НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Коммерсант“: Киев подготвя провокация с участието на НАТО в Керченския пролив

„Коммерсант“: Киев подготвя провокация с участието на НАТО в Керченския пролив

22 Февруари 2019 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Украйна подготвя провокация с преминаване на кораби през Керченския проток. Ръководителят на руското дипломатическо ведомство заяви, че украинската страна кани представители на НАТО да участват в провокация, пише в. „Коммерсант“.
„Сега подготвят нов пробив, също в нарушение на правилата за преминаване на тази трудна акватория. Сега те подготвят нов незаконен опит да пробият без никакви искания, без да спазват мерките за сигурност“.
За предстоящите провокации заяви и украинската страна. През декември секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов заяви в интервю за Би Би Си, че украинските военни ще продължат да се опитват да преминат през Керченския проток. В същото време той отбеляза, че поканата кораби от НАТО да се присъединят към акцията все още не е получила отговор. По-късно подобно изявление направи и украинският президент Петро Порошенко. Руското външно министерство предупреди, че „това абсолютно безотговорно изявление може само да влоши положението в отношенията между Москва и Киев“.
На 25 ноември 2018 г. в Керченския проток руските гранични служители задържаха три кораба на украинския флот. Моряците, обвинени в незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация са арестувани до април. Москва смята инцидента за провокация на президента на Украйна Петро Порошенко, който иска да повиши рейтинга си в навечерието на президентските избори.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна закрепи в Конституцията курса към влизане в ЕС и НАТО

РИА Новости: Украйна закрепи в Конституцията курса към влизане в ЕС и НАТО

7 Февруари 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Върховната рада утвърди измененията в Конституцията на Украйна, които закрепят курса на страната към влизане в Европейския съюз и НАТО, предава РИА Новости.
Това решение бе подкрепено от 334 депутати при необходими минимум 300 гласа.
Също така в Закона се предлага от предишните положения на Основния закон нормата, която даваше правови основания за базирането на руския Черноморски флот в Крим.
Сега Законът трябва да бъде подписан от президента Петро Порошенко и той ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му в Държавен вестник.
РИА Новости отбелязва, че предложенията за изменение на Конституцията са внесени от Порошенко. Те фиксират „избора на Украйна и нейното място като член на европейското семейство“, а също така интеграцията на страната в НАТО. Към този политически курс трябва да се придържат президента, кабинета на министрите и Радата. През ноември м.г. парламентът прие законопроекта на първо четене.

Германският посланик в Киев: Бързото влизане в ЕС е нереалистично

Както заяви посланикът на Германия в Украйна Ернст Райхел, не си струва Киев да разчита на бързо влизане в ЕС и НАТО.
„Бързото влизане на Украйна в НАТО или ЕС е нереалистична перспектива. Чака ви дълъг и труден път. На Украйна ще й се наложи да направи изключително много, за да се подготви за статута на кандидат за влизане в двете организации“, заяви Райхел в интервю пред изданието „Европейска правда“.
При това той нарече популизъм обещанията на кандидат-президентите за незабавно постигане на членство в ЕС и НАТО в случай на победа.

Отказ от извънблоковия статут

През декември 2014 година Върховната рада внесе изменения в два закона, с което се отказа от статута на извънблокова държава.
При това бившият генерален секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен отбелязваше, че за влизане в НАТО, Киев ще трябва да отговори на редица критерии, изпълнението н а които ще отнеме много време. Експерти предполагат, че Киев няма да може да претендира за членство в НАТО в близките 20 години.
Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан също така заяви, че да се говори за членство на Украйна в Съюза в близките години е нереалистично.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският патриарх Ириней: СПЦ не признава новото църковно образувание в Украйна

Сръбският патриарх Ириней: СПЦ не признава новото църковно образувание в Украйна

4 Февруари 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Сръбската православна църква (СПЦ) няма да признае „новата църква“ създадена в Украйна, заяви сръбският патриарх Ириней пред руската телевизия „Россия 1“, предава скопското електронно издание „Локално“.
„Те ни изпратиха покана, но ние отговорихме, че не искаме да присъстваме. Ние няма да ги признаем“, отговори Ириней на въпрос дали е получил покана от украинския митрополит Епифаний да присъства на учредяването.
На среща с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил миналата седмица, сръбският патриарх заяви, че това, което се случва с Православната църква в Украйна прилича на бомба, хвърклена над собствената къща.
„Украйна е голямо изкушение, изкушение за Православието, като цяло. Това е от голямо значение, защото се отнася до центъра на Православието. Това не е нещо, което е отвън, а феномен, който се случва в нашата къща, отвътре. Вероятно онези, които планират злото срещу Православието, са помислили добре, а това, което се случва в Украйна, е като хвърляне на бомба в нашата къща“, каза той.
Новоизбраният ръководител на Украинската православна църква митрополит Епифаний I официално встъпи в длъжност в катедралния храм Св. София в центъра на Киев, месец след като неканоничната украинска църква обяви, че се „отделя от РПЦ“.
На церемонията присъстваха украинският президент Петро Порошенко, както и неговият политически противник Юлия Тимошенко, представители на други религиозни организации в Украйна, включително представител на Константинополската православна църква, митрополит Галийски Емануел.
За РПЦ новото църковно образувание в Украйна е разколническо и от там изразиха съмнение, че другите поместни църкви ще признаят Епифаний. Говорителят на РПЦ оцени събитието в Киев като „патетично предствление“.
В началото на миналия месец консантинополският патриарх Вартоломей връчи на Епифаний декрет за автокефалия на новата църква в Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украинските власти може да преименуват Украинската православна църква-Московски патриархат

РИА Новости: Украинските власти може да преименуват Украинската православна църква-Московски патриархат

2 Февруари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Ако Украинската православна църква (УПЦ) откаже да преименува, както е предвидено в новия закон, властите в Киев ще направят това, заяви директорът на Департамента по религиозни и етнически въпроси на Министерството на културата на Украйна Андрей Юраш, цитиран от РИА Новости.
Той добави, че името на УПЦ трябва да отразява нейната принадлежност към Руската православна църква. Ръководството на УПЦ има три месеца за това, припомни той.
В края на миналата година в Украйна влезе в сила закон, според който религиозните организации, чието седалище се намира в Русия, са длъжни да посочат в името си принадлежност. На първо място, това се отнася до УПЦ. За да се промени името и изготви промени на устава си, законът дава четири месеца. От УПЦ заявяват, че няма да променят името, а в действията на властите виждат признаци на насилствено завземане.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Антиохийският патриарх призова църквите да се обявят срещу беззаконията на Константинопол

ТАСС: Антиохийският патриарх призова църквите да се обявят срещу беззаконията на Константинопол

1 Февруари 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Намиращият се в Москва патриарх Антиохийски Йоан призова всички поместни църкви да се обявят срещу действията на константинополската патриаршия в Украйна, под чиято егида в страната от две разколнически църкви бе създадена нова църковна структура, получила автокефалия от Фенер, съобщи пресслужбата на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, предава ТАСС.
„По време на своето слово след богослужението в храма Христос Спасител Антиохийският патриарх Йоан призова всички поместни църкви да издигнат своя глас срещу беззаконията на Константинополската патриаршия“, се казва в съобщението.
Предстоятелят на Антиохийската патриаршия Йоан пристигна в Москва, за да участва в тържествата по случай първото десетилетие от интронизацията на патриарх Кирил.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Киев призова Запада да наложи „азовски пакет“ санкции срещу Русия

РИА Новости: Киев призова Запада да наложи „азовски пакет“ санкции срещу Русия

15 Януари 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна помоли западните си партньори да въведат санкции срещу Русия във връзка с инцидента в Керченския пролив, заяви първият заместник-председател на Върховната рада Ирина Геращенко, предава РИА Новости.
„Президентът вече започна да работи по въпроса и изпрати апел до колегите си за въвеждане на такива санкции“, поясни тя на страницата си във „Фейсбук“.
Освен това Киев иска задържаните моряци да бъдат освободени незабавно. Също така в Украйна са съгласни да предадат на Москва 22-та руснаци срещу своите военнослужещи.
Във вторник Лефортовският съд в Москва продължи мярката за арест на четирима украински моряци, задържани в Керченския пролив.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Западна Украйна новата църква завзе храм на УПЦ

