НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: През 2019-та Великобритания може да излезе от кризата

AFP: През 2019-та Великобритания може да излезе от кризата

1 Януари 2019 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. В новогодишното си обръщение в понеделник премиерът на Великобритания Тереза Мей е заявила, че, ако парламентът подкрепи сделката й за Брекзит, страната може да излезе от безизходното положение и с оптимизъм да продължи напред, съобщава AFР.
"Новата година е пред нас и в 2019-та Обединеното кралство ще отворят нова страница.“, казва Мей.
"Сделката за Брекзит, която постигнах, е съобразена с гласа на британския народ и в следващите седмици депутатите трябва да вземат важно решение. Ако парламентът я подкрепи, Британия може да излезе от „задънената улица“.
Повечето британски законотворци не подкрепят постигнатото от Мей в преговорите с Брюксел по излизането на страната от ЕС.
В сряда следващата седмица те ще трябва да обсъждат споразумението между Великобритания и ЕС, преди да го гласуват след това.
Референдумът от 2016-те причини разногласия, но всички искаме най-доброто за нашата страна и 2019-та може да е годината, в която да оставим настрана различията си и да продължим напред заедно. Така да постигнем силно ново взаимоотношение с нашите европейски съседи и да се изправим и навън в света като една глобална търговска нация“. Това е казала Мей в обръщението си към нацията.
След като страната напусне Съюза консервативното правителство ще може да се съсредоточи върху икономиката, да открие нови пазари и да строи домове, а системата за квалифицирани имигранти да замени сегашното движение на мигранти от ЕС. „Заедно, аз вярвам, ние ще започнем нова глава с надежда и оптимизъм“, твърди Тереза Мей.
Говорителка от офиса на Мей на Даунинг стрийт е заявила, че дискусиите между Лондон И Брюксел продължават, а премиерът работи за постигане на „правни и политически гаранции“.
В съобщение в Туитър Джеръми Корбин, лидерът на опозиционната Лейбъристка партия, пише, че Консервативната партия е превърнала Брекзит в „ пълна каша“ и е добавил, че „ след осем години торите ни оставят разделена страна, където милиони се борят да свържат двата края“, е написал в Туитър лейбъристкият водач.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руското посолство съжалява за антируските настроения в речта на Тереза Мей

РИА Новости: Руското посолство съжалява за антируските настроения в речта на Тереза Мей

24 Декември 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Посолството на Русия във Великобритания съжалява за ескалирането на антируските настроения в коледната реч на министър-председателя Тереза Мей, съобщава РИА Новости.
Тереза Мей отбеляза в коледната си реч ролята на британските военни сили в гарантирането на сигурността на кралството, по-специално в борбата с „Ислямска държава“ и защитата на „въздушното пространство на страната и териториалните води от руското посегателство“.
По думите на говорителя на руското посолство, Русия никога не е допускала каквото и да било посегателство над британското въздушно и морско пространство. „Никога не е имало“, отговориха от ведомството.
„Британското министерство на отбраната периодично рекламира „прихващания“ на руски военни самолети и кораби, но всеки път става въпрос за планирани тренировъчни мисии в международното морско или въздушно пространство или за мирно преминаване през Ламанша в съответствие с международното право. Съжаляваме, че дори предстоящата Коледа се използва от ръководството на Великобритания като претекст за раздуване на антируски настроения“, допълниха от посолството.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Брекзит без споразумение ще боли

