НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков, АБВ: Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан сякаш си тръгна от България с обещание от премиера Борисов да закупим престарели самолети F-16

Румен Петков, АБВ: Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан сякаш си тръгна от България с обещание от премиера Борисов да закупим престарели самолети F-16

16 Декември 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Резултатът от визитата на Джон Силивън е, че сякаш той си тръгна с обещание от министър-председателя да закупим престарели самолети F-16. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на ПП АБВ Румен Петков във връзка с двудневната визита на зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас.
„Това би било престъпление към националната ни сигурност и българската авиация. В поставените аспекти беше оказан доста груб натиск, който по същество САЩ прилагат на Европа за диверсификация на газ. Аз като председател на АБВ искам да изразя удовлетворението си от това, че президентът Радев практически повтори тезата, която АБВ развива вече години - за диверсификация, но при пазарни условия, при съревнование на цената, при гарантиране на социално-икономическия интерес на нашата страна, народа и икономиката“, посочи Петков.
Според него не трябва да се допуска в бъдеще да закупуваме скъпа газ, при положение, че в момента получаваме най-евтината на доставна цена в Европа.
„Политиката на АБВ е остро критична към „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ за огромните неаргументирани инвестиции и за изключително скъпите газопроводи и станции, които всъщност оскъпяват цената на газта до крайния ни потребител“, коментира той.
Румен Петков обяви, че българските представители трябва да заявят на американските посланици, че партньорството ни със САЩ го разбираме като защита и гарантиране на взаимния интерес. „Говорейки си за енергетика, не може да не споделим възмущението си от това, че цената на тока, която плащаме от „Марица изток“ 1 и 3 - на „Марица 1“ е със 100 лв. повече на 1 мегават час, от колкото плащаме на държавната си централа, а на „Марица 3“ е с 40 лв. и отделно плащаме и за вредните емисии“, обясни Петков. Според него този договор е престъпен и срещу интересите на българските граждани и той трябва да бъде коментиран с американските ни стратегически партньори.
„Звучи добре това, което прозвуча в медиите, че премиерът Борисов ясно е планирал стратегическите интереси на България затова тя да остане енергиен център в района, тоест газопресносната мрежа за Европа да минава през България и стратегически сме заинтересовани да изградим втората ядрена мощност „Белене“. Много се надявам българското правителство да не се подаде на този шарлатански натиск, който ни се оказва, а да гарантира енергийната ни сигурност. Сега при рязкото влошаване на метеорологичните условия и силния снеговалеж държа да предупредя българските граждани, че нашата енергийна система е на ръба и да не изключват буквално от утре да имаме внос на ток, за да гарантираме енергийната ни сигурност“, коментира още лидерът на партията.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

Президентът Румен Радев се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

15 Декември 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев разговаря на „Дондуков“ 2 със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение в България. В срещата участва и посланик Ерик Рубин, съобщиха от прессекретариат на държавния глава. Във фокуса на разговорите бяха стратегическото партньорство между България и САЩ, както и развитието на двустранното сътрудничество. Президентът Радев изрази интереса на страната ни към разширяване на икономическия обмен и увеличаване на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност и информационните технологии. По думите му България се утвърждава като регионален технологичен лидер и привлича все повече експерти и технологични компании от региона и Европа. Президентът посочи също така, че страната ни има амбицията да се развива като регионален енергиен център в Югоизточна Европа. Реалната диверсификация с изграждането на интерконектори с нашите съседи, заедно с директните доставки на енергийни ресурси, повишават сигурността и водят до намаляване на цените, с което съответстват на националните интереси на България и на Европейския съюз, посочи още Румен Радев. Обсъдена беше и възможността за разширяването на двустранното сътрудничество в разработването на перспективни енергийни източници. Джон Съливан даде висока оценка на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността и на приноса на българските военнослужещи в НАТО. Президентът отбеляза значителния международен интерес към процеса на модернизация на Българската армия, в който участват и САЩ. Държавният глава подчерта, че страната ни се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик, обмен на програми за обучение и търси най-изгодното предложение на основата на равнопоставеност, конкурентност и прозрачност, при спазване на критериите, определени от Министерството на отбраната и Народното събрание.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