ТАСС: В Западна Украйна новата църква завзе храм на УПЦ

13 Януари 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Свети-Михайловския храм на Украинската православна църква (УПЦ) в село Красноволя, Волинска област, бе завзет от новата Православна църква на Украйна (ПЦУ), съобщи прессекретарят на Волинската епархия Олег Точински, предава ТАСС.
„Днес привърженици от ПЦУ от село Красноволя завзеха местния Свети-Михайловски храм и не пуснаха вътре нито настоятеля, нито управляващия епархията. След като прекъснаха богослуженията, активистите доведоха в селото свещеник на Киевската патриаршия и го обявиха за свой нов настоятел“, написа той във „Фейсбук“.
В същото време ръководителят на местната районна администрация Андрей Линдюк е подкрепил завземането на храма. На страницата си във „Фейсбук“ чиновникът твърди че община село Красноволя е „провела процедура по преминаване към Православната църква на УУкрайна“, на основание на което, „местните жители“ не са пуснали в храма епископ Волинский Натанаил от УПЦ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфяакс: Архиепископът на Кипър отказал да покани предстоятеля на новата автокефална украинска църква

Интерфяакс: Архиепископът на Кипър отказал да покани предстоятеля на новата автокефална украинска църква

10 Януари 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Никозия. Ръководителят на Кипърската православна църква, архиепископ Хризостом II, отказва да споменава главата на новата църква на Украйна, митрополит Епифаний, по време на богослужение и е отказал да го покани , предава Интерфакс
В интервю за гръцката агенция Romfea архиепископ Христозом II каза, че му е било предложено да приеме лидера на новосформираната украинска църква Епифаний в Кипър.
Ръководителят на кипърската църква също отхвърли посланието на пресслужбата на Министерството на външните работи на Украйна, че в сряда на среща с украинския посланик Борис Гуменюк той е подкрепил предоставянето на Томос на Украйна.
Хризостом II призна, че "всяка държава има право на автокефалия, а това зависи от украинския народ". "Но в момента виждам, че украинският народ не се е събудил за такива действия", каза архиепископът, подчертавайки, че сега не е от първостепенно значение да се даде автокефалия, а е "важно да не става разделение на Православието."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна заседанието на Синода на Вселенската патриаршия, на което ще подпишат томоса за ПЦУ

ТАСС: Започна заседанието на Синода на Вселенската патриаршия, на което ще подпишат томоса за ПЦУ

9 Януари 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул започна заседанието на Синода на Вселенската патриаршия, на която се очаква подписването на томоса за предоставяне на автокефалия на новата църква на Украйна (Православна църква на Украйна, ПЦУ), съобщиха за TACC от пресслужбата на Вселенския патриарх.
„Свещеният синод вече започна и традиционно преминава при закрити врати за пресата. На него ше бъде подписан томосът за автокефалията“, след което документът ще бъде предаден на Украйна, поясни източникът на агенцията.
Началникът на пресслужбата на Вселенската патриаршия Никос Папахрист заяви пред ТАСС на 6 януари, че по-рано „Светият синод реши да предостави автокефалия, така че подписването на томос от всички членове на Синода е само въпрос на време".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцката църква ще реши през февруари дали да признае новата автокефална украинска църква

Kathimerini: Гръцката църква ще реши през февруари дали да признае новата автокефална украинска църква

9 Януари 2019 | 06:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Йерархията на Гръцката църква, съставена от 82 епископи, ще реши в края на февруари дали да признае автокефалията на Църквата на Украйна, която бе официално призната за независима от Москва миналата неделя от Вселенския патриарх Вартоломей, пише издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Решението бе предадено на епископите след заседание във вторник от Светия Синод на Гръцката църква, който се състои от 12 епископи.
Вартоломей, духовен лидер на православните християни в света, изпратил писма до 13-те патриархата и църкви от православния свят с молба да признаят независимостта на украинската църква.
Решението доведе до разрив между Вартоломей и руския патриарх Кирил, който също изпрати писма с молба към православните патриархати и църкви да отхвърлят решението на Вартоломей.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская правда“: Петро Порошенко присъди на бившия патриарх на Киев Филарет званието „Герой на Украйна“

„Комсомолская правда“: Петро Порошенко присъди на бившия патриарх на Киев Филарет званието „Герой на Украйна“

9 Януари 2019 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко присъди званието „Герой на Украйна“ на патриарха Филарет - Михаил Денисенко, който по-рано оглавяваше самопровъзгласената „Киевска патриаршия”. Това съобщиха от пресслужбата на украинския президент, цитирани от руския вестник „Комсомолская правда“.
"Все още не съществува мярка която може да измери приноса на патриарх Филарет за борбата за собствена поместна църква", написа Порошенко на страницата си в социалната мрежа „Туитър“.
Украинският лидер отбеляза, че Денисенко "е бил, е и остава духовният лидер на украинската църква, духовният лидер на украинския народ", поради което, пише Порошенко, той решава да му присъди званието "Герой на Украйна".
По-рано представители на "новата украинска църква" са се опитали да поръчат от московски бижутери точно копие на Короната на първия митрополит Киевски и на цялата Рус, Петър, но са получили отказ, пише вестникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Занесоха томоса за автокефалия от Киев в Истанбул за подписи

РИА Новости: Занесоха томоса за автокефалия от Киев в Истанбул за подписи

8 Януари 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Томосът за автокефалия на „новата украинска църква“ бе занесен в Истанбул за подпис от архиереите на „Константинополската патриаршия“, съобщи прессекретарят на „новата църква“ Иван Сидор, предава РИА Новости.
„Томосът, който ни предадоха и който вчера бе внесен в храма Света София, е действителен, на него има подпис на Вселенския патриарх Вартоломей, но, съгласно процедурата, там трябва да бъдат и подписите на архиереите, които участват в Синода на Константинополската патриаршия“, отбеляза представителят на „новата църква“ в ефира на ТВ канала „Прямой“.
По неговите думи, липсата на подписи е „технически въпрос“.
Както заяви Сидор, най-вероятно, томосът ще бъде върнат в Украйна веднага след подписването му от архиереите на 9 януари, „за да няма никакви разговори“.
Документът ще се съхранява в Киев, но решението къде конкретно, все още не е взето. Сидор не изключва, томосът да бъде даден за съхранение в Трапезния храм на историко-културния резерват „София Киевска“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Патриарх Вартоломей връчи на митрополит Епифаний томос за автокефалията на ПЦУ

ТАСС: Патриарх Вартоломей връчи на митрополит Епифаний томос за автокефалията на ПЦУ

6 Януари 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей връчи на предстоятеля начело на новата украинска структура, Православна църква на Украйна, митрополит Епифаний томос за автокефалия, съобщава кореспондент на TACC от храма „Св. Георги" в Истанбул, където е предаден документът.
Преди церемонията в храма бе остлужена литургия по случай Деня на Богоявление. След нея патриарх Вартоломей и митрополит Епифаний изнесоха приветстващи речи.
Междувременно пресслужбата на Вселенската патриаршия все още не е предоставила официалния текст на томоса за автокефалията.
В същото време в текста, подписан на 5 януари 2019 г. от Вселенския патриарх Вартоломей и чийто превод на украински е разпространен от посланика на Киев в Турция, се отбелязва, че „правата на Вселенския престол на екзархиата в Украйна остават непроменени", и всички „значими въпроси“ ПЦУ трябва да решава чрез Константинопол. Освен това, според текста на документа, автокефалната ПЦУ е ограничен до границите на украинската държава, не може да назначава епископи или да създава парафии извън Украйна и не може самостоятелно да произвежда Светото миро, необходим за поклонение, за разлика от УПЦ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Новата „авокефална“ църква на Украйна не е независима от Вселенската патриаршия