Politico: Брекзит без споразумение ще боли

24 Декември 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брекзит без споразумение ще боли, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico.
ЕС планира усилено Брекзит без споразумение - и по-специално, за да се увери, че ако всички паднат в пропастта, Великобритания ще падне най-тежко от всички.
В сряда Европейската комисия ще одобри поредица от законодателни инициативи, за да се избегнат най-катастрофалните резултати от сценария без сделка. Съюзът описва подготовката като „ограничен брой мерки за непредвидени обстоятелства, за да се смекчат значителните смущения в някои тясно определени области“.
Но докато планирането на бедствията в ЕС е предназначено да предотврати тоталната катастрофа в дните непосредствено след краха на Великобритания на 29 март, Брюксел също иска да бъде ясно, че мерките му няма да означават „разходка в парка“ за британците. Мерките няма да позволят на Великобритания да продължи да се възползва от предимствата на членството в ЕС, нито ще прилича на мекото приземяване през 21-месечния преходен период, предвиден в проекта на Договора за оттегляне, договорен миналия месец.
Общо казано, мерките за извънредни ситуации се очаква да изтекат в края на 2019 г. - давайки на Великобритания девет месеца, за да се опита да възпроизведе регулаторната и политическата инфраструктура, създавана повече от 40 години в ЕС.
Пример е една мярка, която Комисията ще предложи в сряда и която да гарантира, че британските авиокомпании могат да летят над територията на ЕС, да извършват технически спирания, като например за зареждане с гориво, без да слизат пътници, и ще могат да кандидатстват за полет между Великобритания и ЕС. Без ново законодателство такива спирки не биха били разрешени, тъй като Великобритания ще бъде трета страна.
Но дори и при плановете за действие при извънредни ситуации, британските авиокомпании вече няма да могат да извършват полети между градовете в ЕС, като се закриват доходоносни маршрути за британски превозвачи, като например „Изиджет“, освен ако те не са взели собствени мерки за подготвеност при Брекзит без споразумение. Освен това ЕС ще предложи мерки, които ще гарантират продължаващата валидност на „сертификатите за безопасност“, които позволяват на самолетите да продължават да летят - но само за ограничен период от време.
По отношение на автомобилния транспорт последиците от сценария без сделка ще бъдат още по-сурови за Великобритания, тъй като британските превозвачи ще бъдат изправени пред остри ограничения за трафика, разрешен на континента.
Мерките, предложени от Комисията в сряда, бяха до голяма степен очертани в съобщение, публикувано на 13 ноември, което получи относително малко внимание на фона на шума от заключителните етапи на преговорите по Договора за оттегляне.
Но с мнозинството в Камарата на общините, което в момента се противопоставя на Договора за оттегляне и премиера Тереза Май, инициативите за готовност вече ще се преместят във фокуса на вниманието, тъй като всички страни обмислят увеличените рискове от изхода от ситуацията.,
В съобщението от 13 ноември Комисията отново предупреди, че няма такова нещо като гладък Брекзит. „Независимо от предвидения сценарий, изборът на Обединеното кралство ще предизвика значителни смущения“, предупреди Комисията.
Но там има още едно по-силно предупреждение за Великобритания: планирането за извънредни ситуации, за разлика от преговорите за споразумение за оттегляне, е едностранчиво. „Мерките при извънредни ситуации ще се предприемат само когато е абсолютно необходимо и в интерес на Европейския съюз и неговите граждани“.
Там се отбеляза също, че дори в области, в които се вземат мерки за непредвидени обстоятелства, може да има сериозни смущения или забавяния, основани на липсата на готовност от страна на националните правителства, предприятия или граждани.
Предложените в сряда мерки ще добавят списък от осем други законодателни инициативи, които Комисията вече представи, включително такава, която би освободила британските пътници от визовите изисквания за краткосрочно пребиваване в ЕС.
Освен това ЕС публикува десетки предупреждения за готовността, предупреждаващи за последиците от неподготвеността на Великобритания. Сред малко забелязаните въздействия: гражданите и предприятията в Обединеното кралство вече няма да могат да регистрират интернет сайтове, използващи домейна .eu, както и британските субекти, които в момента имат такива сайтове, няма да могат да ги подновят.
В крайна сметка падането в пропастта, наречена Брекзит ще боли - много - дори и при внимателна подготовка.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Срещу Тереза Мей се готви заговор

„Независимая газета“: Срещу Тереза Мей се готви заговор

24 Декември 2018 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Неотдавна британският премиер Тереза Мей преживя вот на недоверие. Но може да се сблъска с нови проблеми, този път от страна на своите министри, пише в коментар „Независимая газета“ и цитира Sunday Times, според който оглавяващият Министерството на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън по време на обяд с приятели споделил плановете си да започне кампания срещу Мей с цел да бъде смъкната от поста.
Предполагаемият заговор бил разкрит след като свидетел, който седял на съседната маса в ресторанта на петзвездния хотел Beaumont в центъра на Лондон, разказал на 18 декември за подслушания разговор. Събитието се случва точно седмица след като Мей преживя вота на недоверие от торите. Според източника Уилямсън се е хвалил с връзките си със северноирландската Демократична юнионистка партия.
Освен това той е споделял и планове как да саботира потенциалните си съперници министъра на вътрешните работи Саджид Джавид и на Форин офис Джеръми Хънт.
Според Sunday Times за подслушания разговор той е съобщил на високопоставено лице от Консервативната партия. Вестникът споменава, че източник, близък до Уилямсън, е отрекъл тези твърдения, като ги нарекъл клевети. Според него министърът на отбраната има«нулеви лидерски амбиции», той иска да запази собствената си позиция в следващите две години, за да реализира програмата за модернизация на въоръжените сили.
Преди това агенция Reuters съобщи, че при гласуване на вота на недоверие Уилямсън се изказал, че тя трябва да запази постовете си като партиен лидер и премиер.
Това не е първи случай, когато главата на отбранителното ведомство, когото еднопартийците му са нарекли „наемен убиец с лице на младенец“, е обвиняван в „опити да организира преврат“ с цел отстраняване на премиера. През юни 2018 година Daily Mail писа, че Мей се е сблъскала с „бунт“ на парламентаристи консерватори, които настояват да се увеличат средствата за въоръжените сили. Изданието е подчертало, че зад тях стои именно Уилямсън, пише в днешния си брой „Независимая газета“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: May получава горещо одобрение за Брекзит без сделка от британците

