НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вартоломей се нахвърли на Московската патриаршия: Ледените ветрове от северните степи няма да изгасят светлината на Фенер

Вартоломей се нахвърли на Московската патриаршия: Ледените ветрове от северните степи няма да изгасят светлината на Фенер

12 Юни 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Базираният в Истанбул Вселенски патриарх Вартоломей, чиято катедра някога е била първа сред равни в Православното Християнство, се нахвърли на Москвоската патриаршия във вторник заради отказа й да се откаже от юрисдикцията над Украинската църква, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В коментари, насочени срещу Москва, Вартоломей каза, че „Фенер винаги е източник на светлина и надежда, които не угасват нито от ветровете, които някога са духали от Изток и Запад, нито от ледените ветрове, духащи от степите на Севера“.
„Истината за Украйна ще надделее“, увери той, като осъди „клеветниците“.
Вестникът припомня, че схизмата между Москва и Фенер започна, след като главата на новосформираната „Православна църква на Украйна“ (ПЦУ) Епифаний получи томос за автокефалия на територията на Православната църква на Украйна - Московкса патриаршия през януари в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Вартоломей пристига в Гърция, за да получи подкрепа за решението на Фенер за Украйна

Kathimerini: Вартоломей пристига в Гърция, за да получи подкрепа за решението на Фенер за Украйна

22 Май 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Константинополският патриарх Вартоломей ще пристигне в Атина в сряда, където ще проведе разговори с архиепископа на Гръцката православна църква Йероним, които се очакват с голям интерес и които могат да обозначат нова ера на отношенията между ГПЦ и Фенер, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Очаква се по време на срещата Йероним да изрази подкрепата си за решението на Вселенската патриаршия от по-рано тази година за даване на автокефалия на Православната църква на Украйна.
В четвъртък Вартоломей ще открие Центъра Свети Порфирий за геронтология и социална подкрепа в Дилеси, Централна Гърция. Очаква се церемонията да привлече хиляди поклоници, а на нея ще присъства и президентът на Гърция Прокопис Павлопулос.
В петък Вартоломей се връща в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военное обозрение“: За силите на НАТО в Черно море и за вероятната провокация на ВМС на Украйна

„Военное обозрение“: За силите на НАТО в Черно море и за вероятната провокация на ВМС на Украйна

22 Март 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Има голяма вероятност неотдавнашната провокация срещу Русия от страна на украинските моряци край бреговете на Крим да се повтори всеки момент. Под прикритието на планираните за началото на лятото съвместни учения с НАТО Sea Breeze-2019 украинските военни могат да се опитат да се реваншират за позора в Керченския пролив, коментира руският портал „Военное обозрение“.
Както пише изданието, от 27 юли до 9 август, отново в акваторията на Черно море, ще се проведат съвместни маневри на НАТО с грузинската армия. Вижда се, че войските на Алианса се концентрират край границите на Русия и, следователно, опасността от провокации се увеличава още повече, пише авторът.
Три страни, отбелязва „Военное обозрение“ – Турция, България и Румъния, са членки на НАТО и имат своя военноморска групировка в Черно море.

Най-голяма ударна сила от тези държави има Турция, която разполага с:

13 подводници тип 209 (германски)
16 фрегати (половината са германски от клас МЕКО 200, а другата половина американски от клас „Оливер Хазард Перри“)
8 френски корвета от тип В
Освен това в състава на ВМС на Турция има 16 ракетни катера, 33 десантни кораба и 11 миночистача (тралчици)
Реално, Турция е единствената страна от НАТО, която има значителна групировка в Черно море. Но интересите на Анкара могат не винаги да съвпадат с интересите на Алианса, ако НАТО реши да действа по-твърдо спрямо Русия.

ВМС на България

3 белгийски фрегати тип „Вилинген“ и един съветски стражеви кораб проект 1159
2 съветски корвета проект 12412
3 съветски ракетни катера
6 миночистача и помощни кораби

При ВМС на Румъния картината е малко по-добра от тази при българските моряци:

1 подводница проект 877 „Палтус“
4 фрегати, две от тях са британски от тип 22 „Броудсуорд“
4 корвета проект 1048
6 съветски ракетни катера и 5 миночистача

Както може да се види, силите не са толкова значителни, но в Черно море могат да влязат кораби на другите страни от НАТО, влияещи на политиката на алианса. Конкретно, Великобритания и САЩ. При това Алианса активно се опитва да предизвика преразглеждане на конвенцията от Монтрьо, която предписва правилата за влизане в Черно море на кораби от страни, които не са причерноморски, отбелязва "Военное обозрение"

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Киев подготвя провокация с участието на НАТО в Керченския пролив

„Коммерсант“: Киев подготвя провокация с участието на НАТО в Керченския пролив

22 Февруари 2019 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Украйна подготвя провокация с преминаване на кораби през Керченския проток. Ръководителят на руското дипломатическо ведомство заяви, че украинската страна кани представители на НАТО да участват в провокация, пише в. „Коммерсант“.
„Сега подготвят нов пробив, също в нарушение на правилата за преминаване на тази трудна акватория. Сега те подготвят нов незаконен опит да пробият без никакви искания, без да спазват мерките за сигурност“.
За предстоящите провокации заяви и украинската страна. През декември секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов заяви в интервю за Би Би Си, че украинските военни ще продължат да се опитват да преминат през Керченския проток. В същото време той отбеляза, че поканата кораби от НАТО да се присъединят към акцията все още не е получила отговор. По-късно подобно изявление направи и украинският президент Петро Порошенко. Руското външно министерство предупреди, че „това абсолютно безотговорно изявление може само да влоши положението в отношенията между Москва и Киев“.
На 25 ноември 2018 г. в Керченския проток руските гранични служители задържаха три кораба на украинския флот. Моряците, обвинени в незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация са арестувани до април. Москва смята инцидента за провокация на президента на Украйна Петро Порошенко, който иска да повиши рейтинга си в навечерието на президентските избори.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Петро Порошенко подписа Закон, с който закрепва в Конституцията на Украйна курса към НАТО и ЕС и европейската идентичност на украинския народ

ТАСС: Петро Порошенко подписа Закон, с който закрепва в Конституцията на Украйна курса към НАТО и ЕС и европейската идентичност на украинския народ

19 Февруари 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко по време на заседание на Върховната рада подписа законопроект, с който закрепва курса на Киев към интеграция в ЕС и НАТО в Конституцията на страната, предава ТАСС.
„Измененията в Конституцията въобще не са излишни. Моята стратегическа мисия е необратимостта на европейската и трансатлантическата интеграция“, заяви Порошенко на заседание на украинския парламент по случай петата годишнина от „майдана“, след което подписа документа за внасяне на изменения в Основния закон.
Съгласно текста на Закона, в преамбюла на Конституцията вече фигурира формулировката за „европейска идентичност на украинския народ и необратимостта на европейския и евроатлантическия курс на Украйна“. В член 102 от Основния закон се променят пълномощията на президента и той става „гарант на реализацията на стратегическия курс на държавата към придобиване на пълноправно членство в Европейския съюз и в Организацията на Северноатлантическия договор“. Също така се изключва точка, която предвижда аренда на украински военни бази на чуждестранни държави (въведена заради руската военноморска база в Севастопол – бел. „Фокус“).
Парламентът, в съответствие със Закона, е упълномощен да определя основите на вътрешната и външната политика и стратегическия курс за придобиване на членство в ЕС и НАТО, а правителството – да осигури неговата реализация.
По-рано за законопроекта за внасяне на изменения в Конституцията в парламента гласуваха 334 депутати, при минимално необходими 300. Това бе предшествано от решение на Конституционния съд на Украйна, който одобри документа, признавайки, че той съответства на Основния закон на страната.

