НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

6 длъжности лица от АПИ са с повдигнати обвинения заради инцидента в тунел „Ечемишка“ през 2017 г. (ОБЗОР)

6 длъжности лица от АПИ са с повдигнати обвинения заради инцидента в тунел „Ечемишка“ през 2017 г. (ОБЗОР)

13 Декември 2018 | 20:42 | Агенция "Фокус"
София. Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняеми 6 длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за това, че са нарушили правилата за експлоатация на пътно съоръжение и по непредпазливост са причинили смъртта на една жена при инцидента на 5 февруари 2017 г. в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. Тогава жена загина на място, след като осветително тяло и мазилка паднаха върху автомобил, движещ се в тунела. При инцидента загива пътничка в колата, а водачът, който е неин брат, е с нараняване на главата. Сред обвиняемите са бившите шефове на Агенцията „Пътна инфраструктура“ – Дончо Атанасов и Лазар Лазаров и трима членове на Управителния съвет на агенцията. Ако бъдат признати за виновни, всеки от тях може да получи присъда от 2 до 6 години лишаване от свобода.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че вследствие на проверките е установено, че от момента на въвеждане на експлоатация на тунел „Ечемишка“ от 1985 г. до деня на инцидента през 5 февруари 2017 г. съоръжението не е било ремонтирано нито веднъж. „Единственото, което е било осъществено за тези години, е веднъж да се измие и да се боядиса“, уточни тя. По думите ѝ никаква поддръжка не е правена през годините и въпреки, че е имало множество констатации и подробни писмени доклади за състоянието на пътните съоръжения.
„Причина за настъпване на пътнотранспортното произшествие представлява силната корозия, която е повече от 50%, което е сигнална, много червена лампа“, заяви прокурор Арнаудова. Тя обясни, че още през 2010 година конструкцията е станала опасна, и това е било достояние на АПИ. Румяна Арнаудова каза също, че в хода на проверките е установено, че в участъка на тунел „Ечемишка“ през 2015 година е имало две пътнотранспортни произшествия, които са били само с материални щети, а през месец август 2016 г. също е имало инцидент.
Говорителят на главния прокурор допълни, че инкриминираните периоди са 20 януари 2016 г., когато АПИ приема най-смразяващия доклад, че състоянието на тунела е изключително опасно.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Причина за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена, е силната корозия

Прокурор Румяна Арнаудова: Причина за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена, е силната корозия

13 Декември 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Причина за настъпване на пътнотранспортното произшествие представлява силната корозия, която е повече от 50%, което е сигнална много червена лампа. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, на който беше представена информация за обвинението срещу длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя обясни, че още през 2010 година конструкцията е станала опасна, и това е било достояние на АПИ.“Предлагани са много често конкретни действия за обезопасяване. За съжаление бездействието е продължило твърде дълго време“, изтъкна още говорителят на главния прокурор.
Тя каза също, че в хода на проверките е установено, че в участъка на тунел „Ечемишка“ през 2015 година е имало две пътнотранспортни произшествия, които са били само с материални щети. През 2016 г. е имало също инцидент. Ръководството на АПИ са получавали не само сигнали, но обширни обследвания и документи, въпреки това длъжностните лица не са предприели никакви действия“, каза тя. Арнаудова допълни, че инкриминираните периоди са 20 януари 2016 г., когато АПИ приема най-смразяващия доклад, че състоянието на тунела е изключително опасно. По думите й въпреки множеството сигнали към Агенцията за състоянието на участъка, не се е стигнало до никакви действия от страна на ръководството. Тя обясни, че само две седмици след инцидента, осветлението в участъка е било подменено. По думите й водачът на автомобила, който всъщност е брат на жертвата, не е привлечен като обвиняем, защото не е нарушил Закона за движение по пътищата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: От 1985 г. до 2017 г. тунел „Ечемишка“ не е бил ремонтиран нито веднъж