Daily Express: May получава горещо одобрение за Брекзит без сделка от британците

24 Декември 2018 | 04:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без сделка „не е проблем“ за британските търговци, пише Daily Express. Причината е в стогодишните търговски връзки между Обединеното кралство и държавите, които днес членуват в ЕС. Така твърди лондонски бизнесмен.
Тереза Мей получи горещо одобрение за Брекзит без сделка от лондонските посредници и търговци, които пропъдиха всяващи паника твърдения, че наближава Армагедон. Търговците в Лондон споменават това продължително сътрудничество, което са имали с Европа, като индикатор, че внезапното им напускане на ЕС няма значително да засегне бизнеса им.
Британското правителство съобщи в началото на тази седмица, че съответните министерства ще подготвят документацията за Брекзит без сделка, тъй като 29 март 2019 година наближава, а на практика няма споразумение.
Търговец на цветя от Лондон се оказва оптимист за бъдещето: "Вече не се страхувам. Страхувах се за страната, но преминахме през по-лошото.“
В неделя Адам Маршал, шефът на Британската търговска камара, заяви, че сценарият Брекзит без сделка ще тласне бизнеса в „неподозирани посоки“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Express: Голямото съботно фиаско: ‘Намалете данъците след Брекзит, за да спасите главната улица“ призовават депутати.

The Sunday Express: Голямото съботно фиаско: ‘Намалете данъците след Брекзит, за да спасите главната улица“ призовават депутати.

23 Декември 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британски депутати призовават правителството да използва свободите, които Брекзит му дават, за да намали данъците, пише вестник The Sunday Express.
Получава се точно както един мозъчен тръст каза – данъчният ще прибере тази Коледа почти 6 млрд. паунда, като 5.2 млрд. паунда само са от ДДС. Експертите по търговия на дребно твърдят, че данъците са кожодерски, истинско бреме. А заедно с лошото време и непочтената онлайн конкуренция принуждават магазините на главната улица да се посещават едва от около 10,3 на сто от клиентите в решаващата за търговията седмица преди Коледа. Алиансът на данъкоплатците (TPA) заяви, че всяко домакинство тази Коледа ще подари на данъчния 211 паунда.
Само налозите за алкохола се изчисляват на 301 млн. паунда, а за автомобилното гориво – на 243 млн. паунда.
Данъчното бреме в Обединеното кралство достигна непознати в историята си височини. Затова бивши министри искат бонус покрай сделката за Брекзит, като се намали ДДС.
Според правилата на ЕС ДДС не може да падне по-ниско от 15 на сто. Понастоящем във Великобритания той е 20 процента.
Когато страната приключи с преходния период през 2020 година, финансист номер 1 на Кралството Филип Хамънд е свободен да съкрати данъка наполовина или изобщо да го премахне.
Бившият образователен министър Ники Морган бе предложила ДДС да се премахне, а друг един бивш министър, Джон Редууд (в правителството на Мейджър отговарящ за Уелс – бел. ред.) заяви, че Великобритания е „свръх обложена с данъци“. Той каза, че „ние трябва да премахнем ДДС от неща, които не трябва да се облагат с налози“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей ще „се принуди да се откаже“ от намерението си ограничи миграцията

The Guardian: Тереза Мей ще „се принуди да се откаже“ от намерението си ограничи миграцията

