НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

B92 (Сърбия): Ще отвори ли македонският премиер границите със Сърбия и България?

B92 (Сърбия): Ще отвори ли македонският премиер границите със Сърбия и България?

6 Януари 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев коментира неотдавнашно изявление на албанския премиер Еди Рама. Лидерът на кабинета в Тирана заяви, „освен границата с Косово" иска да отвори границите на Албания с Македония, Черна гора и Гърция. В отговор Заев увери, че ще „направи същото, защото ще облагодетелства региона", отбелязва сръбската електронна медия B92.
„Аз веднага ще отворя всички граници", подчерта македонският премиер, като същевременно заяви, чене вижда нищо спорно в изявлението на Рама за отваряне на границите със съседите, включително с Македония.
Заев бе попитан от белградските медии - ако подкрепя предложението на Рама конкретно за отваряне на границите между Албания, Македония, Черна гора и Гърция, защо не споменава и Сърбия и България? Лидерът на кабинета в Скопие отговори: „Казах всичко, което имаше да се каже по тази тема“. По-късно, след настояване на журналистите да обясни позицията си по въпроса, македонският премиер заяви, че „трябва да създадем условия за институционална удовлетвореност и взаимно доверие".
С оглед задълбочаване европейските интеграционни процеси, очакваме, продължи Заев, че няма да има граници между страните от региона. Заев също „вярва, че страните от региона бързо ще отговорят на стандартите, като всички съвременни западноевропейски страни, за граници, отворени за всички граждани".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Ключова точка от договора с Белград е независимост и място за Прищина в ООН

Хашим Тачи: Ключова точка от договора с Белград е независимост и място за Прищина в ООН

2 Януари 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че споразумението между Белград и Прищина, трябва да донесе чувство за победа на всички страни - не само за Косово, но и за Сърбия и международната общност, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Тачи потвърди, че ключовият момент в сделката ще бъде признаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия и място на Прищина в ООН. Той добави, че договорът трябва да дефинира и всички други отворени въпроси между двете страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Рамуш Харадинай определи Сърбия като „малката Русия на Балканите“

EA Daily: Рамуш Харадинай определи Сърбия като „малката Русия на Балканите“

2 Януари 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Прищина. В рамките на пресконференция за резултатите от 2018 г. министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай определи Сърбия като „малката Русия на Балканите“, отбелязва руската информационна агенция EA Daily.
Лидерът на кабинета в Прищина призова Белград да промени политиката си и да я приведе в съответствие с европейските и американските стандарти.
„Ако Сърбия не се промени, митата ще останат завинаги. Ако Сърбия желае да се договорим за взаимно признаване и действа в съответствие с американските стандарти на Балканите, то ще отменим митата още днес. Сърбия е малката Русия на Балканите“, са думите на Харадинай от пресконференцията, които руската медия привежда.
Според него с откриването на косовския пазар за продукти от Сърбия Прищина е дала възможност на Белград да похарчи „стотици милиони долари“ за закупуването на оръжия от Русия. Той обаче не отговори директно на въпроса дали продължава да се противопоставя на идеята за корекция на границата между Косово и Сърбия, отбелязва агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: "Сърбия е малка Русия, митата ще останат завинаги“

Рамуш Харадинай: "Сърбия е малка Русия, митата ще останат завинаги“

2 Януари 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. На годишната си пресконференция Рамуш Харадинай е обявил, че митата, наложени от Прищина, на стоките от Сърбия ще останат „завинаги, докато Белград не реши да признае Косово“, съобщава белградското радио B92 на интернет страницата си.
Той е заявил също, че „Сърбия е малка Русия на Балканите“.
"С отварянето на косовския пазар за сръбските продукти Прищина улеснява Белград да купува оръжие от Москва за стотици милиони долари,“ е каза Харадинай и е пояснил, че митата са били вдигнати със 100 процента, за да „се защити икономиката на Косово“.
Говорейки за диалога между Косово и Сърбия, той е обявил, че екипът на Прищина „получава подкрепа от всекиго, включително и от него“.
"Ние създадохме рамка за диалог, но все още не сме я завършили изцяло“, е казал Харадинай на пресконференцията.
Запитан дали все още е против идеята за „корекция на границата“, той не е отговорил директно, а само е казал, че Прищина е „избрала екип за диалог, който не е лесно да се проведе, а в бъдеще властите ще се съсредоточат върху икономиката“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова ТВ (Македония): Рама: Изменение на границите с Македония, Черна гора и Гърция според Шенген

Нова ТВ (Македония): Рама: Изменение на границите с Македония, Черна гора и Гърция според Шенген

2 Януари 2019 | 01:32 | Агенция "Фокус"
Скопие/Тирана. „Отваряне на границата с Косово е само началото“, това е казал албанският премиер Еди Рама в новогодишното си обръщение към нацията, съобщава македонската Нова ТВ. В бъдеще подобен сценарий ще се обяви за Гърция, Македония и Черна гора и е добавил: „Вярвам, че границата между Косово и Албания през пролетта ще бъде по критериите на Шенгенското споразумение.
Тази практика албанския премиер възнамерява да използва, за да влезе страната в Европейския съюз.
Това предупреждение Рама отправя три дни, след като косовският премиер Рамуш Харадинай написа в страницата си във Фейсбук, че „от този момент границата между Косово и Албания“ не съществува.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: През 2019 година ще постигнем споразумение със Сърбия

Хашим Тачи: През 2019 година ще постигнем споразумение със Сърбия

1 Януари 2019 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Президентът на Косово Хашим Тачи смята, че окончателното споразумение между Белград и Прищина ще бъде постигнато през 2019 година, съобщава македонският телевизионен канал “Нова ТВ“.
"2018 г. беше годината на Косовската армия, а годината, която започва, ще бъде годината на отваряне на границата между Косово и Албания и постигане на окончателно споразумение между Косово и Сърбия", написа Тачи в социалната мрежа „Фейсбук“.
В колона, публикувана от него на уебсайта на Радио Телевизия Косово, Тачи пише, че "няма време за губене в постигането на устойчив и траен мир, който ще бъде постигнат чрез споразумение за отношения със Сърбия."
Политическите лидери на Косово през 2019 г. са готови да вземат трудни решения, които ще бъдат в интерес на Косово и в интерес на мира на Балканите, каза Тачи и добави, че очаква споразумението със Сърбия да бъде постигнато в близко бъдеще.
"Мисля, че сега е най-добрият момент за постигане на устойчив и траен мир", написа Тачи и отбеляза, че политическите обстоятелства в Косово и Сърбия предвиждат такова споразумение.
В интервю за портала "Еспресо" сръбският президент Александър Вучич, който говори за Косово, каза, че Сърбия е свързана с Косово.
"Когато проследите обявената от Косово независимост през 2008 г., когато проследите решението на Международния съд, което е абсолютно неблагоприятно за нас, тогава ръцете ви са вързани и трябва да останете на ринга не 3 минути, но 12 рунда по три минути ”, каза Вучич в новогодишното интервю.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Харадинай:  От днес граница между Косово и Албания няма

ТАНЮГ: Харадинай: От днес граница между Косово и Албания няма

30 Декември 2018 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. „От днес (събота – бел. ред.) граница между Косово и Албания няма“. Това е написал премиерът на Косово Рамуш Харадинай на страницата си във Фейсбук, съобщава ТАНЮГ по информация от прищинския всекидневник „Зери“.

„За мен беше чест да участвам в подписването на споразумение за създаване на общи гранични пунктове между Косово и Албания по нашия общ европейски път ", е написал още Харадинай.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Спутник“ (Сърбия): От 1 януари Албания и Косово въвеждат съвместен контрол на границата

„Спутник“ (Сърбия): От 1 януари Албания и Косово въвеждат съвместен контрол на границата

29 Декември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Тирана/Прищина. От 1 януари на граничните пунктове между Албания и Косово ще бъде установен съвместен контрол, предава сръбската редакция на радио „Спутник“, като се позовава на информация от МИА.
Както посочва изданието, решението беше взето по-рано от правителството в Тирана, а министърът на вътрешните работи Сандер Леши обяви, че ще бъдат предприети още много важни стъпки целящи да въведат изцяло европейските стандарти на албанско-косовската граница.
„Предстоят значителни промени в управлението на границите с Косово. Ще бъде премахнат двойният контрол. Полициите на Албания и Косово съвместно ще контролират на принципа на едно спиране, един контрол, контрол на едно гише. Правителството реши да направи тази важна промяна, която ще улесни свободното движение между Албания и Косово“, написа Леши в „Туитър“.
Според него това не е последната промяна, която ще се случи.
„Облекчаването на свободното движение няма да свърши с това. Скоро ще бъдат предприети много по-важни стъпки, за да се установят изцяло европейските стандарти на границата между Албания и Косово“, отбеляза албанският министър.
Някои от албанските медии, които публикуваха новината, оцениха, че премиерът Еди Рама не е изпълнил желанието на министъра на диаспората и бивш премиер на Албания Пандели Майко, който поиска пълното премахване на албанско-косовската граница, отбелязва медията.
На 1 януари 2018 г. Пандели Майко остро разкритикува правителството на Еди Рама на профила си във „Фейсбук“, за това, че не е премахнал „албанско-албанската граница“.

