НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Проправителствените сили се съмняват, че бунтовниците се изтеглят от пристанището в Ходейда

AFP: Проправителствените сили се съмняват, че бунтовниците се изтеглят от пристанището в Ходейда

30 Декември 2018 | 01:01 | Агенция "Фокус"
Дубай. Йеменските бунтовници започнаха да се изтеглят от порта в Ходейда, съгласно споразумението за прекратяване на огъня, съобщи в събота представител на ООН, информира AFP. Той е споменал също, че проправителствените сили са изразили съмнение, че това ще се случи.
Служителят на ООН, който е помолил за анонимност, е казал, че в полунощ (петък срещу събота – бел. ред.) хутите са започнали да се изтеглят от пристанището на Червено море.
В същото време проправителствен служител е заявил пред AFP, че лоялистите са „изненадани“." Хутите имат преднина при контрола в Ходейда, те са разположили своите бойци по крайбрежието, нещо, заради което легитимното правителство на Йемен се безпокои.“
В изявление за държавната новинарска агенция на Йемен „Саба“ друг проправителствен служител е казал, че това е "ясен опит бунтовниците да провалят изпълнението на споразумението“, постигнато по-рано през декември на мирните преговори в Швеция.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Папата призова за мир в Йемен, Сирия и други горещи точки

AFP: Папата призова за мир в Йемен, Сирия и други горещи точки

25 Декември 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Ватикана. Папа Франциск използва своето коледно послание във вторник, за да призове за мир в конфликтни зони като Сирия и Йемен, чието население е изправено пред едни от най-тежките хуманитарни кризи в света, предава AFP.
"Желанието ми за щастлива Коледа е желание за братство. Братство между от всяка нация и култура. Братство между хората с различни идеи ... Братство между хора от различни религии", каза той в традиционното си послание "Урби ет Орби" ( Към града и на света – бел.ред)) от площад Свети Петър.
Папата каза, че се надява, че примирието в опустошения от конфликта Йемен ще сложи край на разрушителната война, която е отнела живота на около 10 000 души от 2015 г. и е тласнала 14 милиона йеменци до ръба на оцеляването
"Моите мисли са насочени към Йемен, с надеждата, че примирието, постигнато от международната общност, може най-накрая да донесе облекчение на всички онези деца и хора, изтощени от войни и глад," каза той.
Папата също така говори за войната в Сирия, откъдето американският президент Доналд Тръмп е решил да изтегли около 2000 войници .
"Нека международната общност работи решително за политическо решение ... така че сирийският народ, особено всички, които са били принудени да напуснат собствените си земи и да потърсят убежище другаде, да се завърнат, за да живеят в мир в собствената си страна", каза той.
Светият отец също така каза, че се надява да бъдат подновени мирните преговори между израелците и палестинците ", които могат да сложат край на конфликт, който повече от 70 години поразява земята, избрана от Господ, за да покаже лицето си и любовта към хората."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Рияд счита за своя заслуга приетата резолюция за Йемен

РИА Новости: Рияд счита за своя заслуга приетата резолюция за Йемен

22 Декември 2018 | 01:50 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитска Арабия смята резолюцията на ООН за Йемен за резултат от нейните дипломатически усилия, заяви Халед Манзлави, заместник постоянен представител на кралството в ООН.
Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция за Йемен, която подкрепя прекратяването на огъня в големия град Ходейда. Основните параметри на документа са подкрепа за прекратяване на огъня в пристанището и околностите на Ходейда, както и изпращане на наблюдатели на ООН в района за 30 дни
Според саудитския дипломат резолюцията потвърждава успеха на военния натиск от страна на арабската коалиция и дипломатическите усилия на Саудитска Арабия, които се опитват да принудят хусите да се оттеглят от Ходейда. Мисията на Саудитска Арабия също благодари на Кувейт и Съединените щати за изработването на резолюцията.

