НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово: В нощта срещу 14 декември ще се наблюдават до 100 метеора на час

Астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово: В нощта срещу 14 декември ще се наблюдават до 100 метеора на час

13 Декември 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Габрово. Метеорният поток „Геминиди“ ще може да се наблюдава тази нощ в небето. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово и посочиха, че традиционно явлението се наблюдава през месец декември. То представлява постоянен активен метеорен поток, породен от астероида „3200 Фаетон“. В нощта на 13 срещу 14 декември ще се наблюдават до 100 метеора на час. Следите на Геминидите са бавни, ярки и понякога оцветени – бели, светлосиви или оранжеви. Движат се със скорост 35 км/с, поради което се забелязват лесно. Максимумът на метеорния поток Геминиди ще е сутринта на 14 декември. Тази година в Астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово няма да се проведе организирано наблюдение на явлението, но експертите посочват, че при ясно време всеки може да наблюдава „звездния дъжд“ с просто око, без наличие на телескоп или друга оптическа техника. Най-доброто място за целта е открита местност далече от светлинното замърсяване.
В Астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово демонстрират наблюдение на „звезден дъжд“. Метеорният поток може да се наблюдава в Звездната зала целогодишно, като част от програмата на обсерваторията за Вселената и Слънчевата система, която се предлага на посетителите. Предвид пика на явлението, който може да се наблюдава в небето тази нощ при ясно време, няма увеличение на желаещите да посетят планетариума. Посещенията стават по предварителна заявка всеки работен ден от 08.30 часа до 17.00 часа. Звездната зала на планетариума е с диаметър 8 метра, разполага с 50 места. Посредством проекционния апарат „Планетариум ZKP-2” и други допълнителни проектори на куполообразен екран се демонстрират вида на звездното небе и движенията на небесните тела. В Звездната зала се изнасят учебни, обзорни и детски лекции и програми.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.