбелязват, че Комисията е отчела част от аргументите на българската страна по отношение на продължителността на предполагаемото нарушение, което според Решението е приключило в самото начало на 2015 г. Комисията също така е приела, че отделянето на дъщерно дружество от БЕХ като структурна принудителна мярка вече не е наложително. Такава мярка беше предвидена от Комисията в Изложението на възраженията до трите дружества през 2015г. Наложената глоба от EUR 77 068 000, макар и очевидно прекомерна, въпреки това e значително под допустимия максимален размер от EUR 316 800 000 (т.е 10% от оборота на БЕХ за 2014 г.). Подчертават, че в нито един момент от периода на твърдяното нарушение не са били засегнати интересите на българските потребители. Цените на природния газ в България са били регулирани от независим орган – Комисията за енергийно и водно регулиране – по правила, които защитават интересите на потребителите и обществото, и ограничават възможностите за ценообразуване от обществения доставчик Булгаргаз. Български Енергиен Холдинг и дъщерните му дружества полагат всички усилия за реализация на проекти, които водят до диверсификация на източниците за доставка на природен газ в България. Тези усилия се оценяват положително и се подкрепят от Комисията. Съвместните цели на дружествата и Комисията остават непроменени и реализацията им по никакъв начин няма да бъде засегната от Решението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Томислав Дончев: Предложихме десетки варианти за газовите дружества, но продажба на мажоритарен дял е неприемлива

Вицепремиерът Томислав Дончев: Предложихме десетки варианти за газовите дружества, но продажба на мажоритарен дял е неприемлива

19 Декември 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. В хода на преговорите с Европейската комисия българската страна предложи десетки варианти за реорганизация на газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното правителствено заседание във връзка с наложената от Брюксел глоба на Българския енергиен холдинг. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Вицепремиерът подчерта, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял, е неприемливо. „Миналата година Парламентът ни забрани да постигаме споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял“, каза още вицепремиерът Дончев. Той подчерта, че Комисията се е съобразила с аргументите срещу налагането на максималния размер на глобата, който може да достигне 320 млн. евро и тя е намалена до 77 млн. евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: България няма намерение да променя структурата на енергийния холдинг

Министър Теменужка Петкова: България няма намерение да променя структурата на енергийния холдинг

19 Декември 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. България няма намерение да променя структурата на Енергийния холдинг под чиято шапка влизат газовите дружества „Булгаргаз” и „Булгатрансгаз”. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, предаде бтв.
Според Европейската комисия тази структура създава предпоставки за държавен монопол и ограничаване достъпа на други компании до газовата инфраструктура. Това е причината на страната ни да бъде наложена санкция от 77 милиона евро. Според министъра на енергетиката обаче операторите отговарят изцяло на европейските правила.
„Това, което ЕК настояваше да се направи, е не защото е нарушено европейското законодателство със ситуирането на нашите два оператора, а защото Комисията смята, че е налице риск по отношение на достъпа на трети страни до тази инфраструктура, това са съмнения на Комисията”, уточни Петкова.
България прави опити 3 години и не успяхме да стигнем до споразумение, отбеляза тя.
По-рано днес беше обсъдена и финалната процедура, която ще отговори има ли интерес към преноса на природен газ от турската до сръбската граница на страната ни.
При положителен резултат „Булгарстрансгаз” ще започне изграждане на липсващата инфраструктура от Сърбия до Турция, която ще струва 2,8 милиарда лева. Маршрутът се припокрива с евентуалното трасе на „Турски поток” през България и е част от проекта за газов хъб „Балкан”.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: БСП спекулира, че българите ще плащат глобата на БЕХ - няма как 77 млн. евро да влизат в крайните цени

Делян Добрев, ГЕРБ: БСП спекулира, че българите ще плащат глобата на БЕХ - няма как 77 млн. евро да влизат в крайните цени

19 Декември 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. БСП спекулира, че българите ще плащат глобата на БЕХ - няма как 77 млн. евро да влизат в крайните цени. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Енергийна комисия Делян Добрев в декларация от името на група за глобата на БЕХ от страна на ЕК в размер на 77 млн. евро, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Народното събрание задължихме Министерски съвет да обжалва едно евентуално негативно решение на ЕК на налагането на глоба. Освен това спекулирате с това, че едва ли не, глобата като се плати от трите дружества, това ще излезе от джоба на българските данъкоплатци. Изобщо не е вярно, защото глоби, каквито и да са те, не са ценообразуващ елемент във формулата на КЕВР“, каза Добрев. По думите му, когато КЕВР определя цените, няма никакво значение дали някой е платил глоба или не и добави, че разсъждението от страна на БСП е елементарно. „Ако искате излезте от трибуната да ме репликирате, питате откъде ще дойдат парите – ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия и от много други места, но не и през цената на тока и газа и която и да е друга цена, която плащат потребителите“, допълни Добрев.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Много е важно да не се използват важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти

Делян Добрев, ГЕРБ: Много е важно да не се използват важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти

19 Декември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Много е важно да не се използват важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Енергийна комисия Делян Добрев в декларация от името на група за глобата на БЕХ от страна на ЕК в размер на 77 млн. евро, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е казус, който се развива в последните три-четири години. Нарушение, което ЕК твърди, че България е направила в периода 2007-2015 г. През тези години са управлявали всички правителства. Много е жалко да се използват такива важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти. В Народното събрание през последните две години сме правили редица изслушвания по тази тема и на открити, и на закрити заседания. Ако Г-жа Нинова като лидер на най-голямата след ГЕРБ парламентарна група в парламента имаше желание да се запознае с казуса, щеше да получи от своите колеги, че на закрити заседания не само следихме, но Народното събрание два пъти взема решение по този казус“, каза още Добрев и подчерта, че парламентът единодушно е отхвърлил варианта България да носи вина по това дело.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Да критикуваш ЕС е нормално, но да набеждаващ ЕК в нещо, което не е искала, за да си спасиш собствената кожа, е антиевропейско

Корнелия Нинова, БСП: Да критикуваш ЕС е нормално, но да набеждаващ ЕК в нещо, което не е искала, за да си спасиш собствената кожа, е антиевропейско