РИА Новости: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност на ООН гласува изпращането на наблюдатели в Йемен

AFP: Съветът за сигурност на ООН гласува изпращането на наблюдатели в Йемен

21 Декември 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно изпращането на цивилна мисия от наблюдатели в Йемен, за да следи крехкото примирие в стратегическото пристанище Ходейда и да контролира напускането на бойците.
Резолюцията, подготвена от Великобритания, беше приета от всичките 15 членове на съвета след една седмица трудни преговори. Текстът одобри и резултатите от скорошните мирни преговори в Швеция, целящи прекратяване на четиригодишния конфликт.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: В първия ден след примирието в Ходейда имаше взривове

„Коммерсантъ“: В първия ден след примирието в Ходейда имаше взривове

19 Декември 2018 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Москва/Ходейда. След като влезе в сила примирието между правителството на Йемен и движението „Ансар Аллах“, в пристанищния град Ходейда се разнесоха взривове, пише руският вестник „Коммерсантъ“ по съобщение от Reuters. Според източници на британската телеграфна агенция според звука, който се е чувал, те са в резултат от артилерийски обстрел. От коя страна е открит огън засега не е известно. Не е установен и районът, където са падали снарядите.
По-късно във вторник хуситите са обявили, че е имало бомбардировка от страна на силите на арабската коалиция и йеменското правителство. „Противникът наруши договореностите за прекратяване на огъня и с артилерия обстрелва района, източно от летището на Ходейда и източно от станция „Йемен Мобайл“, за това съобщава РИА Новости, като се позовава на телевизионен канал, който принадлежи на движението „Ансар Аллах“.
По-рано ООН определи 18 декември като дата, на която да спре огъня. Примирието в Ходейда е в резултат от преговорите, които се водиха в Стокхолм между страните в конфликта. Следващият преговорен кръг се очаква да се проведе през януари-февруари 2019.
На 17 септември 2018 година оглавяваната от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства коалиция възстанови настъплението си срещу главното пристанище на Йемен Ходейда. През него в страната пристигат доставки от първа необходимост. Руският вестник припомня, че гражданската война в Република Йемен се води от 2014 година, когато хуситите с щурм завзеха град Амран в северозападните части на страната. От тогава шиитите и правителството са в постоянен въоръжен конфликт.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Примирието в Ходейда влиза в сила във вторник

AFP: Примирието в Ходейда влиза в сила във вторник

17 Декември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Постигнатото под егидата на ООН примирие в йеменското пристанище Ходейда и неговите околности влиза в сила във вторник, съобщи представител на световната организация пред AFP в понеделник.
Попитан дали прекратяването на враждебните действия в провинция Ходейда започва в нощта срещу вторник, неназованият събеседник на агенцията отговори: „Вярно е“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комерсант: Сенатът на САЩ започна настъпление срещу Рияд

