НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Награда за доблестна постъпка получи пътен полицай в рамките на изданието  „Полицай на годината 2018“

Велико Търново: Награда за доблестна постъпка получи пътен полицай в рамките на изданието „Полицай на годината 2018“

15 Декември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Награда за доблестна постъпка получи пътен полицай от Велико Търново в рамките на изданието „Полицай на годината 2018“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Велико Търново. Георги Василев е младши автоконтрольор в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ към сектор „Пътна полиция“. През октомври тази година пътният полицай намерил портмоне със солидна сума пари, документи и кредитни карти, което върнал благополучно на неговата собственичка – млада жена. В портфейла нямало телефон или адрес, но младият автоконтрольор Георги Василев се върнал в службата си, установил самоличността й, и се свързал с нея, за да й върне намерените вещи. Наградата му бе връчена от директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков. На церемонията присъстваха главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, неговия заместник Иван Гешев, директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, началника на Националната служба за охрана ген. майор Данчо Дяков, политическото и професионално ръководство на МВР, директори на главни, областни, специализирани и административни дирекции, бивши министри, главни секретари и директори на структури на МВР.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР-Пловдив: Служители като „Полицай на годината 2018“ мл. инсп. Стойчо Яковски трябва да бъдат пример за подражание в българската полиция

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР-Пловдив: Служители като „Полицай на годината 2018“ мл. инсп. Стойчо Яковски трябва да бъдат пример за подражание в българската полиция

14 Декември 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Служители като „Полицай на годината 2018“ мл. инсп. Стойчо Яковски трябва да бъдат пример за подражание в българската полиция. Това каза пред журналисти старши комисар Атанас Илков, директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив, по повод наградения полицейски служител от сектор „Пътна полиция“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „През настоящата година младши инспектор Стойчо Яковски участваше изключително активно в превантивните дейности по пътна безопасност, като работата му беше насочена най-вече в училищата с подрастващите, с оглед на това да им се изградят трайни навици и защитни реакции на пътя тогава, когато се движат без техните родители. Това не бе единствената причина за тази номинация на Стойчо Яковски. По време на демонстрацията на Специализираните полицейски сили Пловдив по повод професионалния празник на полицията, той спаси живота на дете. Във всички негови действия в онзи момент се видя професионализма му, видяха се подготовката, характера, смелостта и решителността в една такава ситуация да се реагира адекватно и много правилно. Това ме кара да се чувствам горд, че работя с такива служители“, каза старши комисар Атанас Илков.
Той коментира, че в ситуация като тази, при която е застрашен живота на дете, няма шаблон по който да се реагира. „Не всеки има смелостта да поеме тази отговорност. Това всъщност е едно рутинно действие, което полицейските служители правят почти ежедневно на пътя. За мен Стойчо Яковски може да се гордее от перфектно свършената работа. Случилото се с детето през ноември и предприетите действия от наш служител са илюстрация на всичко онова, което полицаите правят денонощно, но никой не забелязва. Тази ситуация олицетвори ежедневните отговорности, ангажименти и действия на полицейските служители“, посочи Илков.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Носителят на наградата „Полицай на годината 2018“ мл. инспектор Стойчо Яковски: Превантивната дейност по детска пътна безопасност няма скоростен ефект, но е добра инвестиция в бъдещето

Носителят на наградата „Полицай на годината 2018“ мл. инспектор Стойчо Яковски: Превантивната дейност по детска пътна безопасност няма скоростен ефект, но е добра инвестиция в бъдещето

14 Декември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Превантивната дейност по пътна безопасност, насочена към децата, няма скоростен ефект, но е добра инвестиция в бъдещето. Това каза пред журналисти носителят на голямата индивидуална награда „Полицай на годината 2018“ младши инспектор Стойчо Яковски от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. През 2018 година награденият полицай е организирал и провел обучение по „Безопасност на движението“ в 22 детски градини, 16 училища и 4 университета. Той спаси и живота на 4-годишно дете по време на демонстрация на служители на Специализираните полицейски сили в Пловдив по повод професионалния им празник.
„Аз съм благодарен за високото отличие. Искам да кажа, че то е плод на усилията на целия екип. Никой човек не може да свърши сам нещо. Благодарен съм за това, че през последните години съм имал подкрепата от ръководството, че са оценили дейността ми по превенция като важна. Смятам, че дейността ни трябва бъде още по насочена към децата, тъй като те са бъдещето, те са следващите водачи на пътя“, каза младши инспектор Стойчо Яковски. По повод случилото се по време на демонстрацията на Специализираните полицейски сили през ноември, той коментира, че не трябва спасяването на живот да се разглежда като сензация. „Ние се обучаваме постоянно да оказваме помощ на пострадали и го правим всекидневно. Пътните полицаи са хората, които оказват помощ на пострадали до пристигането на лекарските екипи. Нека да не правим така, че това единично събитие да се отразява като нещо изключително. Отразявайки го по този начин, така се омаловажава труда на всички полицаи, които всекидневно помагат на хората“, смята Яковски.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова награди сектор „Масови мероприятия“ на церемонията „Полицай на годината 2018“

