НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

6 длъжности лица от АПИ са с повдигнати обвинения заради инцидента в тунел „Ечемишка“ през 2017 г. (ОБЗОР)

6 длъжности лица от АПИ са с повдигнати обвинения заради инцидента в тунел „Ечемишка“ през 2017 г. (ОБЗОР)

13 Декември 2018 | 20:42 | Агенция "Фокус"
София. Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняеми 6 длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за това, че са нарушили правилата за експлоатация на пътно съоръжение и по непредпазливост са причинили смъртта на една жена при инцидента на 5 февруари 2017 г. в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. Тогава жена загина на място, след като осветително тяло и мазилка паднаха върху автомобил, движещ се в тунела. При инцидента загива пътничка в колата, а водачът, който е неин брат, е с нараняване на главата. Сред обвиняемите са бившите шефове на Агенцията „Пътна инфраструктура“ – Дончо Атанасов и Лазар Лазаров и трима членове на Управителния съвет на агенцията. Ако бъдат признати за виновни, всеки от тях може да получи присъда от 2 до 6 години лишаване от свобода.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че вследствие на проверките е установено, че от момента на въвеждане на експлоатация на тунел „Ечемишка“ от 1985 г. до деня на инцидента през 5 февруари 2017 г. съоръжението не е било ремонтирано нито веднъж. „Единственото, което е било осъществено за тези години, е веднъж да се измие и да се боядиса“, уточни тя. По думите ѝ никаква поддръжка не е правена през годините и въпреки, че е имало множество констатации и подробни писмени доклади за състоянието на пътните съоръжения.
„Причина за настъпване на пътнотранспортното произшествие представлява силната корозия, която е повече от 50%, което е сигнална, много червена лампа“, заяви прокурор Арнаудова. Тя обясни, че още през 2010 година конструкцията е станала опасна, и това е било достояние на АПИ. Румяна Арнаудова каза също, че в хода на проверките е установено, че в участъка на тунел „Ечемишка“ през 2015 година е имало две пътнотранспортни произшествия, които са били само с материални щети, а през месец август 2016 г. също е имало инцидент.
Говорителят на главния прокурор допълни, че инкриминираните периоди са 20 януари 2016 г., когато АПИ приема най-смразяващия доклад, че състоянието на тунела е изключително опасно.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Ако бъде призната вината им, обвинените за инцидента в тунела „Ечемишка“ могат да получат от 2 до 6 г. лишаване от свобода

Прокурор Румяна Арнаудова: Ако бъде призната вината им, обвинените за инцидента в тунела „Ечемишка“ могат да получат от 2 до 6 г. лишаване от свобода

13 Декември 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. Наказанието на обвинените ще бъде от 2 до 6 години лишаване от свобода. При случая е доказано, че водачът на превозното средство няма никаква вина за инцидента. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, на който беше представена допълнителна информация за обвинението срещу длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена, предаде репортер на Агенция "Фокус". Арнаудова обясни, че към момента се извършват експертизи и проверки по същия начин и за инцидента край Своге, където загинаха 16 души, а други 21 бяха ранени. „В момента се изготвят експертни заключени, но те не са готови. Там обаче ще припомня, че има установени нарушения от страна на водача. Движел се е с по-висока от допустимата скорост. Втората линия е за техническото състояние на автобуса-състоянието на автобуса е било безупречно. Нямаме основание да твърдим, че след като автобусът не е минал през годишен технически преглед, това има отношение за крайния резултат“, коментира още Румена Арнаудова.
Тя обясни, че в хода на разследването са били намерени документи от подадени сигнали и за други пътни обекти, при които е имало нередности, като поясни, че това са тунелите „Витиня“, „Топли дол“ и „Правешки ханове“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Причина за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена, е силната корозия

Прокурор Румяна Арнаудова: Причина за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена, е силната корозия