Дългият път към ЕС и НАТО

Порошенко заяви, че Украйна все още трябва да преодолее много проблеми по пътя към ЕС и НАТО.
„Преди да се присъединим към ЕС и Северноатлантическия съюз, все още ни предстои дълъг, дълъг път“, каза президентът.
Според Порошенко Киев трябва да „преодолее бедността, да постигне критериите за членство и да свърши трудната домашна работа“. В същото време държавният глава подчерта
„безпрецедентното“ сближаване с Европа.
Политикът отново повтори, че Украйна трябва да кандидатства за членство в ЕС и НАТО до 2023 година. „Виждам стратегическата си мисия за гарантиране на необратимостта на европейската и евроатлантическата интеграция. Не по-късно от 2023 г. трябва да подадем заявка за членство Европейския съюз и да получим План за действие за членство в НАТО“, заяви Порошенко.‘
В същото време той изрази изненада, че мнозинството от кандидатите за президент не си поставят такава задача и в техните програми няма такива обещания. „За моя голяма изненада не намерих клауза за членството на Украйна в Европейския съюз и НАТО в повечето програми“, подчерта той.
Украйна през годините на независимост е партньор на НАТО и се стреми към евроатлантическа интеграция. НАТО преди почти 11 години - на срещата на върха на Алианса в Букурещ през април 2008 г. - обеща „с времето“ да приеме Украйна и Грузия. Но през април 2010 г. президентът Виктор Янукович забави процеса, премахвайки междуведомствената комисия за подготовка за влизане в Алианса и националния център за евроатлантическа интеграция.
Украйна отново започна да настоява за НАТО след преврата през февруари 2014 г. и идването на власт на екипа, воден от президента Петро Порошенко. Въпреки това, никой не е обещал Киев скорошно членство в Алианса. В края на януари специалният представител на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкер заяви, че все още липсва единство по въпроса за членството на Украйна и че на нея й предстои дълъг път преди присъедини към НАТО.
Обявявайки намерението си да участва в президентската надпревара в края на януари, Порошенко обеща също, че през 2024 г. страната ще кандидатства за членство в Европейския съюз. Въпреки че преди това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбеляза, че Украйна „няма да бъде в състояние да стане член на ЕС и НАТО през следващите 20-25 години“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Украйна подготвя нови провокации по границите с Русия

Известия: Украйна подготвя нови провокации по границите с Русия

8 Февруари 2019 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. Украйна подготвя нови провокации по границите с Русия, пише руският вестник “Известия“
Официален Киев разглежда сценария на нова въоръжена провокация в Донбас или близо до границата с Крим преди президентските избори на 31 март, според информация от високопоставен източник от руските дипломатически кръгове. Заместник-командирът на армията на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин заяви пред изданието, че рискът от офанзива на въоръжените сили на Украйна в момента е дори по-висок, отколкото през ноември-декември 2018 г., когато се случи инцидентът в Керченския проток. Друг източник от Върховната Рада обясни, че обострянето най-вероятно ще е в Донбас, тъй като границата с Крим е "добре защитена". В тази връзка няма страхове на полуострова. Според събеседниците, развитието на ситуацията до голяма степен ще зависи от шансовете на президента Петро Порошенко да отиде на втори тур..
Във Върховната Рада също не изключват провокациите от Киев. Според украинския парламентарист от опозиционния блок Евгений Балицки, съвсем реалистично е Петро Порошенко да търси влошаване на положението в Донбас, за да повиши своя рейтинг сред радикалните групи от населението. Освен това е възможно украинският лидер да се възползва от създадената от него ситуация и ще отложи изборите в последния момент.
„Тези хора печелят от войната. Ако Порошенко осъзнае, че няма да стигне до втория тур, той ще влоши положението на Изтока и ще каже: какви избори? В края на краищата, ние водим война тук нека да отложим изборите за есента ”, заяви Евгений Балицки.
Според друг събеседник на "Известия" във Върховната Рада, вариантът с офанзивата в Донбас е най-вероятно, тъй като "в кримската посока границата е добре защитена".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна закрепи в Конституцията курса към влизане в ЕС и НАТО

РИА Новости: Украйна закрепи в Конституцията курса към влизане в ЕС и НАТО

7 Февруари 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Върховната рада утвърди измененията в Конституцията на Украйна, които закрепят курса на страната към влизане в Европейския съюз и НАТО, предава РИА Новости.
Това решение бе подкрепено от 334 депутати при необходими минимум 300 гласа.
Също така в Закона се предлага от предишните положения на Основния закон нормата, която даваше правови основания за базирането на руския Черноморски флот в Крим.
Сега Законът трябва да бъде подписан от президента Петро Порошенко и той ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му в Държавен вестник.
РИА Новости отбелязва, че предложенията за изменение на Конституцията са внесени от Порошенко. Те фиксират „избора на Украйна и нейното място като член на европейското семейство“, а също така интеграцията на страната в НАТО. Към този политически курс трябва да се придържат президента, кабинета на министрите и Радата. През ноември м.г. парламентът прие законопроекта на първо четене.

Германският посланик в Киев: Бързото влизане в ЕС е нереалистично

Както заяви посланикът на Германия в Украйна Ернст Райхел, не си струва Киев да разчита на бързо влизане в ЕС и НАТО.
„Бързото влизане на Украйна в НАТО или ЕС е нереалистична перспектива. Чака ви дълъг и труден път. На Украйна ще й се наложи да направи изключително много, за да се подготви за статута на кандидат за влизане в двете организации“, заяви Райхел в интервю пред изданието „Европейска правда“.
При това той нарече популизъм обещанията на кандидат-президентите за незабавно постигане на членство в ЕС и НАТО в случай на победа.

Отказ от извънблоковия статут

През декември 2014 година Върховната рада внесе изменения в два закона, с което се отказа от статута на извънблокова държава.
При това бившият генерален секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен отбелязваше, че за влизане в НАТО, Киев ще трябва да отговори на редица критерии, изпълнението н а които ще отнеме много време. Експерти предполагат, че Киев няма да може да претендира за членство в НАТО в близките 20 години.
Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан също така заяви, че да се говори за членство на Украйна в Съюза в близките години е нереалистично.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският патриарх Ириней: СПЦ не признава новото църковно образувание в Украйна

Сръбският патриарх Ириней: СПЦ не признава новото църковно образувание в Украйна

4 Февруари 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Сръбската православна църква (СПЦ) няма да признае „новата църква“ създадена в Украйна, заяви сръбският патриарх Ириней пред руската телевизия „Россия 1“, предава скопското електронно издание „Локално“.
„Те ни изпратиха покана, но ние отговорихме, че не искаме да присъстваме. Ние няма да ги признаем“, отговори Ириней на въпрос дали е получил покана от украинския митрополит Епифаний да присъства на учредяването.
На среща с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил миналата седмица, сръбският патриарх заяви, че това, което се случва с Православната църква в Украйна прилича на бомба, хвърклена над собствената къща.
„Украйна е голямо изкушение, изкушение за Православието, като цяло. Това е от голямо значение, защото се отнася до центъра на Православието. Това не е нещо, което е отвън, а феномен, който се случва в нашата къща, отвътре. Вероятно онези, които планират злото срещу Православието, са помислили добре, а това, което се случва в Украйна, е като хвърляне на бомба в нашата къща“, каза той.
Новоизбраният ръководител на Украинската православна църква митрополит Епифаний I официално встъпи в длъжност в катедралния храм Св. София в центъра на Киев, месец след като неканоничната украинска църква обяви, че се „отделя от РПЦ“.
На церемонията присъстваха украинският президент Петро Порошенко, както и неговият политически противник Юлия Тимошенко, представители на други религиозни организации в Украйна, включително представител на Константинополската православна църква, митрополит Галийски Емануел.
За РПЦ новото църковно образувание в Украйна е разколническо и от там изразиха съмнение, че другите поместни църкви ще признаят Епифаний. Говорителят на РПЦ оцени събитието в Киев като „патетично предствление“.
В началото на миналия месец консантинополският патриарх Вартоломей връчи на Епифаний декрет за автокефалия на новата църква в Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украинските власти може да преименуват Украинската православна църква-Московски патриархат

РИА Новости: Украинските власти може да преименуват Украинската православна църква-Московски патриархат

2 Февруари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Ако Украинската православна църква (УПЦ) откаже да преименува, както е предвидено в новия закон, властите в Киев ще направят това, заяви директорът на Департамента по религиозни и етнически въпроси на Министерството на културата на Украйна Андрей Юраш, цитиран от РИА Новости.
Той добави, че името на УПЦ трябва да отразява нейната принадлежност към Руската православна църква. Ръководството на УПЦ има три месеца за това, припомни той.
В края на миналата година в Украйна влезе в сила закон, според който религиозните организации, чието седалище се намира в Русия, са длъжни да посочат в името си принадлежност. На първо място, това се отнася до УПЦ. За да се промени името и изготви промени на устава си, законът дава четири месеца. От УПЦ заявяват, че няма да променят името, а в действията на властите виждат признаци на насилствено завземане.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Антиохийският патриарх призова църквите да се обявят срещу беззаконията на Константинопол

ТАСС: Антиохийският патриарх призова църквите да се обявят срещу беззаконията на Константинопол

