НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: През 2019-та Великобритания може да излезе от кризата

AFP: През 2019-та Великобритания може да излезе от кризата

1 Януари 2019 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. В новогодишното си обръщение в понеделник премиерът на Великобритания Тереза Мей е заявила, че, ако парламентът подкрепи сделката й за Брекзит, страната може да излезе от безизходното положение и с оптимизъм да продължи напред, съобщава AFР.
"Новата година е пред нас и в 2019-та Обединеното кралство ще отворят нова страница.“, казва Мей.
"Сделката за Брекзит, която постигнах, е съобразена с гласа на британския народ и в следващите седмици депутатите трябва да вземат важно решение. Ако парламентът я подкрепи, Британия може да излезе от „задънената улица“.
Повечето британски законотворци не подкрепят постигнатото от Мей в преговорите с Брюксел по излизането на страната от ЕС.
В сряда следващата седмица те ще трябва да обсъждат споразумението между Великобритания и ЕС, преди да го гласуват след това.
Референдумът от 2016-те причини разногласия, но всички искаме най-доброто за нашата страна и 2019-та може да е годината, в която да оставим настрана различията си и да продължим напред заедно. Така да постигнем силно ново взаимоотношение с нашите европейски съседи и да се изправим и навън в света като една глобална търговска нация“. Това е казала Мей в обръщението си към нацията.
След като страната напусне Съюза консервативното правителство ще може да се съсредоточи върху икономиката, да открие нови пазари и да строи домове, а системата за квалифицирани имигранти да замени сегашното движение на мигранти от ЕС. „Заедно, аз вярвам, ние ще започнем нова глава с надежда и оптимизъм“, твърди Тереза Мей.
Говорителка от офиса на Мей на Даунинг стрийт е заявила, че дискусиите между Лондон И Брюксел продължават, а премиерът работи за постигане на „правни и политически гаранции“.
В съобщение в Туитър Джеръми Корбин, лидерът на опозиционната Лейбъристка партия, пише, че Консервативната партия е превърнала Брекзит в „ пълна каша“ и е добавил, че „ след осем години торите ни оставят разделена страна, където милиони се борят да свържат двата края“, е написал в Туитър лейбъристкият водач.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руското посолство съжалява за антируските настроения в речта на Тереза Мей

РИА Новости: Руското посолство съжалява за антируските настроения в речта на Тереза Мей

24 Декември 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Посолството на Русия във Великобритания съжалява за ескалирането на антируските настроения в коледната реч на министър-председателя Тереза Мей, съобщава РИА Новости.
Тереза Мей отбеляза в коледната си реч ролята на британските военни сили в гарантирането на сигурността на кралството, по-специално в борбата с „Ислямска държава“ и защитата на „въздушното пространство на страната и териториалните води от руското посегателство“.
По думите на говорителя на руското посолство, Русия никога не е допускала каквото и да било посегателство над британското въздушно и морско пространство. „Никога не е имало“, отговориха от ведомството.
„Британското министерство на отбраната периодично рекламира „прихващания“ на руски военни самолети и кораби, но всеки път става въпрос за планирани тренировъчни мисии в международното морско или въздушно пространство или за мирно преминаване през Ламанша в съответствие с международното право. Съжаляваме, че дори предстоящата Коледа се използва от ръководството на Великобритания като претекст за раздуване на антируски настроения“, допълниха от посолството.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Брекзит без споразумение ще боли

Politico: Брекзит без споразумение ще боли

24 Декември 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брекзит без споразумение ще боли, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico.
ЕС планира усилено Брекзит без споразумение - и по-специално, за да се увери, че ако всички паднат в пропастта, Великобритания ще падне най-тежко от всички.
В сряда Европейската комисия ще одобри поредица от законодателни инициативи, за да се избегнат най-катастрофалните резултати от сценария без сделка. Съюзът описва подготовката като „ограничен брой мерки за непредвидени обстоятелства, за да се смекчат значителните смущения в някои тясно определени области“.
Но докато планирането на бедствията в ЕС е предназначено да предотврати тоталната катастрофа в дните непосредствено след краха на Великобритания на 29 март, Брюксел също иска да бъде ясно, че мерките му няма да означават „разходка в парка“ за британците. Мерките няма да позволят на Великобритания да продължи да се възползва от предимствата на членството в ЕС, нито ще прилича на мекото приземяване през 21-месечния преходен период, предвиден в проекта на Договора за оттегляне, договорен миналия месец.
Общо казано, мерките за извънредни ситуации се очаква да изтекат в края на 2019 г. - давайки на Великобритания девет месеца, за да се опита да възпроизведе регулаторната и политическата инфраструктура, създавана повече от 40 години в ЕС.
Пример е една мярка, която Комисията ще предложи в сряда и която да гарантира, че британските авиокомпании могат да летят над територията на ЕС, да извършват технически спирания, като например за зареждане с гориво, без да слизат пътници, и ще могат да кандидатстват за полет между Великобритания и ЕС. Без ново законодателство такива спирки не биха били разрешени, тъй като Великобритания ще бъде трета страна.
Но дори и при плановете за действие при извънредни ситуации, британските авиокомпании вече няма да могат да извършват полети между градовете в ЕС, като се закриват доходоносни маршрути за британски превозвачи, като например „Изиджет“, освен ако те не са взели собствени мерки за подготвеност при Брекзит без споразумение. Освен това ЕС ще предложи мерки, които ще гарантират продължаващата валидност на „сертификатите за безопасност“, които позволяват на самолетите да продължават да летят - но само за ограничен период от време.
По отношение на автомобилния транспорт последиците от сценария без сделка ще бъдат още по-сурови за Великобритания, тъй като британските превозвачи ще бъдат изправени пред остри ограничения за трафика, разрешен на континента.
Мерките, предложени от Комисията в сряда, бяха до голяма степен очертани в съобщение, публикувано на 13 ноември, което получи относително малко внимание на фона на шума от заключителните етапи на преговорите по Договора за оттегляне.
Но с мнозинството в Камарата на общините, което в момента се противопоставя на Договора за оттегляне и премиера Тереза Май, инициативите за готовност вече ще се преместят във фокуса на вниманието, тъй като всички страни обмислят увеличените рискове от изхода от ситуацията.,
В съобщението от 13 ноември Комисията отново предупреди, че няма такова нещо като гладък Брекзит. „Независимо от предвидения сценарий, изборът на Обединеното кралство ще предизвика значителни смущения“, предупреди Комисията.
Но там има още едно по-силно предупреждение за Великобритания: планирането за извънредни ситуации, за разлика от преговорите за споразумение за оттегляне, е едностранчиво. „Мерките при извънредни ситуации ще се предприемат само когато е абсолютно необходимо и в интерес на Европейския съюз и неговите граждани“.
Там се отбеляза също, че дори в области, в които се вземат мерки за непредвидени обстоятелства, може да има сериозни смущения или забавяния, основани на липсата на готовност от страна на националните правителства, предприятия или граждани.
Предложените в сряда мерки ще добавят списък от осем други законодателни инициативи, които Комисията вече представи, включително такава, която би освободила британските пътници от визовите изисквания за краткосрочно пребиваване в ЕС.
Освен това ЕС публикува десетки предупреждения за готовността, предупреждаващи за последиците от неподготвеността на Великобритания. Сред малко забелязаните въздействия: гражданите и предприятията в Обединеното кралство вече няма да могат да регистрират интернет сайтове, използващи домейна .eu, както и британските субекти, които в момента имат такива сайтове, няма да могат да ги подновят.
В крайна сметка падането в пропастта, наречена Брекзит ще боли - много - дори и при внимателна подготовка.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Срещу Тереза Мей се готви заговор

„Независимая газета“: Срещу Тереза Мей се готви заговор

24 Декември 2018 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Неотдавна британският премиер Тереза Мей преживя вот на недоверие. Но може да се сблъска с нови проблеми, този път от страна на своите министри, пише в коментар „Независимая газета“ и цитира Sunday Times, според който оглавяващият Министерството на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън по време на обяд с приятели споделил плановете си да започне кампания срещу Мей с цел да бъде смъкната от поста.
Предполагаемият заговор бил разкрит след като свидетел, който седял на съседната маса в ресторанта на петзвездния хотел Beaumont в центъра на Лондон, разказал на 18 декември за подслушания разговор. Събитието се случва точно седмица след като Мей преживя вота на недоверие от торите. Според източника Уилямсън се е хвалил с връзките си със северноирландската Демократична юнионистка партия.
Освен това той е споделял и планове как да саботира потенциалните си съперници министъра на вътрешните работи Саджид Джавид и на Форин офис Джеръми Хънт.
Според Sunday Times за подслушания разговор той е съобщил на високопоставено лице от Консервативната партия. Вестникът споменава, че източник, близък до Уилямсън, е отрекъл тези твърдения, като ги нарекъл клевети. Според него министърът на отбраната има«нулеви лидерски амбиции», той иска да запази собствената си позиция в следващите две години, за да реализира програмата за модернизация на въоръжените сили.
Преди това агенция Reuters съобщи, че при гласуване на вота на недоверие Уилямсън се изказал, че тя трябва да запази постовете си като партиен лидер и премиер.
Това не е първи случай, когато главата на отбранителното ведомство, когото еднопартийците му са нарекли „наемен убиец с лице на младенец“, е обвиняван в „опити да организира преврат“ с цел отстраняване на премиера. През юни 2018 година Daily Mail писа, че Мей се е сблъскала с „бунт“ на парламентаристи консерватори, които настояват да се увеличат средствата за въоръжените сили. Изданието е подчертало, че зад тях стои именно Уилямсън, пише в днешния си брой „Независимая газета“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: May получава горещо одобрение за Брекзит без сделка от британците

Daily Express: May получава горещо одобрение за Брекзит без сделка от британците

24 Декември 2018 | 04:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без сделка „не е проблем“ за британските търговци, пише Daily Express. Причината е в стогодишните търговски връзки между Обединеното кралство и държавите, които днес членуват в ЕС. Така твърди лондонски бизнесмен.
Тереза Мей получи горещо одобрение за Брекзит без сделка от лондонските посредници и търговци, които пропъдиха всяващи паника твърдения, че наближава Армагедон. Търговците в Лондон споменават това продължително сътрудничество, което са имали с Европа, като индикатор, че внезапното им напускане на ЕС няма значително да засегне бизнеса им.
Британското правителство съобщи в началото на тази седмица, че съответните министерства ще подготвят документацията за Брекзит без сделка, тъй като 29 март 2019 година наближава, а на практика няма споразумение.
Търговец на цветя от Лондон се оказва оптимист за бъдещето: "Вече не се страхувам. Страхувах се за страната, но преминахме през по-лошото.“
В неделя Адам Маршал, шефът на Британската търговска камара, заяви, че сценарият Брекзит без сделка ще тласне бизнеса в „неподозирани посоки“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Express: Голямото съботно фиаско: ‘Намалете данъците след Брекзит, за да спасите главната улица“ призовават депутати.

