НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: 80 снегопочистващи машини продължават обработките срещу заледяване в столицата

София: 80 снегопочистващи машини продължават обработките срещу заледяване в столицата

18 Декември 2018 | 06:10 | Агенция "Фокус"
София. Продължават обработките със смеси срещу заледяване на трасетата, по които се движи градския транспорт, както и опасни и стръмни участъци и общински пътища. Това съобщиха от Столична община. В работен режим са над 80 снегопочистващи машини. Тази нощ във връзка с валежите от сняг са извършени обработки в почти всички райони на Столична община. Обработена е и Южната дъга на Околовръстен път. В планината Витоша е извършено опесъчаване на пътищата Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове.
Към момента градският транспорт се движи по редовните си маршрути.
В Кризисните центрове на столична община са настанени 118 души, останали без дом. В тях те получават храна и възможност да пренощуват.
Столична община напомня на шофьорите да използват автомобилите си, оборудвани за движение при зимни условия, да се движат със съобразена скорост поради продължаващите валежи и възможности от заледяване. Собствениците на търговски обекти и офиси да почистят прилежащите площите към съответните сгради.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Ще направим всичко възможно приложението LIMA да бъде подобрено и да бъде съвместимо с тол-системата

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Ще направим всичко възможно приложението LIMA да бъде подобрено и да бъде съвместимо с тол-системата

17 Декември 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Сандански. Ще направим всичко възможно приложението LIMA да бъде подобрено и да бъде съвместимо с тол-системата. Това каза на брифинг след откриването на лот 3.3 от АМ „Струма“ инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той уточни, че приложението LIMA непрекъснато дава проблеми, тъй като много бързо се развиват технологиите в мобилните услуги и трудно може да се наваксат измененията в софтуерите. Инж. Глосов допълни, че от АПИ имат забележки към доставчика на приложението, тъй като реакцията му относно новите технологии е много бавна, но ще опитат да поправят това.
„Снегът не ни изненада – имаше готовност от страна на пътноподдържащите фирми. Единствено може би закъснение се получи при започване на почистването в района на Кюстендилска област от АМ „Струма“, но фирмата ще бъде санкционирана. Въпреки всичко ние сме спазили нормативните срокове“, заяви председател на УС на АПИ. Той уточни, че много малко хора се замислят, че според норматива за автомогистралите, срокът за почистване на снега е 2 часа след спиране на снеговалежа. По думите му в Западна Европа и САЩ когато започне такъв снеговалеж просто затварят пътя, а ние българите искаме винаги някой да е пред нас и да чисти. Инж. Светослав Глосов подчерта, че е направено всичко възможно пътищата да бъдат проходими. Той добави, че на АМ „Хемус“ товарни автомобили са си позволили да навлязат в зона, забранена за тях, заобикаляйки знаците, след което съответно са били санкционирани. „Вчера и на АМ „Хемус“, и на АМ „Струма“, бяха задръстени аварийните ленти, и се наложи служители на пътноподдържащите фирми да молят един по един шофьорите да се изместят, за да минат снегорините“, коментира инж. Глосов. Той призова щофьорите да се движат с автомобили с хубави гуми, които са пригодени за тези условия и ако има възможност да не тръгват на път в такава обстановка.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП, а на връщане да почистят по една софийска улица

Кирил Добрев, БСП: Всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП, а на връщане да почистят по една софийска улица

17 Декември 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП, а на връщане да почистят по една софийска улица, тъй като чисто беше само на "Графа", където никой не минава. Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на извънредна пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предлагам ново и иновативно решение в политическия живот. Предлагам всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП, след като бъдат приети от АПИ, МС и НС и преди да си тръгнат за провинцията да си изберат по една софийска улица, да пуснат греблото и да си тръгнат. В София имаше само едно чисто трасе и това беше трасето на "Графа", където никой не минава“, каза още Добрев.
„По-миналата седмица всички гледахте едно клипче, в което във Велинград асфалтират при 5 см сняг. Замълчахме си. Нормално, инженерингови решения, закъснели. Вчера обаче пробваха и в друга община да асфалтират при 20 см сняг. Щом при 5 см се е получило, що да не пробват при 25 см. - при положение, че 24 часа вали. Не ми задавайте въпроса защо този път след година и половина ще се напука и защо после пак ще се борим срещу този и онзи за некачествени пътища“, каза още заместник-председателят на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възстановено е движението през проход Предела за всички моторни превозни средства

АПИ: Възстановено е движението през проход Предела за всички моторни превозни средства

17 Декември 2018 | 06:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Възстановено е движението през проход Предела за всички моторни превозни средства. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Снежни блокади (ОБЗОРIII)

Снежни блокади (ОБЗОРIII)