След това той твърдо продължи да изисква елиминирането на границата, а кулминацията настъпи през август, когато Майко по време на посещението си в Скендерай (Скендер) обяви голямата новина, че границата между Албания и Косово ще бъде премахната от 1 януари 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Делегация на Прищина ще се срещне в Брюксел с посредници в диалога с Белград

Danas (Сърбия): Делегация на Прищина ще се срещне в Брюксел с посредници в диалога с Белград

27 Декември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Делегация на Косово ще посети Брюксел на 8 януари, за да проведе среща с посредници в диалога със Сърбия за нормализиране на двустранните отношения, съобщава електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas, като уточнява, че решението е обявено след среща на новоизбрания преговарящ екип на Прищина.
Официален Белград обаче е категоричен, че преговорите с Прищина няма да бъдат възобновени, докато не бъдат отменени 100-процентните мита за внос на сръбски стоки в Косово.
След среща с членове на делегацията на Прищина, президентът на Косово Хашим Тачи призова представителите на опозицията да се присъединят към екипа, за да се координират по-добре при постигането на окончателно споразумение със Сърбия. „Въпреки че този процес се ръководи от ЕС, Косово и регионът са различни след писмото на американския президент Доналд Тръмп“, подчерта Тачи.
Председателят на новия преговарящ екип, Шпенд Ахмети, заяви, че „ще информираме гражданите за това, което се обсъжда и как планираме да постигнем споразумение".
Председателят на косовския парламент Кадри Весели на свой ред заяви, че „Прешево, Буяновац и Медведжа са албански територии и ние няма да се откажем от нашите албанци, които са там. Нямаме претенции за размяна на територия, нито за корекция, но имаме претенции за нашите албанци".
В проектозакона за „Задачите, отговорностите и компетенциите на държавната делегация на Република Косово в процеса на диалог с Република Сърбия", който е приет от правителството в Прищина и който трябва да получи „зелена светлина" от парламента на Косово през януари, се посочва, че „заключителната фаза на диалога със Сърбия започва с мандата, даден на държавната делегация, за да се постигне цялостно споразумение между Република Косово и Република Сърбия."
„Това всеобхватно споразумение ще означава формално и взаимно признаване между Република Косово и Република Сърбия", се казва в документ, с който редакцията на сръбското издание разполага. Както се подчертава, косовската делегация за преговори със Сърбия „ще бъде единственият орган, упълномощен да ръководи диалога и да се консултира с конституционните институции на Република Косово".
„Държавната делегация се състои от 11 членове, включително представители на управляващата коалиция и от опозицията. Разликата в броя на членовете по отношение на правителството-опозицията в рамките на делегацията не може да бъде повече от двама души”, се посочва в проектоспоразумението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Различията между правителството и президента заплашват позициите на Косово в диалога със Сърбия

Koha Ditore (Косово): Различията между правителството и президента заплашват позициите на Косово в диалога със Сърбия

26 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Срещата между ръководителите на косовските институции и преговарящия екип в диалога с Белград през тази седмица ще има за цел да намали различията между президента на страната Хашим Тачи, която настоява за „корекция на границите“ със Сърбия и правителството, което категорично се противопоставя на териториалните промени, съобщава на първа страница авторитетното прищинско издание Koha Ditore.
Вестникът отбелязва, че на въпросната среща няма да присъстват основните опозиционни партии „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) и Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие).
Източници от управляващата коалиция са заявили пред Koha Ditore, че лидерите ще се опитат да намерят общ подход по време на срещата, организирана от председателя на парламента Кадри Весели преди гласуването в народното събрание на официален документ за диалога.
Политическите коментатори твърдят, че ако лидерите не намерят компромисна позиция за финала на диалога със Сърбия, позицията на Косово в процеса ще остане променлива.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Не сме луди да допуснем разширяване на формата на преговорите с Косово без участието на Русия и Китай

Ивица Дачич: Не сме луди да допуснем разширяване на формата на преговорите с Косово без участието на Русия и Китай

25 Декември 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Не сме луди да допуснем разширяване на формата на преговорите с Косово без участието на Русия и Китай, заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
"Тук не искам да говоря за ежедневните изявления за разширяването на формата, идващи от прищинската страна. Това е израз на недоволството, което те имат от Федерика Могерини. От друга страна, САЩ не искат да влизат в диалога. Промяната на формата в този момент не е тема, която се обсъжда ”, каза Дачич.
Той добави, че ако форматът се промени, тогава Сърбия ще поиска участието на Русия в диалога, чиито представители вече са заявили, че ще приемат да участват.
"Ние не сме луди, за да разширим формата с онези страни, които са признали Косово, а Русия и Китай да останат на страната", каза Дачич. Той каза, че тези страни със сигурност трябва да бъдат включени, ако бъде постигнато споразумение, което сега е далеч в смисъла на ратифициране в Съвета за сигурност на ООН.
Сръбският външен министър се позова на изявленията на косовските власти, като прецени, че те имат "връзка" с някои клонове на властта в САЩ и че в Прищина продължава вътрешната борба.
„Тяхната политическа сцена е обърната навътре. Всеки ден те обявяват победите, а само по-зле отиват на международно ниво. Постигнатите от тях външнополитически успехи нямат покритие, каза Дачич. Според него властите в Прищина са като "Алиса в страната на чудесата" - те не знаят кой ги е създал и сега някои оттеглят признаването на Косово. Те твърдят, че Сърбия има фонд от 200-300 млн. евро за оттегляне на признаването на Косово ... ако имахме, и Косово щеше да оттегли признаването си, "заключи Дачич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Рамуш Харадинай заяви, че митата за сръбските стоки няма да отпаднат

А1 On (Македония): Рамуш Харадинай заяви, че митата за сръбските стоки няма да отпаднат

25 Декември 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай каза на сръбския си колега Ана Бърнабич, че докато Сърбия продължава да работи срещу Косово, митата от 100% върху вноса на сръбски продукти няма да бъдат премахнати, пише македонският електронен портал A1 On.
Сръбският премиер заяви пред Радио и Телевизия Сърбия (РТС), че Белград ще бъде готов да продължи диалога с Прищина само след като правителството на Харадинай оттегли спорното решение.
Косовският премиер също коментира писмото, с което Бърнабич призова албанския премиер Еди Рама да преразгледа признаването на Косово, наричайки го "безсрамно" искане.
„Виждате, че сръбският премиер Бърнабич продължава с писма до различни правителства и не се срамува да пише на Еди Рама и да го помоли да оттегли признанието. Затова, докато Сърбия има такъв подход, е много лесно да се разбере защо сме действали по този начин, каза Харадинай.
Косовският премиер даде изявление пред журналисти по време на публично мероприятие в центъра на Прищина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Косово отказва да търси компромис със Сърбия

Александър Вучич: Косово отказва да търси компромис със Сърбия

25 Декември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Белград. Косовските албанци по всякакъв начин избягват компромис между Белград и Прищина. Това съобщи във вторник по телевизионния канал RTV Pink сръбския президент Александър Вучич, цитиран от TACC.
"Албанците смятат, че цялото Косово принадлежи на тях, а сърбите, особено сърбите от Косово и Метохия, знаят, че Косово не е наше. Албанците не искат никакъв компромис, но ако искат, ние сме готови за разговор и споразумение, което може да осигури задоволително бъдеще за сърбите и албанците ”, каза Вучич.
В същото време президентът потвърди позицията си, че диалогът ще продължи само след отмяна на митата върху сръбските стоки. "Само когато премахнат тези мита. Ще действаме съобразно правната рамка. Нека те само да премахнат митата", каза той.
На 21 ноември Косово наложи 100% мита върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Вучич проведе извънредни срещи с посланиците на Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия, както и извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната. Министър-председателят на Босна и Херцеговина Денис Звизич заяви, че подобно решение на Косово е погрешно и нарушава Споразумението на страните от Централна Европа за свободна търговия (ЦЕФТА). Решението на Прищина предизвика протести на сръбското население в северната част на страната (наречена регион в източника), припомня ТАСС

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazreta Express: Сърбия няма се върне в преговорите с Косово, ако Прищина не премахне митата за сръбските стоки

Gazreta Express: Сърбия няма се върне в преговорите с Косово, ако Прищина не премахне митата за сръбските стоки

25 Декември 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия няма се върне в преговорите с Косово, ако Прищина не премахне стопроцентовите мита за сръбските стоки, пише албанският вестник, базиран в Коосво Gazeta Express.
В интервю за Радио и Телевизия Сърбия (РТС) премиерът на страната Ана Бърнабич подчерта, че регионът се нуждае от мир и стабилност, за да постигне напредък и че Белград е готов да продължи диалога с Прищина, когато митата бъдат премахнати.
Докато коментира изявлението на говорителя на КФОР , че специалните части на Косовските сили за сигурност нямат задължение да искат разрешение да влязат в Северно Косово, сръбският премиер заяви, че е съгласен с изявлението на Дачич, че КФОР трябва да ни даде наръчник "какво може, или какво не може".
Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че " въоръжена албанска формация" не би могла да влезе в северната част на Косово без съгласието на КФОР. Според него подобно споразумение с НАТО трябва да се трансформира в наръчник, който трябва да се спазва от всички страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: Армията на Косово е продължение на АОК и ще има 250 бронирани машини

Кадри Весели: Армията на Косово е продължение на АОК и ще има 250 бронирани машини

22 Декември 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели заяви, че Въоръжените сили на Косово са продължение на Армията за освобождение на Косово и че транзитния процес на Косовските сили за сигурност ще заеме няколко години, предава прищинското електронно издание Telegrafi.
По думите на Весели, в момента новата Армия на Косово бива оборудвана с ново въоръжение и тя ще разполага с 250 бронирани машини. „САЩ са най-големият ни поддръжник. Ще получим подкрепа под формата на оръжие и това е само началото“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Статия на Беджет Пацоли: Защо е време за Армия на Косово

Статия на Беджет Пацоли: Защо е време за Армия на Косово

22 Декември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и министър на външните работи на Косово Беджет Пацоли написа статия за EU Observer по повод решението на Прищина да пристъпи към трансформиране на Косовските сили за сигурност (КСС) в пълноценни въоръжени сили, като държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK) я представя без редакторска намеса.