The Sunday Express: Голямото съботно фиаско: ‘Намалете данъците след Брекзит, за да спасите главната улица“ призовават депутати.

23 Декември 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британски депутати призовават правителството да използва свободите, които Брекзит му дават, за да намали данъците, пише вестник The Sunday Express.
Получава се точно както един мозъчен тръст каза – данъчният ще прибере тази Коледа почти 6 млрд. паунда, като 5.2 млрд. паунда само са от ДДС. Експертите по търговия на дребно твърдят, че данъците са кожодерски, истинско бреме. А заедно с лошото време и непочтената онлайн конкуренция принуждават магазините на главната улица да се посещават едва от около 10,3 на сто от клиентите в решаващата за търговията седмица преди Коледа. Алиансът на данъкоплатците (TPA) заяви, че всяко домакинство тази Коледа ще подари на данъчния 211 паунда.
Само налозите за алкохола се изчисляват на 301 млн. паунда, а за автомобилното гориво – на 243 млн. паунда.
Данъчното бреме в Обединеното кралство достигна непознати в историята си височини. Затова бивши министри искат бонус покрай сделката за Брекзит, като се намали ДДС.
Според правилата на ЕС ДДС не може да падне по-ниско от 15 на сто. Понастоящем във Великобритания той е 20 процента.
Когато страната приключи с преходния период през 2020 година, финансист номер 1 на Кралството Филип Хамънд е свободен да съкрати данъка наполовина или изобщо да го премахне.
Бившият образователен министър Ники Морган бе предложила ДДС да се премахне, а друг един бивш министър, Джон Редууд (в правителството на Мейджър отговарящ за Уелс – бел. ред.) заяви, че Великобритания е „свръх обложена с данъци“. Той каза, че „ние трябва да премахнем ДДС от неща, които не трябва да се облагат с налози“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей ще „се принуди да се откаже“ от намерението си ограничи миграцията

The Guardian: Тереза Мей ще „се принуди да се откаже“ от намерението си ограничи миграцията

20 Декември 2018 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Непокорни министри вярват, че Тереза Мей ще бъде принудена да позволи на работници със заплащане под 21 000 паунда да идват във Великобритания и след Брекзит, тъй като бизнесите интензивно лобират за правото да наемат на работа квалифицирани работници от чужбина.
Премиерът настоява да се наложи долна граница за наемане на работници до 30 000 паунда, което означава да се намали големия миграционен поток, пише The Guardian и припомня, че предстои още една година на консултации след този бунт на кабинета.
Само часове след като бе публикувана дълго очакваната Бяла книга на правителството за имиграцията, в сряда се надигна негодувание сред бизнесите за предложенията, с които се задълбочават пукнатините в онова, което се смяташе като един от най-важните аспекти във визията на Мей за Великобритания след Брекзит.
Филип Хамънд, финансовият министър, и Грег Кларк, министър, отговарящ за бизнеса, сега очакват работодателските групи да упражнят силен натиск, за да не се приеме предлагания от премиера долен праг от 30 000 паунда.
Бялата книга очертава картината на това как след 2021 година ще спре свободното движение от ЕС. То именно се възприема като една от най-важните причини за желанието на британците да напуснат Евросъюза.
Документът предлага система, основана на притежаваната квалификация, която не дели държавите, от които идват работниците на страни, членки на ЕС, и не-членуващи в ЕС. Кабинетът обаче се сдържа да предложи окончателно решение за постигане на праг за всички заплати.
Бялата книга бе представена днес в Камарата на общините от Саджид Джавид, вътрешният министър, който заяви, че базата от 30 000 паунда е предложена от независимия Комитет за миграционни съвети и не е „твърдо установена“.
Той призна, че министрите трябва още да поработят по темата и добави: „Ние ще се ангажираме още с въпроса, за да сме сигурни, че ще вземем вярно решение и ще ви представим долна граница, която би била приета от всички в Обединеното кралство“ .
Източник от кабинета каза, че като се има предвид натискът от работодателите, се очаква крайният резултат „да е по-близо до 21 000, а не до 30 000 паунда“. Привържениците на Хамънд обявиха, че той,самият, „много доволен“ от тези резултати и се надява консултациите да започнат.
От Вътрешното министерство отказаха да предвиждат дали новият режим ще намали имиграцията, като поясниха, че бъдещите й нива ще зависят от поредица от фактори, за които е трудно сега да се говори.
Бялата книга рефлектира директно една дългогодишна цел, която самата Тереза Мей има. В нея се казва, че правителството продължава да се ангажира „да намали т. нар. нетна миграция до устойчиви нива, както е посочено в партийния манифест на консерваторите“.
От една година Даунинг стрийт се опитва да публикува Бяла книга за имиграцията, като вярваше, че въвеждането на стриктен граничен контрол ще бъде сериозен коз в ръцете на Мей в борбата й с депутатите, разбунтували се срещу нейната сделка с ЕС за Брекзит.
В следващите пет години ще бъдат въведени преходни мерки, които ще позволят В Обединеното кралство да се наемат чужди работници за ниско платени работни места, но за срок от 12 месеца, като се даде възможност и за допълнителни 12 месеца. Така ще се гарантира, че ако не си намерят работа, те няма да се установят за постоянно в страната.
Новите имиграционни правила ще влязат в сила в края на преходния период след Брекзит в началото на 2021 година. Продължителни консултации означава, че бизнесите ще имат не повече от година да се адаптират към тях, след като бъде определен долния праг на трудовото възнаграждение.
През 2019 година ще бъде изпробвана т. нар. схема на„малката скала“ за берачите на плодове и други сезонни селскостопански работници, но на останалите сектори от икономиката няма да се предоставят подобни специални условия, се казва в Бялата книга.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Бизнесите се нуждаят от митническа почивка

The Telegraph: Бизнесите се нуждаят от митническа почивка

19 Декември 2018 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. На бизнесите да се даде митническа почивка като помощ, за да издържат на Брекзит без сделка, пише The Telegraph.
Във вторник кабинетът пристъпи към подготовка за излизане от ЕС по правилата на Световната търговска организация (СТО). Това ще укрепи последните усилия на премиера да спаси своята сделка за Брекзит и да смекчи ударите от евентуални рискове. В рамките на 100-те дни до Брекзит, ние се нуждаем ясно да видим как тези рискове се надигат и по-категорично поведение на министрите, за да се справят с тях и да вдъхнат увереност на страната.
Здравният министър Мат Ханкок е разработил „цялостен“ план за Националната здравна система в случай на Брекзит без сделка. В него се предвижда да се работи с компаниите от фармацевтичния сектор, за да могат те да се запасят с лекарства, които може да бъдат най-засегнати от евентуално закъснение на Кале. Националната здравна система вече е договорила 12-седмично запасяване със стотици лекарства.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Бизнесът гледа „ужасен“ на плановете на премиера за Бекзит без сделка

The Guardian: Бизнесът гледа „ужасен“ на плановете на премиера за Бекзит без сделка

19 Декември 2018 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският бизнес отправи смразяващо предупреждение към депутатите, че рискуват да потопят в хаос лошо подготвената икономика, ако не престанат с игрите си в Уестминстър и да подкрепят сделката, която премиерът предлага за излизане от Евросъюза, пише вестник The Guardian.
След като министрите се споразумяха за драматична ескалация на подготовката за Брекзит без сделка, включително и подготовката на 3 500 въоръжени военни от армията в режим standby, лидерите на петте водещи работодателски групи във Великобритания обявиха, че не са готови за подобен изход.
След като сделката, която Тереза Мей предлага, няма да се гласува преди средата на януари 2019 и при значителна съпротива от страна на парламентаристите от нейната собствена партия, във вторник кабинетът имаше тричасово заседание, на което се реши да се премине към готовност за излизане без сделка. От хазната ще се отделят допълнителни средства в размер на 2 милиарда паунда за различните ведомства от „Уайтхол“ 25 (административният комплекс на британското правителство – бел. ред.) за следващата финансова година, като готовност да се посрещне Брекзит, включително и сценарият без сделка. Планираните мерки съдържат допълнителни 3 000 нови места в митническите служби и в правителствената Агенция „Приходи и митници“ на Нейно Величество, което означава наемане на стотици гранични служители.
Петте бизнес организации - Британската търговска камара, Конфедерацията на британската промишленост, Институтът на директорите, Федерацията на малкия бизнес и Федерацията на британските манифактуристи , обявиха, че са ужасени от битките в Уестминстър, с които отложиха важния вот за плана на премиера чак за средата на следващия месец.
Тяхното изявление ще укрепи мнението на Даунинг стрийт, че депутатите или трябва да приемат сделката на министър-председателя през новата година или да се изправят пред икономически хаос.
“Отговорността сега за намиране на път лежи направо върху раменете на 650 депутати в парламента“, се казва в изявлението на бизнес организациите. “Никой не иска да се продължава с несигурността, но всеки трябва да помни, че бизнесът и общностите се нуждаят от време, за да се приспособят към следващите промени.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Обединеното кралство няма да се занимава с решения на ЕС за бюджети, пътни знаци и питейна вода в прехода

The Independent: Обединеното кралство няма да се занимава с решения на ЕС за бюджети, пътни знаци и питейна вода в прехода

19 Декември 2018 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. В месеците след излизане от Евросъюза Обединеното кралство ще има „главоболия“ с по-малко от 182 нови правила, включително и за бюджетните разходи, пътните знаци и питейната вода, пише в днешния си брой The Independent.
Пълният размер на новите регулации, които се очаква да потекат по газопровода през планираните от Тереза Мей 21 месец;а на преход превръщат Великобритания в „получател на правила, а не в техен създател“, предупреждава вестникът.
През този преходен период Лондон ще бъде ограничаван от Брюксел и неговите решения, тъй като няма да има свой министър в Съвета на ЕС, нито свои евродепутати, които да влияят, когато те се вземат.
Кампанията „Вотът на народа“, която проучва очакваните резултати от Брекзит, е изследвала какви решения ще се приемат в ЕС преди 2020 година. Сред тях има и такива, които са свързани с налога за алкохола и с инвестиционните фондове на Обединеното кралство. „Този анализ за първи път очертава пълния размер на равносметката за Острова от т. нар. сделка“, твърди Крис Брайън, поддръжник на лейбъристите и член на движението „Вотът на народа“.
“Сделката на премиера ще отслаби нашата способност да имаме дума при вземането на повече от 180 важни решения, които ще важат за Европа, докато ние ще сме в преход, което означава, че няма да се ползваме от тяхното приложение и няма да може да казваме „Не“, т.е. да защитаваме интересите на Великобритания. Така ще сме „изгонени“ от процеса на вземане на решения и ще сме принудени да плащаме милиарди евро заради тази привилегия.“.
„Работната програма“ до 2020 година показва, че Европейската комисия е планирала в транзитния период да се решават въпроси, свързани с:
• Алокация на бюджета на ЕС за годините след 2020, Великобритания обаче няма да има възможност да заяви „как да се използват нашите пари“, ако този преход се удължи.
• Нови правила за мита на алкохола, който се внася или изнася от ЕС.
• Нови правила за пътни знаци и маркировки.
• Нови правила как да се разпределят в блока съвместните инвестиции.
• Нови правила за определяне коя вода е питейна и коя не е.
Предстоящи са обсъждания и за „пътната инфраструктура и безопасността на тунелите“, за „връщане на нелегалните мигранти“, за „конкуренция при мерките за безопасност на въздушния транспорт“
Проучването е анализирало и атаките, отправени от военния министър Гавин Уилямсън, срещу плановете за армия на ЕС, той ги определи като „абсолютно налудничави“ – вместо критика, Брекзит ще отмени ветото на Великобритания в този случай.
Протестиращите са се обърнали към Даунинг стрийт да отговори на техните критики.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Herald of Scotland: Армията е нащрек, след като кабинетът натисна бутона за Брекзит без сделка