Прокурор Румяна Арнаудова: От 1985 г. до 2017 г. тунел „Ечемишка“ не е бил ремонтиран нито веднъж

13 Декември 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. От момента на въвеждане на експлоатация на тунела „Ечемишка“ от 1985 г. до деня на инцидента през 2017 г. този тунел не е бил ремонтиран нито веднъж. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, на който беше представена допълнителна информация за обвинението срещу длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Единственото, което е било осъществено за тези години, е веднъж да се измие и да се боядиса", уточни тя. По думите й никаква поддръжка не е правена през годините и въпреки, че е имало множество констатации. „От 2005 година до 2017 г. само Автомагистрали са уведомявали АПИ 11 пъти с подробни писмени доклади за пътните съоръжения и основно в частта осветителната уредба, която е съществувала там и не е била подменяна“, посочи тя. „За 32 години експлоатация не е правен никакъв ремонт. В момента, в които служители са установявали, че имал нарушаване на осветителната уредба, те са подвързвали осветителните тела с тел и кабел, защото е било невъзможно да се заварят. Състоянието е било тревожно, падали са греди върху пътното платно и създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия“, коментира още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Повдигнати са обвинения на трима членове на УС на АПИ за инцидента в тунел „Ечемишка“ от 2017 г.

Прокурор Румяна Арнаудова: Повдигнати са обвинения на трима членове на УС на АПИ за инцидента в тунел „Ечемишка“ от 2017 г.

13 Декември 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Повдигнати са обвинения на трима членове на управителния съвет на АПИ, двама от които са били изпълнителни директори, за инцидента в тунел „Ечемишка“ от 2017 г. Това каза за говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, на който беше представена информация за обвинението срещу длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена, предаде репортер на Агенция "Фокус".„Окръжна прокуратура започна разследване на 5 февруари 2017г. за пътно транспортно произшествие в тунел „Ечемишка“. Приключихме основната част от разследването. Разследването се забави доста дълго, но това се наложи от експертните дейности, които да дадат отговори на основни въпроси. В началото на нашето разследване беше повдигнато само едно обвинение на едно лице от Агенция "Пътна инфраструктура" за престъпление, причиняване на смърт при непрофесионална непредпазливост. Разширихме действията по разследването, които ни доведоха до събиране на доказателства, позволяващи ни да ангажираме наказателната отговорност на общо 6 длъжностни лица от АПИ“, посочи тя. „Първата експертиза по разследването е от Института от металознание, а втората е комплексна съдебно-механична, технологична и инженерна. Тя отговори на 79 въпроса, даде отговор на въпроси не само на механизма на настъпването на пътното произшествие, но и даде отговори, кога е построено съоръжението, кога е поставена инсталацията по осветяването. Информация за това, при кои длъжностни лица, в кои моменти са били сигнализирани за опасности на това съоръжения“, коментира още прокурор Арнаудова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова ще даде допълнителна информация по обвинението срещу длъжностни лица от АПИ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова ще даде допълнителна информация по обвинението срещу длъжностни лица от АПИ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена

13 Декември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. От 14 ч в зала 2 на 4 етаж на Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова ще даде допълнителна информация във връзка с обвинението на Окръжна прокуратура – София срещу шест длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в престъпление по транспорта за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжна прокуратура – София обвини шест длъжностни лица от АПИ в престъпление по транспорта за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена

Окръжна прокуратура – София обвини шест длъжностни лица от АПИ в престъпление по транспорта за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена

13 Декември 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняеми 6 длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за това, че при условията на независимо съпричиняване са нарушили правилата за експлоатация на пътно съоръжение и по непредпазливост са причинили на смъртта на Е. Михайлова, при инцидента на 5 февруари 2017 г. в тунел „Ечемишка“ – престъпление по чл. 343, ал.1, б.“в“ във вр. с чл. 342, ал.2 във вр. с ал.1 от НК. Това съобщиха от Прокуратурата на Република България.
Длъжностните лица, чиято наказателна отговорност е ангажирана са:
- Л. Лазаров, в качеството му на Председател на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта;
- И. Захариева, в качеството й на член на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта;
- Д. Атанасов, в качеството му на член на Управителния съвет и Председател на УС на АПИ и служител по транспорта;
- Г. Златев – директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта;
- Н. Сачанска – началник отдел „Основен ремонт и поддържане“ в дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта;
- Г. Фучеджиев – старши експерт в отдел „Основен ремонт“ на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта.
Разследването е установило следната фактическа обстановка:
На 5 февруари 2017 г. около 12.00 часа, в лявата транспортна тръба на тунел „Ечемишка“, намиращ се в района на 40- ти и 41 –ви километър на автомагистрала „Хемус“, е навлязъл лек автомобил м. „Ауди“, управляван от св. Н. Николов, а на предна дясна седалка се е возела Е. Михайлова – сестра на водача на автомобила. Установено е, че автомобилът се е движил със скорост около 50 км/час, която е максимално допустима. В този период от време в тази транспортна тръба е организирано временно двупосочно движение, тъй като дясната транспортна тръба на тунел „Ечемишка“ е била в ремонт.
Когато автомобилът м. „Ауди“ се е намирал на разстояние около 395 – 396 м. от началото на тунела в посока гр. Ботевград – гр. София, настъпва разрушаване на дясната надлъжна метална конструкция, върху която са окачени осветителните тела в тунела. То стартира с разрушаване на връзката между две съседни надлъжни греди. Надлъжната „П“-образна греда, разположена непосредствено зад разрушената връзка, заедно с монтираните върху нея осветителни тела падат върху пътната настилка. Последвало е частично разрушаване на двете съседно разположени връзки, при което две „П“- образни греди, заедно с монтираните върху тях осветителни тела, увлечени от първата греда, също са паднали. Една от гредите е попаднала върху покрива на автомобила. Поради напречно транслационно преместване, в посока обратна на посоката на движение на автомобила, гредата е пробила дясната част на панорамното стъкло, проникнала е в автомобила и се е забила в тялото на Е. Михайлова. Водачът на МПС не е имал каквато и да е възможност да избегне произшествието – установено е, че опасната зона на автомобила в конкретния случай е била в размер на 36-37 м., а когато разрушаването е започнало, той се е намирал на 13 м. от мястото на удара с падналата греда. От този удар пострадалата е получила съчетана тежка гръдна и коремна травма, с тежки увреждания на черния дроб, несъвместими с живота и остра кръвозагуба, довели до травматичен шок. Смъртта е настъпила в кратък времеви интервал след инцидента и предвид тежестта на уврежданията е била неизбежна.
В хода на разследването на Окръжна прокуратура – София е установено, че стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 г. и е пусната в експлоатация в началото на 1985 г. В периода от пускането в експлоатация, до инцидента на 05.02.2017 г. са били извършвани редица огледи – през 1999 г., през 2004 г., през 2008 г., през 2012 г., през 2015 г. и през 2016 г. При всички огледи, експертите са давали препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено. Техническата експертиза е посочила, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и следва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в изключително неблагоприятна среда /постоянна влага, вредни газове, прах и др./. От направения оглед на стоманената конструкция е установено, че корозията на елементите е неравномерна с характерните признаци на язвена /петниста/ корозия, т.е. проникване на голяма дълбочина в тесни зони, над 50%.
При извършеното изследване е установено, че след 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. конструкцията се е намирала в аварийно състояние.
Според заключението на вещите лица основната причина за станалата авария на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето й без антикорозионна защита повече от 20 години.
