НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Sarajevo Times: Събиране на сръбските „Четници“ в босненския Вишеград предизвика опасения сред мюсюлманите в страната и международната общност

Sarajevo Times: Събиране на сръбските „Четници“ в босненския Вишеград предизвика опасения сред мюсюлманите в страната и международната общност

12 Март 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Сараево. Събиране на ултранационалистическото сръбско движение „Черник“ в босненския Вишеград в неделя (10 март) предизвика опасения и осъждания от мюсюлманите в страната и международната общност, пише електронното издание Sarajevo Times.
Около 200 членове на движението се събраха в града на брега на река Дрина, където се намира границата между Сърбия и Босна и Херцеговина (БиХ). Те отбелязаха годишнината от ареста на основателя си Дража Михайлович.
Мероприятието предизвика остри критики в БиХ и сред международната общност.
„Събирането на Четниците във военни униформи и заплахите с „ад и окървавена Дрина“, които можеха да се чуят, категорично представляват насърчаване на етническа и религиозна омраза, което е престъпление“, заяви представителят на мюсюлманите в тричленния Президиум на БиХ Шефик Джаферович.
Денис Звиздич, който все още е председател на Съвета на министрите, заяви, че сбирката е „антицивилизационна“ и че тя връща спомени за 90-те години, когато „четническата иделогия, расизма и хегемонизма бяха в основата на бруталната агресия“ срещу Босна, която е била последвана от „планирано и насилствено прогонване и масови военни престъпления срещу несръбското население, което кулминира с геноцида в Сребреница“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: БиХ остава без правителство и след срещата на лидерите на трите най-големи етнически партии

Sarajevo Times: БиХ остава без правителство и след срещата на лидерите на трите най-големи етнически партии

8 Март 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Сараево. Председателят на „Партията на демократическото действие“ (ПДД) Бакир Изетбегович даде пресконференция след срещата с лидерите на „Хърватския демократичен съюз“ (ХДС) и „Съюзът на независимите социалдемократи“ (СНСД) Драган Чович и Милорад Додик, на която изрази надежда, че има шанс да се постигне споразумение и да се подпише „определен документ с принципите на действие в този мандат, които биха позволили назначаването на премиер на Съвета на Министрите на Босна и Херцеговина (БиХ)“, пише електронното издание Sarajevo Times.
„Не съм сигурен, че ще можем да го хармонизираме, но ще имаме предложение до края на тази седмица“, каза Изетбегович.
По въпроса за изграждането на магистралата по маршрута Сараево-Белград той смята, че има добра възможност строителството да започне още тази година.
По отношение на разпределението на министерствата обаче, Изетбегович каза, че те не са успели да постигнат споразумение, но всички събеседници са представили от кое министерство се интересуват, „така че те трябва да хармонизират още повече позициите си”.
Когато става дума за потенциалния партньор във властта и дали е ясно кой ще се присъедини към коалицията с ПДД на държавно ниво и на ниво Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ), Изетбегович заяви, че „нещата се движат бавно напред, а тези, които не отказват да се присъединят към нея, ще се присъединят към правителството, защото засега Блокът БХ имаше твърда позиция, че няма да влезе в коалиция с нас“.
„Не постигнахме съгласие по ключовия детайл относно активирането на Плана за действие за присъединяване към НАТО, но е пределно ясно, че хъратските и бошняшките партии са за активирането му, а сръбските представители. Ще се опитаме да хармонизираме този въпрос и да намерим някакъв изход от тази безизходица, но, за съжаление, днес не успяхме“, заяви лидерът на ПДД, като добави, че Република Сръбска определено има правото на своето политическо отношение по този въпрос.
„Но това не означава, че сръбските представители не могат да променят тези закони, ако имат достатъчно гласове в държавния парламент. Възможно е да се приеме това, от което се интересува Република Сръбска, тъй като тя има свои представители на всички нива и може да повдигне този въпрос по такъв начин“, добави той.
Запитан за назначаването на председател на Съвета на министрите на БиХ, Изетбегович каза, че трите партии ще се опитат да хармонизират документ, който да отговаря на възгледите на трите страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Ако бъде променено името на Република Сръбска тя ще излезе от БиХ, както и ако Косово влезе в ООН

„Политика“ (Сърбия): Ако бъде променено името на Република Сръбска тя ще излезе от БиХ, както и ако Косово влезе в ООН

27 Февруари 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик заяви, че ако Конституционният съд на страната одобри инициативата за промяна на името на Република Сръбска (РС), „Република Сръбска ще седне и ще вземе решение за своя статут“ и че той самият е за независимост, пише електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
В рамките на гостуването си на програма на РТС, той заяви, че позицията на властта и опозицията в РС е да се вземе решение за статута, ако инициативата на босненската мюсюлманска „Партия на демократическото действие“ (ПДД) стигне до разглеждане от Конституционния съд на БиХ.
Ще свикаме референдум и ще се отделим от Босна, каза Додик, като увери, че този ход ще бъде подкрепен от поне десет страни.
Лидерът на босненските сърби заяви, че разчита на реакцията на САЩ и Европейския съюз, но този ход със сигурност ще бъде реакцията на РС.

Ако Косово има право да се отдели, в БиХ има Република Сръбска и хървати

Председателят на Президиума на БиХ увери, че решението за Косово ще се отрази и в Република Сръбска, защото „ако някой получи правото да каже, че взима решение за отделянето на Косово от Сърбия, защото това право да нямат и някои други“.
„Ако някой има това право, то ние считаме, че можем да се позовем на това и ще се позовем на това право“, заяви Додик.
Той заяви, че парламента на РС е заявил „в момента, когато Косово се обяви за независимо“, че когато Прищина влезе в ООН, то значи и Баня Лука има право да се отдели.
Той оцени, че при такова развитие на нещата „и хърватите в Босна няма да пропуснат възможността да се отделят“, а и бошняците ще разберат, че това е най-добре за тях.
Той смята, че не може да се стигне до война в Босна, като добави, че армията и СИПА веднага биха се „разпаднали“, докато кантоналната полиция не може да преминава границите на ентитетите.
Говорейки за позицията си в Сараево, той каза, че не е отишъл в Президентството, за да засили Босна, а позицията на РС и че „днес Босна не е нито на небето, нито на земята“. Има много открити въпроси, каза Додик, като отбеляза, че може би в началото е имало грешка, когато Босна е била „заслепена“ от Дейтънското споразумение.
По неговите думи, може би е трябвало да се проведе разграничение и тогава днес Босна би била по-стабилна.
Той каза, че РС изисква спазването на Дейтънското споразумение и че РС ще укрепи своята Конституция, защото върховният представител (на международната общност) е иззел много от нейните компетенции.
Що се отнася до инициативата на ПДД за промяна на името на РС, Додик заяви, че РС е „синоним на Западна Сърбия, защото хората се чувстват така“.

Без мое съгласие БиХ не може да се присъедини към НАТО - а аз съм против

Лидерът на босненските сърби заяви, че е против членство на БиХ в НАТО, защото този Алианс, по неговите думи, „подкрепи политически мюсюлманите във войната“.
На забележката на журналист,а че партията на Додик „Съюзът на независимите социалдемократи“ (СНСД) някога е била шампион на членството в НАТО, той заяви, че тя е „действала така в контекста на международните отношения“.
„Отношението се промени, защото НАТО бомбардира Сърбия. НАТО извърши геноцид срещу сърбите чрез бомбардировките през 1999 г.“, подчерта Додик.
Той добави, че официалната му политика до 2005 г. е била демилитаризация, защото БиХ не може да има военна структура.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: БиХ и Хърватия подписаха план за военно сътрудничество

Sarajevo Times: БиХ и Хърватия подписаха план за военно сътрудничество

14 Февруари 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Сараево. Заместник-министърът на отбраната за международното сътрудничество на Босна и Херцеговина (БиХ) Зоран Сиянович и военното аташе на Хърватия в БиХ Марин Грегорович подписаха двустранен план за военно сътрудничество за 2019 година, предава електронното издание Sarajevo Times.
С подписването на Плана за двустранно-военно сътрудничество за 2019 г. продължава успешното сътрудничество на министерствата на отбраната на Република Хърватска и Босна и Херцеговина, което е взаимно удовлетворение на желанията на двете министерства за сътрудничеството на въоръжените сили на БиХ и Хърватия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Мафкакс“ (Македония): Босненски град спря финансирането на политическите партии и пренасочи средствата за студентски стипендии

„Мафкакс“ (Македония): Босненски град спря финансирането на политическите партии и пренасочи средствата за студентски стипендии

9 Февруари 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Долни Вакъф. Общинското събрание на боснeнското градче Долни Вакъф, на 85 км северозападно от Сараево, Федерация Босна и Херцеговина, реши да спре финансирането на политическите партии от бюджета и да пренасочи средствата за студентски стипендии, предава македонската агенция „Макфакс“, като се позовава на публикация в сараевското издание „Освобождение“.
Решението е взето единодушно на заседание, проведено преди няколко дни, а, както предава вестникът, става въпрос за около 12 500 евро месечно.

Агенция „Фокус“ припомня:

На редица места в Босна и Херцеговина (БиХ) все още не са формирали парламенти на всички нива на управлението заради резултатите от проведените на 7 октомври 2018 година общи избори в страната. В единия от ентитетите – Република Сръбска, решаваща победа постигна „Съюза на независимите социалдемократи“, оглавяван от Милорад Додик, който след два мандата начело на РС бе избран да представлява босненските сърби в тристранния президиум. По-заплетена е ситуацията в другия ентитет – „Федерация Босна и Херцеговина“, където, както твърдят хърватите, включително и от Хърватия, за техния представител в президентството са гласували хиляди бошняци, в резултат от което за представител на босненския народ в президиума бе излъчен социалдемократът Желко Комшич, склонен към съюз с мюсюлманите, а не председателят на „Хърватския демократически съюз“ (ХДС) Драган Чович, който е склонен към ситуационен съюз със сърбите за промяна на някои от положенията на Дейтънския договор, което да доведе до подобряване на положението на хърватите в страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Управителния съвет на Съвета за прилагане на мира обсъди последните събития в Босна и Херцеговина

Sarajevo Times: Управителния съвет на Съвета за прилагане на мира обсъди последните събития в Босна и Херцеговина

1 Февруари 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Сараево. Управителния съвет на Съвета за прилагане на мира (СПМ) обсъди последните твърдения, че името на единия от ентитетите на Босна и Херцеговина (БиХ) – Република Сръбска, може да бъде атакувано пред Конституционния съд на страната, както и заявленията, заплашващи отделянето на един от ентитетите и декларацията, приета от Хърватското национално събрание на 26 януари 2019 година, пише електронното издание Sarajevo Times.
Макар да признава, че съществуват основателни опасения по отношение на дискриминацията на съставните народи и гражданите в цяла БиХ, които трябва да бъдат надлежно разгледани, една инициатива за оспорване на името на Република Сръбска пред Конституционния съд на БиХ би била контрапродуктивна и безотговорна, тъй като имената на ентитетите са залегнали в Конституцията на БиХ. Подобни инициативи подкопават изграждането на доверие между съставните народи и техните политически представители, като основа за необходимото помирение в БиХ, реши органът.
СПМ припомни, че Конституцията на Босна и Херцеговина признава, че страната се състои от две автономни области - Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска. Той многократно е заявявал своята ангажираност към териториалната цялост и основната структура на БиХ като единна суверенна държава, състояща се от две единици и че няма да има преначертаване на картата на държавата. В този контекст, СПМ решително осъди неотдавнашната реторика и действия, които поставят под въпрос суверенитета и териториалната цялост на БиХ или изискват териториалната реорганизация на страната, и по този начин създават напрежение по основните аспекти на Дейтънското мирно споразумение.
Органът осъди също всеки опит на политически актьори да отхвърлят решенията на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия като неприемливи и не в съответствие с международните ангажименти на БиХ, включително европейския й път.
Управителният съвет на Съвета за прилагане на мира призова всички страни да се въздържат от всякакви по-нататъшни действия и реторика, както и от конструктивно участие във формирането на власти на всички нива, за да придвижат страната напред.
Изданието отбелязва, че Русия не се е присъединила към съвместната декларация на органа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Учудва ме, че не искат и Сърбия да си смени името