The Herald of Scotland: Армията е нащрек, след като кабинетът натисна бутона за Брекзит без сделка

19 Декември 2018 | 02:16 | Агенция "Фокус"
Глазгоу. Армията е поставена в готовност да се справя с последиците от Брекзит без сделка, пише в днешния си брой излизащият в Глазгоу The Herald of Scotland.
Вестникът напомня, че до излизането на Великобритания от Европейския съюз остават точно 100 дни.
Съобщението за 3 500 оперативни военни „в готовност“ да помагат при евентуална криза, направено от военния министър Гавин Уилямсън, дойде след като кабинетът на Тереза Мей обяви, че ще продължи „на пълен ход“ и ще приложи плановете на правителството на Обединеното кралство за Брекзит без сделка.
То предшестваше срещата във вторник на Междуправителствения общ министерски комитет на Даунинг стрийт, председателствана от премиерът, на която участва и Никола Стърджън, първият министър на Шотландия.
Тя е подготвена за онова, което се очаква, без съмнение, да бъде втори Брекзит. Премиерът я е посъветвала да се вслушва в думите на шотландските бизнеси, които подкрепят плана на правителството на Обединеното кралство за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Посланието на британския министър-председател било: “Сега е време да се обединим и да впрегнем усилията си за тази сделка и да изградим светло бъдеще за хората, които живеят в Обединеното кралство.”
Шотландският първи мистър обаче е предупредила Мей и нейните колеги „да престанат да плашат хората с катастрофа при варианта ‘без сделка’ и да започнат първо с грижа за нови работни места и жизнени стандарти.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Планът на Тереза Мей няма лимит на миграцията след Брекзит

Independent: Планът на Тереза Мей няма лимит на миграцията след Брекзит

18 Декември 2018 | 05:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дългоочакваният план за имиграция след Брекзит на правителството няма да се позовава на консервативния манифест обещаващ да намали нетната миграция до „десетки хиляди“.
Източници от парламента потвърдиха за Independent, че целта, отдавна подкрепена от Тереза Мeй като министър-председател, не се появява никъде в документа.
Целта все още ще съществува като манифест за залог до следващите избори поне, но нейното отсъствие е ясен знак, че политиката вече се е преместила от подхода, основан на числата, подкрепен от Мей.
Публикуването на Бялата книга все още предстои да бъде потвърдено, на фона на съобщенията, че Тереза Мей е в противоречие с министрите за желанието си да изработи новата система като имиграционна рестрикция.
Вместо това има натиск за нов подход на правителството, който да бъде оформен като система, която да обслужва нуждите на британската икономика, когато напуска ЕС.
Новината е победа за кампанията „Drop the Target" на Independent, стартирана през април 2017 г. с „Отворена Великобритания“, за да видим, че глупавата политика е отхвърлена.
Обсъждайки Бялата книга, източник от парламента каза за целта: „Не е там и няма да бъде, освен ако някой не го вкара в последната минута“.
Вместо това в доклада ще се говори за намаляване на миграцията до „устойчиви нива“ - фраза, използвана наскоро в интервю от Саджид Джавид, който също се дистанцира от политиките „враждебна среда“, подкрепена от премиера.
Според информация на The Sunday Times фокусира се върху потенциалното намаляване на броя на мигрантите от ЕС, което планът ще донесе.
Източникът на Independent обясни, че новата система е „ясна стъпка към промяна на формата на имиграционния дебат далеч от числата и към подход, който осигурява на Обединеното кралство необходимите умения“.
„Хората искат да сложат край на свободното движение, а в документа се говори за намаляване на нетната миграция до устойчиви нива, но това е по-скоро за това, което всъщност ще изглежда“, добави източникът.
Процесът на прокарване на имиграционната Бяла книга е труден, изисквайки одобрение от редица отдели, включително министерството на финансите и министерството на бизнеса, ръководени съответно от Филип Хамънд и Грег Кларк - и двамата, които отдадоха приоритет на намаляването на влиянието на Брекзит върху икономиката.
Елементи от плана, които вече са се появили в пресата, показват, че няма да има ограничение за висококвалифицираните мигранти от всяка точка на света.
Средно-квалифицираните мигранти ще бъдат допуснати, ако имат работа, заплащаща поне 30 хиляди лири годишно, но мигрантите с умения, от които се нуждае Великобритания, ще получават визи с по-ниска заплата.
Нискоквалифицираните работници ще получават краткосрочни визи до една година, ако са от страна, която е „ с нисък риск от злоупотреба с имиграция“, докато на студентите ще им бъде предоставен шестмесечен отпуск за обучение и ще могат да преминат към виза на квалифициран работник три месеца преди края на курса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Парламентът на Великобритания отхвърли предложението на Корбин за вот на недоверие

РИА Новости: Парламентът на Великобритания отхвърли предложението на Корбин за вот на недоверие

18 Декември 2018 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Парламентът на Великобритания отхвърли предложението на Джеръми Корбин за вот на недоверие срещу премиера Тереза Мей, съобщава РИА Новости, позовавайки се на телевизионния канал Sky News.
Джеръми Корбин внесе предложение за гласуване на вот на недоверие към министър-председателя Тереза Мей. Корбин е недоволен, че Мей отложи гласуването на споразумението с ЕС за Брекзит. Премиерът мотивира решението си, като заяви, че споразумението няма необходимата подкрепа в парламента и обеща да получи допълнителни гаранции от ЕС.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на лейбъристите инициира вот на недоверие срещу Тереза Мей

ТАСС: Лидерът на лейбъристите инициира вот на недоверие срещу Тереза Мей

17 Декември 2018 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия, Джеръми Корбин, инициира вот на недоверие срещу Тереза Мей, съобщава агенция ТАСС.
Корбин нарече „неприемливо“ решението на британският премиер да отложи за следващата година гласуването на споразумението с Брюксел за условията на Брекзит, което трябваше да се състои на 11 декември. Според него, вот на недоверие срещу премиера се явява „единствения начин“ да се гласува по сделката за Брекзит тази седмица. „Парламентът няма доверие на министър-председателят заради това, че тя не позволи Камарата на общините веднага да гласува споразумението за излизането и бъдещите отношения между Великобритания и ЕС“, заяви Корбин, който в нейно присъствие прочете писмено искане за внасяне на вот на недоверие.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брекзит ще направи Европа по-силна от всякога

The Times: Брекзит ще направи Европа по-силна от всякога

17 Декември 2018 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Блокът все пак може и да е затънал до гуша в разделения, но нашето напускане, което напомня на автомобилна катастрофа, изясни една област, в която 27-те от Ес се обединяват, пише в днешния си коментар британският The Times.
Парче камамбер, кръгло като автомобилно кормило, голям къс чоризо от Билбао, няколко бутилки сицилиански зехтин, някаква вкусна торта, които мога да имам и да си похапвам. Да, моите запаси без сделка се задават на хоризонта съвсем ясно. Добра работа се свърши през изминалата седмица, след като главата, която затворихме в тази сага, като че ли още повече ни приближи до ръба на острите скали, наречени Брекзит. Образите, които се показаха от Брюксел, са колкото стари, толкова и нови: Тереза Мей се подиграва съвсем хладнокръвно; европейците весело-закачливо се поздравяват, лидерите им се прегръщат, докато нашият премиер е увиснала на самия ръб.
Наблюдавайки преговорите на най-високо равнище, единственото, което виждам от тази страна на Канала (Ла Манша – бел.ред.), е жестока изолация. От другата страна на водата, обаче, картините ми разказват една далеч по-сърцераздирателна история: за колективното решение.
За пореден път тези събирания се оказват шанс за ЕС да се представи в най-добрата си светлина.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hufftington Post: Тереза Мей предупреждава: „Втори референдум за Брекзит ще нанесе непоправима вреда на британската политика“

Hufftington Post: Тереза Мей предупреждава: „Втори референдум за Брекзит ще нанесе непоправима вреда на британската политика“

17 Декември 2018 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът попари надеждите за нов вот, коментира Hufftington Post сведенията, които идва от Даунинг стрийт.

Тереза Мей ще предприеме мерки да не допусне нов референдум за Брекзит, като заплаши, че един евентуален нов вот би нанесъл „непоправими щети“ на интегритета на британската политика.
В края на седмицата в публичното пространство се появиха информации, че Даунинг стрийт се подготвя да предложи сделката за излизането на Великобритания от ЕС да се прегласува и по този начин да се излезе от „задънената улица“ на преговорите с Брюксел. Очаква се в понеделник премиерът да заяви пред британските парламентаристи, че с подобна стъпка тя изпраща послание до милиони гласоподаватели, че „демокрацията не се предава“.
Според изданието, Мей трябва да обяви: „ Нека да не пречупваме вярата на британския народ, като се опитваме да разиграваме на театралната сцена нов референдум. Един нов вот, който най-вероятно не би ни придвижил по-напред от предишния. Един нов вот, който би разделил страната ни още повече в момент, когато ние трябва да работим, за да я обединим.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Сантименталният Жан-Клод Юнкер се държи като „средновековен крал“

The Telegraph: Сантименталният Жан-Клод Юнкер се държи като „средновековен крал“

16 Декември 2018 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Жан-Клод Юнкер е обвинен, че „се държи като средновековен крал“, пише британският The Telegraph.
Той е бил заснет, докато пред всички разрошва косата на една от своите помощнички, а след това целува други две. Събитието се случва при пристигането на председателя на Европейската комисия на срещата на върха на Евросъюза тази седмица.
Баронеса Дженкин, благородничка от групата на торите, която провежда кампания за по-голямо участие на жените в политиката, е станала свидетелка на случката и е заявила, че е „удивена“ как е възможно председателят на Европейската комисия да смята това поведение за допустимо.
Емма Литъл-Пенджели, депутатка от Демократичната юнионистка партия описва поведението му като „ крайно ексцентрично“.
По-късно той е показан да държи ръката на Тереза Мей, докато тя очевидно му се кара, че е нарекъл нейните искания за Брекзит „мъгляви“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Гневът, наречен Брекзит

