НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ваня Добрева, Асоциация „Хипофиза“ – Варна: Регламентирането на грижата за деца с хронични заболявания в училищата и детските градини се бави

Ваня Добрева, Асоциация „Хипофиза“ – Варна: Регламентирането на грижата за деца с хронични заболявания в училищата и детските градини се бави

14 Декември 2018 | 22:07 | Агенция "Фокус"
Варна. С промени в Наредба 26 на Министерството на здравеопазването за организацията на работата в яслите, градините и училищата, ще регламентират задълженията на медицинските лица в здравните кабинети за грижа спрямо деца с диабет и други заболявания. Засега обаче, тези промени още се бавят, въпреки че през 2016 година беше допълнен Законът за здравето. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Ваня Добрева от Асоциация „Хипофиза“. Според нея, медицинските специалисти в училищата са длъжни да осигуряват медицинска грижа на децата с хронични заболявания, но след като подзаконовата нормативна уредба не е променена, на места това не се случва. По думите на Ваня Добрева, това, което би следвало да се случи е да се обучат медицинските сестри и те да оказват тази грижа, а не родителите. „За щастие във Варна имаме голяма подкрепа. Общината изпрати няколко писма до Министерството на здравеопазването и мога да кажа, че те са част от причината да се случи законодателна промяна. Длъжностните характеристики на сестрите и на лекарите тук са променени от почти две години. Но все още, на много места, това не е факт. В наредбите конкретно трябва да бъдат описани задълженията, защото в закона е много общо посочено. Пише, че медиците в здравните кабинети имат ангажимент за грижата по указание от лекуващ лекар, но текстът трябва да бъде прецизиран“, каза още тя. Представителят на Асоциация „Хипофиза“ допълни, че по-малките деца от първи до трети клас имат нужда някой да им постави инсулина. За по-големите ученици пък, проблемът е при реакцията за спешна помощ. Когато детето изпадне в хипогликемия, трябва да може адекватно да се реагира не само от страна на медицинския персонал, но и от учителите, и съучениците. Те трябва да бъдат обучени да реагират, за знаят как да помогнат на това дете“, обясни Ваня Добрева. Тя посочи и един добър пример от бургаското село Топчийско. Миналата седмица детски ендокринолог на Асоциацията е бил там по покана на родители. Специалистът е установил, че в това малко населено място, децата получават адекватна грижа, съгласно европейските стандарти. В учебното заведение са били заредени количества глюкагон. Персоналът е обучен да работи с малчугана, като се познават симптомите на хипогликемия. „Независимо, че там има една сестра, която отговаря за няколко деца и пътува, е създадена организация детето да отиде сутринта на училище и да се прибере вечер и за него да има грижа“, каза още Ваня Добрева.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Студенти по медицина и Асоциация „Хипофиза“ събират средства за хладилници за лекарства в училища и градини

Варна: Студенти по медицина и Асоциация „Хипофиза“ събират средства за хладилници за лекарства в училища и градини

13 Декември 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Благотворителен базар за набиране на средства за закупуване на хладилници за съхраняване на лекарства в здравните кабинети на детски градини и училища организират във Варна от Асоциация „Хипофиза“ и Асоциацията на студентите по медицина. Това съобщават организаторите от Асоциация „Хипофиза“. Базарът ще се проведе от 14 до 16 декември в един от търговските центрове в града. Инициативата е насочена към деца с хронични заболявания. Ще бъдат осигурени и животоспасяващи инжекции глюкагон за децата с диабет, които да са на разположение на медицинския персонал в кабинетите. От двете организации посочват, че медицинската грижа все още е предизвикателство за децата, посещаващи детски и учебни заведения. „През 2016 година бяха приети промени в Закона за здравето, които позволяват здравните кабинети в детски градини и училища да извършват наблюдение и лечение на такива деца. За да се укаже редът, по който това да става обаче, трябва да бъдат приети промени в наредбите на здравното министерство. Тези промени две години по-късно още не са факт. Все още има места в които независимо, че в градината и училището има медицинско лице, се налага единият родител да не работи, за да може да поставя инсулин на детето си“, гласи още съобщението. Благотворителният базар ще е с работно време във всеки от посочените дни от 16 до 20 часа. На място могат да бъдат закупени коледни картички и сувенири.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.