НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът организира обществена дискусия за изборния процес в страната (ОБЗОР)

Президентът организира обществена дискусия за изборния процес в страната (ОБЗОР)

13 Декември 2018 | 21:26 | Агенция "Фокус"
София. След като в сряда парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс, включващи отпадане на номерацията в бюлетините и въвеждане на видеонаблюдение в секциите, в четвъртък държавният глава Румен Радев организира дискусия на тема „Избори - прозрачност и доверие“. За участие в срещата бяха поканени представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и експерти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес. „Нашата цел е да дискутираме проблемите в изборния процес, да ги идентифицираме, да предложим мерки за тяхното ограничаване. В обществото трябва да има дебат. Най-важното е да има прозрачност. Прозрачността е един от принципите, на които се изгражда доверието в изборите“, коментира държавният глава. В рамките на дискусията президентът отбеляза, че проблемите в изборния процес се разширяват чувствително. По думите му причините за това изменение могат да бъдат ниска грамотност, слаба подготовка на избирателната комисия, но могат да бъдат и напълно съзнателни и има сигнали, за това как се въздейства от членове на секционно избирателни комисии върху бюлетини. "Има други сигнали и то сериозни как се манипулират резултатите в протокола. Това за мен е недопустимо, но това е факт. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има сериозни проблеми, които тук трябва да решим“, заяви Румен Радев. Президентът смята, че е недопустимо при избори, особено парламентарни, делът на недействителните бюлетини да е висок - 6%, и да остава съмнението, че в техния брой има и действителни бюлетини, които обаче са подменени при предаването. Според президента е важно обществото да осъзнае, че това коя сила колко процента е спечелила, не е проблем само на партиите. „Това е проблем на нас – гражданите, защото това означава подмяна или изкривяване на нашия вот“, заяви Радев и посочи, че така се отнема представителността в управлението с всички произтичащи последствия. Като превантивна мярка той предложи да бъде въведено видеонаблюдение в избирателните секции. По време на дискусията подкрепа срещна и предложението му да бъде премахнат т.нар. втори протокол, който получават секционните избирателни комисии и бе предложено въвеждането на цялостен документ за резултатите от преброяването в СИК. Румен Радев подчерта, че трябва да се наблегне на подбора, подготовката и обучението на членовете на СИК, защото това е важен въпрос, който ще стои на дневен ред, независимо какви технически системи бъдат въвеждани. Държавният глава определи като недопустимо решението да се ограничи машинното гласуване и да не се разпише срок за въвеждането му. „Не казвам, че машинното гласуване е панацея, но това е един механизъм, който драстично ще ограничи недействителните бюлетини, манипулацията с вота и с протоколите, и ние не можем да го пренебрегнем“, заяви Румен Радев. Той призова също за ясни срокове и правила за въвеждането на електронното дистанционно гласуване.
Според зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков вторият протокол при изборния процес трябва да отпадне. „Вторият протокол е един проблем, който е ключов. Според нас трябва да отпадне. Най-скоро време ще го предложим под формата на законопроект. Ако става дума за грешка, кодексът и сега дава възможност по доста начини да бъде поправена. Подписват се протоколи преди изборния ден, те са валидни и могат да бъдат „празен чек“, посочи още Зарков. Според него вторият екземпляр на протокола, който секционните комисии получават преди изборния ден, може да се окаже целият проблем за неправилното функциониране на изборния процес в страната. Зарков каза, че БСП подкрепя предложението за видеонаблюдение в избирателните секции. По думите му решението на нередностите в изборния процес могат да бъдат решени чрез въвеждане на машинното гласуване.
По време на обществената дискусия политологът и изпълнителен директор на компанията „Галъп интерешънъл“ Първан Симеонов посочи, че отхвърлянето на машинното гласуване е политически срам. „Аз съм анализатор, но мога да изразя и гражданска позиция. Срам от политическа гледна точка, невъзможно е това нещо да се замита под килима всяка година, изборен цикъл след изборен цикъл. Ясно е, че това не може да стане сега и веднага, но трябва да има визия. Властта е склона да не си разваля спокойствието“, изтъкна още той. Политическият анализатор проф. Михаил Константинов заяви, че по време на срещата се е стигнало до едно разумното решение, а именно да има видеонаблюдение след приключване на гласуването. Според него обаче избирателите няма как да знаят, кога ще бъдат включени камерите и дали това ще стане по време на изборния процес. Той смята че едно подобно нововъведение ще има дисциплиниращ ефект върху целия изборен процес. Като отрицателна черта на предложението, той изтъкна възможността от внушаване на избирателя, че неговият вот се контролира.
Въпреки поканата от страна на президента към представители на изпълнителната и законодателната власт, ГЕРБ и „Воля“ не изпратиха свои членове. От Народното събрание депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че конституционно определеното място на дебата за Изборния кодекс е в Народното събрание. Той посочи, че ГЕРБ не е бойкотирала президента. „Не искам да прозвучи укорително, но всъщност трибуната е в Народното събрание. Но не възразяваме срещу това да има широк обществен дебат, както и президентът да организира такива събития“, каза още Кирилов. На въпрос как гледа на идеята на президента да има видеонаблюдение там, където се броят бюлетините, Кирилов отговори, че тя е била коментирана и по време на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси. „Тя беше развита от колегите Хамид Хамид и Йордан Цонев и е подвариант на предложението на ПП „Воля“. В тази идея има логика. Досегашната практика е да не се провежда видеонаблюдение, за да се гарантира тайната и спокойствието на изразяването на вота“, посочи той. По предложението на президента да отпаднат вторите екземпляри на протоколите, той каза, че би подкрепил мерки, които ще повишат контрола на протоколите.
Депутатът от ПГ на „Воля“ Пламен Христов заяви, че дискусията в президентството за изборните процеси е закъсняла и ненужна. „Ние от „Воля“ още февруари месец внесохме законопроект за поправки в Изборния кодекс, които включваха видеонаблюдението в изборните секции. Вчера беше гласувано на първо четене, беше прието от Народното събрание. Странно е, че президентът сега се е сетил да се вслуша в нашата идея още повече, да се опита да си я препише като своя. Ние отказваме да се включваме в пиар акциите на БСП“, коментира още Христов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов, политически анализатор: На срещата с президента се стигна до разумното решение да има видеонаблюдение след приключване на гласуването