19 Декември 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Да критикуваш ЕС е нормално, но да набеждаващ ЕК в нещо, което не е искала, за да си спасиш собствената кожа, е антиевропейско. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Какви са изводите от тази ситуация. БЕХ е извършил незаконни действия. Еврокомисията е реагирала, българското правителство - не. В резултат на това, на България се налага глоба от близо 150 млн. лв. За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони на правителството си, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно от изявлението на европейския комисар такова условие не е имало. Резултатите от това положение за България и Бойко Борисов – ГЕРБ и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал. Понеже много често сме спорили за настоящето и бъдещето на Европа, много често сме се противопоставяли на това, че вие чертаете бъдещето на Европа, бих искала да ви кажа, че да критикуваш ЕС не е антиевропейско, а е нормално“, каза Нинова. „Но да набеждаваш ЕК в нещо, което не е искала от България, за да си спасиш собствената кожа – това е антиевропейско. Ще носите отговорност за това за този скандал, в който вкарвате България на терена на ЕС", обърна внимание лидерът на БСП.
„България ще трябва да плати тези 150 млн. лв. Ето тук дойде втората лъжа от г-н премиера, който каза, че няма да я плащат българските граждани, а БЕХ. Добре, но БЕХ откъде ще вземе тези пари – от кредити, които ще трябва да се връщат, или от собствени приходи. Тези приходи от какво са, уважаеми колеги?“, попита още Нинова. По думите ѝ правителството не е защитник на националния интерес, а хора некомпетентни да управляват енергетиката и страната. „Знаете ли, уважаеми управляващи, за колко пари е осъдена България по време на вашето управление и колко сме платили, платил е всеки българин. Тези глоби за нарушения, за незаконни действия на правителството ги плащаме всички. Ние поискахме официална справка от Министерство на финансите. Български граждани са осъдили представители на правителството за нарушаване на техните права за 15 563 961 лв.“, каза Нинова. По думите ѝ тези пари са платени и ще бъдат платени сега тези 150 млн. лв. „Кога уважаеми, г-н премиер, ще започнете да изпълнявате законите на България“, попита Нинова. Тя заяви, че БСП са задали въпрос колко искове е завел министър Горанов за вреди на държавата от страна на служители, а отговорът на Министерство на финансите е бил, че няма такива. По думите ѝ докато поне един не си плати от джоба своята некомпетентност, това ще продължава. "Рано или късно всеки такъв държавен служител ще носи такава отговорност", каза още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ЕК опроверга твърдението на премиера Борисов, че Европа е искала приватизация на „Булгартрансгаз“

Корнелия Нинова, БСП: ЕК опроверга твърдението на премиера Борисов, че Европа е искала приватизация на „Булгартрансгаз“

19 Декември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. ЕК опроверга твърдението на премиера Борисов, че Европа е искала приватизация на „Булгартрансгаз“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми български граждани, както вече знаете ЕК наложи глоба на БЕХ за 77 млн. евро приблизително 150 млн. лв. За ваша информация БЕХ е държавно дружество, неговото управление се осъществява от екип, излъчен, назначен от правителството. Наложената глоба е за злоупотреби с господстващо положение“, каза Нинова. „Реакциите не закъсняха. Премиерът Борисов, цитирам: „Нашето усещане за собствеността на газопреносната мрежа е, че ако не е собственост на българските граждани и българската държава, би било предателство“. И нашето усещане е такова г-н премиер, и затова БСП подкрепихме решение да не се приватизира „Бургартрансгаз“. По думите на премиера ЕК е изискала от него „Булгартрансгаз“ да бъде приватизирано“, каза още Нинова. „Вчера попитахме ЕК вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България – или приватизирате, или ви глобяване. Отговорът дойде светкавично в рамките на деня“, каза още Нинова и уточни, че еврокомисар от ЕК е опровергал твърдението на българския премиер.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР обсъжда транзита на газ от турската до сръбската граница

КЕВР обсъжда транзита на газ от турската до сръбската граница

19 Декември 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. В Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде обсъдена процедурата, която ще даде възможност на „Булгартрансгаз“ да сключи договори за пренос на природен газ от турската до сръбската граница, предаде БНТ.
Ако процедурата бъде одобрена, ще се премине и към изграждане на необходимата инфраструктура, която е част от концепцията за газовия хъб „Балкан“.
За целта ще е необходимо финансиране в размер на 2,8 млрд. лв. Предвижда се на входа от турска страна у нас да влизат дневно по 56 млн. куб. метра газ, а на изхода към Сърбия да излизат по 38 млн. куб. метра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Жалко ще е, ако заради отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев пострада националният интерес на България

Корнелия Нинова, БСП: Жалко ще е, ако заради отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев пострада националният интерес на България

18 Декември 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Жалко ще е, ако заради отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев пострада националният интерес на България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос каква е политическата оценка на отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев, Нинова заяви: „Нали не очаквате да коментирам личните отношения между Борисов и Сашо Дончев. Отношенията между бизнес и правителство първо са си тяхна работа, второ такива отношения намирисват на нещо друго. Какви са отношенията между Борисов и Сашо Данчев не е наша работа. Кой на кого, какво е правил през годините“, коментира Нинова. По думите ѝ обаче жалкото ще е, ако заради такива отношения пострада националния интерес на България и се стигне до глоба от страна на ЕК. „Тези 77 млн. евро ще ги плаща целият български народ“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Призовавам Борисов както не е искал да се приватизира „Булгартрансгаз“, така да спре и концесията на летище „София“

Корнелия Нинова, БСП: Призовавам Борисов както не е искал да се приватизира „Булгартрансгаз“, така да спре и концесията на летище „София“

18 Декември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам Борисов както не е искал да се приватизира „Булгартрансгаз“, така да спре и концесията на летище „София“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашата позиция е ясна – ние сме против приватизацията на стратегически за страната обекти, включително и този“, каза още Нинова. „Отправям към Борисов призиви, така както е решил да не се приватизира „Булгартрансгаз“, го призоваваме да последва нашата програма или нашите предложения всички стратегически за националната сигурност обекти да бъдат забранени за приватизации, включително за концесии. Щом така е загрижен, да спре веднага концесията на летище „София“, каза Нинова. Тя призова управляващите да помислят върху предложенията на БСП да не се дават на концесия плажовете, жп инфраструктурата. Лидерът на БСП заяви, че техен евродепутат ще зададе въпроса на еврокомисаря по енергетика дали ЕК е поставяла на българското правителство условие за приватизация на „Булгартрансгаз“. "От ЕК ние такова нещо не сме чували официално и публично да я заявено. Първо искаме да изясним това. Искала ли е Европа от нас да си приватизираме мрежата“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: След глобата на БЕХ очаквам напрежение в обществото и една още по-студена, по-гладна и по-тъжна зима

Любомира Ганчева, АБВ: След глобата на БЕХ очаквам напрежение в обществото и една още по-студена, по-гладна и по-тъжна зима