16 Декември 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
София. Обилни снеговалежи станаха предпоставка за катастрофи и пътни блокади по основни направления. Най-усложнена бе обстановката в областите София, Кюстендил, Благоевград, Враца, Ловеч и Перник.
Двама души загинаха при катастрофа на пътя София – Варна, между селата Микре и Голец, в следобедните часове. Заради инцидента движението в участъка бе ограничено в едното пътно платно. Рано сутринта друго произшествие - между селата Войнягово и Климент в Пловдивска област също взе две жертви. По-късно през деня верижна катастрофа между товарен и три леки автомобила образува задръстване на пътя между Пловдив и Карлово. Инцидентът, станал след разклона на град Игнатиево преди село Царимир, причини близо 2-километрова тапа в участъка. В следобедните часове автомобилите, движещи се по автомагистрала „Хемус“ в посока столицата, изчакваха с часове в района на тунел „Топли дол”, заради завъртял се ТИР. Сходна бе ситуацията и в отсечката между Мездра и Ботевград, където екипи на „Пътна полиция" и Агенция "Пътна инфраструктура" работиха по отстраняването на аварирал тежкотоварен автомобил. Проблем с трафика имаше и на автомагистрала „Тракия” заради снегопочистването, а преобърнала се снегопочистваща машина в района на местността Черна нива в област Кюстендил затвори за часове пътя Кюстендил –Дупница.
От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че ще санкционират пътноподдържащата фирма, отговорна за почистването на АМ "Струма" на територията на област Кюстендил. Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности. Към момента движението в Западна България постепенно се нормализира.
В столицата над 200 снегорина се включиха в почистването на основните улици и булеварди. Приоритетно се обработваха трасетата на масовия градски транспорт и ключовите булеварди. Въпреки това десетки закъсали автомобили усложниха пътната обстановка. Заради лошите метеорологични условия части от кв. „Люлин“ 2 останаха без електричество, което наложи намесата на екипи на ЧЕЗ, които отстраниха аварията.
В Кюстендил без електрозахранване останаха жители от общините Бобошево и Трекляно. Към момента електричеството е възстановено навсякъде, с изключение на пет махали на територията на община Трекляно. . Пътната обстановка в областта бе усложнена през целия ден, като на терен бяха изпратени екипи на Областна дирекция на МВР – Кюстендил, които да съдействат и да подпомагат хората в проблемните пътни участъци. Няма данни за бедстващи хора.
Обилни валежи от сняг имаше през неделния ден и в Благоевград. Въведени бяха ограничения за движението на товарни автомобили над 12 тона в района на прохода Предел и по път III-106 Благоевград – Станке Лисичково. Пътищата се почистваха и опесъчаваха. На терен бяха няколко снегопочистващи автомобила. Силен снеговалеж имаше и в района на, Юндола, Попови ливади, Сатовча и Добринище. По данни на областния управител Бисер Михайлов обстановката в региона е сравнително спокойна и няма постъпвали сигнали за проблеми в ситуационния център, нито населени места без електричество или бедстващи хора.
В Перник проблеми с електрозахранването имаше в населени места в общините Брезник и Трън. Пътищата в областта са проходими в зимни условия, но на места има заледявания.
Очаква през нощта валежите постепенно да спират. За понеделник жълт код за снеговалежи е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези райони се очакват снеговалежи и образуване на нова снежната покривка с дебелина до 10 см.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Монтана: Възстановено е  движението по път I-1 Дунавци - Монтана между селата Ружинци и Белотинци

Монтана: Възстановено е движението по път I-1 Дунавци - Монтана между селата Ружинци и Белотинци

16 Декември 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Монтана. Възстановено е движението по път I-1 Дунавци - Монтана между селата Ружинци и Белотинци. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ограничено е движението на МПС над 12 т и без ремаркета и полуремаркета през прохода Превала

АПИ: Ограничено е движението на МПС над 12 т и без ремаркета и полуремаркета през прохода Превала

16 Декември 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Ограничено е движението на МПС над 12 т и без ремаркета и полуремаркета по път ІІІ-866 през прохода Превала. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Пет махали на територията на община Трекляно остават без електрозахранване

Кюстендил: Пет махали на територията на община Трекляно остават без електрозахранване

16 Декември 2018 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Пет махали на територията на община Трекляно остават без електрозахранване. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Община Трекляно. В останалите населени места захранването с електричество е възстановено. Аварийните екипи продължават работа, крайният срок за възстановяване на захранването е 23.45 часа. В община Бобошево навсякъде има електричество, след възникнали по-рано днес аварии.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Към 17.00 часа най-дебела е била снежната покривка в Кюстендил – 15 сантиметра

НИМХ: Към 17.00 часа най-дебела е била снежната покривка в Кюстендил – 15 сантиметра

16 Декември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. Към 17.00 часа най-дебела е била снежната покривка в Кюстендил – 15 сантиметра. Това съобщи дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) . В Драгоман снежната покривка към 17.00 часа е била 12 сантиметра, в Благоевград – 13 сантиметра, а в София – 10. Във Видин и Враца също 10 сантиметра. Снежната покривка е била 8 сантиметра в Ново село, 7 – в Монтана, 6 сантиметра – в Оряхово и Лом.
Температурите варират от минус 3-4 градуса в Софийска област до 10 градуса в Югоизточна България, Карнобат, Бургас и Ахтопол, Хасково и Кърджали. Застудяването ще продължи и в следващите дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възстановено е движението на МПС над 12 т по I-6 Кюстендил-ГКПП Гюешево