„Подобно на всяка суверенна, независима държава, Косово иска да има армия, за да защити своята териториална цялост и гражданите си от всички нейни общности. Ето защо започваме процеса на трансформиране на мандата на Косовските сили за сигурност (КСС). Това ще се състои в дисциплинирания и прозрачен преход на КСС към професионална, мултиетническа армия, която ще е оперативно съвместима с НАТО.
Сегашната КСС е леко въоръжена сила от 2500 души, обучена от НАТО с отговорност да реагира при кризи, гражданска защита и да бъде на разположение на властите. Проектозаконите, гласувани в нашия парламент миналата седмица, предвиждат армия от 5000 активни войници и 3000 резервисти. В обобщение, това представлява логично и естествено заключение за развитието на апаратите за сигурност на Косово.
Това е необходима стъпка за Косово, както като самодостатъчна национална държава, така и като член на международната общност. Трансформацията на КСС символизира статута на Косово като независима държава, която 116 държави-членки на ООН потвърдиха, заедно с 82% от държавите-членки на ЕС и 86% от страните-членки на НАТО.

Защо сега?

Защо сега продължаваме с това? По-добрият въпрос е, защо не сега? Няма време като настоящето, когато става въпрос за защита на хората. Излишно е да казвам, че най-важният въпрос в дневния ред на външната ни политика се отнася до постоянния ни диалог със Сърбия. Развитието на Косово, сигурността на хората и стабилността на по-широкия регион не могат да бъдат заложници на този въпрос. Понастоящем нашият проект се подкрепя от няколко ключови членове на НАТО, включително САЩ.
Но е важно случаят да бъде представен на широката международна общност, защото все още има заблуди относно намерението на нашия проект. Цялостната логика е, че установените и трансформирани КСС ще бъдат фактор за вътрешното успокояване на Косово и за стабилността в един нестабилен регион. Нещо повече, статуквото на нашето споразумение за национална сигурност не е устойчиво, а ролята на КСС ще бъде от решаващо значение, за да се защитят всички хора в Косово с повишен професионализъм и строго военна нагласа. Най-важното е, че нашата амбиция е да създадем наистина всеобхватна армия, независимо от етническата принадлежност, която да укрепи мирно косовската идентичност и националност и да бъде трамплин за преодоляване на регионалната фрагментация.
Преходът на КСС ще включва и ще представлява всички, които живеят в Косово. Разбира се, КСС ще бъде от решаващо значение за поддържането на суверенитета на Косово в пълна координация с отбранителните способности на съседите му. Това ще даде възможност на Косово да допринесе за регионалната и международната сигурност, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, чрез участие в многостранни операции за поддържане на мира и в засилени механизми за колективна сигурност.
Част от стратегическата цел на Косово е скоро да стане член на НАТО като съседите си Албания, Черна гора и Македония. Като част от нашите ангажименти като равноправен и пълноправен член на международната общност, ние искаме да бъдем страна, която е не само потребител на сигурността, но и надежден доставчик на сигурност. Като такава тя е и важна и необходима стъпка за нашите съюзници.
Чрез повишаване на възможностите и опита на КСС, чрез обучение на персонала и модернизиране на оборудването, ние се стремим да насърчим сътрудничеството в сферата на сигурността на Косово със своите съседи, ЕС и САЩ за справяне с международните предизвикателства пред сигурността. През следващата година ще отбележим двадесет години от началото на въздушните удари на НАТО, на 24 март 1999 г., което сложи край на етническото прочистване на косовските албанци от сръбския режим на Слободан Милошевич.
Завинаги ще бъдем благодарни на ръководените от НАТО сили в Косово, които донесоха стабилността и сигурността на младата ни страна и обучиха нашите нововъзникващи сили за сигурност през последните две десетилетия. Но, както се казва, човек се отплаща на учителя лошо, ако винаги остава просто един ученик. Косово дължи на своя народ и на международната общност да предприеме тази стъпка.
Призовавам всички членове на НАТО да следват примера на Съединените щати в подкрепата за КСС".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Еди Рама отхвърли искането на Белград: Косово е суверенна държава, решава самостоятелно

„Нова ТВ“ (Македония): Еди Рама отхвърли искането на Белград: Косово е суверенна държава, решава самостоятелно

22 Декември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама отговори на писмата на сръбския си колега Ана Бърнабич, в което тя го призовава да използва влиянието си върху властите в Прищина, за да ги убеди да отменят решенията си за налагане на вносни мита от 100% върху стоките от Сърбия и БиХ и за трансформиране на Косовските сили за сигурност във Въоръжени сили, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“.
„Драга колежке. Абсолютно е невъзможно за мен да разбера вашия призив „да преразгледаме нашата позиция за подкрепа на независимостта“... Позицията на Албания е, че Косово е независима и суверенна държава, която взима съответните решения самостоятелно и другите трябва да ги уважават като израз на сувренната воля на косовския народ чрез демократично избраните лидери“, пише Рама.
Освен това той припомня, че Бърнабич и сръбският президент Александър Вучич са се съгласили да постигнат помирение чрез регионално сътрудничество, което нарушават, по думите на Рама, чрез пречките, които се създават на Косово за присъединяване към международните организации, като ЮНЕСКО и ИНТЕРПОЛ.
„Албания подкрепя диалога Косово-Сърбия с посредничеството на ЕС. Но ние не можем да не кажем, че под маската на диалога, Сърбия създаде неприятелски пречки и действа срещу Косово, което нанася вреди на всеобхватното регионално сътрудничество и което не приляга на страна-кандидат за членство в Съюза. Ние вярваме, че следването на пътя на диалога, с искреност и реализъм, е единствената успешна алтернатива за постигане на обвързващи и устойчиви решения за двете страни, както и за мира и стабилността в региона“, обяснява албанският премиер на Ана Бърнабич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Сръбският премиер е изпратил две писма до албанския си колега по повод политиката на Косово

Макфакс: Сръбският премиер е изпратил две писма до албанския си колега по повод политиката на Косово

21 Декември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Сръбският премиер Ана Бърнабич наскоро е изпратила две писма на своя албански колега Еди Рама, в които е изразила загриженост за ситуацията в региона и е обвинила Косово за това, че събитията се развиват в неблагоприятна посока, пише прищинският вестник „Коха Диторе“, цитиран от “Макфакс“.
Бърнабич е призовала Рама да преосмисли подкрепата си за Косово, което обяви независимост през 2008 г.
В кореспонденцията, която притежава вестника Рама изразява изненада от думите на сръбския премиер и напомня за страданието, което Сърбия е причинила на Косово през миналия век, както и на настоящите препятствия в усилията Косово да се присъедини към международните организации.
"Както казвате в двете писма, моята страна изразява максимално доверие в Косово и неговите институции. Естествените връзки на нашите народи не произтичат само от нашите специални отношения с Косово, но и заради ангажимента на международната общност и самото Косово в укрепването на държавността и изграждане на демократична и мултиетническа държава ", се казва в отговора на Рама.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"МКД“ (Македония): Рамуш Харадинай обвинява Сърбия в ново писмо до ЕС

"МКД“ (Македония): Рамуш Харадинай обвинява Сърбия в ново писмо до ЕС

21 Декември 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай обвинява Сърбия в ново писмо до ЕС, както и самия ЕС, че си затваря очите пред действията на Сърбия, пише македонското електронно издание „МКД“
Харадинай e адресирал писмото до ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини еврокомисарят Йоханес Хан и еврокомисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом, след като преди това отказа предложението за решаване на проблема с митата със Сърбия.
Харадинай обаче не казва какви са действията, за които обвинява Сърбия, нито как Белград не изпълнява Брюкселското споразумение, а Прищина го изпълнява. Според него Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Косово и ЕС е нарушено от диалога със Сърбия.
"Поведението на Сърбия към Косово, включително продължаващият отказ да се приложи споразумението от Брюксел, не само се пренебрегва, но и Сърбия получава финансова помощ и отваря нови глави. Бих искал да напомня, че нашето Споразумение за стабилизиране и асоцииране между Косово и ЕС е нарушено от диалога със Сърбия ", пише Харадинай.
Той твърди, че точно заради работата на въпросните еврокомисари в Европейската комисия, ЕС реши да "престане да бъде неутрален" в преговорите между Белград и Прищина. Той добавя, че неговото правителство постоянно работи за установяване на устойчиви отношения със сърбите в Косово и че тези усилия, както твърди, "започнаха да дават резултати".
Той обвинява европейските комисари за факта, че митата на Прищина срещу Белград са наречени "търговска провокация в рамките на ЦЕФТА", като добави, че това е "дълбоко обидно спрямо Косово".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай отговори на писмото от Брюксел: С Могерини като посредник ЕС не е неутрален в преговорите между Косово и Сърбия

Рамуш Харадинай отговори на писмото от Брюксел: С Могерини като посредник ЕС не е неутрален в преговорите между Косово и Сърбия

20 Декември 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай отговори на писмото от Брюксел, като подчерта, че „едностранчивостта“ на Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини възпрепятства постигането на споразумение за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, съобщава македонската електронна медия A1 On.
В текста, адресиран до подписалите вчерашното писмо от ЕС - Могерини, еврокомисаря по търговията Сесилия Малстрьом и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, Харадинай пише, че Прищина е „дълбоко обидена“ от поведението на Белград и от факта, че в Брюксел изтълкуваха решението за въвеждане на 100-процентни мита за внос на стоки в Косово като „търговска провокация в рамките на ЦЕФТА".
„Искаме да имаме възможно най-близки отношения с Европейския съюз. Въпреки това под вашето ръководство ЕС престана да бъде неутрален в своите споразумения с Косово и Сърбия. Поведението на Сърбия срещу Косово, включително продължаващото нежелание да се приложат техническите споразумения от Брюксел, не представлява само ингориране на Косово; Сърбия придоби и с финансова подкрепа, както и отварянето на нови глави“ от преговорите за членство в Общността, пише Харадинай на Могерини.
Косовският премиер припомни, че правителството му „постоянно работи на създаване стабилни отношения с косовските сърби, както и с другите малцинства" и че „усилията започнаха да дават резултати".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Сръбските тайни служби планират инциденти в Косово