18 Декември 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. След глобата на БЕХ очаквам напрежение в обществото и една още по-студена, по-гладна и по-тъжна зима. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод глобата на БЕХ в размер на 77 млн. евро, наложена от ЕК. Заместник-председателят на АБВ прогнозира напрежение в обществото като цяло, а не само в сектор „Енергетика“. „Виждаме протестите, не само цяла Европа са обхванали, идват в България. Отново се връщам на темата с хората с увреждания. Виждаме, че те защитавайки стремежа си да получат малко повече пари, колкото тази глоба, излязоха на протест. Ако започваме да гледаме по сектори навсякъде, където има проблеми, очаквам една много тежка и студена зима. За съжаление, много по-студена, отколкото очаквахме и много по-недостижима, откъм отопление“, коментира Ганчева. Тя посочи, че наскоро ѝ е попаднало изследване, че всеки втори възрастен човек в България е недохранван и живее на студено.
„Със сигурност всички ние ще бъдем ощетени, защото глобата трябва да бъде платена в рамките на 3 месеца. Дори и да има някакво обжалване, дори да има следващи протести, в рамките на 3 месеца ще платим 77 млн. евро. На практика вноската ни в ЕК ще се увеличи с 20%, защото към момента е към 400 млн. лв. Всичките тези пари, се разпределят от всички нас, вместо да отидат за важни цели. Има толкова много дупки за запълване в бюджета. Те ще отидат просто не само защото системно някой не си върши работата, а защото отказва да признае и да понесе вината“, коментира Ганчева.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: По-страшното от размера на милионите,  които България трябва да плати за глобата на БЕХ,  е никой да не понесе отговорност

Любомира Ганчева, АБВ: По-страшното от размера на милионите, които България трябва да плати за глобата на БЕХ, е никой да не понесе отговорност

18 Декември 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. По-страшното от размера на милионите, които България трябва да плати за глобата на БЕХ, е никой да се понесе отговорност. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод глобата на БЕХ в размер на 77 млн. евро, наложена от ЕК. Зам.-председателят на АБВ обърна внимание, че тази глоба е можело да не бъде наложена, ако българската държава е съдействала по решаването на казуса. „Искам да припомня, че точно миналата година по същото време на закрито заседание на правителството по доклад на министър Теменужка Петкова е прието решение, с което да се търси вариант за признаване на вината и изчистване на последиците от нея. Буквално седмица по-късно на закрито заседание на Народното събрание и то по предложение на депутатите от БСП – така наречената опозиция, се взема решение България да не признае вината и кабинетът да се задължи да обжалва решението. Не само се бламира министър Петкова, а се приема една изцяло погрешна стратегия. Ако говорим за вина, на първо място трябва да се търси в така наречената опозиция, която в единодушие с управляващите приемат грешното решение, в резултат на което сега има наложени глоби в размер на 150 млн. лв.“, коментира Ганчева.
Според нея вина трябва да се търси в пълната немощ и неразбиране на енергетиката от страна на управляващите десетилетия наред. „Неслучайно казвам десетилетия, защото България винаги е била енергиен лидер на Балканите и в Европа. В момента сме доведени в ситуация, в която можем да си купуваме руска газ през Турция. Ситуация, в която цените на електроенергията постоянно растат, ситуация, в която ни налага глоба. С тази глоба ЕК ни казва: „При вас нямате конкурентен пазар, при вас всичко е едно задкулисие“. А в същото време предстои на 21 декември да се обяви един огромен проект за 2,4 млрд. лв. за строителство на газопровода в Провадия и Зайчар“, коментира Ганчева. По думите ѝ това показва немощта на управляващите в сектор „Енергетика“.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов:  Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума, която можехме да договорим

Премиерът Бойко Борисов: Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума, която можехме да договорим

18 Декември 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Виена. Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума, която можехме да договорим.Това каза пред журналисти във Виена премиерът Бойко Борисов във връзка с това, че ЕК ще глоби БЕХ със 77 млн. евро, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Запитан как ще реагира страната ни на глобата, той отговори: „Страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим в европейските комисии. Спомняте си, когато ЕК ни препоръча в лицето на своя комисар да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето правителство да беше вкарало решение и днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите. В тези конкурси за приватизация да дойдат най-големите руски, турски, какви ли не компании. Заглавията какви щяха да бъдат? „Борисов дава тръбите на България“. Тогава ние влязохме в парламента, поискахме да ни разрешат да преговаряме с Комисията. 100%, не знам за друго такова пълно мнозинство дали е имало в парламента, да кажат: „Не, не се продават се тръбите, преговаряйте“. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около сто пъти, свалихме ги на 150, на 140 млн. Сега последно на 77 млн.“.
„Без да обвързвам тази тема, говорихме с Жан-Клод Юнкер и с комисар Аврамопулос, че вече имаме нужда от 80 млн. евро за граници. Не ги обвързвам тези теми, но паралелно с това движим да получим нови 80 млн. евро за опазването на външната граница на ЕС. Ние веднъж получихме 150 млн., искаме още малко, защото искаме още по-добре да се справяме през следващата година“, обяви Борисов.
„Тези, които се съмняват в нашите решения - много тежки преговори бяха и мисля, че това беше минималната сума, която можахме да договорим. Всички останало означаваше приватизация на газопреносната ни система и само си помислете какво бихте говорили, ако бяхме взели обратното решение – не да платим 77 млн. евро, а да приватизираме и да дадем възможност на големи, чужди компании да влязат и да ни вземат собствеността на държавата върху газопреносната система. Толкова за този въпрос и да не плашат хората, че те плащат тази цена, ще си ги платят трите търговски дружества от печалбата“, обясни премиерът. Той уточни, че в случая е нямало друг вариант. „Това са европейските правила, навсякъде са приватизирани, в България не са. Само че нашето усещане за собствеността на газопреносната система да не е собственост на българските граждани и българската държава би било предателство“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК наложи глоба на БЕХ за 77 млн. евро (ОБЗОР)

ЕК наложи глоба на БЕХ за 77 млн. евро (ОБЗОР)