The Daily Express: Гневът, наречен Брекзит

16 Декември 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мей е вбесена от искането за „втори референдум“ от Блеър. Той е от групата на настояващите Великобритания да остане в Евросъюза, пише днешният The Daily Express.
В събота Тереза Мей отправи неочаквано зашеметяваща атака по адрес на Тони Блеър, като заяви, че призивите за втори референдум са „ сериозна обида за британския народ ”.
Коментарите на премиера идват след като вътрешни хора обявиха, че лейбъристите са готови да подкрепят т. нар. „Вот на народа“, като с тях е и министъра в сянка Джонс МакДонел, той предвожда групата, която трябва да накара Джеръми Корбин да се съгласи.
Източници от кабинета потвърждават също, че съществува фракция на поддръжниците на оставането в ЕС, която притиска Мей да подкрепи идеята за втори референдум. Потенциалното предателство на гласувалите за напускането на ЕС от редиците на лейбъристите нададе глава в събота вечерта, когато премиерът внезапно нападна Тони Блеър за опитите му да подкопае усилията й да постигне по-добра сделка с Брюксел, като води паралелни разговори с Европейската комисия.
Блеър е в ядрото на т. нар. кампания „Вотът на народа“, която се организира от торите, лейбъристите и либералдемократите, които желаят оставане в Евросъюза. Целта й е да накара гласоподавателите да променят настроенията си.
Мей е заявила:“Твърде много хора искат да обърнат процеса в името на собствените си политически интереси, вместо да действат в името на националния интерес. За Тони Блеър да ходи в Брюксел и да подкопава нашите преговори с настояване за втори референдум е обида за кабинет, който някога и той оглавяваше и за народ, на който някога бе служил. Ние не можем, както той би могъл, да се откажем от отговорността за това решение. Парламентът има демократичен дълг да изпълни онова, за което народът е гласувал.“
Скандалът е избухнал, когато бившият лидер на партията „Независимост за Великобритания“ Найджъл Фарадж е споделил в платформа с консервативния лидер на Групата за европейски изследвания Джейкъб Рийс-Мог предуперждение, че вярва, че привържениците в парламента, които искат оставане в ЕС, ще наложат провеждането на втори референдум.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит „ блокира жизненоважни реформи във вътрешната политика“

The Guardian: Брекзит „ блокира жизненоважни реформи във вътрешната политика“

16 Декември 2018 | 03:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. В събота силна междупартийна парламентарна група предупреди Тереза Мей, че Брекзит „изсмуква живота“ на нейното правителство, пише The Guardian.
Според източник от кабинета кризата около напускането на ЕС от Великобритания притиска жизненоважни отрасли от икономиката на страната.
Задънената улица, в която е сделката на Мей за Брекзит, остава нерешена, а ключовото гласуване в британския парламент е отложено за средата на януари. Това принуди шестте парламентарно представени партии да излязат с общо изявление, в което твърдят, че аргументите за Брекзит, които се замислят от дълго време, водят до „сериозен пагубен ефект“ за широк кръг от проблеми във вътрешната политика.
Депутатите, сред които има и тори, председатели на парламентарните комисии по финансите и образованието, Ники Морган и Робърт Халфън, поясняват: “Вместо да продължаваме още месеци да провлачваме процеса около напускането на Великобритания от ЕС, ние трябва да го приключим час по-скоро, ако искаме да избегнем сериозни поражения за нашата страна. ”
Документът е подписан още от председателите на комисиите за трудовата заетост и пенсиите, за дигиталната култура и спорта, за околната среда, за науката и технологията.
И макар различието във възгледите си по сделката с Брекзит, всичките шест председатели на парламентарни комисии се обединиха около мнението, че правителството е прекалено силно ангажирано с преговорите по сделката с ЕС, във време на криза в националната здравна система и социалните грижи, когато в страната има хронично бездомни хора, когато расте престъпността, общественият транспорт е в криза. Лейбъристки депутати са обвинили правителството, че е обърнало гръб на по-бедните общини.
Решението да създадат този документ е след новината от петък, че хаосът около Брекзит е принудил ръководителите на националната здравна система да отложат новия дългосрочен план за системата и да забавят до януари приемането на дългоочаквания зелен доклад за бъдещето на социалните грижи.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Висши тори призоваха Тереза Мей да работи с Джеръми Корбин, като единствена надежда да спаси плана си за Брекзит

Independent: Висши тори призоваха Тереза Мей да работи с Джеръми Корбин, като единствена надежда да спаси плана си за Брекзит

15 Декември 2018 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Висши тори са заявили на Тереза Мей да проведе открити разговори с лейбъристите, като нейна единствена надежда за спасяване на сделката за Брекзит след категоричният отказ на ЕС да предоговори стратегията й.
Лошо наранен премиер беше призован да спре да „върви сам“, да приеме, че предложеното от нея споразумение е мъртво и, че се нуждае от помощта на другите партии за да прокара по-меки условия за излизане.
Ники Морган, бивш министър на образованието, заяви за „Independent“, че „подкрепата от страна на партията и точните дискусии“ вече са от съществено значение, докато Ник Боулес, друг бивш министър, заяви, че Тереза Мей „трябва да отвори междупартийни дискусии“.
Призивите се появиха след като лидерите на Европейския съюз извършиха опустошителен удар, като отхвърлиха писмени ангажименти, предназначени да помогнат на Мей да прекара сделката си в парламента, след като разрушителните разговори не успяха да постигнат пробив.
Недоволството на Брюксел от неспособността на премиера ясно да определи това, което искаше, беше ясно, когато председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече британския подход „мъгляв“.
На пресконференция Тереза Мей смело настояваше, че сделката за Брекзит остава актуална и, че разговорите през следващите няколко дни ще доведат до „по-нататъшно изясняване“.
Но лидерите на ЕС отхвърлиха шансовете за всякакви промени, за да задоволят исканията на консервативните депутатите за бързо излизане.
Еманюел Макрон, френският президент, призова Тереза Мей да постави сделката си пред Общините, заявявайки, че „това е единственото възможно споразумение“, добавяйки: „Днес е ясно, че британският парламент ясно ще вземе позиция по споразумението“.
Лео Варадкар, ирландският премиер, отхвърли предложенията за друга среща на високо ниво през януари, като разкри, че е отхвърлил призива на премиера за правна гаранция за началната дата на търговска сделка.
У дома, Демократическата юнионистка партия - която подкрепя торите в управлението - обвинява премиера лично за разгрома.
Лидерът на партията Арлен Фостър заяви: „Реакцията на ЕС не е изненадваща. Те правят това, което винаги правят. Ключовият въпрос е дали премиерът ще се изправи срещу тях или дали ще се преобърне, както се е случило преди това“.
Джеръми Корбин обяви, че министър-председателят „напълно се провали в опитите си да донесе някакви смислени промени в сделката“, като призова за гласуване на Общините да го убие незабавно.
Посочвайки само 200 привърженици на министър-председателя в гласуването на недоверие тази седмица сред консервативните депутати, Ник Боулес добави: „Какъв компромис може да осигури допълнителните 120 гласа, от които се нуждае? Норвегия-плюс? Втори референдум? Постоянен митнически съюз? Или някаква комбинация?“
Джордж Фрийман написа в социалните мрежи: „Сега премиерът трябва да се ориентира към план Б за Брекзит, и да се оттегли след 29 март за избирането на нов консервативен лидер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон казва: ЕС може да изясно, но не и да предоговаря споразумението за Брекзит

Еманюел Макрон казва: ЕС може да изясно, но не и да предоговаря споразумението за Брекзит

14 Декември 2018 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Париж. Страните-членки на Европейския съюз може да намерят начин да „изяснят" условията на споразумението за излизането на Великобритания от структурите на Общността, но няма да го предоговарят. Това подчерта държавният глава на Франция Еманюел Макрон в рамките на втория ден от срещата на високо равнище в Брюксел, предава AFP.
„Има споразумение, то е единствената и най-добрата възможна сделка и не можем да я предоговорим, но можем да я изясним", заяви Макрон пред репортери след срещата на върха на ЕС.
Британският премиер Тереза Май бе поискала от лидерите на ЕС допълнителни уверения, за да бъде гарантирано успешното гласуване „за“ споразумението в парламента в Лондон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Тереза Мей зове Брюксел да й помогне с мнозинството в британския парламент

Politico: Тереза Мей зове Брюксел да й помогне с мнозинството в британския парламент

14 Декември 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей се обърна директно към европейските лидери да спасят нейната сделка за Брекзит, като настоя, че това е единственият начин да получи мнозинството от гласовете в британският парламент, пише европейската редакция на Politico.
В обръщение към своите колеги на Съвета на Съюза в Брюксел в четвъртък, министър-председателят повтори призива си за нови гаранции по плана й за Брекзит и по-специално за „меката“ граница с Ирландия.
Според нея Брюксел може да й помогне в промяната на мнението на британските депутати и по-специално на нейните колеги в Консервативната партия и Демократичната юнионистка партия от Белфаст, като Мей посочи, че иначе може да има „инцидентно излизане без сделка с всичките усложнения, които ще донесе“.
„Ако не го направите, сделката – нашата сделка – е под риск“, предупреди тя.
Изданието обяснява, че първоначално гласуването за развода с Брюксел в Лондон щеше да се проведе тази седмица, но Мей реши да го измести за след нова година, когато се надява, че има вероятност „сделката й“ да мине и че тогава условията тогава ще са достатъчно добри, за да бъде прокарана.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Лидерите на ЕС отказаха да помогнат на Тереза Мей да прокара сделката за Брекзит след катастрофална среща

Independent: Лидерите на ЕС отказаха да помогнат на Тереза Мей да прокара сделката за Брекзит след катастрофална среща

14 Декември 2018 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Плановете за Брекзит на Тереза Мей получиха още един сериозен удар на срещата с лидерите на Европейския съюз в катастрофален обрат на събитията, които доведоха до отхвърлянето на писмени ангажименти, за да й помогне да прокара сделката си в парламента.
След като пристигнаха в Брюксел с обещания да помогнат на министър-председателя, европейските лидери бяха изненадани, когато тя се появи без никакви разработени искания или идеи.
Речта на министър-председателя, в която тя призова за помощ, за да получи споразумението „над линията“, беше многократно прекъсвана от Ангела Меркел, като я попита какво всъщност искаше от тях.
Висши държавни служители от Великобритания признаха, че министър-председателят не е внесъл никакви документирани предложения с нея на срещата.
Подходът озадачи дипломатите от ЕС, които няколко дни преди конференцията заявиха, че трябва да видят какви предложения ще предложи Тереза Мей преди да могат да отговорят на молбата й за помощ.
Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, заяви на пресконференция след дискусията: „Струва ми се, че е неприятно, че в Обединеното кралство имат впечатление, че ЕС трябва да предложи решения“.
В рамките на срещата на високо равнище срещата вече се нарича „Залцбург 2“ - позоваване на предходна среща на върха през септември, когато речта на премиера също завърши с втвърдяване на позицията на ЕС.
Изявлението на лидерите предупреждава, че споразумението за оттегляне „не е отворено за предоговаряне“, но пояснява, че спорният „защитен механизъм“ ще се прилага „временно, ако и докато не бъде заменен от последващо споразумение“, и че ЕС ще положи всички усилия „За да го заменим бързо“.
Британският премиерът каза на лидерите на ЕС: „В моя парламент има мнозинство, което иска да напуснем със сделка, така че с правилните уверения тази сделка може да бъде приета. Всъщност това е единствената сделка, която може да мине през моя парламент“.
Тереза Мей заяви, че е поискала правно обвързващ краен срок до 2021 г., за да сложи край на „защитния механизъм“, но лидерите изтъкнаха, че това би противоречало на основните принципи на споразумението. На въпроса дали Великобритания може да предложи решение по този въпрос, се казва, че министър-председателят няма отговор.
Положително за министър-председателя е, че Жан-Клод Юнкер, председателят на комисията, обяви, че иска разговори за бъдещите отношения да започнат веднага след като Камарата на общините одобри споразумението. Но само символичния жест е малко вероятно да убеди привържениците на твърдия Брекзит
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Лидерите на Европейския съюз отхвърлят идеята на Мей да спаси сделката си