RTK Live (Косово): Сръбските тайни служби планират инциденти в Косово

20 Декември 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. По данни на RTK Live сръбските тайни служби, в сътрудничество с „престъпни групировки“ в Северна Митровица, са мобилизирани, за да провокират инциденти, а след това да обвинят за тях косовските албанци.
Според RTK Белград се опитва да използват всякакви средства, за да претендира пред международната общност, че албанците са опасни за сърбите, особено след формирането на косовската армия. По данни на медията „памфлет, написан на албански“, съдържащ призив за мобилизация, вече е разпространена в няколко села в Северно Косово. Механизмите за сигурност на Косово са наясно с брошурата и лицето, което я е разпространило. Последният живее в Сърбия, но неотдавна е бил на посещение Северна Митровица и според източници се смята, че е един от най-близките сътрудници на (косовския политик от сръбски произход, за когото се смята, че държи реалната власт в Северно Косово - бел.р.) Милан Радойчич. Непосредствено след разпространяването на брошурата сръбските тайни служби са се уверили, че са публикувани в медиите, близки до сръбския президент Александър Вучич ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призна: 100-процентните мита за Сърбия и Босна и Херцеговина са натиск двете страни да признаят Косово

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призна: 100-процентните мита за Сърбия и Босна и Херцеговина са натиск двете страни да признаят Косово

20 Декември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай призна, че решението на Прищина за въвеждане на 100-процентни мита за внос на сръбски стоки в страната е с цел оказване на натиск върху Сърбия и Босна и Херцеговина да признаят най-младата държава на Балканите, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Искаме признание от Сърбия след отделянето. Те се нуждаят от нашия пазар, а ние от признанието им. В същото време искаме да улесним Босна и Херцеговина да вземе решение за признаването на Косово, защото нямаме открити проблеми с нея и не искаме да им нанесем щети с това решение", каза Харадинай.
Говорейки за митата, които Косово наложи на Сърбия и Босна и Херцеговина, Харадинай заяви, че Босна е страна, която заслужава уважение и партньорство с Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Александър Вучич не споделя оптимизма на Тръмп за споразумението с Косово

Politico: Александър Вучич не споделя оптимизма на Тръмп за споразумението с Косово

20 Декември 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Белград/Брюксел. Президентът на Сърбия Александър Вучич очевидно не споделя оптимизма на американския лидер Доналд Тръмп за перспективите за мирно споразумение с Косово, коментират в европейската редакция на Politico.
Президентът на САЩ се намеси изненадващо в неуспешните разговори между Сърбия и Косово, целящи постигането на споразумение по въпроси, останали неразрешени от войната им през 1998-1999 г. В писмо до косовския президент Хашим Тачи, публикувано във вторник, Тръмп заяви, че споразумение, което балансира интересите на Косово и Сърбия, е „постижимо“. Вучич е получил подобно писмо, съобщиха белградските медии.
В изказване в Брюксел Вучич описва интереса на Тръмп в отношенията между Белград и Прищина като „много важен" и заяви, че той ще постави още по-голям натиск за постигане на споразумение.
„От друга страна, аз не съм толкова оптимистичен, колкото са в Прищина [от ефекта на писмото]. Не съм толкова оптимистичен, колкото президентът Тръмп", заяви Вучич пред изданието след среща с лидерите на Балканите и Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини. „Виждал съм много различни инициативи", коментира сръбският президент.
Вучич заяви, че Белград е готов отново да участва в диалог с Прищина, подкрепен от ЕС, веднага щом Прищина отмени решението за въвеждането на 100-процентни мита за внос на сръбски стоки.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: НАТО ще преразгледа нивата на ангажираност на КФОР след създаването на косовската армия

Gazeta Express: НАТО ще преразгледа нивата на ангажираност на КФОР след създаването на косовската армия

20 Декември 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е провел телефонен разговор с лидера на кабинета в Прищина Рамуш Харадинай, в рамките на който е обсъдено решението за създаване на косовска армия, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Съгласно разпространената информация, Столтенберг е информирал Харадинай, че Северноатлантическият съвет е обсъдил наскоро приетите закони за трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия. „Генералният секретар информира Харадинай, че тъй като мандатът на КСС се развива, Северноатлантическият съвет ще преразгледа нивото на ангажираност на НАТО през новата година", се посочва в прессъобщението. НАТО ще продължи своята мисия, за да осигури сигурна среда в Косово. КФОР работи под мандат на ООН и няма да бъде засегната от законите за прехода на КСС, става ясно още от съобщението. Столтенберг ще продължи ангажимента си с всички участници, свързани с регионалната стабилност, се допълва още в текста.
На 14 декември парламентът на Косово одобри пакет от закони, позволяващ трансформирането на КСС в армия. Столтенберг разговаря по телефона с премиера на най-младата държава на Балканите след решението, като в рамките му той подчерта, че „преходът на КСС в армията е несъстоятелен и не съответства на съветите на членки на НАТО".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Йенс Столтенберг заяви, че НАТО ще прецени своето ниво на участие в новосформираната Косовска армия

Макфакс: Йенс Столтенберг заяви, че НАТО ще прецени своето ниво на участие в новосформираната Косовска армия

19 Декември 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, Алиянсът ще продължи мисията на КФОР в Косово и обяви, че, Северноатлантическият пакт ще разгледа своето ниво на ангажиране с новосформираната Косовска армия следващата година в телефонен разговор с косовския премиер Рамуш Храдинай, цитиран от Макфакс.
"Генералният секретар в разговор с Харадинай обяви, че в съответствие с развитието на ситуацията около трансформацията на Коосвските сили за сигурност в Косовска армия Северноатлантическият алианс ще разгледа нивото на ангажиране на НАТО с КСС догодина. НАТО ще продължи с мисията на КФОР за осигуряване на сигурна среда в Косово. КФОР работи под мандат на ООН и няма да бъде повлияна от Закона за трансформация на КСС“, съобщиха от пресслужбата на НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Сърбия претърпя външнополитическо поражение, ще трябва да „преглътне“ Косово

„Експерт“ (Русия): Сърбия претърпя външнополитическо поражение, ще трябва да „преглътне“ Косово

19 Декември 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Косово официално създава армия, като по този начин поставя официален Белград пред неприятен факт: Сърбия трябва да избира, с кой иска да остане, мечтата за загубената земя, или реалната перспектива за влизане в Европейския съюз, пише електронното издание на руското официозно списание „Експерт“, в материал, представен без редакторска намеса.

Сърбия претърпя външнополитическо поражение. Тя не успя да попречи на осъществяването на отдавнашното намерение на Косово да създаде собствена армия. В Съвета за сигурност на ООН косовският и сръбският президенти Хашим Тачи и Александър Вучич си размениха взаимни реплики. В гнева си, Сърбия даже гласува против резолюцията, осъждаща милитаризацията на Крим, за което спечели укора на украинския посланик в Белград Александър Александрович, който напомни за „джентълменското споразумение“ между Порошенко и Вучич да не гласуват в ООН един против друг. Както винаги, сръбската позиция бе подкрепена от Русия, а косовската – от САЩ. Но главното за Белград не е това, а, че с ясно осъждане на решенията на косовските власти не излезе Европейския съюз. Част от страните въобще не подкрепиха създаването на косовска армия. А Германия, Белгия, Италия, Нидерландия, Полша, Швеция и Великобритания се ограничиха само с призив към страните да „търсят компромис“. Ръководството на НАТО, което можеше лесно да блокира процеса по създаване на косовска армия, тъй като нейното оръжие се намира в складовете, контролирани от Алианса, се ограничи само с мътни заплахи да „преразгледа нивото на своето взаимодействие“ (формулировката е на генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг) с военните сили на Косово. Което напълно устройва Прищина.

Парламентът на тази самопровъзгласена държава, без участието на представляващата сръбската общност партия „Сръбска листа“, гласува в петък за това, което в течение на десет години беше тайно, да стане явно. Фактически вече съществуващата армия на косовските албанци (тя носи името Косовски сили за сигурност (КСС) и се смята за нещо като специално полицейско подразделение) трябва да се появи и де юре. Това означава, че всяка, дори и теоретична възможност за връщане на Косово в Сърбия изчезва. Да се намери формула за интеграцията на двете бивши административни единици на Югославия в едно цяло все още е възможно: в края на краищата, стратегическата външнополитическа цел на Прищина и Белград е една и съща – влизане в ЕС. Но как да се обединят две армии, привикнали да гледат една на друга в качеството на вероятен противник, не е ясно.

Именно затова, съгласилите се на отделяне (или, ако трябва да наречем нещата с истинските им имена, отделяйки) Косово, САЩ и техните европейски съюзници дълго не се решаваха да дадат „зелена светлина“ за създаването на косовска армия. В Конституцията на републиката има точка, която, по същество, дава на сръбското малцинство право на „вето“ върху този ход. На КСС не беше разрешено да имат тежко въоръжение. С една дума, Белград трябваше да остане с приятната илюзия, че работите могат да бъдат върнати назад и че в бъдеще някак си ще може да върне своята бивша автономия. А съседите (преди всичко, Македония с нейното голямо и неведнъж създавало проблеми албанско малцинство) с Косово без армия бяха някак си по-спокойни, отколкото при едно Косово с армия.

