НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Чест е, че в годината, в която Регионалният исторически музей отбелязва 90 години от основаването си, посрещаме изложба с участието на Лувъра

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Чест е, че в годината, в която Регионалният исторически музей отбелязва 90 години от основаването си, посрещаме изложба с участието на Лувъра

13 Декември 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
София. За мен е чест, че в годината, в която Регионалният исторически музей в София отбелязва 90 години от основаването си, посрещаме изложба с участието на Лувъра и на редица наши колеги от страната. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на изложбата „Аполония понтийска - по стъпките на археолозите”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Изключително сме горди, че тук освен историята на града си, показваме и редица временни изложби с различен фокус и тематика. Само три години след откриването на постоянната експозиция на музея, той се утвърди като предпочитано културно средище от жителите и гостите на столицата. За този кратък период тук гостуваха експозиции от Италия, Япония, Германия”, допълни тя. „Днес сме горди, че заедно откриваме експозицията „Аполония понтийска - по стъпките на археолозите”, за която част от експонатите пристигнаха от музея Лувър. Хронологията на двустранното сътрудничество между Регионалния исторически музей-София и френския музей далеч не стартира с настоящата експозиция и с това събитие”, каза още кметът на столицата. „Този път се фокусираме върху историята на Аполония Понтийска, на Созопол, пречупена през призмата на археологическите проучвания за града. За нас е голяма чест да представим тази изложба именно тук. Като този път голямата зала за временни експозиции събра над 500 експоната, идващи от музейния център - Созопол, Националния исторически институт при БАН, националния исторически музей и регионалния исторически музей - Бургас”, обясни Фандъкова.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Имаме основания да бъдем същински културен център на Европа

Министър Боил Банов: Имаме основания да бъдем същински културен център на Европа

13 Декември 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
София. Ние трябва да бъдем един същински културен център на Европа. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на на откриването на изложбата „Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите“ в Регионалния исторически музей – София, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Експозицията „Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите“ разказва историята на древния черноморски град на територията на днешен Созопол в светлината на археологическите проучвания, провеждани там повече от век и продължаващи и понастоящем. Това е поредният проект от успешния научен и културен обмен между България и Франция. Над 500 артефакта „разказват” за града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура, всекидневен живот, некрополи. Включени са експонати от „Музей Лувър”, Музеен център – Созопол, Национален археологически институт с музей при БАН, Национален исторически музей, Регионален исторически музей – Бургас.
Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България, „Музей Лувър” и Френския институт в България и може да се види до 10 март 2019 г. в зала „Временни експозиции” на Регионалния исторически музей – София.
„Това е поредното голямо събитие, което България прави заедно с родината на културата и изкуството - Франция и в частност с тази уникална институция - Лувър. За още по-голяма радост това станаха дългогодишни отношения, които продължават. Ще продължаваме да договаряме още много интересни неща и размени и за 2020 година. Имаме много интересни проекти, които ще реализираме съвместно”, каза още той. „Така че София, и цялата страна да бъде наистина един културен център, защото има всички основания за това. Пластове култура излизат безкрайно в тази страна. Нашите прекрасни творци на съвременно изкуство, невероятните археологически неща, които имаме, трябва да излизат навън. Ще задълбочаваме тези процеси, работим за това. Едно от ключовите акценти на тези политики е партньорството ни с Лувъра” допълни Банов.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.