АПИ: Възстановено е движението на МПС над 12 т по I-6 Кюстендил-ГКПП Гюешево

16 Декември 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението на МПС над 12 т по I-6 Кюстендил-ГКПП Гюешево. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Час и половина отнема придвижването от Перник през Драгичево и Владая към София

София: Час и половина отнема придвижването от Перник през Драгичево и Владая към София

16 Декември 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
София. Час и половина отнема придвижването от Перник през Драгичево и Владая към София, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тежки катастрофи взеха жертви и образуваха блокади по основни пътища в страната (ОБЗОР)

Тежки катастрофи взеха жертви и образуваха блокади по основни пътища в страната (ОБЗОР)

16 Декември 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
София. Усложнената метеорологична обстановка и трафикът в неделния ден станаха предпоставка за тежки катастрофи и километрични задръствания по основни пътни артерии в страната.
Двама души загинаха при катастрофа на пътя София – Варна, между селата Микре и Голец. Около 16.00 часа е получен сигнал за удар между два леки автомобила. Загинали са мъж и жена от единия автомобил. Движението бе ограничено в едното пътно платно.
Рано тази сутрин инцидент между селата Войнягово и Климент в Пловдивска област също взе две жертви. Сигналът за пътния инцидент е получен около 04.00 часа. Според подадената информация, лек автомобил се е блъснал в дърво на пътя между двете населени места. На място са изпратени екипи на Районното полицейско управление в Карлово и Спешна помощ. Установена е смъртта на 39-годишния водач и 30-годишния му спътник. Според справка в полицейските регистри, шофьорът не е притежавал свидетелство за правоуправление.
По-късно през деня верижна катастрофа между товарен и три леки автомобила образува задръстване на пътя между Пловдив и Карлово. Инцидентът, станал след разклона на град Игнатиево преди село Царимир, причини близо 2-километрова тапа в участъка.
В следобедните часове автомобилите, движещи се по автомагистрала „Хемус“ в посока столицата, изчакваха с часове в района на тунел „Топли дол”, заради завъртял се ТИР. Сходна бе ситуацията и в отсечката между Мездра и Ботевград, където екипи на „Пътна полиция" и Агенция "Пътна инфраструктура" работиха по отстраняването на аварирал тежкотоварен автомобил.
Проблем с трафика имаше и на автомагистрала „Тракия” заради снегопочистването. Преобърнала се снегопочистваща машина в района на местността Черна нива в област Кюстендил затвори за часове пътя Кюстендил–Дупница.
От полицията призовават водачите да шофират внимателно и със съобразена с тежките зимни условия скорост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възстановено е  движението на МПС над 12 т по АМ "Струма" от п.в Бобошево в посока София

АПИ: Възстановено е движението на МПС над 12 т по АМ "Струма" от п.в Бобошево в посока София

16 Декември 2018 | 19:13 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението на МПС над 12 т по АМ "Струма" от п.в Бобошево в посока София. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възстановено движението  по II-62 Кюстендил-Дупница

АПИ: Възстановено движението по II-62 Кюстендил-Дупница

16 Декември 2018 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Възстановено движението по II-62 Кюстендил-Дупница. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Монтана: Ограничено е движението за МПС над 12 т по път I-1 Монтана - Враца

Монтана: Ограничено е движението за МПС над 12 т по път I-1 Монтана - Враца

16 Декември 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Монтана. Ограничено е движението за МПС над 12 т по път I-1 Монтана - Враца. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". МПС над 12 т изчакват на място на Обходния път гр.Монтана. Движението се регулира от пътна полиция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ограничено е движението за всички МПС по път I-1 Ребърково - Ботевград поради снегопочистване

АПИ: Ограничено е движението за всички МПС по път I-1 Ребърково - Ботевград поради снегопочистване

16 Декември 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
София. Ограничено е движението за всички МПС по път I-1 Ребърково - Ботевград поради снегопочистване. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Обходен маршрут за МПС до 12 т по път II-16 Ребърково - Своге - София. Шофьорите на МПС над 12 т изчакват на място.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Трети час изчакват автомобилите на автомагистрала "Хемус"

София: Трети час изчакват автомобилите на автомагистрала "Хемус"

16 Декември 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
София. Трети час изчакват автомобилите на автомагистрала "Хемус" в района на 40 км в посока София, съобщи читател на Агенция "Фокус". По информация на МВР задръстването в района се дължи на аварирал тежкотоварен автомобил, който към момента вече е отстранен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Отстранен е тежкотоварен автомобил, пречещ на движението в района на тунел „Топли дол”, отсечката между Мездра и Ботевград е затворена