Но сега във Вашингтон, очевидно, сметнаха, че вече няма от какво да се притесняват. Сърбия окончателно и необратимо избра курс към влизане в ЕС. И ако е така, тогава е време да се плати и цената под формата на отказ от Косово. На Белград не само му показаха, че бившата автономия вече не му се подчинява. Беше демонстрирано, че в Косово и сръбското малцинство не може да бъде използвано да лобира интересите на Сърбия. Конституционното ограничение, позволяващо на сръбските партии да блокират създаването на армия, беше заобиколено с лекота. Първият път – през февруари 2017 година, когато парламентът даде правомощия на правителството пълномощия да трансформира КСС във въоръжени сили. Вторият път – сега. Само, както се оказа, думата „армия“ трябваше да се избягва в официалните документи. В Косово се появява официално Министерството на отбраната, Генерален щаб, набор, но няма да има армия на хартия, а ще останат същите тези Сили за сигурност. С функции, които не се различават от функциите на армията.

Каква ще бъде реакцията на Сърбия? Най-невероятният сценарий е въоръжено нахлуване. Ще отидат на боклука годините работа на ръководството на страната над интеграцията в ЕС, която не е далеч. Освен това, даже да допуснем невероятното и нахлуване на сръбските войски за „възстановяване на конституционния ред“ или поне за защита на сръбския анклав в Косово бъде „преглътната“ от Запада, не е факт, че това ще бъде лека разходка за сръбските военни. Армията на Сърбия в момента далеч не е в най-доброто си състояние. През годините след Слободан Милошевич тя се финансира на остатъчния принцип. А в Косовом напротив, дори се подготвяха сериозно за война. В тази светлина е много вероятно създаването на косовска армия да бъде „преглътнато“ от Сърбия. По-скоро Вучич ще заложи на преговори с Брюксел и Вашингтон. Може би там ще сменят гнева с милост и ще позволят на Сърбия да се съгласи с независимостта на Косово, но и в същото време да запази достойнството си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Писмото на Тръмп е добра новина за Косово

Рамуш Харадинай: Писмото на Тръмп е добра новина за Косово

19 Декември 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай коментира писмото на американския президент Доналд Тръмп до държавния глава на страната Хашим Тачи, като го определи за добра новина за Прищина, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
В съобщение във „Фейсбук“, Харадинай написа: „От самото начало, САЩ бяха и продължават да бъдат най-големият поддръжник на държавата Косово, нейния суверенитет и териториален интегритет. Като премиер на правителството на Косово категорично подкрепям всички усилия за унификация на позициите в политическия спектър и бързите приготовления за постигането на всеобхватен, правно обвързващ договор между двете страни, Косово и Сърбия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне Новости“ (Сърбия): Рамуш не чува Брюксел

„Вечерне Новости“ (Сърбия): Рамуш не чува Брюксел

19 Декември 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Белград. Вместо да санкционира тежко Прищина за неразумните действия спрямо Белград и сърбите в Косово, върхът на Европейския съюз започна преписка с лидерите на косовските албанци. Европейската „тройка“ – ръководителят на дипломацията Федерика Могерини и комисарите за разширяване и търговия Йоханес Хан и Сесилия Малстрьом във вторник изпратиха още едно писмо на косовския премиер Рамуш Харадинай, в което го известиха, че едностранните действия застрашават продължаването на диалога с Белград, пише онлайн изданието на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Вестникът обяснява, че Могерини е предупредила косовските институции, че диалогът ще продължи в същия формат, както и че за ЕС Хашим Тачи е представител на косовските албанци в този процес. „По този начин Прищина, на практика, получи рампа за нов преговарящ екип, който би трябвало да бъде оглавяван от вицепремиера на Косово Фатмир Лимай, който иначе е злодей от т.нар. Армия за освобождение на Косово“, коментира „Новости“.
„Харадинай отговори на атаките и посочи, че Могерини е отговорна за неуспеха на преговорите. А освен това още веднъж бръкна с пръст в окото на Брюксел и Белград, казвайки, че митата (от 100% върху сръбските стоки) ще бъдат отменени, когато Сърбия признае Косово“, пише изданието.
„Новости“ отбелязва, че „нов опит да бъдат вразумени властите в Прищина ще последва в сряда в Брюксел, където Могерини ще е домакин на работен обяд с „шест партньора“ от Западните Балкани. Покана получиха президентите на Сърбия и Черна Гора Александър Вучич и Мило Джуканович, държавният глава на временните институции в Прищина Хашим Тачи и премиерите на Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама, както и председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич“.
Вучич и Тачи пристигат в Брюксел от Ню Йорк, където участваха на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по повод решението на Прищина да започне формирането на собствена армия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Канал5 ТВ (Македония): Тръмп кани Вучич и Тачи да подпишат историческия договор в Белия дом

Канал5 ТВ (Македония): Тръмп кани Вучич и Тачи да подпишат историческия договор в Белия дом

19 Декември 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Скопие/Белград/Прищина. Американският президент Доналд Тръмп е изпратил писма до колегите си от Косово и Сърбия, Хашим Тачи и Александър Вучич, с които ги призовава да направят всичко възможно, за да може двете страни да постигнат трайно споразумение, което да подпишат пред него в Белия дом. Това съобщава Канал5 ТВ от Скопие.
Тачи обяви съдържанието на писмото в страницата си във Фейсбук.
, Ако не се използва този исторически момент, това ще е трагична крачка назад, защото нова възможност за пълен мир скоро няма да се появи.", е написал Тръмп в писмото и е подчертал, че „САЩ са положили много усилия за успеха на Косово като независима суверенна държава“.
Сръбските медии, позовавайки се на правителствени източници, съобщиха, че писмото до Вучич е с почти същото съдържание.
Миналата седмица напрежението между двете държави отново ескалира, когато парламентът в Прищина одобри създаването на косовска армия с числен състав от
5 000 души. Това се случи само седмица, след като премиерът Брнабич предупреди, че може да се стигне до военно положение.
Нейното изявление бе в резултат на удвоените мита, които Прищина наложи на сръбските стоки. Мярката на косовското правителство пък бе предприета след като Сърбия упражни дипломатически натиск Косово да не бъде приета за член на Интерпол.

От 2013 година двете страни са обещали, че ще решат възникналите пред тях спорни въпроси под егидата на ЕС. До днес обаче разрешаване на споровете помежду им няма, информира македонският телевизионен канал на интернет страницата си.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Харадинай твърд към Могерини: Митата ще останат в сила

RTK (Косово): Харадинай твърд към Могерини: Митата ще останат в сила

18 Декември 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. На пресконференция във вторник след среща на кабинета премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че очаква визовата либерализация да е факт в близко бъдеще и че този процес не е свързан с вносните мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„ЕС не е казал не, това е ясно. Правим усилия това да се случи след Нова година, в близко и не много далечно бъдеще“, каза Харадинай.
Що се отнася до митата, той бе категоричен, че решението няма да бъде отменено, докато Сърбия не признае Косово.
„Митата няма да бъдат отменени и това решение ще бъде консолидирана позиция на Косово, независимо кой е премиер“, отбеляза министър-председателят.
Харадинай посочи, че Прищина иска две неща от ЕС: нормализация на диалога със Сърбия, за който той каза, че е „дерайлирал“ и визова либерализация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Няма определени дати за изтегляне на Алианса от Афганистан и Косово

Йенс Столтенберг: Няма определени дати за изтегляне на Алианса от Афганистан и Косово

18 Декември 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Талин. НАТО не е установило точна дата за завършване на своите мисии в Афганистан и Косово, заяви във вторник генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю пред естонския вестник Postimees, предава ТАСС.
„Да се определя дата за излизане (от страна) винаги е много опасно“, заяви той. „Тъй като тези, които желаят нашето изтегляне, ще бъдат облекчени в своето чакане. Ако те знаят, че просто трябва да дочакат определен ден, те печелят“.
„Затова ми е приятно, че съюзниците по НАТО решиха, че нашето присъствие в Афганистан и Косово зависи от условията там“, добави Столтенберг. „Няма да останем там повече, отколкото е нужно“.
В случая на Афганистан той призова да „се сравни цената на пребиваването, с цената на изтеглянето“. „Ако се изтеглим, трябва да бъдем готови в Афганистан, където „Талибан“ отново ще се окаже на власт, отново да възникне платформа за международния тероризъм – за „Ал Кайда и „Ислямска държава“, заяви Столтенберг.
„А в Косово ние трябва да останем, тъй като КФОР играят важна роля при обезпечаването на стабилността в този регион“, добави генералният-секретар на Алианса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Русия в Белград: Вучич представляваше Сърбия, Тачи представляваше Тачи

Посланикът на Русия в Белград: Вучич представляваше Сърбия, Тачи представляваше Тачи

18 Декември 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският посланик в Белград Александър Чепурин коментира в „Туитър“ един детайл от заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Армията на Косово, предава белградското радио „Б92“.
„Забелязахме, че Александър Вучич говореше до табелката (на която пише) „Сърбия“, както и представителите на членовете на СС на ООН Русия, Китай, САЩ и т.н., докато Хашим Тачи беше до табелка „Хашим Тачи“. Всичко беше направено правилно. Генералният секретар на ООН прие президентът на Сърбия, но отказа среща с Тачи“, гласи съобщението на Чепурин, написано на сръбски.
В понеделник бе проведена сесия на СС на ООН в Ню Йорк по искане на Сърбия и Русия, след като миналия петък Прищина реши да формира армия, на което Белград се противопоставя категорично. Сесията беше открита за публиката.
Във вторник сутринта външният министър на Сърбия Ивица Дачич също говори за разликите в представянето на Сърбия и Косово. Той посочи, че към Вучич се обръщат с „президент“, а към Тачи с „господине“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиер на Косово: Косоварите ще запомнят 2018 като годината, в която Съюзът не изпълни обещанието си за визова либерализация

Вицепремиер на Косово: Косоварите ще запомнят 2018 като годината, в която Съюзът не изпълни обещанието си за визова либерализация

