НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерството на туризма връчи Годишните награди в сектора за 2018 г. (ОБЗОР)

Министерството на туризма връчи Годишните награди в сектора за 2018 г. (ОБЗОР)

11 Декември 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на туризма връчи Годишните награди за туризъм за 2018 г. Официалната церемония се състоя в зала „Концертна“ на Централния военен клуб. Домакинът министър Николина Ангелкова каза, че церемонията на Годишните награди на туризма показва високото качество на туристическия продукт на страната. „Тази церемония е символ на всеотдайната работа на всеки един от вас“, посочи Ангелкова. Тя благодари на премиера Бойко Борисов и на колегите си от кабинета за подкрепата, която оказват в ежедневната си работа, на Народното събрание, на местната власт и на представителите на бизнеса. Министър Ангелкова отчете, че за последните години има 31% ръст на международните туристи в страната.
Във видео обръщение председателят и главен изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) Глория Гевара заяви, че туризмът е ключов сектор за икономиката на България и е сред бързо развиващите се индустрии. „За изминалата година приносът на отрасъла към БВП на страната е седмият най-висок в Европейския съюз“, каза Гевара и поздрави България за постиженията й в сектор „Туризъм“.
На събитието присъства и председателят на парламента Цвета Караянчева, която заяви, че туризмът не трябва да бъде нещо допълнително, а гръбнакът на българската икономика. „Прекрасната природа, която притежаваме и националните културни богатства са най-големият ни капитал, защото туризмът е здраве, туризмът е памет, туризмът е дух. Поздравявам всички, които участваха, всички, които ще бъдат наградени. Пожелавам ви светли Коледни и Новогодишни празници“, каза Караянчева и връчи първа награда „Избор на българите“ за Белоградчишките скали. В категорията „Избор на българите“ на второ място бе отличена Панорама „Плевенска епопея“, а на трето храм „Свети великомъченик Георги“ – Каварна.
За Агенция „Фокус“ кметът на Община Каварна Нина Ставрева коментира, че храм „Свети Великомъченик Георги“ има специално място в живота на Каварна и в сърцата на каварненци. „Убедена съм, че и всеки гост на Каварна е виждал храм „Свети Георги“. Камбанарията му, построена при възстановяването на опожарения по време на Каварненското въстание храм, се извисява и среща погледа на преминаващите хора през центъра на града“, каза Ставрева.
Община Банско получи първо място на Годишните награди за туризъм 2018 г. в категорията „Община за Планински туризъм“. От Общината благодариха на хората, които са гласували и възприеха наградата като признание за работата на екипа на кмета Икономов като цяло. Община Велинград спечели първо място в категория „Община за балнео и спа туризъм“ на Годишните награди за туризъм 2018 г. „Удоволствие за мен е да получа тази награда за втори път. Изминалата 2018 г. беше изключително успешна за туристическия бранш във Велинград. Получени са много награди, както на национално, така и на балканско ниво“, каза кметът на Велинград Иван Лебанов.
Предаването „Балкански туристически часовник“ на Радио „Фокус“ бе отличено на Годишните награди за туризъм 2018 г. на Министерство на туризма. Отличието бе прието от водещата на предаването Милослава Ангелова. Тя неуморно и с нестихващ ентусиазъм всяка сряда и всяка неделя ви информира какво трябва да знаете и от какво да се пазите, ако сте избрали балканска туристическа дестинация, къде сме ние и къде са съседите ни в сферата на туризма, какво трябва вземем от тях и как да реализираме нашите предимства. Освен рубриката Милослава Ангелова води предаването „Всички в час“, което се излъчва всяка сряда на честотите на Радио „Фокус“. Тя е една от водещите на дневния блок „Добър ден“ и най-младият водещ, седнал на стола на седмичното обзорно публицистично предаване „Метроном“.
Водещата Милослава Ангелова заяви, че „Балкански туристически часовник“ стои твърдо зад убеждението, че българският турист трябва да бъде винаги добре информиран за предизвикателствата по пътя към поредната дестинация на Балканите, защото трябва и защото го заслужава. „На фона на всичко, което се случва на Балканите, България остава като единствен оазис, незасегнат от стари и по-нови претенции – да го пазим. Ние ще продължим да работим. Не забравяйте, че Радио „Фокус“ винаги е на ваша страна“, обяви Милослава Ангелова.
На събитието присъстваха още вицепремиерът Мариян Николова, министри от кабинета, народни представители, кметове на общини и медии.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милослава Ангелова, Радио „Фокус“: Предаването „Балкански туристически часовник“ стои твърдо зад  убеждението, че българският турист трябва да бъде винаги добре информиран