МВР: Отстранен е тежкотоварен автомобил, пречещ на движението в района на тунел „Топли дол”, отсечката между Мездра и Ботевград е затворена

16 Декември 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Отстранен е тир, завъртял се преди час и препречил движението на моторни превозни средства в района на тунел „Топли дол”, посока София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Възстановено е пропускането, което се осъществява бавно, заради падналия снеговалеж и мъгла в района. "Пътна полиция" и Агенция "Пътна инфраструктура" работят по отстраняването на сходен проблем, възникнал в отсечката между Мездра и Ботевград. Там движението в момента е затворено и в двете посоки.
На автомагистрала „Тракия” движението на моторни превозни средства е възстановено. Затворен е пътят Кюстендил –Дупница, алтернативният маршрут за столицата е през Радомир и Перник. От полицията призовават водачите да шофират внимателно и със съобразена с тежките зимни условия скорост.
Информация на Главна дирекция „Пътна полиция” е към 18.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението на МПС над 12 тона по АМ „Люлин“.

София: Възстановено е движението на МПС над 12 тона по АМ „Люлин“.

16 Декември 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението на МПС над 12 тона по АМ „Люлин“. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Над 200 машини работят без прекъсване от началото на снеговалежа в столицата

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Над 200 машини работят без прекъсване от началото на снеговалежа в столицата

16 Декември 2018 | 18:05 | Агенция "Фокус"
София. Над 200 машини работят без прекъсване от началото на снеговалежа в столицата. Това каза на брифинг Йоана Христова, зам.-кмет на София по направление „Зелена система, екология и земеползване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Шести час вали сняг. Виждате, че не е преставало. 199 машини работят без прекъсвания от началото на снеговалежа само в София. Обработват се приоритетно трасетата на масовия градски транспорт. Вече се работи и по вътрешно-градските улици. Но приоритет ще остане масовият градски транспорт, тъй като след като машините минават, продължава да натрупва сняг“, обясни тя. „Имаше места, на които бяха аварирали превозни средства, включително с летни гуми, което е изключително неподходящо за сегашните условия. Виждате, че е усложнена обстановката, така че молбата ми е, когато видят, че снегорини обработват трасето, гражданите просто да изчакат, за да не се наложи да затваряме участъци за обработка за по-дълъг период“, обясни Христова. Относно работата на снегорините, заместник-кметът обясни, че се работи по график, има технология на обработването. „И през нощта на разположение ще бъдат снегопочистващата техника, така че ако ситуацията продължи да бъде с постоянен снеговалеж да може приоритетно да се обработват трасетата на масовия градски транспорт. 250 са общо снегорините, като те обработват освен централна градска част и страничните райони на София. Само в града в момента работят 199“, каза още тя. На въпрос какво е състоянието на входовете и изходите на София, Христова съобщи, че на различните входове на София също се работи. "Бул. „Цариградско шосе“ и Околовръстният път са обработвани днес на ветрило, включително и булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „България“, така че ще продължим да наблюдаваме обстановката и да подсигурим придвижването на хората към София“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Верижна катастрофа е станала на пътя между Пловдив и Карлово преди село Царимир

Пловдив: Верижна катастрофа е станала на пътя между Пловдив и Карлово преди село Царимир

16 Декември 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Игнатиево. Верижна катастрофа е станала на пътя между Пловдив и Карлово, след разклона на град Игнатиево преди село Царимир. Това съобщи читател на Агенция „Фокус“. Пътното произшествие е между един товарен и три леки автомобила. "На мястото на инцидента все още не е пристигнала нито полиция, нито линейка. Голяма тапа от превозни средства се е образувала по посока Пловдив. След тази катастрофа има поне 2-километрова колона", каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Отворен за движение за леки автомобили е пътят Кюстендил – Дупница през Черна нива

Кюстендил: Отворен за движение за леки автомобили е пътят Кюстендил – Дупница през Черна нива

16 Декември 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Отворен за движение за леки автомобили е пътят Кюстендил – Дупница през Черна нива. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Катя Табачка, говорител на областна дирекция на МВР – Кюстендил. Пътят е проходим при зимни условия за леките автомобили. Остава въведеното ограничение за преминаване по пътя за товарните моторни превозни средства.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: 22 машини опесъчават пътищата в областта

Плевен: 22 машини опесъчават пътищата в областта

16 Декември 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Плевен. Обилен снеговалеж вали на територията на Плевенска област. Вятърът е със скорост 4,2 м/с. Пътищата са мокри и заледени, предаде кореспондент на Радио "Фокус". 22 машини работят по опесъчаването на пътните настилки. На някои участъци видимостта е ограничена до 100 м. Препоръката към водачите е да се съобразят с обстановката и да се движат с повишено внимание.
Виолета КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Проходими при зимни условия са пътищата в областта