18 Декември 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.
В решението се констатира, че групата БЕХ има господстващо положение както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България. Друго заключение гласи, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е използвало господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.
Премахването на пречките пред навлизането на конкуренти ще позволи на българския пазар на газ на едро да функционира по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще осигури на българските потребители по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ. Това ще бъде допълнително улеснено от неотдавнашното откриване на междусистемната връзка за транспортиране на газ между България и Гърция, за която Комисията одобри на 8 ноември 2018 г. публична помощ, както и от проекта за енергийно сътрудничество между България, Румъния, Унгария и Австрия (БРУА), който ще даде възможност на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки.
Веднага след решението на ЕК в Министерство на енергетиката се състоя извънреден брифинг.
Министърът на енергетика Теменужка Петкова заяви, че решенията на страната ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси и имуществените и финансови интереси на държавната енергетика. Тя подчерта, че е готова да понесе политическа отговорност за глобата, ако някой го сметне за необходимо. „Очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК. От тази дата ще имаме срок в рамките, на който ще се запознаем с аргументите и ще решим какви стъпки ще предприемем оттук нататък. Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца“, заяви Петкова и поясни, че юристите ще обсъдят бъдещите стъпки и евентуално обжалване след като се запознаят с аргументите на ЕК.
Министър Петкова обясни, че в рамките на делото срещу България, българската страна се е опитвала да сключи споразумение, но до такова не се е стигнало. Министърът посочи, че основната причина е била свързана със становището на ЕК „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор. Петкова обясни, че това за България е червена линия, която не може да прекрачи. По думите ѝ това е инфраструктура, свързана с националната сигурност и е стратегическа за страната. „Ние компромиси с нашата национална сигурност не можем да правим“, допълни още министърът и подчерта, че приватизацията на българския газов оператор е неприемлив вариант. По отношение на плащането на глобата, министърът заяви, че ще се направи всичко възможно, за да бъдем коректни по отношение на наложената глоба.
Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов добави, че дружеството има възможността да извърши необходимите плащания по глобата на ЕК в срок. „По отношение на твърдението, че българските потребители потенциално са претърпели вреди, не се съгласяваме, защото през цялото време българският потребител не е понесъл никакви негативи от твърдяната от комисията за злоупотреба с доминантно положение на дружествата от БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Вие знаете, че секторът е силно регулиран. По отношение на цените, на които „Булгаргаз“ продава, те стават след одобрение на КЕВР. Касае се за предполагаемо нарушение, което е извършвано за периода 2010-2015 г. и по-конкретно от това, което успяхме да се запознаем за самото решение, е за периода от юли 2010 до януари 2015 г. Много често „Булгаргаз“ е предлагал услугата и доставката на природен газ на цени под неговата себестойност. В случай, когато имаме частен търговец, знаете, че такава функция няма как да му бъде възложена. Още по-малко той нарочно да бъде накаран да търпи вреди от това, че трябва да бъде осигурена поносима услуга за населението. В контекста на това смеем да твърдим, че негативи за българския потребител няма“, допълни Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК наложи глоба на БЕХ за 77 млн. евро (ОБЗОР)

ЕК наложи глоба на БЕХ за 77 млн. евро (ОБЗОР)

17 Декември 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.
В решението се констатира, че групата БЕХ има господстващо положение както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България. Друго заключение гласи, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е използвало господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.
Премахването на пречките пред навлизането на конкуренти ще позволи на българския пазар на газ на едро да функционира по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще осигури на българските потребители по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ. Това ще бъде допълнително улеснено от неотдавнашното откриване на междусистемната връзка за транспортиране на газ между България и Гърция, за която Комисията одобри на 8 ноември 2018 г. публична помощ, както и от проекта за енергийно сътрудничество между България, Румъния, Унгария и Австрия (БРУА), който ще даде възможност на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки.
Веднага след решението на ЕК в Министерство на енергетиката се състоя извънреден брифинг.
Министърът на енергетика Теменужка Петкова заяви, че решенията на страната ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси и имуществените и финансови интереси на държавната енергетика. Тя подчерта, че е готова да понесе политическа отговорност за глобата, ако някой го сметне за необходимо. „Очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК. От тази дата ще имаме срок в рамките, на който ще се запознаем с аргументите и ще решим какви стъпки ще предприемем оттук нататък. Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца“, заяви Петкова и поясни, че юристите ще обсъдят бъдещите стъпки и евентуално обжалване след като се запознаят с аргументите на ЕК.
Министър Петкова обясни, че в рамките на делото срещу България, българската страна се е опитвала да сключи споразумение, но до такова не се е стигнало. Министърът посочи, че основната причина е била свързана със становището на ЕК „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор. Петкова обясни, че това за България е червена линия, която не може да прекрачи. По думите ѝ това е инфраструктура, свързана с националната сигурност и е стратегическа за страната. „Ние компромиси с нашата национална сигурност не можем да правим“, допълни още министърът и подчерта, че приватизацията на българския газов оператор е неприемлив вариант. По отношение на плащането на глобата, министърът заяви, че ще се направи всичко възможно, за да бъдем коректни по отношение на наложената глоба.
Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов добави, че дружеството има възможността да извърши необходимите плащания по глобата на ЕК в срок. „По отношение на твърдението, че българските потребители потенциално са претърпели вреди, не се съгласяваме, защото през цялото време българският потребител не е понесъл никакви негативи от твърдяната от комисията за злоупотреба с доминантно положение на дружествата от БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Вие знаете, че секторът е силно регулиран. По отношение на цените, на които „Булгаргаз“ продава, те стават след одобрение на КЕВР. Касае се за предполагаемо нарушение, което е извършвано за периода 2010-2015 г. и по-конкретно от това, което успяхме да се запознаем за самото решение, е за периода от юли 2010 до януари 2015 г. Много често „Булгаргаз“ е предлагал услугата и доставката на природен газ на цени под неговата себестойност. В случай, когато имаме частен търговец, знаете, че такава функция няма как да му бъде възложена. Още по-малко той нарочно да бъде накаран да търпи вреди от това, че трябва да бъде осигурена поносима услуга за населението. В контекста на това смеем да твърдим, че негативи за българския потребител няма“, допълни Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Стремим се да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа

Министър Теменужка Петкова: Стремим се да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа

17 Декември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
София. Стремим се да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на извънреден брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България е доказала своята лоялност по отношение на ЕС и по отношение на спазване на европейски правила и европейски регламенти. Това, което правим по повод концепцията за газоразпределителен център на територията на България, е една концепция, която с ЕК разработихме заедно с ГД „Енергетика“ и това към което се стремим е при стриктно спазване на европейските правила и процедури, да можем да гарантираме енергийната сигурност на страната, на целия регион, да можем да либерализираме пазара на природен газ и да можем да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа“, каза още министър Петкова.
Във връзка с глобата, наложена на БЕХ от ЕК и в отговор на въпрос дали има правна възможност индустриалецът Сашо Дончев да бъде възмезден за това, което е причинил на държавата като разход, Петкова коментира: „Това, което мога да кажа е, че България е правова държава. Всеки в една правова държава има право да реши какво да предприеме във връзка с действията на една или друга институция. Ако се чувства увреден, може да предприеме съответните действия“, каза Петкова и обясни, че Министерството като институция ще предприеме действия в защита на националните интереси.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петьо Иванов, БЕХ: Няма негативи за българския потребител заради наложената ни от ЕК глоба