ТАСС: Новата „авокефална“ църква на Украйна не е независима от Вселенската патриаршия

5 Януари 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Новата „авокефална“ църква на Украйна не е независима от Вселенската патриаршия, пише TACC
Вселенският патриарх Вартоломей осигури автокефалията на новата църква в Украйна, ограничавайки я до територията на страната, пише в текста на Томос за автокефалията. Преводът на документа на украински език бе публикуван на страницата в социалната мрежа „Туитър“ на украинския посланик в Турция Андрей Сибиха.
В същото време пресслужбата на Константинополската патриаршия е отказвал да предостави на кореспондента ТАСС текста на документа, като се позовава на факта, че преводът му на английски език все още не е изготвен.
"Ние признаваме и установяваме в границите на територията на Украйна автокефалната църква като нашата духовна дъщеря и призоваваме всички световни православни църкви да я признаят за сестра и да споменават под името" Светейшата църква на Украйна "като такава, която има предстоятел в историческия град Киев и не може да назначава епископи и да установява енории извън границите на държавата ”, се казва в документа.
Изяснява се, че "вече съществуващите [енории] по света стават обект на Вселенската патриаршия, която има канонични правомощия в диаспората, тъй като юрисдикцията на новата църква е ограничена до територията на украинската държава."
Вселенската патриаршия задължи новата украинска църква да решава "важни въпроси" през Истанбул.
„За да решат важни въпроси от църковна, догматична или канонична природа, най-благословеният Киевски и на цяла Украйна митрополит трябва да се обърне, от името на Светия Синод на своята църква, към нашия Свещен патриарх и Вселенски трон, жадувайки за авторитетна мисъл и твърдо разбиране. Украйна и свещената Ставропигия остават ненамалявани ”, - пише в подписания от Вартоломей Томос.
Текстът на документа подчертава, че новосъздадената украинска църква не може самостоятелно да произвежда Свето миро, необходимо за провеждане на богослужения, за разлика от каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, действаща в Украйна.
В същото време Константинополската патриаршия "благославя и обявява автокефалната православна църква на Украйна и призовава да води украинската земя".
Вселенската патриаршия в текста на Томоса споменава президента на Украйна Петро Порошенко.
"Това решение и разсъждение, в радост, обявено за вас от уважавания център на Православието, беше съборно съгласувано. Този патриархален и синодален Томос, написан и подписан съгласно Кодекса на нашата Велика Константинополска Църква Христова, представен в точни и идентични екземпляри на Най-Благодатния Предстоятел на Най-Светата Украйна Епифаний и Негово превъзходителство президентът на страната, Петро Поршенко, за вечно доказателство и постоянно представяне ”, се казва в текста на документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Петро Порошенко се срещна с Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул

УНИАН (Украйна): Петро Порошенко се срещна с Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул

5 Януари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Украйна Петро Порошенко се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си в Истанбул, предава украинската агенция УНИАН
Подробности за срещата е споделил украинския президент на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“.
"Обсъдихме начини за укрепване на стратегическото партньорство, засилване на координацията на сътрудничеството на международната сцена, перспективите за сключване на двустранно споразумение за зона за свободна търговия. Благодаря на Република Турция за сътрудничеството в подкрепа на резолюцията на Общото събрание на ООН през декември 2018 г. за осъждане на милитаризацията на Крим и Азовско море от руска страна," написа Порошенко .
По време на разговорите страните са обсъдили и въпроса за освобождаването на незаконно затворени украински граждани от руските затвори, както и за гарантиране на правата на украинските граждани, включително кримските татари, на територията на Крим след руската окупация на полуострова.
Агенцията припомня, че днес украинска делегация очаква да получи Томос за автокефалията на православната църква на Украйна в Истанбул. Членовете на делегацията ще вземат участие в церемонията по подписването на Томоса от Вселенския патриарх Вартоломей и в молитва в патриаршеската църква "Св. Георги".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): В събота ще бъде подписан Томосът за предоставяне на автокефалия на новата украинска православна църква

УНИАН (Украйна): В събота ще бъде подписан Томосът за предоставяне на автокефалия на новата украинска православна църква

5 Януари 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Церемонията по подписването на Томос за Украинската православна църква от Вселенския патриарх Вартоломей, ще се състои в Истанбул на 5 януари. като ще бъде последвана от молитва в патриаршеската църква "Св. Георги“, предава украинската агенция УНИАН
На церемонията ще присъства президентът на Украйна Петро Порошенко. След приключване на подписването на Томоса ще бъдат направени изявления от Вселенския патриарх Вартоломей, митрополита Киевски и цяла Украйна Епифаний и президента на Украйна Петро Порошенко. На 6 януари, след божествената литургия, документът за автокефалията ще бъде предаден на митрополит Епифаний.
Агенцията припомня, че в навечерието йеромонах Лука, иконописец и калиграф, е донесъл в Истанбул Томоса - оригинален текст за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква. Текстът е калиграфски декориран на пергамент. По време на коледната служба на 7 януари, в църквата „Света София“, Томосът ще бъде изложен за публично разглеждане от вярващите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският митрополит на Черна гора: СПЦ не признава Вселенската патриаршия за върховна църковна власт

Сръбският митрополит на Черна гора: СПЦ не признава Вселенската патриаршия за върховна църковна власт

5 Януари 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Митрополит Амфилохие който е начело на Митрополията на Черна гора и крайбрежието, добави, че след последното решение на патриарх Вартоломей, Константинополската Вселенска патриаршия вече не се смята за върховна църковната власт от Сръбската православна църква (СПЦ), пише на своята англоезична страница сръбското радио B92.
В интервю за телевизия "Вести" Амфилохие каза, че е информирал Вартоломей по време на неотдавнашната им среща за решенията на събранието на СПЦ, което изразява несъгласие с решението му да даде автокефалия на украинската църква.
Амфилохие каза, че познава Вартоломей и че са учили заедно в Рим - "но това, което той прави сега в Украйна, не е напълно адекватно на духа на православната църква, защото унищожава вековното единство сред православните църкви. "
"И от тази гледна точка нашата Църква и много други патриархати не приемат такава позиция, аз му казах това открито. Все още имам надежда а и много теолози в Гърция, както и архиепископът също са против това и сегашното му поведение" – заяви митрополитът.
На въпрос дали този ход може да повлияе на статута на църквата в Черна гора, Амфилохие подчерта, че това "абсолютно няма нищо общо със статута на църквата в Черна гора".
"Независимостта на Черна гора е едно, а автокефалната църква е друго. Съвсем различна материя", подчертава Амфилохие. Запитан дали Вселенската патриаршия остава върховната църковна власт по отношение на Сръбската православна църква, митрополитът отговори: "Абсолютно не."
Той обясни, че само католическата църква има върховен авторитет, т.е. папата.
"В православната църква това е имало десетвековна борба всеки епископ да има своя власт. И от тази гледна точка Вартоломей направи грешка да се намесва в живота на Руската църква", каза Амфилохие, добавяйки, че по тази причина вселенският патриарх е основателно критикуван, че се смята за папа.
„В Православната църква няма папа, нито е имало такъв - и затова остава православна“, заключи митрополитът от СПЦ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Украинската делегация, която ще приеме Томос за автокефалията на Украинската православна църква, вече пристигна в Истанбул

УНИАН (Украйна): Украинската делегация, която ще приеме Томос за автокефалията на Украинската православна църква, вече пристигна в Истанбул

5 Януари 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Украинската делегация, която ще приеме Томос за автокефалията на Украинската православна църква, вече пристигна в Истанбул, съобщава украинската агенция УНИАН.
Това написа в социалната мрежа „Туитър“ председателят на Върховната Рада, Андрий Парубий. "Украинската делегация пристигна в Истанбул, за да получи Томос от Вселенския патриарх за автокефалията на православната църква в Украйна", пише Парубий. В делегацията, освен Парубий, участват и третият президент на Украйна, Виктор Юшченко, министърът на отбраната Степан Полторак, предстоятелят на новосъздадената украинска православна църква Епифаний . Президентът на Украйна Петро Порошенко също ще участва в тържествата по повод получаането на Томос. По време на посещението си в Турция той ще се срещне и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на украинската православна църква „велико историческо събитие“