Ивица Дачич: Учудва ме, че не искат и Сърбия да си смени името

26 Януари 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви в събота, че инициативата на най-голямата партия на босненските мюсюлмани – „Партията на демократическото действие“, за промяна на името на Република Сръбска не може да завърши успешно, защото противоречи на Конституцията на Босна и Херцеговина (БиХ), предава скопското електронно издание „МКД“.
Той добави, че инициативата противоречи и на Дейтънския мирен договор, а всичко това представлява продължение на деструктивната антисръбска политика. „Учудва ме, че не искат и Сърбия да си смени името“, заяви Дачич.
Дипломатът добави, че Дейтънският договор е международно признат документ и че промяната на името на Република Сръбска по никакъв начин не е тема, по която може да се говори. „Нужна е промяна на Конституцията, но не може да се направи нищо без съгласието на трите народа и двата ентитета“, каза сръбският министър.
Дачич заяви, че подобни идея се използват с пропагандистка цел и за дестабилизация на БиХ. „Това е продължение на деструктивната политика и няма да излезе нищо от него“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕС: БиХ няма да получи статут на кандидат-членка, докато не формира правителства на всички нива

ЕС: БиХ няма да получи статут на кандидат-членка, докато не формира правителства на всички нива

25 Януари 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Сараево. Докато не бъдат сформирани правителствата на всички нива в Босна и Херцеговина, няма да има никакъв шанс дори за положително становище на Европейската комисия за статута на страна кандидатка, а още по-малко за потвърждаване на този статут от страна на Съвета, пише електронното издание Sarajevo Times.
Теоретично, настоящият Съвет на министрите, който действа в рамките на техническия мандат, би могъл също да получи положителното становище, но дипломатическите източници заявиха, че ЕС иска да види по-голям ангажимент за реформи, а формирането на правителството е първата стъпка в тази посока. , Това беше подчертано и в съвместно изявление на върховния представител Могерини и европейския комисар Хан.
Общите избори в Босна и Херцеговина се състояха на 7 октомври 2018 г. Страната има репутация, че формирането на нейните правителства са изключително бавни и изглежда, че ситуацията няма да се различава и този път. Според Nezavisne процесът в момента е засегнат поради неспособността на сръбските и босненските партии да се споразумеят за процеса на евроатлантическа интеграция на страната.
Липсата на напълно функциониращо правителство също засяга способността на страната да предостави допълнителни отговори на въпросника, изпратен от Европейската комисия, припомня вестникът.
По-рано беше заявено, че усилията на политическите партии трябва да се съсредоточат върху създаването на нови власти, като се започне с избирането на делегати в новата Камара на народите от кантонските събрания.
„Ето защо призоваваме кантонските асамблеи, които не са направили това, да изпълнят конституционните си задължения и да изберат своите делегати без допълнително забавяне“, предупреди Делегацията на ЕС в БиХ преди няколко дни.
„Като се има предвид, че общите избори се проведоха и бяха сертифицирани, старият Дом на народите няма демократична легитимност да взема решения, особено по важни въпроси като приемането на бюджета. Освен правните въпроси, свързани с подобни решения, приемането на бюджета от старата Камара на народите би поставило и опасен прецедент, с който може да се злоупотреби с по-нататъшно забавяне на формирането на власти в БиХ, което е неприемливо“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Какво каза Милорад Додик на Владимир Путин на срещата им в Белград?

Sarajevo Times: Какво каза Милорад Додик на Владимир Путин на срещата им в Белград?

21 Януари 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Белград. По време на официалната визита на руския президент Владимир Путин в Сърбия, председателят на Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик използва възможността да проведе кратка среща с руския лидер, пише електронното издание Sarajevo Times.
В хода на краткия им разговор, Додик се е оплакъл, че правителството на БиХ се забавя от действията на бошняците и условието, което те поставят, страната да започне процеса за присъединяване към НАТО.
В началото на срещата Путин е поздравил лидера на босненските сърби за избирането му в Президиума на БиХ и е изразил желанието на Русия да се приложат вече договорените проекти между страните.
„В БиХ винаги нещо е под условие. Условието на бошняците за формиране на правителство е да приемем членството в НАТО, на което ние твърдо се противопоставяме, така че реализацията на изборните резултати ще се забави“, е заявил от своя страна Додик.
Той е подчертал, че реализацията на съвместните проекти в сферата на енергетиката е в ход.
Лидерът на босненските сърби е изтъкнал важността на това да се продължи производството на петролната рафинерия в Брод, както и участието на руските компании в реконструкцията на два ТЕЦ-а в БиХ.
Желка Цвиянович, президент на Република Сръбска (РС – сръбската част на БиХ), от своя страна, заяви, че има много съвместни проекти с Русия и е важно да бъде запазено доброто разбирателство между страните, за да се разшири сътрудничеството.
По-рано Додик съобщи, че е в Белград на частна визита, а не като председател на тричленното Президентство на БиХ, но на срещата с Путин зад гърба му беше знамето на Босна.
По този начин лидерът на босненските сърби продължи да демонстрира несъгласието си с присъединяването на БиХ към Северноатлантическия алианс, отбелязва изданието.
На 9 януари Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изпрати писмо до членовете на Президиума на БиХ, в което ги призова да приемат Годишната национална програма за БиХ, която НАТО предложи след последните си решения по този въпрос.
В посланието си до босненските власти, Помпео отбелязва, че Комисията за интеграция на Алианса е приела Ежегодния национален план и призовава Сараево да започне да работи по него възможно най-скоро, припомня Sarajevo Times.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бивш президент на Хърватия: Посещението на Драган Чович в Баня Лука беше срам за всички, които гласуваха за него

Бивш президент на Хърватия: Посещението на Драган Чович в Баня Лука беше срам за всички, които гласуваха за него

10 Януари 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Загреб. „Вече нищо от това, което прави Драган Чович не е изненадващо, защото той отдавна има споразумение с Милорад Додик за разделянето на Босна и Херцеговина (БиХ)“, заяви Стипе Месич, бивш президент на Хърватия, относно присъствието на лидерите на Християн-демократичния съюз на БиХ (ХДЗ БиХ) на честванията по случай Деня на Република Сръбска (РС) в Баня Лука в сряда, пише електронното издание Sarajevo Times.
Месич подчерта, че празненствата на 9 януари са анти-конституционен акт, защото Конституционният съд на БиХ е отсъдил така по-рано.
„Конкретно, РС е основана след подписването на Дейтънския договор и тази дата няма нищо общо с РС и всички, които са участвали в честванията на този ден, по този начин казват също мнението си за БиХ“, заяви бившият държавен глава пред Vijesti.ba.
Той отбеляза, че Додик не крие, че е противник на БиХ и го показва публично, докато Чович е по-сдържан, докато е сред хора, които искат оцеляването на страната.
„Но, когато е с хора, които споделят неговото мнение, а това е партията на Додик, тогава той е много честен. Неговата истинска политика е разделянето на БиХ“, добави Месич.
Бившият хърватски президент вярва, че визитата на Чович в Баня Лука е срам за всички, които са гласували за избирането му в Президиума на БиХ.
„Това е срам за всички, които се застъпиха той да е член на Президиума на БиХ от хърватския народ“, заключи Месич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Започва борбата за Босна и Херцеговина

„Експерт“ (Русия): Започва борбата за Босна и Херцеговина

26 Декември 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Москва. В и без това далеч не единната Босна и Херцеговина се появи нов повод за разногласия – поканата за влизане в НАТО, пише електронното издание на руското официозно издание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.

Борбата за влияние в Европа между НАТО и Русия не стихва дори за минута. Основният театър, за щастие, все още не на военните действия, са Балканите. Инициативата е на страната на Северноатлантическия алианс. През тази година НАТО „изтегли“ на своя страна Черна гора, а в момента се опитва да уговори Босна и Херцеговина (БиХ) да последва примера й. Това, между другото, е малката балканска страна, която стана през 1995 година мястото на първата употреба на сила на Алианса.

Миналата седмица министрите на външните работи на членовете на НАТО възобновиха действието на програмата, с която не се бяха занимавали от десет години – Плана за приемане на нови членове (MAP). Програмата бе „извадена от нафталина“ с една конкретна цел – БиХ.

Естествено, такъв важен и сложен въпрос, като членството в Северноатлантическия алианс, не можеше да не предизвика ожесточени спорове в самата БиХ. Страната е населена от три основни (конституционни) народа: бошняци, изповядващи ислям, които по данните от преброяването през 2013 година са точно половината от населението. На сърбите се падат близо една трета (около 31%) от населението на Босна, а хърватите са 15%. Бошняците и хърватите, като цяло, са за задълбочаване на връзките с НАТО, но огромното мнозинство от сърбите, начело с техния лидер Милорад Додик – са категорично против Алианса.

„Не подкрепям никакви действия, подпомагащи влизането на страната във военен съюз, независимо дали НАТО, или каквато и да е друга организация“, заяви Милорад Додик, сръбският представител в президентския съвет, в който влизат още Шефик Джаферович от бошняците и Желко Комшич от хърватите.

Различно е мнението на Джаферович, който счита членството в НАТО за една от най-важните задачи във външната политика на БиХ. Той има подкрепата на Желко Комшич, който, между другото, напомня, че предшественикът на Додик в Президиума – Небойша Радманович, през 2009 година, когато за първи път е обсъждана идеята за влизане на Босна в НАТО, е подкрепил инициативата.

„Република Сръбска тогава“, отговаря Додик – „действително разглеждаше присъединяване към НАТО, защото ни се струваше, че трябва да водим преговори с Алианса. Днес геополитическата обстановка се промени“.

НАТО упорито се опитва да се разшири на Балканите, които бяха в сферата на влияние на Съветския съюз и които в момента Русия, като правоприемник на СССР, смята за своя сфера на влияние. Засега инициативата е на страната на Северноатлантическия алианс: Словения, Хърватия и Черна гора вече са част от НАТО, а Македония получи покана за присъединяване през юли т.г.

Какво е единство в БиХ отдавна са забравили. След като страната фактически стана мюсюлмано-хърватска и сръбска конфедерация след Дейтънския мирен договор, с който през 1995 година бе сложен край на кървавите войни, членовете на Президиума спорят абсолютно за всичко, започвайки от разпределението на бюджетните средства и завършвайки със знамената, които трябва да се развяват на сградата на Президентството при срещите им.

За примери за разногласията няма нужда да се ходи далеч. Не по-отдавна от миналата седмица Милорад Додик напусна заседание на Президиума в знак на протест срещу това, че над сградата не бе издигнато знамето на Република Сръбска.

За никого не е тайна, че НАТО само е виновно за крайно негативното отношение на сърбите към организацията. През последната година на войната в Босна авиацията на Алианса бомбардира позициите и градовете на босненските сърби. В Република Сръбска, разбира се, не са забравили и бомбардировките на натовската авиация през 1999 година на родствените им сърби, живеещи в съседна Сърбия.

„Не можем да простим хилядите бомби и хилядите убити сърби в Република Сръбска и Сърбия“, неотдавна напомни Милорад Додик. „Членството в НАТО ще бъде унижение за всички сърби“.

Додик е в американските санкционни списъци. Вашингтон го обвинява в подкопаване на мира и стабилността в БиХ заради призивите му за отделяне на Република Сръбска.

Спорове се водят не само в Босна и Херцеговина. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, например, през този месец обвини НАТО и ЕС в ускоряване на усилията за на нови завоевания в региона и предоставяне на балканските страни на измамен избор – че те трябва да бъдат или на страната на Русия, или на НАТО.

Що се касае до самия Алианс, то генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че изборът трябва да направят самите босненци.