Благоевград: Проходими при зимни условия са пътищата в областта

16 Декември 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Проходими при зимни условия за пътищата на територията на Благоевградска област, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Пътните настилки са мокри и хлъзгави, на места заснежени, но се почистват и обработват със смеси срещу заледяване. Ограничение за движението на товарни автомобили с тегло над 12 тона има в района на прохода Предел. Трафикът по автомагистрала „Струма“, главен път Е-79 и второкласен път – 19 Симитли – Гоце Делчев е интензивен. През деня към Областно пътно управление – Благоевград са подадени няколко сигнала за паднали камъни в района на Предел. Скалната маса е била разчистена от екипи на пътното управление. Няма регистрирани тежки пътни инциденти. В Благоевград пътищата също са мокри и хлъзгави. 10 снегопочистващи машини на общинска фирма „Биострой“ са на терен и почистват пътищата от образувалата се снежна покривка. Пътните артерии се обработват със сол и луга. През деня не са регистрирани катастрофи в областния център. Движението по основните улици и булеварди се извършва без забавяне.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Задръстване се е образувало на пътя Ботевград-Враца

Враца: Задръстване се е образувало на пътя Ботевград-Враца

16 Декември 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Враца. Задръстване се е образувало на пътя Ботевград-Враца, от отбивката за Своге, предаде читател на Агенция „Фокус“. Колоната е от близо 10 км. По информация на Агенция "Пътна инфраструктура" в участъка Враца – Ботевград се извършва снегопочистване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Въвежда се ограничение за движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София в област Пловдив, поради влошени метеорологични условия

АПИ: Въвежда се ограничение за движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София в област Пловдив, поради влошени метеорологични условия

16 Декември 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Въвежда се ограничение за движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София в област Пловдив поради влошени метеорологични условия в област София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Отпада ограничението за движение на МПС до 12 т по път III-106 Благоевград – Станке Лисичково

Благоевград: Отпада ограничението за движение на МПС до 12 т по път III-106 Благоевград – Станке Лисичково

16 Декември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Отпада ограничението за движение на МПС до 12 т по път III-106 Благоевград – Станке Лисичково. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Остава ограничено движението на МПС над 12 т.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Слаб сняг вали в града

Пазарджик: Слаб сняг вали в града

16 Декември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Слаб сняг вали в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Пътищата в региона са мокри. Трафикът по главните пътища е спокоен. Повече автомобили се движат по пътищата от областния град към Пловдив, Пещера, Велинград, Панагюрище. Полицейски патрули са разположени на изхода на Пазарджик в посока автомагистрала „Тракия“ и на изхода на града в посока Пловдив.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Нулева е видимостта поради мъгла в проходите Приморски и Дюлински

Бургас: Нулева е видимостта поради мъгла в проходите Приморски и Дюлински

16 Декември 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Бургас. Има нулева видимост поради мъгла в проходите Приморски и Дюлински. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас дежурният от Областно пътно управление. В Района на село Венец и Карнобат видимостта е до 100 метра, както и в района на Средец – Бургас, заради мъгла. Пътните настилки са мокри и хлъзгави. В град Бургас движението се осъществява нормално. По-натоварен е трафикът в някои участъци от бул. „Одрин“ и бул. „Тодор Александров“, както и по бул. „Димитър Димов“, в района на кръстовището с кръгово движение на входа на Бургас и по бул. „Захари Стоянов“ в посока ж. к. „Меден Рудник“.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по път I-1 Враца – Ботевград поради снегопочистване

АПИ: Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по път I-1 Враца – Ботевград поради снегопочистване

16 Декември 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Враца. Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по път I-1 Враца – Ботевград поради снегопочистване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Без електрозахранване са жители от общините Бобошево и Трекляно

Кюстендил: Без електрозахранване са жители от общините Бобошево и Трекляно

16 Декември 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Без електрозахранване са жители от общините Бобошево и Трекляно. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Виктор Янев, областен управител на Кюстендил. По думите му екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите. Според областния управител ситуацията по отношение на пътната обстановка в региона не е много добра. Остава блокиран пътят Кюстендил – Дупница в района на Черна нива, където има обърнал се снегорин. Има проблеми с придвижването и в други пътни участъци в областта. Работи се по нормализиране на движението, което е при зимни условия. Продължава да вали сняг.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 10 машини почистват главните пътни артерии, няма регистрирани проблеми заради валежите

Благоевград: 10 машини почистват главните пътни артерии, няма регистрирани проблеми заради валежите

16 Декември 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 10 машини почистват главните пътни артерии в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Дежурните екипи започнаха работа днес по обяд. Почистват се улиците както в централна градска част, така и по кварталите. На местата, където е необходимо, снегът се обработва със сол. Служители на „Биострой“ имат готовност да продължат работа и през малките часове на денонощието.
Във връзка със снеговалежа, Община Благоевград призовава собствениците и шофьорите на автомобили да паркират на обозначените за това места, без да възпрепятстват работата и движението на техниката за снегопочистване. Община Благоевград апелира собствениците на жилищни сгради, имоти и търговски обекти да предприемат действия по почистване на прилежащите тротоари и подходи към обектите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението на МПС над 12 т по пътя Своге – София