1 Февруари 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Намиращият се в Москва патриарх Антиохийски Йоан призова всички поместни църкви да се обявят срещу действията на константинополската патриаршия в Украйна, под чиято егида в страната от две разколнически църкви бе създадена нова църковна структура, получила автокефалия от Фенер, съобщи пресслужбата на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, предава ТАСС.
„По време на своето слово след богослужението в храма Христос Спасител Антиохийският патриарх Йоан призова всички поместни църкви да издигнат своя глас срещу беззаконията на Константинополската патриаршия“, се казва в съобщението.
Предстоятелят на Антиохийската патриаршия Йоан пристигна в Москва, за да участва в тържествата по случай първото десетилетие от интронизацията на патриарх Кирил.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърт Волкер: САЩ и ЕС обмислят мерки срещу Русия, ако тя не освободи украинските моряци

Кърт Волкер: САЩ и ЕС обмислят мерки срещу Русия, ако тя не освободи украинските моряци

31 Януари 2019 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ и ЕС разглеждат възможността да приемат допълнителни мерки срещу Русия, ако властите на страната не освободят задържаните в Керченския пролив украински моряци, заяви в четвъртък по време на телефонен брифинг пред журналистите специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкер, предава ТАСС.
„Както САЩ, така и Европа обмислят какви допълнителни мерки трябва да предприемем, ако Русия не освободи моряците“, заяви той.
По думите на Волкер, САЩ подкрепя предложението на Берлин и Париж за изпращане на наблюдатели за мониторинг на ситуацията в Керченския пролив. „Това много важно предложение представлява много позитивен елемент“, счита той. „Това би обезпечило по-големи възможности за наблюдение на ситуацията в Керченския пролив“.
В сряда заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин изключи възможността за отправяне в региона на каквито и да е международни мисии. Той подчерта, че позицията на Русия от самото начало е била понятна и логична.
„Ние, в лицето на президента Путин, предложихме на канцлера Меркел, ако искат да изпратят еднократно някаква група, за да видят как стоят нещата на място в Керченския пролив и сме готови да организираме това. Но сме категорично против, това да се обвързва по някакъв начин с многостранни формати за мониторинг, а към тях да бъде включвана и Украйна. Това означава на практика раздуването на формата до пълномащабна, дългосрочна мисия“, заяви Карасин.
По-рано външният министър на Германия Хайко Маас излезе с инициатива за разширяване на действащия в момента мандат на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна до Керченския пролив и Азовско море.
Това се случи, след като през ноември три кораба от ВМС на Украйна нарушиха реда за преминаване през териториалните води на Русия при преминаване от Черно в Азовско море. За принудителното им спиране в Керченския пролив, руските граничари бяха принудени да използват оръжие. Корабите бяха задържани, а всички членове на екипажите са арестувани по обвинение за незаконно преминаване на държавната граница.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Киев призова Запада да наложи „азовски пакет“ санкции срещу Русия

РИА Новости: Киев призова Запада да наложи „азовски пакет“ санкции срещу Русия

15 Януари 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна помоли западните си партньори да въведат санкции срещу Русия във връзка с инцидента в Керченския пролив, заяви първият заместник-председател на Върховната рада Ирина Геращенко, предава РИА Новости.
„Президентът вече започна да работи по въпроса и изпрати апел до колегите си за въвеждане на такива санкции“, поясни тя на страницата си във „Фейсбук“.
Освен това Киев иска задържаните моряци да бъдат освободени незабавно. Също така в Украйна са съгласни да предадат на Москва 22-та руснаци срещу своите военнослужещи.
Във вторник Лефортовският съд в Москва продължи мярката за арест на четирима украински моряци, задържани в Керченския пролив.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Западна Украйна новата църква завзе храм на УПЦ

ТАСС: В Западна Украйна новата църква завзе храм на УПЦ

13 Януари 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Свети-Михайловския храм на Украинската православна църква (УПЦ) в село Красноволя, Волинска област, бе завзет от новата Православна църква на Украйна (ПЦУ), съобщи прессекретарят на Волинската епархия Олег Точински, предава ТАСС.
„Днес привърженици от ПЦУ от село Красноволя завзеха местния Свети-Михайловски храм и не пуснаха вътре нито настоятеля, нито управляващия епархията. След като прекъснаха богослуженията, активистите доведоха в селото свещеник на Киевската патриаршия и го обявиха за свой нов настоятел“, написа той във „Фейсбук“.
В същото време ръководителят на местната районна администрация Андрей Линдюк е подкрепил завземането на храма. На страницата си във „Фейсбук“ чиновникът твърди че община село Красноволя е „провела процедура по преминаване към Православната църква на УУкрайна“, на основание на което, „местните жители“ не са пуснали в храма епископ Волинский Натанаил от УПЦ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфяакс: Архиепископът на Кипър отказал да покани предстоятеля на новата автокефална украинска църква

Интерфяакс: Архиепископът на Кипър отказал да покани предстоятеля на новата автокефална украинска църква

10 Януари 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Никозия. Ръководителят на Кипърската православна църква, архиепископ Хризостом II, отказва да споменава главата на новата църква на Украйна, митрополит Епифаний, по време на богослужение и е отказал да го покани , предава Интерфакс
В интервю за гръцката агенция Romfea архиепископ Христозом II каза, че му е било предложено да приеме лидера на новосформираната украинска църква Епифаний в Кипър.
Ръководителят на кипърската църква също отхвърли посланието на пресслужбата на Министерството на външните работи на Украйна, че в сряда на среща с украинския посланик Борис Гуменюк той е подкрепил предоставянето на Томос на Украйна.
Хризостом II призна, че "всяка държава има право на автокефалия, а това зависи от украинския народ". "Но в момента виждам, че украинският народ не се е събудил за такива действия", каза архиепископът, подчертавайки, че сега не е от първостепенно значение да се даде автокефалия, а е "важно да не става разделение на Православието."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Всички членове на Светия синод на Вселенската патриаршия подписаха томоса за ПЦУ

ТАСС: Всички членове на Светия синод на Вселенската патриаршия подписаха томоса за ПЦУ

9 Януари 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Всички членове на Светия синод на Вселенската патриаршия подписаха томоса за предоставяне на атокефалия на Православната църква на Украйна (ПЦУ), съобщиха за TACC от пресслужбата на Константинополската патриаршия.
„Томосът бе подписан от членовете на Светия синод. Той ще бъде изпратен в Украйна в най-скоро време“, поясни източникът на агенцията, без да поясни кога точно ще се случи това. „Не можем да кажем кой ще се заеме с този процес – ние или украинската страна. Но документът ще бъде доставен в близко време“, поясниха от пресслужбата на Вселенската патриаршия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна заседанието на Синода на Вселенската патриаршия, на което ще подпишат томоса за ПЦУ

ТАСС: Започна заседанието на Синода на Вселенската патриаршия, на което ще подпишат томоса за ПЦУ

9 Януари 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул започна заседанието на Синода на Вселенската патриаршия, на която се очаква подписването на томоса за предоставяне на автокефалия на новата църква на Украйна (Православна църква на Украйна, ПЦУ), съобщиха за TACC от пресслужбата на Вселенския патриарх.
„Свещеният синод вече започна и традиционно преминава при закрити врати за пресата. На него ше бъде подписан томосът за автокефалията“, след което документът ще бъде предаден на Украйна, поясни източникът на агенцията.
Началникът на пресслужбата на Вселенската патриаршия Никос Папахрист заяви пред ТАСС на 6 януари, че по-рано „Светият синод реши да предостави автокефалия, така че подписването на томос от всички членове на Синода е само въпрос на време".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцката църква ще реши през февруари дали да признае новата автокефална украинска църква

Kathimerini: Гръцката църква ще реши през февруари дали да признае новата автокефална украинска църква

9 Януари 2019 | 06:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Йерархията на Гръцката църква, съставена от 82 епископи, ще реши в края на февруари дали да признае автокефалията на Църквата на Украйна, която бе официално призната за независима от Москва миналата неделя от Вселенския патриарх Вартоломей, пише издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Решението бе предадено на епископите след заседание във вторник от Светия Синод на Гръцката църква, който се състои от 12 епископи.
Вартоломей, духовен лидер на православните християни в света, изпратил писма до 13-те патриархата и църкви от православния свят с молба да признаят независимостта на украинската църква.
Решението доведе до разрив между Вартоломей и руския патриарх Кирил, който също изпрати писма с молба към православните патриархати и църкви да отхвърлят решението на Вартоломей.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская правда“: Петро Порошенко присъди на бившия патриарх на Киев Филарет званието „Герой на Украйна“

„Комсомолская правда“: Петро Порошенко присъди на бившия патриарх на Киев Филарет званието „Герой на Украйна“