The Guardian: Лидерите на Европейския съюз отхвърлят идеята на Мей да спаси сделката си

14 Декември 2018 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерите на ЕС доставиха опустошителен ответен удар към Тереза Мей, след като тя ги призова да работят с нея, за да спасят сделката й за Брекзит.
Министър-председателят имаше надежди за последно усилие да убеди Европейския съюз да работи с нея при създаването на правна гаранция.
След като се обърнаха по адрес на Мей преди вечерята и последвалите обсъждания между 27-те държави-членки, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предположи, че ще бъде трудно да си представим каквито и да било сделки в парламента в момента и, че не ЕС да отговори на исканията на депутатите-бунтовници.
Юнкер заяви: „Нашите британски приятели трябва да кажат какво искат, вместо да питат какво искаме. През следващите няколко седмици бихме искали нашите приятели в Обединеното кралство да опишат своите очаквания, защото този дебат понякога е мъгляв и неточен и бих искал пояснения“.
Преднамерено избягвайки конфронтацията, изисквана от нейните твърди критици на Брекзит, Мей се обърна към колегите си от ЕС да работят с нея при преразглеждането на сделката. „Трябва да го направим правилно“, заяви тя. „Нека не държим нищо в резерв, да работим интензивно, за да постигнем тази цел“.
Премиерът все още се надява да започне кратък и интензивен период на окончателни преговори с представители на ЕС след срещата на върха в Брюксел, което ще доведе до допълнителна гаранция, че „Даунинг стрийт“ № 10 настоява, че трябва да има законова тежест.
Но окончателната версия на комюникето на срещата на високо равнище, публикувано от лидерите на ЕС беше по-малко щедро към Тереза Мей.
Обединеното кралство се надяваше да определи една година като цел за излизане от механизма, като договори сделка за свободна търговия или алтернативно споразумение за избягване на твърда граница на Ирландия. Все още се надява, че по-нататъшни разговори могат да се провеждат до Коледа по такъв документ.
Репутацията на Тереза Мей се основава на разрешаването на задънената улица след тежка седмица, в която тя бе принудена да отложи гласуването по оригиналната сделка за Брекзит във вторник, защото нямаше шанс да мине през Камарата на общините.
В Брюксел Мей бе принудена публично да повтори обещанието, което бе направила на консервативните депутати, че няма да води партията в следващите общи избори.
ЕС счита, че е необходим възстановителен механизъм, за да се гарантира, че в Ирландия няма да има връщане на твърда граница, в случай че Обединеното кралство и ЕС не могат да подпишат дългосрочна сделка за свободна търговия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейският съюз обяви, че е невъзможно ново договаряне на сделката за Брекзит

ТАСС: Европейският съюз обяви, че е невъзможно ново договаряне на сделката за Брекзит

14 Декември 2018 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Възобновяването на преговорите по британското споразумение за оттегляне е невъзможно, но Брюксел възнамерява да установи по-тесни връзки с Обединеното кралство след Брекзит. Това се посочва в окончателното изявление на срещата на върха на ЕС.
„ЕС остава ангажиран със споразумението и възнамерява да го ратифицира. Възобновяването на преговорите не се обсъжда“, се посочва в документа, който също така подчертава намерението на ЕС „да установи възможно най-близки отношения с Великобритания след Брекзит.
„Европейският съюз е готов да започне да обсъжда бъдещите отношения с Обединеното кралство веднага след подписването на споразумение за оттегляне, така че преговорите да започнат веднага след излизането“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
„Британците трябва да решат какво искат, вместо да ни казват какво трябва да направим“, коментира Жан-Клод Юнкер. „Бихме искали да видим през следващите седмици те какво очакват от нас. Искаме изясняване“, добавяйки, че Мей трябва „конструктивно да изрази очакванията си от ЕС“.
Според Юнкер Европейската комисия ще публикува на 19 декември цялата информация за подготовката на Брекзит без споразумение. „ЕК ще публикува на 19 декември цялата информация относно Брекзит, която може да бъде полезна при липса на споразумение. Всички наши така наречени подготвителни мерки", каза Юнкер.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Меркел заяви желанието на Европейския съюз да запази сделката с Лондон

ТАСС: Меркел заяви желанието на Европейския съюз да запази сделката с Лондон

14 Декември 2018 | 01:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз иска да запази споразумението с Лондон за Брекзит, но трябва да се готви за по-неблагоприятен сценарии. Това заяви в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел.
„Искаме да се подготвим на европейско и национално ниво, включително да работим за сценария Брекзит без споразумение, но желанието ни е да го запазим“, съобщи тя. Меркел отново заяви, че споразумението няма да бъде обсъждано отново.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за Брекзит: Ще пледирам за уникалност в договора на английските и европейските служби

Премиерът Бойко Борисов за Брекзит: Ще пледирам за уникалност в договора на английските и европейските служби

13 Декември 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. За този вид на Брекзит съм песимист. Аз ще пледирам отново и единствено за уникалност в договора на английските служби и европейските. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където участва в редовното заседание на Европейския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изумен съм от тези хора. Миналата неделя концентрирах вниманието на цяла Европа, дойдохме взехме решение, съгласихме се и подписахме. Тази тема трябва да приключи. Ще пледирам само за уникалност в отношенията с английските служби, защото те за мен са най-добрите в света и са ни нужни именно в битката с контрабандата, тероризма и всичко останало“, обясни още той. „Това е важно за всички нас. И днес имахме минута мълчание за загиналите в Страсбург. За тези терористични актове, за тези чудовищни престъпления, които се вършат“, посочи той.
„Когато ме попитаха, защо не подкрепи акта в Маракеш за миграцията, така им отговорих. Страхът на българите не е сега ако дойде някой да работи за месец-пет, страхът идва впоследствие“, каза той.
Относно терористичната атака в Страсбург Борисов коментира: „Сега в най-светлите си празници, излезли със семействата си да се радват и да са щастливи и да дойде някой с автомата да ги очисти. И ние да говорим как да се грижим за тези хора в този момент? Това е нелепо“.
Попитан, какъв е неговият коментар относно предложението на президента Румен Радев за въвеждане на видеонаблюдение в изборните секции, той отговори: „Не съм чул, в Брюксел съм.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: В Брюксел бе даден официален старт на двудневната среща на върха на ЕС

FAZ: В Брюксел бе даден официален старт на двудневната среща на върха на ЕС

13 Декември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Държавните и правителствените лидери на 28-те страни от Европейския съюз започнаха двудневната среща на високо равнище в Брюксел, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като подчертава, че откриването й е започнало с минута мълчание в памет на жертвите на нападението на коледния базар в Страсбург.
Съответното обяви председателят на Европейския съюз Доналд Туск със съобщение в социалната мрежа „Туитър“. Изявление направи и държавният глава на Франция Еманюел Макрон, който подчерта, че атаката от вторник е насочена не само към Страсбург, но и към всички европейци, тъй като в града живеят граждани на различни страни.
За пореден път споразумението за излизането на Великобритания от структурите на Общността ще бъде основна тема на започващата в четвъртък двудневна среща на високо равнище на лидерите на Европейския съюз. Освен Брекзит, през следващите два дни европейските лидери ще обсъдят проблема с мигранцията, отношенията с Русия и ситуацията в еврозоната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Тереза Мей спечели ключов вот на доверие в навечерието на европейската среща на върха

New Europe: Тереза Мей спечели ключов вот на доверие в навечерието на европейската среща на върха

13 Декември 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей остана лидер на Консервативната партия на Великобритания и така тя ще бъде премиерът на Обединеното кралство, който ще води страната в следващите й стъпки по процеса за излизане от Европейския съюз, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.
Британският премиер спечели вота на доверие в партията си с 200 на 117 гласа и така удържа позицията си на министър-председател, отбелязва изданието, като посочва, че сега подобно гласуване не може да бъде организирано поне една година.
Мей получи 63% от гласовете на „торите“ във вота, организиран по инициатива на народните представители, недоволни от договореното с Брюксел споразумение за напускане на Съюза, което трябва да влезе за гласуване в парламента на 21 декември.
Това се случи в навечерието на трудна европейска среща на върха, на която се очаква Мей да поиска „гаранции“. Лидерите на страните-членки, както отбелязва медията, не обещаха нито да възобновят преговорите по споразумението за Брекзит, нито да дадат на британския премиер пояснения, които интерпретират сделката по различен начин.
Същевременно, отбелязва New Europe, Джереми Корбин, лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания коментира резултата от вота на доверие в изявление, в което казва: „Днешното гласуване не влияе по никакъв начин за подобряването на живота на нашия народ“ и посочва, че Мей, „загуби мнозинството си в парламента, нейното правителство е в хаос и тя не може да постигне сделка за Брекзит, която отговаря на интересите на страната и поставя работните места и икономиката на първо място.
Според лидера на Работническата партия, министър-председателят сега трябва да „върне лошата си сделка обратно в Камарата на общините следващата седмица, за да може парламентът да си върне контрола и увери, че „вигите“ са готови да управляват и да постигнат „сделка, която защитава стандарта на живота и правата на трудещите се“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Удар по Брекзит: Рааб, Дейвис и Фостър предлагат алтернативен план без „отровните хапчета“ на Мей

The Daily Express: Удар по Брекзит: Рааб, Дейвис и Фостър предлагат алтернативен план без „отровните хапчета“ на Мей