18 Декември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай заяви след срещата на Съвета за Стабилизация и Асоциация ЕС-Косово във вторник, че Брюксел не е спазил обещанието си за визова либерализация, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„На третата среща на Съвета за стабилизация и асоциация аз подчертах, че 2018 година ще бъде запомнена от косоварите като годината, в която Европейския съюз не изпълни обещанието си за визова либерализация. Косово остава единствената изолирана страна от Украйна до Гърция“, написа Ходжай в „Туитър“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): ЕС изпрати писмо на Харадинай, че Тачи води диалога Белград – Прищина

Gazeta Express (Косово): ЕС изпрати писмо на Харадинай, че Тачи води диалога Белград – Прищина

18 Декември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз изпрати писмо на косовския премиер Рамуш Харадинай, с което му напомни, че президентът на страната Хашим Тачи ще продължи да води диалога на високо равнище със Сърбия в Брюксел. Писмото бе написано, след като парламентът в Прищина одобри новият преговорен екип за преговорите с Белград, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Документът, подписано от върховния представител на ЕС по политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини, комисаря по търговията Сесилия Малстрьом и комисаря по разширяването Йоханес Хан, припомня на Харадинай, че диалога Прищина – Белград с посредничеството на Могерини се оглавява от Тачи. Представителите на Съюза приветстват резолюцията, приета от косовския парламент миналата седмица и посочват, че това е важно развитие, което ще допринесе за „засилването на тежестта на косовските власти“ и „трябва да улесни бързото и конструктивно продължаване в сегашния състав на диалога на високо равнище“.
„Приветстваме това и смятаме, че то има принос към позициите на Косово, които ще бъдат изразени от неговия президент в настоящия диалог, който, за ЕС, е единствената реалистична рамка за постигане на нормализация на отношенията между Белград и Прищина“, пише в документа.
Те обвиняват Харадинай за едностранните му действия, които, както гласи писмото, препятстват прогреса, постигнат по време на диалога. „Категорично сме несъгласни с оценката, че диалога е зациклил. Напротив, диалогът, провеждан между двамата президенти, отбелязва постоянен прогрес. Ние споделихме тази оценка с лидерите на ЕС на Европейския съвет през декември и получихме насърчаващо послание в наша подкрепа“, пишат европейските лидери. Според Могерини, Малстрьом и Хан, едностранните действия и ненавременните изказвания, от всички страни, могат само да подействат възпиращо и да забавят прогреса, който може да бъде осъществен в рамките на диалога Косово – Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Сръбските служби планират да проведат атаки в Косово

RTK (Косово): Сръбските служби планират да проведат атаки в Косово

18 Декември 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Съветът за координация на сръбските служби за сигурност е провел среща на 15 ноември, на която е взел няколко решения за Косово, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
На сбирката са присъствали представители на цивилната разузнавателна служба (БИА – Служба за сигурност и информация), военното разузнаване и Министерството на външните работи, отбелязва медията.
По информацията на RTK, са дадени задачи на БИА. Това се разкрива от комуникация между член на сръбските тайни служби и неговото семейство в Косово, в която той ги съветва да си стоят вкъщи и да избягват обществените места, защото ще бъдат проведени атаки из цялата южна част на Косово с цел за нея да бъдат обвинени албанците.
Телевизията припомня, че косовските органи на реда наскоро са успели да конфискуват 15 килограма ексползиви в Газиместан, близко до Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Кой подкрепи Косово и кой Сърбия на Съвета за сигурност на ООН

Gazeta Express (Косово): Кой подкрепи Косово и кой Сърбия на Съвета за сигурност на ООН

18 Декември 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В понеделник вечерта Съвета за сигурност на ООН проведе извънредно заседание за ситуацията в Косово и електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express представя позициите на страните в Съвета.
Представителите на САЩ и Великобритания са подкрепили изцяло трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в пълноценна армия по време на сесията на СС.
Но другите страни са изказали своите възгледи по въпроса и са имали различни позиции. Постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензя е повторил опасенията на сръбския президент Александър Вучич от последните събития в Косово и е осъдил формирането на косовска армия, на основание, че тя нарушава Резолюция 1244.
Представителят на Китай е казал, че Пекин подкрепя териториалния суверенитет и интегритет на Сърбия и е приветствал усилията на Белград да намери политическо решение на косовския въпрос.
В същото време, посланиците на Нидерландия и Франция многократно са подкрепили независимостта на Косово, но представителят на Париж е добавил, че формирането на армия се е случило в неподходящ момент, предвид продължаващия диалог с Белград. Той, също така, е призовал Прищина да отмени митата върху сръбските стоки. Същата позиция е изказана и от холандеца, който е посочил, че момента за това е неподходящ и че двете страни трябва да се държат сдържано и да избягват възможни ескалации.
Посланикът на Перу е казал, че подкрепя процеса на нормализация на отношенията между Белград и Прищина, целящи стабилизиране на Балканите. Лима вярва, че формирането на Армия на Косово противоречи на Резолюция 1244 и Брюкселското споразумение.
Представителят на Етиопия е заявил, че позицията на страната е непроменена: „Ние подкрепяме категорично териториалния интегритет и суверенитет на Сърбия и търсенето на мирни решения на всички проблеми на основата на съществуващите документи.
Казахстан е изглеждал разтревожен от формирането на Армия на Косово и техният представител в СС на ООН е посочил, че „едностранните мерки подкопават мира“.
Посланикът на Екваториална Гвинея се е изказал в полза на продължаването на диалога между Белград и Прищина и е подкрепил Резолюция 1244. Боливийският представител е призовал да се спазва Резолюция 1244 и териториалния интегритет и суверенитет на Сърбия. Посланикът на Брега на слоновата кост е посочил, че формирането на армия на Косово противоречи на Резолюция 1244 и е призовал двете страни да се въздържат от действия, които биха заплашили стабилността на региона.
Представителят на Полша, страна, която признава независимостта на Косово, подчерта, че трансформирането на КСС в Армия на Косово е процес, който трябва да се проведе в съответствие с Конституцията на Косово.
Посланикът на Кувейт, който признава независимостта на Косово, вярва, че действията на парламента в Прищина са правилни и страната може да формира свои въоръжени сили на основата на Конституцията.
Но той е признал, че решението е повод за безпокойство за Сърбия. Кувейт не вижда нарушение на Резолюция 1244 и призовава за диалог, който, по думите на постоянния представител, е единственият начин за разрешаване на проблемите между Белград и Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Белград иска ООН да се включи в диалога с Прищина

„Политика“ (Сърбия): Белград иска ООН да се включи в диалога с Прищина

18 Декември 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В централата на ООН в Ню Йорк в понеделник вечерта, малко след 22 часа, започна извънредното заседание на Съвета за сигурност, свикано по искане на Сърбия във връзка с формирането на Армия на Косово. Президентът на страната Александър Вучич запозна СС на ООН, както и международната общност, с намерението на Прищина, чрез правно и политическо насилие, икономически натиск и едностранни ходове, чрез въвеждането на мита и формиране на армия на Косово, да създаде нова ситуация на терен и да изнуди признание от Сърбия, заобикаляйки диалога за нормализация на отношенията с Белград, пише онлайн изданието на белградския ежедневник „Политика“.
Държавният глава на Сърбия подчерта, че Прищина не е изпълнила ангажиментите си от споразумението, което е подписала в Брюксел, както и това, че нарушава ЦЕФТА (Централноевропейско споразумение за свободна търговия) и други.
Той изказа благодарността си, че заседанието се провежда по спешната процедура, защото е много важно и справедливо това да се случи заради изключително сложната ситуация на терен.
„Това означава, че се сблъскваме с още и още трудности в Косово и Метохия. Трябва да кажа, че съм много притеснен и даже малко уплашен, не само за бъдещето на моя народ и нашата страна Сърбия, но и за целия регион“, посочи Вучич.
Сръбският президент добави, че внимателно е изслушал уводните думи на заместник-генералния секретар на ООН де ла Кроа и подчерта, че би му се искало да чуе различни неща от казаното, независимо, че е съгласен с много неща от изложението.
„Исках да кажа, че Сърбия вложи огромни усилия и много труд, за да се установят мир и стабилност на целите Западни Балкани. Направихме всичко, за да се въздържим от отговор на многобройните провокации, които идват от Прищина. Ние не приемаме такива фрази, в които някой призовава „двете страни да направят нещо, или да не направят“. Сърбия, както знаете, направи почти всичко, за да приложи на практика всичко, което беше договорено. Както знаете, подписахме първи договора между Белград и Прищина и Сърбия изпълни всички свои ангажименти. Направихме множество отстъпки и беше много тежко за нашата общественост да приемем това, но ги приложихме“, обясни Вучич.
Сръбският държавен глава подчерта, от друга страна, че единственото задължение, което Прищина е трябвало да реализира, и шест от 15 точки от договора са засягали именно това единствено задължение, е формирането на Общност на сръбските общини.
„Това е единственото задължение и днес е 2070-ия ден и не е приложено на дело нищо, нито имат и най-малко намерение да го направят в бъдеще. От друга страна Сърбия е изпълнила всичко свързано със споразумението за полицията, правосъдието, телекомуникациите, участието в местните избори по косовския закон, абсолютно всичко, което сме подписали. Но и то не беше достатъчно“, подчерта той на английски.
Вучич припомни, че Сърбия е предупредила Прищина и хората от Европейския съюз (защото Белград е бил и продължава да бъде в процеса на диалог под егидата на Съюза, който трябва да реши проблемите чрез диалог), да не я вкарват в трудна ситуация, която ще предизвика ужасна атмосфера между страните, когато Косово иска да стане член на международните организации, което Белград смята за провокация, защото Сърбия е единствената международно призната държава по Резолюция 1244 на ООН. „Освен ако нещо не се е променило“, заяви той.
„Молихме да не се стига до гласуване за членство в Интерпол, ЮНЕСКО и ЕНТСО-Е. Те разчитаха на подкрепата на САЩ и много европейски държави, надявайки се, че ще победят. В първия кръг получиха по-малко от 50% от гласовете. Тогава започнаха да обвиняват Сърбия, все едно, че е наша грешка, все едно е трябвало да ги подкрепим, като че ли това е някакво наше задължение. Имаше много страни, важни, по света, които гласуваха против тяхното желание“, поясни Вучич.
Сръбският президент посочи, че след това Прищина, едностранно е наложила мита срещу Сърбия и Босна и Херцеговина в нарушение на споразумението ЦЕФТА.
„Първо 10%, а когато видяха, че албанската общественост реагира добре на това, ги увеличиха на 100%. Те дори убиха всякакъв вид търговия между Централна Сърбия и Косово. Заплашиха цялата сръбска общност в Косово и Метохия, защото това е единственият начин за тях да печелят, да преживяват, да получават лекарства и това беше единственият начин да оцеляват. Нарушиха всички споразумения, на които се позовава дори и ЕС“, добави още държавният глава.
„Можете ли да се сетите за някой през XXI век, който забранява и пречи на свободното придвижване на хора и стоки, само защото не е съгласен с политическите решения на другата страна“, попита Вучич.
Президентът на Сърбия призова ООН да поемат по-голяма роля в процеса на диалога между Белград и Прищина. „Нямаме нищо против диалога да е под егидата на ЕС, но искаме ООН да има много по-голямо участие в процеса“, заяви Вучич и добави, че, преди всичко, Сърбия е готова да продължи диалога, след като Прищина върне нещата в първоначалното им състояние.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на Косово заяви, че решението за създаване на армия трябваше да бъде взето отдавна