РИА Новости: Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на украинската православна църква „велико историческо събитие“

1 Януари 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на Украйна "голямо историческо събитие" и обеща, че то ще завърши с предоставянето на томос, въпреки опозицията на някои църкви, предава РИА Новости
"Господ благослови изминалата година. Ние Го прославяме за всички благословии, които ни е дал, и особено за великото историческо събитие на автокефалията на Църквата на Украйна, дело, което ще приключи и ще бъде благословено тази неделя в присъствието на новия примат на тази посестрима църква и в присъствието на президента Порошенко. Тук те ще получат томос за автокефалия ”, - каза Вартоломей.
Той подчерта, че това решение "има много силна опозиция", но тя няма да разколебае позицията на Константинопол.
В заключение патриархът изрази надеждата, че 2019 г. ще бъде година на мир за целия свят, а Православната църква ще се моли за него.
„И се молим сестринските църкви, които несправедливо се противопоставят на решенията и инициативите на Константинополския престол, най-накрая да започнат да мислят по-логично и справедливо, с голямо уважение и благодарност към църквата на нашата Вселенска патриаршия”, добави Вартоломей.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Порошенко подписа закон за разширяване на морските граници на Украйна от 12 на 24 морски мили

EA Daily: Порошенко подписа закон за разширяване на морските граници на Украйна от 12 на 24 морски мили

30 Декември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът Петро Порошенко подписа Закон, с който морските граници на Украйна се разширяват от 12 на 24 морски мили, съобщиха от пресслужбата на държавния глава, предава руската агенция EA Daily.
„Съгласно закона, прилежащата зона е зона в открито море, която принадлежи към териториалното море на Украйна и външна граница, която се намира на повече от 24 морски мили, считани от изходните линии, от които се отмерва ширината на териториалното море на Украйна“, се казва в съобщението.
Според Закона в Черно море се въвежда „прилежаща зона“ на Украйна, която е установена на 24 морски мили (44,4 км) от изходните линии, от които се смятат териториалните води на страната, обяснява медията, като посочва, че принципно териториалните води са ограничени в зоната от 12 мили (22,2 км) от тези линии.
Руската агенция отбелязва още, че във въпросната зона от 24 морски мили Военноморските сили на Украйна ще могат да спират, оглеждат, задържат или арестуват чуждестранни кораби и членовете на техния екипаж. Ако плавателния съд е нарушил законодателството и се опитва да се скрие, то на украинските сили са дадени правомощия да преследват нарушителя и да го задържат, за да бъде подведен под отговорност „в съответствие с Конвенцията на ООН по морското право от 1982 година“.
Правото за преследване важи, докато плавателният съд не влезе в териториалното море на държавата, под чийто флаг плава, или на която и да е друга държава. Законът влиза в сила на следващия ден след обнародването му.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавната гранична служба на Украйна отрече за вдигане на забраната за влизане на мъже от Русия

ТАСС: Държавната гранична служба на Украйна отрече за вдигане на забраната за влизане на мъже от Русия

28 Декември 2018 | 22:47 | Агенция "Фокус"
Киев. Ограниченията за влизане в Украйна на мъже от Русия на възраст между 16 и 60 години остават непроменени, въпреки прекратяването на военното положение в редица региони на страната. Това заяви говорителят на Държавната гранична служба Олег Слободян, предава TACC.
„Ограниченията действат както и преди. В зоната на повишеното внимание на граничните служители са граждани на държави от рисковата категория, включително от Руската федерация“, съобщи Слободян.
По-рано украинските медии разпространиха информация във връзка с украинската агенция за гранична охрана, че забраната за влизане на руски мъже е била премахната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Депутат коментира вдигането на забраната за влизане на руски мъже в Украйна

РИА Новости: Депутат коментира вдигането на забраната за влизане на руски мъже в Украйна

28 Декември 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Вдигането на забраната за влизане в Украйна за мъже от Руската федерация между 16 и 60 години свидетелства, че Киев признава неправомерността на взетото по-рано решение, заяви Антон Морозов, член на комисията по международни въпроси в Държавната дума, съобщава РИА Новости.
Говорителят на Държавната гранична служба на Украйна, Олег Слободян, заяви, че забраната за влизане в Украйна на мъже от Русия между 16 и 60 години е била премахната, но целите на посещението ще бъдат проверявани.
„Мисля, че тази забрана вече удря интересите на самите украинци и много от тях са недоволни, че техните роднини от Русия не могат да ги посетят за новогодишните празници. Очевидно те са изпратили съответните си жалби, а режимът в Киев реши да направи отстъпки“, каза Морозов.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна отмени забраната за влизане в страната на руски граждани от мъжки пол

РИА Новости: Украйна отмени забраната за влизане в страната на руски граждани от мъжки пол

28 Декември 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Киев. Властите на Украйна отмениха забраната за влизане в страната на руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 г. и 60 г., предава РИА Новости.
Подчертава се обаче, че граничната служба и занапред ще продължава да провежда разговори с притежателите на руски паспорти, за да уточнят целите на пътуването им в Украйна, тъй като страната продължава да бъде възприемана от Киев като рискова. Гражданите на Руската федерация са предупредени, че освен паспорт, на влизане в Украйна може да им бъдат поискани и други документи.
Граничната служба на Украйна забрани влизането на територията на страната на руски граждани от мъжки пол на възраст от 16 до 60 г. на 30 ноември тази година, след инцидента в Керченския проток.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Порошенко искал да продължи военното положение, но просто му попречили

РИА Новости: Порошенко искал да продължи военното положение, но просто му попречили

28 Декември 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. На заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана президентът Порошенко обяви, че отменя военното положение, въведено преди месец в 10 области на Украйна след инцидента в Керченския проток, съобщава РИА Новости.
По думите на държавния глава, ако не били предстоящите избори, той би помолил Рада-та да продължи срока на военното положение, тъй като „нищо не може да се направи с руската заплаха“.
Най-интересното и удивителното в цялата история е, че винаги зад действията на украинските власти стои скрит някакъв напълно рационален замисъл и внимателно обмислен план. Може би много по-лесно биха се възприемали техните авантюри, ако имаха малко по-спонтанно-безсмислен характер, коментира случващото се в Киев руската информационна агенция.

В момента може само да се градят догадки какъв е бил първоначалният замисъл на Киев да предизвика Керченския инцидент, какви са целите му, какви ответни действия от Русия се очакват и как се планира да се употреби цялата тази ситуация.

В резултат държавно-политическото портфолио на днешните украински управляващи се попълни с още един проект, превърнал се в провал.
Няма съмнение, че съвсем скоро предстои светът да съзре нови блестящи инициативи на украинските власти, които по тяхно мнение, трябва да им помогнат да разрешат някои от настоящите задачи.
В крайна сметка март и предстоящите президентски избори съвсем не са толкова далеч, а перспективата пред Петро Порошенко в тази насока съвсем не е ясна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“: Петро Порошенко отмени военното положение в Украйна