„Сега трябва да реши дали приема ли нашите предложение или не самата Босна и Херцеговина“, казва Столтенберг. „Ние им предоставихме тази възможност“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Милорад Додик обясни позициите на босненските сърби на среща с руския посланик в БиХ

Sarajevo Times: Милорад Додик обясни позициите на босненските сърби на среща с руския посланик в БиХ

26 Декември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Сараево. Председателят на Президентството на Босна и Херцеговина (БиХ) се срещна в Баня Лука с посланика на Русия в страната Петър Иванчов и обясни позициите на босненските сърби, които представлява, пише електронното издание Sarajevo Times.
По време на срещата Додик заяви, че Федерация БиХ (ФБиХ) създава пречки за формирането на Съвет на министрите на страната, докато Република Сръбска (РС) вече е изготвила своята политика и е готова за формирането на органи на ниво БиХ, като няма никакво намерение да прави отстъпки по отношение на Решението за прилагане на Плана за действие за членство в НАТО, което Баня Лука не приема.
Посланик Иванчов, от своя страна, предаде поздравително писмо по случая Нова година и Коледа от руския президент Владимир Путин, в което държавният глава пожелава добро здраве на Додик и реализация на всичките му планове.
В хода на разговорите Додик и Иванчов текущите политически и икономически въпроси в РС, БиХ и региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: САЩ призоваха БиХ да остане на пътя към НАТО, Додик отказва да върви по него

Sarajevo Times: САЩ призоваха БиХ да остане на пътя към НАТО, Додик отказва да върви по него

19 Декември 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Сараево. Високопоставен американски дипломат призова Босна и Херцеговина (БиХ) да остане на пътя към присъединяване към НАТО, процес, който един от тримата новоизбрани президенти заплашва да саботира, пише електронното издание Sarajevo Times, като посочва, че предходните босненски правителства са се стремели да вкарат страната в Алианса, който този месец призова Сараево да представи своя „план за действие“ – една от последните мерки преди да може да бъде изпратена поканата за членство.
„Но новият сръбски президент-националист Милорад Додик – който беше избран заедно с хърватина и бошняка – постоянно подчертава нежеланието си за присъединяване към НАТО“, отбелязва изданието. След срещата с тримата държавни глави в Сараево, заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан заяви, че Вашингтон „ентусиазирано подкрепя“ усилията на БиХ да се присъедини към Алианса.
„Обсъдихме позицията на САЩ, която е толкова твърда, колкото винаги е била“, заяви той пред журналистите. За да продължи БиХ по пътя към членство, трябва да има консенсус, но Додик, който се представя за политик, близък до руския президент Владимир Путин, не дава никакви сигнали, че ще се присъедини към този курс.
„Имаме консенсус в президентството за европейския път и съм имал възможност да кажа, че няма консенсус за НАТО“, заяви представителят на босненските сърби след срещата с американския дипломат. Много от сърбите намират присъединяването към Алианса за неуместно, предвид ролята на военната организация във войните в бивша Югославия през 90-те и бомбардировките й на сръбските позиции, обяснява Sarajevo Times.
Медията припомня, че две десетилетия след войната, в резултат от която загинаха около 100 хиляди души, балканската страна остава остро разделена по етнически линии: на бошняци, сърби и хървати. През 2017 година Додик, радикален сръбски националист, както го определя изданието, бе санкциониран от САЩ за усилията му да подкопае интегритета на страната.
В понеделник Съливан каза, че тези санкции все още са в сила, но той се срещнал с Додик от уважение към институцията на президентството. Под натиска на Запада Босна създаде единна армия през 2006 г. и затвърди членството в НАТО като цел в Закона за националната отбрана, припомня още Sarajevo Times.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Съливан: САЩ се противопоставят на разделянето на БиХ, политиците искат да я поделят по етнически линии

Джон Съливан: САЩ се противопоставят на разделянето на БиХ, политиците искат да я поделят по етнически линии

18 Декември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Сараево. Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан заяви, че САЩ ще се противопоставят на сецесията и заплахата за стабилността на Босна и Херцеговина (БиХ), но посочи, че трябва да се изправи несправедливостта, че членовете на някои етнически групи са лишени от право на глас, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
Според Съливан, който беше в американското посолство в Сараево, политическите лидери създават етническото разделение само, за да останат на власт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Хърватският парламент прие декларация за статута на хърватите в БиХ

Sarajevo Times: Хърватският парламент прие декларация за статута на хърватите в БиХ

17 Декември 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватският парламент прие, с 81 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържал се“, декларация за статута на босненските хървати, която призовава за промяна на конституцията на Босна и Херцеговина (БиХ) и изборно законодателство, което да им позволи, като най-малкият конституционен народ, да бъдат равни на останалите два народа в страната, пише електронното издание Sarajevo Times.
Документът от шест точки подчертава, че за успешното функциониране на БиХ на всички нива е ключово конституционните народи и гражданите да са равни и те да имат пълно доверие в бъдещето на страната.
Декларацията предупреждава за опитите да се маргинализират хърватите. В този контекст се подчертава, че за трети път, представителят хърватин в тристранното председателство е избран благодарение на бюлетини от бошняци и че това е в противоречие с духа на мирното споразумение от Дейтън.
Декларацията подчертава също няколко пъти, че Хърватия подкрепя суверенитета на Босна и Херцеговина и припомня, че Загреб подкрепя и подпомага кандидатурата на Босна и Херцеговина за членство в Европейския съюз.
Той призовава да се положат усилия за „консенсусно изменение на Конституцията на Босна и Херцеговина и нейното избирателно законодателство, за да се осигури хармонизация на отношенията между трите съставляващи народи и равноправието на всички негови граждани“.
Документът призовава за осигуряване на опростяване, прозрачност, управляемост и рентабилност на вътрешната организация на Босна и Херцеговина. Институциите в Хърватия са призовани да продължат да се застъпват и подкрепят бързите промени, които ще гарантират равнопоставеността на всички от трите основни общности и гражданите на съседната страна и те се приканват да засилят помощта на институциите от стратегическо значение за хърватския народ в Босна и Херцеговина , съобщава агенция Хина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Първи етнически скандал в новото правителство на БиХ, свалиха знамето на РС от пред кабинета на Додик

„Политика“ (Сърбия): Първи етнически скандал в новото правителство на БиХ, свалиха знамето на РС от пред кабинета на Додик

26 Ноември 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Източно Сараево. Сръбският член на Президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви, че „премахването през нощта“ на знамето на Република Сръбска от пред кабинета му в Източно Сараево е недопустимо и скандално и представлява опит на бошняшкия и хърватския членове на президентството Шефик Джаферович и Желко Комшич да изпратят послание, че с столицата няма място за сърбите, пише онлайн изданието на белградския ежедневник „Политика“.
Съгласно съобщението на Федералната новинарска агенция (СРНА) на Федерация Босна и Херцеговина, знамето пред канцеларията на лидера на босненските сърби в сградата на Президентството е свалено по искане на кабинета на Джаферович „на основание, че това е обществено пространство“.
Изданието посочва, че флагът е поставен след церемонията по приемане на акредитивните писма на новия посланик на Сърбия в Сараево Александър Джорджевич.
„Този символичен ход само потвърждава намерението на хегемонистичните кръгове в Сараево в нарушение на Дейтънския договор да елиминират Република Сръбска, като истеричното нощно нападение срещу знамето на Република Сръбска ясно демонстрира това“, е заявил Додик, съгласно цитата на СРНА.
Той също така е уверил, че нощната атака срещу знамето няма да попречи на това, флагът винаги да се вее пред неговия кабинет и там, където се намира „колкото и дълго да е и докато и да е той в сградата на Президентството на БиХ, независимо дали това се харесва на някого, или не“.
Додик е заявил още, че поставянето на знамето на РС пред офиса му по време на церемонията по предаването на акредитивните писма на новия сръбски посланик не е арогантност, безотговорност и оскверняване, „както посочват Джагерович и Комшич“, цитира думите му ТАНЮГ.
Това е нужно, обяснява лидерът на босненските сърби, за символично представяне на своята идентичност и идентичността на народа, към който принадлежи и който представлява.
„Цветът и символиката на знамето на РС не обижда никого и представлява нейната официална визуална идентичност. Кого може да притеснява това? Никой добронамерен“, подчерта Додик.
Шокиращо е, допълни той, че флагът е свален брутално след работно време, когато не е имало никой в кабинета. Това само говори, че сградата на Президентството на БиХ не е сигурно място за неговото нормално функциониране, смята Додик.
„Предполага се, че из сградата и особено около моя кабинет, не би трябвало да се мотаят членове на различни разузнавателни служби, които контролират сараевския политически кръг“, посочи още членът на Президентството на БиХ от сръбския народ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dnevni Avaz (БиХ): TRT представи Милорад Додик: Някогашната „глътка свеж въздух“ днес е сепаратист, който не подкрепя дори националния отбор на БиХ

Dnevni Avaz (БиХ): TRT представи Милорад Додик: Някогашната „глътка свеж въздух“ днес е сепаратист, който не подкрепя дори националния отбор на БиХ

23 Ноември 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Сараево. Турският англоезичен телевизионен канал TRT представи новите членове на президентството на Босна и Херцеговина (БиХ), в което новоизбраният му член от сръбския народ Милорад Додик е представен като човек, който призовава противоконституционна независимост на босненския ентитет Република Сръбска (РС) и срещу който наскоро САЩ са въвели санкции, пише онлайн изданието на сараевския ежедневник Dnevni Avaz.
В клип, който продължава повече от две минути и половина, предназначен за световната аудитория се обяснява кой е Додик.
В началото на видеото се казва, че лидерът на босненските сърби е политик, с добре познати виждания са разделяне на БиХ, който отрича геноцида в Сребреница и дори не подкрепя националния отбор по футбол на страната.
TRT отбелязва също, че Додик многократно е призовавал за противоконституционна независимост на РС от БиХ и подчертава, че неотдавна САЩ наложиха санкции срещу него.
В анализа обаче се припомня, че някога босненският сърбин беше любимец на международната общност и особено на Америка. Споменава се изявление на бившия държавен секретар Мадлин Олбрай, който го обяви за „глътка свеж въздух“, докато лидерите на Европейския съюз гледаха на него, като на алтернатива на националистите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: ЕС трябва да даде статут на страна-кандидат на БиХ

Милорад Додик: ЕС трябва да даде статут на страна-кандидат на БиХ

20 Ноември 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Сараево. Сръбският представител в тричленното Председателство на Босна и Херцеговина във вторник призова Европейския съюз да даде на държавата статут на страна-кандидат за членство, като изтъкна, че е време международните съдии и представителите на международната общност да напуснат Босна, предава скопският телевизионен канал „1 ТВ“.
Додик, заедно с другите двама членове на Президентството – бошнякът Шефик Джаферович и хърватинът Желко Комшич, официално встъпиха в длъжност на церемония в Сараево във вторник.
„Призовавам ЕС веднага да даде статут на страна-кандидат за членство на Босна“, заяви избраникът на босненските сърби, като добави, че с това действие ЕС ще докаже конструктивния си подход към Босна, както и това, че не подкрепя международната намеса в страната.
Додик подчерта, че ще настоява за освобождаване на Върховния представител на международната общност в БиХ и на международните съдии в Конституционния съд. Медията посочва, че тяхната длъжност в страната се регулира от Дейтънското споразумение, с което бе сложен край на войната в БиХ от 1992 до 1995 година ,в хода на която загинаха повече от 10 хиляди души, а повече от 2 милиона напуснаха домовете си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dnevni Avaz (БиХ): Във вторник е учредителното заседание на Президентството на БиХ

Dnevni Avaz (БиХ): Във вторник е учредителното заседание на Президентството на БиХ