20 Декември 2018 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Непокорни министри вярват, че Тереза Мей ще бъде принудена да позволи на работници със заплащане под 21 000 паунда да идват във Великобритания и след Брекзит, тъй като бизнесите интензивно лобират за правото да наемат на работа квалифицирани работници от чужбина.
Премиерът настоява да се наложи долна граница за наемане на работници до 30 000 паунда, което означава да се намали големия миграционен поток, пише The Guardian и припомня, че предстои още една година на консултации след този бунт на кабинета.
Само часове след като бе публикувана дълго очакваната Бяла книга на правителството за имиграцията, в сряда се надигна негодувание сред бизнесите за предложенията, с които се задълбочават пукнатините в онова, което се смяташе като един от най-важните аспекти във визията на Мей за Великобритания след Брекзит.
Филип Хамънд, финансовият министър, и Грег Кларк, министър, отговарящ за бизнеса, сега очакват работодателските групи да упражнят силен натиск, за да не се приеме предлагания от премиера долен праг от 30 000 паунда.
Бялата книга очертава картината на това как след 2021 година ще спре свободното движение от ЕС. То именно се възприема като една от най-важните причини за желанието на британците да напуснат Евросъюза.
Документът предлага система, основана на притежаваната квалификация, която не дели държавите, от които идват работниците на страни, членки на ЕС, и не-членуващи в ЕС. Кабинетът обаче се сдържа да предложи окончателно решение за постигане на праг за всички заплати.
Бялата книга бе представена днес в Камарата на общините от Саджид Джавид, вътрешният министър, който заяви, че базата от 30 000 паунда е предложена от независимия Комитет за миграционни съвети и не е „твърдо установена“.
Той призна, че министрите трябва още да поработят по темата и добави: „Ние ще се ангажираме още с въпроса, за да сме сигурни, че ще вземем вярно решение и ще ви представим долна граница, която би била приета от всички в Обединеното кралство“ .
Източник от кабинета каза, че като се има предвид натискът от работодателите, се очаква крайният резултат „да е по-близо до 21 000, а не до 30 000 паунда“. Привържениците на Хамънд обявиха, че той,самият, „много доволен“ от тези резултати и се надява консултациите да започнат.
От Вътрешното министерство отказаха да предвиждат дали новият режим ще намали имиграцията, като поясниха, че бъдещите й нива ще зависят от поредица от фактори, за които е трудно сега да се говори.
Бялата книга рефлектира директно една дългогодишна цел, която самата Тереза Мей има. В нея се казва, че правителството продължава да се ангажира „да намали т. нар. нетна миграция до устойчиви нива, както е посочено в партийния манифест на консерваторите“.
От една година Даунинг стрийт се опитва да публикува Бяла книга за имиграцията, като вярваше, че въвеждането на стриктен граничен контрол ще бъде сериозен коз в ръцете на Мей в борбата й с депутатите, разбунтували се срещу нейната сделка с ЕС за Брекзит.
В следващите пет години ще бъдат въведени преходни мерки, които ще позволят В Обединеното кралство да се наемат чужди работници за ниско платени работни места, но за срок от 12 месеца, като се даде възможност и за допълнителни 12 месеца. Така ще се гарантира, че ако не си намерят работа, те няма да се установят за постоянно в страната.
Новите имиграционни правила ще влязат в сила в края на преходния период след Брекзит в началото на 2021 година. Продължителни консултации означава, че бизнесите ще имат не повече от година да се адаптират към тях, след като бъде определен долния праг на трудовото възнаграждение.
През 2019 година ще бъде изпробвана т. нар. схема на„малката скала“ за берачите на плодове и други сезонни селскостопански работници, но на останалите сектори от икономиката няма да се предоставят подобни специални условия, се казва в Бялата книга.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Бизнесите се нуждаят от митническа почивка

The Telegraph: Бизнесите се нуждаят от митническа почивка

19 Декември 2018 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. На бизнесите да се даде митническа почивка като помощ, за да издържат на Брекзит без сделка, пише The Telegraph.
Във вторник кабинетът пристъпи към подготовка за излизане от ЕС по правилата на Световната търговска организация (СТО). Това ще укрепи последните усилия на премиера да спаси своята сделка за Брекзит и да смекчи ударите от евентуални рискове. В рамките на 100-те дни до Брекзит, ние се нуждаем ясно да видим как тези рискове се надигат и по-категорично поведение на министрите, за да се справят с тях и да вдъхнат увереност на страната.
Здравният министър Мат Ханкок е разработил „цялостен“ план за Националната здравна система в случай на Брекзит без сделка. В него се предвижда да се работи с компаниите от фармацевтичния сектор, за да могат те да се запасят с лекарства, които може да бъдат най-засегнати от евентуално закъснение на Кале. Националната здравна система вече е договорила 12-седмично запасяване със стотици лекарства.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Бизнесът гледа „ужасен“ на плановете на премиера за Бекзит без сделка