София: Възстановено е движението на МПС над 12 т по пътя Своге – София

16 Декември 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението на МПС над 12 т по път II-16 Своге – София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ ще санкционира пътноподдържащата фирма на АМ "Струма" на територията на област Кюстендил

АПИ ще санкционира пътноподдържащата фирма на АМ "Струма" на територията на област Кюстендил

16 Декември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. АПИ ще санкционира пътноподдържащата фирма на АМ "Струма" на територията на област Кюстендил. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Агенция "Пътна инфраструктура" ще санкционира пътноподдържащата фирма на АМ "Струма", отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил. Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности днес.
За по-бързото почистване на отсечката при снеговалежа е осигурена почистваща техника от други пътноподдъжащи дружества.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Непроходим е пътят Кюстендил - Дупница в района на Черна нива, препоръчва се обходен маршрут

Кюстендил: Непроходим е пътят Кюстендил - Дупница в района на Черна нива, препоръчва се обходен маршрут

16 Декември 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Непроходим е пътят Кюстендил - Дупница в района на Черна нива, препоръчва се обходен маршрут. Това каза пред Радио "Фокус" - Кюстендил Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на МВР - Кюстендил. В района има аварирал техника за снегопочистване, струпване на леки и товарни автомобили. "Пътят е непроходим. Препоръчваме на пътуващите за ГКПП "Гюешево" да ползват маршрута през Конявска планина", каза Катя Табачка. Това е пътят Гюешево - Кюстендил - Цървеняно - Перник - София.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Сравнително спокойна е обстановката в региона, нямаме постъпвали сигнали за проблеми в ситуационния център

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Сравнително спокойна е обстановката в региона, нямаме постъпвали сигнали за проблеми в ситуационния център

16 Декември 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Сравнително спокойна е обстановката в региона, нямаме постъпвали сигнали за проблеми в ситуационния център. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. По думите му няма населени места без електричество или бедстващи хора. Пътищата се почистват и опесъчават.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Снежни блокади (ОБЗОР II)

Снежни блокади (ОБЗОР II)

16 Декември 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Валежи от сняг и дъжд предизвикват затруднения в движението в Западна, Северна и Южна България. Жълт код за валежи е обявен в 11 области на страната. Областите с предупреждение за снеговалеж са Видин, Монтана, Враца, София област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Пловдив. В тези райони ще се образува нова снежната покривка с дебелина между 5 и 10 см. Жълта степен на опасност за валежи от дъжд е обявена в областите Благоевград, Пловдив, Смолян, Пазарджик. От НИМХ предупреждават за значителни валежи от дъжд, над около 1000 метра - от сняг. Очаквани количества на валежа - 15-20 л/кв.м.
Снежната покривка се увеличава в Западна и Северна България с всеки изминал час. Към 14.00 часа най-голямо количество валежи са паднали в Кюстендил – 24 л/кв.м, като там се е образувала 6 сантиметра снежна покривка. В останалите райони - 8 л/кв.м в Благоевград, 7 л/кв.м. в Драгоман, 6 л/кв.м в София. Снежната покривка във Видин е 10 см, 8 см е в Ново село и по 5 см в София, Враца, Монтана и Лом. В Оряхово и Кнежа снежната покривка е 1 см.
В планините нивото на снежната покривка не се е увеличило драстично, като на Черни връх то е нараснало с 4 см – от 55 на 59. На Рожен снежната покривка се е покачила с 3 см - от 4 на 7.
Очаква се до вечерта снеговалежите да отслабнат и през нощта временно да спрат. Нови валежи ще има във вторник или привечер в понеделник, когато ще завали от запад.
От „Пътната полиция“ призовават водачите да не предприемат пътуване, ако не е крайно наложително.
Ако разполагате с актуална трафик информация може да ни пишете във "Фейсбук", на
focus@focus-news.net или да ни звъннете на тел. 0882 802 802
.


София:
199 снегопочистващи машини са на терен в столицата. Снегорините извършват втора обработка на пътните платна, по които се движи градският транспорт, както и на основни улици в кварталите. Във всички райони на София се извършва избутване на снежни маси и разпръскване на соли срещу заледяване. С цел почистване на пътните платна на основните булеварди временно в рамките на 5-10 минути се затварят отделни пътни участъци. Вследствие на интензивния снеговалеж движението е затруднено. От Общината призовават гражданите да излизат с автомобили само при необходимост и напомнят на управителите на търговски обекти и председателите на етажна собственост да почистят прилежащите към сградите тротоари.
Въпреки усложнената метеорологична обстановка, при неспирен и обилен снеговалеж, летище "София" работи в зимни условия. След започването на снеговалежа 6 полета са пренасочени на резервни летища. Всички останали полети се изпълняват от и до летище "София". Пистата се почиства периодично, възможни са известни отклонения в полетното разписание. Можете да получите актуална информация на сайта на летище София: www.sofiaairport.bg или на телефон: +359 2 937 22 11.

