НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Надежда Иванова, културолог: Добруджанката, освен че е държала да поднесе на трапезата вкусни ястия, тя е била и нещо като магьосник в кухнята

Надежда Иванова, културолог: Добруджанката, освен че е държала да поднесе на трапезата вкусни ястия, тя е била и нещо като магьосник в кухнята

13 Декември 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Добрич. Добруджанката, освен че е държала да поднесе на трапезата вкусни ястия, тя е била и нещо като магьосник в кухнята, защото ако в наши дни хората от региона се придържат строго към рецепти от готварските книги или социални мрежи, ползват електронни кантари и измерват до милиграм и въпреки всичко това не винаги кулинарните рецепти се получават, то навремето е било различно. Това разказа в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ културологът Надежда Иванова. "Навремето добруджанката е ползвала точно определена посуда за различните видове гозби и храни. Пуканки в миналото са били правени само в стария чугунен чувен, закрит с метален капак, и в нищо друго. За направата на погача брашното е било измервано с точно определено канче и мярката е била винаги точна, посочи специалистът. „Аз няма да забравя описанията, които дават в книгите, как всъщност добруджанката докато готви, тя свещенодейства. Правейки едно нещо, оставя кваса да се подкваси, лекичко забърква другото, надига кърпата, докато сложи в нощвите едното тесто, за да се примеси и го оставя в панакодата да втаса, повдига месала и поглежда до къде е стигнало“, разказа Надежда Иванова.
Домакинята в миналото е готвела ориз в точно определен, пригоден за целта съд. Тя е знаела, че за да стане едно ястие хубаво, са нужни не само любов, не само точна мярка, добро око и рутина, но и хубави съдове, които в наше време почти не се срещат. Тогава съдовете са били изработвани със своя специфика, да отдават или задържат топлина. Например през зимата добруджанската туршия се е съхранявала единствено в дървено каче, предварително попарено. В него са били пуснати няколко корена или кочани царевица, или други подправки, които да придадат допълнителен вкус и хрупкавост. „Много рядко се е случвало рецепта да бъде объркана или доза. Тези съдове, с които са се готвели едни същи неща, те са били предавани в дома от поколенията и се е знаело, че тази тенджера е за това, другият съд е за трето, чувенът е за четвъртото. Всъщност практиката, добрият опит и обичта, с която са приготвяли храната и са я слагали на трапезата, е била водеща“, каза Надежда Иванова.
Навремето всичко използвано за готвене е било приготвяно в самия дом. На пазарите, които са се случвали веднъж седмично в Добрич, а по-късно и на традиционния панаир, който е ставал късно през пролетта, освен хайван пазара и мястото, от където човек е можел да се купи животни, книжния пазар, имало е и пазар за съдове. „Там е можело да се вземе калайдисана тенджера, в която се вари лютеница или сладко, можело е човек да си купи менци за вода, ръкатки, глинени съдове, всякакви други причудливи качета и неща, за да се подсигури направата и съхранението на зимнината“, разказа културологът. Навремето е имало специален съд за правене и съхранение на масло. По думите на Надежда Иванова, която от години изследва кулинарните традиции в Добруджа, в миналото домакините са били изключително пестеливи в ползването на мазнина, на брашно. Всяко зрънце е било събирано сякаш да е златна пара. Старателно са били остъргвани нощвите, където е месен хлябът, всяка трошица е била събирана грижовно, защото хората в миналото са били много отговорни към храната и не са си позволявали да я разхищават. Противното е било равносилно на грях, защото изхранването на голяма челяд в трудни години на войни, окупации и недоимък е било тежко. „Знаем, че Добруджа е земя, разположена на кръстопът и не знам дали има друг край в България, в който населението да е видяло толкова много и да е преминало през толкова много перипетии – демографски, политически, военни. Добруджанци са се научили да оцеляват, да оцеляват с малко, да оцеляват с философската си нагласа, с отношението си, с мъдростта на Сали Яшар, с онези свои най-хубави качества, които го правят и привързан към земята и човек, който я богопочита като нещото, което го изхранва, и човек, който знае и много и малко, и на първо място поставя благоденствието на семейството и децата си“, каза Надежда Иванова.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Кремена Митева: Материалът за справочника „Българската памет за Йордан Йовков“ е събиран дълги години