15 Декември 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, съобщиха от правителствена инфромационна служба. Във фокуса на разговорите бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения.
Премиерът Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване. Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан подчерта, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките на Алианса и на двустранна основа. Съливан предаде на премиера Борисов послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България, и високата оценка за тях. Акцент в срещата между Бойко Борисов и Джон Съливан бе още енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област. Министър-председателят запозна Съливан с напредъка по интерконектора между България и Гърция, с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта „Белене“. „България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за ЕС“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че работим активно за енергийна диверсификация и по проектите за газови връзки със съседните страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От САЩ подобриха офертата си за F16 (ОБЗОР)

От САЩ подобриха офертата си за F16 (ОБЗОР)

14 Декември 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
София. В Министерския съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на двудневно работно посещение в България. Той ще се срещне и с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Джон Съливан обяви, че отношенията между САЩ и България са по-силни от всякога. „България е много важен партньор и приятел в региона. Ценим приятелските ни отношения“, заяви той.
Тема в разговора им е била модернизацията на армията, в частност процедурата за закупуване на нов тип боен самолет. От САЩ към България е изпратена оферта за самолетите F16. „Офертата на САЩ за нов самолет беше подобрена, но като правителство не искаме да влияем на решението“, посочи Екатерина Захариева. В медиите се появи информация, че и Швеция е подобрила офертата си, като предлага 10 самолета „Грипен“, вместо 8. На срещата в Министерски съвет са дискутирани отношенията между България и САЩ в областта на отбраната, специализациите на българските военнослужещи в НАТО, както и тренировъчните мисии между двете страни. Зам.-държавният секретар Джон Съливан посочи, че самолетите F16, които предлага САЩ, са оперативно съвместими с тези, които се използват в НАТО. Той обърна внимание, че правителството ни ще вземе суверенното решение кои самолети да закупи. От Брюксел премиерът Бойко Борисов изрази мнение, че F16 са значително по-добри от всички останали, които се предлагат на България. Той уточни, че с казаното не иска да се намесва в решението коя оферта да се одобри. „Трябва ни боен самолет, който може да навлиза във военни действия и да надделява“, заяви премиерът.
Проектът за модернизация на ВВС предвижда придобиването на 16 самолета, на два етапа по 8. Сделката за покупка на 8 изтребителя е на стойност 1.8 млрд. лв., които трябва да се изплатят в срок от няколко години. Самолетите ще бъдат доставяни в 3 последователни години, като доставката на първите два самолета трябва да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението. Вторият етап трябва да започне след приключване на доставките по първия етап и подписване на договор за реализация.
Захариева и Съливан са разговаряли за визите за българите. „Надявам се в скоро време да се стигне до отпадане на визите за САЩ и България да бъде третирана като другите държави от ЕС“, заяви външният министър. Двамата са обсъдили перспективата за страните от Западните Балкани за членство в ЕС и НАТО. На срещата са дискутирани енергийната диверсификация на България, както и възможностите за повишаване на търговския обмен със САЩ. „Енергийната диверсификация на България е много важна от наша гледна точка“, посочи Джон Съливан и допълни, че диверсификацията е много важен аспект от националната сигурност.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан: Енергийната диверсификация на България е много важна от наша гледна точка

Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан: Енергийната диверсификация на България е много важна от наша гледна точка