Кюстендил:
Усложнена е метеорологичната обстановка в региона. В равните части се е образувала тънка снежна покривка, но в по-високите части дебелината на натрупания сняг е значителна. Придвижването на моторни превозни средства става при зимни условия, въведени са временни ограничения за движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по пътя Кюстендил – Гюешево и Кюстендил – Дупница. Временните ограничения са въведени заради необходимост от снегопочистване. Движението по пътя Кюстендил-Дупница е затворено. Препоръчителен маршрут за пътуващите – през Конявската планина. Там пътят е проходим при зимни условия. В района има аварирал автомобил на фирмата за пътно поддържане. Изключително затруднено е преминаването, почти непроходим е пътят там. Има струпани много автомобили. Спряно е и движението на тежкотоварни моторни превозни средства над 12 тона по Автомагистрала „Струма”, посока София в района на пътен възел „Бобошево”. Ограничено е движението на този вид превозни средства и в посока ГКПП – „Гюешево”. Товарните автомобили престояват на паркинг в района на град Кюстендил. Пътната обстановка в областта е усложнена. На терен са изпратени екипи на Областна дирекция на МВР – Кюстендил, които да съдействат и да подпомагат хората в проблемните пътни участъци. Няма данни за бедстващи хора.

Благоевград:
Въведени са ограничения за движението на товарни автомобили над 12 тона в района на прохода Предел и по път III-106 Благоевград – Станке Лисичково. В тези райони има обилни снеговалежи като вече се е натрупала и снежна покривка. Пътищата се почистват и опесъчават. На терен са няколко снегопочистващи автомобила. В района на общините Гоце Делчев и Сандански също има валежи, но не от сняг, а от дъжд.
В град Благоевград снегопочистваща и друг вид техника на общинска фирма „Биострой“ почиства и опесъчава улиците и централните градски части. Към момента на площад „Македония“ има един снегорин, който разчиства образувалата се снежна покривка. Приоритетно се почистват още площад „Георги Измирлиев“, улица „Тодор Александров“, както ѝ централните улици и булеварди. Работи се ѝ в района на Многопрофилна болница за активно лечение – Благоевград, както ѝ при подстъпа към Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. Към момента няма данни за населени места без електричество в общината или за бедстващи хора.

Перник:
Пътищата в областта са проходими в зимни условия, има заледявания на места. За момента пътната обстановка е спокойна. Има спряно електричество на определени населени места в общините Брезник и Трън. Снежната покривка е 15-20 сантиметра.

Враца:
Няма бедстващи хора в областта. Републиканските пътища се почистват, а движението на тежкотоварни автомобили не е спряно.

Ловеч:
В областта вали сняг, пътищата са проходими при зимни условия. Няма подадени сигнали за бедстващи хора. В областта няма ограничения, освен това за движението на превозни средства над 12 тона в района около Троянския проход.

Видин:
Пътната обстановка в областта е нормална и проходима при зимни условия. В цялата област има ток, с изключение на селата Раброво, Войница, Чичил. В момента се работи по отстраняване на авариите. Няма бедстващи населени места.

Монтана:
Пътната обстановка в област Монтана е нормална. Няма населени места без ток. Снегът в областта е около 3-4 сантиметра.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Снегопочистваща машина се е преобърнала в района на местността Черна нива

Кюстендил: Снегопочистваща машина се е преобърнала в района на местността Черна нива

16 Декември 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Снегопочистваща машина се е преобърнала в района на местността Черна нива в област Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на МВР. Движението по пътя Кюстендил-Дупница е затворено. Препоръчителен маршрут за пътуващите e през Конявската планина. Там пътят е проходим при зимни условия.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Почти непроходим е пътят Кюстендил – Дупница в района на Черна нива

Кюстендил: Почти непроходим е пътят Кюстендил – Дупница в района на Черна нива

16 Декември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Почти непроходим е пътят Кюстендил – Дупница в района на Черна нива. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. В района има аварирал автомобил на фирмата за пътно поддържане. Изключително затруднено е преминаването, почти непроходим е пътят там. Има струпани много автомобили. Спряно е и движението на тежкотоварни моторни превозни средства над 12 тона по Автомагистрала „Струма”, посока София в района на пътен възел „Бобошево”. Ограничено е движението на този вид превозни средства и в посока ГКПП – „Гюешево”. Товарните автомобили престояват на паркинг в района на град Кюстендил. Пътната обстановка в областта е усложнена. На терен са изпратени екипи на Областна дирекция на МВР – Кюстендил, които да съдействат и да подпомагат хората в проблемните пътни участъци. Няма данни за бедстващи хора.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общинската фирма „Биострой“ почиства и опесъчава улиците в централните градски части на града

Благоевград: Общинската фирма „Биострой“ почиства и опесъчава улиците в централните градски части на града