По делото са събрани данни за предхождащи произшествието пропадания на осветителни тела на пътното платно, както и за провиснали и паднали метални профили от носещата конструкция. През 2004 г. и през септември 2009 г. са извършени технически прегледи на тунел „Ечемишка“, при които е констатирано лошото състояние на осветителната система, висока степен на корозия на носещата конструкция, чести повреди вследствие на къси съединения, пропадания на осветителни тела и опасност от пътно транспортни произшествия. От 2004 г. до настоящия момент от „Автомагистрали“ ЕАД (дружеството, осъществяващо поддръжка на тунела по договор) до АПИ са изпратени множество писма, доклади, констативни протоколи и др. документи за тежкото състояние на осветителната уредба и носещата конструкция. По докладите и сигналите ръководството на АПИ не е предприело съответни действия.
На 7 август 2015 г. АПИ е сключила договор с „Ферокс Къмпани“ ЕООД, на което е възложила извършването на оценка на текущото състояние на осветителните уредби на тунел „Ечемишка“ и др. тунели. В изпълнение на този договор „Ферокс къмпани“ ЕООД, на 4 януари 2016 г. изпраща доклад до АПИ, в който е посочено, че „осветителните тела падат върху платното, че конструкцията е със сериозна пробивна корозия на много места и самоволно падат парчета върху пътното платно и движещите се автомобили, че положението в „Ечемишка“ е най-зле, като там инсталацията може да се определи като ОПАСНА!“. В този доклад е отправена препоръка за подмяна на конструкцията и осветителните тела в тунела.
С решение от 20.01.2016 г. Управителният съвет на АПИ е приел доклада за извършения одит на функционалното и енергетично обследване на осветителните системи на тунелите, изготвен от „Ферокс Къмпани“ЕООД. Не са предприети каквито и да е действия за ремонт на осветителната система на тунела.
Така Д. Атанасов, Лазар Лазаров и И. Захариева, като членове на УС на АПИ са нарушили правилата за експлоатация на пътното съоръжение и не са изпълнили нормативно установените си задължения и тези произтичащи от характера на работата за:
- назначаване на комисия от независими експерти със задача да направят анализ на рисковете при установената промяна в условията за експлоатация в тунела;
- осигуряване на необходимите средства и възлагането на ремонт или отстраняване на крайно опасната силно корозирала, деформирана стоманена конструкция, на която е окачена осветителната уредба;
- предприемане на мерки за организиране отстраняването на констатираните неизправности в лявата тунелна тръба на тунела „Ечемишка“ след изтичане на проектния експлоатационен срок;
- гарантиране на нормалната експлоатация и осигуряване безопасността на автомобилния трафик в тунела.
Г. Златев, като директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ – АПИ, Н. Сачанска, като началник отдел „Основен ремонт“ в дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ - АПИ и Г. Фучеджиев, като старши експерт в отдел „Основен ремонт“ на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ не са изпълнили задълженията си по изготвяне на становища и заключения относно фактическото състояние на тунела при установената промяна в експлоатацията му, по одобряване на задания, ръководство и контрол на дейността, свързана с ремонта и поддържането на пътното съоръжение - тунел, разработване на планове, бюджети и програми за ремонт и поддържане - при установената промяна в условията за експлоатация в тунела - предприемане своевременни мерки за извършване на профилактични ремонтни дейности, предотвратяващи или ограничаващи интензивността на корозията по металната конструкция в лявата тръба на тунела или отстраняване на крайно опасната силно корозирала, деформирана стоманена конструкция, на която е окачена осветителната уредба, по предприемане на мерки за организиране отстраняването на констатираните неизправности в лявата тунелна тръба на тунела „Ечемишка“ след изтичане на проектния експлоатационен срок и по гарантиране на нормалната експлоатация и осигуряване безопасността на автомобилния трафик в тунела.
По делото са събрани множество доказателства, вкл. заключение на експертиза относно състоянието и корозията на метала на носещата конструкция на осветителната уредба на тунела, изготвено от Института по металознание – БАН. Основните изводи относно причините за разрушаването на металната конструкция, настъпилото произшествие, извършените проверки на тунела и действията на АПИ са в резултат от заключението на комплексна експертиза, изготвена от седем вещи лица със съответна специалност.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.