Милослава Ангелова, Радио „Фокус“: Предаването „Балкански туристически часовник“ стои твърдо зад убеждението, че българският турист трябва да бъде винаги добре информиран

11 Декември 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Предаването „Балкански туристически часовник“ стои твърдо зад убеждението, че българският турист трябва да бъде винаги добре информиран. Това каза водещата на предаването „Балкански туристически часовник“ Милослава Ангелова по време на Годишните награди за туризма за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „За нас е чест да приемем тази награда. „Балкански туристически часовник“ показа едно ново и различно, модерно лице на Радио „Фокус“. По-важното е, че ние стоим твърдо зад убеждението, че българският турист трябва да бъде добре информиран за предизвикателствата по пътя към поредната дестинация на Балканите, защото трябва и защото го заслужава“, заяви тя. „На фона на всичко, което се случва на Балканите, България остава като единствен оазис, незасегнат от стари и по-нови претенции – да го пазим. Ние ще продължим да работим. Не забравяйте, че Радио „Фокус“ винаги е на ваша страна“, обяви Милослава Ангелова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предаването „Балкански туристически часовник“ на Радио „Фокус“ бе отличено в Годишните награди за туризъм 2018 г.

Предаването „Балкански туристически часовник“ на Радио „Фокус“ бе отличено в Годишните награди за туризъм 2018 г.

11 Декември 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Предаването „Балкански туристически часовник“ на Радио „Фокус“ бе отличено в Годишните награди за туризъм 2018 г. на Министерство на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Балкански туристически часовник“ е най-актуалното и най-полезното туристическо предаване в българския радиоефир. То бе избрано чрез онлайн вот и получи значителна преднина в надпреварата. Наградата в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2018 г. в радио“ бе връчена на официална церемония в Централния военен клуб.
Отличието бе връчено от зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов и прието от водещата на предаването Милослава Ангелова. Тя неуморно и с нестихващ ентусиазъм всяка сряда и всяка неделя ви информира какво трябва да знаете и от какво да се пазите, ако сте избрали балканска туристическа дестинация, къде сме ние и къде са съседите ни в сферата на туризма, какво трябва вземем от тях и как да реализираме нашите предимства. Освен рубриката Милослава Ангелова води предаването „Всички в час“, което се излъчва всяка сряда на честотите на Радио „Фокус“. Тя е една от водещите на дневния блок „Добър ден“ и най-младият водещ, седнал на стола на седмичното обзорно публицистично предаване „Метроном“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велинград спечели първо място в категория „Община за балнео и спа туризъм“ на годишните награди за туризъм 2018 г.

Велинград спечели първо място в категория „Община за балнео и спа туризъм“ на годишните награди за туризъм 2018 г.

11 Декември 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Велинград спечели първо място в категория „Община за балнео и спа туризъм“ на годишните награди за туризъм 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Кметът на Велинград Иван Лебанов прие наградата от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. „Удоволствие за мен е да получа тази награда за втори път. Изминалата 2018 г. беше изключително успешна за туристическия бранш във Велинград. Получени са много награди както на национално, така и на балканско ниво“, каза кметът. По думите му това е висока оценка за качеството на туристическия продукт, който Велинград предлага.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Глория Гевара, Световен съвет за пътувания и туризъм: Поздравявам България за постиженията ѝ в сектора на туризма

Глория Гевара, Световен съвет за пътувания и туризъм: Поздравявам България за постиженията ѝ в сектора на туризма

