НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ваня Добрева, Асоциация „Хипофиза“ – Варна: Регламентирането на грижата за деца с хронични заболявания в училищата и детските градини се бави

Ваня Добрева, Асоциация „Хипофиза“ – Варна: Регламентирането на грижата за деца с хронични заболявания в училищата и детските градини се бави

14 Декември 2018 | 22:07 | Агенция "Фокус"
Варна. С промени в Наредба 26 на Министерството на здравеопазването за организацията на работата в яслите, градините и училищата, ще регламентират задълженията на медицинските лица в здравните кабинети за грижа спрямо деца с диабет и други заболявания. Засега обаче, тези промени още се бавят, въпреки че през 2016 година беше допълнен Законът за здравето. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Ваня Добрева от Асоциация „Хипофиза“. Според нея, медицинските специалисти в училищата са длъжни да осигуряват медицинска грижа на децата с хронични заболявания, но след като подзаконовата нормативна уредба не е променена, на места това не се случва. По думите на Ваня Добрева, това, което би следвало да се случи е да се обучат медицинските сестри и те да оказват тази грижа, а не родителите. „За щастие във Варна имаме голяма подкрепа. Общината изпрати няколко писма до Министерството на здравеопазването и мога да кажа, че те са част от причината да се случи законодателна промяна. Длъжностните характеристики на сестрите и на лекарите тук са променени от почти две години. Но все още, на много места, това не е факт. В наредбите конкретно трябва да бъдат описани задълженията, защото в закона е много общо посочено. Пише, че медиците в здравните кабинети имат ангажимент за грижата по указание от лекуващ лекар, но текстът трябва да бъде прецизиран“, каза още тя. Представителят на Асоциация „Хипофиза“ допълни, че по-малките деца от първи до трети клас имат нужда някой да им постави инсулина. За по-големите ученици пък, проблемът е при реакцията за спешна помощ. Когато детето изпадне в хипогликемия, трябва да може адекватно да се реагира не само от страна на медицинския персонал, но и от учителите, и съучениците. Те трябва да бъдат обучени да реагират, за знаят как да помогнат на това дете“, обясни Ваня Добрева. Тя посочи и един добър пример от бургаското село Топчийско. Миналата седмица детски ендокринолог на Асоциацията е бил там по покана на родители. Специалистът е установил, че в това малко населено място, децата получават адекватна грижа, съгласно европейските стандарти. В учебното заведение са били заредени количества глюкагон. Персоналът е обучен да работи с малчугана, като се познават симптомите на хипогликемия. „Независимо, че там има една сестра, която отговаря за няколко деца и пътува, е създадена организация детето да отиде сутринта на училище и да се прибере вечер и за него да има грижа“, каза още Ваня Добрева.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Студенти по медицина и Асоциация „Хипофиза“ събират средства за хладилници за лекарства в училища и градини

Варна: Студенти по медицина и Асоциация „Хипофиза“ събират средства за хладилници за лекарства в училища и градини

13 Декември 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Благотворителен базар за набиране на средства за закупуване на хладилници за съхраняване на лекарства в здравните кабинети на детски градини и училища организират във Варна от Асоциация „Хипофиза“ и Асоциацията на студентите по медицина. Това съобщават организаторите от Асоциация „Хипофиза“. Базарът ще се проведе от 14 до 16 декември в един от търговските центрове в града. Инициативата е насочена към деца с хронични заболявания. Ще бъдат осигурени и животоспасяващи инжекции глюкагон за децата с диабет, които да са на разположение на медицинския персонал в кабинетите. От двете организации посочват, че медицинската грижа все още е предизвикателство за децата, посещаващи детски и учебни заведения. „През 2016 година бяха приети промени в Закона за здравето, които позволяват здравните кабинети в детски градини и училища да извършват наблюдение и лечение на такива деца. За да се укаже редът, по който това да става обаче, трябва да бъдат приети промени в наредбите на здравното министерство. Тези промени две години по-късно още не са факт. Все още има места в които независимо, че в градината и училището има медицинско лице, се налага единият родител да не работи, за да може да поставя инсулин на детето си“, гласи още съобщението. Благотворителният базар ще е с работно време във всеки от посочените дни от 16 до 20 часа. На място могат да бъдат закупени коледни картички и сувенири.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.