Кметът на София Йорданка Фандъкова награди сектор „Масови мероприятия“ на церемонията „Полицай на годината 2018“

13 Декември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи награда на сектор „Масови мероприятия“ с ръководител Пламен Колев на годишната церемонията „Полицай на годината 2018“. Това съобщиха от Столична община. Наградите се връчват по инициатива на Министерството на вътрешните работи и фондация „Доверие и закрила“. Кметът на София поздрави наградените и благодари за работата на служителите в МВР и на СДВР през тази година. Над 3000 събития са се провели в столицата, при които служителите на сектор „Масови мероприятия“ изпълняват задълженията си отговорно, каза кметът Фандъкова. Те имат много важна роля за опазване на обществения ред. В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха проведени над 600 събития, за които също ролята на служителите на МВР е съществена. „Направихте така, че София да се представи достойно пред цяла Европа“, посочи също Фандъкова. В церемонията участваха и вицепремиерът Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР обяви наградените в рамките на инициативата „Полицай на годината 2018“

МВР обяви наградените в рамките на инициативата „Полицай на годината 2018“

13 Декември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Индивидуална поощрителна награда „Полицай на годината 2018“ получава младши полицейския инспектор Тодор Иванов Тошев от група „Охранителна полиция“ към Районно управление на МВР-Септември при Областната дирекция на МВР в Пазарджик, за активното му участие при осъществяване на ефективен контрол на пътното движение в малките населени места. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Индивидуална поощрителна награда се присъжда и на Светослав Михайлов Иванов, младши автоконтрольор в Районното управление в Козлодуй при ОДМВР-Враца, за самоотвержено изпълнение на служебните задължения. В началото на този месец, в извънработно време, той се притече на помощ на жителка на с. Бутан и благодарение на бързата му реакция нападателят бе задържан. Той винаги оказва помощ на местната власт, когато тя има нужда от това. Младши автоконтрольор Иванов получава и Сребърна карта на СБА.
Третата индивидуална награда отива при Георги Димитров Василев – младши автоконтрольор в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ към сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Велико Търново - за доблестна постъпка. На 5 октомври вечерта, прибирайки се от работа, той намира в парк в старата столица портфейл с голяма сума пари, лични документи и кредитна карти на млада жена. В портфейла няма телефон и адрес на собственичката, но полицаят се връща в службата си, установява самоличността й и се свързва с нея, за да й върне намерените вещи.
Втори подгласник при индивидуалните награди е Цветлин Михайлов Минков – инспектор в група „Охранителна полиция“ към Районното управление в Аксаково при ОДМВР-Варна - за проявени от него професионализъм, съобразителност, находчивост и постигнати високи резултати. Благодарение на неговите действия е разкрит въоръжен грабеж на казино във Варна, задържани са извършителите на противозаконно отнемане на автомобил и е установена нива, засята с канабис.
Първа индивидуална награда „Полицай на годината” е за инспектор Добрин Валентинов Харалампиев, старши разследващ полицай в отдел „Разследване“ на ОДМВР-Русе - за доказан професионализъм и изключителен принос в работата по разследване на тежки криминални престъпления, сред които три производства за умишлени убийства и две за разпространение на наркотични вещества, като всички те са със значим обществен интерес и юридическа сложност.
Голямата индивидуална награда „Полицай на годината 2018-та” е за младши инспектор Стойчо Стоянов Яковски, младши автоконтрольор, I степен в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ на сектор Пътна полиция в ОДМВР-Пловдив - през 2018 година той организира и проведе обучение по „Безопасност на движението“ в 22 детски градини, 16 училища и 4 университета. Той спасява и живота на 4-годишно дете. Това се случва на 8 ноември по време на демонстрация на служители на Специализираните полицейски сили в Пловдив. Детето е сред публиката, припада и гълта езика си. Спасява го само бързата и професионална реакция на младшия инспектор. Младши инспектор Яковски ще получи и награден кортик от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и Златна карта на СБА.
Поощрителна награда получават служителите на сектор „Масови мероприятия“ на Столичната дирекция на вътрешните работи - секторът получава отличието си за постигнати трайни професионални резултати, висок професионализъм и отлично изпълнение на възлагани важни задачи. През тази година секторът е взел участие в охраната на 14 792 масови мероприятия като: срещи от програмата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, посещения на чуждестранни политически и духовни лидери, граждански протести, спортни събития. Освен това служителите му са оказали множество съдействия на различни структури от МВР за разкриване на криминални престъпления в столицата.