Комерсант: Сенатът на САЩ започна настъпление срещу Рияд

14 Декември 2018 | 02:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Резолюцията, която забранява участието на американските сили в конфликта в Йемен, с изключение на операциите срещу терористичната група „Ал Кайда“ беше одобрена от Сената на САЩ. Става дума за забрана за зареждане с гориво на самолетите на коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, както и обмен на разузнавателни данни и данни за потенциални цели. Всяко друго участие на американските военни в конфликта в Йемен без одобрение на Конгреса също е забранено.
Вашингтон подкрепи арабската коалиция от самото начало, но постепенно общественото мнение започна да се променя. Ако не беше убийството на Джамал Хашоги, противниците на американското участие в йеменския конфликт трудно биха спечелили мнозинство в Сената.
Според сенатор Бърни Сандърс намесата на Саудитска Арабия в йеменския конфликт доведе до „най-страшната хуманитарна катастрофа в света“. За Съединените щати е време да престанат да подкрепят ръководството на Саудитска Арабия, брутален режим, който наскоро уби журналист и не зачита правата на човека“, заяви сенаторът в навечерието на гласуването.
В краят на ноември Доналд Тръмп разясни, че Съединените щати възнамеряват да поддържат отношения със Саудитска Арабия на същото ниво въпреки убийството в саудитското консулство в Истанбул на журналиста Джамал Хашоги. Според президента истината за този случай никога не може да бъде узната, а добрите отношения с Рияд са в интерес на Съединените щати. Сенаторите обаче продължават да изискват от Доналд Тръмп да изясни въпроса за участието в убийството на саудитския принц Мохамед бин Салман.
Одобряването на този проект на резолюция заплашва да доведе до пълно преразглеждане на отношенията между Вашингтон и Рияд. Междувременно сенаторите се ограничиха до по-лек вариант, който засяга само американското участие в йеменския конфликт. Според експерти, обаче, той има голямо символично значение, има препоръчителен характер и е малко вероятно да засегне йеменския конфликт.
Трябва да се отбележи, че ООН успя да постигне значителен напредък в разрешаването на йеменския конфликт. В Швеция беше постигнато споразумение за примирие в Ходейда, където се намира главното пристанище на страната. Продължаващата ескалация в района може да влоши хуманитарната катастрофа. Според генералния секретар на ООН Антонио Гутиереш споразумението „отваря пътя за напредък в бъдещите преговори“. Друг положителен резултат е споразумението за обмен на пленници. Обсъжда се отварянето на летището в йеменската столица Санаа за международни полети.
Сергей Серебров смята, че „вътрешните условия в Йемен отдавна са узрели за уреждане“. "Точно позицията на САЩ блокира този процес, както на място, така и в Съвета за сигурност на ООН“, заяви той. „Ако Съединените щати бяха приели резолюция, ограничаваща възможностите на Саудитска Арабия да продължи войната, това щеше бъде друго нещо“, каза експертът. Той отбеляза, че ще бъде възможно да се говори за промяна на позицията на Вашингтон само след отказа на САЩ да класифицират хутите като „ирански агенти“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ предупредиха Рияд за рисковете от сътрудничество с Москва и Пекин

РИА Новости: САЩ предупредиха Рияд за рисковете от сътрудничество с Москва и Пекин

14 Декември 2018 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатори предупредиха правителството на Саудитска Арабия, че закупуването на военно оборудване свързано с Русия и Китай вреди на сътрудничеството със САЩ и провокира риск в областта на националната сигурност и икономиките както на Рияд, така и на Вашингтон, се посочва в резолюция, приета от сенаторите, съобщава РИА Новости.
Основното послание на документа, приет от горната камара на американския парламент е, че Мохамед бин Салман е признат за виновен за смъртта на журналиста Джамал Хашоги.
Проекторезолюцията също така изисква всички страни в конфликта в Йемен, в който участва Саудитска Арабия, да се стремят към „незабавно прекратяване на огъня и политическо уреждане на йеменския конфликт чрез преговори и засилване на хуманитарната помощ за жертвите на конфронтацията“.
През август министърът на външните работи Сергей Лавров заяви, че отношенията между Русия и Саудитска Арабия се развиват интензивно във всички направления. Саудитският външен министър Адел ал-Джубейр заяви, че сътрудничеството е в областта на сигурността, космическото проучване, енергетиката.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Мирът е възможен“ в Йемен

AFP: „Мирът е възможен“ в Йемен

14 Декември 2018 | 00:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео похвали разговорите под егидата на ООН, които целят край на разрушителния конфликт в Йемен, заявявайки „мирът е възможен“, съобщава AFP.
„Работата, която предстои, няма да бъде лесна, но видяхме това, което мнозина считат за невероятно започна да се оформя“, посочи той в изявление, публикувано часове след като воюващите партии в Йемен се съгласиха на прекратяване на огъня в жизнено важно пристанище в последния ден на мирните преговори.
„САЩ приветстват участниците в консултациите в Швеция за напредъка по ключови инициативи“, заяви Помпео. „Краят на тези консултации може да бъде началото на нова глава за Йемен“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Американският сенат прие резолюция за спиране на помощта за саудитите в Йемен