Проф. Михаил Константинов, политически анализатор: На срещата с президента се стигна до разумното решение да има видеонаблюдение след приключване на гласуването

13 Декември 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. На тази среща се стигна до разумното решение да има видеонаблюдение, което да се включва след приключване на гласуването. Това каза политическият анализатор проф. Михаил Константинов по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие", предаде репортер на Агенция "Фокус". Според него обаче избирателите няма как да знаят, кога ще бъдат включени камерите и дали това ще стане по време на изборния процес. „Ние обвиняваме секционните избирателни комисии, че на много места техни служители са със слаба грамотност и често правят грешки с протоколите. Сега ще им се възложи и да управляват техниката и не знам тогава как точно ще стане това. И тази подробност трябва да се има предвид“, посочи още проф. Константинов. Според него отрицателната страна на видеонаблюдението в избирателните секции е, че има опасност от внушаване на избирателя, че вотът се контролира. Той посочи, че въвеждането на видеонаблюдение може да има дисциплиниращ ефект.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: Отхвърлянето на машинното гласуване е политически срам

Първан Симеонов, политолог: Отхвърлянето на машинното гласуване е политически срам

13 Декември 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Това, което стана с машинното гласуване е политически срам. Аз съм анализатор, но мога да изразя и гражданска позиция. Това каза политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие", предаде репортер на Агенция "Фокус". „Срам от политическа гледна точка, невъзможно е това нещо да се замита под килима всяка година, изборен цикъл след изборен цикъл. Ясно е, че това не може да стане сега и веднага, но трябва да има визия. Властта е склона да не си разваля спокойствието“, изтъкна още той. Според него, за да се ограничат проблемите в избирателния процес, президентството трябва да излъчи такъв сигнал. „Какво правим при тези демографски обстоятелства в страната? Хората в България разбират все по-малко какво значи образованието и какви знания трябва да имат. Имам едно генерално притеснение, всичко, което трябва да правим е да улесняваме процеса“, коментира още Симеон Първанов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Не можем да правим парламентарни избори с 6,3 % недействителни бюлетини