13 Декември 2018 | 04:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Доминик Рааб и Дейвид Дейвис поканиха лидера на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър да предложат свой алтернативен план за Брекзит, пише The Daily Express. Според тях така ще се упражни по-голям натиск над Тереза Мей.
Документът носи заглавието „Една по-добра сделка“ и съдържа предложения за алтернативно споразумение за излизане от Европейския съюз. В него са запазени повечето от главните предложения на премиера, но са премахнати онези, които авторите му определят като „отровни хапчета“, т.е. идеи, които осигуряват тъй нужната й многопартийна подкрепа за нейната сделка.
Според него може да се предложи ирландският модел на десетгодишното спиране на процеса, който включва прогресивни мерки за митнически облекчения и поддържа ирландската граница отворена, споразумение за свободна търговия на стоки без мита и съгласие от всички партии да не се налага инфраструктура по границата.
Планът очертава необходимостта от взаимно признаване на регулации.
Той съдържа и елементи, свързани с работната сила, околната среда, конкуренцията и държавната помощ, но също и премахване на онези правни норми, с които се определят географски райони със запазена търговска марка, като на един по-късен етап те да се смятат за част от сделка за свободна търговия.
Според „Една по-добра сделка“ се предвижда да се премахне сътрудничеството със Световната търговска организация, като се гарантира възможност за Великобритания да оперира самостоятелно вътре в нея.
Един от вносителите, Доминик Рааб, който миналия месец (ноември – бел. ред.) се оттегли от поста министър за Брекзит и излезе в опозиция на плана на Мей, заяви: "Има скромни и разумни промени, които могат да помогнат да спасим предложената сделка с ЕС. Обединеното кралство се нуждае от механизъм за едностранно излизане от задънената улица, но можем да дадем на ирландското правителство гаранции, че няма да предприемаме специални мерки, за да не допуснем завръщане към „твърдата“ граница.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Обещания в последната секунда помогнаха на Мей да оцелее

The Guardian: Обещания в последната секунда помогнаха на Мей да оцелее

13 Декември 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
>Лондон. Като обеща да не участва в следващите избори, премиерът на Великобритания „ издърпа чергата изпод краката на опонентите си“, коментира днешният The Guardian вчерашния вот на доверие.
Според слуховете от парламентарните коридори и кафенета ключовият въпрос е бил „искате ли този премиер да ни води в следващите избори?“
Твърдите привърженици на Брекзит си дават сметка, че това е единственото нещо, което се „върти умовете на техните колеги“. Сега може и да изглежда рисковано, но дали пък една победа не означава, че Мей ще получи мандат да ръводи до безкрая? По-умерените депутати се страхуват именно от това. След дебатите един от тях каза „В стаята имаше и такива, които са в тихо очакване. Изобщо не беше лесно. Имаше моменти, когато тя държеше в ръце стаята, други – когато я изпускаше, а после отново я вземаше в ръцете си. Но успя да ги победи. Мнозина се възхищават от нейната издържливост.”
Мей спечели вота, но има 117 нейни колеги, които гласуваха срещу нея. А това вече е доста повече от онези 104 души, които заявиха, че ще гласуват против следката й за Брекзит. Всъщност нейният основен проблем си остава.
Сър Греъм Брейди, председател на известния Комитет 1922 обяви пред репортерите, че прагът към писмата на доверие ясно е бил прескочен през вторника. „Вчера стигнахме точка, в която стана ясно, че сте прекрачили през прага, макар и трафикът да бе и в двете посоки – нагоре, надолу“. Той позвънил на премиера около 21.30 ч.Разговорът им бил „съвсем делови“ и Брейди не й казал точно колко писма има при него. Двамата се съгласили, че съобщението трябва да се направи рано, преди да се отворят пазарите. Рано в срядо сутринта той изпратил и-мейл до всички депутати на торите и новината избухнала.
Мей започнала срещите и телефонните си разговори с колегите си консерватори също рано. Когато започнали да излизат първите бюлетини с новити, тя започнала пък публичната си битка с твърдението, че един вот срещу нея очевидно означава отдалечаване на датата, в окято Великобритания може да напусне ЕС.
Нейните съюзници започнали да разпространяват това послание, а критиците й да лобират против него, твърдейки, че един вот за Мей означава неопроделено налагане на нейното лидерство и може да означава загуба за Демократично-юнионистката партия, както и за консервативното мнозинство, и ще доведе до невъзможност ад се управлява.
По средата на деня Мей пристигна в Уестминстър за да отговаря на депутатски въпроси. В галерията за публиката седял съпругът на премиера Филип Мей, който нито за миг не откъсвал погледа си от съпругата си.
Истинската бомба избухнала няколко минути след като Мей свършила да говори в Камарата на общините. И тя била изпратена към журналистите от неин помощник сред консерваторите с опит.
“Този вот не е за това кой ще ръководи партията в следващите избори, а за това дали има смисъл да се сменя лидера сега, на този етап от преговорите по Брекзит”.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Наложи се Тереза Мей да доказва, че е нужна

„Независимая газета“: Наложи се Тереза Мей да доказва, че е нужна

13 Декември 2018 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Ръководителят на британското правителство обеща, че ще се бори до последно срещу вота на недоверие. Вестник „Независимая газета“ припомня, че едва в сутринта на 12 декември, сряда, процедурата е станала известна. През цялото време обаче, докато Лондон водеше преговори с Брюксел за условията на „развода“, в публичното пространство циркулира информацията, че торите ще заявят протеста си срещу собствения си лидер, пояснява руският всекидневник, а според самата Мей сега, когато е постигнат напредък в сделката с ЕС, настъпва „ключов момент в британската история“.
Мей смята, че смяната й от поста председател на консерваторите „не отговаря на националните интереси“ и се рискува да се спре този преговорен процес. «Смяната на лидера на Консервативната партия сега ще постави под заплаха бъдещето на нашата страна, ще създаде неяснота, каквато трудно можем да си позволим. Новият лидер няма да стане известен до 21 януари (крайният срок за ратификация на договора по сделката от британския парламент – бел. ред.), а това вече е риск контролът по преговорите да премине в ръцете на опозицията в парламента. Новият водач няма да има време да проведе нови преговори по споразумението за излизане на Великобритания от ЕС и да го съгласува с парламента. Така първата му стъпка ще трябва да е удължаване на срока или даже да се отмени приложението на член 50, което ще задържи или изобщо ще спре Брекзит“.
Данните от портал ConservativeHome,който редовно публикува резултати от допитване до членовете на Консервативната партия, свидетелстват, че като най-популярен кандидат за поста председател на партията е Борис Джонсън, бившият министър на външните работи. Според анализаторите той печели тази популярност благодарение на колонката си в Daily Telegraph и крайните изказвания по повод носенето на бурки на обществени места (той сравнява мюсюлманките, които носят бурки, с пощенски кутии – бел. НГ). На второ място е бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис, който според наблюдателите е популярен благодарение на медийните си изяви .
Тезата на Мей, че напускането на лидерския партиен пост в този момент вреди на „националните интереси“, е спорна. „Проблемът е другаде“, твърди пред вестника експертът по интеграционни процеси Александър Тевдой-Бурмули. „Тя може да бъде сменена само от човек, който би могъл да е точно колкото нея способен да приема условията, които вече са договорени с Брюксел. Нерядко я обвиняват, че е доста мека. Следователно следващият партиен лидер и потенциален премиер не може да избира.“, но тя е права в един смисъл, „без нея по-добре няма да стане“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Австрийският лидер поздрави Тереза Мей с победата при вота на доверие

Reuters: Австрийският лидер поздрави Тереза Мей с победата при вота на доверие

12 Декември 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Австрийският канцлер Себастиян Курц в сряда вечерта поздрави британския премиер Тереза Мей с победата при вота на недоверие в нейната Консервативна партия, току-що (23.24 ч. бълг. време – бел. ред.) съобщи Reuters.

“Радвам се от резултатите от тазвечерния вот във Великобритания. Очаквам да видя Тереза Мей утре,” е заявил Курц и е добавил „Обща наша споделена цел е да избегнем сценария „без сделка“.
Австрия в момента председателства ЕС на ротационен принцип. В четвъртък и петък в Брюксел е срещата на върха на европейските лидери.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Тереза Мей спечели вота на доверие

BBC: Тереза Мей спечели вота на доверие

12 Декември 2018 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер и председател на консерваторите оцеля след вота на доверие в сряда вечерта, съобщи BBC.
За оставането й на поста председател на партията са гласували 200 депутати, против са били 117 души.
Тереза Мей имаше нужда поне от 159 положителни гласа от депутатите тори. Това са половината плюс един гласа, за да остане на поста си.
Вотът е приключил след 22.30 часа българско време.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Тереза Мей в очакване на резултатите от вота на доверие

BBC: Тереза Мей в очакване на резултатите от вота на доверие

12 Декември 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консерваторите депутати в Братанския парламент гласуват в момента (21.00 ч. бълг. време – бел. ред.) дали Тереза Мей да остане техен лидер, информира ВВС.

Британският премиер в последния момент отправи емоционален призив за подкрепа от парламентаристите на торите. Тя им обяви, че няма да води партията на следващите избори през 2022 година, но иска да я води, докато не приключи сделката за Брекзит. Това е съобщил редови консервативен депутат на британската медийна корпорация.
Тя бе принудена да приеме процедурата по гласуване на вот на доверие, след като 48 депутати от нейната партия настояха за нея.
Мнозинството от консервативните представители в Парламента публично са заявили, че ще подкрепят своя премиер, но все пак гласуването е тайно. Сред ръководството на партията са забелязани знаци на нервност преди началото на гласуването в стая 14 в Уестминстър – това е помещението на Консервативната парламентарна група.
Окончателните резултати се очакват да бъдат обявени сравнително бързо след приключване на гласуването в 20.00 ч местно време (22.00 часа бълг. – бел. ред.)

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Стартирана е процедура за вот на недоверие на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия

Reuters: Стартирана е процедура за вот на недоверие на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия

12 Декември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Процесът на гласуване на вот на недоверие на лидера на Консервативната партия и британският премиер Тереза Май е стартирана, предава Reuters.
Според агенцията необходимия брой писма е достигнат. Гласуването ще се състои в сряда в Камарата на общините на британския парламент.
"В съответствие с правилата, гласуването ще се проведе на 12 декември между 18:00 и 20:00 часа местно време (20:00 – 22:00 българско време)", гласи информацията, като резултатите ще бъдат обявени възможно най-бързи.
При гласуване на доверие в министър-председателя на Великобритания ще трябва да вземат участие 315 консервативни депутати. За да запази поста си, Мей ще се нуждае от обикновено мнозинство - най-малко 158, след което ще бъде защитена от повтарянето на тази процедура в продължение на поне една година. В случай на поражение на ръководителя на партията ще трябва да се избере нов лидер, което ще отнеме три месеца.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Председателят на Парламента поема ключова роля в суматохата около Брекзит

AFP: Председателят на Парламента поема ключова роля в суматохата около Брекзит

12 Декември 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската политика е в хаос заради оспорваната сделка по Брекзит, а председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу се оказва, че трябва да поеме „диригентската палка“, тъй като депутатите се канят да предизвикват премиера Тереза Мей. Членовете на кабинета й стават все по-раздразнени, коментира агенция AFP.
Човекът, който вика „Ред!Ред!“, за да удържа раздразнените депутати е особено критичен към решението на правителството да отложи историческия вот да сделката, който се очакваше да е пред тази седмица.
Министрите от кабинета в частни разговори изразяваха своето недоволство от начина, по който той води дебатите за Брекзит, както обяви правителствен източник, а Андрея Ледком, водач в Камарата на общините, заяви във вторник: "Неговото мнение за Брекзит е по доклада, а проблемът е в това, че абсолютно съществено е председателят да бъде безпристрастен. " Ледком отговаря за това как се разглеждат законите в парламента.
Подобно на много други парламентаристи и Бъркоу, който за първи път стана депутат от Консервативната партия през 1997 година, подкрепи оставането в ЕС на референдума през 2016 година.
След като в понеделник, правителството обяви че отлага дебата след сцените на гняв в парламента, Бъркоу даде възможност на опозиционните членове на Долната камара да проведат извънреден дебат във вторник, за да изразят разочарованието си.
Миналата седмица Бъркоу също предложи на опозиционните партии допълнително време, в което да докажат, че министрите не са уважили парламента, като не са обявили пълния правилник за прилагане на законовите правила за сделката по Брекзит.
Говорителят на Мей отхвърли възможността във вторник открито да го подкрепи, като заяви: "Установено правило е председателят да бъде политически неутрален и безпристрастен през цялото време. Камарата трябва да прецени какъв е случаят сега."