РИА Новости: Американският сенат прие резолюция за спиране на помощта за саудитите в Йемен

13 Декември 2018 | 23:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатът на САЩ одобри резолюция, в която се призовава за прекратяване на военното участие на САЩ в коалицията на Саудитска Арабия и нейните действия в Йемен. 58 сенатори гласуваха в подкрепа на резолюцията, 41 срещу.
Законопроектът е предложен от републиканския сенатор Майк Лий и демократа Бърни Сандърс.
Сандърс заяви, че „САЩ не могат да продължават партньорството с деспотичното правителство“ на Саудитска Арабия. Той отбеляза, че в Йемен се случва „най-голямата хуманитарна криза на земята“ и „всичко това заради нахлуването на коалицията под егидата на Саудитска Арабия в Йемен преди три години“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран приветства мирните преговори за Йемен

AFP: Иран приветства мирните преговори за Йемен

13 Декември 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран приветства пробивите, направени в разговорите между воюващите партии в Йемен, допълвайки, че се надява бъдещите преговори ще доведат до финално споразумение, предава AFP.
„Приветстваме споразуменията между двете страни, които са наблюдавани от представителя на генералния секретар на ООН и виждаме положителните стъпки и предварителните споразумения за продължаване на разговорите като обещаващи“, заяви говорителят на иранското министерство на външните работи Бахрам Гасеми.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според йеменския външен министър споразумението за изтегляне от Ходейда все още е „хипотетично“

AFP: Според йеменския външен министър споразумението за изтегляне от Ходейда все още е „хипотетично“

13 Декември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Министърът на външните работи на международно признатото правителство на Йемен Халед ал-Ямани предупреди, че постигнатото под егидата на ООН споразумение за изтегляне на бунтовниците от пристанищния град Ходейда е „хипотетично“ до неговото прилагане, предава AFP.
„Предполагаме, че другата страна ще се оттегли", подчерта дипломатът.
По-рано през деня бе съобщено, че изтеглянето на въоръжените сили от йеменското пристанище Ходейда, ще се случи „в рамките на дни“. „Планът е за изтегляне най-напред от трите пристанища, в рамките на няколко дни, а след това и от града", поясни специалният представител на ООН за Йемен Мартин Грифитс пред репортери.
Договореното от двете страни в преговорите изтегляне е от решаващо значение за предоставяне на хуманитарна помощ на бедстващото население, допълни Грифит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мирните преговори за Йемен: Договорено е изтегляне от Ходейда „в рамките на дни“

AFP: Мирните преговори за Йемен: Договорено е изтегляне от Ходейда „в рамките на дни“

13 Декември 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Изтеглянето на въоръжените сили от йеменското пристанище Ходейда, ще се случи „в рамките на дни“, предава AFP, като припомня, че градът е жизненоважен за доставките на хуманитарна помощ за страната.
„Планът е за изтегляне най-напред от трите пристанища, в рамките на няколко дни, а след това и от града", поясни специалният представител на ООН за Йемен Мартин Грифитс пред репортери.
Договореното от двете страни в преговорите изтегляне е от решаващо значение за предоставяне на хуманитарна помощ на бедстващото население, допълни Грифитс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мирните преговори за Йемен: ООН предложи изтегляне на бунтовниците от Ходейда

AFP: Мирните преговори за Йемен: ООН предложи изтегляне на бунтовниците от Ходейда

10 Декември 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Стокхолм/Сана. ООН предложи бунтовниците да се изтеглят от пристанищния град Ходейда като част от споразумение за прекратяване на огъня, което поставя съвместен контрол над стратегическия град в Йемен. Това става ясно от документ, представен пред агенция AFP.
Според източници от йеменската правителствена делегация на срещата, организирани от ООН в Швеция, документът постановява, че водената от Саудитска Арабия регионална коалиция, която се бори с хутите, прекратява всички операции в бунтовническия град в замяна на оттеглянето им. След това районът ще бъде поставен под контрола на съвместна комисия и ще бъде под надзора на ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.