„Украинская правда“: Петро Порошенко отмени военното положение в Украйна

26 Декември 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна отмени военното положение в 10 области на страната, заяви самият той на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на 26 декември, пише онлайн изданието на вестник „Украинская правда“.
„Сега, в 14 часа (съвпада с българското време), се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение. То се основава на анализ на всички съставящи на текущата ситуация със сигурността на страната“, заяви държавният глава.
Порошенко констатира, че „ситуацията около страната не са се променили много“.
„ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа) потвърди данните на нашето разузнаване, в района на Луганск са намерени скрити системи за реактивен огън „Град“, увеличено количество артилерия и не са оттеглени танковете. Не е намаляло и и военното присъствие на Русия в Азовско море“, заяви президентът на Украйна.
В същото време Порошенко обясни непродължаването на военното положение с приближаването на президентските избори в страната.
„Искам да подчертая, че руската заплаха не е изчезнала. Ще бъда откровен с вас, ако не бяха изборите, ние бихме поискали от Върховната рада да продължи това военно положение“, заяви той.
„Защо взимам решение да не продължа военното положение „Защо решавам да не продължа военното положение. Защото имаме две заплахи: от една страна, заплахата от пряка военна агресия, а от друга – заплахата за настъпление срещу демократическите права и свободи на гражданите“, отбеляза украинският президент.
Въпреки това, по думите на Порошенко, по време на военното положение, отбранителните способности на въоръжените сили на Украйна и други звена на отбранителния сектор „са получили съвсем друго измерение“.
„Свършена е много работа за съкращаване на сроковете за създаване на бойна координация, за доукомплектоване за сметка на резерва от първия призив и за модернизацията на въоръжението и военната техника от цялото общество. Хората трябва да знаят какво е направено за този месец и как бяха засилени отбранителните възможности на държавата“, заяви държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Вартоломей: Не взех пари, а много бонбони и шоколади от фабриката на Порошенко

Патриарх Вартоломей: Не взех пари, а много бонбони и шоколади от фабриката на Порошенко

26 Декември 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Предстоятелят на „константинополската“ патриаршия Вартоломей отхвърли обвиненията на руския президент Владимир Путин от миналата седмица, че основният му мотив, за да обяви новосъздадената Украинска православна църква за независима е бил, че той „ще започне да печели от нея“, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Въпреки че Руската църква ме обвинява, че съм взел пари, за да дам автокефалия, всъщност аз не съм взел пари, а много бонбони и шоколади от фабриката на Порошенко“, заяви той в Истанбул на Коледа.
Решението на Вартоломей от 11 октомври предизвика разрив между Фенер и Московската патриаршия, припомня изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украйна прекратява военното положение, наложено след инцидента в Керченския проток

ТАСС: Украйна прекратява военното положение, наложено след инцидента в Керченския проток

25 Декември 2018 | 23:30 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна приключва 30-дневния срок на военно положение, въведено от президента Петро Порошенко след инцидента в Керченския пролив, съобщава агенция TACC. На 25 ноември три кораба на украинските Военно-морски сили нарушиха правилата за преминаване през териториалните води на Русия. Корабите бяха задържани, а 24 члена на екипажа бяха арестувани заради незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация.
Петро Порошенко използва случая за да въведе военно положение в страната. Първоначално то трябваше да обхване цялата територия на Украйна и да бъде в сила 60 дни, което автоматично означаваше отлагане на президентските избори. Това обстоятелство предизвика протест на почти всички политически сили в страната. Политиците обвиняват Порошенко, че бързо губи подкрепата на населението, в опит да узурпира властта.
В резултат на това президентът беше принуден да отстъпи. В телевизионно обръщение към нацията той намали срока на военното положение на 30 дни, така че да „не се припокрива с предизборната кампания“. Държавният глава също беше принуден да се откаже от налагането на военно положение в цялата страна, запазвайки го само в районите, граничещи с Руската федерация и Приднестровието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: "Щяхме да изгубим томоса", твърди патриарх Филарет

УНИАН: "Щяхме да изгубим томоса", твърди патриарх Филарет

23 Декември 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Киев. "Щяхме да изгубим томоса", твърди Филарет и обяснява защо не е претендирал за поста глава на Православната църква на Украйна, съобщава УНИАН.

На 15 декември на обединителен събор митрополит Епифаний беше избран за глава на Единната поместна православна църква на Украйна.
Ако патриарх Филарет не беше оттеглил кандидатурата си, Украйна щеше да изгуби томоса.

«Ако не бях отстъпил, нямаше да стигнем до обединение и нямаше да получим томос за автокефалия на украинската църква. За мен е важно не моето положение, а да имаме в Украйна единна поместна православна църква. Така ще утвърдим и собствената си държавност“. Това патриарх Филарет е заявил в интервю пред Радио „Свобода“.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: УПЦ-МП очаква провокации във Виницка област в Украйна

РИА Новости: УПЦ-МП очаква провокации във Виницка област в Украйна

23 Декември 2018 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Виница. Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП) очаква провокации във Виницка област в Украйна, предава РИА Новости
Селските съвети на региона Винница на Украйна съобщиха, че са получили призиви с искане да упражнят активен натиск върху селските свещеници на каноничната украинска православна църква, да организират провокации в близост до храмовете и да подтикват жителите да отидат в "новата църква", заяви образователният отдел на УПЦ, публикуван на сайта ,
Агенцията припомня, че Виницкия митрополит Симеон взе участие в организирания от Вселенската патриаршия и украинската държава Обединителен събор за създаване нова автокефална Украинска православна църква и впоследствие бе лишен от епархията си от УПЦ-МП, която не признава решенията на Събора и намерението на Вселенския патриарх да предостави автокефалия на новата църква.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Порошенко подписа закон за преименуване на Украинската православна църква

ТАСС: Порошенко подписа закон за преименуване на Украинската православна църква

22 Декември 2018 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко в събота подписа закон, който задължава каноническата Украинска православна църква (УПЦ) да посочи в названието си принадлежността към Руската православна църква (РПЦ), се казва в съобщение от пресслужбата на държавния глава, предава ТАСС.
„Президентът Петро Порошенко подписа закон „За внасяне на изменения в украинския закон „За свободата на убежденията и религиозните организации“ относно името на религиозните организации, които влизат в структурата на религиозни организации, ръководени от център, намиращ се извън пределите на Украйна...“, се казва в съобщението.
Конкретно, приетият по-рано от украинския парламент закон, предвижда, че църквата, намираща се в религиозна организация „с център в държава-агресор“ е задължена в името си да отрази принадлежността към такава религиозна организация извън пределите на страната. При това експертното управление на Радата, чието решение няма задължителен характер, стигна до извода, че приетият закон за преименуване на УПЦ противоречи на Конституцията на Украйна.
Основният закон на Украйна предвижда, че църквата и религиозните организации в страната трябва да са независими от държавата, а тя, на свой ред, не може да се намесва в тяхната дейност. Също така, Конституцията определя, че всички религии, вероучения и религиозни организации са равни пред закона и затова не трябва да се установяват преимущества или ограничения на една от религиите, вероученията или религиозните организации спрямо другите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ ще дадат на Украйна 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

РИА Новости: САЩ ще дадат на Украйна 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

22 Декември 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще дарят на Военноморските сили на Украйна 10 милиона долара като допълнителна помощ след инцидента в Керченския пролив, където през ноември руските граничари задържаха украински военни кораби, съобщи представителят на Държавния департамент Робърт Паладино, цитиран от РИА Новости.
„Правим това заедно с Литва и Великобритания, които, също така, планират да увеличат помощта за Украйна в сферата на сигурността“, заяви представителят на американското дипломатическо ведомство.
Паладино призова Русия да върне на Киев задържаните кораби и арестуваните моряци, „да държат Керченския пролив и Азовско море открити за транзита в украинските пристанища и от тях, както и да уважават суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториалните води“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ ще предоставят помощ на Украйна в размер на 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

ТАСС: САЩ ще предоставят помощ на Украйна в размер на 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

22 Декември 2018 | 03:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще окажат помощ на Украйна в размер на 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив. Това се посочва в изявление, публикувано от Робърт Паладино, съобщава агенция TACC.
В него се заявява, че в отговор на „опасната ескалация от страна на Русия“ и нейните „неразумни“ действия на 25 ноември в Керченския пролив Държавния департамент, след одобрението на Конгреса, „ще отпусне допълнителни 10 млн. долара за увеличаване на морския потенциал на Украйна“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Кирил: Разколниците в Украйна ще доведат страната до духовна гибел