Петьо Иванов, БЕХ: Няма негативи за българския потребител заради наложената ни от ЕК глоба

17 Декември 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Негативи за българския потребител няма. Това каза Петьо Иванов, изпълнителен директор на БЕХ по време на извънреден брифинг във връзка с наложената глоба на групата БЕХ от страна на ЕК в размер на 77 млн. евро, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на твърдението, че българските потребители потенциално са претърпели вреди, не се съгласяваме, защото през цялото време българския потребител не е понесъл никакви негативи от твърдяната от комисията злоупотреба с доминатно положение на дружествата от БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Вие знаете, че секторът е силно регулиран и по отношение на цените, които „Булгаргаз“ продава стават след одобрение на КЕВР. Касае се за предполагаемо нарушение, което е извършвано за периода 2010-2015 г. и по-конкретно от това, което успяхме да се запознаем за самото решение, е за периода от юли 2010 до януари 2015 г. Много често „Булгаргаз“ е предлагал услугата и доставката на природен газ на цени под неговата себестойност. В случай, когато имаме частен търговец, знаете, че такава функция няма как да му бъде възложена. Още по-малко той нарочно да бъде накаран да търпи вреди от това, че трябва да бъде осигурена поносима услуга за населението. В контекста на това смеем да твърдим, че негативи за българския потребител няма“, допълни Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петьо Иванов, БЕХ: Имаме възможността да извършим необходимите плащания по глобата на ЕК в срок

Петьо Иванов, БЕХ: Имаме възможността да извършим необходимите плащания по глобата на ЕК в срок

17 Декември 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
София. Имаме възможността да извършим необходимите плащания по глобата на ЕК в срок. Това каза Петьо Иванов, изпълнителен директор на БЕХ по време на извънреден брифинг във връзка с наложената глоба на групата БЕХ от страна на ЕК в размер на 77 млн. евро, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЕК съществено е смалила периода, в който тя счита, че има извършено нарушение. Първоначално предлаганият вариант беше около 8 години и половина, сега сме за 4 години и половина“, каза още Иванов. По отношение на необходимите средства за глобата, Иванов заяви, че БЕХ е емитент по две текущи облигации. „Имайте предвид, че когато сме си подготвяли конспекта за публикациите от 2018 г. този риск е бил калкулиран. Бил е споделен на рейтинговите агенции и е оценен от съответните облигационери, които са записали участие в нашата емисия“, допълни още Иванов. Той обясни, че наложената санкция е по-малка от тази, която са разчели чисто финансово като бюджет. На въпрос каква е сумата, загубена от БЕХ в КТБ, той допълни, че тя е около 140 млн. лв.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Готова съм, ако някой смята, че трябва да понеса политическа отговорност за глобата за БЕХ

Министър Теменужка Петкова: Готова съм, ако някой смята, че трябва да понеса политическа отговорност за глобата за БЕХ

17 Декември 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
София. Готова съм, ако някой смята, че трябва да понеса политическа отговорност за глобата за БЕХ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на извънреден брифинг във връзка с наложената глоба на групата БЕХ от страна на ЕК в размер на 77 млн. евро, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитана дали някой ще понесе политическа отговорност за глобата, министър Петкова отговори: „Единственото политическо лице на тази трибуна съм аз. Ако някой смята, че има такава политическа отговорност, която трябва да понеса, съм готова“, каза Петкова.
На въпрос дали страната ни ще обжалва, министърът обясни, че първо ще трябва да получим официално решението на ЕК. „Нека се запознаем с него. В него ще намерим мотивите на ЕК. Съответно с нашите правни консултанти ще вземем такова решение“, каза още Петкова. На въпрос дали БЕХ може да изплати тази глоба, тя отговори: „Тук трябва да е ясно, че това, което предвиждат съответно правилата по отношение на плащането на тази глоба, тя да бъде разпределена между съответните дружества. Знаете, че БЕХ е финансов холдинг“. Тя допълни, че ще се направи всичко възможно, за да бъдем коректни по отношение на наложената глоба.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Решенията ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси

Министър Теменужка Петкова: Решенията ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси

17 Декември 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. Решенията ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси и имуществените и финансови интереси на държавната енергетика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на извънреден брифинг във връзка с наложената глоба на групата БЕХ от страна на ЕК в размер на 77 млн. евро, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което предвижда процедурата оттук нататък - очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК. От тази дата ще имам е срок в рамките, на който ще се запознаем с аргументите и ще решим какви стъпки ще предприемем оттук нататък. Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца“, заяви Петкова. „Това е дело, което води своето начало назад във времето. Може би последните 8-9 години. Това е едно дело, което продължи доста дълго време. Ние от 2015 г. водим активни преговори с ЕК“, каза тя. По думите ѝ активните разговори в тази посока са, както на експертно и политическо ниво. „Ние смятахме, че са налице всички основания за това да можем да постигнем споразумение с ЕК. За съжаление, такова споразумение не можахме да постигнем“, допълни министър Петкова. По думите ѝ аргументите не са били възприети. „Основната причина бе свързана с желанието на ЕК и нейното становище, че да бъде постигнато такова споразумение, трябва да е налице българският оператор „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор“, допълни още министърът. Петкова обясни, че това за България е червена линия, която не може да прекрачи. По думите ѝ това е инфраструктура, свързана с националната сигурност и е стратегическа за страната. „Ние компромиси с нашата национална сигурност не можем да правим“, допълни още министърът и подчерта, че приватизацията на българския газов оператор е неприемлив вариант.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на АБВ Румен Петков: България веднага трябва се изтегли от участие в изграждането на частния терминал за втечнен газ край Александруполис

Председателят на АБВ Румен Петков: България веднага трябва се изтегли от участие в изграждането на частния терминал за втечнен газ край Александруполис