20 Ноември 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Сараево. Учредителното заседание на Президентството на Босна и Херцеговина (БиХ) ще се състои във вторник в Сараево, а членовете на тричленния орган през следващия мандат ще бъдат: Шефик Джаферович от бошняшкия, Желко Комшич от хърватския и Милорад Додик от сръбския народ, пише онлайн изданието на сараевския ежедневник Dnevni Avaz.
Както е предвидено в правилника за дейността на Президентството на БиХ, председателстващият от предходния състав на органа насрочва първото заседание на новоизбраното Президентство, отбелязва изданието.
По време на учредителното заседание на президентството, новите му членове заедно ще приемат позицията си и ще положат тържествена клетва в присъствието на предшествениците си. Всеки член на органа ще подпише текста на тържествена декларация, обяснява вестникът.
В правилника е предвидено председателството на новия състав на Президентството на БиХ автоматично да бъде поето според ротацията на предишния мандат, освен ако членовете не вземат друго решение с консенсус.
Според принципа на ротация, председателството на Президентството се сменя на всеки осем месеца.
„Дневни Аваз“ припомня, че на изборите през октомври най-много гласове за член на Президентството от бошняшкия народ получи Шефик Джаферович – 212 581 хиляди гласа, или 36,61%, от хърватския народ Желко Комшич получи 225 500 гласа, или 52,64%, а Милорад Додик спечели най-много гласове за член на държавното президентство от сръбския народ – 368 210 гласа, или 53,88%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dnevni Avaz (БиХ): Премиерът на Хърватия обяви, че ще има анализ на изборите в БиХ на заседанието на Съвета на ЕС

Dnevni Avaz (БиХ): Премиерът на Хърватия обяви, че ще има анализ на изборите в БиХ на заседанието на Съвета на ЕС

15 Ноември 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Загреб. „На заседанието на Съвета на Европейския съюз за външна политика в понеделник ще анализираме по-подробно общите избори в Босна и Херцеговина (БиХ) през октомври, за да се опитаме да решим проблемите с „маргинализацията“ на босненските хървати и поставянето им в „подчинено положение““ спрямо мюсюлманите, обяви премиерът на Хърватия Андрей Пленкович в парламента на страната, пише сараевският ежедневник Dnevni Avaz.
В народното събрание Пленкович е представил доклад за последните четири заседания на Европейския съвет, два от които формални, които бяха проведени в края на юни и средата на октомври и два неформални – по един в София през май и един в Залцбург в средата на септември, отбелязва изданието.
Хърватският премиер е изразил задоволството си от начина, по който са приети неговите възгледи за БиХ и позицията на хърватския народ, който представени на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел през октомври, след общите избори в БиХ.
В доклада, който ще представи Пленкович пред Съвета на ЕС, той обяснява, че бошняците са надгласували малобройните хървати и са избрали хърватския член в тричленното Председателство на БиХ, което, както посочи той, е доказателство, че хърватите в тази страна са маргинализирани и поставени в неравностойно положение.
„Това в което успяхме и което е ключов напредък, е дебатът да се пренесе на равнището на Съвета по външни работи, на който от хърватска страна в понеделник ще говори вицепремиерът и министър на външните работи и европейските въпроси Мария Пейчинович Бурич и ще представи много подробен анализ за общите избори в БиХ. Тогава ще се разгледа какво и как страните-членки на ЕС и Съюзът, като цяло, могат да направят в диалога с институциите на БиХ и политическите партии за проблема, който обективно е от много неприятен характер за равенството на хърватите в БиХ и ще се настоява той да бъде решен“, заяви Пленкович, според цитата на Dnevni Avaz.
Той е посочил още, че това не е намеса във вътрешните работи на друга страна, а по-скоро законово задължение да се спазва Дейтънския договор, който е подписан от Хърватия и тя има легитимното право да се застъпва за хърватите, като конституционен народ на съседната БиХ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dnevni Avaz (БиХ): Сърбите и Хърватите в БиХ се договориха за коалиция на всички нива, чака се бошняшки партньор

Dnevni Avaz (БиХ): Сърбите и Хърватите в БиХ се договориха за коалиция на всички нива, чака се бошняшки партньор

14 Ноември 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Сараево. Доминиращата партия в Република Сръбска (РС) „Съюз на свободните социалдемократи“ (СНСД) и HDZ („Хърватския демократически съюз“ (ХДС) в Босна и Херцеговина ще формират заедно правителство на всички нива, се потвърди след срещата на председателите на партиите, съответно Милорад Додик, който е и новоизбран член на президентството на Босна и Херцеговина (БиХ) от сръбския народ и Драган Чович, който пък бе победен от Желко Комшич от Социалдемократическата партия на босненските хървати за тяхното място в тричленното президентство,както се предполага, с гласовете на бошняците, пише електронното издание на най-авторитетното босненско издание Dnevni Avaz.
Според информацията на вестника, Додик и Чович са се договорили да водят политика, която ще позволи на страната да получи статут на страна-кандидат за влизане в Европейския съюз, но в същото време ще предприемат стъпки за засилване на суверенитета на БиХ чрез премахване на функцията на Върховен представител и отстраняване на чужденците от Конституционния съд на Босна и Херцеговина.
Dnevni Avaz пише още, че СНСД и ХДС са поканили и представител на бошняците в управлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Милорад Додик ще се бори за премахване на институцията Върховен представител и изключване на чужденците от Конституционния съд на БиХ

Sarajevo Times: Милорад Додик ще се бори за премахване на институцията Върховен представител и изключване на чужденците от Конституционния съд на БиХ

5 Ноември 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Настоящият президент на Република Сръбска (РС) и новоизбран член на Президентството на Босна и Херцеговина (БиХ) от сръбска страна Милорад Додик подчерта, че ще се бори за европейската интеграция на страната и за военен неутралитет и демилитаризация на БиХ, срещу военните съюзи и за това сърбите в парламента на БиХ да не работят в ущърб на бошняците и хърватите, пише електронното издание Sarajevo Times.
На среща с ръководителя на мисията на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) в БиХ посланик Брус Бъртън, той подчерта, че ще работи в съгласие с Конституцията и че „първият акт на новата му длъжност ще бъде да възстанови вътрешния суверенитет на БиХ, което означава, че ще се бори за премахването на институцията на Върховния представител в страната и за изключването на чужденците от Конституционния съд на БиХ“.
Както съобщиха от кабинета на Додик, той е благодарил на Бъртън за изпратените поздравления за избирането му в Президентството и е подчертал, че ще се стреми да спазва Конституцията и Дейтънското споразумение, както са написани. Освен това лидерът на босненските сърби се е зарекъл да защитава мира и да постигне икономически напредък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Милорад Додик ще работи за европейски път на развитие и военен неутралитет на Босна и Херцеговина

Sarajevo Times: Милорад Додик ще работи за европейски път на развитие и военен неутралитет на Босна и Херцеговина

3 Ноември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Сараево. Президентът на Република Сръбска и новоизбран член на председателството на Босна и Херцеговина от сръбския народ Милорад Додик заяви, че ще се застъпи за европейския път на страната и за военния неутралитет и демилитаризация на Босна и Херцеговина срещу военни съюзи и че сърбите в парламента на страната няма да работят в ущърб на бошняците и хърватите.
На среща с ръководителя на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) в Сараево посланик Брус Бертън той подчерта, че ще работи в съответствие с Конституцията и че неговият "първоначален акт при в стъпването му в длъжност ще бъде възстановяването на вътрешния суверенитет на Босна и Херцеговина, т.е. за премахването на институцията на Върховния представител в страната и за отстраняването на чужденците от Конституционния съд ".
Както бе съобщено от кабинета на Додик, той благодари на Бертън за поздравления за избирането му в тричленното председателство на Босна и Херцеговина, като подчерта, че ще се стреми към зачитане на Конституцията и Дейтънското споразумение и за запазване на мира и постигнатия икономически напредък.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Европейската парадигма на мислене за БиХ се е базирала в продължение на години на погрешни схващания

Sarajevo Times: Европейската парадигма на мислене за БиХ се е базирала в продължение на години на погрешни схващания

2 Ноември 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Сараево. Тазгодишните избори в Босна и Херцеговина едва ли ще доведат до фундаментална промяна в политиката на страната, но за пръв път те бяха проведени сред (евентуално легитимни) твърдения за манипулиране на гласовете. В Европа има почти универсален консенсус, че Босна не е успешен проект в сегашната си формула. Струва си да се запитаме дали има вероятно фундаментално когнитивно отклонение в политиката на ЕС спрямо тази страна. Изглежда, че ценностите, насърчавани от Европа, бяха определени като универсални по-скоро преждевременно, с понякога контрапродуктивни резултати. Европейската парадигма на мислене за Босна се основава от години на две погрешни схващания, пише проевропейското електронното издание Sarajevo Times. Материалът е предаден без редакторска намеса
В статията си "Развиваща се Европа" Кшищоф Ковалукуритис пише, че първото погрешно схващане е идеята, която не винаги е изрично посочена, че в Босна, където различни етнически групи живеят една до друга в мир от векове, национализмът е временно явление, пробудено от безотговорни политици. Тази привлекателна история обаче пропуска един фактор.А именно, че мирното съвместно съществуване на босненските народи се случва в преддемократическата епоха. Национализмът обикновено не осигурява политически ползи в империята или в авторитарната държава. Въпреки това въвеждането на демокрация в страната промени правилата на играта. Това даде възможност за политическа мобилизация на големи групи от хора и популяризирането на етнически особености просто стана печелившо, тъй като национализмът стана полезна защита за корумпираните политици и техните квази мафиотски мрежи. Политическите лидери могат да бъдат заменени, но тази замяна не води непременно до промяна в начина на действие.
Случаите на Харис Силайджич и Милорад Додик тук са симптоматични. И двамата започнаха кариерата си като умерени политици, зачитани на Запад, забележителни за тяхната готовност за диалог и компромис. Политическите събития обаче водят всеки от тях към национален радикализъм. Щом Силайджич, който някога беше поддръжник на компромиса със сърбите и преговарящ по споразумението от Дейтън, стана член на Президентството на Босна и Херцеговина, той нарече Република Сръбска продукт на геноцид и заяви, че тя трябва да бъде демонтирана. През 90-те години Додик нарече Радован Караджич военнопрестъпник, само за да промени мнението си гротескно 20 години по-късно, като плати фактически почит на първия президент на Република Сръбска по време на изслушването му пред Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.
Второто погрешно схващане, което изглежда е единственото, опровергано веднъж завинаги. Това беше вярата в края на историята. Това не беше само за идеята на Фукуяма за крайната победа на демократичния капитализъм, но и за края на традиционната геополитика, включваща конкуренция за влияние в света. Поради това след войната Босна и Херцеговина трябваше да стане част от евроатлантическата общност на ценностите. Очевидно е, че европейските държави имат съперници в БиХ. Активните политики на Русия, Турция и държавите от Персийския залив (да не говорим за неясната политика на Доналд Тръмп) създават нова реалност, пред която ЕС ще трябва да се изправи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Как завършиха изборите в БиХ

Sarajevo Times: Как завършиха изборите в БиХ

26 Октомври 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Сараево. Консолидацията на Съюза на независимите социалдемократи (СНСД) на Милорад Додик в Република Сръбска, оставането на власт на бошняшката „Партия на демократическото действие“ и победата на Желко Комшич над настоящия хърватски член на Президентството на страната са най-важните резултати от общите избори в Босна и Херцеговина (БиХ), които се проведоха на 7 октомври, пише електронното издание Sarajevo Times.
Месецът на официална и няколкото месеца на неофициална кампания завърши без сериозни изненади, отбелязва изданието. След като служи два цели мандата като президент на Република Сръбска, Милорад Додик сега ще стане сръбски представител в тричленното Президентство на БиХ. Неговата партия, СНСД, спечели и изборите за президент на РС, като Желка Цвиянович победи с малко Вукота Говедарица от „Сръбската демократическа партия“ (СДС). Тя спечели и мнозинство в парламента на РС и беше най-успешната сръбска партия на изборите за парламент на БиХ.
Според организацията „Европейски Западни Балкани“, победата на Додик над настоящия член на Президентството Младен Иванич, подкрепен от СДС, изглеждаше по-малко вероятна на фона на големите протести в административни център на РС Баня Лука и действително разликата между двамата в столицата е по-малко от 1% в полза на Додик, който дори загуби вота в Биелина и Добой, значително по-ниска от 10%, колкото е разликата им за целия ентитет.
Що се отнася до Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ), СДА и Хърватския демократичен съюз на БиХ (HDZ BiH) успяха да запазят подкрепата си сред бошняци и хървати. Няма съмнение обаче, коментира изданието, че позицията на СДА далеч не е толкова доминираща, както в средата на 900те. Това лесно може да бъде забелязано от разликата от по-малко от 3% при победата на техния кандидат Шефик Джаферович над кандитата на Социалдемократическата партия.
Най-спорният резултат от всички е победата на Желко Комшич над Драган Чович, лидерът на HDZ BiH за хърватски представител в президентството. Смята се, че той е избран с гласовете на бошняците, които имат право да гласуват или за свой, или за хърватски член на Президентството във ФБиХ, където съотношението между мюсюлманите и хърватите е 4:1.
„Неприятно ми е да видя, че старата история се повтаря отново. Ние отново сме в ситуация, когато членовете на един от конституционните народи на територията на ФБиХ избират представител на друг, хърватския народ“, заяви премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, който подкрепяше силно Чович преди вота.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): ЕС настоява за по-бързо структуриране на новите власти в Босна и Херцеговина след изборите