Д-р Кремена Митева: Материалът за справочника „Българската памет за Йордан Йовков“ е събиран дълги години

13 Декември 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Добрич. „Материалът за тази малка книжка „Българската памет за Йордан Йовков“ е събиран дълги години, но текстът излезе от печат едва тази година“. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ д-р Д-р Кремена Митева, главен уредник в Дом-паметник „Йордан Йовков“ и дългогодишен изследовател на творческия и житейски път на Певеца на Добруджа. Печатното издание представлява справочник, за учебни заведения, читалища, селища, улици, музейни обекти, паметници, мемориални знаци и други, посветени на писателя Йордан Йовков“. Текстът е бил подготвен 2017 година. Отпечатването му е реализирано с финансовата подкрепа на Община град Добрич. Готовият книжен продукт е получен в литературния музей в добруджанския град през есента на тази година. Разпространява се безплатно. „Искаме да благодарим първо на Община град Добрич, която финансира изданието, и разбира се на издателя. Идеята ни е много стара наистина. Материалите са събирани отдавна, но ние с колежката Йорданка Славова ги обобщихме и всъщност затова нашите имена са изписани като съставители, но ние трябва да благодарим и на всички, колеги, които ни помагаха, и на всички институции и длъжностни лица, които ни помагаха“, каза д-р Кремена Митева. В края на книгата са посочени всички, подкрепили интересната идея, защото подобен справочник досега не е издаван в нашата страна. Благодарности са отправени към 25 областни администрации, лично на кмета на Добрич Йордан Йорданов и на бившия кмет Детелина Николова, както и на кметовете на останалите седем добруджански общини в областта. Изданието съдържа редица любопитни факти, например средиземноморски циклон, преминал през януари тази година през Гърция, Егейско и Черно море и достигнал до България, е наречен от родните метеоролози „Албена“, по името на известна Йовкова героиня. Пет сортови растения у нас също носят това име, а други три – Боряна, също Йовкова героиня от разказите на писателя. Справочникът съдържа богат снимков материал, но няма за цел да представи интерпретацията на Йовковото литературно наследство на театралната сцена, в киното, в телевизията и музиката. Музеят в Добрич разполага с интересни сведения и в тези сфери, но според съставилите е подходящо тази информация да бъде обобщена в друго изследване. Справочникът е композиран в 12 глави. Читателите могат да научат кое е първото българско училище с името на Йордан Йовков. Друг любопитен факт е, че морски нос на остров Гринуич, Южни Шетлъндски острови в Антарктика, също е наречен Йовков. Според съставителите справочникът „Българската памет за Йордан Йовков“ е първото по рода си изследване. Те се надяват то да е полезно за запознаването с част от литературната памет на България и да се ползва от училища, библиотеки и други културни институции не само в Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

13 Декември 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Добрич. Темите в това издание на съвместното предаване „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ на Радио „Фокус“ и Община Добрич – в Регионална библиотека „Дора Габе“ започна поредицата „Коледно вълшебство“ – четене на тематични приказки. Реновираните зали на библиотеката радват малки и големи посетители. Галя Маринова, главен библиотекар, ще ни разкаже за новостите там. Излезе от печат справочникът „Българската памет за Йордан Йовков“, подготвен от специалисти на Регионален исторически музей - Добрич и финансиран от Община град Добрич. Справочникът е композиран в 12 глави, представящи учебни заведения, читалища, географски обекти, улици, музеи и други места в цялата страна, носещи името или посветени на белетриста. Един от съставителите на новата книга е д-р Кремена Митева, главен уредник в отдел „Литература и изкуство“ в музея. В навечерието на едни от най-хубавите празници от народния календар отново сме поканили като наш събеседник културолога Надежда Иванова. Тя ще разкрие нови и интересни неща за добруджанската кухня и добруджанската домакиня от недалечното минало. Ще надникнем и в една от дървените къщички на Коледния базар в Добрич, за да разкажем за изненадите там.
Тези и още теми слушайте в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ от 14:00 до 15:00 часа, с водещ Жулиета Николова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.