ТАСС: Лидерът на Косово заяви, че решението за създаване на армия трябваше да бъде взето отдавна

18 Декември 2018 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Лидерът на Косово Хашим Тачи смята, че решението за формиране на армия е трябвало да бъде взето преди няколко години.
„Миналата седмица в Косово не се случи нищо необичайно“, коментира Тачи решението на властите в Прищина да формират армия. Речта му беше преведена на английски език.
Според Тачи „ако Косово е допуснало грешка“, тя е, че ръководството на самопровъзгласилата се република „чака пет години преди да реши да формира армия“. "Решението за армията може да е закъсняло, но не е погрешно“, добави Тачи. „Забавянето е, защото очаквахме добра воля от онези, които никога не са я показали по отношение на Косово“.
Тачи също твърди, че косовската армия „никога няма да бъде заплаха за никого“. Според версията си тези сили ще бъдат „многонационални“ и ще се състоят от „повече от 10%“ от представители на етническите малцинства, включително сърби, живеещи в непризнатата република.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ смятат за законно създаването на косовска армия

ТАСС: САЩ смятат за законно създаването на косовска армия

18 Декември 2018 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Вашингтон вярва, че властите в Косово имат право да формират пълноправна армия, но също така им препоръчват да нормализират отношенията с Белград. Това бе обявено от Родни Хънтър, политически координатор от мисията на Съединените щати в ООН, съобщава агенция TACC.
„Съединените щати потвърждават подкрепата си за постепенен и прозрачен преход към професионални, многонационални сили, свързани с НАТО, които служат и представляват всички общности на Косово“, коментира Хънтър решението на властите в Прищина за формиране на армия.
„Призоваваме косовските власти да продължат да работят в тясно сътрудничество със съюзниците и партньорите от НАТО, за да взаимодействат с малцинствените групи сега и през следващите години, през които този процес ще продължи“, добави Хънтър.
„В крайна сметка сигурността на Косово ще бъде най-добре гарантирана чрез нормализиране на отношенията със Сърбия“, заяви Хънтър, призовавайки двете страни да „предприемат незабавни стъпки за намаляване на напрежението“. „Диалогът трябва да бъде приоритет и за двете държави“, добави той. „Настояваме двете страни да се откажат от всякакви бариери и да избегнат провокативни действия, които им пречат да се върнат на масата за преговори и да постигнат всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Вучич: Създавайки армия, Косово игнорира международното право и собствената си конституция

ТАСС: Вучич: Създавайки армия, Косово игнорира международното право и собствената си конституция

18 Декември 2018 | 00:34 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Разпоредби за суверенното право за трансформиране на косовските сили за сигурност в пълноправна армия не се съдържат в нито един правен документ на която и да е международна организация или дори в основния закон на това непризнато образувание. Това обяви сръбския президент Александър Вучич на срещата на Съвета за сигурност на ООН, предава агенция TACC.
„Те се отнасят до така нареченото суверенно право да формират своя собствена армия. Въпросът ми е, откъде са получили това, той остава отворен, където е написано, в кой документ. Това не е написано в тази форма дори в собствената им конституция“, съобщи Вучич, като уточни, че Белград не призанава конституцията на Косово.
„Кой се интересува от закона и фактите. Те взеха решение и формираха така наречената армия на Косово и така, както се очакваше, те успяха да спечелят широка подкрепа на Запада“, продължи сръбския президент. Той припомни, че Прищина със своето решение няколко пъти е нарушила задължителното изискване за получаване на съгласие за важни стъпки от мисията на НАТО в Косово и от страна на Сърбия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Представителят на Русия в ООН призова Косово веднага да отмени решението за създаване на армия

ТАСС: Представителят на Русия в ООН призова Косово веднага да отмени решението за създаване на армия

17 Декември 2018 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. ТАСС: Представителят на Русия в ООН призова Косово веднага да отмени решението за създаване на армия
Представителят на Русия в ООН, Василий Небензя, призова Косово веднага да отмени решението за създаване на армия. Той заяви, че решението за създаване на армия е в грубо нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, съобщава агенция TACC.
„Решението за трансформиране на силите за безопасност на Косово в въоръжени сили е явно нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност, която, както повтори генералния секретар, остава основен международен правен акт за уреждане на косовските въпроси“, добави той.
„Появата на въоръжени сили на Косово представлява заплаха за мира и безопасността в региона“, съобщи руския дипломат по време на извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН.
Василий Небензя също така подчерта, че безотговорната политика на Европейския съюз по отношение на непризнатото Косово е преминала опасна линия.
„Реакцията на ЕС към последното решение на Прищина не може да се нарече нищо друго освен беззъбо. Това е безотговорна политика, която пресича опасна линия“, завърши представителя на Русия.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брюксел: Харадинай отхвърли грубо предложението на ЕС, отказана е пресконференцията с Могерини и Хан

Брюксел: Харадинай отхвърли грубо предложението на ЕС, отказана е пресконференцията с Могерини и Хан

17 Декември 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Отказана е пресконференцията за журналистите, на която трябваше да участват върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, европейският комисар по разширяването Йоханес Хан и косовският премиер Рамуш Харадинай в Брюксел. Както информират източници от Съвета на министрите на ЕС, това се е случило, защото косовският министър-председател е отхвърлил грубо предложението на ЕС за отмяна на митата от 100% върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина по време на срещата на Съвета за стабилизация и асоциация ЕС – Косово, предава македонската агенция „Макфакс“.
Срещата, според същият източник, е започнала без формални поздравления и ръкуване.
Това е вторият път, когато се отменя пресконференция, обявена след срещата в този формат, а и в двата случая Харадинай оглавява делегацията на Прищина.
Преди срещата, чрез писмо той посочи, че Косово отхвърля исканията на ЕС за отмяна на митата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич преди сесията на СС на ООН: Ще се боря с цялото си сърце

Александър Вучич преди сесията на СС на ООН: Ще се боря с цялото си сърце

17 Декември 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът Александър Вучич заяви, че „ще се боря за Сърбия с цялото си сърце“ по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Косово, която ще се състои в понеделник, предава белградското радио „Б92“.
По време на извънредна пресконференция в Белград, Вучич обяви, че ще пътува до Ню Йорк на самолет на Air Serbia и се „надявам да не закъснее“ – а освен това отбеляза, че ще представи „какво мисли Сърбия“, след като ръководителят на мисията на ООН в Косово (УНМИК) Захир Танин се изкаже пред Съвета.
„И когато всички те се изкажат, след Тачи, аз ще мога да отговоря в края. Все още не съм взел решение в коя част да говоря английски или сръбски. Все пак не съм там, за да убеждавам нашия народ, а тези, които искат да ме чуят“, заяви Вучич.
Държавният глава изпрати също поздравления на сърбите в Косово и им благодари за тяхната борба, като отбеляза, че кметовете на всички десет сръбски общини са изпратили ясно послание на Хашим Тачи кой е техният президент и коя е тяхната държава.
„Армията на Косово бе формирана срещу интересите на сръбския народ. Тя не е заплаха за нашата армия, но може да заплаши оцеляването на нашите сънародници. Всичко това е противоположното на това, което казва Тачи“, отбеляза Вучич.
Косовският президент Хашим Тачи също ще вземе участие в СС на ООН, който ще започне в 22 часа българско време. Тя се провежда по искане на Русия и Сърбия по повод решението на Прищина да формира косовска армия.
Сесията ще бъде открита, въпреки че западните членове на Съвета поискаха закрито заседание.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Албанците в САЩ обявиха протест пред седалището на ООН в Ню Йорк

„Макфакс“ (Македония): Албанците в САЩ обявиха протест пред седалището на ООН в Ню Йорк

17 Декември 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Албанците в САЩ обявиха протест пред седалището на ООН в Ню Йорк, предава македонската агенция „Макфакс“.
Протестът ще се състои преди и по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност, посветено на ситуацията в Косово след решението на парламента в Прищина да пристъпи към формиране на армия на страната, обяви онлайн изданието на вестник Bota Sot.
На демонстрацията албанците ще поискат от СС на ООН да осъди Сърбия за „геноцида и 20-те хиляди изнасилени жени по време на конфликта в Косово“.
Очаква се на протеста да присъства и Влора Читаку, дипломатически представител на Прищина в САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Заседание на СС на ООН за Косово с участието на Вучич и Тачи