Патриарх Кирил: Разколниците в Украйна ще доведат страната до духовна гибел

19 Декември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Създаването на нова църковна структура в Украйна от разколниците ще доведе страната до духовна гибел, заяви в сряда Патриарх Москвоски и на цяла Русия Кирил в хода на служение в Николо-Угрешкия манастир, предава ТАСС.
„Ето, че днес се тревожим за всичко, което се случва в Украйна. Това е ясен и ярък пример за това, как лъжата въвежда хората в заблуда... И когато измамно се показва този път, който отвежда хората от истинската църква, който предлага да отдадеш душата си на самозванци и разколническото общество се възприема като благодатна църква, този път води към духовна нищета, това е път към унищожението“, заяви патриарх Кирил.
Предстоятелят на Руската православна църква (РПЦ) добави, че „лъжата е силен инструмент за въздействие върху човешкото съзнание“. „Лъжата... изкривява живота, потапя ни в друга реалност – реалност, която е далеч от истината... Днес лъжата придобива някакви фантастични размери, потапят ни по различен начин в различна реалност... чрез изкуство, филми, отклоняват хората от жизнения път. Затова за идеали, маяци, помощници в живота, се представят фалшиви маяци, фалшиви идеали“, отбеляза той.
По неговите думи, лъжливата информация, „може да доведе до заблуда народите“. „Днес, ние специално се молим за нашите братя и сестри, за Украинската православна църква, за тези, които станаха изповедници на вярата Христова още, докато бяха живи. Молим се за това, никаква лъжовна сила да не погуби духовния живот на близкия ни братски народ и силата на църквата, носеща своето свидетелство в тези трудни обстоятелства, да не намалява даже в условията на увеличаващи се грехове“, заяви патриарх Кирил.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): "Повратен момент в историята“

УНИАН (Украйна): "Повратен момент в историята“

17 Декември 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Порошенко и Вартоломей са обсъдили в телефонен разговор резултатите от обединителния събора, съобщава украинската телеграфна агенция УНИАН.

Вселенският патриарх Вартоломей смята, че обединителният събор, който се състоя в края на миналата седмица в храма „Св. София Киевска“, открива нова ера за световното православие. Това е казал президентът Петро Порошенко на специална пресконференция в Киев.

Двамата са разговаряли преди самата среща на държавния глава с журналистите. „Разговорът продължи повече отколкото очаквахме. Но той беше много важен и продължение на събитията от събота. Негово светейшество смята, че нашият събор бележи повратен миг в историята на православието въобще.“, е подчертал Порошенко.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Корреспондент“ (Украйна): РПЦ определи Синода в Киев за „канонически нищожен“

„Корреспондент“ (Украйна): РПЦ определи Синода в Киев за „канонически нищожен“

16 Декември 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Киев/Москва. Украинското списание „Корреспондент“ публикува материал, в който привежда мнението на Руската православна църква по повод проведения в Киев Синод на УПЦ.
В Москва определиха избора на ръководител на една от местните църкви в Украйна като безсмислен, а Синода, на който бе взето решението, като „неканонично събрание на хора".
РПЦ бе категорична, че т.нар. Обединяващ Синод в Киев е „канонически нищожен". Това поне заяви архиепископ Николай Балашов, заместник-ръководител на отдел „Външни църковни отношения" на Московската патриаршия.
„Неканонично събиране на лица, отчасти със, а по-голямата част - не, законни епископски ръкоположения под общото ръководство на лаиците и на държавния глава, както и на човек, който не разбира нищо от местния език, избран неканонично. За нас това събитие не означава абсолютно нищо", категоричен бе Балашов.
Той също така не разбира на „какво се надяват двамата епископи на легитимната украинска православна църква, които дойдоха на Синода. Съжалявам за всички тях. Тъжна съдба", обобщава московският архиерей.
На 15 декември в Киев се проведе т.нар. Софийски синод, на който бе учредена местната православна църква в Украйна. Митрополит Епифаний (Дюненко), митрополит Переяславски и Белоцерковски, бе избран за неин предстоятел. Той получи нов сан - митрополит на Киев и на цяла Украйна.
На 6 януари избраният примат трябва да получи томос за автокефалията на обединената православна църква на Украйна от ръцете на Вселенския патриарх Вартоломей. Следкрая на Синода, президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че държавата ще защитава правата на свещениците и миряните на УПЦ-МП, които ще решат да я напуснат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

WSJ: Украйна създаде „църква без Путин“

WSJ: Украйна създаде „църква без Путин“

16 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна обяви създаването на национална православна църква, независима от Русия, лишавайки по този начин Кремъл от инструмент, използван от векове за доминиране над съседите си, пише Джеймс Марсън в статия за американското списание The Wall Street Journal.
В събота свещеници от три основни православни църкви на страната се събраха за „обединителен Синод“, за да изберат лидер на Украйнската православна църква-Киевска патриаршия.
Създаването на независима църква е значителна победа за ориентираната към САЩ от президента Петро Порошенко държава, чиято армия води въоръжен конфликт срещу Русия и сепаратистите в източната част на страната вече четири и половина години. Порошенко, който се стреми към победа на президентските избори през март догодина, приветства резултатите от Синдоа като „освобождаване от руското влияние“.
„Това е църква без Путин“, заяви Порошенко в обръщението си пред няколко хиляди души, събрали се за отбелязване на събитиято. „Това е църква без молитви за руското правителство и руската армия. Защото те убиват украинците“, подчерта Порошенко.
Свещеници от УПЦ-Московска патриаршия, която в продължение на векове претендираше за господство над Украйна, се дистанцира от Синода, макар двама нейни представители да присъстваха на него.
Руската църква осъди решението на Вселенския патриарх Вартоломей, който предостави на Украйна автокефалия на цената на разскола във втората по големина християнска деноминация. В знак на протест през октомври Руксата православна църква прекъсна връзките си с Вселенската патриаршия в Истанбул.
Лидер на новата украинска църква стана митрополит Епифаний от УПЦ-КП, която се отдели от РПЦ след обявяване на независимостта на Украйна. Тя обаче бе отхвърлена от православния свят.
Московската патриаршия остава най-популярната и силна, дори след като Украйна обяви независимостта си от СССР през 1991 г. Но Киевската патриаршия придоби популярност през последните години на фона на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и военната намеса в източната част на Украйна. Украински правителствени служители обвиниха Московската патриаршия, че подкрепя Русия в конфликт.
Хиляди хора от цялата страна стояха часове на площада близо до катедралата „Света София" от ранна сутрин в мразовито време. Те изслушаха политически речи, молитви от група свещеници и музиканти, свирещи на бандура, традиционен украински струнен инструмент.
Малко след 17:00 часа местно време, удари камбаната на катедралата и Порошенко се качи на сцената с митрополит Епифаний. „Това е денят на нашата окончателна независимост от Русия", каза Порошенко на фона на викове „Слава!" и „Благодаря!"


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Държавната дума сравняват новата украинска църква с „езически продукт“ от времето на Хитлерова Германия

ТАСС: В Държавната дума сравняват новата украинска църква с „езически продукт“ от времето на Хитлерова Германия

16 Декември 2018 | 02:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Депутатът от Държавната дума, Долната камара на руския парламент, Сергей Гаврилов смята, че "за вярващите тази Църква няма да е приемлива, тя може да стане партия, клуб, групировка, но не и Църква ", съобщава ТАСС.

Режимът в Киев задушава каноническото православие в Украйна, като създава своя автокефална Църква, която може да се сравни с църквата в Хитлерова Германия от 30-те години на 20 век. Това мнение е изказал в събота пред ТАСС Сергей Гаврилов, който е председател на парламентарния Комитет по развитие на гражданското общество и по въпросите на социалните и религиозните обединения.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тимошенко определи създаването на „новата църква“ преломно събитие

РИА Новости: Тимошенко определи създаването на „новата църква“ преломно събитие

15 Декември 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко определи създаването на „новата църква“ като събитие, към което украинската нация е вървяла векове , информира РИА Новости.
"Това е преломно събитие! Събитие, към което украинската нация върви от векове ", е написала във Facebook Тимошенко.