„Локално“ (Македония): ЕС настоява за по-бързо структуриране на новите власти в Босна и Херцеговина след изборите

25 Октомври 2018 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Сараево. Новата власт в Босна и Херцеговина трябва по-скоро да бъде създадена съгласно изборните резултати от 7 октомври, но трябва да се приложи и решението на Конституционния съд за промяна на избирателния закон, заяви днес в Сараево генералният секретар на австрийското федерално министерство за Европа, интеграция и външните работи Йоханес Петерлик.
Той заяви пред репортери, че за него е било важно да дойде в Босна и Херцеговина веднага след изборите и да изтъкне значението на прилагането на изборните резултати.
"Важно е резултатите от изборите да се приложат възможно най-скоро и ние също така оказваме подкрепа на Върховния представител на международната общност (Валентин Инцко) и неговите усилия", каза австрийският дипломат. Той добави, че всички политически участници в балканската страна имат отговорност да действат в тази посока.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Милорад Додик и Драган Чович са обсъждали формиране на коалиция на  вечеря в Баня Лука

Sarajevo Times: Милорад Додик и Драган Чович са обсъждали формиране на коалиция на вечеря в Баня Лука

23 Октомври 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Председателят на „Хърватския демократически съюз (HDZ) Драган Чович потвърди, че се е срещал с президента на Босна и Херцеговина от името на сърбите Милорад Додик в неделя вечерта, като единствената обсъждана тема е било евентуалното формиране на коалиция, съобщава електронното издание Sarajevo Times.
Чович написа в „Туитър“, че тази коалиция си поставя за цел да проведе реформи те по пътя на страната към Европейския съюз и да стигне до ясен и съгласуван подход за разрешаването на проблемите в Закона за изборите.
На неофициалната среща в Баня Лука Чович е подарил на Додик своята книга: „Над линията – моята визия за европейска Босна и Херцеговина“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Среща на албанския вътрешен министър  с висш американски служител за тероризма

Albanian Daily News: Среща на албанския вътрешен министър с висш американски служител за тероризма

18 Октомври 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министърът на вътрешните работи на Албания Фатмир Ксхафадж се е срещнал в сряда със специалния посланик и координатор от Държавиня департамент на САЩ Натан Сейлс, информира албанският англоезичен всекидневник Albanian Daily News.
Министърът го е информирал за работата, свършена в страната в борбата срещу екстремизма и тероризма. Координатор Сейлс е изтъкнал факта, че тероризмът е глобално предизвикателство. Той е оценил ролята на Албания като важен партньор в битката с терора в региона.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония): Американският координатор по контратероризъм пристига на посещение в БиХ, Албания и Косово

МИА (Македония): Американският координатор по контратероризъм пристига на посещение в БиХ, Албания и Косово

14 Октомври 2018 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Американският посланик и координатор за борба срещу тероризма Натан Сейлс в течение на следващата седмица ще бъде на официални посещения в Босна и Херцеговина (БиХ), Албания и Косово, съобщава македонската държавна агенция МИА.
Според информацията от Държавния департамент на САЩ, разпространена в неделя от прищинските медии, по време на престоя си в трите балкански държави, който започва от понеделник и ще продължи до 20 този месец, Сейлс ще води двустранни разговори със своите домакини по темата за борбата с тероризма, както и за участието на граждани на тези страни в терористични организации в чужбина. Освен това представителят на САЩ ще засегне въпроса за законовите мерки за борба с тероризма и сигурността на границите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Сергей Лавров е провел телефонен разговор с Милорад Додик, предавайки му поздравления от Владимир Путин

Sarajevo Times: Сергей Лавров е провел телефонен разговор с Милорад Додик, предавайки му поздравления от Владимир Путин

12 Октомври 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Баня Лука/Москва. Президентът на Република Сръбска Милорад Додик е провел телефонен разговор с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, който му е предал поздравления от руския президент Владимир Путин за изборната му победа за член на председателството на Босна и Херцеговина, пише англоезичното електронно издание Sarajevo Times.
Лавров е пожелал на Додик бързо формиране на парламентарно мнозинство и правителство на Република Сръбска и го е помолил да предаде поздравления и на Желка Цвиянович, която ще заеме поста на президент на Република Сръбска.
Руският външен министър е изразил очакванията си, че „председателството на БиХ ще работи законосъобразно, с твърдо уважение към Дейтънското споразумение, уважавайки правата на етническите общности и трите народа на Босна и Херцеговина“, поясниха от офиса на Милорад Додик.
От своя страна новоизбраният член на председателството на БиХ се е отблагодарил за поздравленията и е заявил, че „като сръбски член на председателството, ще се застъпвам за Дейтънското споразумение и за уважение към конституцията, както е записано в документите“.
Сергей Лавров е добавил, че „Русия ще продължи да подкрепя подобни политики, като тези на Милорад Додик“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Опозицията в Република Сръбска поиска ръчно преброяване на гласовете

„Нова Македония“ (Македония): Опозицията в Република Сръбска поиска ръчно преброяване на гласовете

10 Октомври 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Сараево. САЩ изразиха загриженост поради изборните нередности в Босна и Херцеговина и призоваха институциите в страната да се ангажират за преразглеждане на нередностите в деня на гласуването, за които предупредиха и наблюдателите на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ), предава електронното издание на македонския вестник „Нова Македония“.
„Очакваме от всички участници и граждани да заявяват своите забележки за нередностите в изборния процес и да ги пуснат по съответните правни канали. Това включва и нашите притеснения относно точността на избирателните списъци, непристрастността на наблюдателите, равномерното присъствие на медиите и злоупотреба с публичните средства“, се казва в съобщението на Държавния департамент на САЩ.
„Ще поискаме допълнително преброяване на гласовете и разглеждане на 41 000 невалидни изборни бюлетини. Не можем да приемем тези изборни резултати докато не се установи истината. Ще поискаме и графологичен анализ“, заяви от своя страна Вукота Говедарица от опозиционния Съюз за победа, който остана на второ място в изборите за президент на Република Сръбска зад кандидата на СНСД Желка Цвиянович.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times (Босна и Хереговина): Коментар на Държавния департамент на САЩ за общите избори в Босна и Херцеговина

Sarajevo Times (Босна и Хереговина): Коментар на Държавния департамент на САЩ за общите избори в Босна и Херцеговина

10 Октомври 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Сараево. Държавният департамент на САЩ поздравява гражданите на Босна и Херцеговина за тяхното участие в общите избори, порведени в страната на 7 октомври, съобщава всекидневникът Sarajevo Times.
САЩ споделят безпокойството за изборния процес, изразено от мисията на ОССЕ, международния екип наблюдатели и местните неправителствени организации. То е свързано с начина, по който е ставала регистрацията на гласоподавателите, безпристрастността на наблюдателите, равнопоставения достъп на медиите и злоупотребата с публични източници. Подобна загриженост влиза в противоречие с твърдението на босненските власти за напълно честни и прозрачни избори.
В коментара се казва още: „Ние насърчаваме босненските институции да обърнат внимание на пропуските, установени от наблюдателите на ОССЕ. Очакваме всички граждани да уведомяват за всяко нарушение през установените от закона канали, подкрепяме политическите лидери да проявят благородство при победа и милост при поражение.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Додик иска Крим да бъде признат за част от Русия

„Б92“ (Сърбия): Додик иска Крим да бъде признат за част от Русия

10 Октомври 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Сараево. След встъпването си на длъжност в тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додок възнамерява да представи инициатива за признаване на Крим като част от Русия, съобщава белградската медия „Б92“ , като се позовава на медийни доклади.
Додик е подчертал пред руския вестник „Известия“ : „Обединението на полуострова с Русия стана чрез легитимен референдум, в съответствие с Хартата на ООН. Това е демократичен процес, по време на който местните граждани изразиха своята воля. Освен че Крим исторически принадлежи на Русия, той е и интегрална част от нея“.
Парадоксално е, според него, че Западът, който винаги енергично се е борил с комунизма, сега приема едно административно решение на бившия съветски лидер Никита Хрушчов, което превърна Крим в част от Украйна.
Запитан дали не се страхува от натиск, който Украйна може да упражни върху него, Додик отговаря с въпрос: „Въху кого Украйна може да упражни натиск?“ и изтъква факта, че тя сега трябва да решава собствените си вътрешни проблеми. Според него влиянието на Запада върху Киев има „негативен и опустошителен“ ефект, като същевременно допълни, че „всичко това представлява огромна геостратегическа игра."
По негово мнение събитията в Крим са протекли в съвсем демократична атмосфера, „за разлика от отделянето на Косово от Сърбия, но въпреки всичко САЩ и по-голяма част от техните съюзници са признали независимостта на Косово“.
Додик е заявил, че след като поеме функциите си, има желание първите му срещи да бъдат с президентите на Русия и Сърбия, Владимир Путин и Александър Вучич, като същевременно е обявил и намеренията си да посети Крим.
Той е подчертал, че Република Сръбска има устойчиви отношения с Русия и се интересува от закупуване на медицинско оборудване от РФ, както и от изграждане на газови съоръжения на нейната територия, особено в Зворник, за които проектът вече е готов и ще започне да се реализира през есента на следващата година, когато се изпълни от Русия и поръчката им.
„В допълнение, ще съм щастлив, ако построим Руско-сръбски хуманитарен център като този в Ниш, Сърбия“, добавил в интервюто си пред „Известия“ Милорад Додик.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американските власти са обезпокоени от начина на провеждане на изборите в Босна и Херцеговина

ТАСС: Американските власти са обезпокоени от начина на провеждане на изборите в Босна и Херцеговина

8 Октомври 2018 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Властите в САЩ са обезпокоени от начина, по който са били проведени из борите в Босна и Херцеговина, където бяха избрани депутати, членове на президиума и президент на Република Сръбска. Това заяви в разпространено съобщение говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, предава ТАСС.
„САЩ споделят притесненията относно изборите, които бяха изразени от наблюдателната мисия на ОССЕ, международните наблюдатели и местните неправителствени организации. В частност, възникват съмнения относно точността на съставените избирателни списъци, безпристрастността на наблюдателите, равният достъп на медиите, както и правилното изразходване на обществените средства. Възникват въпроси противоречащи на уверенията на босненските власти, които обещаха провеждането на абсолютно честни и прозрачни избори и призоваваме босненските държавни институции да отстранят недостатъците, на които обърнаха внимание наблюдателите от ОССЕ“, се казва в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Босна): Първата среща на Милорад Додик като член на Председателството ще бъде с президента на Сърбия

N1 (Босна): Първата среща на Милорад Додик като член на Председателството ще бъде с президента на Сърбия

8 Октомври 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Сараево. Милорад Додик, който след преброяването на по-голямата част от бюлетините се очертава като победител на изборите за тристранното председателство на Босна и Херцеговина, планира първата среща след встъпването му в новата длъжност да бъде с държавния глава на Сърбия Александър Вучич, предава босненската телевизия N1.
„Вече разговарях с Вучич и ще се срещна с него, първо с него. Що се отнася до моя опонент (Шефик Джаферович), дори и всички гласове от мюсюлмани от чужбина (т.е. гласовете от разселени босненци) няма да му помогнат“, каза Додик, добавяйки, че той ще бъде първият член на председателството, който ще донесе знамето на РС в Сградата на председателството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“: Първи медийни реакции след изборите в Босна и Херцеговина: Страната влиза в конституционна и политическа криза