The Guardian: Бизнесът гледа „ужасен“ на плановете на премиера за Бекзит без сделка

19 Декември 2018 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският бизнес отправи смразяващо предупреждение към депутатите, че рискуват да потопят в хаос лошо подготвената икономика, ако не престанат с игрите си в Уестминстър и да подкрепят сделката, която премиерът предлага за излизане от Евросъюза, пише вестник The Guardian.
След като министрите се споразумяха за драматична ескалация на подготовката за Брекзит без сделка, включително и подготовката на 3 500 въоръжени военни от армията в режим standby, лидерите на петте водещи работодателски групи във Великобритания обявиха, че не са готови за подобен изход.
След като сделката, която Тереза Мей предлага, няма да се гласува преди средата на януари 2019 и при значителна съпротива от страна на парламентаристите от нейната собствена партия, във вторник кабинетът имаше тричасово заседание, на което се реши да се премине към готовност за излизане без сделка. От хазната ще се отделят допълнителни средства в размер на 2 милиарда паунда за различните ведомства от „Уайтхол“ 25 (административният комплекс на британското правителство – бел. ред.) за следващата финансова година, като готовност да се посрещне Брекзит, включително и сценарият без сделка. Планираните мерки съдържат допълнителни 3 000 нови места в митническите служби и в правителствената Агенция „Приходи и митници“ на Нейно Величество, което означава наемане на стотици гранични служители.
Петте бизнес организации - Британската търговска камара, Конфедерацията на британската промишленост, Институтът на директорите, Федерацията на малкия бизнес и Федерацията на британските манифактуристи , обявиха, че са ужасени от битките в Уестминстър, с които отложиха важния вот за плана на премиера чак за средата на следващия месец.
Тяхното изявление ще укрепи мнението на Даунинг стрийт, че депутатите или трябва да приемат сделката на министър-председателя през новата година или да се изправят пред икономически хаос.
“Отговорността сега за намиране на път лежи направо върху раменете на 650 депутати в парламента“, се казва в изявлението на бизнес организациите. “Никой не иска да се продължава с несигурността, но всеки трябва да помни, че бизнесът и общностите се нуждаят от време, за да се приспособят към следващите промени.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Обединеното кралство няма да се занимава с решения на ЕС за бюджети, пътни знаци и питейна вода в прехода

The Independent: Обединеното кралство няма да се занимава с решения на ЕС за бюджети, пътни знаци и питейна вода в прехода

19 Декември 2018 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. В месеците след излизане от Евросъюза Обединеното кралство ще има „главоболия“ с по-малко от 182 нови правила, включително и за бюджетните разходи, пътните знаци и питейната вода, пише в днешния си брой The Independent.
Пълният размер на новите регулации, които се очаква да потекат по газопровода през планираните от Тереза Мей 21 месец;а на преход превръщат Великобритания в „получател на правила, а не в техен създател“, предупреждава вестникът.
През този преходен период Лондон ще бъде ограничаван от Брюксел и неговите решения, тъй като няма да има свой министър в Съвета на ЕС, нито свои евродепутати, които да влияят, когато те се вземат.
Кампанията „Вотът на народа“, която проучва очакваните резултати от Брекзит, е изследвала какви решения ще се приемат в ЕС преди 2020 година. Сред тях има и такива, които са свързани с налога за алкохола и с инвестиционните фондове на Обединеното кралство. „Този анализ за първи път очертава пълния размер на равносметката за Острова от т. нар. сделка“, твърди Крис Брайън, поддръжник на лейбъристите и член на движението „Вотът на народа“.
“Сделката на премиера ще отслаби нашата способност да имаме дума при вземането на повече от 180 важни решения, които ще важат за Европа, докато ние ще сме в преход, което означава, че няма да се ползваме от тяхното приложение и няма да може да казваме „Не“, т.е. да защитаваме интересите на Великобритания. Така ще сме „изгонени“ от процеса на вземане на решения и ще сме принудени да плащаме милиарди евро заради тази привилегия.“.
„Работната програма“ до 2020 година показва, че Европейската комисия е планирала в транзитния период да се решават въпроси, свързани с:
• Алокация на бюджета на ЕС за годините след 2020, Великобритания обаче няма да има възможност да заяви „как да се използват нашите пари“, ако този преход се удължи.
• Нови правила за мита на алкохола, който се внася или изнася от ЕС.
• Нови правила за пътни знаци и маркировки.
• Нови правила как да се разпределят в блока съвместните инвестиции.
• Нови правила за определяне коя вода е питейна и коя не е.
Предстоящи са обсъждания и за „пътната инфраструктура и безопасността на тунелите“, за „връщане на нелегалните мигранти“, за „конкуренция при мерките за безопасност на въздушния транспорт“
Проучването е анализирало и атаките, отправени от военния министър Гавин Уилямсън, срещу плановете за армия на ЕС, той ги определи като „абсолютно налудничави“ – вместо критика, Брекзит ще отмени ветото на Великобритания в този случай.
Протестиращите са се обърнали към Даунинг стрийт да отговори на техните критики.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Herald of Scotland: Армията е нащрек, след като кабинетът натисна бутона за Брекзит без сделка