По данни на украинските медии, на „обединителния събор“ в събота са присъствали само двама представители на Украинската православна църква, която е отказала участие в него.
От Руската православна църква са заявили, че смятат „събранието“ в Киев с нищожно каноническо значение, а възможността Епифаний да бъде признат от православния свят за едва ли изпълнима задача.
За глава на "новата църква“ бе избран "митрополитът" от неканоническа църковна структура Епифаний Думенко.
Създаването на „украинската автокефална църква“ е било обявено на съботния „обединителен събор“ от президента на Украйна Петро Порошенко, съобщава РИА Новости.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Избран е предстоятел на  бъдещата независима Украинска православна църква

ТАСС: Избран е предстоятел на бъдещата независима Украинска православна църква

15 Декември 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Киев. Избран е предстоятел на бъдещата независима Украинска православна църква, предава TACC.
Митрополит Епифаний - Переяславски и Белоцерковски, който преди това е бил епископ на неканоничната Киевска патриаршия, е избран за ръководител на новата църковна структура.
"Поздравявам всички за създаването на автокефалната поместна православна църква на Украйна, която току-що е учредена в „Света София", каза той, като се обърна към присъстващите на площад "София" след края на Обединителния събор
В събота в Киев, в катедралата "Света София", под патронажа на Цариградската патриаршия и с активното участие на украинските власти, се проведе събор на който участваха архиереи, свещеници и миряни от двете досега неканонични църкви –Украинска православна църква-Киевски патриархат и Украинска автономна православна църква, както и двама митрополити от каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат.
Целта на събора е създаването в Украйна на нова поместна православна църква, отделена от Московската патриаршия. Формално тази структура ще има автокефален статус, но всъщност тя ще бъде оглавявана от Константинополската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна Обединителният събор за създаване на независима Украинска православна църква

ТАСС: Започна Обединителният събор за създаване на независима Украинска православна църква

15 Декември 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Киев. Обединителният събор за създаване на независима Украинска православна църква, под патронажа на Цариградската патриаршия, започна в събота в Киевската църква "Света София". Това се съобщава в уебсайта на неканоничната Киевска патриаршия, предава TACC.
Преди началото на Събора в храма е пристигнал президентът на Украйна Петро Порошенко.
Целта на Събора е да създаде в Украйна нова поместна православна църква - структура, която официално ще има автокефален статут, но всъщност ще бъде ръководена според наблюдатели от Вселенския патриарх, предава агенцията.
Според "Обществената телевизия" в храма присъстват само двама архиереи от каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат – Переяславо-Хмелницкият и Вишневски митрополит Александър и и Барският и Виницки митрополит Симеон.
Катедралата в украинския град Виница по-рано днес е била завзета от неизвестни лица, припомни агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Неизвестни лица са завзели катедралния храм в украинския град Виница

ТАСС: Неизвестни лица са завзели катедралния храм в украинския град Виница

15 Декември 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Виница. Неизвестни лица са завзели катедралния храм „Свето Преображение Господне“ в украинския град Виница на фона на провеждащия се в Киев Обединителен събор за учредяване на независима Украинска православна църква, предава TACC
Неизвестни млади хора със спортно телосложение са взели от охраната всички ключове от комплекса, съобщава агенцията, като се позовава на пресслужбата на Съюза на православните журналисти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хиляди са се събрали пред  храма „Света София“ в Киев, където се провежда Обединителния събор на бъдещата УПЦ

ТАСС: Хиляди са се събрали пред храма „Света София“ в Киев, където се провежда Обединителния събор на бъдещата УПЦ

15 Декември 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Киев. Няколко хиляди души вече са се събрали на площада. Хора от много региони на Украйна продължават да пристигат в колони към храма „Света София“, където ще се проведе събитието, съобщава кореспондентът на TACC.
По централните улици на Киев днес са паркирани много автобуси, с които вярващите вече са пристигнали в Киев.
В района на църквата са предприети засилени мерки за сигурност: много от полицейските служители охраняват площада и улиците, които са в непосредствена близост до нея. Хората пред входа на Софийския площад са проверявани с метални детектори.
Пред храма е издигната трибуна, от която, както се очаква, след завършването на Събора, главата на новата украинска църква ще се обърне към вярващите. Освен това са инсталирани два големи екрана, на които ще се излъчват службите, както и вероятно някои моменти от Събора. Освен това има три пункта, където хората могат да пият горещ чай.
Според информации от медиите новоизбраният предстоятел ще носи титлата Киевски митрополит.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская Правда“ (Украйна): Ще се състои Обединителен събор за учредяване на Украинска поместна православна църква

„Украинская Правда“ (Украйна): Ще се състои Обединителен събор за учредяване на Украинска поместна православна църква

15 Декември 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Киев. Според предварителната информация 192 делегати ще вземат участие в Обединителния събор за учредяване на единна поместна Украинска православна църква, който ще се състои на 15 декември, пише вестник „Украинская правда“.
Te ще изберат Примас (предстоятел – бел. ред.) в два тура. От Украинската православна църква-Киевски патриархат на патриарх Филарет ще присъстват 42 йерарси заедно с по един свещеник и един мирянин – общо 126 делегати.
От Украинската автономна православна църква на архиепископ Макарий ще присъстват 12 епископи, като всеки от тях ще е придружен от по един свещеник и един мирянин - 36 делегати.
"От Украинската православна църква-Московски патриархат (която към момента е единствената канонична църква на територията на Украйна – бел.ред.) са потвърдили участие 10 епископи, всеки от тях придружен от по един свещеник и един мирянин - общо 30 делегати", отбелязва източник на редакцията.
Общо, според предварителните изчисления в Събора ще вземат участие 64 йерарси, 64 свещеници и 64 миряни - общо 192 участници. По време на събора ще се проведе тайно гласуване за предстоятел. Ще има два тура. В първия кръг ще участват всички издигнати кандидати. Във втория тур ще участват тримата кандидати с най-голям брой гласове от участниците в Събора, а победителят ще бъде избран за предстоятел.
Като почетни гости ще присъстват президентът на Украйна Петро Порошенко и председателят на Върховната Рада на Украйна Андрий Парубий.
На Събора трябва да се утвърди и устава на бъдещата Украинска православна църква, която се очаква да получи автокефалия от Вселенската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: УПЦ-МП води непрекъснати преговори за освобождаване на украинските моряци

ТАСС: УПЦ-МП води непрекъснати преговори за освобождаване на украинските моряци

9 Декември 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Киев. Преговорите за завръщането на украинските граждани, включително моряците, задържани в Керченския пролив, между Киев и Москва по църковна линия продължават. Ръководителят на информационното и образователно отделение на Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП), архиепископ Клемент, заяви пред кореспондента на ТАСС в неделя.
"Президентът на Украйна се обърна с молбата на най-благословения митрополит на Киев и цяла Украйна Онуфрий. Всъщност участието на църквата в процеса на завръщане на нашите войници, които се намират на територията, неконтролирана от Украйна в Русия, се провеждат постоянно. Онуфрий се е обръщал нееднократно към патриарха на Москва и цяла Русия Кирил и преговорите се провеждат по църковната линия, за да може да се върнат всички граждани на Украйна на нашата територия по хуманитарен способ ", коментира архиепископът думите на президента на Украйна Петро Порошенко, за обръщението му към Киевския митрополит с молба да съдейства за освобождаването на украински моряци.
В същото време председателят на УПЦ-МП призна, че "все още няма резултати по този въпрос". "Патриарх Кирил е много заинтерсован усилията на църквата да донесат плод, затова очакваме, че ще има известни резултати", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Московският патриарх заяви, че Украинската автокефална църква се създава „не от Бога“

РИА Новости: Московският патриарх заяви, че Украинската автокефална църква се създава „не от Бога“