„Макфакс“: Първи медийни реакции след изборите в Босна и Херцеговина: Страната влиза в конституционна и политическа криза

8 Октомври 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Сараево. Първите реакции на медиите в Босна и Херцеговина след осмите общи избори след края на войната, не изключват възможността държавата да влезе в конституционна и политическа криза, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Според медиите е особено очевидно, че за много регистрирани гласоподаватели в БиХдо избирателните секции е било трудно.
Журналистът Бенямин Буткович от Al Jazeera Balkans Ал пише, че вероятно най-голямата изненада на изборите е провалът на кандидата за член на председателството на БиХ от редиците на босненския народ, лидер на „Съюза за по-добро бъдеще“, Фахрудин Радончич.
Причините за подобно поражение, твърди авторът, вероятно ще анализират в предизборния му предизборния щаб, но според прогнозите преди гласуването основната надпревара трябваше да се води между Радончич и кандидатът на „Партията на демократичното действие“, Шефик Джаферович.
„Политическият потоп е още по-голям, тъй като това е един от кандидатите на Мирсад Хаджиикадич, лишен от подкрепа от всяка партия, която спечели почти 10 процента от гласовете, а Радончич, със сериозна партия, която участва в правителството, спечели само два и половина процента повече. И тук очевидно няма да ни помогне преброяването на останалите бюлетини", твърди Буткович.
Мнозина твърдят, че е изненада и убедителният брой гласове за Желко Комшич в сравнение с съперника му Драган Чович.
Буткович смята, че очите на обществеността отново са обърнати към БиХ и изборите за членове на председателството на Босна и Херцеговина, но според него е много по-смислено е да се помисли за това какви ще бъдат политическите сили в парламента.
Споменавайки серия нередности по време на изборите, авторът посочва, че след приключване на изборната надпревара, Босна влиза в конституционна и политическа криза, защото според действащия избирателен закон, няма да бъде възможно да се приложат резултатите от изборите в частта, която се отнася до запълването на парламента в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times (Босна и Херцеговина): Международните наблюдатели ще представят своите данни за изборите в Босна и Херцеговина

Sarajevo Times (Босна и Херцеговина): Международните наблюдатели ще представят своите данни за изборите в Босна и Херцеговина

8 Октомври 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Сараево. Мисията на международните наблюдатели за състоялите се в неделя избори в Босна и Херцеговина ще представи предварителен доклад за гласуването на специална пресконференция в Сараево, съобщава електронното издание Sarajevo Times.
Мониторинговата международна комисия се съставя от Бюрото по демократичните институции и правата на човека (БДИПЧ) и Парламентарната Асамблея (ПА на ОССЕ) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), Европейският парламент (EП) и Парламентарната Асамблея на НАТО (ПА на НАТО).
В международната мисия за наблюдаване на изборите са включени 320 души от 43 страни, в това число - 250 от БДИПЧ , които работят на дългосрочни или краткосрочни договори, 30 парламентаристи и членове от екипа на ПА на ОССЕ , 18 – от ПАСЕ, 9 – от ЕП и 8 от ПА на НАТО.
ОССЕ изпрати свои наблюдатели в Босна и Херцеговина през септември с цел да наблюдава процеса на организиране на общите избори. След като беше поканено от босненските власти и под егидата на ОССЕ БДИПЧ има за задача да наблюдава избирателния процес преди, по време на изборния ден и след него, заяви на пресконференция ръководителят на мисията Петер Тейер. „Целта е да установим интегритета на изборния процес и да дадем възможност на всеки гражданин да упражни универсалното си право да гласува“.
Посланик Тейлер акцентира, че екипът от наблюдатели ще остане независим, неделим, защото е в страната, за да наблюдава дали изборите се провеждат според установената изборна технология“.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: В Босна и Херцеговина има стара американска администрация, която работи за миналото

Милорад Додик: В Босна и Херцеговина има стара американска администрация, която работи за миналото

8 Октомври 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Сараево. Милорад Додик, който според предварителните резултати на Централната избирателна комисия (ЦИК) печели най-много гласове в изборите за сръбски член на Председателството, ще настоява за премахване на длъжността Върховен представител за Босна и Херцеговина, който контролира изпълнението на гражданските аспекти по Дейтънското споразумение, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник „Политика“.
Според първите предварителни резултати на ЦИК Шефик Джаферович, Желко Комшич и Милорад Додик печелят изборите за членове на Председателството на Босна и Херцеговина.
Додик, който е и председател на Съюза на независимите социалдемократи (СНСД), подчерта, че ако другите членове на Председателството искат да приемат предложението му ще води диалог с тях, защото – съгласно думите му, ако искат да направят „Босна малко по-силна, отколкото е днес, тогава те трябва да изгонят Върховния представител".
„Ще се опитам да осигуря подкрепа чрез моите дипломатически контакти. Знам, че Русия приема, че повечето страни приемат - Сърбия е съгласна, Хърватия е съгласна. Остава само Америка“, отбеляза Додик.
Според него в Босна и Херцеговина има „стара американска администрация, която работи за миналото“. Ето защо Додик смята да адресира писмо до президента на САЩ Доналд Тръмп, с което да поиска подкрепата му за премахване на длъжността. „Ако Босна иска да бъде суверенна и иска да бъде страна с капацитет на международната сцена, трябва да функционира без Върховния представител“, поясни Додик.
Същевременно той бе категоричен, че ще настоява чужденците да не се месят в работата на Конституционния съд. „Чужденците от КС трябва да си отидат, това ще бъде едно от моите първи искания“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutche Welle: Какви са руските игри на изборите в Босна и Херцеговина?

Deutche Welle: Какви са руските игри на изборите в Босна и Херцеговина?

8 Октомври 2018 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Сараево. Какви са руските игри на изборите в Босна и Херцеговина, пише Deutche Welle
Основната цел на Русия в БиХ и региона е да предотврати разширяването на НАТО. Ето защо в подготовката за общите избори в БиХ Москва подкрепя онези политически сили, които работят в нейния интерес, казват събеседници от немската медия.
Състезанието за Голямата награда на Русия беше спечелено от Люис Хамилтън, който се готви за пети път да стане световен шампион във Формула 1. За победа в Сочи, в същото време с Хамилтън формално от трибуните се бореше и Милорад Додик, кандидат на Съюза на независимите социалдемократи (СНДС) като сръбски член на председателството на Босна и Херцеговина. В предизборната си кампания, която е винаги по график, той се среща с руския президент Владимир Путин. Този път срещата с Путин се организира по време на състезанието за Формула 1 в Сочи. Срещата е седем дни преди общите избори в Босна. По този повод Путин пожела на Додик "успех на изборите", а гостенинът пък му подари значка от Република Сръбска, чийто президент е Додик, която Путин веднага си закачи на ревера и това беше забелязано от камерите. Додик отдавна не крие, че говори за независимост на Република Сръбска, т.е. както казва самият той „работи за създаване на политическа среда“, защото не вярва в съществуването на Босна и Херцеговина като държава, също както не крие, че той е човекът на Путин на Балканите.
Това, че срещата между Додик и Путин в Сочи не е само протоколна говори и фактът, че само две седмици преди изборите в балканската страна на посещение бе ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров. Освен с членовете на председателството на Босна и Херцеговина в Сараево, Лавров се срещна и с Додик в Баня Лука , като остави впечатлението в обществото, че дава недвусмислена руска подкрепа на фона на изборите.
Самият Лавров пък по време на посещението на Босна и Херцеговина критикува "настояването на някои външни играчи на народите на Балканите да се налага изкуствен избор или сте с нас, или сте с Руската федерация." Лавров окачестви като "високомерно" изявлението на ръководителя на дипломацията на ЕС, Федерика Могерини, която заяви, че "Балканите териториално са в ЕС и че тук никой друг не трябва да се меси." "Тази позиция е в противоречие с естественото право на балканските държави да не са склонни само към членство в ЕС, но същевременно да развиват връзки с тези държави, с които смятат, че това е необходимо ", гласи съобщението на ръководителя на руската дипломация, която той изпрати от Босна и Херцеговина - страна, която много анализатори смятат, че е" най-западната точка на руско влияние в Европа. "

Игра с огъня

Що се отнася до Босна и Херцеговина и нейната държавност, Лавров подчерта, че Русия подкрепя "суверенитета и териториалната цялост на страната". Това е декларация, която е диаметрално противоположна на сепаратистките тенденции на един от неговите домакини Милорад Додик. "Кремъл постоянно подчертава териториалната цялост на страната, но в същото време подкрепя политици, които открито декларират, че са против единството на страната. Той вече играе с огъня ", казва Соня Шифърс от Берлинската фондацията за наука и политика. За Ясмин Муянович – политически анализатор на Института „Изток-Запад“ в Ню Йорк, това е евтина реторика, която в действителност няма никаква подкрепа. "Руската федерация заяви, че подкрепя териториалната цялост на Черна гора, затова видяхме какво направиха през 2016 г. Те официално подкрепят териториалната цялост на Македония и ние знаем точно какво са направили и там. Русия заяви, че се застъпва и за териториалната цялост на Украйна и това го каза в момент, когато извърши анексирането на Крим, "констатира Муянович.
Събеседниците на Deutche Welle смятат, че има ясно разграничение между официалната руска политика и това, което прави Москва на практика. А на практика без никакво съмнение се вижда прякото влияние на официалната руска политика в изборния процес в Босна и Херцеговина заяви Авдо Авдич, журналист на портала „Журнал“. Той казва, че това влияние се вижда не само в редовните срещи между Додик и Путин преди изборите и очевидната подкрепа на Путин за политик, който подкопава държавността на Босна и Херцеговина, но и в редица други конкретни примери: от руското влияние на Централната избирателна комисия в Босна и Херцеговина, която отговаря за провеждането на изборите до притока на руски капитал.
В този контекст Авдич, напомня за връзките на Додик с руския олигарх Константин Малофеев който миналата година неколкократно бе на посещение в Босна и Херцеговина, докато през май граничната полиция на страната не му забрани влизане в страната с мотива, че представлява "заплаха за Босна и Херцеговина, обществения ред и международните отношения на страната. "Малофеев който се смята за човек, близък до руския президент Путин, както казва Авдич позовавайки се на добре информирани източници, е участвал в операцията, която е целяла да се гарантира финансова помощ на властите в Република Сръбска. "Има подозрения, че Малофеев планира да купи държавни облигации от РС, така че властите да могат да запълнят отрицателното салдо в бюджета и с тези пари да увеличат заплатите и пенсиите преди изборите", каза Авдич. Малофеев е в списъка на лицата, на които ЕС и Съединените щати са наложили санкции за деяния, свързани с дестабилизирането на Украйна.
Авдич говори и за опит за намеса в изборите в Босна и Херцеговина чрез Хърватия. Той твърди, че е наясно, че посредничеството на изборите в Босна и Херцеговина в полза на Хърватската демократична общност (ХДЗ) в Босна и СНС е договорено с посредничеството на Русия в Хърватия. "Хърватия е почти в заложническа криза по случая" Агрокор "и всички заеми, които са влезли в страната от Русия", каза Авдич.
Според Авдич на изборите за хърватски член на президентството в Босна и Херцеговина Драган Чович, кандидат за ХДЗ от Босна и настоящ член на председателството, е много близо до Милорад Додик. Фактът, че Русия чрез Хърватия упражнява влияние върху изборите в Босна и Херцеговина, също беше установен от Ясмин Муянович. "Някои считат за противоречива тезата, че има високо ниво на сътрудничество между руските елементи, HDZ и правителството в Загреб. Но всяка седмица получаваме нови доказателства, че има такава коалиция. Аз абсолютно мисля, че е в интерес на Русия в президентството на Босна и Херцеговина да бъдат Додик и Чович и абсолютно не им пука кой ще бъде третият член в такъв случай ", казва Муянович.
Крайната цел на всички усилия на Москва е ясна: да се предотврати приемането на Босна и Херцеговина в НАТО. И за това няма разлика в официалните виждания на Москва. "НАТО за Москва е провокация", казва Соня Шифърс. "Москва няма цялостна стратегия по отношение на Босна и Херцеговина и има ограничени интереси, свързани с определена инфраструктура и в областта на енергетиката. Босна и Херцеговина е малка страна, а Русия тук няма големи икономически интереси. Ето защо това е преди всичко за предотвратяване на разпространението на НАТО ", каза Шифърс.
Ясмин Муянович смята, че Босна и Херцеговина за Руската федерация е много важна от "стратегическа гледна точка, не защото е голяма държава, която има голямо икономическо или политическо влияние, а заради нейната стратегическа геополитическа позиция". Муянович смята, че Босна и Херцеговина е по-важна в това отношение от Сърбия, че Москва виждаБосна и Херцеговина като стратегически център в Западните Балкани. "Русия смята, че има хора в политическата система на Босна и Херцеговина като Додик и Чович, които ще продължат да я правят нефункционираща държава, а докато страната е нефункционираща тя не може да бъде член нито на ЕС, нито на НАТО. Предотвратяване на стратегическо разпространение на Алианса е основната стратегическа цел на Русия не само в Босна и Херцеговина, но и в целия регион. Добавя, че поради това Русия" внася "насилие, престъпност, корупция и всичко останало, което прави страната нефункционираща“.
"Преди 10 години за Русия е приемливо страните в региона да се присъединят към ЕС, но не и към НАТО. За съжаление, през последните десет години НАТО стана политически по-важна от ЕС. Сега влизането в ЕС автоматично се счита за влизане в НАТО. Разбира се, че Русия не се радва на подобно нещо ", казва Игор Пеличиари, експерт по външна политика на Русия и професор в Дипломатическата академия МГИМО в Москва, както и преподавател в италианския университет Урбино. Но той отхвърля твърденията, че Русия се намесва в изборния процес на Босна и Херцеговина: "Това стана като мантра, че Русия се намесва във всички избори в Европа, че са се намесвали от Брекзит, до Тръмп разбира се . Това стана общо извинение, за да се компенсира липсата на легитимност. Западът всъщност няма проблеми с фалшивите новини, но има проблеми с фалшиви лидери и поради това всички търсят вината в Москва, "казва Пеличиари.
Като добър познавач на Русия и на Балканите, той посочва, че се придава голямо значение на Русия в този регион: "Ние искаме да погледнат историята на Балканите през последните 25 години. Русия е най-малко ангажирана с всичко, което се случва в този регион ", казва той. Той добавя, че вярно е, че Русия сега се опитва да възвърне влиянието си в международен мащаб. "Да, като империя със сигурност има своите интереси на Балканите, както в Италия, Грузия или където и да е другаде по света. Но Балканите не са приоритет на Русия ", каза Пеличиари. "Днес в международен план отново имаме големи игри и тук актьорите отново са Китай, Русия, Америка и Балканите са само малко кубче в международен план", добави той. С Пеличиари и неговата оценка, че влиянието на Русия на Балканите често се надценява, се съгласява и Соня Шифърс: "Имам впечатлението, че Русия по-малко следва последователна и цялостна стратегия, а че реагира спонтанно, когато това се открие възможност. Тук, по-скоро виждам отговорността на местните политици, които вярват, че добрите отношения с Москва могат да им донесат успех в изборите и затова се обръщат към Русия ", заключиха Шифърс.