11 Декември 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. Туризмът е ключов сектор за икономиката на България и е сред бързо развиващите се индустрии. За изминалата година приносът на отрасъла към БВП на страната е седмият най-висок в Европейския съюз. Това заяви в обръщение към участниците в церемонията за връчване на третите Годишни награди в туризма Глория Гевара, председател и главен изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.
Тя изрази съжаление, че не може да е сред присъстващите в залата в София и пожела на участниците и победителите в конкурса успехи през новата година. Гевара изтъкна приноса на министър Ангелкова и екипа на Министерството на туризма за напредъка на сектора. „Министър Ангелкова е страхотен приятел и наш съюзник за развитие на международните отношения в туризма, заяви още тя и посочи, че през 2017 г. България е имала около 8.9 милиона чуждестранни туристически посетители, което е около 7.6 % повече в сравнение с предходната година“, се посочва в обръщението.
Ръководителят на WTTC съобщи също, че се очертава тенденцията за устойчив растеж в сектора да продължи, като според прогнозите на съвета приносът на туризма към БВП на страната ще бележи ежегодно увеличение от 3.6% през следващото десетилетие. Очаква се работните места в туристическата индустрия да бъдат 374 хил., около 13.4 % от общата заетост.
Глория Гевара подчерта, че WTTC представлява частния сектор в глобален план. За последните 25 години организацията е правила анализи и прогнози, свързани с въздействието на туризма върху световните икономики. Миналата година международните пътувания се увеличиха с 4.6%, докато глобалната икономика нарасна с 3%. Впечатляващо е, че за последните седем години туристическият сектор ежегодно бележи ръст, дори по-висок от на икономиката като цяло, стана ясно от думите на Глория Гевара пред участниците в церемонията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Наградите на туризма са показател, че секторът в България се развива успешно

Вицепремиерът Марияна Николова: Наградите на туризма са показател, че секторът в България се развива успешно

11 Декември 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
София. Наградите на туризма са показател, че секторът в България се развива успешно. Това каза вицепремиерът Марияна Николова по време на церемонията по връчване на годишните награди за туризъм 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приветствам днешното събитие. То е показател, че туризмът в България се развива успешно, както и признание за всички, които са участвали в категориите и са наградени“, каза още Марияна Николова.
По време на церемонията думата взе и председателят на парламентарната Комисия по културата е медиите Вежди Рашидов, който заяви, че се радва искрено на министър Ангелкова. „Казвам го, с много уважение. Г-жо министър, на добър час. Продължавайте така“, каза още Рашидов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Банско получи първо място на годишните награди за туризъм 2018 г. в категорията „Община за Планински туризъм“

Банско получи първо място на годишните награди за туризъм 2018 г. в категорията „Община за Планински туризъм“

11 Декември 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
София. Банско получи първо място на годишните награди за туризъм 2018 г. в категорията „Община за Планински туризъм“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Наградата бе връчена от председателя на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм и депутат от ПГ на „БСП за България“ инж. Петър Кънев. От Общината благодариха на хората, които са гласували и възприеха наградата като признание за работата на екипа на кмета Икономов като цяло. На второ място в тази категория е Община Самоков, а на трето - Община Петрич.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Храм „Свети Великомъченик Георги“ има  специално място в живота на Каварна и в сърцата на каварненци

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Храм „Свети Великомъченик Георги“ има специално място в живота на Каварна и в сърцата на каварненци

11 Декември 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
София. Храм „Свети Великомъченик Георги“ има специално място в живота на Каварна и в сърцата на каварненци. Гордея се, че той вече заема специално място в страната ни, като част от „избора на българите“ в престижната класация на Министерство на туризма. Това каза кметът на Община Каварна Нина Ставрева за Агенция „Фокус“ във връзка с храм „Св. великомъченик Георги“ в Каварна, който бе отличен на трето място в категория „Изборът на българите“ на годишните награди за туризъм 2018 г. Ставрева разказа, че храмът е построен през 1836 г. с доброволните дарения на местните жители. По думите ѝ църквата е център на важните събития и тържества в града. „Това е най-старата запазена възрожденска сграда в Каварна. Убедена съм, че и всеки гост на Каварна е виждал храм „Свети Георги“. Камбанарията му, построена при възстановяването на опожарения по време на Каварненското въстание храм, се извисява и среща погледа на преминаващите хора през центъра на града. Ще си позволя да цитирам един млад човек от Каварна, който подкрепя и работи за тази инициатива от самото начало: Наред с обекти, които пазят история и я показват, на трето място в класацията „Изборът на българите“ е обект, който пази вярата, разпространява я и разпалва родолюбието. Атанас Димитров – така е, и е много показателно. Около това имаме нужда да се обединим днес ние българите. Още веднъж благодаря“, каза още Ставрева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Нека туризмът не бъде нещо допълнително, а гръбнакът на българската икономика – той е здраве, памет и дух