9 Декември 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Създаването на "единична поместна църква" в Украйна не може да бъде "от Бога", тъй като е построена от гняв и омраза, заяви в неделя патриархът на Москва и Цялата Русия Кирил, цитиран от РИА Новости.
"Слушайте онези, които се борят за така наречената независима обединена църква, слушайте интонацията им, слушайте думите, какъв гняв , каква омраза и как може да има злоба и омраза от Бога? - каза патриархът в проповедта след божествената литургия в неделя
Той отбеляза, че "всички, които днес се стремят да създадат така наречената независима църква и които са готови за това да унищожат живота на други хора, да разрушат църковния им живот, да нахлуят в църкви и манастири, да ги сграбчат със сила" , говорят на езика на ненавистта и силата, а не на "езика на Бога", тяхната "църква" не може да "замести Божията воля".
"Слушайте лидерите на разкола, с каква омраза те казват, това ли е пастирската дума, това ли е любов? "И чуйте Онуфрий, който не казва нищо лошо за разколницте. Молят се плачат хората за това, че има разкол. Никой от тях обаче не иска държавата да използва сила срещу разколниците и не използват груби думи срещу разколниците“, отбелязва патриархът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Общоукраински църковен събор би бил нелегитимен без участието на архиереите от каноничната УПЦ-МП

ТАСС: Общоукраински църковен събор би бил нелегитимен без участието на архиереите от каноничната УПЦ-МП

8 Декември 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Обединителният събор за създаването на Украинската автокефална църква без участието на епископите на каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП)ще бъде лишен от легитимността, необходима за неговото признаване. Това становище бе изразено в събота от председателя на Отдела за външни църковни взаимоотношения на Московската патриаршия Митрополит Иларион в интервю, излъчено по телевизионния канал Россия-24 в събота, предава TACC.
"Ако така нареченият обединяващ съвет ще се състои само от разколници, разбира се, няма да има дори и малка легитимност, която е необходима за да бъде признат по-късно, а патриарх Вартоломей разбира това много добре". - каза той.
Митрополитът напомни, че в каноничната УПЦ-МП има 90 епископи, оглавяващи крупни епархии "с хиляди хора и стотици храмове", докато "всички разколници заедно много по-малко, те имат 40 архиереи, някои от които оглавяват номинални епархии (такива, които съществуват само формално и нямат територия, храмове, свещеници и миряни – бел.ред.)." Според него, ако съборът се състои от "някои разколници" и каноничните епископи не участва в него, тогава "всичко това ще изглежда смешно и странно".
В петък, 7 Декември, Светия Синод на УПЦ-МП заяви, че Вселенската патриаршия няма църковно право да свика заседание на църквата в Украйна, и планирания" Обединителен събор " е незаконен, тъй като тя ще бъде посетена от представители на разколнически групи". Представители на УПЦ-МП също така заявиха, че църквата не дава благословия на духовенството, монашеството или миряните да участват в този събор, който е насрочен за 15 декември 2018 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия

РИА Новости: Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия

4 Декември 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Киев. Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия, пише украинският вестник „Вести“, цитиран от РИА Новости.
Синодът на Константинополската църква, който приключи на 29 ноември, не предостави томос за автокефалията на Киев. Вместо това те приеха устава на "Обединената украинска църква", който не оповестиха. Източникът на "Вести" посочи девет основни точки от документа, от които публикацията стигна до заключението, че не може да се говори за независимостта на новата църква - това е по-скоро подчинение на Константинопол.
Източникът посочва, че документът поставя специален акцент върху факта, че новата църковна структура ще бъде неразривно свързана с Константинополската патриаршия и само чрез нея с останалата част от света - точно както каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, е свързана с други църкви чрез Руската православна църква (РПЦ).
Трябва да се отбележи, че ръководителят на новото църковно образувание ще носи титлата митрополит, а не патриарх, което го изравнява със статута под ръководството на РПЦ. Украинската страна дори няма да има право да канонизира своите светии без одобрението на Константинопол. Публикацията също така подчертава, че "Епископският съвет на Църквата е предписан да комуникира с Вселенския патриарх по всички глобални въпроси", който ще информира Киев за своето решение. Според публикацията има клауза, че Константинопол не трябва да обяснява мотивите си. Освен това е посочено, че новият устав създава и вратички, чрез които Вселенската патриаршия може да поеме под свой контрол част от манастирите в Украйна. Бъдещата "обединена църква" също няма да има право да приготвя миро- право само на автокефалните църкви.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: УПЦ-МП ще продължи да използва Почаевската лавра независимо от решението на Украйна

РИА Новости: УПЦ-МП ще продължи да използва Почаевската лавра независимо от решението на Украйна

24 Ноември 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинската православна църква-Московски патриархат(УПЦ-МП) ще продължи да използва Почаевската лавра независимо от решението на Украйна, заяви протойерей Александър Бахов, завеждащ правния отдел на УПЦ-МП, цитиран от РИА Новости.
Решението на украинското Министерство на правосъдието, с което се отменя прехвърлянето на каноничната УПЦ-МП на комплекса на Свято-Успенската Почаевска лавра (голям манастирски комплекс – бел. ред.) не лишава УПЦ-МП от правото да използва манастира, заяви протойерей Бахов в социалната мрежа „Фейсбук“.
"Почаевската Лавра и в бъдеще ще продължи да бъде в законно и законосъобразно ползване от монасите от „УПЦ-МП ", пише той.
В петък Министерството на правосъдието отмени държавната регистрация на правото на УПЦ-МП да ползва сградите и съоръженията - храмове, камбанария, килии и т.н. Но както обясни Бахов, това решение не отменя договора за ползване от 2003 г., а правото на ползване, придобито преди 2013 г. не подлежи на задължителна държавна регистрация.
"Затова премахването на тази държавна регистрация не лишава мъжкия манастир от правото да използва съоръженията на лаврата " Свето Успение Богородично ", пише Бахов.
Той също така не изключи, че решението на Министерството на правосъдието може да бъде обжалвано пред съда.
Въпросът за църковното имущество в Украйна се обостри на фона на църковната конфронтация. В средата на ноември тернополската полиция образува криминално дело по подозрение за незаконното прехвърляне на съоръженията на Почаевската лавра на УПЦ-МП през 2003 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Решението за предоставяне на автокефалия на УПЦ-КП ще бъде взето на 27-29 ноември в Истанбул

„День“ (Украйна): Решението за предоставяне на автокефалия на УПЦ-КП ще бъде взето на 27-29 ноември в Истанбул

23 Ноември 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Киев. На заседанието на Светия синод на Константинополската патриаршия на 27-29 ноември в Истанбул ще бъде взето решението за предоставянето на томос за автокефалия на поместната Украинска православна църква – Киевска патриаршия, съобщи украинският президент Петро Порошенко в петък, пише киевският ежедневник „День“.
„На 27-29 ноември Ростислав Павленко (съветник на президента) ще бъде в Истанбул, където ще вземе участие в историческия Синод на Вселенската патриаршия, на който ще се вземе решение за утвърждаването на Томоса“, е заявил украинският президент.
Той е напомнил, че през декември ще бъде свикан събор на новата Украинска автокефална православна църква.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолска правда“: Създаването на нова Украинска православна църква се отлага отново

„Комсомолска правда“: Създаването на нова Украинска православна църква се отлага отново

19 Ноември 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Създаването на нова, независима от Московската патриаршия Украинска православна църква се отлага отново, пише руският ежедневник „Комсомолская правда“.
Според информации от украинските медии, отново е бил отложен обединителният събор , на който трябваше да се състои процедурата по създаването на Украинска православна църква. Първоначално инициаторите на автокефалията заявяваха, че църковният събор ще се проведе в началото на октомври. После беше отложен за 22 ноември и сега се съобщава, че е определена нова дата на събора - 9-10 декември.
Има няколко причини, поради които събора не може да се проведе. Първо, неканоничните църкви в Украйна все още не са се съгласили с устава на новата църква. На второ място, те не намериха този, който би се съгласил да ръководи тази "нова църква". Филарет и Макарий наскоро уведомиха патриарх Вартоломей с писма, че са си направили самоотвод.
Най-вече обаче причината е, че каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, чиито енориаши са основната част от православните християни, отказа да участва в този обединителен събор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.