Блокиране на евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина .

Муянович и Авдич имаха много различно отношение към влиянието на Русия. Муянович вижда голяма опасност в настояването на Русия да попречи на приемането на Босна и Херцеговина в НАТО, тъй като смята, че приемането в НАТО е стратегически приоритет на Босна и Херцеговина: "Държава, която е член на НАТО не може просто така да се разпадне. Без членство в НАТО Босна и Херцеговина, теоретично би могла да се разпадне, което би било пагубно за целия регион. "" Влиянието на Русия често не се надценява, а се подценява ", смята журналистът Авдич и това се отнася не само на предстоящите избори. Що се отнася до самите избори, техният изход, според Соня Шифърс, може напълно да блокира пътя на Босна и Херцеговина в евроатлантическата интеграция. Авдич пък смята, че ако спечелят проруските сили тогава със сигурност ще има блокада на евроатлантическите интеграции на Босна и Херцеговина: "Налице е нова политическа криза и то не само криза, но това е и отваряне на път в несигурна зона."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 TV (Босна и Херцеговина): Идва противоречива информация за резултатите от изборите в Република Сръбска

N1 TV (Босна и Херцеговина): Идва противоречива информация за резултатите от изборите в Република Сръбска

8 Октомври 2018 | 00:24 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Идва противоречива информация за резултатите от изборите в Република Сръбска, съобщава босненският телевизионен канал N1 TV.
От предизборния щаб на Съюза на независимите социалдемократи (СНСД) и Алианса за победата тази вечер пристига противоречива информация, относно надпреварата за сръбския член на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик и Младен Иванич.
Говорителят на СНСД Радован Ковачевич заяви, че обработват тридесет и девет процента от избирателните секции, където Додик печели повече от 120,000 гласа, или 57 процента от гласовете, докато Иванич - около 90 000 или 43% от гласовете.
Предизборния щаб на Партията за демократичен прогрес (ПДП) съобщи тази вечер, че въз основа на 60% от преброените гласове, Младен Иванич води пред Додик с около девет хиляди гласа.
Лидерът на ПДП Бранислав Боренович каза, че Иванич е получил 178 631 гласа въз основа на тези резултати, докато Додик е получил 169 152 гласа.
"Това ще бъде състезание до самия край", каза Боренович.
Милан Миличевич от предизборния щаб на Сръбската демократична партия заяви, че според техните данни, на базата на преброени 60 процента от гласовете, Иванич спечели 50 процента от гласовете, а Додик четиредесет и осем процента.
Той каза, че на базата на 20 процента от преброените гласове за президента на Република Сръбска Вукота Говедарица има предимство пред Желко Цвиянович с осем процента, като Говедарица печели 53% от гласовете, докато Цвиянович 45 процента.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 TV (Босна и Херцеговина): Избирателната активност на проведените в неделя избори е 53,26%

N1 TV (Босна и Херцеговина): Избирателната активност на проведените в неделя избори е 53,26%

7 Октомври 2018 | 23:53 | Агенция "Фокус"
Сараево. Избирателната активност на проведените в неделя избори е 53,26%, съобщи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) на Босна и Херцеговина, цитиран от N1 TV.
Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) на Босна и Херцеговина Бранко Петрич заяви, че на изборите в Босна и Херцеговина са гласували 53,26% от общия брой на избирателите, но липсват данни от някои избирателни секции, като се очаква, че избирателната активност ще бъде с около два процента по-висока.
"На няколко места, четири или пет, се регистрира удължаване на времето за гласуване с около час и затова данните на избирателната активност не са пълни.
Избирателна активност над средната стойност е записана в Баня Лука, където са гласували повече от 60% от гражданите .
Петрич заяви, че само на около 10 места от шест хиляди избирателни секции са подадени сигнали за нарушения. "От това следва, че тези избори са изключително честни и коректни, противно на твърденията, че изборите са били зле организирани или да се очаква крах на тези избори", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 TV (Босна и Херцеговина): Македония може да се превърне в новата Република Сръбска на Балканите

N1 TV (Босна и Херцеговина): Македония може да се превърне в новата Република Сръбска на Балканите

7 Октомври 2018 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Македония може да се превърне в новата Република Сръбска на Балканите, заяви анализаторът Януш Бугайски, цитиран от босненския телевизионен канал N1 TV.
Скопие е новата руска крепост на Балканите, а Кремъл разчита на Македония да стане новата Република Сръбска, заяви американският анализатор в интервю за черногорския вестник „Победа“, цитиран от телевизионния канал.
"Ако бъде блокиран пътят на Македония към западните институции, националното напрежение ще се увеличи в целия регион. Кремъл ще инвестира допълнителна енергия, за да застраши нестабилните демократични постижения в Западните Балкани, което прави ЕС и НАТО още по-недостижими", каза анализаторът.
В разговор с черногорския вестник Бугайски заяви, че ниската избирателна активност в Македония доведе до съмнение около споразумението с Гърция за промяна на името на Македония, както и процеса на присъединяване на страната към ЕС и НАТО.
"Ако споразумението не получи необходимата подкрепа, страната ще бъде изложена на етническа радикализация, регионална нестабилност и намеса на Москва", отбеляза анализаторът . "Единственият изход за (македонският премиер Зоран) Заев ще бъде ранните избори през ноември, въпреки че това би било и рискован ход, като се има предвид, че националистите са насърчени от бойкота на референдума".
Той добави, че сръбският президент Александър Вучич и президентът на Косово Хашим Тачи се споразумяват за промяна на границата, но някои албански лидери в Косово и Македония виждат възможност за по-нататъшно хомогенизиране и териториални връзки.
"Национализмът и сепаратизмът ще направят страната податлива на руско влияние, а Москва вижда своята крепост в Македония в борбата й срещу ЕС и НАТО."
Република Сръбска е една от двете полуавтономни субекти в Босна. След войната в Босна, 1992-1995 г., Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната, раздели Босна на две полуавтономни единици и един район - Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ), доминирана от бошнаците и хърватите, и Република Сръбска (РС), доминиран от сърбите. Окръг Бръчко, който се намира в северната част на страната, не е доминиран от нито един от споменатите три народа.
РС влезе в прожекторите на Запада, след като започна да развива по-тесни политически връзки с Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“: Нередности и опити за купуване и крадене на гласове помрачават  изборите в Босна и Херцеговина

„Нова Македония“: Нередности и опити за купуване и крадене на гласове помрачават изборите в Босна и Херцеговина

7 Октомври 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Сараево. Нередности и опити за купуване и крадене на гласове помрачават изборите в Босна и Херцеговина, пише македонският вестник “Нова Македония“.
Най-малко 11 души бяха разпитани в Министерството на вътрешните работи на Република Сръбска по подозрение за купуване на гласове в днешните избори в Босна и Херцеговина. Информацията бе публикувана от някои медии в страната.
За задържаните се съобщава, че са продавали гласове в района на Източно Сараево, Източно Ново Сараево, Пале, Хан Пясак и Соколак. Централната избирателна комисия и Прокуратурата на Босна и Херцеговина бяха информирани за това.
Групата за наблюдение "Под лупа" съобщи, че около 70 фалшиви наблюдатели са се появили в областта на Лопар в Република Сръбска с фалшиви акредитации в избирателните секции, опитвайки се да изгонят истинските наблюдатели на тази организация.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Македонските националисти имат същите цели като Милорад Додик

„Локално“ (Македония): Македонските националисти имат същите цели като Милорад Додик

