НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Кирил Ананиев: Министерство на здравеопазването стартира проект за доизграждане на националната здравна информационна система със срок на изпълнение на дейностите до 28 декември 2019 г.

Министър Кирил Ананиев: Министерство на здравеопазването стартира проект за доизграждане на националната здравна информационна система със срок на изпълнение на дейностите до 28 декември 2019 г.

14 Декември 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на здравеопазването стартира проект за доизграждане на националната здравна информационна система със срок на изпълнение на дейностите до 28 декември 2019 г. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов за състава на регистри на пациентите с различни заболявания в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Интеграцията между системите и регистрите на основните участници от системата в здравеопазването и обвързаността между тяхната изключителна важност за подобряване дейностите по организацията, контрола, планирането и прогнозирането на процесите в здравеопазването. Чрез създаването на единна интеграционна информационна система ще се осигури събиране на достоверна и всеобхватна статистическа и оперативна информация, която ще подпомогне всички процеси по управление и вземане на оперативни и стратегически решения. Системата ще спомогне за реализирането и осъществяването на процесите по оценка на здравните технологии, и проследяване на ефекта от проведената терапия при пациентите. С преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. са извършени промени в редица законови разпоредби в областта на здравеопазването с цел постигане на финансова и организационна ефективност“, каза той. По думите му с приемане на текст от Закона за здравето се създава национална здравно-информационна система, която се администрира и поддържа от Министерство на здравеопазването и в която ще се събира, обработва и съхранява информация за здравното състояние на населението чрез създаване и поддържане на електронен здравен запис за всеки гражданин“, каза още министърът. По думите му право на безвъзмезден достъп до тази система ще имат гражданите, лечебните и здравните заведения и НЗОК, застрахователни дружества и държавните органи, на които е предвиден достъпът до регистрите. „Министерство на здравеопазването стартира проект за доизграждане на националната здравна информационна система първи и втори етап със срок на изпълнение на дейностите до 28 декември 2019 г. В рамките на проекта ще бъде изградена национална здравна информационна система, която ще постави основите на развитието на електронното здравеопазване“, обясни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Заради забавянето на проекта за единна информационна система в здравеопазването, се наложи да искаме удължаване на срока в рамките на програмния период

Министър Кирил Ананиев: Заради забавянето на проекта за единна информационна система в здравеопазването, се наложи да искаме удължаване на срока в рамките на програмния период

13 Декември 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Заради забавянето на проекта за единна информационна система в здравеопазването, се наложи да искаме удължаване на срока в рамките на програмния период. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заради забавянето на проекта за единна информационна система в здравеопазването, се наложи да искаме удължаване на срока в рамките на програмния период. „Можете да бъдете сигурна, че ще загубим тези пари, колкото загубихме 71 млн. лв, за които вчера даде съгласие ЕК“, каза Ананиев.
„Първата част от поръчките е свързана с регистри. Ние предвиждаме над 100 регистъра да създадем. И тази поръчка в момента тече“, каза още министърът. По думите му има обжалване, но в рамките на няколко седмици ще има краен резултат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев ще отговаря на актуални въпроси на членовете на Комисията по здравеопазване

Министър Кирил Ананиев ще отговаря на актуални въпроси на членовете на Комисията по здравеопазване

13 Декември 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Министър Кирил Ананиев ще отговаря на актуални въпроси на членовете на Комисията по здравеопазване. Това предвижда програмата за работа на комисията. Заседанието ще се проведе от 15.30 ч. в сградата на пл. „Княз Александър I” № 1, зала 130. Като точка първа от заседанието на комисията е предвидено министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да отговаря на депутатски въпроси. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание в началото на заседанията на постоянните комисии, всяка първа сряда или четвъртък на месеца, ресорните министри се явяват пред съответните комисии и отговарят на актуални устни въпроси, отправени от членове на комисиите на самото заседание. Отправените въпроси следва да се отнасят до конкретни политики и не могат да съдържат искания за предоставяне на подробни числови данни. Ресорният министър, към когото е отправен въпросът, отговаря веднага след задаването му. В случай на отсъствие на министъра по уважителни причини комисията съгласувано с него определя заседанието, на което ще отговаря на актуални устни въпроси. Право на по два актуални устни въпроса има член на комисията от всяка парламентарна група, а народните представители, нечленуващи в парламентарна група, имат право общо на два въпроса. На вниманието на членовете на комисията се поставят и промени в Закона за лечебните заведения, които ще бъдат разгледани на първо четене.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.