„Политика“ (Сърбия): Заседание на СС на ООН за Косово с участието на Вучич и Тачи

17 Декември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес сесия по искане на Сърбия и Русия по повод решението на Прищина да гласува за формиране на армия, а на нея ще говорят сръбският президент Александър Вучич и косовския му колега Хашим Тачи, пише белградският ежедневник Политика.
Заседанието е насрочено за 15 часа (22 часа българско време) и ще бъде отворено за обществеността, информира ТАНЮГ.
Вучич заяви в събота, че ще отиде на заседанието, за да каже истината за това, колко труд и енергия е вложила Сърбия, за да бъде постигнат компромис и колко другата страна не е желала това.
Той подчерта, че Сърбия е предупредила цялата международна общност за действията на Прищина – петте постоянни членки на СС на ООН, десетте останали членове, Общото събрание на ООН...
„Ще се опитам да кажа, че приехме Брюкселския договор като тежко споразумение и изнесохме всичко на раменете си, защото знаехме, че на Сърбия й трябва мир“, обясни президентът и подчерта, че Белград няма нужда от нови конфликти и войни.
Той повтори, че Сърбия е изпълнила всички елементи от Брюкселското споразумение, включително тежките условия, докато Прищина не е изпълнила нито един.
Външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви, че председателят на Съвета за сигурност на на ООН от Кот д'Ивоар е насрочил спешна сесия, на основата на искането на Белград.
Дипломатът заяви, че е много важно на заседанието на СС да се чуе позицията на Сърбия за формирането на косовска армия, както и че очаква изложението на президента Вучич да срещне голяма поддръжка сред членовете на СС на ООН. Дачич изрази съмнение, че СС ще вземе каквото и да е решение за действията на Косово заради, както каза той, несъгласието на великите сили.
„Ще бъде трудно да променим позициите на великите сили по този въпрос, но е много важно да се посочи нарушаването на Резолюция 1244, като единствен правно валиден документ, който се отнася до Косово и Метохия и в който не предвижда формирането на каквито и да е въоръжени сили“, заяви Дачич.
„Президентът ще представи позицията на Сърбия и очаквам тя да получи голяма подкрепа от членовете на СС, но Съветът няма да бъде в състояние да вземе каквото и да е решение заради несъгласието на великите сили“, обясни министърът и добави, че е много важно да се чуят осъждания на действията на Прищина и позицията на Сърбия от международната общност.
Дачич смята за важно и това, че нито една членка на СС не е била против свикването на заседанието, но напомни, че САЩ, Великобритания, Франция, Полша и Холандия са искали закрита сесия, докато желанието на Сърбия заседанието да е открито са подкрепили Русия, Китай, Екваториална Гвинея, Етиопия, Боливия и Казахстан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Косоварите са разочаровани от ЕС, но още го обичат

Koha Ditore: Косоварите са разочаровани от ЕС, но още го обичат

17 Декември 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кореспондентът от Брюксел на авторитетния прищински ежедневник Koha Ditore Августин Пальокай пише материал, в който отбелязва, че „не е работа на косовските лидери да изразяват яда към Европейския съюз за постоянните отлагания на визовата либерализация. Това право принадлежи единствено на народа на Косово, който има право да се чувства разочарован от своите лидери, както и от ЕС“. Той отб3елязва още, че косоварите са най-проевропейски настроената нация в региона. „Те са разочаровани от Съюза, но не са срещу него. Все още го обичат и нямат друга ориентация и цел, освен ЕС... Съюзът държи обикновените граждани на Косово изолирани и тяхната единствена вина могат да са гласовете им за сегашните политически структури“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Турция подкрепи формирането на Армия на Косово

„Курир“ (Македония): Турция подкрепи формирането на Армия на Косово

17 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посолството на Турция в Прищина подкрепи трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в Армия на Косово, като посочи, че това е суверенно право на косовската държава, пише скопското електронно издание „Курир“.
Както съобщава кореспондентът на МИА от Прищина, в съобщението от неделя вечерта се изразява очакване, че трансформацията ще бъде осъществена демократично, съгласно Конституцията и в координация с НАТО и че в бъдеще войската ще бъде в служба на мира в региона.
„Турция, като балканска страна и членка на НАТО, която участва в КФОР и КСС, взимайки предвид законите, прието от парламента на Косово на 14 декември за трансформиране на КСС в Армия като суверенно право, а също така счита за подходящи изявленията на косовските авторитети, че процесът на трансформация, който ще трае с години, ще се развива по демократичен начин и ще обхване всички общности в Косово в рамките на Конституцията, в координация с НАТО и по този начин ще допринесе за защита на мира и стабилността и региона“, се казва в съобщението.
Дипломатическото представителство на Анкара в Косово посочва, че Турция, „съгласно значението, което придава на мира и стабилността в региона. Ще продължи да подкрепя продължаването на диалога Белград – Прищина“.
Медиите в Косово отбелязват, че това е „още една голяма военна сила“ след САЩ, Великобритания, Германия и Франция, която открито подкрепя формирането на Армия на Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Тачи ще участва в заседанието на Съвета за сигурност, което е по искане на Сърбия

МКД (Македония): Тачи ще участва в заседанието на Съвета за сигурност, което е по искане на Сърбия

17 Декември 2018 | 00:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. В понеделник президентът на Косово Хашим Тачи ще участва в сесията на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, която се провежда по искане на Сърбия и Русия, съобщи македонската интернет-базирана медия МКД.

На нея ще се обсъжда въпросът за въоръжените сили на Косово.
Пред репортери на летището в Прищина Тачи е заявил, че независимо от резултата от дебатите в понеделник, трансформацията е "необратим процес" и ги е уверил, че "ако Сърбия е обезпокоена от създаването на наша войска, косовските сърби се чувстват сигурни".
Той е оценил, че създаването на армия и постигането на широк политически и граждански консенсус за диалога със Сърбия е "изключителен успех" за Косово.
Заседанието на Съвета за сигурност на ООН е насрочено за 21 часа българско време и на него ще говори и сръбският президент Александър Вучич.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия):"Незаконно формирование на сръбска територия, няма как да стане“

B92 (Сърбия):"Незаконно формирование на сръбска територия, няма как да стане“

16 Декември 2018 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Белград. „За Белград косовската армия представлява незаконно окупационно формирование на територията на Сърбия“. Това е заявил Марко Джурич в обръщение към обществеността, съобщава белградското радио B92.
Директорът на Службата за Косово и Метохия е казал също, че тази т. нар. армия се създава с цел да промени границите на страната със сила.
Ето и част от обръщението на Джурич:

"Парламентът на временните самоуправляващи институции в Прищина, без участието на сръбски представители, въз основа на моноетническия диктат на албанското малцинство в Косово и Метохия, и в разрез с всички прилагани правила на вътрешното и международното право, е решил да създаде т. нар. армия на Косово.
Това решение е акт срещу мира, израз на политическа агресия срещу нашата страна. То цели окончателно да очертае процеса на насилствено отделяне на част от територията на Република Сърбия и на създаване на албанска самостоятелна държава, т. нар. „Република Косово“, на територията на Автономната провинция Косово и Метохия.
Като се взема предвид, че решението за нейното създаване влиза в противоречие с Конституцията и законите на Република Сърбия, на временната конституционна рамка на Косово, а също и в разрез с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и с Военно-техническото споразумение от Куманово, с което се сложи край на въоръжения конфликт в Косово и Метохия през 1999 година, т. нар. армия на Косово представлява незаконна окупационна въоръжена структура на територията на Република Сърбия.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): КФОР увери, че ситуацията в Северно Косово е под контрол

РТС (Сърбия): КФОР увери, че ситуацията в Северно Косово е под контрол

16 Декември 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Митровица. В изявление за РТС КФОР увери, че постоянно следи ситуацията на място в Косово и изцяло се ангажира с гарантирането на сигурността на всички граждани в страната.
КФОР твърди, че нейните сили са готови да бъдат бързо разгърнати във всички части на Косово и подчерта, че не е необходимо да се увеличава присъствието на който и да било обект в най-младата държава на Балканите.
В изявлението се подчертава също, че КФОР не се занимава с политически спекулации, които „понякога внасят напрежение на политическо равнище".
„През последните няколко дни не е имало заплахи или действия, които са засегнали сигурността в Косово. КФОР призовава всички да действат отговорно, да избягват провокации и да се въздържат от всякакви изявления или действия, които биха могли да доведат до ескалация", се казва в текста за РТС.
КФОР също така заявява, че е решена да изпълни мандата си съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): И Хашим Тачи ще присъства на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за косовската армия

МКД (Македония): И Хашим Тачи ще присъства на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за косовската армия

16 Декември 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. И президентът на Косово Хашим Тачи потвърди, че ще присъства на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще се проведе в понеделник по настояване на Сърбия и Русия във връзка с решението на Прищина за създаване на войска, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Преди отпътуването си за Ню Йорк, Тачи подчерта пред репортерите на летището в Прищина, че независимо какъв ще бъде изходът от гласуването в Съвета за сигурност на ООН, трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС) е „необратим процес, който може само да бъде подсилен“.
„Ако Сърбия е разтревожена от създаването на нашата армия, то косовските сърби се чувстват сигурни", увери Тачи.
Той оцени, че със създаването на армията и постигането на широк политически и граждански консенсус за диалога със Сърбия, Косово е постигнало „изключителен успех".
Сръбският президент Александър Вучич също ще се изкаже на заседанието, насрочено за вечерните часове на понеделник. Искането за сесията беше изпратено от Сърбия и подкрепа за нея бе получена от Русия.
В петък парламентът в Прищина прие три закона, с които ще бъде реализирана трансформацията на КСС във Въоръжени сили на Косово, без да се налага промяна на името им.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.