The Herald of Scotland: Армията е нащрек, след като кабинетът натисна бутона за Брекзит без сделка

19 Декември 2018 | 02:16 | Агенция "Фокус"
Глазгоу. Армията е поставена в готовност да се справя с последиците от Брекзит без сделка, пише в днешния си брой излизащият в Глазгоу The Herald of Scotland.
Вестникът напомня, че до излизането на Великобритания от Европейския съюз остават точно 100 дни.
Съобщението за 3 500 оперативни военни „в готовност“ да помагат при евентуална криза, направено от военния министър Гавин Уилямсън, дойде след като кабинетът на Тереза Мей обяви, че ще продължи „на пълен ход“ и ще приложи плановете на правителството на Обединеното кралство за Брекзит без сделка.
То предшестваше срещата във вторник на Междуправителствения общ министерски комитет на Даунинг стрийт, председателствана от премиерът, на която участва и Никола Стърджън, първият министър на Шотландия.
Тя е подготвена за онова, което се очаква, без съмнение, да бъде втори Брекзит. Премиерът я е посъветвала да се вслушва в думите на шотландските бизнеси, които подкрепят плана на правителството на Обединеното кралство за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Посланието на британския министър-председател било: “Сега е време да се обединим и да впрегнем усилията си за тази сделка и да изградим светло бъдеще за хората, които живеят в Обединеното кралство.”
Шотландският първи мистър обаче е предупредила Мей и нейните колеги „да престанат да плашат хората с катастрофа при варианта ‘без сделка’ и да започнат първо с грижа за нови работни места и жизнени стандарти.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Планът на Тереза Мей няма лимит на миграцията след Брекзит

Independent: Планът на Тереза Мей няма лимит на миграцията след Брекзит

18 Декември 2018 | 05:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дългоочакваният план за имиграция след Брекзит на правителството няма да се позовава на консервативния манифест обещаващ да намали нетната миграция до „десетки хиляди“.
Източници от парламента потвърдиха за Independent, че целта, отдавна подкрепена от Тереза Мeй като министър-председател, не се появява никъде в документа.
Целта все още ще съществува като манифест за залог до следващите избори поне, но нейното отсъствие е ясен знак, че политиката вече се е преместила от подхода, основан на числата, подкрепен от Мей.
Публикуването на Бялата книга все още предстои да бъде потвърдено, на фона на съобщенията, че Тереза Мей е в противоречие с министрите за желанието си да изработи новата система като имиграционна рестрикция.
Вместо това има натиск за нов подход на правителството, който да бъде оформен като система, която да обслужва нуждите на британската икономика, когато напуска ЕС.
Новината е победа за кампанията „Drop the Target" на Independent, стартирана през април 2017 г. с „Отворена Великобритания“, за да видим, че глупавата политика е отхвърлена.
Обсъждайки Бялата книга, източник от парламента каза за целта: „Не е там и няма да бъде, освен ако някой не го вкара в последната минута“.
Вместо това в доклада ще се говори за намаляване на миграцията до „устойчиви нива“ - фраза, използвана наскоро в интервю от Саджид Джавид, който също се дистанцира от политиките „враждебна среда“, подкрепена от премиера.
Според информация на The Sunday Times фокусира се върху потенциалното намаляване на броя на мигрантите от ЕС, което планът ще донесе.
Източникът на Independent обясни, че новата система е „ясна стъпка към промяна на формата на имиграционния дебат далеч от числата и към подход, който осигурява на Обединеното кралство необходимите умения“.
„Хората искат да сложат край на свободното движение, а в документа се говори за намаляване на нетната миграция до устойчиви нива, но това е по-скоро за това, което всъщност ще изглежда“, добави източникът.
Процесът на прокарване на имиграционната Бяла книга е труден, изисквайки одобрение от редица отдели, включително министерството на финансите и министерството на бизнеса, ръководени съответно от Филип Хамънд и Грег Кларк - и двамата, които отдадоха приоритет на намаляването на влиянието на Брекзит върху икономиката.
Елементи от плана, които вече са се появили в пресата, показват, че няма да има ограничение за висококвалифицираните мигранти от всяка точка на света.
Средно-квалифицираните мигранти ще бъдат допуснати, ако имат работа, заплащаща поне 30 хиляди лири годишно, но мигрантите с умения, от които се нуждае Великобритания, ще получават визи с по-ниска заплата.
Нискоквалифицираните работници ще получават краткосрочни визи до една година, ако са от страна, която е „ с нисък риск от злоупотреба с имиграция“, докато на студентите ще им бъде предоставен шестмесечен отпуск за обучение и ще могат да преминат към виза на квалифициран работник три месеца преди края на курса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Парламентът на Великобритания отхвърли предложението на Корбин за вот на недоверие

