НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене да бъде удължен срокът за строене в неурегулирани територии с две години

Парламентът прие на първо четене да бъде удължен срокът за строене в неурегулирани територии с две години

13 Декември 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за устройство на територията, с които се удължава с две години срокът за строене в неурегулирани територии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ предложението гласуваха 110 народни представители, а 30 се въздържаха. Така срокът се удължава от 1 януари 2019 г. до 1 януари 2021 г. Предложените промени имат за цел да се отложи влизането в сила на измененията от закона, с които се въвеждат изисквания за наличие на общи устройствени планове във всички общини. Сред мотивите за промяната е това, че в голяма част от общините все още не са налице одобрени и влезели в сила общи устройствени планове, като причините за забавяне на процедурите са от различен характер – оспорване на избора на изпълнител, затруднено набавяне на необходими данни и информация за устройството на съответната територия, продължително обществено обсъждане и др.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще реши на първо четене дали да отложи с две години забраната за строене в неурегулирани територии

Парламентът ще реши на първо четене дали да отложи с две години забраната за строене в неурегулирани територии

13 Декември 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще реши на първо четене дали да отложи с две години забраната за строене в неурегулирани територии. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. . Промяната е заложена в Закона за устройство на териториите. Измененията са внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и предвиждат срокът, в който да може да се строи в неурегулирани територии да бъде удължен от 1 януари 2019 г. до 1 януари 2021 г.
На второ четене ще бъдат разгледани промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Измененията са свързани с резултатите от одит, проведен в България от Хранителната и ветеринарна служба на Европейската комисия през ноември 2015 г. Предвидени са изменения в закона, отнасящи се до биологичното производство на земеделски и хранителни продукти. Целта на предприетите промени е националното законодателство да гарантира пълно съответствие с правно обвързващите актове на Европейския съюз за биологичното производство и етикетиране на биологични продукти и да гарантира прилагането на ефективни корективни мерки при установяване на систематични или сериозни недостатъци в работата на контролиращите лица.
Част от промените целят оптимизиране на законовата уредба, която е достатъчна за администрирането на режима на подпомагане в лозаро-винарския сектор.
На вниманието на депутатите се поставя и общ доклад по законопроектите за промени в Наказателния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ и от Министерски съвет. Измененията, внесени от ГЕРБ предвиждат въвеждане на правна възможност за търсене на наказателна отговорност на лицата, произвеждащи и разпространяващи нелегално акцизни стоки, така и създаване на механизъм за превенция на това нелегално производство.
С внесения от Министерски съвет законопроект се транспонират текстовете на европейски директиви в националното законодателство. Част от предложенията предвиждат включване на текстове в Наказателния кодекс, които са съобразени и адекватни на сегашната фактическа обстановка и механизма на извършване на деянията по противозаконното отнемане на моторни превозни средства.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.