9 Януари 2019 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко присъди званието „Герой на Украйна“ на патриарха Филарет - Михаил Денисенко, който по-рано оглавяваше самопровъзгласената „Киевска патриаршия”. Това съобщиха от пресслужбата на украинския президент, цитирани от руския вестник „Комсомолская правда“.
"Все още не съществува мярка която може да измери приноса на патриарх Филарет за борбата за собствена поместна църква", написа Порошенко на страницата си в социалната мрежа „Туитър“.
Украинският лидер отбеляза, че Денисенко "е бил, е и остава духовният лидер на украинската църква, духовният лидер на украинския народ", поради което, пише Порошенко, той решава да му присъди званието "Герой на Украйна".
По-рано представители на "новата украинска църква" са се опитали да поръчат от московски бижутери точно копие на Короната на първия митрополит Киевски и на цялата Рус, Петър, но са получили отказ, пише вестникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Занесоха томоса за автокефалия от Киев в Истанбул за подписи

РИА Новости: Занесоха томоса за автокефалия от Киев в Истанбул за подписи

8 Януари 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Томосът за автокефалия на „новата украинска църква“ бе занесен в Истанбул за подпис от архиереите на „Константинополската патриаршия“, съобщи прессекретарят на „новата църква“ Иван Сидор, предава РИА Новости.
„Томосът, който ни предадоха и който вчера бе внесен в храма Света София, е действителен, на него има подпис на Вселенския патриарх Вартоломей, но, съгласно процедурата, там трябва да бъдат и подписите на архиереите, които участват в Синода на Константинополската патриаршия“, отбеляза представителят на „новата църква“ в ефира на ТВ канала „Прямой“.
По неговите думи, липсата на подписи е „технически въпрос“.
Както заяви Сидор, най-вероятно, томосът ще бъде върнат в Украйна веднага след подписването му от архиереите на 9 януари, „за да няма никакви разговори“.
Документът ще се съхранява в Киев, но решението къде конкретно, все още не е взето. Сидор не изключва, томосът да бъде даден за съхранение в Трапезния храм на историко-културния резерват „София Киевска“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Патриарх Вартоломей връчи на митрополит Епифаний томос за автокефалията на ПЦУ

ТАСС: Патриарх Вартоломей връчи на митрополит Епифаний томос за автокефалията на ПЦУ

6 Януари 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей връчи на предстоятеля начело на новата украинска структура, Православна църква на Украйна, митрополит Епифаний томос за автокефалия, съобщава кореспондент на TACC от храма „Св. Георги" в Истанбул, където е предаден документът.
Преди церемонията в храма бе остлужена литургия по случай Деня на Богоявление. След нея патриарх Вартоломей и митрополит Епифаний изнесоха приветстващи речи.
Междувременно пресслужбата на Вселенската патриаршия все още не е предоставила официалния текст на томоса за автокефалията.
В същото време в текста, подписан на 5 януари 2019 г. от Вселенския патриарх Вартоломей и чийто превод на украински е разпространен от посланика на Киев в Турция, се отбелязва, че „правата на Вселенския престол на екзархиата в Украйна остават непроменени", и всички „значими въпроси“ ПЦУ трябва да решава чрез Константинопол. Освен това, според текста на документа, автокефалната ПЦУ е ограничен до границите на украинската държава, не може да назначава епископи или да създава парафии извън Украйна и не може самостоятелно да произвежда Светото миро, необходим за поклонение, за разлика от УПЦ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Новата „авокефална“ църква на Украйна не е независима от Вселенската патриаршия

ТАСС: Новата „авокефална“ църква на Украйна не е независима от Вселенската патриаршия

5 Януари 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Новата „авокефална“ църква на Украйна не е независима от Вселенската патриаршия, пише TACC
Вселенският патриарх Вартоломей осигури автокефалията на новата църква в Украйна, ограничавайки я до територията на страната, пише в текста на Томос за автокефалията. Преводът на документа на украински език бе публикуван на страницата в социалната мрежа „Туитър“ на украинския посланик в Турция Андрей Сибиха.
В същото време пресслужбата на Константинополската патриаршия е отказвал да предостави на кореспондента ТАСС текста на документа, като се позовава на факта, че преводът му на английски език все още не е изготвен.
"Ние признаваме и установяваме в границите на територията на Украйна автокефалната църква като нашата духовна дъщеря и призоваваме всички световни православни църкви да я признаят за сестра и да споменават под името" Светейшата църква на Украйна "като такава, която има предстоятел в историческия град Киев и не може да назначава епископи и да установява енории извън границите на държавата ”, се казва в документа.
Изяснява се, че "вече съществуващите [енории] по света стават обект на Вселенската патриаршия, която има канонични правомощия в диаспората, тъй като юрисдикцията на новата църква е ограничена до територията на украинската държава."
Вселенската патриаршия задължи новата украинска църква да решава "важни въпроси" през Истанбул.
„За да решат важни въпроси от църковна, догматична или канонична природа, най-благословеният Киевски и на цяла Украйна митрополит трябва да се обърне, от името на Светия Синод на своята църква, към нашия Свещен патриарх и Вселенски трон, жадувайки за авторитетна мисъл и твърдо разбиране. Украйна и свещената Ставропигия остават ненамалявани ”, - пише в подписания от Вартоломей Томос.
Текстът на документа подчертава, че новосъздадената украинска църква не може самостоятелно да произвежда Свето миро, необходимо за провеждане на богослужения, за разлика от каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, действаща в Украйна.
В същото време Константинополската патриаршия "благославя и обявява автокефалната православна църква на Украйна и призовава да води украинската земя".
Вселенската патриаршия в текста на Томоса споменава президента на Украйна Петро Порошенко.
"Това решение и разсъждение, в радост, обявено за вас от уважавания център на Православието, беше съборно съгласувано. Този патриархален и синодален Томос, написан и подписан съгласно Кодекса на нашата Велика Константинополска Църква Христова, представен в точни и идентични екземпляри на Най-Благодатния Предстоятел на Най-Светата Украйна Епифаний и Негово превъзходителство президентът на страната, Петро Поршенко, за вечно доказателство и постоянно представяне ”, се казва в текста на документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руската православна църква: Даването на Томос на Украйна няма канонична сила

Руската православна църква: Даването на Томос на Украйна няма канонична сила

5 Януари 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Томосът за новата украинска църковна структура - така наречената Украинска православна църква, подписан в събота от Константинополския патриарх Вартоломей, е обикновена хартия и няма канонична власт, каза Владимир Легойда, председател на синодалния отдел на Московската патриаршия за връзки с медиите, предава TACC.
"Томосът е хартия, който е резултат от мащабни политически и лични амбиции. Подписан е в нарушение на каноните и следователно не притежава никаква канонична сила", пише той в социалната мрежа „Телеграм“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Вселенският патриарх подписа Томос за автокефалия на Украинската православна църква

УНИАН (Украйна): Вселенският патриарх подписа Томос за автокефалия на Украинската православна църква

5 Януари 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На церемония в Истанбул Вселенският патриарх Вартоломей подписа Томос за автокефалията на Украинската православна църква, предава украинската агенция УНИАН.
Церемонията по подписването се състоя в катедралата "Св. Георги" в Истанбул, която е резиденция на Константинополския патриарх. Церемонията по подписването се състоя в присъствието на президента Петро Порошенко, председателя на парламента Андрий Парубий, бившия президент Виктор Юшченко и други гости. Преди подписването е имало кратка молитва в патриаршеската църква "Св. Георги". След това се състоя среща на предстоятеля на новосъздадената Украинска православна църква митрополит Епифаний и украинския президент Порошенко с Вселенския патриарх. Именно след тази среща се състоя церемонията по подписването на Томос за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква от Вселенския патриарх.
Така Украинската парвославна църква стана 15-та поместна православна църква. Както агенцията съобщи по-рано на 15 декември се проведе Обединителен събор на представители на украинските православни и избра митрополит Епифаний за глава на обединената поместна православна църква на Украйна, която на 6 януари 2019 г. ще получи Томос за автокефалията от Вселенския патриарх Вартоломей.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Петро Порошенко се срещна с Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул

УНИАН (Украйна): Петро Порошенко се срещна с Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул

5 Януари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Украйна Петро Порошенко се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си в Истанбул, предава украинската агенция УНИАН
Подробности за срещата е споделил украинския президент на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“.
"Обсъдихме начини за укрепване на стратегическото партньорство, засилване на координацията на сътрудничеството на международната сцена, перспективите за сключване на двустранно споразумение за зона за свободна търговия. Благодаря на Република Турция за сътрудничеството в подкрепа на резолюцията на Общото събрание на ООН през декември 2018 г. за осъждане на милитаризацията на Крим и Азовско море от руска страна," написа Порошенко .
По време на разговорите страните са обсъдили и въпроса за освобождаването на незаконно затворени украински граждани от руските затвори, както и за гарантиране на правата на украинските граждани, включително кримските татари, на територията на Крим след руската окупация на полуострова.
Агенцията припомня, че днес украинска делегация очаква да получи Томос за автокефалията на православната църква на Украйна в Истанбул. Членовете на делегацията ще вземат участие в церемонията по подписването на Томоса от Вселенския патриарх Вартоломей и в молитва в патриаршеската църква "Св. Георги".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сабах”: Ердоган се среща с Порошенко в Истанбул