Президентът Румен Радев: Не можем да правим парламентарни избори с 6,3 % недействителни бюлетини

13 Декември 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Не можем да правим парламентарни избори с 6,3 % недействителни бюлетини. Това каза президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие", предаде репортер на Агенция "Фокус". "Дискусията днес откри много проблеми. Говорим за доверие и прозрачност, но те започват в откровението за тяхното решаване. Проблеми имаме и те са организационни и законодателни. Не можем да правим парламентарни избори с 6,3 % недействителни бюлетини. Това съмнение витае, ако сложим и него, ние можем да скочим и над тези 6,3%. Важно е гражданите да осъзнаят, че това е наш проблем. Това означава, че се отнема нашата представителност“, посочи той. „Това е целта на тази маса, съжалявам, че от Министерски съвет не откликнаха на поканата, но те имат много ангажименти. Благодаря, че проблемите бяха посочени и се обединяваме около няколко неща, за видеонаблюдение, за втория формуляр на беловата - това нещо трябва да бъде премахнато. Да бъде общ цял документ, а не отделни листове. За състава на СИК, обучението, изборът на хората, тяхната подготовка, надеждност, това са много важни въпроси, те пак ще стоят на дневен ред. Недопустимо е то да бъде ограничавано. Това е механизъм, който ще намали нашите болести в момента“, коментира държавният глава.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Бих подкрепил мерки за повишаване на контрола върху екземплярите на изборните протоколи

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Бих подкрепил мерки за повишаване на контрола върху екземплярите на изборните протоколи

13 Декември 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. Бих подкрепил мерки за повишаване на контрола върху екземплярите на изборните протоколи. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос как гледа на идеята на президента да има видеонаблюдение там, където се броят бюлетините, Кирилов отговори, че тя е била коментирана и по време на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси. „Тя беше развита от колегите Хамид Хамид и Йордан Цонев и е подвариант на предложението на ПП „Воля“. В тази идея има логика. Досегашната практика е да не се провежда видеонаблюдение, за да се гарантира тайната и спокойствието на изразяването на вота. Ако се приложи тази идея само за броенето в секционните избирателни комисии, мисля,че ще се получи положителен ефект дотолкова, доколкото всички ще можем да сме сигурни, че в този етап имаме поглед, контрол и публичност“, заяви Кирилов и подчерта, че и сега законът е гарантирал възможността на всички лица, които имат право да наблюдават изборния процес, да присъстват и на преброяването. "Аз лично бих предпочел да се не прави този експеримент", каза още той.
„Бих подкрепил мерки за повишаване на контрола върху екземплярите на протоколите. Дали да се отнеме т.нар. чернова на секционните избирателни комисии, не се го обсъждали още. Ако това се случи, ми се струва, че ще се получи рязко влошаване на качеството на самия протокол. Би следвало обаче черновата сериозно да се отличава от официалния екземпляр на протокола, който ще бъде окончателният документ за проведените избори в секциите“, коментира Кирилов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Конституционно определеното място на дебата за Изборния кодекс е в Народното събрание

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Конституционно определеното място на дебата за Изборния кодекс е в Народното събрание