17 Декември 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. При проведеното преди седмица гласуване в ЕП по т.79, относно сътрудничеството в областта на енергетиката, стана ясно, че българските евродепутати се отказват от стратегическата роля на България за опазване на енергийната сигурност на Европа. С тази резолюция държавата ни, която е от ключово значение за енергийната стабилност на региона, е заменена с Украйна. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. „Предателите от българска страна сме ги посочили поименно. Евродепутатите ни от либералите - всички гласували със „за“. Групата на ГЕРБ плюс Светослав Малинов – всички гласували „за“. Много интересно е безгръбначното гласуване на нашите депутати от БСП – ПЕС. Двама са се въздържали, а титаните на българския патриотизъм Станишев и Пирински са блеснали с отсъствието си от залата по време на вота“, посочи Петков. Според него това гласуване е насочено срещу „Северен поток“, което ще постави страната ни в невъзможност да получи подкрепа за осъществяването на проект за пряка доставка на газ от Русия.
Петков алармира и за променената за пореден път от парламента Енергийна стратегия на България, с което се предвижда 20-процентово участие на страната ни в изграждането на терминал за втечнен природен газ до Александруполис. Той посочи, че съоръжението е частно и лишено от всякаква перспектива, особено предвид ограничените му възможности и обвързващите клаузи на договора. По думите му Гърция разполага с друг огромен държавен терминал, предлагащ изключително добри условия. „По същество в момента българската държава тръгва да финансира "Капелузос груп" и това трябва да спре веднага. В случая парите на всички български данъкоплатци няма да отидат за енергийна сигурност, а за финансирането на едно частно съоръжение в Гърция. Това е обличане на корупционни практики в парламентарни решения“, посочи той и допълни, че по този начин, в разрез с всички пазарни и икономически принципи НС задължава правителството и „Булгартрансгаз“ да участва в губещото начинание.
В заключение председателят на АБВ посочи, че хората в България и Европа се чувстват несигурни, което е една от причините за сериозните протести. „Тази несигурност идва от системните конфликти, които се инициират от САЩ. Търговска им война с Китай. Техен военен кораб в Черно море. Мачкане на ООН, включително и чрез обявяването, че Съединените щати няма да участват в екологичните споразумения, които бяха гласувани от 200 държави. Системна агресия спрямо Русия и то без никакви аргументи. Като се започне от случая „Скрипал“, където няма грам доказателства. Още повече, че това се случва на фона на бруталното убийство на журналиста Хашоги, където е ясно кой е отговорен, но въпреки това президента Тръмп заявява, че това не е повод да се накърняват търговските взаимоотношения с извършителите. Стигаме и до най-бруталния за нас българите случай на американска намеса за последните няколко месеца. Косово обявява намерение да сформира своя армия, което е в противоречие с всички предварително договорености за признаването му, включително и от България. Въпреки това Съединените щати немедлено подкрепят Косово с ясното съзнание, че това може да предизвика война на Балканския полуостров. Преди време американците тръгнаха и с Арабската пролет и ни доставиха 10 милиона емигранти“, заяви Румен Петков. Той заяви, че абсолютно недопустима е и намесата на САЩ в православието и по-конкретно подкрепата им за създаването на Автокефална църква на Украйна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК наложи глоба от 77 млн. евро на групата БЕХ

ЕК наложи глоба от 77 млн. евро на групата БЕХ

17 Декември 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Това съобщават от Представителството на ЕК в България.
В решението, взето днес, се констатира, че групата БЕХ има господстващо положение както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България. Друго заключение гласи, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е използвало господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.
Премахването на пречките пред навлизането на конкуренти ще позволи на българския пазар на газ на едро да функционира по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще осигури на българските потребители по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ. Това ще бъде допълнително улеснено от неотдавнашното откриване на междусистемната връзка за транспортиране на газ между България и Гърция, за която Комисията одобри на 8 ноември 2018 г. публична помощ, както и от проекта за енергийно сътрудничество между България, Румъния, Унгария и Австрия (БРУА), който ще даде възможност на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Заячка, АБВ: След  като „Северен поток“ може да е икономика за държавите, които го строят, тогава защо се казва, че „Южен поток“  е зависимост за България

Пламена Заячка, АБВ: След като „Северен поток“ може да е икономика за държавите, които го строят, тогава защо се казва, че „Южен поток“ е зависимост за България

17 Декември 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. След като „Северен поток“ може да е икономика за държавите, които го строят, тогава защо се казва, че „Южен поток“ е зависимост за България. Това каза Пламена Заячка, председател на АБВ-Младежи, по време на пресконференция на партията, предаде репортер от Агенция „Фокус“. „В момента наблюдаваме и други случаи - Унгария строи ядрени реактори и за нея са икономика, а за нас са зависимост. В последния случай е "Турски поток" - Ципрас замина за Москва, за да си защитава интересите по отношение на икономиката. За нас отново е зависимост, както показва посещението заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който дойде тук в петък, за да говори за диверсификация на енергийната политика на България“, заяви тя, като поздрави премиера и президента, защото са се вслушали в предложенията на АБВ и са защитили институционално тяхната позиция. „Ние сме за диверсификация, но на базата на коректно начало, отворени процедури, прозрачност и конкурентост“, коментира Заячка.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Миналата седмица в ЕП българските евродепутати се отказаха от стратегическата роля на България за енергийната сигурност на Европа

Румен Петков, АБВ: Миналата седмица в ЕП българските евродепутати се отказаха от стратегическата роля на България за енергийната сигурност на Европа

17 Декември 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. По време на гласуването миналата седмица в Европейския парламент - т.79 относно сътрудничеството в областта на енергетиката, българските евродепутати се отказаха от стратегическата роля на България за гарантиране на енергийната сигурност на Европа. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„България, която е най-големият износител на енергетика в района и която по същество гарантира енергийната сигурност на района, е подменена с Украйна. Отново се подчертава решаващата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа. А решаващата роля е на България“, заяви Петков и посочи, че това гласуване е еманация на национално предателство.
„Предателите са евродепутатите от Групата на Либералите – всички са „За“, както и групата на ЕНП, на ГЕРБ и Светослав Малинов - всички „За“. Много интересно е и безгръбначното гласуване на ПЕС – Момчил Неков и Петър Курумбашев са гласували с „въздържал се“. А титаните на българския патриотизъм – Пирински и Станишев, са блеснали с отсъствието си от залата. Това да те няма, когато трябва да защитиш интереса за развитие на собствената си родина, е предателство, което българският народ трябва да знае. По същество това гласуване е насочено против „Северен поток“. И ние от АБВ питаме тези евродепутати – как ще отидат утре да се борят да защитят пряката доставка на Русия за Европа на газ през България“, коментира Петков. „Това са хора, които са взели съзнателно политическо решение против интереса за гарантиране на енергийната сигурност на България“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Настояваме България да преустанови действията си за дялово участие в терминала край Александруполис

Румен Петков, АБВ: Настояваме България да преустанови действията си за дялово участие в терминала край Александруполис