„Сабах”: Ердоган се среща с Порошенко в Истанбул

5 Януари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган провежда среща с държавния глава на Украйна Петро Порошенко, информира вестник „Сабах”.
Срещата е закрита за медиите и се провежда в Президентския дворец „Вахдеттин” в азиатската част а Истанбул. Разговорът между двамата президенти е продължил един час и 15 минути, посочва още „Сабах”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): В събота ще бъде подписан Томосът за предоставяне на автокефалия на новата украинска православна църква

УНИАН (Украйна): В събота ще бъде подписан Томосът за предоставяне на автокефалия на новата украинска православна църква

5 Януари 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Церемонията по подписването на Томос за Украинската православна църква от Вселенския патриарх Вартоломей, ще се състои в Истанбул на 5 януари. като ще бъде последвана от молитва в патриаршеската църква "Св. Георги“, предава украинската агенция УНИАН
На церемонията ще присъства президентът на Украйна Петро Порошенко. След приключване на подписването на Томоса ще бъдат направени изявления от Вселенския патриарх Вартоломей, митрополита Киевски и цяла Украйна Епифаний и президента на Украйна Петро Порошенко. На 6 януари, след божествената литургия, документът за автокефалията ще бъде предаден на митрополит Епифаний.
Агенцията припомня, че в навечерието йеромонах Лука, иконописец и калиграф, е донесъл в Истанбул Томоса - оригинален текст за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква. Текстът е калиграфски декориран на пергамент. По време на коледната служба на 7 януари, в църквата „Света София“, Томосът ще бъде изложен за публично разглеждане от вярващите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският митрополит на Черна гора: СПЦ не признава Вселенската патриаршия за върховна църковна власт

Сръбският митрополит на Черна гора: СПЦ не признава Вселенската патриаршия за върховна църковна власт

5 Януари 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Митрополит Амфилохие който е начело на Митрополията на Черна гора и крайбрежието, добави, че след последното решение на патриарх Вартоломей, Константинополската Вселенска патриаршия вече не се смята за върховна църковната власт от Сръбската православна църква (СПЦ), пише на своята англоезична страница сръбското радио B92.
В интервю за телевизия "Вести" Амфилохие каза, че е информирал Вартоломей по време на неотдавнашната им среща за решенията на събранието на СПЦ, което изразява несъгласие с решението му да даде автокефалия на украинската църква.
Амфилохие каза, че познава Вартоломей и че са учили заедно в Рим - "но това, което той прави сега в Украйна, не е напълно адекватно на духа на православната църква, защото унищожава вековното единство сред православните църкви. "
"И от тази гледна точка нашата Църква и много други патриархати не приемат такава позиция, аз му казах това открито. Все още имам надежда а и много теолози в Гърция, както и архиепископът също са против това и сегашното му поведение" – заяви митрополитът.
На въпрос дали този ход може да повлияе на статута на църквата в Черна гора, Амфилохие подчерта, че това "абсолютно няма нищо общо със статута на църквата в Черна гора".
"Независимостта на Черна гора е едно, а автокефалната църква е друго. Съвсем различна материя", подчертава Амфилохие. Запитан дали Вселенската патриаршия остава върховната църковна власт по отношение на Сръбската православна църква, митрополитът отговори: "Абсолютно не."
Той обясни, че само католическата църква има върховен авторитет, т.е. папата.
"В православната църква това е имало десетвековна борба всеки епископ да има своя власт. И от тази гледна точка Вартоломей направи грешка да се намесва в живота на Руската църква", каза Амфилохие, добавяйки, че по тази причина вселенският патриарх е основателно критикуван, че се смята за папа.
„В Православната църква няма папа, нито е имало такъв - и затова остава православна“, заключи митрополитът от СПЦ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Украинската делегация, която ще приеме Томос за автокефалията на Украинската православна църква, вече пристигна в Истанбул

УНИАН (Украйна): Украинската делегация, която ще приеме Томос за автокефалията на Украинската православна църква, вече пристигна в Истанбул

5 Януари 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Украинската делегация, която ще приеме Томос за автокефалията на Украинската православна църква, вече пристигна в Истанбул, съобщава украинската агенция УНИАН.
Това написа в социалната мрежа „Туитър“ председателят на Върховната Рада, Андрий Парубий. "Украинската делегация пристигна в Истанбул, за да получи Томос от Вселенския патриарх за автокефалията на православната църква в Украйна", пише Парубий. В делегацията, освен Парубий, участват и третият президент на Украйна, Виктор Юшченко, министърът на отбраната Степан Полторак, предстоятелят на новосъздадената украинска православна църква Епифаний . Президентът на Украйна Петро Порошенко също ще участва в тържествата по повод получаането на Томос. По време на посещението си в Турция той ще се срещне и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на украинската православна църква „велико историческо събитие“

РИА Новости: Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на украинската православна църква „велико историческо събитие“

1 Януари 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на Украйна "голямо историческо събитие" и обеща, че то ще завърши с предоставянето на томос, въпреки опозицията на някои църкви, предава РИА Новости
"Господ благослови изминалата година. Ние Го прославяме за всички благословии, които ни е дал, и особено за великото историческо събитие на автокефалията на Църквата на Украйна, дело, което ще приключи и ще бъде благословено тази неделя в присъствието на новия примат на тази посестрима църква и в присъствието на президента Порошенко. Тук те ще получат томос за автокефалия ”, - каза Вартоломей.
Той подчерта, че това решение "има много силна опозиция", но тя няма да разколебае позицията на Константинопол.
В заключение патриархът изрази надеждата, че 2019 г. ще бъде година на мир за целия свят, а Православната църква ще се моли за него.
„И се молим сестринските църкви, които несправедливо се противопоставят на решенията и инициативите на Константинополския престол, най-накрая да започнат да мислят по-логично и справедливо, с голямо уважение и благодарност към църквата на нашата Вселенска патриаршия”, добави Вартоломей.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Порошенко подписа закон за разширяване на морските граници на Украйна от 12 на 24 морски мили

EA Daily: Порошенко подписа закон за разширяване на морските граници на Украйна от 12 на 24 морски мили

30 Декември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът Петро Порошенко подписа Закон, с който морските граници на Украйна се разширяват от 12 на 24 морски мили, съобщиха от пресслужбата на държавния глава, предава руската агенция EA Daily.
„Съгласно закона, прилежащата зона е зона в открито море, която принадлежи към териториалното море на Украйна и външна граница, която се намира на повече от 24 морски мили, считани от изходните линии, от които се отмерва ширината на териториалното море на Украйна“, се казва в съобщението.
Според Закона в Черно море се въвежда „прилежаща зона“ на Украйна, която е установена на 24 морски мили (44,4 км) от изходните линии, от които се смятат териториалните води на страната, обяснява медията, като посочва, че принципно териториалните води са ограничени в зоната от 12 мили (22,2 км) от тези линии.
Руската агенция отбелязва още, че във въпросната зона от 24 морски мили Военноморските сили на Украйна ще могат да спират, оглеждат, задържат или арестуват чуждестранни кораби и членовете на техния екипаж. Ако плавателния съд е нарушил законодателството и се опитва да се скрие, то на украинските сили са дадени правомощия да преследват нарушителя и да го задържат, за да бъде подведен под отговорност „в съответствие с Конвенцията на ООН по морското право от 1982 година“.
Правото за преследване важи, докато плавателният съд не влезе в териториалното море на държавата, под чийто флаг плава, или на която и да е друга държава. Законът влиза в сила на следващия ден след обнародването му.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:Порошенко подписа  закон за разширение на принадлежащата на Украйна морска зона

ТАСС:Порошенко подписа закон за разширение на принадлежащата на Украйна морска зона