13 Декември 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Конституционно определеното място на дебата за Изборния кодекс е в Народното събрание. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан защо представители на ГЕРБ не са присъствали на дискусията при президента за Изборния кодекс, Кирилов обясни: „До този момент на трибуна докладвах измененията в Наказателния кодекс – това са сериозни и важни промени, които обсъждаме и се приемат на второ четене. Председателят на нашата парламентарна група е на официално посещение в чужбина. Аз лично разбрах за поканата в края на вчерашния ден, така че със съжаление мога да кажа, че това са причините за нашето неучастие.“
Той посочи, че ГЕРБ не е бойкотирала президента. „Не искам да прозвучи укорително, но всъщност трибуната е в Народното събрание. Но не възразяваме срещу това да има широк обществен дебат, както и президентът да организира такива събития. Доколкото разбирам там вземат участие представители на ЦИК, което е добре, защото те ще представят както техния анализ, така и одита, който беше извършен от БАН по експериментите, които им бяхме възложили със закон, както и одита на Софийския университет. Няма лошо да се говори за това, лошо е ако се опитват да се извратят обективни факти и да се подменят със съвсем различни констатации“, заяви Кирилов. Той обясни, че администрацията на президента не е била канена с официално писмо за обсъждането на законопроекта в комисия. „Но дневният ред и публичен и се възприема като покана на всички заинтересовани да вземат участие. Но пак ще повторя,че конституционно определеното място на този дебат е в Народното събрание“, заяви Кирилов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Христов, „Воля“: Срещата при президента за изборното законодателство е закъсняла и ненужна

Пламен Христов, „Воля“: Срещата при президента за изборното законодателство е закъсняла и ненужна

13 Декември 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Срещата при президента за изборното законодателство е закъсняла и ненужна. Това каза народният представител от ПГ на „Воля“ Пламен Христов във връзка с бойкота на групата му на срещата, организирана от президента за изборното законодателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние от „Воля“ още февруари месец внесохме законопроект за поправки в Изборния кодекс, които включваха видеонаблюдението в изборните секции. Вчера беше гласувано на първо четене, беше прието от Народното събрание. Странно е, че президентът сега се е сетил да се вслуша в нашата идея още повече, да се опита да си я препише като своя. Ние отказваме да се включваме в пиар акциите на БСП“, коментира още Христов. Той посочи, че президентът е бил поканен да присъства на дебатите в Правна комисия по Изборния кодекс и не е изпратил свой представител. Във връзка с видеонаблюдението в изборните секции, Христов коментира, че не е специалист и не може да каже дали е възможно да има звук и дали не е противозаконно. „Идеята е, че все пак след толкова години и приехме идеята на „Воля“ да има видеонаблюдение в секциите, мисля, че е достатъчно красноречива. Мисля, че това ще бъде една гаранция за един по-прозрачен изборен процес“, допълни още Христов. Депутатът заяви, че не е проучвал колко ще струва тази идея, но обърна внимание, че видео има на всички важни места.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Некоректно е да се прехвърля цялата отговорност на ЦИК за липсата на машинно гласуване

Президентът Румен Радев: Некоректно е да се прехвърля цялата отговорност на ЦИК за липсата на машинно гласуване

13 Декември 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Според мен е некоректно да се прехвърля цялата отговорност на ЦИК за липсата на машинно гласуване. Това каза президентът Румен Радев по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие", предаде репортер на Агенция "Фокус". „В изборния кодекс е записано, че логистичното и технично осигуряване на изборите се изпълнява от изпълнителната власт. Тя трябва да си влезе в ролята“, посочи той. Според него страната ни разполага с необходимия капацитет за предоставяне и осигуряване на устройства за машинно гласуване. „Машинното гласуване дава надеждност, защото не е свързано с интернет. Всичко е на хартия и на флашка. Електронното секционно гласуване подлежи на атаки, има съмнения в него, но това не значи, че не трябва да работим в тази посока. Има смисъл в машинното гласуване и не може да се ограничи“, обясни държавният глава.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Вторият протокол при изборния процес трябва да отпадне

Крум Зарков, БСП: Вторият протокол при изборния процес трябва да отпадне

13 Декември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Вторият протокол при изборния процес трябва да отпадне. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие", предаде репортер на Агенция "Фокус". „ПГ на БСП за България подкрепя решението за видеонаблюдение в избирателните секции. Подкрепяла го е и преди, подкрепя го и сега, когато вносител е партия „Воля“. Това, което се случва в секционната избирателна комисия, трябва да бъде видимо в края на изборния ден. Вторият протокол е един проблем, който е ключов. Според нас трябва да отпадне. Най-скоро време ще го предложим под формата на законопроект. Ако става дума за грешка, кодексът и сега дава възможност по доста начини да бъде поправена. Подписват се протоколи преди изборния ден, те са валидни и могат да бъдат „празен чек“, посочи още Зарков. По думите му този втори протокол, който секционните комисии получават преди изборния ден, може да бъде целият проблем за неправилното функциониране на изборния процес.
Крум Зарков обясни, че решение на нередностите при избори могат да бъдат решение чрез въвеждане на машинното гласуване. „Жалко, че вървим в обратната посока“, изтъкна той.
Народният представител на групата на БСП смята, че лицата, които обработват бюлетините и отговарят за тях трябва да имат средно образование.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Видеонаблюдението в избирателните секции ще осигури прозрачност при броенето на бюлетините