17 Декември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме България да преустанови действията си за дялово участие в терминала край Александруполис. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В парламента миналата седмица се взе престъпно решение за дялово участие на България с 20% в терминала Александруполис. България се включва да подкрепи частна инициатива, в което няма лошо, но в същото време Гърция е изградила огромен терминал, който да може да приема всички танкери. А гръцкият системен оператор е свалил цените на възможно най-добрите условия за ползващите терминала – там ние нямаме участие, както не трябва да имаме участие и в Александруполис, заяви още Петков. „По същество България тръгва да финансира "Капелузос груп" и това трябва да спре веднага. Трябва да е ясно, че нашите пари ще отидат за "Капелузос груп" а не за българската сигурност. И ако ние не си даваме сметка, че пилеем едни пари, които в последствие ще оскъпят газта на българските граждани, не виждам какво друго можем да направим. Още повече че България има печален опит със същата компания. Не може НС да реши „Булгарстрансгаз“ до края на 2018 г. да предприеме необходимите действия за участие в този терминал. На това трябва да се сложи край и ние от АБВ настояваме да се преустановят тези действия. Апелът ни е към парламента да се спрат тези безумно действия“, каза още Петков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: Държавата се е оттеглила от ключови сектори и на нейно място идват национални предатели и некомпетентни хора

Любомира Ганчева, АБВ: Държавата се е оттеглила от ключови сектори и на нейно място идват национални предатели и некомпетентни хора

17 Декември 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Държавата се е оттеглила от ключови сектори и на нейно място идват национални предатели и некомпетентни хора. Това каза зам-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Отмина една година, в която се случиха някои позитивни неща – премиерът Борисов отчете краят на европредседателството, по време на което България реализира нужното и възможното. Над 100 медала успяха да завоюват българските ученици“, заяви Ганчева. „За съжаление, обаче повечето неща, на които станахме свидетели през 2018 г., са негативни. България е в ситуация на пълна демографска катастрофа, топим се средно с по 5 души на час. Прогнозата е, че до 2030 г. 60% от българското население ще живее в 6 големи града. Днес нашата икономика има структура на държави от третия свят. България е на първо място по бедност в ЕС, у нас 2,7 млн. души са под линията на бедността според данни на Евростат. Един на всеки двама пенсионери е системно недохранван“, каза още тя и посочи, че България е страната с работещите бедни, където повече от половината работещи получават чисто до 450 лв. заплащане.
„По отношение на енергетиката има вмешателство на чужда държава, благодарение на която бяха спрени ключови проекти като АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“, а „Марица-изток“ е поставена в неконкурентноспособно отношение. В последните 10 години България се намира в пълен застой. Българското село също беше убито и продължава да бъде убивано от българските институции – например случая с БАБХ в Странджанския край“, заяви Ганчева и посочи, че държавата се е оттеглила от ключови сектори и на нейно място идват национални предатели и некомпетентни хора. „Това безхаберие трябва да приключи, ако изобщо искаме да имаме държава. Трябва да се говори за признаци като родолюбие и солидарност. Нужна ни е нова икономика, която да гарантира по-добро заплащане. Ние от АБВ продължаваме да се борим за структороопределящи проекти – възобновяване на проекта за АЕЦ Белене и битката за пряка доставка на руски газ в България“, заяви Ганчева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Искаме да направим газовия хъб „Балкан“, така че да не последва съдбата на „Южен поток“

Премиерът Бойко Борисов: Искаме да направим газовия хъб „Балкан“, така че да не последва съдбата на „Южен поток“

14 Декември 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да го направим така, че да не последва съдбата на „Южен поток“ и за това повече от две години работихме върху газовия хъб „Балкан“. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ. Попитан Русия ще пусне ли „Турски поток“ през България, а Европа ще одобри ли това, премиерът коментира: „Това са теми, които изискват много политическа воля и национален консенсус. За съжаление, по такива теми не се говори“. „Идвайки в България Жан-Клод Юнкер извади картата и каза: „Европа стои зад газов хъб „Балкан“. Защо - за да може там да се прави и търговия на газ“, припомни Борисов. "Досега водихме преговори с руската страна няколко млрд. кубически метра газ да бъдат търгувани на този хъб“, обяви той. „Когато задавате въпроса искате ли да минава през България, веднага трябва да си отговорим на следващия въпрос - всеки би казал искам. Веднага трябва да кажем, че около 3 млрд. струва построяването на новата тръба, която до води до Сърбия, оттам Унгария и Австрия“, поясни Бойко Борисов. „Ние трябва да предвидим бюджет. Да седнем с т. нар. политическа класа, с опозицията, ако щете с президента, ако има желание, и да кажем как да бъде финансиран“, каза той. „Първият вариант е да го финансираме със собствени средства. Ако утре обаче санкциите срещу Русия станат такива, че в един момент се получава ефект, че се озовем с 3 млрд. под земята, както имаме 3 млрд. във вид на реактори?“, попита министър-председателят. „Видяхте колегата Алексис Ципрас отиде да се моли да мине през Гърция. Ние имаме ясно изказано, и от Русия и от Турция, желание да продължи през България. Подкрепено с писма и публични изказвания на президента на Сърбия, премиера на Унгария, канцлера на Австрия“, заяви Бойко Борисов. „Понеже сме първи сега трябва да намерим техническото решение. Ето тема, по която съм готов да чуя всяко мнение и да се съобразя. Само че това не се говори, нали?“, коментира той. „Излиза някой и казва да дойде руска тръба. Да приемем, че е дошла - как ще я разпределяме, как ще я транзитираме. Думата 100% транзит е забранена, в кавички, тогава ЕК веднага ще ни наложи санкции“, посочи премиерът. В газовия хъб трябва да се проведе търговията. Има много деликатни моменти“, уточни той.
Попитан как реагира, когато става въпрос за зависимости при негови хора, като апартаменти и други, Бойко Борисов каза: „В зависимост от ситуацията. Има случаи, когато не се нуждаят от коментар. Освобождавам мигновено, така както освободих депутат само защото се държеше ехидно с журналистите. А има и хора, които се нуждаят от защита, в зависимост от ситуацията“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за газов хъб „Балкан“ (ОБЗОР)

На 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за газов хъб „Балкан“ (ОБЗОР)