30 Декември 2018 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Киев. Контролираната морска територия на Украйна се увеличава до 24 морски мили, съобщи ТАСС.
Президент на Украйна Петро Порошенко е подписал закон за правния статус и режим на принадлежащата на Украйна морска зона. Това съобщение е било публикувано в събота в сайта на държавния глава на Украйна.
На 6 декември Върховната рада на Украйна прие законопроект „За принадлежащата на Украйна зона ", според което контролираната морска територия се увеличава с 12 морски мили и достига 24 мили. В парламента са отбелязали, че така се дава възможност да се засилят контролните функции на пограничните служби и да се охранява крайбрежната зона. Освен това със закона се разширяват пълномощията на граничарите да правят оглед на рибарските съдове в принадлежащата зона, както и да контролират придвижването и пребиваването на украински и чуждестранни невоенни съдове, а също и на военни кораби в нея.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия наложи нови санкции на Украйна: Забрани вноса на редица стоки

РИА Новости: Русия наложи нови санкции на Украйна: Забрани вноса на редица стоки

29 Декември 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев подписа постановление за забрана на вноса на редица украински стоки в Русия, предава РИА Новости.
„Това е ответна мярка на санкционните ограничения от страна на Украйна“, се казва в съобщението на премиера в „Туитър“.
Ограниченията ще засегнат най-вече промишлените стоки. В списъка са включени също селскостопанска продукция, суровини и продоволствия.
Това е пореден епизод в санкционната „война“ между Москва и Киев.
Първо, Украйна въведе антируски санкции през септември 2015 година, а след това на няколко пъти ги разшири.
В отговор на това, на 1 ноември Русия въведе ограничения срещу 322 физически и 68 юридически лица. Сред тях са министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, директорът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Грицак, министърът на отбраната Степан Полторак, радикалите Дмитрий Ярош и Олег Ляшко и бившите премиери Юлия Тимошенко и Арсений Яценюк.
В сряда, 26 демекври, Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБУ) взе решение за въвеждане на нови санкции срещу Русия. Те са срещу руски компании, бизнесмени, политици и депутати и работници в силовите структури.
Един ден преди това Медведев разшири списъка на украинските физически и юридически лица, срещу които се прилагат специални ограничителни мерки. Те се разпространиха върху украински финансови, електроенергетически и държавни компании, както и над много политици, сред които повече от 200 депутати от Радата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавната гранична служба на Украйна отрече за вдигане на забраната за влизане на мъже от Русия

ТАСС: Държавната гранична служба на Украйна отрече за вдигане на забраната за влизане на мъже от Русия

28 Декември 2018 | 22:47 | Агенция "Фокус"
Киев. Ограниченията за влизане в Украйна на мъже от Русия на възраст между 16 и 60 години остават непроменени, въпреки прекратяването на военното положение в редица региони на страната. Това заяви говорителят на Държавната гранична служба Олег Слободян, предава TACC.
„Ограниченията действат както и преди. В зоната на повишеното внимание на граничните служители са граждани на държави от рисковата категория, включително от Руската федерация“, съобщи Слободян.
По-рано украинските медии разпространиха информация във връзка с украинската агенция за гранична охрана, че забраната за влизане на руски мъже е била премахната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Депутат коментира вдигането на забраната за влизане на руски мъже в Украйна

РИА Новости: Депутат коментира вдигането на забраната за влизане на руски мъже в Украйна

28 Декември 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Вдигането на забраната за влизане в Украйна за мъже от Руската федерация между 16 и 60 години свидетелства, че Киев признава неправомерността на взетото по-рано решение, заяви Антон Морозов, член на комисията по международни въпроси в Държавната дума, съобщава РИА Новости.
Говорителят на Държавната гранична служба на Украйна, Олег Слободян, заяви, че забраната за влизане в Украйна на мъже от Русия между 16 и 60 години е била премахната, но целите на посещението ще бъдат проверявани.
„Мисля, че тази забрана вече удря интересите на самите украинци и много от тях са недоволни, че техните роднини от Русия не могат да ги посетят за новогодишните празници. Очевидно те са изпратили съответните си жалби, а режимът в Киев реши да направи отстъпки“, каза Морозов.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна отмени забраната за влизане в страната на руски граждани от мъжки пол

РИА Новости: Украйна отмени забраната за влизане в страната на руски граждани от мъжки пол

28 Декември 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Киев. Властите на Украйна отмениха забраната за влизане в страната на руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 г. и 60 г., предава РИА Новости.
Подчертава се обаче, че граничната служба и занапред ще продължава да провежда разговори с притежателите на руски паспорти, за да уточнят целите на пътуването им в Украйна, тъй като страната продължава да бъде възприемана от Киев като рискова. Гражданите на Руската федерация са предупредени, че освен паспорт, на влизане в Украйна може да им бъдат поискани и други документи.
Граничната служба на Украйна забрани влизането на територията на страната на руски граждани от мъжки пол на възраст от 16 до 60 г. на 30 ноември тази година, след инцидента в Керченския проток.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Порошенко искал да продължи военното положение, но просто му попречили

РИА Новости: Порошенко искал да продължи военното положение, но просто му попречили

28 Декември 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. На заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана президентът Порошенко обяви, че отменя военното положение, въведено преди месец в 10 области на Украйна след инцидента в Керченския проток, съобщава РИА Новости.
По думите на държавния глава, ако не били предстоящите избори, той би помолил Рада-та да продължи срока на военното положение, тъй като „нищо не може да се направи с руската заплаха“.
Най-интересното и удивителното в цялата история е, че винаги зад действията на украинските власти стои скрит някакъв напълно рационален замисъл и внимателно обмислен план. Може би много по-лесно биха се възприемали техните авантюри, ако имаха малко по-спонтанно-безсмислен характер, коментира случващото се в Киев руската информационна агенция.

В момента може само да се градят догадки какъв е бил първоначалният замисъл на Киев да предизвика Керченския инцидент, какви са целите му, какви ответни действия от Русия се очакват и как се планира да се употреби цялата тази ситуация.

В резултат държавно-политическото портфолио на днешните украински управляващи се попълни с още един проект, превърнал се в провал.
Няма съмнение, че съвсем скоро предстои светът да съзре нови блестящи инициативи на украинските власти, които по тяхно мнение, трябва да им помогнат да разрешат някои от настоящите задачи.
В крайна сметка март и предстоящите президентски избори съвсем не са толкова далеч, а перспективата пред Петро Порошенко в тази насока съвсем не е ясна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Пушков предрече засилване на „предвоенната истерия“ на Порошенко

„Известия“: Пушков предрече засилване на „предвоенната истерия“ на Порошенко

27 Декември 2018 | 02:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Украйна Петро Порошенко няма да се откаже от предвоенната истерия след отмяната на военното положение в страната. Напротив, ще я поддържа и ще я засилва, уверен е руският сенатор Алексей Пушков, пише вестник „Известия“.
Според него Порошенко е отменил военния режим, за да не го обвинят, че е провалил президентските избори, които трябва да се проведат през март.
Всички заплахи на украинския лидер за някаква „руска агресия“ не се сбъдват.
«Няма агресия на Русия » под формата на нападение срещу Мариупол, за която той (Порошенко. Бел. на «Известия») говореше на всеки ъгъл. В Европа не приеха това на сериозно, а опонентите му го заподозряха в по-лоши намерения. Трябваше да отмени военното положение »,написа Пушков в Туитър.
Сенаторът не изключва възможността от нови провокации от страна на президента на Украйна в името на това да получи подкрепа от Запада.
«Отмяната на военното положение не означава, че Порошенко ще се откаже от предвоенната истерия. Напротив, ще я поддържа и разширява, докато е възможно да се стигне до ново изостряне на положението, за да може под неговото прикритие да изфабрикува нужните му факти около изборите и да получи автоматично подкрепата на Запада », добавя сенаторът.
На 26 декември президентът на Украйна обяви, че в 10 области отменя военното положение. Специалният режим беше въведен, след като в Керченския проток Киев организира провокация, при която три кораба на ВМС на Украйна навлязоха в териториалните води на Русия и бяха задържани.
В Държавната дума на РФ отбелязаха, че въвеждането на военно положение приключи с позор за Украйна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“: Петро Порошенко отмени военното положение в Украйна