РИА Новости: Парламентът на Великобритания отхвърли предложението на Корбин за вот на недоверие

18 Декември 2018 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Парламентът на Великобритания отхвърли предложението на Джеръми Корбин за вот на недоверие срещу премиера Тереза Мей, съобщава РИА Новости, позовавайки се на телевизионния канал Sky News.
Джеръми Корбин внесе предложение за гласуване на вот на недоверие към министър-председателя Тереза Мей. Корбин е недоволен, че Мей отложи гласуването на споразумението с ЕС за Брекзит. Премиерът мотивира решението си, като заяви, че споразумението няма необходимата подкрепа в парламента и обеща да получи допълнителни гаранции от ЕС.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на лейбъристите инициира вот на недоверие срещу Тереза Мей

ТАСС: Лидерът на лейбъристите инициира вот на недоверие срещу Тереза Мей

17 Декември 2018 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия, Джеръми Корбин, инициира вот на недоверие срещу Тереза Мей, съобщава агенция ТАСС.
Корбин нарече „неприемливо“ решението на британският премиер да отложи за следващата година гласуването на споразумението с Брюксел за условията на Брекзит, което трябваше да се състои на 11 декември. Според него, вот на недоверие срещу премиера се явява „единствения начин“ да се гласува по сделката за Брекзит тази седмица. „Парламентът няма доверие на министър-председателят заради това, че тя не позволи Камарата на общините веднага да гласува споразумението за излизането и бъдещите отношения между Великобритания и ЕС“, заяви Корбин, който в нейно присъствие прочете писмено искане за внасяне на вот на недоверие.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брекзит ще направи Европа по-силна от всякога

The Times: Брекзит ще направи Европа по-силна от всякога

17 Декември 2018 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Блокът все пак може и да е затънал до гуша в разделения, но нашето напускане, което напомня на автомобилна катастрофа, изясни една област, в която 27-те от Ес се обединяват, пише в днешния си коментар британският The Times.
Парче камамбер, кръгло като автомобилно кормило, голям къс чоризо от Билбао, няколко бутилки сицилиански зехтин, някаква вкусна торта, които мога да имам и да си похапвам. Да, моите запаси без сделка се задават на хоризонта съвсем ясно. Добра работа се свърши през изминалата седмица, след като главата, която затворихме в тази сага, като че ли още повече ни приближи до ръба на острите скали, наречени Брекзит. Образите, които се показаха от Брюксел, са колкото стари, толкова и нови: Тереза Мей се подиграва съвсем хладнокръвно; европейците весело-закачливо се поздравяват, лидерите им се прегръщат, докато нашият премиер е увиснала на самия ръб.
Наблюдавайки преговорите на най-високо равнище, единственото, което виждам от тази страна на Канала (Ла Манша – бел.ред.), е жестока изолация. От другата страна на водата, обаче, картините ми разказват една далеч по-сърцераздирателна история: за колективното решение.
За пореден път тези събирания се оказват шанс за ЕС да се представи в най-добрата си светлина.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hufftington Post: Тереза Мей предупреждава: „Втори референдум за Брекзит ще нанесе непоправима вреда на британската политика“

Hufftington Post: Тереза Мей предупреждава: „Втори референдум за Брекзит ще нанесе непоправима вреда на британската политика“

17 Декември 2018 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът попари надеждите за нов вот, коментира Hufftington Post сведенията, които идва от Даунинг стрийт.