13 Декември 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Причина за настъпване на пътнотранспортното произшествие представлява силната корозия, която е повече от 50%, което е сигнална много червена лампа. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, на който беше представена информация за обвинението срещу длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя обясни, че още през 2010 година конструкцията е станала опасна, и това е било достояние на АПИ.“Предлагани са много често конкретни действия за обезопасяване. За съжаление бездействието е продължило твърде дълго време“, изтъкна още говорителят на главния прокурор.
Тя каза също, че в хода на проверките е установено, че в участъка на тунел „Ечемишка“ през 2015 година е имало две пътнотранспортни произшествия, които са били само с материални щети. През 2016 г. е имало също инцидент. Ръководството на АПИ са получавали не само сигнали, но обширни обследвания и документи, въпреки това длъжностните лица не са предприели никакви действия“, каза тя. Арнаудова допълни, че инкриминираните периоди са 20 януари 2016 г., когато АПИ приема най-смразяващия доклад, че състоянието на тунела е изключително опасно. По думите й въпреки множеството сигнали към Агенцията за състоянието на участъка, не се е стигнало до никакви действия от страна на ръководството. Тя обясни, че само две седмици след инцидента, осветлението в участъка е било подменено. По думите й водачът на автомобила, който всъщност е брат на жертвата, не е привлечен като обвиняем, защото не е нарушил Закона за движение по пътищата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: От 1985 г. до 2017 г. тунел „Ечемишка“ не е бил ремонтиран нито веднъж

Прокурор Румяна Арнаудова: От 1985 г. до 2017 г. тунел „Ечемишка“ не е бил ремонтиран нито веднъж

13 Декември 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. От момента на въвеждане на експлоатация на тунела „Ечемишка“ от 1985 г. до деня на инцидента през 2017 г. този тунел не е бил ремонтиран нито веднъж. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, на който беше представена допълнителна информация за обвинението срещу длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Единственото, което е било осъществено за тези години, е веднъж да се измие и да се боядиса", уточни тя. По думите й никаква поддръжка не е правена през годините и въпреки, че е имало множество констатации. „От 2005 година до 2017 г. само Автомагистрали са уведомявали АПИ 11 пъти с подробни писмени доклади за пътните съоръжения и основно в частта осветителната уредба, която е съществувала там и не е била подменяна“, посочи тя. „За 32 години експлоатация не е правен никакъв ремонт. В момента, в които служители са установявали, че имал нарушаване на осветителната уредба, те са подвързвали осветителните тела с тел и кабел, защото е било невъзможно да се заварят. Състоянието е било тревожно, падали са греди върху пътното платно и създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия“, коментира още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Повдигнати са обвинения на трима членове на УС на АПИ за инцидента в тунел „Ечемишка“ от 2017 г.

Прокурор Румяна Арнаудова: Повдигнати са обвинения на трима членове на УС на АПИ за инцидента в тунел „Ечемишка“ от 2017 г.

13 Декември 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Повдигнати са обвинения на трима членове на управителния съвет на АПИ, двама от които са били изпълнителни директори, за инцидента в тунел „Ечемишка“ от 2017 г. Това каза за говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, на който беше представена информация за обвинението срещу длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена, предаде репортер на Агенция "Фокус".„Окръжна прокуратура започна разследване на 5 февруари 2017г. за пътно транспортно произшествие в тунел „Ечемишка“. Приключихме основната част от разследването. Разследването се забави доста дълго, но това се наложи от експертните дейности, които да дадат отговори на основни въпроси. В началото на нашето разследване беше повдигнато само едно обвинение на едно лице от Агенция "Пътна инфраструктура" за престъпление, причиняване на смърт при непрофесионална непредпазливост. Разширихме действията по разследването, които ни доведоха до събиране на доказателства, позволяващи ни да ангажираме наказателната отговорност на общо 6 длъжностни лица от АПИ“, посочи тя. „Първата експертиза по разследването е от Института от металознание, а втората е комплексна съдебно-механична, технологична и инженерна. Тя отговори на 79 въпроса, даде отговор на въпроси не само на механизма на настъпването на пътното произшествие, но и даде отговори, кога е построено съоръжението, кога е поставена инсталацията по осветяването. Информация за това, при кои длъжностни лица, в кои моменти са били сигнализирани за опасности на това съоръжения“, коментира още прокурор Арнаудова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова ще даде допълнителна информация по обвинението срещу длъжностни лица от АПИ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова ще даде допълнителна информация по обвинението срещу длъжностни лица от АПИ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена

13 Декември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. От 14 ч в зала 2 на 4 етаж на Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова ще даде допълнителна информация във връзка с обвинението на Окръжна прокуратура – София срещу шест длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в престъпление по транспорта за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.