14 Декември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
София. От гледна точка на САЩ е много важна енергийната диверсификация на България, за се повиши националната сигурност и да не зависи страната само от един източник. Това каза заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан в Министерски съвет след среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „САЩ също се притеснява от зависимостта от нефт от чуждестранни източници от десетилетия насам. Особено през последните 10-15 години САЩ стигна до там, че изнася енергия“, коментира той. „Диверсификацията е много важен въпрос от националната сигурност. С външния министър Захариева обсъдихме този въпрос. Що се отнася до тръбопроводите, изразихме становището си. Знаем, че правителството ще вземе суверенно решение, както и за изтребителите“, посочи Джон Съливан.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан: Самолетите F16 са оперативно съвместими с тези в НАТО, но решението кои да се закупят е на правителството

Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан: Самолетите F16 са оперативно съвместими с тези в НАТО, но решението кои да се закупят е на правителството

14 Декември 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Ако бъдат закупени самолети F16, те ще бъдат оперативно съвместими с тези, които се използват от партньорите в НАТО. Това каза заместник- държавният секретар на САЩ Джон Съливан в Министерски съвет след среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е суверенно решение на правителството. Готови сме да предоставим всякаква допълнителна информация, която ще спомогне на правителството да вземе решение“, заяви той. „Наш ангажимент е сигурността на България като съюзник в НАТО“, посочи Джон Съливан. „Най-важното е, че имаме ангажимент към сигурността на България. САЩ като съюзник в НАТО ще подпомага останалите съюзници в промените“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан: Отношенията ни с България са по-силни от всякога

Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан: Отношенията ни с България са по-силни от всякога

14 Декември 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. Двустранните ни отношения са по-силни от всякога и непрекъснато се засилват. Това каза заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан в Министерски съвет след среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България е много важен партньор и приятел в региона. Ценим приятелските ни отношения“, заяви той. „Проведохме много ползотворна среща. Разгледахме различни теми, от национална сигурност до икономическите ни отношения“, обясни Джон Съливан. „Взаимоотношенията ни с България се задълбочават и са много динамични“, коментира той. „Обсъдихме плановете за модернизация на Въоръжените сили и диверсификацията на енергийните източници“, поясни зам.-държавният секретар на САЩ. „Продължавам визитата си и утре със срещи с президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов“, посочи Съливан и допълни, че ще проведе среща и с българи, които са специализирали в САЩ и са се върнали да прилагат опита си в България.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Офертата на САЩ за нов самолет беше подобрена, но като правителство не искаме да влияем на решението

Министър Екатерина Захариева: Офертата на САЩ за нов самолет беше подобрена, но като правителство не искаме да влияем на решението

14 Декември 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Офертата на САЩ за нов самолет днес беше подобрена, но като правителство не искаме да влияем на комисията, която ще вземе това решение. Това каза в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща със заместник- държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на двудневно работно посещение в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България има стремеж да модернизира армията и да подобри способностите си. В процедура сме за закупуване на нов самолет“, посочи тя. „На срещата обсъдихме какво можем да направим заедно в партньорството по отношение на отбраната. Големият брой на български военнослужещи, специализирали в САЩ, тренировъчните мисии на България и САЩ, бяха важна тема от разговора ни“, обясни Екатерина Захариева. „Обсъждахме важни въпроси от двустранните отношения. Обединихме, се че като страни съюзници и партньори споделяме общи демократични ценности и притеснения за някои от ситуациите около нас“, каза външният министър. „Говорихме за това какво можем да направим, за да подобрим още повече нашите търговски отношения“, поясни Захариева. „Обединихме се, че въпреки ръста в търговския обмен между двете страни има още какво да се направи“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева приема заместник държавния секретар на САЩ

Вицепремиерът Екатерина Захариева приема заместник държавния секретар на САЩ

14 Декември 2018 | 07:07 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще приеме в сградата на Министерския съвет (МС) заместник държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на двудневно работно посещение в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. В рамките на срещата двамата ще обсъдят теми от стратегическия дневен ред в отношенията между България и САЩ, както и въпроси от регионален и глобален характер.
След края на срещата, в 16.15 часа, министър Екатерина Захариева и заместник държавният секретар Джон Съливан ще направят съвместни изявления за медиите в Гранитна зала на МС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.