Президентът Румен Радев: Видеонаблюдението в избирателните секции ще осигури прозрачност при броенето на бюлетините

13 Декември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Видеонаблюдението ще помогне за това да има прозрачност при броенето на бюлетините. Това каза президентът Румен Радев по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие", предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите на президента много е важно да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините от отварянето на урните. "Много е важно не само да има картина, а и звук, да се чува, какво си говорят и как работят членовете на избирателната комисия. Това ще има дисциплиниращ ефект и то върху избирателните комисии“, посочи още президентът. Според него така гражданите ще имат възможност сами да си проверят какво се е случило в секцията, където са си подали гласа.
Днес предлагам да обсъдим организационни мерки и съвременни технологии, които да доведат до по-висока прозрачност. Защо трябва да има или няма втори екземпляр на протокола? Машинното, електронното гласуване и възможносттa на гражданите да проверят дали някой не е злоупотребил с техния глас,“ коментира още държавният глава.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително

Президентът Румен Радев: Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително

13 Декември 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи. Това каза президентът Румен Радев по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие", предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Благодаря на представителите на ДАНС, ЦИК, Народното събрание, неправителствени организации, които откликнаха на тази покана за една важна тема за прозрачността и доверието. Предстоят ни избори през 2019 г. и то два, за това е много важно тези избори да бъдат прозрачни и честни. Да има доверие в тях и широко представителство на българските граждани. Това доверие е важно за демократичното формиране и функциониране на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на политическата система“, посочи той.
„Нашата цел е да дискутираме проблемите в изборния процес, да ги идентифицираме, да предложим мерки за тяхното ограничаване. В обществото трябва да има дебат. Най-важното е да има прозрачност. Прозрачността е един от принципите, на които се изгражда доверието в изборите“, коментира още държавният глава. Според него нередности и сигнали има в броенето на бюлетини, съставянето на протоколи и в предаването и отчитането им в секционните избирателни комисии.
„Проблемите се разширяват чувствително. Чувам твърдения, че в Европа няма машинно гласуване, видите ли Холандия се отказаха от него. Това са все пак повърхностни доводи. В Холандия при парламентарни избори, при избирателна активност над 80%, процентът на недействителния бюлетин е 0,4. В България при избирателна активност малко над 50%, недействителните бюлетини са 5% и 6,3 %", отбеляза държавният глава. Според него това е голямо отклонение и изкривяване на изборния процес, което води до подмяна на съотношението на политическите сили в парламента. „Това означава цяла една партия-малък коалиционен партньор, виждаме какво е неговото значение, да го няма в българския парламент", посочи президентът Радев.
По думите му причините за това изменение могат да бъдат ниска грамотност, слаба подготовка на избирателната комисия, но могат да бъдат и напълно съзнателни и има сигнали как се въздейства от членове на секционно избирателни комисии върху бюлетини. "Има други сигнали и то сериозни как се манипулират резултатите в протокола. Това за мен е недопустимо, но това е факт. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има сериозни проблеми, които тук трябва да решим“, коментира още Румен Радев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дискусия на тема „Избори - прозрачност и доверие“ ще се проведе в президентската институция

Дискусия на тема „Избори - прозрачност и доверие“ ще се проведе в президентската институция

13 Декември 2018 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. От 10.30 часа по инициатива на президента Румен Радев на „Дондуков“ 2 ще се проведе дискусия на тема „Избори - прозрачност и доверие“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. За участие в срещата са поканени представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Участие ще вземат и експерти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.