Тереза Мей ще предприеме мерки да не допусне нов референдум за Брекзит, като заплаши, че един евентуален нов вот би нанесъл „непоправими щети“ на интегритета на британската политика.
В края на седмицата в публичното пространство се появиха информации, че Даунинг стрийт се подготвя да предложи сделката за излизането на Великобритания от ЕС да се прегласува и по този начин да се излезе от „задънената улица“ на преговорите с Брюксел. Очаква се в понеделник премиерът да заяви пред британските парламентаристи, че с подобна стъпка тя изпраща послание до милиони гласоподаватели, че „демокрацията не се предава“.
Според изданието, Мей трябва да обяви: „ Нека да не пречупваме вярата на британския народ, като се опитваме да разиграваме на театралната сцена нов референдум. Един нов вот, който най-вероятно не би ни придвижил по-напред от предишния. Един нов вот, който би разделил страната ни още повече в момент, когато ние трябва да работим, за да я обединим.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Сантименталният Жан-Клод Юнкер се държи като „средновековен крал“

The Telegraph: Сантименталният Жан-Клод Юнкер се държи като „средновековен крал“

16 Декември 2018 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Жан-Клод Юнкер е обвинен, че „се държи като средновековен крал“, пише британският The Telegraph.
Той е бил заснет, докато пред всички разрошва косата на една от своите помощнички, а след това целува други две. Събитието се случва при пристигането на председателя на Европейската комисия на срещата на върха на Евросъюза тази седмица.
Баронеса Дженкин, благородничка от групата на торите, която провежда кампания за по-голямо участие на жените в политиката, е станала свидетелка на случката и е заявила, че е „удивена“ как е възможно председателят на Европейската комисия да смята това поведение за допустимо.
Емма Литъл-Пенджели, депутатка от Демократичната юнионистка партия описва поведението му като „ крайно ексцентрично“.
По-късно той е показан да държи ръката на Тереза Мей, докато тя очевидно му се кара, че е нарекъл нейните искания за Брекзит „мъгляви“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит „ блокира жизненоважни реформи във вътрешната политика“

The Guardian: Брекзит „ блокира жизненоважни реформи във вътрешната политика“

16 Декември 2018 | 03:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. В събота силна междупартийна парламентарна група предупреди Тереза Мей, че Брекзит „изсмуква живота“ на нейното правителство, пише The Guardian.
Според източник от кабинета кризата около напускането на ЕС от Великобритания притиска жизненоважни отрасли от икономиката на страната.
Задънената улица, в която е сделката на Мей за Брекзит, остава нерешена, а ключовото гласуване в британския парламент е отложено за средата на януари. Това принуди шестте парламентарно представени партии да излязат с общо изявление, в което твърдят, че аргументите за Брекзит, които се замислят от дълго време, водят до „сериозен пагубен ефект“ за широк кръг от проблеми във вътрешната политика.
Депутатите, сред които има и тори, председатели на парламентарните комисии по финансите и образованието, Ники Морган и Робърт Халфън, поясняват: “Вместо да продължаваме още месеци да провлачваме процеса около напускането на Великобритания от ЕС, ние трябва да го приключим час по-скоро, ако искаме да избегнем сериозни поражения за нашата страна. ”
Документът е подписан още от председателите на комисиите за трудовата заетост и пенсиите, за дигиталната култура и спорта, за околната среда, за науката и технологията.
И макар различието във възгледите си по сделката с Брекзит, всичките шест председатели на парламентарни комисии се обединиха около мнението, че правителството е прекалено силно ангажирано с преговорите по сделката с ЕС, във време на криза в националната здравна система и социалните грижи, когато в страната има хронично бездомни хора, когато расте престъпността, общественият транспорт е в криза. Лейбъристки депутати са обвинили правителството, че е обърнало гръб на по-бедните общини.
Решението да създадат този документ е след новината от петък, че хаосът около Брекзит е принудил ръководителите на националната здравна система да отложат новия дългосрочен план за системата и да забавят до януари приемането на дългоочаквания зелен доклад за бъдещето на социалните грижи.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.