14 Декември 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. На 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за изграждане на инфраструктурата за газов хъб „Балкан“. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в парламента. Според актуализираната Енергийна стратегия „Булгартрансгаз“ ще възложи обществена поръчка за реализация на липсващата инфраструктура за реализацията на газоразпределителен център в България, в частност от турско-българска граница до българо-сръбска граница. До момента е подготвена проектна процедура за избор на изпълнител за доставка на материали, проектиране, реализация и въвеждане в експлоатация на газовата инфраструктура. Следващата седмица процедурата ще бъде предоставена в Агенцията за обществени поръчки за проверка за законосъобразност. Министър Теменужка Петкова уточни, че договорът с изпълнителя ще бъде под условия, тъй като не е осигурен пълният размер на финансирането и не са ясни резултатите от третата фаза на пазарния тест. В момента „Булгартрансгаз“ е в процедурата за третата фаза на пазарния тест. След открито заседание на 19 декември КЕВР трябва да излезе с решение. Тогава „Булгартрансгаз“ ще може да стартира третата фаза от 21 декември до 31 януари 2019 година. В случай, че третата фаза на пазарния тест е успешна ще се пристъпи към преструктуриране на договора между „Булгартрансгаз“ и „Газпром Ескпорт“. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов декларира, че компанията ще положи максимални усилия в рамките на законодателство, за да изпълни заложените в Енергийната стратегия цели.
Министър Теменужка Петкова обяви, че „Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България. До края на годината дъщерната компания, собственост на „Булгартрансгаз“, която ще бъде оператор и ще се занимава с тази дейност, ще бъде факт. Предстои другата седмица да бъде подписан Меморандум за сътрудничество с компанията „Централен европейски газов хъб, която оперира борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия.
Теменужка Петкова заяви, че „Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акциите в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминала на Александруполис. От „Булгартрансгаз“ вече преговарят с „Газтрейд“. „Булгартрансгаз“ участва и в първата необвързваща фаза на непазарния тест, която компанията „Газтрейд“ обяви за този проект. Това е ясен знак за нашите намерения и за приоритетите ни“, каза още енергийният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: „Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акциите в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминала на Александруполис

Министър Теменужка Петкова: „Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акциите в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминала на Александруполис

14 Декември 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. „Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акциите в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминала на Александруполис. Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предприети са необходимите действия, от „Булгартрансгаз“ влязоха в преговори с колегите от „Газтрейд“, обясни тя. „Това, което „Булгартрансгаз“ ще придобие като акционерно участие, е 20% от капитала на компанията. Тя ще бъде операторът на този изключително важен проект за диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, не само за България, но и за целия регион“, заяви Теменужка Петкова. „Булгартрансгаз“ участва и в първата необвързваща фаза на непазарния тест, която компанията „Газтрейд“ обяви за този проект. Това е ясен знак за нашите намерения и за приоритетите ни“, каза още енергийният министър.
Към преструктуриране на съществуващия договор между „Булгартрансгаз“ и „Газпром Експорт“ ще се пристъпи единствено и само в случай, че третата фаза на пазарния тест е успешна. „ И ако „Газпром Експорт“ и други компании резервират капацитет, който би дал сигурност и би довел до финансови ползи за компанията и за България“, допълни тя.
Изпълнителният директор на„Булгартрансгаз“ Владимир Малинов декларира, че компанията ще положи максимални усилия в рамките на законодателство, за да изпълни заложените в Енергийната стратегия цели.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Предприети са необходимите действия за акционерно участие в изграждането на LNG терминала в Александропулис

Министър Теменужка Петкова: Предприети са необходимите действия за акционерно участие в изграждането на LNG терминала в Александропулис

14 Декември 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Предприети са необходимите действия за акционерно участие в изграждането на LNG терминала в Александропулис. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов за приетите изменения и допълнения в Енергийната стратегия на Република България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акционерния капитал в съвместното акционерно дружество“, поясни Петкова. „С оглед осигуряването на функционирането и ликвидността на газовата борса се предвижда подписване на споразумение с Централноевропейския газов хъб - компания, която оперира борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия. В периода между 17 и 21 декември предвиждаме официално подписване на този меморандум за сътрудничество“, каза Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Надявам се в началото на годината да започне строителството на интерконектора с Гърция

Премиерът Бойко Борисов: Надявам се в началото на годината да започне строителството на интерконектора с Гърция

30 Ноември 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
София. Много ми се искаше до края на годината, но се надявам в началото на годината да започне строителството на интерконектора с Гърция. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов на летище "София" при завръщане от работна среща в Кралство Мароко, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Българският национален интерес изисква и за това само преди седмица в Солун ускорихме изграждането на интерконектора с Гърция, за да имаме и други алтернативи и диверсификации. Много ми се искаше до края на годината, но се надявам в началото на годината да започне строителството на интерконектора с Гърция. Двата потока се движат едновременно. Видяхте с какъв интерес ако България се откаже, Гърция си предложи услугите. Ние не сме конкуренти, защото през интерконектора ще имаме възможност за няколко източника на газ. Аз съм голям оптимист и по третия сондаж, които в момента върви по Хан Аспарух и Силистар. Това е директна тръба от посока Русия", коментира Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Не е вярно, че отработеното ядрено гориво през последните 2-3 години се трупа на площадката на АЕЦ „Козлодуй”

Министър Теменужка Петкова: Не е вярно, че отработеното ядрено гориво през последните 2-3 години се трупа на площадката на АЕЦ „Козлодуй”

27 Ноември 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. Не е вярно, че отработеното ядрено гориво през последните 2-3 години се трупа на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви в предаването „Лице в лице” по бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на запитване от евродепутата Светослав Малинов.
Темата, свързана с отработеното ядрено гориво, представлява част от нашата национална сигурност и всяка една интерпретация е меко казано нежелателна и опасна, заяви министърът.
По думите й България има договор, горивото се извозва на определена периодичност, имаме договор с Русия, това не е тайна, и спазваме всички изисквания на ЕС. "Тази периодичност е такава, каквато налага спецификата на самото извозване на отработеното ядрено гориво", допълни енергийният министър. Петкова коментира, че българските граждани трябва да бъдат абсолютно спокойни.
„България повече от 40 години успешно управлява своята атомна централа, тя е една от най-сигурните в Европа, издържали сме най-високите стрес тестове и сме за пример пред останалите ядрени държави по отношение на това как се справяме и с отработеното ядрено гориво, и с управлението на нашата централа”, каза Теменужка Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: Има редица проблеми в енергийния сектор на страната, които водят до повишаване на цената на газа

Любомира Ганчева, АБВ: Има редица проблеми в енергийния сектор на страната, които водят до повишаване на цената на газа

27 Ноември 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. С активното действие и бездействие на институциите, има редица проблеми в сектора, които водят до повишаване на цената на газа. Това каза зам.- председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Гарантирането на енергийната сигурност и просперитет на България, за нас от АБВ, е въпрос на осъзната необходимост. Ние приветстваме идеята за диверсификация в енергетиката, вярваме, че тя ще бъде полезна, но само когато е правена на принципа на коректните правила и най-вече в защита и интереса на народа. Интересът на народа се гарантира от добрите и приемливи цени на газа. България получава най-ниската доставна цена на газ от „Газпром“, посочи тя. Зам.-председателят на АБВ изтъкна, че в момента партията оформя конкретните според тях проблеми в сектора. „Ние ги подготвяме и те ще бъдат поставени на внимание на министър Теменужка Петкова, защото вярваме, че институциите трябва да се намесят, за да се гарантира общият интерес.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.