16 Декември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Снегопочистваща и друг вид техника на общинска фирма „Биострой“ почиства и опесъчава улиците и централните градски части на Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Към момента на площад „Македония“ има един снегорин, който разчиства образувалата се снежна покривка. Приоритетно се почистват още площад „Георги Измирлиев“, улица „Тодор Александров“, както ѝ централните улици и булеварди. Работи се ѝ в района на Многопрофилна болница за активно лечение – Благоевград, както ѝ при подстъпа към Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. Към момента няма данни за населени места без електричество в общината или за бедстващи хора. Валежите от дъжд, които продължават близо 2 часа вече започнаха да намаляват.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Проходими при зимни условия са пътищата в областта

Ловеч: Проходими при зимни условия са пътищата в областта

16 Декември 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Проходими при зимни условия са пътищата в областта, няма подадени сигнали за бедстващи хора. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на Областна администрация Ловеч – Елка Баръмова. „В област Ловеч вали обилно навсякъде, а машините, които обработват терените, се движат от обяд“, допълни Баръмова.
Тя уточни, че за момента в областта няма никакви проблеми и ограничения, освен това за движението на превозни средства над 12 тона в района около Троянския проход.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Временно е ограничено движението на МПС над 12 т по АМ „Струма“ от 20 до 26 км в областта за снегопочистване

Перник: Временно е ограничено движението на МПС над 12 т по АМ „Струма“ от 20 до 26 км в областта за снегопочистване

16 Декември 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Перник. Временно е ограничено движението на МПС над 12 т по АМ „Струма“ от км 20 до км 26 в област Перник за снегопочистване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Въвежда се ограничение на движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София на територията на областта, поради лоши метеорологични условия

Пазарджик: Въвежда се ограничение на движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София на територията на областта, поради лоши метеорологични условия

16 Декември 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Въвежда се ограничение на движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София на територията на област Пазарджик поради влошени метеорологични условия в област София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: 7-километрова колона от автомобили се е образувала около 50-ти км на АМ "Хемус" в посока града

София: 7-километрова колона от автомобили се е образувала около 50-ти км на АМ "Хемус" в посока града

16 Декември 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. 7-километрова колона от автомобили се е образувала около 50-ти км на АМ "Хемус" в посока града. Това съобщи слушател на Радио „Фокус“. Всички автомобили – леки и тежкотоварни – почти не се придвижват вече близо половин час.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АМ „Струма“: Колони от автомобили са се образували  при Стара село в посока София

АМ „Струма“: Колони от автомобили са се образували при Стара село в посока София

16 Декември 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Три колони от автомобили са се образували на АМ „Струма“ в района на Стара село в посока София, съобщи читател на Агенция „Фокус“. Читателят обясни, че автомобилите не се движат, като покрай тях е минал само един снегорин с вдигната лопада.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Въведени са ограничения за движението на МПС над 12 тона в района на прохода Предел и по пътя Благоевград – Станке Лисичково

Благоевград: Въведени са ограничения за движението на МПС над 12 тона в района на прохода Предел и по пътя Благоевград – Станке Лисичково

16 Декември 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Въведени са ограничения за движението на товарни автомобили над 12 тона в района на прохода Предел и по път III-106 Благоевград – Станке Лисичково. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин дежурният служител в Областно пътно управление – Благоевград. В тези райони има обилни снеговалежи като вече се е натрупала и снежна покривка. Пътищата се почистват и опесъчават. На терен са няколко снегопочистващи автомобила. В района на общините Гоце Делчев и Сандански също има валежи, но не от сняг, а от дъжд.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по АМ „Тракия“ на вход в областта, поради обилен снеговалеж и снегопочистване

София: Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по АМ „Тракия“ на вход в областта, поради обилен снеговалеж и снегопочистване

16 Декември 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по АМ „Тракия“ в посока София на територията на област София поради обилен снеговалеж и за снегопочистване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Пътищата в областта са почистени

Видин: Пътищата в областта са почистени

16 Декември 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Видин. Пътищата в областта са почистени, до момента няма заледяване. Това съобщи за Агенция „Фокус“ областният управител на Видин Албена Георгиева. Тя уточни, че като цяло пътната обстановка е нормална и проходима при зимни условия. Зарази инцидент на международния път Е-79 в област Монтана движението е отклонено през Дреново – Ружинци. В цялата област има ток, с изключение на селата Раброво, Войница, Чичил. В момента се работи по отстраняване на авариите. Няма бедстващи населени места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Малина Николова, областен управител на Враца: Няма бедстващи хора в областта

Малина Николова, областен управител на Враца: Няма бедстващи хора в областта

16 Декември 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Враца. Няма бедстващи хора в областта. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Малина Николова, областен управител на Враца. Тя уточни, че републиканските пътища се почистват, а движението на тежкотоварни автомобили не е спряно. „Има две пътнотранспортни произшествия, като едното е с материални щети, а другото е с пострадал, който не е в тежко състояние“, добави Николова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.