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Тереза Мей предприе спешна обиколка на европейски столици в опит да спаси споразумението за Брекзит

AFP: Тереза Мей предприе спешна обиколка на европейски столици в опит да спаси споразумението за Брекзит

11 Декември 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британският премиер Тереза Май започна спешна обиколка на европейски столици във вторник в опит за спасяването на споразумението за Брекзит един ден след отлагане на парламентарно гласуване на текста, за да избегне тежко поражение, предава AFP.
Тереза Мeй закусва с холандския премиер Марк Рюте в Хага, преди да се отправи към Берлин за обяд с канцлера Ангела Меркел, и след това да пътува до Брюксел.
Тя търси "уверения" по отношение на разпоредбите в споразумението за оттегляне от ЕС по отношение на Северна Ирландия, което се надява да постигне компромис по така наречения „предпазен механизъм“ и да убеди депутатите от нейната партия да подкрепят споразумението
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви преди срещата с Тереза Мей, че е "изненадан", че тя е поискала допълнителни разговори.
"Изненадан съм, защото бяхме постигнали споразумение на 25 ноември" на последната среща на върха на ЕС, каза той пред Европейския парламент в Страсбург.
"Сделката, която сме постигнали, е възможно най-добрата сделка, това е единствената възможна сделка“, подчерта той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Има ли значение "определящият вот" на британския парламент

Politico.eu: Има ли значение "определящият вот" на британския парламент

11 Декември 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският парламент трябваше да проведе онова гласуване, което стана известно като "определящ вот" във вторник по сделката за развода с ЕС на премиера Тереза Мей, но това може да е най-погрешното название, тъй като Брекзит беше представен за първи път на гласоподавателите като средство за "връщане на контрола ", пише европейската редакция на авторитетното издание Politico.

Ако, както се очаква, депутатите отхвърлят споразумението на Мей, резултатът ще е всичко друго, но не и ясен. Това ще доведе до толкова много противоречиви интерпретации, че никой няма да знае със сигурност какво означава това.
Дали сделката на Мей ще бъде изоставена или просто ще бъде върната за доработване, за да се направят някои промени, преди да бъде проведено друго гласуване? Би ли означавало, че няма да има сделка за Брекзит или може би означава нов премиер, общи избори, втори референдум или всичко споменато на куп? Никой не може да каже със сигурност.
Това може да означава само, че политиците, които обещаха на избирателите лесен Брекзит в кампанията за референдум през 2016 г., искат да се разграничат и да обвиняват Мей и ЕС за компромисите за суверенитета и Северна Ирландия, които правителството е направило, за да се ограничат икономическите щети и да се избегне бедствието от хаотичната раздяла.

Всяка фракция, която се противопоставя на споразумението, иска нещо различно. Никой член на парламента, който гласува против сделката, не може да знае какъв ще бъде резултатът от гласуването. Дори и най-мъдрите анализатори на британската политическа система свеждат прогнозите си до хипотези.
Дори ако Камарата на общините одобри сделката на Мей, последствията ще бъдат не толкова ясни.
Споразумението, одобрено от лидерите на останалите 27 страни от ЕС на 25 ноември, по принцип ще подготви пътя за поетапното отделяне, което ще продължи поне две години, с минимални първоначални смущения за бизнеса. Великобритания ще продължи да спазва правилата на ЕС по време на преходния период, без да има място на масата, където са направени.
В действителност нещата са по-сложни. Британският парламент все още ще трябва да изкове подробностите на развода преди датата 29 март, когато Великобритания трябва да напусне ЕС, отваряйки възможността за промени, които биха могли да променят хода на Брекзит. Европейският парламент също трябва да ратифицира постигнатото окончателно споразумение.

По ирония на съдбата, опонентите на Брекзит в управляващата Консервативна партия, водена от бившия главен прокурор Доминик Грийв, първо поискаха на Парламента да бъде позволено да направи повече, отколкото просто да вземе под внимание и да подпечати споразумението за оттегляне. Те настояват за правото да се измени предложението на правителството чрез гласуване, преди да бъде представено пред Европейския парламент.
Но сега именно твърдите „брекзитъри“ са тези, които са готови да използват така наречения „смислен вот“, за да отхвърлят едно споразумение, което според тях е унизителна капитулация, което би оставило Великобритания "васал" на Брюксел за потенциално неопределено време.
Някои „брекзитъри“ - включително първите двама министри на Мей за Брекзит, които подадоха оставки заради разногласия с министър-председателя - са заявили, че Великобритания ще бъде в състояние да се върне на масата на преговорите с ЕС и трябва сделката да бъде отхвърлена и да се гарантират по-изгодни условия.
"Истинският избор ... не е между ужасното наказание, каквото е сделката на министър-председателя или да няма сделка или да се формират отношения на базата на Световната търговска организация ," заяви Стюарт Джексън, началник на кабинета на бившия министър за Брекзит Дейвид Дейвис, пише на сайта на BrexitCentral. "А всъщност между последната и подобрена сделка с Европейския съюз".

Такива аргументи умишлено пренебрегват баланса на властта между страна, която е избрала да напусне ЕС и останалите 27 държави-членки, които се присъединиха към договора, в общност от закони, развила се повече от 60 години.
Червените линии, определени от британското правителство преди началото на преговорите, определят формата на сделката.
Ако Великобритания реши да прекрати свободното движение на хора от ЕС, тя не може да остане в единния пазар или да се присъедини към Европейското икономическо пространство като Норвегия. Ако иска да сключи собствени търговски споразумения с трети страни, тя не можеше да остане в митническия съюз. Ако избере да определи свои собствени разпоредби, които се различават от нормите на ЕС, то не би могло да очаква безпроблемна търговия и неограничен достъп до континенталния пазар.

Реалността е, че се присъединявате към ЕС по условията на ЕС и напускате ЕС по условията на ЕС.

Тъй като и двете страни са съгласни, че след преходния период не трябва да има твърда митническа граница между Северна Ирландия и Ирландия. Или Северна Ирландия би трябвало да остане в митническия и регулаторен съюз с ЕС или цялата територия на Великобритания, ще трябва да остане в митнически съюз, поне временно, докато не бъде постигната дългосрочна търговска сделка.
Ако общото правителство отхвърли сделката, лидерите на ЕС на срещата на високо равнище през тази седмица на Европейския съвет вероятно ще настояват, че не могат да приемат никаква промяна в споразумението за оттегляне, което отразява правото на ЕС и консенсусът на 27-те страни. Нереалистично е да се мисли, че ЕС ще изостави интересите на държава-членка заради тези на напускащата държава.
В минали случаи, когато гласоподавателите в една страна отхвърлиха да ратифицират договор на ЕС, лидерите на блока търсеха компромис, за да се опитат да се справят с опасенията си и да позволят кервана в ЕС да продължи. Но тъй като Великобритания е на автопилот и ще напусне Европейския съюз така или иначе на 29 март съгласно условията на член 50 от Договора от Лисабон, Лондон вече има слабо влияние, за да получи допълнителни отстъпки.
Най-много, Великобритания да осигури някои изясняващи допълнителни думи в декларацията за необвързващи бъдещи отношения в последната минута.
"Трябва да почакаме мъглата да се изчисти в Лондон", заяви дипломат от ЕС, който участва в преговорите за Брекзит: "Хората първо биха искали да видят дали има надеждно британско правителство, което да поиска нещо, което може да бъде направено надеждно и което има перспектива за ратифициране на споразумението за оттегляне в парламента".

Що се отнася до привържениците на оставането, които вярват, че могат да осигурят втори референдум, който да отмени резултата от референдума от 2016 г., сега гласоподавателите могат да видят колко по-зле би била Великобритания извън ЕС, липсват парламентарно мнозинство или партньор на ЕС, готови да спрат часовника след 29 март.
Единственият "смислен" вариант е парламентът да стисне зъби и да гласува за недостатъчно оптималната сделка за ограничаване на щетите, договорена от Тереза Мей и да гарантира, че споразумението ще оцелее до 29 март.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания търси „правни гаранции“, че няма да остане „вечно обвързана с ЕС“

AFP: Великобритания търси „правни гаранции“, че няма да остане „вечно обвързана с ЕС“

11 Декември 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Великобритания търси "правно обвързващи" уверения от лидерите на ЕС, че няма да бъде задържана неограничено в общия митнически съюз заради предпазната клауза за Северна Ирландия, предава AFP.
Мартин Каланън, младши министър в Отдела за напускане на Европейския съюз, говори по тази тема при пристигането си в Брюксел, след като министър-председателят Тереза Мей обиколи столиците на ЕС в опит да спаси споразумението.
В понеделник Мей отложи гласуването в британския парламент на Споразумението за напускане на ЕС, което тя договори с лидерите на Съюза миналия месец и сега търси нови гаранции за предпазната клауза за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.
Лидерите на ЕС многократно предупреждават, че Споразумението не може да бъде "предоговорено", но председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че може да има "по-нататъшно изясняване и по-нататъшни тълкувания".
Но това може би не е достатъчно за Лондон. Каланан, който пристигна в Европейския съвет за разговори в областта на външната политика с колегите си, заяви, че Мей се стреми към обвързващо обещание, че предпазният механизъм няма да действа неопределено време.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Отчаяната Тереза Мей разкри план Б за Брекзит: печелене на повече време

The Guardian: Отчаяната Тереза Мей разкри план Б за Брекзит: печелене на повече време