„Украинская правда“: Петро Порошенко отмени военното положение в Украйна

26 Декември 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна отмени военното положение в 10 области на страната, заяви самият той на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на 26 декември, пише онлайн изданието на вестник „Украинская правда“.
„Сега, в 14 часа (съвпада с българското време), се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение. То се основава на анализ на всички съставящи на текущата ситуация със сигурността на страната“, заяви държавният глава.
Порошенко констатира, че „ситуацията около страната не са се променили много“.
„ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа) потвърди данните на нашето разузнаване, в района на Луганск са намерени скрити системи за реактивен огън „Град“, увеличено количество артилерия и не са оттеглени танковете. Не е намаляло и и военното присъствие на Русия в Азовско море“, заяви президентът на Украйна.
В същото време Порошенко обясни непродължаването на военното положение с приближаването на президентските избори в страната.
„Искам да подчертая, че руската заплаха не е изчезнала. Ще бъда откровен с вас, ако не бяха изборите, ние бихме поискали от Върховната рада да продължи това военно положение“, заяви той.
„Защо взимам решение да не продължа военното положение „Защо решавам да не продължа военното положение. Защото имаме две заплахи: от една страна, заплахата от пряка военна агресия, а от друга – заплахата за настъпление срещу демократическите права и свободи на гражданите“, отбеляза украинският президент.
Въпреки това, по думите на Порошенко, по време на военното положение, отбранителните способности на въоръжените сили на Украйна и други звена на отбранителния сектор „са получили съвсем друго измерение“.
„Свършена е много работа за съкращаване на сроковете за създаване на бойна координация, за доукомплектоване за сметка на резерва от първия призив и за модернизацията на въоръжението и военната техника от цялото общество. Хората трябва да знаят какво е направено за този месец и как бяха засилени отбранителните възможности на държавата“, заяви държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Вартоломей: Не взех пари, а много бонбони и шоколади от фабриката на Порошенко

Патриарх Вартоломей: Не взех пари, а много бонбони и шоколади от фабриката на Порошенко

26 Декември 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Предстоятелят на „константинополската“ патриаршия Вартоломей отхвърли обвиненията на руския президент Владимир Путин от миналата седмица, че основният му мотив, за да обяви новосъздадената Украинска православна църква за независима е бил, че той „ще започне да печели от нея“, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Въпреки че Руската църква ме обвинява, че съм взел пари, за да дам автокефалия, всъщност аз не съм взел пари, а много бонбони и шоколади от фабриката на Порошенко“, заяви той в Истанбул на Коледа.
Решението на Вартоломей от 11 октомври предизвика разрив между Фенер и Московската патриаршия, припомня изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Газета.ru: Край на войната? Как Украйна изкара месец на военно положение

Газета.ru: Край на войната? Как Украйна изкара месец на военно положение

26 Декември 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Военното положение в Украйна приключва. На 26 декември президентът Порошенко ще има последния шанс да го удължи. Ако това не се случи, на следващия ден, 27 декември, то автоматично ще загуби своята сила.
Решението за налагане на военно положение беше взето преди 29 дни, на 26 ноември. Въпреки това форматът, в който трябваше да действа, стана причина за разгорещени дебати сред украинските политици. Първоначално Съветът за национална сигурност и отбрана предложи да го въведе за срок от 60 дни в цяла Украйна. Впоследствие Върховната Рада подозираше, че Порошенко се опитва да използва военното положение, за да отмени изборите през март и отказа да го одобри.
Президентът направи отстъпки, като намали продължителността на военното положение два пъти и обеща, че „гарантира провеждането на избори“.
Обхватът на военното положение също бе намален. В резултат на това тя обхваща 10 региона, граничещи с Русия.
Военното положение беше се отрази на всеки един от регионите по различен начин: местните власти сами решиха кои ограничения да се установят.
В Одеса, например, бяха ограничени полетите на дронове, в Запорожка област – забраниха лова. Навсякъде на цивилните граждани беше ограничено правото да носят военни и камуфлажни униформи, а за самите военни ограничиха продажбата на алкохол. Също така в повечето области броят на полицейските патрули и охраняваните съоръжения очаквано беше увеличен.
Основната последица от въвеждането на военно положение обаче е, че жителите на десетте региона изгубиха правото си на глас на местните избори, проведени на 23 декември.
Провеждането на избори и кампании по време на военно положение е забранено, а Върховната Рада не е приела закон, който би позволил провеждането на избори в десетте региона.
В резултат на това партията на президента се обяви за победител на регионалните избори.
Според Андрей Ермолаев, един от основните резултати от военното положение е още по-голямата поляризация на украинското общество.
„Тази част от обществото, която наистина се бои от войната, се страхува от пряко от руската страна, разбира се, подкрепя действията на властите. Защото в масовото съзнание има такова явление – „руската заплаха“. И това трябва да се има предвид. Но онези хора, които критикуваха властите, като цяло и „партията на войната“, и Порошенко, естествено, оценяват това изключително негативно. Затова военното положение е поляризирало общественото мнение“, казва украинският политически анализатор.
„Самата тема на военното положение беше на върха. Президентът насочи вниманието си към себе си, към оценките си, към разширяването на заплахата от война. И по този начин той стана най-известния създател на новини. Той си създаде един изключителен месец“, заяви експертът.
„Мисля, че реалната оценка на ситуацията, възникнала в Украйна през ноември-декември, можем да разберем, по отношение на общественото мнение, не по-рано от края на януари след новогодишните празници“, добави Ермолаев.
Той също така обясни, че Киев се опитва да използва военното положение, въведено в Украйна в своята политика по отношение на Донбас.
В Донецка народна република и Луганска народна република са уверени, че Киев ще се опита да удължи военното положение чрез провокации в Донбас.
Същата гледна точка се споделя и в Русия. На 24 декември министерството на външните работи на Руската федерация заяви, че властите в Киев подготвят няколко варианта за ескалиране на конфликта в Донбас, включително масирана атака, нападение с биологични оръжия или кибератака.
В самопровъзгласилите се републики смятат, че атаката може да започне на 25-26 декември. Въпреки това, ако очакваната провокация не се осъществи, военното положение ще бъде премахнато.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украйна прекратява военното положение, наложено след инцидента в Керченския проток

ТАСС: Украйна прекратява военното положение, наложено след инцидента в Керченския проток

25 Декември 2018 | 23:30 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна приключва 30-дневния срок на военно положение, въведено от президента Петро Порошенко след инцидента в Керченския пролив, съобщава агенция TACC. На 25 ноември три кораба на украинските Военно-морски сили нарушиха правилата за преминаване през териториалните води на Русия. Корабите бяха задържани, а 24 члена на екипажа бяха арестувани заради незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация.
Петро Порошенко използва случая за да въведе военно положение в страната. Първоначално то трябваше да обхване цялата територия на Украйна и да бъде в сила 60 дни, което автоматично означаваше отлагане на президентските избори. Това обстоятелство предизвика протест на почти всички политически сили в страната. Политиците обвиняват Порошенко, че бързо губи подкрепата на населението, в опит да узурпира властта.
В резултат на това президентът беше принуден да отстъпи. В телевизионно обръщение към нацията той намали срока на военното положение на 30 дни, така че да „не се припокрива с предизборната кампания“. Държавният глава също беше принуден да се откаже от налагането на военно положение в цялата страна, запазвайки го само в районите, граничещи с Руската федерация и Приднестровието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кърт Волкър се надява украинските моряци да бъдат освободени до Коледа

РИА Новости: Кърт Волкър се надява украинските моряци да бъдат освободени до Коледа

24 Декември 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Киев. Специалният пратеник на САЩ за Украйна Кърт Волкър изрази надежда, че украинските моряци, задържани за нарушаване на руската граница, ще бъдат освободени преди Коледа( 7 януари 2019 – бел.ред), предава РИА Новсти.
"Мисля, че това (освобождаването на украинските моряци преди Коледа – бел.ред.) е вероятно. Ние всички настоятелно призоваваме Русия да направи това като жест на добра воля, цитира думите на Волкър украинският телевизионен канал "1 +1".
Той припомни, че руският президент Владимир Путин обяви, че предстои съдебен процес, който да установи наличието на вина у моряците.
"Надяваме се, че това ще бъде направено възможно най-бързо, ако бъдат положени усилия. Но най-важното е да се освободят моряците възможно най-бързо. В идеалния случай, за Коледа," добави Волкър.
На 25 ноември три кораба на украинския флот-„ Бердянск“, „Никопол“ и „Яна Капу“, нарушиха руската граница, влязоха във временно затворената зона на руски териториални води на Руската федерация и преминаха от Черно море в Керченския проток, заради което след преследване и употреба на сила, украинските кораби бяха задържани, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: "Щяхме да изгубим томоса", твърди патриарх Филарет

УНИАН: "Щяхме да изгубим томоса", твърди патриарх Филарет

23 Декември 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Киев. "Щяхме да изгубим томоса", твърди Филарет и обяснява защо не е претендирал за поста глава на Православната църква на Украйна, съобщава УНИАН.

На 15 декември на обединителен събор митрополит Епифаний беше избран за глава на Единната поместна православна църква на Украйна.
Ако патриарх Филарет не беше оттеглил кандидатурата си, Украйна щеше да изгуби томоса.