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Нека туризмът не бъде нещо допълнително, а гръбнакът на българската икономика – той е здраве, памет и дух

11 Декември 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
София. Нека туризмът не бъде нещо допълнително, а гръбнакът на българската икономика – той е здраве, памет и дух. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на годишните награди за туризъм 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е изключителна чест тази вечер да съм тук и да връча специалната награда в категория „Избор на българите“. Голямата награда тази вечер се присъжда на Белоградчишките скали. Една уникална архитектурна красота. Една уникална наша национална гордост. Визитка на България. Искам да поздравя Министерството на туризма, затова че откроява всички първенци в бранша, затова че откроява общините, които дават сили и средства, за да поддържат туристическите обекти и да развиват туризма. За това, че открояват представителите на медиите, че са винаги обърнати с лице към бранша. Искам да поздравя екипа на Община Белоградчик и кмета Борис Николов за това, че пазят тази светиня , че осигуряват достъп и че я пазят за нашите деца и за поколенията. Тази награда е оценка за вашия труд“, посочи председателят на парламента Цвета Караянчева. „Уважаеми номинирани и бъдещи наградени, искам да ви пожелая да работим така, че туризмът да не бъде нещо допълнително, а гръбнакът на българската икономика. Прекрасната природа, която притежаваме и националните културни богатства са най-големият ни капитал, защото туризмът е здраве, туризмът е памет, туризмът е дух. Поздравявам всички, които участваха, всички, които ще бъдат наградени. Пожелавам ви светли Коледни и Новогодишни празници“, каза Караянчева. В категорията „Избор на българите“ на второ място бе отличена Панорама „Плевенска епопея“, а на трето храм „Свети великомъченик Георги“ – Каварна.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Церемонията на годишните награди на туризма показва високото качество на туристическия продукт на страната

Министър Николина Ангелкова: Церемонията на годишните награди на туризма показва високото качество на туристическия продукт на страната

11 Декември 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Церемонията на годишните награди на туризма показва високото качество на туристическия продукт на страната. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на годишните награди за туризъм 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази церемония и символ на всеотдайната работа на всеки един от вас“, каза още Ангелкова. Тя благодари на премиера Бойко Борисов и на колегите си от кабинета за подкрепата, която оказват в ежедневната си работа, на Народното събрание, на местната власт и на представителите на бизнеса. Министър Ангелкова отчете, че за последните години има 31% ръст на международните туристи в страната. „Това са резултати, които са възможни да бъдат постигнати само когато вървим в една обща посока“, каза още Ангелкова. По думите ѝ България и секторът заслужават да страната ни да бъде целогодишна туристическа дестинация. „В тазгодишната надпревара участваха 125 участници, в 16 категории и над 122 хил. души гласуваха. Това показва, че с предходната година интересът към наградите все повече нараства и се надявам следващата година той да бъде още по-голям. В навечерието на зимния сезон, пожелавам на всички колеги от сектора той да бъде успешен и да надградим постигнатите резултати от предходния и ръстът 5%, който сме заложили. На всички вас искам отново да благодаря за подкрепата, за това, че сме заедно и в навечерието на светлите Коледни и Новогодишни празници да пожелая най-вече здраве на вас и вашите семейства, много успехи, много щастие и да се борим заедно България да бъде предпочитана туристическа дестинация“, допълни министърът на туризма.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на туризма ще връчи третите Годишни награди

Министерството на туризма ще връчи третите Годишни награди

11 Декември 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на туризма ще връчи третите Годишни награди в туризма, съобщиха от пресцентъра на министерството. Официалната церемония ще се състои в 18.30 часа, в зала „Концертна“ на Централния военен клуб. Домакин на церемонията е министърът на туризма Николина Ангелкова, сред официалните гости ще са председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, министрите на труда и социалната политика Бисер Петков и на младежта и спорта Красен Кралев. На събитието ще присъстват още посланици, народни представители, кметове, представители на бизнеса, туристическите организации, работодатели, медии и др. Победителите в Годишните награди в туризма се оценяваха в 16 категории на два етапа. През първия всеки желаещ можеше да подаде кандидатурата си съгласно Правилата за кандидатстване, публикувани на интернет платформата www.tourismawards.bg. Гласуването за финалистите започна на 13 ноември и продължи до 5 декември, като в този период хиляди потребители подкрепиха своите фаворити.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.