11 Декември 2018 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. The Guardian: Отчаяната Тереза Мей разкри план Б за Брекзит: печелене на повече време
Тереза Мей ще се впусне в безумна серия европейска дипломация в последния опит да спаси сделката си за Брекзит и нейното премиерство след хаотичен ден, в който тя отложи гласуването пред лицето на огромната опозиция.
Министър-председателят ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, за да потърси „допълнителни уверения“, за да гарантира, че северният ирландски защитен механизъм никога няма да влезе в сила, въпреки че от „Даунинг стрийт“ 10 предупредиха, че бърз пробив е малко вероятно.
От „Даунинг стрийт“ заявиха, че гласуването може да бъде отложено до януари, като се намали времето, необходимо за приемане на необходимото законодателство, за да се завърши напускането на Обединеното кралство, което ще доведе до нарастващи опасения, че няма да се стигне до сделка за Брекзит.
С повече от 100 депутати тори, които се събраха, за да гласуват против сделката Брекзит, Тереза Мей допусна унизителното признание в Камарата на общините, че „ако продължим и проведем гласуването, то ще бъде отхвърлено със значително мнозинство“.
Лейбъристите заявиха, че ще внесат вот на недоверие, ако Мей не успее в спешните преговорите, допълвайки, че ако се върне без значителни промени „тя решително и безспорно ще загуби доверието на парламента“.
Привърженик на твърд Брекзит попита какво може да постигне Мей. Джейкъб Рийс-Мог заяви, че това е „отвратителен и унизителен ден“ за правителството, след като преди това обвини Мей, че се е провалила при управлението, защото не е имала „здрав разум“ да я одобри преди депутатите.
Източници на кабинета също изразиха загриженост относно стратегията на Мей, след като отмениха гласуването, което някои искаха да се проведе, без ЕС да е подписал нещо все още. „Изглежда няма план“, заяви източник.
Освен, срещата с Меркел, Тереза Мей ще има такава и с холандския премиер Марк Руте в Хага, след което се очаква да се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан- Клод Юнкер, в Брюксел.
Целта й е да смекчи лидерите на ЕС преди срещата на върха в Европа в четвъртък и петък. Знаково, обаче нямаше план за Мей да се срещне с френския президент Еманюел Макрон, който се бори с вълна от гражданско неподчинение в собствената си страна и наскоро поиска от Обединеното кралство да даде специален достъп на риболовните кораби на ЕС, за да осигури бъдеща сделка за свободна търговия.
Туск обяви, че ще позволи на Мей да обсъдят Брекзит в края на седмицата, но даде да се разбере, че има граници за това, което ЕС е готов да направи.
Джеръми Корбин поиска от Тереза Мей да изясни дали търси реални промени в договора за излизане от ЕС или „просто увещания“ за промяна. Ръководителят на лейбъристите добави: „Да върнем същата неработеща сделка през следващата седмица, или през януари - и може ли да е ясна за времето?“
Необходим е механизъм, за да се избегне твърда граница в Ирландия, ако Великобритания и ЕС не могат да постигнат съгласие за споразумение за свободна търговия до края на преходния период на Брекзит през 2020 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Твърд Брекзит може да е в интерес на Великобритания и Европейския съюз

Daily Express: Твърд Брекзит може да е в интерес на Великобритания и Европейския съюз

11 Декември 2018 | 04:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът Тереза Мей бе принудена да направи драматично отстъпление от решаващото гласуване за Брекзит, което трябваше да се състои във вторник. Отлагането на „смисленото гласуване“ беше част от опита на правителството да избегне неудобно поражение. Професорът по европейски изследвания проф. Щефан Ауер заяви, че сделката на премиера с Брюксел не отговаря на 17,4 милиона британци, гласували да напуснат ЕС.
Говорейки пред Express.co.uk преди новината, че г-жа Мей е отложила гласуването, д-р Ауер заяви: „Целият проблем с Брекзит е, че той не може да задоволи желанията на различните избирателни райони. Може би по-твърд Брекзит да е в дългосрочен интерес за Обединеното кралство и дори за Европа. Но независимо кой път ще бъде поето, ще има победители и губещи. На континентална Европа, в ЕС и в Обединеното кралство“.
„Текущата сделка, която наистина не изглежда да достави това, за което можеше да спори Тереза Май. Настоящата сделка също така може да разочарова големи части на британския електорат, които ще се почувстват предадени“.
Министър-председателят сега е на път до Европа с цел да търси отстъпки за сделката си за Брекзит, след като отложи гласуването в Камарата на общините, в което се очакваше да се стигне до тежко поражение.
В изявление до депутатите Тереза Мей също заяви, че правителството пристъпва към подготовка за възможен Брекзит без сделка.
Решението за отлагане на гласуването бе посрещната с ярост от депутатите. Водещият привърженик на Брекзит Джейкъбкоб Рийсс-Мог поиска от Тереза Мей да отстъпи настрана и да направи път за лидер, който може да се възползва от резултата от референдума от 2016 г., ако не е в състояние да го направи сама.
Депутатът от Консервативната партия също предупреди, че безпорядъкът, причинен от днешното отстъпване на позиции, ще послужи само за увеличаване на шансовете за придобиване на сили у Джеръми Корбин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Председателят на Европейският съвет Доналд Туск заяви, че „няма да предоговорим сделката“

Independent: Председателят на Европейският съвет Доналд Туск заяви, че „няма да предоговорим сделката“

11 Декември 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Independent: Председателят на Европейският съвет Доналд Туск заяви, че „няма да предоговорим сделката“
Председателят на Европейския съвет е отхвърлил предоговарянето на сделката за Брекзит на Тереза Май и спорния въпрос за ирландската граница на срещата на върха в Брюксел по-късно тази седмица.
Доналд Туск заяви, че лидерите ще обсъдят споразумението на среща и, че лидерите са „готови да обсъдят как да улеснят ратификацията на Обединеното кралство“
Но той предупреди, че блокът ще използва срещата, за да обсъди липсата на сделка „тъй като времето изтече“.
Неговите коментари бяха направени след като Тереза Мей заяви, че ще се върне в Брюксел, за да потърси допълнителни отстъпки от ЕС след изключително негативно приемане на сделката й от депутатите.
Европейската комисия и няколко ключови държави-членки също отхвърлиха промяната на спорното споразумение за оттегляне.
„Реших да свикам Европейския съвет в четвъртък заради Брекзит. Ние няма да предоговаряме сделката, но сме готови да обсъдим как да улесним ратификацията от Великобритания. Докато времето изтича, ще обсъдим и нашата готовност за сценарии без сделка“, заяви Туск.
Говорител на Европейската комисия заяви: „Имаме споразумение на масата, одобрено от Европейския съвет на 25 ноември. Както каза председателя Юнкер, тази сделка е най-добрата и единствена възможна сделка“.
„Няма да предоговаряме, позицията ни не се е променила, Обединеното кралство напуска Европейския съюз на 29 март 2019 г.“
Ги Верхофстад, координаторът на Европейския парламент за Брекзит, порица правителството за отложения вот.
„Вече не мога да следя. След двугодишни преговори консервативното правителство иска да отложи гласуването“, заяви Ги Верхофстад.
„Имайте предвид, че никога няма да оставим ирландците. Това забавяне допълнително ще влоши несигурността за хората и бизнеса. Време е те да вземат решение!“
Коментарите на координатора за Брекзит отразяват чувствата на мнозина в Брюксел, които са шокирани от решението на Обединеното кралство да отложи парламентарната конфронтация. Тази намеса дойде, тъй като говорителят на общините Джон Бъркоу описа решението, очевидно взето от премиера тази сутрин, като „непочтено“.
Главният преговарящ на премиера Брюксел Оливър Робинс се завърна в Брюксел и беше забелязан в щаба на Европейската комисия - очевидно се опитваше да търси отстъпки за сделката.
Британски власти отказаха да коментират присъствието му, но официални представители на ЕС потвърдиха, че са в контакт с Обединеното кралство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВЗГЛЯД: Защо Тереза Мей отложи гласуването за Брекзит?

ВЗГЛЯД: Защо Тереза Мей отложи гласуването за Брекзит?

11 Декември 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Вторник не стана съдбоносен ден за Великобритания и Европа – министър-председателя Тереза Мей заяви, че отлага гласуването на сделката за Брекзит в парламента. Ръководителят на британското правителство заяви, че сделката с Европейския съюз не може да бъде одобрена. Изявлението на Мей обаче не е изненада - преди това гласуването нямаше да се случи, съобщиха неофициални източници.
По този начин стопанката на „Даунинг стрийт“ показа невъзможността да намери компромис, който да устройва поддръжниците на различни варианти за оттегляне на страната от ЕС. Ръководството на Европейския съюз, което очевидно се намира в период на турбулентност (един от симптомите, на който бяха настоящите вълнения в Париж), а новините от Лондон очевидно не добавят оптимизъм.
По-рано всички 27 държави-членки на ЕС одобриха разработения британски план за Брекзит. Той предполагаше сравнително мек изход от съюза, като същевременно се поддържа единно митническо пространство между Обединеното кралство и ЕС.
„Тереза Мей се опитва да маневрира, но всъщност тя не може нищо да промени“, заяви преподавателя по политическа теория в Московския държавен институт за международни отношения доцент Кирил Коктиш. „Тя отмени гласуването, защото е видно, че не събира достатъчно гласове за одобрение на плана си“.
В същото време в четвъртък май трябва да замине за Брюксел за срещата на върха на ЕС. Разбира се, дотогава би било хубаво тя да убеди депутатите, в противен случай по-нататъшните преговори за условията за напускане на Европейския съюз ще се провалят. Но е малко вероятно да успее.
„Засега няма да има преговори с ЕС относно Брекзит, тъй като сега решението трябва да бъде взето с британския парламент“, обясни в интервю за вестник ВЗГЛЯД Людмила Бабинина, ръководител на Центъра за политическа интеграция.
„Вариантът на Мей е компромисен, но никой от тях не подкрепи компромиса. Някои бяха в полза на твърдия Брекзит, за да напуснат ЕС и да следват независима политика, включително външната търговия, а други просто искаха да останат в ЕС, без да напускат Европейския съюз“, отбелязва експертът.
Това, за което Мей и ЕС се споразумяха, не е много добър компромис. Но проблемът е, че просто няма добър компромис. Това се дължи на ирландския проблем. „Ако границата между Република Ирландия и Северна Ирландия може да бъде затворена, процесът на Брекзит ще бъде по-разбираем“, заяви Бабинина.
Коктиш е убеден, че гласоподавателите няма да разберат Мей, ако планът за Брекзит не успее. „Ако гласуването не успее, това е равносилно на вот на недоверие към правителството, тъй като е създадено с единствена цел“, спомня си той. „Правителството трябваше да осигури политическото оформление на онова, което беше прието на референдума от юни 2016 г., в който повечето британци подкрепиха оттеглянето от Европейския съюз“.
Ако не спази крайния срок, уведомлението на страната може да бъде обявено за невалидно и тази държава ще остане против волята си в Европейския съюз. Европейците обаче вече предложиха на британците подходящо решение. Европейският съд постанови, че Великобритания може едностранно да се откаже от напускане на блока. Това няма да изисква съгласието на 27-те държави-членки на ЕС и никакво споразумение. Само решение правителството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.