7 Октомври 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Сараево/Скопие. Македонските националисти имат същите цели като Милорад Додик, пише германският вестник Die Zeit, цитиран от македонското електронно издание“Локално“.
В анализ на предстоящите парламентарни избори в Босна и Херцеговина, германският вестник прави паралел с референдума в Македония и оценява, че целта на националистите е блокиране на членството в ЕС и НАТО.
От края на Студената война, региона на Югоизточна Европа е обзет от етнически базиран национализъм, който търси разделяне на народите и общностите. Този национализъм блокира опитите на района да се интегрира в алианси извън етническите граници, пише германкото издание.
Като пример за такава политика, вестникът посочва лидерът на босненските сърби Милорад Додик, за когото твърди, че работи за разделение на БиХ, и блокада на членството на страната в ЕС и НАТО.
За последиците от това поведение на Додик, според Die Zeit, най-добрият регионален пример е Македония. Припомняйки, че гражданите гласуваха в референдум за промяната на името, която щеше да отвори пътя за ЕС и НАТО, германският вестник пише:
"Споразумението (от Преспа) изпрати сигнали до цяла Югоизточна Европа: за откритост, интеграция, мирно разрешаване на конфликти, добросъседски отношения, икономически напредък. Програмата не включва: слава, победоносни паради и паметници. Но те не харесваха всички националисти в Скопие. Те призоваха за бойкот на гласуването. И отбелязаха успех - твърде малко хора отидоха на изборите. Тези, които излязоха да гласуват с огромно мнозинство, подкрепиха сделката. Сега министър-председателят Зоран Заев трябва да събере мнозинство в парламента, което притежава. И националистите стоят на пътя.
Те получават силна подкрепа от стария познат - Владимир Путин. Русия в целия регион подкрепя националистите, за да предотврати по-нататъшното разпространение на НАТО и ЕС. Дали Югоизточна Европа ще остане стабилна, за Путин няма значение.
Босненският сръбски лидер Милорад Додик редовно се среща с руския президент и неговата партия присъства на конгресите на Единна Русия в Москва.
Както в Скопие, така и в Гърция, руските политици подкрепят националистите. В Гърция медиаторите разпалват страстите в северната част на Гърция – областта Македония чрез протести и митинги. В резултат гръко-руските отношения са по-лоши от всякога и правителството на Ципрас изгони руски дипломати.
Целта на Додик, както и македонските националисти, е да се предотврати влизането на страните им в ЕС и НАТО, пише Die Zeit.
Досега ЕС е бил по-успешен от Русия по отношение на влиянието. Докато Путин изпраща своите агенти да работят на място, ЕС се фокусира върху конкретни оферти и призиви. Германците засилиха призива за реформа и сътрудничество чрез Берлинския процес. Европа се обръща към разума и икономическите потребности. Русия обслужва стомаха и националистическите рефлекси. В Босна и Македония ще видим кое е по-силно ", пише вестникът.
Онлайн порталът Telepolis оценява, че "Македония потъва в нова фаза на политическата криза". Смята се, че е много вероятно в страната да се проведат предсрочни парламентарни избори, тъй като премиерът Зоран Заев и председателят на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски няма да успеят да постигнат споразумение за мнозинство от две трети в парламента.
"Това също ще унищожи надеждите на Специалният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини и комисаря по разширяването Йоханес Хан. В съвместно изявление двамата подкрепиха позицията на Заев, че огромно мнозинство "За" е сигнал за парламента да предприеме следващите стъпки за изпълнение на Преспанското споразумение чрез гласуване за конституционни промени. Като се има предвид, че това е малко вероятно да се случи, е по-вероятно Македония да влезе в нова фаза на дългогодишната политическа криза ", пише Telepolis.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Завършиха изборите в Босна и Херцеговина

ТАСС: Завършиха изборите в Босна и Херцеговина

7 Октомври 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Сараево. Завършиха изборите в Босна и Херцеговина, предава TACC.
Според Централната избирателна комисия (ЦИК) в 19:00 часа местно време (20:00 часа българско време) над 5,5 хил. избирателни секции в цялата страна затварят.
В същото време, както е посочено в неделя пред националната телевизия от председателя на ЦИК на Босна и Херцеговина Бранко Петрич, там където има опашки, секциите ще продължат работата си "до последния избирател".
Повече от 3,3 милиона избиратели на двата босненски субекта - Република Сръбска (РС) и Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ) и областта Бръчко са избрали днес тримата членове на Президиума на страната, президент и двама вицепрезиденти на РС, 42 членове на парламента наБосна и Херцеговина 83 Депутати от РС и 98 депутати на парламента на ФБИХ. В допълнение, бяха избрани 289 местни депутати в 10 кантона на босненската федерация. Според ЦИК на страната в изборите са взели участие общо 72 партии и 39 независими кандидати.
Според последните данни, в 15 часа местно време, общата избирателна активност в страната е 37,21%. Най-активно гласуваха в РС (41.81%), следвани от ФБиХ (34.56%) и област Бръчко (32.26%). Съобщава се, че не са регистрирани сериозни нарушения по време на избирателния процес.
Изборите в страната бяха проследявани от 6424 наблюдатели, между които имаше и 1 500 чужденци. Изборният процес в общините проследиха и около 60 хиляди представители на политическите партии.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Times: Коментари на политическите лидери на БиХ в изборния ден

Washington Times: Коментари на политическите лидери на БиХ в изборния ден

7 Октомври 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Сараево/Баня Лука. Борещият се за преизбиране в тристранното Президентство на Босна и Херцеговина (БиХ) босненски хърватин Драган Чович заяви, че се надява изборите в страната, които се провеждат в неделя, да доведат до равенство за всички етнически групи в нея, пише американското издание Washington Times, което привежда изказванията на основните политически фигури в балканската страна по време на изборния ден.
Във връзка с това, че БиХ е съставена от два ентитета – един сръбски и един на мюсюлманите и хърватите – Чович призова за създаването на трети, който да е само за босненските хървати, които са доминирани от бошняците при сегашното положение на нещата, както се оплака политикът.

Про-руският лидер на босненските сърби, както го описва Washington Times, заяви, че очаква „голяма победа“ на неделните избори, която, по неговите думи, ще отговаря на интересите на Република Сръбска (РС), на която той понастоящем е президент.
Додик увери, че ако бъде избран да представлява РС в тристранното Президентство на БиХ това ще открие пътя за изпълнението на „важни задачи“ за босненските сърби.
Той се застъпва за по-голяма автономия и евентуално отделяне от Босна, отбелязва американското издание.
Кандидатът на опозицията в РС за място в Президентството на страната Младен Иванич пък заяви, че е оптимист за победата си над Додик. Иванич, който в момента представлява босненските сърби в институцията и иска втори мандат, заяви, след като пусна бюлетината си в неделя, че „не бих се кандидатирал ако не мислех, че мога да спечеля, Разбира се, че очаквам победа“.
Иванич е кандидат на опозиционния „Съюз за победа“, съставен от няколко партии, който се надява да вземе властта в Баня Лука след дългогодишното управление на Съюза на независимите социалдемократи, оглавяван от неговия противник на изборите в неделя.

Водещият кандидат за представител на бошняците в тристранното Президентство на БиХ Шефик Дзаферович заяви, че е убеден в победата си и очаква страната да тръгне по пътя към просперитет след вота.
След като гласува, Дзаферович заяви: „Очаквам масова подкрепа от всички граждани на БиХ. Според него, страната има нужда от „стабилност, икономически просперитет и интеграция (в ЕС)“. Той заяви, че политиците в страната трябва да започнат да работят „още от утре... да формират правителства на всички нива и да започнат да изпълняват посочените цели“.
Дзаферович е кандидат от мюсюлманската „Партия на демократическото действие“ (СДА). Ако победи той ще наследи лидера на партията Бакир Изетбегович, който вече изкара два мандата в Президентството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 TV (БиХ): Избирателната активност на изборите в БиХ до 15 часа е 37,21%, няма сериозни инциденти

N1 TV (БиХ): Избирателната активност на изборите в БиХ до 15 часа е 37,21%, няма сериозни инциденти

7 Октомври 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Сараево. Към 15 часа на общите избори в Босна и Херцеговина е регистрирана висока избирателна активност от 37,21%, съобщи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната Бранко Петрич, цитиран от сараевският телевизионен канал N1.
На пресконференция Петрич отбеляза, че има информация за четири инцидента в близост до избирателните участъци в двата ентитета на БиХ – Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ) и Република Сръбска (РС).
„Позволете ми да похваля всички служби, които вършат работата си изключително професионално заедно с прокуратурата“, заяви той.
Председателят на ЦИК съобщи, че до 15 часа (16 часа българско време) избирателната активност е с 0,6% по-висока от миналите общи избори по същото време.
„Явката във ФБиХ е 34,65%, в РС – 41,81% и 32,26% в област Бръчко“, добави той.
Най-висока е избирателната активност в общините Бановици, Източни Дървар, Рибник, Сековици и Калиновик, където над 50% от избирателите са упражнили правото си на глас.
Изборният ден завършва в 19:00 местно време (20:00 българско).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 TV (БиХ): Избирателната активност  на изборите в Босна е 11,41%

N1 TV (БиХ): Избирателната активност на изборите в Босна е 11,41%

7 Октомври 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Сараево. От неправителствената огранизация „Под Лупа“ съобщиха, че избирателната активност на общите избори в страната до 11 часа (12:00 българско време) е 11,41%, предава сараевският телевизионен канал N1.
„Можем да очакваме избирателна активност близка до тази преди четири години и, както винаги, най-много хора ще гласуват в по-малките градове. Най-висока е явката в Калиновик (Централна Босна) с 31%“, заяви председателят на Централната избирателна комисия Бранко Петрич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кои са водещите кандидати за тричленното президентство на Босна и Херцеговина

AFP: Кои са водещите кандидати за тричленното президентство на Босна и Херцеговина

7 Октомври 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Сараево. Кои са водещите кандидати за тричленното президентство на Босна и Херцеговина, пише AFP.
Много от водещите кандидати в неделя за тричленното президентство на Босна и Херцеговина, споделяни от сръбски, хърватски и босненски мюсюлмански президент - са ветерани в босненската политика.
Ето някои от водещите:

Милорад Додик

След като приключи мандата си като лидер на полуавтономния сръбски район на Босна, Милорад Додик планира да се издигне в тричленното президентство на страната.
Може да изглежда изненадващо решение за човек, който е описал следвоенната Босна като "неуспешна концепция" и се отнася към Сараево, седалището на централното правителство, като "чужда територия". Но това не би било първият обрат на този политик.
Додик се издига на власт като защитник на западните социалдемократи. Днес той е известен като твърдолинеен про-руски националист, срещу когото има наложени американски санкции за неговите провокации. 59-годишният политик също редовно обсъжда провеждането на референдум за отцепването на Република Сръбска, сръбското тяло, което води от 2006 г. насам.

Младен Иванич

Додик се изправя срещу Младен Иванич, умерен политик, който се кандидатира за втори мандат като член на сръбското председателство на Босна. Иванич определи Додик като заплаха за стабилността.
"Той ни води към несигурност, към риск, конфликти, изолация", каза Иванич за Додик през септември.
60-годишният икономист започва политическата си кариера в комунистическата партия през 1988 г., преди рухването на Югославия и войната от 1992-1995 г.
През 1999 г. основава партията PDP и от 2001 до 2003 г. е премиер на Република Сръбска.
Иванич също е бил министър на външните работи на Босна от 2003 до 2007 година.

Драган Чович

Драган Чович държи хърватското място в президентството на Босна от 2014 г. насам и сега се кандидатира за втори мандат като ръководител на националистическата партия HDZ.
62-годишният е призовал за създаването на отделен субект за хърватите, които в момента са малцинство във федерация с босненски мюсюлмани. Чович твърди, че правата на хърватите - които съставляват 15,4% от населението - са изолирани в система, която благоприятства сърбите и босненските мюсюлмани.

Желко Комшич

Етнически хърватин от Сараево, Желко Комшич е един кандидат, който отказва да залага на етническите разделения на Босна.
Бившият президент, който заемаше поста от 2006-2014 г., се бори с главно мюсюлманските сили, които защитиха Сараево по време на обсадата на сърбите през 90-те години.
Днес той защитава Босна "на гражданите" и критикува етническата политика, която укрепва разделенията на Босна. 54-годишният Комшич е популярен сред някои градски гласоподаватели, носталгични за мултикултурното минало на Сараево.
Но лидерът на Алианса на Демократичния фронт трудно ще победи хърватския любимец Чович, пише агенцията

Фахрудин Радончич

Босненският медиен магнат Фахрудин Радончич, на 61 г., прави трети опит за мюсюлманското място в президентството. И тази година той има добър шанс.
Бакир Изетбегович, лидерът на основната мюсюлманска партия SDA, който го победи два пъти, не може да се кандидатира за следващ мандат.
Радончич, бивш министър на сигурността, се смята за по-либерален от своя предшественик и е в състояние да постигне компромис с хърватите и сърбите. Той често критикува връзките на Изетбегович с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
През май той бе оправдан от обвинения за възпрепятстване на правосъдието в процес на трафик на наркотици за регионален наркобарон.
Основният му съперник, Сефик Дзаферович от SDA, се смята, че не е достатъчно харизматичен, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.