«Ако не бях отстъпил, нямаше да стигнем до обединение и нямаше да получим томос за автокефалия на украинската църква. За мен е важно не моето положение, а да имаме в Украйна единна поместна православна църква. Така ще утвърдим и собствената си държавност“. Това патриарх Филарет е заявил в интервю пред Радио „Свобода“.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: УПЦ-МП очаква провокации във Виницка област в Украйна

РИА Новости: УПЦ-МП очаква провокации във Виницка област в Украйна

23 Декември 2018 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Виница. Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП) очаква провокации във Виницка област в Украйна, предава РИА Новости
Селските съвети на региона Винница на Украйна съобщиха, че са получили призиви с искане да упражнят активен натиск върху селските свещеници на каноничната украинска православна църква, да организират провокации в близост до храмовете и да подтикват жителите да отидат в "новата църква", заяви образователният отдел на УПЦ, публикуван на сайта ,
Агенцията припомня, че Виницкия митрополит Симеон взе участие в организирания от Вселенската патриаршия и украинската държава Обединителен събор за създаване нова автокефална Украинска православна църква и впоследствие бе лишен от епархията си от УПЦ-МП, която не признава решенията на Събора и намерението на Вселенския патриарх да предостави автокефалия на новата църква.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Порошенко подписа закон за преименуване на Украинската православна църква

ТАСС: Порошенко подписа закон за преименуване на Украинската православна църква

22 Декември 2018 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко в събота подписа закон, който задължава каноническата Украинска православна църква (УПЦ) да посочи в названието си принадлежността към Руската православна църква (РПЦ), се казва в съобщение от пресслужбата на държавния глава, предава ТАСС.
„Президентът Петро Порошенко подписа закон „За внасяне на изменения в украинския закон „За свободата на убежденията и религиозните организации“ относно името на религиозните организации, които влизат в структурата на религиозни организации, ръководени от център, намиращ се извън пределите на Украйна...“, се казва в съобщението.
Конкретно, приетият по-рано от украинския парламент закон, предвижда, че църквата, намираща се в религиозна организация „с център в държава-агресор“ е задължена в името си да отрази принадлежността към такава религиозна организация извън пределите на страната. При това експертното управление на Радата, чието решение няма задължителен характер, стигна до извода, че приетият закон за преименуване на УПЦ противоречи на Конституцията на Украйна.
Основният закон на Украйна предвижда, че църквата и религиозните организации в страната трябва да са независими от държавата, а тя, на свой ред, не може да се намесва в тяхната дейност. Също така, Конституцията определя, че всички религии, вероучения и религиозни организации са равни пред закона и затова не трябва да се установяват преимущества или ограничения на една от религиите, вероученията или религиозните организации спрямо другите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Румъния е притеснен от разширяването на руското военно присъствие в Черно море

ТАСС: Външният министър на Румъния е притеснен от разширяването на руското военно присъствие в Черно море

22 Декември 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Министърът на външните работи на Румъния Теодор Мелешкану изрази опасенията си във връзка с разширяването на руското военно присъствие в Черно море в събота, в навечерието на започващото от 1 януари 2019 година председателство на Съвета на Европейския съюз на страната, предава ТАСС.
„В последния период ние сме много притеснени от разширяването на военното присъствие на Русия в Черно море, на източната граница на ЕС и НАТО“, заяви Мелешкану. „Именно затова, в контекста на нашето председателство, ние ще развиваме темата Черно море и Причерноморието, за да е напълно ясно в съществуващите формати на ниво ЕС и в рамките на НАТО, че Черно море представлява приоритетен проблем за Съюза“, добави румънският външен министър.
„Румъния, като страна-членка на ЕС и НАТО, винаги ще формулира позицията си така, че тя да е съзвучна с тази на нашите съюзници“, уточни той. „Но ние нямаме предвид идеите да се отделим от другите и да предложим нови санкционни мерки, освен тези, приети на ниво ЕС и НАТО. Затова ще участваме във всички тези демарши, за да представим единна позиция, защото една от най-важните теми е единството на ЕС в лицето на руските действия. Това ще бъде приоритет за нас“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ ще дадат на Украйна 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

РИА Новости: САЩ ще дадат на Украйна 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

22 Декември 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще дарят на Военноморските сили на Украйна 10 милиона долара като допълнителна помощ след инцидента в Керченския пролив, където през ноември руските граничари задържаха украински военни кораби, съобщи представителят на Държавния департамент Робърт Паладино, цитиран от РИА Новости.
„Правим това заедно с Литва и Великобритания, които, също така, планират да увеличат помощта за Украйна в сферата на сигурността“, заяви представителят на американското дипломатическо ведомство.
Паладино призова Русия да върне на Киев задържаните кораби и арестуваните моряци, „да държат Керченския пролив и Азовско море открити за транзита в украинските пристанища и от тях, както и да уважават суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториалните води“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ ще предоставят помощ на Украйна в размер на 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

ТАСС: САЩ ще предоставят помощ на Украйна в размер на 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив

22 Декември 2018 | 03:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще окажат помощ на Украйна в размер на 10 милиона долара след инцидента в Керченския пролив. Това се посочва в изявление, публикувано от Робърт Паладино, съобщава агенция TACC.
В него се заявява, че в отговор на „опасната ескалация от страна на Русия“ и нейните „неразумни“ действия на 25 ноември в Керченския пролив Държавния департамент, след одобрението на Конгреса, „ще отпусне допълнителни 10 млн. долара за увеличаване на морския потенциал на Украйна“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна придвижва войска към бреговете на Азовско и Черно море

РИА Новости: Украйна придвижва войска към бреговете на Азовско и Черно море

20 Декември 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна придвижва войски към бреговете на Азовско и Черно море, заяви президентът Петро Порошенко по време на посещение донецки области, които са под контрола на Киев. Затова съобщава РИА Новости.
Порошенко съобщи за предислокация на десантно-щурмови войски на Украйна във „важни за отбраната направления“. Украинските власти въведоха военно положение в десет области за 30 дни.
„Чрез нашата авиация са разположени десантно-щурмови войски, по-специално части от 95-та бригада, които засилиха защитата на крайбрежието на Азовско и Черно море“, заяви президентът.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Кирил: Разколниците в Украйна ще доведат страната до духовна гибел

Патриарх Кирил: Разколниците в Украйна ще доведат страната до духовна гибел

19 Декември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Създаването на нова църковна структура в Украйна от разколниците ще доведе страната до духовна гибел, заяви в сряда Патриарх Москвоски и на цяла Русия Кирил в хода на служение в Николо-Угрешкия манастир, предава ТАСС.
„Ето, че днес се тревожим за всичко, което се случва в Украйна. Това е ясен и ярък пример за това, как лъжата въвежда хората в заблуда... И когато измамно се показва този път, който отвежда хората от истинската църква, който предлага да отдадеш душата си на самозванци и разколническото общество се възприема като благодатна църква, този път води към духовна нищета, това е път към унищожението“, заяви патриарх Кирил.
Предстоятелят на Руската православна църква (РПЦ) добави, че „лъжата е силен инструмент за въздействие върху човешкото съзнание“. „Лъжата... изкривява живота, потапя ни в друга реалност – реалност, която е далеч от истината... Днес лъжата придобива някакви фантастични размери, потапят ни по различен начин в различна реалност... чрез изкуство, филми, отклоняват хората от жизнения път. Затова за идеали, маяци, помощници в живота, се представят фалшиви маяци, фалшиви идеали“, отбеляза той.
По неговите думи, лъжливата информация, „може да доведе до заблуда народите“. „Днес, ние специално се молим за нашите братя и сестри, за Украинската православна църква, за тези, които станаха изповедници на вярата Христова още, докато бяха живи. Молим се за това, никаква лъжовна сила да не погуби духовния живот на близкия ни братски народ и силата на църквата, носеща своето свидетелство в тези трудни обстоятелства, да не намалява даже в условията на увеличаващи се грехове“, заяви патриарх Кирил.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): "Повратен момент в историята“

УНИАН (Украйна): "Повратен момент в историята“

17 Декември 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Порошенко и Вартоломей са обсъдили в телефонен разговор резултатите от обединителния събора, съобщава украинската телеграфна агенция УНИАН.

Вселенският патриарх Вартоломей смята, че обединителният събор, който се състоя в края на миналата седмица в храма „Св. София Киевска“, открива нова ера за световното православие. Това е казал президентът Петро Порошенко на специална пресконференция в Киев.

Двамата са разговаряли преди самата среща на държавния глава с журналистите. „Разговорът продължи повече отколкото очаквахме. Но той беше много важен и продължение на събитията от събота. Негово светейшество смята, че нашият събор бележи повратен миг в историята на православието въобще.“, е подчертал Порошенко.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.