Трети подгластник е сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ на ОДМВР-Плевен - за успешни разследвания, довели до разкриването на грабежи на значителни парични суми от лица, осъществяващи инкасова дейност, извършени през периода от 2016 до 2018 г. Един от тези разкрити случаи е обирът в офиса на банка „Сосиете-Женерал Експресбанк“ през септември 2016 г., когато бе отнета сума в размер на 237 000 лв. Благодарение на тях са разкрити и две убийства в гр. Искър и в гр. Червен бряг. Разкрити са 17 телефонни измами, множество кражби на МПС, издирени са 50 лица, иззето е голямо количество наркотични вещества.
Втора колективна награда “Полицай на годината” се присъжда на служителите от сектор „Противодействие на престъпността през Граничните контролно-пропускателни пунктове“ при Главната дирекция „Гранична полиция“ - за прояве от тях висок професионализъм и постигнати резултати в борбата с престъпността срещу трафика на хора, с цел сексуална експлоатация, прането на пари и подкрепа на жертвите на трафик на хора; Благодарение на усилията на сектора и участието им в международна полицейска операция е разкрит канал за извеждане на млади жени за Франция. Тя е реализирана с Централната служба на Франция за борба с трафика на хора, съвместно с EUROJUST, Национална следствена служба, териториални структури на ДАНС и Прокуратурата. Операцията е проведена на територията на три държави: България, Франция и Германия. Задържани са 9 трафиканти, издадени са 16 европейски заповеди за арест и са разпитани 51 жертви на престъпната дейност.
Първа награда сред колективите получават служителите от сектор „Престъпления против собствеността“ при Главната дирекция „Национална полиция“ - в резултат на проведените от сектора самостоятелни и съвместни с други служби полицейски операции, за изминалата година са разкрити и задържани извършители на редица престъпления. Професионалното им разследване доведе до задържането на молдовски граждани, неизвестни до момента на МВР, които взривиха и откраднаха от банкомат в Стара Загора сумата от 58 000 лева. Показателно за работата на сектора е установяването и задържането на четири лица, съпричастни към извършена взломна кражба от частен дом в гр. Бургас, при която бяха отнети пари, златни накити, благородни камъни и 4 картини на български художници.
Голямата колективна награда „Полицай на годината 2018” се присъжда на служителите от сектор „Фалшификации“ при Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ - с участието на служители от сектора от началото на годината до момента са извършени шест реализации. Разкрита е организирана престъпна група, действаща на територията на пет държави - България, Албания, Испания, Доминиканската република и Великобритания, занимаваща се с изработка и разпространение на неистински официални документи и организиране на международен канал за нелегална миграция. В резултат на усилията на колегите са задържани 16 лица, на 7 са повдигнати обвинения, като 4-ма са задържани под стража, а на трима е наложена мярка „парична гаранция“. Благодарение на тях е разкрита и организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински парични монети с номинал – 2 паунда. Открита е незаконна монетарница в кв. Коматево, иззети са 34 973 неистински монети, задържани са 6 лица, като на 3 от тях са повдигнати обвинения.
Две специални награди са присъдени за граждански принос към работата на полицията. Петокласникът Златомир Захариев Матеев от град Шумен е отличен за проявени от него съобразителност, наблюдателност и детективски способности, помогнали му за разкриване на кражба на велосипед, а Илия Захариев от град Димитровград - за проявена от него гражданска позиция и съдействие на полицията за разкриването на участник в две телефонни измами на възрастни хора от Димитровград и село Меричлери.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тържествена церемония "Полицай на годината 2018" ще се проведе в НДК

Тържествена церемония "Полицай на годината 2018" ще се проведе в НДК

13 Декември 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. Тържествена церемония "Полицай на годината 2018" ще се проведе от 11.00 часа в зала 6 на НДК (вход А3). Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На поредното издание на церемония "Полицай на годината 2018", създадена и развита по инициатива на Министерството на вътрешните работи и фондация "Доверие и закрила", ще бъдат отличени полицейски служители и колективи, постигнали високи професионални резултати през годината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.